Intensieve winterse 1 ippendienst Maak er eens een feest van Trappenlopen en dansen zijn goede vermageringsmiddelen Etentje Een toetje dat smelt op de tong Een blik op de houdbaarheid van voedsel in blik NOG MOOIER WORDEN METEEN „KOSMETIEKBRIL" Deze vlotte en jeugdige cocktailjurk met portefeuille-rok icordt onder streept door een volant. Het charmante toiletje is eemaakt van Teraal- c.repe, Goedverzorgde lippen zijn een be langrijk punt in ons uiterlijk srhoon. En dat zit 'm heus niet al leen in het gebruik van een lip stick. Integendeel: droge, gebarsten ol' schilferige lippen zijn beslist niet flatteus en mogen eigenlijk niet - wegens infectiegevaar - in aan raking komen met een lippenstift. Vooral onder winterse guurheid hebben lippen veel te lijden, waar tegen we echter - gelukkig maar - een heleboel kunnen doen. Als we 's morgens en 's avonds de lippen even oorstelen met een in koud water gedoopte zachte 'tandenborstel, activeren we de bloedsomloop, waar door zelfs wat bleke lippen een frisse kleur krijgen Daarna de lippen insme ren met wat vette crème of aman delolie en zachtjes kneden tussen duim en wijsvinger. De tere huid van de lippen blijft dan ook bij ruw weer zacht en soepel. Als we de lippen af en toe wat ex tra verwennen met een compres, hou den we ze extra fris en gaaf. We kun nen hiervoor komkommersap nemen, waarmee we af en toe de (schoon gemaakte) lippen betten. Ook een „maskertje" van verse kwark of yog hurt doet wonderen: leg een koffie lepel vol op een stukje kleenex en laat dit een minuu1, of vijf op de mond liggen. Afwassen met koud water. Voor vrouwen die een bril dragu is het vaak een hele toer zich goec. op te maken Vooral de behandeling van de ogen kost moeite, wanneer dc vr. uw in Kwestie zonder bril slech' ka: zien. Deze dames kunnen wor de. teholpen dooi een „kosmetiek bri een bril met de voor haar voor ge even glazen, die echter naai benaden kunnen worden geklapt. Hei is dan mogelijk oog na oog te be- han leien; voor he» ene oog blijft dan altijd een glas dat de draagster ver oorlooft. te zien wat ze doet. Wie graag slank wil worden (of blij ven) zal dat zonder soms niet ge heel ongevaarlijke hulpmiddeltjes alleen kunnen doen door zich strikt te houden aan een regiem, waarbij niet meer dan een bepaald aantal ca lorieën wordt geconsumeerd. Daarvoor bestaan tabellen, die ruwweg aange ven, boeveel calorieën bepaalde voe dingsmiddelen bevatten en boeveel de gebruikster of gebruiker bij een be paalde lengte, gewicht en leeftijd, daar van zal mogen genieten zonder vrees aan te komen. Een vraag, die daarbij buiten be schouwing blijft is, wat er nu eigen lijk met die calorieën gebeurt. Het spreekt vanzelf dat een vrouw, die hard werkt meer voedsel ofwel calo rieën nodig heeft dan een, die haar tijd in betrekkelijke ledigheid door brengt. Om dit uit te maken hebben twee Engelsen, een vrouw en een man. zich onderworpen aan een rigoureuze en verre van eenvoudige proef, door hun normale bezigheden te verrichten terwijl ze waren toegerust met meet apparatuur om het verbruik van de voedingsmiddelen te kunnen bepalen. Brenda, de vrouw in het spel, lang 1.55 bij een gewicht van 55.5 kg, bleek ruim vier calorieën per minuut te ver bruiken voor het opmaken van de bed den, bijna drie voor andere huishou delijke werkzaamheden. Trappenlopen bleek een van de meest veeleisende bezigheden 6.5 cal. per minuut. Dan sen is een uitstekend middel om niet dik te worden: het eist 4,5 cal. per minuut en in tegenstelling tot trappen lopen danst men vaak geruime tijd op een avond. Dansen eist zelfs meer calorieën dan bijvoorbeeld kegelen. Bij de mannelijke proefpersonen lagen de cijfers hoger, maar hij was dan ook 1.75 m lang en woog 66.7 kg. We hebben al kennisgemaakt met het eerste winterweer, dus de kans is niet uitgesloten, dat U vandaag of morgen Uw voordeel kunt doen met een pak versgevallen sneeuw Leg wat sneeuw op een tissue en bet hiermee de ongeschminkte lippen. Na enkele minuten, als de sneeuw gesmolten is, zijn de lippen fris en rose. Iedere Scan dinavische vrouw kent dit schoonheids recept. Denk er vooral aan om de lippen vóór het slapen gaan altijd goed schoon te maken door ze af te nemen met wat vette reinigingscrème en een tis sue. Geen spoortje lipstick mag ach terblijven. De fijne huid zou er door kunnen ontsteken en U zou er nog erger uitslag van kunnen krijgen. Wat de lippenstift zelf betreft: voor al in de winter verdient een vette de voorkeur boven een droge Ongewenst afgeven op kopjes of sigaretten kun nen we vermijden door met de rood- gemaakt* lippen even in een tissue te „happen" En tenslotte: wees voor- ai in de winter voorzichtig met het gebruik van lippeniak. Deze droogt de gevoelige huid van de mond te veel uit en dient daarom liever gereser veerd te blijven voor speciale gele genheden. Het probleem, waar menige huisvrouw zich het hoofd over breekt, wanneer zij een of meer gasten aan tafel verwacht is vanzelfsprekend: wat zullen we etent Vooral wanneer het vreemden zijn, waarvan zij de smaak niet kent, wordt het moeilijk. In zulke gevallen is het maar het beste enige keus in de ge rechten aan te brengen, zodat de gast zich van het niet-geliefde maar heel matigjes kan bedienen en toch niet met een onvoldaan gevoel van tafel hoeft op te staan. Meestal varen we het best met een lichte maaltijd, niet te vet, niet te zoet. Er zijn heel wat mensen die min of meer op dieet leven en zij die 't mach tige eten zijn ontwend voelen zich er niet best bij als men er zich uit beleefd heid plotseling aan tegoed moet doen Bovendien is de eetlust dikwijls al wat afgeremd door thee met snoepjes oj een aperitief je met zoutjes, terwijl ook na de maaltijd vaak nog wat versnape ringen volgen. Daarom vooral geen zware gevulde soep, die eigenlijk al haast een maal tijd zou zijn. Inplaats daarvan kunnen we ook een coupe met stukjes meloen of grapefruit opdienen, overgoten met wat marasquin of andere fijne likeur. Plaatsen we hierop een kleurig Frans vruchtje en zetten we de bakjes op de borden op onze gedekte tafel, dan geeft dat al een feestelijke aanblik. Kiezen we als vooraf echter so'n fruit- coupe dan willen we liever als dessert niet wéér uitsluitend fruit. Soms kun nen we dicht in de buurt ijs krijgen dat we eventueel kunnen verfijnen met wat slagroom en vruchtjes uit glas of blik. Ook in het flesje klaargekochte vanil- levla kunnen we een aangename varia tie brengen door er voorzichtig beetje bij beetje, een flinke lepel poe derkoffie door te roeren, waarna we het over het benodigde aantal schaal tjes of schoteltjes verdelen. Bier bo venop een lepel slagroom, waarover we wat tussen vinger en duim fijngewre ven cacaopoeder strooien. In het algemeen is het prettig als er vlak vóór het opdienen niet te veel meer in de keuken hoeft te gebeuren, geen vlees meer bakken, geen sausen maken, zodat ook de huisvrouw niet met een rood hoofd van inspanning aan tafel hneft te verschijnen. Een heel chic eenvoudig feestjurkje met goed verwerkte coupenar den en verticale steekzakken (Materiaal Tergal) Al behoort de grote feestmaand van het jaar alweer tot het verleden de feestelijke kleding hoeft nog niet in de „mottenkist" te worden opgeborgen. De winter duurt nog lang en er zal heus wel weer eens een ge legenheid komen uw mooiste japon te dra gen. En anders „maakt" u er maar eens een feest van, domweg omdat uw man, uw kinderen en uzelf gezond zijn, of omdat u het toch zo goed hebt, of anders omdat u niet toevallig in Vietnam woont. U ziet wel dat er redenen genoeg zijn zo af en toe eens een feestjurk aan te trekken. Mode-ontwerpers denken er nog anders over. Zij zouden het liefst zien dat de vrouw elke dag, ook op zondag, drie keer iets an ders aantrok. Zij vinden dat je bij het koffie drinken 's morgens beslist een andere jurk moet dragen dan 's middags bij de thee. Of hun mening alleen maar een gevolg is van „edele motieven en eerlijke overtuiging" valt te betwijfelen; het zakelijk element zal ook wel een hartig woordje meespreken. Maar hoe het ook zij, zo ver zijn de meesten van ons nog niet, ofschoon er meer vrouwen zijn dan u denkt die zich graag verkleden iets dat de mannen zich maar niet kunnen voorstellen. Houdt u ook een beetje van decorum en trekt u graag wat anders aan, vergeet dan niet bij het kopen van iets nieuws dat het gedistingeerde zwarte jurkje het als „feest- japon" altijd nog wei goed doet, maar dat zwart echt niet meer „hoeft". Nieuwe vro lijke en bijna zomerse kleuren mogen best, ook bij gelegenheden met een officieel tint je. Wie zijn ogen de kost geeft ontdekt al gauw dat er juist op het gebied van de feestelijke kleding talloze variaties mogelijk zijn. Lang blijft chique en zeer modieus; blouses met volants of een lange zwarte rok doen daar trouwens niet voor onder. Maar daarnaast komt het sportieve element, ook in de lange avondkleding steeds meer om de hoek kijken. Parijs is er vol van: jurken met kopschouders, brede gespen, sportieve zakken, epauletten en wat dies meer zij. Zo kan het ook: Mousseline jurkje in .^hocking" rose met fawtasiestrik op de schouder. Aan de ene kant moet ons etentje de nodige zorg verraden, die eraan be steed is; aan de andere kant mag de gast echter zeker niet dat bezwarende gevoel krijgen, dat zijn bezoek voor de huisvrouw meer last dan genoegen heeft betekend. JETTY Wie van een apart toetje houdt, ral volop genieten van lit recept, waarin perziken de boventoon voeren. Nodig s: 1 enveloppe gelatine, klein kopje zachte rode wijn, kwartliter slagroom, 3 eetlepels poedersuiker en wat zout, 1 blik (800 gram) halve Cling perziken, kwart kopje honing, 2 eetlepels gebrande gehakte amandelen en een half kopje fruit-cocktail. e gelatine met de wijn vermengen, op een laag vuurtj< jtten en roeren tot de gelatine opgelost is. Het mengse laten afkoelen, zodat het dik begint te worden. De slag room met de poedersuiker en het zout kloppen en het gelatinemengsel hier door doen. Dit geheel in zes of acht dessertschaaltjes doen. De perziken afgieten en de stuk ken met de holle kant naar boven in het midden van de schaaltjes drukken. Frutt-cocktaH met honing en aman- ielen vermengen en in de holte van de perziken doen. Hoe lang kan men voedsel in blik bewaren? Dat hangt ervan af: niet alleen de aard van de inhoud van het blikje is bepalend, maar zelfs wanneer het zelfde voedsel door verschillende fabrikanten wordt aangeboden kan de tijdsduur belangrijk verschillen, afhankelijk van de methode van conser vering, Het zou daarom gewenst zijn, wanneer de fabrikanten van conser ven op het blik vermeldden, dat smaak en kwaliteit van de inhoud gegaran deerd goed blijven tot een bepaalde datum. Want de huisvrouw, die een blikje koopt weet nooit, hoe lang dit al in de winkel aanwezig is, en natuur lijk telt de tijd dat het daar is opgeslagen, mee bij het bepalen hoe lang de inhoud houdbaar is. Hier volgen een paar waardevolle wenken voor de houdbaarheid van enkele voedings- en genotmiddelen die in de meeste gezinnen geregeld worden geconsumeerd: Vruchten in blik kunnen over het algemeen één tot twee jaar ingeblikt in de provisiekast blijven staan, met uitzondering van grape fruit, prui men en vruchtesappen, waarvoor geen garantie kan worden gegeven dat ze langer dan een jaar goed blijven; De meeste groenten blijven in blik zeer lang goed, maar asperges, spinazie en tomaten moeten binnen twee jaar na aankoop worden ge consumeerd; Tomatenpuree mag nfet langer dan één jaar in blik worden bewaard; Vlees en in het bijzonder ham in blik zijn voedingsmiddelen, die men zo spoedig'mogelijk na aankoop moet consumeren. De juiste houdbaar heid ervan ts niet aan te geven; Alle soorten jams blijven lang goed In pot en blik, maar verkleuren soms, wat geen smakelijk gezicht is; Niet-alcoholhoudende dranken en bier in blik en in Bessen niet langer dan zes maanden laten staan: Zet bij het aanvullen van uw voorraad de oude blikjes en flessen steeds vooraan, zodat ze eerst worden opgemaakt.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1968 | | pagina 9