Intensieve winterse
1 ippendienst
Maak er eens een feest van
Trappenlopen en
dansen zijn goede
vermageringsmiddelen
Etentje
Een toetje dat
smelt op de tong
Een blik op de houdbaarheid
van voedsel in blik
NOG MOOIER WORDEN
METEEN
„KOSMETIEKBRIL"
Deze vlotte en jeugdige cocktailjurk met portefeuille-rok icordt onder
streept door een volant. Het charmante toiletje is eemaakt van Teraal-
c.repe,
Goedverzorgde lippen zijn een be
langrijk punt in ons uiterlijk
srhoon. En dat zit 'm heus niet al
leen in het gebruik van een lip
stick. Integendeel: droge, gebarsten
ol' schilferige lippen zijn beslist niet
flatteus en mogen eigenlijk niet
- wegens infectiegevaar - in aan
raking komen met een lippenstift.
Vooral onder winterse guurheid
hebben lippen veel te lijden, waar
tegen we echter - gelukkig maar -
een heleboel kunnen doen.
Als we 's morgens en 's avonds de
lippen even oorstelen met een in koud
water gedoopte zachte 'tandenborstel,
activeren we de bloedsomloop, waar
door zelfs wat bleke lippen een frisse
kleur krijgen Daarna de lippen insme
ren met wat vette crème of aman
delolie en zachtjes kneden tussen duim
en wijsvinger. De tere huid van de
lippen blijft dan ook bij ruw weer
zacht en soepel.
Als we de lippen af en toe wat ex
tra verwennen met een compres, hou
den we ze extra fris en gaaf. We kun
nen hiervoor komkommersap nemen,
waarmee we af en toe de (schoon
gemaakte) lippen betten. Ook een
„maskertje" van verse kwark of yog
hurt doet wonderen: leg een koffie
lepel vol op een stukje kleenex en
laat dit een minuu1, of vijf op de mond
liggen. Afwassen met koud water.
Voor vrouwen die een bril dragu
is het vaak een hele toer zich goec.
op te maken Vooral de behandeling
van de ogen kost moeite, wanneer dc
vr. uw in Kwestie zonder bril slech'
ka: zien. Deze dames kunnen wor
de. teholpen dooi een „kosmetiek
bri een bril met de voor haar voor
ge even glazen, die echter naai
benaden kunnen worden geklapt. Hei
is dan mogelijk oog na oog te be-
han leien; voor he» ene oog blijft dan
altijd een glas dat de draagster ver
oorlooft. te zien wat ze doet.
Wie graag slank wil worden (of blij
ven) zal dat zonder soms niet ge
heel ongevaarlijke hulpmiddeltjes
alleen kunnen doen door zich strikt
te houden aan een regiem, waarbij
niet meer dan een bepaald aantal ca
lorieën wordt geconsumeerd. Daarvoor
bestaan tabellen, die ruwweg aange
ven, boeveel calorieën bepaalde voe
dingsmiddelen bevatten en boeveel de
gebruikster of gebruiker bij een be
paalde lengte, gewicht en leeftijd, daar
van zal mogen genieten zonder vrees
aan te komen.
Een vraag, die daarbij buiten be
schouwing blijft is, wat er nu eigen
lijk met die calorieën gebeurt. Het
spreekt vanzelf dat een vrouw, die
hard werkt meer voedsel ofwel calo
rieën nodig heeft dan een, die haar
tijd in betrekkelijke ledigheid door
brengt. Om dit uit te maken hebben
twee Engelsen, een vrouw en een man.
zich onderworpen aan een rigoureuze
en verre van eenvoudige proef, door
hun normale bezigheden te verrichten
terwijl ze waren toegerust met meet
apparatuur om het verbruik van de
voedingsmiddelen te kunnen bepalen.
Brenda, de vrouw in het spel, lang
1.55 bij een gewicht van 55.5 kg, bleek
ruim vier calorieën per minuut te ver
bruiken voor het opmaken van de bed
den, bijna drie voor andere huishou
delijke werkzaamheden. Trappenlopen
bleek een van de meest veeleisende
bezigheden 6.5 cal. per minuut. Dan
sen is een uitstekend middel om niet
dik te worden: het eist 4,5 cal. per
minuut en in tegenstelling tot trappen
lopen danst men vaak geruime tijd
op een avond. Dansen eist zelfs meer
calorieën dan bijvoorbeeld kegelen. Bij
de mannelijke proefpersonen lagen de
cijfers hoger, maar hij was dan ook
1.75 m lang en woog 66.7 kg.
We hebben al kennisgemaakt met
het eerste winterweer, dus de kans
is niet uitgesloten, dat U vandaag of
morgen Uw voordeel kunt doen met
een pak versgevallen sneeuw Leg wat
sneeuw op een tissue en bet hiermee
de ongeschminkte lippen. Na enkele
minuten, als de sneeuw gesmolten is,
zijn de lippen fris en rose. Iedere Scan
dinavische vrouw kent dit schoonheids
recept.
Denk er vooral aan om de lippen
vóór het slapen gaan altijd goed schoon
te maken door ze af te nemen met
wat vette reinigingscrème en een tis
sue. Geen spoortje lipstick mag ach
terblijven. De fijne huid zou er door
kunnen ontsteken en U zou er nog
erger uitslag van kunnen krijgen.
Wat de lippenstift zelf betreft: voor
al in de winter verdient een vette de
voorkeur boven een droge Ongewenst
afgeven op kopjes of sigaretten kun
nen we vermijden door met de rood-
gemaakt* lippen even in een tissue
te „happen" En tenslotte: wees voor-
ai in de winter voorzichtig met het
gebruik van lippeniak. Deze droogt de
gevoelige huid van de mond te veel
uit en dient daarom liever gereser
veerd te blijven voor speciale gele
genheden.
Het probleem, waar menige huisvrouw
zich het hoofd over breekt, wanneer zij
een of meer gasten aan tafel verwacht
is vanzelfsprekend: wat zullen we
etent
Vooral wanneer het vreemden zijn,
waarvan zij de smaak niet kent, wordt
het moeilijk. In zulke gevallen is het
maar het beste enige keus in de ge
rechten aan te brengen, zodat de gast
zich van het niet-geliefde maar heel
matigjes kan bedienen en toch niet
met een onvoldaan gevoel van tafel
hoeft op te staan.
Meestal varen we het best met een
lichte maaltijd, niet te vet, niet te zoet.
Er zijn heel wat mensen die min of
meer op dieet leven en zij die 't mach
tige eten zijn ontwend voelen zich er
niet best bij als men er zich uit beleefd
heid plotseling aan tegoed moet doen
Bovendien is de eetlust dikwijls al wat
afgeremd door thee met snoepjes oj
een aperitief je met zoutjes, terwijl ook
na de maaltijd vaak nog wat versnape
ringen volgen.
Daarom vooral geen zware gevulde
soep, die eigenlijk al haast een maal
tijd zou zijn. Inplaats daarvan kunnen
we ook een coupe met stukjes meloen
of grapefruit opdienen, overgoten met
wat marasquin of andere fijne likeur.
Plaatsen we hierop een kleurig Frans
vruchtje en zetten we de bakjes op de
borden op onze gedekte tafel, dan geeft
dat al een feestelijke aanblik.
Kiezen we als vooraf echter so'n fruit-
coupe dan willen we liever als dessert
niet wéér uitsluitend fruit. Soms kun
nen we dicht in de buurt ijs krijgen dat
we eventueel kunnen verfijnen met wat
slagroom en vruchtjes uit glas of blik.
Ook in het flesje klaargekochte vanil-
levla kunnen we een aangename varia
tie brengen door er voorzichtig
beetje bij beetje, een flinke lepel poe
derkoffie door te roeren, waarna we
het over het benodigde aantal schaal
tjes of schoteltjes verdelen. Bier bo
venop een lepel slagroom, waarover we
wat tussen vinger en duim fijngewre
ven cacaopoeder strooien.
In het algemeen is het prettig als er
vlak vóór het opdienen niet te veel
meer in de keuken hoeft te gebeuren,
geen vlees meer bakken, geen sausen
maken, zodat ook de huisvrouw niet
met een rood hoofd van inspanning
aan tafel hneft te verschijnen.
Een heel chic eenvoudig feestjurkje met goed verwerkte coupenar
den en verticale steekzakken (Materiaal Tergal)
Al behoort de grote feestmaand van het
jaar alweer tot het verleden de feestelijke
kleding hoeft nog niet in de „mottenkist" te
worden opgeborgen. De winter duurt nog
lang en er zal heus wel weer eens een ge
legenheid komen uw mooiste japon te dra
gen. En anders „maakt" u er maar eens
een feest van, domweg omdat uw man, uw
kinderen en uzelf gezond zijn, of omdat u
het toch zo goed hebt, of anders omdat u
niet toevallig in Vietnam woont. U ziet wel
dat er redenen genoeg zijn zo af en toe eens
een feestjurk aan te trekken.
Mode-ontwerpers denken er nog anders
over. Zij zouden het liefst zien dat de vrouw
elke dag, ook op zondag, drie keer iets an
ders aantrok. Zij vinden dat je bij het koffie
drinken 's morgens beslist een andere jurk
moet dragen dan 's middags bij de thee. Of
hun mening alleen maar een gevolg is van
„edele motieven en eerlijke overtuiging"
valt te betwijfelen; het zakelijk element zal
ook wel een hartig woordje meespreken.
Maar hoe het ook zij, zo ver zijn de meesten
van ons nog niet, ofschoon er meer vrouwen
zijn dan u denkt die zich graag verkleden
iets dat de mannen zich maar niet kunnen
voorstellen.
Houdt u ook een beetje van decorum en
trekt u graag wat anders aan, vergeet dan
niet bij het kopen van iets nieuws dat het
gedistingeerde zwarte jurkje het als „feest-
japon" altijd nog wei goed doet, maar dat
zwart echt niet meer „hoeft". Nieuwe vro
lijke en bijna zomerse kleuren mogen best,
ook bij gelegenheden met een officieel tint
je. Wie zijn ogen de kost geeft ontdekt al
gauw dat er juist op het gebied van de
feestelijke kleding talloze variaties mogelijk
zijn. Lang blijft chique en zeer modieus;
blouses met volants of een lange zwarte rok
doen daar trouwens niet voor onder. Maar
daarnaast komt het sportieve element, ook
in de lange avondkleding steeds meer om
de hoek kijken. Parijs is er vol van: jurken
met kopschouders, brede gespen, sportieve
zakken, epauletten en wat dies meer zij.
Zo kan het ook: Mousseline jurkje in
.^hocking" rose met fawtasiestrik op de
schouder.
Aan de ene kant moet ons etentje de
nodige zorg verraden, die eraan be
steed is; aan de andere kant mag de
gast echter zeker niet dat bezwarende
gevoel krijgen, dat zijn bezoek voor de
huisvrouw meer last dan genoegen
heeft betekend.
JETTY
Wie van een apart toetje houdt, ral volop genieten van
lit recept, waarin perziken de boventoon voeren. Nodig
s:
1 enveloppe gelatine, klein kopje zachte rode wijn,
kwartliter slagroom, 3 eetlepels poedersuiker en
wat zout, 1 blik (800 gram) halve Cling perziken,
kwart kopje honing, 2 eetlepels gebrande gehakte
amandelen en een half kopje fruit-cocktail.
e gelatine met de wijn vermengen, op een laag vuurtj<
jtten en roeren tot de gelatine opgelost is. Het mengse
laten afkoelen, zodat het dik begint te worden. De slag
room met de poedersuiker en het zout kloppen en het
gelatinemengsel hier door doen. Dit geheel in zes of acht
dessertschaaltjes doen. De perziken afgieten en de stuk
ken met de holle kant naar boven in het midden van de
schaaltjes drukken. Frutt-cocktaH met honing en aman-
ielen vermengen en in de holte van de perziken doen.
Hoe lang kan men voedsel in blik bewaren? Dat hangt ervan af: niet alleen
de aard van de inhoud van het blikje is bepalend, maar zelfs wanneer het
zelfde voedsel door verschillende fabrikanten wordt aangeboden kan de
tijdsduur belangrijk verschillen, afhankelijk van de methode van conser
vering, Het zou daarom gewenst zijn, wanneer de fabrikanten van conser
ven op het blik vermeldden, dat smaak en kwaliteit van de inhoud gegaran
deerd goed blijven tot een bepaalde datum. Want de huisvrouw, die een
blikje koopt weet nooit, hoe lang dit al in de winkel aanwezig is, en natuur
lijk telt de tijd dat het daar is opgeslagen, mee bij het bepalen hoe lang de
inhoud houdbaar is. Hier volgen een paar waardevolle wenken voor de
houdbaarheid van enkele voedings- en genotmiddelen die in de meeste
gezinnen geregeld worden geconsumeerd:
Vruchten in blik kunnen over het algemeen één tot twee jaar ingeblikt
in de provisiekast blijven staan, met uitzondering van grape fruit, prui
men en vruchtesappen, waarvoor geen garantie kan worden gegeven
dat ze langer dan een jaar goed blijven;
De meeste groenten blijven in blik zeer lang goed, maar asperges,
spinazie en tomaten moeten binnen twee jaar na aankoop worden ge
consumeerd;
Tomatenpuree mag nfet langer dan één jaar in blik worden bewaard;
Vlees en in het bijzonder ham in blik zijn voedingsmiddelen, die men
zo spoedig'mogelijk na aankoop moet consumeren. De juiste houdbaar
heid ervan ts niet aan te geven;
Alle soorten jams blijven lang goed In pot en blik, maar verkleuren
soms, wat geen smakelijk gezicht is;
Niet-alcoholhoudende dranken en bier in blik en in Bessen niet langer
dan zes maanden laten staan:
Zet bij het aanvullen van uw voorraad de oude blikjes en flessen
steeds vooraan, zodat ze eerst worden opgemaakt.