Bij hoogtij hoort
feestkledij
mm is mmm mm wmm
am m mam a masm n
Kerstdessert
hawaii sauce
Blij zijn
i
SliBli
U zult natuurlijk niet een-twee-drie naar
Italië gaan om een avondcreatie met fem
me fatale-accenten te gaan kopen voor de
komende feestdagen. Maar u zult toch ook
niet van plan zijn het kerstdiner te nutti
gen* gehuld in spijkerbroek of floddertrui.
Bij hoogtijdagen hoort nu eenmaal feest
kledij al is dat dan ook alleen maar uw
mooiste japon uit uw klerenkast. Ik zou
me ook best kunnen voorstellen dat u, als
uw portemonnee dat toelaat, voor de feest
dagen nog gauw even een desnoods extra
vagant toiletje gaat kopen in de een of an
dere boutique. Maar ook zonder dat kan
het kerstdiner een succes worden, als u al
les maar stijlvol houdt.
Wat het dan wel voor zin heeft een paar
opvallende toiletten bij dit artikeltje af te
beelden? Ach, zin heeft het altijd. Mis
schien kunt u er een ideetje uit opdoen en
zo niet, dan vindt iedere vrouw het toch
altijd wel leuk ernaar te kijken, zelfs al
heeft ze zo veel zelfkennis, dat ze weet dat
ze zulke toiletten zelfs niet zou kunnen
dragen, ook al had ze er het geld voor.
Feesten geven altijd aanleiding tot de
meest bizarre ideeën op modegebied.
Het groeiende modebesef heeft landsgren
zen omver geworpen. Wat in Italië, Frank
rijk en Spanje wordt gedragen, waait te
genwoordig in een ommezien naar ons
landje over, zij het dan ook vaak sterk ge
wijzigd, zodat alleen de basis van het mo
del over blijft. U ziet dus zelf maar hoe u
zich met de feestdagen kleedt, als u maar
voor ogen houdt dat het wel degelijk iets
uitmaakt hoe u aan tafel verschijnt. Een
feestelijk etentje kan door de bijpassende
kleding geaccentueerd worden. Het eigen
aardige is dat het dan nóg lekkerder
smaakt.
Boven: Avondcreatie met
zuidelijke en warmbloedige
„femme fatale"-accenten
beweeglijk en nonchalant.
(Foto Ente Modo Torino
Rechts: Een „internationa
le" streng zwarte avond
creatie. De wijde broeks
pijpen vallen als een rok
samen. (Ontwerp: Louis
Feraud - materiaal Tergal)
Onder: Bepaald Spaans van
allure is deze zwart kanten
creatie met veel ruches.
(Materiaal: Nylfrance)
Het materiaal van deze avond
japon is CryloT-lamé, bedrukt
in ivazig rose, groen en blauw.
De japon heeft van voren een
ronde, tamelijk hoge hals.
maar van achteren een zeer
diep decolleté. Het geheel is
bestemd voor vrouwen die niet
tevredengesteld kunnen worden
met een pakje onder de
kerstboom.
Onze slaapgewoorrten zijn in de loop
der tijden revolutionair veranderd. De
donkere bedsteden behoren tot het ver
leden en hebben plaatsgemaakt voor
frisse, luchtige slaapkamers. Hygiëne
zwaait de scepter in het vertrek waar
we de nacht doorbrengen. We gaan al
lang niet meer half gekleed te bed,
zoals onze voorouders. We laten de
lakens ndet meer zes weken op bed
liggen zonder ze te verschonen, en we
slapen niet meer met onze gasten sa
men op dezelfde legerstede, wat vroe
ger een van de stelregels van goede
gastvrijheid was. Maar ondanks dat is
er ap het ogenblilk toch weer een soort
revolutie gaande, die ons gehele slaap-
protocol omver dreigt te werpen. Steeds
meer mensen zeggen de conventionele
dekens en lakens vaarwel door over te
schakelen op een donzen dekbed.
De meesten van ons hebben op hun
vakantiereizen door Duitsland, Oosten
rijk of Zwitserland al verscheidene ke
ren kennisgemaakt met het dekbed.
Sommigen hebben die dekbedmode ver
wenst, omdat vooral bij mensen die
,,aan de maat' zijn je voeten er
steeds onderuit komen en dus bloot lig
gen, of het hele dekbed tijdens een wat
onrustige slaap van je afschuift en op
de grond blijkt te liggen als je wak
ker wordt. Maar anderen hebben er
zich over verbaasd, dat deze dekbed
mode niet eerder naar ons land is over
gewaaid. Ze hebben ervaren, dat er
niets zo koesterend warm is als een
donzen dekbed en hadden al lang de
conventionele dekens en lakens hun con
gé gegeven, als die dekbedden in Ne
derland te koop waren geweest.
Welnu, het is eindelijk zo ver. Steeds
meer mensen zegger. him dekentjes en
lakens vaarwel cm onder de lichte, ge-
zond-warme donzen dekbedden te krui
pen. En zelfs al behoort u tot de .wor
stelaars' met de dekbedden, u zult moe
ten zwichten voor het feit, dat de hy
giëne bij dit soort dek een belangrijk
aspect is. Immers, bij het traditionele
bed worden de lakens wel wekelijks ver
schoond, zo ver is men al, maar de de
kens blijven maandelang en soms
zelfs jarenlang liggen. Donzen dekbed
den kunnen daarentegen elke week van
een schoon overtrek worden voorzien,
waardoor werkelijk het gehele bed
frisgewassen" is. Bovendien is het ge
bruik van een sprei op dekbedden over
bodig, want u kunt ze, evenals de bij
passende kussenslopen in sfeervolle en
decoratieve dessins kopen. Mocht u aan
vernieuwing in dit opzicht toe zijn, aar
zel dan niet maar zorg voor een „goed
gedekt" verblijf in de slaapkamer, schaf
dekbedden aan. Over een paar jaar,
als iedereen ze heeft, bent u blij dat
u op tijd hebt overgeschakeld.
voor 4 personen
100 g Californische blauwe
rozijnen
5 dl (16 liter) ananassap
Vt theel. maïzena
30 g (2 eetl.) suiker
mespunt zout
2 eetl. tomatenketchup
mespunt(cayenne)peper
30 g (2 eetl.) boter of margarilrifc
4 eetl. koffiemelk
Meng de rozijnen met het ana
nassap, de maïzena, de suiker
en het zout en laat alle9 even
doorkoken. Voeg daarna de
tomatenketchup, de peper en
de boter of margarine toe.
Neem de pari van de warmte
bron en roer er tenslotte de
koffiemelk doorheen.
Serveren bij gebakken plakken
ham.
De winterfeesten helpen zeker heerlijk
mee ons door de donkerste, somberste
en vaak wél erg regenachtige winter
tijd heen te helpen. Voor we het weten
horen we de schoten die het nieuwe
jaar aankondigen en dan is het opeens
of we in de verte het voorjaar alweer
Kien aankomen.
Toch, hoe vreemd het mag lijken, zijn
er heel wat mensen die met een zucht
zeggen: „als 't nu maar eens uit is
met dat gefeest, al die maaltijden en
die snoeperij". Het is alsof de ont
spanning van de feestdagen omgesla
gen is in een nieuwe inspanning. Ze
beschouwen de feestdagen als een
plicht, waaraan ze zich niet hébben
willen onttrekken, maar die ze toch
met een zucht van verlichting achter
tich laten.
Ook met feestvieren is het de kunst de
goede maat te houden en zich te hoe
den voor een „teveel". Tenslotte is de
bedoeling van een feest dat we ons bli)
voélen en het is wel eens aardig ons
erin te verdiepen wat ons en ook
de kinderen nu eigenlijk blij maakt.
Aan de ene kant zijn het de dingen die
ons vm buitenaf kunnen verblijden,
maar haast belangrijker nog is ons
„eigen gevóél" de gezindheid waarmee
we de dingen tegemoettreden en we
ten te waarderen, iets wat ook weer
samenhangt met onze gezondheid en
lichamelijk welzijn.
Wanneer we de feestelijkheid willen
bereiken door al te veel geschenken
al te dure cadeaus, al te zware maal
tijden, dan schieten we zeker ons doel
voorbij. Een geschenk heeft slechts
echte waarde, wanneer het werkelijk
blij maakt, en dit te ontdekken en
daarnaar de keuze te bepalen is eigen
lijk pas het echte geven.
De kunst van de maaltijden is juisl
omdat ze elkaar in zo'n tamelijk snél
tempo opvolgen tegen het einde van
het jaar ze fijn doch licht te hou
den en. hetzelfde geldt ook alweer vooi
het gebruik van allerhande dranken
Ons uiteindelijk doel moet wezen di<
lichte, opgewekte stemming te berei
ken waarbij we ons werkelijk blij kun
nen voelen. Vaak bereiken we dit not
eerder door een heerlijke winterwandr
ling, een ziekenbezoek of andere za
ken die wat beweging en inspannin
vereisen, maar aan de andere kant
prettige voldoening schenken.
Ook onze kinderen dienen we niet mi
een teveel. Ze voelen zich beter bij vol
doende nachtrust en ook hen vermoet
overmaat op elk gebied, wat ze niet
blij, maar kregelig en lastig maakt.
JETTk
tl heeft uw met zorg samengesteld kerstmenu straks nog zo goed ge-
;maakt, dan zou het geheel toch niet „af" zijn zonder een waardig sluit-
tuk. Dit vindt U zonder twijfel in een kerstpudding, die eens „anders dan
nders" van smaak en uiterlijk is en waarvan de ingrediënten als volgt zijn:
1 liter sterke koffie; 12 blaadjes witte gelatine; 150 gram suiker,
2 pakjes vanillesuiker; 3 reepjes pure chocolade; V» liter slagroom;
garneer-bloemetjes en pilletjes, noten.
eek de gelatine 5 minuten In koud water. Roer de geweekte en goed
tgeknepen gelatine door de hete koffie tot de gelatine volkomen is opge-
st. Voeg al roerende de suiker, geschaafde chocolade en vanillesuiker
e. Vet een ring- of puddingvorm in met olie, giet de gelei erin. Begint
ie pudding strjf te worden, dan met een dikke laag fijn gemalen nootjes
bestrooien. Laat de pudding een nacht opstijven. Garneer met stijfgeklopte,
gezoete slagroom; voor de verfijnde smaak zou men ook wat cognac,
rum of maraskino aan de slagroom kunnen toevoegen. De pudding gaat
gemakkelijker uit de vorm, als U de vorm een paar tellen in kokend water
houdt. De kerstpudding royaal met slagroom bespuiten en de garneer-
bloemetjes, noten en zilveren pilletjes vastzetten. Zet een kaars in de pud-
"ng.