Bij hoogtij hoort feestkledij mm is mmm mm wmm am m mam a masm n Kerstdessert hawaii sauce Blij zijn i SliBli U zult natuurlijk niet een-twee-drie naar Italië gaan om een avondcreatie met fem me fatale-accenten te gaan kopen voor de komende feestdagen. Maar u zult toch ook niet van plan zijn het kerstdiner te nutti gen* gehuld in spijkerbroek of floddertrui. Bij hoogtijdagen hoort nu eenmaal feest kledij al is dat dan ook alleen maar uw mooiste japon uit uw klerenkast. Ik zou me ook best kunnen voorstellen dat u, als uw portemonnee dat toelaat, voor de feest dagen nog gauw even een desnoods extra vagant toiletje gaat kopen in de een of an dere boutique. Maar ook zonder dat kan het kerstdiner een succes worden, als u al les maar stijlvol houdt. Wat het dan wel voor zin heeft een paar opvallende toiletten bij dit artikeltje af te beelden? Ach, zin heeft het altijd. Mis schien kunt u er een ideetje uit opdoen en zo niet, dan vindt iedere vrouw het toch altijd wel leuk ernaar te kijken, zelfs al heeft ze zo veel zelfkennis, dat ze weet dat ze zulke toiletten zelfs niet zou kunnen dragen, ook al had ze er het geld voor. Feesten geven altijd aanleiding tot de meest bizarre ideeën op modegebied. Het groeiende modebesef heeft landsgren zen omver geworpen. Wat in Italië, Frank rijk en Spanje wordt gedragen, waait te genwoordig in een ommezien naar ons landje over, zij het dan ook vaak sterk ge wijzigd, zodat alleen de basis van het mo del over blijft. U ziet dus zelf maar hoe u zich met de feestdagen kleedt, als u maar voor ogen houdt dat het wel degelijk iets uitmaakt hoe u aan tafel verschijnt. Een feestelijk etentje kan door de bijpassende kleding geaccentueerd worden. Het eigen aardige is dat het dan nóg lekkerder smaakt. Boven: Avondcreatie met zuidelijke en warmbloedige „femme fatale"-accenten beweeglijk en nonchalant. (Foto Ente Modo Torino Rechts: Een „internationa le" streng zwarte avond creatie. De wijde broeks pijpen vallen als een rok samen. (Ontwerp: Louis Feraud - materiaal Tergal) Onder: Bepaald Spaans van allure is deze zwart kanten creatie met veel ruches. (Materiaal: Nylfrance) Het materiaal van deze avond japon is CryloT-lamé, bedrukt in ivazig rose, groen en blauw. De japon heeft van voren een ronde, tamelijk hoge hals. maar van achteren een zeer diep decolleté. Het geheel is bestemd voor vrouwen die niet tevredengesteld kunnen worden met een pakje onder de kerstboom. Onze slaapgewoorrten zijn in de loop der tijden revolutionair veranderd. De donkere bedsteden behoren tot het ver leden en hebben plaatsgemaakt voor frisse, luchtige slaapkamers. Hygiëne zwaait de scepter in het vertrek waar we de nacht doorbrengen. We gaan al lang niet meer half gekleed te bed, zoals onze voorouders. We laten de lakens ndet meer zes weken op bed liggen zonder ze te verschonen, en we slapen niet meer met onze gasten sa men op dezelfde legerstede, wat vroe ger een van de stelregels van goede gastvrijheid was. Maar ondanks dat is er ap het ogenblilk toch weer een soort revolutie gaande, die ons gehele slaap- protocol omver dreigt te werpen. Steeds meer mensen zeggen de conventionele dekens en lakens vaarwel door over te schakelen op een donzen dekbed. De meesten van ons hebben op hun vakantiereizen door Duitsland, Oosten rijk of Zwitserland al verscheidene ke ren kennisgemaakt met het dekbed. Sommigen hebben die dekbedmode ver wenst, omdat vooral bij mensen die ,,aan de maat' zijn je voeten er steeds onderuit komen en dus bloot lig gen, of het hele dekbed tijdens een wat onrustige slaap van je afschuift en op de grond blijkt te liggen als je wak ker wordt. Maar anderen hebben er zich over verbaasd, dat deze dekbed mode niet eerder naar ons land is over gewaaid. Ze hebben ervaren, dat er niets zo koesterend warm is als een donzen dekbed en hadden al lang de conventionele dekens en lakens hun con gé gegeven, als die dekbedden in Ne derland te koop waren geweest. Welnu, het is eindelijk zo ver. Steeds meer mensen zegger. him dekentjes en lakens vaarwel cm onder de lichte, ge- zond-warme donzen dekbedden te krui pen. En zelfs al behoort u tot de .wor stelaars' met de dekbedden, u zult moe ten zwichten voor het feit, dat de hy giëne bij dit soort dek een belangrijk aspect is. Immers, bij het traditionele bed worden de lakens wel wekelijks ver schoond, zo ver is men al, maar de de kens blijven maandelang en soms zelfs jarenlang liggen. Donzen dekbed den kunnen daarentegen elke week van een schoon overtrek worden voorzien, waardoor werkelijk het gehele bed frisgewassen" is. Bovendien is het ge bruik van een sprei op dekbedden over bodig, want u kunt ze, evenals de bij passende kussenslopen in sfeervolle en decoratieve dessins kopen. Mocht u aan vernieuwing in dit opzicht toe zijn, aar zel dan niet maar zorg voor een „goed gedekt" verblijf in de slaapkamer, schaf dekbedden aan. Over een paar jaar, als iedereen ze heeft, bent u blij dat u op tijd hebt overgeschakeld. voor 4 personen 100 g Californische blauwe rozijnen 5 dl (16 liter) ananassap Vt theel. maïzena 30 g (2 eetl.) suiker mespunt zout 2 eetl. tomatenketchup mespunt(cayenne)peper 30 g (2 eetl.) boter of margarilrifc 4 eetl. koffiemelk Meng de rozijnen met het ana nassap, de maïzena, de suiker en het zout en laat alle9 even doorkoken. Voeg daarna de tomatenketchup, de peper en de boter of margarine toe. Neem de pari van de warmte bron en roer er tenslotte de koffiemelk doorheen. Serveren bij gebakken plakken ham. De winterfeesten helpen zeker heerlijk mee ons door de donkerste, somberste en vaak wél erg regenachtige winter tijd heen te helpen. Voor we het weten horen we de schoten die het nieuwe jaar aankondigen en dan is het opeens of we in de verte het voorjaar alweer Kien aankomen. Toch, hoe vreemd het mag lijken, zijn er heel wat mensen die met een zucht zeggen: „als 't nu maar eens uit is met dat gefeest, al die maaltijden en die snoeperij". Het is alsof de ont spanning van de feestdagen omgesla gen is in een nieuwe inspanning. Ze beschouwen de feestdagen als een plicht, waaraan ze zich niet hébben willen onttrekken, maar die ze toch met een zucht van verlichting achter tich laten. Ook met feestvieren is het de kunst de goede maat te houden en zich te hoe den voor een „teveel". Tenslotte is de bedoeling van een feest dat we ons bli) voélen en het is wel eens aardig ons erin te verdiepen wat ons en ook de kinderen nu eigenlijk blij maakt. Aan de ene kant zijn het de dingen die ons vm buitenaf kunnen verblijden, maar haast belangrijker nog is ons „eigen gevóél" de gezindheid waarmee we de dingen tegemoettreden en we ten te waarderen, iets wat ook weer samenhangt met onze gezondheid en lichamelijk welzijn. Wanneer we de feestelijkheid willen bereiken door al te veel geschenken al te dure cadeaus, al te zware maal tijden, dan schieten we zeker ons doel voorbij. Een geschenk heeft slechts echte waarde, wanneer het werkelijk blij maakt, en dit te ontdekken en daarnaar de keuze te bepalen is eigen lijk pas het echte geven. De kunst van de maaltijden is juisl omdat ze elkaar in zo'n tamelijk snél tempo opvolgen tegen het einde van het jaar ze fijn doch licht te hou den en. hetzelfde geldt ook alweer vooi het gebruik van allerhande dranken Ons uiteindelijk doel moet wezen di< lichte, opgewekte stemming te berei ken waarbij we ons werkelijk blij kun nen voelen. Vaak bereiken we dit not eerder door een heerlijke winterwandr ling, een ziekenbezoek of andere za ken die wat beweging en inspannin vereisen, maar aan de andere kant prettige voldoening schenken. Ook onze kinderen dienen we niet mi een teveel. Ze voelen zich beter bij vol doende nachtrust en ook hen vermoet overmaat op elk gebied, wat ze niet blij, maar kregelig en lastig maakt. JETTk tl heeft uw met zorg samengesteld kerstmenu straks nog zo goed ge- ;maakt, dan zou het geheel toch niet „af" zijn zonder een waardig sluit- tuk. Dit vindt U zonder twijfel in een kerstpudding, die eens „anders dan nders" van smaak en uiterlijk is en waarvan de ingrediënten als volgt zijn: 1 liter sterke koffie; 12 blaadjes witte gelatine; 150 gram suiker, 2 pakjes vanillesuiker; 3 reepjes pure chocolade; V» liter slagroom; garneer-bloemetjes en pilletjes, noten. eek de gelatine 5 minuten In koud water. Roer de geweekte en goed tgeknepen gelatine door de hete koffie tot de gelatine volkomen is opge- st. Voeg al roerende de suiker, geschaafde chocolade en vanillesuiker e. Vet een ring- of puddingvorm in met olie, giet de gelei erin. Begint ie pudding strjf te worden, dan met een dikke laag fijn gemalen nootjes bestrooien. Laat de pudding een nacht opstijven. Garneer met stijfgeklopte, gezoete slagroom; voor de verfijnde smaak zou men ook wat cognac, rum of maraskino aan de slagroom kunnen toevoegen. De pudding gaat gemakkelijker uit de vorm, als U de vorm een paar tellen in kokend water houdt. De kerstpudding royaal met slagroom bespuiten en de garneer- bloemetjes, noten en zilveren pilletjes vastzetten. Zet een kaars in de pud- "ng.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1967 | | pagina 5