een grote kunst
HEET-ETERS?
TECHNISCH VALT ER
OOK NOG WEL WAT TE LEREN
SHOW VAN
HERFST-
WINTERKOLLEKTIE
1967—'68
19W PINK
IS DE JUISTE
THERMOMETER
U
KUNT
NIET
ALLES
WETEN
BEHOORT U TOT DE
MENU VAN DE WEEK
Woensdag 4 olrtoluer 1967.
DIT VRIJE ZEEUW
Pagina t
Noordstraat 74 Terneuzen f Telefoon 01150-2595
Geeuwend en wel
Volstoppen of
converseren
45 graden Celsius
Thermometer
Voorkom narigheid
GAS-, OLIE- en KOLENVERWARMING
Fa. Stoffels-Risseeuw
li
rouw zijn
Het is blijkbaar niet ieder gegeven, een goede en gezellige gastvrouw te
zijn. Sommigen hebben het „in" zich. Zonder meer. Anderen hebben de
moeite genomen, de technische kant van het gastvrouw-zijn te bestuderen.
En de derde groep heeft er helemaal geen kaas van gegeten.
Een goede gastvrouw weet in de eerste plaats haar gasten te ontvangen. Zij
zal ze vanaf het moment, dat de deur open gaat, attent behandelen. Zij zal
er voor zorgen, dat zij niet zelf een plaats moeten zien te veroveren op de
kapstok. Eommige mensen zijn er nu eenmaal op gesteld, hun kleren altijd
goed te verzorgen. Dus dient de gastvrouw er voor te zorgen, dat zij ha»r
gasten in het „uitoefenen van hun goede gewoonten" niet belemmert.
Amsterdam: Ontwerper Edgar Vós (1.) met twee
van zijn modellen uit de nieuwe herfst-winter-
kolektie 19671968. Links een rooskleurige tweed
robe-mantel met een losse bloes, die geborduurd
is met gouden pailletten en dezelfde geborduurde
manchetten; daarbij een geborduurd helm-hoedje.
Rechts een rose-zeebruine gestreepte robe-mantel
van tweed met een rose col-pullover van jersey-
Het bijpassende „pllledoos-hoedje" is van rose jer
sey, terwijl de laarzen ook deze kleur hebben. Ge
heel rechts op de foto Bum Verbyesen de assistent
van Edgar Vos.
Zondagmiddag brengt de televisie een korte show
van Vos.
Dan is er ook niets onaangenamers
te bedenken, dan dat er vlug een kopje
thee gezet moet worden onder het
motto: „iK*wilde maar wachten, tot jul
lie er waren, oud-bakken thee is zo
naar!" Al met al gaat er ongemerkt een
half uurtje heen met het heen en weer
draven van de gastvrouw, die in de ver
onderstelling leeft, dat het haar gasten
aan niets ontbreekt.
In werkelijkheid zitten de gasten
niets op hun gemak. Ze maken even 'n
praatje met elkaar, want de gastheer
helpt zijn vrouw en kan de honneurs
niet waarnemen. En als dan eindelijk
het gebruikelijke ritueel van mèt of zon
der suiker, met öf zonder melk en
néém nog een koekje (ik heb ze zelf
gebakken) achter de rug is en men zich
juist eens prettig zal installeren, komt
de gastvrouw op het onzalige idee, dat
ze vast koffie zal gaan zetten, want als
ze dat straks moet doen, wordt het zo
laat. En koffietijd is juist zo gezellig.
Neem het de gasten dan eens kwalijk,
dat ze na. een konje koffie, verstolen
geeuwend, naar eigen huis verlangen,
waar de ko'fie waarschijnlijk niet zó
vers is, maar waar in ieder geval te
praten is, zo er nog energie voor over
is gebleven na zo'n vermoeiende avond.
Nee, er is geen gast, die van de gast
vrouw verlangt, dat zij onmiddellijk be
gint te rennen en te draven en de gas
ten volgiet en volstopt.
Nee, de gasten wensen in de eerste
plaats aandacht. Aandacht voor zich
zelf. Het kopje thee en koffie is natuur
lijk welkom, maar het is beslist geen
hoofdzaak.
Waarom er van tevoren geen thee en
koffie gezet Zou het er veel minder
lekker om zijn? En zelfs al zou het een
graad minder smakelijk zijn, dan zou
de attentie die de gastvrouw haar gas
ten geeft, dat beetje ruimschoots ver
goeden.
Rennende gastvrouwen werken nu
eenmaal ontegenzeggelijk op de ge
moedstemming van de gasten. Zij krij
gen het idee, dat de gastvrouw voor
hun plezier de hele avond zo in touw
is en dat wil geen enkele gast eisen.
Dikwijls moet dat „volgestopt" ook
dienen om gebrek aan conversatie, of
aan werkelijke belangstelling te bedek
ken. Maar ook dat hebben de gasten
vlug genoeg door. Zij zullen door het
geren uw huis niet vaker opzoeken, dan
strikt noodzakelijk is.
Nee, als de deur opengaat, dan weet
je meestal, hoe de avond verlopen zal.
Een hartelijke ontvangst stelt de men
sen op hun gemak en geeft hun het ge
voel, dat ze zich in andermans huis ook
thuis gevoelen.
Nogmaals: het is niet ieder gegeven,
een goede gastvrouw te zijn. Wanneer
een gastvrouw niet in staat is, die be
langstelling te geven, die haar bezoe
kers hopen te ontvangen, laat zij dan
op zijn minst er voor zorgen, dat het
kopje thee of koffie er komt zonder al
te veel gedruis. Als de „technische"
kant goed verzorgd is, wordt er auto
matisch een sfeer geschapen, waarin
men er in ieder geval het beste van kan
maken.
Ringen, waaromheen het vlees is
gegroeid, kunnen pijnloos worden
afgenomen, als de betrokken vin
ger stijf omzwachteld wordt en
omhoog gehouden wordt. Na 5 mi
nuten de zwachtel afdoen. Als de
ring er dan nog neit afgaat, zo snél
mogelijk nognjaals stijf omzwach
telen, weer de hand omhooghouden
en na 5 minuten zwachtel afnemen.
De vinger is dan zo dun geworden,
dat elke ingegroeide ring te ver
wijderen is.
Tndisch hopcrwerk krijgt een zeer
mooie glans, wanneer dit na het
schoonmaken wordt geborsteld
met benzine.
Er bestaat een zeer grote groep van
„heet-eters", dat zijn mensen die alles
wat zij nuttigen en dat warm behoort
te worden geconsumeerd, op een heel
behoorlijk hoge temperatuur voorge-
geschoteld wensen te krijgen.
Als dergelijke lieden op een slechte
dag hun huisarts gaan consulteren in
verband met maagklachten, constateert
deze wel eens, dat de patiënt buiten
de genoemde maagklachten bovendien
last heeft van een vieze smaak in de
mond, een beslagen tong, blauw-rode
slijmvliezen en kriebel in de hals.
Aanvankelijk zal de geneesheer niet
zo snel zijn diagnose kunnen stellen,
want hij zal niet zo snel denken met
een „heet-eter" te doen te hebben. Hij
gaat eerst zoeken naar mogelijke andere
oorzaken, zoals overmatig roken, drin
ken, storingen in de bloedsomloop, het
hart en wat al niet meer.
Zou de patiënt hem echter meedelen,
dat hij tot de groep „heet-eters" be
hoort, dan zou de arts al spoedig de
oorzaak van een en ander weten.
Eeten, dat warm genuttigd dient te
worden, mag net heet zijn. Wat is nu
het verschil tussen warm en heet? De
temperatuur voor warm eten is om
streeks de vijfeenveertig graden Cel
sius. Dat zal voor velen te koud zijn,
maar het is beslist de beste tempera
tuur voor uw organen, die deze voe
dingsstoffen moeten verwerken.
De „heet-eters" nuttigen veelal voed
sel, dat tussen de zestig en tachtig gra
den heet is en zij zijn er in de loop der
tijden aan gewend; daardoor voelen zij
niet welk een afgrijselijke aanslag dit
betekent op hun ingewanden.
Steekt u uw pink maar eens in water
van omstreeks tachtig graden uit een
boiler. U zult de pink waarschijnlijk
ijselijk snel terugtrekken, want u hebt
zich gebrand. En de heet-eters zullen
niet willen geloven, dat zij voedsel van
dergelijke temperaturen eten.
De heet-eter die het niet wil geloven,
m.oet maar eens een thermometer het
bewijs laten leveren, wanneer hij juist
van plan is om eens heerlijk te genie
ten van een bord dampende soep.
Velen hebben dan nog de gewoonte
om na zo'n heerlijke „warme" maaltijd
een portie ijs of een koud biertje te ge
bruiken. Wat de maag dan te verduren
krijgt, laat zich nauwelijks beschrijven.
Wanneer de „heet-eters" zich dit al
les eens realiseren, dan zullen ze het
met ons eens zijn, dat deze dagelijkse
marteling ruïneus is voor de organen die
het moeten verwerken en zij zullen het
eveneens met ons eèns zijn, dat zij er
verstandig aan doen, hun eten wat min
der heet te nuttigen.
Het blijkt, dat men het beste te rade
kan gaan bij de pink, een van de ge-11
voeligste delen van de hand. Wat de
pink kan verdragen, dat kunnen ook
onze spijsverteringsorganen verdragen.
Het is een vaststaand feit, dat men
door warm te eten inplaats van heet,
veel narigheid kan voorkomen. Onge
twijfeld zal de persoon die gewoon is
heet te eten, aanvankelijk enige tegen
zin in dit lauwe eten moeten overwin
nen, maar wanneer hij er tenslotte aan
gewend is, zal hij er de vruchten van
plukken.
AVOND-PAK
Wenen: Ds boutique C. M."
Wenen heeft dezer dagen haar
kollektie voor de komends herf„.
en winter getoond. Op de foto
een a ond-pak gemaakt van een
glinsterend materiaal.
9 Schakelarmbanden en andere gou
den sieraden moeten elke maand
een goede beurt hebben in een sop
van goed schuimende zeen. Zij zul
len dan werkelijk mooi blijven en
er vindt geen extra slijtage nlaats
van scherpe schoonmaakmiddelen.
Wrijf een zilveren lepel, welke
door medicijnen zwart .""worden
is af met een doekje gpdooot in
verdund zwavelzuur. Naspoelen
met zeeüwater.
De heifst is al weer een goed eind
gevorderd. Nu de avonden dan weer
gaan lengen wordt de gezelligheid
meer in huis gezocht. Een reden te
meer voor de huisvrouw om wat ex
tra aandacht aan de maaltijden te be
steden. Probeert U eens onderstaand
exclusief recept voor een kastanje-
taart (kastanjepuree is kant en klaar
in blik verkrijgbaar).
DONDERDAG: prei, carbonade, aard
appelen, vanillevla met choco
ladevla.
VRIJDAG: gebakken boterhamworst
öf
gebakken vissticks; rauwe wit
lofsla met peterseliesaus; aardap
pelen; fruit.
ZATERDAG: nasi goreng; yoghurt-
pudding.
9 Echt zilver verandert niet in een
zoutoplossing. Onecht zilver kleurt
na 15 minuten violet.
9 Echte parels reinigt men door te
wassen in zeepsopjes met een
melkscheut.
3 Door afwassen met ammoniak laat
zich kopergroen verwijderen. Ook
is het giftige kopergroen te ver
wijderen met azijn.
- KASTANJETAART
6 eieren, 150 g suiker, 100 g kas-
tanjepuree, 50 g biscuitkruimels, bo
ter, 1 lepel bloem. Vulling: 1 dl abri
kozenjam, halve perziken (uit blik),
witte druiven, 3 dl slagroom, 100 g
kastanjepuree, suiker.
Splits de eieren en klop de eier
dooiers met de suiker tot het mengsel
lauwarm is en als een breed wit lint
van de lepel vloeit (plaats tijdens het
kloppen van de eierdooiers de beslag
kom in heet). Roer er voorzichtig de
kastanjepuree door en het grootste
deel van de biscuitkruimels. Roer dit
glad en spatel er voorzichtig de zeer
stijf geslagen eiwitten door. Schep het
beslag in een beboterde springvorm,
die met het restant koekkruimels is
bestrooid. Bak de taart in een warme
oven (200°) in een half uur gaar. Laat
deze afkoelen en snijd hem in plak
ken. Strijk op de onderste plak een
laag afbrikozenjam, vervolgens een
laag slagroom (vermengd met de
kastanjepuree en suiker naar smaak).
Leg de andere helft van de taart erop
en bestrijk de bovenkant en de zij
kanten met het restant van het kas-
tanjepuree/slagroommengsel. Gar
neer de taart van boven met halv€
perziken en druiven.