een grote kunst HEET-ETERS? TECHNISCH VALT ER OOK NOG WEL WAT TE LEREN SHOW VAN HERFST- WINTERKOLLEKTIE 1967—'68 19W PINK IS DE JUISTE THERMOMETER U KUNT NIET ALLES WETEN BEHOORT U TOT DE MENU VAN DE WEEK Woensdag 4 olrtoluer 1967. DIT VRIJE ZEEUW Pagina t Noordstraat 74 Terneuzen f Telefoon 01150-2595 Geeuwend en wel Volstoppen of converseren 45 graden Celsius Thermometer Voorkom narigheid GAS-, OLIE- en KOLENVERWARMING Fa. Stoffels-Risseeuw li rouw zijn Het is blijkbaar niet ieder gegeven, een goede en gezellige gastvrouw te zijn. Sommigen hebben het „in" zich. Zonder meer. Anderen hebben de moeite genomen, de technische kant van het gastvrouw-zijn te bestuderen. En de derde groep heeft er helemaal geen kaas van gegeten. Een goede gastvrouw weet in de eerste plaats haar gasten te ontvangen. Zij zal ze vanaf het moment, dat de deur open gaat, attent behandelen. Zij zal er voor zorgen, dat zij niet zelf een plaats moeten zien te veroveren op de kapstok. Eommige mensen zijn er nu eenmaal op gesteld, hun kleren altijd goed te verzorgen. Dus dient de gastvrouw er voor te zorgen, dat zij ha»r gasten in het „uitoefenen van hun goede gewoonten" niet belemmert. Amsterdam: Ontwerper Edgar Vós (1.) met twee van zijn modellen uit de nieuwe herfst-winter- kolektie 19671968. Links een rooskleurige tweed robe-mantel met een losse bloes, die geborduurd is met gouden pailletten en dezelfde geborduurde manchetten; daarbij een geborduurd helm-hoedje. Rechts een rose-zeebruine gestreepte robe-mantel van tweed met een rose col-pullover van jersey- Het bijpassende „pllledoos-hoedje" is van rose jer sey, terwijl de laarzen ook deze kleur hebben. Ge heel rechts op de foto Bum Verbyesen de assistent van Edgar Vos. Zondagmiddag brengt de televisie een korte show van Vos. Dan is er ook niets onaangenamers te bedenken, dan dat er vlug een kopje thee gezet moet worden onder het motto: „iK*wilde maar wachten, tot jul lie er waren, oud-bakken thee is zo naar!" Al met al gaat er ongemerkt een half uurtje heen met het heen en weer draven van de gastvrouw, die in de ver onderstelling leeft, dat het haar gasten aan niets ontbreekt. In werkelijkheid zitten de gasten niets op hun gemak. Ze maken even 'n praatje met elkaar, want de gastheer helpt zijn vrouw en kan de honneurs niet waarnemen. En als dan eindelijk het gebruikelijke ritueel van mèt of zon der suiker, met öf zonder melk en néém nog een koekje (ik heb ze zelf gebakken) achter de rug is en men zich juist eens prettig zal installeren, komt de gastvrouw op het onzalige idee, dat ze vast koffie zal gaan zetten, want als ze dat straks moet doen, wordt het zo laat. En koffietijd is juist zo gezellig. Neem het de gasten dan eens kwalijk, dat ze na. een konje koffie, verstolen geeuwend, naar eigen huis verlangen, waar de ko'fie waarschijnlijk niet zó vers is, maar waar in ieder geval te praten is, zo er nog energie voor over is gebleven na zo'n vermoeiende avond. Nee, er is geen gast, die van de gast vrouw verlangt, dat zij onmiddellijk be gint te rennen en te draven en de gas ten volgiet en volstopt. Nee, de gasten wensen in de eerste plaats aandacht. Aandacht voor zich zelf. Het kopje thee en koffie is natuur lijk welkom, maar het is beslist geen hoofdzaak. Waarom er van tevoren geen thee en koffie gezet Zou het er veel minder lekker om zijn? En zelfs al zou het een graad minder smakelijk zijn, dan zou de attentie die de gastvrouw haar gas ten geeft, dat beetje ruimschoots ver goeden. Rennende gastvrouwen werken nu eenmaal ontegenzeggelijk op de ge moedstemming van de gasten. Zij krij gen het idee, dat de gastvrouw voor hun plezier de hele avond zo in touw is en dat wil geen enkele gast eisen. Dikwijls moet dat „volgestopt" ook dienen om gebrek aan conversatie, of aan werkelijke belangstelling te bedek ken. Maar ook dat hebben de gasten vlug genoeg door. Zij zullen door het geren uw huis niet vaker opzoeken, dan strikt noodzakelijk is. Nee, als de deur opengaat, dan weet je meestal, hoe de avond verlopen zal. Een hartelijke ontvangst stelt de men sen op hun gemak en geeft hun het ge voel, dat ze zich in andermans huis ook thuis gevoelen. Nogmaals: het is niet ieder gegeven, een goede gastvrouw te zijn. Wanneer een gastvrouw niet in staat is, die be langstelling te geven, die haar bezoe kers hopen te ontvangen, laat zij dan op zijn minst er voor zorgen, dat het kopje thee of koffie er komt zonder al te veel gedruis. Als de „technische" kant goed verzorgd is, wordt er auto matisch een sfeer geschapen, waarin men er in ieder geval het beste van kan maken. Ringen, waaromheen het vlees is gegroeid, kunnen pijnloos worden afgenomen, als de betrokken vin ger stijf omzwachteld wordt en omhoog gehouden wordt. Na 5 mi nuten de zwachtel afdoen. Als de ring er dan nog neit afgaat, zo snél mogelijk nognjaals stijf omzwach telen, weer de hand omhooghouden en na 5 minuten zwachtel afnemen. De vinger is dan zo dun geworden, dat elke ingegroeide ring te ver wijderen is. Tndisch hopcrwerk krijgt een zeer mooie glans, wanneer dit na het schoonmaken wordt geborsteld met benzine. Er bestaat een zeer grote groep van „heet-eters", dat zijn mensen die alles wat zij nuttigen en dat warm behoort te worden geconsumeerd, op een heel behoorlijk hoge temperatuur voorge- geschoteld wensen te krijgen. Als dergelijke lieden op een slechte dag hun huisarts gaan consulteren in verband met maagklachten, constateert deze wel eens, dat de patiënt buiten de genoemde maagklachten bovendien last heeft van een vieze smaak in de mond, een beslagen tong, blauw-rode slijmvliezen en kriebel in de hals. Aanvankelijk zal de geneesheer niet zo snel zijn diagnose kunnen stellen, want hij zal niet zo snel denken met een „heet-eter" te doen te hebben. Hij gaat eerst zoeken naar mogelijke andere oorzaken, zoals overmatig roken, drin ken, storingen in de bloedsomloop, het hart en wat al niet meer. Zou de patiënt hem echter meedelen, dat hij tot de groep „heet-eters" be hoort, dan zou de arts al spoedig de oorzaak van een en ander weten. Eeten, dat warm genuttigd dient te worden, mag net heet zijn. Wat is nu het verschil tussen warm en heet? De temperatuur voor warm eten is om streeks de vijfeenveertig graden Cel sius. Dat zal voor velen te koud zijn, maar het is beslist de beste tempera tuur voor uw organen, die deze voe dingsstoffen moeten verwerken. De „heet-eters" nuttigen veelal voed sel, dat tussen de zestig en tachtig gra den heet is en zij zijn er in de loop der tijden aan gewend; daardoor voelen zij niet welk een afgrijselijke aanslag dit betekent op hun ingewanden. Steekt u uw pink maar eens in water van omstreeks tachtig graden uit een boiler. U zult de pink waarschijnlijk ijselijk snel terugtrekken, want u hebt zich gebrand. En de heet-eters zullen niet willen geloven, dat zij voedsel van dergelijke temperaturen eten. De heet-eter die het niet wil geloven, m.oet maar eens een thermometer het bewijs laten leveren, wanneer hij juist van plan is om eens heerlijk te genie ten van een bord dampende soep. Velen hebben dan nog de gewoonte om na zo'n heerlijke „warme" maaltijd een portie ijs of een koud biertje te ge bruiken. Wat de maag dan te verduren krijgt, laat zich nauwelijks beschrijven. Wanneer de „heet-eters" zich dit al les eens realiseren, dan zullen ze het met ons eens zijn, dat deze dagelijkse marteling ruïneus is voor de organen die het moeten verwerken en zij zullen het eveneens met ons eèns zijn, dat zij er verstandig aan doen, hun eten wat min der heet te nuttigen. Het blijkt, dat men het beste te rade kan gaan bij de pink, een van de ge-11 voeligste delen van de hand. Wat de pink kan verdragen, dat kunnen ook onze spijsverteringsorganen verdragen. Het is een vaststaand feit, dat men door warm te eten inplaats van heet, veel narigheid kan voorkomen. Onge twijfeld zal de persoon die gewoon is heet te eten, aanvankelijk enige tegen zin in dit lauwe eten moeten overwin nen, maar wanneer hij er tenslotte aan gewend is, zal hij er de vruchten van plukken. AVOND-PAK Wenen: Ds boutique C. M." Wenen heeft dezer dagen haar kollektie voor de komends herf„. en winter getoond. Op de foto een a ond-pak gemaakt van een glinsterend materiaal. 9 Schakelarmbanden en andere gou den sieraden moeten elke maand een goede beurt hebben in een sop van goed schuimende zeen. Zij zul len dan werkelijk mooi blijven en er vindt geen extra slijtage nlaats van scherpe schoonmaakmiddelen. Wrijf een zilveren lepel, welke door medicijnen zwart .""worden is af met een doekje gpdooot in verdund zwavelzuur. Naspoelen met zeeüwater. De heifst is al weer een goed eind gevorderd. Nu de avonden dan weer gaan lengen wordt de gezelligheid meer in huis gezocht. Een reden te meer voor de huisvrouw om wat ex tra aandacht aan de maaltijden te be steden. Probeert U eens onderstaand exclusief recept voor een kastanje- taart (kastanjepuree is kant en klaar in blik verkrijgbaar). DONDERDAG: prei, carbonade, aard appelen, vanillevla met choco ladevla. VRIJDAG: gebakken boterhamworst öf gebakken vissticks; rauwe wit lofsla met peterseliesaus; aardap pelen; fruit. ZATERDAG: nasi goreng; yoghurt- pudding. 9 Echt zilver verandert niet in een zoutoplossing. Onecht zilver kleurt na 15 minuten violet. 9 Echte parels reinigt men door te wassen in zeepsopjes met een melkscheut. 3 Door afwassen met ammoniak laat zich kopergroen verwijderen. Ook is het giftige kopergroen te ver wijderen met azijn. - KASTANJETAART 6 eieren, 150 g suiker, 100 g kas- tanjepuree, 50 g biscuitkruimels, bo ter, 1 lepel bloem. Vulling: 1 dl abri kozenjam, halve perziken (uit blik), witte druiven, 3 dl slagroom, 100 g kastanjepuree, suiker. Splits de eieren en klop de eier dooiers met de suiker tot het mengsel lauwarm is en als een breed wit lint van de lepel vloeit (plaats tijdens het kloppen van de eierdooiers de beslag kom in heet). Roer er voorzichtig de kastanjepuree door en het grootste deel van de biscuitkruimels. Roer dit glad en spatel er voorzichtig de zeer stijf geslagen eiwitten door. Schep het beslag in een beboterde springvorm, die met het restant koekkruimels is bestrooid. Bak de taart in een warme oven (200°) in een half uur gaar. Laat deze afkoelen en snijd hem in plak ken. Strijk op de onderste plak een laag afbrikozenjam, vervolgens een laag slagroom (vermengd met de kastanjepuree en suiker naar smaak). Leg de andere helft van de taart erop en bestrijk de bovenkant en de zij kanten met het restant van het kas- tanjepuree/slagroommengsel. Gar neer de taart van boven met halv€ perziken en druiven.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1967 | | pagina 7