^Qecjentyd DE WINKELJUFFROUW WEET ER VAM GEEN WIJS UIT VLOT EN GOEDKOOP VERMAGEREN ZONDER GEVAAR DE VRIJE ZEEUW Pagina 9 SCHOENEN-SHOW-EXPOSITIE Arnhem: In Muzis Sacrem In Arnhem is met ingang van dinsdag j.l. een schoenen-show-expositie ingericht. Het accent valt dit keer op de com binatie van schoen met accesoires, getuige deze foto waarop de combi natie is uitgevoerd in sins-skin. mmmÊmmmmmÊmmmmm Pleeg overleg met uw kolenhande laar over de te kiezen brandstof. U kunt niet straffeloos de goed koopste soorten gebruiken. Vooral bij haarden is een juiste verhou ding bij gemengd stoken een le venskwestie. Betere soorten brandstof geven trouwens méér en langer warmte. WAT VOOR Tips STOF IS DAT Vermageren is een droombeeld van velen, maar niettemin is het een prak tische zaak. En omdat we in dit opzicht alleen met zeer praktische maat regelen gediend zijn, vindt u hieronder speciale vermageringsmenu's' voor een hele week. Deze geven opeenvolgende dagmenu's en mogen alleen worden gebruikt door mensen die behalve hun dikte geen afwijkingen hebben, met name geen hart- of nierziekte, geen verhoogde bloeddruk, maag- of leverstoornissen. Bij combinaties van vetzucht met een der genoemde kwalen'behoort'lei ding en controle van een vermageringskuur uitsluitend bij de behandelende dokter te berusten. Ook bij een stofwisselingsziekte als diabetes. Maar wie wel onderstaand lijstje van menu's kan afwerken ert jfat ook doet, die kan na vier weken al een flink merkbaar resultaat verwachten. Maar dan ook geen alcohol of snoeperij gebruiken en ook geen andere extraa tjes! EERSTE DAG (maandag) ONTBIJT: 1 appel (of mandarijn of sinaasappel), 1 gekookt ei, 1 plakje rogge brood met kaas (geen boter), 1 beker karnemelk of yoghurt zonder suiker óf maximaal 2 kopjes thee zonder suiker en zonder melk, vitamine A. en D in druppel- of tabletvorm. 11 UUR: 1 beker karnemelk of yoghurt, als die bij het ontbijt niet is gebruikt, desgewenst 1 kopje koffie zonder suiker en met weinig melk. .LUNCH: 1 bruine boterham met weinig boter en een plak rookvlees, flinke portei kropsla met prei of ui (niet aanmaken met olie), 1 beker karnemelk of yoghurt (mag ook 's avonds dm 9 uur genomen worden, desgewenst nog een kopje koffie als om 11 uur. 4 UUR: Desgewenst 1 of 2 kopjes thee als boven óf mineraalwater. DINER: 100 gr. lendenstuk (zonder de jus), onbeperkt gekookte andijvie (niet aanmaken), !42 1 yoghurt met geraspte wortel. 9 UUR: 1 appel of 1 tomaat of 1 perzik of 1 mandarijn, 1 beker karnemelk of yoghurt als die 's middags niet genomen is, desgewenst nog wat thee of kof fie als boven. TWEEDE DAG (dinsdag) ONTBIJT: 2 appels (of 1 peer en 1 tomaat), 1 bruine boterham zonder, boter met gekookt ei in plakjes, drinken en vitamines als maandag. 11 UUR: Als eerste dag. LUNCH: 1 kop magere groentenbouillon met citroensap, gekookte en ook een beetje rauwe (fijngesneden) groene kool of andere groente, gekookte nier, '4 1 yoghurt (mag ook 's avonds om 9 uuï). 4 UUR: Als eerste dag. DINER: 1 plakje roggeorood met weinig boter, slaatje van tomaten, een plak roastbeef of ander mager vlees, desgewenst nog koffie of thee. 9 UUR: Als eerste dag. DERDE DAG (woensdag) ONTBIJT: Als eerste dag; 11 UUR: Als eerste dag. LUNCH: 1 bruine boterham met weinig boter en 50 gr. garnalen, sla van stukjes wortel en knolraap, drinken als eerste dag; 4 UUR: als eerste dag. DINER: Flinke portie gekookte vis (bijv. schelvis, wijting, kabeljauw) met ctiroen, gekookte worteltjes, yoghurt met geraspte appel, drinken als boven; 9 UUr; ook als boven. VIERDE DAG (donderdag) ONTBIJT: Als tweede dag; 11 UUR: als eerste dag; 4 UUR en 9 UUR: dito. LUNCH: Glaasje verdund bessen- of ander vruchtensap zonder suiker, ge kookt runderlapje, gekookte bloemkool en een paar stukjes daarvan rauw, yoghurt. DINER: 1 plakje roggebrood met gemalen magere kaas, slaatje van komkom mer met peterselie, drinken als boven. VIJFDE DAG (vrijdag) ONTBIJT: Als eerste dag; 11 TJUR, 4 UUR en 9 UUR: dito. LUNCH: Hardgekookt wit van 2 eieren, schoteltje geschaafde witte en rode kool öf kropsla met komkommer, 1 bruine boterham met weinig boter, Va grapefruit zonder suiker of 1 sinaasappel, drinken als boven. DINER: Vooraf 2 tomaten iri plakjes, 150 gr. gekookte mosselen of vis (bijv. tarbot, schol) met peterselie, gekookte bieten, yoghurt met worteltjes. ZESDE DAG (zaterdag) ONTBIJT: Als tweede dag; 11 uur, 4 uur en 9 uur als eerste dag (om 9 uur óók yoghurt). LUNCH: Vooraf sap van Va citroen (verdund) of Va grapefruit zonder suiker, 100 gr. gekookte lever, appelmoes zonder suiker (koud of warm), nu géén voghurt. DINER: 1 plakje roggebrood met een plakje kaas of mager vlees, sla van (krul)andijvie en tomaat, drinken als boven. ZEVENDE DAG (zondag) ONTBIJT: Als eerste dag; 11 uur, 4 uur en 9 uur dito. LUNCH: kip of wild of ander mager vlees (rauw gemalen of een biefstukje), gekookte spruitjes of prinsesse- of snijbonen (eventueel diepvries of blik), slaatje van (meloen), mandarijn, kersen of ander ingemaakt fruit (zonder het zoete sap!), drinken als boven. DINER: Een kop magere bouillon, desgewenst met citroen, 1 bruine boterham fnet weinig boter, garnalen of roastbeef, kropsla, peer of sinaasappel óf vruch tensap door yoghurt heen óf haagse bluf öf citroenvla (bereid met wat zoet stof) en het wit van I ei. dr. ALFREDA - BRIEDÉ. ten nieuw japonnetje in een aantrekkelijke kleur, gemaakt van een mooie stofVan welke stof? Dat is tegenwoordig een beetje moeilijk'te be palen. Is een ogenschijnlijk wollen stof werkelijk van 100% zuivere wol en wat is de grondstof van het zijde glanzende bloesje? De juffrouw in de winkel kan het ons in de meeste gevallen niet precies vertellen, ook al laat ze. voorkomen dat ze zeer ter zake kundig is. De inge naaide etiketten in de kleding brengen natuurlijk utkomst, maar dan nog blijft het in vele gevallen een beetje raadselachtig voor ons. Want wat is bijvoor beeld precies acetaatzijde, wat is draion of trevira? GROTE VERSCHILLEN Ontelbare draden komen uit retor ten. De eigenlijke ontwikkeling van de langs scheikundige weg verkregen draden begon met de fabricatie van kunstzijde, omstreeks 1900, en 25 jaar later met de celwol. In de dertiger jaren kwam de ontwikkeling van de synthetische draden, die nu allang een zeer belangrijke plaats op de markt innemen. Synthetische draden zijn een voort brengsel van de chemie, de stoffen waar men van uit gaat zijn kolen- of aardolie bestanddelen. Kunstzijde en celwol daarentegen ontstaan uit cel lulose, met als grondstoffen beuken en sparren, dus uit natuurlijke grond stoffen. Er bestaat een groot aantal synthetische vezels en ze zijn geen van alle precies gelijk. Om een beetje wegwijs te worden in al die nieuwe vezels dienen we het volgende te we ten. .Kunstmatig verkregen garens kun nen we in, twee groepen verdelen, de cellulosegroep, de groep vezels die uit cellulose vervaardigd worden, en de synthetische groep, vezels die uit rea geerbuisjes komen. SCHEIKUNDE De draad van de eerste groep, de cellulosegroep, is al haast een klas sieke, scheikundige draad. De namen rayon, bemberg, acetaat en celwol klinken ons immers al niet vreemd meer in de oren? De synthetische groep stamt daar entegen van kolen en aardolie, die een chemische verwerking ondergaan. Deze groep wordt weer in drieën on derverdeeld, namelijk in de polami- den, de polyacrylvezels en de poly esters. De polamiden zijn de sterkste syn thetische vezels, ze zijn duurzaam en voor honderd procent wasbaar. Ze zijn lichter in gewicht dan wol, maar voe len killer aan, terwijl ze matig tegen het zonlicht bestand zijn. Merken van deze soort, die wij herhaaldelijk tegen kómen zijn onder anderen perion, ny lon en enkalon. ALS WOL De polyacrylvezels komen 't meest met wol overeen. Deze vezels hebben een lange levensduur en zijn uitste kend bestand tegen zonlicht. Ze zijn ook kreukherstellend, plooivast en voor honderd procent wasbaar. Ver der zijn ze ongeveer twintig procent lichter en bovendien warmer dan wol. De meest, voorkomende handelsnamen zijn acrilan, courtelle, srylor, draion, lanacryl en orlon. De polyestervezels staan min of meer tussen de polyacrylvezels en de polamiden in. Ze zijn sterk, duur zaam, uitstekend kreukherstellend en bovendien honderd procent wasbaar. Daar tegen over staat dat ze zwaarder en koeler dan wol zijn. Bekende mer ken zijn dacron, diolen, tergal, terlen- ka, terylene en trevira. BEHANDELING Maar zelfs met deze kennis zijn we er nog niet. Er zijn immers ook nog de stoffen, gemaakt van een mengsel van katoen of wol en een daarbij pas send bepaald percentage synthetische vezel, terwijl er ook steeds weer nieuwe namen op de markt verschij nen Al deze verschillende Stoffen en stofjes brengen met zich mee, dat de huisvrouw heel goed moet uitkijken hoe zij de diverse soorten moet be handelen. Was- en strijkvoorschriften dienen dus goed gelezen en nageko men te worden, en de kleurechtheid moet van te voren beproefd worden. Kleren, gemaakt uit synthetische garens sorteren we daarom vóór het wassen op kleur en fijnheid. We was sen vaak met goede, daarvoor be stemde wasmiddelen. Tijdens het was sen gebruiken we veel water, terwijl we de kledingstukken heen en weer bewegen. We spoelen grondig, eerst lauwwarm, later koud, tot het water helder blijft. BETTY TEELING. Laat vóór de winter uw haard of kachel grondig schoonmaken en nakijken, eventueel open naden dichten met kachelkit en micaruit jes vernieuwen, indien zij defecten vertonen. Laat tijdig de schoorstenen vegen. Straks als het stookseizoen be gint, heeft de schoorsteenveger het zo druk, dat u in de kou moet wachten op uw beurt. Schoor steenvegen is wettelijk verplicht en ook vele brandverzekeringspo- lissen eisen minstens een jaarlijk se schoonmaak. Het branden van twee kachels op één schoorsteenkanaal is verbo den-en tevens zeer gevaarlijk. Een praktische deurveer kan voor komen, dat de deur van kamer of keuken telkens blijft openstaan als u met de handen vol in- en uitgaat. Stook geen hout of papierwaren. De last en het ongemak door voortdurende aanvoer en hevige roetaanslag wegen niet op tegen de besparing. Roest in uw kachel kan men ver drijven door aardappelschillen op het rustig brandend vuur te wer pen. Houdt de warmte in huis! Zorg nu reeds voor goede afdichting' van naden en kieren. Breng tochtband aan langs de ramen. MIMIIIMilllllllllllillMlIllllllliM van week Een van de problemen van deze welvaartstijd is; hoe kan ik afslanken en hoe behoud ik mijn juiste gewicht. De huisarts adviseert waarschijnlijk, om het eens wat kalmer aan te doen met eten en drinken, en hij zal op ge regelde tijden de gezondheidstoestand van zijn patiënt controleren. Een zelf bedacht dieet, met slechtgekozen een- zijdige voeding kan vaak een ave rechtse uitwerking hebben. Men wordt slap en nerveus. Het nieuwe 1-daagse melkdieet (gratis toegestuurd door het Nederlands Zuivelbureau Cort van der Lindenstraat 7 in Rijswijk) levert ongeveer 900 calorieën per dag. Het is veilig en zorgt voor een snel resultaat. Maar ook hier: vermager B39 Het wordt weer najaar, dus re gentijd. Wij geven daarom op ve ler verzoek de wijze waarop men linnen regenjassen moet impreg neren. Wilt u geen beschadigde regen mantel hebben, koop dan een van die vloeibare of pastapreparaten. Deze preparaten zijn heel gemak kelijk in het gebruik en geven steeds goede resultaten. Alles wat u te doen hebt is: 1. Eventuele vlekjes, en spatten van verf, vet en/of ander ma teriaal goed verwijderen. 2. Uw jas goed reinigen met een goed was- of reinigingsmiddel. 3. De aldus gereinigde jas even uitspoelen en in de wind han gen om uit te druipen. 4. De inhoud van een flesje impregneermiddel vermengen of toevoegen aan een geëmail leerde emmer met heet wa ter. De gereinigde jas daarin dompelen. 5. Na een paar uur de jas er uit halen, het water licht uitknij pen, (vooral NIET wringen) en de jas vervolgens over brengen in een andere emmer, waarin een beetje vlokken- zeep tevoren in ruim warm water is opgelost. 6. Na 2 tot 3 kwartier haalt u de jas er uit, knijpt het over tollige water uit, dan een tot twee maal uitspoelen in schoon water en vervolgens in de wind of op zolder laten drogen. 7. Tenslotte de jas strijken met een niet te hete bout. Dat gaat heel goed, als de stof maar niet te droog is. Door op deze wijze te werk te gaan, krijgt u altijd goede resul taten en wat veel waard is, nooit beschadigingen. Tenslotte merken wij nog op, dat dat naspoelen in een emmer met heet water met vlokkenzeep dient om de waterproóflaag een langer leven te geven. Doet u dit namelijk niet, dan is uw jas reeds na twee tot vier maanden weer lek, omdat het impregneermid del zonder zeep dan voor veel re gen als 't ware wordt uitgespoeld. voorzichtig, iemand die zwaar licha melijke arbeid moet verrichten zal door het 7-daags melkdieet té snel afvallen. ZONDAG: grapefruit; goulash met sourcream en rijst; vanilleijs met gejTambeerde kersen en slag room. MAANDAG: gebakken kaasplak, sla met tomaten, aardappelpuree; mokkavla met plakjes banaan. DINSDAG: paprika gevuld met ge hakt en tomatensaus; aardappe len; flensjes met gember. WOENSDAG: groentesoep; bloem kool, verse worst, aardappelen. DONDERDAG: bloemkoolsoep; spi nazie, harde eieren met tomaten saus, aardappelpuree. VRIJDAG: tonijnomelet of champig nonomelet; aardappelen met pe terseliesaus, sla; yoghurtsurprise. ZATERDAG: uitsmijterkaas fruit. T onijnomelet Haal de tonijn uit het blik, verdeel deze in kleine stukjes en roer er een scheutje room, wat peper, zout, ge hakte peterselie en bassilicum door. Klop 3 eieren los en roer de vis met kruiden er doorheen. Smelt 2 lepels boter in de koekepan en bak hierin de omelet goudgeel. Schuif hem op een schotel en klap hem dubbel. Gar neer de omelet met partjes citroen. Yoghurtsurprise Kook 100 gram rijst met citroen schil, suiker en een halve liter melk tot een dikke brij. Splits 1 ei en roer de eierdooier met 1 afgestreken eet lepel custard los. Giet dit mengsel bij de rijstebrij en kook dit even door. Klop het eiwit zeer stijf en spatel dit door de rijstmassa. Laat hem afkoe len en meng hem daarna door een halve liter yoghurt. Maak hem met wat citroensap en basterdsuiker op smaak af. Geef er chocoladesaus cho coladevla uit een fles iets verdunnen met 1 lepel suiker en cacao) bij. HANEKAMMWRAGOÜV Maak 500 gram hanekammen edhoon goed wassen en dg grote exemplaren in vieren snijden). Fruit één fijnge- snipperd uitje met een in stukjege sneden tomaat in 50 gram boter gaart (ongeveer 15 minuten),. Maak van 60 gram bloem, 60 gram boter met liter bouillon een bruine saus. Laat de saus, onder toevoeging van 15 gram kleingesneden spek, lau rierblaadje, tijm, takje peterselie (al les tevoren gefruit in 15 gram boter) ongeveer een kwartier zachtjes ko ken. Voeg één lepel soja toe en een halve lepel worcestersaus. Zeef de saus tenslotte en meng de gare home- kammen door deze saus. SCHUIMIGE FLENSJESTAARV Maak een glad beslag van 80 gram bloem, 2 eieren, 3 dl melk en zout. Smelt 50 gram boter, roer dit afge koeld door het beslag en bak in een hete koekepan aan één zijde goud bruine flensjes (gebruik nu in de pan géén boter meer; deze werd immers reedé door het beslag geroerd). Roer 40 gram boter zacht met 40 gram suiker en 100 gram fijngesneden gember. Stapel de flensjes op elkaar met steeds een laag gembermengsel ertussen. Bespuit het geheel aan alle kanten met zeer stijf geslagen eiwit, vermengd met 50 gram poedersuiker per eiwit en laat in een lauwe oven dit eiwitschuim goudgeel worden. Garneren met dunne schijfjes gember en in punten gesneden serveren. BLOODY HOT 250 gram aardappelen, stukje bloemkool, kleine paprika, 70 gram belegen kaas, aardappel meel, zout, peper, paprikapoeder bieslook. Kook de in stukjes gesneden aard appelen, bloemkool en paprika in een bodem water gaar. Bind het overge bleven vocht met aardappelmeel. Maak de stoofpot op smaak, met de kruiden en bieslook. Roer er van het vuur de in blokjes gesneden kaas door.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1967 | | pagina 9