^Qecjentyd
DE WINKELJUFFROUW WEET
ER VAM GEEN WIJS UIT
VLOT EN GOEDKOOP
VERMAGEREN ZONDER GEVAAR
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 9
SCHOENEN-SHOW-EXPOSITIE
Arnhem: In Muzis Sacrem In Arnhem
is met ingang van dinsdag j.l. een
schoenen-show-expositie ingericht.
Het accent valt dit keer op de com
binatie van schoen met accesoires,
getuige deze foto waarop de combi
natie is uitgevoerd in sins-skin.
mmmÊmmmmmÊmmmmm
Pleeg overleg met uw kolenhande
laar over de te kiezen brandstof.
U kunt niet straffeloos de goed
koopste soorten gebruiken. Vooral
bij haarden is een juiste verhou
ding bij gemengd stoken een le
venskwestie. Betere soorten
brandstof geven trouwens méér
en langer warmte.
WAT VOOR
Tips
STOF IS DAT
Vermageren is een droombeeld van velen, maar niettemin is het een prak
tische zaak. En omdat we in dit opzicht alleen met zeer praktische maat
regelen gediend zijn, vindt u hieronder speciale vermageringsmenu's' voor
een hele week.
Deze geven opeenvolgende dagmenu's en mogen alleen worden gebruikt door
mensen die behalve hun dikte geen afwijkingen hebben, met name geen hart-
of nierziekte, geen verhoogde bloeddruk, maag- of leverstoornissen.
Bij combinaties van vetzucht met een der genoemde kwalen'behoort'lei
ding en controle van een vermageringskuur uitsluitend bij de behandelende
dokter te berusten. Ook bij een stofwisselingsziekte als diabetes.
Maar wie wel onderstaand lijstje van menu's kan afwerken ert jfat ook
doet, die kan na vier weken al een flink merkbaar resultaat verwachten.
Maar dan ook geen alcohol of snoeperij gebruiken en ook geen andere extraa
tjes!
EERSTE DAG (maandag)
ONTBIJT: 1 appel (of mandarijn of sinaasappel), 1 gekookt ei, 1 plakje rogge
brood met kaas (geen boter), 1 beker karnemelk of yoghurt zonder suiker
óf maximaal 2 kopjes thee zonder suiker en zonder melk, vitamine A. en
D in druppel- of tabletvorm.
11 UUR: 1 beker karnemelk of yoghurt, als die bij het ontbijt niet is gebruikt,
desgewenst 1 kopje koffie zonder suiker en met weinig melk.
.LUNCH: 1 bruine boterham met weinig boter en een plak rookvlees, flinke
portei kropsla met prei of ui (niet aanmaken met olie), 1 beker karnemelk of
yoghurt (mag ook 's avonds dm 9 uur genomen worden, desgewenst nog een
kopje koffie als om 11 uur.
4 UUR: Desgewenst 1 of 2 kopjes thee als boven óf mineraalwater.
DINER: 100 gr. lendenstuk (zonder de jus), onbeperkt gekookte andijvie (niet
aanmaken), !42 1 yoghurt met geraspte wortel.
9 UUR: 1 appel of 1 tomaat of 1 perzik of 1 mandarijn, 1 beker karnemelk of
yoghurt als die 's middags niet genomen is, desgewenst nog wat thee of kof
fie als boven.
TWEEDE DAG (dinsdag)
ONTBIJT: 2 appels (of 1 peer en 1 tomaat), 1 bruine boterham zonder, boter
met gekookt ei in plakjes, drinken en vitamines als maandag.
11 UUR: Als eerste dag.
LUNCH: 1 kop magere groentenbouillon met citroensap, gekookte en ook
een beetje rauwe (fijngesneden) groene kool of andere groente, gekookte
nier, '4 1 yoghurt (mag ook 's avonds om 9 uuï).
4 UUR: Als eerste dag.
DINER: 1 plakje roggeorood met weinig boter, slaatje van tomaten, een plak
roastbeef of ander mager vlees, desgewenst nog koffie of thee.
9 UUR: Als eerste dag.
DERDE DAG (woensdag)
ONTBIJT: Als eerste dag; 11 UUR: Als eerste dag.
LUNCH: 1 bruine boterham met weinig boter en 50 gr. garnalen, sla van
stukjes wortel en knolraap, drinken als eerste dag; 4 UUR: als eerste dag.
DINER: Flinke portie gekookte vis (bijv. schelvis, wijting, kabeljauw) met
ctiroen, gekookte worteltjes, yoghurt met geraspte appel, drinken als boven;
9 UUr; ook als boven.
VIERDE DAG (donderdag)
ONTBIJT: Als tweede dag; 11 UUR: als eerste dag; 4 UUR en 9 UUR: dito.
LUNCH: Glaasje verdund bessen- of ander vruchtensap zonder suiker, ge
kookt runderlapje, gekookte bloemkool en een paar stukjes daarvan rauw,
yoghurt.
DINER: 1 plakje roggebrood met gemalen magere kaas, slaatje van komkom
mer met peterselie, drinken als boven.
VIJFDE DAG (vrijdag)
ONTBIJT: Als eerste dag; 11 TJUR, 4 UUR en 9 UUR: dito.
LUNCH: Hardgekookt wit van 2 eieren, schoteltje geschaafde witte en rode
kool öf kropsla met komkommer, 1 bruine boterham met weinig boter, Va
grapefruit zonder suiker of 1 sinaasappel, drinken als boven.
DINER: Vooraf 2 tomaten iri plakjes, 150 gr. gekookte mosselen of vis (bijv.
tarbot, schol) met peterselie, gekookte bieten, yoghurt met worteltjes.
ZESDE DAG (zaterdag)
ONTBIJT: Als tweede dag; 11 uur, 4 uur en 9 uur als eerste dag (om 9 uur óók
yoghurt).
LUNCH: Vooraf sap van Va citroen (verdund) of Va grapefruit zonder suiker,
100 gr. gekookte lever, appelmoes zonder suiker (koud of warm), nu géén
voghurt.
DINER: 1 plakje roggebrood met een plakje kaas of mager vlees, sla van
(krul)andijvie en tomaat, drinken als boven.
ZEVENDE DAG (zondag)
ONTBIJT: Als eerste dag; 11 uur, 4 uur en 9 uur dito.
LUNCH: kip of wild of ander mager vlees (rauw gemalen of een biefstukje),
gekookte spruitjes of prinsesse- of snijbonen (eventueel diepvries of blik),
slaatje van (meloen), mandarijn, kersen of ander ingemaakt fruit (zonder
het zoete sap!), drinken als boven.
DINER: Een kop magere bouillon, desgewenst met citroen, 1 bruine boterham
fnet weinig boter, garnalen of roastbeef, kropsla, peer of sinaasappel óf vruch
tensap door yoghurt heen óf haagse bluf öf citroenvla (bereid met wat zoet
stof) en het wit van I ei.
dr. ALFREDA - BRIEDÉ.
ten nieuw japonnetje in een aantrekkelijke kleur, gemaakt van een mooie
stofVan welke stof? Dat is tegenwoordig een beetje moeilijk'te be
palen. Is een ogenschijnlijk wollen stof werkelijk van 100% zuivere wol en
wat is de grondstof van het zijde glanzende bloesje?
De juffrouw in de winkel kan het ons in de meeste gevallen niet precies
vertellen, ook al laat ze. voorkomen dat ze zeer ter zake kundig is. De inge
naaide etiketten in de kleding brengen natuurlijk utkomst, maar dan nog blijft
het in vele gevallen een beetje raadselachtig voor ons. Want wat is bijvoor
beeld precies acetaatzijde, wat is draion of trevira?
GROTE VERSCHILLEN
Ontelbare draden komen uit retor
ten. De eigenlijke ontwikkeling van
de langs scheikundige weg verkregen
draden begon met de fabricatie van
kunstzijde, omstreeks 1900, en 25 jaar
later met de celwol. In de dertiger
jaren kwam de ontwikkeling van de
synthetische draden, die nu allang een
zeer belangrijke plaats op de markt
innemen.
Synthetische draden zijn een voort
brengsel van de chemie, de stoffen
waar men van uit gaat zijn kolen- of
aardolie bestanddelen. Kunstzijde en
celwol daarentegen ontstaan uit cel
lulose, met als grondstoffen beuken
en sparren, dus uit natuurlijke grond
stoffen. Er bestaat een groot aantal
synthetische vezels en ze zijn geen van
alle precies gelijk. Om een beetje
wegwijs te worden in al die nieuwe
vezels dienen we het volgende te we
ten.
.Kunstmatig verkregen garens kun
nen we in, twee groepen verdelen, de
cellulosegroep, de groep vezels die uit
cellulose vervaardigd worden, en de
synthetische groep, vezels die uit rea
geerbuisjes komen.
SCHEIKUNDE
De draad van de eerste groep, de
cellulosegroep, is al haast een klas
sieke, scheikundige draad. De namen
rayon, bemberg, acetaat en celwol
klinken ons immers al niet vreemd
meer in de oren?
De synthetische groep stamt daar
entegen van kolen en aardolie, die een
chemische verwerking ondergaan.
Deze groep wordt weer in drieën on
derverdeeld, namelijk in de polami-
den, de polyacrylvezels en de poly
esters.
De polamiden zijn de sterkste syn
thetische vezels, ze zijn duurzaam en
voor honderd procent wasbaar. Ze zijn
lichter in gewicht dan wol, maar voe
len killer aan, terwijl ze matig tegen
het zonlicht bestand zijn. Merken van
deze soort, die wij herhaaldelijk tegen
kómen zijn onder anderen perion, ny
lon en enkalon.
ALS WOL
De polyacrylvezels komen 't meest
met wol overeen. Deze vezels hebben
een lange levensduur en zijn uitste
kend bestand tegen zonlicht. Ze zijn
ook kreukherstellend, plooivast en
voor honderd procent wasbaar. Ver
der zijn ze ongeveer twintig procent
lichter en bovendien warmer dan wol.
De meest, voorkomende handelsnamen
zijn acrilan, courtelle, srylor, draion,
lanacryl en orlon.
De polyestervezels staan min of
meer tussen de polyacrylvezels en de
polamiden in. Ze zijn sterk, duur
zaam, uitstekend kreukherstellend en
bovendien honderd procent wasbaar.
Daar tegen over staat dat ze zwaarder
en koeler dan wol zijn. Bekende mer
ken zijn dacron, diolen, tergal, terlen-
ka, terylene en trevira.
BEHANDELING
Maar zelfs met deze kennis zijn we
er nog niet. Er zijn immers ook nog
de stoffen, gemaakt van een mengsel
van katoen of wol en een daarbij pas
send bepaald percentage synthetische
vezel, terwijl er ook steeds weer
nieuwe namen op de markt verschij
nen
Al deze verschillende Stoffen en
stofjes brengen met zich mee, dat de
huisvrouw heel goed moet uitkijken
hoe zij de diverse soorten moet be
handelen. Was- en strijkvoorschriften
dienen dus goed gelezen en nageko
men te worden, en de kleurechtheid
moet van te voren beproefd worden.
Kleren, gemaakt uit synthetische
garens sorteren we daarom vóór het
wassen op kleur en fijnheid. We was
sen vaak met goede, daarvoor be
stemde wasmiddelen. Tijdens het was
sen gebruiken we veel water, terwijl
we de kledingstukken heen en weer
bewegen. We spoelen grondig, eerst
lauwwarm, later koud, tot het water
helder blijft.
BETTY TEELING.
Laat vóór de winter uw haard of
kachel grondig schoonmaken en
nakijken, eventueel open naden
dichten met kachelkit en micaruit
jes vernieuwen, indien zij defecten
vertonen.
Laat tijdig de schoorstenen vegen.
Straks als het stookseizoen be
gint, heeft de schoorsteenveger
het zo druk, dat u in de kou moet
wachten op uw beurt. Schoor
steenvegen is wettelijk verplicht
en ook vele brandverzekeringspo-
lissen eisen minstens een jaarlijk
se schoonmaak.
Het branden van twee kachels op
één schoorsteenkanaal is verbo
den-en tevens zeer gevaarlijk.
Een praktische deurveer kan voor
komen, dat de deur van kamer of
keuken telkens blijft openstaan als
u met de handen vol in- en uitgaat.
Stook geen hout of papierwaren.
De last en het ongemak door
voortdurende aanvoer en hevige
roetaanslag wegen niet op tegen
de besparing.
Roest in uw kachel kan men ver
drijven door aardappelschillen op
het rustig brandend vuur te wer
pen.
Houdt de warmte in huis! Zorg nu
reeds voor goede afdichting' van
naden en kieren. Breng tochtband
aan langs de ramen.
MIMIIIMilllllllllllillMlIllllllliM
van
week
Een van de problemen van deze
welvaartstijd is; hoe kan ik afslanken
en hoe behoud ik mijn juiste gewicht.
De huisarts adviseert waarschijnlijk,
om het eens wat kalmer aan te doen
met eten en drinken, en hij zal op ge
regelde tijden de gezondheidstoestand
van zijn patiënt controleren. Een zelf
bedacht dieet, met slechtgekozen een-
zijdige voeding kan vaak een ave
rechtse uitwerking hebben. Men wordt
slap en nerveus. Het nieuwe 1-daagse
melkdieet (gratis toegestuurd door
het Nederlands Zuivelbureau Cort
van der Lindenstraat 7 in Rijswijk)
levert ongeveer 900 calorieën per dag.
Het is veilig en zorgt voor een snel
resultaat. Maar ook hier: vermager
B39
Het wordt weer najaar, dus re
gentijd. Wij geven daarom op ve
ler verzoek de wijze waarop men
linnen regenjassen moet impreg
neren.
Wilt u geen beschadigde regen
mantel hebben, koop dan een van
die vloeibare of pastapreparaten.
Deze preparaten zijn heel gemak
kelijk in het gebruik en geven
steeds goede resultaten. Alles
wat u te doen hebt is:
1. Eventuele vlekjes, en spatten
van verf, vet en/of ander ma
teriaal goed verwijderen.
2. Uw jas goed reinigen met een
goed was- of reinigingsmiddel.
3. De aldus gereinigde jas even
uitspoelen en in de wind han
gen om uit te druipen.
4. De inhoud van een flesje
impregneermiddel vermengen
of toevoegen aan een geëmail
leerde emmer met heet wa
ter. De gereinigde jas daarin
dompelen.
5. Na een paar uur de jas er uit
halen, het water licht uitknij
pen, (vooral NIET wringen)
en de jas vervolgens over
brengen in een andere emmer,
waarin een beetje vlokken-
zeep tevoren in ruim warm
water is opgelost.
6. Na 2 tot 3 kwartier haalt u
de jas er uit, knijpt het over
tollige water uit, dan een tot
twee maal uitspoelen in
schoon water en vervolgens in
de wind of op zolder laten
drogen.
7. Tenslotte de jas strijken met
een niet te hete bout. Dat gaat
heel goed, als de stof maar
niet te droog is.
Door op deze wijze te werk te
gaan, krijgt u altijd goede resul
taten en wat veel waard is, nooit
beschadigingen.
Tenslotte merken wij nog op,
dat dat naspoelen in een emmer
met heet water met vlokkenzeep
dient om de waterproóflaag een
langer leven te geven. Doet u dit
namelijk niet, dan is uw jas reeds
na twee tot vier maanden weer
lek, omdat het impregneermid
del zonder zeep dan voor veel re
gen als 't ware wordt uitgespoeld.
voorzichtig, iemand die zwaar licha
melijke arbeid moet verrichten zal
door het 7-daags melkdieet té snel
afvallen.
ZONDAG: grapefruit; goulash met
sourcream en rijst; vanilleijs met
gejTambeerde kersen en slag
room.
MAANDAG: gebakken kaasplak, sla
met tomaten, aardappelpuree;
mokkavla met plakjes banaan.
DINSDAG: paprika gevuld met ge
hakt en tomatensaus; aardappe
len; flensjes met gember.
WOENSDAG: groentesoep; bloem
kool, verse worst, aardappelen.
DONDERDAG: bloemkoolsoep; spi
nazie, harde eieren met tomaten
saus, aardappelpuree.
VRIJDAG: tonijnomelet of champig
nonomelet; aardappelen met pe
terseliesaus, sla; yoghurtsurprise.
ZATERDAG: uitsmijterkaas fruit.
T onijnomelet
Haal de tonijn uit het blik, verdeel
deze in kleine stukjes en roer er een
scheutje room, wat peper, zout, ge
hakte peterselie en bassilicum door.
Klop 3 eieren los en roer de vis met
kruiden er doorheen. Smelt 2 lepels
boter in de koekepan en bak hierin
de omelet goudgeel. Schuif hem op
een schotel en klap hem dubbel. Gar
neer de omelet met partjes citroen.
Yoghurtsurprise
Kook 100 gram rijst met citroen
schil, suiker en een halve liter melk
tot een dikke brij. Splits 1 ei en roer
de eierdooier met 1 afgestreken eet
lepel custard los. Giet dit mengsel bij
de rijstebrij en kook dit even door.
Klop het eiwit zeer stijf en spatel dit
door de rijstmassa. Laat hem afkoe
len en meng hem daarna door een
halve liter yoghurt. Maak hem met
wat citroensap en basterdsuiker op
smaak af. Geef er chocoladesaus cho
coladevla uit een fles iets verdunnen
met 1 lepel suiker en cacao) bij.
HANEKAMMWRAGOÜV
Maak 500 gram hanekammen edhoon
goed wassen en dg grote exemplaren
in vieren snijden). Fruit één fijnge-
snipperd uitje met een in stukjege
sneden tomaat in 50 gram boter gaart
(ongeveer 15 minuten),.
Maak van 60 gram bloem, 60 gram
boter met liter bouillon een bruine
saus. Laat de saus, onder toevoeging
van 15 gram kleingesneden spek, lau
rierblaadje, tijm, takje peterselie (al
les tevoren gefruit in 15 gram boter)
ongeveer een kwartier zachtjes ko
ken. Voeg één lepel soja toe en een
halve lepel worcestersaus. Zeef de
saus tenslotte en meng de gare home-
kammen door deze saus.
SCHUIMIGE FLENSJESTAARV
Maak een glad beslag van 80 gram
bloem, 2 eieren, 3 dl melk en zout.
Smelt 50 gram boter, roer dit afge
koeld door het beslag en bak in een
hete koekepan aan één zijde goud
bruine flensjes (gebruik nu in de pan
géén boter meer; deze werd immers
reedé door het beslag geroerd).
Roer 40 gram boter zacht met 40
gram suiker en 100 gram fijngesneden
gember. Stapel de flensjes op elkaar
met steeds een laag gembermengsel
ertussen. Bespuit het geheel aan alle
kanten met zeer stijf geslagen eiwit,
vermengd met 50 gram poedersuiker
per eiwit en laat in een lauwe oven
dit eiwitschuim goudgeel worden.
Garneren met dunne schijfjes gember
en in punten gesneden serveren.
BLOODY HOT
250 gram aardappelen, stukje
bloemkool, kleine paprika, 70
gram belegen kaas, aardappel
meel, zout, peper, paprikapoeder
bieslook.
Kook de in stukjes gesneden aard
appelen, bloemkool en paprika in een
bodem water gaar. Bind het overge
bleven vocht met aardappelmeel.
Maak de stoofpot op smaak, met de
kruiden en bieslook. Roer er van het
vuur de in blokjes gesneden kaas
door.