t/AH 4e vjeek Fruittijd maar dan de ogen goed beschut Voor huisvrouw on gezin Zaterdag 15 juli 1967 DE VRIJE ZEEUW Pagina 5 Doe een verstandige keuze Meer doublé Keur de kleur! Brildragers Wanneer niet Springagers willen er ook leuk uitzien De ZON tegemoet Tot de moderne accessoires van een vrouw behoort zeker ook en zonne bril. Daarmee willen we niet zeggen, dat het kopen van een zo'n nuttig voorwerp op de zelfde manier gaat als het kiezen van een armband, een sjaal of een tas. Bij een zonnebril gaat het immers niet om de mode alleen, maar voor een zeer belangrijk deel, zo niet het belangrijkste, om de glazen, die de waarde van zo'n bril bepalen. Het waren de vrouwen die het eerst donkere brillen als hulpmiddel tegen de felle zonnestralen zijn gaan dragen. Dat er sindsdien vrouwen en ook mannen zijn die zonnebrillen dragen op plaatsen en tijden, dat er geen be hoefte aan is, heeft waarschijnlijk als oorzaak, dat men zich een beetje on herkenbaar voelt achter gekleurde glazen en op deze manier zijn zelfbe wustheid versterkt. Dat dit niet de belangrijkste reden is waarom donkere brillen worden gedragen, is natuurlijk volkomen dui delijk. Een zonnebril is immers nut tig en heeft bovendien zijn waarde al lang bewezen. De mode maakt het dragen daar en boven tot een extra genoegen. Welke zonnebril kiezen wij dit jaar? Natuurlijk past niet elke bril bij elk gezicht. Er is echter wel voor elk ge zicht een passende bril te vinden. Iemand met een rond gezicht kiest anders dan iemand met een ovaal ge laat. En natuurlijk houdt elke vrouw rekening met haar teint, haar haar en haar kleding. Beginnen we bij het materiaal van het montuur, dan wordt het dit sei zoen zeker celluloid of doublé. De laatste jaren was er veel celluloid, maar geel en wit doublé zullen meer en meer „in" zijn. Er zijn ook montu ren, uitgevoerd in een combinatie van celluloid en bijvoorbeeld alluminium. Heel apart en mooi. Helemaal up-to-date zijn we met monturen met grote ronde glazen of vierkante glazen met afgeronde hoe ken. Willen we het wat rustiger aan doen, dan zijn we met een eivormig of ellipsvormig montuur gelukkig ook heel mondern. Welke kleur montuur zullen we ne men? „Schildpad" is een modekleur en ook „mocca" en „tabak". Ja, de kleuren blijven in hoofdzaak donker. En dan de glazen. Deze moeten van een goede kwaliteit zijn, willen ze de ogen op de juiste manier beschermen. Elk stukje gekleurd glas is namelijk nog geen zonneglas. Nee, gewoon donker glas van slechte kwaliteit zai vaak een vertekend beeld geven, en dat is alleen maar zeer vermoeiend voor de ogen. Vooral aan het strand of op het wa ter is het belangrijk, dat de ogen goed tegen de ultra-violette stralen be schermd zijn, en dat kan alleen met goed materiaal. Over de kleur van de glazen kunnen we ons bij elke des kundige laten adviseren. Gaat u een zonnebril kopen, doe dit dan bij zonnig weer en loop er even mee naar buiten! Daar neemt u de proef op de som. Mensen die altijd al een gewone bril dragen, vragen zich wel eens af wat voor hen de beste oplossing is, als ze ook een zonnebril willen hebben. Heel plezierig is het om ook een bril met gekleurd glas aan te schaffen, die verder precies dezelfde eigen schappen bezit van de dagelijkse bril. Het extra voordeel van zo'n bril is, dat hij eventueel prachtig als reserve- bril kan dienen. En hebben we de pech, dat er een glas breekt, dan kan zo'n glas met zonwerende, gekleurde laag weer heel gemakkelijk besteld worden. Ook dubbel focus-brillen, brillen met trifocaal glas en brillen met mul- tifocaal glas kunnen met een gekleur de, zonwerende laag worden geleverd. Een andere mogelijkheid voor brii- dragenden is de clip-over, die over de gewone bril gedragen wordt. In ge vallen, dat we véél of snel van bril moeten wisselen, kan zo'n voorhanger te verkiezen zijn boven „een zonne bril op sterkte". De opzetglazen zijn tegenwoordig van zeer licht, vaak onbreekbaar materiaal, zodat ze de gewone bril niet noemenswaard ver- zwanan. Onze inlichtingen over zonnebrillen zouden niet compleet zijn, als we hier niet zouden vermelden wanneer het dragen van een „donkere" bril moet worden afgeraden. In de eerste plaats wordt het afge raden aan kinderen een zonnebril te geven. Hun ogen kunnen namelijk veel beter tegen het felle zonlicht dan de ogen van volwassenen en boven dien hebben ze er weinig last van. Ne men we de kinderen mee naar de win tersport, dan kunnen ze beter wèl een zonnebril dragen. Automobilisten, die een tunnel inrijden of op schaduwrij ke lanen rijden, doen het beste hun zonnebril dadelijk af te zetten. Ook bij het rijden in de schemering is het dra gen van een bril met gekleurd glas levensgevaarlijk. De mensen die denken dat 's avonds een donkere bril licht van tegenlig gers kan verminderen, zijn helemaal fout. Een zonnebril neemt namelijk tè veel licht weg om in het donker ge dragen te kunnen worden. En dan vergt de belééfdheid, dat we een zonnebril even afnemen als we tegen iemand spreken, zodat deze ons in de ogen kan kijken en er niet naar hoeft te zoeken. Het is gezellig om een feestje te geven of een verjaardag uitgebreid te vieren met een koud buffet. De gastvrouw kan tevoren alles klaar maken en de gerechten uitstallen, zo dat de gasten zichzelf kunnen bedie nen. De gerechten moeten er smake lijk en uitnodigend uitzien. Een schotel met koude platte bal letjes gehakt, pittig gekruid en ge garneerd met een heerlijke saus, ge snipperde paprika, uitjes, olijven, gember en champignons is al heel eenvoudig en zal beslist een succes zijn. Zo'n heerlijke kaaspudding is ori gineel en heerlijk (recept onder vieek- menu). Allerlei slaatjes kunnen ver schillend gegarneerd en geserveerd worden en tot besluit kunnen puddin gen, vruchtenslaatjes of koffie met een heerlijke taart of cake gegeven worden. ZONDAG: bloemkoolsoeptuinbonen, warme ham, gebakken nieuwe aardappeltjes; verse ananas met slagroom. MAANDAG: kaasomelette, andijvie- sla, aardappelpuree; vruchten- yoghurt. DINSDAG: geruide tomaten met ge hakt, macaroni; griesmeelvla met gember. WOENSDAG: blinde vink, spinazie, aardappelen; grapefruit met sour cream. DONDERDAG: runderlapjes, zomer- beitjes, aardappelenBulgaarse yoghurt. VRIJDAG: tomatensoep met kaas; hachee of visragout; sla en aard appelpuree. ZATERDAG: kaaspudding; schuimi ge citroenvla. KAASPUDDING Paar sneetjes wit en bruin brood, 10 g gelantine, 3 eierdooiers, 100 g smeerkaas, 100 g geraspte oude kaas, theelepel mosterd, zout, peper, >/8 liter koffieroom, 3 eiwitten, peterselie. Snijd de van de korstjes ontdane sneetjes brood in reepjes. Druk deze (wit en bruin afwisselend) tegen de wand van een beboterde gladde vorm. Week de gelatine in koud water. Breng een half kopje water aan de kook en los hierin de goed uitgekne pen gelatine op. Laat het mengsel wat afkoelen. Klop de eierdooiers dik en schuimig. Roer er wat afgekoelde ge latine, de smeerkaas, de geraspte kaas, mosterd, zout en peper door. Klop Lot slot de koffieroom erdoor. Klop in een kom de eiwitten stijf. Klop deze luch tig door de kaasmassa. Doe alles in de met reepjes brood beklede vorm. Laat de pudding koud en stijf worden. Keer de pudding om en garneer deze met plakjes tomaat en peterselie. KAAS-HAMOMELETTE Klop per persoon 1 ei los met I 'e- pel melk, 1 lepel geraspte kaas en een plak fijngesneden ham. Maak op smaak af met peper, zout, paprika, worcestersaus, gehakte peterselie. Laat in een koekepan 2 lepels boter flink heet worden en schep hierin de omelette-massa. Trek met een vork steeds los van de kant, zodat we een mooie, dikke omelette krijgen. Zorg er voor dat de randen gaaf blijven, dus niet te lang doorgaan met trek ken. De omelette niet te droog laten worden en op een schotel laten glij den en tegelijkertijd dubbel klappen. 0 Badpakken mogen nooit vochtig in elkaar weggelegd worden; ze moe ten zo spoedig mogelijk uitge spoeld èn uitgehangen worden. 0 Na gebruik in zeewater wordt het badpak een half uur in lauw zoet water gelegd. 0 Badpakken die in zee gebruikt zijn, moeten vóór het wassen heel goed worden gespoeld, daar het zout het sop doet neerslaan; dat kost u extra zeep! 0 Badjassen die niet meer gebruikt worden kunnen gemakkelijk ver knipt tot badhanddoeken, kleine badjasjes of zonnepakjes. 0 Wees voorzichtig met zonnebrand olie op uw badpak. Strandkleding van synthetische stoffen kunnen vaak de olie of crème niet verdra gen. 0 Vooral roodharige en blonde men sen dienen extra op te passen voor zonnebrand. 0 Zonnesteek? Kleren losmaken, breng patiënt op een koele plaats, bovenlichaam omhoog. Koude om slagen op hoofd en borst, zoveel mogelijk met koud water afwas sen. 0 Vergeet niet u na het zwemmen opnieuw in te smeren met zonne brandcrème. Kwetsbare plaatsen zoals neus, kin, schouders en bo venkant van de handen moeten nog eens tussentijds worden be handeld. Zodra U de zon voelt „prikken", dient U direct uit de zon te gaan en een koel plaatsje op te zoeken. Wat in de tuin is gekweekt, kan vaak net direct worden opgegeten en het is altijd prettig om voor onverwacht bezoek en voor ande re feestelijke gelegenheden, voor al in de winter of in het voorjaar, glazen met ingemaakte vruchten in de provisiekast te hebben. Wie fruit in de tuin heeft of tegen lage prijs goed fruit weet te be machtigen, zal graag de moeite van schoonmaken en verwerken nemen. Meestal is een pot met zelfingemaakte vruchten goedko per dan een gekochte en wordt in elk geval vaak meer op prijs ge steld door de huisgenoten. ENIGE WAARSCHUWINGEN Voordat men aan de inmaak begint, geven wij U enkele waarschuwingen, die voor het welslagen in aanmer king dienen te komen. De omgeving waarin gewerkt wordt en het mate riaal dat men gebruikt, moet goed schoon zijn. Er mogen geen afval en oude etensresten in de buurt zijn. De potten en/of flessen, ringen en deksels moeten geheel gaaf zijn. De vruchten moeten fris zijn, niet over rijp, aangestoken of beschimmeld. Ze moeten vlug na de oogst of inkoop verwerkt worden en daarbij moet zeer zorgvuldig te werk worden gegaan. Men moet de inmaak op de juiste wij ze afsluiten en op een koele, liefst droge en donkere plaats bewaren. De inmaak moet geregeld worden gecontroleerd. Wanneer een fout bij de behandeling is begaan, kan snel bederf optreden. De kans, dat vruch- teninmaak zodanig bederft, dat deze onbruikbaar wordt, is echter gering. Gooi niets te vlug weg. Vruchten die niet goed meer lijken, zijn dikwijls nog wel te gebruiken. Het is echter wel gewenst om deze potten of fles sen apart te zetten en deze het eerst te gebruiken. OPEN FLESSEN Zijn de flessen na enkele dagen open, dan kan dit veroorzaakt zijn door bijvoorbeeld gebruik van te rijp fruit, beschadigde ringen, flessen of deksels, of onvoldoende verhitting. Ruikt het fruit fris, dan kan het opnieuw ingemaakt worden. Men dient het inmaakmateriaal grondig na te kijken op barstjes, gaatjes enz. en goed schoon te wassen. Zou het fruit, bijvoorbeeld aard beien, pruimen, te zacht worden bij een herhaald steriliseren of pasteuri seren, dan kan men het tot jam of moes verwerken. I SCHIMMELVORMING OP JAM Schimmelvorming op jam wordt dikwijls veroorzaakt door een voch tige bewaarplaats, gepaard met een onvoldoende afsluiting. Beschimmel de jam kan enige tijd bewaard wor den, zonder dat de smaak achteruit gaat. Bij gebruik moet het schimmel laagje voorzichtig worden verwijderd en het onderliggende laagje eerst wor den geproefd. Is dit goed van smaak, dan kan de jam genuttigd worden. Op de duur wordt beschimmelde jam echter muf. Schimmelvorming op gepasteuri seerde vruchten of vruchtenmoes in dichte glazen wordt meestal veroor zaakt door onvoldoende verhitting, hetzij te kort, hetzij bij te lage tempe ratuur. Ook hiervan bij gebruik de. schimmel verwijderen en de inhoud van de glazen gebruiken voorzover deze nog goed smaakt. GISTING Gisting wordt gewoonlijk veroor zaakt door onvoldoende verhitting of een te laag suikergehalte. Weinig gistend sap of weinig gistende jam kan driect worden gebruikt. Jam kan dan eventueel even opgekookt wor den met extra suiker. Ingedroogde en versuikerde jam kan men, in tegenstelling met de an dere mislukte inmaak gerust enige tijd bewaren. Ingedroogde jam bij het gebruik met warm water verdunnen tot de goede dikte: sterk versuikerde jam met water opzetten en zacht ver hitten, totdat de suikerkristallen op gelost zijn. Van 9 tot 14 Te klein voor tafellaken en te groot voor servetHiermee bedoelen we de groep kinderen, en vooral de groep meisjes, in de leeftijd van on geveer negen tot veertien jaar. De leeftijdsgroep van kind tot volwasse ne, waarvoor de confectionairs zo moeilijk warm lopen. Misschien door het matenprobleem? Uit marktonder zoeken is toch gebleken, dat voor zes miljoen van deze meisjes, te oud voor kinderlijke kleding en te jong voor de teenager-mode, voor onge veer zeven honderd vijftig miljoen gulden per jaar wordt besteed Als je van kind tot volwassene groeit, verafschuw je kinderkleding, die louter gemaakt is om praktisch te zijn. Als je het middelbaar onderwijs gaat volgen, wil je iets anders dan het geruite plooirokje, de regenjas, het bloesje en het jack, dat je vorig jaar ook al droeg, al was het toen alle maal een maatje kleiner. Je hebt im mers inmiddels je eigen kleding- wensen! Met de nieuwe stoffenontwikkeling is er een groot, nieuw stoffenassorti- ment gekomen. De kunstvezels nemen hierbij een heel belangrijke plaats in. Wat er nu voor mogelijkheden zijn voor „springagers", de jeugdklasse die net overal zo'n beetje tussen in hinkt, toonde de Algemene Kunst zijde Unie met een ideeëncollectie, van louter terlenka stofjes. Gladde stof fen, fluweelzachte stoffen, glanzende materialen, gebloemde, effen, ge streepte en geruite variaties. Terlen- ka-fibrenka gewezen tot bonte twill; gentleroy bestaande uit 65% terlenka en 35% katoen, gestreepte en effen whipcord, samengesteld uit 55% ter lenka en 45% wol en terlenka-katoen gabardine. Zes ontwerpers uit West-Europa, geïnspireerd door de internationale modetendenties, realiseerden nieuwe vondsten, terdege rekening houdend met de leeftijdsgroep waar dit alles voor bedoeld was. Een leeftijdsgroep, die er niet alleen leuk wil uitzien, maar die zëker voor een belangrijk deel vnidt, dat kleren prettig moeten zitten en dat je je er gemakkelijk in kunt bewegen. Kleren in zonnige modetinten als appelgroen, banane- split, mandarijn en frambozenrood. Zijn er moeders die het moeilijk vinden hun kroost in de leeftijd van 9 tt 14 jaar te kleden? Dat valt heus wel mee moeders! De „springagers", wier bewegingen dikwijls nog wat onbeholpen, hoekig en slungelachtig zijn door hun te lan ge armen en benen (hun lichamen be zitten immers nog niet de harmonie van proporties van die van volwasse nen), hebben zelf in de meeste ge vallen zeer vast omlijnde ideeën van gekleed gaan. En welke moeder zal hun belangstelling niet kunnen trek ken voor bijvoorbeeld een culotte- pakje met bloesonjasje in „zipper look", of een culotte jurkje in „liftboy stijl"? Wat jongens zowel als meisjes ze ker „machtig" vinden is een eendelig overallpak van gabardine. Heel origi neel zijn grote veelkleurige stropdas sen en manchetten op tentjurken en pantalons met afritsbare pijpen, zodat in een minimum van tijd de lange broek tot short gemaakt kan worden, alleen door hem „af te scheuren". Grote ritssluitingen doen het won derlijk goed. Ideaal voor de fiets in een broekrok in safari-stijl. Twee bij elkaar passende stoffen kunnen tot een apart geheel verwerkt worden. We denken hierbij aan de combinatie van effen en gestreept of gestreept en geruit. Pantapakken hebben zeker en gewis een toekomst voor springagers en ze zijn helemaal in trek als er nog een mini-jas bij is. Het gaat om ideeën en om het ver wezenlijken er van. Er zijn mogelijk heden genoeg. BETTY TEELING. 0 Aardbeienjam is met betrekkelijk weinig suiker te maken. U neemt 2 pond vruchten met 1 pond sui ker. De jam wordt op precies de zelfde manier gemaakt als anders, alleen doet u bovenop de jam een dun laagje alcohol of brandewijn of u legt er alleen een vetvrij pa piertje in alcohol of brandewijn gedrenkt op. 0 Aardbeien die worden ingemaakt behouden de goede kleur, wan neer u twee eetlepels azijn aan iedere liter suikeroplossing toe voegt. 0 Aardbeien krijgen nog iets meer smaak als u er wat citroensap op druppelt. 0 Citroenen kunnen heel goed wor den bewaard, wanneer u ze in een emmer met water legt. De citroe nen worden met een bord afge dekt, zodat ze niet half boven ko men drijven, want dan beschim melen ze. Deze citroenen zijn di rect voor het gebruik gereed. 0 Citroenjam is buitengewoon ge zond en voedzaam. Roer 100 gram boter tot room. Roer er nu 200 g suiker doorheen en het sap en de geraspte schil van 2 citroenen. Twee eieren, die eerst geklopt zijn, worden nu onder roeren toege voegd. Daarna wordt het mengsel „au bain Marie" gebonden (het mag niet koken!); er moet steeds geroerd worden, daar de eieren anders gauw schiften. De massa wordt daarna in jampotten gego ten en afgesloten met perkament papier. 0 Wanneer u maar een paar drup pels citroensap nodig hebt, pnk dan met een plastic puntig voor werp een gaatje in de citroen, pers de druppels er uit. Het gaatje zal zich vanzelf weer sluiten en de citroen kan nog heel lang worden bewaard. 0 Citroenroom blijft 14 dagen goed. De schillen van 4 citroenen wor den geraspt; hieraan voegt u het sap van 6 citroenen toe en 3 ge klutste eieren of meer. Roer nu tot de massa zo dik als room is, daarna 20 minuten warm laten worden op een klein vlammetje en blijven roeren tot ze goed dik is. Daarna het mengsel afkoelen en in de koelkast bewaren. Q Citroenschillen worden nooit weg gegooid, maar geraspt in een jam pot bewaard. Er wordt wat suiker bij gevoegd. Dit mengsel wordt voor cakes, puddingen enz. ge bruikt en is op deze manier altijd vlug bij de hand. zoom van de pijpjes zijn bestïkt met glinsterende stenen in verschillende kleuren. PARIJS Emanuël Ungaro is de ont werper van deze japon van witte zij de met korte pijpjes aan de onder zijde. Het lijfje van de japon en de

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1967 | | pagina 5