t/AH 4e vjeek
Fruittijd
maar dan de ogen goed beschut
Voor huisvrouw on gezin
Zaterdag 15 juli 1967
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 5
Doe een
verstandige keuze
Meer doublé
Keur de kleur!
Brildragers
Wanneer niet
Springagers willen er ook leuk uitzien
De ZON tegemoet
Tot de moderne accessoires van een
vrouw behoort zeker ook en zonne
bril. Daarmee willen we niet zeggen,
dat het kopen van een zo'n nuttig
voorwerp op de zelfde manier gaat
als het kiezen van een armband, een
sjaal of een tas. Bij een zonnebril gaat
het immers niet om de mode alleen,
maar voor een zeer belangrijk deel, zo
niet het belangrijkste, om de glazen,
die de waarde van zo'n bril bepalen.
Het waren de vrouwen die het eerst
donkere brillen als hulpmiddel tegen
de felle zonnestralen zijn gaan dragen.
Dat er sindsdien vrouwen en ook
mannen zijn die zonnebrillen dragen
op plaatsen en tijden, dat er geen be
hoefte aan is, heeft waarschijnlijk als
oorzaak, dat men zich een beetje on
herkenbaar voelt achter gekleurde
glazen en op deze manier zijn zelfbe
wustheid versterkt.
Dat dit niet de belangrijkste reden
is waarom donkere brillen worden
gedragen, is natuurlijk volkomen dui
delijk. Een zonnebril is immers nut
tig en heeft bovendien zijn waarde al
lang bewezen. De mode maakt het
dragen daar en boven tot een extra
genoegen.
Welke zonnebril kiezen wij dit jaar?
Natuurlijk past niet elke bril bij elk
gezicht. Er is echter wel voor elk ge
zicht een passende bril te vinden.
Iemand met een rond gezicht kiest
anders dan iemand met een ovaal ge
laat. En natuurlijk houdt elke vrouw
rekening met haar teint, haar haar en
haar kleding.
Beginnen we bij het materiaal van
het montuur, dan wordt het dit sei
zoen zeker celluloid of doublé. De
laatste jaren was er veel celluloid,
maar geel en wit doublé zullen meer
en meer „in" zijn. Er zijn ook montu
ren, uitgevoerd in een combinatie van
celluloid en bijvoorbeeld alluminium.
Heel apart en mooi.
Helemaal up-to-date zijn we met
monturen met grote ronde glazen of
vierkante glazen met afgeronde hoe
ken. Willen we het wat rustiger aan
doen, dan zijn we met een eivormig
of ellipsvormig montuur gelukkig ook
heel mondern.
Welke kleur montuur zullen we ne
men? „Schildpad" is een modekleur
en ook „mocca" en „tabak". Ja, de
kleuren blijven in hoofdzaak donker.
En dan de glazen. Deze moeten van
een goede kwaliteit zijn, willen ze de
ogen op de juiste manier beschermen.
Elk stukje gekleurd glas is namelijk
nog geen zonneglas. Nee, gewoon
donker glas van slechte kwaliteit zai
vaak een vertekend beeld geven, en
dat is alleen maar zeer vermoeiend
voor de ogen.
Vooral aan het strand of op het wa
ter is het belangrijk, dat de ogen goed
tegen de ultra-violette stralen be
schermd zijn, en dat kan alleen met
goed materiaal. Over de kleur van de
glazen kunnen we ons bij elke des
kundige laten adviseren.
Gaat u een zonnebril kopen, doe dit
dan bij zonnig weer en loop er even
mee naar buiten! Daar neemt u de
proef op de som.
Mensen die altijd al een gewone bril
dragen, vragen zich wel eens af wat
voor hen de beste oplossing is, als ze
ook een zonnebril willen hebben.
Heel plezierig is het om ook een bril
met gekleurd glas aan te schaffen,
die verder precies dezelfde eigen
schappen bezit van de dagelijkse bril.
Het extra voordeel van zo'n bril is,
dat hij eventueel prachtig als reserve-
bril kan dienen. En hebben we de
pech, dat er een glas breekt, dan kan
zo'n glas met zonwerende, gekleurde
laag weer heel gemakkelijk besteld
worden.
Ook dubbel focus-brillen, brillen
met trifocaal glas en brillen met mul-
tifocaal glas kunnen met een gekleur
de, zonwerende laag worden geleverd.
Een andere mogelijkheid voor brii-
dragenden is de clip-over, die over de
gewone bril gedragen wordt. In ge
vallen, dat we véél of snel van bril
moeten wisselen, kan zo'n voorhanger
te verkiezen zijn boven „een zonne
bril op sterkte". De opzetglazen zijn
tegenwoordig van zeer licht, vaak
onbreekbaar materiaal, zodat ze de
gewone bril niet noemenswaard ver-
zwanan.
Onze inlichtingen over zonnebrillen
zouden niet compleet zijn, als we hier
niet zouden vermelden wanneer het
dragen van een „donkere" bril moet
worden afgeraden.
In de eerste plaats wordt het afge
raden aan kinderen een zonnebril te
geven. Hun ogen kunnen namelijk
veel beter tegen het felle zonlicht dan
de ogen van volwassenen en boven
dien hebben ze er weinig last van. Ne
men we de kinderen mee naar de win
tersport, dan kunnen ze beter wèl een
zonnebril dragen. Automobilisten, die
een tunnel inrijden of op schaduwrij
ke lanen rijden, doen het beste hun
zonnebril dadelijk af te zetten. Ook bij
het rijden in de schemering is het dra
gen van een bril met gekleurd glas
levensgevaarlijk.
De mensen die denken dat 's avonds
een donkere bril licht van tegenlig
gers kan verminderen, zijn helemaal
fout. Een zonnebril neemt namelijk tè
veel licht weg om in het donker ge
dragen te kunnen worden.
En dan vergt de belééfdheid, dat we
een zonnebril even afnemen als we
tegen iemand spreken, zodat deze ons
in de ogen kan kijken en er niet naar
hoeft te zoeken.
Het is gezellig om een feestje te
geven of een verjaardag uitgebreid
te vieren met een koud buffet. De
gastvrouw kan tevoren alles klaar
maken en de gerechten uitstallen, zo
dat de gasten zichzelf kunnen bedie
nen. De gerechten moeten er smake
lijk en uitnodigend uitzien.
Een schotel met koude platte bal
letjes gehakt, pittig gekruid en ge
garneerd met een heerlijke saus, ge
snipperde paprika, uitjes, olijven,
gember en champignons is al heel
eenvoudig en zal beslist een succes
zijn.
Zo'n heerlijke kaaspudding is ori
gineel en heerlijk (recept onder vieek-
menu). Allerlei slaatjes kunnen ver
schillend gegarneerd en geserveerd
worden en tot besluit kunnen puddin
gen, vruchtenslaatjes of koffie met
een heerlijke taart of cake gegeven
worden.
ZONDAG: bloemkoolsoeptuinbonen,
warme ham, gebakken nieuwe
aardappeltjes; verse ananas met
slagroom.
MAANDAG: kaasomelette, andijvie-
sla, aardappelpuree; vruchten-
yoghurt.
DINSDAG: geruide tomaten met ge
hakt, macaroni; griesmeelvla met
gember.
WOENSDAG: blinde vink, spinazie,
aardappelen; grapefruit met sour
cream.
DONDERDAG: runderlapjes, zomer-
beitjes, aardappelenBulgaarse
yoghurt.
VRIJDAG: tomatensoep met kaas;
hachee of visragout; sla en aard
appelpuree.
ZATERDAG: kaaspudding; schuimi
ge citroenvla.
KAASPUDDING
Paar sneetjes wit en bruin brood,
10 g gelantine, 3 eierdooiers, 100 g
smeerkaas, 100 g geraspte oude kaas,
theelepel mosterd, zout, peper, >/8
liter koffieroom, 3 eiwitten, peterselie.
Snijd de van de korstjes ontdane
sneetjes brood in reepjes. Druk deze
(wit en bruin afwisselend) tegen de
wand van een beboterde gladde vorm.
Week de gelatine in koud water.
Breng een half kopje water aan de
kook en los hierin de goed uitgekne
pen gelatine op. Laat het mengsel wat
afkoelen. Klop de eierdooiers dik en
schuimig. Roer er wat afgekoelde ge
latine, de smeerkaas, de geraspte kaas,
mosterd, zout en peper door. Klop Lot
slot de koffieroom erdoor. Klop in een
kom de eiwitten stijf. Klop deze luch
tig door de kaasmassa. Doe alles in de
met reepjes brood beklede vorm. Laat
de pudding koud en stijf worden. Keer
de pudding om en garneer deze met
plakjes tomaat en peterselie.
KAAS-HAMOMELETTE
Klop per persoon 1 ei los met I 'e-
pel melk, 1 lepel geraspte kaas en een
plak fijngesneden ham. Maak op
smaak af met peper, zout, paprika,
worcestersaus, gehakte peterselie.
Laat in een koekepan 2 lepels boter
flink heet worden en schep hierin de
omelette-massa. Trek met een vork
steeds los van de kant, zodat we een
mooie, dikke omelette krijgen. Zorg
er voor dat de randen gaaf blijven,
dus niet te lang doorgaan met trek
ken. De omelette niet te droog laten
worden en op een schotel laten glij
den en tegelijkertijd dubbel klappen.
0 Badpakken mogen nooit vochtig in
elkaar weggelegd worden; ze moe
ten zo spoedig mogelijk uitge
spoeld èn uitgehangen worden.
0 Na gebruik in zeewater wordt het
badpak een half uur in lauw zoet
water gelegd.
0 Badpakken die in zee gebruikt zijn,
moeten vóór het wassen heel goed
worden gespoeld, daar het zout het
sop doet neerslaan; dat kost u
extra zeep!
0 Badjassen die niet meer gebruikt
worden kunnen gemakkelijk ver
knipt tot badhanddoeken, kleine
badjasjes of zonnepakjes.
0 Wees voorzichtig met zonnebrand
olie op uw badpak. Strandkleding
van synthetische stoffen kunnen
vaak de olie of crème niet verdra
gen.
0 Vooral roodharige en blonde men
sen dienen extra op te passen voor
zonnebrand.
0 Zonnesteek? Kleren losmaken,
breng patiënt op een koele plaats,
bovenlichaam omhoog. Koude om
slagen op hoofd en borst, zoveel
mogelijk met koud water afwas
sen.
0 Vergeet niet u na het zwemmen
opnieuw in te smeren met zonne
brandcrème. Kwetsbare plaatsen
zoals neus, kin, schouders en bo
venkant van de handen moeten
nog eens tussentijds worden be
handeld.
Zodra U de zon voelt „prikken",
dient U direct uit de zon te gaan
en een koel plaatsje op te zoeken.
Wat in de tuin is gekweekt, kan
vaak net direct worden opgegeten
en het is altijd prettig om voor
onverwacht bezoek en voor ande
re feestelijke gelegenheden, voor
al in de winter of in het voorjaar,
glazen met ingemaakte vruchten
in de provisiekast te hebben.
Wie fruit in de tuin heeft of tegen
lage prijs goed fruit weet te be
machtigen, zal graag de moeite
van schoonmaken en verwerken
nemen. Meestal is een pot met
zelfingemaakte vruchten goedko
per dan een gekochte en wordt in
elk geval vaak meer op prijs ge
steld door de huisgenoten.
ENIGE WAARSCHUWINGEN
Voordat men aan de inmaak begint,
geven wij U enkele waarschuwingen,
die voor het welslagen in aanmer
king dienen te komen. De omgeving
waarin gewerkt wordt en het mate
riaal dat men gebruikt, moet goed
schoon zijn. Er mogen geen afval en
oude etensresten in de buurt zijn.
De potten en/of flessen, ringen en
deksels moeten geheel gaaf zijn. De
vruchten moeten fris zijn, niet over
rijp, aangestoken of beschimmeld. Ze
moeten vlug na de oogst of inkoop
verwerkt worden en daarbij moet zeer
zorgvuldig te werk worden gegaan.
Men moet de inmaak op de juiste wij
ze afsluiten en op een koele, liefst
droge en donkere plaats bewaren.
De inmaak moet geregeld worden
gecontroleerd. Wanneer een fout bij
de behandeling is begaan, kan snel
bederf optreden. De kans, dat vruch-
teninmaak zodanig bederft, dat deze
onbruikbaar wordt, is echter gering.
Gooi niets te vlug weg. Vruchten die
niet goed meer lijken, zijn dikwijls
nog wel te gebruiken. Het is echter
wel gewenst om deze potten of fles
sen apart te zetten en deze het eerst
te gebruiken.
OPEN FLESSEN
Zijn de flessen na enkele dagen
open, dan kan dit veroorzaakt zijn
door bijvoorbeeld gebruik van te rijp
fruit, beschadigde ringen, flessen of
deksels, of onvoldoende verhitting.
Ruikt het fruit fris, dan kan het
opnieuw ingemaakt worden. Men
dient het inmaakmateriaal grondig
na te kijken op barstjes, gaatjes enz.
en goed schoon te wassen.
Zou het fruit, bijvoorbeeld aard
beien, pruimen, te zacht worden bij
een herhaald steriliseren of pasteuri
seren, dan kan men het tot jam of
moes verwerken.
I
SCHIMMELVORMING OP JAM
Schimmelvorming op jam wordt
dikwijls veroorzaakt door een voch
tige bewaarplaats, gepaard met een
onvoldoende afsluiting. Beschimmel
de jam kan enige tijd bewaard wor
den, zonder dat de smaak achteruit
gaat. Bij gebruik moet het schimmel
laagje voorzichtig worden verwijderd
en het onderliggende laagje eerst wor
den geproefd. Is dit goed van smaak,
dan kan de jam genuttigd worden.
Op de duur wordt beschimmelde jam
echter muf.
Schimmelvorming op gepasteuri
seerde vruchten of vruchtenmoes in
dichte glazen wordt meestal veroor
zaakt door onvoldoende verhitting,
hetzij te kort, hetzij bij te lage tempe
ratuur. Ook hiervan bij gebruik de.
schimmel verwijderen en de inhoud
van de glazen gebruiken voorzover
deze nog goed smaakt.
GISTING
Gisting wordt gewoonlijk veroor
zaakt door onvoldoende verhitting
of een te laag suikergehalte. Weinig
gistend sap of weinig gistende jam
kan driect worden gebruikt. Jam kan
dan eventueel even opgekookt wor
den met extra suiker.
Ingedroogde en versuikerde jam
kan men, in tegenstelling met de an
dere mislukte inmaak gerust enige
tijd bewaren. Ingedroogde jam bij het
gebruik met warm water verdunnen
tot de goede dikte: sterk versuikerde
jam met water opzetten en zacht ver
hitten, totdat de suikerkristallen op
gelost zijn.
Van 9 tot 14
Te klein voor tafellaken en te groot
voor servetHiermee bedoelen
we de groep kinderen, en vooral de
groep meisjes, in de leeftijd van on
geveer negen tot veertien jaar. De
leeftijdsgroep van kind tot volwasse
ne, waarvoor de confectionairs zo
moeilijk warm lopen. Misschien door
het matenprobleem? Uit marktonder
zoeken is toch gebleken, dat voor zes
miljoen van deze meisjes, te oud
voor kinderlijke kleding en te jong
voor de teenager-mode, voor onge
veer zeven honderd vijftig miljoen
gulden per jaar wordt besteed
Als je van kind tot volwassene
groeit, verafschuw je kinderkleding,
die louter gemaakt is om praktisch te
zijn. Als je het middelbaar onderwijs
gaat volgen, wil je iets anders dan het
geruite plooirokje, de regenjas, het
bloesje en het jack, dat je vorig jaar
ook al droeg, al was het toen alle
maal een maatje kleiner. Je hebt im
mers inmiddels je eigen kleding-
wensen!
Met de nieuwe stoffenontwikkeling
is er een groot, nieuw stoffenassorti-
ment gekomen. De kunstvezels nemen
hierbij een heel belangrijke plaats in.
Wat er nu voor mogelijkheden zijn
voor „springagers", de jeugdklasse
die net overal zo'n beetje tussen in
hinkt, toonde de Algemene Kunst
zijde Unie met een ideeëncollectie, van
louter terlenka stofjes. Gladde stof
fen, fluweelzachte stoffen, glanzende
materialen, gebloemde, effen, ge
streepte en geruite variaties. Terlen-
ka-fibrenka gewezen tot bonte twill;
gentleroy bestaande uit 65% terlenka
en 35% katoen, gestreepte en effen
whipcord, samengesteld uit 55% ter
lenka en 45% wol en terlenka-katoen
gabardine.
Zes ontwerpers uit West-Europa,
geïnspireerd door de internationale
modetendenties, realiseerden nieuwe
vondsten, terdege rekening houdend
met de leeftijdsgroep waar dit alles
voor bedoeld was. Een leeftijdsgroep,
die er niet alleen leuk wil uitzien,
maar die zëker voor een belangrijk
deel vnidt, dat kleren prettig moeten
zitten en dat je je er gemakkelijk in
kunt bewegen. Kleren in zonnige
modetinten als appelgroen, banane-
split, mandarijn en frambozenrood.
Zijn er moeders die het moeilijk
vinden hun kroost in de leeftijd van
9 tt 14 jaar te kleden? Dat valt heus
wel mee moeders!
De „springagers", wier bewegingen
dikwijls nog wat onbeholpen, hoekig
en slungelachtig zijn door hun te lan
ge armen en benen (hun lichamen be
zitten immers nog niet de harmonie
van proporties van die van volwasse
nen), hebben zelf in de meeste ge
vallen zeer vast omlijnde ideeën van
gekleed gaan. En welke moeder zal
hun belangstelling niet kunnen trek
ken voor bijvoorbeeld een culotte-
pakje met bloesonjasje in „zipper
look", of een culotte jurkje in „liftboy
stijl"?
Wat jongens zowel als meisjes ze
ker „machtig" vinden is een eendelig
overallpak van gabardine. Heel origi
neel zijn grote veelkleurige stropdas
sen en manchetten op tentjurken en
pantalons met afritsbare pijpen, zodat
in een minimum van tijd de lange
broek tot short gemaakt kan worden,
alleen door hem „af te scheuren".
Grote ritssluitingen doen het won
derlijk goed. Ideaal voor de fiets in
een broekrok in safari-stijl. Twee bij
elkaar passende stoffen kunnen tot
een apart geheel verwerkt worden.
We denken hierbij aan de combinatie
van effen en gestreept of gestreept en
geruit. Pantapakken hebben zeker en
gewis een toekomst voor springagers
en ze zijn helemaal in trek als er nog
een mini-jas bij is.
Het gaat om ideeën en om het ver
wezenlijken er van. Er zijn mogelijk
heden genoeg.
BETTY TEELING.
0 Aardbeienjam is met betrekkelijk
weinig suiker te maken. U neemt
2 pond vruchten met 1 pond sui
ker. De jam wordt op precies de
zelfde manier gemaakt als anders,
alleen doet u bovenop de jam een
dun laagje alcohol of brandewijn
of u legt er alleen een vetvrij pa
piertje in alcohol of brandewijn
gedrenkt op.
0 Aardbeien die worden ingemaakt
behouden de goede kleur, wan
neer u twee eetlepels azijn aan
iedere liter suikeroplossing toe
voegt.
0 Aardbeien krijgen nog iets meer
smaak als u er wat citroensap op
druppelt.
0 Citroenen kunnen heel goed wor
den bewaard, wanneer u ze in een
emmer met water legt. De citroe
nen worden met een bord afge
dekt, zodat ze niet half boven ko
men drijven, want dan beschim
melen ze. Deze citroenen zijn di
rect voor het gebruik gereed.
0 Citroenjam is buitengewoon ge
zond en voedzaam. Roer 100 gram
boter tot room. Roer er nu 200 g
suiker doorheen en het sap en de
geraspte schil van 2 citroenen.
Twee eieren, die eerst geklopt zijn,
worden nu onder roeren toege
voegd. Daarna wordt het mengsel
„au bain Marie" gebonden (het
mag niet koken!); er moet steeds
geroerd worden, daar de eieren
anders gauw schiften. De massa
wordt daarna in jampotten gego
ten en afgesloten met perkament
papier.
0 Wanneer u maar een paar drup
pels citroensap nodig hebt, pnk
dan met een plastic puntig voor
werp een gaatje in de citroen, pers
de druppels er uit. Het gaatje zal
zich vanzelf weer sluiten en de
citroen kan nog heel lang worden
bewaard.
0 Citroenroom blijft 14 dagen goed.
De schillen van 4 citroenen wor
den geraspt; hieraan voegt u het
sap van 6 citroenen toe en 3 ge
klutste eieren of meer. Roer nu
tot de massa zo dik als room is,
daarna 20 minuten warm laten
worden op een klein vlammetje en
blijven roeren tot ze goed dik is.
Daarna het mengsel afkoelen en in
de koelkast bewaren.
Q Citroenschillen worden nooit weg
gegooid, maar geraspt in een jam
pot bewaard. Er wordt wat suiker
bij gevoegd. Dit mengsel wordt
voor cakes, puddingen enz. ge
bruikt en is op deze manier altijd
vlug bij de hand.
zoom van de pijpjes zijn bestïkt met
glinsterende stenen in verschillende
kleuren.
PARIJS Emanuël Ungaro is de ont
werper van deze japon van witte zij
de met korte pijpjes aan de onder
zijde. Het lijfje van de japon en de