Dit seizoen SCHOENEN voor iedereen draagbaar u brengt textielrevolutie KUNT NIET ALLES WETEN Hagina 10 DE VRIJE ZEEUW Zaterdag 22 april 1967 Dwing uw kinderen niet (te) veel te eten HOE VOORJAARSMOEHEID i; TE BESTRIJDEN Flissu streken. Bovendien is de prijs van deze Nederlandse produkten zeer aantrekkelijk, want hij ligt aanzien» lijk lager dan die van de papieren artikelen. Japonnen van flissu ge maakt zijn bijv. in de winkels ver krijgbaar voor prijzen die liggen tussen ƒ5,25 en ƒ6,50. KWALITEIT VALTERG MEE Het nieuwe materiaal ontstaat uit twee of drie lagen voor een lichtere of een zwaardere kwali teit enkelvoudige vliesstof, een viscose vezel, die met een elas tisch bindmiddel worden geïm pregneerd en gedroogd en ge kalanderd onder een temperatuur van 120-150 graden. Het heeft een zeer hoge treksterkte en slijtvast heid. De lichtere kwaliteit, die 66 gr. per vierkante meter weegt, is uiter mate geschikt voor herenoverhem den, bloesen, japonnen en zoge naamde donzen dekens. De zwaar dere kwaliteit, die van 100 gram per vierkante meter, is gedacht voor rokken, cocktailjurkjes, kin derkleding, schorten en meer van zulke zaken. In de zwaardere kon- fektiesektor worden proeven ge nomen voor de regenkleding en dusters. Er zijn jurkjes in uni-kleuren en veel bedrukte japonnetjes. De druktechniek is een filmdruk, waardoor de meest briljante kleur stellingen worden verkregen. Maar flissu kan niet alleen worden be drukt, ze kan ook zodanig worden gefabriceerd dat ze gefinished en eventueel gecoat wordt. GEEN LUXE De dessins van de jurkjes zijn vrolijk. Mexicaanse motieven, ab- strakte dessins en bloemdesSins. De modellen zijn eenvoudig. Ja, hoe kan het anders voor die prijs! Daarom zijn alle „overtollige" za ken, zo ook de ritsen, tot een mi nimum beperkt. Het zijn ideale vakantiejurkjes. Zagen we niet vier, netjes opgevouwen exempla ren kreukloos te voorschijn komen uit een, aan één vinger te dragen, piepklein kinderkoffertje? Het zijn ook ideale japonnetjes voor jonge meisjes, want voor het geld dat dezen tot voor kort aan één jurk uitgaven, hebben ze n# misschien wel vier, vijf of zes exemplaren. En wat voor hen zeker ook nog als belangrijk geldt: er is alleen maar een schaar nodig om het jurkje zo mini mogelijk te maken. Nóch in, bloesen, nóch in rokken zijn namelijk zomen gpmaakt. Eenvoudiger kan het dus al niet. LUCHTIG Wat de kleding zeker ook zo aantrekkelijk maakt als vakantie- kleding en sportkleding, is het feit dat de stof zo gemakkelijk vocht opneemt en lucht doorlaat en wel tot een maximum van 100 procent. Een belangrijke faktor, die belang rijker wordt als we naar warme ge bieden reizen, vooral ook omdat de stof de huid niet irriteert. We zijn enthousiast over de free-kick kolJekte van flissu-stof- fen ais we de maatstaven aanleg gen waar deze kleding recht op heeft. Een cocktailjapon van ƒ10 of f 20, ook al heeft hij een zilver- coating, kan nu eenmaal nooit ver geleken worden met een exem plaar van tweehonderd of driehon derd gulden, want daar zijn andera normen voor. De nieuwste mogelijkheid van dit ogenblik is de regencape van flissu met plastic coating. IN 'T HUISHOUDEN Er zal in de zeer nabije toekomst nog veel mogelijk blijken. Ook in de sektor huishoudtextiel zijn de toepassingsmogelijkheden legio. We denken bijv. aan tafelkleedjes, tafellakens, gordijnstoffen, kus senslopen en lakens, dekens en slaapzakken, met voor de toe komst misschien wel behang en vloerbedekking. De fabrikant van het nieuwe materiaal is Mulder Confectiebe drijf n.v. in Zwolle, die als basis voor zijn produkt een eveneens nieuwe grondstof van het Oosten rijkse Chemische Concern Bunzl und Biach ^G. te Wenen, gebruikt. De stof is niet per meter ver krijgbaar, maar komt alleen gecon fectioneerd in de winkels. KLEINER LEESTTYPE BEHEERST DE MODE We lezen overal steeds maar van de huidige voorjaars- en zo merkleding. We concentreren ons op de nieuwe modekleuren en de korte rokken, maar waar we eigen lijk wat meer rekening mee moes ten houden, is met de schoenen. We kunnen nóg zo'n leuk, vlot jurkje dragen, de schoenen zijn toch wei heel belangrijk. Niet al leen ter voltooiing van een pittig geheel, maar ook omdat we pas onze kledingstukken met succes kunnen dragen als we elegante, goed passende schoenen dragen. En daarvoor hebben de Neder^ iandse schoenenfabrikanten dit seizoen wel gezorgd. Zij brachten een nieuwe kollektie die met het grootste gemak kan concurreren met de import. Deze schoenen van Nederlands fabrikaat zijn goed pasbaar, bijzonder modern en.... voor iedereen draagbaar. Dat kun nen we van de huidige mode meestal niet meer zeggen. VEELKLEURIGE ZOMER Opvallend is bij deze kollektie wel, dat praktisch alle schoenen breed-vierkant of breed-rond zijn. Geen enkeie schoen had een spits toelopende neus. Deze twee leest-, vormen werden in alle soorten en kleuren gebracht. Vooral van suède werd vaak ge bruik gemaakt. Meestal in pastel tinten. Hoewel de nieuwe felle modekleuren die we in alle kledincj- etalages kunnen bewonderen ook in grote getale bij de schoenen voorkomen. Zo zagen we felle- 'kleuren als appelrood, biljart- groen en abrikoos-oranje. Vooral ook de combinaties met geel had den veel succes. Eveneens waren zachte tinten als lindegroen en rose indienne aanwezig. Al met al een bijzonder vrolijk en smaakvol geheel. Combinaties van twee verschil-' lende kleuren deden het ook heel goed, zoals groen-rose en paars- wit. Het is een kwestie van pro beren, maar het resultaat is wel fantastisch gebleken. Opvallend is wel dat de kleuren in de konfektie treffend overeenkomen met het leder. HAKKEN EN GARNERINGEN De hakken sluiten zich helemaal bij het- leesttype aan. Bij de vier kante leesttypen met de lage hak ken zijn die hakken ook meestal vierkant. Het accent valt wel op hoogten van 3 tot 5 cm. Bij schoe nen met hogere hakken wordt wel de modelijn gevolgd, doch iets gematigder uitgevoerd. Bij alle mogelijke modekleuren van de schoenen zijn de hakken vaak zilver-grijs, wat leuk combi neert met de kleur van het leder. Naast de eenvoudige pump, die we altijd weer tegenkomen en steeds even elegant blijft, zijn er alle mogelijke variaties denkbaar. Schoenen met dichte hiel en open zijkant, bandjesschoenen met open hiel en wreefaccentuerende schoenen met gevlochten tenen en dus perforatie. De garneringen en gespen wor den veel met wit metaal bewerkt. Overigens hebben de meeste schoenen een vierkante neus en hak en een rechte lijn opzij. Het schoeisel met lage voorbladen bedekt doorgaans wel de tenen, wat door menigeen zal worden toe gejuicht. TE KLEINE SCHOENEN Bij de nieuwe ronde leestvorm is de klant vlug geneigd de schoe- Wanneer we in een restaurant de menukaart bestuderen, komen wé nogal eens voor ons vreemde begrippen tegen. Vooral de namen met „a lakunnen veel verras sende mogelijkheden in 'zich bergen. Wanneer we echter weten, welke in grediënten een gerecht, dat a la. heet, bevat, wordt het allemaal veel eenvoudiger om zo'n ingewikkelde menukaart te lezen. Zo betekent: a la Florentine, een schotel met vlees of vis, die op Florentijnse wijze is be reid, d.w.z. afgedekt met een kaas saus en met kaas bestrooid en in de oven gebruinda la Provengale: een schotel, waarin veel knoflook wordt verwerkt, soms gecombineerd met tomaten evenals d la Nicoise, op ge bruik van knoflook tomaten duidt; d la Minalese duidt op een speciaal soort paneren, namelijk eerst door ei en daarna door een mengsel van pa neermeel en geraspte kaasa la Meu- nière (op de wijze van de molenaars vrouw),: heeft altijd betrekking op vis. De vis wordt met bloem bestrooid, in roomboter gebakken en gegarneerd met citroenschijfjes en peterselie. De bruine boter wordt heet over de vis gegoten. ZONDAG: Kervelsoep met 'n scheut je room; rosbief, bloemkool, aardappelen; yoghurtpudding met slagroom. MAANDAG: Koude rosbief,'spinazie, gebakken aardappelenturfjes met bfsMttscaiu. DINSDAG: Slavink, prei, aardappe len; vanillevla met kwark. WOENSDAG: Champignonsoep met geraspte kaas; roerei met kerrie rijst en sla. DONDERDAG: Gebakken lever, ap pelmoes, aarappelpuree; citroen vla. VRIJDAG: Gekookte vis met mos terdsaus, of garnalenragoüt; an dijvie en aardappelen. ZATERDAG: Gevulde kropsla met gebakken aardappelenfruit. GEVULDE KROPSLA Neem van een grote krop sla hei binnenste deel weg, zodat een holte overblijft. Was de sla en laat deze goed uitlekken. Vermeng een pakje Mon Chou met 4 lepels mayonaise, 75 g kleingesneden ham, 'A fijnge sneden paprika (zoetzuur of rauw), klein geraspt uitje en zout en peper. Vul hiermee de sla en zet deze koud wég gedurende een uurtje. VANILLEVLA MET KWARK Roer door een flesje vanillevla één busje magere kwark, samen met het sap van 1 citroen en 2 lepels, basterd suiker. Roer tot slot drie lepels in rum geweekte rozijnen door de vla en dien deze op in coupeglazen. Garneer deze met gehakte walnoten. ZAL NIEUWE STOF DURE KONFEKTIE VERDRINGEN Zal „flissu", de opzienbarende nieuwe, niet-geweven stof, een ommekeer brengen in de textiel? Bij het zien van de vrolijke jurkjes, de rokken, tennis-ensembles en cocktaildresses en avondjapon nen van dit materiaal, zijn we ge neigd het te geloven. Op het eerste gezicht gaan we deze kleding vergelijken met de papieren wegwerpkleding, maar die vergelijking gaat niet op, om dat kleren, gemaakt van flissu, kunnen worden gewassen en ge- Zoud de voeding in de prille kinderjaren kunnen leiden tot de (vooral door vrouwen) zo ge vreesde moeilijkheid de slanke lijn te handhaven? Een Zwitser se, arts meent, dat dit het geval is. Hij redeneert aldus: de ge hele moderne ontwikkeling leidt er toe, dat de borstvoeding van de zuigeling in de westerse lan den hoe langer hoe meer wordt beperkt. Zowel de vrees van vrouwen haar uiterlijk schoon te schaden als haar beroepsplich ten, leiden daartoe. Daar de moe der intussen niet wil, dat haar baby tekort komt, ontwikkelt zich bij haar de neiging het kind op andere wijze „goed" te voe den. In vele gevallen heeft dit tot gevolg dat het kind door over reding,, dreigementen en straf meer voedsel tot zich gaat ne men dan nodig is. Gezien de op wat latere leeftijd vrijwel steeds aanwezige neiging tot snoepen bij het kind zelf, leidt dit tot een 1 toestand van overvoeding. „Kijk eens wat een flinke meid, wat een stevige jongen!" zegt de moe der met trots. De Zwitserse me dicus nu meent, dat de voortdu rende drang, voedsel tot zich te nemen, zich op latere leeftijd voortzet, ook wanneer geen dwang meer aanwezig is en het opgegroeide kind zelf bepaalt wat het eet. De ervaringen van de prilste jeugd ontwikkelen zich tot een dwangneurose: veel eten blijft een plicht, ofschoon men die niet meer als zodanig ervaart Als deze erts gelijk heeft, blijkt als zo vaak teveel even schadelijk als te weinig. Schroeivlekken in wasbare stof? Maak de vlek vochtig en leg hem in de zon. Herhaal dit tot de vlek is verdwenen. Het aanstippen met waterstofperoxyde en ver volgens strijken kan alleen bij witte en kleurechte stoffen plaats vinden. Doe dit met mate, want het goed verteert er door. Gewoonlijk strijkt men aan de goede kant. Uitzonderingen vor men hierop: borduursel, dat altijd aan de achterzijde gestreken moet worden, om het aan de goe de zijde dik op het goed te krij gen. Leg bij voorkeur nog een extra moltondoek onder het bor duursel, waarin het weg kan zin ken. Linnen wordt erg mooi als men het aan de verkeerde kant strijkt: de draad is dan aan de goede zijde duidelijk zichtbaar. Strijk in al deze gevallen niet meer aan de goede zijde bij. nen in een te kleine maat te kopen, daar ze meestal wat ruimer vallen. U moet daar echt wel op letten als u nieuwe schoenen gaat kopen. Wat ons vooral opviel is, dat de open tenen totaal uit het schoe nenmodebeeld verdwenen zijn. Kalfs- en geitenleder en suède daarentegen blijven belangrijk.' Lakleder wordt behalve in zwart ook in alle modetinten gebracht. Hoe het zij, het nieuwe seizoen laat ons een ruime keus en wij zijn ervan overtuigd dat elke vrpuw; van welke leeftijd zij ook is, er in zal slagen schoenen te kopèn die èn modieus zijn èn goed passen en dat is heel wat waard. J A N K E. Met het voorjaar doet ook de voorjaarsmoeheid haar intrede. De donkere winterdagen zijn daarvoor verantwoordelijk met hun gebrek aan licht, zuurstof en vitaminen. De huisvrouw kan 1 door een doelmatige samenstel- 1 ling de strijd aanbinden met dit seizoenkwaaltje. Op het ogenblik behoort er minder zware en vette kost op tafel te staan dan in de winter en meer groente en fruit en zo mogelijk uagelijks rauw kost. Er is volop te verkrijgen: appe len, zuidvruchten, zuurkool, wor telen, prei en koolsoorten. U wist misschien niet, dat er in rode en witte kooi net zoveel vitamine C voorkomt ais in sinaasappelen en citroenen, en dat deze kool soorten daarom bijzonder ge schikt zijn om als rauwkost op tafel te komen. In groene kooi, maar ook in spruiten en bloem kool zit nog meer vitamine C, het allermeest echter in paprika en peterselie. Wortelen, spinazie en weder om peterselie bevatten veel vita mine A. Een dieet, waarin veel rauw kost, vruchten en ook yoghurt voorkomen helpt uitstekend tegen de voorjaarsmoeheid. Niet minder belangrijk intussen zijn dagelijks wandelingetjes en een kwartiertje lichaamsoefeningen, als het kan bij het geopende ven ster. Zwarte kant, mits niet vet gewor den, kan geweekt en gewassen worden in lauw water met een scheutje ammonia of een lepel zout, of in synthetisch wasmiddel. Hoewel crêpe de chine in natte toestand krimpt, laat het zich toch gemakkelijk uitstrijken. Het blijft echter raadzaam vóór het wassen de maat te nemen en deze tijdens het strijken te controleren. Het wassen van leren hoeden. Torn desnoods het kapje uit en was en strijk dit. Neem in andere gevallen met een watje met tetra het vuil en vet weg. Wrijf het leer met schoenwas op, nadat moge lijke vlekken met tetra zijn behan deld. Tetra tast echter altijd enigs zins de kleuren in leer aan. Suède kan met een borsteltje boven de stoom worden opgeschuierd. Zijden handschoenen worden als zijde behandeld; liggend gedroogd en onder een doek- bijgestreken. Nylon handschoenen wassen. Spoel ze geregeld na gebruik uit. Geef ze zo nodig een lauw sopje van een goed wasmiddel. Spoel ze en laat ze hangend of liggend drogen op een niet te warme plaats. Zwart en donker gekleurd suède moet men niet zelf wassen. Borstel suède op en wrijf glacé met dun ne was of talkpoeder. Maar nog beter is het om ze naar de chemi sche wasserij te sturen. VOOR DE KOMENDE WINTER. In Parijs zijn deze week de eerste modellen voor de komende winter getoond. Op de foto links „Zatopek", een creatie van Jeanne Lanvin, be staande uit een 7/8 jasje gemaakt van groene rode wol waaronder een rok en laarzen van zwart plastic worden gedragen. Midden „Zorro", eveneens van Jeanne Lanvin, bestaande uit een 7/8 jas van lichtblauwe wol waaronder een rok en laarzen van een geruit lakmateriaal worden gedragen. Rechts het model „Toyou" van de ont werper Patou, bestaande uit een pakje, gemaakt van zwart-wit geruite wol, met een hoed van hetzelfde materiaal.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1967 | | pagina 4