Dit seizoen SCHOENEN voor
iedereen draagbaar
u
brengt
textielrevolutie
KUNT
NIET
ALLES
WETEN
Hagina 10
DE VRIJE ZEEUW
Zaterdag 22 april 1967
Dwing
uw kinderen niet
(te) veel te eten
HOE
VOORJAARSMOEHEID i;
TE BESTRIJDEN
Flissu
streken. Bovendien is de prijs van
deze Nederlandse produkten zeer
aantrekkelijk, want hij ligt aanzien»
lijk lager dan die van de papieren
artikelen. Japonnen van flissu ge
maakt zijn bijv. in de winkels ver
krijgbaar voor prijzen die liggen
tussen ƒ5,25 en ƒ6,50.
KWALITEIT
VALTERG MEE
Het nieuwe materiaal ontstaat
uit twee of drie lagen voor een
lichtere of een zwaardere kwali
teit enkelvoudige vliesstof, een
viscose vezel, die met een elas
tisch bindmiddel worden geïm
pregneerd en gedroogd en ge
kalanderd onder een temperatuur
van 120-150 graden. Het heeft een
zeer hoge treksterkte en slijtvast
heid.
De lichtere kwaliteit, die 66 gr.
per vierkante meter weegt, is uiter
mate geschikt voor herenoverhem
den, bloesen, japonnen en zoge
naamde donzen dekens. De zwaar
dere kwaliteit, die van 100 gram
per vierkante meter, is gedacht
voor rokken, cocktailjurkjes, kin
derkleding, schorten en meer van
zulke zaken. In de zwaardere kon-
fektiesektor worden proeven ge
nomen voor de regenkleding en
dusters.
Er zijn jurkjes in uni-kleuren en
veel bedrukte japonnetjes. De
druktechniek is een filmdruk,
waardoor de meest briljante kleur
stellingen worden verkregen. Maar
flissu kan niet alleen worden be
drukt, ze kan ook zodanig worden
gefabriceerd dat ze gefinished en
eventueel gecoat wordt.
GEEN LUXE
De dessins van de jurkjes zijn
vrolijk. Mexicaanse motieven, ab-
strakte dessins en bloemdesSins.
De modellen zijn eenvoudig. Ja,
hoe kan het anders voor die prijs!
Daarom zijn alle „overtollige" za
ken, zo ook de ritsen, tot een mi
nimum beperkt. Het zijn ideale
vakantiejurkjes. Zagen we niet
vier, netjes opgevouwen exempla
ren kreukloos te voorschijn komen
uit een, aan één vinger te dragen,
piepklein kinderkoffertje? Het zijn
ook ideale japonnetjes voor jonge
meisjes, want voor het geld dat
dezen tot voor kort aan één jurk
uitgaven, hebben ze n# misschien
wel vier, vijf of zes exemplaren.
En wat voor hen zeker ook nog
als belangrijk geldt: er is alleen
maar een schaar nodig om het
jurkje zo mini mogelijk te maken.
Nóch in, bloesen, nóch in rokken
zijn namelijk zomen gpmaakt.
Eenvoudiger kan het dus al niet.
LUCHTIG
Wat de kleding zeker ook zo
aantrekkelijk maakt als vakantie-
kleding en sportkleding, is het feit
dat de stof zo gemakkelijk vocht
opneemt en lucht doorlaat en wel
tot een maximum van 100 procent.
Een belangrijke faktor, die belang
rijker wordt als we naar warme ge
bieden reizen, vooral ook omdat
de stof de huid niet irriteert.
We zijn enthousiast over de
free-kick kolJekte van flissu-stof-
fen ais we de maatstaven aanleg
gen waar deze kleding recht op
heeft. Een cocktailjapon van ƒ10
of f 20, ook al heeft hij een zilver-
coating, kan nu eenmaal nooit ver
geleken worden met een exem
plaar van tweehonderd of driehon
derd gulden, want daar zijn andera
normen voor.
De nieuwste mogelijkheid van
dit ogenblik is de regencape van
flissu met plastic coating.
IN 'T HUISHOUDEN
Er zal in de zeer nabije toekomst
nog veel mogelijk blijken. Ook in
de sektor huishoudtextiel zijn de
toepassingsmogelijkheden legio.
We denken bijv. aan tafelkleedjes,
tafellakens, gordijnstoffen, kus
senslopen en lakens, dekens en
slaapzakken, met voor de toe
komst misschien wel behang en
vloerbedekking.
De fabrikant van het nieuwe
materiaal is Mulder Confectiebe
drijf n.v. in Zwolle, die als basis
voor zijn produkt een eveneens
nieuwe grondstof van het Oosten
rijkse Chemische Concern Bunzl
und Biach ^G. te Wenen, gebruikt.
De stof is niet per meter ver
krijgbaar, maar komt alleen gecon
fectioneerd in de winkels.
KLEINER
LEESTTYPE
BEHEERST
DE
MODE
We lezen overal steeds maar
van de huidige voorjaars- en zo
merkleding. We concentreren ons
op de nieuwe modekleuren en de
korte rokken, maar waar we eigen
lijk wat meer rekening mee moes
ten houden, is met de schoenen.
We kunnen nóg zo'n leuk, vlot
jurkje dragen, de schoenen zijn
toch wei heel belangrijk. Niet al
leen ter voltooiing van een pittig
geheel, maar ook omdat we pas
onze kledingstukken met succes
kunnen dragen als we elegante,
goed passende schoenen dragen.
En daarvoor hebben de Neder^
iandse schoenenfabrikanten dit
seizoen wel gezorgd. Zij brachten
een nieuwe kollektie die met het
grootste gemak kan concurreren
met de import. Deze schoenen van
Nederlands fabrikaat zijn goed
pasbaar, bijzonder modern en....
voor iedereen draagbaar. Dat kun
nen we van de huidige mode
meestal niet meer zeggen.
VEELKLEURIGE ZOMER
Opvallend is bij deze kollektie
wel, dat praktisch alle schoenen
breed-vierkant of breed-rond zijn.
Geen enkeie schoen had een spits
toelopende neus. Deze twee leest-,
vormen werden in alle soorten en
kleuren gebracht.
Vooral van suède werd vaak ge
bruik gemaakt. Meestal in pastel
tinten. Hoewel de nieuwe felle
modekleuren die we in alle kledincj-
etalages kunnen bewonderen ook
in grote getale bij de schoenen
voorkomen. Zo zagen we felle-
'kleuren als appelrood, biljart-
groen en abrikoos-oranje. Vooral
ook de combinaties met geel had
den veel succes. Eveneens waren
zachte tinten als lindegroen en
rose indienne aanwezig. Al met al
een bijzonder vrolijk en smaakvol
geheel.
Combinaties van twee verschil-'
lende kleuren deden het ook heel
goed, zoals groen-rose en paars-
wit. Het is een kwestie van pro
beren, maar het resultaat is wel
fantastisch gebleken. Opvallend is
wel dat de kleuren in de konfektie
treffend overeenkomen met het
leder.
HAKKEN
EN GARNERINGEN
De hakken sluiten zich helemaal
bij het- leesttype aan. Bij de vier
kante leesttypen met de lage hak
ken zijn die hakken ook meestal
vierkant. Het accent valt wel op
hoogten van 3 tot 5 cm. Bij schoe
nen met hogere hakken wordt wel
de modelijn gevolgd, doch iets
gematigder uitgevoerd.
Bij alle mogelijke modekleuren
van de schoenen zijn de hakken
vaak zilver-grijs, wat leuk combi
neert met de kleur van het leder.
Naast de eenvoudige pump, die
we altijd weer tegenkomen en
steeds even elegant blijft, zijn er
alle mogelijke variaties denkbaar.
Schoenen met dichte hiel en open
zijkant, bandjesschoenen met
open hiel en wreefaccentuerende
schoenen met gevlochten tenen en
dus perforatie.
De garneringen en gespen wor
den veel met wit metaal bewerkt.
Overigens hebben de meeste
schoenen een vierkante neus en
hak en een rechte lijn opzij. Het
schoeisel met lage voorbladen
bedekt doorgaans wel de tenen,
wat door menigeen zal worden toe
gejuicht.
TE KLEINE SCHOENEN
Bij de nieuwe ronde leestvorm
is de klant vlug geneigd de schoe-
Wanneer we in een restaurant de
menukaart bestuderen, komen wé
nogal eens voor ons vreemde
begrippen tegen. Vooral de namen
met „a lakunnen veel verras
sende mogelijkheden in 'zich bergen.
Wanneer we echter weten, welke in
grediënten een gerecht, dat a la.
heet, bevat, wordt het allemaal veel
eenvoudiger om zo'n ingewikkelde
menukaart te lezen. Zo betekent: a la
Florentine, een schotel met vlees of
vis, die op Florentijnse wijze is be
reid, d.w.z. afgedekt met een kaas
saus en met kaas bestrooid en in de
oven gebruinda la Provengale: een
schotel, waarin veel knoflook wordt
verwerkt, soms gecombineerd met
tomaten evenals d la Nicoise, op ge
bruik van knoflook tomaten duidt;
d la Minalese duidt op een speciaal
soort paneren, namelijk eerst door ei
en daarna door een mengsel van pa
neermeel en geraspte kaasa la Meu-
nière (op de wijze van de molenaars
vrouw),: heeft altijd betrekking op vis.
De vis wordt met bloem bestrooid, in
roomboter gebakken en gegarneerd
met citroenschijfjes en peterselie. De
bruine boter wordt heet over de vis
gegoten.
ZONDAG: Kervelsoep met 'n scheut
je room; rosbief, bloemkool,
aardappelen; yoghurtpudding
met slagroom.
MAANDAG: Koude rosbief,'spinazie,
gebakken aardappelenturfjes
met bfsMttscaiu.
DINSDAG: Slavink, prei, aardappe
len; vanillevla met kwark.
WOENSDAG: Champignonsoep met
geraspte kaas; roerei met kerrie
rijst en sla.
DONDERDAG: Gebakken lever, ap
pelmoes, aarappelpuree; citroen
vla.
VRIJDAG: Gekookte vis met mos
terdsaus, of garnalenragoüt; an
dijvie en aardappelen.
ZATERDAG: Gevulde kropsla met
gebakken aardappelenfruit.
GEVULDE KROPSLA
Neem van een grote krop sla hei
binnenste deel weg, zodat een holte
overblijft. Was de sla en laat deze
goed uitlekken. Vermeng een pakje
Mon Chou met 4 lepels mayonaise,
75 g kleingesneden ham, 'A fijnge
sneden paprika (zoetzuur of rauw),
klein geraspt uitje en zout en peper.
Vul hiermee de sla en zet deze koud
wég gedurende een uurtje.
VANILLEVLA MET KWARK
Roer door een flesje vanillevla één
busje magere kwark, samen met het
sap van 1 citroen en 2 lepels, basterd
suiker. Roer tot slot drie lepels in rum
geweekte rozijnen door de vla en dien
deze op in coupeglazen. Garneer deze
met gehakte walnoten.
ZAL
NIEUWE
STOF
DURE
KONFEKTIE
VERDRINGEN
Zal „flissu", de opzienbarende
nieuwe, niet-geweven stof, een
ommekeer brengen in de textiel?
Bij het zien van de vrolijke jurkjes,
de rokken, tennis-ensembles en
cocktaildresses en avondjapon
nen van dit materiaal, zijn we ge
neigd het te geloven.
Op het eerste gezicht gaan we
deze kleding vergelijken met de
papieren wegwerpkleding, maar
die vergelijking gaat niet op, om
dat kleren, gemaakt van flissu,
kunnen worden gewassen en ge-
Zoud de voeding in de prille
kinderjaren kunnen leiden tot de
(vooral door vrouwen) zo ge
vreesde moeilijkheid de slanke
lijn te handhaven? Een Zwitser
se, arts meent, dat dit het geval
is. Hij redeneert aldus: de ge
hele moderne ontwikkeling leidt
er toe, dat de borstvoeding van
de zuigeling in de westerse lan
den hoe langer hoe meer wordt
beperkt. Zowel de vrees van
vrouwen haar uiterlijk schoon te
schaden als haar beroepsplich
ten, leiden daartoe. Daar de moe
der intussen niet wil, dat haar
baby tekort komt, ontwikkelt
zich bij haar de neiging het kind
op andere wijze „goed" te voe
den. In vele gevallen heeft dit
tot gevolg dat het kind door over
reding,, dreigementen en straf
meer voedsel tot zich gaat ne
men dan nodig is. Gezien de op
wat latere leeftijd vrijwel steeds
aanwezige neiging tot snoepen
bij het kind zelf, leidt dit tot een 1
toestand van overvoeding. „Kijk
eens wat een flinke meid, wat
een stevige jongen!" zegt de moe
der met trots. De Zwitserse me
dicus nu meent, dat de voortdu
rende drang, voedsel tot zich te
nemen, zich op latere leeftijd
voortzet, ook wanneer geen
dwang meer aanwezig is en het
opgegroeide kind zelf bepaalt wat
het eet. De ervaringen van de
prilste jeugd ontwikkelen zich
tot een dwangneurose: veel eten
blijft een plicht, ofschoon men
die niet meer als zodanig ervaart
Als deze erts gelijk heeft, blijkt
als zo vaak teveel even
schadelijk als te weinig.
Schroeivlekken in wasbare stof?
Maak de vlek vochtig en leg hem
in de zon. Herhaal dit tot de vlek
is verdwenen. Het aanstippen
met waterstofperoxyde en ver
volgens strijken kan alleen bij
witte en kleurechte stoffen plaats
vinden. Doe dit met mate, want
het goed verteert er door.
Gewoonlijk strijkt men aan de
goede kant. Uitzonderingen vor
men hierop: borduursel, dat altijd
aan de achterzijde gestreken
moet worden, om het aan de goe
de zijde dik op het goed te krij
gen. Leg bij voorkeur nog een
extra moltondoek onder het bor
duursel, waarin het weg kan zin
ken. Linnen wordt erg mooi als
men het aan de verkeerde kant
strijkt: de draad is dan aan de
goede zijde duidelijk zichtbaar.
Strijk in al deze gevallen niet meer
aan de goede zijde bij.
nen in een te kleine maat te kopen,
daar ze meestal wat ruimer vallen.
U moet daar echt wel op letten als
u nieuwe schoenen gaat kopen.
Wat ons vooral opviel is, dat de
open tenen totaal uit het schoe
nenmodebeeld verdwenen zijn.
Kalfs- en geitenleder en suède
daarentegen blijven belangrijk.'
Lakleder wordt behalve in zwart
ook in alle modetinten gebracht.
Hoe het zij, het nieuwe seizoen
laat ons een ruime keus en wij zijn
ervan overtuigd dat elke vrpuw;
van welke leeftijd zij ook is, er in
zal slagen schoenen te kopèn die
èn modieus zijn èn goed passen
en dat is heel wat waard.
J A N K E.
Met het voorjaar doet ook de
voorjaarsmoeheid haar intrede.
De donkere winterdagen zijn
daarvoor verantwoordelijk met
hun gebrek aan licht, zuurstof
en vitaminen. De huisvrouw kan 1
door een doelmatige samenstel- 1
ling de strijd aanbinden met dit
seizoenkwaaltje. Op het ogenblik
behoort er minder zware en vette
kost op tafel te staan dan in de
winter en meer groente en fruit
en zo mogelijk uagelijks rauw
kost.
Er is volop te verkrijgen: appe
len, zuidvruchten, zuurkool, wor
telen, prei en koolsoorten. U wist
misschien niet, dat er in rode
en witte kooi net zoveel vitamine
C voorkomt ais in sinaasappelen
en citroenen, en dat deze kool
soorten daarom bijzonder ge
schikt zijn om als rauwkost op
tafel te komen. In groene kooi,
maar ook in spruiten en bloem
kool zit nog meer vitamine C, het
allermeest echter in paprika en
peterselie.
Wortelen, spinazie en weder
om peterselie bevatten veel vita
mine A.
Een dieet, waarin veel rauw
kost, vruchten en ook yoghurt
voorkomen helpt uitstekend
tegen de voorjaarsmoeheid. Niet
minder belangrijk intussen zijn
dagelijks wandelingetjes en een
kwartiertje lichaamsoefeningen,
als het kan bij het geopende ven
ster.
Zwarte kant, mits niet vet gewor
den, kan geweekt en gewassen
worden in lauw water met een
scheutje ammonia of een lepel
zout, of in synthetisch wasmiddel.
Hoewel crêpe de chine in natte
toestand krimpt, laat het zich toch
gemakkelijk uitstrijken. Het blijft
echter raadzaam vóór het wassen
de maat te nemen en deze tijdens
het strijken te controleren.
Het wassen van leren hoeden.
Torn desnoods het kapje uit en
was en strijk dit. Neem in andere
gevallen met een watje met tetra
het vuil en vet weg. Wrijf het leer
met schoenwas op, nadat moge
lijke vlekken met tetra zijn behan
deld. Tetra tast echter altijd enigs
zins de kleuren in leer aan. Suède
kan met een borsteltje boven de
stoom worden opgeschuierd.
Zijden handschoenen worden als
zijde behandeld; liggend gedroogd
en onder een doek- bijgestreken.
Nylon handschoenen wassen.
Spoel ze geregeld na gebruik uit.
Geef ze zo nodig een lauw sopje
van een goed wasmiddel. Spoel
ze en laat ze hangend of liggend
drogen op een niet te warme
plaats.
Zwart en donker gekleurd suède
moet men niet zelf wassen. Borstel
suède op en wrijf glacé met dun
ne was of talkpoeder. Maar nog
beter is het om ze naar de chemi
sche wasserij te sturen.
VOOR DE KOMENDE WINTER.
In Parijs zijn deze week de eerste
modellen voor de komende winter
getoond. Op de foto links „Zatopek",
een creatie van Jeanne Lanvin, be
staande uit een 7/8 jasje gemaakt van
groene rode wol waaronder een rok
en laarzen van zwart plastic worden
gedragen. Midden „Zorro", eveneens
van Jeanne Lanvin, bestaande uit een
7/8 jas van lichtblauwe wol waaronder
een rok en laarzen van een geruit
lakmateriaal worden gedragen.
Rechts het model „Toyou" van de ont
werper Patou, bestaande uit een
pakje, gemaakt van zwart-wit geruite
wol, met een hoed van hetzelfde
materiaal.