VIERKANTNUMMER
Een drukke week ligt voor ons, met de kerstdagen
en oudejaarsavond. Op de huisvrouw rust weer de
zware taak om voor een sfeervol kerstdiner en oude
jaarsavondetentje te zorgen, waar niet zo veel voor
bereidingen voor getroffen behoeven te worden. La
ten we het dit jaar eens anders doen dan anders; zo'n
Philppijnse rijsttafel kan een internationaal tintje aan
het diner op tweede kerstdag geven, terwijl de plum
pudding, waarvan het recept in een vorig weekmenu
werd gegeven het traditionele slot vormt van de maal
tijd op de eerste kerstdag.
1e KERSTDAG (zondag): garnalencocktail; haas met
rode wijnsaus; cranberries, aardappelen; plum
pudding.
2e KERSTDAG (maandag): kippebouillon; Philippijnse
rijsttafel; vruchtensla met slagroom.
DINSDAG: hazepeper, rode kool, aardappelpuree;
yoghurt met geraspte appel.
WOENSDAG: stamppot rauwe andijvie met geraspte
kaas; vanillevla.
DONDERDAG: gebakken rolpens, appelmoes, aard
appelen; kwark met vruchtensaus.
VRIJDAG: eieren met kerriesaus
öf
vissticks met tomatensaus; sla, rijst; drie-in
de pan.
ZATERDAG (oude jaar): kaasfondue; Irish coffee.
PHILIPPIJNSE RIJSTTAFEL (6 personen)
Snijd van 2 kippen (eventueel diepvries) de poten en
de vleugels (met een stuk van het borstvlees) af, was
en zout ze. Braad deze stukken kip goudbruin in 250
g roomboter, tot ze bijna gaar zijn. Haal ze uit de boter
en leg ze in een lage vuurvaste schaal. Fruit in de
boter een fijngesnipperd uitje met een halve eetlepel
kerrie en een teentje knoflook goudgeel. Voeg zoveel
bloem toe, tot de boter gebonden is en maak met de
kippebouillon (getrokken van de karkassen van de
kippen) een gladgebonden saus. Maak deze saus op
smaak met worcestersauce, gemalen tijm, oregano,
zout en peper. Schenk een gedeelte van deze kerrie
saus over de kip. Dit kan tevoren al worden gedaan.
Een half uurtje voor het gezin aan tafel gaat schuift
de huisvrouw deze schotel in een matig warme oven.
Vervolgens kookt ze de rijst mooi droog en gaar.
Tevoren heeft ze ook alle bijgerechten op schaaltjes
gedaan zoals: mandarijntjes, ananas, gemalen cocos,
mango chutney, gesnipperde appel met iets suiker en
citroen, piccles, zoute pinda's, gebakken banaan, uien
ringen, uitgebakken plakjes bacon. De laatste drie
moeten op het laatste ogenblik worden gebakken. De
rijst wordt in de rijstrand gedaan, gekeerd op een
platte schotel en gegarneerd met wat reepjes zoet
zuur van paprika (verkrijgbaar in potten). Het restant
van' de kerriesaus wodt afgemaakt met een scheut
room. Een deel hiervan wordt in de holte van de rijst
rand geschonken. De rest van de saus wordt apart
in een sauskom opgediend. De kip natuurlijk warm uit
de oven op tafel brengen.
EET SMAKELIJK
Alle vrouwen willen er voor Kerstmis graag bijzonder mooi uitzien, vandaar
Uit speciale kerstkapsel van de Deense kapper Jean-Leonard. En nu maw
hopen dat de vrouw met dit kapsel niet voor de kerstboom wordt aangezien.