VIERKANTNUMMER Een drukke week ligt voor ons, met de kerstdagen en oudejaarsavond. Op de huisvrouw rust weer de zware taak om voor een sfeervol kerstdiner en oude jaarsavondetentje te zorgen, waar niet zo veel voor bereidingen voor getroffen behoeven te worden. La ten we het dit jaar eens anders doen dan anders; zo'n Philppijnse rijsttafel kan een internationaal tintje aan het diner op tweede kerstdag geven, terwijl de plum pudding, waarvan het recept in een vorig weekmenu werd gegeven het traditionele slot vormt van de maal tijd op de eerste kerstdag. 1e KERSTDAG (zondag): garnalencocktail; haas met rode wijnsaus; cranberries, aardappelen; plum pudding. 2e KERSTDAG (maandag): kippebouillon; Philippijnse rijsttafel; vruchtensla met slagroom. DINSDAG: hazepeper, rode kool, aardappelpuree; yoghurt met geraspte appel. WOENSDAG: stamppot rauwe andijvie met geraspte kaas; vanillevla. DONDERDAG: gebakken rolpens, appelmoes, aard appelen; kwark met vruchtensaus. VRIJDAG: eieren met kerriesaus öf vissticks met tomatensaus; sla, rijst; drie-in de pan. ZATERDAG (oude jaar): kaasfondue; Irish coffee. PHILIPPIJNSE RIJSTTAFEL (6 personen) Snijd van 2 kippen (eventueel diepvries) de poten en de vleugels (met een stuk van het borstvlees) af, was en zout ze. Braad deze stukken kip goudbruin in 250 g roomboter, tot ze bijna gaar zijn. Haal ze uit de boter en leg ze in een lage vuurvaste schaal. Fruit in de boter een fijngesnipperd uitje met een halve eetlepel kerrie en een teentje knoflook goudgeel. Voeg zoveel bloem toe, tot de boter gebonden is en maak met de kippebouillon (getrokken van de karkassen van de kippen) een gladgebonden saus. Maak deze saus op smaak met worcestersauce, gemalen tijm, oregano, zout en peper. Schenk een gedeelte van deze kerrie saus over de kip. Dit kan tevoren al worden gedaan. Een half uurtje voor het gezin aan tafel gaat schuift de huisvrouw deze schotel in een matig warme oven. Vervolgens kookt ze de rijst mooi droog en gaar. Tevoren heeft ze ook alle bijgerechten op schaaltjes gedaan zoals: mandarijntjes, ananas, gemalen cocos, mango chutney, gesnipperde appel met iets suiker en citroen, piccles, zoute pinda's, gebakken banaan, uien ringen, uitgebakken plakjes bacon. De laatste drie moeten op het laatste ogenblik worden gebakken. De rijst wordt in de rijstrand gedaan, gekeerd op een platte schotel en gegarneerd met wat reepjes zoet zuur van paprika (verkrijgbaar in potten). Het restant van' de kerriesaus wodt afgemaakt met een scheut room. Een deel hiervan wordt in de holte van de rijst rand geschonken. De rest van de saus wordt apart in een sauskom opgediend. De kip natuurlijk warm uit de oven op tafel brengen. EET SMAKELIJK Alle vrouwen willen er voor Kerstmis graag bijzonder mooi uitzien, vandaar Uit speciale kerstkapsel van de Deense kapper Jean-Leonard. En nu maw hopen dat de vrouw met dit kapsel niet voor de kerstboom wordt aangezien.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1966 | | pagina 31