WcLKE TAS PAST BIJ U
VOOR
De wintemiurpijl OS
Van de Sande
VROUW
en de schroefpalm
U kun! niet alles weten
POETS
UW
TANDEN
NA
ELKE
Zaterdag 17 december 1966
DE V R 1 E ZEEUW
Pagina 9
Zwart, bruin en rood
Lak
Kostbaar
wegwijzer
in het rijk
van naald en
draad
BOEKHANDEL
WINTER-
WANDELPAKJE
De héél kleine handtasjes zijn dit
seizoen meer voor de jeugd gereser
veerd, omdat ze jeugdig zijn door de
kleuren en kleurcombinaties en ook
door de combinaties van leersoorten.
Mogelijkheden te over dus om de tas
van onze persoonlijke voorkeur te vin
den.
Lak verwerkt met schapenleer en
suède met lak zijn misschien wel de
meest geliefde materialen. Snoezige
kleurcombinaties als blauw suède met
een middenstuk in banen van groen,
geel en rood. paars lak met paars
suède, auberginekleurig lakleer met
oud roe® en geel lakleer met opgestik
te biezen van paars suède, stellen ons
in staat juist die tas te vinden, die
het aardigst bij een bepaalde mantel
of jurk staat.
Bij deze kleine modellen is een
„groei" in de breedte waar te nemen,
een logisch gevolg van de korte-rok-
kenmode, waar de mode in tassen
zich, heel begrijpelijk overigens naar
richt. Die breedte varieert dan van 22
tot 26 cm.
Het is heerlijk om jong te zijn en te
kiezen uit die veelheid van kleurige
en natuurlijk ook minder kleurige
tasjes!
Bij de -Massiektr modellen wordt het
accent vooral op de kleuren zwart en
bruin gelegd. Zwart, altijd chic. en
bruin in tinten van licht tot donker,
zoals antiloop, soedan en het lever
kleurige „tortue". Een lila tas, heel'
modieus, kan ook zeer chic zijn als hij
maar gedragen wordt bij kleren waar
hij als het ware voor gemaakt is.
Zo'n tas moeten we er echt extra
bij hebben. Ja. dan is het prachtige,
diepe bordeauxrood weer een veel ge
makkelijker kleur. We zullen versteld
staan hoé vaak zo'n tas ergens bij
past. Bordeaux in lak staat bijvoor
beeld heel mooi bij een roze japon,
maar vs zeker niet minder geslaagd
bij een seal mantel, Wèl zouden we
willen adviseren er dan ook schoe
nen in de zelfde kleur bij te kopen.
We zien veel laktassen cn vee] klas-
sieke modehen, waarbij de elegante
vleugeltas ongal geliefd lijkt, terwijl
de overslagves een waardige come
back lijkt te beleven.
Laktassen van echt leer zijn beeld
schoon, maar vrij kostbaar. Er zijn
echter ook heel mooie laktassen van
plastic, van vinyl op textielbasis, een
materiaal dat we zo graag aanduiden
met de naam „skai", die echter geen
soortnaam maar een merknaam is.
Misschien een beetje sneu voor de
vrouwen die een echte lakleren tas
bezitten, is het feit. dat echt lakleer
en plastic lak ogenschijnlijk haast niet
van elkaar te onderscheiden zijn.
De droom van elke vrouw is zeker
een zwarte lakleren vleugeltas, ge
voerd met paars nappa leer. Bij zo'n
„beauty" hoort dan ook nog een
paarse portemonnee. Misschien is
paars niet zó uw kleur? Nu, zwart
lakleer met groen nappa vormt ook
een aparte combinatie.
Schapenleer is er in een veel betere
en sterkere uitvoering dan vorige ja
ren. 't Is geerispeld. dat wil zeggen, -
het heeft een nerfje. We zagen van
dit materiaal een snoes van een tas
met overslag en in de bodem, aan de
buitenkant, een extra vakje voor de
knirps. de opvouwbare paraplu.
Reptieltassen komen meer en meer
in trek. Het zijn de duurdere tassen
waarvan pyton de voordeligste leer
soort is. Het allerduurste is wel een
tas van hornback krokodil, en héél
chic is een tas van zwarte of bruine,
doffe pyton. Logisch is. dat deze kost
bare tassen meestal in klassieke mo-
TASSEN
VOOR DE JEUGD
Het accent van de nieuwe lederwa-
renmode valt ditmaal op de jeugd.
Hier twee tassen voor jeugdige dra
gers, links de sportieve tas met twee
hengsels (kort, lang) van leverkleu
rige „tortue" en rechts de brede har-
monikatas van lila lakleer.
dellen zijn uitgevoerd. Ze gaan im
mers jaren en jaren mee?
Van de duurste tassen naar de
snoezige avondtasjes is maar een
klein stapje. Avondtasjes, die kleine
niemendalletjes, aantrekkelijk door
hun luxe, lijken steeds weer hartver-
overender en aantrekkelijker ge
maakt te kunnen worden. Zwarte zij
den tasjes worden overvleugeld door
zilveren en gouden exemplaren met
daarnaast bruine en champagnekleu-
rige modelletjes. En dan niet te ver
geten de geheel met kleine kraaltjes
bestikte tasjes. Deze laatste zijn er
niet alleen in effen kleuren, maar ook
in patronen van de prachtigste pastel
tinten.
Goudleren en zilverleren tasjes zijn
met zijde gevoerd. Bij zulke tasjes zijn
ook bril-etuis, sigarettenhoes.ies en
alle mogelijke andere accessoires in
de zelfde leersoort verkrijgbaar.
Goud metalen of zilveren metalen
avondtasjes worden met een byoux
gesloten...
Uitgaan en luxe horen nu eenmaal
bij elkaar.
BETTY TEELING.
V/elke huisvrouw is niét gesteld op
een bloeiende plant in de tijd dat bui
ten alles dor en kaal is? Daarom even
uw aandacht voor de wintervuurpijl.
Deze plant behoort tot de vaste ka
merbewoners. Soms wordt zij in de
zomermaanden aangeschaft in droge
toestand. In september is de bol al op
gepot in een mengsel van bladaarde
met wat zand en oude mest, waarbij
men een deel boven aarde laat uitste
ken, die stevig wordt aangedrukt.
Voorlopig wordt geen water gege
ven, pas als het blad zich ontwikkelt
geven we steeds meer water. Daarna
wordt de plant op een zonnig en licht
plekje geplaatst en naar gelang zij
warmer staat zal zij in december of
januari bloeien. Om in bloei te komen
heeft zij echter niet bepaald warmte
nodig, zij zal zich goed kunnen ont
wikkelen bij een temperatuur van on
geveer 50 a 55 gr. F.
De bloei bestaat uit een lange sten
gel, bezet met buisvormige rose
bloempjes, in vorm gelijkend op de
gewone vuurpijl.
Is zij uitgebloeid dan volgt de
groeitijd. In deze tijd moeten we ge
regeld vloei- of kunstmest blijven ge
ven (im een krachtige bol te behou
den. Tegen de zomer zullen de blade
ren afsterven, in tegenstelling met de
meeste planten, die juist tegen de
winter haar bladeren verliezen.
Zij rust echter gedurende de zomer
maanden en in die tijd geven we geen
water en geen mest meer tot nieuwe
groei wordt waargenomen; dat is in
ongeveer augustus of september. Dan
moet de bol uit de pot genomen en de
oude aarde van de wortels worden ge
schud en potten we hem opnieuw in
bovengenoemd grondmengsel. Ver
planten mag echter niet geschieden,
voor we werkelijk nieuwe groei
Tvaarnsm en.
De bol vermenigvuldigt door vor-
wm ym jsjmfesUsMes, dj» we ro»
tig laten doorgroeien waardoor we op
de duur een zware plant krijgen, die
vele bloemen zal voortbrengen. Als de
bolletjes 2 tot 3 jaar zijn, zullen ze
kunnen bloeien.
DE SCHROEFPALM
De rose wintervuurpijl en de groene
schroefpalm bereiken in onze huiska
mer een mooi kleureffect.
De schroefpalm is een plant met
sierlijke donkergroene bladeren, met
witachtige strepen of randen, waar
langs zich stekels bevinden. Het is een
sterke plant, zij stelt weinig eisen en
is tevreden met een temperatuur van
ongeveer 55 a 60 gr. F., maar heeft
wel graag een lichte standplaats,
's Zomers gaarne veel water en eens
in de veertien dagen kunstmest; 's
winters een vochtige atmosfeer, het
geen we kunnen bereiken met een
stomend keteltje op de kachel of een
bakje met water aan da verwarming
of door de pot op een omgekeerd
schoteltje te zetten, dat in een bakje
water rust
Eens in de twee jaren verpotten in
een mengsel van drie delen bladaar
de, één deel kleizodengrond en één
deel zand, waarbij een goede drainage
van zeer veel belang is, dus voldoende
potscherven op de bodem van de pot.
Op de duur ontstaan er in de oksels
van de bladeren jonge uitlopers, die
later met een scherp mesje van de
moederplant kunnen worden afge
sneden en in kleine pojes gezet, die
worden gevuld met bovengenoemd
grondmengsel en daarna in het volle
licht worden geplaatst.
De wonden op de moederplant die
nen teneinde rotting te voorkomen, te
worden bestrooid met houtskoolpoe
der.
Aldus behandeld zal men menig
jaartje plezier hebben van deze mooie
palm.
Het grote
handwerk-
boek
Dit unieke boek over fraaie hand
werken is de 10e, geheel ver
nieuwde, bijgewerkte en ver
meerderde druk van het klas
sieke „Ik kan handwerken"
waaraan reeds meer dan één
generatie van handwerkende
vrouwen veel plezier heeft be
leefd; bovendien is het boekje
„Lap en draad", met nieuwe
voorbeelden om na te werken,
van dezelfde auteur erin ver
werkt.
In geen ander boek worden alle
technieken behandeldweven,
breien, haken, kantklossen,
vlechten, maeramé, frivolité,
kruissteek, smocken, tule, door-
stoppen, borduurwerk, opnaaien,
tapisserie.
Hier wordt het hele terrein van
het handwerken in één boek
samengevat. Een groot aantal
kunstzinnige werkstukken wor
den erin beschreven en afge
beeld, waarvan zeven in kleur.
Een royaal en fijn boek, dat zich
gemakkelijk laat hanteren, een
onuitputtelijke vraagbaak, een
bezit voor het leven
Gebonden ƒ19,50
Iedere week een bezoek waard
MENU van de week
Handen waarvan de huid rood is of
vooral tijdens de wintermaanden
barstjes en kloven vertonen zul
len weer blank worden, wanneer
u ze 's avonds met wat melk bet.
Met een halve citroen kunnen alle
vlekken van de handen worden
verwijderd. Bovendie kunt u uw
handen na het ruwe werk met de
citroen inwrijven; zij zullen dan
zacht en blank blijven.
Verfvlekken verwijdert men van de
handen door af te wrijven met
mosterd.
Vuile handen van pek of teer kunt u
het beste in petroleum schoon
maken.
Om harde nagels te knippen houdt u
de voeten eerst in een warm lijn-
zaadkooksel, waardoor de nagels
zacht worden en gemakkelijk
kunnen worden geknipt.
Ingegroeide nagels. Elke dag insme
ren met groene zeep heeft vaak
succes, waardoor na ongeveer 5
weken de nagel gewoon recht is
geworden.
Nagels die afbreken. Neem elke
avond en morgen een beetje kalk
in en uw nagels zullen weer
sterk worden.
Nagels blijven goed schoon, wanneer
u ze na het schoonmaken even in
de poeder steekt.
De laatste week voor kerstmis
de huisvrouw is met haar gedachten
bij het kerstmenu. Het vereist heel
wat overleg om het kerstdiner zó te
kiezen, dat ze slechts een minimum
aan tijd in de keuken hoeft door te
brengen. En van de traditionele kerst
gerechten, dat tevoren klaargemaakt
kan worden is een plumpudding. Wel
iswaar een vrij zwaar nagerecht, maar
ontegenzeggelijk heel feestelijk. Zo'n
brandende pudding maakt de kerst
maaltijd tot een feestvol gebeuren.
Onder het weekmenu vindt u het re
cept.
ZONDAG: kippebouïllon; blinde vink,
spruitjes, aardappelen; ananas
met slagroom.
MAANDAG: Brussels lof met ham en
kaassaus, aardappelpureewen
telteefjes.
DINSDAG: bruine bonen met spek,
uien, appelmoes, aardappelen;
kwark met limonadesiroop.
WOENSDAG: bruine bonensoep;
kaasgehakt, rode kool, gebakken
aardappelen.
DONDERDAG: zuurkool Royal; cho
coladevla.
"VRIJDAG: visgehakt of kaasragoüt;
sla van andijvie, biet en appel,
aardappelen; yoghurt met va-
nillevla.
ZATERDAGminstrone; fruit.
MINSTRONE
1 kleine selderijknol, stukje groe
ne kool, 100 g wortelen, 3 lepels
boter, Vh liter bouillon (van ta
bletten), 50 g geweekte witte bo
nen, 4 eetlepels rijst, 200 g var
kensvlees, blik tomatenpuree, ge
raspte oude kaas.
Smoor de in stukjes gesneden sel
derijknol met de gesneden groene
kool en de blokjes wortel in de bo
ter. Giet de bouillon erop, voeg de
witte bonen, de rijst en het in kleine
stukjes gesneden varkensvlees en de
inhoud van een klein blikje tomaten
puree toe. Laat alles in ongeveer 1
uur gaar sudderen. Serveren met ge
hakte peterselie en geraspte oude
Goudse kaas.
PLUMPUDDING
250 g bloem, 250 g donkerbruine
basterdsuiker, 250 g krenten, 400
g rozijnen, 150 g sukade, 50 g
oranpjesnippers, 150 g oud witte
brood, 100 g roomboter, 4 appelen,
5 eieren, lh theelepel nootmus
kaat, 2 dl rum, sap van 1 citroen,
geraspte schil van 1 citroen, 10
g zout.
Was en droog de rozijnen en kren
ten. Kruimel het brood en snijd de
boter in de bloem. Snipper de sukade
en de appelen fijn en kneed alle in
grediënten dooreen. Klop de eieren
los en voeg hierbij de suiker, rum, ci
troensap en schil, de gehakte oranje
snippers en de nootmuskaat. Werk
alle ingrediënten goed dooreen en
laat het geheel eventueel enkele da
gen staan, zodat smaak en geur van
diverse ingrediënten op elkaar kun
nen inwerken. Bestrijk een dichtge-
weven doek in het midden met boter
en strooi hier bloem over. Doe de mas
sa erin, bind de doek dicht en kook
de pudding 6 uur in waterf leg een
bord op de bodem van de pan en zorg
dat het water kookt, voordat de pud
ding erin wordt gelegd).
Hang de pudding in de doek op om
te drogen. Wil men aan het geheel een
betere vorm geven dan kan de pud
dingmassa in een beboterde pudding
vorm gedaan worden die goed sluit.
Daarna 4 uur in water zetten, dat
zachtjes aan de kook gehouden wordt.
Voordat de pudding wordt opgediend
moet hij eerst verwarmd worden in
kokend water (dit kan in de doek ge
beuren, of in een warme pudding
vorm). Tot slot wordt de pudding met
rum overgoten, aangestoken en bran
dend binnen gebracht. Eventueel een
rumsaus of abrikozensaus erbij serve
ren.
Tandbederf is een van de belang
rijkste beschavingsziekten. De achter
uitgang van het gebit in de westerse
wereld heeft zelfs al aanleiding ge
geven tot het uitspreken van de vrees,
dat komende generaties al van hun
jongste jaren af geen behoorlijk bruik
baar gebit zullen hebben. Men tracht
dit verschijnsel te stuiten door het ge
bruik van bepaalde voedingsmiddelen,
die koolhydraten bevatten, af te ra
den. Met name de suiker neemt een
belangrijke plaats in op de zwarte lijst
van vele deskundigen op medisch en
tandheelkundig gebied. Moeder moet
de suikerpot, de snoepjes, de jam en
wat al niet uit de buurt van haar kroost
houden. Men werpt evenwel op deze
wijze het kind met het badwater weg,
want niet alleen zijn de meeste zoete
stoffen bijzonder nuttig voor het licha
melijk welzijn van kinderen geduren
de de groeï, maar bovendien leidt
deze onthouding tot allerlei huiselijke
moeilijkheden. De meeste kinderen
zijn nu eenmaal verzot op de zoetig
heid. Bij onze oosterburen groeit dan
ook een belangrijke stroming in me
dische kringen die ervan uitgaat, dat
men de strijd tegen het tandbederf
op een ander front moet gaan voeren,;
Niet langer bevelen vele deskundigen
daar aan, het gebruik van koolhydra
ten en in het bijzonder van suikerhou
dende versnaperingen zoveel moge
lijk te beperken, maar de kinderen te
leren meer gebruik te maken van de
tandenborstel. Of althans de mond te
spoelen na het gebruik van voor het
gebit wellicht schadelijke stoffen.
Thans heerst nog in vele huishoudens
de gewoonte, 's morgens vroeg vóór
het ontbijt de tanden te poetsen en
soms ook nog een keer 's avonds voor
het slapen gaan. Indien men echter
de kinderen reeds vroeg zou kunnen
aanleren de tanden te poetsen na elke
maaltijd, zou al veel gewonnen zijn.
POETST U
DE SCHOENEN
VAN UW MAN?
Van elke drie We9tduitse vrouwen
zijn er twee bereid de schoenen van
haar echtgenoot te poetsenen
soms doen ze het óók. Diezelfde twee
trouwden uit liefde en zouden haar
man opnieuw trouwen. Aldus het re
sultaat van een enquête door een
veelgelezen Hamburgs blad. Het te
kende bij de publicatie aan, dat Duitse
mannen wel bijzonder dankbaar mo
gen zijn, dat ze zulke perfecte vrou
wen hebben.
Nu het wintersportseizoen weer ia
aangebroken, staat de mode voor des»
aangelegenheid in het middelp/vM
van de belangstelling. Op de foto een
pakje, bedoeld om een flinke wande»
ling in de sneeuw mee te maken.