WcLKE TAS PAST BIJ U VOOR De wintemiurpijl OS Van de Sande VROUW en de schroefpalm U kun! niet alles weten POETS UW TANDEN NA ELKE Zaterdag 17 december 1966 DE V R 1 E ZEEUW Pagina 9 Zwart, bruin en rood Lak Kostbaar wegwijzer in het rijk van naald en draad BOEKHANDEL WINTER- WANDELPAKJE De héél kleine handtasjes zijn dit seizoen meer voor de jeugd gereser veerd, omdat ze jeugdig zijn door de kleuren en kleurcombinaties en ook door de combinaties van leersoorten. Mogelijkheden te over dus om de tas van onze persoonlijke voorkeur te vin den. Lak verwerkt met schapenleer en suède met lak zijn misschien wel de meest geliefde materialen. Snoezige kleurcombinaties als blauw suède met een middenstuk in banen van groen, geel en rood. paars lak met paars suède, auberginekleurig lakleer met oud roe® en geel lakleer met opgestik te biezen van paars suède, stellen ons in staat juist die tas te vinden, die het aardigst bij een bepaalde mantel of jurk staat. Bij deze kleine modellen is een „groei" in de breedte waar te nemen, een logisch gevolg van de korte-rok- kenmode, waar de mode in tassen zich, heel begrijpelijk overigens naar richt. Die breedte varieert dan van 22 tot 26 cm. Het is heerlijk om jong te zijn en te kiezen uit die veelheid van kleurige en natuurlijk ook minder kleurige tasjes! Bij de -Massiektr modellen wordt het accent vooral op de kleuren zwart en bruin gelegd. Zwart, altijd chic. en bruin in tinten van licht tot donker, zoals antiloop, soedan en het lever kleurige „tortue". Een lila tas, heel' modieus, kan ook zeer chic zijn als hij maar gedragen wordt bij kleren waar hij als het ware voor gemaakt is. Zo'n tas moeten we er echt extra bij hebben. Ja. dan is het prachtige, diepe bordeauxrood weer een veel ge makkelijker kleur. We zullen versteld staan hoé vaak zo'n tas ergens bij past. Bordeaux in lak staat bijvoor beeld heel mooi bij een roze japon, maar vs zeker niet minder geslaagd bij een seal mantel, Wèl zouden we willen adviseren er dan ook schoe nen in de zelfde kleur bij te kopen. We zien veel laktassen cn vee] klas- sieke modehen, waarbij de elegante vleugeltas ongal geliefd lijkt, terwijl de overslagves een waardige come back lijkt te beleven. Laktassen van echt leer zijn beeld schoon, maar vrij kostbaar. Er zijn echter ook heel mooie laktassen van plastic, van vinyl op textielbasis, een materiaal dat we zo graag aanduiden met de naam „skai", die echter geen soortnaam maar een merknaam is. Misschien een beetje sneu voor de vrouwen die een echte lakleren tas bezitten, is het feit. dat echt lakleer en plastic lak ogenschijnlijk haast niet van elkaar te onderscheiden zijn. De droom van elke vrouw is zeker een zwarte lakleren vleugeltas, ge voerd met paars nappa leer. Bij zo'n „beauty" hoort dan ook nog een paarse portemonnee. Misschien is paars niet zó uw kleur? Nu, zwart lakleer met groen nappa vormt ook een aparte combinatie. Schapenleer is er in een veel betere en sterkere uitvoering dan vorige ja ren. 't Is geerispeld. dat wil zeggen, - het heeft een nerfje. We zagen van dit materiaal een snoes van een tas met overslag en in de bodem, aan de buitenkant, een extra vakje voor de knirps. de opvouwbare paraplu. Reptieltassen komen meer en meer in trek. Het zijn de duurdere tassen waarvan pyton de voordeligste leer soort is. Het allerduurste is wel een tas van hornback krokodil, en héél chic is een tas van zwarte of bruine, doffe pyton. Logisch is. dat deze kost bare tassen meestal in klassieke mo- TASSEN VOOR DE JEUGD Het accent van de nieuwe lederwa- renmode valt ditmaal op de jeugd. Hier twee tassen voor jeugdige dra gers, links de sportieve tas met twee hengsels (kort, lang) van leverkleu rige „tortue" en rechts de brede har- monikatas van lila lakleer. dellen zijn uitgevoerd. Ze gaan im mers jaren en jaren mee? Van de duurste tassen naar de snoezige avondtasjes is maar een klein stapje. Avondtasjes, die kleine niemendalletjes, aantrekkelijk door hun luxe, lijken steeds weer hartver- overender en aantrekkelijker ge maakt te kunnen worden. Zwarte zij den tasjes worden overvleugeld door zilveren en gouden exemplaren met daarnaast bruine en champagnekleu- rige modelletjes. En dan niet te ver geten de geheel met kleine kraaltjes bestikte tasjes. Deze laatste zijn er niet alleen in effen kleuren, maar ook in patronen van de prachtigste pastel tinten. Goudleren en zilverleren tasjes zijn met zijde gevoerd. Bij zulke tasjes zijn ook bril-etuis, sigarettenhoes.ies en alle mogelijke andere accessoires in de zelfde leersoort verkrijgbaar. Goud metalen of zilveren metalen avondtasjes worden met een byoux gesloten... Uitgaan en luxe horen nu eenmaal bij elkaar. BETTY TEELING. V/elke huisvrouw is niét gesteld op een bloeiende plant in de tijd dat bui ten alles dor en kaal is? Daarom even uw aandacht voor de wintervuurpijl. Deze plant behoort tot de vaste ka merbewoners. Soms wordt zij in de zomermaanden aangeschaft in droge toestand. In september is de bol al op gepot in een mengsel van bladaarde met wat zand en oude mest, waarbij men een deel boven aarde laat uitste ken, die stevig wordt aangedrukt. Voorlopig wordt geen water gege ven, pas als het blad zich ontwikkelt geven we steeds meer water. Daarna wordt de plant op een zonnig en licht plekje geplaatst en naar gelang zij warmer staat zal zij in december of januari bloeien. Om in bloei te komen heeft zij echter niet bepaald warmte nodig, zij zal zich goed kunnen ont wikkelen bij een temperatuur van on geveer 50 a 55 gr. F. De bloei bestaat uit een lange sten gel, bezet met buisvormige rose bloempjes, in vorm gelijkend op de gewone vuurpijl. Is zij uitgebloeid dan volgt de groeitijd. In deze tijd moeten we ge regeld vloei- of kunstmest blijven ge ven (im een krachtige bol te behou den. Tegen de zomer zullen de blade ren afsterven, in tegenstelling met de meeste planten, die juist tegen de winter haar bladeren verliezen. Zij rust echter gedurende de zomer maanden en in die tijd geven we geen water en geen mest meer tot nieuwe groei wordt waargenomen; dat is in ongeveer augustus of september. Dan moet de bol uit de pot genomen en de oude aarde van de wortels worden ge schud en potten we hem opnieuw in bovengenoemd grondmengsel. Ver planten mag echter niet geschieden, voor we werkelijk nieuwe groei Tvaarnsm en. De bol vermenigvuldigt door vor- wm ym jsjmfesUsMes, dj» we ro» tig laten doorgroeien waardoor we op de duur een zware plant krijgen, die vele bloemen zal voortbrengen. Als de bolletjes 2 tot 3 jaar zijn, zullen ze kunnen bloeien. DE SCHROEFPALM De rose wintervuurpijl en de groene schroefpalm bereiken in onze huiska mer een mooi kleureffect. De schroefpalm is een plant met sierlijke donkergroene bladeren, met witachtige strepen of randen, waar langs zich stekels bevinden. Het is een sterke plant, zij stelt weinig eisen en is tevreden met een temperatuur van ongeveer 55 a 60 gr. F., maar heeft wel graag een lichte standplaats, 's Zomers gaarne veel water en eens in de veertien dagen kunstmest; 's winters een vochtige atmosfeer, het geen we kunnen bereiken met een stomend keteltje op de kachel of een bakje met water aan da verwarming of door de pot op een omgekeerd schoteltje te zetten, dat in een bakje water rust Eens in de twee jaren verpotten in een mengsel van drie delen bladaar de, één deel kleizodengrond en één deel zand, waarbij een goede drainage van zeer veel belang is, dus voldoende potscherven op de bodem van de pot. Op de duur ontstaan er in de oksels van de bladeren jonge uitlopers, die later met een scherp mesje van de moederplant kunnen worden afge sneden en in kleine pojes gezet, die worden gevuld met bovengenoemd grondmengsel en daarna in het volle licht worden geplaatst. De wonden op de moederplant die nen teneinde rotting te voorkomen, te worden bestrooid met houtskoolpoe der. Aldus behandeld zal men menig jaartje plezier hebben van deze mooie palm. Het grote handwerk- boek Dit unieke boek over fraaie hand werken is de 10e, geheel ver nieuwde, bijgewerkte en ver meerderde druk van het klas sieke „Ik kan handwerken" waaraan reeds meer dan één generatie van handwerkende vrouwen veel plezier heeft be leefd; bovendien is het boekje „Lap en draad", met nieuwe voorbeelden om na te werken, van dezelfde auteur erin ver werkt. In geen ander boek worden alle technieken behandeldweven, breien, haken, kantklossen, vlechten, maeramé, frivolité, kruissteek, smocken, tule, door- stoppen, borduurwerk, opnaaien, tapisserie. Hier wordt het hele terrein van het handwerken in één boek samengevat. Een groot aantal kunstzinnige werkstukken wor den erin beschreven en afge beeld, waarvan zeven in kleur. Een royaal en fijn boek, dat zich gemakkelijk laat hanteren, een onuitputtelijke vraagbaak, een bezit voor het leven Gebonden ƒ19,50 Iedere week een bezoek waard MENU van de week Handen waarvan de huid rood is of vooral tijdens de wintermaanden barstjes en kloven vertonen zul len weer blank worden, wanneer u ze 's avonds met wat melk bet. Met een halve citroen kunnen alle vlekken van de handen worden verwijderd. Bovendie kunt u uw handen na het ruwe werk met de citroen inwrijven; zij zullen dan zacht en blank blijven. Verfvlekken verwijdert men van de handen door af te wrijven met mosterd. Vuile handen van pek of teer kunt u het beste in petroleum schoon maken. Om harde nagels te knippen houdt u de voeten eerst in een warm lijn- zaadkooksel, waardoor de nagels zacht worden en gemakkelijk kunnen worden geknipt. Ingegroeide nagels. Elke dag insme ren met groene zeep heeft vaak succes, waardoor na ongeveer 5 weken de nagel gewoon recht is geworden. Nagels die afbreken. Neem elke avond en morgen een beetje kalk in en uw nagels zullen weer sterk worden. Nagels blijven goed schoon, wanneer u ze na het schoonmaken even in de poeder steekt. De laatste week voor kerstmis de huisvrouw is met haar gedachten bij het kerstmenu. Het vereist heel wat overleg om het kerstdiner zó te kiezen, dat ze slechts een minimum aan tijd in de keuken hoeft door te brengen. En van de traditionele kerst gerechten, dat tevoren klaargemaakt kan worden is een plumpudding. Wel iswaar een vrij zwaar nagerecht, maar ontegenzeggelijk heel feestelijk. Zo'n brandende pudding maakt de kerst maaltijd tot een feestvol gebeuren. Onder het weekmenu vindt u het re cept. ZONDAG: kippebouïllon; blinde vink, spruitjes, aardappelen; ananas met slagroom. MAANDAG: Brussels lof met ham en kaassaus, aardappelpureewen telteefjes. DINSDAG: bruine bonen met spek, uien, appelmoes, aardappelen; kwark met limonadesiroop. WOENSDAG: bruine bonensoep; kaasgehakt, rode kool, gebakken aardappelen. DONDERDAG: zuurkool Royal; cho coladevla. "VRIJDAG: visgehakt of kaasragoüt; sla van andijvie, biet en appel, aardappelen; yoghurt met va- nillevla. ZATERDAGminstrone; fruit. MINSTRONE 1 kleine selderijknol, stukje groe ne kool, 100 g wortelen, 3 lepels boter, Vh liter bouillon (van ta bletten), 50 g geweekte witte bo nen, 4 eetlepels rijst, 200 g var kensvlees, blik tomatenpuree, ge raspte oude kaas. Smoor de in stukjes gesneden sel derijknol met de gesneden groene kool en de blokjes wortel in de bo ter. Giet de bouillon erop, voeg de witte bonen, de rijst en het in kleine stukjes gesneden varkensvlees en de inhoud van een klein blikje tomaten puree toe. Laat alles in ongeveer 1 uur gaar sudderen. Serveren met ge hakte peterselie en geraspte oude Goudse kaas. PLUMPUDDING 250 g bloem, 250 g donkerbruine basterdsuiker, 250 g krenten, 400 g rozijnen, 150 g sukade, 50 g oranpjesnippers, 150 g oud witte brood, 100 g roomboter, 4 appelen, 5 eieren, lh theelepel nootmus kaat, 2 dl rum, sap van 1 citroen, geraspte schil van 1 citroen, 10 g zout. Was en droog de rozijnen en kren ten. Kruimel het brood en snijd de boter in de bloem. Snipper de sukade en de appelen fijn en kneed alle in grediënten dooreen. Klop de eieren los en voeg hierbij de suiker, rum, ci troensap en schil, de gehakte oranje snippers en de nootmuskaat. Werk alle ingrediënten goed dooreen en laat het geheel eventueel enkele da gen staan, zodat smaak en geur van diverse ingrediënten op elkaar kun nen inwerken. Bestrijk een dichtge- weven doek in het midden met boter en strooi hier bloem over. Doe de mas sa erin, bind de doek dicht en kook de pudding 6 uur in waterf leg een bord op de bodem van de pan en zorg dat het water kookt, voordat de pud ding erin wordt gelegd). Hang de pudding in de doek op om te drogen. Wil men aan het geheel een betere vorm geven dan kan de pud dingmassa in een beboterde pudding vorm gedaan worden die goed sluit. Daarna 4 uur in water zetten, dat zachtjes aan de kook gehouden wordt. Voordat de pudding wordt opgediend moet hij eerst verwarmd worden in kokend water (dit kan in de doek ge beuren, of in een warme pudding vorm). Tot slot wordt de pudding met rum overgoten, aangestoken en bran dend binnen gebracht. Eventueel een rumsaus of abrikozensaus erbij serve ren. Tandbederf is een van de belang rijkste beschavingsziekten. De achter uitgang van het gebit in de westerse wereld heeft zelfs al aanleiding ge geven tot het uitspreken van de vrees, dat komende generaties al van hun jongste jaren af geen behoorlijk bruik baar gebit zullen hebben. Men tracht dit verschijnsel te stuiten door het ge bruik van bepaalde voedingsmiddelen, die koolhydraten bevatten, af te ra den. Met name de suiker neemt een belangrijke plaats in op de zwarte lijst van vele deskundigen op medisch en tandheelkundig gebied. Moeder moet de suikerpot, de snoepjes, de jam en wat al niet uit de buurt van haar kroost houden. Men werpt evenwel op deze wijze het kind met het badwater weg, want niet alleen zijn de meeste zoete stoffen bijzonder nuttig voor het licha melijk welzijn van kinderen geduren de de groeï, maar bovendien leidt deze onthouding tot allerlei huiselijke moeilijkheden. De meeste kinderen zijn nu eenmaal verzot op de zoetig heid. Bij onze oosterburen groeit dan ook een belangrijke stroming in me dische kringen die ervan uitgaat, dat men de strijd tegen het tandbederf op een ander front moet gaan voeren,; Niet langer bevelen vele deskundigen daar aan, het gebruik van koolhydra ten en in het bijzonder van suikerhou dende versnaperingen zoveel moge lijk te beperken, maar de kinderen te leren meer gebruik te maken van de tandenborstel. Of althans de mond te spoelen na het gebruik van voor het gebit wellicht schadelijke stoffen. Thans heerst nog in vele huishoudens de gewoonte, 's morgens vroeg vóór het ontbijt de tanden te poetsen en soms ook nog een keer 's avonds voor het slapen gaan. Indien men echter de kinderen reeds vroeg zou kunnen aanleren de tanden te poetsen na elke maaltijd, zou al veel gewonnen zijn. POETST U DE SCHOENEN VAN UW MAN? Van elke drie We9tduitse vrouwen zijn er twee bereid de schoenen van haar echtgenoot te poetsenen soms doen ze het óók. Diezelfde twee trouwden uit liefde en zouden haar man opnieuw trouwen. Aldus het re sultaat van een enquête door een veelgelezen Hamburgs blad. Het te kende bij de publicatie aan, dat Duitse mannen wel bijzonder dankbaar mo gen zijn, dat ze zulke perfecte vrou wen hebben. Nu het wintersportseizoen weer ia aangebroken, staat de mode voor des» aangelegenheid in het middelp/vM van de belangstelling. Op de foto een pakje, bedoeld om een flinke wande» ling in de sneeuw mee te maken.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1966 | | pagina 9