Rennie Met of zander mantel lat is de modevraag.. Stevig staan op gezonde voeten ZORG DAT UW VOEDSEL U NIET ZIEK MAAKT! MANTELS VOOR KILLE AVONDEN DUET VERBAND TUSSEN OUDERDOM EN HARD WERKEN '*9 JNTiTLQIVS Lekker, eten? EEN NIEUWTJE VOOR DE TIENERS met gratis waardezegels van 15 en 25 ct Modieuze mantelmodellen Apart staat sneller tegen VOOR HET TUINFEEST Oefeningen Voetklachten Gevaar voor slanke lijnl Neem Bennies mee op reisl DIGESTIF w PASTILLES helpen direct tegen brandend maagzuur In Kopenhagen zagen wii dit nieuwtje voor de tieners. Een pakie vervaardigd van oranje katoen waarvan de broek voorzien is van een aantal gaten die officieel -Side Holes" heten. Zomerdiarree, ook wel buikgriep ge noemd. is een infectie, die veel voor komt in het warme jaargetijde. Zij wordt veroorzaakt door salmonellabac teriën. Deze salmonellose, zoals de ziekte eigenlijk heet, is een typische voedselinfectie. Zij doe zich vooral in de zomer gelden, omdat de ziektekie men een warme omgeving nodig heb ben om zich te vermenigvuldigen. Het is juist het grote aantal salmonellabac teriën dat ons ziek maakt. In ons land veroorzaken vooral vlees en vleeswaren deze voedselvergiftiging. Geen reden overigens om ze niet meer te gebrui ken, maar wèl om er op de juiste wijze mee om te gaan. een winderige dag of een bewolkte hemel. Het is wel wat al te opti mistisch om ons dan nog at' te vragen of we buiten een .jas kun nen. Gelukkig zijn er voor deze minder aangename zomerdagen genoeg zomermantels waarin we ons behaaglijk voelen. Vroeger, toen we naar de „grote school" gingen, vroegen we het al: „Mam, mogen we zon der jas?" We stelden dan die vraag een beetje uitbundig; jui chend eigenlijk, want zonder jas betekende mooi weer, een hoge temperatuur, opengegooide deu ren om zó in-en-uit te lopen, bui ten eten, het gras maaien, de tuin besproeien en laat opblijven, want het was „te warm" om te slapen. Al dat heerlijks gebeurt nu ook als het weer wat warmer wordt. Alleen, we ervaren het anders. We profiteren er op 'n andere manier van. Nu kunnen we 't geduld op brengen om ons passief en in horizontale stand te laten bruin- bakken. In ons Nederlandse zomert je moeten we telkens weer constateren, dat we het niet altijd zonder die jas kunnen stellen. We worden steeds weer geconfron teerd met een kille zomeravond, ■paarplezierigmet vraag vooral om de DUET-spaarkaart MEND van de went VAN 10 t/m 16 JULI 1966 Nu het midden zomer is en er mis schien nog enige warme weken in het verschiet liggen, is het van belang ex tra aandacht aan het bewaren van melk te besteden. Vooral nü dient men losse melk direct na ontvangst te ko ken. Nagerechten met melk kan men :t beste maken, zodra deze in huis is. Niet alleen het nagerecht maar ook de rest van de melk moet dan snel worden ge koeld en donker en koel worden weg gezet. Bij gebrek aan een koelkast of een koude kelder moet een vochtige doek om de fles of melkkoker worden geslagen, maar ook een melkbewaar- box van schuimplastic kan uitstekende diensten bewijzen. ZONDAG: rauwkostslaatje; 'n Duitse biefstuk, bleekselderij, aardappe len, kersenflambée met dunne room. MAANDAG: Gebakken champignons met groene tuinkruiden, tomaten- sla, rijst, wentelteefjes. DTNSDAG: GroentesoeD met rest rijst en dobbelsteentjes kaas, gevulde komkommer met gehakt, gebakken aardappelen WOENSDAG: Gebakken bloemkool, saucijsjes. aardappelen, kame- melkpudding. DONDERDAG: Gebakken lever, zo- merbietjes, aardappelen, yoghurt- muesli. VRIJDAG: Verse haring of koud vlees met sour-cream. verse kruiden, sla, gebakken aardappelen, beschuit met bessensap. ZATERDAG: Flensjes gevuld met spi nazie en geraspte kaas, meloen. Flensjes met spinazie en geraspte kaas Maak een flensjesbeslag van 80 gr. bloem. 3 eieren en 3 dl melk. Bak hier van mooie dunne flensjes en besmeer deze steeds met in hoter gaargesmoor- de en fijngehakte spinazie, Rol de flensjes op, bestro ze met geraspte kaas en gratineer ze even in een hete oven. Kersenflambée Leg de gewassen en ontpitte kersen onderin een vuurvaste schotel, over giet ze met een ingekookte en gebon den suikerstroop. Schenk er enkele le pels verwarmde Kirsch over, steek oeze aan en breng de schaal brandend bin nen. Serveer er dunne room bij. De zomermantels hebben veelal lichte en vrolijke kleuren, zoals oranje, wit, geel, lichtblauw of rose. De mantelmode is niet aan snelle veranderingen onderhevig. De modellen werden iets eenvou diger van lijn. Zij zijn licht getail leerd en hebben een vrij korte rok. Het bijzondere bestaat meestal uit de zakken, die door hun model of de plaats op de mantel direkt op vallen. Ook de sluiting van de mantel is belangrijk. De meest gangbare sluiting is middenvoor. De a-symmetrische sluiting of de dubbele knopenrij bepalen grotendeels het model en kunnen aan een jas een opvallend cachet geven. Heel erg modieus is de kleine, afstaande kraag die de hals vrij laat. Bij kortere jassen (vooral bij blazers) vinden we de meer klassieke platte reverskraag terug. Aparte mantels zijn er natuur lijk ook. hoewel niet iedereen ach gauw aan een aparte jas zal wa gen. Er zijn bijvoorbeeld modellen, waarvan de rok van de mantel los hangende panden heeft. Bij elks pas of beweging dansen de slippen op en neer, hetgeen een zwierig effect heeft. f Er zijn sjieke avondmantels en er zijn ensembles en robe-man- teaus. Bij het ensemble komt de stof of voering van de jas terug in de bijpassende japon. De robe-manteau is 'n kruising tussen jurk en mantel. Ondoelma tig misschien, maar wel erg mo dieus. Ook het materiaal van de stof-glad of bewerkt- spreekt een woordje mee. Wie echter in de verleiding komt een minder gang bare mantel te kiezen moet wél bedenken, dat het aparte van mo del en kleur, vooral bij veelvuldi" dragen, sneller tegenstaat dan bij een model met minder allure. Ook stelt een zomermantel eisen aan tas, hoed, schoenen en handschoe nen, die er bij worden gedragen. MARION Van de Deense mode-ontwerper Mogen? Eriksen is deze creatie voor het tuir- feest. De korte jas is vervaardigd van witte piqué terwijl de mouwen van kant zijn. VOORKOM DE VERSPREIDING VAN ZIEKTEKIEMEN DOOR EEN GOEDE KEUKENHYGÏENE was altijd uw handen met water en zeep vóór u het eten gaat klaar maken ook in de vakanie! Ge- bmik een aparte doek in uw keuken als handdoek en zorg ervoor, dat die handdoek schoon is. Papieren handdoekjes zijn dus eigenlijk wel gemakkelijk. laat zo min mogelijk thee- en vaat doeken vuil in de keuken slingeren. Snoei ze uit en droog ze vlug; als het kan in de zon. VOORKOM VERMENIGVULDIGING VAN ZIEKTEKIEMEN IN HET VOEDSEL DOOR KOELING OF DOOR VERHITTING bewaar vers vlees zo kort mogeïiik rauw, tenzij u het gekoeld kunt be waren en ook dan niet langer dan 2 dagen. Vleeswaren mogen alleen ge koeld bewaard worden. Hebt u geen koelkast, gebruik ze dan nog dezelf de dag. K door koken en door bakken worden alle bacteriën gedood. Kies daarom bij voorkeur vlees, dat door en door gaar gegeten wordt, vooral als u voor enkele dagen tegelijk vlees koopt. Proef geen rauw gehakt. Ook het „broodje tartaar" is niet te ver- rouwen. plastic verpakkingsmateriaal houdt de kleur van het vlees goed, maar weert of vertraagt het bederf niet. Neem het vlees daarom, zodra u het in huis hebt, uit de papieren of plas tic verpakking. koel resten zo vlug mogelijk af in een open pan (eventueel in een bak met koud water), onder af en toe roeren. Zet ze uitsluitend afgekoeld in de koelkast. Verwerk geen resten door vers gekookt voedsel. WEES HEEL PRECIES MET RESTEN VAN DE VORIGE DAG Als u hun uiterlijk, geur en smaak ook maar even niet vertrouwt, gooi ze dan weg, hoe jammer u dat ook moogt vinden. Wanneer u in een restaurant eet zult u moeten vertrouwen dat de hygiëne in de keuken voldoende is en dat de ge rechten, die daarvoor in aanmerking komen, inderdaad gekoeld bewaard zijn. Alle hotels, cafees en restaurants ontvangen ook dit jaar een circulaire van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding over het voorkomen van voed selvergiftigingen. Gebruikt u iets aan een stalletje dan kunt u mede toezien op de hygiëne. Een slaatje, dat u bestelt, behoort terwijl u erbij staatuit de koelkast of koelvitrine te worden gehaald. Ge beurt dit niet dan kimt u beter iets be stellen dat „door en door" verhit wordt, terwijl u erbij staat, zoals croquet, ge haktbal of patates frites. De slagers hebhen een aan de aard van hun bedrijf aangepaste waarschu wing gekregen van de Veterinaire Hoofdinspectie voor de Volksgezond heid. Ook hier is de belangrijkste aan beveling dat vlees en vleeswaren voort durend in koelcel of koelvitrine be waard moeten worden. Hoe komt het, dat er tegenwoordig zo veel mensen van zeventig of ouder zijn, die zo actief zijn als vijftigjarigen? Zij werken, staan in het openbare leven, maken buitenlandse reizen en dat alles op een leeftijd, die men vroeger in de schommelstoel placht door te brengen. Men heeft getracht dit opzienbarende verschijnsel te verklaren op medische en sociale gronden, de verbetering van de gezondheidszorg en de algemene verhoging van de levensstandaard, doch deze geven geen van alle een af doende verklaring. Mevrouw dr. Flanders Dunbar van de Columbia-Universiteit heeft een andere weg gevolgd. Zij heeft vele bejaarden in de Verenigde Staten opgezocht en daarbij niet alleen hun lichamelijke, maar vooral hun psychische toestand en levensstijl bestudeerd. Naar blijkt, bevinden de meest „hoogbejaarden" zich juist in die streken van Amerika, waar het hardst gewerkt wordt, zoals de gebieden aan de Atlantische kust van Boston tot Washington en langs de rivier de Mississippi en niet in de stre ken waar gefortuneerde gepensioneer den, zoals Califomië en Florida. Ook hier doet weer de zegswijze opgangt met geld is niet alles te koop. Op de voet, geschapen om er bloot mee over wegen, gras en zand te lopen, rust hef gehele menselijke lichaam. Op drie steun punten, de hiel en de twee ballen onder de voet bij de tenen. De voet, uiterst nauwkeurig stukje precisiewerk van de natuur, heeft dus heel wat te ver duren, Goede zorg voor onze voe ten is dus zeker een eerste ver eiste, want de toestand waarin dc voeten verkeren, geeft een gun stige of ongunstige terugslag op heel ons uiterlijk. Men zegt niet voor niets: „Hij is zo oud als zijn voeten". Het is immers zo, dat eer krasse zeventigjarige met een elastische gang, er „jong" uitziet en dat iemand van veertig die op pijnlijke voeten door het ieven strompelt, zeker een „oude" in druk maakt. Wij dwingen onze voeten in nauwsluitende schoenen en lopen of staan urenlang, omdat ons be roep dat nu eenmaal vaak met zich meebrengt. Dat is een tegen natuurlijke zaak. waarbij we al- zorg en voorzorg kunnen betrach ten. Dat voeten wassen een dagelijks terugkerende bezigheid is, hoeft nauwelijks betoog, Een dagelijkse voetgymnastiek. al is het maar kort, is even noodzakelijk, 's Avonds voor het naar bed gaan hebben we er toch wel even tijd voor? We nemen eerst een warm voetbad, zo ongeveer 40-42 graden an borstelen vooral de voetzolen goed, Daama houden we de voe ten 15 tot 30 seconden in koud water en drogen ze dan heel ste vig af. De dageiijKse voetoefeningen, die we het beste kunnen doen, zijn de volgende: 1. we pakken elke teen apart vast en bewegen de teen flink heen en weer; 2. we rapen met de tenen een pot lood van de grond op; 3. we leggen een fles op de grond en rollen hier enige malen met de voeten overheen; 4. we lopen enige minuten op de punten van onze tenen over "de vloer. Dat deze oefeningen alleen gel den voor overigens gezonde, zii 't vermoeide .voeten, hebt u zeker al begrepen. Ze zijn niet bedoeld als genezing voor werkelijk zieke of vervormde voeten. Daarvoor moet u adviezen aan de dokter vragen! Een regelmatige behandeling bij de pedicure is een noodzaak en geen luxe. Zeker niet voor de huis vrouw, die zoveel staande werk jes moet verrichten. Nee, lik doorns, eelt en ingegroeide nagels mogen we zeker niet verwaar- 1 lozen, ze kunnen zo gemakkelijk allerlei vervelende voetklachten tot gevolg hebben. Heel belangrijk is ook om de oorzaak na te gaan van steeds weer opnieuw opduikende lik doorns en eeltpiekken. Misschien te nauwe of te puntige schoenen? Ook de kous mag zeker niet ts klein zijn, de voet moet er vrijelijk in kunnen bewegen. Verzorgen we onze voeten niet, goed en blijven We doorlopen met platvoeten, eelt en brandende voetzolen, dan zullen deze onge makken vroeg of laat een terug slag geven op onze gehele gezond heidstoestand. Onze houding zat ongemerkt anders, minder goed, worden en er kunnen zelfs rug klachten komen. En wie weet, dat alleen ai zo'n kleine, likdoorn op onze zenuwen kan werken? De aanhoudende pijn maakt ons im mers prikkelbaar? Dat vrouwenvoeten vaker onge- makjes vertonen dan mannenvoe- ten is veelal een kwestie van mode. Nauwe schoenen, te kleine schoenen, te hoge hakken... Maar ja, dat hebben we zelf in de hand. Een prettig zittende schoen hoeft heus niet on-elegant te zijn en ge makkelijk lopen komt onze hou ding alleen maar ten goede. Een groot twistpunt'. Wie zou vermoeden dat zelfs de „slanke lijn" iets met onze voe ten te maken heeft? De uitleg is heel eenvoudig. Gewichtstoene- ming zet namelijk door, als we door pijnlijke voeten weinig of geen beweging nemen! Met goede voetverzorging be ginnen we daarom zo vroeg mo gelijk, niet pas als er al klachten zijn. Huisvrouwen doen boven dien verstandig zoveel mogelijk werkjes zittend te doen en als het even kan te rusten met de voeten op een bankje. Ook de voeten van de kinderen moeten zij goed in de gaten houden. Regelmatig contro leren of de schoentjes nog niet te klein geworden zijn is hierbij een niet te verwaarlozen factor. BETTY TEELING

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1966 | | pagina 4