Rennie
Met of zander mantel lat is de modevraag..
Stevig staan op gezonde voeten
ZORG DAT
UW VOEDSEL
U NIET
ZIEK MAAKT!
MANTELS
VOOR
KILLE
AVONDEN
DUET
VERBAND
TUSSEN
OUDERDOM EN
HARD WERKEN
'*9
JNTiTLQIVS
Lekker, eten?
EEN
NIEUWTJE
VOOR
DE
TIENERS
met gratis
waardezegels
van 15 en 25 ct
Modieuze
mantelmodellen
Apart staat
sneller tegen
VOOR
HET
TUINFEEST
Oefeningen
Voetklachten
Gevaar voor
slanke lijnl
Neem Bennies mee op reisl
DIGESTIF w
PASTILLES
helpen direct tegen
brandend maagzuur
In Kopenhagen zagen wii dit nieuwtje
voor de tieners. Een pakie vervaardigd
van oranje katoen waarvan de broek
voorzien is van een aantal gaten die
officieel -Side Holes" heten.
Zomerdiarree, ook wel buikgriep ge
noemd. is een infectie, die veel voor
komt in het warme jaargetijde. Zij
wordt veroorzaakt door salmonellabac
teriën. Deze salmonellose, zoals de
ziekte eigenlijk heet, is een typische
voedselinfectie. Zij doe zich vooral in
de zomer gelden, omdat de ziektekie
men een warme omgeving nodig heb
ben om zich te vermenigvuldigen. Het
is juist het grote aantal salmonellabac
teriën dat ons ziek maakt. In ons land
veroorzaken vooral vlees en vleeswaren
deze voedselvergiftiging. Geen reden
overigens om ze niet meer te gebrui
ken, maar wèl om er op de juiste wijze
mee om te gaan.
een winderige dag of een bewolkte
hemel. Het is wel wat al te opti
mistisch om ons dan nog at' te
vragen of we buiten een .jas kun
nen. Gelukkig zijn er voor deze
minder aangename zomerdagen
genoeg zomermantels waarin we
ons behaaglijk voelen.
Vroeger, toen we naar de
„grote school" gingen, vroegen
we het al: „Mam, mogen we zon
der jas?" We stelden dan die
vraag een beetje uitbundig; jui
chend eigenlijk, want zonder jas
betekende mooi weer, een hoge
temperatuur, opengegooide deu
ren om zó in-en-uit te lopen, bui
ten eten, het gras maaien, de tuin
besproeien en laat opblijven, want
het was „te warm" om te slapen.
Al dat heerlijks gebeurt nu ook
als het weer wat warmer wordt.
Alleen, we ervaren het anders. We
profiteren er op 'n andere manier
van. Nu kunnen we 't geduld op
brengen om ons passief en in
horizontale stand te laten bruin-
bakken. In ons Nederlandse
zomert je moeten we telkens weer
constateren, dat we het niet altijd
zonder die jas kunnen stellen. We
worden steeds weer geconfron
teerd met een kille zomeravond,
■paarplezierigmet
vraag vooral om de
DUET-spaarkaart
MEND van de went
VAN 10 t/m 16 JULI 1966
Nu het midden zomer is en er mis
schien nog enige warme weken in het
verschiet liggen, is het van belang ex
tra aandacht aan het bewaren van
melk te besteden. Vooral nü dient men
losse melk direct na ontvangst te ko
ken. Nagerechten met melk kan men :t
beste maken, zodra deze in huis is. Niet
alleen het nagerecht maar ook de rest
van de melk moet dan snel worden ge
koeld en donker en koel worden weg
gezet. Bij gebrek aan een koelkast of
een koude kelder moet een vochtige
doek om de fles of melkkoker worden
geslagen, maar ook een melkbewaar-
box van schuimplastic kan uitstekende
diensten bewijzen.
ZONDAG: rauwkostslaatje; 'n Duitse
biefstuk, bleekselderij, aardappe
len, kersenflambée met dunne
room.
MAANDAG: Gebakken champignons
met groene tuinkruiden, tomaten-
sla, rijst, wentelteefjes.
DTNSDAG: GroentesoeD met rest rijst
en dobbelsteentjes kaas, gevulde
komkommer met gehakt, gebakken
aardappelen
WOENSDAG: Gebakken bloemkool,
saucijsjes. aardappelen, kame-
melkpudding.
DONDERDAG: Gebakken lever, zo-
merbietjes, aardappelen, yoghurt-
muesli.
VRIJDAG: Verse haring of koud vlees
met sour-cream. verse kruiden,
sla, gebakken aardappelen, beschuit
met bessensap.
ZATERDAG: Flensjes gevuld met spi
nazie en geraspte kaas, meloen.
Flensjes met spinazie en
geraspte kaas
Maak een flensjesbeslag van 80 gr.
bloem. 3 eieren en 3 dl melk. Bak hier
van mooie dunne flensjes en besmeer
deze steeds met in hoter gaargesmoor-
de en fijngehakte spinazie, Rol de
flensjes op, bestro ze met geraspte kaas
en gratineer ze even in een hete oven.
Kersenflambée
Leg de gewassen en ontpitte kersen
onderin een vuurvaste schotel, over
giet ze met een ingekookte en gebon
den suikerstroop. Schenk er enkele le
pels verwarmde Kirsch over, steek oeze
aan en breng de schaal brandend bin
nen. Serveer er dunne room bij.
De zomermantels hebben veelal
lichte en vrolijke kleuren, zoals
oranje, wit, geel, lichtblauw of
rose. De mantelmode is niet aan
snelle veranderingen onderhevig.
De modellen werden iets eenvou
diger van lijn. Zij zijn licht getail
leerd en hebben een vrij korte rok.
Het bijzondere bestaat meestal uit
de zakken, die door hun model of
de plaats op de mantel direkt op
vallen. Ook de sluiting van de
mantel is belangrijk.
De meest gangbare sluiting is
middenvoor. De a-symmetrische
sluiting of de dubbele knopenrij
bepalen grotendeels het model en
kunnen aan een jas een opvallend
cachet geven. Heel erg modieus is
de kleine, afstaande kraag die de
hals vrij laat. Bij kortere jassen
(vooral bij blazers) vinden we de
meer klassieke platte reverskraag
terug.
Aparte mantels zijn er natuur
lijk ook. hoewel niet iedereen ach
gauw aan een aparte jas zal wa
gen. Er zijn bijvoorbeeld modellen,
waarvan de rok van de mantel los
hangende panden heeft. Bij elks
pas of beweging dansen de slippen
op en neer, hetgeen een zwierig
effect heeft.
f
Er zijn sjieke avondmantels en
er zijn ensembles en robe-man-
teaus. Bij het ensemble komt de
stof of voering van de jas terug
in de bijpassende japon.
De robe-manteau is 'n kruising
tussen jurk en mantel. Ondoelma
tig misschien, maar wel erg mo
dieus. Ook het materiaal van de
stof-glad of bewerkt- spreekt een
woordje mee. Wie echter in de
verleiding komt een minder gang
bare mantel te kiezen moet wél
bedenken, dat het aparte van mo
del en kleur, vooral bij veelvuldi"
dragen, sneller tegenstaat dan bij
een model met minder allure. Ook
stelt een zomermantel eisen aan
tas, hoed, schoenen en handschoe
nen, die er bij worden gedragen.
MARION
Van de Deense mode-ontwerper Mogen?
Eriksen is deze creatie voor het tuir-
feest. De korte jas is vervaardigd van
witte piqué terwijl de mouwen van
kant zijn.
VOORKOM DE VERSPREIDING
VAN ZIEKTEKIEMEN DOOR EEN
GOEDE KEUKENHYGÏENE
was altijd uw handen met water en
zeep vóór u het eten gaat klaar
maken ook in de vakanie! Ge-
bmik een aparte doek in uw keuken
als handdoek en zorg ervoor, dat
die handdoek schoon is. Papieren
handdoekjes zijn dus eigenlijk wel
gemakkelijk.
laat zo min mogelijk thee- en vaat
doeken vuil in de keuken slingeren.
Snoei ze uit en droog ze vlug; als
het kan in de zon.
VOORKOM VERMENIGVULDIGING
VAN ZIEKTEKIEMEN
IN HET VOEDSEL DOOR
KOELING OF DOOR VERHITTING
bewaar vers vlees zo kort mogeïiik
rauw, tenzij u het gekoeld kunt be
waren en ook dan niet langer dan 2
dagen. Vleeswaren mogen alleen ge
koeld bewaard worden. Hebt u geen
koelkast, gebruik ze dan nog dezelf
de dag.
K door koken en door bakken worden
alle bacteriën gedood. Kies daarom
bij voorkeur vlees, dat door en door
gaar gegeten wordt, vooral als u
voor enkele dagen tegelijk vlees
koopt. Proef geen rauw gehakt. Ook
het „broodje tartaar" is niet te ver-
rouwen.
plastic verpakkingsmateriaal houdt
de kleur van het vlees goed, maar
weert of vertraagt het bederf niet.
Neem het vlees daarom, zodra u het
in huis hebt, uit de papieren of plas
tic verpakking.
koel resten zo vlug mogelijk af in
een open pan (eventueel in een bak
met koud water), onder af en toe
roeren. Zet ze uitsluitend afgekoeld
in de koelkast. Verwerk geen resten
door vers gekookt voedsel.
WEES HEEL PRECIES
MET RESTEN
VAN DE VORIGE DAG
Als u hun uiterlijk, geur en smaak
ook maar even niet vertrouwt, gooi ze
dan weg, hoe jammer u dat ook moogt
vinden.
Wanneer u in een restaurant eet zult
u moeten vertrouwen dat de hygiëne in
de keuken voldoende is en dat de ge
rechten, die daarvoor in aanmerking
komen, inderdaad gekoeld bewaard
zijn.
Alle hotels, cafees en restaurants
ontvangen ook dit jaar een circulaire
van het Voorlichtingsbureau voor de
Voeding over het voorkomen van voed
selvergiftigingen.
Gebruikt u iets aan een stalletje dan
kunt u mede toezien op de hygiëne.
Een slaatje, dat u bestelt, behoort
terwijl u erbij staatuit de koelkast
of koelvitrine te worden gehaald. Ge
beurt dit niet dan kimt u beter iets be
stellen dat „door en door" verhit wordt,
terwijl u erbij staat, zoals croquet, ge
haktbal of patates frites.
De slagers hebhen een aan de aard
van hun bedrijf aangepaste waarschu
wing gekregen van de Veterinaire
Hoofdinspectie voor de Volksgezond
heid. Ook hier is de belangrijkste aan
beveling dat vlees en vleeswaren voort
durend in koelcel of koelvitrine be
waard moeten worden.
Hoe komt het, dat er tegenwoordig zo
veel mensen van zeventig of ouder zijn,
die zo actief zijn als vijftigjarigen? Zij
werken, staan in het openbare leven,
maken buitenlandse reizen en dat alles
op een leeftijd, die men vroeger in de
schommelstoel placht door te brengen.
Men heeft getracht dit opzienbarende
verschijnsel te verklaren op medische
en sociale gronden, de verbetering van
de gezondheidszorg en de algemene
verhoging van de levensstandaard,
doch deze geven geen van alle een af
doende verklaring.
Mevrouw dr. Flanders Dunbar van de
Columbia-Universiteit heeft een andere
weg gevolgd. Zij heeft vele bejaarden
in de Verenigde Staten opgezocht en
daarbij niet alleen hun lichamelijke,
maar vooral hun psychische toestand
en levensstijl bestudeerd. Naar blijkt,
bevinden de meest „hoogbejaarden"
zich juist in die streken van Amerika,
waar het hardst gewerkt wordt, zoals
de gebieden aan de Atlantische kust
van Boston tot Washington en langs de
rivier de Mississippi en niet in de stre
ken waar gefortuneerde gepensioneer
den, zoals Califomië en Florida. Ook
hier doet weer de zegswijze opgangt
met geld is niet alles te koop.
Op de voet, geschapen om er
bloot mee over wegen, gras en
zand te lopen, rust hef gehele
menselijke lichaam. Op drie steun
punten, de hiel en de twee ballen
onder de voet bij de tenen.
De voet, uiterst nauwkeurig
stukje precisiewerk van de
natuur, heeft dus heel wat te ver
duren, Goede zorg voor onze voe
ten is dus zeker een eerste ver
eiste, want de toestand waarin dc
voeten verkeren, geeft een gun
stige of ongunstige terugslag op
heel ons uiterlijk. Men zegt niet
voor niets: „Hij is zo oud als zijn
voeten". Het is immers zo, dat eer
krasse zeventigjarige met een
elastische gang, er „jong" uitziet
en dat iemand van veertig die op
pijnlijke voeten door het ieven
strompelt, zeker een „oude" in
druk maakt.
Wij dwingen onze voeten in
nauwsluitende schoenen en lopen
of staan urenlang, omdat ons be
roep dat nu eenmaal vaak met
zich meebrengt. Dat is een tegen
natuurlijke zaak. waarbij we al-
zorg en voorzorg kunnen betrach
ten.
Dat voeten wassen een dagelijks
terugkerende bezigheid is, hoeft
nauwelijks betoog, Een dagelijkse
voetgymnastiek. al is het maar
kort, is even noodzakelijk,
's Avonds voor het naar bed gaan
hebben we er toch wel even tijd
voor? We nemen eerst een warm
voetbad, zo ongeveer 40-42 graden
an borstelen vooral de voetzolen
goed, Daama houden we de voe
ten 15 tot 30 seconden in koud
water en drogen ze dan heel ste
vig af.
De dageiijKse voetoefeningen,
die we het beste kunnen doen, zijn
de volgende:
1. we pakken elke teen apart vast
en bewegen de teen flink heen
en weer;
2. we rapen met de tenen een pot
lood van de grond op;
3. we leggen een fles op de grond
en rollen hier enige malen met
de voeten overheen;
4. we lopen enige minuten op de
punten van onze tenen over "de
vloer.
Dat deze oefeningen alleen gel
den voor overigens gezonde, zii 't
vermoeide .voeten, hebt u zeker al
begrepen. Ze zijn niet bedoeld als
genezing voor werkelijk zieke of
vervormde voeten. Daarvoor moet
u adviezen aan de dokter vragen!
Een regelmatige behandeling bij
de pedicure is een noodzaak en
geen luxe. Zeker niet voor de huis
vrouw, die zoveel staande werk
jes moet verrichten. Nee, lik
doorns, eelt en ingegroeide nagels
mogen we zeker niet verwaar-
1 lozen, ze kunnen zo gemakkelijk
allerlei vervelende voetklachten
tot gevolg hebben.
Heel belangrijk is ook om de
oorzaak na te gaan van steeds
weer opnieuw opduikende lik
doorns en eeltpiekken. Misschien
te nauwe of te puntige schoenen?
Ook de kous mag zeker niet ts
klein zijn, de voet moet er vrijelijk
in kunnen bewegen.
Verzorgen we onze voeten niet,
goed en blijven We doorlopen met
platvoeten, eelt en brandende
voetzolen, dan zullen deze onge
makken vroeg of laat een terug
slag geven op onze gehele gezond
heidstoestand. Onze houding zat
ongemerkt anders, minder goed,
worden en er kunnen zelfs rug
klachten komen. En wie weet, dat
alleen ai zo'n kleine, likdoorn op
onze zenuwen kan werken? De
aanhoudende pijn maakt ons im
mers prikkelbaar?
Dat vrouwenvoeten vaker onge-
makjes vertonen dan mannenvoe-
ten is veelal een kwestie van
mode. Nauwe schoenen, te kleine
schoenen, te hoge hakken... Maar
ja, dat hebben we zelf in de hand.
Een prettig zittende schoen hoeft
heus niet on-elegant te zijn en ge
makkelijk lopen komt onze hou
ding alleen maar ten goede. Een
groot twistpunt'.
Wie zou vermoeden dat zelfs
de „slanke lijn" iets met onze voe
ten te maken heeft? De uitleg is
heel eenvoudig. Gewichtstoene-
ming zet namelijk door, als we
door pijnlijke voeten weinig of
geen beweging nemen!
Met goede voetverzorging be
ginnen we daarom zo vroeg mo
gelijk, niet pas als er al klachten
zijn. Huisvrouwen doen boven
dien verstandig zoveel mogelijk
werkjes zittend te doen en als het
even kan te rusten met de voeten
op een bankje. Ook de voeten van
de kinderen moeten zij goed in de
gaten houden. Regelmatig contro
leren of de schoentjes nog niet te
klein geworden zijn is hierbij een
niet te verwaarlozen factor.
BETTY TEELING