LANGS STRAND EN BOULEVARD
'T WAS ZO GOED VOORBEREID
VOOR
VROUW
De gebreken ruit
zetten we zelf in!
Puur
Nederlands
strandkleding
DUET
EMOTIES OP HET VLIEGVELD
Paniek
Goed
opgeborgen
U
KUNT
NIET
ALLES
WETEN
Jaarlijkse waarschuwing
T
Zaterdag 2 juli 1966
DE ✓RITE ZEEUW
Pac'na 7
ISfYLONS
met gratis
waardezegels
van 15 en 25 ct.
Zon, zee, strand en water
Het zijn allemaal verrukkelijke dingen, waar we ieder week-end weer reik
halzend naar uitzien. Met brood, fruit en allerlei drankjes waarvan we hopen
dat ze dorstlessend zijn, trekken we er op uit om vitaminen en energie op te
slaan voor een nieuwe week van noeste arbeid. Niet zelden zijn de strand
stoelen om acht uur 's morgens al verhuurd. Een zalig-lange. zomerse dag
wacht
Dat een dag niet altijd zo zonnig eindigt als hij begint, hebben we onlangs
nog kunnen ervaren. Hoopvol en met pret-ogen heeft iedereen de weer
berichten beluisterd en gelezen. Met een zucht van verlichting hebben we
vernomen dat de depressie nu eens langs ons land zou trekken in plaats van
er óver.
Plot ling komt dan echter een
verraderlijk uitlopertje van het lage
drukgebied de zomerpret toch ver-
s'.oren. Steeds te laat realiseren wij
ons dan, dat de wolken die over de
horizon komen aanzetten, wel eens
regenbrengers zouden kunnen zijn.
En met de eerste druppels worden
we opnieuw geconfronteerd met het
feit dat we ors nog steeds op een
Nederlands strand bevinden. Met
onze (natte) neus worden we in deze
puur Nederlandse aangelegenheid
gedrukt. Zonder pardon jaagt de
regen de mensenmassa's naar de
boulevard-cafees. Met handdoeken,
badtassen en vesten („voor als het
soms fris wordt") proberen we ons-
te beschermen en te ontkomen aan
de aanstormende bui.
Al te veel (regen-)water zette
mode-ontwerpers aan het denken.
Het resultaat is een regenmode van
superlicht plastic materiaal. De
vormloze sombere regenkledij heeft
plaats moete- maken voor modieuze
plastic jacks en broekpakken. Als
we de vrolijke lichte kleuren be
kijk. moet het wel een genot zijn
met deze kleding door de regen te
lopen en de druppels te voelen
spatten op de capuchon of de
speciaal ontworpen regenpet.
klein men het ook opvouwt, het zal
nooit kreuken cn bij vlekken haalt
men er eenvoudig een natte spons
over.
Wie een tikkeltje wil opvallen
koopt een plastic pak van doorzich
tig materiaal. Men is beschermd
tegen weer en wind, terwijl Ket fi
guur en de gebruinde huid toch
worden gezien. En bij het flaneren
over de boulevard is het immers de
bedoeling dat we gezien worden...!
Mode-ontwerpers zijn er zich van
bewust geworden dat de moderne
vrouw eisen stelt aan de heden
daagse mode. Zij moet er mee voor
de dag kunnen komen en het is de
kunst om met haar kleding de aan
dacht te trekken. Strand en boule
vard vormen het décor bij uitstek
voor het spel van showen, kijken en
bekeken worden.
Zo ontstond er een mode, die ge
baseerd is op het zoveel mogelijk
vrijlaten van de gebruinde huid.
Badstof vormt ideaal materiaal, om
dat het soepel valt en als strand-
dracht meer comfort biedt dan enige
andere stof. Zelfs badpakken en
bikini's worden van badstof ge
maakt.
Katoen en kunstvezels lenen zich
meer v or exclusieve modellen. Het
belangrijkste bij dit alles is echter
dat de vrouw op de totaal-indruk
of de „total look", zoals de mode
ontwerpers het noemen let, d.w.z.
hoofddeksels, schoenen, bijoux en
haardracht moeten worden aange
past aan de aard van het model.
wiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim
Het lichte materiaal biedt vee!
voordelen: de moderne pakken zijn
ideaal voor een zeilvakantie. Het
materiaal is goed hanteerbaar; hoe
;-
spaar plezierigmet
vraag vooral om de
DUET-spaarkaart
Ze zouden naar Oostenrijk gaan, negen lange dagen, en de twee dochters
kwamen naar het vliegveld om pa en ma uit te zwaaien. Zij reisden niet zo
vaak naar het buitenland, dus was het voor het hele gezin een prettige, wat
opwindende gebeurtenis.
Bij aankomst op het vliegveld liepen ze al dadelijk tegen een paar heel
oude bekenden op. Een gezellig weerzien en ze maakten meteen een af
spraakje om, na het verzorgen van de bagage, met elkaar nog even een kopje
koffie te drinken. Daar was immers nog tijd genoeg voor!
De jongste van de twee dochters vergezelde papa, die zich met de koffers
ging bemoeien; mama bleef bij de andere dochter, die jammer genoeg, een
beetje ziekjes en bleekjes in een hoekje zat. De kennissen van vroeger bleven
bij hen in de buurt en vroegen net: „Waar gaan jullie eigenlijk heen?", toen
Andrea, de jongste dochter, net terugkwam en lakoniek opmerkte: „Paps en
mams gaan helemaal niet op reis, tenzij mam de passen in haar tasje heeft..."
er op de foto-automaat een bordje
„Defect".
Het valt met geen pen te beschrij
ven hóé mama keek en wat er op
dat ogenblik allemaal door haar
hoofd schoot. De hele reis was tot
in de kleinste bijzonderheden voor
bereid. Ze hadden veiligheidsspeld
jes, alle mogelijke en onmogelijke
aantekeningen van eetgelegenheden
en bezienswaardigheden, maagpil
letjes en papieren zakdoekjes bij
zich, maar de passen lagen thuis. In
het geldkistje, waarvan het sleutel
tje wél in mama's tasje zat.
Wat haar vliegensvlug ook door
het hoofd ging, maar waarover ze,
heel verstandig overigens, zweeg,
was dat papa, als aandeel in de
drukke voorbereidingen, voor de
passen zou zorgen.
il!lllllllllllllllil|]|]lll!lillllllllllllllllllll!llllllilllllil[llllll]lll[llllllillllllllilillllllllllllillllllilillllilll!l
CREATIE DIE OPGANG MAAKT
Kopenhagen: Een opmerkelijke
creatie, die in Denemarken veel op
gang maakt. De jurk d> vooral
wordt aanbevolen voor na 't zwem
men, heeft een hoofddeksel dat als
een parka gesloten kan worden.
Het geheel is uitgevoerd in twee
kleuren en is vervaardigd van bad
stof.
In elk huishouden zal het wel
eens voorkomen, dat er op de
een of andere manier een ruit
sneuvelt. Deze moet dan ver
nieuwd worden en laten inzetten
kost veel geld. Daarom doen we
het zelf.
Een ruit op maat snijden is
geen gemakkelijk werkje, als u
het niet eerder gedaan hebt. Zijn
we in het bezit van een glassnij
der, dan gaan we ons eerst oefe
nen op een waardeloos stukje
glas. Neem het niet te klein, want
u zult wel een paar keer moeten
oefenen.
De maat van het kozijn moet
worden afgetekend op de ruit,
waarvcar we gebruik kunnen
maken van een ballpoint. Denk
-'om dat er een kleine speling
moet zijn voor het uitzetten bij
warmte; dus een kleine ruit moet
aan iedere kant ongeveer een
mm, een grote ruit enkele mm's
kleiner zijn, dan de juiste lengte
en breedte.
HET SNIJDEN
We leggen eerst de ruit op een
zeer gladde tafel. De ruit wordt
stofvrij gemaakt. Het latje, waar
langs we snijden, moet zuiver
recht zijn.
op het glas op de juiste plaats,
Drukt u nu het latje vrij stevig
maar niet al te hard, want dan
zou de ruit kunnen breken.
Houd er rekening mee, dat het
wieltje in de glassnijder onge
veer 3 mm naar binnen zit, dus
plaatsen we de glassnijder ook
3 mm van de lijn waarlangs we
moeten snijden.
We halen de glassnijder nu
langzaam maar stevig over de
ruit, loodrecht naar beneden en
lak tegen het latje aan; dit latje
mag niet verschuiven.
HET BREKEN
Zodra de glassnijder aan het
einde is gekomen, zult u een
snede in het glas zien, waarlangs
de ruit n\oet worden afgebroken.
Om Hit veilig te kunnen doen,
tikt u met de glassnijder aan de
onderkant tegen het glas, over
de gehele lengte. Leg nu de ruit
op de rand van een tafel, precies
met snede op de rand. Druk het
af te breken gedeelte naar be
neden en in de meeste gevallen
breekt het er gemakkelijk af.
Gaat het niet de eerste keer,
tik dan nog eens tegen de onder
kant van het glas en dat zal dan
zeker wel tot gevolg hebben, dat
de af te snijden reep er vanzelf
afspringt. Anders weer op de
rand van de tafel leggen. Blijft er
hier of daar een kléin stukje glas
zittr i, dan kunt u dat er afbreken
met de inkepingen, die in de
.glassnijder zijn aangebracht.
Neem die inkeping, die het beste
past. Buig voorzichtig naar be
neden en het stukje springt er af.
HET INZETTEN
De ruit in de sponning zetten
is nu maar een klein werkje. U
maakt het kozijn goed schoon,
brengt er wat grondverf op en
u kunt de ruit vastzetten. Dit doen
we eerst met een paar kleine
spijkertjes zodat de ruit niet kan
vallen. Dan nemen we de stop
verf, kneden deze goed en ma
ken dan een rolletje. U legt dit
op de glasrand en drukt het er
op en er langs met het plamuur-
mes. We werken van boven naar
beneden. Overtollige stopverf
verwijderen is raadzaam. De laag
stopverf moet zo dik zijn, dat er
voldoende houvast ontstaat.
Druk stevig aan, zonodig met
behulp van de vingers en daar
na m:t het plamuurmes mooi glad
strijken; het gezicht wil ook wat.
Laat de stopverf goed droog
worden en veihet kozijn daarna
bij. Eerst met wat grondverf en
daarna met de oorspronkelijke
kleur,
Even verslagenheid! Daar kwam
vader aan, één en al energie, want,
het moet gezegd, vader is altijd op
zijn best als alles dreigt spaak te
lopen. Hij was er al achter gekomen,
dat hij naar de een of andere ma
rechaussee moest gaan, hij kwam
mama dus even halen. Het leek alle
maal weer even hoopvol. Ze konden
een soort nood-pasje krijgen, dat
bij terugkomst dadelijk weer moest
worden ingeleverd. Nog even een
pasfoto laten maken in de automaat.
Maar, of het spel er mee sprak, hing
Weer werd de toestand vrij pa
niekerig.
„Hebt u geen pasfoto's bij u? Het
mag wel eei verouderd exemplaar
zijn". Nu, papa had er twee in zijn
portefeuille, maar daar was moeder
niet mee gered, en de tijd begon te
dringen. Zo snel als het kon, liep
mama naar de dochters terug
enwonder boven wonder, Els
had een pasfoto van haar moeder
in haar tas.
Nog vijf minuten en het vliegtuig
zou vertrekken. Een enorme zucht
van verlichting en danEen
vrouwenstem, die aankondigt, dat
het vleigtuig voor Wenen twee uur
vertraging heeft
Els, die nog steeds in elkaar ge
doken op een stoel zat, was de eer
ste die wat zei: „Dat hou ik niet
meer uit, ik ben zó ziek".
Wat bleef vader anders over dan
voor zijn beide dochters een taxi te
bestellen, die ze in de kortst mo
gelijke tijd weer thuis kon brengen?
Pa en ma zwaaiden dus hun beide
kinderen op het vliegveld uit en
vertrokken zelf twee uur later.
Do reis door Oostenrijk is geluk
kig een groot succes geworden.
BETTY TEELING.
ZORG DAT UW VOEDSEL
U NIET ZIEK MAAKT I
Zomerdiarree, ook wel buikgriep
genoemd, is een infectie, die veel
voorkomt in het warme jaargetijde.
Zij wordt veroorzaakt door salmo
nellabacteriën. Deze salmonellose,
zo? !s de ziekte eigenlijk heet, is een
typische voedselinfectie. Zij doet
zich vooral in de zomer gelden, om
dat ziektekiemen een warme om
geving nodig hebben om zich te
vermenigvuldigen. Het is juist het
grote aantal sahr.onellabacteriën dat
ons ziek maakt. In ons land veroor
zaken vooral vlees en vleeswaren
deze voedselvergiftiging. Geen
reden overigens om ze niet meer te
gebruiken, ;maar wèl om er op de
juiste wijze mee om te gaan.
Voorkom de verspreiding van ziek
tekiemen door een goede keuken-
hygiëne.
was altijd uw handen met water
en zeep vóór u het eten gaat
klaarmaken ook in de vakan
tie! Gebruik een aparte doek in
uw keuken als handdoek en zorg
ervoor, dat die handdoek schoon
is. Papieren handdoekjes zijn dus
eigenlijk wel gemakkelijk.
laat zo min mogelijk thee- en
vaatdoeken in de keuken slinge
ren. Spoel ze uit en droog ze
vlug; ais het kan'in de zon.
Voorkom vermenigvuldiging van
ziektekiemen in het voedsel door
koeling of door verhitting.
bewaar vers vlees zo kort moge
lijk rauw, tenzij u het gekoeld
kunt bewaren en ook dan niet
langer dan 2 dagen. Vleeswaren
mogen alleen gekoeld bewaard
worden. Hebt u geen koelkast,
gebruik ze dan nog dezelfde dag.
door koken en door bakken wor
den alle bacteriën gedood. Kies
daarom bij voorkeur vlees, dat
door en door gaar gegeten wordt,
vooral als u voor enkele dagen
tegelijk vlees koopt. Proef- geen
rauw gehakt. Ook het „broodje
tartaar" is niet te vertrouwen.
plastic verpakkingsmateriaal houdt
de kleur van het vlees goed, maar
weert of vertraagt het bederf
niet. Neem het vlees daarom, zo
dra u het in huis hebt, uit de pa
pieren of plastic verpakking.
koel resten zo vlug mogelijk af in
een open pan (eventueel in een
bak met koud water) onder af en
toe roeren. Zet ze uitsluitend af
gekoeld in de koelkast. Verwerk
geen resten door vers gekookt
voedsel.
Wees heel precies met resten voed
sel van de vorige dag. Als u hun
uiterlijk, geur en smaak ook maar
even niet vertrouwt, gooi ze dan
weg, hoe jammer u dat ook moogt
vinden.
Wanneer 'i in een restaurant eet
zult u moeten vertrouwen, dat de
hygiëne in de keuken voldoende is
en dat de gerechten, die daarvoor
in aanmerking komen, inderdaad
gekoeld bëwaard zijn.
Alle hotels, cafees en restaurants
ontvangen ook dit jaar een circu
laire van het Voorlichtingsbureau
voor de Voeding over het voorko
men van voedselvergiftigingen.
Gebruikt u iets aan een stalletje
dan kunt u mede toezien op de hy
giëne. Een slaatje, dat u bestelt, be
hoort terwijl u erbij staat uit
de koelkast of koelvitrine te wor
den gehaald. Gebeurt dit niet dan
kunt u beter iets bestellen dat „door
en door" verhit wordt, terwijl u erbij
staat, zoals croquet, gehaktbal of
patates frites.
De slagers hebben een aan de
aard van hun bedrijf aangepaste
waarschuwing gekregen van de
Veterinaire Hoofdinspectie voor de
Volksgezondheid. Ook hier is de
belangrijkste aanbeveling dat vlees
en vleeswaren voortdurend in koel
cel of koelvitrine bewaard moeten
worden. Als consument kunt u hier
toezien.
iKiiiHiiiniiiiiiiiiiiiiiiniiiiw^
Hebt u geen hor in het open raam
staan, plaats er zo mogelijk een
paar pott met rieinusplanten
voor. De vliegen zijn op deze
planten in het geheel niet gesteld.
Verschijnen er wilde scheuten
aan urozen, verwijder deze bij
tijds, anders wordt de hele plant
wild.
Moddervlekken laat u eerst dro
gen en daa: a kunt u ze verwij
deren, indien in wollen stoffen
met water en houtzeep, indien
andere stoffen neemt u een sopje
van gewone zachte zeep. Zonodig
gebruikt u hiervoor een borsteltje
gedoopt in terpentijn.
Wilt u een vetvlek uit uw gewitte
muur verwijderen, dan moet u
over deze plek eerst een dun
laagje blanke lak wrijven, waarna
u de plek kunt witten.
Last van uienlucht aan uw mes
sen? Haal ze na het gebruik even
door een (gas) vlam en de lucht
is verdwenen.
Vers gebrk snijdt men gemakke
lijker met een warm mes.
Borduursel moet steeds aan de
achterzijde gestreken worden en
linnen wordt veel mooier als u het
aan de verkeerde kant strijkt; de
draad aan de goede zijde wordt
daardoor duidelijk zichtbaar.
Yoghurt en melkyoghurt zijn lich
ter verteerbaar dan melk. Yoghurt
heeft meer, melkyoghurt dezelfde
waarde als melk.