LANGS STRAND EN BOULEVARD 'T WAS ZO GOED VOORBEREID VOOR VROUW De gebreken ruit zetten we zelf in! Puur Nederlands strandkleding DUET EMOTIES OP HET VLIEGVELD Paniek Goed opgeborgen U KUNT NIET ALLES WETEN Jaarlijkse waarschuwing T Zaterdag 2 juli 1966 DE ✓RITE ZEEUW Pac'na 7 ISfYLONS met gratis waardezegels van 15 en 25 ct. Zon, zee, strand en water Het zijn allemaal verrukkelijke dingen, waar we ieder week-end weer reik halzend naar uitzien. Met brood, fruit en allerlei drankjes waarvan we hopen dat ze dorstlessend zijn, trekken we er op uit om vitaminen en energie op te slaan voor een nieuwe week van noeste arbeid. Niet zelden zijn de strand stoelen om acht uur 's morgens al verhuurd. Een zalig-lange. zomerse dag wacht Dat een dag niet altijd zo zonnig eindigt als hij begint, hebben we onlangs nog kunnen ervaren. Hoopvol en met pret-ogen heeft iedereen de weer berichten beluisterd en gelezen. Met een zucht van verlichting hebben we vernomen dat de depressie nu eens langs ons land zou trekken in plaats van er óver. Plot ling komt dan echter een verraderlijk uitlopertje van het lage drukgebied de zomerpret toch ver- s'.oren. Steeds te laat realiseren wij ons dan, dat de wolken die over de horizon komen aanzetten, wel eens regenbrengers zouden kunnen zijn. En met de eerste druppels worden we opnieuw geconfronteerd met het feit dat we ors nog steeds op een Nederlands strand bevinden. Met onze (natte) neus worden we in deze puur Nederlandse aangelegenheid gedrukt. Zonder pardon jaagt de regen de mensenmassa's naar de boulevard-cafees. Met handdoeken, badtassen en vesten („voor als het soms fris wordt") proberen we ons- te beschermen en te ontkomen aan de aanstormende bui. Al te veel (regen-)water zette mode-ontwerpers aan het denken. Het resultaat is een regenmode van superlicht plastic materiaal. De vormloze sombere regenkledij heeft plaats moete- maken voor modieuze plastic jacks en broekpakken. Als we de vrolijke lichte kleuren be kijk. moet het wel een genot zijn met deze kleding door de regen te lopen en de druppels te voelen spatten op de capuchon of de speciaal ontworpen regenpet. klein men het ook opvouwt, het zal nooit kreuken cn bij vlekken haalt men er eenvoudig een natte spons over. Wie een tikkeltje wil opvallen koopt een plastic pak van doorzich tig materiaal. Men is beschermd tegen weer en wind, terwijl Ket fi guur en de gebruinde huid toch worden gezien. En bij het flaneren over de boulevard is het immers de bedoeling dat we gezien worden...! Mode-ontwerpers zijn er zich van bewust geworden dat de moderne vrouw eisen stelt aan de heden daagse mode. Zij moet er mee voor de dag kunnen komen en het is de kunst om met haar kleding de aan dacht te trekken. Strand en boule vard vormen het décor bij uitstek voor het spel van showen, kijken en bekeken worden. Zo ontstond er een mode, die ge baseerd is op het zoveel mogelijk vrijlaten van de gebruinde huid. Badstof vormt ideaal materiaal, om dat het soepel valt en als strand- dracht meer comfort biedt dan enige andere stof. Zelfs badpakken en bikini's worden van badstof ge maakt. Katoen en kunstvezels lenen zich meer v or exclusieve modellen. Het belangrijkste bij dit alles is echter dat de vrouw op de totaal-indruk of de „total look", zoals de mode ontwerpers het noemen let, d.w.z. hoofddeksels, schoenen, bijoux en haardracht moeten worden aange past aan de aard van het model. wiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimiiiiiiiiiiiiiiiiiiiimiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim Het lichte materiaal biedt vee! voordelen: de moderne pakken zijn ideaal voor een zeilvakantie. Het materiaal is goed hanteerbaar; hoe ;- spaar plezierigmet vraag vooral om de DUET-spaarkaart Ze zouden naar Oostenrijk gaan, negen lange dagen, en de twee dochters kwamen naar het vliegveld om pa en ma uit te zwaaien. Zij reisden niet zo vaak naar het buitenland, dus was het voor het hele gezin een prettige, wat opwindende gebeurtenis. Bij aankomst op het vliegveld liepen ze al dadelijk tegen een paar heel oude bekenden op. Een gezellig weerzien en ze maakten meteen een af spraakje om, na het verzorgen van de bagage, met elkaar nog even een kopje koffie te drinken. Daar was immers nog tijd genoeg voor! De jongste van de twee dochters vergezelde papa, die zich met de koffers ging bemoeien; mama bleef bij de andere dochter, die jammer genoeg, een beetje ziekjes en bleekjes in een hoekje zat. De kennissen van vroeger bleven bij hen in de buurt en vroegen net: „Waar gaan jullie eigenlijk heen?", toen Andrea, de jongste dochter, net terugkwam en lakoniek opmerkte: „Paps en mams gaan helemaal niet op reis, tenzij mam de passen in haar tasje heeft..." er op de foto-automaat een bordje „Defect". Het valt met geen pen te beschrij ven hóé mama keek en wat er op dat ogenblik allemaal door haar hoofd schoot. De hele reis was tot in de kleinste bijzonderheden voor bereid. Ze hadden veiligheidsspeld jes, alle mogelijke en onmogelijke aantekeningen van eetgelegenheden en bezienswaardigheden, maagpil letjes en papieren zakdoekjes bij zich, maar de passen lagen thuis. In het geldkistje, waarvan het sleutel tje wél in mama's tasje zat. Wat haar vliegensvlug ook door het hoofd ging, maar waarover ze, heel verstandig overigens, zweeg, was dat papa, als aandeel in de drukke voorbereidingen, voor de passen zou zorgen. il!lllllllllllllllil|]|]lll!lillllllllllllllllllll!llllllilllllil[llllll]lll[llllllillllllllilillllllllllllillllllilillllilll!l CREATIE DIE OPGANG MAAKT Kopenhagen: Een opmerkelijke creatie, die in Denemarken veel op gang maakt. De jurk d> vooral wordt aanbevolen voor na 't zwem men, heeft een hoofddeksel dat als een parka gesloten kan worden. Het geheel is uitgevoerd in twee kleuren en is vervaardigd van bad stof. In elk huishouden zal het wel eens voorkomen, dat er op de een of andere manier een ruit sneuvelt. Deze moet dan ver nieuwd worden en laten inzetten kost veel geld. Daarom doen we het zelf. Een ruit op maat snijden is geen gemakkelijk werkje, als u het niet eerder gedaan hebt. Zijn we in het bezit van een glassnij der, dan gaan we ons eerst oefe nen op een waardeloos stukje glas. Neem het niet te klein, want u zult wel een paar keer moeten oefenen. De maat van het kozijn moet worden afgetekend op de ruit, waarvcar we gebruik kunnen maken van een ballpoint. Denk -'om dat er een kleine speling moet zijn voor het uitzetten bij warmte; dus een kleine ruit moet aan iedere kant ongeveer een mm, een grote ruit enkele mm's kleiner zijn, dan de juiste lengte en breedte. HET SNIJDEN We leggen eerst de ruit op een zeer gladde tafel. De ruit wordt stofvrij gemaakt. Het latje, waar langs we snijden, moet zuiver recht zijn. op het glas op de juiste plaats, Drukt u nu het latje vrij stevig maar niet al te hard, want dan zou de ruit kunnen breken. Houd er rekening mee, dat het wieltje in de glassnijder onge veer 3 mm naar binnen zit, dus plaatsen we de glassnijder ook 3 mm van de lijn waarlangs we moeten snijden. We halen de glassnijder nu langzaam maar stevig over de ruit, loodrecht naar beneden en lak tegen het latje aan; dit latje mag niet verschuiven. HET BREKEN Zodra de glassnijder aan het einde is gekomen, zult u een snede in het glas zien, waarlangs de ruit n\oet worden afgebroken. Om Hit veilig te kunnen doen, tikt u met de glassnijder aan de onderkant tegen het glas, over de gehele lengte. Leg nu de ruit op de rand van een tafel, precies met snede op de rand. Druk het af te breken gedeelte naar be neden en in de meeste gevallen breekt het er gemakkelijk af. Gaat het niet de eerste keer, tik dan nog eens tegen de onder kant van het glas en dat zal dan zeker wel tot gevolg hebben, dat de af te snijden reep er vanzelf afspringt. Anders weer op de rand van de tafel leggen. Blijft er hier of daar een kléin stukje glas zittr i, dan kunt u dat er afbreken met de inkepingen, die in de .glassnijder zijn aangebracht. Neem die inkeping, die het beste past. Buig voorzichtig naar be neden en het stukje springt er af. HET INZETTEN De ruit in de sponning zetten is nu maar een klein werkje. U maakt het kozijn goed schoon, brengt er wat grondverf op en u kunt de ruit vastzetten. Dit doen we eerst met een paar kleine spijkertjes zodat de ruit niet kan vallen. Dan nemen we de stop verf, kneden deze goed en ma ken dan een rolletje. U legt dit op de glasrand en drukt het er op en er langs met het plamuur- mes. We werken van boven naar beneden. Overtollige stopverf verwijderen is raadzaam. De laag stopverf moet zo dik zijn, dat er voldoende houvast ontstaat. Druk stevig aan, zonodig met behulp van de vingers en daar na m:t het plamuurmes mooi glad strijken; het gezicht wil ook wat. Laat de stopverf goed droog worden en veihet kozijn daarna bij. Eerst met wat grondverf en daarna met de oorspronkelijke kleur, Even verslagenheid! Daar kwam vader aan, één en al energie, want, het moet gezegd, vader is altijd op zijn best als alles dreigt spaak te lopen. Hij was er al achter gekomen, dat hij naar de een of andere ma rechaussee moest gaan, hij kwam mama dus even halen. Het leek alle maal weer even hoopvol. Ze konden een soort nood-pasje krijgen, dat bij terugkomst dadelijk weer moest worden ingeleverd. Nog even een pasfoto laten maken in de automaat. Maar, of het spel er mee sprak, hing Weer werd de toestand vrij pa niekerig. „Hebt u geen pasfoto's bij u? Het mag wel eei verouderd exemplaar zijn". Nu, papa had er twee in zijn portefeuille, maar daar was moeder niet mee gered, en de tijd begon te dringen. Zo snel als het kon, liep mama naar de dochters terug enwonder boven wonder, Els had een pasfoto van haar moeder in haar tas. Nog vijf minuten en het vliegtuig zou vertrekken. Een enorme zucht van verlichting en danEen vrouwenstem, die aankondigt, dat het vleigtuig voor Wenen twee uur vertraging heeft Els, die nog steeds in elkaar ge doken op een stoel zat, was de eer ste die wat zei: „Dat hou ik niet meer uit, ik ben zó ziek". Wat bleef vader anders over dan voor zijn beide dochters een taxi te bestellen, die ze in de kortst mo gelijke tijd weer thuis kon brengen? Pa en ma zwaaiden dus hun beide kinderen op het vliegveld uit en vertrokken zelf twee uur later. Do reis door Oostenrijk is geluk kig een groot succes geworden. BETTY TEELING. ZORG DAT UW VOEDSEL U NIET ZIEK MAAKT I Zomerdiarree, ook wel buikgriep genoemd, is een infectie, die veel voorkomt in het warme jaargetijde. Zij wordt veroorzaakt door salmo nellabacteriën. Deze salmonellose, zo? !s de ziekte eigenlijk heet, is een typische voedselinfectie. Zij doet zich vooral in de zomer gelden, om dat ziektekiemen een warme om geving nodig hebben om zich te vermenigvuldigen. Het is juist het grote aantal sahr.onellabacteriën dat ons ziek maakt. In ons land veroor zaken vooral vlees en vleeswaren deze voedselvergiftiging. Geen reden overigens om ze niet meer te gebruiken, ;maar wèl om er op de juiste wijze mee om te gaan. Voorkom de verspreiding van ziek tekiemen door een goede keuken- hygiëne. was altijd uw handen met water en zeep vóór u het eten gaat klaarmaken ook in de vakan tie! Gebruik een aparte doek in uw keuken als handdoek en zorg ervoor, dat die handdoek schoon is. Papieren handdoekjes zijn dus eigenlijk wel gemakkelijk. laat zo min mogelijk thee- en vaatdoeken in de keuken slinge ren. Spoel ze uit en droog ze vlug; ais het kan'in de zon. Voorkom vermenigvuldiging van ziektekiemen in het voedsel door koeling of door verhitting. bewaar vers vlees zo kort moge lijk rauw, tenzij u het gekoeld kunt bewaren en ook dan niet langer dan 2 dagen. Vleeswaren mogen alleen gekoeld bewaard worden. Hebt u geen koelkast, gebruik ze dan nog dezelfde dag. door koken en door bakken wor den alle bacteriën gedood. Kies daarom bij voorkeur vlees, dat door en door gaar gegeten wordt, vooral als u voor enkele dagen tegelijk vlees koopt. Proef- geen rauw gehakt. Ook het „broodje tartaar" is niet te vertrouwen. plastic verpakkingsmateriaal houdt de kleur van het vlees goed, maar weert of vertraagt het bederf niet. Neem het vlees daarom, zo dra u het in huis hebt, uit de pa pieren of plastic verpakking. koel resten zo vlug mogelijk af in een open pan (eventueel in een bak met koud water) onder af en toe roeren. Zet ze uitsluitend af gekoeld in de koelkast. Verwerk geen resten door vers gekookt voedsel. Wees heel precies met resten voed sel van de vorige dag. Als u hun uiterlijk, geur en smaak ook maar even niet vertrouwt, gooi ze dan weg, hoe jammer u dat ook moogt vinden. Wanneer 'i in een restaurant eet zult u moeten vertrouwen, dat de hygiëne in de keuken voldoende is en dat de gerechten, die daarvoor in aanmerking komen, inderdaad gekoeld bëwaard zijn. Alle hotels, cafees en restaurants ontvangen ook dit jaar een circu laire van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding over het voorko men van voedselvergiftigingen. Gebruikt u iets aan een stalletje dan kunt u mede toezien op de hy giëne. Een slaatje, dat u bestelt, be hoort terwijl u erbij staat uit de koelkast of koelvitrine te wor den gehaald. Gebeurt dit niet dan kunt u beter iets bestellen dat „door en door" verhit wordt, terwijl u erbij staat, zoals croquet, gehaktbal of patates frites. De slagers hebben een aan de aard van hun bedrijf aangepaste waarschuwing gekregen van de Veterinaire Hoofdinspectie voor de Volksgezondheid. Ook hier is de belangrijkste aanbeveling dat vlees en vleeswaren voortdurend in koel cel of koelvitrine bewaard moeten worden. Als consument kunt u hier toezien. iKiiiHiiiniiiiiiiiiiiiiiiniiiiw^ Hebt u geen hor in het open raam staan, plaats er zo mogelijk een paar pott met rieinusplanten voor. De vliegen zijn op deze planten in het geheel niet gesteld. Verschijnen er wilde scheuten aan urozen, verwijder deze bij tijds, anders wordt de hele plant wild. Moddervlekken laat u eerst dro gen en daa: a kunt u ze verwij deren, indien in wollen stoffen met water en houtzeep, indien andere stoffen neemt u een sopje van gewone zachte zeep. Zonodig gebruikt u hiervoor een borsteltje gedoopt in terpentijn. Wilt u een vetvlek uit uw gewitte muur verwijderen, dan moet u over deze plek eerst een dun laagje blanke lak wrijven, waarna u de plek kunt witten. Last van uienlucht aan uw mes sen? Haal ze na het gebruik even door een (gas) vlam en de lucht is verdwenen. Vers gebrk snijdt men gemakke lijker met een warm mes. Borduursel moet steeds aan de achterzijde gestreken worden en linnen wordt veel mooier als u het aan de verkeerde kant strijkt; de draad aan de goede zijde wordt daardoor duidelijk zichtbaar. Yoghurt en melkyoghurt zijn lich ter verteerbaar dan melk. Yoghurt heeft meer, melkyoghurt dezelfde waarde als melk.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1966 | | pagina 7