GEKLEED MET VAKANTIE VOOR VROUW ZIEKTE VAN DE ZOMER WEDSTRIJDZEILEN met KONTIKI-VLOTJES DUET Uiterlijk aanpassen Niet alledaagse Zaterdag 25 juni 1960 DE VRITE'ZEEUW Probleem voor kampeerders ÜVYLOIN'S met gratis waardez egels van 15 en 25 ct. Facrrna r Salmonellose een voedselbesmetting In het jaar 1900 ontdekte de bacterioloog Schottmüller het bestaan van een besmettelijke ziekte, die veel lijkt op de reeds bekende buiktyfus en die wordt veroorzaakt door bacillen die ook veel gelijkenis vertonen met de buiktyfusbacillen, maar die er toch in sommige opzichten duidelijk van ver schillen. Men leerde allengs een heel grote groep van deze „paratyfus'-bacteriën kennen, die optreden als verwekkers van verschillende ziektebeelden bij mensen en dieren. De bacteriën kregen de soortnaam Salmonella en al naar hun serologische eigenschappen ging men ze onderscheiden in diverse typen, die elk een verschillend toevoegsel aan de soortnaam kregen. Er zijn tegenwoordig ver over de honderd salmonellatypen bekend. VELE ZIEKTEVERSCHIJNSELEN De „mensensalmonellose" kan zeer uiteenlopende ziekteverschijnselen teweeg brengen. Het meest treedt een vorm op, die gekenmerkt is door acuut optreden van koorts, buikpijn, braken, diaree. De bacteriën bevin den zich dan in grote aantallen in het darmkanaal; ze produceren toxines (giftige stoffen), die in het bloed te rechtkomen. Het verloop van zulk een ziekte is meestal betrekkelijk gunstig. Er ko men echter ook ernstige gevallen voor, waarbij hoge koorts bestaat, de patiënt veel vocht verliest en de hart- werkzaamheid gestoord raakt. Bij zulke heftig verlopende gevallen van salmonellose is ziekenhuisopneming nogal eens noodzakelijk. Wanneer een para tyfuslijder gene zen is, is het gewenst dat, van tijd tot tijd, de ontlasting wordt gecon troleerd op de aanwezigheid van ziek tekiemen. Het is verontrustend dat in de laatste twintig jaar de salmo nella-infecties voortdurend in aan tal toenemen, althans in vele Euro pese landen. BESMETTING Ons rijksinstituut voor de Volks gezondheid publiceert regelmatig overzichten over het aantal salmo nella-besmettingen, die door de la boratoria in de verschillende delen van het land worden vastgesteld. In die overzichten wordt ook vermeld welke serotypen men bij de ziekte verwekkers kon onderscheiden; hier in doen zich nafnelijk voortdurend wisselingen voor. Dit laatste brengt vanzelfsprekend de nodige epidemio logische problemen met zich mee. De salmonellosen die door acute maag- en darmstoornissen worden gekenmerkt, ontstaan bij mensen veelal door voedselbesmetting: de bacteriën zijn. afkomstig van besmet varkens- en rundvlees, ook wel van Niet alle nieuwtjes van de Hannover- Messe 1966 werden zo aantrekkelijk gepresenteerd, als deze jlessen van het lagedrukpolyaethyleen posta len G". Melk zal nu eindelijk zonder beïnvloeding van de smaak en zon der verandering van vul- en tran sportinstallaties in deze flexibele en toch voor het schenken zeer stabiele kunststofflessen worden verkocht. In de „Etalage der wereldindustrie", zo als de Hannover-Messe dikwijls ge noemd wordt, vierden overigens de automaten triomfen, In een snack bar-automaat, die verpakte warme worstjes met broodjes en mosterd af levert, wordt niet met water maar uiterst snel met microgolven gekookt. Bankcliënten kunnen in de toekomst na sluiting van de loketten bankbil jetten uit automaten halen, als zij een rekening-registratiepenning en een ponskaart inwerpen. Een automa tische vloermat bijzonder geschikt voor grote gebouwen met vele in- en uitgaande mensen reinigt de schoenzolen van iedere bezoeker gron dig, of hij wil of niet. Voor kantoor - employé's en technische tekenaars werd het radeergom met motor uit gevonden. Uit slechts één gloeilamp tovert een electrotechnische firma drie verschillende lichtsterkten voor kantoor- en kamerverlichting. De verschillende lichtsterkten kunnen afzonderlijk of gemeenschappelijk in geschakeld worden. Een ontwikke ling voor televisiestudio's, die mis schien ook eens de smalfilmvriend van nut zal kunnen zijn, is de came ra, die met de ogen kan rollen". Zonder de camera te draaien of op en neer te bewegen kan het op af stand te bedienen objectief van beeld- chting veranderd worden. Niet te vergeten in de galerij van de dooi de leek zeer bewonderde expositie 'stukken: de drijvende caravan, die ook als woonboot kan worden ge bruiktLEPTIHN. besmette eieren of eiprodukten. Zelfs bij ogenschijnlijk normaal slachtvee kunnen salmonella's opgehoopt zijn in inwendige organen; bij de keuring is dit dikwijls moeilijk vast te stel len. Hoe komt het, dat onze veestapel na de oorlog veel vaker met deze bacteriën wordt besmet dan vroeger? De oorzaak daarvan heeft men wel eens in het gebruikte veevoeder ge zocht. Tegenwoordig gebruikt men hiervoor namelijk veelvuldig vismeel dat geïmporteerd wordt uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Deze voeder- stoffen bevatten nogal eens salmo nella's. In de laboratoria van West- Europa is men thans druk doende het verband te bestuderen dat er mo gelijk bestaat tussen de verontreini ging van veevoer en de verhoogde frekwentie van salmonellose bij de mens. VOORZICHTIG MET VLEES Kunnen wij iets doen om ons tegen deze besmettelijke ziekte te vrijwa ren? Tot op zekere hoogte is dat zeer wel mogelijk. Om te beginnen moet men eendeëieren slechts dan consu meren als ze hard minstens tien minuten gekookt zijn of door en door verhit bij het bakken, waarbij de dooier dan moet zijn doorgeprikt. Bij het nuttigen van eendeëieren be staat er dan alvast geen gevaar voor besmetting met salmonella's meer. Mensen die alleen maar zachtge- kookte eieren willen eten, dienen zich te bepalen tot de produkten van de kip, want kippeëieren zijn vrij van salmonella's. En dan komen we aan een moeilijker punt: hoe stellen we ons teweer tegen een besmetting door middel van vlees? Hier geldt de regel dat rauw vlees altijd gevaar oplevert. De zogenaam de tartaar al is dat voor velen een bijzondere delicatesse kan men maar beter helemaal niet gebruiken. Vooral in het zomerseizoen moet men met alle vlees zeer voorzichtig om gaan; kort voor de maaltijd moet het pas uit de koelkast worden gehaald, hetzij uit die van de slager; hetzij uit. die van de eigen huishouding; bij het toebereiden moet het vervolgens goed worden doorgebraden. Voor kampeerders brengt deze kwestie vanzelfsprekend allerlei pro blemen mee. Zij dienen wèl te be denken, dat vleessoorten beslist niet langdurig in een warme bedompte omgeving mogen worden bewaard, omdat het nuttigen er van in zulke gevallen nadelige gevolgen voor de gezondheid kan hebben. REISJE NAAR NOORD-AFRIKA Nu steeds meer vakantiegangers eens een kijkje in Noord-Afrika gaan nemen zou ik het advies willen geven om de huisarts voor zulk een trip te vragen of hij iets voor wil schrij ven tegen de daar bij Europeanen veelvuldig voorkomende maagdarm infecties, alsmede tegen de verplich te pokkeninenting kan men zich na tuurlijk ook tegen tyfus, alsmede tegen paratyfus A en B laten vacci neren en dat is zelfs heel aanbe velenswaardig maar tegen al die tientallen salmonellasoorten, die vooral in die warme en tamelijk pri mitieve landen welig tieren, kan men zich nu eenmaal niet onvatbaar laten maken. De bevolking van Noord-Afrika heeft langzamerhand blijkbaar vol doende immuniteit verworven tegen de aldaar voorkomende salmonella soorten; van de Europeanen die daar als toerist komen krijgen de meesten vroeger of later maagdarmstoornis sen: bij een tevoren volgeboekte ex cursie is het heel gewoon als de auto bus maar voor driekwart vol weg rijdt; de afwezigen liggen öf in bed óf zij durven de tocht niet aan van wege hun wankele gezondheid. dr. ALFREDA BRIEDÉ. Vm 4e VMAhtie Niets is boeiender dan zelf gemaakte vaartuigjes, zo als bijvoorbeeld het hier afgebeelde kontiki-vlot, op win derige dagen over het water te laten scheren. Zo'n vlot is gemakkelijk te vervaardigen uit rechte takjes, stukjes triplex, karton, touw, doek voor het zeil en een tube UHU, een watervaste niet kristalliserende lijm. De eerste laag balkjes snijd je in c'e vorm van figuur 1 en bind je vast aan de dwarsbalk. De tweede laag wordt hierdoor geplakt. Smeer de kopkanten goed in met lijm, zodat er geen water in het hout kan trekken. Het kajuitje is te maken van karton; door er een takje in te doen kan het belangrijk verstevigd worden, figuur 2. De mast wordt hier tegenaan geplakt en het geheel afgedekt met takjes, figuur 3. Hoe het roer moet worden vastgezet laat figuur 4 zien; het roerblad is van triplex. Nu kan de kajuit op het vlot gelijmd worden. Het zeil, voorzien van het gewenste kenteken, wordt bevestigd aan de ra, figuur 5, welke op zijn beurt met een touw aan de mast gezet wordt. De mast moet, net ais de mast van een zeilboot, gestaagd worden met een paar lijntjes, figuur 6. Aan de onderste punten van het zeil worden de zogenaamde schoten (touwtjes) vastgemaakt, welke aan de achterste dwarsbalk geknoopt zijn. De dan nog ontbrekende stuurman kan worden ge sneden uit een stukje hout en daarna op het dek vast gekleefd worden. Dan even bepalen waar de wind vandaan komt en het vlot kan het ruime sop kiezen. Veel plezier en goede vaart! van week ■si i De vakanties naderen weer en ve len hebben het er zelfs al weer opzit ten. Wanneer U nog gaat kamperen en er met fiets, tent of caravan op uittrekt, moet U waarschijnlijk zelf voor Uw maaltijden zorgen. Ook dan is het altijd van belang te letten op een goed samengestelde en smake lijke voeding. Verse groenten en fruit mogen niet ontbreken en ook melk, karnemelk en yoghurt verhogen alle drie de waar de van de maaltijd. Laten we probe ren dagelijks een stukje vlees, vis, een spaar plezierigmet vraag vooral om de DUET-spaarkaart U kent ze wel: de folders en de talloze advertenties die ons er ieder jaar weer pijnlijk aan doen herinneren, dat we nog niet aan onze vakantie toe zijn. Het zijn diezelfde folders die ons naarstig onze vakantiegarderobe doen inspecteren en ons terloops een blik doen slaan op de kaart van Europa, want vóór je het weet leder jaar opnieuw vertellen de kleurige boekjes ons „geheel vrijbijvend" hoe goedkoop en hoe uiterst comfortabel de reizen zijn. Meer dan ooit liggen zee, strand, zon, modain badleven en woeste onontdekte bergstromen binnen ieders bereik. Meer dan ooit staan de boulevardhotels vol met opgemaakte bedden en Nederlands eten. Maar wie verlangt er niet naar een beetje zon na elf maanden miezerige ellende? Tijdens een v kantie in een zuidelijk land kunnen we werkelijk relaxen al was het alleen maar om het feit dat we ons niet voortdurend be- zor- d hoeven te maken voor een naderende depressie. De zon maakt het leven losser en levendiger. Ons gedrag en ons uiterlijk zullen zich daar onwil lekeurig bij aanpassen. De vrouwelijke vakantiegangers zul len weinig moeite hebben met het samenstellen van hun zo merkleding. Zij hebben immers de keus uit uitgebreide collecties shifts, bikinisets, strand- en zo merjurkjes. Maar wat moet de vermoeide heergemaal beginnen? Natuur lijk is het van belang te weten waarheen hij zich begeeft. Blijft hij binnen de landsgrenzen of gaat hij er per auto of touring car op uit naar een vakantie adres in het buitenland? Mis schien is hij wel een energieke avonturier met een ruime beurs, want dan kan hij zich een cruise- tocht veroorloven, die hen langs de Canarische eilanden voert. Mogelijk doet zijn vakantieschip de Griekse archipel aan of stoomt het op naar Hawai...,,j In ieder geval zou zijn alle daagse kostuum beslist misstaan in de tropische zon en bij het zuidelijk temperament. Natuur lijk wil hij nu ook anders ge kleed gaan, want op vakantie zijn betekent er helemaal uit zijn alles wat aan „thuis" herinnert van je af schudden en net doen alsof een geheel nieuw bestaan is binnengerold. Dessins en kleurensamenstel- linc openen mogelijkheden voor de vakantiegarderobe van de man. Voor sjaals, blazers, das sen en hoeden worden vrijmoe dig streepjes, op-art dessins en ruiten gebruikt in allerlei kleu rencombinaties. Niet alleen door zijn omgeving, maar ook door een aparte kledij gaat een man zich heel anders voelen. Kleren ma ken immers de man. Goede vakantiekleding met veel bewegingsvrijheid maken óók een vakantie! MARION. ei, kaas of peulvruchten bij de maal tijd te geven en let er vooral bij warm weer goed op dat het voedsel niet bedorven is. Bewaar dan ook geen resten levensmiddelen. ZONDAG: grapefruit met kirsch; spinazie met varkensfricandeau; kleine gebakken aardappeltjes; aardbeiendroom. MAANDAG: witte bonen met toma tensaus en gehaktballetjes, sla; gevulde beschuitbollen. DINSDAG: witte bonensoep met kaas; bloemkool, saucijsjes, aard appelen. WOENSDAG: venkelknolgebakken plak boterhamworst; gebakken aardappelen; koffievla. DONDERDAG: stoofpot tomaat; aardappelen, kaas en paprika yoghurt met chocoladevla en ba naan. VRIJDAG: gebakken champignons of gebakken kaasplak; rauwe andij- viesla en aardappelpuree, wentel teefjes. ZATERDAG: canapes a la lorraine; vruchtenslaatje met vanillevla. AARDBEIENDROOM Roer 2 eierdooiers met 2 lepels sui ker schuimig, voeg 1 theelepel maï zena en 'A liter melk toe met een vanillestokje. Verwarm dit mengsel „au bain marie" tot het gebonden is. Laat de vla afkoelen en schep er een Zs liter gezoet, stijf geslagen room met 300 g gewassen aardbeien doorheen. Hak 50 g hazelnoten fijn en meng deze met 2 lepels chocoladevlokken Verdeel het notenmengsel over 6 compöteschaaltjes, besprenkel dit met marasquin en giet er tenslotte de aardbeienroomvla over. Serveer de vla heel koud en garneer hem met een paar achtergehouden aardbeien. CANAPÉS A LA LORRAINE 8 sneetjes witbrood, 100 g boter, 75 g geraspte kaas, 50 g mager rookspek, 4 eieren. Bak de sneetjes brood in boter goudbruin in de koekepan. Klop in een kom de eieren los, voeg er het zeer kleingesneden spek en de ge raspte kaas bij. Leg op elk sneetje een flinke laag van dit mengsel en plaats de canapés ongeveer 10 minu ten in een hete voorverwarmde oven 'ot ze lichtbruin zijn. m 1 TIPS Als u dia's gaat maken, gebruik dan een zo kort mogelijke sluiter tijd. Scherpte komt elke opname ten goede. Ga bij een film van bij voorbeeld 18 DIN uit van een 1/100 seconde. 0 Belicht altijd op het helderste deel van uw onderwerp als u gebruik maakt van een elektrische belich tingsmeter. Meet dan op korte af stand het belangrijkste deel van uw onderwerp. 0 Bij strand, merengebied en bergen is een kleurloos u.v.-filter ideaal. Het voorkomt dat dia's te blauw worden. 0 Personen of belangrijke objecten in tegenlicht bij voorkeur inflit- sen met een blauw flitslampje. Hiermee voorkomt u, dat de scha duwen te donker worden. 0 Onder bomen, in de nabijheid van sterk getinte kleurige vlakken, denk aan een bungalowtent of iets dergelijks, oppassen met z.g. kleur- zwemen. Deze ontstaan door de weerschijn van zonlicht op het tentdoek. Om een beslist juiste tint te krijgen, kunt u beter bij- flitsen met een blauw flitslampje. Dit is een afdoende remedie. 0 Dichtbij-opnamen van dia's geven vaak de mooiste resultaten. Opna men van personen niet dichterbij dan lVa meter, anders krijgt u vertekening in het gezicht van de persoon. Dichtbij-opnamen van bloemen en insekten maken met een voorzetlens van b.v. 4 diop- trie. Hiermee kunt u tot op 25 cm naderen. 0 Binnenhuisopnamen slagen het best als u flitst. Daglichtkleuren film altijd met blauwe lampjes flitsen. Is uw plafond helder wit, dan kunt u het flitslicht via het plafond op uw onderwerp laten vallen. Dit geeft een prachtig zacht licht en doet uw kleuren het mooist uitkomen. "U dient dan wel minstens twee diafragma's ruimer te belichten. 0 Laat dia's die van de centrale ko men, eerst een paar dagen goed vlak liggen. 0 Daarna de dia's pas inramen. Houdt de dia's hierbij uiterst stof vrij. Gebruik bij het inramen een zogenaamd anti-statisch kwastje, waarmee u alle stofjes afdoende verwijdert. 0 Bewaar uw dia's koel, droog en donker. Het best doet u dat in een goede diadoos. Leg er een zakje droge thee in en ververs dat elke drie maanden.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1966 | | pagina 7