GEKLEED MET VAKANTIE
VOOR
VROUW
ZIEKTE VAN DE ZOMER
WEDSTRIJDZEILEN met
KONTIKI-VLOTJES
DUET
Uiterlijk
aanpassen
Niet
alledaagse
Zaterdag 25 juni 1960
DE VRITE'ZEEUW
Probleem voor kampeerders
ÜVYLOIN'S
met gratis
waardez egels
van 15 en 25 ct.
Facrrna r
Salmonellose een
voedselbesmetting
In het jaar 1900 ontdekte de bacterioloog Schottmüller het bestaan van
een besmettelijke ziekte, die veel lijkt op de reeds bekende buiktyfus en die
wordt veroorzaakt door bacillen die ook veel gelijkenis vertonen met de
buiktyfusbacillen, maar die er toch in sommige opzichten duidelijk van ver
schillen.
Men leerde allengs een heel grote groep van deze „paratyfus'-bacteriën
kennen, die optreden als verwekkers van verschillende ziektebeelden bij
mensen en dieren. De bacteriën kregen de soortnaam Salmonella en al
naar hun serologische eigenschappen ging men ze onderscheiden in diverse
typen, die elk een verschillend toevoegsel aan de soortnaam kregen. Er zijn
tegenwoordig ver over de honderd salmonellatypen bekend.
VELE ZIEKTEVERSCHIJNSELEN
De „mensensalmonellose" kan zeer
uiteenlopende ziekteverschijnselen
teweeg brengen. Het meest treedt
een vorm op, die gekenmerkt is door
acuut optreden van koorts, buikpijn,
braken, diaree. De bacteriën bevin
den zich dan in grote aantallen in het
darmkanaal; ze produceren toxines
(giftige stoffen), die in het bloed te
rechtkomen.
Het verloop van zulk een ziekte is
meestal betrekkelijk gunstig. Er ko
men echter ook ernstige gevallen
voor, waarbij hoge koorts bestaat, de
patiënt veel vocht verliest en de hart-
werkzaamheid gestoord raakt. Bij
zulke heftig verlopende gevallen van
salmonellose is ziekenhuisopneming
nogal eens noodzakelijk.
Wanneer een para tyfuslijder gene
zen is, is het gewenst dat, van tijd
tot tijd, de ontlasting wordt gecon
troleerd op de aanwezigheid van ziek
tekiemen. Het is verontrustend dat
in de laatste twintig jaar de salmo
nella-infecties voortdurend in aan
tal toenemen, althans in vele Euro
pese landen.
BESMETTING
Ons rijksinstituut voor de Volks
gezondheid publiceert regelmatig
overzichten over het aantal salmo
nella-besmettingen, die door de la
boratoria in de verschillende delen
van het land worden vastgesteld. In
die overzichten wordt ook vermeld
welke serotypen men bij de ziekte
verwekkers kon onderscheiden; hier
in doen zich nafnelijk voortdurend
wisselingen voor. Dit laatste brengt
vanzelfsprekend de nodige epidemio
logische problemen met zich mee.
De salmonellosen die door acute
maag- en darmstoornissen worden
gekenmerkt, ontstaan bij mensen
veelal door voedselbesmetting: de
bacteriën zijn. afkomstig van besmet
varkens- en rundvlees, ook wel van
Niet alle nieuwtjes van de Hannover-
Messe 1966 werden zo aantrekkelijk
gepresenteerd, als deze jlessen van
het lagedrukpolyaethyleen posta
len G". Melk zal nu eindelijk zonder
beïnvloeding van de smaak en zon
der verandering van vul- en tran
sportinstallaties in deze flexibele en
toch voor het schenken zeer stabiele
kunststofflessen worden verkocht. In
de „Etalage der wereldindustrie", zo
als de Hannover-Messe dikwijls ge
noemd wordt, vierden overigens de
automaten triomfen, In een snack
bar-automaat, die verpakte warme
worstjes met broodjes en mosterd af
levert, wordt niet met water maar
uiterst snel met microgolven gekookt.
Bankcliënten kunnen in de toekomst
na sluiting van de loketten bankbil
jetten uit automaten halen, als zij een
rekening-registratiepenning en een
ponskaart inwerpen. Een automa
tische vloermat bijzonder geschikt
voor grote gebouwen met vele in- en
uitgaande mensen reinigt de
schoenzolen van iedere bezoeker gron
dig, of hij wil of niet. Voor kantoor -
employé's en technische tekenaars
werd het radeergom met motor uit
gevonden. Uit slechts één gloeilamp
tovert een electrotechnische firma
drie verschillende lichtsterkten voor
kantoor- en kamerverlichting. De
verschillende lichtsterkten kunnen
afzonderlijk of gemeenschappelijk in
geschakeld worden. Een ontwikke
ling voor televisiestudio's, die mis
schien ook eens de smalfilmvriend
van nut zal kunnen zijn, is de came
ra, die met de ogen kan rollen".
Zonder de camera te draaien of op
en neer te bewegen kan het op af
stand te bedienen objectief van beeld-
chting veranderd worden. Niet te
vergeten in de galerij van de dooi
de leek zeer bewonderde expositie
'stukken: de drijvende caravan, die
ook als woonboot kan worden ge
bruiktLEPTIHN.
besmette eieren of eiprodukten. Zelfs
bij ogenschijnlijk normaal slachtvee
kunnen salmonella's opgehoopt zijn
in inwendige organen; bij de keuring
is dit dikwijls moeilijk vast te stel
len.
Hoe komt het, dat onze veestapel
na de oorlog veel vaker met deze
bacteriën wordt besmet dan vroeger?
De oorzaak daarvan heeft men wel
eens in het gebruikte veevoeder ge
zocht. Tegenwoordig gebruikt men
hiervoor namelijk veelvuldig vismeel
dat geïmporteerd wordt uit Afrika,
Azië en Zuid-Amerika. Deze voeder-
stoffen bevatten nogal eens salmo
nella's. In de laboratoria van West-
Europa is men thans druk doende
het verband te bestuderen dat er mo
gelijk bestaat tussen de verontreini
ging van veevoer en de verhoogde
frekwentie van salmonellose bij de
mens.
VOORZICHTIG MET VLEES
Kunnen wij iets doen om ons tegen
deze besmettelijke ziekte te vrijwa
ren? Tot op zekere hoogte is dat zeer
wel mogelijk. Om te beginnen moet
men eendeëieren slechts dan consu
meren als ze hard minstens tien
minuten gekookt zijn of door en
door verhit bij het bakken, waarbij
de dooier dan moet zijn doorgeprikt.
Bij het nuttigen van eendeëieren be
staat er dan alvast geen gevaar voor
besmetting met salmonella's meer.
Mensen die alleen maar zachtge-
kookte eieren willen eten, dienen zich
te bepalen tot de produkten van de
kip, want kippeëieren zijn vrij van
salmonella's. En dan komen we aan
een moeilijker punt: hoe stellen we
ons teweer tegen een besmetting door
middel van vlees?
Hier geldt de regel dat rauw vlees
altijd gevaar oplevert. De zogenaam
de tartaar al is dat voor velen
een bijzondere delicatesse kan men
maar beter helemaal niet gebruiken.
Vooral in het zomerseizoen moet men
met alle vlees zeer voorzichtig om
gaan; kort voor de maaltijd moet het
pas uit de koelkast worden gehaald,
hetzij uit die van de slager; hetzij
uit. die van de eigen huishouding; bij
het toebereiden moet het vervolgens
goed worden doorgebraden.
Voor kampeerders brengt deze
kwestie vanzelfsprekend allerlei pro
blemen mee. Zij dienen wèl te be
denken, dat vleessoorten beslist niet
langdurig in een warme bedompte
omgeving mogen worden bewaard,
omdat het nuttigen er van in zulke
gevallen nadelige gevolgen voor de
gezondheid kan hebben.
REISJE NAAR NOORD-AFRIKA
Nu steeds meer vakantiegangers
eens een kijkje in Noord-Afrika gaan
nemen zou ik het advies willen geven
om de huisarts voor zulk een trip
te vragen of hij iets voor wil schrij
ven tegen de daar bij Europeanen
veelvuldig voorkomende maagdarm
infecties, alsmede tegen de verplich
te pokkeninenting kan men zich na
tuurlijk ook tegen tyfus, alsmede
tegen paratyfus A en B laten vacci
neren en dat is zelfs heel aanbe
velenswaardig maar tegen al die
tientallen salmonellasoorten, die
vooral in die warme en tamelijk pri
mitieve landen welig tieren, kan men
zich nu eenmaal niet onvatbaar laten
maken.
De bevolking van Noord-Afrika
heeft langzamerhand blijkbaar vol
doende immuniteit verworven tegen
de aldaar voorkomende salmonella
soorten; van de Europeanen die daar
als toerist komen krijgen de meesten
vroeger of later maagdarmstoornis
sen: bij een tevoren volgeboekte ex
cursie is het heel gewoon als de auto
bus maar voor driekwart vol weg
rijdt; de afwezigen liggen öf in bed
óf zij durven de tocht niet aan van
wege hun wankele gezondheid.
dr. ALFREDA BRIEDÉ.
Vm 4e VMAhtie
Niets is boeiender dan zelf gemaakte vaartuigjes, zo
als bijvoorbeeld het hier afgebeelde kontiki-vlot, op win
derige dagen over het water te laten scheren.
Zo'n vlot is gemakkelijk te vervaardigen uit rechte
takjes, stukjes triplex, karton, touw, doek voor het zeil
en een tube UHU, een watervaste niet kristalliserende
lijm.
De eerste laag balkjes snijd je in c'e vorm van figuur
1 en bind je vast aan de dwarsbalk. De tweede laag
wordt hierdoor geplakt.
Smeer de kopkanten goed in met lijm, zodat er geen
water in het hout kan trekken.
Het kajuitje is te maken van karton; door er een
takje in te doen kan het belangrijk verstevigd worden,
figuur 2.
De mast wordt hier tegenaan geplakt en het geheel
afgedekt met takjes, figuur 3.
Hoe het roer moet worden vastgezet laat figuur 4
zien; het roerblad is van triplex.
Nu kan de kajuit op het vlot gelijmd worden. Het zeil,
voorzien van het gewenste kenteken, wordt bevestigd
aan de ra, figuur 5, welke op zijn beurt met een touw
aan de mast gezet wordt. De mast moet, net ais de
mast van een zeilboot, gestaagd worden met een paar
lijntjes, figuur 6. Aan de onderste punten van het zeil
worden de zogenaamde schoten (touwtjes) vastgemaakt,
welke aan de achterste dwarsbalk geknoopt zijn.
De dan nog ontbrekende stuurman kan worden ge
sneden uit een stukje hout en daarna op het dek vast
gekleefd worden.
Dan even bepalen waar de wind vandaan komt en het
vlot kan het ruime sop kiezen. Veel plezier en goede
vaart!
van
week
■si
i
De vakanties naderen weer en ve
len hebben het er zelfs al weer opzit
ten. Wanneer U nog gaat kamperen
en er met fiets, tent of caravan op
uittrekt, moet U waarschijnlijk zelf
voor Uw maaltijden zorgen. Ook dan
is het altijd van belang te letten op
een goed samengestelde en smake
lijke voeding.
Verse groenten en fruit mogen niet
ontbreken en ook melk, karnemelk en
yoghurt verhogen alle drie de waar
de van de maaltijd. Laten we probe
ren dagelijks een stukje vlees, vis, een
spaar plezierigmet
vraag vooral om de
DUET-spaarkaart
U kent ze wel: de folders en
de talloze advertenties die ons
er ieder jaar weer pijnlijk aan
doen herinneren, dat we nog niet
aan onze vakantie toe zijn. Het
zijn diezelfde folders die ons
naarstig onze vakantiegarderobe
doen inspecteren en ons terloops
een blik doen slaan op de kaart
van Europa, want vóór je het
weet
leder jaar opnieuw vertellen de
kleurige boekjes ons „geheel
vrijbijvend" hoe goedkoop en
hoe uiterst comfortabel de reizen
zijn. Meer dan ooit liggen zee,
strand, zon, modain badleven en
woeste onontdekte bergstromen
binnen ieders bereik. Meer dan
ooit staan de boulevardhotels
vol met opgemaakte bedden en
Nederlands eten.
Maar wie verlangt er niet naar
een beetje zon na elf maanden
miezerige ellende? Tijdens een
v kantie in een zuidelijk land
kunnen we werkelijk relaxen al
was het alleen maar om het feit
dat we ons niet voortdurend be-
zor- d hoeven te maken voor een
naderende depressie.
De zon maakt het leven losser
en levendiger. Ons gedrag en ons
uiterlijk zullen zich daar onwil
lekeurig bij aanpassen. De
vrouwelijke vakantiegangers zul
len weinig moeite hebben met
het samenstellen van hun zo
merkleding. Zij hebben immers
de keus uit uitgebreide collecties
shifts, bikinisets, strand- en zo
merjurkjes.
Maar wat moet de vermoeide
heergemaal beginnen? Natuur
lijk is het van belang te weten
waarheen hij zich begeeft. Blijft
hij binnen de landsgrenzen of
gaat hij er per auto of touring
car op uit naar een vakantie
adres in het buitenland? Mis
schien is hij wel een energieke
avonturier met een ruime beurs,
want dan kan hij zich een cruise-
tocht veroorloven, die hen langs
de Canarische eilanden voert.
Mogelijk doet zijn vakantieschip
de Griekse archipel aan of stoomt
het op naar Hawai...,,j
In ieder geval zou zijn alle
daagse kostuum beslist misstaan
in de tropische zon en bij het
zuidelijk temperament. Natuur
lijk wil hij nu ook anders ge
kleed gaan, want op vakantie
zijn betekent er helemaal uit zijn
alles wat aan „thuis" herinnert
van je af schudden en net doen
alsof een geheel nieuw bestaan
is binnengerold.
Dessins en kleurensamenstel-
linc openen mogelijkheden
voor de vakantiegarderobe van
de man. Voor sjaals, blazers, das
sen en hoeden worden vrijmoe
dig streepjes, op-art dessins en
ruiten gebruikt in allerlei kleu
rencombinaties. Niet alleen door
zijn omgeving, maar ook door een
aparte kledij gaat een man zich
heel anders voelen. Kleren ma
ken immers de man.
Goede vakantiekleding met
veel bewegingsvrijheid maken
óók een vakantie!
MARION.
ei, kaas of peulvruchten bij de maal
tijd te geven en let er vooral bij
warm weer goed op dat het voedsel
niet bedorven is. Bewaar dan ook
geen resten levensmiddelen.
ZONDAG: grapefruit met kirsch;
spinazie met varkensfricandeau;
kleine gebakken aardappeltjes;
aardbeiendroom.
MAANDAG: witte bonen met toma
tensaus en gehaktballetjes, sla;
gevulde beschuitbollen.
DINSDAG: witte bonensoep met
kaas; bloemkool, saucijsjes, aard
appelen.
WOENSDAG: venkelknolgebakken
plak boterhamworst; gebakken
aardappelen; koffievla.
DONDERDAG: stoofpot tomaat;
aardappelen, kaas en paprika
yoghurt met chocoladevla en ba
naan.
VRIJDAG: gebakken champignons of
gebakken kaasplak; rauwe andij-
viesla en aardappelpuree, wentel
teefjes.
ZATERDAG: canapes a la lorraine;
vruchtenslaatje met vanillevla.
AARDBEIENDROOM
Roer 2 eierdooiers met 2 lepels sui
ker schuimig, voeg 1 theelepel maï
zena en 'A liter melk toe met een
vanillestokje. Verwarm dit mengsel
„au bain marie" tot het gebonden is.
Laat de vla afkoelen en schep er een
Zs liter gezoet, stijf geslagen room met
300 g gewassen aardbeien doorheen.
Hak 50 g hazelnoten fijn en meng
deze met 2 lepels chocoladevlokken
Verdeel het notenmengsel over 6
compöteschaaltjes, besprenkel dit met
marasquin en giet er tenslotte de
aardbeienroomvla over. Serveer de
vla heel koud en garneer hem met
een paar achtergehouden aardbeien.
CANAPÉS A LA LORRAINE
8 sneetjes witbrood, 100 g boter, 75
g geraspte kaas, 50 g mager rookspek,
4 eieren.
Bak de sneetjes brood in boter
goudbruin in de koekepan. Klop in
een kom de eieren los, voeg er het
zeer kleingesneden spek en de ge
raspte kaas bij. Leg op elk sneetje
een flinke laag van dit mengsel en
plaats de canapés ongeveer 10 minu
ten in een hete voorverwarmde oven
'ot ze lichtbruin zijn.
m 1
TIPS
Als u dia's gaat maken, gebruik
dan een zo kort mogelijke sluiter
tijd. Scherpte komt elke opname
ten goede. Ga bij een film van bij
voorbeeld 18 DIN uit van een
1/100 seconde.
0 Belicht altijd op het helderste deel
van uw onderwerp als u gebruik
maakt van een elektrische belich
tingsmeter. Meet dan op korte af
stand het belangrijkste deel van
uw onderwerp.
0 Bij strand, merengebied en bergen
is een kleurloos u.v.-filter ideaal.
Het voorkomt dat dia's te blauw
worden.
0 Personen of belangrijke objecten
in tegenlicht bij voorkeur inflit-
sen met een blauw flitslampje.
Hiermee voorkomt u, dat de scha
duwen te donker worden.
0 Onder bomen, in de nabijheid van
sterk getinte kleurige vlakken,
denk aan een bungalowtent of iets
dergelijks, oppassen met z.g. kleur-
zwemen. Deze ontstaan door de
weerschijn van zonlicht op het
tentdoek. Om een beslist juiste
tint te krijgen, kunt u beter bij-
flitsen met een blauw flitslampje.
Dit is een afdoende remedie.
0 Dichtbij-opnamen van dia's geven
vaak de mooiste resultaten. Opna
men van personen niet dichterbij
dan lVa meter, anders krijgt u
vertekening in het gezicht van de
persoon. Dichtbij-opnamen van
bloemen en insekten maken met
een voorzetlens van b.v. 4 diop-
trie. Hiermee kunt u tot op 25 cm
naderen.
0 Binnenhuisopnamen slagen het
best als u flitst. Daglichtkleuren
film altijd met blauwe lampjes
flitsen. Is uw plafond helder wit,
dan kunt u het flitslicht via het
plafond op uw onderwerp laten
vallen. Dit geeft een prachtig
zacht licht en doet uw kleuren het
mooist uitkomen. "U dient dan wel
minstens twee diafragma's ruimer
te belichten.
0 Laat dia's die van de centrale ko
men, eerst een paar dagen goed
vlak liggen.
0 Daarna de dia's pas inramen.
Houdt de dia's hierbij uiterst stof
vrij. Gebruik bij het inramen een
zogenaamd anti-statisch kwastje,
waarmee u alle stofjes afdoende
verwijdert.
0 Bewaar uw dia's koel, droog en
donker. Het best doet u dat in een
goede diadoos. Leg er een zakje
droge thee in en ververs dat elke
drie maanden.