Onze soepjes medisch bekeken
Zijn uw knieën TOONBAAR?
vooR lii
en toch doen we mee
DUET
SNERT MET KLUIF
BOUILLON MET BESCHUIT
ZIEKTE, ZWAKTE, VERMOEIDHEID
wie£(
of: wilt u daar iets aan doen?
voor onv.*..
"zaterdag 12 maart I960
DE VRIJE ZEEUW
Belasting
bloedcirculatie
Botertje, melkje,
kaasje
goed gerirus'ieii
SVBaag:-, gal
en suikerpatiënten
GEZELLIG
WIL
FRITUREN
(NYLONS
met gratis
waardezegels
van 15 en 25 ct.
Os grondregels
En die rokken
Het kan niet
Huid behandelen
Weer mooi worden
'.V.V.V.V.V.".
Pajrina T
Is het nuttigen van soep nu werkelijk zo gezond voor oude mensen Dat zeg
gen ze in een Frans dorpje waar één van onze lezers lange tijd heeft doorgebracht.
Weer in Nederland teruggekeerd wil hij deze kwestie nu eens aan mij voorleggen
en ik zal bij deze dus eens zien wat ik voor hem kan doen
Zo in zijn algemeenheid is deze vraag natuurlijk moeilijk bevestigend of ont
kennend te beantwoorden. Voor de vraagsteller was de leeftijd in het geding, maar
het maakt óók verschil of het om voedsel voor gezonden of voor zieken gaat en
eveneens is het van belang wélke soort soep men bedoelt.
De basis van alle soep, daarover kun
nen we het alvast eens zijn, bestaat uit
vocht, meestal water met zout en ex-
tractiefstoffen. Laatstgenoemde stoffen
zijn verkregen door hetzij vlees, hetzij
groente, ofwel allebei, langzaam onder
.verhitting in het vocht te laten uittrek
ken.
Op die manier wordt dus vlees- of
groentebouillon verkregen. Dit produkt
op zichzelf is natuurlijk niet „voed
zaam" in de gebruikelijke betekenis,
maar daarom is deze vloeistof nog
geenszins waardeloos. Bouillon bren°t
'op een smakelijke manier vocht in het
lichaam en het wekt de eetlust op. Deze
twee dingen kunnen zowel bij ziekte
als zwaktetoestanden en ook bij ver
moeidheid van betekenis zijn.
Voor normale mensen in normale om
standigheden vormt bouillon, al dan niet.
met kleine toevoegsels, zoals een be
schuitje of toast ,wat citroen en spece-
-rijen, meestal een gewaardeerd ope
ningsnummer bij de maaltijd, terwijl het
eveneens dienst doet om feestavonden
te besluiten ter veraangenaming van
het vertrek.
Er is bijna niemand die om gezond
heidsredenen geen bouillon mag gebrui
ken. Alleen is het voor sommigen, bij
voorbeeld voor lijders aan bloeddruk-
Verhoging, niet gewenst er grote hoe
veelheden van te nemen om de eenvou
dige reden dat veel vocht en zout een
te grote belasting voor hun bloedvat
stelsel vormen.
Maar nu de meer voedzame soep, die
dus rijk aan calorieën moet ziin. Daarbij
zijn allerlei composities te bedenken die
gaan van dunne Julienne of oxtail, via
diverse crèmesoepen tot snert met kluif,
Marseillaanse bouillabaisse, Portugese
vette soep of Italiaanse minestrone.
De calorieënrijke toevoegsels kunnen
zijn: koolhydraten, vette bestanddelen
en eiwitten. Diverse koolhydraten ko
men in aanmerking behalve suiker. (De
vraag., wie of er suiker in de erwten
soep .gedaan heeft is misprijzend be
doeld)*. Wel kunnen er aan de soep aller
lei meelsoorten worden toegevoegd:
vermicelli, maccaronl, rijst, tarwebloem,
griesrneel, havermout, en ook peul
vruchten en aardappelen.
Voor de gezondheid is het niet van
betekenis wélke koolhydraattoevoeg
sels men gebruikt; persoonlijke voor
keur en smaak kunnen hier de doorslag
geven. Een gebonden soep is tamelijk
maagvullend en een erg dikke soep kan
men daarom moeilijk als voorgerecht
serveren. In dat geval gaat de soep de
plaats van een volledige maaltijd in
nemen.
Dan is het wel raadzaam, dat er ook
Bog wat eiwitten en vetten aan de soep
Zijn toegevoegd, anders wordt het me
nu wat erg eenzijdig. Bij zo'n soepmaal
tijd mag als dessert nog wel wat vers
fruit worden genuttigd opdat de toevoer
yan vitamine C gewaarborgd is.
En wat zijn nu de vette bestanddelen
idie een soep extra maagvullend kunnen
maken? Ten eerste boter of margarine,
samen met bloem gebezigd om crème
soepen te bereiden. Het vet kan echter
ook afkomstig zijn van vet vlees of van
een zogenaamde mergpiip. Olie wordt
voor dit doel bij ons te lande niet toe
gepast. Melk, toom of kaas worden ech
ter nogal eens toegevoegd en die bevat
ten eveneens vet, tenzij men taptemelk
of magere kaas neemt.
Waardevol eiwit kan aan een soeD
worden toegevoegd in de vorm van de
reeds genoemde melk en kaas. Hiervoor
kunnen eveneens eieren en vlees dienen,
terwijl in andere landen, moer dan bii
ons, ook vis en schaaldieren worden
gebruikt.
Het is niet zo eenvoudig in het alge
meen te zeggen of dikke soep voor
iedereen geschikt is. Laten we het eerst
eens bekijken voor gezonde personen.
Zijn dat kleine kinderen, dan moet het
eten van dikke soep worden ontraden,
tenzij het tot een enkele keer beperkt
blijft.
Vooral voor kinderen is het namelijk
veel beter, dat zij vers gekookte groen
ten en aardappelen krijgen en dat zij de
tanden en de kiezen gebruiken om hun
voedsel fijn te maken. Zelfs vrij dunne
soep, en dan als voorgerecht, is voor
kleintjes niet zo geschikt, want dat
neemt de trek voor de volgende gerech
ten meestal weg.
Gezonde volwassenen kunnen natuur
lijk eten wat zij willen; voor de dikkerds
onder hen geldt dit evenwel niet, want
zowel de vetten als de koolhydraten,
waaraan dikke soepen zo rijk zijn, kun
nen zij beter mijden!
En nu de bejaarde mensen, overwie
onze vraagsteller het had. Als hun ge
bit erg defectueus is, geeft soep hun
de kans om op gemakkelijke manier
voedsel binnen te krijgen en zelfs nog
voedsel van een heel wat minder een-
zijdtee samenstelling dan pap. Toch
verdient het ook voor mensen op leef
tijd de voorkeur om vaste spijzen te
nuttigen. Voor zover nodig, moeten zij
hun gebit dus maar in orde laten bren
gen of een prothese laten maken.
Wanneer iemSnd ziek is, wordt de
zaak natuurlijk nog weer anders; bij
maagkwalen wordt een echt „zware"
soep doorgaans niet goed verdragen; hij
lever- en galblaasklachten is 't gebruik
van veel vettigheid ongewenst, een dia-
betesnatiënt mag eveneens niet veel vet
hebben en ook de hoeveelheid kool
hydraten moet door hen worden be
perkt.
Dr. ALFREDA BRIEDS.
(Adv.l
ZONDER SPATTEN-ZONDER WALM
D. 100/J6.G5
van i de week
bollen.
Het eerste voorjaarszonnetje be
zorgt ons huisvrouwen altijd de nei
ging om kasten te gaan leeghalen en
het hele huis met bezem te keren.
We denken dan alleen aan de grote
voorjaarsschoonmaak en voor het
klaarmaken van de warme maaltij
den voor ons gezin gunnen we ons
maar weinig tijd. In het ergste geval
geven we onze huisgenoten zelfs een
bord pap of een boterham. Uit voe
dingsleeroogpunt is dit wel helemaal
fout en het hoeft ook niet. Met heel
weinig moeite kunnen we toch een
gezonde maaltijd klaarmaken en la-
ten we dan eens denken aan de mo
gelijkheden, die kaas ons hierbij ,7
biedt, zoals een gebakken kaasplak- AniCTlküünSB CippÉtlS
of kaas in soep en stamppot.
ZONDAG: loempia; Wiener schnit
zel, spinazie, aardappelen; yog-
hurtpudding.
MAANDAG: omelet, rijst, tomatenr
saus, sla; kwark met vruchten
saus.
DINSDAG: rolpens, appelmoes, aard
appelpuree; gevulde beschuit-
Voor huisïïoüi eo gezin
EEN GEEL GEWORDEN RIETEN WIEG kunt u weer blank krijgen door de wieg
te behandelen met sop van een synthetisch wasmiddel. Goed naspoelen
met schoon water en in de wind laten drogen.
NAPPA HANDSCHOENEN KUNT U SCHOONMAKEN door ze aan te trekken en
goed te wassen met zeep, die u eerst in hete melk oogelost hebt en waar
u een paar druppels geest van salmiak en het geel van een ei hebt bij
gedaan. Dan buiten laten drogen, maar niet in de zon.
KOOK MELK DIRECT NA HET KOPEN en koel zo snel mogelijk af in een teiltje
met stromend water, voeg geen restjes warme melk bij Oude. Melk neemt
gauw geuren over van andere stoffen, dus geen sterk riekende levens
middelen in haar buurt. Dit alles voorkomt bederf.
EEN VARKENSHAREN KLEERBORSTEL kunt U schoonmaken in een sopje van
huishoudzeep. Naspoelen en laten drogen roet de haren naar beneden. Ten
slotte bijkammen met een grove kam. De borstel moet eerst goed droog
zijn.
EEN DONKERE MARMEREN SCHOORSTEENMANTEL moet u niet afboenen met
zeepsop, dan wordt hij kaal en vaal. Oppoetsen met schoencrême of met
zwarte was, die hiervoor speciaal in de handel is, maakt uw schoorsteen
mantel weer mooi glanzend.
AANSLAG OP VAASJES of zo verdwijnt met een beetje azijn;
SCHROEIVLEKKEN kunt u slechts dan verwijderen wanneer de vlek oppervlakkig
is aangetast, daar er anders spoedig gaten ontstaan. Lichte schroeivlekken
willen wel eens verdwijnen door ze even te bevochtigen met water en
buiten uit te hangen, liefst in de zon. Probeert u het zohodig eens met wat
walblank en daarna buiten te hangen.
ROESTVLEKKEN IN EEN EMAILLE BAD'"'rr> kunt u verwijderen door een beetje
zuringzout (vergiftig, dus een h gebruiken) te nemen. Direct naspoe
len en niet te royaal zijn met dit giftige middeltje. Ook zoutzuur zal hier
Wal uitkomst kunnen brengen.
spaar ple zierigmet
vraag vooral om de
DUET-spaarkaart
Weet U precies hoe U loopt, zit of staat? Ook als U in gedachten
of druk in een gesprek gewikkeld bent? Dat is toch wel belang
rijk om te weten, want ae modieuze rokjes van tien of vijftien
centimeter boven de knie stellen grote eisen aan onze benen.
Aan onze benen, die te allen tijde al blikvangers zijn, maar zeker
in heel grote mate, als ze onder een nauw, kort rokje uitkomen.
Zelfkritiek is dus geboden.
Als we het nieuwe rokje passen, staan we keurig rechtop voor
de spiegel, houden het buikje in en zetten de voetjes netjes naast
elkaar. Bij het lopen wordt het al heel anders en hoe het bij het
zitten gaat, hangt in grote mat? af van de wijdte en lengte van
de rok. Maar ook de best passende rok kan bij het zitten niet
tot zijn recht komen als de houding van de draagster verkeerd is.
Voor de dikkerdjes onder ons is het bijna een onmogelijkheid
om goed te zitten in een nauwe rok. De dikke knieën, die ver
van elkaar staan, zijn dan niet meer te camoufleren, bovendien
gaat de rok bij het zitten meestal in de taille nog wat omhoog.
Nee, de vrouwen met grote maten kiezen maar liever een niet te
korte rok, die naar onderen toe iets wijder uitloopt.
Om correct te zijn, zullen we al
tijd welbewust volgens bepaalde
regels moeten gaan zitten. De voe
ten dicht naast elkaar gekruist op
de grond rustend. Dé voeten naast
elkaar op de teenspitsen laten rus
ten geeft geen slechte indruk,
maar er ligt iets gespannens in
zo'n houding.
Heel onelegantMs het om als het
ware met de benen in de knoop te
zitten. Met de benen over elkaar
zitten als we een kort rokje dra
gen, wordt in goed gezlschap niet
geapprecieerd. De benen maken
geen slecht figuur als we ze lek
ker uitstrekken bij het zitten. Toch
is zo'n houding ten enen male on
beleefd als er anderen bij zijn. We
kunnen ons deze houding alleen
veroorloven als we onbespied in
de stilte van onze eigen kamer
even uitblazen. Ja, pas als we in
onze eigen, vertrouwde omgeving
zijn kunnen we ook even de
schoentjes uitschoppen...
Zijn onze benen gaaf en mooi
genoeg voor de korte rok? Hebben
we bij het huishoudelijke werk niet
al te veel van onze knieën ge-
WQENSDAG: jachtschotel, rode
kool, aardappelen; vla-flip.
DONDERDAG: gebakken kaasplak,
rauwe witlofsla, gebakken aard
appelen; Amerikaanse appelen.
VRIJDAG: gebakken vis of gehakt;
worteltjes, aardappelen; karne-
melkvla met rozijnen.
ZATERDAG: stevige witte bonensoep
met veel soepgroenten en blok
jes kaas; Hongaarse flensjes met
zoete kwark.
n
We doen er allemaal aan mee. Misschien niet nu dadelijk,
maar wie weet of u loopt van de zomer, of anders volgende win
ter ook in een jurkje van zwart-wit bedrukte stof. Nu vindt u ze
nog lelijk, die op-art japonnetjes, want de kleuren zijn niet vrou
welijk, het model is niet leuk. Maar dan ziet u over een paar
maanden, als u op zoek bent naar een vrolijk gebloemd zomer
jurkje, plotseling zo'n zwart-wit geval hangen. Helemaal niet
duur. U past het aan en ja hoor, daar loopt u, in op-art.
Zo gaat het vaak. Wij zijn eigenwijs diep in ons hart. Als er iets nieuws
gelanceerd wordt, 's de eerste neiging te zeggen dat we er niets aan vinden.
We gaan niet met de mode mee, willen onze eigen stijl handhaven in onze
kleding en bovendien, we willen de kans niet lopen iemand tegen te komen
die hetzelfde gekleed gaat. Maar dan, heel langzamerhand, dan denkt de
Nederlandse vrouw: Hè, het is toch wel leuk of hé, het is eigenlijk net iets
voor mij. Maar meestal komt dat omdat ze in de stad bij het winkelen een
vrouw hebben zien lopen die wel gekleed ging naar de nieuwe moderichting
en bij wie het heel leuk stond.
4 grote appelen, suiker, kaneel,
boter.
Caramelsaus: 6 dl melk, 125 g
suiker, 20 g maizena.
Schil en boor de appelen. Zet ze
in een vuurvast schoteltje en vul de
holten met een mengsel van suiker
en kaneel en leg er een klontje bo
ter bovenop. Doe een bodempje wa
ter in het schoteltje en maak de ap
pelen in de oven gaar. Overgiet ze
tenslotte met de caramelsaus.
Hongaarse flensjes
250 g bloem. 1 ei, 'h liter melk,
boter en zout.
Voor de vulling: 1 busje kwark,
2 eetlepels beschuitkruim, 2 eet
lepels suiker, 2 eieren, rozijnen,
kopje koffiemelk.
Maak van de bloem, ei, melk en
snufje zout een beslag en bak er
dunne flensjes van.
Roer van het vulsel de eierdooiers
met de suiker door elkaar, voeg daar
na beschuitkruim en rozijnen toe.
Klop het eiwit heel stijf en spatel
het door het kwarkmengsel. Besmeer
de flensjes ermee, rol ze op en leg
ze op een schaal, giet de koffiemelk
erover en plaats de schotel ongeveer
20 minuten in de oven.
Toén de korte rokken werden ge
ïntroduceerd, waren er maar enkele
vrouwen enthousiast. Er werden
meningen gevraagd aan bekende
Nederlandse vrouwen, aan hen die
het beste gekleed heten té gaan.
Bijna allemaal zeiden, of door hun
leeftijd of door hun conservatisme,
dat ze er maar niet aan begonnen,
dat ze deze keer maar niet met de
mode wensten te doen. Maar let u
eens op: van de zomer, over een paar
maanden, u ziet bijna alleen nog
maar korte rokken. Want hoe vast
u' er ook van overtuigd bent niet
met de mode mee te willen doen,
hoe u ook denkt de eigen stijl in de
kleding gebracht te hebben, onwil
lekeurig wordt er gekeken of de rok
niet te lang is, of er nog maar niet
een klein zoompje in gelegd moet
.worden
Trouwens, zo erg is het niet om
een beetje mee te gaan met de mode.
U hoeft helemaal niet te bang te zijn
dat u een damesbladtype zal worden,
want het is absoluut niet verplicht
er uit te zien als op de modeplaatjes,
als u een beetje uw kleding naar de
nieuwste mode aanpast. U kunt ge
noeg van u zelf in de kleding legger
door bepaalde kledingstukken me
elkaar te combineren en door 'n per
soonlijk tintje aan te geve"1, zod
het onzin is bang te zijn dat u e
algemeen uitziet.
Jammer genoeg kunnen de vro'
wen in ons land niet eens een beet
opzienbarende kleding dragen. Mi
schien is dat voornamelijk aan c
mannen te wijten, die het over hc
algemeen niet zo waarderen als hu
vrouw (ook al is het maar een her
klein beetje) bizar gekleed gaat, mis
schien in het ook wel de schuld vai
de Nederlandse vrouwen zelf, dir
heel vaak bang zijn dat de buur
vrouwen haar uitlachen.
Laten we hier maar niet te lang
bij stil staan, de mode-ontwerpers
gaan stug door, steeds weer zien we
iets nieuws verschijnen en steeds
weer zien we iets ouds verdwijnen.
Wat we elke keer maar weer zien
opduiken zijn de lange jurken en
rokken. Nog bijna niemand heeft het
gewaagd deze kleding als dagelijkse
dracht te gebruiken, maar als de film
Viva Maria eenmaal goed in ons land
is, doorgedrongen komt daar rnis-
scKien wel verandering in. Bij som
mige winkels hebben we de Viva
Maria-jurkjes al ontdekt.
Ook iets waar de mode-ontwer
pers gek op zijn, is de gastvrouwpan
talon. Dit is meestal een lange jurk
van een dunne stof waarvan de rok
uit twee hele wijde pijpen bestaat.
Véél gastvrouwen dragen ze niet,
maar elegant staan ze wel.
En dan de madrasruit. Helemaal
geweldig*. vindt iedereen. De Schot
se ruit is een beetje vergeten, maar
ruiten moeten we zien. U kunt de
madrasruit in alle soorten kleding
stukken tegenkomen, herenkleding,
dameskleding en zelfs in foundation.
Tenslotte nog éven de pantalon
met wijd uitlopende pijpen. Nog
steeds niet verdoemd of vergeten, in
tegendeel we zien ze zelfs steeds
meer. Ze staan leuk en werden in
de tijd van de Amerikaanse burger
oorlog ook al gedragen.
MARIAN.
vergd? Het is nóg tijd om hier wat
aan te dóen. In het vervolg dus
niet meer zó maar met de knieën
op de grond, maar even een klein
kussentje, een kruipkussentje, ge
bruiken. We houden dit kussentje
dan steeds gemakkelijk bij de
hand, bijvoorbeeld in het stofdoe
kenmandje. En probeer eens, niet
te vergeten het te gebruiken.
Is de huid al niet meer zo heel
gaaf, dan schuren we die plaatsen
zachtjes met een stukje puimsteen
of een schuurrondje. Daarna bor
stelen we met warm water, zachte
toiletzeep en een een zacht borstel
tje. Nu afspoelen en droogbetten
en een vette, voedende crème in-
kloppen. Deze behandeling hou
den we regelmatig vol, tot de huid
weer helemaal gaaf en soepel is.
U bent ook niet helemaal tevre
den over het model van uw benen?
U vindt ze te dik, te dun of te
slap? Daar zijn oefeningen voor,
die zeker baten, mits u ze regel
matig en dagelijks herhaalt. We
laten hier enige oefeningen vol
gen:
We gaan op een stoel zitten, met
rechte rug en we houden de voeten
plat op de grond. De rechtervoet
een stukje vóór de linker. We bul
gen nu langzaam naar voren en
gaan staan. Het komt nu op de
been- en dijspieren aan. Het is be
langrijk de rug steeds goed recht
te houden en de voeten plat op de
grond te drukken. We herhalen
deze oefening een keer of tien,
daarna doen we hetzelfde met de
linkervoet een stukje vóór de
rechter.
Een andere oefening is om recht
op te gaan staan met de voeten
ongeveer 50 centimeter van elkaar.
De armen heffen we omhoog en
we draaien nu iets naar rechts, zo
dat we op de zool van de linker
voet en de hiel van de rechtervoet
staan. De linkerknie buigen we nu
tot we bijna de grond raken. De
rechterknie buigt vanzelf iets mee.
Daarna opnieuw beginnen en nu
met de rechterknie proberen de
grond te raken. Deze oefening
enige keren herhalen
Een derde oefening: met de
rechterhand steunen we tegen de
muur of op de leuning van een
stoel. Het linker been brengen we
naar achteren heffen het omhoog
en met de linkerhand omsluiten
we de enkel. Nu met kracht het
been omhoog tillen. Dit drie maal
herhalen en daarna nog drie maal
met het andere heen de zelfde
ofening doen.
Zijn onze benen en knieën na al
deze goede zorgen weer stralend
mooi geworden, dan kunnen we
ons mét de korte rokken rijk ge
borduurde of met gekleurde
stenen bzette kniebanden veroor
loven. Deze zijn weer helemaal
„in". We dragen dan ook heel
dunne kousen met ajourmotieven
in de kleur van de kleren.
BETTY TEELING
„Petit Due" is de naam voor dit
jeugdig ensemble van zwart
witte ruitjes, afgezet met rood
band. De rok is voorzien van
grote plooien rondom, het lijfje
wordt gebroken door „tressen"
in rood en een wit strikje.
Pmrre Fa'main.)