Onze soepjes medisch bekeken Zijn uw knieën TOONBAAR? vooR lii en toch doen we mee DUET SNERT MET KLUIF BOUILLON MET BESCHUIT ZIEKTE, ZWAKTE, VERMOEIDHEID wie£( of: wilt u daar iets aan doen? voor onv.*.. "zaterdag 12 maart I960 DE VRIJE ZEEUW Belasting bloedcirculatie Botertje, melkje, kaasje goed gerirus'ieii SVBaag:-, gal en suikerpatiënten GEZELLIG WIL FRITUREN (NYLONS met gratis waardezegels van 15 en 25 ct. Os grondregels En die rokken Het kan niet Huid behandelen Weer mooi worden '.V.V.V.V.V.". Pajrina T Is het nuttigen van soep nu werkelijk zo gezond voor oude mensen Dat zeg gen ze in een Frans dorpje waar één van onze lezers lange tijd heeft doorgebracht. Weer in Nederland teruggekeerd wil hij deze kwestie nu eens aan mij voorleggen en ik zal bij deze dus eens zien wat ik voor hem kan doen Zo in zijn algemeenheid is deze vraag natuurlijk moeilijk bevestigend of ont kennend te beantwoorden. Voor de vraagsteller was de leeftijd in het geding, maar het maakt óók verschil of het om voedsel voor gezonden of voor zieken gaat en eveneens is het van belang wélke soort soep men bedoelt. De basis van alle soep, daarover kun nen we het alvast eens zijn, bestaat uit vocht, meestal water met zout en ex- tractiefstoffen. Laatstgenoemde stoffen zijn verkregen door hetzij vlees, hetzij groente, ofwel allebei, langzaam onder .verhitting in het vocht te laten uittrek ken. Op die manier wordt dus vlees- of groentebouillon verkregen. Dit produkt op zichzelf is natuurlijk niet „voed zaam" in de gebruikelijke betekenis, maar daarom is deze vloeistof nog geenszins waardeloos. Bouillon bren°t 'op een smakelijke manier vocht in het lichaam en het wekt de eetlust op. Deze twee dingen kunnen zowel bij ziekte als zwaktetoestanden en ook bij ver moeidheid van betekenis zijn. Voor normale mensen in normale om standigheden vormt bouillon, al dan niet. met kleine toevoegsels, zoals een be schuitje of toast ,wat citroen en spece- -rijen, meestal een gewaardeerd ope ningsnummer bij de maaltijd, terwijl het eveneens dienst doet om feestavonden te besluiten ter veraangenaming van het vertrek. Er is bijna niemand die om gezond heidsredenen geen bouillon mag gebrui ken. Alleen is het voor sommigen, bij voorbeeld voor lijders aan bloeddruk- Verhoging, niet gewenst er grote hoe veelheden van te nemen om de eenvou dige reden dat veel vocht en zout een te grote belasting voor hun bloedvat stelsel vormen. Maar nu de meer voedzame soep, die dus rijk aan calorieën moet ziin. Daarbij zijn allerlei composities te bedenken die gaan van dunne Julienne of oxtail, via diverse crèmesoepen tot snert met kluif, Marseillaanse bouillabaisse, Portugese vette soep of Italiaanse minestrone. De calorieënrijke toevoegsels kunnen zijn: koolhydraten, vette bestanddelen en eiwitten. Diverse koolhydraten ko men in aanmerking behalve suiker. (De vraag., wie of er suiker in de erwten soep .gedaan heeft is misprijzend be doeld)*. Wel kunnen er aan de soep aller lei meelsoorten worden toegevoegd: vermicelli, maccaronl, rijst, tarwebloem, griesrneel, havermout, en ook peul vruchten en aardappelen. Voor de gezondheid is het niet van betekenis wélke koolhydraattoevoeg sels men gebruikt; persoonlijke voor keur en smaak kunnen hier de doorslag geven. Een gebonden soep is tamelijk maagvullend en een erg dikke soep kan men daarom moeilijk als voorgerecht serveren. In dat geval gaat de soep de plaats van een volledige maaltijd in nemen. Dan is het wel raadzaam, dat er ook Bog wat eiwitten en vetten aan de soep Zijn toegevoegd, anders wordt het me nu wat erg eenzijdig. Bij zo'n soepmaal tijd mag als dessert nog wel wat vers fruit worden genuttigd opdat de toevoer yan vitamine C gewaarborgd is. En wat zijn nu de vette bestanddelen idie een soep extra maagvullend kunnen maken? Ten eerste boter of margarine, samen met bloem gebezigd om crème soepen te bereiden. Het vet kan echter ook afkomstig zijn van vet vlees of van een zogenaamde mergpiip. Olie wordt voor dit doel bij ons te lande niet toe gepast. Melk, toom of kaas worden ech ter nogal eens toegevoegd en die bevat ten eveneens vet, tenzij men taptemelk of magere kaas neemt. Waardevol eiwit kan aan een soeD worden toegevoegd in de vorm van de reeds genoemde melk en kaas. Hiervoor kunnen eveneens eieren en vlees dienen, terwijl in andere landen, moer dan bii ons, ook vis en schaaldieren worden gebruikt. Het is niet zo eenvoudig in het alge meen te zeggen of dikke soep voor iedereen geschikt is. Laten we het eerst eens bekijken voor gezonde personen. Zijn dat kleine kinderen, dan moet het eten van dikke soep worden ontraden, tenzij het tot een enkele keer beperkt blijft. Vooral voor kinderen is het namelijk veel beter, dat zij vers gekookte groen ten en aardappelen krijgen en dat zij de tanden en de kiezen gebruiken om hun voedsel fijn te maken. Zelfs vrij dunne soep, en dan als voorgerecht, is voor kleintjes niet zo geschikt, want dat neemt de trek voor de volgende gerech ten meestal weg. Gezonde volwassenen kunnen natuur lijk eten wat zij willen; voor de dikkerds onder hen geldt dit evenwel niet, want zowel de vetten als de koolhydraten, waaraan dikke soepen zo rijk zijn, kun nen zij beter mijden! En nu de bejaarde mensen, overwie onze vraagsteller het had. Als hun ge bit erg defectueus is, geeft soep hun de kans om op gemakkelijke manier voedsel binnen te krijgen en zelfs nog voedsel van een heel wat minder een- zijdtee samenstelling dan pap. Toch verdient het ook voor mensen op leef tijd de voorkeur om vaste spijzen te nuttigen. Voor zover nodig, moeten zij hun gebit dus maar in orde laten bren gen of een prothese laten maken. Wanneer iemSnd ziek is, wordt de zaak natuurlijk nog weer anders; bij maagkwalen wordt een echt „zware" soep doorgaans niet goed verdragen; hij lever- en galblaasklachten is 't gebruik van veel vettigheid ongewenst, een dia- betesnatiënt mag eveneens niet veel vet hebben en ook de hoeveelheid kool hydraten moet door hen worden be perkt. Dr. ALFREDA BRIEDS. (Adv.l ZONDER SPATTEN-ZONDER WALM D. 100/J6.G5 van i de week bollen. Het eerste voorjaarszonnetje be zorgt ons huisvrouwen altijd de nei ging om kasten te gaan leeghalen en het hele huis met bezem te keren. We denken dan alleen aan de grote voorjaarsschoonmaak en voor het klaarmaken van de warme maaltij den voor ons gezin gunnen we ons maar weinig tijd. In het ergste geval geven we onze huisgenoten zelfs een bord pap of een boterham. Uit voe dingsleeroogpunt is dit wel helemaal fout en het hoeft ook niet. Met heel weinig moeite kunnen we toch een gezonde maaltijd klaarmaken en la- ten we dan eens denken aan de mo gelijkheden, die kaas ons hierbij ,7 biedt, zoals een gebakken kaasplak- AniCTlküünSB CippÉtlS of kaas in soep en stamppot. ZONDAG: loempia; Wiener schnit zel, spinazie, aardappelen; yog- hurtpudding. MAANDAG: omelet, rijst, tomatenr saus, sla; kwark met vruchten saus. DINSDAG: rolpens, appelmoes, aard appelpuree; gevulde beschuit- Voor huisïïoüi eo gezin EEN GEEL GEWORDEN RIETEN WIEG kunt u weer blank krijgen door de wieg te behandelen met sop van een synthetisch wasmiddel. Goed naspoelen met schoon water en in de wind laten drogen. NAPPA HANDSCHOENEN KUNT U SCHOONMAKEN door ze aan te trekken en goed te wassen met zeep, die u eerst in hete melk oogelost hebt en waar u een paar druppels geest van salmiak en het geel van een ei hebt bij gedaan. Dan buiten laten drogen, maar niet in de zon. KOOK MELK DIRECT NA HET KOPEN en koel zo snel mogelijk af in een teiltje met stromend water, voeg geen restjes warme melk bij Oude. Melk neemt gauw geuren over van andere stoffen, dus geen sterk riekende levens middelen in haar buurt. Dit alles voorkomt bederf. EEN VARKENSHAREN KLEERBORSTEL kunt U schoonmaken in een sopje van huishoudzeep. Naspoelen en laten drogen roet de haren naar beneden. Ten slotte bijkammen met een grove kam. De borstel moet eerst goed droog zijn. EEN DONKERE MARMEREN SCHOORSTEENMANTEL moet u niet afboenen met zeepsop, dan wordt hij kaal en vaal. Oppoetsen met schoencrême of met zwarte was, die hiervoor speciaal in de handel is, maakt uw schoorsteen mantel weer mooi glanzend. AANSLAG OP VAASJES of zo verdwijnt met een beetje azijn; SCHROEIVLEKKEN kunt u slechts dan verwijderen wanneer de vlek oppervlakkig is aangetast, daar er anders spoedig gaten ontstaan. Lichte schroeivlekken willen wel eens verdwijnen door ze even te bevochtigen met water en buiten uit te hangen, liefst in de zon. Probeert u het zohodig eens met wat walblank en daarna buiten te hangen. ROESTVLEKKEN IN EEN EMAILLE BAD'"'rr> kunt u verwijderen door een beetje zuringzout (vergiftig, dus een h gebruiken) te nemen. Direct naspoe len en niet te royaal zijn met dit giftige middeltje. Ook zoutzuur zal hier Wal uitkomst kunnen brengen. spaar ple zierigmet vraag vooral om de DUET-spaarkaart Weet U precies hoe U loopt, zit of staat? Ook als U in gedachten of druk in een gesprek gewikkeld bent? Dat is toch wel belang rijk om te weten, want ae modieuze rokjes van tien of vijftien centimeter boven de knie stellen grote eisen aan onze benen. Aan onze benen, die te allen tijde al blikvangers zijn, maar zeker in heel grote mate, als ze onder een nauw, kort rokje uitkomen. Zelfkritiek is dus geboden. Als we het nieuwe rokje passen, staan we keurig rechtop voor de spiegel, houden het buikje in en zetten de voetjes netjes naast elkaar. Bij het lopen wordt het al heel anders en hoe het bij het zitten gaat, hangt in grote mat? af van de wijdte en lengte van de rok. Maar ook de best passende rok kan bij het zitten niet tot zijn recht komen als de houding van de draagster verkeerd is. Voor de dikkerdjes onder ons is het bijna een onmogelijkheid om goed te zitten in een nauwe rok. De dikke knieën, die ver van elkaar staan, zijn dan niet meer te camoufleren, bovendien gaat de rok bij het zitten meestal in de taille nog wat omhoog. Nee, de vrouwen met grote maten kiezen maar liever een niet te korte rok, die naar onderen toe iets wijder uitloopt. Om correct te zijn, zullen we al tijd welbewust volgens bepaalde regels moeten gaan zitten. De voe ten dicht naast elkaar gekruist op de grond rustend. Dé voeten naast elkaar op de teenspitsen laten rus ten geeft geen slechte indruk, maar er ligt iets gespannens in zo'n houding. Heel onelegantMs het om als het ware met de benen in de knoop te zitten. Met de benen over elkaar zitten als we een kort rokje dra gen, wordt in goed gezlschap niet geapprecieerd. De benen maken geen slecht figuur als we ze lek ker uitstrekken bij het zitten. Toch is zo'n houding ten enen male on beleefd als er anderen bij zijn. We kunnen ons deze houding alleen veroorloven als we onbespied in de stilte van onze eigen kamer even uitblazen. Ja, pas als we in onze eigen, vertrouwde omgeving zijn kunnen we ook even de schoentjes uitschoppen... Zijn onze benen gaaf en mooi genoeg voor de korte rok? Hebben we bij het huishoudelijke werk niet al te veel van onze knieën ge- WQENSDAG: jachtschotel, rode kool, aardappelen; vla-flip. DONDERDAG: gebakken kaasplak, rauwe witlofsla, gebakken aard appelen; Amerikaanse appelen. VRIJDAG: gebakken vis of gehakt; worteltjes, aardappelen; karne- melkvla met rozijnen. ZATERDAG: stevige witte bonensoep met veel soepgroenten en blok jes kaas; Hongaarse flensjes met zoete kwark. n We doen er allemaal aan mee. Misschien niet nu dadelijk, maar wie weet of u loopt van de zomer, of anders volgende win ter ook in een jurkje van zwart-wit bedrukte stof. Nu vindt u ze nog lelijk, die op-art japonnetjes, want de kleuren zijn niet vrou welijk, het model is niet leuk. Maar dan ziet u over een paar maanden, als u op zoek bent naar een vrolijk gebloemd zomer jurkje, plotseling zo'n zwart-wit geval hangen. Helemaal niet duur. U past het aan en ja hoor, daar loopt u, in op-art. Zo gaat het vaak. Wij zijn eigenwijs diep in ons hart. Als er iets nieuws gelanceerd wordt, 's de eerste neiging te zeggen dat we er niets aan vinden. We gaan niet met de mode mee, willen onze eigen stijl handhaven in onze kleding en bovendien, we willen de kans niet lopen iemand tegen te komen die hetzelfde gekleed gaat. Maar dan, heel langzamerhand, dan denkt de Nederlandse vrouw: Hè, het is toch wel leuk of hé, het is eigenlijk net iets voor mij. Maar meestal komt dat omdat ze in de stad bij het winkelen een vrouw hebben zien lopen die wel gekleed ging naar de nieuwe moderichting en bij wie het heel leuk stond. 4 grote appelen, suiker, kaneel, boter. Caramelsaus: 6 dl melk, 125 g suiker, 20 g maizena. Schil en boor de appelen. Zet ze in een vuurvast schoteltje en vul de holten met een mengsel van suiker en kaneel en leg er een klontje bo ter bovenop. Doe een bodempje wa ter in het schoteltje en maak de ap pelen in de oven gaar. Overgiet ze tenslotte met de caramelsaus. Hongaarse flensjes 250 g bloem. 1 ei, 'h liter melk, boter en zout. Voor de vulling: 1 busje kwark, 2 eetlepels beschuitkruim, 2 eet lepels suiker, 2 eieren, rozijnen, kopje koffiemelk. Maak van de bloem, ei, melk en snufje zout een beslag en bak er dunne flensjes van. Roer van het vulsel de eierdooiers met de suiker door elkaar, voeg daar na beschuitkruim en rozijnen toe. Klop het eiwit heel stijf en spatel het door het kwarkmengsel. Besmeer de flensjes ermee, rol ze op en leg ze op een schaal, giet de koffiemelk erover en plaats de schotel ongeveer 20 minuten in de oven. Toén de korte rokken werden ge ïntroduceerd, waren er maar enkele vrouwen enthousiast. Er werden meningen gevraagd aan bekende Nederlandse vrouwen, aan hen die het beste gekleed heten té gaan. Bijna allemaal zeiden, of door hun leeftijd of door hun conservatisme, dat ze er maar niet aan begonnen, dat ze deze keer maar niet met de mode wensten te doen. Maar let u eens op: van de zomer, over een paar maanden, u ziet bijna alleen nog maar korte rokken. Want hoe vast u' er ook van overtuigd bent niet met de mode mee te willen doen, hoe u ook denkt de eigen stijl in de kleding gebracht te hebben, onwil lekeurig wordt er gekeken of de rok niet te lang is, of er nog maar niet een klein zoompje in gelegd moet .worden Trouwens, zo erg is het niet om een beetje mee te gaan met de mode. U hoeft helemaal niet te bang te zijn dat u een damesbladtype zal worden, want het is absoluut niet verplicht er uit te zien als op de modeplaatjes, als u een beetje uw kleding naar de nieuwste mode aanpast. U kunt ge noeg van u zelf in de kleding legger door bepaalde kledingstukken me elkaar te combineren en door 'n per soonlijk tintje aan te geve"1, zod het onzin is bang te zijn dat u e algemeen uitziet. Jammer genoeg kunnen de vro' wen in ons land niet eens een beet opzienbarende kleding dragen. Mi schien is dat voornamelijk aan c mannen te wijten, die het over hc algemeen niet zo waarderen als hu vrouw (ook al is het maar een her klein beetje) bizar gekleed gaat, mis schien in het ook wel de schuld vai de Nederlandse vrouwen zelf, dir heel vaak bang zijn dat de buur vrouwen haar uitlachen. Laten we hier maar niet te lang bij stil staan, de mode-ontwerpers gaan stug door, steeds weer zien we iets nieuws verschijnen en steeds weer zien we iets ouds verdwijnen. Wat we elke keer maar weer zien opduiken zijn de lange jurken en rokken. Nog bijna niemand heeft het gewaagd deze kleding als dagelijkse dracht te gebruiken, maar als de film Viva Maria eenmaal goed in ons land is, doorgedrongen komt daar rnis- scKien wel verandering in. Bij som mige winkels hebben we de Viva Maria-jurkjes al ontdekt. Ook iets waar de mode-ontwer pers gek op zijn, is de gastvrouwpan talon. Dit is meestal een lange jurk van een dunne stof waarvan de rok uit twee hele wijde pijpen bestaat. Véél gastvrouwen dragen ze niet, maar elegant staan ze wel. En dan de madrasruit. Helemaal geweldig*. vindt iedereen. De Schot se ruit is een beetje vergeten, maar ruiten moeten we zien. U kunt de madrasruit in alle soorten kleding stukken tegenkomen, herenkleding, dameskleding en zelfs in foundation. Tenslotte nog éven de pantalon met wijd uitlopende pijpen. Nog steeds niet verdoemd of vergeten, in tegendeel we zien ze zelfs steeds meer. Ze staan leuk en werden in de tijd van de Amerikaanse burger oorlog ook al gedragen. MARIAN. vergd? Het is nóg tijd om hier wat aan te dóen. In het vervolg dus niet meer zó maar met de knieën op de grond, maar even een klein kussentje, een kruipkussentje, ge bruiken. We houden dit kussentje dan steeds gemakkelijk bij de hand, bijvoorbeeld in het stofdoe kenmandje. En probeer eens, niet te vergeten het te gebruiken. Is de huid al niet meer zo heel gaaf, dan schuren we die plaatsen zachtjes met een stukje puimsteen of een schuurrondje. Daarna bor stelen we met warm water, zachte toiletzeep en een een zacht borstel tje. Nu afspoelen en droogbetten en een vette, voedende crème in- kloppen. Deze behandeling hou den we regelmatig vol, tot de huid weer helemaal gaaf en soepel is. U bent ook niet helemaal tevre den over het model van uw benen? U vindt ze te dik, te dun of te slap? Daar zijn oefeningen voor, die zeker baten, mits u ze regel matig en dagelijks herhaalt. We laten hier enige oefeningen vol gen: We gaan op een stoel zitten, met rechte rug en we houden de voeten plat op de grond. De rechtervoet een stukje vóór de linker. We bul gen nu langzaam naar voren en gaan staan. Het komt nu op de been- en dijspieren aan. Het is be langrijk de rug steeds goed recht te houden en de voeten plat op de grond te drukken. We herhalen deze oefening een keer of tien, daarna doen we hetzelfde met de linkervoet een stukje vóór de rechter. Een andere oefening is om recht op te gaan staan met de voeten ongeveer 50 centimeter van elkaar. De armen heffen we omhoog en we draaien nu iets naar rechts, zo dat we op de zool van de linker voet en de hiel van de rechtervoet staan. De linkerknie buigen we nu tot we bijna de grond raken. De rechterknie buigt vanzelf iets mee. Daarna opnieuw beginnen en nu met de rechterknie proberen de grond te raken. Deze oefening enige keren herhalen Een derde oefening: met de rechterhand steunen we tegen de muur of op de leuning van een stoel. Het linker been brengen we naar achteren heffen het omhoog en met de linkerhand omsluiten we de enkel. Nu met kracht het been omhoog tillen. Dit drie maal herhalen en daarna nog drie maal met het andere heen de zelfde ofening doen. Zijn onze benen en knieën na al deze goede zorgen weer stralend mooi geworden, dan kunnen we ons mét de korte rokken rijk ge borduurde of met gekleurde stenen bzette kniebanden veroor loven. Deze zijn weer helemaal „in". We dragen dan ook heel dunne kousen met ajourmotieven in de kleur van de kleren. BETTY TEELING „Petit Due" is de naam voor dit jeugdig ensemble van zwart witte ruitjes, afgezet met rood band. De rok is voorzien van grote plooien rondom, het lijfje wordt gebroken door „tressen" in rood en een wit strikje. Pmrre Fa'main.)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1966 | | pagina 7