ONDER HET VRIESPUNT VOOR VROUW Zilver niet meer poetsen DUET VINGERS, TENEN, NEK EN OREN Vooral de bromfietsers lopen gevaar ZEEZALM IS GEEN ZALM IN ZEE Zaterdag 15 januari ïyoo DE VRIJE ZEEUW Pagina 5 u LIKEURJAM VOOR HET ONTBIJT NYLONS 'met gratis waardezegels van 15 en 25 ct. IEDER SEIZOEN heeft z'n eigen bijzonderheden en dat brengt met zich mee dat we wat onze gezondheid betreft altijd weer ergens anders voor op onze hoede moeten zijn. In de winter zijn dat de temperaturen onder het nulpunt, want daarvan kunnen allerlei narigheden het gevolg zijn. IN FELLE KOUDE EN SNIJDENDE WIND Schippers, broodbezorgers, melk- slijters, fietsende of brommende personen en alle andere mensen die felle koude en snijdende wind hebben te trotseren, moeten zich tegen bevriezing trachten te beschermen. Een laag kranten, aangebracht onder de klaren, is heel geschikt om het lichaam warm te houden. Voor de lichaamsuiteinden heeft men wollen handschoenen, dik ke sokken in ruime schoenen, oorwarmers en soms ook een bivakmuts nodig. Van veel belang is het boven dien dat de kleding nergens snoert, dat het schoeisel nergens knelt. De bloedsomloop zou daardoor immers kunnen worden belemmerd en dat vergroot de kans op bevriezing. Daarenboven kan men zich tegen afkoeling vrijwaren door het nemen van voldoende be weging, bijv.: lopen, gymnastiek doen, stampen met de voeten, de armen steeds over elkaar slaan. Bromfietsers en scooterrijders zijn in een ernstige vorstperiode beslist niet te benijden: zij zitten maar te zitten en ze hebben prakisch niets te doen. Zij lopen veel kans bevroren ledematen te krijgen. WEEFSEL BESCHADIGING In ons zogenaamde gematigde klimaat is algehele bevriezing een hoge uitzondering. In onze streken heeft men meer te ma ken met bevroren oren, neuzen, vingers en tenen en dat zijn stoornissen waar mejVtoch niet te licht over moet denken. Deze lichaamsdelen kunnen bij de temperaturen die hier ge meten worden, wel degelijk zó zeer afkoelen dat de weefsels ter plaatse meer of minder ern stig kunnen worden beschadigd. Als lichtste graad van bevrie- Voor huisvrouw en geiin KUNT NIET ALLES WETEN A Een cacaovlek in wol moet u al leen met water behandelen. Dus wassen en spoelen alleen in wa ter. A Uw laatste stukje scheerzeep kuni u met kokend water op een nieu we staaf plakken. A Smockwerk wordt lelijk als het aan de goede kant gestreken wordt. Haal het over een bolder of met behulp van iemand, die uw strijkijzer vasthoudt, over de onderkant van dat strijkijzer. O Vochtige schoenen drogen snel als men er heetgemaakte zemelen in doet. A Roest in uw kachel kunt u ver drijven door aardappelschillen op het rustig brandend vuur te wer pen. A Wilt u een ruit ondoorzichtbaar maken, bestrijk deze dan met een oplossing van was en terpetijn. A Poreuze vazen. Vazen van aarde werk die een poreuze bodem heb ben en water doorlaten, kunnen waterdicht gemaakt worden met waterglas. A Verkoudheid voorkomen. Een op komende verkoudheid kan dikwijls voorkomen worden door het drin ken van een glas water waarin twee druppels jodium zijn ge daan. Een Britse levensmiddelenfirma heef een contract afgesloten met Coin treau, de bekende Franse likeur fabrikant. Het ligt in de bedoe ling een nieuw soort jam op de markt te brengen waarin fijne likeuren zijn verwerkt. De prijs zou ongeveer twee gulden voor een pot jam van 450 gram (Eng. pond) bedragen. Zo zal men dus binnenkort reeds bij het ont bijt een „afzakkertje" als „op- kikkertje" kunnen savoureren. (CONSÜ). ZOETE SCHOONHEID VOOR WIMPERS De vrouw, die tijdens haar vakantie of op reis haar cosmetica ver geten heeft mee te nemen, zal zich doodongelukkig voelen. Op één punt kan zij zich onmiddellijk be helpen, als zulk een ongeluk haar treft. Een klontje suiker, opge lost in een likeurglas water, een borsteltje of een penseeltje erin gedoopt en de oogharen gaan weer krullen en zien er dus be toverend uit. (CONSU). De fraai oranjekleurige zalm, met zijn vlees dat rijk aan vet en arm aan graten is, behoort tegenwoor dig tot de delicatessen. De tijd is lang voorbij, dat dienstboden bij haar tewerkstelling als voorwaar den stelden, dat zij niet meer dan tweemaal per week zalm zouden krijgen voorgezet. i bijzondere smaak van de zalm is te danken aan het feit, dat hij half zeevis, half zoetwatervis is. In de paaitijd (december) immers verlaat hij de zee en zwemt de grote rivieren op. Vandaar in de goede oude tijd de rijkdom aan zalm in de Rijn. Daaraan is door de vervuiling van het rivierwater definitief een einde gekomen: geen galm zwemt de Rijn meer op. ,i Europa zijn thans alleen nog ri vieren in het hoge Noorden en in het Oosten rijk aan zalm. Uit Alaska, Canada en Japan worden echter grote hoeveelheden zalm, op allerlei manieren verduur zaamd aangevoerd. Vooral komt hij tegenwoordig gerookt in de handel, terwijl zalm in blik in de huidige welvaart populair is ge worden. De 7.g. zeezalm die ook wel voor „echte" zalm wordt aan gezien, is dat niet: het is koolvis. Kool vis is een met kabeljauw verwante vis, die i.i machtige scholen op grote diepte in de Noordzee wordt aangetroffen tot nabij Noorwegen en IJsland. Het vlees, dat rijk aan eiwitten is, wordt gefileerd, gezouten, ge rookt en gekleurd, om op zalm te lijken. CONSU). «gNNNWKi zing kan men de „winterplek- ken" gan handen en voeten be schouwen. Die plekken zijn paarsig van tint en er wordt op die plaatsen een heftige jeuk ge voeld. De huid gaat op die plaatsen vrij gemakkelijk kapot en daarom verdient zo'n eerste graads bevriezing al dadelijk zorgvuldig te worden behandeld. MET BLAARVORMING Veel ernstiger is de tweede graads bevriezing, die met vor ming van blaren gepaard gaat evenals bij een flinke verbran ding. Hele stukken huid kunnen daarbij verloren gaan. Bij nóg ernstiger bevriezing treedt bovendien versterf van dieper liggend weefsel op. Ook de zenuwen in dat gebied ster ven af en zodoende wordt het betrokken lichaamsdeel, dat aan vankelijk zeer pijnlijk was, ge heel gevoelloos. Het spreekt vanzelf dat iemand bij wie één of meer lichaams delen bevroren zijn, allereerst in een minder koude omgeving moet worden gebracht. Hierbij mag echter volstrekt niet worden overdreven, want plotselinge grote warmtetoevoer zou juist averechts kunnen wer ken en het gevreesde weefsel- versterf kunnen bevorderen. De temperatuur in het vertrek mag daarom voorlopig niet bo ven de twintig graden Celsius komen. Verstandige eerste hulp is hier een eerste vereiste. AMPUTATIE VOORKOMEN Bij zulke ernstige bevriezin gen gaat het er om het aange taste lichaamsdeel te behouden, dat wil zeggen ervoor te zorgen dat het NIET na kortere of lan gere tijd moet worden geampu teerd. Eventueel reeds ontstane won den dienen uiterst voorzichtig met steriel verband te worden bedekt. Nauwgezet moet ook verder worden gewaakt tegen het binnendringen van bacteriën. In dit opzicht bestaat er even eens een analogie met verbran dingen waar immers het op treden van ernstige infekties één der grootste gevaren is. dr. H. W. SCALONGNE. IN DE WINTER vraagt zilver meer onderhoud dan in welk ander jaargetijde ook. Ja, als de kachels weer bran den slaat het snel aan en het sierzilver, dat niet in het donker bewaard wordt, maar hier en daar te pronk staat, brengt de huisvrouw wel eens tot wanhoop. Zilveren voorwerpen zijn de „glanspunten" van een huishouding, maar om hun glinsterende schoonheid te behouden moet de huisvrouw wel poetsen, onders wordt de mooie zilverglans vroeger of later door een bruinige aanslag bedekt. Zo'n aanslag kan alleen al door de omringende lucht ontstaan, maar er zijn natuurlijk meer schadelijke :nvloeden. Gelukkig zijn er ook veel mid deltjes om deze aanslag weer weg te krijgen. De chemische bestanddelen van zilverpoets, een speciale poeder voor zilver of een zilverzeep nemen zonder moeite de bruine aanslag weg. Maar wie bij het zilverpoetsen bang is om zwarte handen te krijgen, moet maar een paar oude handschoenen aantrekken. DOMPELBADJE We kunnen het aangeslagen zilver ook een zilver dompelbad geven. Het vuile, natuurlijk vetvrije zilver, moet na dit bad met heet water nagespoeld en daarna zorgvuldig droog gewre ven worden Dat is alles. Grote stukken, die niet helemaal ondergedompeld kunnen worden, kunnen met de vloeistof afgewreven worden om de aanslag te laten ver dwijnen. Het is erg praktisch om dit middel steeds bij de hand te hebben, want dan kunnen kleine verkleurin gen, die zo gauw bij lepels en vor ken optreden, snel worden verwij derd. Met geïmpregneerde doekjes of poetswatten kunnen we licht aange slagen stukken in tijd van ja en nee glanzend opwrijven. Sommige van deze doekjes laten een beschermend laagje achter, zodat het opnieuw aan slaan van de zilveren voorwerpen een tijdje langer wordt tegengehouden. Poetswatten zijn zacht en lenen zich daarom bijzonder goed voor fijne, be werkte siervoorwerpen. HUISMIDDELTJE Een vanouds bekende manier om zilver even op te wrijven is om op het zilveren voorwerp te ademen om het daarna snel met poetswatten of een flanellen doek na te wrijven. Eetgerei moet na deze behandeling natuurlijk in schoon warm water worden afgewassen. Tussen de fijn bewerkte delen van tafelzilver of siervoorwerpen blijven gemakkelijk kleine restjes van het één of andere poetsmiddel zitten, die met een doek niet weggenomen kun nen worden. Deze hard geworden overblijfselen van het poetsmiddel verwijderen we zorgvuldig met een klein, zacht borsteltje, zodat er geen krasjes kunnen ontstaan. Lucht doet het zilver verkleuren en ook de afgewerkte gassen van het stoken bespoedigen het aanslaan. Levensmiddelen, die zwavel bevatten laten ook gelige tot donkerbruine vlekken achter. Denk maar eens aan eieren, mayonaise en andere eier- gerechten. Het verstandigste doen we dus als we deze gerechten niet met een zilveren lepel of vork nut tigen. VIJANDEN Chemicaliën in gebleekte stof of gebleekt papier en in geappreteerde stoffen zijn ook vijanden van de zil verglans. Ook zout is schadelijk voor, zilver, want het vreet bij lan ge- inwerken in het metaal in en laat dan vlekken achter, die nog maar nauwelijks zijn weg te krijgen. Schuurzand maakt krassen op zilver en maakt het daardoor glansloos. Be grijpelijkerwijs is ook staalwol een vijand van zilveren voorwerpen. Ook moeten we niet ruw met zilveren voorwerpen omgaan, want zilver is in verhouding met andere metalen zacht. Het beste voor zilver is, om het vaak te gebruiken. De onbeduidende krasjes, die dan onvermijdelijk ont staan, doen geen schade. Ze geven zilver juist die matte glans, die haast nog mooier is dan de fonkelnieuwe hoogglans. NIEUWE METHODE We nemen een stuk aluminiumfolie, kokend water en een weinig soda. We leggen de lepels en vorken, die schoon en vetvrij moeten zijn, in het kokende water op de aluminiumfolie. Na enige minuten zal de aanslag van het zilver op de folie zijn gekomen en we hoeven het bestek nu alleen nog maar in warm water af te spoe len en daarna af te drogen. Nieuwe zilveren voorwerpen, bij voorbeeld schalen, hebben vaak een beschermend laagje, dat veel werk bespaart. Voorwerpen met.zo'n laag je film worden met een zachte doek of lauw water schoongemaakt. Heet water of poetsmiddelen verstoren zo'n laagje gemakkelijk. Daarom moeten we bij het kopen weten of het voorwerp onzer keuze al of niet zo'n beschermend laagje heeft. Voor gebruiksvoorwerpen heeft deze film natuurlijk geen zin. De praktijk leert ons dat bestek niet zo vaak gepoetst hoeft te wor den als we het direct na het eten afwassen en in schoon water naspoe len. En zilver dat we niet dagelijks gebruiken, bergen we op tussen zacht, ongebleekt flanel of speciale zijdepapier. Dit beschermt het zilver, er komen dus geen krasjes op en de glans blijft mooi behouden. BETTY TEELING. DE MONDRIAAN-MODE IS JN" Den Haag: Woensdagavond hebben enige medewerksters van het Neder landse Kostuummuseum in de Mon- driaal-zaal van het gemeentemuseum japonnen met Mondriaan-motieven getoond, welke door de Parijse ont werper Yves St. Laurent speciaal voor deze gelegenheid beschikbaar zijn gesteld. Wat zo'n japonnetje kost? Er werd gefluisterd: ruim drie duizend gulden! 'Adv.) ■paar plezlerigmet vraag vooral om de DUET-spaarkaart de In deze wintermaanden hebben we tijd genoeg om eens wat meer aan dacht te besteden aan een gezellig misschien iets bewerkelijker nagerecht. Een soufflée, die tot de warme en fijnere nagerechten be hoort, zal vast en zeker een succes zijn in uw gezin. ZONDAG: Koninginnesoep; karbo nade, spruitjes, aardappelen; vanïlle-soufflée. MAANDAG: Gebakken kaasplak; aardappelpuree, prei; flensjes. DINSDAG: Rolpens met gebakken appel, rode kool, aardappelen; chocoladevla met schuimkop. WOENSDAG: Rijst, sla, goulash; karnemelksepap. DONDERDAGEieragoüt met champignons, witlof, aardappe len; rijstekoekjes. VRIJDAG: Gebakken vis, aardappel koekjes, worteltjes; hangop met appel. ZATERDAG: Risotto; fruit. VANILLESOUFFLÊ 3% dl melk, 'h vanillestokje, dl koffieroom, 60 g suiker, 25 g bloem, 3 eieren- Laat de melk en de room met het vanillestokje trekken en breng deze daarna langzaam aan de kook. Roer 2 eierdooiers met de suiker en de bloem goed glad. Verwarm met een deel van de warme melk dit dooiermengsel en breng het daarna over in de pan met kokende melk. Laat het onder voortdurend roeren gedurende vijf minuten inkoken tot een mooi glad, papje. Haal het vanille stokje eruit en laat het bekoelen. Roer de derde eierdooier ongeklopt door het koude mengsel en schep tot slot het zeer stijfgeslagen eiwit van alle drie de eieren er heel voorzich tig door. Vul een beboterde vuurvaste scho tel voor 3/4 met dit mengsel en plaats deze 20 minuten in een matig, warme oven tot het deeg goed uit gerezen, gaar en lichtbruin is (oven deur niet openen). RISOTTO 200 g rijst, 200 g geraspte kaas, 2 uien, 60 g boter, zout, peper en kruiden. O Fruit de gesnipperde ui in de bo ter goudgeel en voeg de rijst hier ook aan toe. Bak deze even mee en doe er 4 dl water met een bouillon blokje bij. Kook de rijst hierin mooi droog en gaar. Roer tenslotte de ge raspte oude kaas door de risotto.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1966 | | pagina 5