VOOR VROUW van de ver langlijstjes <*Qa.föinemeHt ST. NICOLAAS KWAM IN DE NACHT Dippen en om en om Snoepen gebit zonder gaatjes in het Italiaanse mode - dorado GESTILEERDE KLEDERDRACHT' DUET IVYLOJVS DE VRIJE ZEEUW met gratis waardezegels van 15 en 25 ct. Sfeterdag 4 december 1965 AARDAPPELEN IN DE WINTER Aardappelen in de winter bewaren vereist enige aan dachtwil men tenminste van lekkere aardappelen blijven genieten. Er moet voor gewgakt wor den, dat (rauwe) aardappelen nimmer bewaard worden bij een temperatuur, die lager is dan 4° C (vier graden boven nul). Bewaart u ze onder deze temperatuur, dan worden ze - zoèt van smaak, omdat het aanwezige zetmeel in suiker wordt omgezet. Om die reden mogen aardappelen ook niet in de groentelade van een koel kast opgeborgen worden. DE JASJES Elk jaar weer, in de nacht van 5 op 6 december komt bij de kleine kinderen in Duitsland St. Nicolaas, de legendarische fi guur, die overal in Europa en zelfs in de Duitse gebieden onder zeer verschillende namen en langs zeer geheimzinnige wegen opduikt. In West-Duitsland wordt hij meestal als een oude man met een witte baard, gesto ken in een rode met bont afge werkte mantel, afgeschilderd. In de schoentjes van de brave kin deren legt hij 's nachts allerlei snoepgoed, de stoutere krijgen echter een roe. Daar de laatste rtijd de figuiir van de heilige Ni colaas in Duitsland verandert is in de Kerstman, die als verte genwoordiger of begeleider van het kerstkind in de Heilige Nacht van 24 op 25 december geschenken brengt, is zijn per soon nogal gespleten. Zo komt het, dat knecht Ruprecht, de evenzo geklede helper van St. Nicolaas, in menig gezin de eigenlijke teken van zijn mees ter moet waarnemen. De kinde ren is het om het even. Al we ken van tevoren verheugen zij zich op de vermeende schaker van appels, noten en chocola, waarover de ouders zoveel ver teld hebben. Wie heeft na alle marsepein, suikergoed en chocolade geen zin in iets hartigs? Als de ca deautjes zijn uitgepakt en ieder nog verrukt naar zijn nieuwe stropdas of heerlijk warme pan toffels kijkt, is het juiste ogen blik gekomen om een grote schaal vol pittige lekkernijen binnen te brengen. En als er op die schaal nu eens niet de gebruikelijke blokjes kaas of in worst gerolde augurk jes liggen, gaan er zeker uitroe pen als „Ha, lekker!" op. Om u een handje te helpen bij het bereiden Van enkele bijzon dere hapjes volgen hieronder een paar recepten. mayonaise met de tomatenketchup, de gemberstroop en de azijn. De ui maakt u schoon en evenals de bolletjes of stukjes gember moet u deze heel fijn snipperen. U roert deze ingrediënten door het sausje en brengt dan het geheel op smaak met een weinig peper en zout. De dip is klaar en u ziet het, zonder al te veel werk. Ook de kosten kunnen geen bezwaar zijn, want deze ketchup- gemberdip komt u slechts op onge veer 1,30. Sinaasappeldip Gemberdip Niet te bewerkelijk, want wie staat er nou graag op een avond als deze lang in de keuken, zijn de zogenaam de dips. Een dip is een koude, pikan te saus waarin bijvoorbeeld stukjes vlees, borrelworstjes, gehaktballetjes, stukjes vis, garnalen of stukjes as perge gedipt kunnen worden. Een ketchup-gemberdip is hiervoor wel bij uitstek geschikt. XJ hebt hier voor nodig drie vólle eetlepels mayo- niase, ongeveer een halve eetlepdl tomatenketchup, een halve eetlepel gemberstroop, een halve eetlepel azijn, een stukje ui, twee bolletjes of twee theelepels gesneden gember en een beetje peper en zout. U begint met het losroeren van de Heel anders smaakt de frisse si naasappeldip. Hiervoor hebt u drie eetlepels mayonaise, een sinaasappel, een halve eetlepel suiker en wat fijn gehakte peterselie nodig. Eén helft van de sinaasappel perst u uit, de andere helft pelt u en moet u in stukjes snijden. Dan drie eetlepels sinaasappelsap vermengen met de mayonaise en alle overige ingrediën ten. Bij deze dip smaken blokjes ham, stukjes asperges en garnalen heer lijk. De kosten voor deze dip zijn niet hoger dan drie kwartjes. Om-en-ommetjes Iets meer bewerkelijk, maar echt niet te versmaden zijn de „selderie- kaas-om-en-ommetjes". Hiervoor hebt u nodig: een flinke selderie- knol, 150 gram belegen kaas, wat selderiegroen, twee a drie eetlepels bloem, een ei, zout, paneermeel en frituurvet. De selderieknol eerst in plakken yah dezelfde dikte snijden. U maakt van de plakken selderieknol en kaas blokjes van VA centimeter in het vierkant. U steekt de blokjes met ertussen enkele blaadjes gewassen selderiegroen om en om aan lange houten prikkers. U kunt beter niet meer dan vier blokjes aan iedere pen steken. Intussen hebt u al klaar gezet: een bord met bloem, een bord of een beker met een ei, losgeklopt met wat water en zout, en een bord met pa neermeel. De aan stokjes gestoken blokjes knolselderie en kaas wen telt u eerst door de bloem, daarna haait u ze door het losgeklopt ei en tenslotte rolt u ze door de paneer meel. Dan bakt u de hapjes in heet frituurvet snel bruin en als u ze dan warm opdient zult u eens zien wat een succes u ermee oogst. Dit zijn dan enkele van de meest geschikte hartige hapjes voor Sin terklaasavond en omdat niet ieder een deze lekkernijen rèeds heeft ge proefd, leveren ze ongetwijfeld een bijdrage aan deze gezellige avond. De tas is altijd een welkom sinterklaasgeschenk. Heerlijk om te ontvangen, maar ookgemakkelijk te geven! Let er wel op, dat 't komend voorjaar het lange, smalle model voor tassen grote opgang zal maken. Voor dit najaar en de komende winter zien we nog vrij veel grote tassen, waar we zo heerlijk van alles in kunnen doen, maar daarnaast ook veel kleinere mo déllen en zelfs vrij kleine exemplaren, in Italiaanse stijl. Deze kleine tasjes, zowel de sportieve als de klassieke modellen, blij ken toch van binnen verrassend ruim te zijn, zelfs met verschei dene vakken, door de brede bodems. Dat veel vrouwen de voorkeur geven aan brede, lage tassen, kunnen wij ong heel goed indenken. Een langwerpige tas gunt zijn bezitster immers een goed overzicht van de inhoud? Er zijn zo enorm veel variaties in modellen, dat elke vrouw de tas harer dromen zeker zal kunnen vinden. Vleugeltasjes met insteekvakken zijn bijzonder gewild bij de werkende vrouw en de huisvrouw, omdat ze zo praktisch zijn. Sommige insteekvakken van deze tassen zijn voorzien van een ritssluiting, zodat de meer of min der kostbare inhoud van zo'n vak niet gemakkelijk verloren of „gerold" kan worden. TERUG NAAR 'T LEER Opvallend is de steeds grotere vraag naar echt leren tassen. Bij informa tie bleek ons, dat twee-derde van de verkochte tassen van leer zijn, de overige zijn dus van plastic. Dat is niet omdat de kunststoffen, die elk jaar ook beter en mooier worden uitgevoerd, niet aantrekkelijk zijn (denk maar eens aan skai), maar zuiver omdat we nu eenmaal in een tijd van welvaart leven. U wilt nog graag weten wie tot de groep behoren, die de meeste plastic tassen kopen? Nu, dat zijn de huisvrouwen, de zichzelf steeds wegcijferdende huismoeders! Tieners, steeds meer „tasbewust", weten nog zo met haar kleedgeld te woekeren dat zij zich mouton of nappaleren tasjes kunnen aanschaffen. Er zijn voor deze jongedames heel apart, kleine tasjes, bijvoorbeeld in groen geverfd varkensleer. En welk werkend meisje zou zich niet zo'n aardige combinatie wensen bestaande uit twee tasjes, die ruggelings aan elkaar be vestigd zijn of zo'n grote tas met vakken, die het allure heeft van een dure beauty-case? Toch zijn er, we schreven het al, ook beeldige kunststoffen. Wat denkt u van zo'n grote leverkleurige tas met twee verrukkelijke vakken en ge voerd met groene zijde? Een heel nieuwe bewerking van plastic is het ge ruwde materiaal, dat er als nappa uitziet. WELKE KLEUR Als kleur hebben de zwarte tassen ver uit de voorkeur dit seizoen. In belangrijkheid van kleur volgt dan bruin, vooral chocoladebruin, en na turel varkensleer. Voor sportieve tassen, die zich kenmerken door vóórtasjes, extra riempjes en lederen opstiksels, wordt meestal rundleer, buffel- of bison gebruikt. Nap- paleer handhaaft zich deze winter volkomen. Heel nieuw zijn combinaties van verschillende leersoorten, die bijzonder mooie effecten kunnen geven. Zo zien we tassen van boxcalf verwerkt met python-, krokodil-, hagedis- of struisleer. Wordt rundleer op een bepaalde manier geslepen, dan kan het effect van olifantleer verkregen worden. Heel aantrekkelijk voor tassen! We zien naast de zo kostbare tassen van krokodil ook veel tassen ven reptiel. Zo'n buitengewoon mooie tas van reptiel kan voor honderd a twee honderd gulden in ons bezit komen, terwijl we voor een exemplaar van krokodil toch zeker vijf a zes honderd moeten betalen! Een nieuw snufje bij hagedistassen zijn de tassen met grote overslag. VOOR FEESTJES Avondtasjes staan ook op veel verlanglijstjes, juist omdat je ze voor je zélf niet gauw koopt. Ook hier is zwart de meest favoriete kleur naast wit, goud en zilver. Er zijn piepkleine modelletjes, maar ook wat grotere, voor de vrouw, die zelf autorijdt en al haar paperassen toch ook graag in een moöi tasje bergt. We zien naast zijde erg veel lak. Geen wonder, want lak is. voor de avond erg feestelijk. De beugels van de tassen zijn over het algemeen bekleed, maar we zien ook koperen en houten beugels. Ze zijn strak van lijn en hebben weinig versiering. De modellen van de reistassen hebben niet veel verandering ondergaan. Wèl zijn de kleuren verfijnder geworden. We denken hierbij aan brede strepen in verschillende kleuren grijs of combinaties met grijs. Als bij zonder nieuwtje zien we bet opvouwbare koffertje van waterproof lin nen, dat in ingeklapte toestand slechts een plat etui lijkt te zijn. Niet alleen een heerlijk boodschappenkoffertje, maar ook een erg gemakkelijk ding om op reis in de bagage te stoppen. Op de terugreis kunnen we er dan alles instoppen wat onmogelijk meer in de grote koffer kan. Kleinbehuis- den kunnen zo'n extra koffertje zelfs gemakkelijk een plaatsje geven! BETTY TEELING. (Adv.) IVECEMBER is in zicht, ofwel de snoepmaand. „Snoep met mate. Vermijd kleverig snoepgoed (toffees, noga) en snoepgoed dat lang in de mond achterblijft (lollies, zuurtjes, drop, pepermuntjes). Snoep liever vóór dan na het eten. Kauwgom dat zijn suiker verloren heeft reinigt de mond". Dat staat te lezen in de conclusie van de brochure „Voedingsvoorlichting gericht op het voorkomen en de bestrijding van tandcarriës", een uitgave van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, Koninginnegracht 42, Den Haag. Wij geven het adres er bij opdat men desgewenst dit handige boekje zelf kan bestellen, want het geeft veel nuttige en praktische informatie aan iedereen die het optreden van gaatjes in tanden en kiezen bij zichzelf en bij zijn kin deren wil tegengaan. Na een inleiding is een apart hoofdstuk gewijd aan de voeding tij dens de zwangerschap en de periode van het zogen, daarna volgen afzonderlijke besprekingen over de voeding van de zuigeling, van de kleuter en van oudere kinderen en volwassenen. Voor wie geen tijd en geen gelegenheid heeft zich hier verder in te gaan verdiepen, nemen wij uit de conclusie nog over twee belang rijke punten bij het voorkomen van tandbederf. Allereerst dient men te zorgen voor een goede reiniging van het gebit door gebruik van een voeding die kauwfunctie vraagt. Deze natuurlijke reiniging dient bovendien te worden ondersteund door regelmatig tandenborstelen en mondspoelen. Het in de mond achterblijven van koolhydraatrijke voedselresten dient zoveel mogelijk te worden voorkomen door geen of zo weinig mogelijk meelspijzen en suiker tussen de maaltijden te gebruiken. Beëindig elke maaltijd bij voorkeur met iets dat de mond reinigt (fruit, tomaten, komkommer e.d.) of in ieder geval geen of weinig meelstoffen achterlaat (kaas, noten). Indien men de maaltijd met ee« melkprodukt besluit,, dan liever yoghurt (met matig suiker) dan pap of vla. Zo na de maaltijd nog gesnoept wordt, is een kunstmatige mondreiniging nodig. Het tanden borstelen 's morgens dient na het ontbijt plaats te vinden, terwijl de laatste mondreiniging van de dag vlak vóór het naar bed gaan be hoort te gebeuren. Italië is tegenwoordig een dorado voor de modewereld. De Italiaanes ont werpers trekken jaarlijks meer de aandacht en tal van Franse modehui zen hebben 'ervaren, dat ook nu de 49 nieuwe collecties van de Romeinse salons hoger zijn aangeslagen dan de minder verrassende Parijse „haute- couture". De confectiefabrikanten richten zich ook reeds sterker op de stijlvolle Italiaanse lijn. Het ligt in de lijn, dat wij in ons land komende seizoenen meer de zuidelijke invloed der Romeinen zullen volgen bij de aankoop van een nieuw japonnetje, dan de toch ook nog altijd zwierige Franse voorbeel den te (blijven) volgen. Uboldo Baratta is het zuiverst Ita liaans. Hij baseerde zich op de pro vinciale klederdracht van zijn ge boortestreek Emilia. Het gewaad waar hij van uitging, wordt in de Italiaanse zowel als in de vertaalde' omschrijvingen een „tabberd" ge noemd, maar wie de Italiaanse kle derdrachten kent, weet dat het hier om de grote, vierkante zijdén sjaal gaat en waarvan de afmetingen en de patronen variëren van gewest tot gewest, tot in de Abruzzen slechts een wollen sjaal van minder bewer kelijke vorm is overgebleven. Deze vierkante sjaal nu vinden wij bij Baratta terug, maar dan verwerkt in het bovenstuk van zijn afgebeelde japon en daarvan slechts losgemaakt door de garnering van contrasterend gekleurde franje. De voortste punt hangt wat lager dan de achterste, zodat we bij het achterpand een soort ruime kraag te zien krijgen. De schouders worden er juist mee overbloesd en de halsope ning kan rond, vierkant of ovaal zijn, maar liefst ruim plooiend. GERAFFINEERD Wij hebben genoten van zijn pak jes en deux-pièces, omdat ze zo ori gineel van coupe waren, met geraf fineerde reliëfnaden en hier en daar een randje bont' of leer. Het strakke lijfje of nauw aansluitende bloes geven het idee van een slank figuur- tjë, terwijl het ruim bloesende of sfaalvormig loshangende bovendeel voor tal van gezette dames eventueel •'.overvloedige vormen verhult. De rokken zijn zo mogelijk iets korter dan verleden jaar. Over het algemeen wijder, alhoewel de koker- rok er nog niet uit is. Dat zagen wij wel bij de cocktaildresses die ook van wollen stoffen werden gepresen teerd. In zijn collectie overheersten de lichte tinten: wit, beige, lavendel, lila, lichtgroen en zachtblauw. ONPRAKTISCH Patrick de Barentzen viel ons per soonlijk wat tegen. Niet omdat hij geen overvloedig gebruik zou hebben gemaakt van zijn grote gaven, of geen stijlvolle creaties voor het voet licht van de overvolle salon liet tre den, maar omdat het bij dit beken de modehuis bleef bij die ene verras sing: -een nieuwe lijn. Hier heeft het huis getracht een ander gezicht te geven aan de ver schijning van de vrouw in de komen de wintermode. Wij betwijfelen, of deze stijl, hoe apart en sjiek ook, ten volle geaccepteerd zal worden. De enorme strikken aan de hals lijken ons lastig, vooral aan de maaltijd (uitgaansjaponnetjes draagt men toch doorgaans bij een etentje in de stad) en de volvormige rokken zijn lastig bij het zitten. Zuiver praktische be zwaren, aan te vullen met andere kanttekeningen over het gebruik van de noodzakelijke accessoires, maar die kunnen we overigens vrij kie zen. Allerlei verschillende materialen zijn gebruikt. De schouderlijnen lo pen uiteen, van de natuurlijke via vierkante tot wijd uitstaande en sierlijk vallende draperieën. De bus te is hier extra geaccentueerd. De mantels vallen lang en sierlijk. STOUTMOEDIG Barocco is zo mogelijk nog gewaag der, dorst blijkbaar groter risico aan, .s daarbij, getuige de bijval, misschien wel geslaagd, al zullen vele onzer lezeressen zich verbazen over zijn stoutmoedigheid. De ontwerper heeft de verhoudin gen gereduceerd, wierp zich op af hangende schouders en kortere rok ken (nog korter dan de concurren tie!), smallere taille of afgeknotte piramidevormen (met het topje on der), verbande alle details en ver kreeg zo een zeer opvallende ver schijning. De vraag is slechts wie zich daar in wil wagen. Ook hier geen donkere kleuren, maar gebroken wit, beige, bruin e.d. spaar plezierigmet vraag vooral om de DUET-spaarkaart Opvallend was de afwezigheid van zwart. EN NATUURLIJK Eleanora Garnett bleek de na tuurlijke vormen van -de vrouw te hebben gevolgd. In deze fraaie col lectie schitterden de sieraden op lange avondjaponnen met korte of lange mouwen, vervaardigd uit de kostbaarste stoffen. Die stoffen waren ook troef bij de eenvoudiger modellen. We zagen zui ver kamgaren mantelpakjes en licht gewicht wol voor de namiddagvisites, chiffon, brokaatzijde en nieuWe kunststoffen van hoge kwaliteit voor cocktaildress en avondjurk. De mantels zijn langer geworden, hetgeen prettig is voor ons kille kli maat. Tot onze verrassing ontdekten we hier wel zwart, zelfs veel donke re kleurencombinaties voor de daag se jurk, maar slechts een enkel zwart gewaadje voor de uitgaansja- pon. Al met al een veelheid van lijnen en kleuren, stiksels en versiersels, stoffen en patronen, om over de ac cessoires nog niet eens te spreken! JOLANDA.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1965 | | pagina 7