VOOR
VROUW
van de
ver
langlijstjes
<*Qa.föinemeHt
ST. NICOLAAS
KWAM
IN DE NACHT
Dippen en om en om
Snoepen gebit zonder gaatjes
in het Italiaanse mode - dorado
GESTILEERDE
KLEDERDRACHT'
DUET
IVYLOJVS
DE VRIJE ZEEUW
met gratis
waardezegels
van 15 en 25 ct.
Sfeterdag 4 december 1965
AARDAPPELEN
IN DE WINTER
Aardappelen in de winter
bewaren vereist enige aan
dachtwil men tenminste van
lekkere aardappelen blijven
genieten.
Er moet voor gewgakt wor
den, dat (rauwe) aardappelen
nimmer bewaard worden bij
een temperatuur, die lager is
dan 4° C (vier graden boven
nul). Bewaart u ze onder deze
temperatuur, dan worden ze -
zoèt van smaak, omdat het
aanwezige zetmeel in suiker
wordt omgezet. Om die reden
mogen aardappelen ook niet in
de groentelade van een koel
kast opgeborgen worden.
DE
JASJES
Elk jaar weer, in de nacht van
5 op 6 december komt bij de
kleine kinderen in Duitsland St.
Nicolaas, de legendarische fi
guur, die overal in Europa en
zelfs in de Duitse gebieden onder
zeer verschillende namen en
langs zeer geheimzinnige wegen
opduikt. In West-Duitsland
wordt hij meestal als een oude
man met een witte baard, gesto
ken in een rode met bont afge
werkte mantel, afgeschilderd. In
de schoentjes van de brave kin
deren legt hij 's nachts allerlei
snoepgoed, de stoutere krijgen
echter een roe. Daar de laatste
rtijd de figuiir van de heilige Ni
colaas in Duitsland verandert is
in de Kerstman, die als verte
genwoordiger of begeleider van
het kerstkind in de Heilige
Nacht van 24 op 25 december
geschenken brengt, is zijn per
soon nogal gespleten. Zo komt
het, dat knecht Ruprecht, de
evenzo geklede helper van St.
Nicolaas, in menig gezin de
eigenlijke teken van zijn mees
ter moet waarnemen. De kinde
ren is het om het even. Al we
ken van tevoren verheugen zij
zich op de vermeende schaker
van appels, noten en chocola,
waarover de ouders zoveel ver
teld hebben.
Wie heeft na alle marsepein,
suikergoed en chocolade geen
zin in iets hartigs? Als de ca
deautjes zijn uitgepakt en ieder
nog verrukt naar zijn nieuwe
stropdas of heerlijk warme pan
toffels kijkt, is het juiste ogen
blik gekomen om een grote
schaal vol pittige lekkernijen
binnen te brengen.
En als er op die schaal nu eens
niet de gebruikelijke blokjes
kaas of in worst gerolde augurk
jes liggen, gaan er zeker uitroe
pen als „Ha, lekker!" op.
Om u een handje te helpen bij
het bereiden Van enkele bijzon
dere hapjes volgen hieronder een
paar recepten.
mayonaise met de tomatenketchup,
de gemberstroop en de azijn.
De ui maakt u schoon en evenals
de bolletjes of stukjes gember moet
u deze heel fijn snipperen. U roert
deze ingrediënten door het sausje en
brengt dan het geheel op smaak met
een weinig peper en zout. De dip is
klaar en u ziet het, zonder al te veel
werk. Ook de kosten kunnen geen
bezwaar zijn, want deze ketchup-
gemberdip komt u slechts op onge
veer 1,30.
Sinaasappeldip
Gemberdip
Niet te bewerkelijk, want wie staat
er nou graag op een avond als deze
lang in de keuken, zijn de zogenaam
de dips. Een dip is een koude, pikan
te saus waarin bijvoorbeeld stukjes
vlees, borrelworstjes, gehaktballetjes,
stukjes vis, garnalen of stukjes as
perge gedipt kunnen worden.
Een ketchup-gemberdip is hiervoor
wel bij uitstek geschikt. XJ hebt hier
voor nodig drie vólle eetlepels mayo-
niase, ongeveer een halve eetlepdl
tomatenketchup, een halve eetlepel
gemberstroop, een halve eetlepel
azijn, een stukje ui, twee bolletjes of
twee theelepels gesneden gember en
een beetje peper en zout.
U begint met het losroeren van de
Heel anders smaakt de frisse si
naasappeldip. Hiervoor hebt u drie
eetlepels mayonaise, een sinaasappel,
een halve eetlepel suiker en wat fijn
gehakte peterselie nodig. Eén helft
van de sinaasappel perst u uit, de
andere helft pelt u en moet u in
stukjes snijden. Dan drie eetlepels
sinaasappelsap vermengen met de
mayonaise en alle overige ingrediën
ten.
Bij deze dip smaken blokjes ham,
stukjes asperges en garnalen heer
lijk. De kosten voor deze dip zijn niet
hoger dan drie kwartjes.
Om-en-ommetjes
Iets meer bewerkelijk, maar echt
niet te versmaden zijn de „selderie-
kaas-om-en-ommetjes". Hiervoor
hebt u nodig: een flinke selderie-
knol, 150 gram belegen kaas, wat
selderiegroen, twee a drie eetlepels
bloem, een ei, zout, paneermeel en
frituurvet.
De selderieknol eerst in plakken
yah dezelfde dikte snijden. U maakt
van de plakken selderieknol en kaas
blokjes van VA centimeter in het
vierkant. U steekt de blokjes met
ertussen enkele blaadjes gewassen
selderiegroen om en om aan lange
houten prikkers. U kunt beter niet
meer dan vier blokjes aan iedere
pen steken.
Intussen hebt u al klaar gezet: een
bord met bloem, een bord of een
beker met een ei, losgeklopt met wat
water en zout, en een bord met pa
neermeel. De aan stokjes gestoken
blokjes knolselderie en kaas wen
telt u eerst door de bloem, daarna
haait u ze door het losgeklopt ei en
tenslotte rolt u ze door de paneer
meel. Dan bakt u de hapjes in heet
frituurvet snel bruin en als u ze dan
warm opdient zult u eens zien wat
een succes u ermee oogst.
Dit zijn dan enkele van de meest
geschikte hartige hapjes voor Sin
terklaasavond en omdat niet ieder
een deze lekkernijen rèeds heeft ge
proefd, leveren ze ongetwijfeld een
bijdrage aan deze gezellige avond.
De tas is altijd een welkom sinterklaasgeschenk. Heerlijk om
te ontvangen, maar ookgemakkelijk te geven! Let er
wel op, dat 't komend voorjaar het lange, smalle model voor
tassen grote opgang zal maken. Voor dit najaar en de komende
winter zien we nog vrij veel grote tassen, waar we zo heerlijk
van alles in kunnen doen, maar daarnaast ook veel kleinere mo
déllen en zelfs vrij kleine exemplaren, in Italiaanse stijl. Deze
kleine tasjes, zowel de sportieve als de klassieke modellen, blij
ken toch van binnen verrassend ruim te zijn, zelfs met verschei
dene vakken, door de brede bodems.
Dat veel vrouwen de voorkeur geven aan brede, lage tassen, kunnen wij
ong heel goed indenken. Een langwerpige tas gunt zijn bezitster immers
een goed overzicht van de inhoud?
Er zijn zo enorm veel variaties in modellen, dat elke vrouw de tas harer
dromen zeker zal kunnen vinden.
Vleugeltasjes met insteekvakken zijn bijzonder gewild bij de werkende
vrouw en de huisvrouw, omdat ze zo praktisch zijn. Sommige insteekvakken
van deze tassen zijn voorzien van een ritssluiting, zodat de meer of min
der kostbare inhoud van zo'n vak niet gemakkelijk verloren of „gerold"
kan worden.
TERUG NAAR 'T LEER
Opvallend is de steeds grotere vraag naar echt leren tassen. Bij informa
tie bleek ons, dat twee-derde van de verkochte tassen van leer zijn, de
overige zijn dus van plastic. Dat is niet omdat de kunststoffen, die elk
jaar ook beter en mooier worden uitgevoerd, niet aantrekkelijk zijn (denk
maar eens aan skai), maar zuiver omdat we nu eenmaal in een tijd van
welvaart leven. U wilt nog graag weten wie tot de groep behoren, die
de meeste plastic tassen kopen? Nu, dat zijn de huisvrouwen, de zichzelf
steeds wegcijferdende huismoeders!
Tieners, steeds meer „tasbewust", weten nog zo met haar kleedgeld te
woekeren dat zij zich mouton of nappaleren tasjes kunnen aanschaffen. Er
zijn voor deze jongedames heel apart, kleine tasjes, bijvoorbeeld in groen
geverfd varkensleer. En welk werkend meisje zou zich niet zo'n aardige
combinatie wensen bestaande uit twee tasjes, die ruggelings aan elkaar be
vestigd zijn of zo'n grote tas met vakken, die het allure heeft van een
dure beauty-case?
Toch zijn er, we schreven het al, ook beeldige kunststoffen. Wat denkt
u van zo'n grote leverkleurige tas met twee verrukkelijke vakken en ge
voerd met groene zijde? Een heel nieuwe bewerking van plastic is het ge
ruwde materiaal, dat er als nappa uitziet.
WELKE KLEUR
Als kleur hebben de zwarte tassen ver uit de voorkeur dit seizoen. In
belangrijkheid van kleur volgt dan bruin, vooral chocoladebruin, en na
turel varkensleer.
Voor sportieve tassen, die zich kenmerken door vóórtasjes, extra riempjes
en lederen opstiksels, wordt meestal rundleer, buffel- of bison gebruikt. Nap-
paleer handhaaft zich deze winter volkomen. Heel nieuw zijn combinaties van
verschillende leersoorten, die bijzonder mooie effecten kunnen geven. Zo
zien we tassen van boxcalf verwerkt met python-, krokodil-, hagedis- of
struisleer. Wordt rundleer op een bepaalde manier geslepen, dan kan het
effect van olifantleer verkregen worden. Heel aantrekkelijk voor tassen!
We zien naast de zo kostbare tassen van krokodil ook veel tassen ven
reptiel. Zo'n buitengewoon mooie tas van reptiel kan voor honderd a twee
honderd gulden in ons bezit komen, terwijl we voor een exemplaar van
krokodil toch zeker vijf a zes honderd moeten betalen! Een nieuw snufje
bij hagedistassen zijn de tassen met grote overslag.
VOOR FEESTJES
Avondtasjes staan ook op veel verlanglijstjes, juist omdat je ze voor je
zélf niet gauw koopt. Ook hier is zwart de meest favoriete kleur naast wit,
goud en zilver. Er zijn piepkleine modelletjes, maar ook wat grotere, voor
de vrouw, die zelf autorijdt en al haar paperassen toch ook graag in een
moöi tasje bergt. We zien naast zijde erg veel lak. Geen wonder, want lak
is. voor de avond erg feestelijk.
De beugels van de tassen zijn over het algemeen bekleed, maar we zien
ook koperen en houten beugels. Ze zijn strak van lijn en hebben weinig
versiering.
De modellen van de reistassen hebben niet veel verandering ondergaan.
Wèl zijn de kleuren verfijnder geworden. We denken hierbij aan brede
strepen in verschillende kleuren grijs of combinaties met grijs. Als bij
zonder nieuwtje zien we bet opvouwbare koffertje van waterproof lin
nen, dat in ingeklapte toestand slechts een plat etui lijkt te zijn. Niet alleen
een heerlijk boodschappenkoffertje, maar ook een erg gemakkelijk ding
om op reis in de bagage te stoppen. Op de terugreis kunnen we er dan
alles instoppen wat onmogelijk meer in de grote koffer kan. Kleinbehuis-
den kunnen zo'n extra koffertje zelfs gemakkelijk een plaatsje geven!
BETTY TEELING.
(Adv.)
IVECEMBER is in zicht, ofwel de snoepmaand. „Snoep met mate.
Vermijd kleverig snoepgoed (toffees, noga) en snoepgoed dat lang
in de mond achterblijft (lollies, zuurtjes, drop, pepermuntjes). Snoep
liever vóór dan na het eten. Kauwgom dat zijn suiker verloren heeft
reinigt de mond". Dat staat te lezen in de conclusie van de brochure
„Voedingsvoorlichting gericht op het voorkomen en de bestrijding
van tandcarriës", een uitgave van het Voorlichtingsbureau voor de
Voeding, Koninginnegracht 42, Den Haag. Wij geven het adres er bij
opdat men desgewenst dit handige boekje zelf kan bestellen, want
het geeft veel nuttige en praktische informatie aan iedereen die het
optreden van gaatjes in tanden en kiezen bij zichzelf en bij zijn kin
deren wil tegengaan.
Na een inleiding is een apart hoofdstuk gewijd aan de voeding tij
dens de zwangerschap en de periode van het zogen, daarna volgen
afzonderlijke besprekingen over de voeding van de zuigeling, van de
kleuter en van oudere kinderen en volwassenen.
Voor wie geen tijd en geen gelegenheid heeft zich hier verder in
te gaan verdiepen, nemen wij uit de conclusie nog over twee belang
rijke punten bij het voorkomen van tandbederf. Allereerst dient men
te zorgen voor een goede reiniging van het gebit door gebruik van
een voeding die kauwfunctie vraagt. Deze natuurlijke reiniging dient
bovendien te worden ondersteund door regelmatig tandenborstelen en
mondspoelen.
Het in de mond achterblijven van koolhydraatrijke voedselresten
dient zoveel mogelijk te worden voorkomen door geen of zo weinig
mogelijk meelspijzen en suiker tussen de maaltijden te gebruiken.
Beëindig elke maaltijd bij voorkeur met iets dat de mond reinigt
(fruit, tomaten, komkommer e.d.) of in ieder geval geen of weinig
meelstoffen achterlaat (kaas, noten).
Indien men de maaltijd met ee« melkprodukt besluit,, dan liever
yoghurt (met matig suiker) dan pap of vla. Zo na de maaltijd nog
gesnoept wordt, is een kunstmatige mondreiniging nodig. Het tanden
borstelen 's morgens dient na het ontbijt plaats te vinden, terwijl
de laatste mondreiniging van de dag vlak vóór het naar bed gaan be
hoort te gebeuren.
Italië is tegenwoordig een dorado voor de modewereld. De Italiaanes ont
werpers trekken jaarlijks meer de aandacht en tal van Franse modehui
zen hebben 'ervaren, dat ook nu de 49 nieuwe collecties van de Romeinse
salons hoger zijn aangeslagen dan de minder verrassende Parijse „haute-
couture".
De confectiefabrikanten richten zich ook reeds sterker op de stijlvolle
Italiaanse lijn. Het ligt in de lijn, dat wij in ons land komende seizoenen
meer de zuidelijke invloed der Romeinen zullen volgen bij de aankoop van
een nieuw japonnetje, dan de toch ook nog altijd zwierige Franse voorbeel
den te (blijven) volgen.
Uboldo Baratta is het zuiverst Ita
liaans. Hij baseerde zich op de pro
vinciale klederdracht van zijn ge
boortestreek Emilia. Het gewaad
waar hij van uitging, wordt in de
Italiaanse zowel als in de vertaalde'
omschrijvingen een „tabberd" ge
noemd, maar wie de Italiaanse kle
derdrachten kent, weet dat het hier
om de grote, vierkante zijdén sjaal
gaat en waarvan de afmetingen en
de patronen variëren van gewest tot
gewest, tot in de Abruzzen slechts
een wollen sjaal van minder bewer
kelijke vorm is overgebleven.
Deze vierkante sjaal nu vinden wij
bij Baratta terug, maar dan verwerkt
in het bovenstuk van zijn afgebeelde
japon en daarvan slechts losgemaakt
door de garnering van contrasterend
gekleurde franje.
De voortste punt hangt wat lager
dan de achterste, zodat we bij het
achterpand een soort ruime kraag te
zien krijgen. De schouders worden er
juist mee overbloesd en de halsope
ning kan rond, vierkant of ovaal
zijn, maar liefst ruim plooiend.
GERAFFINEERD
Wij hebben genoten van zijn pak
jes en deux-pièces, omdat ze zo ori
gineel van coupe waren, met geraf
fineerde reliëfnaden en hier en daar
een randje bont' of leer. Het strakke
lijfje of nauw aansluitende bloes
geven het idee van een slank figuur-
tjë, terwijl het ruim bloesende of
sfaalvormig loshangende bovendeel
voor tal van gezette dames eventueel
•'.overvloedige vormen verhult.
De rokken zijn zo mogelijk iets
korter dan verleden jaar. Over het
algemeen wijder, alhoewel de koker-
rok er nog niet uit is. Dat zagen wij
wel bij de cocktaildresses die ook
van wollen stoffen werden gepresen
teerd.
In zijn collectie overheersten de
lichte tinten: wit, beige, lavendel,
lila, lichtgroen en zachtblauw.
ONPRAKTISCH
Patrick de Barentzen viel ons per
soonlijk wat tegen. Niet omdat hij
geen overvloedig gebruik zou hebben
gemaakt van zijn grote gaven, of
geen stijlvolle creaties voor het voet
licht van de overvolle salon liet tre
den, maar omdat het bij dit beken
de modehuis bleef bij die ene verras
sing: -een nieuwe lijn.
Hier heeft het huis getracht een
ander gezicht te geven aan de ver
schijning van de vrouw in de komen
de wintermode. Wij betwijfelen, of
deze stijl, hoe apart en sjiek ook, ten
volle geaccepteerd zal worden. De
enorme strikken aan de hals lijken
ons lastig, vooral aan de maaltijd
(uitgaansjaponnetjes draagt men toch
doorgaans bij een etentje in de stad)
en de volvormige rokken zijn lastig
bij het zitten. Zuiver praktische be
zwaren, aan te vullen met andere
kanttekeningen over het gebruik van
de noodzakelijke accessoires, maar
die kunnen we overigens vrij kie
zen.
Allerlei verschillende materialen
zijn gebruikt. De schouderlijnen lo
pen uiteen, van de natuurlijke via
vierkante tot wijd uitstaande en
sierlijk vallende draperieën. De bus
te is hier extra geaccentueerd. De
mantels vallen lang en sierlijk.
STOUTMOEDIG
Barocco is zo mogelijk nog gewaag
der, dorst blijkbaar groter risico aan,
.s daarbij, getuige de bijval, misschien
wel geslaagd, al zullen vele onzer
lezeressen zich verbazen over zijn
stoutmoedigheid.
De ontwerper heeft de verhoudin
gen gereduceerd, wierp zich op af
hangende schouders en kortere rok
ken (nog korter dan de concurren
tie!), smallere taille of afgeknotte
piramidevormen (met het topje on
der), verbande alle details en ver
kreeg zo een zeer opvallende ver
schijning. De vraag is slechts wie
zich daar in wil wagen.
Ook hier geen donkere kleuren,
maar gebroken wit, beige, bruin e.d.
spaar plezierigmet
vraag vooral om de
DUET-spaarkaart
Opvallend was de afwezigheid van
zwart.
EN NATUURLIJK
Eleanora Garnett bleek de na
tuurlijke vormen van -de vrouw te
hebben gevolgd. In deze fraaie col
lectie schitterden de sieraden op
lange avondjaponnen met korte of
lange mouwen, vervaardigd uit de
kostbaarste stoffen.
Die stoffen waren ook troef bij de
eenvoudiger modellen. We zagen zui
ver kamgaren mantelpakjes en licht
gewicht wol voor de namiddagvisites,
chiffon, brokaatzijde en nieuWe
kunststoffen van hoge kwaliteit voor
cocktaildress en avondjurk.
De mantels zijn langer geworden,
hetgeen prettig is voor ons kille kli
maat. Tot onze verrassing ontdekten
we hier wel zwart, zelfs veel donke
re kleurencombinaties voor de daag
se jurk, maar slechts een enkel
zwart gewaadje voor de uitgaansja-
pon.
Al met al een veelheid van lijnen
en kleuren, stiksels en versiersels,
stoffen en patronen, om over de ac
cessoires nog niet eens te spreken!
JOLANDA.