SPROOKJES uitSPINAZIELAND
VROUW
VOOR
GEZELLIG
FRITUREN
Voor KILLE uurtjes
Zaterdag 7 augustus 1965
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 7
Huidklachten
Er was eens een beeldig prinsesje.
Er wordt gevochten om éen hap meer of minder
Zenuwslopende
toestand
positie
nakomertje
De aderen
Knobbelhielen
Gezwollen voeten
Eksterogen
^Ttieuwe fraude
koecljcó van
ZONDER SPATTEN-ZONDER WALM
D. 100.86,65
de bewegingen masseren we de
achillespees boven de hiel, terwijl
we de voet op en neer bewegen. Als
het vriest nemen we wisselbaden,
waarbij we met koud water eindigen.
Hebt u geen mooie benen
en
Weet ti wel dat door d«
meeste vrouwen bij het
nakijken van htm zomer-
garderobe voor eventuele
vernieuwingen heel vaak
de rokken en jumpertje»
over het hoofd gezien
worden Zij denken op
dat ogenblik alleen maar
aan de lichte zwierige toi
letjes waar zij er graag zo
veel mogelijk van bezitten.
Natuurlijk, als wij aan de
zomer denken, gaan onze
gedachten het eerst uit
naar de zon, maar toch
mogen wij Ook de in ons
land zoveel voorkomende
gure dagen niet vergeten.
En denk eens aan de bus-
of treinreizen, die u nog
voor de boe£ hebt. En wat
trekken wij op deze da
gen dan het liefste aan
Geen mouwloze zomer ja
pon waar het dan natuur
lijk te kil voor is.
Daarom is het onontbeer
lijk een paar heerlijke rok
ken en warme jumpers te
bezitten waar we ons dan
zo fijn in thuis voelen.
Maar ook als wij bijvoor
beeld in de ochtenduren,
wanneer het vaak nog niet
zo warm is, onze bood
schappen moeten doen is
zulk een combinatie ideaal.
Het ensemble dat wij u
hier tonen, is gemaakt van
orlon en het bovenste deel
met v-uitsnijding is in een fijn groen en bruin wafelpatroon uitge
voerd. De strakke rok is van het zelfde patroon maar is alleen in
bruin gehouden.
Wij zullen u hiermee wel ran iets herinnerd hebben en wij hopen
dat ook u zult slagen om een paar gemakkelijke creaties te vinden.
De rokken worden weer korter! Wie vaak zonder kousen
rondstapt, moet daarom in deze periode van het jaar extra
aandacht aan haar benen besteden. Dat kost niet zo erg veel
moeite als we deze lichaamsonderdelen altijd al goed ver
zorgen. Wie zich heeft aangewend dagelijks de benen te was
sen met een vette, sterk schuimende zeep en ze na het bad
met olie of crème in te wrijven, beperkt de extra zorg natuur
lijk tot een minimum.
Het hele jaar door trekken we dagelijks schone kousen aan
en we- maken er een gewoonte van niet dagen achter elkaar
de zelfde schoenen te dragen. Éénmaal per week nemen we
als regel een voetbad en we passen dan meteen een kleine
voetmassage toe.
Wie vaak been- of voetklachten heeft, verwisselt in de loop
van de dag zeker één of meer keren van schoenen en let daar
bij op, dat ook de hakhoogte van de schoenen wisselt. Elke
avond een bruisend voetbad nemen en elke dag de voeten
masseren met een voetlotion of -crème.
(Nadruk verboden)
JOLANDA
Een ruwe huid en rode pukkeltjes
wijzen er meestal op, dat we in de
winter te dunne kousen gedragen
hebben, of dat de huid niet goed be
handeld is. Wat we kunnen doen om
dit te verhelpen?
Droog borstelen met een stevige
spons of borstel kan helpen. Ook
masseren met zeepschuim en een
borsteltje kan goede resultaten op
leveren evenals wissel- stortbaden.
Verder wrijven we de benen des
avonds in met een goede olie of des
morgens met een crème, die dadelijk
intrekt, en dus geen vettig laagje
achterlaat. Zo'n vettig laagje zou
immers overdag juist al het stof van
de straat vasthouden? Het invetten
van de benen doen we bij voorkeur
na een warm bad en vóór elk koud
Alle ouders beschouwen het als een idéaal, dat hun kleuter met graagte
zal eten en dat het gezellig is met elkaar te tafelen omdat alles zo'n vlot
sj) aangenaam verloop heeft. In werkelijkheid is het dikwijls héél anders!
Het gezeur begint bij het ontbijt en wordt voortgezet bij de lunch, soms -
•W "7 V
'cülmineert het bij het avondeten. Van alles wordt er geprobeerd: verhaaltjes
'r'f'i
Vértellen bij ieder stukje bröod („als het maar naar binnen gaat"), uren
teuten om de beker melk in microscopische slokjes te laten uitdrinken, er
tenslotte meer mee ophouden omdat het bijna al weer iijd is voor de vol-
jgnde maaltijd. *•-;
De voeding is een met emoties geladen onderwerp, zowel voor het kind
als voor de ouders. Met hartstocht wordt er söms gévochten om een hap
meer of minder. Er ontstaat een permanente gespannen situatie die eeuwig
schijnt te gaan voortduren.
de kleuter die zo'n volgeladen bord
voorgezet kfijgt is: „Daar begin ik
niet eens aan!" en het gezinsconflict
is geboren. Maar door wiens schuld?
Het gaat immers niet om de grote
kwantiteiten, maar ook kwaliteit, sa
menstelling en bereiding.
Hieruit volgt, dat het kind kleine
porties moeten worden aangeboden,
maar van alles wat. Dat moeten de
zelfde gérechten zijn, die de andere
aanzittenden aan de maaltijd nutti
gen. En dan maar hopen, dat de oude
ren het kind steeds voorgaan op de
goede weg, namelijk dat ze zelf eten
volgens de beginselen van de mo
derne voedingsleer.
LURKEN
AAN ZUIGFLES
Voor dè kleuter dus geen bijzondere
kostjes, althans niet voor gezonde
kinderen. Geen gelurk aan een zuig
fles door een kind dat allang geen
zuigeling meer is (eigenlijk schande
dat we zoiets anno 1965 nog op moe
ten schrijven), maar gewoon drin
ken uit een bekertje.
Geen fijngemalen, maar wel met
een scherp mes in kleine stukjes ge
sneden brood, groente en vlees voor
een peuter, die zijn eerste verjaardag
achter de rug heeft. Geen appelmoes
als de groente van de dag uit spina
zie bestaat.
En dan moet er ook nog voor wor
den gezorgd, dat er uitsluitend wordt
geconsumeerd op de daarvoor vast
gestelde tijden. Dat wil zeggen, dat er
niet tussendoor telkens wat eet- of
drinkbaars moet worden uitgedeeld:
geen koekjes, geen krentebollen, geen
bekers en geën plakken chocola,
want dan is de kindermaag nog te vol
als het gewone eten ter tafel komt,
ZELF
LEPEL HANTEREN
Een merkwaardig voorbeeld van
gemakkelijk te corrigeren voedsel-
weigering berust op het feit, dat vol
wassenen de kleuters niet altijd goed
begrijpen. Het gaat hier om het kind
van omstreeks anderhalf jaar, dat
steeds met smaak heeft gegeten en
dat nu niet meer bereid is een hap
door te slikken.
De oorzaak van dit volledig ver
stek laten gaan is dat het kind zelf
de lepel wil gaan hanteren en daar
geen toestemming voor krijgt in ver-
deTte'gezondër zafhij wordenband met het dan onherroepelijk op-
Het bord van de kleuter wordt dan tredende geklieder. Het is niet onge-
zó vol geschépt, dat het kind bij het woon, dat daardoor het plezier in het
Tien van zulke hoeveelheden al bij eten er zo volkomen af gaat dat de
voorbaat ontmoedigd is. kleuter nu helemaal voor het eten
Een veel voorkomende reactie van bedankt!
Natuurlijk, het eten is een belang
rijke zaak. Fouten, tekorten en on
evenwichtigheden in de samenstel
ling van het voedsel wreken zich
vaak in stoornissen van de gezond
heid, hetzij onmiddellijk, hetzij in het
latere leven-. Maar dat wil niet zeg
gen dat er vanwege die lichamelijke
gezondheid een zenuwslopende toe
stand moet ontstaan.
Een enkele maal komt het voor dat
de wortels van dit etenseuvel in diep
liggende psychologische stoornissen
moeten worden gezocht: de onbe
wuste verhouding van het kind tot
zijn oudèrs, of tussen de ouders on
derling.
Zulke ingewikkelde psychologische
problemen, die hun vertakkingen
waarschijnlijk ook nog wel op andere
gebieden hebben, zijn niet met enkele
voor de hand liggende aanwijzingen
tot oplossing te brengen. Specialis
tische hulp zal dan meestal noodza
kelijk zijn.
Maar dikwijls ligt de zaak geluk
kig veel eenvoudiger er? is de oor
zaak te vinden in een minder juiste
aanpak van het kind doordat zijn op
voeders de nodige ervaring nog niet
bezitten. Met een beetje goede wil
en een tikkeltje gezond verstand is
er dan best verbetering te bereiken.
Soms moet de oorzaak bijvoorbeeld
gezocht worden in een niet zo gun
stige samenstelling van hef gezin. Zo
komt het wel voor, dat er een aantal
oudere kinderen is, die ieder voor
■•zich vader en moeder spelen tegen
óver het nakomertje.
In zulk een situatie krijgt de jong
ste veel te veel aandacht, zodat het
kleintje in verwarming raakt omtrent
de meest eelmentaire begrippen van
ordelijkheid en gewoondoen. Als de
kleuter hierdoor „van slag" is ge
raakt, is er gemakkelijk weer een
normale toestand te bereiken, mits
men de abnormale verhoudingen tij
dig doorziet en zija maatregelen treft.
RIJSTEBRIJBERGEN
Een andere veel voorkomende fout
is het dat volwassenen denken: hoe,
meer voedsel het kind tot zich neemt,
NOG LANG
EN GELUKKIG
Zo kan men doorgaan met het op
sommen van oorzaken voor eetmoei-
lijkheden, maar dat heeft weinig
doel. Zijn de perikelen van ernstige
en hardnekkige aard, dan dient raad
te worden ingewonnen bij huisdokter,
kinderspecialist of consultatiebureau
arts.
Voordat men daartoe overgaat kan
men echter best met zichzelf te rade
gaan met vragen als: heb ik het mis
schien verkeerd aangepakt? Zijn er
soms te veel mensen die zich met het
kind bemoeien?
Och, vragen te over die men zich
zelf kan stellen: Krijgt het kind te
veel snoep? Is het bij ons aan tafel
wel rustig genoeg? Is het kind aan
tafel niet te moe na een lange speel
dag? Geven wij ze zelf voldoende
voorbeeld? Maar hoe dan ook: eten
opdringen is altijd verkeerd; bij een
ziek kind is dat fout, bij een gezond
kind ook.
dr. ALFREDA BRIEDÉ.
bad. En in de winter dragen we
warme kousen.
Rode adertjes op de dijbenen en
bij de voetgewrichten worden ver
oorzaakt door een slechte bloedcir
culatie of door overbelasting. Ze
komen voor bij vrouwen, die een zit
tend beroep uitoefenen en ze komen
te voorschijn bij zwangerschap en
bij spataderen.
Alles nu wat het bindweefsel
sterker maakt, is goed om deze
adertjes te bestrijden. We passen
dus borstelmassage en wisselstort
baden toe en leggen, zodra we zit
ten, de benen op een bankje. Mas
seren fve iets krachtiger dan doen
we dat steeds van beneden naar bo
ven, in de richting van het hart dus.
Gymnastiek, dansen, zwemmen en
wandelen zijn goed, hete baden zijn
taboe. En... heel vanzelfsprekend is
het helemaal fout om bij het zitten
de benen over elkaar te slaan.
Voor spataderklachten kunnen we
het beste naar de dokter gaan. Zo
lang we geen pijnlijke klachten heb
ben, zijn dé beste maatregelen, die
we kunnen nemen, zo vaak mogelijk
met de benen omhoog gaan zitten.
Ook in bed er voor zorgen dat de
benen wat hoger liggen. Een extra
kussen onder de matras is meestal
wel voldoende. Vaak is het nodig
elastieken kousen te dragen, ze
steunen de benen met een lichte
druk en ontlasten op deze manier 't
weefsel.
Veel bewegen is goed. Gymnas
tiek, fietsen en zwemmen zijn dus
toegestaan. Verboden zijn te nauwe
heupgordeltjes en kousebanden. Met
over elkaar geslagen benen zitten is
niet goed en zelf (dus onoordeelkun
dig) masseren is fout, evenals het
lopen op te hoge hakken.
Knobbelige en rode hielen krijgen
we door te nauwe, knellende schoe
nen, door vorst of door slechte
bloedsomloop. Het beste is om elke
dag onze hielen met warm zeep
water te borstelen, droog te wrijven
en stevig met crème of olie te mas
seren.
De huid bewerken we daar voor
zichtig met een puimsteentje, daar
na invetten. Met opwaarts rondgaan-
Mn ie w»b
Op het ogenblik zien we weer die
prachtige en glanzende, paarse vruch
ten in de groentewinkels liggen, de
aubergines.
Dit is van oorsprong een tropische
vrucht die tegenwoordig echter ook
in ons land gekweekt hordt zodat de
aubergine ook hier volop verkrijg
baar is.
Onbekend maakt onbemind en
waarschijnlijk is dit de reden dat deze
vrucht nog maar betrekkelijk weinig
gegeten wordt. Dat is jammer, want
er zijn juist zoveel smakkelijke toe
passingsmogelijkheden.
Gevuld, gebakken, in plakken ge
sneden of gegratineerd met kaas zal
voor velen de eerste kennismaking
met de aubergine een openbaring zijn,
ZONDAG: Turkse aubergines; appel
moes, haantjes, gebakken aard
appelen; meloen.
MAANDAG: gebakken kaasplak,
snijbonen, aardappelpuree; rijst
met arbrikozencompóte.
DINSDAG: bloemkool, eieren met
kerriesaus, aardappelen; vanïlle-
vla met frambozen.
WOENSDAG: rolpens met gebakken
appel, appelmoes, pureewentel
teefjes.
DONDERDAG: tuinbonen, warme
ham, peterseliesaus, aardappelen;
yoghurt met bruine suiker en ge
hakte noten.
VRIJDAG: vleescroquet met mosterd
saus, sla, aardappelpuree
of
vis croquet; Vla-flip.
ZATERDAG: risotto Milanese; hang
op.
Turkse aubergines
Snijd de aubergines in de lengte
in dikke plakken splits een ei en
meng de dooier met geraspte kaas tot
een stevig mengsel is verkregen. Leg
dit tussen 2 plakken aubergines.
Maak een dik beignetbeslag en haal
de aubergines hierdoor. Bak ze daar
na goud bruin en gaar in heet frituur
vet. Bestrooi ze met veel fijn gehakte
verse peterselie.
gezin
Wilt u koper een roodachtige glans
geven, wrijf het dan op met een prop
papier met as van kool of turf. Dit
werkje hoeft u maar ongeveer eens
in de vier weken te doen.
Bent u door een bij of wesp gesto
ken, haal dan direct de angel er uit
en besmeer de prik met natte soda
of ;.iet vochtige suiker. Pijn en bult
zullen dan slinken.
Pitrietmeubelen mogen niet met
zeep worden gereinigd: men moet
deze reinigen met sterk pekelwater
en eventuele vlekken bleken met
waterstofperoxyde.
O Visiever is zeer gezond, deze bevat
vitamine A en D. De lever wordt
even met water gekookt en dan met
zout bestrooid gegeten.
Parijs: Vier modellen uit de nieu-
we hoedjeskollektie voor najaar
en winter van Jean Barthet.
Linksboven: „Julie", 'n casquette
(pet) met das, waarvoor wol is
gebruikt in twee tonen geel
(mosterd en oker) en donker grijs.
Rechtsboven: „Claudine", een
hoedje met klep van witte flu-
weel, bewerkt met suède in ho-
ningkleur. Linksonder: „Laure",
een mutsdas van jersey in geel
en blauw met een zwarte franje.
Rechtsonder: „Amelie", een knot-
hoedje in rose velours met goud
fluweel.
Voor huisvrouw
f) Als de rozen of seringen de kopjes
laten hangen, steek dan deze snij
bloemen 35 tellen met het onder
einde in kokend water en daarna
direct in een vaas vers koud water.
Ze blijven daarna nog dagenlang
goed.
9 Dof geworden tegels krijgt u weer
glanzend, indien u deze afwrijft
met kranten, die vochtig gemaakt
zijn met verdunde salmiak.
O Bloedvlekken worden behandeld met
zout water en dan eventueel ble
ken met wat waterstofperoxyde.
(Goed verdunnen).
0 Vleesmolens smeert u met een paar
druppels glycerine. U voorkomt on
aangename smaak aan het vlees.
Tot de verzorging van de benen
behoort vanzelfsprekend de verzor
ging van de voeten. Gezwollen voe
ten krijgen we als we te lang zit
ten of staan. Wéér is het 't beste de
benen zo vaak als mogelijk is hoog
neer te leggen. Houden we tijdens
de huishoudelijke werkzaamheden
even een kleine rustpauze, dan dient
het, met het oog op onze voeten,
aanbeveling, tien minuten plat te
gaan liggen met de voeten schuin
omhoog tegen de muur. We strekken
de onderbenen van voet tot knie
krachtig uit, dan ontspannen de
bloedvaten zich.
Eksterogen ontstaan op plaatsen
waar de schoenen knellen. We ver
mijden dat zoveel mogelijk door
goed zittende schoenen te dragen,
die zacht bovenleer hebben. Hebben
we ondanks deze goede voorzorg
tóch een eksteroog, dan maken we
deze week met een speciale pleister
of tinctuur en we proberen de „pit"
te verwijderen. Hardnekkige geval
len gaan we niet te ruw te lijf, maar
laten ze door een goede pedicure
behandelen.
artket
Fruit een fijngesneden ui in een
pan. Was 2 kalf snieren, breng ze met
ruim water aan de kook en giet ze
af, zet ze weer met ruim water op,
breng ze met zout aan de kook en
kook ze gaar in 3 kwartier. Hak
de nieren fijn en doe ze bij de ge
fruite uien, voeg 200 gr. rijst toe en
bak ze even mee, tot de korrels licht
gekleurd zijn. Doe er een 'A l bouil
lon, wat zout en peper bij en laat de
rijst in 20 min. zachtjes gaar ko
kenRoer er van het vuur. 100 g ge
raspte kaas door.
Risotto Milanese
Eeltplekjes behandelen we met 'n
puimsteentje, dit maakt de huid
zacht en soepel.
Hebben we 's avonds of na een
middagje winkelen erg vermoeide en
pijnlijke voeten? Een ouderwets
maar probaat eji eenvoudig middel
tje is: een voetbad te nemen in wa
ter waar een scheut azijn aan is toe
gevoegd.