SPROOKJES uitSPINAZIELAND VROUW VOOR GEZELLIG FRITUREN Voor KILLE uurtjes Zaterdag 7 augustus 1965 DE VRIJE ZEEUW Pagina 7 Huidklachten Er was eens een beeldig prinsesje. Er wordt gevochten om éen hap meer of minder Zenuwslopende toestand positie nakomertje De aderen Knobbelhielen Gezwollen voeten Eksterogen ^Ttieuwe fraude koecljcó van ZONDER SPATTEN-ZONDER WALM D. 100.86,65 de bewegingen masseren we de achillespees boven de hiel, terwijl we de voet op en neer bewegen. Als het vriest nemen we wisselbaden, waarbij we met koud water eindigen. Hebt u geen mooie benen en Weet ti wel dat door d« meeste vrouwen bij het nakijken van htm zomer- garderobe voor eventuele vernieuwingen heel vaak de rokken en jumpertje» over het hoofd gezien worden Zij denken op dat ogenblik alleen maar aan de lichte zwierige toi letjes waar zij er graag zo veel mogelijk van bezitten. Natuurlijk, als wij aan de zomer denken, gaan onze gedachten het eerst uit naar de zon, maar toch mogen wij Ook de in ons land zoveel voorkomende gure dagen niet vergeten. En denk eens aan de bus- of treinreizen, die u nog voor de boe£ hebt. En wat trekken wij op deze da gen dan het liefste aan Geen mouwloze zomer ja pon waar het dan natuur lijk te kil voor is. Daarom is het onontbeer lijk een paar heerlijke rok ken en warme jumpers te bezitten waar we ons dan zo fijn in thuis voelen. Maar ook als wij bijvoor beeld in de ochtenduren, wanneer het vaak nog niet zo warm is, onze bood schappen moeten doen is zulk een combinatie ideaal. Het ensemble dat wij u hier tonen, is gemaakt van orlon en het bovenste deel met v-uitsnijding is in een fijn groen en bruin wafelpatroon uitge voerd. De strakke rok is van het zelfde patroon maar is alleen in bruin gehouden. Wij zullen u hiermee wel ran iets herinnerd hebben en wij hopen dat ook u zult slagen om een paar gemakkelijke creaties te vinden. De rokken worden weer korter! Wie vaak zonder kousen rondstapt, moet daarom in deze periode van het jaar extra aandacht aan haar benen besteden. Dat kost niet zo erg veel moeite als we deze lichaamsonderdelen altijd al goed ver zorgen. Wie zich heeft aangewend dagelijks de benen te was sen met een vette, sterk schuimende zeep en ze na het bad met olie of crème in te wrijven, beperkt de extra zorg natuur lijk tot een minimum. Het hele jaar door trekken we dagelijks schone kousen aan en we- maken er een gewoonte van niet dagen achter elkaar de zelfde schoenen te dragen. Éénmaal per week nemen we als regel een voetbad en we passen dan meteen een kleine voetmassage toe. Wie vaak been- of voetklachten heeft, verwisselt in de loop van de dag zeker één of meer keren van schoenen en let daar bij op, dat ook de hakhoogte van de schoenen wisselt. Elke avond een bruisend voetbad nemen en elke dag de voeten masseren met een voetlotion of -crème. (Nadruk verboden) JOLANDA Een ruwe huid en rode pukkeltjes wijzen er meestal op, dat we in de winter te dunne kousen gedragen hebben, of dat de huid niet goed be handeld is. Wat we kunnen doen om dit te verhelpen? Droog borstelen met een stevige spons of borstel kan helpen. Ook masseren met zeepschuim en een borsteltje kan goede resultaten op leveren evenals wissel- stortbaden. Verder wrijven we de benen des avonds in met een goede olie of des morgens met een crème, die dadelijk intrekt, en dus geen vettig laagje achterlaat. Zo'n vettig laagje zou immers overdag juist al het stof van de straat vasthouden? Het invetten van de benen doen we bij voorkeur na een warm bad en vóór elk koud Alle ouders beschouwen het als een idéaal, dat hun kleuter met graagte zal eten en dat het gezellig is met elkaar te tafelen omdat alles zo'n vlot sj) aangenaam verloop heeft. In werkelijkheid is het dikwijls héél anders! Het gezeur begint bij het ontbijt en wordt voortgezet bij de lunch, soms - •W "7 V 'cülmineert het bij het avondeten. Van alles wordt er geprobeerd: verhaaltjes 'r'f'i Vértellen bij ieder stukje bröod („als het maar naar binnen gaat"), uren teuten om de beker melk in microscopische slokjes te laten uitdrinken, er tenslotte meer mee ophouden omdat het bijna al weer iijd is voor de vol- jgnde maaltijd. *•-; De voeding is een met emoties geladen onderwerp, zowel voor het kind als voor de ouders. Met hartstocht wordt er söms gévochten om een hap meer of minder. Er ontstaat een permanente gespannen situatie die eeuwig schijnt te gaan voortduren. de kleuter die zo'n volgeladen bord voorgezet kfijgt is: „Daar begin ik niet eens aan!" en het gezinsconflict is geboren. Maar door wiens schuld? Het gaat immers niet om de grote kwantiteiten, maar ook kwaliteit, sa menstelling en bereiding. Hieruit volgt, dat het kind kleine porties moeten worden aangeboden, maar van alles wat. Dat moeten de zelfde gérechten zijn, die de andere aanzittenden aan de maaltijd nutti gen. En dan maar hopen, dat de oude ren het kind steeds voorgaan op de goede weg, namelijk dat ze zelf eten volgens de beginselen van de mo derne voedingsleer. LURKEN AAN ZUIGFLES Voor dè kleuter dus geen bijzondere kostjes, althans niet voor gezonde kinderen. Geen gelurk aan een zuig fles door een kind dat allang geen zuigeling meer is (eigenlijk schande dat we zoiets anno 1965 nog op moe ten schrijven), maar gewoon drin ken uit een bekertje. Geen fijngemalen, maar wel met een scherp mes in kleine stukjes ge sneden brood, groente en vlees voor een peuter, die zijn eerste verjaardag achter de rug heeft. Geen appelmoes als de groente van de dag uit spina zie bestaat. En dan moet er ook nog voor wor den gezorgd, dat er uitsluitend wordt geconsumeerd op de daarvoor vast gestelde tijden. Dat wil zeggen, dat er niet tussendoor telkens wat eet- of drinkbaars moet worden uitgedeeld: geen koekjes, geen krentebollen, geen bekers en geën plakken chocola, want dan is de kindermaag nog te vol als het gewone eten ter tafel komt, ZELF LEPEL HANTEREN Een merkwaardig voorbeeld van gemakkelijk te corrigeren voedsel- weigering berust op het feit, dat vol wassenen de kleuters niet altijd goed begrijpen. Het gaat hier om het kind van omstreeks anderhalf jaar, dat steeds met smaak heeft gegeten en dat nu niet meer bereid is een hap door te slikken. De oorzaak van dit volledig ver stek laten gaan is dat het kind zelf de lepel wil gaan hanteren en daar geen toestemming voor krijgt in ver- deTte'gezondër zafhij wordenband met het dan onherroepelijk op- Het bord van de kleuter wordt dan tredende geklieder. Het is niet onge- zó vol geschépt, dat het kind bij het woon, dat daardoor het plezier in het Tien van zulke hoeveelheden al bij eten er zo volkomen af gaat dat de voorbaat ontmoedigd is. kleuter nu helemaal voor het eten Een veel voorkomende reactie van bedankt! Natuurlijk, het eten is een belang rijke zaak. Fouten, tekorten en on evenwichtigheden in de samenstel ling van het voedsel wreken zich vaak in stoornissen van de gezond heid, hetzij onmiddellijk, hetzij in het latere leven-. Maar dat wil niet zeg gen dat er vanwege die lichamelijke gezondheid een zenuwslopende toe stand moet ontstaan. Een enkele maal komt het voor dat de wortels van dit etenseuvel in diep liggende psychologische stoornissen moeten worden gezocht: de onbe wuste verhouding van het kind tot zijn oudèrs, of tussen de ouders on derling. Zulke ingewikkelde psychologische problemen, die hun vertakkingen waarschijnlijk ook nog wel op andere gebieden hebben, zijn niet met enkele voor de hand liggende aanwijzingen tot oplossing te brengen. Specialis tische hulp zal dan meestal noodza kelijk zijn. Maar dikwijls ligt de zaak geluk kig veel eenvoudiger er? is de oor zaak te vinden in een minder juiste aanpak van het kind doordat zijn op voeders de nodige ervaring nog niet bezitten. Met een beetje goede wil en een tikkeltje gezond verstand is er dan best verbetering te bereiken. Soms moet de oorzaak bijvoorbeeld gezocht worden in een niet zo gun stige samenstelling van hef gezin. Zo komt het wel voor, dat er een aantal oudere kinderen is, die ieder voor ■•zich vader en moeder spelen tegen óver het nakomertje. In zulk een situatie krijgt de jong ste veel te veel aandacht, zodat het kleintje in verwarming raakt omtrent de meest eelmentaire begrippen van ordelijkheid en gewoondoen. Als de kleuter hierdoor „van slag" is ge raakt, is er gemakkelijk weer een normale toestand te bereiken, mits men de abnormale verhoudingen tij dig doorziet en zija maatregelen treft. RIJSTEBRIJBERGEN Een andere veel voorkomende fout is het dat volwassenen denken: hoe, meer voedsel het kind tot zich neemt, NOG LANG EN GELUKKIG Zo kan men doorgaan met het op sommen van oorzaken voor eetmoei- lijkheden, maar dat heeft weinig doel. Zijn de perikelen van ernstige en hardnekkige aard, dan dient raad te worden ingewonnen bij huisdokter, kinderspecialist of consultatiebureau arts. Voordat men daartoe overgaat kan men echter best met zichzelf te rade gaan met vragen als: heb ik het mis schien verkeerd aangepakt? Zijn er soms te veel mensen die zich met het kind bemoeien? Och, vragen te over die men zich zelf kan stellen: Krijgt het kind te veel snoep? Is het bij ons aan tafel wel rustig genoeg? Is het kind aan tafel niet te moe na een lange speel dag? Geven wij ze zelf voldoende voorbeeld? Maar hoe dan ook: eten opdringen is altijd verkeerd; bij een ziek kind is dat fout, bij een gezond kind ook. dr. ALFREDA BRIEDÉ. bad. En in de winter dragen we warme kousen. Rode adertjes op de dijbenen en bij de voetgewrichten worden ver oorzaakt door een slechte bloedcir culatie of door overbelasting. Ze komen voor bij vrouwen, die een zit tend beroep uitoefenen en ze komen te voorschijn bij zwangerschap en bij spataderen. Alles nu wat het bindweefsel sterker maakt, is goed om deze adertjes te bestrijden. We passen dus borstelmassage en wisselstort baden toe en leggen, zodra we zit ten, de benen op een bankje. Mas seren fve iets krachtiger dan doen we dat steeds van beneden naar bo ven, in de richting van het hart dus. Gymnastiek, dansen, zwemmen en wandelen zijn goed, hete baden zijn taboe. En... heel vanzelfsprekend is het helemaal fout om bij het zitten de benen over elkaar te slaan. Voor spataderklachten kunnen we het beste naar de dokter gaan. Zo lang we geen pijnlijke klachten heb ben, zijn dé beste maatregelen, die we kunnen nemen, zo vaak mogelijk met de benen omhoog gaan zitten. Ook in bed er voor zorgen dat de benen wat hoger liggen. Een extra kussen onder de matras is meestal wel voldoende. Vaak is het nodig elastieken kousen te dragen, ze steunen de benen met een lichte druk en ontlasten op deze manier 't weefsel. Veel bewegen is goed. Gymnas tiek, fietsen en zwemmen zijn dus toegestaan. Verboden zijn te nauwe heupgordeltjes en kousebanden. Met over elkaar geslagen benen zitten is niet goed en zelf (dus onoordeelkun dig) masseren is fout, evenals het lopen op te hoge hakken. Knobbelige en rode hielen krijgen we door te nauwe, knellende schoe nen, door vorst of door slechte bloedsomloop. Het beste is om elke dag onze hielen met warm zeep water te borstelen, droog te wrijven en stevig met crème of olie te mas seren. De huid bewerken we daar voor zichtig met een puimsteentje, daar na invetten. Met opwaarts rondgaan- Mn ie w»b Op het ogenblik zien we weer die prachtige en glanzende, paarse vruch ten in de groentewinkels liggen, de aubergines. Dit is van oorsprong een tropische vrucht die tegenwoordig echter ook in ons land gekweekt hordt zodat de aubergine ook hier volop verkrijg baar is. Onbekend maakt onbemind en waarschijnlijk is dit de reden dat deze vrucht nog maar betrekkelijk weinig gegeten wordt. Dat is jammer, want er zijn juist zoveel smakkelijke toe passingsmogelijkheden. Gevuld, gebakken, in plakken ge sneden of gegratineerd met kaas zal voor velen de eerste kennismaking met de aubergine een openbaring zijn, ZONDAG: Turkse aubergines; appel moes, haantjes, gebakken aard appelen; meloen. MAANDAG: gebakken kaasplak, snijbonen, aardappelpuree; rijst met arbrikozencompóte. DINSDAG: bloemkool, eieren met kerriesaus, aardappelen; vanïlle- vla met frambozen. WOENSDAG: rolpens met gebakken appel, appelmoes, pureewentel teefjes. DONDERDAG: tuinbonen, warme ham, peterseliesaus, aardappelen; yoghurt met bruine suiker en ge hakte noten. VRIJDAG: vleescroquet met mosterd saus, sla, aardappelpuree of vis croquet; Vla-flip. ZATERDAG: risotto Milanese; hang op. Turkse aubergines Snijd de aubergines in de lengte in dikke plakken splits een ei en meng de dooier met geraspte kaas tot een stevig mengsel is verkregen. Leg dit tussen 2 plakken aubergines. Maak een dik beignetbeslag en haal de aubergines hierdoor. Bak ze daar na goud bruin en gaar in heet frituur vet. Bestrooi ze met veel fijn gehakte verse peterselie. gezin Wilt u koper een roodachtige glans geven, wrijf het dan op met een prop papier met as van kool of turf. Dit werkje hoeft u maar ongeveer eens in de vier weken te doen. Bent u door een bij of wesp gesto ken, haal dan direct de angel er uit en besmeer de prik met natte soda of ;.iet vochtige suiker. Pijn en bult zullen dan slinken. Pitrietmeubelen mogen niet met zeep worden gereinigd: men moet deze reinigen met sterk pekelwater en eventuele vlekken bleken met waterstofperoxyde. O Visiever is zeer gezond, deze bevat vitamine A en D. De lever wordt even met water gekookt en dan met zout bestrooid gegeten. Parijs: Vier modellen uit de nieu- we hoedjeskollektie voor najaar en winter van Jean Barthet. Linksboven: „Julie", 'n casquette (pet) met das, waarvoor wol is gebruikt in twee tonen geel (mosterd en oker) en donker grijs. Rechtsboven: „Claudine", een hoedje met klep van witte flu- weel, bewerkt met suède in ho- ningkleur. Linksonder: „Laure", een mutsdas van jersey in geel en blauw met een zwarte franje. Rechtsonder: „Amelie", een knot- hoedje in rose velours met goud fluweel. Voor huisvrouw f) Als de rozen of seringen de kopjes laten hangen, steek dan deze snij bloemen 35 tellen met het onder einde in kokend water en daarna direct in een vaas vers koud water. Ze blijven daarna nog dagenlang goed. 9 Dof geworden tegels krijgt u weer glanzend, indien u deze afwrijft met kranten, die vochtig gemaakt zijn met verdunde salmiak. O Bloedvlekken worden behandeld met zout water en dan eventueel ble ken met wat waterstofperoxyde. (Goed verdunnen). 0 Vleesmolens smeert u met een paar druppels glycerine. U voorkomt on aangename smaak aan het vlees. Tot de verzorging van de benen behoort vanzelfsprekend de verzor ging van de voeten. Gezwollen voe ten krijgen we als we te lang zit ten of staan. Wéér is het 't beste de benen zo vaak als mogelijk is hoog neer te leggen. Houden we tijdens de huishoudelijke werkzaamheden even een kleine rustpauze, dan dient het, met het oog op onze voeten, aanbeveling, tien minuten plat te gaan liggen met de voeten schuin omhoog tegen de muur. We strekken de onderbenen van voet tot knie krachtig uit, dan ontspannen de bloedvaten zich. Eksterogen ontstaan op plaatsen waar de schoenen knellen. We ver mijden dat zoveel mogelijk door goed zittende schoenen te dragen, die zacht bovenleer hebben. Hebben we ondanks deze goede voorzorg tóch een eksteroog, dan maken we deze week met een speciale pleister of tinctuur en we proberen de „pit" te verwijderen. Hardnekkige geval len gaan we niet te ruw te lijf, maar laten ze door een goede pedicure behandelen. artket Fruit een fijngesneden ui in een pan. Was 2 kalf snieren, breng ze met ruim water aan de kook en giet ze af, zet ze weer met ruim water op, breng ze met zout aan de kook en kook ze gaar in 3 kwartier. Hak de nieren fijn en doe ze bij de ge fruite uien, voeg 200 gr. rijst toe en bak ze even mee, tot de korrels licht gekleurd zijn. Doe er een 'A l bouil lon, wat zout en peper bij en laat de rijst in 20 min. zachtjes gaar ko kenRoer er van het vuur. 100 g ge raspte kaas door. Risotto Milanese Eeltplekjes behandelen we met 'n puimsteentje, dit maakt de huid zacht en soepel. Hebben we 's avonds of na een middagje winkelen erg vermoeide en pijnlijke voeten? Een ouderwets maar probaat eji eenvoudig middel tje is: een voetbad te nemen in wa ter waar een scheut azijn aan is toe gevoegd.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1965 | | pagina 7