MIXEN EN KNEDEN
Ander vlees op tafel
Vitaminegebrek in de
winter is zeer gevaarlijk
DUET
VOOR
DE
VROUW
NYLONS
De nieuwe 'Postiljontas
Pagina 5
spaar plezlerlgmet
^met gratis
"waardezegels
van 15 en 25 et.
vraag vooral om de
DUE7»spaarkaart
■.".V.V.V.V.V
u
Zaterdag 16 januari 1965
DE VRIJE ZEEUW
MAAR
MET
WELKE
MACHINE
De ontwikkeling van „mechanische huishoudhulpen"
voor mixen, mengen en roeren is de laatste jaren in een
niet meer te stuiten stadium gekomen. Veel huisvrouwen
zijn al in het bezit van zo'n moderne machine, anderen
zijn zeker van plan zich er een aan te schaffen zodra het
budget dit toelaat.
Zo'n aanschaf vereist wel enig overleg. In de aller
eerste plaats moeten we ons afvragen waar het toestel
het best zou kunnen staan. Deze plaats moet zó ge
kozen zijn, dat het daar steeds voor gebruik gereed
staat. Ook is natuurlijk van belang of bij die plaats de
de voorzieningen aanwezig 'zijn om het werktuig er
inderdaad te kunnen laten werken. We houden er ver
der rekening mee, dat elke machine behalve plaats
ruimte ook een bepaalde hoeveelheid bedieningsruimte
vraagt.
De aanschaf moet ook worden afgestemd op de
grootte van het gezin, dus op de werkzaamheden die
ér verricht moeten worden. Belangrijk is, om bij de
aanschaf goed te weten wat het apparaat dat u koopt,
werkelijk kan doen. De ene huisvrouw bakt veel, wil
dus (zwaar) cakebeslag maken en boter-crème kunnen
slaan of deeg voor korstgebak kunnen maken. Daar
voor is een zware motor nodig. Een andere houdt niet
van ingewikkelde machines en volstaat liever met een
licht handtoestel, waarmee ze bijv. melkdranken voor
de kinderen wil klaarmaken.
WAT VERLANGT U
De prijzen lopen sterk uit
een, dat ligt aan het aantal
mogelijkheden, de sterkte van
de motor en de grootte van
het apparaat. Maar hierover
kan uw leverancier u zeker
voldoende inlichten. Vraag
eens gegevens van verschil
lende merken en ga die dan
thuis vergelijken.
Een keukenmachine bestaat
meestal uit een vaste meng
kom, waarin een stevige gar
de draait, en allerlei hulp
stukken, zoals een vruchten
sapcentrifuge, een vleesmo
len, een groentesnijder, een
koffiemolen en wat niet al.
Ook kan bij deze machine
vaak een aparte mengbeker
worden geplaatst.
Zo'n grote elektrische keu
kenhulp, die voor grote ge
zinnen heel veel praktisch nut
heeft, kan zich in een klein
gezin niet altijd helemaal
waar maken. Veel huisvrou
wen kiezen daarom liever een
handmixer of een staafmixer.
WAT DOEN ZE
Beide apparaten hebben
veel gemeen en hun pluspun
ten zijn snel opgesomd:
1. Zij kunnen zonder veel
voorbereiding in werking
worden gesteld;
2. Zij kunnen in elke wille
keurige kom of schaal
worden gebruikt;
3. Ze verwerken gemakkelijk
kleine hoeveelheden;
4. Zij kunnen gemakkelijk
onder de kraan worden
schoongemaakt;
5. Ze hebben maar een klein
plaatsje nodig.
Bovendien sparen we veel
van onze krachten met deze
^helpers. Ook tijd wordt ermee
uitgespaard, alleen niet zo
veel als met grote keuken
machines, omdat we hand
mixers nu eenmaal in de hand
moeten houden.
Met de handmixer kunnen
we room en eiwit kloppen,
we kunnen er schuimende
i spijzen mee bereiden en er
ook allerlei .dranken mee
.mengen. Ze lijken, wat de
'vorm betreft, op een strijk
ijzer. De meeste merken heb
ben verscheidene snelheden
die met een schakelaartje te
regelen zijn. Paarsgewijs aan
gebrachte gardes, ei-vormige
roerders en kneedhaken be
horen tot de uitrusting van
de handmixer. Sommige uit
voeringen, dat hangt van de
prijs af, hebben meer hulp
stukken, zoals eiwitklopper,
citroenpers of messenslijper.
Ze kunnen op een gemakke
lijke wijze in het toestel wor
den geplaatst en worden, als
het werk klaar is, bij de druk
op een schakelaar weer uit
geworpen.
Met de staafmixer kunnen
we rauwe groenten, aardap
pelen en fruit fijn maken, ge
kookte aardappelen pureren,
en amandelen, noten en kaas
malen.
ENKELE WENKEN
Bij de staafmixer is de as
van de motor verlengd met
een metalen staaf. Aan het
einl daarvan bevindt zich een
kapje met vier voetjes, waar
het hulpstukje in geplaatst is.
Bij gebruik houden we het
apparaat loodrecht in de te
verwerken ingrediënten. Een
combinatie van handmixer en
staafmixer opent voor de
huisvrouw vele gebruiksmo
gelijkheden. Er zijn verschil
lende uitvoeringen van in de
handel.
Hoge, smalle bekers zijn
praktisch tijdens het gebruik
van deze apparatuur, omdat
de inhoud hierin niet weg
spat en omdat de kracht en
de snelheid van de gardes, in
het bijzonder bij kleine hoe
veelheden, goed benut wordt.
Om van gekookte aard
appelen puree te maken, scha
kelen we het apparaat op
stand één en bewegen de
langzaam draaiende gardes in
de aardappelmassa. Zodra de
aardappelen fijn genoeg zijn,
doen we er warme melk en
een stukje boter bij. Nu be-
2 en tot slot zelfs met snel
heid 3, tot het geheel goed
luchtig is.
Eén enkel eiwit wordt snel
stijf als we een beker nemen
om het in te kloppen.
PAP EN SOEP
Griesmeelpap en haver
moutpap smaken nog lekker
der als we de handmixer ge
bruiken om alle ingrediënten
door elkaar te roeren. Haver
moutpap wordt onder voort
durend roeren aan de kook
gebracht.
Ook bij soepen bewijst de
handmixer zijn goede dien
sten. Tomatensoep bijvoor
beeld maken we op de ge
bruikelijke wijze door water
bij gesmoorde groenten, to
maten of tomatenpuree, blok
jes gekookte aardappelen en
een beetje zout te doen.
Daarna laten we dit alles snel
opkoken en maken dan de
soep af met de handmixer.
Later voegen we boter en
room (of koffiemelk) toe.
Verder bestaan er ook nog
zogenaamde mengbekers of
mixbekers, een geheel op
zichzelf staande apparatuur.
Deze snelmengbekers hebben
hoge, maar boven toe iets uit
lopende glazen, waarin on
derin een paar kleine mesjes
razend snel ronddraaien. Zo'n
mengbeker is ideaal voor het
even vlug maken van vruch-
tenmelk, tomatencocktails,
allerlei vruchtendranken,
groentesoep en vele andere
heerlijkheden. Maken we in
een mengbeker soepgroenten
fijn, dan voegen we altijd een
beetje water bij. De mesjes
„pakken" de groenten dan
beter.
BETTY TEELING.
DAN MOET U HET OOK ANDERS AANPAKKEN
In de wintermaanden komt er over het algemeen
wat méér en ook ander vlees op tafel. Daarom enkele
wenken voor de behandeling daarvan.
Wie denkt dat alle vlees in éven dikke of dunne
plakken, gesneden kan worden, heeft het mis. Ver
schillende soorten eisen een verschillende dikte.
Koud vlees, onverschillig wat, wordt altijd zeer dun
gesneden. Biefstuk kan zowel in één-persoons repen
worden gesneden als in dunne plakjes. De één-persoons
repen kan men naar verkiezing één of twee vingers
breed dik snijden.
(Adv.)
Tong op tafel
Ossetong, die altijd eerst van
het dikke vel moet zijn ont
daan, wordt in de schuinte in
dikke plakken gesneden (on
geveer 22»/a mm dik). Ge
rookte ossetong wordt even
eens in de schuinte, maar zo
dun mogelijk, gesneden. Kalfs-
tong wordt op dezelfde wijze
behandeld, terwiji lamstong
een één-persoons portie op
levert. Lunchtong uit blik
wordt eveneens heel dun ge
sneden op tafel gezet.
Ham wordt, indien warm op
gediend, in dikke plakken ge
sneden. Echter niet zo dik als
ossetong. Koude ham wordt zo
dun mogelijk gesneden.
Of ossehaas
Ossehaas wordt, indien warm
opgediend, in plakken van 2
mm dikte, dus tamelijk dik, ge
sneden. Koude ossehaas wordt
echter in dunne plakken ge
serveerd. Casseler of Hambur
ger rib héél dun.
Van rookvlees worden de
vetrandjes verwijderd, waarna
het in uiterst dunne plakken
wordt gesneden.
Gehakt, indien warm opge
diend, wordt in dikke plakken
en indien koud geserveerd, in
dunne plakken gegeven.
Kalfsborst, runderrib, lams
bout, varkensfricandeau e.d.
worden zowel koud als warm,
dun gesneden opgediend.
En de diepvries
Hebt u een diepvrieskip ge
kocht? Leg hem dan eerst in
een pan met een bodempje
lauw water op een zeer laag
pitje (spaarbrander) om te
ontdooien. Er komt dan van
zelf meer water vrij (van het
ijs). Wentel het bevroren
lichaam geregeld om tot de kip
helemaal ontdooid is. Daarna
kunt u haar pas gaan braden.
Diepvriesgroenten kunt u op
EEN ZONDERLINGE
CREATIE
„Gstaad", een ensemble van bei
ge en zwarte wol naar een ont
werp van Jeanne Lanvin. De
driekwart jas wordt over een
knie-pantalon-tuniek gedragen.
Lage zwarte schoenen, zwarte
kousen, beige handschoenen en
een zwart/beige geruit hoedje
completeren de zonderlinge ere*
atie.
H
zetten in weinig (koud) water
en ontdooien dan gelijk als u
ze opzet op een lage vlam.
Bijvoorbeeld doperwten blijft
de groene kleur beter behou
den als men ze in veel water
kookt.
Andere groenten
Asperges en bleekselderij
kunt u het best in ruim water
koken. De kooktijden van ver
schillende peulvruchten na een
nacht weken zijn voor:
Ronde groen-erwten; 1 k l!/s
uur; schokkers: 1 a 1% uur;
kapucijners; lVa a 2 uur; brui
ne bonen of witte bonen: a 1
uur; bruine bonen en witte bo
nen voor soep: 1 a 1)4 uur;
spliterwten, die niet geweekt
hoeven te worden, voor soep;
1 uur.
Het weken verkort niet al
leen de kooktijd, maar de peul
vruchten worden ook gelijk
matiger gaar. Dit bevordert
zeker de goede verteerbaar
heid. Het toevoegen van zout
aan het weekwater heeft een
gunstige invloed bij het koken.
Het gaat vriezen
Bewaar uw aardappelen vorst
vrij! Aardappelen die licht be
vroren zijn, smaken min of
meer zoet, maar zijn niet be
dorven. Als u ze enige dagen in
een verwarmd vertrek zet, dan
verdwijnt de zoete smaak lang
zamerhand en kan de aard
appel weer gebruikt worden.
Is de zoete smaak eventueel
niet helemaal weg, dan kunt u
de aardappelen nog best in een
of ander gerecht verwerken,
b.v. in een slaatje.
Zijn de piepers bij stréhge
vorst bevroren, dan kunnen we
er niet veel meer mee doen. Ze
zijn steenhard en zoet zolang ze
in die toestand verkeren en als
ze ontdooien, worden ze spon
zig. Eenmaal helemaal ont
dooid, rotten ze weg.
BETTY TEELING.
- INFECTIEGEVAAR IS GROTER
- MULTIVITAMINE-PREPARATEN ALS
AANVULLING
Met klem waarschuwde de bekende Westduitse far-
macoloog prof. dr. W. Grab uit Giessen ervoor, het
vitaminegebrek niet te onderschatten, daar het zo wei
nig klinisch duidelijk symptomen vertoont. Toch lijdt
een groot deel van de bevolking aan een „sluipend
vitaminegebrek". Maar zoals de ervaring geleerd heeft,
wordt dit aantal gedurende de wintermaanden nog
aanzienlijk groter. Het gevolg is- een duidelijke toe
name van de vatbaarheid gedurende deze tijd.
Het is met de ons thans ten
dienste staande medisch-tech-
nische methoden slechts zeer
moeilijk vast te stellen, of een
mens voldoende vitamine tot
zich neemt of niet. Bepaling
van het vitaminegehalte in
bloed of urine hebben slechts
weinig nut en geven alleen
aanwijzingen over een rela
tief vitaminegebrek. Zo kon
op grond van de algemeen
zeer veranderde voedings
wijze maar al te gemakkelijk
een latente gebrekstoestand
ontstaan. In dit verband zij
genoemd de zo populaire
werk- en tijdbesparende con
serven en kant-en-klaar-ge-
rechten. Op deze manier
wordt weliswaar de behoefte
aan calorieën maar niet de
behoefte aan vitaminen ge
dekt. Ook rauwkost en fruit
wordt in de wintermaanden
veel te weinig genuttigd.
Vitaminen zijn in de stof
wisseling van de mens onont
beerlijk. Daar in het organis
me dagelijks cellen te gronde
gaan en nieuwe gevormd
worden, moeten dagelijks de
voor dit proces onvervang
bare vitaminen aan dit orga
nisme worden toegevoegd,
want het lichaam kan ze
slechts in geringe mate op
slaan. Natuurlijk hebben vele
cellen een „onaantastbare
voorraad", zoals professor
Grab het noemt. Ook de vi
tale organen zoals hart, nie
ren en longen hebben zekere
reserven, want zij zijn slechts
dan tot het uiterste in staat,
als de vitaminetoevoer niet
ophoudt.
Pas wanneer er bij het
werk hogere eisen gesteld
worden, bij grotere lichame
lijke ispanningen of een ziek
te zoals bijv. bij griep, wor
den gevolgen van een tot dat
ogenblik onopgemerkt geble
ven vitaminegebrek duide
lijk). Het kan dan niet alleen
tot een ernstige crisis komen,
ook het herstel wordt ver
traagd. Reeds bij geringe
koorts of een lichte griep
worden er veel meer vitami
nen gebruikt dan wanneer
men gezond is. En er zijn nog
veel te veel mensen die dit
niet weten. Men meent, dat
het voldoende is, als men een
bepaalde hoeveelheid vita
mine C tot zich neemt. Het
lichaam heeft echter vooral
tijdens of na een ziekte be
hoefte aan alle vitaminen. Zij
moeten gelijktijdig en in een
afgewogen dosis toegevoerd
worden.
Volgens de mening van
prof. Grab zou het aanbe
veling verdienen in de win
ter bij de normale voeding
nog extra synthetische vita
mine-preparaten in te nemen.
Dit geldt natuurlijk in het
bijzonder, als iemand zich
voortdurend vermoeid en
ir Bij glad weer kunnen auto
mobilisten het beste „pom
pend" remmen. De wagen
veert dan op en neer en als
bij de neergaande beweging
op het rempedaal wordt ge
drukt, grijpen de banden
beter op het wegdek vast
door het gewicht van de om
laag drukkende wagen. Bij
de opgaande beweging moet
het rempedaal even worden
losgelaten, dan zal de hori
zontale snelheid in een ver
ticale beweging worden om
gezet.
lusteloos voelt, als hij zenuw
achtig en geprikkeld is en in
zijn lichamelijke en geeste
lijke capaciteiten verminde
ren. Bovendien biedt een
goede verzorging met vita
minen een betere bescher
ming tegen infectieziekten, in
het bijzonder tegen de griep.
De vitaminen hebben dus ook
nog een preventieve uitwer
king.
TIPS
MENU tan de waak
KUNT
NIET
ALLES
WETEN
ic Uw bril kunt u ontdoen van
kopergroen en andere onge
rechtigheden door het mon
tuur eens onder de kraan te
houden en zonodig de schar-
niertjes uit te borstelen met
een oude tandenborstel.
Daarna opwrijven met een
zachte doek.
ir Als u een aquarium wilt leeg-
hevelen, behoeft u niet aan
het uiteinde van de slang te
zuigen, indien u dit einde
even aan de kraan bevestigt
en eerst wat water naar de
bak doet toestromen. Zodra u
de slang lostrekt, stroomt al
het water volledig uit de bak.
ic Ondertrouwkaarten behoren
reeds kant en klaar te zijn op
de dag waarop wordt aange
tekend, omdat ze op die da
tum behoren te worden ge
post.
ic Als u een nieuwe bezem hebt
gekocht, vergeet deze dan
niet een dag geheel onder
water te zetten, alvorens hem
in gebruik te nemen.
i( Voorkom het verlies van
schooltas, autoped, kinder
fietsjes en ander kostbaar
speelgoed door er zelfkleven
de etiketjes met uw adres en
telefoonnummer op te plak
ken.
Als u met winter (sport)-
vakantie gaat, vergeet dan
vooral niet de waterleiding in
uw huis af te sluiten en af te
tappen en de buizen leeg te
blazen. Schakel ook elek
trisch licht en gas uit.
Vergeet tijdens de drukte van
de uitverkoop niet, voordelig
schoonmaakartikelen, boen-,
schuur en poetsgerei in te
slaan. Die hebt u nodig zodra
u met de grote schoonmaak
gaat beginnen.
Nog steeds plukken velen on
der ons de wrange vruchten van
de decembermaand, waarin we
maar raak gegeten en gedron
ken hebben, zonder ons om onze
„lijn" te bekommeren. Reali
seren we ons eigenlijk wel dat
kwark, magere kwark wel te
verstaan, een vermageringsmid
del bij uitstek is? Het bevat vrij
wel geen vet, dus weinig calo
rieën, maar wel veel eiwit en
daarom veroorzaakt het snel een
verzadigd gevoel.
Klop kwark met een paar
lepels melk romig en roer er
voor een hartige kwark (als
broodbeleg) veel gehakte tuin
kruiden, uitje, peper en zout
door en voor een zoete kwark
(als nagerecht) geraspte appel,
honing of gehakte noten door
heen.
ZONDAG: Bouillon; ossehaas,
bloemkool, aardappelen;
kwark met honing en noten.
MAANDAG: Hachee met aard
appelpuree en appelmoes
mokka-yoghurt.
DINSDAG: Stamppot rauwe an
dijvie met kaas; griesmeel
pudding met bessensap.
WOENSDAG: Erwtensoep met
prei, knolselderij en worst
drie in de pan.
DONDERDAG: Roerei, aardap
pelkoekjes, witlof; karne-
melksepap met stroop.
VRIJDAG: Champignon-omelet,
aardappelpuree en prei, öf
gevulde uien met groente,
aardappelen en geraspte
kaas; broodschoteltje.
ZATERDAG: Ravioli; fruit.
MOKKA-YOGHURT
Maak een halve liter mokka
vla door 1 lepel oploskoffie te
kloppen door een flesje vanille-
vla. Meng een flesje yoghurt
door deze mokkavla. Roer er
eventueel iets basterdsuiker
door. Doe de vla over in een
glazen schaal en garneer de bo
venkant met drie lepels gewelde
rozijnen. Sprenkel hierover iets
GEVULDE UIEN MET
GROENTE, AARDAPPELEN
EN GERASPTE KAAS
4 grote, stevige uien, 400 g
gehakt, 100 g geraspte kaas,
koffiemelk, paprika, kerry,
aardappelen, verschillende
soorten groenten.
Maak het gehakt aan met pa
prika, kerry, zout en de helft
van de geraspte kaas. Vul de
uitgeholde uien hiermede (voor
zichtig uithollen met scherp
mesje) en strooi de rest van de
geraspte kaas erover. Leg hier
en daar een klontje boter, zet de
uien in een vuurvaste schotel en
plaats deze gedurende een half
uur in een hete oven tot de uien
gaar zijn.
Geef er doperwten, spercie-
bonen, worteltjes, bloemkool
koolraap of champignons bij.
De eerste noviteit
die de Nederlandse
lederwarenmode in
het nieuwe jaar 1965
lanceert is Jolita's
„postiljontas".
Dit is een goede tij
ding; er blijkt uit
dat de inspiratiebron
die vorig jaar met
zoveel succes werd
aangeboord, nog lang
niet is uitgeput. Het
romantische
verleden heeft reeds
verschillende motie
ven en ideeën opge
leverd voor de leder-
warenmode-ontwer-
pers de citybag, de
reticule en het „cuir
ancien".
De nieuwe „postil
jontas" is afgeleid
van de tas, waarin
vroeger de koerier-
te-paard en de koet
sier-op-de-postwagen
hun poststukken
meevoerden.
Opmerkelijk is, dat
ook de tas waarin
de postboden thans
over de gehele we
reld de goede wen
sen voor het nieuwe
jaar rondbrengen,
daarop is gebaseerd.
De handige tas, uitgevoerd in een splinternieuwe Jolitaruit, sluit met
een brede klep die versierd is met koperen klinknagels en koddige
kwasten. Een kolfje naar de hand van de moderne jonge vrouw die
erg gemakkelijk véél in op Ir
aan 't winkelen is.
(Nadruk verboden).