MIXEN EN KNEDEN Ander vlees op tafel Vitaminegebrek in de winter is zeer gevaarlijk DUET VOOR DE VROUW NYLONS De nieuwe 'Postiljontas Pagina 5 spaar plezlerlgmet ^met gratis "waardezegels van 15 en 25 et. vraag vooral om de DUE7»spaarkaart ■.".V.V.V.V.V u Zaterdag 16 januari 1965 DE VRIJE ZEEUW MAAR MET WELKE MACHINE De ontwikkeling van „mechanische huishoudhulpen" voor mixen, mengen en roeren is de laatste jaren in een niet meer te stuiten stadium gekomen. Veel huisvrouwen zijn al in het bezit van zo'n moderne machine, anderen zijn zeker van plan zich er een aan te schaffen zodra het budget dit toelaat. Zo'n aanschaf vereist wel enig overleg. In de aller eerste plaats moeten we ons afvragen waar het toestel het best zou kunnen staan. Deze plaats moet zó ge kozen zijn, dat het daar steeds voor gebruik gereed staat. Ook is natuurlijk van belang of bij die plaats de de voorzieningen aanwezig 'zijn om het werktuig er inderdaad te kunnen laten werken. We houden er ver der rekening mee, dat elke machine behalve plaats ruimte ook een bepaalde hoeveelheid bedieningsruimte vraagt. De aanschaf moet ook worden afgestemd op de grootte van het gezin, dus op de werkzaamheden die ér verricht moeten worden. Belangrijk is, om bij de aanschaf goed te weten wat het apparaat dat u koopt, werkelijk kan doen. De ene huisvrouw bakt veel, wil dus (zwaar) cakebeslag maken en boter-crème kunnen slaan of deeg voor korstgebak kunnen maken. Daar voor is een zware motor nodig. Een andere houdt niet van ingewikkelde machines en volstaat liever met een licht handtoestel, waarmee ze bijv. melkdranken voor de kinderen wil klaarmaken. WAT VERLANGT U De prijzen lopen sterk uit een, dat ligt aan het aantal mogelijkheden, de sterkte van de motor en de grootte van het apparaat. Maar hierover kan uw leverancier u zeker voldoende inlichten. Vraag eens gegevens van verschil lende merken en ga die dan thuis vergelijken. Een keukenmachine bestaat meestal uit een vaste meng kom, waarin een stevige gar de draait, en allerlei hulp stukken, zoals een vruchten sapcentrifuge, een vleesmo len, een groentesnijder, een koffiemolen en wat niet al. Ook kan bij deze machine vaak een aparte mengbeker worden geplaatst. Zo'n grote elektrische keu kenhulp, die voor grote ge zinnen heel veel praktisch nut heeft, kan zich in een klein gezin niet altijd helemaal waar maken. Veel huisvrou wen kiezen daarom liever een handmixer of een staafmixer. WAT DOEN ZE Beide apparaten hebben veel gemeen en hun pluspun ten zijn snel opgesomd: 1. Zij kunnen zonder veel voorbereiding in werking worden gesteld; 2. Zij kunnen in elke wille keurige kom of schaal worden gebruikt; 3. Ze verwerken gemakkelijk kleine hoeveelheden; 4. Zij kunnen gemakkelijk onder de kraan worden schoongemaakt; 5. Ze hebben maar een klein plaatsje nodig. Bovendien sparen we veel van onze krachten met deze ^helpers. Ook tijd wordt ermee uitgespaard, alleen niet zo veel als met grote keuken machines, omdat we hand mixers nu eenmaal in de hand moeten houden. Met de handmixer kunnen we room en eiwit kloppen, we kunnen er schuimende i spijzen mee bereiden en er ook allerlei .dranken mee .mengen. Ze lijken, wat de 'vorm betreft, op een strijk ijzer. De meeste merken heb ben verscheidene snelheden die met een schakelaartje te regelen zijn. Paarsgewijs aan gebrachte gardes, ei-vormige roerders en kneedhaken be horen tot de uitrusting van de handmixer. Sommige uit voeringen, dat hangt van de prijs af, hebben meer hulp stukken, zoals eiwitklopper, citroenpers of messenslijper. Ze kunnen op een gemakke lijke wijze in het toestel wor den geplaatst en worden, als het werk klaar is, bij de druk op een schakelaar weer uit geworpen. Met de staafmixer kunnen we rauwe groenten, aardap pelen en fruit fijn maken, ge kookte aardappelen pureren, en amandelen, noten en kaas malen. ENKELE WENKEN Bij de staafmixer is de as van de motor verlengd met een metalen staaf. Aan het einl daarvan bevindt zich een kapje met vier voetjes, waar het hulpstukje in geplaatst is. Bij gebruik houden we het apparaat loodrecht in de te verwerken ingrediënten. Een combinatie van handmixer en staafmixer opent voor de huisvrouw vele gebruiksmo gelijkheden. Er zijn verschil lende uitvoeringen van in de handel. Hoge, smalle bekers zijn praktisch tijdens het gebruik van deze apparatuur, omdat de inhoud hierin niet weg spat en omdat de kracht en de snelheid van de gardes, in het bijzonder bij kleine hoe veelheden, goed benut wordt. Om van gekookte aard appelen puree te maken, scha kelen we het apparaat op stand één en bewegen de langzaam draaiende gardes in de aardappelmassa. Zodra de aardappelen fijn genoeg zijn, doen we er warme melk en een stukje boter bij. Nu be- 2 en tot slot zelfs met snel heid 3, tot het geheel goed luchtig is. Eén enkel eiwit wordt snel stijf als we een beker nemen om het in te kloppen. PAP EN SOEP Griesmeelpap en haver moutpap smaken nog lekker der als we de handmixer ge bruiken om alle ingrediënten door elkaar te roeren. Haver moutpap wordt onder voort durend roeren aan de kook gebracht. Ook bij soepen bewijst de handmixer zijn goede dien sten. Tomatensoep bijvoor beeld maken we op de ge bruikelijke wijze door water bij gesmoorde groenten, to maten of tomatenpuree, blok jes gekookte aardappelen en een beetje zout te doen. Daarna laten we dit alles snel opkoken en maken dan de soep af met de handmixer. Later voegen we boter en room (of koffiemelk) toe. Verder bestaan er ook nog zogenaamde mengbekers of mixbekers, een geheel op zichzelf staande apparatuur. Deze snelmengbekers hebben hoge, maar boven toe iets uit lopende glazen, waarin on derin een paar kleine mesjes razend snel ronddraaien. Zo'n mengbeker is ideaal voor het even vlug maken van vruch- tenmelk, tomatencocktails, allerlei vruchtendranken, groentesoep en vele andere heerlijkheden. Maken we in een mengbeker soepgroenten fijn, dan voegen we altijd een beetje water bij. De mesjes „pakken" de groenten dan beter. BETTY TEELING. DAN MOET U HET OOK ANDERS AANPAKKEN In de wintermaanden komt er over het algemeen wat méér en ook ander vlees op tafel. Daarom enkele wenken voor de behandeling daarvan. Wie denkt dat alle vlees in éven dikke of dunne plakken, gesneden kan worden, heeft het mis. Ver schillende soorten eisen een verschillende dikte. Koud vlees, onverschillig wat, wordt altijd zeer dun gesneden. Biefstuk kan zowel in één-persoons repen worden gesneden als in dunne plakjes. De één-persoons repen kan men naar verkiezing één of twee vingers breed dik snijden. (Adv.) Tong op tafel Ossetong, die altijd eerst van het dikke vel moet zijn ont daan, wordt in de schuinte in dikke plakken gesneden (on geveer 22»/a mm dik). Ge rookte ossetong wordt even eens in de schuinte, maar zo dun mogelijk, gesneden. Kalfs- tong wordt op dezelfde wijze behandeld, terwiji lamstong een één-persoons portie op levert. Lunchtong uit blik wordt eveneens heel dun ge sneden op tafel gezet. Ham wordt, indien warm op gediend, in dikke plakken ge sneden. Echter niet zo dik als ossetong. Koude ham wordt zo dun mogelijk gesneden. Of ossehaas Ossehaas wordt, indien warm opgediend, in plakken van 2 mm dikte, dus tamelijk dik, ge sneden. Koude ossehaas wordt echter in dunne plakken ge serveerd. Casseler of Hambur ger rib héél dun. Van rookvlees worden de vetrandjes verwijderd, waarna het in uiterst dunne plakken wordt gesneden. Gehakt, indien warm opge diend, wordt in dikke plakken en indien koud geserveerd, in dunne plakken gegeven. Kalfsborst, runderrib, lams bout, varkensfricandeau e.d. worden zowel koud als warm, dun gesneden opgediend. En de diepvries Hebt u een diepvrieskip ge kocht? Leg hem dan eerst in een pan met een bodempje lauw water op een zeer laag pitje (spaarbrander) om te ontdooien. Er komt dan van zelf meer water vrij (van het ijs). Wentel het bevroren lichaam geregeld om tot de kip helemaal ontdooid is. Daarna kunt u haar pas gaan braden. Diepvriesgroenten kunt u op EEN ZONDERLINGE CREATIE „Gstaad", een ensemble van bei ge en zwarte wol naar een ont werp van Jeanne Lanvin. De driekwart jas wordt over een knie-pantalon-tuniek gedragen. Lage zwarte schoenen, zwarte kousen, beige handschoenen en een zwart/beige geruit hoedje completeren de zonderlinge ere* atie. H zetten in weinig (koud) water en ontdooien dan gelijk als u ze opzet op een lage vlam. Bijvoorbeeld doperwten blijft de groene kleur beter behou den als men ze in veel water kookt. Andere groenten Asperges en bleekselderij kunt u het best in ruim water koken. De kooktijden van ver schillende peulvruchten na een nacht weken zijn voor: Ronde groen-erwten; 1 k l!/s uur; schokkers: 1 a 1% uur; kapucijners; lVa a 2 uur; brui ne bonen of witte bonen: a 1 uur; bruine bonen en witte bo nen voor soep: 1 a 1)4 uur; spliterwten, die niet geweekt hoeven te worden, voor soep; 1 uur. Het weken verkort niet al leen de kooktijd, maar de peul vruchten worden ook gelijk matiger gaar. Dit bevordert zeker de goede verteerbaar heid. Het toevoegen van zout aan het weekwater heeft een gunstige invloed bij het koken. Het gaat vriezen Bewaar uw aardappelen vorst vrij! Aardappelen die licht be vroren zijn, smaken min of meer zoet, maar zijn niet be dorven. Als u ze enige dagen in een verwarmd vertrek zet, dan verdwijnt de zoete smaak lang zamerhand en kan de aard appel weer gebruikt worden. Is de zoete smaak eventueel niet helemaal weg, dan kunt u de aardappelen nog best in een of ander gerecht verwerken, b.v. in een slaatje. Zijn de piepers bij stréhge vorst bevroren, dan kunnen we er niet veel meer mee doen. Ze zijn steenhard en zoet zolang ze in die toestand verkeren en als ze ontdooien, worden ze spon zig. Eenmaal helemaal ont dooid, rotten ze weg. BETTY TEELING. - INFECTIEGEVAAR IS GROTER - MULTIVITAMINE-PREPARATEN ALS AANVULLING Met klem waarschuwde de bekende Westduitse far- macoloog prof. dr. W. Grab uit Giessen ervoor, het vitaminegebrek niet te onderschatten, daar het zo wei nig klinisch duidelijk symptomen vertoont. Toch lijdt een groot deel van de bevolking aan een „sluipend vitaminegebrek". Maar zoals de ervaring geleerd heeft, wordt dit aantal gedurende de wintermaanden nog aanzienlijk groter. Het gevolg is- een duidelijke toe name van de vatbaarheid gedurende deze tijd. Het is met de ons thans ten dienste staande medisch-tech- nische methoden slechts zeer moeilijk vast te stellen, of een mens voldoende vitamine tot zich neemt of niet. Bepaling van het vitaminegehalte in bloed of urine hebben slechts weinig nut en geven alleen aanwijzingen over een rela tief vitaminegebrek. Zo kon op grond van de algemeen zeer veranderde voedings wijze maar al te gemakkelijk een latente gebrekstoestand ontstaan. In dit verband zij genoemd de zo populaire werk- en tijdbesparende con serven en kant-en-klaar-ge- rechten. Op deze manier wordt weliswaar de behoefte aan calorieën maar niet de behoefte aan vitaminen ge dekt. Ook rauwkost en fruit wordt in de wintermaanden veel te weinig genuttigd. Vitaminen zijn in de stof wisseling van de mens onont beerlijk. Daar in het organis me dagelijks cellen te gronde gaan en nieuwe gevormd worden, moeten dagelijks de voor dit proces onvervang bare vitaminen aan dit orga nisme worden toegevoegd, want het lichaam kan ze slechts in geringe mate op slaan. Natuurlijk hebben vele cellen een „onaantastbare voorraad", zoals professor Grab het noemt. Ook de vi tale organen zoals hart, nie ren en longen hebben zekere reserven, want zij zijn slechts dan tot het uiterste in staat, als de vitaminetoevoer niet ophoudt. Pas wanneer er bij het werk hogere eisen gesteld worden, bij grotere lichame lijke ispanningen of een ziek te zoals bijv. bij griep, wor den gevolgen van een tot dat ogenblik onopgemerkt geble ven vitaminegebrek duide lijk). Het kan dan niet alleen tot een ernstige crisis komen, ook het herstel wordt ver traagd. Reeds bij geringe koorts of een lichte griep worden er veel meer vitami nen gebruikt dan wanneer men gezond is. En er zijn nog veel te veel mensen die dit niet weten. Men meent, dat het voldoende is, als men een bepaalde hoeveelheid vita mine C tot zich neemt. Het lichaam heeft echter vooral tijdens of na een ziekte be hoefte aan alle vitaminen. Zij moeten gelijktijdig en in een afgewogen dosis toegevoerd worden. Volgens de mening van prof. Grab zou het aanbe veling verdienen in de win ter bij de normale voeding nog extra synthetische vita mine-preparaten in te nemen. Dit geldt natuurlijk in het bijzonder, als iemand zich voortdurend vermoeid en ir Bij glad weer kunnen auto mobilisten het beste „pom pend" remmen. De wagen veert dan op en neer en als bij de neergaande beweging op het rempedaal wordt ge drukt, grijpen de banden beter op het wegdek vast door het gewicht van de om laag drukkende wagen. Bij de opgaande beweging moet het rempedaal even worden losgelaten, dan zal de hori zontale snelheid in een ver ticale beweging worden om gezet. lusteloos voelt, als hij zenuw achtig en geprikkeld is en in zijn lichamelijke en geeste lijke capaciteiten verminde ren. Bovendien biedt een goede verzorging met vita minen een betere bescher ming tegen infectieziekten, in het bijzonder tegen de griep. De vitaminen hebben dus ook nog een preventieve uitwer king. TIPS MENU tan de waak KUNT NIET ALLES WETEN ic Uw bril kunt u ontdoen van kopergroen en andere onge rechtigheden door het mon tuur eens onder de kraan te houden en zonodig de schar- niertjes uit te borstelen met een oude tandenborstel. Daarna opwrijven met een zachte doek. ir Als u een aquarium wilt leeg- hevelen, behoeft u niet aan het uiteinde van de slang te zuigen, indien u dit einde even aan de kraan bevestigt en eerst wat water naar de bak doet toestromen. Zodra u de slang lostrekt, stroomt al het water volledig uit de bak. ic Ondertrouwkaarten behoren reeds kant en klaar te zijn op de dag waarop wordt aange tekend, omdat ze op die da tum behoren te worden ge post. ic Als u een nieuwe bezem hebt gekocht, vergeet deze dan niet een dag geheel onder water te zetten, alvorens hem in gebruik te nemen. i( Voorkom het verlies van schooltas, autoped, kinder fietsjes en ander kostbaar speelgoed door er zelfkleven de etiketjes met uw adres en telefoonnummer op te plak ken. Als u met winter (sport)- vakantie gaat, vergeet dan vooral niet de waterleiding in uw huis af te sluiten en af te tappen en de buizen leeg te blazen. Schakel ook elek trisch licht en gas uit. Vergeet tijdens de drukte van de uitverkoop niet, voordelig schoonmaakartikelen, boen-, schuur en poetsgerei in te slaan. Die hebt u nodig zodra u met de grote schoonmaak gaat beginnen. Nog steeds plukken velen on der ons de wrange vruchten van de decembermaand, waarin we maar raak gegeten en gedron ken hebben, zonder ons om onze „lijn" te bekommeren. Reali seren we ons eigenlijk wel dat kwark, magere kwark wel te verstaan, een vermageringsmid del bij uitstek is? Het bevat vrij wel geen vet, dus weinig calo rieën, maar wel veel eiwit en daarom veroorzaakt het snel een verzadigd gevoel. Klop kwark met een paar lepels melk romig en roer er voor een hartige kwark (als broodbeleg) veel gehakte tuin kruiden, uitje, peper en zout door en voor een zoete kwark (als nagerecht) geraspte appel, honing of gehakte noten door heen. ZONDAG: Bouillon; ossehaas, bloemkool, aardappelen; kwark met honing en noten. MAANDAG: Hachee met aard appelpuree en appelmoes mokka-yoghurt. DINSDAG: Stamppot rauwe an dijvie met kaas; griesmeel pudding met bessensap. WOENSDAG: Erwtensoep met prei, knolselderij en worst drie in de pan. DONDERDAG: Roerei, aardap pelkoekjes, witlof; karne- melksepap met stroop. VRIJDAG: Champignon-omelet, aardappelpuree en prei, öf gevulde uien met groente, aardappelen en geraspte kaas; broodschoteltje. ZATERDAG: Ravioli; fruit. MOKKA-YOGHURT Maak een halve liter mokka vla door 1 lepel oploskoffie te kloppen door een flesje vanille- vla. Meng een flesje yoghurt door deze mokkavla. Roer er eventueel iets basterdsuiker door. Doe de vla over in een glazen schaal en garneer de bo venkant met drie lepels gewelde rozijnen. Sprenkel hierover iets GEVULDE UIEN MET GROENTE, AARDAPPELEN EN GERASPTE KAAS 4 grote, stevige uien, 400 g gehakt, 100 g geraspte kaas, koffiemelk, paprika, kerry, aardappelen, verschillende soorten groenten. Maak het gehakt aan met pa prika, kerry, zout en de helft van de geraspte kaas. Vul de uitgeholde uien hiermede (voor zichtig uithollen met scherp mesje) en strooi de rest van de geraspte kaas erover. Leg hier en daar een klontje boter, zet de uien in een vuurvaste schotel en plaats deze gedurende een half uur in een hete oven tot de uien gaar zijn. Geef er doperwten, spercie- bonen, worteltjes, bloemkool koolraap of champignons bij. De eerste noviteit die de Nederlandse lederwarenmode in het nieuwe jaar 1965 lanceert is Jolita's „postiljontas". Dit is een goede tij ding; er blijkt uit dat de inspiratiebron die vorig jaar met zoveel succes werd aangeboord, nog lang niet is uitgeput. Het romantische verleden heeft reeds verschillende motie ven en ideeën opge leverd voor de leder- warenmode-ontwer- pers de citybag, de reticule en het „cuir ancien". De nieuwe „postil jontas" is afgeleid van de tas, waarin vroeger de koerier- te-paard en de koet sier-op-de-postwagen hun poststukken meevoerden. Opmerkelijk is, dat ook de tas waarin de postboden thans over de gehele we reld de goede wen sen voor het nieuwe jaar rondbrengen, daarop is gebaseerd. De handige tas, uitgevoerd in een splinternieuwe Jolitaruit, sluit met een brede klep die versierd is met koperen klinknagels en koddige kwasten. Een kolfje naar de hand van de moderne jonge vrouw die erg gemakkelijk véél in op Ir aan 't winkelen is. (Nadruk verboden).

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1965 | | pagina 5