io en Televisie
BEURSOVERZICHT
KUST DIE WEINIGEN VERSTAAN
SUIKER 6EK0EG IR REDERLARB
Hoge opbrenst per hetiare
DE LEEUW VAN BASHRA
Pagina 7
Welke soort?
Hoogstens vijf
Hout en vuil
Kies boerenkaas!
Agenda
Zes tosi boter
in lichter
Woensdag 30 december *64
DE VRIJE ZEEUW
Welke kaas bij uw dessert?
landen, zelfs in Denemarken en België, na
gemaakt. Wat is dan het verschil met boe
renkaas? Dit, dat een zelf kazende boer de
melk van een beperkt aantal koeien volgens
een. vaste werkwijze verkaast. Een zuivel
fabriek ontvangt de melk van een paar hon
derd bedrijven. Dat is melk die onder heel
verschillende omstandigheden gewonnen is
en waarvan een deel niet aan hoge eisen be
antwoordt. Een tweede verschil is, dat de
melk op de zuivelfabriek gepasteuriseerd
wordt alvorens zij tot kaas verwerkt wordt
en dat doet de zelfkazende boer niet. De pas-
teurisatie is goed om tuberkelbacillen te
doden, maar beïnvloedt de smaak van de
kaas niet ten goede.
Er zijn tal van Nederlandse kaassoorten,
maar ze zijn niet alle geschikt als dessert.
Volvette Goudse en Cheddar bijv. wel, maar
bij lunchkaasjes hebben wij teveel korst. De
Edammer kaasjes hebben ook meer korst
dan die van Gouds model, maar zijn nog
bruikbaar. Voorts is er nog baby-Edammer,
broodkaas, Friese kanterkaas (gekruid en
ongekruid), Leidse en middelbare kaas,
Friese nagelkaas en Leidse kaas.
Een aardig assortiment kan zijn: stukies
belegen boerenkaas, jonge fabriekskaas, ge
kruide en nagelkaas. Een andere groep kan
zijn: jonge boeren- of Goudse fabriekskaas,
Emmentaler en Rocquefort. Wilt u zich aan
de camembert wagen, zet er dan Emmen
taler en een Nederlandse soort tegenover.
Overigens kunt u, als u een assortiment
wilt samenstellen, natuurlijk zelf proeven en
keuren. Bijzondere kaassoorten uit het bui
tenland zijn: steppekaas, Tilsiter, Port Sa-
lut, Rocquefort, Gorgonzola en Brie. De
Deense soorten omvatten ook nabootsingen
van andere, bijv. Samso, Danbo, Fynbo, Elbo,
Tybo, Molbo, Maribo, Havarti, Esrom, Dana-
blu (Deense Rocquefort) en Mycella (Deense
Gorgonzola). De Deense soorten bevallen
uitstekend. Ze evenaren vaak de Franse ori
ginelen.
Niettemin raden wij u aan nooit een al te
groot assortiment te kiezen. Het heeft weinig
zin meer dan vijf soorten tegelijk aan te bie-
den. Men kan n.l. moeilijk vijf soorten kie
zen die voor de leek duidelijk herkenbaar zijn
en alle gewaardeerd worden.
U kunt'er dan een paar pittige soorten bij
doen, zodat de liefhebbers daarvan aan hun
trekken komen en de anderen ook iets van
hun gading vinden. Bedenk echter wel, dat
tal van peperdure buitenlandse soorten, soms
fraai in staniool verpakt, zeer tegenvallen
in smaak en dat met schimmel dooraderde
soorten voor sommigen een delicatesse zijn.
U kunt afgaan op eigen smaak en inzicht
en u kunt u ook laten voorlichten door uw
kaas- of delicatessenhandelaar. Maar nog
maals: voor een huiselijk feestje zijn meer
dan vijf soorten niet nodig.
Om duidelijk te maken hoe het komt dat er
zoveel kaassoorten zijn moeten wij uitgaan
van melk. Melk bestaat voor 87,5 procent uit
water, d.w.z. de melk zoals dé koe haar geeft.
Van de 12,5 procent droge stof is 3,30 pro
cent eiwit en wel 2,5 procent caseïne of kaas-
stof en 0,5 procent albumine, 3,75 procent vet
en voorts zijn er zouten en melksuiker. Voor
de boterbereiding is het vet van belang, voor
de kaasbereiding vet en eiwit.
Om de eiwitten neer te slaan gebruikt men
het aftreksel van de lebmaag van nuchtere
kalveren, het stremsel. De aldus verkregen
kwark wordt afgeschept, in kaasvaten ge
daan en geperst. Na in de pekelbak zout te
hebben opgenomen kan de kaas in het pak
huis of de kaaskelder rijpen. Kaas bestaat
voornamelijk uit eiwit en vet; voorts bevat
ze wat zouten en water. Gezien het weinige
water kunnen er maar weinig bacteriologi
sche omzettingen plaats hebben en dat heeft
tot gevolg, dat goede kaas wel drie jaar oud
kan worden zonder oneetbaar te worden.
Melkzuurbacteriën bevorderen een goede
rijping; kaasgebreken ontstaan door ver
keerde soorten bacteriën. De gaten in de
kaas ontstaan tengevolge van gasvorming
door bacteriewerking, zoals het gist in ons
brood ook doet.
Doordat er vele soorten runderen zijn met
vele melksamenstellingen, krijgen we al ver
schillen in kaas. Ook de bereidingswijze en
de ouderdom van de kaas hebben invloed. De
bereidingswijze beslist er ook over welke
aromatische bacteriën aan het rijpingsproces
zullen deelnemen en zo wordt ook de smaak
beïnvloed.
Een hardnekkig bijgeloof is het, dat alleen
uit vuile melk lekkere kaas zou kunnen wor
den bereid. Het tegendeel is het geval. Wel
valt niet te ontkennen, dat het houten kaas
gereedschap bacteriologische invloed heeft
en dat bij enkele buitenlandse soorten opzet
telijk vermenging met vuil plaats heeft om
bepaalde schimmelontwikkelingen te ver
krijgen.
Dat u kaas ook smelten kunt (fondue
bereiding) en dat u kaas altijd onder een ge
sloten stolp moet bewaren om uitdroging te
voorkomen (een koelkast is niet nodig) ach
ten wij bekend.
Eet nooit te veel kaas. Omdat kaas prak
tisch alleen eiwit en vet bevat is het een
zwaar voedsel. Als lekker hapje hij een dito
drankje zal men er echter niet licht teveel
van eten.
het smaakcontrast.
Boven: Aan de verpakking van kaas wordt tegenwoordig grote
aandacht besteed. Onder: Oorspronkelijk was fondue een
Oudfrans gerecht, bestaande uit gesmolten kaas en geklutste
eieren. U kunt de kaas smeltend op een spiritus- of waxinelichtje
en met toast of stukje brood serveren. Elke goede wijn past hier-
bij; de voorkeur heeft droge, witte wijn.
Natuurlijk vermijdt u tijdens de komende dagen de fout, die nog veel
gsatvrouwen maken, door bij wijn of andere dranken snoep te serveren.
Zoetigheid bederft onze smaak voor een goed glas wijn, likeur of zelfs
voor frisdranken. Kaas daarentegen past bij vrjjwel alle dranken cn
houdt onze smaak fris door het contrast met praktisch iedere drank.
De oorzaak is, dat kaas bestaat uit eiwit, vet en wat zout, alsmede het
onvermijdelijke water. In wijn, likeur of frisdranken treffen we prak
tisch geen van deze stoffen aan, behalve dan natuurlijk water. Vandaar
Welke kaas zullen we serveren? Laten we voorop stellen, dat Neder
land in dit opzicht een rijk gezegend land is, met vele en goede kaas
soorten. Dat is geen chauvinisme. Wipt u maar eens de oostgrens over
en probeert u daar maar eens een stukje lekkere kaas te bemachtigen.
Dit lukt u niet, tenzij u ingevoerde kaas vindt.
De Duitse zuivelindustrie is feitelijk niet in staat smaakvolle kaas te
maken. Ook de Belgische kaas is niet altijd lekker. In feite zijn er maar
drie landen in Europa, die de kunst van kaasmaken goed verstaan, n.l.
Denemarken, Zwitserland en Nederland. Hierbij moet aangetekend wor
den, dat de écht Deense soorten zich meestal niet sterk van de Neder
landse onderscheiden. Wat Frankrijk betreft denkt u natuurlijk meteen
aan Camenbert of Rocquefortkaas, die voor de liefhebbers delicatessen
zijn, maar waarvan anderen gruwen.
Daarmee is de oplossing in feite al ge
geven. Als u gasten krijgt waarvan u niet
weet of zij bedoelde soorten op prijs stellen,
moet u het zekere voor het onzekere nemen.
U bent altijd goed uit, als u naast wat jonge
ook wat zeer belegen kaas presenteert en
dan, als u het goed wil doen, Van beide soor
ten boerenkaas.
Waarom? Is onze fabriekskaas dan niet
goed? Welzeker, ze is uitstekend en wereld
beroemd. Onze Goudse kaas wordt in tal van
DONDERDAG 31 DECEMBER
HILVERSUM I: 7.00 Nws.;
7.10 Het levende Woord; 7.15
Ouverture..., radio voor vroege
mensen, met wegeninformatie;
(7.558.00 Overweging;) 8.00
Nws.; 8.15 Voor de jeugd; 8.20
Ouverture (verv.); 8.50 Voor de
huisvrouw; 9.35 Waterst.; 9.40
Amusementsmuz.; 10.00 Popul.
orkestwerken; 11.00 Voor de zie
ken; 11.45 Van alle markten
thuis, licht muz. progr.; 12.15
Leven op het land, gespr.; 12.30
Meded. t.b.v. land- en tuinto.;
12.33 Deze week; 13.00 Nws.;
13.15 Oude gram.; 13.45 Voor de
vrouw; 14.15 Mandoline-ork.;
14.25 Licht pianospel; 14.45 Ten
tijde van de avond..., hoorspel;
15.30 Tenor met pianobegel.:
Klas. liederen; 16.00 Hoe beleef
ik de tijd?, studiodienst; 16.30
Lichte orkestmuz.; 17.00 Voor de
jeugd; 17.30 Volksliedjes uit
Tirol; 17.45 Lichte gram.; 17.55
Sportrubriek; 18.10 Aceordeon-
muz. met instrument, kwartet;
18.30 Radiokrant; 18.50 Nws. en
weerpraatje; 19.00 Oudej aars
avonddienst; 20.00 Geestel. liede
ren; 20.10 Boeren en burgers in
Buitenveen, hoorsp. (13)20.40
Jeugdkoor, met instrument, be-
gel. en orgel; 21.10 Klas. gram.;
21.25 Het jaar 1964: Jaaroverz.
en report.; 22.10 Hoe staat de
wereld er voor?, politiek ronde
taf elgespr.; 22.30 Nws.; 22.40
Muz. successen uit 1964 23.15
Klas. orkestwerken; 23.45 De
strijd om de tijd, toespr.; 24.00
00.30 Report, en amusements
muz.
HILVERSUM H: 7.00 Nws.;
7.10 Ochtendgymn.; 7.20 Lichte
gram.; 7.50 Dagopening; 8.00
Nws.; 8.15 Lichte gram.; 8.50
Ochtendgymn.; 9.00 De groente
man; 9.05 Oude muz.; 9.40 Mor
genwijding; 10.00 Lichte gram.;
10.50 Voor de kleuters; 11-00
Nws.; 11.02 Huish. zaken, lez.;
11.15 Pianorec.: Klas. muz.; 11.45
Voordr.; 12.00 Licht ensemble
met licht vocaal ensemble; 12.30
Meded. t.b.v. land- en tuinb.;
12.33 Lichte gram.; 13.00 Nws.;
13.15 Meded., event, act. of gr.;
13.25 Beursber.; 13.30 Dansork.
met zangsol.; 14.00 Radiophil-
harm, sextet: Moderne muz.;
14.30 Hartewens Tienershow;
15.30 Kamerork. en sol.: Moderne
muz.; 16.00 Nws.; 16.02 Van vier
tot vijf, een radioprogr. in een
motedop; 17.00 Voor de jeugd;
.18.00 Nws.; 18.15 Event, act.;
18.20 Uitz. van de A. R.; 18.30
Licht orkest en zangsol.; 19.00
Kerkdienst van de Nederl. Prot.
Bond; 20.00 Nws.; 20.05 Batig
saldo, een terugblik op enige
uitz. in 1964 20.55 Dit jaar, toe
spraak; 21.00 Gelukkig 1964,
klankb.; 21.40 Omroepork.:
Amusementsmuz.; 22.10 Nws.;
22.15 365gevar. progr.; 23.50
De laatste minuten van 1964. or
gelspel en meditatie; 24.00 Klok
gelui; 00.0300.30 Lichte gram.
BRUSSEL (VU: 12.00 Nws.;
12.03 Gram.; 12.15 Lichte muz.;
(Om 12.25 Weerber. en meded.
voor de schippers;) 12.50 Beurs
ber. en progr.-overz.; 13.00 Nws.;
13.20 Kamermuz.; 14.00 Nws.;
14.03 Gianni Schicchi, komische
opera; 15.00 Nws.; 15.03 Gevar.
muz.; 16.00 Nws.; 16.03 Beurs
ber.; 16.09 Liederen; 16.30
Kamermuz.; 17.00 Nws.; 17.15
Deemsterdeuntjes17.30 Vlaamse
volksmuz.; 18.00 Nws.; 18.03
Voor de sold.; 18.28 Paardesport-
ber.; 18.30 Moderne muz.; 18.45
Sportkroniek; 18.52 Gram.; 19.00
Nws. en radiokroniek; 19.40
Lichte muz.; 20.00 Cabaretprogr.;
21.00 Gevar. progr.; (Om 22.00
Nws.;) 23.00 Nws.; 23.05 Top
hits; 23.58 Klokgelui; 24.00—2.00
Dansmuz.
Televisieprogramma's
NED. TV I: 15.00—15.45 Voor
de vrouw; 16.00 Voor de kleu
ters; 16.15 Een kasteel in Spanje,
tv-film voor de jeugd; 17.10—
17.30 Preludes, Russische tv-
film; 19.00 Jaaroverz. buitenl.;
19.30 Socutera; 19.35 De Flint-
stones, tekenfilm; 20.00 Journ.;
20.20 Oudejaarsoverweging; 20.25
Drie is te veel, tv-klucht; 22.05
Jaaroverz. binnenland; 22.35 Jo
sephine Baker; 23.00 Oudejaars-
impressies Amsterdam; 23.05
Maskers, balletprogr.23.40 Voor
de klok slaat, overd.; 23.58 Im
pressies en klokgelui uit Amster
dam; 00.1501.00 Geprolongeerd:
Kaleidoscoop van de amuse-
mentsprogr. uit 1964.
NED. TV II: 20.00 Nws.; 20.01
Hartewensoone.22.05 Freedom
spectacular, een show met Ame
rikaanse tapsterren23.40 Voor
dracht; 23.55 Klokgelui; 00.15—
1.00 Nieuwjaarsbal.
VLAAMS BELG. TV: 16.30 De
avonturen van Kuifje; 16.35
17.50 Lutt Matten met de witte
schelpen, Duitse film voor de
jeugd; 19.00 Zandmannetje; 19.05
Overz. van de voornaamste ge
beurtenissen in eigen land in de
loop van 1964; 19.55 Hier spreekt
men Nederl.; 19.59 Weerber.;
20.00 Nws.; 20.15 Nieuwjaarstoe-
spr.; 20.20 Het Circus Bil'y
Smart; 21.25 Greet je Kauffeld
zingt; 21.55 Silvester show; 23.05
Satirische wensen van ondeugen
de mensen; 23.25 Tophits 1964;
24.351.00 Dansmuz.
DONDERDAG 31 DECEMBER.
Zaamslag: „Het wapen van
Zeeland", 19.00 uur: Prijskaar-
ting.
illinium
De schattingen zijn nog heel voorlopig, maar het staat al vast
dat er dit jaar in Nederland meer dan voldoende suiker is gepro
duceerd om de binnenlandse behoefte te dekken.
Volgens die voorlopige schat
tingen van het instituut voor ra
tionele suikerproduktie in Bergen
op Zoom zijn in de afgelopen
campagne 4,06 miljoen suikerbie
ten met een gemiddeld suiker
gehalte van 16,85 procent ver
werkt. De hoeveelheid geprodu
ceerde witsuiker zou 575.000 ton
kunnen 'bedragen. Vooral dit
cijfer geeft men in Bergen op
Zoom met het grootste voorbe
houd, omdat men nog slechts van
acht van de twaalf fabrieken
exacte gegevens heeft. Een af
wijking van 5000 ton is daardoor
wel mogelijk, maar dat de pro-
duktie royaal boven de binnen
landse jaarconsumptie van 525
a 530.000 ton uitkomt, staat als
een paal boven water.
Overschot
Het overschot, zo veronderstelt
men in Bergen op Zoom, kan be
schouwd worden als een werk-
voorraad, die dienst kan doen als
volgend jaar de produktie bene
den de verwachting zou Wijven.
Onder invloed van een drasti
sche verhoging van de garantie
prijs (van 54 tot 65 per ton
bieten) is dit jaar het suiker
bietenareaal toegenomen van
70.000 tot 80.000 hectare.
De opbrengst per hectare was
erg hoog: 51 ton tegen 39Vi ton
vorig jaar. Het geschatte suiker
gehalte (16,85 procent) ligt ook
iets hoger dan het gehalte van
vorig jaar (16,7 procent). Vovy
jaar bedroeg de suikerprodukte
385.000 ton, dus ongeveer 140.000
ton minder dan de binnenlandse
consumptie. Het tekort is toen
met buitenlandse suiker aange
vuld.
De „Athenoula" blijft
weerspannig
Ondanks het feit dat de sleep
boten van Leen Smit er maan
dagnacht in geslaagd waren de
gestrande Liberiaan „Athenou
la" 30 meter dichter bij de zee
te brengen en ondanks de gun
stige windvoorspellingen, die
meer water zouden opleveren
zit het schip nog altijd muurvast
op het strand van Hoek van Hol
land. De poging gisteren rond
het middaguur ondernomen
toen het hoog water was om
het schip vlot te trekken is weer
mislukt. Vannacht zou een
nieuwe poging worden gedaan.
52. Toen hij Agua op zich toe zag
schuiven, wendde Aram zich tot
zijn dienaar, zonder het meisje nog
een blik waardig te keuren.
„Hebt ge het schip met het
zwarte zeil ontdekt?" vroeg hij,
terwijl zijn vingers-het gevest van
zijn zwaard bespeelden. „Wat doen
onze achtervolgers?"
„Zij begeven zich aan land." De
hagedis wees bezwerend in de
verte. „Doch niet om ons te ach
tervolgen. Nee, voor zover ik kon
zien, zetten zij koers naar een
kleine baai en het zou mij niet ver
bazen als zij daar een schuilplaats
hadden." Hij liet zijn stem zakken.
„Persoonlijk zou ik daar aan toe
willen voegen, dat er in die schuil
plaats zeker paarden zullen zijn.
En wij hebben rijdieren nodig als
wij over land ooit de Leeuw van
Rashra willen bereiken
Aram's ogen begonnen te glin
steren. „Ik begrijp wat ge in de
zin hebt Agua. Eenmaal een Lom-
bardijn, altijd een dief, zoals het
spreekwoord zegt. Maar ditmaal
doe ik mee. We hebben inderdaad
rijdieren nodig."
Hij wierp een koele blik naar
het meisje. „Blijf hier op ons
wachten," zei hij effen. „Wij keren
spoedig terug."
Maar als hij geweten had welke
gedachten zich op dat ogenblik in
het kleine hoofdje van Sanai af
speelden, valt het te betwijfelen of
hij ooit was heengegaan
5 3/4 procent obligaties
Rotterdam zeer vast
Gisteren zijn de 5% procent
obligaties van de gemeente Rot
terdam voor het eerst verhan
deld. Zoals bekend stond vorige
week de inschrijving op de le
ning Rotterdam, groot 50 min
tegen 100 procent open. Van dit
bedrag was reeds 10 min op
inschrijvingsvoorwaarden ge
plaatst.
De toewijzing was gering.
Hierdoor trachtten velen wat
stukken te bemachtigen om de
cliënten alsnog zoveel mogelijk
tevreden te stellen. Er moest
echter een flinke prijs worden
betaald en wel circa IOIV2. De
stukken werden geadviseerd op
IOIV2 a 101%. De hoek in deze
obligaties werd gesloten gehou
den, zodat werd volstaan met
het opgeven van één notering
aan het slot van de beurs. Dit in
tegenstelling tot de 5% procent
lening Nederlandse Gasunie,
waarvan de obligaties op de eer
ste verhandeldag in een open
ruime hoek werden verhandeld.
Hierbij moet worden bedacht
dat de lening Gasunie 300 min
groot was, die van Roterdam
slechts ƒ50 min. De 5% procent
obligaties Gasunie werden op
101 (100%) geadviseerd. De
stemming op de staatsfondsen-
markt was vast waarbij de 5%
procent Nederland 1964/1 iets
boven de parikoers kwam te lig
gen.
De internationale waarden
konden zich over een breed front
handhaven. Hiervoor had het
Damrak een kleine injectie ge
kregen van Wallstreet, waar de
Nederlandse hoofdfondsen iets
hoger sloten. Vooral Philips was
actief op circa 152 151,60),
hoofdzakelijk door vraag van
het publiek. Ook Unilever lag
goed in de markt ondanks
Amerikaans aanbod op 141,80
(ƒ141,30). Kon. Olie daarente
gen moest een paar dubbeltjes
prijsgeven tot 158,20. A.K.U.
prijshoudend op 498, terwijl vopr
Hoogovens drie punten meer be
taald werd op 557. Maandag
werd in dit fonds voor nominaal
ƒ111.000 omgezet.
Scheepvaartwaarden nauwe
lijks prijshoudend met weinig
zaken.
Aandelen Centrale Suiker la
gen vast in de markt op 414
(399). Menig stuk veranderde
in deze hoek van eigenaar. Van
de cultures ontmoette Amster
dam Rubber goede vraag op
115'/2 113V2De openingskoers
was 113V2. H. V. A. was iets la
ger. In de lokale afdeling lagen
aandelen V.M.F. opnieuw hoger
in de markt, dit op de ontwikke
ling van nieuwe produkten bij
Stork.
Beursindices
(1953 100)
24/12 28/12 29/12
Int. conc. 564.9 565.5 566.5
Industrie 353.8 353.6 354.6
Scheepv. 144.3 144.6 143.9
Bank en verz. 235.0 234.9 234.9
Handel enz. 166.8 168.6 169.9
Algemeen 402.4 402.9 403.8
Nabeurskoersen
A. K. U.:
Hoogovens:
(498%)
(557V2)
(158.10)
Kon. Olie:
157.60—157.80
Philips:
151.50 gb—151.90 (152.10)
Unilever:
(141.70)
Stemming: lusteloos.
Advieskoersen
buitenlands bankpapier
De advieskoersen voor buiten
lands bankpapier, vandaag gel
dend in Amsterdam, luiden:
Engels pond 9.9710.07
Amerikaanse dollar 3.573.61
Canadese dollar 3.313.36
Belg. frank (100) 7.20—7.25
Zwitserse fr. (100) 83.1083.60
Franse frank (100) 73.15—73.65
Duitse mark (100) 90.1590.65
Noorse kroon (100) 49.6050.60
Deense kroon (100) 51.5052.5J)
Zweedse kr. (100) 69.20—70.20
Italiaanse lire (10.000)
56.50—58.50
Oostenrijkse schilling (100)
13.89—13.99
Portugese escudo (100)
12.42V2—12.57y2
Spaanse peseta (100 gr. coup.)
5.91—6.06
Een Nederlandse schipper is
maandag gearresteerd, nadat de
Belgische douane aan boord van
zijn lichter 6000 kilo boter had
ontdekt, die hij uit Nederland
naar België wilde smokkelen.
De boter werd bij een controle
op de Schelde gevonden in een
geheime bergplaats in het voor
onder van het schip. De broer
van de uit Nijmegen afkomstige
schipper wist te ontkomen. Hij
was van boord gegaan om ge
reedschap te halen om de ruim
te, die naar zij verklaarden nog
nooit open was gemaakt, open te
breken. Hij had nauwelijks voet
aan wal gezet, of hij nam de
vlucht.
De onder Belgische vlag va
rende lichter werd aan de ket
ting gelegd.