io en Televisie BEURSOVERZICHT KUST DIE WEINIGEN VERSTAAN SUIKER 6EK0EG IR REDERLARB Hoge opbrenst per hetiare DE LEEUW VAN BASHRA Pagina 7 Welke soort? Hoogstens vijf Hout en vuil Kies boerenkaas! Agenda Zes tosi boter in lichter Woensdag 30 december *64 DE VRIJE ZEEUW Welke kaas bij uw dessert? landen, zelfs in Denemarken en België, na gemaakt. Wat is dan het verschil met boe renkaas? Dit, dat een zelf kazende boer de melk van een beperkt aantal koeien volgens een. vaste werkwijze verkaast. Een zuivel fabriek ontvangt de melk van een paar hon derd bedrijven. Dat is melk die onder heel verschillende omstandigheden gewonnen is en waarvan een deel niet aan hoge eisen be antwoordt. Een tweede verschil is, dat de melk op de zuivelfabriek gepasteuriseerd wordt alvorens zij tot kaas verwerkt wordt en dat doet de zelfkazende boer niet. De pas- teurisatie is goed om tuberkelbacillen te doden, maar beïnvloedt de smaak van de kaas niet ten goede. Er zijn tal van Nederlandse kaassoorten, maar ze zijn niet alle geschikt als dessert. Volvette Goudse en Cheddar bijv. wel, maar bij lunchkaasjes hebben wij teveel korst. De Edammer kaasjes hebben ook meer korst dan die van Gouds model, maar zijn nog bruikbaar. Voorts is er nog baby-Edammer, broodkaas, Friese kanterkaas (gekruid en ongekruid), Leidse en middelbare kaas, Friese nagelkaas en Leidse kaas. Een aardig assortiment kan zijn: stukies belegen boerenkaas, jonge fabriekskaas, ge kruide en nagelkaas. Een andere groep kan zijn: jonge boeren- of Goudse fabriekskaas, Emmentaler en Rocquefort. Wilt u zich aan de camembert wagen, zet er dan Emmen taler en een Nederlandse soort tegenover. Overigens kunt u, als u een assortiment wilt samenstellen, natuurlijk zelf proeven en keuren. Bijzondere kaassoorten uit het bui tenland zijn: steppekaas, Tilsiter, Port Sa- lut, Rocquefort, Gorgonzola en Brie. De Deense soorten omvatten ook nabootsingen van andere, bijv. Samso, Danbo, Fynbo, Elbo, Tybo, Molbo, Maribo, Havarti, Esrom, Dana- blu (Deense Rocquefort) en Mycella (Deense Gorgonzola). De Deense soorten bevallen uitstekend. Ze evenaren vaak de Franse ori ginelen. Niettemin raden wij u aan nooit een al te groot assortiment te kiezen. Het heeft weinig zin meer dan vijf soorten tegelijk aan te bie- den. Men kan n.l. moeilijk vijf soorten kie zen die voor de leek duidelijk herkenbaar zijn en alle gewaardeerd worden. U kunt'er dan een paar pittige soorten bij doen, zodat de liefhebbers daarvan aan hun trekken komen en de anderen ook iets van hun gading vinden. Bedenk echter wel, dat tal van peperdure buitenlandse soorten, soms fraai in staniool verpakt, zeer tegenvallen in smaak en dat met schimmel dooraderde soorten voor sommigen een delicatesse zijn. U kunt afgaan op eigen smaak en inzicht en u kunt u ook laten voorlichten door uw kaas- of delicatessenhandelaar. Maar nog maals: voor een huiselijk feestje zijn meer dan vijf soorten niet nodig. Om duidelijk te maken hoe het komt dat er zoveel kaassoorten zijn moeten wij uitgaan van melk. Melk bestaat voor 87,5 procent uit water, d.w.z. de melk zoals dé koe haar geeft. Van de 12,5 procent droge stof is 3,30 pro cent eiwit en wel 2,5 procent caseïne of kaas- stof en 0,5 procent albumine, 3,75 procent vet en voorts zijn er zouten en melksuiker. Voor de boterbereiding is het vet van belang, voor de kaasbereiding vet en eiwit. Om de eiwitten neer te slaan gebruikt men het aftreksel van de lebmaag van nuchtere kalveren, het stremsel. De aldus verkregen kwark wordt afgeschept, in kaasvaten ge daan en geperst. Na in de pekelbak zout te hebben opgenomen kan de kaas in het pak huis of de kaaskelder rijpen. Kaas bestaat voornamelijk uit eiwit en vet; voorts bevat ze wat zouten en water. Gezien het weinige water kunnen er maar weinig bacteriologi sche omzettingen plaats hebben en dat heeft tot gevolg, dat goede kaas wel drie jaar oud kan worden zonder oneetbaar te worden. Melkzuurbacteriën bevorderen een goede rijping; kaasgebreken ontstaan door ver keerde soorten bacteriën. De gaten in de kaas ontstaan tengevolge van gasvorming door bacteriewerking, zoals het gist in ons brood ook doet. Doordat er vele soorten runderen zijn met vele melksamenstellingen, krijgen we al ver schillen in kaas. Ook de bereidingswijze en de ouderdom van de kaas hebben invloed. De bereidingswijze beslist er ook over welke aromatische bacteriën aan het rijpingsproces zullen deelnemen en zo wordt ook de smaak beïnvloed. Een hardnekkig bijgeloof is het, dat alleen uit vuile melk lekkere kaas zou kunnen wor den bereid. Het tegendeel is het geval. Wel valt niet te ontkennen, dat het houten kaas gereedschap bacteriologische invloed heeft en dat bij enkele buitenlandse soorten opzet telijk vermenging met vuil plaats heeft om bepaalde schimmelontwikkelingen te ver krijgen. Dat u kaas ook smelten kunt (fondue bereiding) en dat u kaas altijd onder een ge sloten stolp moet bewaren om uitdroging te voorkomen (een koelkast is niet nodig) ach ten wij bekend. Eet nooit te veel kaas. Omdat kaas prak tisch alleen eiwit en vet bevat is het een zwaar voedsel. Als lekker hapje hij een dito drankje zal men er echter niet licht teveel van eten. het smaakcontrast. Boven: Aan de verpakking van kaas wordt tegenwoordig grote aandacht besteed. Onder: Oorspronkelijk was fondue een Oudfrans gerecht, bestaande uit gesmolten kaas en geklutste eieren. U kunt de kaas smeltend op een spiritus- of waxinelichtje en met toast of stukje brood serveren. Elke goede wijn past hier- bij; de voorkeur heeft droge, witte wijn. Natuurlijk vermijdt u tijdens de komende dagen de fout, die nog veel gsatvrouwen maken, door bij wijn of andere dranken snoep te serveren. Zoetigheid bederft onze smaak voor een goed glas wijn, likeur of zelfs voor frisdranken. Kaas daarentegen past bij vrjjwel alle dranken cn houdt onze smaak fris door het contrast met praktisch iedere drank. De oorzaak is, dat kaas bestaat uit eiwit, vet en wat zout, alsmede het onvermijdelijke water. In wijn, likeur of frisdranken treffen we prak tisch geen van deze stoffen aan, behalve dan natuurlijk water. Vandaar Welke kaas zullen we serveren? Laten we voorop stellen, dat Neder land in dit opzicht een rijk gezegend land is, met vele en goede kaas soorten. Dat is geen chauvinisme. Wipt u maar eens de oostgrens over en probeert u daar maar eens een stukje lekkere kaas te bemachtigen. Dit lukt u niet, tenzij u ingevoerde kaas vindt. De Duitse zuivelindustrie is feitelijk niet in staat smaakvolle kaas te maken. Ook de Belgische kaas is niet altijd lekker. In feite zijn er maar drie landen in Europa, die de kunst van kaasmaken goed verstaan, n.l. Denemarken, Zwitserland en Nederland. Hierbij moet aangetekend wor den, dat de écht Deense soorten zich meestal niet sterk van de Neder landse onderscheiden. Wat Frankrijk betreft denkt u natuurlijk meteen aan Camenbert of Rocquefortkaas, die voor de liefhebbers delicatessen zijn, maar waarvan anderen gruwen. Daarmee is de oplossing in feite al ge geven. Als u gasten krijgt waarvan u niet weet of zij bedoelde soorten op prijs stellen, moet u het zekere voor het onzekere nemen. U bent altijd goed uit, als u naast wat jonge ook wat zeer belegen kaas presenteert en dan, als u het goed wil doen, Van beide soor ten boerenkaas. Waarom? Is onze fabriekskaas dan niet goed? Welzeker, ze is uitstekend en wereld beroemd. Onze Goudse kaas wordt in tal van DONDERDAG 31 DECEMBER HILVERSUM I: 7.00 Nws.; 7.10 Het levende Woord; 7.15 Ouverture..., radio voor vroege mensen, met wegeninformatie; (7.558.00 Overweging;) 8.00 Nws.; 8.15 Voor de jeugd; 8.20 Ouverture (verv.); 8.50 Voor de huisvrouw; 9.35 Waterst.; 9.40 Amusementsmuz.; 10.00 Popul. orkestwerken; 11.00 Voor de zie ken; 11.45 Van alle markten thuis, licht muz. progr.; 12.15 Leven op het land, gespr.; 12.30 Meded. t.b.v. land- en tuinto.; 12.33 Deze week; 13.00 Nws.; 13.15 Oude gram.; 13.45 Voor de vrouw; 14.15 Mandoline-ork.; 14.25 Licht pianospel; 14.45 Ten tijde van de avond..., hoorspel; 15.30 Tenor met pianobegel.: Klas. liederen; 16.00 Hoe beleef ik de tijd?, studiodienst; 16.30 Lichte orkestmuz.; 17.00 Voor de jeugd; 17.30 Volksliedjes uit Tirol; 17.45 Lichte gram.; 17.55 Sportrubriek; 18.10 Aceordeon- muz. met instrument, kwartet; 18.30 Radiokrant; 18.50 Nws. en weerpraatje; 19.00 Oudej aars avonddienst; 20.00 Geestel. liede ren; 20.10 Boeren en burgers in Buitenveen, hoorsp. (13)20.40 Jeugdkoor, met instrument, be- gel. en orgel; 21.10 Klas. gram.; 21.25 Het jaar 1964: Jaaroverz. en report.; 22.10 Hoe staat de wereld er voor?, politiek ronde taf elgespr.; 22.30 Nws.; 22.40 Muz. successen uit 1964 23.15 Klas. orkestwerken; 23.45 De strijd om de tijd, toespr.; 24.00 00.30 Report, en amusements muz. HILVERSUM H: 7.00 Nws.; 7.10 Ochtendgymn.; 7.20 Lichte gram.; 7.50 Dagopening; 8.00 Nws.; 8.15 Lichte gram.; 8.50 Ochtendgymn.; 9.00 De groente man; 9.05 Oude muz.; 9.40 Mor genwijding; 10.00 Lichte gram.; 10.50 Voor de kleuters; 11-00 Nws.; 11.02 Huish. zaken, lez.; 11.15 Pianorec.: Klas. muz.; 11.45 Voordr.; 12.00 Licht ensemble met licht vocaal ensemble; 12.30 Meded. t.b.v. land- en tuinb.; 12.33 Lichte gram.; 13.00 Nws.; 13.15 Meded., event, act. of gr.; 13.25 Beursber.; 13.30 Dansork. met zangsol.; 14.00 Radiophil- harm, sextet: Moderne muz.; 14.30 Hartewens Tienershow; 15.30 Kamerork. en sol.: Moderne muz.; 16.00 Nws.; 16.02 Van vier tot vijf, een radioprogr. in een motedop; 17.00 Voor de jeugd; .18.00 Nws.; 18.15 Event, act.; 18.20 Uitz. van de A. R.; 18.30 Licht orkest en zangsol.; 19.00 Kerkdienst van de Nederl. Prot. Bond; 20.00 Nws.; 20.05 Batig saldo, een terugblik op enige uitz. in 1964 20.55 Dit jaar, toe spraak; 21.00 Gelukkig 1964, klankb.; 21.40 Omroepork.: Amusementsmuz.; 22.10 Nws.; 22.15 365gevar. progr.; 23.50 De laatste minuten van 1964. or gelspel en meditatie; 24.00 Klok gelui; 00.0300.30 Lichte gram. BRUSSEL (VU: 12.00 Nws.; 12.03 Gram.; 12.15 Lichte muz.; (Om 12.25 Weerber. en meded. voor de schippers;) 12.50 Beurs ber. en progr.-overz.; 13.00 Nws.; 13.20 Kamermuz.; 14.00 Nws.; 14.03 Gianni Schicchi, komische opera; 15.00 Nws.; 15.03 Gevar. muz.; 16.00 Nws.; 16.03 Beurs ber.; 16.09 Liederen; 16.30 Kamermuz.; 17.00 Nws.; 17.15 Deemsterdeuntjes17.30 Vlaamse volksmuz.; 18.00 Nws.; 18.03 Voor de sold.; 18.28 Paardesport- ber.; 18.30 Moderne muz.; 18.45 Sportkroniek; 18.52 Gram.; 19.00 Nws. en radiokroniek; 19.40 Lichte muz.; 20.00 Cabaretprogr.; 21.00 Gevar. progr.; (Om 22.00 Nws.;) 23.00 Nws.; 23.05 Top hits; 23.58 Klokgelui; 24.00—2.00 Dansmuz. Televisieprogramma's NED. TV I: 15.00—15.45 Voor de vrouw; 16.00 Voor de kleu ters; 16.15 Een kasteel in Spanje, tv-film voor de jeugd; 17.10— 17.30 Preludes, Russische tv- film; 19.00 Jaaroverz. buitenl.; 19.30 Socutera; 19.35 De Flint- stones, tekenfilm; 20.00 Journ.; 20.20 Oudejaarsoverweging; 20.25 Drie is te veel, tv-klucht; 22.05 Jaaroverz. binnenland; 22.35 Jo sephine Baker; 23.00 Oudejaars- impressies Amsterdam; 23.05 Maskers, balletprogr.23.40 Voor de klok slaat, overd.; 23.58 Im pressies en klokgelui uit Amster dam; 00.1501.00 Geprolongeerd: Kaleidoscoop van de amuse- mentsprogr. uit 1964. NED. TV II: 20.00 Nws.; 20.01 Hartewensoone.22.05 Freedom spectacular, een show met Ame rikaanse tapsterren23.40 Voor dracht; 23.55 Klokgelui; 00.15— 1.00 Nieuwjaarsbal. VLAAMS BELG. TV: 16.30 De avonturen van Kuifje; 16.35 17.50 Lutt Matten met de witte schelpen, Duitse film voor de jeugd; 19.00 Zandmannetje; 19.05 Overz. van de voornaamste ge beurtenissen in eigen land in de loop van 1964; 19.55 Hier spreekt men Nederl.; 19.59 Weerber.; 20.00 Nws.; 20.15 Nieuwjaarstoe- spr.; 20.20 Het Circus Bil'y Smart; 21.25 Greet je Kauffeld zingt; 21.55 Silvester show; 23.05 Satirische wensen van ondeugen de mensen; 23.25 Tophits 1964; 24.351.00 Dansmuz. DONDERDAG 31 DECEMBER. Zaamslag: „Het wapen van Zeeland", 19.00 uur: Prijskaar- ting. illinium De schattingen zijn nog heel voorlopig, maar het staat al vast dat er dit jaar in Nederland meer dan voldoende suiker is gepro duceerd om de binnenlandse behoefte te dekken. Volgens die voorlopige schat tingen van het instituut voor ra tionele suikerproduktie in Bergen op Zoom zijn in de afgelopen campagne 4,06 miljoen suikerbie ten met een gemiddeld suiker gehalte van 16,85 procent ver werkt. De hoeveelheid geprodu ceerde witsuiker zou 575.000 ton kunnen 'bedragen. Vooral dit cijfer geeft men in Bergen op Zoom met het grootste voorbe houd, omdat men nog slechts van acht van de twaalf fabrieken exacte gegevens heeft. Een af wijking van 5000 ton is daardoor wel mogelijk, maar dat de pro- duktie royaal boven de binnen landse jaarconsumptie van 525 a 530.000 ton uitkomt, staat als een paal boven water. Overschot Het overschot, zo veronderstelt men in Bergen op Zoom, kan be schouwd worden als een werk- voorraad, die dienst kan doen als volgend jaar de produktie bene den de verwachting zou Wijven. Onder invloed van een drasti sche verhoging van de garantie prijs (van 54 tot 65 per ton bieten) is dit jaar het suiker bietenareaal toegenomen van 70.000 tot 80.000 hectare. De opbrengst per hectare was erg hoog: 51 ton tegen 39Vi ton vorig jaar. Het geschatte suiker gehalte (16,85 procent) ligt ook iets hoger dan het gehalte van vorig jaar (16,7 procent). Vovy jaar bedroeg de suikerprodukte 385.000 ton, dus ongeveer 140.000 ton minder dan de binnenlandse consumptie. Het tekort is toen met buitenlandse suiker aange vuld. De „Athenoula" blijft weerspannig Ondanks het feit dat de sleep boten van Leen Smit er maan dagnacht in geslaagd waren de gestrande Liberiaan „Athenou la" 30 meter dichter bij de zee te brengen en ondanks de gun stige windvoorspellingen, die meer water zouden opleveren zit het schip nog altijd muurvast op het strand van Hoek van Hol land. De poging gisteren rond het middaguur ondernomen toen het hoog water was om het schip vlot te trekken is weer mislukt. Vannacht zou een nieuwe poging worden gedaan. 52. Toen hij Agua op zich toe zag schuiven, wendde Aram zich tot zijn dienaar, zonder het meisje nog een blik waardig te keuren. „Hebt ge het schip met het zwarte zeil ontdekt?" vroeg hij, terwijl zijn vingers-het gevest van zijn zwaard bespeelden. „Wat doen onze achtervolgers?" „Zij begeven zich aan land." De hagedis wees bezwerend in de verte. „Doch niet om ons te ach tervolgen. Nee, voor zover ik kon zien, zetten zij koers naar een kleine baai en het zou mij niet ver bazen als zij daar een schuilplaats hadden." Hij liet zijn stem zakken. „Persoonlijk zou ik daar aan toe willen voegen, dat er in die schuil plaats zeker paarden zullen zijn. En wij hebben rijdieren nodig als wij over land ooit de Leeuw van Rashra willen bereiken Aram's ogen begonnen te glin steren. „Ik begrijp wat ge in de zin hebt Agua. Eenmaal een Lom- bardijn, altijd een dief, zoals het spreekwoord zegt. Maar ditmaal doe ik mee. We hebben inderdaad rijdieren nodig." Hij wierp een koele blik naar het meisje. „Blijf hier op ons wachten," zei hij effen. „Wij keren spoedig terug." Maar als hij geweten had welke gedachten zich op dat ogenblik in het kleine hoofdje van Sanai af speelden, valt het te betwijfelen of hij ooit was heengegaan 5 3/4 procent obligaties Rotterdam zeer vast Gisteren zijn de 5% procent obligaties van de gemeente Rot terdam voor het eerst verhan deld. Zoals bekend stond vorige week de inschrijving op de le ning Rotterdam, groot 50 min tegen 100 procent open. Van dit bedrag was reeds 10 min op inschrijvingsvoorwaarden ge plaatst. De toewijzing was gering. Hierdoor trachtten velen wat stukken te bemachtigen om de cliënten alsnog zoveel mogelijk tevreden te stellen. Er moest echter een flinke prijs worden betaald en wel circa IOIV2. De stukken werden geadviseerd op IOIV2 a 101%. De hoek in deze obligaties werd gesloten gehou den, zodat werd volstaan met het opgeven van één notering aan het slot van de beurs. Dit in tegenstelling tot de 5% procent lening Nederlandse Gasunie, waarvan de obligaties op de eer ste verhandeldag in een open ruime hoek werden verhandeld. Hierbij moet worden bedacht dat de lening Gasunie 300 min groot was, die van Roterdam slechts ƒ50 min. De 5% procent obligaties Gasunie werden op 101 (100%) geadviseerd. De stemming op de staatsfondsen- markt was vast waarbij de 5% procent Nederland 1964/1 iets boven de parikoers kwam te lig gen. De internationale waarden konden zich over een breed front handhaven. Hiervoor had het Damrak een kleine injectie ge kregen van Wallstreet, waar de Nederlandse hoofdfondsen iets hoger sloten. Vooral Philips was actief op circa 152 151,60), hoofdzakelijk door vraag van het publiek. Ook Unilever lag goed in de markt ondanks Amerikaans aanbod op 141,80 (ƒ141,30). Kon. Olie daarente gen moest een paar dubbeltjes prijsgeven tot 158,20. A.K.U. prijshoudend op 498, terwijl vopr Hoogovens drie punten meer be taald werd op 557. Maandag werd in dit fonds voor nominaal ƒ111.000 omgezet. Scheepvaartwaarden nauwe lijks prijshoudend met weinig zaken. Aandelen Centrale Suiker la gen vast in de markt op 414 (399). Menig stuk veranderde in deze hoek van eigenaar. Van de cultures ontmoette Amster dam Rubber goede vraag op 115'/2 113V2De openingskoers was 113V2. H. V. A. was iets la ger. In de lokale afdeling lagen aandelen V.M.F. opnieuw hoger in de markt, dit op de ontwikke ling van nieuwe produkten bij Stork. Beursindices (1953 100) 24/12 28/12 29/12 Int. conc. 564.9 565.5 566.5 Industrie 353.8 353.6 354.6 Scheepv. 144.3 144.6 143.9 Bank en verz. 235.0 234.9 234.9 Handel enz. 166.8 168.6 169.9 Algemeen 402.4 402.9 403.8 Nabeurskoersen A. K. U.: Hoogovens: (498%) (557V2) (158.10) Kon. Olie: 157.60—157.80 Philips: 151.50 gb—151.90 (152.10) Unilever: (141.70) Stemming: lusteloos. Advieskoersen buitenlands bankpapier De advieskoersen voor buiten lands bankpapier, vandaag gel dend in Amsterdam, luiden: Engels pond 9.9710.07 Amerikaanse dollar 3.573.61 Canadese dollar 3.313.36 Belg. frank (100) 7.20—7.25 Zwitserse fr. (100) 83.1083.60 Franse frank (100) 73.15—73.65 Duitse mark (100) 90.1590.65 Noorse kroon (100) 49.6050.60 Deense kroon (100) 51.5052.5J) Zweedse kr. (100) 69.20—70.20 Italiaanse lire (10.000) 56.50—58.50 Oostenrijkse schilling (100) 13.89—13.99 Portugese escudo (100) 12.42V2—12.57y2 Spaanse peseta (100 gr. coup.) 5.91—6.06 Een Nederlandse schipper is maandag gearresteerd, nadat de Belgische douane aan boord van zijn lichter 6000 kilo boter had ontdekt, die hij uit Nederland naar België wilde smokkelen. De boter werd bij een controle op de Schelde gevonden in een geheime bergplaats in het voor onder van het schip. De broer van de uit Nijmegen afkomstige schipper wist te ontkomen. Hij was van boord gegaan om ge reedschap te halen om de ruim te, die naar zij verklaarden nog nooit open was gemaakt, open te breken. Hij had nauwelijks voet aan wal gezet, of hij nam de vlucht. De onder Belgische vlag va rende lichter werd aan de ket ting gelegd.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1964 | | pagina 7