We haalt 'tin haar
hoofd om u daags na de
Kerst alweer aan boord
te komen met een hele
pagina eten-en-drinken?
m
mm dl
bi URT Uj
Zeevrouw Eekhof van
het Nederlands Zuivelbureau...
En gelijk heeft z - met haar
speciale lichte, vlugge, voordelige
après-Kerst recepten. Oftewel:
Twintig recepten
die stuk-voor-stuk
weinig tijd vragen,
weinig geld kosten
en weinig afwas
meebrengen!
*4
H.H. vaders! Als 't even
kan laat dan een ander
eens voor moeder koken
Neemt u haar eens mee
uit etenDat heeft ze wel
verdiend - of niet soms!?
Bewaar deze pagina.
Ook in de week na
Nieuwjaar op alle
dagen dat u kalm-aan
wilt doen) zult u er
plezier van hebben.
i liter* yoghurt, 1 appel, 1 lepel boning, 1
lepel cornflakes,. X lepel gehakte noten.
Easp de appel in de yogburt en meng alle
ingrediënten daarna goed dooreen.
11F
>c_
SNEETJE KIP
Sneetjes 'brood in de koekepan in wat bete
boter aan een zijde goudbruin bakken of roos-
'.teren, bedekken met stukjes gaar kippevlees,
"wat jus erop gieten, zo dat de sneetjes broocl
•doordrenkt zijn, bet gebeelmet geraspte kaas
bestrooien, deze even mee warm maken en de
sneetjes beet, bestrooid met wat paprika
poeder, opdienen.
YOGHURTMUESLI
BROODJE KAAS OM KAAS
Bij dit gerechtje is bet de bedoeling 2 kaas
soorten te gebruiken die contrasteren. Dus
bijv. een jonge Goudse kaas met daarop een
oude Edammer kaas of een jonge kaas met
een vrij oude komijnekaas, of een nog jonge
Goudse met komijn in combinatie met een
plakje oude Goudse kaas of Edammer kaas.
De beide kaassoorten worden op elkaar tus
sen open gesneden puntbroodjes of tussen 2
sneetjes broöd gelegd (een mooie restverwer-
kingvoor overgebleven stukjes kaas). Is bet
brood oud geworden dan kunnen de kaas om
kaassandwicbesinwatbeteboter in de koeke
pan aan beide zijden goudbruin worden ge
bakken.
tei.
,JüM
Ski#
GEVULDE CHOCOLADEVLA
Door een i 1 choeoladevla 2 in plakjes gesne
den bananen en de gehalveerde partjes van 4
mandarijntjes roeren. Desgewenst iets van
de vruchtjes achter houden om daarmee de
bovenkant van de vla te versieren.
ZUFPA PAYESE
Bak een sneetje wittebrood in een beetje
boter goudgeel. Leg dit onder in een voor
verwarmd soepbord. Bak een ei en leg dit op
het brood. Bestrooi het dik met geraspte oude
kaas en giet er tot slot vleesbouillon over.
AARDAPPELEN A LA SAVOYARDE
Een in dunne schijfjes gesneden ui wordt in
50 g boter gefruit. 1 kg aardappelen wordt
geschild, op de komkommerschaaf in heel
dunne plakjes gesneden en laag om laag met
de schijfjes gefruite ui en 100 g geraspte kaas
in een beboterde vuurvaste'schotel gelegd. Er
wordt nu zoveel bouillon toegevoegd, dat de
aardappelen zelf onder bet vocht staan. Een
laag geraspte kaas wordt nog over de aard
appelen gestrooid, waarna het gerecht in een
matig warme oven in ongeveer een half uur
gaar en goudbruin kan worden gemaakt.
VERSCHOLEN BESCHUITJES
Op ieder dessertbordje een beboterde en met
jam bestreken beschuit leggen. 1 dl yoghurt-
hierover gieten, de bovenzijde garneren met
een toefje jam en-desgewenst-wat gehakte
noten of in wat boter in de koekepan goud
bruin gebakken havermout.
-van-
Waarschijnlijk zijn er van de feestdagen rest
jes kip, vlees,- kalkoen, rollade of vleeswaren
over gebleven, waarmee een heerlijk kaas
slaatje gemaakt kan worden. 500 g gare
aardappelen, 200 g vlees of wildresten, 200
g jong belegen kaas, 2 grote augurken, 200
g groentenresten als bijv. fijne doperwtjes,
prinsesseboontjes, selderijknol of 1 struikje
rauw brussels lof in kleine stukjes snijden en
met wat olie, azijn, zout, peper en paprika
poeder tot een sla aanmengen. Tot slot de sla
met fijn gehakte peterselie bestrooien.
KAASSCHNITZEL
Belegen kaas in dikke plakken (ongeveer -|
cm) snijden, deze door een vrij dikbloempapje
(met melk of water aangemaakt) halen, door
paneermeel wentelen en snel aan beide zijden
in de hete boter in de koekepan bruin bakken.
(70 g kaas per persoon is voldoende). Er be-'
hoeft maar weinig boter te worden gebruikt
daar hiervan toch geen jus wordt gemaakt.
VLA-FLIP
Doe in een hoog glas limonadesiroop of jam.
Hierover vanillevla en daarna yoghurt.
ZUURKOOL MET KAASSAUS
Zuurkool is een bijzonder licht verteerbare
groente die we zo vlak na Kerst liever niet
met spek op tafel zullen brengen, maar met
een kaassaus. Hiervoor 50 g boter smelten,
droog 50 g bloem erdoor roeren en scheutje
voor scheutje een halve liter melk hierbij
doen en tot een mooi gladde saus roeren. Van
het vuur af 100 g geraspte kaas erdoor
mengen en dan pas zo nodig met wat zout en
peper op smaak afmaken. De gaar gekookte
zuurkool kan met deze saus worden bedekt,
men kan ook de kaassaus apart opdienen. In
dat geval kan men met 40 g boter en 40 g
bloem volstaan maar verdi'ent het wel aan
beveling een klontje boter door de zuurkool
te schubden.
SNEETJE SPÉCIAL
Gebruik hiervoor oud brood, dat even ge
roosterd moet worden. Besmeer de toast met
boter en beleg ze met plakjes bacon. Hierop
een schijf geboorde en geschilde appel en tot.
slot een plak'jong belegen kaas. De sneetjes'
even onder de grill plaatsen of boven in een
goed voorverwarmde oven. De kaas moet
namelijk uitsmelten. Vóór het opdoen met
paprika of iets peterselie bestrooien.
GEGRATINEERDE KNAKWORSTJES
Maak een heerlijke luchtige aardappelpuree
met boter, melk, peper en noot. Maak een
gladde saus van boter, bloem/en het nat van
een blik knakworstjes en roer hier' zoveel ge
raspte oude kaas door tot een smakelijk,
pittig geheel is gekregen. Bedek de bodem van
een beboterde vuurvaste schotel met de puree
en leg hierop naast elkaar de knakworstjes.
Bedek deze met de kaassaus en strooi er tot
slot nog wat geraspte kaas over. Geef de
schotel in een vrij hete voorverwarmde oven
in opgeveer 15 minuten een bpuia korstje.
BRUSSELS LOF MET HAM EN KAAS
1 kg lof in zijn geheel gaar koken. De goed
uitgelekte struikjes omwikkelen met een
plakje ham en daar "omheen een plak jong
belegen kaas. De rolletjes in een vuurvaste
schotel schikken, met wat paneermeel be
strooien, een paar klontjes boter erop leggen
en de schotel in de oven even goed warm laten
worden en een goudbruin korstje geven. Ge
kookte aardappelen en gesmolten boter erbij
geven.
ITALIAANSE RIJSTSOEP
liïïterwater, 300 g savoye kool,75 g rookspek,
desgewenst teentje knoflook, 75 g rijst, peper,
zout, marjoraan, grote winterwortel, gerasp
te oude kaas. Snijd het spek in dobbelsteen
tjes en bak deze zachtjes uit, met de fijnge
snipperde knoflook. Fijngesneden savoyekool
met de in plakjes gesneden wortel even mee
smoren, daarna water, peper, marjoraan en
de rijst toevoegen. Alles in een half uur
gaar koken. De soep serveren met stokbrood
en geraspte kaas.
VLAAMSE KAASSOEP
4 worteltjes, knolselderij, 2 preien, 100 g
witte kool- en 2 uien worden in kleine stukjes
gesneden en in een braadpan met wat boter en
spekblokjes licht gefruit. Er wordt daarna 1
liter heldere bouillon toegevoegd, waarin de
groenten langzaam gaar worden gekookt.
Van hetvuur af wordt er daarna 100 g geraspte
kaas doorgeroerd en komen er in wat boter
lichtbruin gebakken stukjes witbrood en ge
hakte peterselie op.
RAMEQUIN
In een beboterde vuurvaste schotel worden
laagsgewijs 150 g dunne sneetjes brood en 200
g jongbelegen, in plakken gesneden kaas ge
legd. Drie eieren met zout', peper en noot los
kloppen, i liter melk toevoegen en. over het
broodgieten. Zodra het vocht er is ingetrok
ken wat paneermeel over het brood strooien,
een paar klontjes boter erop leggen en de
ramequin in ongeveer 30 minuten in de oven
gaar en lichtbruin bakken.
AMERIKAANSE APPELEN
4 grote appelen, suiker, kaneel, boter. Cara-
melsaus: 6 dl melk, 125 g suiker, 20 g maizena.
De appelen schillen en boren, in een vuurvast
schoteltje zetten, de holten opvullen met een
mengsel van suiker en kaneel en er een
klontje boter bovenop leggen. Een bodempje
water in het schoteltje doen en de appelen
in de oven gaar maken. De appelen vóór het
opdoen overgieten met een caramelsaus.
KNOLRAAP MET KAASRAGOUT
Schil de knolraap en snijd de plakken in
reepjes. Kook deze gaar in water met z.out.
Maak een dikke, gladde saus van melk,
boter en bloem. Maak deze op smaak af met
zout, noot en 200'g in blokjes gesneden,
belegen kaas. Leg de knolraap laag om laag-
met de ragout in een vuurvaste schotel.
Strooi er wat paneermeel met geraspte kaas
over, leg er een paar klontjes boter op en geef
het gerecht in een vrij hete oven snel een
goudbruin korstje.
RISOTTO
200 g ui fijn snipperen en in fiO g boter in
een braadpan fruiten. 200 g: gewassen rijst
die men goed heeft laten uitlekken hierbij
doen en mee bakken tot de korrels lichtgeel
zijn. 4 dl water en iets zout toevoegen en hier
in de rijst gaar koken. Tot slot 200 g geraspte
kaas er door roeren. De risotto met een sla
op tafel brengen.
v 1