head VOOR VROUW Een fan (as tische trui van de weel Als uw kinderen geen melk meer willen drinken DUET DIKGEMANSE VOOR WIE GEZELLIG WIL FRITUREN Pagina 9 NYLONS gratis ■waardez egels van 15 en 25 ct. Hagerty Silver Duster Donderdag 24 december 1964 DF VRTJF ZEEUW Hoe viert u kerstfeest? Och, ieder viert het op zijn eigen wijze maar de meesten van ons vieren het 't liefst in de intieme, huiselijke sfeer. Gezellig, maar druk voor de moeders. Tegen alle huismoeders zou ik daarom willen zeggen: Als u dit jaar aan de voorbereidingen voor de kerstdagen begint, hang dan het allereerst uw kerst japonnetje klaar. Misschien wilt u wat nieuws? Koop of maak dat dan vóórdat u aan iets anders gaat beginnen. Be spreek de kapper dit jaar eens vroeg. Verleden jaar is het goed in orde maken van uw kapsel er toch ook bij in geschoten? Als dat dan allemaal gebeurd is, dan kunt u gerust al uw aan dacht gaan besteden aan het in kerstsfeer brengen van het huis. IS ALLES IN HUIS We pakken eerst de zorgvuldig opgeborgen kerstversierselen weer uit. Misschien is er iets gebroken, wellicht is de boom wat groter dit jaar, ja dan moet er nog iets bij gekocht worden. Er is een keur van ballen, wit en gekleurd, en engeltjes, er zijn leuke figuurtjes, rode en witte papieren vouwklok- ken en vele beeldige kandelaars. Voor de tafel kunt u natuurlijk het grote witte laken gebruiken, dat u altijd voor feestelijke ge legenheden reserveert. Met een kerstloper er over staat het erg gezellig. Wilt u eens wat anders? Er zijn zeer aparte Deense kerst- lakens in de winkels. Heel mooi. Vergeet u vooral niet de papie ren kerstservetjes in huis te ha len, ze zijn zo heerlijk gemakke lijk. Spaar pïszierlgmet vraag vooral om de DUET-spaarkaart En al behoeft het kerstfeest thuis geen feest van eten, drin ken en vrije dagen te worden, we besteden zeker wat extra zorg aan het menu. De plannen voor het kerstmaal groeien, de tafel versiering zal heel stijlvol worden dit jaar, zo met menukaartjes, wat groen, lint en kaarsen. DE KAARSEN Echte kaarsen, dat is wel het mooist. Daar hebben we dan weer kandelaars voor nodig. U houdt misschien van zo'n ouderwets aandoende koperen schotelkande laar met een groot oor om vast te houden? We zien ook van die glazen kandelaars, die lijken op een hoog wijnglas. Erg mooi om te zien en wel praktisch op tafel ook. Er is een keur van heden daagse en antieke kandelaars, on ze moderne kaarsen staan in beide. Veel kandelaars zijn om na Kerstmis neer te zetten. We den ken hierbij aan de smeedijzeren exemplaren, de houten kandelaars en de romatische porceleinen hou- dertjes. Flessen lenen zich ook uitste kend om er een kaars in te zet ten. Een buitengewoon aardig ef fect krijgen we als we de flessen vullen met water. Witte flessen vullen we met water waar we een scheutje ecoline aan toe voe gen. Ook is het bijzonder effect vol om flessen te beplakken met reepjes gekleurd papier of aar dige figuurtjes. Een gezellig werkje voor de kinderen. Een op zijn kop neergezet wijn glas kan ook een zeer decoratieve kandelaar worden. We bevestigen hiertoe een kaarsje met plakband op de voet, die nu immers omhoog steekt, en we versieren de steel met een takje groen en een lintje of een takje hulst. Denkt u er met Kerstmis wel aan, dat u de kandelaars niet daar zet, waar iedereen vaak langs loopt? En niet bij een deur en ook niet boven de warme schoor steen, ook al staat dat nog zo leuk. Door de luchtverplaatsing gaan de kaarsen dan namelijk druipen. Een ander punt zijn de kerst kaarten. Die moeten op tijd wor den geschreven engepost worden. Er zijn weer snoezige kaarten in de winkels. De keus is vaak moeilijk, maar gelukkig hoeven we niet altijd de grootste, mooiste en meestal duurste kaart te kopen om indruk te maken met onze wensen. Met een simpel smaakvolle kaart of met een eigengemaakte kaart boeken we meestal nog meer succes. Met zorg versturen we de pak jes voor verre bloedverwanten. Kerstgroeten en pakjes van thuis zijn voor hen zo belangrijk. En iedereen heeft ook nog wel een eenzame bekende die hij iets wil geven Het groen en de bloemen kopen we het allerlaatst. Bevestigt in uw enthousiasme niet langs alle scshilderijtjes slingers en sparre- groen. Zet niet op élke tafel hulst, want dat maakt een rommelige, zelfs ongezellige indruk. Vergeet de dadeltakjes en de eucalyptus Voor huisvrouw eo gezin U kunt crude sneden brood weer knappend vers maken als u ze aan beide kanten met water be sprenkelt en ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven doet. Nat krantenpapier is een ideaal middel om uw ramen glimmend schoon te krijgen. Naai van drukknopen eerst de helft met het uitstekende knopje vast. Bestrijk dit met wat krijt of poeder en druk de stof er tegen aan. Het stipje geeft de juiste plaats aan waar de andere helft aangenaaid moet worden. f Het vastkleven van uw servies enz. aan pas geverfde kastplan ken kan voorkomen worden door de planken na het drogen met wat talkpoeder te bestrooien. Met citroensap kunt u roestvlek ken uit linnengoed verwijderen. Na de behandeling met citroen sap, de stof onder een natte doek met een hete bout strijken. Oude re vlekken enige keren op deze manier behandelen. Donkere badhanddoeken drogen niet zo goed als lichtgekleurde. Door de verfstoffen is het absor berende vermogen namelijk ach teruit gegaan. niet, ze staan heel mooi in een fles en ze zijn ook geschikt om met verse bloemen te combineren. Het is ook prettig om voor de jeugd wat kerstlectuur in huis te hebben. Kinderen horen graag verhalen over het kerstfeest en boeiend vertellen is niet iedereen gegeven. Maar misschien bent u helemaal niet van plan dit jaar thuis te blij ven! U gaat kerstfeest vieren bij familie of vrienden, bij kinderen of ouders. Dan zijn de kleren, die mee en aan moeten de grootste zorg. En het geschenk voor de gastvrouw! Vindt u een kandelaar niet erg toepasselijk? Het is bo vendien leuk dat zo'n cadeautje dadelijk in gebruik kan worden genomen. Of gaat u Kerstmis vèr van huis vieren? U wilt er wel eens tussen uit, omdat u een beetje beu bent van alles? Dan bent u natuurlijk al naar het reisbureau geweest om daar uw licht eens op te steken. U twijfelt nog tussen een dag of wat naar Parijs en een vijfdaagse reis naar Londen, om daar zo'n echt Engelse Christmas mee te maken. Zo'n kerstfeest met een heel bijzondere sfeer in een stad waar het in deze tijd van het jaar straalt van blijheid en warmte. Kerstmis in de sneeuw lokt u ook erg aan. Oostenrijk, Zwitser landIn elk geval staat het koffers pakken op het programma en er is vast nog wel iets nieuws nodig. Maar hoe we ons feest ook voor bereiden, met Kerstmis zoeken we allemaal de bescherming van een oergezellige, behaaglijk verwarm de kamer met flakkerende kaar sen en dennegroen. BETTY TEELING. (Adv.) 'Magische' Zilverdoek. tweedelig en geïmpreg neerd met het aanslagwe- rende Hagerty-preparaafc R 22. Elke behandeling met de Silver Duster schenkt nieuwe glans. Nog meer profijt heeft u door vooraf zilver te behande len met het befaamde Hagerty Tarnish Preven tive. Elke simpele nabe handeling met de Silver Duster verlengt de aan- slagwerende werking met maanden, zodat uw zilver jarenlang glanst, zonder hernieuwd poetsen! Horloger - Juwelier Axelsestraat 46 Telefoon (01150) 3373 Terneuzen Geven gekleurde leren handschoe nen af? Wrijf ze eens goed met witte was, u zult er zeker baat bij hebben. Uit sinaasappelen krijgt u meer sap door deze even op een warm hoekje van een haard of fornuis te leggen. De laatste avond van het jaar is voor de meesten van ons een intieme familieavond, waarop we even stil staan bij alle droeve en blijde herin neringen van het afgelopen jaar. Ook de huisvrouw hoort hierbij te zijn. Bij het glas port, sherry of wijn, dat zij op Oudejaarsavond voor haar gas ten of huisgenoten wil inschenken kunnen met succes „dips" geserveerd worden. Het voordeel is dat deze vooraf klaargemaakt kunnen worden. Gehakte champignons, olijven en zalm worden voor deze originele ge rechten gecombineerd met melkpro- dukten als slagroom en Bulgaarse yoghurt. Voor het „dippen" kunnen bdby-stereolets, zoute koekjes of rauwe bloemkoolroosjes gebruikt worden. Onder het weekmenu vindt U enkele uitgewerkte recepten. ZONDAG: sneetje Hawaii, kalfs- schnitzel met roomsaus, aardap pelen, spruitjes, vruchtenslaatje met slagroom. MAANDAG: leverhachee, rijst, ge mengde sla, koffiepudding. DINSDAG: hutspot met klapstuk, yoghurt met appel. WOENSDAG: tomatensoep met kaas, aardappelpuree, andijvie, omelet. DONDERDAG (Oudejaarsdag)kop bouillon, oranje slaatje. VRIJDAG: ossehaas, doperwtjes, ge bakken aardappelen, yoghurt- crème. zAtERDAG: jachtschotel, aardappel puree, appelmoes, kwark. Y oghurtnotencrème 3/i liter yoghurt, 100 g bruine bastardsuiker, sap van 1 citroen, 75 g gemalen noten, 6 blaadjes gelantine, 1 dl water. Week de gelantine en los ze op in het hete water. Roer alle ingrediënten en meng tot slot de gelantine erdoor. Doe de vla in een schaal en garneer deze met slagroom en noten. Oranjeslaatje 150 g belegen kaas, 1 grote ap pel, 1 sinaasappel, 1 struikje witlof. Snijd alles fijn en vermeng deze ingrediënten met citroensap, honing en gehakte noten naar smaak. Champignon-dip ZONDER SPATTEN-ZONDER WALM Vs liter slagroom, 2 lepels mayo naise, aroma, worcestersauce, thijm, klein blikje champignons, 2 lepels geraspte oude kaas. Sla de slagroom stijf en maak de champignons zeer fijn. Meng krruiden, champignons, mayonaise en kaas voorzichtig door de slagroom en doe dit mengsel in een klein kommetje. Zet dit op een bijpassende schaal of schotel en rangschik de chips of ba- bystereolets eromheen. Olijven-dip 2 eetlepels fijngehakte olijven, 2 eetlepels mayonaise, 1 flesje yoghurt, 2 eetlepels geraspte oude kaas, Worcester sauce, thijm. Meng alle ingrediënten dooreen en zie voor de wijze van opdoen het eerste recept. Zalm-dip blikje 2 le- lepels lepels Vs liter slagroom, klein zalm, gehakte peterselie, pels tomaten ketchup, 2 Madeira, paprikapoeder, 2 geraspte oude kaas. Sla de lagroom stijf en maak de zalm heel fijn. Meng deze met de peterselie en alle andere ingrediën ten voorzichtig door de slagroom. Zie voor het opdienen het bovenstaand recept. Truien zijn er in alle maten, soorten en model len. Een trui is wel het meest gedragen kledingstuk, dat er bestaat. Groot en klein, man en vrouw loopt er in rond. Zo'n heerlijk wollen omhulsel biedt allerlei voor delen boven andere warme kledij. Wij noemen er slechts enkelehet staat bijzonder sportief, geeft charme, zit veel warmer dan een vestje of pullover, is handig in het gebruik, en last but not leastmeestal zelf te maken. Ons model toont u een waar meesterwerkstuk. Het is een hemelsblauwe, bloe zende pullover, met contras terende rose strepen op de prachtige rolkraag, boord en manchetranden. Voor de handige brei sters onder ons niet te moeilijk om zelf in elkaar te zetten. De bijpassende jo lige ijsmuts met grote pom poen betekent een peule schilletje. Zo'n trui, gedragen op een sportieve, strakke pan talon doet het altijd weer goed. Als u er een sjaaltje of een bloes onder draagt met hoge kraag, hebt u niet veel last dat de kraag van achte ren gauw vet of vuil wordt van uw kapsel. Bent u bang dat de uiteinden van de mouwen gaan smetten, sla dan tijdens het werk de boorden om of rol de mou wen op tot boven de ellebo gen, dan bent u na het werk met de schoon geble ven lange mouwen weer netjes. WILLY M A ENS (Nadruk verboden). Goede voeding is één van die voorwaarden voor een goede ge zondheid. En juist de moderne mens heeft steeds meer behoefte aan verantwoorde voeding. Door de vooruitsnellende tech niek en wetenschap beschikken we over een onafzienbare rij middelen om onze lichamelijke inspanning zo gering mogelijk te manen. Auto's, v.iegtuigen, was automaten, mixers, ja zelfs elek trische tandenborstels zijn alle maal ontworpen om het ons ge makkelijk te maken. Hoe mooi dit alles ook schijnt, in wetenschappelijke kringen is men er van overtuigd, dat deze technische vooruitgang gevaar betekent voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als vanzelf is er daarom een streven ontstaan hiervoor 'n zeker tegen wicht te vinden in de vorm van sport en verantwoorde voeding. Wat moeten we eten Voor een verantwoorde voe ding zijn overal ter wereld labo ratoria, die nieuwe en bestaan de voedingsmiddelen nauwgezet onderzoeken, om vast te stellen wat voor de mensen in onze mo derne samenleving het grootst mogelijke effect heeft. Geen wonder dat hier vooral van de zijde van de huisvrou wen grote belangstelling be staat. Bij al haar huishoudelijke beslommeringen heeft zij im mers in de eerste plaats de taak haar gezin goed gezond te hou den. Gewetensvol als zij is, geeft elke moeder haar school gaande kinderen dagelijks melk, karnemelk of yoghurt, omdat zij weet, dat zij dat nodig hebben. Maar niet alle kinderen zijn grage melkdrinkers en daarom wordt het voor veel moeders wel eens moeilijk variaties te bedenken om haar kroost toch elke dag de Va a liter melk of melkkost binnen te laten krij gen. Liever havermout Een beker melk bij de boter hammen aan het ontbijt is al een goed begin, maar voor kinderen die aan het ontbijt weinig trek hebben, kan het brood ook wor den vervangen door pap. Dan is de noodzakelijke melk ook met een binnen. Een heerlijke warme havermoutpap kan het goede be gin van een dag vormen. De onderzoekingen bij de la boratoria hebben uitgewezen, dat havermout een buitenge woon goed voedingsmiddel is, niet alleen door zijn gunstige samenstelling, maar ook door zijn vele toepassingen. Havermout is een prddukt met geschiedenis. Sedert onheuglijke tijden werd haver als voedings middel gebruikt, dat weet men uit de vondsten in de resten van Zwitserse paalwoningen uit ver vervlogen jaren. Twee eeuwen na Christus bestond er in klein- Azië al een intensieve havercul- tuur. Men neemt daarom aan, dat de haver, zoals wij die ken nen, uit Azië stamt. Daar van daan zou het koren, via klein- Azië en de Zuideuropese lan den naaar noordelijker gewesten gekomen zijn. Naar klimaat De verbouw van haver heeft in zuid-Europa altijd een onder geschikte rol gespeeld, maar hoe noordelijker men komt, hoe be langrijker haver als voedings middel wordt. Dat staat natuur lijk in verband met het klimaat. In Schotland en in het verre noorden was pap van haver in de middeleeuwen één der be langrijkste voedingsmiddelen van de boerenbevolking. In deze tijd vindt men de be langrijkste gebieden, waar haver wordt verbouwd in Europa ten noorden van de Alpen, in En geland, Australië en Amerika. Tegenwoordig eet men geen haverpap meer, zoals in de mid deleeuwen, maar havermoutpap. Havermout is een zuiver natuur- produkt, het heeft namelijk bij na de zelfde samenstelling als de grondstof haver, alleen de slecht verteerbare delen worden bij het produktieproces geëlimineerd. De voornaamste bestanddelen zijn: eiwitten, koolhydraten, vet ten, zoals de poly-onverzadigde vetzuren, vitaminen en minera len. Behalve voor pap kan haver mout ook nog voor vele andere gerechten gebruikt worden. We willen hier graag enige recepten laten volgen. Snel dessert NODIG: deel koude ge kookte havermout( eventueel wat havermout van de vorige dag), deel limonadesiroop of schoongemaakte, eventueel fijngesneden vruchten of ver dunde jam, Vs deel melk of yoghurt, Vs theelepeltje vanil lesuiker, suiker naar smaak en eventueel 1 losgeklopt ei. Meng de ingrediënten goed door elkaar. Men kan ook een elektrische mengbeker hiervoor gebruiken. Dien het dessert koud op in leuke, hoge glazen. Gar neren met slagroom en vruch ten. Ontbijt met vruchten VOOR 4 PERSONEN: 1 li ter melk of water, 80 gram havermout, zout, koffiemelk en vruchten. Kook de melk of het water. Voeg er al roerende de haver mout en een snufje zout aan toe. Laat de pap plm. 5 minuten doorkoken. Dien de pap in schaaltjes op en voeg er naar smaak suiker aan toe. Indien de havermout met water gekookt is, kan nog koffiemelk bijge voegd worden. Garneren met ge weekte, gesneden zuidvruchten, noten, vruchten uit blik of verse vruchten, limonadesiroop, jam honing, puddingsaus, chocolade hagelslag of stroop. Kaaskoekjes VOOR PLM. 25 STUKS 1 bakblik: 25 gram haver mout, 25 gram bloem, 50 gram geraspte kaas, 50 gram boter of margarine, worcestersaus naar smaak. Meng alles, behalve de boter, goed dooreen. Voeg dan de boter of margarine toe. Verdeel deze met twee messen in kleine stuk jes en kneed alles vlug met de hand of met een handmixer (deeghaken) door elkaar tot een samenhangend deeg. Beboter het bakblik en bestuif dit met bloem. Maak kleine balletjes van het deeg, leg deze op het bakblik en druk ze iets plat. Schuif het bakblik in het midden van de oven.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1964 | | pagina 9