head
VOOR
VROUW
Een
fan
(as
tische
trui
van de weel
Als uw kinderen geen
melk meer willen drinken
DUET
DIKGEMANSE
VOOR
WIE
GEZELLIG
WIL
FRITUREN
Pagina 9
NYLONS
gratis
■waardez egels
van 15 en 25 ct.
Hagerty
Silver Duster
Donderdag 24 december 1964
DF VRTJF ZEEUW
Hoe viert u kerstfeest? Och, ieder viert het op zijn eigen wijze
maar de meesten van ons vieren het 't liefst in de intieme, huiselijke
sfeer. Gezellig, maar druk voor de moeders.
Tegen alle huismoeders zou ik daarom willen zeggen: Als u dit
jaar aan de voorbereidingen voor de kerstdagen begint, hang dan het
allereerst uw kerst japonnetje klaar. Misschien wilt u wat nieuws?
Koop of maak dat dan vóórdat u aan iets anders gaat beginnen. Be
spreek de kapper dit jaar eens vroeg. Verleden jaar is het goed in
orde maken van uw kapsel er toch ook bij in geschoten?
Als dat dan allemaal gebeurd is, dan kunt u gerust al uw aan
dacht gaan besteden aan het in kerstsfeer brengen van het huis.
IS ALLES IN HUIS
We pakken eerst de zorgvuldig
opgeborgen kerstversierselen weer
uit. Misschien is er iets gebroken,
wellicht is de boom wat groter
dit jaar, ja dan moet er nog iets
bij gekocht worden. Er is een keur
van ballen, wit en gekleurd, en
engeltjes, er zijn leuke figuurtjes,
rode en witte papieren vouwklok-
ken en vele beeldige kandelaars.
Voor de tafel kunt u natuurlijk
het grote witte laken gebruiken,
dat u altijd voor feestelijke ge
legenheden reserveert. Met een
kerstloper er over staat het erg
gezellig. Wilt u eens wat anders?
Er zijn zeer aparte Deense kerst-
lakens in de winkels. Heel mooi.
Vergeet u vooral niet de papie
ren kerstservetjes in huis te ha
len, ze zijn zo heerlijk gemakke
lijk.
Spaar pïszierlgmet
vraag vooral om de
DUET-spaarkaart
En al behoeft het kerstfeest
thuis geen feest van eten, drin
ken en vrije dagen te worden, we
besteden zeker wat extra zorg
aan het menu. De plannen voor
het kerstmaal groeien, de tafel
versiering zal heel stijlvol worden
dit jaar, zo met menukaartjes, wat
groen, lint en kaarsen.
DE KAARSEN
Echte kaarsen, dat is wel het
mooist. Daar hebben we dan weer
kandelaars voor nodig. U houdt
misschien van zo'n ouderwets
aandoende koperen schotelkande
laar met een groot oor om vast
te houden? We zien ook van die
glazen kandelaars, die lijken op
een hoog wijnglas. Erg mooi om
te zien en wel praktisch op tafel
ook. Er is een keur van heden
daagse en antieke kandelaars, on
ze moderne kaarsen staan in
beide. Veel kandelaars zijn om na
Kerstmis neer te zetten. We den
ken hierbij aan de smeedijzeren
exemplaren, de houten kandelaars
en de romatische porceleinen hou-
dertjes.
Flessen lenen zich ook uitste
kend om er een kaars in te zet
ten. Een buitengewoon aardig ef
fect krijgen we als we de flessen
vullen met water. Witte flessen
vullen we met water waar we
een scheutje ecoline aan toe voe
gen. Ook is het bijzonder effect
vol om flessen te beplakken met
reepjes gekleurd papier of aar
dige figuurtjes. Een gezellig
werkje voor de kinderen.
Een op zijn kop neergezet wijn
glas kan ook een zeer decoratieve
kandelaar worden. We bevestigen
hiertoe een kaarsje met plakband
op de voet, die nu immers omhoog
steekt, en we versieren de steel
met een takje groen en een lintje
of een takje hulst.
Denkt u er met Kerstmis wel
aan, dat u de kandelaars niet daar
zet, waar iedereen vaak langs
loopt? En niet bij een deur en
ook niet boven de warme schoor
steen, ook al staat dat nog zo leuk.
Door de luchtverplaatsing gaan
de kaarsen dan namelijk druipen.
Een ander punt zijn de kerst
kaarten. Die moeten op tijd wor
den geschreven engepost
worden. Er zijn weer snoezige
kaarten in de winkels. De keus
is vaak moeilijk, maar gelukkig
hoeven we niet altijd de grootste,
mooiste en meestal duurste kaart
te kopen om indruk te maken
met onze wensen. Met een simpel
smaakvolle kaart of met een
eigengemaakte kaart boeken we
meestal nog meer succes.
Met zorg versturen we de pak
jes voor verre bloedverwanten.
Kerstgroeten en pakjes van thuis
zijn voor hen zo belangrijk. En
iedereen heeft ook nog wel een
eenzame bekende die hij iets wil
geven
Het groen en de bloemen kopen
we het allerlaatst. Bevestigt in
uw enthousiasme niet langs alle
scshilderijtjes slingers en sparre-
groen. Zet niet op élke tafel hulst,
want dat maakt een rommelige,
zelfs ongezellige indruk. Vergeet
de dadeltakjes en de eucalyptus
Voor huisvrouw eo gezin
U kunt crude sneden brood weer
knappend vers maken als u ze
aan beide kanten met water be
sprenkelt en ongeveer 10 minuten
in een voorverwarmde oven doet.
Nat krantenpapier is een ideaal
middel om uw ramen glimmend
schoon te krijgen.
Naai van drukknopen eerst de
helft met het uitstekende knopje
vast. Bestrijk dit met wat krijt of
poeder en druk de stof er tegen
aan. Het stipje geeft de juiste
plaats aan waar de andere helft
aangenaaid moet worden.
f Het vastkleven van uw servies
enz. aan pas geverfde kastplan
ken kan voorkomen worden door
de planken na het drogen met wat
talkpoeder te bestrooien.
Met citroensap kunt u roestvlek
ken uit linnengoed verwijderen.
Na de behandeling met citroen
sap, de stof onder een natte doek
met een hete bout strijken. Oude
re vlekken enige keren op deze
manier behandelen.
Donkere badhanddoeken drogen
niet zo goed als lichtgekleurde.
Door de verfstoffen is het absor
berende vermogen namelijk ach
teruit gegaan.
niet, ze staan heel mooi in een
fles en ze zijn ook geschikt om
met verse bloemen te combineren.
Het is ook prettig om voor de
jeugd wat kerstlectuur in huis
te hebben. Kinderen horen graag
verhalen over het kerstfeest en
boeiend vertellen is niet iedereen
gegeven.
Maar misschien bent u helemaal
niet van plan dit jaar thuis te blij
ven! U gaat kerstfeest vieren bij
familie of vrienden, bij kinderen
of ouders. Dan zijn de kleren, die
mee en aan moeten de grootste
zorg. En het geschenk voor de
gastvrouw! Vindt u een kandelaar
niet erg toepasselijk? Het is bo
vendien leuk dat zo'n cadeautje
dadelijk in gebruik kan worden
genomen.
Of gaat u Kerstmis vèr van
huis vieren? U wilt er wel eens
tussen uit, omdat u een beetje
beu bent van alles? Dan bent u
natuurlijk al naar het reisbureau
geweest om daar uw licht eens op
te steken. U twijfelt nog tussen
een dag of wat naar Parijs en een
vijfdaagse reis naar Londen, om
daar zo'n echt Engelse Christmas
mee te maken. Zo'n kerstfeest
met een heel bijzondere sfeer in
een stad waar het in deze tijd van
het jaar straalt van blijheid en
warmte.
Kerstmis in de sneeuw lokt u
ook erg aan. Oostenrijk, Zwitser
landIn elk geval staat het
koffers pakken op het programma
en er is vast nog wel iets nieuws
nodig.
Maar hoe we ons feest ook voor
bereiden, met Kerstmis zoeken we
allemaal de bescherming van een
oergezellige, behaaglijk verwarm
de kamer met flakkerende kaar
sen en dennegroen.
BETTY TEELING.
(Adv.)
'Magische' Zilverdoek.
tweedelig en geïmpreg
neerd met het aanslagwe-
rende Hagerty-preparaafc
R 22. Elke behandeling
met de Silver Duster
schenkt nieuwe glans. Nog
meer profijt heeft u door
vooraf zilver te behande
len met het befaamde
Hagerty Tarnish Preven
tive. Elke simpele nabe
handeling met de Silver
Duster verlengt de aan-
slagwerende werking met
maanden, zodat uw zilver
jarenlang glanst, zonder
hernieuwd poetsen!
Horloger - Juwelier
Axelsestraat 46
Telefoon (01150) 3373
Terneuzen
Geven gekleurde leren handschoe
nen af? Wrijf ze eens goed met
witte was, u zult er zeker baat
bij hebben.
Uit sinaasappelen krijgt u meer
sap door deze even op een warm
hoekje van een haard of fornuis
te leggen.
De laatste avond van het jaar is
voor de meesten van ons een intieme
familieavond, waarop we even stil
staan bij alle droeve en blijde herin
neringen van het afgelopen jaar. Ook
de huisvrouw hoort hierbij te zijn.
Bij het glas port, sherry of wijn, dat
zij op Oudejaarsavond voor haar gas
ten of huisgenoten wil inschenken
kunnen met succes „dips" geserveerd
worden. Het voordeel is dat deze
vooraf klaargemaakt kunnen worden.
Gehakte champignons, olijven en
zalm worden voor deze originele ge
rechten gecombineerd met melkpro-
dukten als slagroom en Bulgaarse
yoghurt. Voor het „dippen" kunnen
bdby-stereolets, zoute koekjes of
rauwe bloemkoolroosjes gebruikt
worden. Onder het weekmenu vindt
U enkele uitgewerkte recepten.
ZONDAG: sneetje Hawaii, kalfs-
schnitzel met roomsaus, aardap
pelen, spruitjes, vruchtenslaatje
met slagroom.
MAANDAG: leverhachee, rijst, ge
mengde sla, koffiepudding.
DINSDAG: hutspot met klapstuk,
yoghurt met appel.
WOENSDAG: tomatensoep met kaas,
aardappelpuree, andijvie, omelet.
DONDERDAG (Oudejaarsdag)kop
bouillon, oranje slaatje.
VRIJDAG: ossehaas, doperwtjes, ge
bakken aardappelen, yoghurt-
crème.
zAtERDAG: jachtschotel, aardappel
puree, appelmoes, kwark.
Y oghurtnotencrème
3/i liter yoghurt, 100 g bruine
bastardsuiker, sap van 1 citroen,
75 g gemalen noten, 6 blaadjes
gelantine, 1 dl water. Week de
gelantine en los ze op in het hete
water.
Roer alle ingrediënten en meng tot
slot de gelantine erdoor. Doe de vla
in een schaal en garneer deze met
slagroom en noten.
Oranjeslaatje
150 g belegen kaas, 1 grote ap
pel, 1 sinaasappel, 1 struikje
witlof.
Snijd alles fijn en vermeng deze
ingrediënten met citroensap, honing
en gehakte noten naar smaak.
Champignon-dip
ZONDER SPATTEN-ZONDER WALM
Vs liter slagroom, 2 lepels mayo
naise, aroma, worcestersauce,
thijm, klein blikje champignons,
2 lepels geraspte oude kaas.
Sla de slagroom stijf en maak de
champignons zeer fijn. Meng krruiden,
champignons, mayonaise en kaas
voorzichtig door de slagroom en doe
dit mengsel in een klein kommetje.
Zet dit op een bijpassende schaal of
schotel en rangschik de chips of ba-
bystereolets eromheen.
Olijven-dip
2 eetlepels fijngehakte olijven, 2
eetlepels mayonaise, 1 flesje
yoghurt, 2 eetlepels geraspte
oude kaas, Worcester sauce,
thijm.
Meng alle ingrediënten dooreen en
zie voor de wijze van opdoen het
eerste recept.
Zalm-dip
blikje
2 le-
lepels
lepels
Vs liter slagroom, klein
zalm, gehakte peterselie,
pels tomaten ketchup, 2
Madeira, paprikapoeder, 2
geraspte oude kaas.
Sla de lagroom stijf en maak de
zalm heel fijn. Meng deze met de
peterselie en alle andere ingrediën
ten voorzichtig door de slagroom. Zie
voor het opdienen het bovenstaand
recept.
Truien zijn er in alle
maten, soorten en model
len. Een trui is wel het
meest gedragen kledingstuk,
dat er bestaat. Groot en
klein, man en vrouw loopt
er in rond.
Zo'n heerlijk wollen
omhulsel biedt allerlei voor
delen boven andere warme
kledij. Wij noemen er
slechts enkelehet staat
bijzonder sportief, geeft
charme, zit veel warmer
dan een vestje of pullover,
is handig in het gebruik, en
last but not leastmeestal
zelf te maken.
Ons model toont u een
waar meesterwerkstuk. Het
is een hemelsblauwe, bloe
zende pullover, met contras
terende rose strepen op de
prachtige rolkraag, boord
en manchetranden.
Voor de handige brei
sters onder ons niet te
moeilijk om zelf in elkaar
te zetten. De bijpassende jo
lige ijsmuts met grote pom
poen betekent een peule
schilletje.
Zo'n trui, gedragen op
een sportieve, strakke pan
talon doet het altijd weer
goed.
Als u er een sjaaltje of
een bloes onder draagt met
hoge kraag, hebt u niet veel
last dat de kraag van achte
ren gauw vet of vuil wordt
van uw kapsel. Bent u bang
dat de uiteinden van de
mouwen gaan smetten, sla
dan tijdens het werk de
boorden om of rol de mou
wen op tot boven de ellebo
gen, dan bent u na het
werk met de schoon geble
ven lange mouwen weer
netjes.
WILLY M A ENS
(Nadruk verboden).
Goede voeding is één van die
voorwaarden voor een goede ge
zondheid. En juist de moderne
mens heeft steeds meer behoefte
aan verantwoorde voeding.
Door de vooruitsnellende tech
niek en wetenschap beschikken
we over een onafzienbare rij
middelen om onze lichamelijke
inspanning zo gering mogelijk te
manen. Auto's, v.iegtuigen, was
automaten, mixers, ja zelfs elek
trische tandenborstels zijn alle
maal ontworpen om het ons ge
makkelijk te maken.
Hoe mooi dit alles ook schijnt,
in wetenschappelijke kringen is
men er van overtuigd, dat deze
technische vooruitgang gevaar
betekent voor onze lichamelijke
en geestelijke gezondheid. Als
vanzelf is er daarom een streven
ontstaan hiervoor 'n zeker tegen
wicht te vinden in de vorm van
sport en verantwoorde voeding.
Wat moeten we eten
Voor een verantwoorde voe
ding zijn overal ter wereld labo
ratoria, die nieuwe en bestaan
de voedingsmiddelen nauwgezet
onderzoeken, om vast te stellen
wat voor de mensen in onze mo
derne samenleving het grootst
mogelijke effect heeft.
Geen wonder dat hier vooral
van de zijde van de huisvrou
wen grote belangstelling be
staat. Bij al haar huishoudelijke
beslommeringen heeft zij im
mers in de eerste plaats de taak
haar gezin goed gezond te hou
den. Gewetensvol als zij is,
geeft elke moeder haar school
gaande kinderen dagelijks melk,
karnemelk of yoghurt, omdat zij
weet, dat zij dat nodig hebben.
Maar niet alle kinderen zijn
grage melkdrinkers en daarom
wordt het voor veel moeders
wel eens moeilijk variaties te
bedenken om haar kroost toch
elke dag de Va a liter melk
of melkkost binnen te laten krij
gen.
Liever havermout
Een beker melk bij de boter
hammen aan het ontbijt is al een
goed begin, maar voor kinderen
die aan het ontbijt weinig trek
hebben, kan het brood ook wor
den vervangen door pap. Dan is
de noodzakelijke melk ook met
een binnen. Een heerlijke warme
havermoutpap kan het goede be
gin van een dag vormen.
De onderzoekingen bij de la
boratoria hebben uitgewezen,
dat havermout een buitenge
woon goed voedingsmiddel is,
niet alleen door zijn gunstige
samenstelling, maar ook door
zijn vele toepassingen.
Havermout is een prddukt met
geschiedenis. Sedert onheuglijke
tijden werd haver als voedings
middel gebruikt, dat weet men
uit de vondsten in de resten van
Zwitserse paalwoningen uit ver
vervlogen jaren. Twee eeuwen
na Christus bestond er in klein-
Azië al een intensieve havercul-
tuur. Men neemt daarom aan,
dat de haver, zoals wij die ken
nen, uit Azië stamt. Daar van
daan zou het koren, via klein-
Azië en de Zuideuropese lan
den naaar noordelijker gewesten
gekomen zijn.
Naar klimaat
De verbouw van haver heeft
in zuid-Europa altijd een onder
geschikte rol gespeeld, maar hoe
noordelijker men komt, hoe be
langrijker haver als voedings
middel wordt. Dat staat natuur
lijk in verband met het klimaat.
In Schotland en in het verre
noorden was pap van haver in
de middeleeuwen één der be
langrijkste voedingsmiddelen
van de boerenbevolking.
In deze tijd vindt men de be
langrijkste gebieden, waar haver
wordt verbouwd in Europa ten
noorden van de Alpen, in En
geland, Australië en Amerika.
Tegenwoordig eet men geen
haverpap meer, zoals in de mid
deleeuwen, maar havermoutpap.
Havermout is een zuiver natuur-
produkt, het heeft namelijk bij
na de zelfde samenstelling als de
grondstof haver, alleen de slecht
verteerbare delen worden bij het
produktieproces geëlimineerd.
De voornaamste bestanddelen
zijn: eiwitten, koolhydraten, vet
ten, zoals de poly-onverzadigde
vetzuren, vitaminen en minera
len.
Behalve voor pap kan haver
mout ook nog voor vele andere
gerechten gebruikt worden. We
willen hier graag enige recepten
laten volgen.
Snel dessert
NODIG: deel koude ge
kookte havermout( eventueel
wat havermout van de vorige
dag), deel limonadesiroop
of schoongemaakte, eventueel
fijngesneden vruchten of ver
dunde jam, Vs deel melk of
yoghurt, Vs theelepeltje vanil
lesuiker, suiker naar smaak
en eventueel 1 losgeklopt ei.
Meng de ingrediënten goed
door elkaar. Men kan ook een
elektrische mengbeker hiervoor
gebruiken. Dien het dessert koud
op in leuke, hoge glazen. Gar
neren met slagroom en vruch
ten.
Ontbijt met vruchten
VOOR 4 PERSONEN: 1 li
ter melk of water, 80 gram
havermout, zout, koffiemelk
en vruchten.
Kook de melk of het water.
Voeg er al roerende de haver
mout en een snufje zout aan toe.
Laat de pap plm. 5 minuten
doorkoken. Dien de pap in
schaaltjes op en voeg er naar
smaak suiker aan toe. Indien de
havermout met water gekookt
is, kan nog koffiemelk bijge
voegd worden. Garneren met ge
weekte, gesneden zuidvruchten,
noten, vruchten uit blik of verse
vruchten, limonadesiroop, jam
honing, puddingsaus, chocolade
hagelslag of stroop.
Kaaskoekjes
VOOR PLM. 25 STUKS
1 bakblik: 25 gram haver
mout, 25 gram bloem, 50 gram
geraspte kaas, 50 gram boter
of margarine, worcestersaus
naar smaak.
Meng alles, behalve de boter,
goed dooreen. Voeg dan de boter
of margarine toe. Verdeel deze
met twee messen in kleine stuk
jes en kneed alles vlug met de
hand of met een handmixer
(deeghaken) door elkaar tot een
samenhangend deeg. Beboter het
bakblik en bestuif dit met bloem.
Maak kleine balletjes van het
deeg, leg deze op het bakblik
en druk ze iets plat. Schuif het
bakblik in het midden van de
oven.