Het gevaarlijke op vu de weel duet DE ONGENEESLIJK ZIEKEN DEN DOOI gaat een Ml beiden MOKKEN DIMEMMSE Voor de sportieve man ISTifLOJVS WORDT ONS VOEDSEL GEKLEURD? Twee persoonlijkheden strijden om de macht Een ernstige (bedreiging Hagerty Silver Foam gratis v Waardezegels Van 15 en 25 ct WAT DE WET ZEGT door Dr. H. W. SCALONGNE, arts w E zaten gezellig te brid gen samen met Bob en Ans. Bob is een goed bridger, Ans wat min der. Zij speelt veel op haar gevoel, terwij] hij het spel als het ware wetenschappelijk uit kient. PRESTIGE Het was doodstil in de kamer toen Ans een klein slem spel pro beerde te halen. Ze ging er twee gedubbeld down en toen brak de orkaan los! „Lieve kind, je hebt het wel bijzonder dom gespeeld hoor. Kijk eens, als jeen er volgde 'n deskundig uitleg, waaruit zou blijken, dat zij alleen op deze ma- voor vrouw nier het bod had kunnen halen. „Ja maar", sputterde zij, „ik kan toch niet door de kaarten heen kijken. Jij hebt mooi praten, nu je alles gezien hebt, maar hoe kan ik weten, dat die „heer" bij Elly zat?" En zo ging het maar door. Bob wist het zo goed en Ans ver dedigde zich, tegen zijn dikwijls onredelijke aanvallen, waarvan hij, blijkbaar niet genoeg kon krijgen. Ze raakten er door in een geprikkelde stemming en zij begon hem verwijten te maken over fouten die hij wel eens ge maakt had tijdens het bridgen. Dat was olie op het vuur en Bob trok nog heviger van leer. Na korte tijd werden er zelfs dingen bij gehaald die niets meer met 't edele bridgespel te maken heb ben enBob en Ans zaten weer eens volop in hun prestige- strijd! Bob en Ans zijn twee jongge huwden, die echt veel van elkaar houden en toch vrees ik voor hun huwelijk, want zij zijn beide twee sterke persoonlijkheden en in hun jonge huwelijk is het al steeds een strijd om de macht. Bob weet, dat hij iets in de maatschappij presteert; hij weet dat hij er bovendien uiterlijk ook mag zijn en hij is in wezen een klein beetje ijdel. Hij laat zich graag gelden en wanneer hij meent in zijn recht te staan of gelijk te hebben, dan duldt hij geen tegenspraak en is taai en vasthoudend. Het ongelukkige is echter, dat hij deze houding ook aanneemt als hij geen gelijk heeft en wel omdat hij het een beetje vernederend vindt, wan neer hij, Bob, ongelijk zou moe ten bekennen. Ans is een knap vrouwtje, dat ook weet dat ze er zijn mag. Zij is zeer modern en al houdt ze veel van Bob, ze is niet van plan de ondergeschikte te spelen, want ze is er van overtuigd, dat man en vrouw volkomen gelijk waardig zijn. Wanneer Bob een beetje wil heersen, dan stuit hij bij haar dadelijk op een muur. En beetje wil heersen, dan stuit hij zo komt het voor, dat hij van haar ook geen gelijk krijgt als hij het heeft, alleen omdat ze geen ongelijk tegenover hem wil bekennen Toch is dat niet altijd zo ge weest. Toen ze nog verloofd wa ren, hadden ze vrijwel nooit moeilijkheden. Toen vond Bob t nodig om haar op handen te dra gen. Hij was immers bezig dezo vrouw te veroveren! Toen bleek hij soepel en meegaand. En was ook niet zo fel, want zij wil de Bob bekoren met haar vrou welijke charme. Maar nauwelijks waren ze ge trouwd, of de strijd ontbrandde. Ze hadden elkaar voorgoed en nu ging het om de macht in het hu welijk. Hij voelde zich de man, de leider in de echt en zou wel eens aan dit vrouwtje lateu zien hoe het moest en zij wenste geen ondergschikte rol te spelen, maar minstens gelijkwaardig +e zijn in haar hart zou ze het prachtig vinden, wanneer ze Bob naar haar luimen kon laten dan sen. In minder dan geen tijd volgde de ene prestigestrijd op de an dere. Oh zeker, nu zijn ze nog in het stadium, dat alles wordt bij gelegd en dat ze weer in eikaars armen vallen, maar op den duur wordt een van beide partners die eeuwige strijd moe, gaat in het defensief enmokken en zich ongelukkig voelen. Dan is in we zen het mooie van dit huwelijk verdwenen en dan begint de na righeid. En dat alles omdat twee mensen die echt van elkaar hou den, steeds weer geen kans zien zichzelf te overwinnen en door wat geven en nemen van beide kanten hun huwelijk tot een succes te maken. Door een klein beetje toegeef lijkheid is er veel te redden. Het is beslist geen schande om onge lijk .te bekennen of het gelijk van een ander te erkennen. Het zal die ander dan juist opvallen, dit de partner niet bekrompen is jn eerlijk spel speelten goed voorbeeld doet goed volgen! Voor de huisvrouw is de laatste week voor kerst meestal een romme lige en extra drukke tijd. Een week, waarin ze waarschijnlijk weinig tijd kan vinden om aan haar maaltijden de nodige aandacht te besteden, daar haar gedachten reeds bij het kerst menu zijn. Daarom ditmaal wat een voudige maaltijden, die beslist niet veel tijd vergen. ZONDAG: vermicellisoep, ossehaas, bloemkool met tomatensaus aardappelen, yoghurt met cho coladevla en banaan. MAANDAG: bloemkoolsoep met kaas, gebakken lever met appel moes, gebakken aardappelen. DINSDAG: hutspot met klapstuk, si naasappel. WOENSDAG: eierragoüt, gemengde sla, aardappelpuree, vanille vla met geraspte appel. DONDERDAG: bruine bonen, gebak ken uien, spek en aardappelen, watergruwel. VRIJDAG: jachtschotel van bruine bonen of gestoofde vis, aardap pelpuree en sla, yoghurtroom. ZATERDAG: Italiaanse rijstsoep, hangop met banaan. YOGHURTROOM Roer 2 eierdooiers met 80 g suiker schuimig en meng het sap van 1 ci troen en 1 sinaasappel erdoor. Meng alles door een halve liter yoghurt. Klop i/s liter slagroom stijf en roer dit voorzichtig door de yoghurtvla. Doe de creme in kleine schaaltjes en garneer deze met wat partjes si naasappel. ITALIAANSE RIJSTSOEP l'A liter water, 300 g savoye- kool, 75 g rookspek, teentje knof look, 75 g rijst, peper, zout, mar jolein, grote winterwortel, ge raspte oude kaas. Snijd het spek in dobbelsteentjes en bak deze zachtjes uit met de fijn gesnipperde knoflook. Smoot de ge sneden savoyekool en de in plakjes gesneden wortel even mee. Voeg wa ter, peper, marjolein en de rijst toe. Kook. alles in een half uur gaar. Ser veer de soep met stokbrood en ge raspte kaas. (Adv.) Was uw zilver glanzend schoon met Hagerty Silver Foam. Even wassen... af spoelen... drogen. Klaar! Handen blijven schoon. Speciaal bestemd voor gebruikszilver zoals tafel gerei enz. Silver Foam is ook ideaal voor roestvrij staal. Horloger - Juwelier Axelsestraat 46 Telefoon (01150) 3373 Terneuzen Op deze foto drie modellen uit de koliektie sportieve heren kleding van die Parijse mode koning Pierre Cardin. f Adv.) M" spaaïpïézïérfgittët vraag vooral om de DUET-spaarkaart Voor huisvrouw eo gezin Ais u aan uw overbelaste sleutel ring de sleutels van verschillende veiligheidssloten niet meer in het donker kunt onderscheiden, neem dan een vijl en slijp er bij enkele een plat kantje aan of een hoekje uit. Duim en vinger vervangen flesopener Waar is de flesopener? Na tuurlijk is die op het moment, dat men hem nodig heeft, niet te vinden. Maar wellicht is het lijden spoedig voorbij! Een Amerikaan se fabriek brengt aluminium doppen voor flessen op de markt ter vervanging van de thans nog algemeen gebruikelijke kroon- kurken. Deze doppen kunnen zonder flesopener worden ver wijderd. Aan de dop is een flapje bevestigd, dat men tussen duim en vinger neemt en dat het mo gelijk maakt de dop van de fles te scheuren langs een ingekeepte lijn op de dop. Een grote bier brouwerij neemt op het ogen blik proeven met deze nieuwe doppen, naar het schijnt met succes. 0 Petroleumvlekken verdwijnen veelal van zelf. Het proces kan bespoedigd worden door de vlek ken te bedekken met grauw pa pier, waarover u met een warme bout strijkt. Q Hardnekkige vlekken op rieten meubelen worden behandeld met mentolspiritus. Hebt u een getegelde vloer en wilt u de tegeltjes weer mooi schoon hebben, gebruik dan water waar in een beetje zoutzuur is gedaan. 0 Als u echt ivoor van, imitatie wil onderscheiden, laat u er een drup pel zwavelzuur op vallen. Is het ivoor echt, dan ontstaat een rode vlek, bij kunstivoor is dat niet het geval. U kunt melk- of matglas reinigen met warme azijn en fijn zout. U kunt dit ook doen met sterk so dawater. Houdt gehakt in papier verpakt even onder de kraan, dan kunt u het vlees zeer gemakkelijk ver wijderen zonder een kruimel ach ter te laten. In ons land is de levensmddde- lenfabrikant niet verplicht om bij of op zijn produkten aan te geven of er een kleurstof of con serveermiddel aan toegevoegd is. De huisvrouw wordt er dus niet, zoals bijv. haar Duitse zuster, met nadruk op gewezen dat haar gele vermicelli, haar roze, groene of gele puddingpoeder, haar marsepeingebakjes, de zuurtjes waarop haar kinderen zuigen, door de industrie of de fabrikant zijn gekleurd. Wij zullen hier niet ingaan op de vraag, of het nodig is dat bij ieder levensmiddel, dat men koopt, aangegeven staat wat er in zit. Wij wil len er wel op wijzen dat het gebruik van kleurstoffen en conserveer middelen in de levensmiddelenindustrie niet vrij is, d.w.z. dat het niet is toegestaan, aan zomaar van alles en nog wat een kleurstof of andere vreemde stof toe te voegen. Het gebruik van deze stoffen is geregeld in onze levensmiddelenwetten. Veel gebruikte levensmiddelen, zoals brood, aardappelen, verse groente en vruchten, melk en karnemelk, vlees en vleeswaren en vis mogen niet gekleurd worden. Uitzonderingen, die de regel bevestigen, zijn krentenbrood (dat ziet u dan wel aan de gele kleur), vruchten op sap e.d., zgn. zeezalm in blik, garnalen in blik of glas, viskuit. De wetgever staat toe dat gekleurd worden: boter, margarine, kaas. puddingpoeders, ijs, vermicelli, gebak en suikerwerk, huishoudjam en -marmelade (van de vruchtenjams mag alleen de aardbeienjam bijge kleurd zijn), goedkope limonades, puddingsaus, (vruchten)limonade siropen, vruchtenwijn, tomatenpuree, mosterd, bier en azijn (alleen caramel is als kleurstof hierin toegestaan). Gehakt mag niet gekleurd worden, wel mag een zgn. kleurbehoudend middel worden toegevoegd, een stof, die voorkomt dat het vlees ver kleurt. Drie stoffen staan de slager hiertoe ten diensten: citroenzuur, ascorbinezuur (vitamine C) en nicotinezuur (een van de B-vitamines). Wie zo weipig mogelijk kleurstoffen wil gebruiken kan in plaats van gekleurde puddingpoeders bloem of maizena nemen, in plaats van ver micelli, spaghetti of aardig gevormde macaroni. Vruchtesap en -drank en de meeste vruchtenjams zijn niet gekleurd; honing, stroop en chocolade (strooisels) evenmin. Sommige kleurstoffen mogen wèl in levensmiddelen gebruikt worden, andere niet. Alleen een kleurstof waarvan men weet of op zeer goede gronden aanneemt dat hij onschadelijk is, mag in het voedsel voor komen. Degenen, die bij de levensmiddelenindustrie betrokken zijn, be schikken over een lijst van toegelaten kleurstoffen. Hierop komen zo wel „natuurlijke" als synthetische kleurstoffen voor: het gaat er name lijk niet om of een stof natuurlijk is of niet, maar wel of er bij uitge breide onderzoekingen een schadelijke invloed van is geconstateerd. Koopt u voor de borstplaat een flesje kleurstof, waarop staat dat hij ge schikt is voor gebruik in levensmiddelen, dan kunt u er zeker van zijn, dat deze kleurstof voorkomt op de lijst van toegestane kleurstoffen. Over conserveermiddelen kunnen we nog korter zijn: zij zijn voor namelijk toegestaan in gesneden roggebrood, garnalen, vruchtenproduk- ten, bier en wijn, oliën en vetten, margarine, tafelzuren en kant-en klaar-sauzen. En verder in enkele levensmiddelen die in de kleinhandel niet veel voorkomen (zoals gedroogd ei) en produkten die in de huishouding ge kookt worden, waardoor het toegestane conserveermiddel verdwijnt: gedroogde groenten, aardappelen en vruchten. Voor elk van deze voe dingsmiddelen is vastgesteld welk conserveermiddel het mag bevatten en in welke hoeveelheid. Onnodig te zeggen dat de wetgever met de dosering aan de heel veilige kant blijft. In feite mag een conserveer middel alleen dan worden toegepast wanneer de fabrikant kan aantonen dat het voor zijn artikel nodig is. Het gebruik ervan is bijv. in gesterili seerde conserven in blik of glas (zoals vlees en groenten, melk en melk- produkten) niet toegestaan. Ook al worden de conserveermiddelen vei lig geacht, men wil het aantal „toevoegingen" beperken en in de hand houden. DOODGAAN doen we natuurlijk allemaal. Dat is een ons allen bekende waarheid, maar toch trach ten wij dit onplezierige feit steeds te verdoezelen en te vergeten. Toch zou het wel eens zó kunnen zijn dat ons leven een nog vlugger einde neemt dan dat van de ongeneeslijk zieken: een omwaaiende boom, een elektrische schok, een frontale botsing De afstand tussen de ongeneeslijk zieke en ons is min der groot dan we veeal denken. Misschien is het grootste verschil tussen hem of haar en onszelf daarin gelegen, dat zij reeds doende zijn bepaalde dingen onder het oog te zien, waarvan wij voorshands nog niets willen weten omdat wij wel andere dingen aan het hoofd heb ben Wij zijn allen bang van de dood, dat is een soort van aangeboren eigenschap. Deze instinctieve afkeer heeft misschien wel een biologische betekenis, maar 'daar gaat het nu niet om. Wij willen hier onze houding tot de ongeneeslijk zieke bespreken, speciaal in verband met het naderende Kerstfeest. WEKEN EN MAANDEN UET gaat hier ook niet om een opsomming te geven H van allerlei ziekten die vrij zeker een spoedige dood ten gevolge hebben. Elkeen heeft in zijn naaste omgeving wel eens meegemaakt, dat na medisch on derzoek moest worden vastgesteld dat er voor de zieke geen hoop meer was, dat de patiënt nog maar korte tijd te leven zou hebben. Daar kunnen dan dagen, maar ook weken en maan den mee gemoeid zijn. Voor familieleden en kennissen is dat een heel moeilijke tijd, temeer waar de patiënt zelve, om goede redenen gewoonlijk niet met resultaten van het medisch onderzoek op de hoogte wordt gesteld. De praktijk heeft immers uitgewezen, dat het meren deel der patiënten deze waarheid geestelijk niet ver werken kan. Toch weet de ongeneeslijk zieke doorgaans meer over zijn toestand dan zijn omgeving wel denkt. Dat komt niet zozeer omdat iemand zich heeft versproken of om dat iemand daarvan heeft laten blijken; meestal voelt de patiënt aan den lijve, dat zijn krachten het gaan begeven, dat zijn levenseinde snel nadert. VEREENZAMING j\E meeste ongeneeslijk zieken leren gaandeweg be- rusting vinden in deze situatie. Langzamerhand treedt er bij hen een zekere onthechting op aan het aardse leven en aan al die dingen, die wij gezonden zo vreselijk belangrijk vinden: een loonronde, een exa men, een paar nieuwe schoenen Dat wil niet zeggen dat de ongeneeslijk zieke geen moeilijkheden heeft. Integendeel, al worden zij niet al tijd uitgesproken, ze zijn in de regel bijzonder groot. Gesprekken over de dood kan hij met zijn omgeving meestal niet voeren, omdat men het ongeneeslijk ziek- zijn tegenover hen blijft ontkennen. Vanzelfsprekend geeft de patiënt een zeker gevoel van vereenzaming. Om dit gevoel van helemaal-alleen-staan niet te ver ergeren, moeten wij de instinctieve afkeer van de dood, die wij allen met ons omdragen, zoveel mogelijk trach ten te overwinnen. Hoe gemakkelijk komt bij ons de neiging op om de zieke te ontlopen, om voor onszelf te doen of hij er al niet meer isEen cadeautje sturen, dat willen en dat kunnen we desnoods nog wel, maar een bezoek en een gesprek, dat vinden velen te moeilijk, dat gaan ze liever uit de weg. PERSOONLIJK CONTACT DN om het cadeautje gaat het de ongeneeslijk zieke nu niet in de eerste plaats. Wat moet hij of zij die geestelijk doende is afscheid van deze wereld te nemen nu doen met een gouden horloge, met een tele visietoestel, met een parelsnoer? Let wel, hiermee wil niet gezegd zijn dat u een ongeneeslijk zieke niets moet geven. Wat vruchten of een fruitmand, parfum of bloe men, zullen door de patiënt waarschijnlijk op prijs ge steld worden. Geef de zieke echter niet het gevoel, dat u uw eigen angst, uw verzet, uw ellende en uw afkeer probeert af te kopen door een geschenk met de gedachte dat u het persoonlijk contact dan wel achterwege kunt laten. Wat de ongeneeslijke allereerst nodig heeft is uw persoon lijke belangstelling, uw medegevoel, uw medeleven, in deze voor hem zo moeilijke periode. U behoeft daarom op Kerstmis niet op visite te gaan. Op die dagen kunt u wel een kleinigheidje afgeven of laten bezorgen. Maar gaat u op de derde of de zevende of de negende van de maand dan eens op bezoek. U hoeft het in dat gesprek niet moeilijker te maken dan 't is, laat het gerust over koetjes en kalfjes gaan, want hoofdzaak voor de zieke is dat u gekomen bent.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1964 | | pagina 10