VOOR VROUW Geen halt en front voor keukendeur de OOK MANNEN KOPEN REUKWATERS MENU van de week Firma P„ J. van de Sande Zckotf. Ook vlot in huis Zaterdag 12 september '64 DE VRIJE ZEEUW Pagina 9 HET KAN VOORDELIGER Toch voedzaam Vele mogelijkheden Smakelijke vis GROTE SORTERING - MAAR DAN GEEN VROUWENGEURTJES - Steeds meer Hoe werkt dat? Nu het vlees duur is MOET U ANDERE GERECHTEN PROBEREN De gang naar de slager is voor vele huisvrouwen tegenwoordig een duur uitstapje geworden. De tijd dat er royaal verschillende soorten vlees en vleeswaren werden ingeslagenis voorhij. De omzet van heel wat slachterijen is aanmerkelijk gedaald. In meer gezinnen dan vroe ger komt er meer dan eens per week vis op tafel. Een aantal huismoe ders kookt of bakt geregeld eieren, of maakt eens een smakelijke omelet. Wilt u 100 profijt van uw vlees, let dan op het volgende: In de eerste plaats behoeft u elke soort vlees niet in even grote porties op tafel te brengen. Er is vet vlees, waar u min der van kunt en moet geven, en mager vlees, dat grotere hoe veelheden vergt. Bovendien behoren sommige soorten zeer dun te worden gesneden, hetgeen een besparing betekent bij de aankoop als u ieder gezinslid het vaste aantal plakje» blijft geven. In deze dure tijd is het ook raadzaam, gecombineerde vleesschotels klaar te maken, zodat u met het dure soort vlees b.v. het goedkopere wit te spek of champignons, of uien kunt mengen en gemid deld voordeliger uitkomt. Zo kunt u ook bij dure biefstuk puree of gebakken aardappe len inplaats van gekookte aardappelen geven om de dis genoten toch een voldaan ge voel te geven als zij kleinere porties vlees ontvangen. Voorts is het mogelijk eens houd vlees te serveren, te zamen met een slaatje of droge rijst. Ook rijst met kip is een bijzonder aantrekkelijk gerecht zolang de kip zo voor delig is. Als u graag biefstuk eet, of dit geregeld moet gebruiken, vraag dan de slager biefstuk van de haas, dit is de beste kwaliteit. U kunt de biefstuk in repen opdienen van 1 a P/2 vinger breed en daar per per soon gerust minder van geven, als u er een stevige Hollandse saus, een béarnaisesaus, een choronsaus, of een partje van een spiegelei of wat gebakken ham bijgeeft. Voor een gezellig en voed zaam slaatje neemt u wat rookvlees, koude ham (in dikke plakken gesneden), dunne plakjes rosbief e.d., dunne schijfjes van een hard gekookt ei en desgewenst als de schotel een feestelijk aanzien moet krijgen nog wat sardientjes en garnalen. Hebt u restjes vlees of kip, maak er dan een rijstschotel van waarin de kleine stukjes of snippers worden verwerkt. U hebt die dag dan geen nieuw vlees nodig. Gehakt laat zich heel pret tig combineren met hard ge kookte'eieren, kijkt u in uw kookboek de recepten voor Schotse eieren en verscholen eieren er maar eens op na, en zelfs met rauw ei (kalfsogen). Verder wijzen wij nog even op de smakelijke goelasj en hachee, die toch zeer voor delig zijn klaar te maken. Vindt u de blinde vinken te duur, maak dan zelf runder rolletjes van plakjes spek en magere, dunne runderlapjes, gerold om een augurk, vast gehouden met een draadje of een cocktailprikker en heer lijk gestoofd in de boter. Wilt u voordelig kalfsvlees eten, verwerk het dan klein gesneden in ragout. U behoeft er dan nog niet eens croquet- ten van te bakken, maar kunt de ragout nuttigen met droge rijst, met puree, met witte bonen, met omelet of met ma caroni. Er zijn ontelbare eierge- rechten, zodat u niet bang be hoeft te zijn dat eieren gaan vervelen, maar ter vervan ging van vlees kunnen we speciaal aanbevelen de be faamde spekpannekoek (gróót formaat koekepan), roerei met ham (zeer klein gesne den) en diverse omeletten, zoals die met kaas en die met ui, ham en tomaat. En hebt u wel eens een echte boeren omelet op tafel gezet? Het succes is verzekerd. Met de visgerechten moet u ook voor afwisseling zorgen. Hebt u al stukjes paling in boter gestoofd? Kent u stok vis? Maakt u wel eens een visgehakt? Ook daarvoor geven de kookboeken recep ten. Dan zijn er nog de mosse len, de garnalen en de haring, die ook tot slaatjes en b.v. op schelpen en op toast kunnen worden gegeven. Probeer het gerust, u zult er voordeliger mee uitkomen. E. EECKHOFF. NOORDSTRAAT 55—57 TERNEUZEN EEN FABRIKANT VRAAGT ADVIES AAN DE HUISVROUW DE NIEUWE FRANSE MODE VOOR HERFST EN WINTER Model 481 is een mantel van frambooskleurige wol met twee rijen knopen. De driekwart mou wen hebben aan de achterzijde veel ruimte. De fluwelen strik onder de brede kraag en de toque hebben een fellere tint dan de mantel. Creatie Pierre Car- din. DIT KAN UW KEUKEN WORDEN. Wij leven in een snel veranderende wereld. Dit is voor niemand opzienbarend nieuws. Overal trachten nieuwe vormen en nieuwe ideeën heen te breken door de soms nog taaie schaal van conservatisme en ver starring. Dat gebeurt in het groot, in het reiken van de mens naar de planeten en de on eindige verten; het is ook aan de gang vlak bij ons, naast ons in onze eigen woning. De mens van vandaag wil niet langer wonen in pluche en tussen de stofnesten van bouwkundige tierelantijnen. Hij verlangt naar strakheid, naar eerlijke kleuren, naar efficiënte maar mooie vormen. Die drang maakt geen halt en front voor onze keuken deur. De keuken van 1964 is een vertrek ge worden soms al een deel uitmakend van de woonruimte waar het goed toeven is en prettig en vlot werken. Waarom ook niet? Waarom zou het laboratorium van de huisvrouw ten achter blijven bij de ontwik keling naar doelmatigheid en vormschoon heid, die de hedendaagse, verantwoorde woningbouw kenmerkt? Het stiefkind keuken, lang beschouwd als een soort noodzakelijk kwaad, is hard op weg zich te ontworstelen aan dat assepoes- terbestaan. Het is eigenlijk verwonderlijk, dat de huisvrouw zelf, in een tijd waarin de vrouw op velerlei terrein bewijst zeer mondig te zijn, nog vaak zo weinig wordt geraad pleegd als het gaat om zaken waarmee zij het meeste heeft te maken. Doordat ook de huisvrouwen zich hebben georganiseerd, wordt haar advies gelukkig al steeds meer ingewonnen. Dat haar stem van grote waarde is, heeft één van de grootste houtverwerkende in dustrieën ter wereld, een Zaans bedrijf, terdege beseft. Deze industrie wil namelijk door middel van een opinie-onderzoek vaststellen: welke wensen en verlangens er onder de Nederlandse huisvrouwen leven, speciaal met betrekking tot de vorm en de inrichting van de ideale keuken, zoals die past in het huis van NU. In nauw overleg met de betrokken in stanties uit de wereld van de vrouw gaat zij in de provincies Limburg, Noord-Bra bant en Zeeland een grootscheepse enquête houden naar de ideeën van huisvrouwen op dit gebied. Zoveel mogelijk plaatselijke af delingen van vrouwenverenigingen zijn hierover al benaderd. Ook de mening van niet-aangeslotenen bij een vrouwenorgani satie wordt op prijs gesteld. Alle inlich tingen zijn te verkrijgen bij de afdeling P. R. van de Bruynzeelfabriéken te Zaan dam. Een terzake deskundige jury zal beoor delen in hoeverre de gegeven antwoorden getuigen van 'h gezond keukeninzicht en de deelneemsters met de beste formuleringen belonen met een fraaie keuken. Uiteraard zullen de gegevens, die dit initiatief op levert, ten goede komen aan een zo moge lijk nog doelmatiger en qua uiterlijk nog verantwoorder vormgeving van het pro- dukt, de eigentijdse montagekeuken. Huisvrouwen, een fabrikant vraagt üw advies, in zijn belang, in uw belang, in ons aller belang. Aan u dit opmerkelijke initia tief te doen slagen. Nog kunnen we volop tomaten krijgen. Hoe we ze ook verwer ken gevuld, gestoofd of ge bakken ze zijn steeds even smakelijk. Bovendien zijn ze door het hoge gehalte aan mineralen en vitamines heel gezond. Laten We daarom nog flink profiteren van het grote aanbod en de lage prijzen en tomaten in ons dage lijks menu inlassen. ZONDAG: Gevulde tomaat met kaassla; kip met ananas en champignons en patates fri tes; koffie. MAANDAG: Rijst met kip, ker- ryragout, sla; vruchtenyo- ghurt. DINSDAG: Tomatenstoofschotel, flensjes met gemberstroop. WOENSDAG: Aardappelsoep met kaas; gebakken lever, appelmoes, gebakken aard appelen. DONDERDAG: Gegratineerde Chinese kool, aardappel koekjes; gebakken kaasplak; bramencompöte met vanille- vla. VRIJDAG: Cantharellen-ragout (of visragout), macaroni, komkommersla; kwark met vruchten. ZATERDAG: Dikke tomatensoep met rijst en geraspte kaas; Bulgaarse yoghurt. TOMATENSTOOFSCHOTEL 1 kg aardappelen, y4 kg to maten, 200 g champignons, 250 g belegen kaas, 1 ui, 30 g boter, peterselie, tijm, zout, peper, maizena. Fruit de gesnipperde ui goud geel in de boter. Voeg de ge schilde en in stukjes gesneden aardappelen toe en kook het ge heel met een bodempje water en wat tijm in ongeveer 15 minuten gedeeltelijk gaar. Voeg de ge wassen en in vieren gesneden tomaten toe en laat deze mee gaar worden. Roer tot slot de in blokjes gesneden kaas er voor zichtig door en maak alles op smaak met zout, peper en aroma. Bind het kookvocht met maizena en geeft het er apart als saus bij. Dien het gerecht op rijkelijk met peterselie bestrooid. GEVULDE TOMAAT MET KAASSLA 4 grote tomaten, 2 gekookte aardappelen, 2 bananen, 100 g belegen kaas, mayonaise. Snijd van de tomaten een dek seltje af en hol ze voorzichtig uit. Snijd de aardappelen, ba nanen en kaas in kleine blokjes en meng ze met wat mayonaise dooreen. Vul de tomaten met dit mengsel en zet het kapje er weer op. Zo'n 50 jaar geleden was het een uitzondering als een man een of andere geurende lotion gebruikte. Deed hij het toch, dan werd hij zeker voor verwijfd uitgemaakt. Het enige wat er voor een man in die tijd mee door kon, was het gebruiken^ van een nluinstift na het scheren. Lang zamerhand is daar wel verandering in gekomen. Een dui delijk groeiend begrip van de man voor uiterlijkheden werd waarneembaar. Niet alleen voor goede, modieuze kleding, maar zeker ook voor geurtjes. Sprekende cijfers uit Amerika bevestigen dit alles volkomen. In 1938 gebruikten 27 van de 100 Amerikanen een deodo- rans en soms ook nog een anti- transpiratiemiddel, In 1946 werd dat aantal ongeveer 36 per 100 Amerikanen. Een dui delijke groei. Deze middelen gebruikte men toen eigenlijk nog niet om aangenaam, maar wèl om niet onaangenaam te ruiken! Maar zo langzamerhand ontstond bij de mannen steeds meer de be hoefte lekker te willen ruiken. Geur suggereert immers fris heid, en ook de heren ont dekten dat. Enige cijfers, alweer uit Ameri ka, tonen aan dat 36 procent van de mannen al in 1938 een geurtje na het scheren ge bruikten. In 1956 werd zelfs voor een bedrag van 100 mil joen aan lotions verkocht. Vast staat, dat de man over het al gemeen meer voor eau-de- cologne voelde dan voor echte parfums. Misschien omdat eau- de-cologne frisser is, maar zeker ook omdat er eigenlijk vroeger geen „manlijke" par fums bestonden. Na niet al te lange tijd kwamen toen de eerste after-shave lo tions op de markt. Gezichts watertjes met een desinfec terend, medicinaal karakter en een zwakke parfumering. Tegenwoordig kan een man keus maken uit een bijzonder uitge breid assortiment lotions. Lo tions om vóór en lotions om na het scheren te gebruiken. Steeds meer aandacht wordt er aan de geur en kwaliteit van de gezichtswateren besteed. Er zijn nu lotions verkrijgbaar, die zich kenmerken door een subtiele parfumering, afge stemd op de smaak van de doorsnee man. De pre- en af- ter-shave lotions hebben een geheel verschillende werking. Pre-shave lotion bereidt als het ware de huid voor op het scheren. Is de huid vet of vochtig, dan verwijdert de lo tion dat vet of vocht. De huid spant zich hierdoor en de baardharen richten zich op. Precies goed dus om gemak kelijk door het scheerapparaat afgeschoren te worden. De verschillende oliën, die in de lotion verwerkt zijn, maken de huid tegelijkertijd soepel. Vaak .bevat de lotion nog menthol. Deze menthol werkt verkoe lend, wat prettig aandoet, vooral als men een snel ge- irriteerde huid heeft. After-shave lotion wordt de naam zegt het dus na het scheren gebruikt, vooral na het scheren met een mes, om dat dan altijd, hoe voorzichtig men ook te werk gaat, micro scopisch kleine wondjes wor den toegebracht. De lotion werkt desinfecterend en maakt dat de huid zich samentrekt. Het stimuleert bovendien de bloedsomloop. Zo'n after-shave lotion, licht geparfumeerd door bepaalde parfum-oliën, geeft de gebruiker het prettige, fris se gevoel van goed verzorgd zijn. Colognes-for-menf-Och, waarom zou een man zich niet net even behaaglijk voelen door een paar druppels eau-de-cologne als een vrouw? Zo'n beschei den wolkje als finishing touch van het ochtendtoilet. Mocht u uw heer gemaal of een goede vriend er mee willen verrassen, bedenk dan dat mannen alleen manlijke geu ren op prijs stellen. Reukjes met namen die manlijkheid suggereren, zoals tabak, zee, bos, jacht en drank. Geurtjes die we ook terugvinden bij zeep, talk en andere specifiek manlijke cosmetica, die in be trekkelijk korte tijd algemeen ingang hebben gevonden. BETTY TEELING. DE LAATSTE JAREN gaan vooral de jonge huisvrou wen er toe over in huis bij hun dagelijkse bezigheden iets gemakkelijks te dragen. De ouderen onder ons zul len de voorkeur blijven ge ven aan een degelijke japon, maar het zijn vooral de jon ge vrouwtjes die het ietsje gemakkelijker opnemen en graag, als de kinderen naar school zijn en manlief aan het werk is, rond dartelen in een fijn .zittende pantalon en leuke vlotte blouse. Het grote voordeel van deze moderne huiswerkkleding is, dat je je er zo lekker pret tig in kunt voortbewegen, vooral als we met de trap leer in de weer zijn en de ramen lappen. Op de nogal eens koude na- zomerse dagen geeft zo'n pantalon ook nog de nodige warmte. We laten namelijk wel eens de achterdeur van de keuken openstaan, of de deuren van het balkon en dan wordt het al gauw ta melijk kil in huis. Bovendien lopen wij dikwijls naar de deur, dan voor de bakker, de groenteman, melkboer etc. Dat huishoudelijke kleding niet altijd even droog be hoeft te zijn, bewijst ons modelletje. Een charmant bloesje, met lange mouwen, op een heerlijke pantalon en platte gemakkelijk zittende schoentjes geven u niet al- N -i-,t 'A leen de nodige bewegingsvrijheid bij uw dagelijkse bezigheden, maar geven u ook dat pittige, vlotte uiterlijk, datjz zo bjjaotlderjcharmeert. WÏLLY lêAENS (Nadruk verboden).

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1964 | | pagina 9