VOOR
VROUW
Geen
halt en front voor
keukendeur
de
OOK MANNEN
KOPEN
REUKWATERS
MENU van de week
Firma P„ J. van de Sande
Zckotf.
Ook vlot in huis
Zaterdag 12 september '64
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 9
HET KAN VOORDELIGER
Toch voedzaam
Vele mogelijkheden
Smakelijke vis
GROTE SORTERING
- MAAR DAN GEEN VROUWENGEURTJES -
Steeds meer
Hoe werkt dat?
Nu het vlees
duur is
MOET U ANDERE GERECHTEN PROBEREN
De gang naar de slager is voor vele huisvrouwen tegenwoordig een
duur uitstapje geworden. De tijd dat er royaal verschillende soorten
vlees en vleeswaren werden ingeslagenis voorhij. De omzet van heel
wat slachterijen is aanmerkelijk gedaald. In meer gezinnen dan vroe
ger komt er meer dan eens per week vis op tafel. Een aantal huismoe
ders kookt of bakt geregeld eieren, of maakt eens een smakelijke
omelet.
Wilt u 100 profijt van uw vlees, let dan op het volgende:
In de eerste plaats behoeft u elke soort vlees niet in even
grote porties op tafel te brengen. Er is vet vlees, waar u min
der van kunt en moet geven, en mager vlees, dat grotere hoe
veelheden vergt. Bovendien behoren sommige soorten zeer
dun te worden gesneden, hetgeen een besparing betekent bij
de aankoop als u ieder gezinslid het vaste aantal plakje»
blijft geven.
In deze dure tijd is het ook
raadzaam, gecombineerde
vleesschotels klaar te maken,
zodat u met het dure soort
vlees b.v. het goedkopere wit
te spek of champignons, of
uien kunt mengen en gemid
deld voordeliger uitkomt. Zo
kunt u ook bij dure biefstuk
puree of gebakken aardappe
len inplaats van gekookte
aardappelen geven om de dis
genoten toch een voldaan ge
voel te geven als zij kleinere
porties vlees ontvangen.
Voorts is het mogelijk eens
houd vlees te serveren, te
zamen met een slaatje of
droge rijst. Ook rijst met kip
is een bijzonder aantrekkelijk
gerecht zolang de kip zo voor
delig is.
Als u graag biefstuk eet, of
dit geregeld moet gebruiken,
vraag dan de slager biefstuk
van de haas, dit is de beste
kwaliteit. U kunt de biefstuk
in repen opdienen van 1 a P/2
vinger breed en daar per per
soon gerust minder van geven,
als u er een stevige Hollandse
saus, een béarnaisesaus, een
choronsaus, of een partje van
een spiegelei of wat gebakken
ham bijgeeft.
Voor een gezellig en voed
zaam slaatje neemt u wat
rookvlees, koude ham (in
dikke plakken gesneden),
dunne plakjes rosbief e.d.,
dunne schijfjes van een hard
gekookt ei en desgewenst
als de schotel een feestelijk
aanzien moet krijgen nog
wat sardientjes en garnalen.
Hebt u restjes vlees of kip,
maak er dan een rijstschotel
van waarin de kleine stukjes
of snippers worden verwerkt.
U hebt die dag dan geen
nieuw vlees nodig.
Gehakt laat zich heel pret
tig combineren met hard ge
kookte'eieren, kijkt u in uw
kookboek de recepten voor
Schotse eieren en verscholen
eieren er maar eens op na, en
zelfs met rauw ei (kalfsogen).
Verder wijzen wij nog even
op de smakelijke goelasj en
hachee, die toch zeer voor
delig zijn klaar te maken.
Vindt u de blinde vinken te
duur, maak dan zelf runder
rolletjes van plakjes spek en
magere, dunne runderlapjes,
gerold om een augurk, vast
gehouden met een draadje of
een cocktailprikker en heer
lijk gestoofd in de boter.
Wilt u voordelig kalfsvlees
eten, verwerk het dan klein
gesneden in ragout. U behoeft
er dan nog niet eens croquet-
ten van te bakken, maar kunt
de ragout nuttigen met droge
rijst, met puree, met witte
bonen, met omelet of met ma
caroni.
Er zijn ontelbare eierge-
rechten, zodat u niet bang be
hoeft te zijn dat eieren gaan
vervelen, maar ter vervan
ging van vlees kunnen we
speciaal aanbevelen de be
faamde spekpannekoek (gróót
formaat koekepan), roerei
met ham (zeer klein gesne
den) en diverse omeletten,
zoals die met kaas en die met
ui, ham en tomaat. En hebt u
wel eens een echte boeren
omelet op tafel gezet? Het
succes is verzekerd.
Met de visgerechten moet u
ook voor afwisseling zorgen.
Hebt u al stukjes paling in
boter gestoofd? Kent u stok
vis? Maakt u wel eens een
visgehakt? Ook daarvoor
geven de kookboeken recep
ten.
Dan zijn er nog de mosse
len, de garnalen en de haring,
die ook tot slaatjes en b.v. op
schelpen en op toast kunnen
worden gegeven. Probeer het
gerust, u zult er voordeliger
mee uitkomen.
E. EECKHOFF.
NOORDSTRAAT 55—57
TERNEUZEN
EEN
FABRIKANT
VRAAGT
ADVIES
AAN
DE
HUISVROUW
DE NIEUWE FRANSE
MODE VOOR
HERFST EN WINTER
Model 481 is een mantel van
frambooskleurige wol met twee
rijen knopen. De driekwart mou
wen hebben aan de achterzijde
veel ruimte. De fluwelen strik
onder de brede kraag en de
toque hebben een fellere tint dan
de mantel. Creatie Pierre Car-
din.
DIT KAN UW KEUKEN WORDEN.
Wij leven in een snel veranderende
wereld. Dit is voor niemand opzienbarend
nieuws. Overal trachten nieuwe vormen en
nieuwe ideeën heen te breken door de soms
nog taaie schaal van conservatisme en ver
starring.
Dat gebeurt in het groot, in het reiken
van de mens naar de planeten en de on
eindige verten; het is ook aan de gang vlak
bij ons, naast ons in onze eigen woning. De
mens van vandaag wil niet langer wonen
in pluche en tussen de stofnesten van
bouwkundige tierelantijnen. Hij verlangt
naar strakheid, naar eerlijke kleuren, naar
efficiënte maar mooie vormen. Die drang
maakt geen halt en front voor onze keuken
deur.
De keuken van 1964 is een vertrek ge
worden soms al een deel uitmakend van
de woonruimte waar het goed toeven is
en prettig en vlot werken. Waarom ook
niet? Waarom zou het laboratorium van de
huisvrouw ten achter blijven bij de ontwik
keling naar doelmatigheid en vormschoon
heid, die de hedendaagse, verantwoorde
woningbouw kenmerkt?
Het stiefkind keuken, lang beschouwd als
een soort noodzakelijk kwaad, is hard op
weg zich te ontworstelen aan dat assepoes-
terbestaan.
Het is eigenlijk verwonderlijk, dat de
huisvrouw zelf, in een tijd waarin de vrouw
op velerlei terrein bewijst zeer mondig te
zijn, nog vaak zo weinig wordt geraad
pleegd als het gaat om zaken waarmee zij
het meeste heeft te maken. Doordat ook de
huisvrouwen zich hebben georganiseerd,
wordt haar advies gelukkig al steeds meer
ingewonnen.
Dat haar stem van grote waarde is, heeft
één van de grootste houtverwerkende in
dustrieën ter wereld, een Zaans bedrijf,
terdege beseft. Deze industrie wil namelijk
door middel van een opinie-onderzoek
vaststellen: welke wensen en verlangens er
onder de Nederlandse huisvrouwen leven,
speciaal met betrekking tot de vorm en de
inrichting van de ideale keuken, zoals die
past in het huis van NU.
In nauw overleg met de betrokken in
stanties uit de wereld van de vrouw gaat
zij in de provincies Limburg, Noord-Bra
bant en Zeeland een grootscheepse enquête
houden naar de ideeën van huisvrouwen op
dit gebied. Zoveel mogelijk plaatselijke af
delingen van vrouwenverenigingen zijn
hierover al benaderd. Ook de mening van
niet-aangeslotenen bij een vrouwenorgani
satie wordt op prijs gesteld. Alle inlich
tingen zijn te verkrijgen bij de afdeling
P. R. van de Bruynzeelfabriéken te Zaan
dam.
Een terzake deskundige jury zal beoor
delen in hoeverre de gegeven antwoorden
getuigen van 'h gezond keukeninzicht en de
deelneemsters met de beste formuleringen
belonen met een fraaie keuken. Uiteraard
zullen de gegevens, die dit initiatief op
levert, ten goede komen aan een zo moge
lijk nog doelmatiger en qua uiterlijk nog
verantwoorder vormgeving van het pro-
dukt, de eigentijdse montagekeuken.
Huisvrouwen, een fabrikant vraagt üw
advies, in zijn belang, in uw belang, in ons
aller belang. Aan u dit opmerkelijke initia
tief te doen slagen.
Nog kunnen we volop tomaten
krijgen. Hoe we ze ook verwer
ken gevuld, gestoofd of ge
bakken ze zijn steeds even
smakelijk. Bovendien zijn ze door
het hoge gehalte aan mineralen
en vitamines heel gezond. Laten
We daarom nog flink profiteren
van het grote aanbod en de lage
prijzen en tomaten in ons dage
lijks menu inlassen.
ZONDAG: Gevulde tomaat met
kaassla; kip met ananas en
champignons en patates fri
tes; koffie.
MAANDAG: Rijst met kip, ker-
ryragout, sla; vruchtenyo-
ghurt.
DINSDAG: Tomatenstoofschotel,
flensjes met gemberstroop.
WOENSDAG: Aardappelsoep
met kaas; gebakken lever,
appelmoes, gebakken aard
appelen.
DONDERDAG: Gegratineerde
Chinese kool, aardappel
koekjes; gebakken kaasplak;
bramencompöte met vanille-
vla.
VRIJDAG: Cantharellen-ragout
(of visragout), macaroni,
komkommersla; kwark met
vruchten.
ZATERDAG: Dikke tomatensoep
met rijst en geraspte kaas;
Bulgaarse yoghurt.
TOMATENSTOOFSCHOTEL
1 kg aardappelen, y4 kg to
maten, 200 g champignons,
250 g belegen kaas, 1 ui, 30
g boter, peterselie, tijm, zout,
peper, maizena.
Fruit de gesnipperde ui goud
geel in de boter. Voeg de ge
schilde en in stukjes gesneden
aardappelen toe en kook het ge
heel met een bodempje water en
wat tijm in ongeveer 15 minuten
gedeeltelijk gaar. Voeg de ge
wassen en in vieren gesneden
tomaten toe en laat deze mee
gaar worden. Roer tot slot de in
blokjes gesneden kaas er voor
zichtig door en maak alles op
smaak met zout, peper en aroma.
Bind het kookvocht met maizena
en geeft het er apart als saus bij.
Dien het gerecht op rijkelijk met
peterselie bestrooid.
GEVULDE TOMAAT
MET KAASSLA
4 grote tomaten, 2 gekookte
aardappelen, 2 bananen, 100
g belegen kaas, mayonaise.
Snijd van de tomaten een dek
seltje af en hol ze voorzichtig
uit. Snijd de aardappelen, ba
nanen en kaas in kleine blokjes
en meng ze met wat mayonaise
dooreen. Vul de tomaten met dit
mengsel en zet het kapje er weer
op.
Zo'n 50 jaar geleden was het een uitzondering als een
man een of andere geurende lotion gebruikte. Deed hij het
toch, dan werd hij zeker voor verwijfd uitgemaakt. Het
enige wat er voor een man in die tijd mee door kon, was
het gebruiken^ van een nluinstift na het scheren. Lang
zamerhand is daar wel verandering in gekomen. Een dui
delijk groeiend begrip van de man voor uiterlijkheden werd
waarneembaar. Niet alleen voor goede, modieuze kleding,
maar zeker ook voor geurtjes.
Sprekende cijfers uit Amerika
bevestigen dit alles volkomen.
In 1938 gebruikten 27 van de
100 Amerikanen een deodo-
rans en soms ook nog een anti-
transpiratiemiddel, In 1946
werd dat aantal ongeveer 36
per 100 Amerikanen. Een dui
delijke groei.
Deze middelen gebruikte men
toen eigenlijk nog niet om
aangenaam, maar wèl om niet
onaangenaam te ruiken! Maar
zo langzamerhand ontstond bij
de mannen steeds meer de be
hoefte lekker te willen ruiken.
Geur suggereert immers fris
heid, en ook de heren ont
dekten dat.
Enige cijfers, alweer uit Ameri
ka, tonen aan dat 36 procent
van de mannen al in 1938 een
geurtje na het scheren ge
bruikten. In 1956 werd zelfs
voor een bedrag van 100 mil
joen aan lotions verkocht. Vast
staat, dat de man over het al
gemeen meer voor eau-de-
cologne voelde dan voor echte
parfums. Misschien omdat eau-
de-cologne frisser is, maar
zeker ook omdat er eigenlijk
vroeger geen „manlijke" par
fums bestonden.
Na niet al te lange tijd kwamen
toen de eerste after-shave lo
tions op de markt. Gezichts
watertjes met een desinfec
terend, medicinaal karakter en
een zwakke parfumering.
Tegenwoordig kan een man keus
maken uit een bijzonder uitge
breid assortiment lotions. Lo
tions om vóór en lotions om na
het scheren te gebruiken.
Steeds meer aandacht wordt er
aan de geur en kwaliteit van
de gezichtswateren besteed.
Er zijn nu lotions verkrijgbaar,
die zich kenmerken door een
subtiele parfumering, afge
stemd op de smaak van de
doorsnee man. De pre- en af-
ter-shave lotions hebben een
geheel verschillende werking.
Pre-shave lotion bereidt als het
ware de huid voor op het
scheren. Is de huid vet of
vochtig, dan verwijdert de lo
tion dat vet of vocht. De huid
spant zich hierdoor en de
baardharen richten zich op.
Precies goed dus om gemak
kelijk door het scheerapparaat
afgeschoren te worden. De
verschillende oliën, die in de
lotion verwerkt zijn, maken de
huid tegelijkertijd soepel. Vaak
.bevat de lotion nog menthol.
Deze menthol werkt verkoe
lend, wat prettig aandoet,
vooral als men een snel ge-
irriteerde huid heeft.
After-shave lotion wordt de
naam zegt het dus na het
scheren gebruikt, vooral na
het scheren met een mes, om
dat dan altijd, hoe voorzichtig
men ook te werk gaat, micro
scopisch kleine wondjes wor
den toegebracht. De lotion
werkt desinfecterend en maakt
dat de huid zich samentrekt.
Het stimuleert bovendien de
bloedsomloop. Zo'n after-shave
lotion, licht geparfumeerd door
bepaalde parfum-oliën, geeft
de gebruiker het prettige, fris
se gevoel van goed verzorgd
zijn.
Colognes-for-menf-Och, waarom
zou een man zich niet net even
behaaglijk voelen door een
paar druppels eau-de-cologne
als een vrouw? Zo'n beschei
den wolkje als finishing touch
van het ochtendtoilet.
Mocht u uw heer gemaal of een
goede vriend er mee willen
verrassen, bedenk dan dat
mannen alleen manlijke geu
ren op prijs stellen. Reukjes
met namen die manlijkheid
suggereren, zoals tabak, zee,
bos, jacht en drank. Geurtjes
die we ook terugvinden bij
zeep, talk en andere specifiek
manlijke cosmetica, die in be
trekkelijk korte tijd algemeen
ingang hebben gevonden.
BETTY TEELING.
DE LAATSTE JAREN gaan
vooral de jonge huisvrou
wen er toe over in huis bij
hun dagelijkse bezigheden
iets gemakkelijks te dragen.
De ouderen onder ons zul
len de voorkeur blijven ge
ven aan een degelijke japon,
maar het zijn vooral de jon
ge vrouwtjes die het ietsje
gemakkelijker opnemen en
graag, als de kinderen naar
school zijn en manlief aan
het werk is, rond dartelen
in een fijn .zittende pantalon
en leuke vlotte blouse.
Het grote voordeel van deze
moderne huiswerkkleding is,
dat je je er zo lekker pret
tig in kunt voortbewegen,
vooral als we met de trap
leer in de weer zijn en de
ramen lappen.
Op de nogal eens koude na-
zomerse dagen geeft zo'n
pantalon ook nog de nodige
warmte. We laten namelijk
wel eens de achterdeur van
de keuken openstaan, of de
deuren van het balkon en
dan wordt het al gauw ta
melijk kil in huis. Bovendien
lopen wij dikwijls naar de
deur, dan voor de bakker,
de groenteman, melkboer
etc.
Dat huishoudelijke kleding
niet altijd even droog be
hoeft te zijn, bewijst ons
modelletje. Een charmant
bloesje, met lange mouwen,
op een heerlijke pantalon en
platte gemakkelijk zittende
schoentjes geven u niet al-
N -i-,t 'A
leen de nodige bewegingsvrijheid bij uw dagelijkse bezigheden, maar geven
u ook dat pittige, vlotte uiterlijk, datjz zo bjjaotlderjcharmeert.
WÏLLY lêAENS
(Nadruk verboden).