SPATADEREN
VOOR
VROUW
Vroeg or iaat nS ri&proteslanrs christelüKevföuw°e voorS aan PRINSES
WAAROM ZOUDEN WIJ ZELF GEEN
FOTO'S KUNNEN MAKEN?
GEEN JUS, DAN SAUS
EEN VEELVERBREIDE
KWAAL
Nederlandse
nouveauté
De bergen
Bloemen
Andere objecten
De zon
Welke aderen?
Het begin
TREVIRA CORDUROY
Het voortdurende bestaan
Geen extra belasting
Gevaar voor invaliditeit
Een vrouw aan de
sluiter
NATUURLIJK behoeft u uw man de loef niet af te steken,
maar het zal zeker prettig zijn als u in de vakantie een
beetje deskundig het fototoestel van papa kunt hanteren.
Misschien maakt u met de kinderen eens een uitstapje als
uw echtvriend liever rustig op een gezellig terrasje blijft
luieren. En zou het ook niet jammer zijn als u die onver
wachte, aardige situatie niet zou kunnen vereeuwigen, om
dat u niet wist hoe u met het toestel moest omgaan? Bo
vendien moet uw mart toch ook eens een keer op de korrel
anders staat hij straks op geen enkel kiekje!
Wellicht hebt u het plan in de komende maanden met
vakantie naar een bergrijke streek te trekken? Gaat u
zwart-wit-foto's maken let dan op het spel van licht en
donker. Bent u van plan in kleuren te gaan fotograferen,
dan bouwt u het beeld uit kleuren op. Het contrastrijke,
kleurige landschap daar, leent zich er bij uitstek voor.
U weet toch, dat pakkende,
alleenstaande onderwerpen
vaak beter resultaat geven en
meer tot de verbeelding spre
ken? Ver afgelegen bergen,
die nóg zo indrukwekkend
lijken, worden op een foto
vaak te klein of te vaag. Berg
wanden, die vlak bij, met
sterk naar boven gerichte ca
mera worden opgenomen,
worden op de foto naar boven
toe onwaarschijnlijk klein en
vallen naar achteren om. Om
dat men de bergen niet zo kan
„neerzetten" als voor de foto
juist nodig zou zijn, is het dus
belangrijk, de bergen op te
nemen met een of ander pak
kend, sprekend op j eet, als
tegenstelling, op de voor
grond.
Aan interessante onderwer
pen is meestal geen gebrek.
Frankrijk, het land van de
„haute-cuïsine", wordt wel be
schouwd als de bakermat van de
sauzen. Er gaat bijna geen dag
voorbij of er prijkt een saus op
tafel.
Wij stellen u voor dit goede
vooroeeld zo nu en dan eens te
volgen en de zo vertrouwde jus
eens te vervangen door één van
onderstaande sauzen. U zult
merkenk dat een saus bij vele
gerechten, zoals b.v. rijst of ma
caroni, beter op z'n plaats is dan
jus en dat de smaak en het uiter
lijk van een gerecht er door ver
hoogd kunnen worden. Boven
dien geven sauzen u meer mo
gelijkheden tot variatie. Er zijn
immers vele goede sauzen en er
is maar één goede jus.
Recepten voor 4 personen
GROENE-KRUIDENSA US
60 g (5 eetlepels) boter of
margarine, 60 g (8V3 eetl.)
bloem, 100 g spinazie en
liter water of een restje
gekookte spinazie en spina-
zienat aangevuld met water
tot liter, een bouillonta
blet, zout, peper, veel peter
selie, selderij en bieslook,
een scheutje melk of koffie-
1 melk.
De spinazie uitzoeken en in het
water gaarkoken in 5 minuten.
De spinazie op een zeef laten uit
lekken en het vocht bewaren. De
boter of margarine smelten. De
bloem erdoor roeren. Bij gedeel
ten onder goed roeren het spi-
naziewater met het bouillonta
blet, zout en peper bij de massa
schenken. De saus telkens laten
doorkoken alvorens opnieuw
vocht toe te voegen. De spinazie
fijnhakken en door de saus roe
ren. De saus afmaken met veel
fijngesneden peterselie, selderij
en bieslook en een scheutje melk
of koffiemelk. Deze saus kan
heel goed gegeven worden bij
hard gekookte eieren, omelet,
peulvruchten, gestoofde of ge
kookte vis.
PIKANTE TOMATENSAUS
1 eetlepel boter of marga
rine, 2 grote uien, 1 teentje
knoflook, 1 a 2 afgestreken
theelepels paprikapoeder, 1
blikje tomatenpuree van
170 g, 2 theelepels mos
terd, 7 dl water, 1 eetlepel
azijn of citroensap of sinaas
appelsap, 1 eetlepel suiker,
1 laurierblad, de schil van
Yt sinaasappel, nootmus
kaat (aardappelmeel), zout,
peper, peterselie.
De uien en de knoflook
schoonmaken, fijnsnijden en in
de boter of margarine licht frui
ten. Het paprikapoeder, de to
matenpuree en de mosterd even
mee verhitten. Vervolgens water,
azijn of citroen- of sinaasappel
sap, suiker, laurierblad, enkele
dunne stukjes sinaasappelschil,
nootmuskaat, peper en naar
smaak zout toevoegen. Het ge
heel tenminste 1 uur zachtjes la
ten trekken.
De saus desgewenst zeven, in
dien nodig bijbinden met een
weinig aangemengd aardappel
meel en afmaken met fijngehak
te peterselie. Deze saus smaakt
verrukkelijk bij gegrilleerd of
gebakken vlees, vis of kaas, ome
let of roerei, witte bonen.
PITTIGE OF ZOETIGE
KERRIESAUS
2'A eetlepel boter of marga
rine, 50 g ontbijtspek, IV2
afgestreken theelepel ker
rie, een klein uitje, 50 g (7
eetlepels) bloem, liter
water (zout), peper (1 a 2
bolletjes gember).
Het spek langzaam in de boter
of margarine uithakken. Het
uitje schoonmaken en fijnsnij
den. Ui en kerrie bij het spek
voegen en even meebakken. Het
spek er uithalen. De bloem toe
voegen en door het vet roeren.
Het water bij gedeelten onder
goed roeren by het mengsel
schenken. De saus telkens laten
doorkoken alvorens opnieuw
vocht toe te voegen. Het spek bij
de saus doen, (zout en) peper
toevoegen en het geheel enige
tijd laten trekken. De saus kan
bij zeer veel gerechten gegeven
worden, zoals b.v. bij hard ge
kookte eieren, gestoofde of ge
bakken vis, macaroni, rijst, peul
vruchten.
Houdt u van een gekruide zoe
tige saus, laat dan wat fijnge
sneden gember meetrekken, en
geef de saus bij gebakken vis of
vlees, een omelet of koud vlees
(b.v. ham) met rijst. Hij zal er
zeker goed bij smaken.
BRUINE GROENTESAUS
50 g 4 eetlepels) boter of
margarine, 60 g (8 Va eet
lepel) bloem, een restje jus
aangevuld met water tot
liter, zout of een bouillon
tablet, peper, 4 worteltjes,
1 preitje, 1 uitje, 1 tomaat
stukje komkommer), peter
selie, pikante saus.
De boter of margarine licht
bruin laten worden. De bloem
erdoor mengen en onder roeren
bruin bakken. Dit moet gelijk
matig gebeuren, tot de bloem een
kleur heeft van hazelnoten. De
jus met het water bij gedeelten
onder goed roeren bij de massa
schenken. Zout of een bouillon
tablet toevoegen. De groenten
schoonmaken en wassen. De
worteltjes in dunne plakjes, de
prei en ui in ringen en de to
maat (en komkommer) in stuk
jes snijden. De groente 15 mi
nuten in de saus laten trekken.
De saus desgewenst door een
zeef wrijven en afmaken met
fijngehakte peterselie en pikante
saus.
Deze saus kan b.v. gegeven
worden bij gekookt of gebraden
vlees, een rest koud vlees of
vleeswaren, omelet, roerei, hard
gekookt ei, bruine bonen of ca-
pucijners.
Bomen lenen zich bijvoor
beeld heel goed voor een ge
hele of gedeeltelijke omlijs
ting of bizarre wortelgroepen.
Donker gekleurde bomen vor
men een schitterend contrast
met witte bergen, maar ook
met kalkrotsen of met de
hemel.
Ook een alpenhut kan hel
pen de diepte van het land
schap te suggereren. Och,
voor elke foto is wel een pas
sende voorgrond te vinden.
BIJ voorkeur werken we
met een klein, soms het klein
ste, diafragma om de nood
zakelijke dieptescherpte te
krijgen. Dit brengt met zich
mee, dat de belichtingstijd
verlengd moet worden en dan
is het gebruik van een statief
wel wenselijk, maar niet
noodzakelijk. In een bos of
donkere bergkloof brengen
flitslampjes uitkomst, maar
natuurlijk alleen voor de ob
jecten dichtbij.
Om bloemen tegen een berg
goed te laten uitkomen, moe
ten ze groot afgebeeld wor
den. Van vlak-bij opnemen
dus, met een voorzetlens kan
men vaak wonderen verrich
ten. Een opname van een
bloemenweide wint aan effect
door een charmant bloemen-
plukstertje. Het contrast tus
sen een bloemenweide en
sneeuwbedekte bergen is als
onderwerp één van de mooi
ste.
Bruine, houten huisjes, hut
ten en schuttingen of heggen
vormen met hun warme kleu
ren een voortreffelijk contrast
met het koude blauw van de
verte. Om de sfeer van al het
mooie, dat u in de vakantie
ziet, later terug te vinden in
de foto's, is het zaak de kleu
renfoto's zo goed mogelijk op
te nemen. Dat benadert u het
beste door te zorgen, dat de
voorgrond van de foto een
zekere warmte uitstraalt.
Niet overdadig en kakelbont,
een enkel sprekend accent in
warme kleuren is voldoende.
We denken hierbij aan een
meisje met een vrolijk, rood
jurkje, een geel hek of een
bloeiende struik.
MEERTJES met hoge ber
gen op de achtergrond zijn
het mooiste wat men in het
gebergte kan fotograferen.
Op de voorgrond wat mensen
aan de kant van het water,
een oude boot of een enkele
boom, maken de foto goed,
Erg mooi zijn ook de spiege
lingen van bergen, wolken,
bomen, mensen en dieren.
Vergeet u vooral ook niet
de bewoners van de streek, de
bergboeren, de bergbeklim
mers en de herderinnetjes
met hun bonte klederdrach
ten, mee op te nemen?
Een dal van boven af, en
wel in het bijzonder een blik
in de diepte op idyllische
bergdorpen, is altijd zeer lo
nend. Houdt u de camera, als
regel, niet te sterk schuin,
omdat dan de hoogte-indruk
verloren kan gaan.
GEBRUIKT u tegen de ul
traviolette stralen van de zon,
die op hoogten van over de
1500 meter een versterkt
blauw en een scherptevermin
dering veroorzaken, een U.V.-
filter op de lens. U kunt deze
er, onder de meeste omstan
digheden, welhaast de hele
dag op laten zitten.
Ter afronding van een com
plete fotoserie van de vakan
tie mag zeker een stemmings
volle zonsondergang niet ont
breken. De zonnestand moet
daarbij niet te hoog zijn en
wel zó, dat u met onbedekt
oog, zonder sterke verblin
ding, in de zon kunt kijken,
anders komen er stralen-re-
flexen op de foto.
Belangrijk voor een krach
tige kleurenstemming is een
goede belichting. Meet u niet
recht, maar houdt de belich
tingsmeter iets schuin omhoog
in de opnamerichting.
Door een iets kleiner dia
fragma te gebruiken dan de
wijzer aangeeft, wordt een
foto iets donkerder, terwijl de
kleuren toch goed blijven.
Hiermee bereikt u dus een
stemmiger effect.
BETTY TEELING.
(Nadruk verboden)
SPATADEREN komen alleen voor in de onderste
lichaamshelft. Het zijn verwijdingen van de aderen,
waarin het bloed zich bevindt, dat naar het hart
moet worden teruggevoerd.
Aangezien in de benen de zwaartekracht tegenge-
steld werkt op die beweging van het bloed, laat het
zich horen, dat juist in deze ledematen de kans op
belemmering en stagnatie van de bloedstroom zeer
groot is.
Stoornissen zullen vooral dan optreden wanneer de
kleppen, die zich op geregelde afstanden in de ade-
ren bevinden, niet voldoende functioneren, dat wil
zeggen: terugvloeien van 't bloed in benedenwaartse
richting niet voldoende beletten.
'Ér
ER IS in de benen een stel
sel van diep en een stelsel
van oppervlakkig gelegen ade-
ren. In de diepgelegen bloed
vaten moet verreweg het
grootste deel van het bloed
worden afgevoerd.
Daar staat tegenover, dat
juist deze diepe aderen om
geven zijn door spieren; de
samentrekkingen van dat spier
weefsel bevorderen de ledi
ging van de bloedvaten. Aan
de oppervlakte van de benen
ontbreekt zulk een voortstu
wende kracht echter; er be
hoeft daar maar een geringe
vermindering van de veer
kracht der aderwanden op te
treden of de voortgang van het
bloed wordt gestoord.
WANNEER er in die opper
vlakkig gelegen aderen gerui
me tijd stagnatie bestaan heeft,
is dit duidelijk waarneembaar,
want de aderen liggen dan als
brede en gekronkelde blauwe
linten aan de oppervlakte van
onder- en bovenbenen.
Voordat het zover komt,
heeft de belemmerde bloedaf-
voer zich echter meestal reeds
kenbaar gemaakt in een dik
worden van de enkels, vooral
tegen het einde van de dag en
ook in een gevoel van grote
vermoeidheid en van zwaarte
in de benen.
Bij sommige mensen ontstaan
deze moeilijkheden alleen al
door een aangeboren slapte in
de aderwand en de aderklep-
pen. Meestal zijn er ook nog
andere factoren voor aanspra
kelyk.
Gedurende de in Frankfurt am
Main gehouden internationale
stoffenbeurs Interstoff, heeft een
Nederlandse weverij een belang
rijke nouveauté gelanceerd: Cor
duroy uit synthetische vezels.
De materialen die in een grote
variatie zijn uitgemonsterd zijn
glanzender, soepeler, zijdeachti
ger dan de klassieke katoenen
kwaliteiten. Zij verheffen cordu
roy van een tamelijk populair
artikel tot een materiaal van
klasse.
De prijs van de Trevira-Cor-
duroy materialen ligt aanmerke
lijk hoger dan die van katoenen
corduroy, maar men verwacht
dan ook een volledig andere
kring van verwerkers en ver
bruikers te vinden, zowel in de
kleding-industrie als op het ge
bied van meubelbekledings- en
decoratiestoffen. Ook voor deze
laatste toepassingen is het zeer
eenvoudige onderhoud en de
grote resistentie tegen pletten
van deze materialen uit 67
Trevira en 33 katoen van
groot belang.
Foto: Sportief ensemble in
Trevira-Corduroy. Het model
van Queisser bestaat uit panta
lon met jasje en cape.
ALLEREERST dient in dit
verband het urenlange staan te
worden genoemd, dat met de
uitoefening van menig beroep
gepaard gaat. Spataderen ko
men nogal eens voor bij win
kelpersoneel, bij kelners en bij
huisvrouwen.
Dit voortdurende staan vormt
een zeer grote belasting voor
kleppen en vaatwanden. Veel
lopen is heel wat minder scha
delijk, want daarbij zijn de
beenspieren in actie, waardoor
het stromen van het bloed in
opwaartse richting wordt be
gunstigd.
Iedereen moet er daarom op
bedacht zijn langdurig staan te
vermijden. Als het mogelijk is,
moet af en toe een ogenblik
zitten of liggen, liefst met ver
hoogde plaatsing van de voe
ten, worden ingeschakeld.
Wanneer u er maar erg in
hebt, blijkt het, dat allerlei
werkjes evengoed in zittende
als in staande houding kunnen
worden verricht. Dat geldt in
het bijzonder voor het werk
van de huisvrouw.
MAAR behalve het langdu
rige staan zijn er nog andere
omstandigheden, die het optre
den van spataderen kunnen
bevorderen. In vele gevallen
wordt bijvoorbeeld een extra
belasting van de beenaderen
veroorzaakt doordat er van
boven af een abnormaal grote
druk wordt uitgeoefend.
Zoiets kan gebeuren wan
neer zich in de buik een ge
zwel van enige omvang be
vindt. In zulke gevallen be
hoort vanzelfsprekend aller
eerst te worden nagegaan of
dat een gezwel is dat met
spoed dient te worden verwij
derd.
Op soortgelijke wijze treedt
er bij aanstaande moeders ook
nogal eens stuwing in de been
aderen op door de druk van
het groeiende kind; in de laat
ste maanden van de zwanger
schap is de kans hierop natuur
lijk het grootst.
Ook het vele vet, dat bij
sterke corpulentie aanwezig is,
kan in deze zin werken. Bij
zwaarlijvigheid is trouwens de
gehele bloedsomloop bemoei
lijkt. Een vermageringskuur
heeft in zulke gevallen dus
ook een gunstig effect op even
tueel bestaande spataderen.
DE GEVOLGEN van zieke
lijke ader verwijding zijn heel
onaangenaam. De patiënt, die
overigens heel flink en nor
maal kan zijn, voelt zich nooit
fit, doordat hij zijn benen als
het ware altijd moet meesle
pen. Bovendien dreigt het ge
vaar dat hij invalide wordt,
hetzij doordat in de slecht ge
voede huid van het onderbeen
open plekken optreden, hetzij
doordat het bloed in de ver
wijde aderen plaatselijk tot
stolling komt: trombose.
Ook ontsteking van de ader-
wand treedt gemakkelijk op
en dat maakt, evenals trom
bose, een volstrekt rusthouden
noodzakelijk. In al deze geval
len is dan invaliditeit ontstaan,
zij het dat dit geen blijvende
toestand behoeft te zijn.
En nu nog iets over de the
rapie. Onder sommige omstan
digheden komt operatieve be
handeling van spataderen in
aanmerking. De verwijde ade
ren worden dan afgebonden en
kunnen dan niet meer worden
gebruikt. Soms worden de ver
wijde aderen ook operatief ver
wijderd. De bloedstroom is ook
dan gedwongen uitsluitend de
in de diepte gelegen aderen te
volgen; deze bloedvaten kun
nen die taak heel goed op zich
nemen.
Ook inspuiting met een be
paalde vloeistof, met de bedoe
ling het betrokken bloedvat te
laten dichtschrompelen, kan
worden overwogen. Dit geldt
voor spataderen aan het onder
been.
TOT SLOT een opmerking
over kousen van elastisch weef
sel: die kunnen hij spataderen
zeer goede diensten bewijzen.
Ze kunnen worden gedragen
door mensen die niet voor ope
ratie of inspuiting in aanmer
king komen.
Elastische kousen bewijzen
echter ook vaak hun nut bij
personen, die reeds chirurgisch
behandeld zijn, om te voorko
men, dat opnieuw stuwing in
de benen optreedt.
Vele artsen zijn voorts van
mening, dat het goed is als
elastische kousen worden ge
dragen door aanstaande moe
ders, zelfs al is er geen spoor
van spataderen. Ze dienen dan
om de tijdelijk inwerkende be
lasting van de beenaderen te
neutraliseren.
Dr. Alfreda Briedé.
(Nadruk verboden.)