SPATADEREN VOOR VROUW Vroeg or iaat nS ri&proteslanrs christelüKevföuw°e voorS aan PRINSES WAAROM ZOUDEN WIJ ZELF GEEN FOTO'S KUNNEN MAKEN? GEEN JUS, DAN SAUS EEN VEELVERBREIDE KWAAL Nederlandse nouveauté De bergen Bloemen Andere objecten De zon Welke aderen? Het begin TREVIRA CORDUROY Het voortdurende bestaan Geen extra belasting Gevaar voor invaliditeit Een vrouw aan de sluiter NATUURLIJK behoeft u uw man de loef niet af te steken, maar het zal zeker prettig zijn als u in de vakantie een beetje deskundig het fototoestel van papa kunt hanteren. Misschien maakt u met de kinderen eens een uitstapje als uw echtvriend liever rustig op een gezellig terrasje blijft luieren. En zou het ook niet jammer zijn als u die onver wachte, aardige situatie niet zou kunnen vereeuwigen, om dat u niet wist hoe u met het toestel moest omgaan? Bo vendien moet uw mart toch ook eens een keer op de korrel anders staat hij straks op geen enkel kiekje! Wellicht hebt u het plan in de komende maanden met vakantie naar een bergrijke streek te trekken? Gaat u zwart-wit-foto's maken let dan op het spel van licht en donker. Bent u van plan in kleuren te gaan fotograferen, dan bouwt u het beeld uit kleuren op. Het contrastrijke, kleurige landschap daar, leent zich er bij uitstek voor. U weet toch, dat pakkende, alleenstaande onderwerpen vaak beter resultaat geven en meer tot de verbeelding spre ken? Ver afgelegen bergen, die nóg zo indrukwekkend lijken, worden op een foto vaak te klein of te vaag. Berg wanden, die vlak bij, met sterk naar boven gerichte ca mera worden opgenomen, worden op de foto naar boven toe onwaarschijnlijk klein en vallen naar achteren om. Om dat men de bergen niet zo kan „neerzetten" als voor de foto juist nodig zou zijn, is het dus belangrijk, de bergen op te nemen met een of ander pak kend, sprekend op j eet, als tegenstelling, op de voor grond. Aan interessante onderwer pen is meestal geen gebrek. Frankrijk, het land van de „haute-cuïsine", wordt wel be schouwd als de bakermat van de sauzen. Er gaat bijna geen dag voorbij of er prijkt een saus op tafel. Wij stellen u voor dit goede vooroeeld zo nu en dan eens te volgen en de zo vertrouwde jus eens te vervangen door één van onderstaande sauzen. U zult merkenk dat een saus bij vele gerechten, zoals b.v. rijst of ma caroni, beter op z'n plaats is dan jus en dat de smaak en het uiter lijk van een gerecht er door ver hoogd kunnen worden. Boven dien geven sauzen u meer mo gelijkheden tot variatie. Er zijn immers vele goede sauzen en er is maar één goede jus. Recepten voor 4 personen GROENE-KRUIDENSA US 60 g (5 eetlepels) boter of margarine, 60 g (8V3 eetl.) bloem, 100 g spinazie en liter water of een restje gekookte spinazie en spina- zienat aangevuld met water tot liter, een bouillonta blet, zout, peper, veel peter selie, selderij en bieslook, een scheutje melk of koffie- 1 melk. De spinazie uitzoeken en in het water gaarkoken in 5 minuten. De spinazie op een zeef laten uit lekken en het vocht bewaren. De boter of margarine smelten. De bloem erdoor roeren. Bij gedeel ten onder goed roeren het spi- naziewater met het bouillonta blet, zout en peper bij de massa schenken. De saus telkens laten doorkoken alvorens opnieuw vocht toe te voegen. De spinazie fijnhakken en door de saus roe ren. De saus afmaken met veel fijngesneden peterselie, selderij en bieslook en een scheutje melk of koffiemelk. Deze saus kan heel goed gegeven worden bij hard gekookte eieren, omelet, peulvruchten, gestoofde of ge kookte vis. PIKANTE TOMATENSAUS 1 eetlepel boter of marga rine, 2 grote uien, 1 teentje knoflook, 1 a 2 afgestreken theelepels paprikapoeder, 1 blikje tomatenpuree van 170 g, 2 theelepels mos terd, 7 dl water, 1 eetlepel azijn of citroensap of sinaas appelsap, 1 eetlepel suiker, 1 laurierblad, de schil van Yt sinaasappel, nootmus kaat (aardappelmeel), zout, peper, peterselie. De uien en de knoflook schoonmaken, fijnsnijden en in de boter of margarine licht frui ten. Het paprikapoeder, de to matenpuree en de mosterd even mee verhitten. Vervolgens water, azijn of citroen- of sinaasappel sap, suiker, laurierblad, enkele dunne stukjes sinaasappelschil, nootmuskaat, peper en naar smaak zout toevoegen. Het ge heel tenminste 1 uur zachtjes la ten trekken. De saus desgewenst zeven, in dien nodig bijbinden met een weinig aangemengd aardappel meel en afmaken met fijngehak te peterselie. Deze saus smaakt verrukkelijk bij gegrilleerd of gebakken vlees, vis of kaas, ome let of roerei, witte bonen. PITTIGE OF ZOETIGE KERRIESAUS 2'A eetlepel boter of marga rine, 50 g ontbijtspek, IV2 afgestreken theelepel ker rie, een klein uitje, 50 g (7 eetlepels) bloem, liter water (zout), peper (1 a 2 bolletjes gember). Het spek langzaam in de boter of margarine uithakken. Het uitje schoonmaken en fijnsnij den. Ui en kerrie bij het spek voegen en even meebakken. Het spek er uithalen. De bloem toe voegen en door het vet roeren. Het water bij gedeelten onder goed roeren by het mengsel schenken. De saus telkens laten doorkoken alvorens opnieuw vocht toe te voegen. Het spek bij de saus doen, (zout en) peper toevoegen en het geheel enige tijd laten trekken. De saus kan bij zeer veel gerechten gegeven worden, zoals b.v. bij hard ge kookte eieren, gestoofde of ge bakken vis, macaroni, rijst, peul vruchten. Houdt u van een gekruide zoe tige saus, laat dan wat fijnge sneden gember meetrekken, en geef de saus bij gebakken vis of vlees, een omelet of koud vlees (b.v. ham) met rijst. Hij zal er zeker goed bij smaken. BRUINE GROENTESAUS 50 g 4 eetlepels) boter of margarine, 60 g (8 Va eet lepel) bloem, een restje jus aangevuld met water tot liter, zout of een bouillon tablet, peper, 4 worteltjes, 1 preitje, 1 uitje, 1 tomaat stukje komkommer), peter selie, pikante saus. De boter of margarine licht bruin laten worden. De bloem erdoor mengen en onder roeren bruin bakken. Dit moet gelijk matig gebeuren, tot de bloem een kleur heeft van hazelnoten. De jus met het water bij gedeelten onder goed roeren bij de massa schenken. Zout of een bouillon tablet toevoegen. De groenten schoonmaken en wassen. De worteltjes in dunne plakjes, de prei en ui in ringen en de to maat (en komkommer) in stuk jes snijden. De groente 15 mi nuten in de saus laten trekken. De saus desgewenst door een zeef wrijven en afmaken met fijngehakte peterselie en pikante saus. Deze saus kan b.v. gegeven worden bij gekookt of gebraden vlees, een rest koud vlees of vleeswaren, omelet, roerei, hard gekookt ei, bruine bonen of ca- pucijners. Bomen lenen zich bijvoor beeld heel goed voor een ge hele of gedeeltelijke omlijs ting of bizarre wortelgroepen. Donker gekleurde bomen vor men een schitterend contrast met witte bergen, maar ook met kalkrotsen of met de hemel. Ook een alpenhut kan hel pen de diepte van het land schap te suggereren. Och, voor elke foto is wel een pas sende voorgrond te vinden. BIJ voorkeur werken we met een klein, soms het klein ste, diafragma om de nood zakelijke dieptescherpte te krijgen. Dit brengt met zich mee, dat de belichtingstijd verlengd moet worden en dan is het gebruik van een statief wel wenselijk, maar niet noodzakelijk. In een bos of donkere bergkloof brengen flitslampjes uitkomst, maar natuurlijk alleen voor de ob jecten dichtbij. Om bloemen tegen een berg goed te laten uitkomen, moe ten ze groot afgebeeld wor den. Van vlak-bij opnemen dus, met een voorzetlens kan men vaak wonderen verrich ten. Een opname van een bloemenweide wint aan effect door een charmant bloemen- plukstertje. Het contrast tus sen een bloemenweide en sneeuwbedekte bergen is als onderwerp één van de mooi ste. Bruine, houten huisjes, hut ten en schuttingen of heggen vormen met hun warme kleu ren een voortreffelijk contrast met het koude blauw van de verte. Om de sfeer van al het mooie, dat u in de vakantie ziet, later terug te vinden in de foto's, is het zaak de kleu renfoto's zo goed mogelijk op te nemen. Dat benadert u het beste door te zorgen, dat de voorgrond van de foto een zekere warmte uitstraalt. Niet overdadig en kakelbont, een enkel sprekend accent in warme kleuren is voldoende. We denken hierbij aan een meisje met een vrolijk, rood jurkje, een geel hek of een bloeiende struik. MEERTJES met hoge ber gen op de achtergrond zijn het mooiste wat men in het gebergte kan fotograferen. Op de voorgrond wat mensen aan de kant van het water, een oude boot of een enkele boom, maken de foto goed, Erg mooi zijn ook de spiege lingen van bergen, wolken, bomen, mensen en dieren. Vergeet u vooral ook niet de bewoners van de streek, de bergboeren, de bergbeklim mers en de herderinnetjes met hun bonte klederdrach ten, mee op te nemen? Een dal van boven af, en wel in het bijzonder een blik in de diepte op idyllische bergdorpen, is altijd zeer lo nend. Houdt u de camera, als regel, niet te sterk schuin, omdat dan de hoogte-indruk verloren kan gaan. GEBRUIKT u tegen de ul traviolette stralen van de zon, die op hoogten van over de 1500 meter een versterkt blauw en een scherptevermin dering veroorzaken, een U.V.- filter op de lens. U kunt deze er, onder de meeste omstan digheden, welhaast de hele dag op laten zitten. Ter afronding van een com plete fotoserie van de vakan tie mag zeker een stemmings volle zonsondergang niet ont breken. De zonnestand moet daarbij niet te hoog zijn en wel zó, dat u met onbedekt oog, zonder sterke verblin ding, in de zon kunt kijken, anders komen er stralen-re- flexen op de foto. Belangrijk voor een krach tige kleurenstemming is een goede belichting. Meet u niet recht, maar houdt de belich tingsmeter iets schuin omhoog in de opnamerichting. Door een iets kleiner dia fragma te gebruiken dan de wijzer aangeeft, wordt een foto iets donkerder, terwijl de kleuren toch goed blijven. Hiermee bereikt u dus een stemmiger effect. BETTY TEELING. (Nadruk verboden) SPATADEREN komen alleen voor in de onderste lichaamshelft. Het zijn verwijdingen van de aderen, waarin het bloed zich bevindt, dat naar het hart moet worden teruggevoerd. Aangezien in de benen de zwaartekracht tegenge- steld werkt op die beweging van het bloed, laat het zich horen, dat juist in deze ledematen de kans op belemmering en stagnatie van de bloedstroom zeer groot is. Stoornissen zullen vooral dan optreden wanneer de kleppen, die zich op geregelde afstanden in de ade- ren bevinden, niet voldoende functioneren, dat wil zeggen: terugvloeien van 't bloed in benedenwaartse richting niet voldoende beletten. 'Ér ER IS in de benen een stel sel van diep en een stelsel van oppervlakkig gelegen ade- ren. In de diepgelegen bloed vaten moet verreweg het grootste deel van het bloed worden afgevoerd. Daar staat tegenover, dat juist deze diepe aderen om geven zijn door spieren; de samentrekkingen van dat spier weefsel bevorderen de ledi ging van de bloedvaten. Aan de oppervlakte van de benen ontbreekt zulk een voortstu wende kracht echter; er be hoeft daar maar een geringe vermindering van de veer kracht der aderwanden op te treden of de voortgang van het bloed wordt gestoord. WANNEER er in die opper vlakkig gelegen aderen gerui me tijd stagnatie bestaan heeft, is dit duidelijk waarneembaar, want de aderen liggen dan als brede en gekronkelde blauwe linten aan de oppervlakte van onder- en bovenbenen. Voordat het zover komt, heeft de belemmerde bloedaf- voer zich echter meestal reeds kenbaar gemaakt in een dik worden van de enkels, vooral tegen het einde van de dag en ook in een gevoel van grote vermoeidheid en van zwaarte in de benen. Bij sommige mensen ontstaan deze moeilijkheden alleen al door een aangeboren slapte in de aderwand en de aderklep- pen. Meestal zijn er ook nog andere factoren voor aanspra kelyk. Gedurende de in Frankfurt am Main gehouden internationale stoffenbeurs Interstoff, heeft een Nederlandse weverij een belang rijke nouveauté gelanceerd: Cor duroy uit synthetische vezels. De materialen die in een grote variatie zijn uitgemonsterd zijn glanzender, soepeler, zijdeachti ger dan de klassieke katoenen kwaliteiten. Zij verheffen cordu roy van een tamelijk populair artikel tot een materiaal van klasse. De prijs van de Trevira-Cor- duroy materialen ligt aanmerke lijk hoger dan die van katoenen corduroy, maar men verwacht dan ook een volledig andere kring van verwerkers en ver bruikers te vinden, zowel in de kleding-industrie als op het ge bied van meubelbekledings- en decoratiestoffen. Ook voor deze laatste toepassingen is het zeer eenvoudige onderhoud en de grote resistentie tegen pletten van deze materialen uit 67 Trevira en 33 katoen van groot belang. Foto: Sportief ensemble in Trevira-Corduroy. Het model van Queisser bestaat uit panta lon met jasje en cape. ALLEREERST dient in dit verband het urenlange staan te worden genoemd, dat met de uitoefening van menig beroep gepaard gaat. Spataderen ko men nogal eens voor bij win kelpersoneel, bij kelners en bij huisvrouwen. Dit voortdurende staan vormt een zeer grote belasting voor kleppen en vaatwanden. Veel lopen is heel wat minder scha delijk, want daarbij zijn de beenspieren in actie, waardoor het stromen van het bloed in opwaartse richting wordt be gunstigd. Iedereen moet er daarom op bedacht zijn langdurig staan te vermijden. Als het mogelijk is, moet af en toe een ogenblik zitten of liggen, liefst met ver hoogde plaatsing van de voe ten, worden ingeschakeld. Wanneer u er maar erg in hebt, blijkt het, dat allerlei werkjes evengoed in zittende als in staande houding kunnen worden verricht. Dat geldt in het bijzonder voor het werk van de huisvrouw. MAAR behalve het langdu rige staan zijn er nog andere omstandigheden, die het optre den van spataderen kunnen bevorderen. In vele gevallen wordt bijvoorbeeld een extra belasting van de beenaderen veroorzaakt doordat er van boven af een abnormaal grote druk wordt uitgeoefend. Zoiets kan gebeuren wan neer zich in de buik een ge zwel van enige omvang be vindt. In zulke gevallen be hoort vanzelfsprekend aller eerst te worden nagegaan of dat een gezwel is dat met spoed dient te worden verwij derd. Op soortgelijke wijze treedt er bij aanstaande moeders ook nogal eens stuwing in de been aderen op door de druk van het groeiende kind; in de laat ste maanden van de zwanger schap is de kans hierop natuur lijk het grootst. Ook het vele vet, dat bij sterke corpulentie aanwezig is, kan in deze zin werken. Bij zwaarlijvigheid is trouwens de gehele bloedsomloop bemoei lijkt. Een vermageringskuur heeft in zulke gevallen dus ook een gunstig effect op even tueel bestaande spataderen. DE GEVOLGEN van zieke lijke ader verwijding zijn heel onaangenaam. De patiënt, die overigens heel flink en nor maal kan zijn, voelt zich nooit fit, doordat hij zijn benen als het ware altijd moet meesle pen. Bovendien dreigt het ge vaar dat hij invalide wordt, hetzij doordat in de slecht ge voede huid van het onderbeen open plekken optreden, hetzij doordat het bloed in de ver wijde aderen plaatselijk tot stolling komt: trombose. Ook ontsteking van de ader- wand treedt gemakkelijk op en dat maakt, evenals trom bose, een volstrekt rusthouden noodzakelijk. In al deze geval len is dan invaliditeit ontstaan, zij het dat dit geen blijvende toestand behoeft te zijn. En nu nog iets over de the rapie. Onder sommige omstan digheden komt operatieve be handeling van spataderen in aanmerking. De verwijde ade ren worden dan afgebonden en kunnen dan niet meer worden gebruikt. Soms worden de ver wijde aderen ook operatief ver wijderd. De bloedstroom is ook dan gedwongen uitsluitend de in de diepte gelegen aderen te volgen; deze bloedvaten kun nen die taak heel goed op zich nemen. Ook inspuiting met een be paalde vloeistof, met de bedoe ling het betrokken bloedvat te laten dichtschrompelen, kan worden overwogen. Dit geldt voor spataderen aan het onder been. TOT SLOT een opmerking over kousen van elastisch weef sel: die kunnen hij spataderen zeer goede diensten bewijzen. Ze kunnen worden gedragen door mensen die niet voor ope ratie of inspuiting in aanmer king komen. Elastische kousen bewijzen echter ook vaak hun nut bij personen, die reeds chirurgisch behandeld zijn, om te voorko men, dat opnieuw stuwing in de benen optreedt. Vele artsen zijn voorts van mening, dat het goed is als elastische kousen worden ge dragen door aanstaande moe ders, zelfs al is er geen spoor van spataderen. Ze dienen dan om de tijdelijk inwerkende be lasting van de beenaderen te neutraliseren. Dr. Alfreda Briedé. (Nadruk verboden.)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1964 | | pagina 10