VOOR
Picknick
onder de nereboom
Vroegof/aaf geeft de pio^l^fe-c/ïristeïïike vrouwtje voorkeur aan PRIN ISEj S
Een schattige pyama
Zorg dat IJw voedsel U niet ziek maakt
DE VRIJE ZEEUW
Pagina. 9
Zaterdag 20 juni 1964
Met de vaKantie
voor de boeg
- OOK REIZEN EN RUSTEN IS EEN KUNST -
EEN REIS begint thuis, in de hujskamer, lang vóórdat de ther
mometer begint te stijgen en lang vóórdat de koffers gepakt zijn, met
de eerste zwijgende waarschuwingen van de verschillende leden van
het gezin. Jan, met zijn schoolatlas voor zijn neus, laat vader wat heel
nadrukkelijk de kaart van de Adriatische Zee zien. Anne-Marie zucht
'eens diep en bladert, schijnbaar verveeld, in een tijdschrift voor bad-
mode van het komende seizoen. Moeder is ook al geïnteresseerd in de
nieuwe mode en vertelt enthousiast over de vakantieplannen van
vriendin Miep. Vader begint zo hier en daar prospectussen aan te
vragen en maakt plannen om zijn Frans of Engels weer eens een beetje
op te halen
Reizen is een kunst. Een vaste regel, een soort recept, voor de
kunst van reizen bestaat niet. Wel zijn velen het er over eens, dat
de kunst van het reizen begint bij het maathouden en dat alleen
diegene echt goed kan .leren reizen, die weet, dat ontspanning, zien
en beleven elkaar op de juiste manier moeten aanvullen.
We hebben er, als we vakantieplannen maken, totaal geen be
hoefte aan om te weten wie de eerste reiziger en veroveraar was,
al zouden we daarmee misschien de bron van het toerisme kunnen
vinden. Wel weten we nog vaak, van vroegere geschiedenislessen,
dat Marco Polo dwars door Azië tot China reisde.
Baedeker
HET echte toerisme begon
toen de eerste toerist geboren
werd, en dat was omstreeks het
midden van de vorig eeeuw. In
die tijd leefde er een zekere
Karl Baedeker, boekhandelaar
te Koblenz, die het naar vond
zo vaak in vuile bedden te
moeten overnachten en steeds
slechts te eten maaltijden voor
gezet te krijgen door schrape
rige waard.
Hij stele daarom een reisgids
samen, die veel waardevolle
aanwijzingen bevatte. En wie
het zich kom veroorloven, reis
de in de tweede helft van de
vorige eeuw naar de aanbe
velingen van de heer Baedeker.
Daarna, in de jaren van grote
industriële ontwikkeling, zien
we het gebeuren, dat grote
groepen plotseling rijk gewor
den grootgrondbezitters, fabri
kanten en snobs naar Italië
reizen. Leve de Kunst! Leve de
eerste toerist!
Na de tweede wereldoorlog
kwam de volgende golf in de
nog jonge geschiedenis van de
reiskunst. Iedereen kan reizen
en iedereen reist nu ook.
Geen ontspanning
REIZEN ze allemaal goed,
die miljoenen, die op zoek naar
ontspanning, jaar na jaar, de
klassieke en nieuw ontdekte
landen overspoelen? Meestal
helemaal niet. Men verstaat
niet vaak de kunst van zinvol
reizen. Medische statistieken
wijzen uit, dat hoewel de door
snee vakantietij d langer wordt,
de juist zo gewenste ontspan
ning voor de werkende mens
daarentegen daalt. Waaraan
ligt dat?
Waarschijnlijk daaraan, dat,
als reactie, op de drukte en in
spanning van het werk in het
dagelijkse leven, een soort ver
lofsverwarring ontstaat, die de
vakantie tegen alle ontspan
ning in, tot een uitputtende tijd
van lichamelijke en geestelijke
inspanning maakt.
Kunnen de reisondernemin
gen en reisbureaus hiermee
oorzaak van zijn? Naar ons idee
zeker niet, omdat zij de kunst
van het reizen kennen. Zij
weten, dat het toerisme een
volstrekt positieve zaak kan
ïrP weerwil van het feit, dat
onze nachtkleding over het
algemeen slechts door weinige
vertrouwen wordt gezien en
het eigenlijk voor de hand
zou liggen, dat wij daar nu
niet zoveel werk van maken,
is het tegendeel waar.
Ook al zou niemand ons ooit
hi nachtkleding te zien krij
gen, we willen er toch leuk
uitzien in onze pyama, ons
nachthemd o£ onze baby-doll.
Misschien houden we er on
bewust rekening mee, dat er
zich een omstandigheid kan
voordoen, waarbij we wel in
nachtkleding gezien worden.
Daarnaast speelt waarschijn
lijk de behoefte aan zelfres
pect een grote rol. Men ver
liest onherroepelijk zijn zelf
respect, wanneer men weet
er altijd minder florissant
en minder charmant uit
te zien. De behoefte dit te
handhaven doet ons gretig
naar de modieuze nachtkle
ding grijpen. De fabrikanten
kennen deze behoefte en voor
zien er in op alle wijzen, zodat
elk wat wils kan vinden.
Wat denfct u bijvoorbeeld van
zo'n. schattige pyama als onze
iüustrafcie toont
Deze bestaat uit een drie
kwart broek, die nauw om de
kuit sluit en dus niet zo ge
makkelijk tot m de knieholte
oprolt, iets waar velen een
hekel aan hebben. Het is een
echte zomerpyama met korte
mouwtjes, dus ook daar heb
ben we geen last mee.
Het voorpand zit aangerim-
peld aan het schouderstuk,
hetgeen een leuk effect geeft
en daarbij zijn het halsdeel,
de mouwtjes en de broekran-
den afgezet met witte schulp-
jes. Echt een pyama voor on
ze jonge dochter, vooral wan
neer zoiets is uitgevoerd in
efffjg pasteltinten.
SMtff
zijn als de vakantieganger de
kunst maar verstaat om maat
te houden. Reizen is heus bijna
een wetenschap die ieder
nauwgezet en grondig moet be
studeren om op de beste ma
aier de schoonheid van de
wereld te ontdekken.
Als we reizen, willen we zor
genvrij en ontspannen ver weg
trekken. Hoe vaak gebeurt het
niet, dat we de „planning" van
de reis wel degelijk goed heb
ben opgezet, maar dat we, een
maal op reis, dat alles ver
geten? Hoe vaak komen we
niet zo volkomen in de ban
van het reizen, dat we er als
het ware door worden over
rompeld? Ja, ook in de vakan
tie moeten we onszelf grenzen
weten te stellen.
Onze
toiletbenodigdheden
NEEM op vakantie voor de
dagelijkse gezichtsbehandeling
kleine potjes, kleine tubes en
kleine flesjes mee. Deze nemen
maar weinig plaats in en toch
hebt u alles bij de hand wat u
nodig hebt. Onmisbaar zijn:
reinigingsmelk, een voedende
crème en een dagcrème.
Een anti-zonnebrandmiddel
kan niet gemist worden. Na
tuurlijk vergeten we niet om
zeep, watten, tissues, een tan
denborstel en tandpasta mee te
nemen. Voor ondeweg is er de
spuitflacon met eau de cologne
of de eau de colognestift of de
met eau de cologne geprepa
reerde tissues.
Voor het haar nemen we in
de eerste plaats een kam, bor
stel en douchemuts mee. Bent
u gewend zelf het haar te ver
zorgen, vergeet dan vooral niet
shampoo mee te nemen. Plastic
kussentjes zijn gemakkelijker
op reis dan een fles. Verder
zult u rollers nodig hebben,
clipsjes en een haarnetje.
Een tubetje haarcrème, ter
bescherming van het haar tegen
de zon en wind is onmisbaar.
Ook is het prettig in sommige
gevallen een sjaaltje bij de
hand te hebben.
Voor de verzorging van de
nagels pakt u een nagelvijl, na
gellak en remover in. Voor
benen en voeten gaan er mee
een nagelschaar, een vijl, voet
crème en voetbadtabletten.
Vóór de deur dichtvalt
ZIJN de vakantieplannen he-
maal rond en de koffers ge
pakt? Dan rest ons alleen nog
het huis zo goed mogelijk ach
ter te laten. Dit lijkt niet zo'n
zware taak, maar hoe vaak be
zondigen wij ons, gedachten-
loos, wel haast allemaal aan de
kleine foutjes, die zo gemakke
lijk kwade gevolgen kunnen
hebben.
Denk eens aan de vriende
lijke raamannoncering dat men
afwezig is, of aan de gesloten
overgordijnen, die er maar al
te duidelijk de aandacht op
vestigen, dat iemand niet thuis
is.
Door een soms geringe voor
zorg kan vaak heel wat narig
heid voorkomen worden. Over
tuig u daarom of alle ramen en
deuren wel goed gesloten zijn
en vergeet daarbij ook de bo
venlichten niet te controleren.
Sluit gas en waterleiding af en
doe de huisdeur op het nacht
slot.
Geef de buren een sleutel,
zodat ze in noodgeval in uw
huis kunnen, af en toe de plan
ten water kunnen geven en
ook de brievenbus eens kun
nen legen.
Daar niet
U WEET toch, dat een lin
nenkast de slechtste plaats is
om geld of sieraden te verber
gen, omdat iedereen ze daar
stopt en dit aan Jan Gap ter
dege bekend is? Berg uw kost
baarheden daarom liever goed
o# In een muurkluis of in een
safeloket van een bank.
Bent u eenmaal van huis, op
reis of op de plaats van be
stemming, ook dan blijft het
opletten. Sluit de ramen en
deuren en eventueel ook het
„open dak" van uw auto deug
delijk af, als u hem ergens „on
beheerd" laat staan.
Bedenk ook, dat u risico's
neemt door kostbare voorwer
pen in een onbeheerde auto te
laten liggen. Laat dus de auto
papieren en andere waarde
volle goederen nooit in de auto
achter. En laat ook het
autosleuteltje niet per ongeluk
in het contact zitten.
Zakkenrollers zijn overal ter
wereld, ze kunnen het ook juist
op üw portefeuille voorzien
hebben.
BETTY TEELING.
mouw
„Be Bilt verwacht ff?
voor dit weekend
Trillend spitsen wij
de oren als de lezer
van het nieuws hei
voor ons zo belang
rijke gedeelte van
zijn praatje heeft be
reikt. Wat zal het
worden? Hier en
daar en overal buien
of kunnen we o±
zonneschijn reke
nen? Want we heb
ben vrije tijd, en we
willen in de zomer
buiten zijn!
Wat we dan doen?
Een enquête heeft
aangetoond, dat
tegenwoordig in de
recreatiegebieden,
zoals het strand, de
duinen, de heide en
de bossen, één van
de populairste „be
zigheden" het onver
valste luieren is. On
der een boom of in
de felle zon, in een
ligstoel of op het
hete zand, het doet
er niet toe, maar geluierd wordt er.
Zelden zien wij nog een ferme jongen of een
stoere knaap, die er wandelend op uittrekt,
met de knapzak op den rugge, de paden op en
de lanen in. „Dat is uit de tijd" wordt er ge
zegd. „Jammer nou!" zeggen wij. Niet dat een
overdreven ferme wandeling a la Barbare
Moore ons aantrekt, maar die „knapzak op
den rugge" lijkt ons wel wat.
In oude prentenboeken zien wij wel eens
van die romantische afbeeldingen van mensen,
die zich in de openlucht tegoed doen aan aller
lei lekkernijen. Meestal zitten zij daarbij op de
grond. Ja, tegenwoordig noemen wij dat „pick
nicken". Zong Louis Davids destijds niet van
het brood en de koffie, die de familie Husse
meenam naar Zandvoort aan de Zee? U hoeft
van ons echt niet met brood en koffie onder
de arm geklemd naar Zandvoort, maar wij
zouden u willen toeroepen: „Kom! Trek er
eens uit voor een ouderwetse picknick in het
woud!" U kunt het met z'n tweeën doen, maar
met z'n twintigen geeft het ook veel vertier.
U heeft natuurlijk broodjes nodig, kaas en
worst, koffie in een thermosfles, en water in
een plastic jerrycan. U kiest een fraai plekje
uit tussen de welig tierende bos-flora, u
Croissantjes, krentebrood en koffie. De gezellige picknick
van vroeger is het niet waard, in het vergeetboek te raken.
spreidt er uw taffellaken uit, u geeft ieder een
servet in plaats van een bordje, en onder het
zingen van „Wien Neêrlands Bloed" en „Holr
lands vlag" smeert u de broodjes, terwijl vader
hout sprokkelt voor het kampvuurtje, waar
uw zoon Jan al weken om gezeurd heeft. Geen
radio, geen uitlaatgassen; alleen maar rust,
broodjes en gezang.
U kunt ons niet vertellen, dat u tegen zo'n
antieke ontspanningsmethode bezwaar zoudt
maken. Of het zou het nadeel van het door
stof, vliegjes, rupsen en gemorste jam bevlek
ken van uw beste tafellaken en uw servetten
moeten zijn. Geen nood, want als u een dra-
lon-tafelkleed en dralon-vingerdoekjes aan
schaft, is ook de grief tegen die nare tafella
ken-was van de baan. Draion is namelijk in
eenvoudig sopje zeer snel schoon te wassen,
het is snel droog en het krimpt niet. De fraaie
pasteltinten, die in dralon-tafelgoed te verkrij
gen zijn, zullen bovendien altijd hun gloed
behouden.
U ziet, zo'n modern-ouderwetse picknick is
u ten zeerste aan te bevelen. Als u maar niet
vergeet te denken aan de „dank voor het aan
genaam verpozen". (U weet wel, die schillen
en die dozen!
Zomerdiarree, die ook wel buikgiep genoemd wordt, is
een infectie, die veel voorkomt in het warme jaargetijde.
Zij wordt veroorzaakt door salmonellabacteriën. Deze sal-
monellose, zoals de ziekte eigenlijk heet, is een typische
voedselinfectie. Zij doet zich vooral in de zomer gelden,
omdat de ziektekiemen een warme omgeving nodig hebben
om zich te vermenigvuldigen. Het is juist het grote aantal
salmonellabacteriën dat ons ziek maakt. In ons land ver
oorzaken vooral vlees en vleeswaren deze voedselvergifti
ging. Geen reden overigens om ze niet meer te gebruiken,
maar wèl om er op de juiste wijze mee om te gaan.
VOORKOM DE VERSPREIDING VAN ZIEKTEKIEMEN
DOOR EEN GOEDE KEUKENHYGIËNE
0 Was altijd uw handen met water en zeep vóór u het eten gaat
klaarmaken ook in de vakantie! Gebruik een aparte doek in
uw keuken als handdoek en zorg ervoor, dat die handdoek
schoon is. Papieren handdoekjes zijn dus eigenlijk wel gemak
kelijk.
R Laat zo min mogelijk thee- en vaatdoeken vuil in de keuken
slingeren. Spoel ze uit en droog ze vlug, als het kan in de zon.
VOORKOM VERMENIGVULDIGING VAN ZIEKTEKIEMEN
IN HET VOEDSEL DOOR KOELING OF DOOR VERHITTING
P Bewaar vers vlees zo kort mogelijk rauw, tenzij u het gekoeld
kunt bewaren en ook dan niét langer dan 2 dagen. Vleeswaren
mogen alleen gekoeld bewaard worden. Hebt u geen koelkast,
consumeert u ze dan nog de zelfde dag.
Door koken en door bakken worden alle bacteriën gedood. Kies
daarom bij voorkeur vlees, dat door en door gaar gegeten wordt,
vooral als u voor enkele dagen tegelijk vlees koopt. Proef geen
rauw gehakt. Ook het „broodje tartaar" is niet te vertrouwen.
0 Plastic verpakkingsmateriaal houdt de kleur van het vlees goed,
maar weert of vertraagt het bederf niet. Neem het vlees daar
om zodra u het in huis hebt uit de papieren of plastic verpak
king.
Koel resten zo vlug mogelijk af in een open pan (eventueel in
een bak met koud water) onder af en toe roeren. Zet ze uitslui
tend afgekoeld in de koelkast. Verwerk geen resten door vers
gekookt voedsel vóór u ze apart een kwartier hebt gekookt
(soep, ragout), of geruime tijd hebt opgebakken. Wanneer er
van dit mengsel weer resten overblijven, kunt u deze beter weg
gooien. Dit geldt b.v. voor een restje soep dat bij de verse soep
van-de-dag gedaan wordt.
Wees overigens heel precies met resten voedsel van de vorige
dag. Als u hun uiterlijk, geur en smaak ook maar even niet ver
trouwt, gooi ze dan weg; hoe jammer u dat ook moogt vinden.
MENU van de week
Wanneer in de gelukkige
omstandigheid verkeert deze zo
mer uw vakantie in Griekenland
te kunnen doorbrengen, zult U
daar ongetwijfeld ondervinden,
dat de Griekse keuken haar
grootse verleden niet verloo
chent. Een overvloed van groen
ten, vruchtenvlees, vis en kaas
maakt veel variatie mogelijk. Tot
de grootste heerlijkheden be
horen dolmades (in olijfolie ge
bakken druivenbladeren, gevuld
met gehakt lamsvlees), souvlakia
(geroosterd lamsvlees aan een
satéstokje) en moussaka. Terug
in Nederland kunnen we deze
Griekse gerechten ook wel zelf
klaarmaken en vooral moussaka
zal (verhollandst) door ons ge
zin op prijs worden gesteld.
GEEN BESCHADIGDE
KLEERKAST MEER
Hoe vaak gebeurt het niet, dat
men tijdens snuffelen in zijn
kleerkast achteloos een of twee
kleerhangers aan de bovenkant
van de geopende deur van de
kast hangt. Men wil de deur
weer sluiten, vergeet de opge
hangen kleerhangersen de
kleerkast heeft er weer een be
schadiging bij.
Om dit veel voorkomende
euvel de wereld uit te helpen
heeft men onder de simpele
naam „kasthanger" een nieuwtje
in de handel gebracht, namelijk
een staafje van goudkleurig ge-
anodiseerd aluminimum van bij
na 20 cm lengte, aan beide ein
den voorzien van witte plastic
dopjes. De „kasthanger" wordt
met een houdertje op de boven
zijde van de kleerkast vastge
schroefd. waarbij het uitgescho
ven staafje buiten de kast uit
steekt. Hieraan kunnen dan
kleerhangers of kledingstukken
worden gehangen zonder kans op
beschadiging van de kleerkast.
Maar ook in de caravan kan
dit kasthangertje heel nuttige
diensten bewijzen.
Deze „kasthanger" kost com
pleet met 4 koperen houtschroef
jes in plastic zakje 1,50. Niet
duur voor een handig en prak
tisch gebruiksvoorwerp.
ZONDAG: Aspergesoep; var
kensfricandeau, spercieboon-
tjes, nieuwe aardappeltjes;
aardbeien met slagroom.
MAANDAG: Koud vlees, gebak
ken aardappelen, sla met to
maten; sour cream of Bul
gaarse yoghurt.
DINSDAG: Champignonomelet,
andijvie, aardappelen; twee-
kleurenvla.
WOENSDAG: Gevulde tomaten
met gehakt; rijst, peterselie
saus; yoghurt met rode bes
sen.
DONDERDAG: Kop tomaten
soep; gegratineerde poste
lein, gekookte eieren, aard
appelpuree.
VRIJDAG: Gestoofde vis of ge
bakken bloedworst; wortel
tjes, aardappelkoekjes; drie-
in-de-pan.
ZATERDAG: Moussaka; fruit.
MOUSSAKA
(Griekse macaronischotel)
400 g macaroni, 400 g run
dergehakt, 1 grote ui, 250 g
tomaten, kopje droge witte
wijn, zout, peper, 2 eiwitten
boter. Voor de saus: 40 gram
bloem, 40 g boter, 4 dl melk,
6 lepels geraspte kaas, zout,
noot, 2 eidooiers.
GEGRATINEERDE
POSTELEIN
Kook V/2 kg postelein met wat
zout, laat ze uitlekken en breng
ze over in een vuurvaste schotel.
Bedek ze met 4 dl kaassaus, be
strooi het geheel met wat pa
neermeel en geraspte kaas en
geef de schotel in de oven een
bruinfkorsUe.