VOOR Picknick onder de nereboom Vroegof/aaf geeft de pio^l^fe-c/ïristeïïike vrouwtje voorkeur aan PRIN ISEj S Een schattige pyama Zorg dat IJw voedsel U niet ziek maakt DE VRIJE ZEEUW Pagina. 9 Zaterdag 20 juni 1964 Met de vaKantie voor de boeg - OOK REIZEN EN RUSTEN IS EEN KUNST - EEN REIS begint thuis, in de hujskamer, lang vóórdat de ther mometer begint te stijgen en lang vóórdat de koffers gepakt zijn, met de eerste zwijgende waarschuwingen van de verschillende leden van het gezin. Jan, met zijn schoolatlas voor zijn neus, laat vader wat heel nadrukkelijk de kaart van de Adriatische Zee zien. Anne-Marie zucht 'eens diep en bladert, schijnbaar verveeld, in een tijdschrift voor bad- mode van het komende seizoen. Moeder is ook al geïnteresseerd in de nieuwe mode en vertelt enthousiast over de vakantieplannen van vriendin Miep. Vader begint zo hier en daar prospectussen aan te vragen en maakt plannen om zijn Frans of Engels weer eens een beetje op te halen Reizen is een kunst. Een vaste regel, een soort recept, voor de kunst van reizen bestaat niet. Wel zijn velen het er over eens, dat de kunst van het reizen begint bij het maathouden en dat alleen diegene echt goed kan .leren reizen, die weet, dat ontspanning, zien en beleven elkaar op de juiste manier moeten aanvullen. We hebben er, als we vakantieplannen maken, totaal geen be hoefte aan om te weten wie de eerste reiziger en veroveraar was, al zouden we daarmee misschien de bron van het toerisme kunnen vinden. Wel weten we nog vaak, van vroegere geschiedenislessen, dat Marco Polo dwars door Azië tot China reisde. Baedeker HET echte toerisme begon toen de eerste toerist geboren werd, en dat was omstreeks het midden van de vorig eeeuw. In die tijd leefde er een zekere Karl Baedeker, boekhandelaar te Koblenz, die het naar vond zo vaak in vuile bedden te moeten overnachten en steeds slechts te eten maaltijden voor gezet te krijgen door schrape rige waard. Hij stele daarom een reisgids samen, die veel waardevolle aanwijzingen bevatte. En wie het zich kom veroorloven, reis de in de tweede helft van de vorige eeuw naar de aanbe velingen van de heer Baedeker. Daarna, in de jaren van grote industriële ontwikkeling, zien we het gebeuren, dat grote groepen plotseling rijk gewor den grootgrondbezitters, fabri kanten en snobs naar Italië reizen. Leve de Kunst! Leve de eerste toerist! Na de tweede wereldoorlog kwam de volgende golf in de nog jonge geschiedenis van de reiskunst. Iedereen kan reizen en iedereen reist nu ook. Geen ontspanning REIZEN ze allemaal goed, die miljoenen, die op zoek naar ontspanning, jaar na jaar, de klassieke en nieuw ontdekte landen overspoelen? Meestal helemaal niet. Men verstaat niet vaak de kunst van zinvol reizen. Medische statistieken wijzen uit, dat hoewel de door snee vakantietij d langer wordt, de juist zo gewenste ontspan ning voor de werkende mens daarentegen daalt. Waaraan ligt dat? Waarschijnlijk daaraan, dat, als reactie, op de drukte en in spanning van het werk in het dagelijkse leven, een soort ver lofsverwarring ontstaat, die de vakantie tegen alle ontspan ning in, tot een uitputtende tijd van lichamelijke en geestelijke inspanning maakt. Kunnen de reisondernemin gen en reisbureaus hiermee oorzaak van zijn? Naar ons idee zeker niet, omdat zij de kunst van het reizen kennen. Zij weten, dat het toerisme een volstrekt positieve zaak kan ïrP weerwil van het feit, dat onze nachtkleding over het algemeen slechts door weinige vertrouwen wordt gezien en het eigenlijk voor de hand zou liggen, dat wij daar nu niet zoveel werk van maken, is het tegendeel waar. Ook al zou niemand ons ooit hi nachtkleding te zien krij gen, we willen er toch leuk uitzien in onze pyama, ons nachthemd o£ onze baby-doll. Misschien houden we er on bewust rekening mee, dat er zich een omstandigheid kan voordoen, waarbij we wel in nachtkleding gezien worden. Daarnaast speelt waarschijn lijk de behoefte aan zelfres pect een grote rol. Men ver liest onherroepelijk zijn zelf respect, wanneer men weet er altijd minder florissant en minder charmant uit te zien. De behoefte dit te handhaven doet ons gretig naar de modieuze nachtkle ding grijpen. De fabrikanten kennen deze behoefte en voor zien er in op alle wijzen, zodat elk wat wils kan vinden. Wat denfct u bijvoorbeeld van zo'n. schattige pyama als onze iüustrafcie toont Deze bestaat uit een drie kwart broek, die nauw om de kuit sluit en dus niet zo ge makkelijk tot m de knieholte oprolt, iets waar velen een hekel aan hebben. Het is een echte zomerpyama met korte mouwtjes, dus ook daar heb ben we geen last mee. Het voorpand zit aangerim- peld aan het schouderstuk, hetgeen een leuk effect geeft en daarbij zijn het halsdeel, de mouwtjes en de broekran- den afgezet met witte schulp- jes. Echt een pyama voor on ze jonge dochter, vooral wan neer zoiets is uitgevoerd in efffjg pasteltinten. SMtff zijn als de vakantieganger de kunst maar verstaat om maat te houden. Reizen is heus bijna een wetenschap die ieder nauwgezet en grondig moet be studeren om op de beste ma aier de schoonheid van de wereld te ontdekken. Als we reizen, willen we zor genvrij en ontspannen ver weg trekken. Hoe vaak gebeurt het niet, dat we de „planning" van de reis wel degelijk goed heb ben opgezet, maar dat we, een maal op reis, dat alles ver geten? Hoe vaak komen we niet zo volkomen in de ban van het reizen, dat we er als het ware door worden over rompeld? Ja, ook in de vakan tie moeten we onszelf grenzen weten te stellen. Onze toiletbenodigdheden NEEM op vakantie voor de dagelijkse gezichtsbehandeling kleine potjes, kleine tubes en kleine flesjes mee. Deze nemen maar weinig plaats in en toch hebt u alles bij de hand wat u nodig hebt. Onmisbaar zijn: reinigingsmelk, een voedende crème en een dagcrème. Een anti-zonnebrandmiddel kan niet gemist worden. Na tuurlijk vergeten we niet om zeep, watten, tissues, een tan denborstel en tandpasta mee te nemen. Voor ondeweg is er de spuitflacon met eau de cologne of de eau de colognestift of de met eau de cologne geprepa reerde tissues. Voor het haar nemen we in de eerste plaats een kam, bor stel en douchemuts mee. Bent u gewend zelf het haar te ver zorgen, vergeet dan vooral niet shampoo mee te nemen. Plastic kussentjes zijn gemakkelijker op reis dan een fles. Verder zult u rollers nodig hebben, clipsjes en een haarnetje. Een tubetje haarcrème, ter bescherming van het haar tegen de zon en wind is onmisbaar. Ook is het prettig in sommige gevallen een sjaaltje bij de hand te hebben. Voor de verzorging van de nagels pakt u een nagelvijl, na gellak en remover in. Voor benen en voeten gaan er mee een nagelschaar, een vijl, voet crème en voetbadtabletten. Vóór de deur dichtvalt ZIJN de vakantieplannen he- maal rond en de koffers ge pakt? Dan rest ons alleen nog het huis zo goed mogelijk ach ter te laten. Dit lijkt niet zo'n zware taak, maar hoe vaak be zondigen wij ons, gedachten- loos, wel haast allemaal aan de kleine foutjes, die zo gemakke lijk kwade gevolgen kunnen hebben. Denk eens aan de vriende lijke raamannoncering dat men afwezig is, of aan de gesloten overgordijnen, die er maar al te duidelijk de aandacht op vestigen, dat iemand niet thuis is. Door een soms geringe voor zorg kan vaak heel wat narig heid voorkomen worden. Over tuig u daarom of alle ramen en deuren wel goed gesloten zijn en vergeet daarbij ook de bo venlichten niet te controleren. Sluit gas en waterleiding af en doe de huisdeur op het nacht slot. Geef de buren een sleutel, zodat ze in noodgeval in uw huis kunnen, af en toe de plan ten water kunnen geven en ook de brievenbus eens kun nen legen. Daar niet U WEET toch, dat een lin nenkast de slechtste plaats is om geld of sieraden te verber gen, omdat iedereen ze daar stopt en dit aan Jan Gap ter dege bekend is? Berg uw kost baarheden daarom liever goed o# In een muurkluis of in een safeloket van een bank. Bent u eenmaal van huis, op reis of op de plaats van be stemming, ook dan blijft het opletten. Sluit de ramen en deuren en eventueel ook het „open dak" van uw auto deug delijk af, als u hem ergens „on beheerd" laat staan. Bedenk ook, dat u risico's neemt door kostbare voorwer pen in een onbeheerde auto te laten liggen. Laat dus de auto papieren en andere waarde volle goederen nooit in de auto achter. En laat ook het autosleuteltje niet per ongeluk in het contact zitten. Zakkenrollers zijn overal ter wereld, ze kunnen het ook juist op üw portefeuille voorzien hebben. BETTY TEELING. mouw „Be Bilt verwacht ff? voor dit weekend Trillend spitsen wij de oren als de lezer van het nieuws hei voor ons zo belang rijke gedeelte van zijn praatje heeft be reikt. Wat zal het worden? Hier en daar en overal buien of kunnen we o± zonneschijn reke nen? Want we heb ben vrije tijd, en we willen in de zomer buiten zijn! Wat we dan doen? Een enquête heeft aangetoond, dat tegenwoordig in de recreatiegebieden, zoals het strand, de duinen, de heide en de bossen, één van de populairste „be zigheden" het onver valste luieren is. On der een boom of in de felle zon, in een ligstoel of op het hete zand, het doet er niet toe, maar geluierd wordt er. Zelden zien wij nog een ferme jongen of een stoere knaap, die er wandelend op uittrekt, met de knapzak op den rugge, de paden op en de lanen in. „Dat is uit de tijd" wordt er ge zegd. „Jammer nou!" zeggen wij. Niet dat een overdreven ferme wandeling a la Barbare Moore ons aantrekt, maar die „knapzak op den rugge" lijkt ons wel wat. In oude prentenboeken zien wij wel eens van die romantische afbeeldingen van mensen, die zich in de openlucht tegoed doen aan aller lei lekkernijen. Meestal zitten zij daarbij op de grond. Ja, tegenwoordig noemen wij dat „pick nicken". Zong Louis Davids destijds niet van het brood en de koffie, die de familie Husse meenam naar Zandvoort aan de Zee? U hoeft van ons echt niet met brood en koffie onder de arm geklemd naar Zandvoort, maar wij zouden u willen toeroepen: „Kom! Trek er eens uit voor een ouderwetse picknick in het woud!" U kunt het met z'n tweeën doen, maar met z'n twintigen geeft het ook veel vertier. U heeft natuurlijk broodjes nodig, kaas en worst, koffie in een thermosfles, en water in een plastic jerrycan. U kiest een fraai plekje uit tussen de welig tierende bos-flora, u Croissantjes, krentebrood en koffie. De gezellige picknick van vroeger is het niet waard, in het vergeetboek te raken. spreidt er uw taffellaken uit, u geeft ieder een servet in plaats van een bordje, en onder het zingen van „Wien Neêrlands Bloed" en „Holr lands vlag" smeert u de broodjes, terwijl vader hout sprokkelt voor het kampvuurtje, waar uw zoon Jan al weken om gezeurd heeft. Geen radio, geen uitlaatgassen; alleen maar rust, broodjes en gezang. U kunt ons niet vertellen, dat u tegen zo'n antieke ontspanningsmethode bezwaar zoudt maken. Of het zou het nadeel van het door stof, vliegjes, rupsen en gemorste jam bevlek ken van uw beste tafellaken en uw servetten moeten zijn. Geen nood, want als u een dra- lon-tafelkleed en dralon-vingerdoekjes aan schaft, is ook de grief tegen die nare tafella ken-was van de baan. Draion is namelijk in eenvoudig sopje zeer snel schoon te wassen, het is snel droog en het krimpt niet. De fraaie pasteltinten, die in dralon-tafelgoed te verkrij gen zijn, zullen bovendien altijd hun gloed behouden. U ziet, zo'n modern-ouderwetse picknick is u ten zeerste aan te bevelen. Als u maar niet vergeet te denken aan de „dank voor het aan genaam verpozen". (U weet wel, die schillen en die dozen! Zomerdiarree, die ook wel buikgiep genoemd wordt, is een infectie, die veel voorkomt in het warme jaargetijde. Zij wordt veroorzaakt door salmonellabacteriën. Deze sal- monellose, zoals de ziekte eigenlijk heet, is een typische voedselinfectie. Zij doet zich vooral in de zomer gelden, omdat de ziektekiemen een warme omgeving nodig hebben om zich te vermenigvuldigen. Het is juist het grote aantal salmonellabacteriën dat ons ziek maakt. In ons land ver oorzaken vooral vlees en vleeswaren deze voedselvergifti ging. Geen reden overigens om ze niet meer te gebruiken, maar wèl om er op de juiste wijze mee om te gaan. VOORKOM DE VERSPREIDING VAN ZIEKTEKIEMEN DOOR EEN GOEDE KEUKENHYGIËNE 0 Was altijd uw handen met water en zeep vóór u het eten gaat klaarmaken ook in de vakantie! Gebruik een aparte doek in uw keuken als handdoek en zorg ervoor, dat die handdoek schoon is. Papieren handdoekjes zijn dus eigenlijk wel gemak kelijk. R Laat zo min mogelijk thee- en vaatdoeken vuil in de keuken slingeren. Spoel ze uit en droog ze vlug, als het kan in de zon. VOORKOM VERMENIGVULDIGING VAN ZIEKTEKIEMEN IN HET VOEDSEL DOOR KOELING OF DOOR VERHITTING P Bewaar vers vlees zo kort mogelijk rauw, tenzij u het gekoeld kunt bewaren en ook dan niét langer dan 2 dagen. Vleeswaren mogen alleen gekoeld bewaard worden. Hebt u geen koelkast, consumeert u ze dan nog de zelfde dag. Door koken en door bakken worden alle bacteriën gedood. Kies daarom bij voorkeur vlees, dat door en door gaar gegeten wordt, vooral als u voor enkele dagen tegelijk vlees koopt. Proef geen rauw gehakt. Ook het „broodje tartaar" is niet te vertrouwen. 0 Plastic verpakkingsmateriaal houdt de kleur van het vlees goed, maar weert of vertraagt het bederf niet. Neem het vlees daar om zodra u het in huis hebt uit de papieren of plastic verpak king. Koel resten zo vlug mogelijk af in een open pan (eventueel in een bak met koud water) onder af en toe roeren. Zet ze uitslui tend afgekoeld in de koelkast. Verwerk geen resten door vers gekookt voedsel vóór u ze apart een kwartier hebt gekookt (soep, ragout), of geruime tijd hebt opgebakken. Wanneer er van dit mengsel weer resten overblijven, kunt u deze beter weg gooien. Dit geldt b.v. voor een restje soep dat bij de verse soep van-de-dag gedaan wordt. Wees overigens heel precies met resten voedsel van de vorige dag. Als u hun uiterlijk, geur en smaak ook maar even niet ver trouwt, gooi ze dan weg; hoe jammer u dat ook moogt vinden. MENU van de week Wanneer in de gelukkige omstandigheid verkeert deze zo mer uw vakantie in Griekenland te kunnen doorbrengen, zult U daar ongetwijfeld ondervinden, dat de Griekse keuken haar grootse verleden niet verloo chent. Een overvloed van groen ten, vruchtenvlees, vis en kaas maakt veel variatie mogelijk. Tot de grootste heerlijkheden be horen dolmades (in olijfolie ge bakken druivenbladeren, gevuld met gehakt lamsvlees), souvlakia (geroosterd lamsvlees aan een satéstokje) en moussaka. Terug in Nederland kunnen we deze Griekse gerechten ook wel zelf klaarmaken en vooral moussaka zal (verhollandst) door ons ge zin op prijs worden gesteld. GEEN BESCHADIGDE KLEERKAST MEER Hoe vaak gebeurt het niet, dat men tijdens snuffelen in zijn kleerkast achteloos een of twee kleerhangers aan de bovenkant van de geopende deur van de kast hangt. Men wil de deur weer sluiten, vergeet de opge hangen kleerhangersen de kleerkast heeft er weer een be schadiging bij. Om dit veel voorkomende euvel de wereld uit te helpen heeft men onder de simpele naam „kasthanger" een nieuwtje in de handel gebracht, namelijk een staafje van goudkleurig ge- anodiseerd aluminimum van bij na 20 cm lengte, aan beide ein den voorzien van witte plastic dopjes. De „kasthanger" wordt met een houdertje op de boven zijde van de kleerkast vastge schroefd. waarbij het uitgescho ven staafje buiten de kast uit steekt. Hieraan kunnen dan kleerhangers of kledingstukken worden gehangen zonder kans op beschadiging van de kleerkast. Maar ook in de caravan kan dit kasthangertje heel nuttige diensten bewijzen. Deze „kasthanger" kost com pleet met 4 koperen houtschroef jes in plastic zakje 1,50. Niet duur voor een handig en prak tisch gebruiksvoorwerp. ZONDAG: Aspergesoep; var kensfricandeau, spercieboon- tjes, nieuwe aardappeltjes; aardbeien met slagroom. MAANDAG: Koud vlees, gebak ken aardappelen, sla met to maten; sour cream of Bul gaarse yoghurt. DINSDAG: Champignonomelet, andijvie, aardappelen; twee- kleurenvla. WOENSDAG: Gevulde tomaten met gehakt; rijst, peterselie saus; yoghurt met rode bes sen. DONDERDAG: Kop tomaten soep; gegratineerde poste lein, gekookte eieren, aard appelpuree. VRIJDAG: Gestoofde vis of ge bakken bloedworst; wortel tjes, aardappelkoekjes; drie- in-de-pan. ZATERDAG: Moussaka; fruit. MOUSSAKA (Griekse macaronischotel) 400 g macaroni, 400 g run dergehakt, 1 grote ui, 250 g tomaten, kopje droge witte wijn, zout, peper, 2 eiwitten boter. Voor de saus: 40 gram bloem, 40 g boter, 4 dl melk, 6 lepels geraspte kaas, zout, noot, 2 eidooiers. GEGRATINEERDE POSTELEIN Kook V/2 kg postelein met wat zout, laat ze uitlekken en breng ze over in een vuurvaste schotel. Bedek ze met 4 dl kaassaus, be strooi het geheel met wat pa neermeel en geraspte kaas en geef de schotel in de oven een bruinfkorsUe.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1964 | | pagina 9