VAKANTIE COMFORT VOOR VROUW ONVERZADIGDE VETZUREN WORDT MODIEUS VERPAKT DANK ZIJ HORMONEN GEZEm IFSEA SKMENC ADERVERKALKING Syml onie IN ZWART en WIT FRITUREN V Paginal DE VRIJE ZEEUW Vertraagd eiwit Ongelijke invloed Goede vooruitzichten Zaterdag IS juni 1964 Klein en licht, dat moet de koffer zijn die ons straks op onze vakantiereizen vergezelt. Vooral wanneer er een vliegtocht op het verlanglijstje staat (met de daarbij behorende beperking van de vracht tot twintig kilo) speelt dat lichte ge wicht een voorname rol. Maar ook bij reizen per trein of touringcar is het toch wel prettig als er niet al te veel met de bagage hoeft te worden „gesleept." Gelukkig kunnen de fabrikanten van koffers de laatste jaren beschikken over een hele reeks van kunststoffen, koffertextiel, lichtme taal en fibre glass; allemaal materialen die het mogelijk maken om koffers te vervaardigen waarvan het gewicht feitelijk een onderge schikte rol speelt. Door die materialen is een koffer echter tevens een mode-artikel gewor den. Want niet alleen is het gebruikelijke bruin en zwart wel heel nadrukkelijk door alle denkbare kleuren en ruitdessins verdrongen, maar ook de vorm en de uitvoering konden beter worden aangepast bij de eisen die een moderne vakantieganger aan zijn bagage stelt. VAKKEN EN RITSEN Wie nu een koffer koopt, zal daardoor ook de nodige belangstelling moeten hebben voor het inwendige er van let eens op de kwaliteit van de voering, de aanwezigheid van extra vakken (enorm praktisch om er eens iets afzonderlijks in te bewaren) of een parapluhouder, de pak- banden om de inhoud op zijn plaats te houden Een haperende ritssluiting mag over het geheel genomen wel als een verouderd iets worden gezien, en aan die vooruitgang van de techniek is het ook te danken dat juist dergelijke slui tingen zo'n voorname rol zijn gaan spelen bij de zogenaamde harmonicakoffers die er de naam zegt het alhelemaal op berekend zijn om als het ware mee te groeien met de hoeveelheid bagage die de reis moet mee maken. Een beperkte hoeveelheid, uiteraard. Zélfs een harmonica heeft immers zijn grenzen. Wie deze grenzen overschrijden wil, zal een andere keus moeten maken COMPLETE SETS Nu is dat maken van een andere keus ook al weer niet zo ingewikkeld als het schijnt, en het is vooral de mode van de complete sets van alle reisartikelen in dezelfde kleur of dessin, die hieraan tegemoet komt. Ook hier zijn het weer de kunststoffen en de sterke textielfveef- sels die er toe hebben bijgedragen, dit ideaal van iedere vrouw die van verre reize#.,dfoomt, Ook 0 kunt langer jong blijven! TIPS Reeds door de eeuwen heen heeft de wetenschap zich bezig gehouden met het probleem van het ouder worden. De mens wil nu eenmaal graag zo lang mogelijk jong blijven en daardoor vinden we in bijna alle volksverhalen mede delingen over wonderdranken waardoor de mens een eeuwige; of althans langere jeugd beschoren zou zijn. Natuurlijk hebben we hier slechts te maken met verzinsels, met sprookjes of legenden. De moderne wetenschap blijkt overigens niet zo nuchter te zijn als men veelal meent, want zü houdt zich intensief bezig met het probleem van een verlenging var. de jeugd, maar dan op zuiver wetenschappelijke basis, omdat dit de enige methode is om resultaten te bereiken. De eerste vraag die men zich dan stelt is: waarom wordt het organisme ouder? Men kan het thans als een uitge maakte zaak beschouwen, dat een van de oorzaken van het ouder wor den gelegen is in de vertraging van de eiwitsynthese. Dit houdt verband met het feit, dat met het klimmen der jaren in de weefsels van verschil lende organen het gehalte aan nucle- inezuren vermindert. En deze regelen de eiwitsynthese in de cel. Aangezien de nucleïnezuren de soxyribonucleïnezuur en ribonucleïne- zuur zich vormen door zelf-ko- piëring in de zich delende cel, wordt de intensiteit van de zelf-kopiëring met de jaren blijkbaar langzamer. Het is namelijk gelukt dit langs experi mentele weg aan te tonen. Maar dan komt vanzelf de vraag op, of het niet mogelijk is te probe ren de mogelijkheden tot synthese van het ouder wordende organisme te verbeteren. Om een antwoord op deze vraag te geven, worden door geleerden in de gehele wereld proeven genomen. Het ziet er naar uit, dat medewerkers van de School voor ontofysiologen te Charkow, onder leiding van Wladi- mir Nikitin, lid van de Academie voor Wetenschappen van de Oekraïne, hier een antwoord op hebben gevonden. Zij hebben een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de invloed van ver schillende hormonen, zoals het groei hormoon, insuline, cortisone, het adrenocorticotroophormoon en de ge slachtshormonen, op de snelheid van de synthese der eiwitten en de nu cleïnezuren. Als resultaat van deze uitgebreide onderzoekingen kon het volgende worden vastgesteld. De invloed van de hormonen van de bijnieren cor tisone is niet gelijk voor elke leef tijd. Op jeugdige en geslachtrijpe leeftijd veroorzaakt het inbrengen van het hormoon een scherpe ver mindering van de snelheid van de synthese der nucleïnezuren. Dit hangt blijkbaar samen met de uitwerking van het hormoon op de activiteit van de fermenten die de wisseling der nu cleïnezuren regelen. Bij dieren van hogere leeftijd stijgt integendeel onder invloed van het cortisone de zelfvernieuwing en der halve de concentratie van het ribo- nucleïnezuur en verandert de zelf vernieuwing van het desoxyribonu cleïnezuur niet. Dit ongewone fe*t van het stimuleren van de synthese van het ribonucleïnezuur op hoge leeftijd is zeer belangrijk. Het getuigt van het feit, dat er in het oude or- ganismevoldoende reserves voorhan den zijn voor de synthese van dil züur. De resultaten met het hormoon van de alvleesklier - insuline wa ren wel bijzonder interessant. Het bleek namelijk, dat de snelheid van de synthese bij het inbrengen van insu line zowel op jeugdige als op hoge leeftijd stijgt. Het inbrengen van in suline vprsterkt dus de synthese der eiwitten. Mogelijk is hierdoor in zekere mate de positieve invloed van insuline op bejaarde mensen te verklaren, die Konstantin Parchon waarnam. Uit de resultaten van deze zeer interessante onderzoekingen kunnen we de vol komen optimistische conclusie trek ken, dat de weefsels van oude orga nismen geheel en al ontvankelijk Zijn voor de invloed van enkele hormo nen, zoals de genoemde cortisone en insuline. In het oude organisme zijn nog verborgen reserves voorhanden, die we door gebruik van deze mid delen actief kunnen maken voor de „verjonging" van die organen die wij oud noemen. Dank zij deze ontdekking zal het misschien in de toekomst mogelijk worden de jeugd langer te behou den. Mr. K. HILDEBRAND. (Adv.) ^sSfit' ZONDER SPATTEN-ZONDER WALM urninnminimimuiminiiiimmiiiiiiimmhui Een onzer lezeressen heeft gehoord dat het gebruik van margarine met onverzadigde vetzuren het optreden van aderverkalking tegenhoudt of tot stilstand brengt. Ze wil nu van allerlei produkten weten hoe groot het per centage aan onverzadigde vetzuren precies is. Ze vraagt dat klaarblijkelijk omdat zij voortaan alleen nog maar voedingsmiddelen tot zich wil nemen waarin louter en alleen onverzadigde vetzuren voorkomen. Uit dit alles blijkt weer eens hoe moeilijk het soms kan zijn om weten schappelijke zaken te populariseren. Zo vaak liggen de dingen immers juist even anders dan de mensen uit een of andere beschouwing menen te moeten opmaken. Uit het vertrokken beeld dat men zich heeft gevormd worden dan zo gemakkelijk verkeerde conclusies getrokken, conclusies die met de reali- teit weinig meer te maken heb ben. Illllll DOEN WAT GEZEGD WORDT tot een voor velen bereikbare werkelijkheid te maken. Voor dames zowel als voor heren vormen de costuumkoffers (groot genoeg om er zo nodig ook een avondjapon of meer dan één cos- tuum kreukvrij in op te bergen) een uitstekende grondslag om van daaruit de verdere set op te bou wen. Voor wie dat liever wil en dat zijn vooral de mensen die per auto reizen zijn er ook de z.g. car sacs, de met een ritssluiting af gesloten koffertassen waarin niet alleen voldoende ruimte is voor verscheidene japonnen of costuums maar waarin ook de overige attri buten voor de reis kunnen worden meegenomen. Maav met zo'n handkoffer, één voor mevrouw en één voor mijn heer, of een stel car sacs is zo'n set nog aan zijn beginAls volgende aanschaf denkt iedere vrouw daar bij al onmiddellijk aan een beauty case of een train case, waarin zij de toiletspulletjes en het nachtgoed voor onderweg meteen bij de hand heeft. GOED TOEGERUST 0 Appelmoes zonder suiker maakt u van half om zure en zoete appe len. De zoete appelen moeten eerst gekookt worden. Naderhand voegt u de zure erbij. 0 Moet u een ei kloppen, maak de kom, waarin u dit doet, eerst nat, het geklopte ei zal dan niet meer voor de helft aan de zijkanten kle ven. Als de mayonaise maar niet dik wordt, voegen we er een lepel heet water aan toe (de lepel van te vo ren even in het hete water hou den.) W Niet tegen de muur'. Als u een gloednieuw huis betrekt (gesteld dat het u toegewezen wordt!) plaats dan uw meubels niet pal tegen de muur, doch op minstens 15 cm afstand. 9 Bruine vingers, ontstaan door het schillen van fruit, uien enz., kunt u schoonmaken met een stukje ci troen. Goed wrijven. ■t) Verf, waarop een velletje is geko men, kunt u zeven door een oude nylon kous. Eerst de verf goed omroeren. Praktisch zijn ook de schoenenzak- ken, nog steeds in hetzelfde dessin als de koffer waarmee wij begon nen zijn en ook de oude ver trouwde hoedendoos is tegenwoor dig weer een veel gevraagd artikel geworden. Om een hoed in mee te nemen, aangevuld met allerlei klei ne dingen die een vrouw op reis nodig kan hebben, uiteraard. Of schoon ook het feit dat zo'n hoe dendoos (rond of vierkant) bij het winkelen in het buitenland een ideale stadstas kan zijn, zo'n bezit dubbel waardevol maakt. Voor wie helemaal goed toegerust de vakantie tegemoet wil snellen, zijn er tenslotte nog de royaal uit gevoerde weekendtassen, die ook tijdens de vakantieweken zo ge weldig handig kunnen blijken té zijn. Om er al die zaken in op te bergen die op het laatste moment nog mee moeten, bijvoorbeeld. Voor de kleine cadeautjes die we hier en daar op de heen- of op de terugreis nog vlug even willen meenemen. En daarnaast feitelijk voor alles dat we onderweg onder handbereik willen houden, zonder daarvoor een hele zorgvuldig ge pakte koffer overhoop te moeten halen. Laten we vooropstellen dat er zieken en gezonden zijn. De zie ken behoren onder behandeling of controle van een medicus te staan en diens adviezen op te volgen. Mensen, die eenmaal ziek zijn of de een of andere kwaal hebben, doen er goed aan zich niet door eigen studie met gezondheidsza ken bezig te willen houden. Wan neer zij de gegeven voorschriften nauwgezet opvolgen, hebben zij 't vaak al druk genoeg; bovendien is dit voor hen het beste middel om beter te worden. Wanneer zieken bepaalde dieet- regels krijgen, waarin het al of niet verzadigd zijn van de vetzu ren een rol speelt, dap zal de be handelende arts hen ongetwijfeld nauwkeurig instrueren welke voe dingsmiddelen er wel of niet ge geten moeten worden en welke bijzondere preparaten er eventueel moeten worden gebruikt. Hoe vreemd of het ook mag klinken: in dit opzicht hebben zieken het gemakkelijk, zij behoeven slechts te doen wat er wordt gezegd. WAAR GROTE WELVAART HEERST Op dit punt is 't voor gezonden misschien iets moeilijker. Die moeten zonder dat ze daar van een deskundige raad over krijgen maar zien dat ze gezond blijven. Daartoe is het nuttig als men zich op de hoogte houdt van de ont wikkelingen der wetenschap en van de gevolgtrekkingen, die daaruit voor het praktische leven gemaakt kunnen worden. En nu is er tegenwoordig iets aan de hand met de vetten en de zich daarin bevindende vetzuren. VEEL VET: STATUSSYMBOOL Dat heeft met 't soort vetzuren allemaal nog niets te maken. Ma tigheid in de voeding, ook wat be treft het vetgebruik, is de gezond ste manier van leven. En dan hoop ik maar dat niemand hier de ge volgtrekking uit maakt dat het een toestand van duidelijke onder voeding is waar hij of zij naar moet streven, want dat wil hier mee natuurlijk niet gezegd zijn. Ik heb niet anders gezegd dan dat de meeste mensen te veel en te vet eten en dat ze goed zouden doen daar verandering in te brengen. Voor mensen, die desondanks alles graag druipend van het vet (statussymbool?) willen blijven eten, schijnt het zo te zijn dat ze van onverzadigde vetzuren min der spoedig stoornissen krijgen dan van het gebruik van verza digde vetzuren. Daarom is er wel iets voor te zeggen om in de mar garine een gedeelte van de ver zadigde vetzuren te vervangen door onverzadigde, maar verder mag de gevolgtrekking voor ge zonde mensen niet gaan. OP ETIKET KIJKEN Punt één voor de gezondüeid blijft matigheid in alle dingen. Daaronder hoort de consumptie en daaronder hoort weer het Vetge bruik. Wie zich daaraan houdt bei- hoeft zich over de vetzuren wer kelijk het hoofd niet te breken. Wie desondanks z'n boterhammen heel dik wil besmeren, wie gaat watertanden als hij aan oogjes in de soep denkt, wie altijd moppert dat,(le jus „te dun" is, ƒ3, Sie mag wel eens op het etiket *an z'n margarine kijken of er bijgeval ook een onverzadigd vetzuurtje in zit. nWlllllllllillllllllllHIIIIRIIillilllHIIIIIIIIIIIIIIIIHIllllllllHlllllinilllllllllllllllim De meeste dames klagen er over, dat er maar zo weinig leuke zomerjurk jes te krijgen zijn. Dat is eigenlijk een heel normaal verschijnsel, want in de modehuizen moet men nu eenmaal elk-wat-wils bieden, dus zijn er in de kol- lektie veel jurkjes die u niet zullen bevallen of staan, maar die weer voor an dere dames geschikt zijn. Als gevolg van een en ander zijn er verschillende vrouwen die er toe overgaan om zelf hun zomerjurkjes te maken, want dan zijn ze niet gebonden aan de modellen in de modehuizen. Om deze dames aan een leuk ideetje te helpen bieden wij hierbij een fraai ontwerp van Amerikaanse origine, een „symfonie in zwart en wit". Het be treft hier een zomers jurkje, dat zo correct is, dat het zelfs wel op cocktail party's kan worden gedragen. Het is vervaardigd van een lichte katoen van goede kwaliteit in een dessin van zwarte bloemmotieven op een witte onder grond. Het voordeel van een dergelijk dessin is, dat niemand kleurproblemen behoeft te hebben. Het model zelf is eenvoudig, maar zeer elegant. Een strak bovendeel met hoge halslijn en een diep weggesneden armopening die vanaf de oksel tot de hals-loopt, geven iets extra zomers aan het geheel. Een sterk geaccentueerde taille op normale hoogte en daaronder een wijdvallende rok. Dit fraaie toilptje draagt Janet Leigh in de film „Wives and Lovers" en het lijkt ons echt iets, Waarin veel Nederlandse dames ook geen gek figuur zou den slaan. ELLY MARTINS. ,mmaaWmmmmmamWmV 'lllllllllllllllllllillllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllülllllllllllllililüllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllillllüllillllllllllllllllllllll1 II ONS TUINFEEST Zomer en zon! Wat brengt ons beter in de juiste stemming om eens een feestje te organiseren. Ver leden week beweerden we nog met nadruk alle ver- jaarsfeestjas nu maar te gaan afschaffen, maar nu we weer kennis gemaakt hebben met stralend zomerweer, denken we er ineens heel anders over. Het is immers bar plezierig, weer eens een stel goede vrienden om ons heen te verzamelen, om samen een „ouderwets" gezellige avond te hebben? Het warme, droge weer lokt ons uit om er een tuinfeest van te maken. Er zijn nog wel lampions op zolder en misschien kunnen we ook die grote elektrische lamp nog in een hoekje onder het groen plaatsenAls de plannen al zo ver gevor derd zijn, denkt u er dan eens over er een bar- becuefeest van te maken. Zo'n feest in de open 'ucht, waarbij vooral de heren der schepping zich actief tonen met het roosteren van vlees, wild of .evogelte. IIOMANTISCH HOUTSKOOLVUURTJE Op een min of meer luxe barbecue roostert ieder zijn eigen boutje gaar boven een gloeiend houts koolvuurtje. Voortdurend moet het vlees omge keerd worden, waarbij men het bestrijkt met een speciale saus. Tegelijkertijd doortrekt de geur van het smeulende houtskool het vlees. Gesnipperde uitjes, wat rozemarijn of andere kruiden in het vuur geven aan het geheel een extra bijzonder geurtje. Het rooster waar hgt vlees op ligt, vet men voortdurend in met een kwastje met olijfolie of slaolie, zodat het vlees er niet aan blijft vastkle ven. De pan met de barbecuesaus kan men het beste een plaatsje op het rooster geven, zodat de saus goed warm blijft. Met een kwast kan de saus dan over het vlees gestreken worden. Zijn de boutjes gaar, dan presenteren we er stok brood en sla bij. Het stokbrood wordt niet zó maar gebruikt. Het lekkerste is om het hele brood tot op drie kwart diepte schuin in te snijden, zodat alle sneetjes dus nog net aan elkaar vast blijven zitten. Doe tussen deze sneetjes wat kruidenboter, pak het brood dan in aluminium folie en leg het zo een poosje op de nog warme barbecue of doe het even in de oven. Het botermengsel trekt nu precies op de goede manier door het stokbrood. BARBECUEPARTY Zo'n tuinfeest, waarop we dansen en gerooster de boutjes eten, heet dus een barbecueparty. Hoe we aan dat woord barbecue gekomen zijn? De oor sprong van het woord is moeilijk na te gaan, van daar dat hier nu zoveel verschillende meningen over zijn. Volgens de Amerikanen komt het van Bar B.Q. De letters B.Q. door een trait d'union van elkaar gescheiden stonden op de brandmer ken van één der bekendste farms. Deze brand merken werden daar door de cowboys gebruikt om hun vee te merken. Het woord kan ook komen van de Franse uit drukking „barbe queue" of van het West-Indi sche woord „barbecao" wat doelt op het rooste waarop het vlees bereid wordt.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1964 | | pagina 6