VAKANTIE COMFORT
VOOR
VROUW
ONVERZADIGDE VETZUREN
WORDT MODIEUS VERPAKT
DANK ZIJ HORMONEN
GEZEm
IFSEA SKMENC ADERVERKALKING
Syml onie IN ZWART en WIT
FRITUREN V
Paginal
DE VRIJE ZEEUW
Vertraagd eiwit
Ongelijke invloed
Goede
vooruitzichten
Zaterdag IS juni 1964
Klein en licht, dat moet de koffer zijn die ons
straks op onze vakantiereizen vergezelt. Vooral
wanneer er een vliegtocht op het verlanglijstje
staat (met de daarbij behorende beperking van
de vracht tot twintig kilo) speelt dat lichte ge
wicht een voorname rol. Maar ook bij reizen
per trein of touringcar is het toch wel prettig
als er niet al te veel met de bagage hoeft te
worden „gesleept."
Gelukkig kunnen de fabrikanten van koffers
de laatste jaren beschikken over een hele
reeks van kunststoffen, koffertextiel, lichtme
taal en fibre glass; allemaal materialen die het
mogelijk maken om koffers te vervaardigen
waarvan het gewicht feitelijk een onderge
schikte rol speelt. Door die materialen is een
koffer echter tevens een mode-artikel gewor
den. Want niet alleen is het gebruikelijke
bruin en zwart wel heel nadrukkelijk door alle
denkbare kleuren en ruitdessins verdrongen,
maar ook de vorm en de uitvoering konden
beter worden aangepast bij de eisen die een
moderne vakantieganger aan zijn bagage stelt.
VAKKEN EN RITSEN
Wie nu een koffer koopt, zal daardoor ook de
nodige belangstelling moeten hebben voor het
inwendige er van let eens op de kwaliteit van
de voering, de aanwezigheid van extra vakken
(enorm praktisch om er eens iets afzonderlijks
in te bewaren) of een parapluhouder, de pak-
banden om de inhoud op zijn plaats te houden
Een haperende ritssluiting mag over het geheel
genomen wel als een verouderd iets worden
gezien, en aan die vooruitgang van de techniek
is het ook te danken dat juist dergelijke slui
tingen zo'n voorname rol zijn gaan spelen bij
de zogenaamde harmonicakoffers die er de
naam zegt het alhelemaal op berekend
zijn om als het ware mee te groeien met de
hoeveelheid bagage die de reis moet mee
maken. Een beperkte hoeveelheid, uiteraard.
Zélfs een harmonica heeft immers zijn grenzen.
Wie deze grenzen overschrijden wil, zal een
andere keus moeten maken
COMPLETE SETS
Nu is dat maken van een andere keus ook al
weer niet zo ingewikkeld als het schijnt, en het
is vooral de mode van de complete sets van
alle reisartikelen in dezelfde kleur of dessin,
die hieraan tegemoet komt. Ook hier zijn het
weer de kunststoffen en de sterke textielfveef-
sels die er toe hebben bijgedragen, dit ideaal
van iedere vrouw die van verre reize#.,dfoomt,
Ook 0 kunt langer jong blijven! TIPS
Reeds door de eeuwen heen heeft de wetenschap zich bezig gehouden met
het probleem van het ouder worden. De mens wil nu eenmaal graag zo lang
mogelijk jong blijven en daardoor vinden we in bijna alle volksverhalen mede
delingen over wonderdranken waardoor de mens een eeuwige; of althans
langere jeugd beschoren zou zijn. Natuurlijk hebben we hier slechts te maken
met verzinsels, met sprookjes of legenden.
De moderne wetenschap blijkt overigens niet zo nuchter te zijn als men
veelal meent, want zü houdt zich intensief bezig met het probleem van een
verlenging var. de jeugd, maar dan op zuiver wetenschappelijke basis, omdat
dit de enige methode is om resultaten te bereiken.
De eerste vraag die men zich dan stelt is: waarom wordt het organisme
ouder?
Men kan het thans als een uitge
maakte zaak beschouwen, dat een
van de oorzaken van het ouder wor
den gelegen is in de vertraging van
de eiwitsynthese. Dit houdt verband
met het feit, dat met het klimmen
der jaren in de weefsels van verschil
lende organen het gehalte aan nucle-
inezuren vermindert. En deze regelen
de eiwitsynthese in de cel.
Aangezien de nucleïnezuren de
soxyribonucleïnezuur en ribonucleïne-
zuur zich vormen door zelf-ko-
piëring in de zich delende cel, wordt
de intensiteit van de zelf-kopiëring
met de jaren blijkbaar langzamer. Het
is namelijk gelukt dit langs experi
mentele weg aan te tonen.
Maar dan komt vanzelf de vraag
op, of het niet mogelijk is te probe
ren de mogelijkheden tot synthese
van het ouder wordende organisme
te verbeteren.
Om een antwoord op deze vraag te
geven, worden door geleerden in de
gehele wereld proeven genomen. Het
ziet er naar uit, dat medewerkers
van de School voor ontofysiologen te
Charkow, onder leiding van Wladi-
mir Nikitin, lid van de Academie voor
Wetenschappen van de Oekraïne, hier
een antwoord op hebben gevonden.
Zij hebben een uitgebreid onderzoek
ingesteld naar de invloed van ver
schillende hormonen, zoals het groei
hormoon, insuline, cortisone, het
adrenocorticotroophormoon en de ge
slachtshormonen, op de snelheid van
de synthese der eiwitten en de nu
cleïnezuren.
Als resultaat van deze uitgebreide
onderzoekingen kon het volgende
worden vastgesteld. De invloed van
de hormonen van de bijnieren cor
tisone is niet gelijk voor elke leef
tijd. Op jeugdige en geslachtrijpe
leeftijd veroorzaakt het inbrengen
van het hormoon een scherpe ver
mindering van de snelheid van de
synthese der nucleïnezuren. Dit hangt
blijkbaar samen met de uitwerking
van het hormoon op de activiteit van
de fermenten die de wisseling der nu
cleïnezuren regelen.
Bij dieren van hogere leeftijd stijgt
integendeel onder invloed van het
cortisone de zelfvernieuwing en der
halve de concentratie van het ribo-
nucleïnezuur en verandert de zelf
vernieuwing van het desoxyribonu
cleïnezuur niet. Dit ongewone fe*t
van het stimuleren van de synthese
van het ribonucleïnezuur op hoge
leeftijd is zeer belangrijk. Het getuigt
van het feit, dat er in het oude or-
ganismevoldoende reserves voorhan
den zijn voor de synthese van dil
züur.
De resultaten met het hormoon
van de alvleesklier - insuline wa
ren wel bijzonder interessant. Het
bleek namelijk, dat de snelheid van de
synthese bij het inbrengen van insu
line zowel op jeugdige als op hoge
leeftijd stijgt. Het inbrengen van in
suline vprsterkt dus de synthese der
eiwitten.
Mogelijk is hierdoor in zekere mate
de positieve invloed van insuline op
bejaarde mensen te verklaren, die
Konstantin Parchon waarnam. Uit de
resultaten van deze zeer interessante
onderzoekingen kunnen we de vol
komen optimistische conclusie trek
ken, dat de weefsels van oude orga
nismen geheel en al ontvankelijk Zijn
voor de invloed van enkele hormo
nen, zoals de genoemde cortisone en
insuline. In het oude organisme zijn
nog verborgen reserves voorhanden,
die we door gebruik van deze mid
delen actief kunnen maken voor de
„verjonging" van die organen die wij
oud noemen.
Dank zij deze ontdekking zal het
misschien in de toekomst mogelijk
worden de jeugd langer te behou
den.
Mr. K. HILDEBRAND.
(Adv.)
^sSfit'
ZONDER SPATTEN-ZONDER WALM
urninnminimimuiminiiiimmiiiiiiimmhui
Een onzer lezeressen heeft gehoord dat het gebruik van margarine met
onverzadigde vetzuren het optreden van aderverkalking tegenhoudt of tot
stilstand brengt. Ze wil nu van allerlei produkten weten hoe groot het per
centage aan onverzadigde vetzuren precies is. Ze vraagt dat klaarblijkelijk
omdat zij voortaan alleen nog maar voedingsmiddelen tot zich wil nemen
waarin louter en alleen onverzadigde vetzuren voorkomen.
Uit dit alles blijkt weer eens hoe moeilijk het soms kan zijn om weten
schappelijke zaken te populariseren. Zo vaak liggen de dingen immers juist
even anders dan de mensen uit een of andere beschouwing menen te moeten
opmaken. Uit het vertrokken beeld dat men zich heeft gevormd worden dan
zo gemakkelijk verkeerde conclusies getrokken, conclusies die met de reali-
teit weinig meer te maken heb ben.
Illllll DOEN WAT GEZEGD WORDT
tot een voor velen bereikbare
werkelijkheid te maken.
Voor dames zowel als voor heren
vormen de costuumkoffers (groot
genoeg om er zo nodig ook een
avondjapon of meer dan één cos-
tuum kreukvrij in op te bergen)
een uitstekende grondslag om van
daaruit de verdere set op te bou
wen. Voor wie dat liever wil en
dat zijn vooral de mensen die per
auto reizen zijn er ook de z.g.
car sacs, de met een ritssluiting af
gesloten koffertassen waarin niet
alleen voldoende ruimte is voor
verscheidene japonnen of costuums
maar waarin ook de overige attri
buten voor de reis kunnen worden
meegenomen.
Maav met zo'n handkoffer, één
voor mevrouw en één voor mijn
heer, of een stel car sacs is zo'n set
nog aan zijn beginAls volgende
aanschaf denkt iedere vrouw daar
bij al onmiddellijk aan een beauty
case of een train case, waarin zij de
toiletspulletjes en het nachtgoed
voor onderweg meteen bij de hand
heeft.
GOED TOEGERUST
0 Appelmoes zonder suiker maakt
u van half om zure en zoete appe
len. De zoete appelen moeten eerst
gekookt worden. Naderhand voegt
u de zure erbij.
0 Moet u een ei kloppen, maak de
kom, waarin u dit doet, eerst nat,
het geklopte ei zal dan niet meer
voor de helft aan de zijkanten kle
ven.
Als de mayonaise maar niet dik
wordt, voegen we er een lepel heet
water aan toe (de lepel van te vo
ren even in het hete water hou
den.)
W Niet tegen de muur'. Als u een
gloednieuw huis betrekt (gesteld
dat het u toegewezen wordt!)
plaats dan uw meubels niet pal
tegen de muur, doch op minstens
15 cm afstand.
9 Bruine vingers, ontstaan door het
schillen van fruit, uien enz., kunt
u schoonmaken met een stukje ci
troen. Goed wrijven.
■t) Verf, waarop een velletje is geko
men, kunt u zeven door een oude
nylon kous. Eerst de verf goed
omroeren.
Praktisch zijn ook de schoenenzak-
ken, nog steeds in hetzelfde dessin
als de koffer waarmee wij begon
nen zijn en ook de oude ver
trouwde hoedendoos is tegenwoor
dig weer een veel gevraagd artikel
geworden. Om een hoed in mee te
nemen, aangevuld met allerlei klei
ne dingen die een vrouw op reis
nodig kan hebben, uiteraard. Of
schoon ook het feit dat zo'n hoe
dendoos (rond of vierkant) bij het
winkelen in het buitenland een
ideale stadstas kan zijn, zo'n bezit
dubbel waardevol maakt.
Voor wie helemaal goed toegerust
de vakantie tegemoet wil snellen,
zijn er tenslotte nog de royaal uit
gevoerde weekendtassen, die ook
tijdens de vakantieweken zo ge
weldig handig kunnen blijken té
zijn. Om er al die zaken in op te
bergen die op het laatste moment
nog mee moeten, bijvoorbeeld.
Voor de kleine cadeautjes die we
hier en daar op de heen- of op de
terugreis nog vlug even willen
meenemen. En daarnaast feitelijk
voor alles dat we onderweg onder
handbereik willen houden, zonder
daarvoor een hele zorgvuldig ge
pakte koffer overhoop te moeten
halen.
Laten we vooropstellen dat er
zieken en gezonden zijn. De zie
ken behoren onder behandeling of
controle van een medicus te staan
en diens adviezen op te volgen.
Mensen, die eenmaal ziek zijn of
de een of andere kwaal hebben,
doen er goed aan zich niet door
eigen studie met gezondheidsza
ken bezig te willen houden. Wan
neer zij de gegeven voorschriften
nauwgezet opvolgen, hebben zij 't
vaak al druk genoeg; bovendien
is dit voor hen het beste middel
om beter te worden.
Wanneer zieken bepaalde dieet-
regels krijgen, waarin het al of
niet verzadigd zijn van de vetzu
ren een rol speelt, dap zal de be
handelende arts hen ongetwijfeld
nauwkeurig instrueren welke voe
dingsmiddelen er wel of niet ge
geten moeten worden en welke
bijzondere preparaten er eventueel
moeten worden gebruikt. Hoe
vreemd of het ook mag klinken:
in dit opzicht hebben zieken het
gemakkelijk, zij behoeven slechts
te doen wat er wordt gezegd.
WAAR GROTE WELVAART
HEERST
Op dit punt is 't voor gezonden
misschien iets moeilijker. Die
moeten zonder dat ze daar van
een deskundige raad over krijgen
maar zien dat ze gezond blijven.
Daartoe is het nuttig als men zich
op de hoogte houdt van de ont
wikkelingen der wetenschap en
van de gevolgtrekkingen, die
daaruit voor het praktische leven
gemaakt kunnen worden. En nu is
er tegenwoordig iets aan de hand
met de vetten en de zich daarin
bevindende vetzuren.
VEEL VET: STATUSSYMBOOL
Dat heeft met 't soort vetzuren
allemaal nog niets te maken. Ma
tigheid in de voeding, ook wat be
treft het vetgebruik, is de gezond
ste manier van leven. En dan hoop
ik maar dat niemand hier de ge
volgtrekking uit maakt dat het
een toestand van duidelijke onder
voeding is waar hij of zij naar
moet streven, want dat wil hier
mee natuurlijk niet gezegd zijn. Ik
heb niet anders gezegd dan dat de
meeste mensen te veel en te vet
eten en dat ze goed zouden doen
daar verandering in te brengen.
Voor mensen, die desondanks
alles graag druipend van het vet
(statussymbool?) willen blijven
eten, schijnt het zo te zijn dat ze
van onverzadigde vetzuren min
der spoedig stoornissen krijgen
dan van het gebruik van verza
digde vetzuren. Daarom is er wel
iets voor te zeggen om in de mar
garine een gedeelte van de ver
zadigde vetzuren te vervangen
door onverzadigde, maar verder
mag de gevolgtrekking voor ge
zonde mensen niet gaan.
OP ETIKET KIJKEN
Punt één voor de gezondüeid
blijft matigheid in alle dingen.
Daaronder hoort de consumptie en
daaronder hoort weer het Vetge
bruik. Wie zich daaraan houdt bei-
hoeft zich over de vetzuren wer
kelijk het hoofd niet te breken.
Wie desondanks z'n boterhammen
heel dik wil besmeren, wie gaat
watertanden als hij aan oogjes in
de soep denkt, wie altijd moppert
dat,(le jus „te dun" is, ƒ3, Sie mag
wel eens op het etiket *an z'n
margarine kijken of er bijgeval
ook een onverzadigd vetzuurtje in
zit.
nWlllllllllillllllllllHIIIIRIIillilllHIIIIIIIIIIIIIIIIHIllllllllHlllllinilllllllllllllllim
De meeste dames klagen er over, dat er maar zo weinig leuke zomerjurk
jes te krijgen zijn. Dat is eigenlijk een heel normaal verschijnsel, want in de
modehuizen moet men nu eenmaal elk-wat-wils bieden, dus zijn er in de kol-
lektie veel jurkjes die u niet zullen bevallen of staan, maar die weer voor an
dere dames geschikt zijn. Als gevolg van een en ander zijn er verschillende
vrouwen die er toe overgaan om zelf hun zomerjurkjes te maken, want dan
zijn ze niet gebonden aan de modellen in de modehuizen.
Om deze dames aan een leuk ideetje te helpen bieden wij hierbij een fraai
ontwerp van Amerikaanse origine, een „symfonie in zwart en wit". Het be
treft hier een zomers jurkje, dat zo correct is, dat het zelfs wel op cocktail
party's kan worden gedragen. Het is vervaardigd van een lichte katoen van
goede kwaliteit in een dessin van zwarte bloemmotieven op een witte onder
grond. Het voordeel van een dergelijk dessin is, dat niemand kleurproblemen
behoeft te hebben. Het model zelf is eenvoudig, maar zeer elegant. Een strak
bovendeel met hoge halslijn en een diep weggesneden armopening die vanaf
de oksel tot de hals-loopt, geven iets extra zomers aan het geheel. Een sterk
geaccentueerde taille op normale hoogte en daaronder een wijdvallende rok.
Dit fraaie toilptje draagt Janet Leigh in de film „Wives and Lovers" en het
lijkt ons echt iets, Waarin veel Nederlandse dames ook geen gek figuur zou
den slaan. ELLY MARTINS.
,mmaaWmmmmmamWmV
'lllllllllllllllllllillllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllülllllllllllllililüllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllillllüllillllllllllllllllllllll1 II
ONS TUINFEEST
Zomer en zon! Wat brengt ons beter in de juiste
stemming om eens een feestje te organiseren. Ver
leden week beweerden we nog met nadruk alle ver-
jaarsfeestjas nu maar te gaan afschaffen, maar
nu we weer kennis gemaakt hebben met stralend
zomerweer, denken we er ineens heel anders over.
Het is immers bar plezierig, weer eens een stel
goede vrienden om ons heen te verzamelen, om
samen een „ouderwets" gezellige avond te hebben?
Het warme, droge weer lokt ons uit om er een
tuinfeest van te maken. Er zijn nog wel lampions
op zolder en misschien kunnen we ook die grote
elektrische lamp nog in een hoekje onder het
groen plaatsenAls de plannen al zo ver gevor
derd zijn, denkt u er dan eens over er een bar-
becuefeest van te maken. Zo'n feest in de open
'ucht, waarbij vooral de heren der schepping zich
actief tonen met het roosteren van vlees, wild of
.evogelte.
IIOMANTISCH HOUTSKOOLVUURTJE
Op een min of meer luxe barbecue roostert ieder
zijn eigen boutje gaar boven een gloeiend houts
koolvuurtje. Voortdurend moet het vlees omge
keerd worden, waarbij men het bestrijkt met een
speciale saus. Tegelijkertijd doortrekt de geur van
het smeulende houtskool het vlees. Gesnipperde
uitjes, wat rozemarijn of andere kruiden in het
vuur geven aan het geheel een extra bijzonder
geurtje.
Het rooster waar hgt vlees op ligt, vet men
voortdurend in met een kwastje met olijfolie of
slaolie, zodat het vlees er niet aan blijft vastkle
ven. De pan met de barbecuesaus kan men het
beste een plaatsje op het rooster geven, zodat de
saus goed warm blijft. Met een kwast kan de saus
dan over het vlees gestreken worden.
Zijn de boutjes gaar, dan presenteren we er stok
brood en sla bij. Het stokbrood wordt niet zó maar
gebruikt. Het lekkerste is om het hele brood tot
op drie kwart diepte schuin in te snijden, zodat
alle sneetjes dus nog net aan elkaar vast blijven
zitten. Doe tussen deze sneetjes wat kruidenboter,
pak het brood dan in aluminium folie en leg het
zo een poosje op de nog warme barbecue of doe
het even in de oven. Het botermengsel trekt nu
precies op de goede manier door het stokbrood.
BARBECUEPARTY
Zo'n tuinfeest, waarop we dansen en gerooster
de boutjes eten, heet dus een barbecueparty. Hoe
we aan dat woord barbecue gekomen zijn? De oor
sprong van het woord is moeilijk na te gaan, van
daar dat hier nu zoveel verschillende meningen
over zijn. Volgens de Amerikanen komt het van
Bar B.Q. De letters B.Q. door een trait d'union
van elkaar gescheiden stonden op de brandmer
ken van één der bekendste farms. Deze brand
merken werden daar door de cowboys gebruikt om
hun vee te merken.
Het woord kan ook komen van de Franse uit
drukking „barbe queue" of van het West-Indi
sche woord „barbecao" wat doelt op het rooste
waarop het vlees bereid wordt.