Wat draagt I's morgens vroeg!
Geen grijze haren krijgen
tl WILT SNEL IETS AANSCHIETEN
EN ER TOCH NETJES UITZIEN
IS
DIE
NIET
FANTASTISCH
DROOMHUIS
De welvaart
bljjkt uit onze voeding
MINDER DROOD, MEER VET
MEER SIGARETTEN, MEER WIJN
EN MEER SUIKER
vai ft wuli
VOOR
WIE
GEZELLIG
WIL
FRITUREN
MET OUD BROOD
KUNT U ALLES
DOEN
door blijmoedige levenshouding
Zaterdag 30 mei 1964
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 9
Van onze persoonlijkheid, onze smaak, ons beursje en zeker
ook van onze leeftijd hangt het af hoe hoe wij ons kleden.
Heieen staat 's morgens altijd heel vroeg op om haar man en
kinderen op tijd de deur uit te helpen. Daarom trekt ze op dat
vroege tijdstip snel haar duster aan over haar nylon nachtjapon,
haalt nog even een kam door het haar en ziet er op deze manier
gezellig en verzorgd uit.
Marian, iets koketter, heeft bij haar Zwitserse batisten nacht
hemdje, in zachte pasteltint, een duster van het zelf de materiaal.
Ze ziet er werkelijk hartveroverend uit in dit ensemble.
Ineke, die om acht uur al op de fiets de deur uit trekt om naar
school te gaan, heeft geen tijd op een gewone dag in de week,
over haar vrolijke pyama, een heupbroek met een kort boven-
jakje, één of andere kleurige duster aan te trekken. Zij kleedt zich
vóór het ontbijt maar dadelijk aan.
Haar moeder draagt een lange peignoir, die haar bijzonder
goed afkleedt. Deze peignoir kan gebloemd of effen zijn, dat
hangt helemaal van de smaak van de draagster af.
0 Be Zweedse huisvrouw Elly
Berglund heeft in samenwer
king- met architecten haar
„droomhuis" mogen verwezen
lijken. Een kijkje in dit droom
huis ziet U op de bijgaande foto:
de opvallende keuken-unit in het
midden van de woonruimte, be
staande uit een kooktafel met
kraan en verschillende kastjes.
Daarboven hangt een modern
uitgevoerde schoorsteen met in
gebouwd specerijenrek. Het elec-
trische fornuis is aan twee zij
den te- bedienen, zodat men niet
steeds om hoeft te lopen om het
in- of uit te schakelen.
Op alles bedacht
Als alle leden van het gezin ver
trokken zijn, gaat de huisvrouw zich
snel verkleden. Zij trekt een fris
huishoudjurkje aan. Een goed was-
baar exemplaar, dat tegen een stootje
kan. Dit is veel prettiger dan een oud
middagjurkje af te sjouwen in de
morgenuren. Want als zij dat doet
heeft ze immers niet het gevoel er
verzorgd uit te zien?
En komt er onverwachts bezoek,
dan voelt zij zich altijd een beetje
COHSU-NIEUWS
Voor huisvrouw eo gezin
geagiteerd en put ze zich in veront
schuldigingen uit over haar meestal
niet al te nette kleding. In een een
voudig jurkje of met zo'n huishoud-
schort, die grappige drie-kwart jas
jes, met drie-kwart mouwen en een
hooggesloten kraagje, die zo gemak
kelijk op een rok gedragen kunnen
worden, voelt ze zich veel prettiger.
Veel jonge huisvrouwtjes zullen
voor hun huishoudelijke werkjes
weer heel anders gekleed willen
gaan. Zij hullen zich in een ge
makkelijke pantalon met vrolijk
kieltje of in een pantalon met drie
kwart huishoudjasje en op het hoofd
een bijpassend hoofddoekje.
Zo gekleed, zal al het werk veel
beter gaan en ook veel sneller klaar
zijn. Dan is er even tijd voor een
heerlijk kopje koffie
Visite ontvangen
rsftiti
Het brood! is duurder geworden in
de afgelopen maanden. Wellicht is
daardoor ook de waarde van het
brood gestegen. Maar al te vaak werd
de laatste jaren in ieder gezin iedere
dag weer vers brood gevraagd. Töch
is vers brood minder goed verteer
baar dan brood, dat een of twee da
gen oud is. Resten oud brood worden
tegenwoordig maar heel gemakkelijk
weggegooid. Onze grootmoeders, die
het brood met veel moeite zelf bak-
De welvaart drukt haar stempel op onze gehele voedingsmiddelen
industrie. Zeker vergeleken bij vóór de oorlog, trouwens ook vergeleken
by enige jaren geleden eten en drinken we anders. Over het algemeen
prefereren we betere kwaliteiten en zoeken we het in meer luxe van de
voedings- en genotmiddelen. Och, ja, dat kunnen de meesten van ons
zich in deze welvaarlstijd permitteren en waarom zou men het dan ook
niet doen?
Om te beginnen zijn de dood
gewone voedingsmiddelen, waar
op we voor de oorlog hoofdzake
lijk leefden, zoals brood en aard
appelen nu veel minder in tel.
Goed ze worden gebruikt omdat
het zo hoort. Maar gemiddeld
eten we voor elke honderd snee
tjes brood van voor de oorlog
(1938) er in 1959 maar 90 en in
1962 maar 85 en waarschijnlijk
eten we er nu in 1964 nog min
der. In Duitsland is het brood
helemaai uit de gratie. Voor elke
honderd sneetjes die men daar in
1949 at (een tijd vlak na de oor
log, althans in zekere opzichten),
eet men er nu slechts 65! Een
teruggang tot bijna de helft.
Bij aardappelen ligt de zaak
ongeveer in het zelfde vlak en
daarvan gaan er feitelijk nog
heel wat piepers in de vorm van
patat-frites als snoepgoed naar
binnen. Een zelfde verschijnsel
zien we bij de shag-,, pijp- en
pruimtabak. Wie draait er nog
voordelig êen shagje of pruimt?
Neen, we roken tegen alle waar
schuwingen in veel meer siga
retten, ruim tweemaal zoveel
als voor de oorlog en in Duits
land is dit cijfer verviervoudigd,
waarbij we er uiteraard rekening
mee moeten houden, dat er in
1949 daar nog niet zoveel siga
retten te krijgen waren en dat
men waarschijnlijk wel meer had
willen roken. Dat zelfde geldt,
wat de Duitse cijfers betreft voor
koffie en thee, die heel lang zeer
schaars zijn geweest.
WIJNEN, VET EN VLEES
Anders ligt het rtiet gedestil
leerd, bier en wijnen, waarbij het
wat Nederland betreft opvalt, dat
vooral de wijn zoveel aanhangers
heeft gekregen.
Ook opvallend is het teken van
welvaart, dat wij wat onze vet-
voorziening ons meer wenden
tot de plantaardige vetten dan
tot de dierlijk, welke laatste ver
geleken bij vroeger achteruit
gingen.
Heel interessant is te zien, dat
we gemiddeld per hoofd van de
bevolking anderhalf maar zoveel
suiker en vet gebruiken als voor
de oorlog. En velen van ons maar
klagen dat ze te dik worden!
Gezien het feit, dat in verhou
ding na de oorlog het vlees veel
duurder is geworden, wordt er
niet zoveel gebruik van gemaakt.
De stijging is slechts 25%. In
Duitsland is de stijging 100%
vergelken bij 1949, terwijl het
verbruik van wild en gevogelte
daar sinds 1949 zelfs vervijfvou
digd is.
Een teken van de welvaart bij
onze oosterburen is ook wel de
stijging van het verbruik van bo
ter en kaas met 100%, terwijl
het verbruik van fruit zelfs steeg
tot 250 vergeleken met 100 in
1949.
ten, dachten daaraan niet. Laten wij
eens nagaan, wat er niet allemaal
met oud brood te doen is. De een
voudigste bewerking is wel het roos
teren van oud, wat droog geworden
brood. Er zijn twee methoden om
toost te maken: in een elektrische
broodrooster of zo boven het vuur,
zonder toevoeging van vet. Deze me
thode wordt vooral gebruikt om oud
brood smakelijk te maken, zowel voor.
wit, bruin als krentenbrood. Van bui
ten wordt het brood knappend en
bruin, het binnenste wordt minder
droog: dezelfde eigenschappen van
vers brood.
De tweede methode is, de toost ge
lijkmatig lichtbruin, door en door
bros in de oven te roosteren. Het
(van korstjes ontdane) brood dient
zo dun mogelijk gesneden te worden.
Deze wijze van roosteren maakt de
toost bijzonder licht verteerbaar en
is, mits in een goed gesloten trom
mel bewaard, ook geruime tijd houd
baar.
Geroosterd brood kan dienen als
basis van allerlei lekkere hapjes:
koud met allerlei vissoorten zoals
ansjovis, gaffelbitter, haring, sardi
nes en zalm. Ook met allerlei groen
ten- en vruchtenbeleg smaakt het:
tomaten, komkommer, aardbeien en
frambozen. Er is vrijwel geen vlees
soort, die niet lekker op toost smaakt
en vooral de fijne soorten, zoals tong,
leverworst, en haar voorname fami
lielid, de ganzenleverpastei. Ook kip
en kalkoen en die worden niet al
leen op koude toost, maar ook warm
geserveerd afgewisseld met sla,
tomaat of komkommer, in warme, ge
roosterde sandwiches van vier of vijf
lagen. Dat zijn dan complete maal-
tyden.
Ontvangen we zelf koffievisite, een
eenvoudig rokje en een aardig vest
is dan precies de kleding, die we no
dig hebben. Natuurlijk kunnen we
ook een doorgeknoopt chemisier jurk
je van bijvoorbeeld Zwitsers batist,
met lange manchetmouw aandoen,
dat hangt natuurlijk ook een beetje
van het weer af.
Gaan we bij Marleen een kopje
drinken omdat ze jarig is, dan trek
ken we een sportief jasje aan. Is het
te warm voor een mantel en vinden
we een mantelpakje te officieel, dan
zoeken we onze toevlucht in een
trois-piéce. Zo'n enigszins gekleed
ensemble met bijvoorbeeld een
kraagloos jasje, dat gevoerd is met de
stof waar de blouse van gemaakt is.
Zijn er 's middags een paar uurtjes
gereserveerd om te winkelen, dan
staat een pastelkleurige mantel erg
snoezig en gekleed, vooral als we
zorgen dat hoedje, schoenen, hand
schoenen en tas er in de juiste, con
trasterende kleur bij gekozen zijn.
Houden we het liever een beetje
sportief, dan is een zwarte blazer
heel prettig om te dragen. Zo'n bla
zer is trouwens voor meer doelein
den een welkome aanvulling van on
ze garderobe. We denken hierbij aan
de vakantie, een fietstochtje of een
lange wandeling.
Smaken verschillen
Met een rustig, grijs mantelcos-
tuum is natuurlijk iedere vrouw altijd
goed gekleed. Een sportieve camel-
kleurige mantel is dit seizoen ook
erg gewild. Zo'n camel jas is niet al
leen prettig om te dragen, hij laat
zich ook zo gemakkelijk combineren
met japonnen en pakjes.
Voor de middaguren kleedt Lize
zich het liefst in een eenvoudig lin
nen japonnetje, Ankie draagt weer
liever een marine blauw trois-pièce.
Ja, smaken zullen altijd wel blijven
verschillen. De één zal 's avonds een
fel gekleurde blouse van batist-mous
seline met diep rugdécolleté aandoen,
de ander een effen nylon blouse met
lange, wijde manchetmouw of een ja
pon met ragdunne lange mouwen en
een lange puntkraag van dat zelfde
tere materiaal.
't Sportieve Truusje voelt zich het
allergelukkigst in een lange broek
met blouse en jasje of jack. Mouw
loze truitjes, truien met hoge kollen,
shorts, plastrons, blazers en een fleu
rige jurk van badstof zullen bij haar
in de kast hangen. Ook een langs de
naden doorgestikte overgooier met
gestreepte katoenen pullover, een
Texas blouse, rok of lange broek zul
len precies de kleren zijn, die ze
zich wenst. Voor haar zijn er ook
heel olijke zomerjurkjes. En wat zal
zij liever dragen op haar onafschei
delijke helanca pantalon dan een
zevenachtste camel jas?
BETTY TEELING.
Natuurlijk zyn we allemaal overtuigd van het nut en de aantrekkingskracht
van pullovers, vesten en truien, die het in ons land zo bijzonder goed doen.
Laten we ons echter niet vergissen, want ook in andere landen kent men
deze nuttige kledingstukken en een voorbeeld daarvan is wel het fantastisch
fraaie exemplaar, dat de Italiaanse ontwerper Antonelli uit Bome ontwierp
en dat wij U hierbij tonen. Het is een wijde, enigszins opengewerkte orlon
jumper, die eigenlijk als après ski-kleding is bedoeld. Dit prachtige model
heeft een rolkraag en vleermuismouwen, met nauwsluitende (manchetten en
ook het boord aan de onderzijde is iets krapper dan de trui zelf is, waardoor
een bloesend effect ontstaat.
De kleur is chartreuse. Een dergelijke fraaie jumper is een heerlijk bezit,
want dit is wel een zeer modieus kledingstuk, dat gemakkelijk te dragen en
schoon te houden is. Bovendien is dit een doordrager, die ook in lente en na
zomer onmisbaar is, om nog maar niet te spreken over onze zomers!
(Nadruk verboden.) ELLY MABTINS.
We zitten weer in de zomermaand
juni en we mogen dus heerlijke war
me dagen verwachten. Wanneer de
kinderen uit school komen vragen ze
vaak om een ijsje. Laten we ze in
plaats daarvan eens zo'n heerlijke,
ZONDER SPATTEN-ZONDER WALM
D. 100.96.65
De eerste grijze haren verschenen meestal om
streeks het vijfendertigste levensjaar. Voor de meeste
mensen is dat een tamelijk onplezierige gebeurtenis.
Want niemand vindt het prettig om te merken dat hij
een dagje ouder wordt.
De heren die wat grijzend haar aan de slapen gaan
vertonen, kunnen zich nog een klein beetje troosten
met de gedachte dat jongemeisjes hen nu mogeiyk
interessant beginnen te vinden, maar voor de dames
zijn er in dit opzicht helemaal geen lichtpuntjes.
Dat vijfendertigste jaar is overigens maar een ge
middelde: het grijs worden kan op zeer verschillende
leeftijd beginnen. Dit proces kan zich bovendien nog
langzaam of snel voltrekken. Donkere mensen wor
den over het algemeen eerder grijs dan blonde per
sonen.
VEEVEN MOGELIJK
In een grijze haar is de normale kleurstof, het pig
ment, verdwenen, inplaats daarvan bevat zulk een
grijze haar kleine luchtblaasjes. Waarom die zich daar
bevinden en hoe die daar gekomen zijn, is niet geheel
bekend.
Gelukkig kunnen grijze haren worden geverfd. Ge
lukkig voor veel vrouwen, want door mannen wordt
daar maar zelden gebruik van gemaakt. De gevalle^
dat een man zijn grijs wordiende haren laat verven,
zijn te tellen.
Als een man zoiets doet, is dat meestal uit angst om
zijn betrekking door een al te oud uiterlijk te verlie
zen. Maar voor een man is het helemaal geen doen
om zich elke maand te laten bijverven. Bovendien
moeten de korte nekharen bij hem eigenlijk iedere
week worden bijgekleurd!
KEUZE VAN DE KLEUB
f
Bij de dames ligt het anders. Voor hen is het niet
gauw te lastig en ook niet te duur om zich door haar
verven te verjongen. En wanneer het werkelijk door
een kapper gebeurt die zijn vak verstaat, kan door
een juiste keuze van de kleur veel jeugdige charme
worden terug gewonnen.
Vrouwen in een beroep vinden het noodzakelijk er
zo lang mogelijk jeugdig uit te zien. Vrouwen in een
gezin willen door grijze haren niet ouder lijken dan
ze zijn; niet voor hun man en ook niet voor him kin
deren.
Toch doet men er goed aan, niet al te spoedig met
het verven van de haren te beginnen, want wie er
eenmaal toe overging, moet het voor zijn (haar) fat
soen om de paar weken laten bijverven, omdat het
anders een bespottelijk gezicht wordt.
VOOEKOMEN IS BETEB
Gewenst is het, om het te jong grijs worden te
voorkómen en dat kón, wanneer er voor gezorgd
wordt, zorgen en verdriet zoveel mogelijk uit te ban
nen.
Wetenschappelijk mag het grijs worden dan nog
niet geheel zyn verklaard, het is wel bekend, dat al
lerlei onaangename emoties dit proces kunnen ver
snellen. Zorgen en verdriet kunnen maken, dat
iemand spoedig grijs is. Bij een zeer heftige schrik
of een zware geestelijke schok kan iemand zelfs in
een zeer korte tijd geheel vergrijzen.
Natuurlijk kunt U alle narigheid niet steeds uit de
weg gaan, maar U behoeft ook alle akeligheden niet
naar U toe te haien! dr. ALEREDA BRIEDÉ.
gezonde, koele melkdrank of milk
shake geven. Ook zonder mixer is
deze eerwoudig te bereiden. In een
kom gjeten we de melk, we voegen
basterdsuiker naar smaak toe en al
kloppend gaat hier een scheutje li
monade, vruchtensap of vruchten
moes bij. In een glas opgediend met
een rietje of zo'n lange plastic lepel
voor elk kind een feest!
ZONDAG: grape-fruit cocktail, kalfs-
tong, zure saus, witte bonen,
aardappelenbeschuit met aard
beien.
MAANDAG: kalfstongragout, aard
appelpuree, gemengde sla, 2 kleu.
renvla.
DINSDAG: juliennesoep met blokjes
kaas, gebakken bloedworst met
appelschijven, appelmoes, aard
appelen.
WOENSDAG: gevulde paprika's met
rijst en sla, yoghurtpudding.
DONDERDAG: gebakken lever, aard
appelen en zomerbietjes, flens
jestaart.
VRIJDAG: gekookte vis, peterselie-
mayonaise, aardappelkoekjes en
komkommersla, of gekookte eie
ren, peterseliemayonaise, aard
appelkoekjes en komkommersla.
caramelvla.
ZATERDAGrrisotto, vruchtengruel.
GEVULDE PAPRIKA'S
2 paprika's, 50 g oude kaas, 4 eie
ren, peper, zout, boter.
Snijd de gewassen paprika's in de
lengte door. Verwijder het steeltje en
de inhoud voorzichtig. Leg de helften
in een platte, vuurvaste schotel en
bestrooi ze met zout en peper. Leg er
wat klontjes boter op en laat ze met
iets water 10 minuten smoren. Leg
in iedere helft dobbelsteentjes kaas
en breek, een, ei er boven op. Plaats
de paprika's weer in de oven tot de
eieren gestold zijn.
BANANENMELK
3A liter melk, 40 g basterdsuiker,
'A citroen, 2 bananen.
Wrijf de bananen tot moes en giet
het sap van de halve citroen erover.
Giet dit mengsel al kloppende bij de
koude melk, waar de suiker aan toe
gevoegd is. Direkt serveren.
SINAASAPPELMELK
liter melk, 2 sinaasappels, 1 ci
troen, 40 g basterdsuiker.
Schenk het sinaasappel- en citroen
sap al kloppenl bij de koude melk,
waar de suiker al aan toegevoegd
is. Direct serveren.