Wat draagt I's morgens vroeg! Geen grijze haren krijgen tl WILT SNEL IETS AANSCHIETEN EN ER TOCH NETJES UITZIEN IS DIE NIET FANTASTISCH DROOMHUIS De welvaart bljjkt uit onze voeding MINDER DROOD, MEER VET MEER SIGARETTEN, MEER WIJN EN MEER SUIKER vai ft wuli VOOR WIE GEZELLIG WIL FRITUREN MET OUD BROOD KUNT U ALLES DOEN door blijmoedige levenshouding Zaterdag 30 mei 1964 DE VRIJE ZEEUW Pagina 9 Van onze persoonlijkheid, onze smaak, ons beursje en zeker ook van onze leeftijd hangt het af hoe hoe wij ons kleden. Heieen staat 's morgens altijd heel vroeg op om haar man en kinderen op tijd de deur uit te helpen. Daarom trekt ze op dat vroege tijdstip snel haar duster aan over haar nylon nachtjapon, haalt nog even een kam door het haar en ziet er op deze manier gezellig en verzorgd uit. Marian, iets koketter, heeft bij haar Zwitserse batisten nacht hemdje, in zachte pasteltint, een duster van het zelf de materiaal. Ze ziet er werkelijk hartveroverend uit in dit ensemble. Ineke, die om acht uur al op de fiets de deur uit trekt om naar school te gaan, heeft geen tijd op een gewone dag in de week, over haar vrolijke pyama, een heupbroek met een kort boven- jakje, één of andere kleurige duster aan te trekken. Zij kleedt zich vóór het ontbijt maar dadelijk aan. Haar moeder draagt een lange peignoir, die haar bijzonder goed afkleedt. Deze peignoir kan gebloemd of effen zijn, dat hangt helemaal van de smaak van de draagster af. 0 Be Zweedse huisvrouw Elly Berglund heeft in samenwer king- met architecten haar „droomhuis" mogen verwezen lijken. Een kijkje in dit droom huis ziet U op de bijgaande foto: de opvallende keuken-unit in het midden van de woonruimte, be staande uit een kooktafel met kraan en verschillende kastjes. Daarboven hangt een modern uitgevoerde schoorsteen met in gebouwd specerijenrek. Het elec- trische fornuis is aan twee zij den te- bedienen, zodat men niet steeds om hoeft te lopen om het in- of uit te schakelen. Op alles bedacht Als alle leden van het gezin ver trokken zijn, gaat de huisvrouw zich snel verkleden. Zij trekt een fris huishoudjurkje aan. Een goed was- baar exemplaar, dat tegen een stootje kan. Dit is veel prettiger dan een oud middagjurkje af te sjouwen in de morgenuren. Want als zij dat doet heeft ze immers niet het gevoel er verzorgd uit te zien? En komt er onverwachts bezoek, dan voelt zij zich altijd een beetje COHSU-NIEUWS Voor huisvrouw eo gezin geagiteerd en put ze zich in veront schuldigingen uit over haar meestal niet al te nette kleding. In een een voudig jurkje of met zo'n huishoud- schort, die grappige drie-kwart jas jes, met drie-kwart mouwen en een hooggesloten kraagje, die zo gemak kelijk op een rok gedragen kunnen worden, voelt ze zich veel prettiger. Veel jonge huisvrouwtjes zullen voor hun huishoudelijke werkjes weer heel anders gekleed willen gaan. Zij hullen zich in een ge makkelijke pantalon met vrolijk kieltje of in een pantalon met drie kwart huishoudjasje en op het hoofd een bijpassend hoofddoekje. Zo gekleed, zal al het werk veel beter gaan en ook veel sneller klaar zijn. Dan is er even tijd voor een heerlijk kopje koffie Visite ontvangen rsftiti Het brood! is duurder geworden in de afgelopen maanden. Wellicht is daardoor ook de waarde van het brood gestegen. Maar al te vaak werd de laatste jaren in ieder gezin iedere dag weer vers brood gevraagd. Töch is vers brood minder goed verteer baar dan brood, dat een of twee da gen oud is. Resten oud brood worden tegenwoordig maar heel gemakkelijk weggegooid. Onze grootmoeders, die het brood met veel moeite zelf bak- De welvaart drukt haar stempel op onze gehele voedingsmiddelen industrie. Zeker vergeleken bij vóór de oorlog, trouwens ook vergeleken by enige jaren geleden eten en drinken we anders. Over het algemeen prefereren we betere kwaliteiten en zoeken we het in meer luxe van de voedings- en genotmiddelen. Och, ja, dat kunnen de meesten van ons zich in deze welvaarlstijd permitteren en waarom zou men het dan ook niet doen? Om te beginnen zijn de dood gewone voedingsmiddelen, waar op we voor de oorlog hoofdzake lijk leefden, zoals brood en aard appelen nu veel minder in tel. Goed ze worden gebruikt omdat het zo hoort. Maar gemiddeld eten we voor elke honderd snee tjes brood van voor de oorlog (1938) er in 1959 maar 90 en in 1962 maar 85 en waarschijnlijk eten we er nu in 1964 nog min der. In Duitsland is het brood helemaai uit de gratie. Voor elke honderd sneetjes die men daar in 1949 at (een tijd vlak na de oor log, althans in zekere opzichten), eet men er nu slechts 65! Een teruggang tot bijna de helft. Bij aardappelen ligt de zaak ongeveer in het zelfde vlak en daarvan gaan er feitelijk nog heel wat piepers in de vorm van patat-frites als snoepgoed naar binnen. Een zelfde verschijnsel zien we bij de shag-,, pijp- en pruimtabak. Wie draait er nog voordelig êen shagje of pruimt? Neen, we roken tegen alle waar schuwingen in veel meer siga retten, ruim tweemaal zoveel als voor de oorlog en in Duits land is dit cijfer verviervoudigd, waarbij we er uiteraard rekening mee moeten houden, dat er in 1949 daar nog niet zoveel siga retten te krijgen waren en dat men waarschijnlijk wel meer had willen roken. Dat zelfde geldt, wat de Duitse cijfers betreft voor koffie en thee, die heel lang zeer schaars zijn geweest. WIJNEN, VET EN VLEES Anders ligt het rtiet gedestil leerd, bier en wijnen, waarbij het wat Nederland betreft opvalt, dat vooral de wijn zoveel aanhangers heeft gekregen. Ook opvallend is het teken van welvaart, dat wij wat onze vet- voorziening ons meer wenden tot de plantaardige vetten dan tot de dierlijk, welke laatste ver geleken bij vroeger achteruit gingen. Heel interessant is te zien, dat we gemiddeld per hoofd van de bevolking anderhalf maar zoveel suiker en vet gebruiken als voor de oorlog. En velen van ons maar klagen dat ze te dik worden! Gezien het feit, dat in verhou ding na de oorlog het vlees veel duurder is geworden, wordt er niet zoveel gebruik van gemaakt. De stijging is slechts 25%. In Duitsland is de stijging 100% vergelken bij 1949, terwijl het verbruik van wild en gevogelte daar sinds 1949 zelfs vervijfvou digd is. Een teken van de welvaart bij onze oosterburen is ook wel de stijging van het verbruik van bo ter en kaas met 100%, terwijl het verbruik van fruit zelfs steeg tot 250 vergeleken met 100 in 1949. ten, dachten daaraan niet. Laten wij eens nagaan, wat er niet allemaal met oud brood te doen is. De een voudigste bewerking is wel het roos teren van oud, wat droog geworden brood. Er zijn twee methoden om toost te maken: in een elektrische broodrooster of zo boven het vuur, zonder toevoeging van vet. Deze me thode wordt vooral gebruikt om oud brood smakelijk te maken, zowel voor. wit, bruin als krentenbrood. Van bui ten wordt het brood knappend en bruin, het binnenste wordt minder droog: dezelfde eigenschappen van vers brood. De tweede methode is, de toost ge lijkmatig lichtbruin, door en door bros in de oven te roosteren. Het (van korstjes ontdane) brood dient zo dun mogelijk gesneden te worden. Deze wijze van roosteren maakt de toost bijzonder licht verteerbaar en is, mits in een goed gesloten trom mel bewaard, ook geruime tijd houd baar. Geroosterd brood kan dienen als basis van allerlei lekkere hapjes: koud met allerlei vissoorten zoals ansjovis, gaffelbitter, haring, sardi nes en zalm. Ook met allerlei groen ten- en vruchtenbeleg smaakt het: tomaten, komkommer, aardbeien en frambozen. Er is vrijwel geen vlees soort, die niet lekker op toost smaakt en vooral de fijne soorten, zoals tong, leverworst, en haar voorname fami lielid, de ganzenleverpastei. Ook kip en kalkoen en die worden niet al leen op koude toost, maar ook warm geserveerd afgewisseld met sla, tomaat of komkommer, in warme, ge roosterde sandwiches van vier of vijf lagen. Dat zijn dan complete maal- tyden. Ontvangen we zelf koffievisite, een eenvoudig rokje en een aardig vest is dan precies de kleding, die we no dig hebben. Natuurlijk kunnen we ook een doorgeknoopt chemisier jurk je van bijvoorbeeld Zwitsers batist, met lange manchetmouw aandoen, dat hangt natuurlijk ook een beetje van het weer af. Gaan we bij Marleen een kopje drinken omdat ze jarig is, dan trek ken we een sportief jasje aan. Is het te warm voor een mantel en vinden we een mantelpakje te officieel, dan zoeken we onze toevlucht in een trois-piéce. Zo'n enigszins gekleed ensemble met bijvoorbeeld een kraagloos jasje, dat gevoerd is met de stof waar de blouse van gemaakt is. Zijn er 's middags een paar uurtjes gereserveerd om te winkelen, dan staat een pastelkleurige mantel erg snoezig en gekleed, vooral als we zorgen dat hoedje, schoenen, hand schoenen en tas er in de juiste, con trasterende kleur bij gekozen zijn. Houden we het liever een beetje sportief, dan is een zwarte blazer heel prettig om te dragen. Zo'n bla zer is trouwens voor meer doelein den een welkome aanvulling van on ze garderobe. We denken hierbij aan de vakantie, een fietstochtje of een lange wandeling. Smaken verschillen Met een rustig, grijs mantelcos- tuum is natuurlijk iedere vrouw altijd goed gekleed. Een sportieve camel- kleurige mantel is dit seizoen ook erg gewild. Zo'n camel jas is niet al leen prettig om te dragen, hij laat zich ook zo gemakkelijk combineren met japonnen en pakjes. Voor de middaguren kleedt Lize zich het liefst in een eenvoudig lin nen japonnetje, Ankie draagt weer liever een marine blauw trois-pièce. Ja, smaken zullen altijd wel blijven verschillen. De één zal 's avonds een fel gekleurde blouse van batist-mous seline met diep rugdécolleté aandoen, de ander een effen nylon blouse met lange, wijde manchetmouw of een ja pon met ragdunne lange mouwen en een lange puntkraag van dat zelfde tere materiaal. 't Sportieve Truusje voelt zich het allergelukkigst in een lange broek met blouse en jasje of jack. Mouw loze truitjes, truien met hoge kollen, shorts, plastrons, blazers en een fleu rige jurk van badstof zullen bij haar in de kast hangen. Ook een langs de naden doorgestikte overgooier met gestreepte katoenen pullover, een Texas blouse, rok of lange broek zul len precies de kleren zijn, die ze zich wenst. Voor haar zijn er ook heel olijke zomerjurkjes. En wat zal zij liever dragen op haar onafschei delijke helanca pantalon dan een zevenachtste camel jas? BETTY TEELING. Natuurlijk zyn we allemaal overtuigd van het nut en de aantrekkingskracht van pullovers, vesten en truien, die het in ons land zo bijzonder goed doen. Laten we ons echter niet vergissen, want ook in andere landen kent men deze nuttige kledingstukken en een voorbeeld daarvan is wel het fantastisch fraaie exemplaar, dat de Italiaanse ontwerper Antonelli uit Bome ontwierp en dat wij U hierbij tonen. Het is een wijde, enigszins opengewerkte orlon jumper, die eigenlijk als après ski-kleding is bedoeld. Dit prachtige model heeft een rolkraag en vleermuismouwen, met nauwsluitende (manchetten en ook het boord aan de onderzijde is iets krapper dan de trui zelf is, waardoor een bloesend effect ontstaat. De kleur is chartreuse. Een dergelijke fraaie jumper is een heerlijk bezit, want dit is wel een zeer modieus kledingstuk, dat gemakkelijk te dragen en schoon te houden is. Bovendien is dit een doordrager, die ook in lente en na zomer onmisbaar is, om nog maar niet te spreken over onze zomers! (Nadruk verboden.) ELLY MABTINS. We zitten weer in de zomermaand juni en we mogen dus heerlijke war me dagen verwachten. Wanneer de kinderen uit school komen vragen ze vaak om een ijsje. Laten we ze in plaats daarvan eens zo'n heerlijke, ZONDER SPATTEN-ZONDER WALM D. 100.96.65 De eerste grijze haren verschenen meestal om streeks het vijfendertigste levensjaar. Voor de meeste mensen is dat een tamelijk onplezierige gebeurtenis. Want niemand vindt het prettig om te merken dat hij een dagje ouder wordt. De heren die wat grijzend haar aan de slapen gaan vertonen, kunnen zich nog een klein beetje troosten met de gedachte dat jongemeisjes hen nu mogeiyk interessant beginnen te vinden, maar voor de dames zijn er in dit opzicht helemaal geen lichtpuntjes. Dat vijfendertigste jaar is overigens maar een ge middelde: het grijs worden kan op zeer verschillende leeftijd beginnen. Dit proces kan zich bovendien nog langzaam of snel voltrekken. Donkere mensen wor den over het algemeen eerder grijs dan blonde per sonen. VEEVEN MOGELIJK In een grijze haar is de normale kleurstof, het pig ment, verdwenen, inplaats daarvan bevat zulk een grijze haar kleine luchtblaasjes. Waarom die zich daar bevinden en hoe die daar gekomen zijn, is niet geheel bekend. Gelukkig kunnen grijze haren worden geverfd. Ge lukkig voor veel vrouwen, want door mannen wordt daar maar zelden gebruik van gemaakt. De gevalle^ dat een man zijn grijs wordiende haren laat verven, zijn te tellen. Als een man zoiets doet, is dat meestal uit angst om zijn betrekking door een al te oud uiterlijk te verlie zen. Maar voor een man is het helemaal geen doen om zich elke maand te laten bijverven. Bovendien moeten de korte nekharen bij hem eigenlijk iedere week worden bijgekleurd! KEUZE VAN DE KLEUB f Bij de dames ligt het anders. Voor hen is het niet gauw te lastig en ook niet te duur om zich door haar verven te verjongen. En wanneer het werkelijk door een kapper gebeurt die zijn vak verstaat, kan door een juiste keuze van de kleur veel jeugdige charme worden terug gewonnen. Vrouwen in een beroep vinden het noodzakelijk er zo lang mogelijk jeugdig uit te zien. Vrouwen in een gezin willen door grijze haren niet ouder lijken dan ze zijn; niet voor hun man en ook niet voor him kin deren. Toch doet men er goed aan, niet al te spoedig met het verven van de haren te beginnen, want wie er eenmaal toe overging, moet het voor zijn (haar) fat soen om de paar weken laten bijverven, omdat het anders een bespottelijk gezicht wordt. VOOEKOMEN IS BETEB Gewenst is het, om het te jong grijs worden te voorkómen en dat kón, wanneer er voor gezorgd wordt, zorgen en verdriet zoveel mogelijk uit te ban nen. Wetenschappelijk mag het grijs worden dan nog niet geheel zyn verklaard, het is wel bekend, dat al lerlei onaangename emoties dit proces kunnen ver snellen. Zorgen en verdriet kunnen maken, dat iemand spoedig grijs is. Bij een zeer heftige schrik of een zware geestelijke schok kan iemand zelfs in een zeer korte tijd geheel vergrijzen. Natuurlijk kunt U alle narigheid niet steeds uit de weg gaan, maar U behoeft ook alle akeligheden niet naar U toe te haien! dr. ALEREDA BRIEDÉ. gezonde, koele melkdrank of milk shake geven. Ook zonder mixer is deze eerwoudig te bereiden. In een kom gjeten we de melk, we voegen basterdsuiker naar smaak toe en al kloppend gaat hier een scheutje li monade, vruchtensap of vruchten moes bij. In een glas opgediend met een rietje of zo'n lange plastic lepel voor elk kind een feest! ZONDAG: grape-fruit cocktail, kalfs- tong, zure saus, witte bonen, aardappelenbeschuit met aard beien. MAANDAG: kalfstongragout, aard appelpuree, gemengde sla, 2 kleu. renvla. DINSDAG: juliennesoep met blokjes kaas, gebakken bloedworst met appelschijven, appelmoes, aard appelen. WOENSDAG: gevulde paprika's met rijst en sla, yoghurtpudding. DONDERDAG: gebakken lever, aard appelen en zomerbietjes, flens jestaart. VRIJDAG: gekookte vis, peterselie- mayonaise, aardappelkoekjes en komkommersla, of gekookte eie ren, peterseliemayonaise, aard appelkoekjes en komkommersla. caramelvla. ZATERDAGrrisotto, vruchtengruel. GEVULDE PAPRIKA'S 2 paprika's, 50 g oude kaas, 4 eie ren, peper, zout, boter. Snijd de gewassen paprika's in de lengte door. Verwijder het steeltje en de inhoud voorzichtig. Leg de helften in een platte, vuurvaste schotel en bestrooi ze met zout en peper. Leg er wat klontjes boter op en laat ze met iets water 10 minuten smoren. Leg in iedere helft dobbelsteentjes kaas en breek, een, ei er boven op. Plaats de paprika's weer in de oven tot de eieren gestold zijn. BANANENMELK 3A liter melk, 40 g basterdsuiker, 'A citroen, 2 bananen. Wrijf de bananen tot moes en giet het sap van de halve citroen erover. Giet dit mengsel al kloppende bij de koude melk, waar de suiker aan toe gevoegd is. Direkt serveren. SINAASAPPELMELK liter melk, 2 sinaasappels, 1 ci troen, 40 g basterdsuiker. Schenk het sinaasappel- en citroen sap al kloppenl bij de koude melk, waar de suiker al aan toegevoegd is. Direct serveren.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1964 | | pagina 9