ZATERDAG EN GEZONDHEID
KIJK EENS IN UW PROVISIEKAST
Verkorte werkweek heeft vele nadelen Thans meer en langere vakanties bepleit
Voor een zomers feestje
EN MAAK HET I DAAR GEMAKKELIJKER
MEER RUIMTE
LANGERE HOUDBAARHEID
VOOR
WIE
GEZELLIG
WIL
FRITUREN
Fagina 9
Luchtdicht
De datum
ScSiommel
Zaterdag 18 april 1964
DE VETTE ZEEUW-
(Nadruk verbodenk
<»sa£«8»»as«88»»»»aM;
BLLY MARTINS
VERMOEIDHEIDS
VERSCHIJNSELEN
In West-Duitsland heeft men in de
betrekkelijke korte ervaring met de
45-urige werkweek, af te werken in
vijf dagen, reeds sterk de indruk ge
kregen, dat die vijfdaagse werkweek
voor de werkende mens eigenlijk een
onding is.
Men heeft deze kwestie aan een
nader onderzoek onderworpen in het
Max Planck-instituut te Dortmund.
Het bleek dat bij de zware en mid
delzware industrie de verlenging van
de arbeidsdag het inschakelen van
veel pauze's noodzakelijk maakte.
Soms betrof het zelfs een pauzeren
van 50 tot 60 procent van de totale
werktijd. In de lichte industrie deed
men dit echter niet en het resultaat
was dan ook duidelijk: het personeel
in die bedrijven vertoonde een aan
merkelijk grotere vermoeidheid.
Men meent dit te moeten toeschrij
ven aan het feit, dat vermoeidheid
Vol spanning wachten we
op de zomer en in weerwil
van ons klimaat hopen we
er allemaal het beste van,
want tenslotte zijn er ook
wel echte zomers geweest en
daar rekenen we dit jaar
maar op.
De wintertijd heeft wel de
naam het uitgaansseizoen te
zijn, maar ook in de zomer
hebben we wel van die
avondjes of middagen, dat
we ons uitje hebben. Voor
die gelegenheden moeten we
natuurlijk onze kleding heb
ben en daarom moet iedere
vrouw minstens een zo
mers uitgaansjaponnetje in
de kast hebben. Natuurlijk
wordt dat een luchtig kle
dingstuk en we kiezen daar
voor een lichte, luchtige
stof, zoiets als bijvoorbeeld
het materiaal waaruit het
model op onze illustratie is
vervaardigd, veredelde ka
toen
Het modelletje dat wij u
hierbij tonen, is echt ge
schikt voor een zomers
feestje. We kozen hiervoor
veredelde katoen met een
dessin van bloemen in rood
en geel op een zacht groene
achtergrond, waardoor het
geheel vrolijk en zonnig
wordt.
Volgens de nieuwe mode
heeft het model een diep
rugdécolleté en is van voren
hoog met twee smalle band
jes van middenvoor gekruist
over de rug naar beneden.
Het is een nauwsluitende
japon en wanneer het wat
te fris wordt bedekken we ons décolleté met een apart soort stola, die wat
op een cape lijkt en van achteren in ean punt uitloopt, waardoor het open
ruggedeelte goed wordt bedekt
Zo'n japonnetje is een ware aanwinst voor onze garderobekaet en zal ons
op de zomerse feestje* die we g&ao taMgtefl» goede diensten bewijzen.
in steeds sneller tempo optreedt en
dat de langere werkdag daar ook de
bet aan is door de blijkbaar aanwe
zige te grote belasting.
Bij onze oosterburen zijn de men
sen van de wetenschap van mening,
dat het invoeren van een aantal
kleine onderbrekingen in de lichte
industrie zeer zeker aanbeveling ver
dient.
MENING UIT OOSTENRIJK
Ook in Oostenrijk houden fysiolo
gen, bedrijfsartsen en andere genees
kundigen zich met deze kwestie be
zig. Ook daar schijnt men met de
verkorte werkweek niet zo bijzonder
lijk gelukkig te zijn.
De hoogleraar Hittmair uit Inns
bruck betreurt het ten zeerste, dat
men in de moderne samenleving meer
en meer gaat afwijken van het be
ginsel van de zesdaagse werkweek
van 48 uur.
Hierbij immers, zegt hij, bestaat er
een heilzame afwisseling van inspan
ning, ontspanning en rust, waarbij
lichaam en geest in de beste conditie
zijn. De bewering van sommigen dat
ze vijf dagen zó hard werken dat ze
twee volle dagen nodig hebben om
„bij te komen", mist volgens hem alle
reden van bestaan.
Wie zich iedere dag te intensief
moet inspannen, aldus prof Hittmair,
raakt de vermoeienis, ook in een lang
week-end, niet gemakkelijk kwijt,
ook al bestaat dat week-end uit een
hele zaterdag en een hele zondag.
TOESTAND VAN UITPUTTING
De Oostenrijkse hoogleraar merkt
op, dat in zijn land reeds 30 tot 40
procent der arbeiders lijdt aan „dy-
stonie", een chronische toestand van
uitputting. Volgens hem zou dit per
centage in de Ver. Staten van Ameri
ka nog beduidend hoger liggen.
Wil men èn de gezondheid der be
volkingen èn het produktiepeil be
houden, dan verdient het, volgens
prof. Hittmair, overweging om uit
gebreidere vakantieperioden te gaan
inschakelen, nu de vijfdaagse werk
week met 45 arbeidsuren in vele lan
den van Europa een feit is geworden.
In diverse landen is reeds gepro
beerd tot een vakantie van drie we
ken te komen. Dat is te weinig: de
Oostenrijkse geleerde acht zelfs
twee maal drie weken noodzakelijk,
althans voor personen boven vijftig
jaar
DE VERGETEN GROEPEN
Nu menige middenstander, huis
vrouw of intellectuele werker zal,
als het zover eens mocht komen, wel
blaken van afgunst: zes weken be
taalde vakantie, wat een onvoorstel
baar genot. Maar ja, over de belan
gen van deze groepen heeft zich tot
nu toe niemand zo erg druk gemaakt.
Overigens mag men zich mijns in
ziens van al die vele en lange vakan
ties ook niet al te veel voor de ge
zondheid voorstellen. Goed vakantie
houden is een kunst die lang niet
iedereen verstaat. Het is immers heel
gebruikelijk, dat de mensen zich na
een paar weken vakantie nog mise
rabeler voelen dan voordien
dr. ALFREDA BRIEDÉ.
Wat dacht U h.v. van deze groot-
bloemige „Emmy Peeck"-tulpen,
die gewoon staan te smeken om
bewonderd te worden
Groentetips
N.V. F» F. i, y. d. SANDE
0 Was de groente vlug en laat ze
niet in het water staan.
0 Neem zoveel mogelijk verse groen
ten en maak ze schoon zo kort
mogelijk voor het gebruik.
9 Gebruik een deel van de groente
rauw. Snijd spinazie en raapsteel-
tjes zeer fijn en rasp de worteltjes.
Kook spinazie, stoofsla, raapsteel-
tjes, peulen en doperwtjes met
slechts zeer weinig water!
ZONDER SPATTEN-ZONDER WALM
P. 100.96.65
Orde en netheid zijn voor de provisiekast een eerste vereiste. Bij bet in
richten van zo'n kast in de keuken moeten we daarom met zorg te werk gaan.
Een doelmatig ingerichte kast zal het werk verlichten en onnodig bederf
voorkomen.
Hebt u een kast waarin tussen de planken een vrij grote tussenruimte is,
maakt tl dan tussen verdiepingen. Ongeveer halverwege de bestaande planken,
maakt u nieuwe, die de breedte hebben van de helft van de normale. Derge
lijke plankjes geven groot gemak. Denkt u eens in hoeveel kruidenpotjes en
kleine flesjes er op zo'n plank gezet kunnen worden. Alles staat er bovendien
overzichtelijk op en klaar voor het grijpen. Ook gaan al deze kleine spulletjes
op deze manier niet „verloren" tussen de grote flessen en bussen.
Artikelen, die niet zo vaak gebruikt worden, kunnen boven in de kast gezet
worden. Ook kan een eventuele reserve voorraad hier een plaatsje vinden.
0 Schrap of schil niet weg wat goed
eetbaar is. Boen jonge worteljes,
schrap ze niet. Gebruik ook de
buitenbladeren van slakropjes en
andijvie.
0 Breng de groente snel aan de kook,
in een gesloten pan, dus op hoge
vlam en zo kort mogelijk voor de
maaltijd, roer ze even om en tem
per daarna het vuur, maar houdt
de pan gesloten.
0 Dien de groente op zodra ze gaar
is, stoof ze niet lang na en blijf
ze niet warm houden.
Gooi afgietwater van groente niet
weg maar verwerk dit in soep, jus
of saus.
0 Vermeng uw gehakt eens met fijn
gehakte ui en peterselie, het geeft
een pittig smaakje en ze zijn ge
zond. Gebruik in plaats van azijn
citroensap op uw sla, er zit veel
vitamine C in citroenen.
0 Geef groenten bij de boterham; in
het voorjaar komen er sterrekers,
radijs, in plakken gesneden kom
kommer, ramenas of winterpeen
voor in aanmerking. Wie brood
moet meenemen legge eens enkele
plakjes tomaat onder de kaas, de
boterham blijft fris!
Logischerwijs zullen sterk rieken
de specerijen goed luchtdicht afslui
ten en niet in de nabijheid van krui
denierswaren zetten, die erg geurge-
voelig zijn, zoals bijvoorbeeld koffie
en thee. Deze laatste artikelen be
waren we bij voorkeur in bussen met
goed sluitende deksels.
Zeep in de buurt van pudding, zuid
vruchten of vanillesuiker Is natuur
lijk uit den boze, toiletzeep hoort in
de linnenkast.
Omdat koffie en pinda's maar ook
chocolade, suiker en suikerwerken,
biscuits en beschuit vocht aantrek
ken, dienen deze waren ook in goed
gesloten bussen te worden bewaard.
U weet toch dat trommeltjes met
scharnierende deksels minder goed
afsluiten dan een bus of trommel met
een los deksel? De scharnierende
kant laat altijd wel iets lucht door.
Let u er ook op, dat verse artike
len nooit bij oude restjes gooit? Bij
peulvruchten kan het zelfs gebeuren
dat dit een ongelijke kook geeft. In
de pindabus liggen onderin meestal
wel wat overgeschoten dopjes en vel
letjes, die heel gemakkelijk duf wor
den en die daardoor de verse pinda's
verkeerd zouden kunnen beïnvloeden.
In vele gevallen is het dus zaak, pot,
bus, fles of trommel eerst even om
te wassen, vóór hij met verse voor
raad gevuld wordt. Wel dient de bus
heel goed droog te zijn, voor hij weer
gebruikt wordt.
Veel huisvrouwen zetten de ver
schillende artikelen in hun fabrieks-
verpaklöng in de kast. Het is dan wel
zaak even de datum van aankoop op
het pak te schrijven. U bent er op
deze manier zeker van, dat u het
laatst gekochte pak niet het eerste
opgebruikt.
Het is u natuurlijk bekend dat cho
colade bonbons en suikerwerk niet in
de zon moeten liggen, maar weet u
dat óók slaolie, wijnen, azijn en limo
nade geen zonlicht verdragen? Grote
temperatuursverschillen hebben ook
op veel artikelen een nadelige in
vloed.
Bij voorkeur plaatsen we dus de
provisiekast niet tegen de buiten
muur, omdat vorst en zon op zo'n
plaats zeer snel merkbaar zijn.
Wijn, zeep, olie, chocolade, grut
terswaren en meel bewaart men zo
koel mogelijk. Vochtige lucht heeft op
verscheidene waren een verkeerde in
vloed, maar bij regenachtig weer of
bij mist kan de lucht nu eenmaal ver
zadigd zijn met waterdamp. Levens
middelen afgesloten bewaren is daar-
ook hier dus raadzaam. V
En dan nog het voorkomen van
schimmel en bacteriën. Hiervoor zijn
in de eerste plaats de zindelijkheid en
de waakzaamheid van de huisvrouw
van belang.
Veel narigheid kan voorkomen
worden door regelmatig schoonma
ken van de provisiekast. En denkt u
er aan levensmiddelen, die bijzonder
aantrekkelijk zijn voor vliegen, af te
dekken?
Nu het weer lente is, dienen de
kranten uit de ventilatie-openingen
en de plankjes voor de spouwgaten
in de buitenmuren te worden wegge
nomen.
Mieren, die verzot zijn op zoet en
vet kunnen vreselijke last geven. Ziet
u, ondanks alle goede zorgen toch een
paar mieren lopen, gebruik snel een
insectenverdelgingsmiddel en probeer
op te sporen waar de mieren heen-
trekken. Een druppeltje limonade
langs de hals van een fles kan soms
de oorzaak zijn. Bent u er snel bij,
dan kan erger meestal wel voor
komen worden.
BETTY TEELING.
Overdag zonnig, met in de
middag aanzienlijk hogere tem
peraturen heerlijk t
MENU vai de will
ZATERDAG: Landbouwerssoep,■fruit.
SNEETJE. CLIVIA
Zure room is sinds korte tijd ook
in ons land verkrijgbaar. Een aan
winst in de keuken, want deze zure
room is in verschillende heerlijke ge
rechten te gebruiken, zoals b.v. in
slaatjes, sauzen, soep, bij wild en
gevogelte en bij alle mogelijke toe
tjes. Wat is zure room eigenlijk?
Geen zuur geworden slagroom, maar
room die opzettelijk aangezuurd
wordt in de fabriek, waardoor een
heerlijk fris en licht verteerbaar pro-
dukt wordt verkregen.
ZONDAG: sneetje clivia, champig-
non-zwezerïkragoüt, spinazie,
aardappelen, zure room met sui-
ker en ananas.
MAANDAG: spinaziesoep met blok
jes kaas, koud vlees, gebakken
aardappelen, gemengde sla.
DINSDAG: gepocheerde eieren, wit
lof, aardappelpuree, 2 kleuren-
vla.
Snijd 1 banaan, 2 schijven ananas,
1 kleine zure appel en 100 g ge
rookte ossetong in kleine stukjes.
Besprenkel dit met Madeira en
verdeel dit mengsel over vier snee
tjes brood. Beleg ze met een plak
jonge kaas en zet ze even in een
warme oven. Uit de oven garneren
met een geconfijt kersje.
LANDBOUWERSSOEP
WOENSDAG:
rode kool,
melksepap.
gebakken niertjes,
aardappelen, karne-
DONDERDAG: nassi goreng, yoghurt
met banaan.
VRIJDAG: panvis, worteltjes, aard
appelschotel of gebakken rolpens,
appelmoes, aardappelschotel,
wentelteefjes.
Bak 200 g in dobbelsteentjes gesne
den mager spek lichtbruin. Voeg 500
g fijn gesneden groente (bloemkool,
doperwten, prei, selderij, ui, wortel)
toe en fruit deze even mee. Voeg 'A
liter bouillon toe en laat alles sa
men op een zacht vuur gaar worden.
Geef er een schaaltje geraspte oude
kaas bij.
iffllllllllllllllllllllll!lllllillllllll!ltllllllll!l!llllllllllllllllllllllllllll!lllllllllllllllllllllllllltllUIIIIIIIII!lll|]lllllllllllllllllllll!llllllllllllllll!lll!l!lllllllllllllllllllll!llll!lllllllllllllllllllllllllll!l!ll|j|||||llll|illlllll!l]ip
„Ik ben met die vijfdaagse werkweek helemaal niet ge
lukkig", vertelt ons mejuffrouw G. H. L., 27 jaar, van be
roep steno-typiste. „Het is nu vroeger opstaan don
vroeger, waardoor er telkens een stukje van m'n nacht
rust wordt afgeknabbeld. Onze lunch-pauze is ingekrom
pen: een eindje wandelen, wat in de zon zitten, een paar
boodschappen doen is er niet meer bij.
's Avonds is het nu met die lange dag eigenlijk overal
te laat voor: vroeger deed ik 's avonds nog tweemaal per
week aan sport. Maar afgezien van dat late thuiskomen,
na zo'n (te) lange werkdag ben je eigenlijk overal te moe
voor ook. Die twee vrije dagen, die we daarvoor in de
plaats hebben gekregen, vind ik voor dit alles een bijzon
der slechte ruil". S
illliMinminimi«iiiiiiiiiiit
Oppervlakkig beschouwd zal menigeen zeggen, dat het toch zeker
wel heel goed voor een mens is als hij per week twee volle rustdagen
heeft en dat onderzoekingen over het verband tussen verkorting der
werkweek en gezondheid hem dus volslagen overbodig voorkomen.
Helaas is ivaarschijnlijk juist het tegendeel waar: er is op dit punt
duidelijk reden voor medische bezorgdheid. Immers om de zaterdag
vrij te krijgen is het nodig de arbeiddie toch moet worden verricht,
samen te persen in vijf dagen.
Onze cabaretier Sieto Hoving schijnt destijds eens vinnig en pun
tig te hebben opgemerkt, dat werken een onaangename onderbre
king van de vrije-tijdsbesteding aan 't worden is. Dat werken nu
dreigt werkelijk onaangenaam te worden, niet zozeer omdat we be
hoefte aan nog veel meer vrije tijd krijgen, maar eenvoudigweg omdat
de werkdagen te lang en te vermoeiend zijn geworden.