ZATERDAG EN GEZONDHEID KIJK EENS IN UW PROVISIEKAST Verkorte werkweek heeft vele nadelen Thans meer en langere vakanties bepleit Voor een zomers feestje EN MAAK HET I DAAR GEMAKKELIJKER MEER RUIMTE LANGERE HOUDBAARHEID VOOR WIE GEZELLIG WIL FRITUREN Fagina 9 Luchtdicht De datum ScSiommel Zaterdag 18 april 1964 DE VETTE ZEEUW- (Nadruk verbodenk <»sa£«8»»as«88»»»»aM; BLLY MARTINS VERMOEIDHEIDS VERSCHIJNSELEN In West-Duitsland heeft men in de betrekkelijke korte ervaring met de 45-urige werkweek, af te werken in vijf dagen, reeds sterk de indruk ge kregen, dat die vijfdaagse werkweek voor de werkende mens eigenlijk een onding is. Men heeft deze kwestie aan een nader onderzoek onderworpen in het Max Planck-instituut te Dortmund. Het bleek dat bij de zware en mid delzware industrie de verlenging van de arbeidsdag het inschakelen van veel pauze's noodzakelijk maakte. Soms betrof het zelfs een pauzeren van 50 tot 60 procent van de totale werktijd. In de lichte industrie deed men dit echter niet en het resultaat was dan ook duidelijk: het personeel in die bedrijven vertoonde een aan merkelijk grotere vermoeidheid. Men meent dit te moeten toeschrij ven aan het feit, dat vermoeidheid Vol spanning wachten we op de zomer en in weerwil van ons klimaat hopen we er allemaal het beste van, want tenslotte zijn er ook wel echte zomers geweest en daar rekenen we dit jaar maar op. De wintertijd heeft wel de naam het uitgaansseizoen te zijn, maar ook in de zomer hebben we wel van die avondjes of middagen, dat we ons uitje hebben. Voor die gelegenheden moeten we natuurlijk onze kleding heb ben en daarom moet iedere vrouw minstens een zo mers uitgaansjaponnetje in de kast hebben. Natuurlijk wordt dat een luchtig kle dingstuk en we kiezen daar voor een lichte, luchtige stof, zoiets als bijvoorbeeld het materiaal waaruit het model op onze illustratie is vervaardigd, veredelde ka toen Het modelletje dat wij u hierbij tonen, is echt ge schikt voor een zomers feestje. We kozen hiervoor veredelde katoen met een dessin van bloemen in rood en geel op een zacht groene achtergrond, waardoor het geheel vrolijk en zonnig wordt. Volgens de nieuwe mode heeft het model een diep rugdécolleté en is van voren hoog met twee smalle band jes van middenvoor gekruist over de rug naar beneden. Het is een nauwsluitende japon en wanneer het wat te fris wordt bedekken we ons décolleté met een apart soort stola, die wat op een cape lijkt en van achteren in ean punt uitloopt, waardoor het open ruggedeelte goed wordt bedekt Zo'n japonnetje is een ware aanwinst voor onze garderobekaet en zal ons op de zomerse feestje* die we g&ao taMgtefl» goede diensten bewijzen. in steeds sneller tempo optreedt en dat de langere werkdag daar ook de bet aan is door de blijkbaar aanwe zige te grote belasting. Bij onze oosterburen zijn de men sen van de wetenschap van mening, dat het invoeren van een aantal kleine onderbrekingen in de lichte industrie zeer zeker aanbeveling ver dient. MENING UIT OOSTENRIJK Ook in Oostenrijk houden fysiolo gen, bedrijfsartsen en andere genees kundigen zich met deze kwestie be zig. Ook daar schijnt men met de verkorte werkweek niet zo bijzonder lijk gelukkig te zijn. De hoogleraar Hittmair uit Inns bruck betreurt het ten zeerste, dat men in de moderne samenleving meer en meer gaat afwijken van het be ginsel van de zesdaagse werkweek van 48 uur. Hierbij immers, zegt hij, bestaat er een heilzame afwisseling van inspan ning, ontspanning en rust, waarbij lichaam en geest in de beste conditie zijn. De bewering van sommigen dat ze vijf dagen zó hard werken dat ze twee volle dagen nodig hebben om „bij te komen", mist volgens hem alle reden van bestaan. Wie zich iedere dag te intensief moet inspannen, aldus prof Hittmair, raakt de vermoeienis, ook in een lang week-end, niet gemakkelijk kwijt, ook al bestaat dat week-end uit een hele zaterdag en een hele zondag. TOESTAND VAN UITPUTTING De Oostenrijkse hoogleraar merkt op, dat in zijn land reeds 30 tot 40 procent der arbeiders lijdt aan „dy- stonie", een chronische toestand van uitputting. Volgens hem zou dit per centage in de Ver. Staten van Ameri ka nog beduidend hoger liggen. Wil men èn de gezondheid der be volkingen èn het produktiepeil be houden, dan verdient het, volgens prof. Hittmair, overweging om uit gebreidere vakantieperioden te gaan inschakelen, nu de vijfdaagse werk week met 45 arbeidsuren in vele lan den van Europa een feit is geworden. In diverse landen is reeds gepro beerd tot een vakantie van drie we ken te komen. Dat is te weinig: de Oostenrijkse geleerde acht zelfs twee maal drie weken noodzakelijk, althans voor personen boven vijftig jaar DE VERGETEN GROEPEN Nu menige middenstander, huis vrouw of intellectuele werker zal, als het zover eens mocht komen, wel blaken van afgunst: zes weken be taalde vakantie, wat een onvoorstel baar genot. Maar ja, over de belan gen van deze groepen heeft zich tot nu toe niemand zo erg druk gemaakt. Overigens mag men zich mijns in ziens van al die vele en lange vakan ties ook niet al te veel voor de ge zondheid voorstellen. Goed vakantie houden is een kunst die lang niet iedereen verstaat. Het is immers heel gebruikelijk, dat de mensen zich na een paar weken vakantie nog mise rabeler voelen dan voordien dr. ALFREDA BRIEDÉ. Wat dacht U h.v. van deze groot- bloemige „Emmy Peeck"-tulpen, die gewoon staan te smeken om bewonderd te worden Groentetips N.V. F» F. i, y. d. SANDE 0 Was de groente vlug en laat ze niet in het water staan. 0 Neem zoveel mogelijk verse groen ten en maak ze schoon zo kort mogelijk voor het gebruik. 9 Gebruik een deel van de groente rauw. Snijd spinazie en raapsteel- tjes zeer fijn en rasp de worteltjes. Kook spinazie, stoofsla, raapsteel- tjes, peulen en doperwtjes met slechts zeer weinig water! ZONDER SPATTEN-ZONDER WALM P. 100.96.65 Orde en netheid zijn voor de provisiekast een eerste vereiste. Bij bet in richten van zo'n kast in de keuken moeten we daarom met zorg te werk gaan. Een doelmatig ingerichte kast zal het werk verlichten en onnodig bederf voorkomen. Hebt u een kast waarin tussen de planken een vrij grote tussenruimte is, maakt tl dan tussen verdiepingen. Ongeveer halverwege de bestaande planken, maakt u nieuwe, die de breedte hebben van de helft van de normale. Derge lijke plankjes geven groot gemak. Denkt u eens in hoeveel kruidenpotjes en kleine flesjes er op zo'n plank gezet kunnen worden. Alles staat er bovendien overzichtelijk op en klaar voor het grijpen. Ook gaan al deze kleine spulletjes op deze manier niet „verloren" tussen de grote flessen en bussen. Artikelen, die niet zo vaak gebruikt worden, kunnen boven in de kast gezet worden. Ook kan een eventuele reserve voorraad hier een plaatsje vinden. 0 Schrap of schil niet weg wat goed eetbaar is. Boen jonge worteljes, schrap ze niet. Gebruik ook de buitenbladeren van slakropjes en andijvie. 0 Breng de groente snel aan de kook, in een gesloten pan, dus op hoge vlam en zo kort mogelijk voor de maaltijd, roer ze even om en tem per daarna het vuur, maar houdt de pan gesloten. 0 Dien de groente op zodra ze gaar is, stoof ze niet lang na en blijf ze niet warm houden. Gooi afgietwater van groente niet weg maar verwerk dit in soep, jus of saus. 0 Vermeng uw gehakt eens met fijn gehakte ui en peterselie, het geeft een pittig smaakje en ze zijn ge zond. Gebruik in plaats van azijn citroensap op uw sla, er zit veel vitamine C in citroenen. 0 Geef groenten bij de boterham; in het voorjaar komen er sterrekers, radijs, in plakken gesneden kom kommer, ramenas of winterpeen voor in aanmerking. Wie brood moet meenemen legge eens enkele plakjes tomaat onder de kaas, de boterham blijft fris! Logischerwijs zullen sterk rieken de specerijen goed luchtdicht afslui ten en niet in de nabijheid van krui denierswaren zetten, die erg geurge- voelig zijn, zoals bijvoorbeeld koffie en thee. Deze laatste artikelen be waren we bij voorkeur in bussen met goed sluitende deksels. Zeep in de buurt van pudding, zuid vruchten of vanillesuiker Is natuur lijk uit den boze, toiletzeep hoort in de linnenkast. Omdat koffie en pinda's maar ook chocolade, suiker en suikerwerken, biscuits en beschuit vocht aantrek ken, dienen deze waren ook in goed gesloten bussen te worden bewaard. U weet toch dat trommeltjes met scharnierende deksels minder goed afsluiten dan een bus of trommel met een los deksel? De scharnierende kant laat altijd wel iets lucht door. Let u er ook op, dat verse artike len nooit bij oude restjes gooit? Bij peulvruchten kan het zelfs gebeuren dat dit een ongelijke kook geeft. In de pindabus liggen onderin meestal wel wat overgeschoten dopjes en vel letjes, die heel gemakkelijk duf wor den en die daardoor de verse pinda's verkeerd zouden kunnen beïnvloeden. In vele gevallen is het dus zaak, pot, bus, fles of trommel eerst even om te wassen, vóór hij met verse voor raad gevuld wordt. Wel dient de bus heel goed droog te zijn, voor hij weer gebruikt wordt. Veel huisvrouwen zetten de ver schillende artikelen in hun fabrieks- verpaklöng in de kast. Het is dan wel zaak even de datum van aankoop op het pak te schrijven. U bent er op deze manier zeker van, dat u het laatst gekochte pak niet het eerste opgebruikt. Het is u natuurlijk bekend dat cho colade bonbons en suikerwerk niet in de zon moeten liggen, maar weet u dat óók slaolie, wijnen, azijn en limo nade geen zonlicht verdragen? Grote temperatuursverschillen hebben ook op veel artikelen een nadelige in vloed. Bij voorkeur plaatsen we dus de provisiekast niet tegen de buiten muur, omdat vorst en zon op zo'n plaats zeer snel merkbaar zijn. Wijn, zeep, olie, chocolade, grut terswaren en meel bewaart men zo koel mogelijk. Vochtige lucht heeft op verscheidene waren een verkeerde in vloed, maar bij regenachtig weer of bij mist kan de lucht nu eenmaal ver zadigd zijn met waterdamp. Levens middelen afgesloten bewaren is daar- ook hier dus raadzaam. V En dan nog het voorkomen van schimmel en bacteriën. Hiervoor zijn in de eerste plaats de zindelijkheid en de waakzaamheid van de huisvrouw van belang. Veel narigheid kan voorkomen worden door regelmatig schoonma ken van de provisiekast. En denkt u er aan levensmiddelen, die bijzonder aantrekkelijk zijn voor vliegen, af te dekken? Nu het weer lente is, dienen de kranten uit de ventilatie-openingen en de plankjes voor de spouwgaten in de buitenmuren te worden wegge nomen. Mieren, die verzot zijn op zoet en vet kunnen vreselijke last geven. Ziet u, ondanks alle goede zorgen toch een paar mieren lopen, gebruik snel een insectenverdelgingsmiddel en probeer op te sporen waar de mieren heen- trekken. Een druppeltje limonade langs de hals van een fles kan soms de oorzaak zijn. Bent u er snel bij, dan kan erger meestal wel voor komen worden. BETTY TEELING. Overdag zonnig, met in de middag aanzienlijk hogere tem peraturen heerlijk t MENU vai de will ZATERDAG: Landbouwerssoep,■fruit. SNEETJE. CLIVIA Zure room is sinds korte tijd ook in ons land verkrijgbaar. Een aan winst in de keuken, want deze zure room is in verschillende heerlijke ge rechten te gebruiken, zoals b.v. in slaatjes, sauzen, soep, bij wild en gevogelte en bij alle mogelijke toe tjes. Wat is zure room eigenlijk? Geen zuur geworden slagroom, maar room die opzettelijk aangezuurd wordt in de fabriek, waardoor een heerlijk fris en licht verteerbaar pro- dukt wordt verkregen. ZONDAG: sneetje clivia, champig- non-zwezerïkragoüt, spinazie, aardappelen, zure room met sui- ker en ananas. MAANDAG: spinaziesoep met blok jes kaas, koud vlees, gebakken aardappelen, gemengde sla. DINSDAG: gepocheerde eieren, wit lof, aardappelpuree, 2 kleuren- vla. Snijd 1 banaan, 2 schijven ananas, 1 kleine zure appel en 100 g ge rookte ossetong in kleine stukjes. Besprenkel dit met Madeira en verdeel dit mengsel over vier snee tjes brood. Beleg ze met een plak jonge kaas en zet ze even in een warme oven. Uit de oven garneren met een geconfijt kersje. LANDBOUWERSSOEP WOENSDAG: rode kool, melksepap. gebakken niertjes, aardappelen, karne- DONDERDAG: nassi goreng, yoghurt met banaan. VRIJDAG: panvis, worteltjes, aard appelschotel of gebakken rolpens, appelmoes, aardappelschotel, wentelteefjes. Bak 200 g in dobbelsteentjes gesne den mager spek lichtbruin. Voeg 500 g fijn gesneden groente (bloemkool, doperwten, prei, selderij, ui, wortel) toe en fruit deze even mee. Voeg 'A liter bouillon toe en laat alles sa men op een zacht vuur gaar worden. Geef er een schaaltje geraspte oude kaas bij. iffllllllllllllllllllllll!lllllillllllll!ltllllllll!l!llllllllllllllllllllllllllll!lllllllllllllllllllllllllltllUIIIIIIIII!lll|]lllllllllllllllllllll!llllllllllllllll!lll!l!lllllllllllllllllllll!llll!lllllllllllllllllllllllllll!l!ll|j|||||llll|illlllll!l]ip „Ik ben met die vijfdaagse werkweek helemaal niet ge lukkig", vertelt ons mejuffrouw G. H. L., 27 jaar, van be roep steno-typiste. „Het is nu vroeger opstaan don vroeger, waardoor er telkens een stukje van m'n nacht rust wordt afgeknabbeld. Onze lunch-pauze is ingekrom pen: een eindje wandelen, wat in de zon zitten, een paar boodschappen doen is er niet meer bij. 's Avonds is het nu met die lange dag eigenlijk overal te laat voor: vroeger deed ik 's avonds nog tweemaal per week aan sport. Maar afgezien van dat late thuiskomen, na zo'n (te) lange werkdag ben je eigenlijk overal te moe voor ook. Die twee vrije dagen, die we daarvoor in de plaats hebben gekregen, vind ik voor dit alles een bijzon der slechte ruil". S illliMinminimi«iiiiiiiiiiit Oppervlakkig beschouwd zal menigeen zeggen, dat het toch zeker wel heel goed voor een mens is als hij per week twee volle rustdagen heeft en dat onderzoekingen over het verband tussen verkorting der werkweek en gezondheid hem dus volslagen overbodig voorkomen. Helaas is ivaarschijnlijk juist het tegendeel waar: er is op dit punt duidelijk reden voor medische bezorgdheid. Immers om de zaterdag vrij te krijgen is het nodig de arbeiddie toch moet worden verricht, samen te persen in vijf dagen. Onze cabaretier Sieto Hoving schijnt destijds eens vinnig en pun tig te hebben opgemerkt, dat werken een onaangename onderbre king van de vrije-tijdsbesteding aan 't worden is. Dat werken nu dreigt werkelijk onaangenaam te worden, niet zozeer omdat we be hoefte aan nog veel meer vrije tijd krijgen, maar eenvoudigweg omdat de werkdagen te lang en te vermoeiend zijn geworden.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1964 | | pagina 9