Voorkomen of genezen? VOOR VROUW VIS als VERMAGERINGSDIËET Het oplappen in ongenade w M MENU VAN DE WEEK EIWITGEHALTE VERHINDERT VORMING VAN VETLAGEN Boekbespreking STAKING MAAKT NIS NIET D9NR BUISMAN DE VRIJE ZEEUW Pagina DETAILHANDEL; LEKKERSTE KOFFIE WAARD Saterdag 18 januari 1964 HET gevaar kijkt overal om een hoekje en ongevallen in huis, op de weg en in de bedrijven staan dan ook dagelijks in de dagbladen. Nu ook de mechanisatie in het huishouden meer en meer toeneemt, zijn een huishouden en een be drijf in zekere mate met elkaar te vergelijken, zeker wat betreft de ongevallen. Het aantal mensen, dat direct of indirect bij het arbeidsproces is betrokken, wordt ieder jaar groter. Dit zou dus eigenlijk een vermeerdering van het aantal ongevallen met zich mee moeten brengen. In vele bedrijven ziet men echter pro centueel een daling van het aantal ongevallen. Logischerwijs voor een groot deel het gevolg van de zorg voor de veiligheid. Dit neemt niet weg, dat men nu maar niet verder in-tevreden in een hoekje kan gaan zit ten toekijken. DE VEILIGHEIDSGOKDEL Ex- gebeuren dagelijks nog te veel ongevallen, die bij nader onderzoek de vraag doen opkomen: had dit niet voorkomen kunnen worden? We zitten nu in het hartje van de winter en de lange winter avonden kunnen in de huiselijke kring zo intiem en gezellig zijn. Vooral de zaterdagavonden, als ook de huisvrouw tot rust kan komen, zijn zo belangrijk voor het bepalen van de goede sfeer t7i het gezin. Laat de huisvrouw zich daarom eens een zaterdag wagen aan het maketi van on derstaand verrukkelijk Frans gebak en haar gezin daarmede verrassen. Het lijkt nogal inge wikkeld, maar in werkelijkheid valt het heel erg mee. ZONDAG: Heldere tomatensoep; biefstuk met ananas, ge- mengde sla, aardappelen: blanc manger. MAANDAG: bruine bonen, ge- bakken uien, spek, appel moes; karnemelksepap DINSDAG: Bruine-bonensoep met verse groenten; flens jes met tjoghurt. WOuNSDAG: Rode kool; nier- ragout, aardappelen; brood schoteltje. DONDERDAG: Andijvie, ge pocheerde eieren met kaas saus, aardappelkoekjes; Deense appelmoes. VRIJDAG: Kerriesoep: gebak ken hampiak öf geoakken kaasplak; bloemkool, aard appelpuree. ZATERDAG: Spaanse rijst; ge braden appels. frans gebak met vruchten en slagroom 150 gr. zelfrijzend bakmeel, 50 gr. maïzena, 3 eieren, va nillesuiker, zout, citroensap. Mengsel van: 2 eetl. heet water, sap van 1 citroen, 2 lepels suiker, 2 lepels rum (of sinaasappelsap) Eierdooiers met de suiker, zout en 2 eetlepels water goed schui mig kloppen. Bakmeel en maï zena gezeefd bij dit eier-meng- .sel voegen. Voorzichtig dooreen spa telen met de citroensap. De zeer stijf- geslagen eiwitten het laatst er door mengen. Een ringvorm (z.g. rijstrand) goed. ingevet en met bloem bestrooid vullen met de deegmassa (eventueel kan ook een springvorm worden ge bruikt). In een matig warme oven de koek in ongeveer 30 d 45 minuten gaar en goudgeel bakken. De koek warm uit de vorm nemen en in de lege vorm het mengsel van water, citroen sap, suiker en rum gieten. De warme koek terug in de vorm laten glijden en er enkele, ogen blikken. in laten staan tot het sponjgc gebak alle vloeistof heeft opgezogen. Weer uit de vorm haien en verder laten be koelen. De bovenkant bestrijken met abrikoze7ijam en de holte opu uilen met perziken, beaekt met zeer stijfgeslagen slagroom. SPAANSE RIJST 3 kopjes rijst4'r. kopje wa ter, zout, ui, paprika's, 100 gram ham, boter, geraspte oude kaas, peterselie. Kook de rijst in het water met zout. Fruit het fijngesnipperde uitje goudgeel in de boter, sa men met de kleingesneden pa prika's (indien niet meer vers te Krijgen, dan blik of potjes ge bruiken). Op het laatst de klein gesneden ham even meebakken. Vermeng de gare rijst met dit mengsel pn maak het geheel op smaak af met peterselie en krui den, Presenteer de Spaanse rijst met geraspte oude kaas. ■.DEENSE APPELMOES Doe in een schaal appelmoes, hierop een laag geslagen room 'en tot slot een flinke laag ge raspte bittere chocolade. Het ongeluk kan dan wel niet meer ongedaan gemaakt wor den, maar in de meeste ge vallen is het mogelijk om uit het gebeurde te leren en naar aanleiding hiervan maatrege len te treffen, zodat soortge lijke ongelukken in de toe komst voorkomen kunnen worden. Als we in een klein kran tenberichtje lezen: „De man had zijn leven te danken aan een veiligheidsgordel", dan betekent dit, dat er voor die man een persoonlijk bescher mingsmiddel aanwezig was èn dat het gebruikt werd. Vooral ook het gevoel van veiligheid bij de mensen zelf, die direct bij het arbeidspro ces betrokken zijn, is belang rijk. Goed wex-ken betekent niet alleen werken onder gunstige, sociale omstandigheden, met goede arbeidsvoorwaarden, met de beste gereedschappen en machines, maar ook wer ken op de meest efficiënte manier. Ook een prettige geest is belangrijk en bovenal het veilige werken. OOK IN HET HUISHOUDEN Orde en netheid zijn twee peilers, die in een bedrijf en een huishouden niet weg te denken zijn. De beste schoon maakdienst in een bedrijf al leen is niet bij machte dit op alle punten te bereiken, wan neer niet alle mensen mee werken. Gereedschap netjes neerleggen, of direct oprui- MET OF ZONDER SCHOOLMELK Met ingang van 1 januari is de rijkssubsidie, voor de schoolmelkvoorziening ver vallen. Dit betekent niet dat er een eind komt aan deze voorziening. We zullen er alleen rekening mee moe ten houden, dat de school- melk wat duurder zal wor den. Op de scholen waar schoolmelk wordt gebruikt, zijn ouders en onderwijzend personeel overtuigd van het belang van i7ielk-in-de-loop- van-de-ochtend. De voordelen ervan blijven natuurlijk en U zult met ons beamen, dat zij de prijs van de melk zeker waard zijn- Bekijkt U eens hoeveel geld aan snoep en ander lekkers voor en door de schooljeugd wordt besteed. Kan dat, tus sen haakjes, meteen niet wat minder worden? Misschien wordt er in uw ge77ieente geen melk op de scholen verstrekt. In dat gc- 1 val is het helemaal van be lang dat de. kinderen e.en GOED ontbijt nuttigen, Er is gezegd, dat in de helft nan de gezinnen onvoldoeTtde ont beten wordt. Dit „onvoldoen de" slaat dan niet zozeer op de grootte dan wel op de sa- menstelling van onze eerste maaltijd. Hoe is het bij U Geeft U bij het ontbijt melk, karnemelk of yoghurt (hetzij als drank, hetzij als pap) of geeft u kaas op de boterham, dan kan de eiwitvoorziening wel in orde zijti. Geeft U al leen zoet beleg en thee, dan moet U zich toch wel reke- nen tot degenen die een ver keerd ontbijt op tafel zetten. Geen melk op school Krijgen de kitideren geen schoolmelk, geef ze dan melk of chocolademelk mee van huis, of een hompje kaas of brood met kaas. Koeken, zuurtjes e.d. hebben veel minder voedingswaarde en zijn slecht voor het gebit. j Aangezien een kind overdag zijn t.ande7i niet poetst, is het achter elkaar door snoepen niet tninder dam funest. Veel beter dan zoetigheid, ook voor tatiden en kiezen, is fruit, waarop flink gekauwd moet worden. Het kan echter melk bij het ontbijt of in de'loop van de ochtend niet vervangen. «VS/» «VMN» men, rommel in daarvoor be stemde emmers deponeren, zal dan ook zeker blijken geen tijdverlies te zijn. Ook in een gezin wordt de netheid niet bepaald door wat er ligt, maar hóe het er ligt. Bij de één ligt alles schots en scheef, ongeordend en zonder systeem, terwijl er bij een ander helemaal geen rommel is en alles op de plaats ligt waar het hoort. Dit zegt helemaal niet, dat er in het laatste geval in zo'n gezin niet „geleefd" wordt. Er bestaat daar alleen meer gevoel voor orde en netheid. Zo'n goed verzorgd huis is niet alleen een lust voor het oog', maar het is ook van veel belang voor de kinderen, die er wonen. In gezinnen, waar het niet zo ordelijk en precies toegaat, zal het immers ook met de veiligheid niet zo nauw geno men worden? Hoe lang duurt het daar soms niet vóór een kapot snoer gerepareerd wordt? Maar al te vaak wordt het te lang uitgesteld een geaard stopcontact te laten maken. Benzine, chloor, lucifers en meer van zulke zaken staan soms vlak binnen het bereik van kinderhandjes.... VOORKOMEN IS BETER! Veiligheidsrapporten in de bedrijven zijn erg belangrijk, want ze maken het mogelijk om de oorzaak van een onge val na te gaan en daarna verbeteringen aan te brengen. Er kan ook bekeken worden of de persoonlijke bescher mingsmiddelen worden ge bruikt en of de voorlichtingen en instructies in acht werden genomen. Primair is immers het voorkomen van ongeval len! Gebeurt er toch iets, dan moet men de lichte ongeval len direct goed laten behan delen door een E.H.B.O.'er en de andere gevallen door een arts. Statistici hebben uitgemaakt, dat de kans één op tien is voor een licht, en één op drie honderd voor een ernstig on geval. De kans "op een licht ongeval is dus groter. 't Is zaak om, vóórdat het kalf verdronken is, de put te dempen. Het zoeken naar on veilige situaties en deze uit de weg te ruimen is eenvoudig de plicht van iedereen. De lad der met de kapotte trede, de defecte lamp in een donkere gang, of de gladde, vette vloer, ruim ze op of neem maatregelen. „Voorkomen is beter dart genezen", wat altijd beter is dan: „Wie niet horen wil, moet voelen". BETTY TEELING. (Nadruk verboden.) Wie vis eet, wordt slank". Dat deze reclameslogan van de visindustrie geen zuiver utopisch karakter draagt, bewees dezer dagen dr. RauschStroomann, privaat-docent en verbonden aan de Hamburgse universiteits kliniek Eppendorf. Vis is een waarlijk ideaal vermagerings- middel, zo beweert deze geleer de, die bij zijn talrijke weten schappelijke onderzoekingen de uitwerking van zeevis op de menselijke gezondheid naging. Onder één van de modernste instrumenten van de Hamburg- se universiteitskliniek, de vlam- menfotometer „Eppendorf", wer den kabeljauw en pos, zeézalm, schol, schelvis, heil- en tarbot, zeetong en vele andere zeebe woners op hun natriumgehalte onderzocht, het zoals bekend voor de mineraalstofwisseling van het lichaam belangrijkste bestanddeel van het keukenzout. Daarbij kwam de geleerde tot verrassende resultaten. Gekookt rundvlees bijvoorbeeld bevat meer natrium dan alle onder zochte vissen, met uitzondering van zeetong, terwijl rauw kalfs vlees zelfs driemaal zoveel na trium als het rauwe vlees van kabeljauw, makreel en snotolf bevat. Gekookt varkensvlees heeft een natriumgehalte dat weer tweemaal zo groot is als dat van gekookte schelvis of heilbot. Met behulp van zijn proef personen stelde dr. Rausch Stroomann vast: na elke vis- maaltijd scheidt het lichaam wezenlijk meer zout af, dan het EEN VLOEK, DIE RUST OP DE ZEGEN VAN DE WELVAART (Van onze sociaal-econ. medewerker.) EEN koperen waterketel is tegenwoordig alleen nog een gewild ar tikel bij een open haard of bij een antiek interieur. Het ding wordt nog zelden gebruikt, terwijl onze grootmoeders er de hele dag mee rond - liepen. Zo'n ketel ging een mensenleeftijd mee en wanneer er eens een lek in kwam, dan liet men dat door de koperslager dichten. Die tijd is voorbij. De koperen ketel is in onbruik geraakt, de koperslager doet nu iets anders en de reparatie van huishoudelijke artikelen is een even antieke en kostbare bezigheid geworden als het verzamelen van die oude ketels. IS REPARATIE DE MOEITE WEL WAARD WIJ leven in een gerationaliseerde wereld. Dit wordt door velen vergeten, die uit ver meende zuinigheid met allerlei defect ge raakte spulletjes, van theepotten tot oude fiet sen en van emmers tot wrakke stoelen, van zaak tot zaak slepen om ze gerepareerd te krijgen en daar niet in slagen. Inderdaad uit vermeende zuinigheid, want het herstellen van al die oude maar wel degelijke dingen kost evenveel of meer dan de aankoop van een nieuw gebruiksartikel uit de massa-col lectie. Dit is de eeuw van het massa-artikel, waar van de kenmerken zijn dat het in grote aan tallen gemaakt wordt, met een betrekkelijk korte levensduur, van materiaal dat de tand des tijds niet kan doorstaan. Na slijtage is reparatie niet de bedoeling, maar vervanging. Deze gedachte vindt ingang bij de voortbren ging van een steeds groter aantal artikelen, die ook steeds hoger in aanschaffingsprijs zijn. Onze aangeleerde zuinigheid vindt het. vaak verspilling dat een groot gebruiksartikel als een bromfiets, een wasmachine of een stofzui ger geen mensenleeftijd meegaat, maar dit is een denkfout. Wanneer deze artikelen op grote duurzaamheid zouden worden gefabriceerd, zouden de fabricage-kpsten ook veel hoger moeten zijn. De vervanging van beperkt duur zame artikelen heeft de plaats ingenomen van het herstel van z.g. onverslijtbare produkten. VERVANGING IS GOEDKOPER DIE oude degelijke voorwerpen werden dik wijls met de hand gemaakt en konden ook door dezelfde handen worden gerepareerd. Het moderne massaprodukt wordt voortge bracht door de machine, die wel kan fabri ceren, maar niet. repareren. Het door de ma chine voortgebrachte materiaal kan niet dan met veel moeite door handkracht worden ge repareerd. Denken wij daarbij aan de enorm gestegen kosten van de arbeid, dan wordt het duidelijk dat steeds meer artikelen beter kun nen worden vervangen dan hersteld. Zeer duurzame gebruiksartikelen, zoals hui zen en auto's, zijn de moeite van het herstel len nog altijd waard. Het is zeer betreurens waardig dat zich op dit terrein in onze tijd nog altijd allerlei moeilijkheden voordoen. Nu het een hausse is in de aankoop van auto's wordt de reparatie door vele garagehouders meer gezien als een vorm van onvermijdelijke service dan als winstbron. Menige auto die te goeder trouw in grondige revisie wordt gegeven, komt nochtans als on betrouwbaar vervoermiddel op de weg terug. De schuld ligt zowel aan de kant van de auto bezitter als aan de zijde van de garage. De eerste kan of wil niet begrijpen dat de ar beidskracht van de monteurs ook duur is ge worden en gaat afdingen op de prijs van repa ratie-werkzaamheden. De laatste wil dikwijls meer verdienen dan toelaatbaar is en maakt zich derhalve van reparatie-werk af door het half te doen Of bewust-onvoldoende. Gebrek aan tijd en de schaarste aan arbeidskracht zijn andere factoren die het reparatie-werk on gunstig beïnvloeden. Door dezelfde oorzaak wordt aan vakkennis en vakmanschap onvol doende aandacht besteed. GEBREK AAN VAKLUI DOEN zich de aangestipte euvelen voor bij auto's, in de bouwwereld is de toestand nog veel treuriger. Ons kostbare nationale huizen- bezit moet nu juist meer dan ooit goed wor den onderhouden. In vele gevallen komt daar van niet veel terecht. De huurders maken de eigenaren een verwijt van onvoldoende on derhoud. Daar ligt de oorzaak meer dan eens. Nog meer gevallen van achterstand in on derhoud worden opgelost als wij letten op het magere huurbedrag dat de eigenaren in han den krijgen tegenover de enorm gestegen kos ten van reparatie-werkzaamheden. De derde oorzaak van de achterstand in onderhoud vin den wij in de totale afwezigheid van werk krachten hiervoor en niemand spreekt dan nog over geschoolde arbeidskrachten. Het aantal klachten van mensen, die geen binnenwerkzaamheden klaar kunnen krijgen, neemt dagelijks toe. Steeds meer eigenaren of huurders moeten een loodgieter soebatten om kranen of goten te repareren of te ver nieuwen. Het uitvoeren van onderhouds-schil- derwerk tegen redelijke prijs wordt een da gelijks moeilijker opgaaf. De voornaamste oorzaak daarvan is vanzelf sprekend het tekort aan arbeidskrachten. De vakmensen kunnen het werk kiezen dat ze het meest ligt. Wie zal zich dan bezighouden met het opknappen van oude rommel als er nieuwbouw te kust en te keur is te krijgen? Bovendien eist de steeds meer gerationali seerde nieuwbouw minder vakmanschap en geeft, zij bovendien nog hogere lonen. Vele opdrachtgevers van reparatie-werkzaamheden willen weten waar ze met de kosten aan toe zijn en vragen prijsopgaaf. Vallen de werk zaamheden tegen, dan moet er natuurlijk meer worden betaald en dan ontstaan er de grootste moeilijkheden bij de uitvoering en de betaling. OOK KWESTIE VAN ORGANISATIE DE kredietwaardigheid van de opdracht gevers is een onderwerp temeer waar de aan nemers zich over beraden. Waarom zou een loodgieter of schilder zich pijnigen over de vraag of een kleine huiseigenaar wel. betaalt of een deel van de prijs afpingelt terwijl een grote opdrachtgever niet zeurt en goed is voor zijn geld. Het zijn deze vragen, die een rol spelen bij de steeds meer traag verlopende reparatie werkzaamheden. Zij worden nog geaccen tueerd door het gebrek aan organisatie bij het uitvoeren van onderhoudswerk. Hierdoor gaan vele uren verloren, worden de opdrachtgevers ontevreden en wordt een bedrijf onrendabel. Elders blijkt het dat goed georganiseerde on derhoudsbedrijven een goede boterham ver dienen. Wij pleiten voor de vorming van meer ge specialiseerde onderhoudsbedrijven in ver schillende ambachtelijke sectoren. Zij zullen, bevolkt door vakmenseneen uitstekende functie vervullen in onze hedendaagse maat schappij. Voor het overige is de stagnatie in het 07iderhoud een vloek die samengaat met de zegen van volledige werkgelegenheid. Bij een geringe ruimte in arbeidskrachten zal zij verdwijnen. Maar daar kunnoi wij in de bouwwereld nog lang op wachten. door het voedsel opgenomen heeft. Klaarblijkelijk werkt de eiwitrijke vis om zo te zeggen als „afscheider" van overtollige hoeveelheden zout. Voor het af voeren van zout is echter vocht nodig, waarmede het versterkte dorstgevoel na het nuttigen van vis verklaard is. Na de in de laatste tijd opgedane weten schappelijke kennis lijkt het erop, dat vis het ideale verma- geringsmiddel is. De gezegende uitwerking van een visrijke voe ding op het menselijk organisme is zelfs tweeledig: het grote ei witgehalte verhindert ten eerste de vorming van vetlagen en ten tweede onttrekt vis natrium en het daarmede verbonden over tollige vocht aan het lichaam. Er zijn huisvrouwen die in deze dagen een bezoek aan de vis handelaar achterwege laten omdat zij denken dat de sta king in Scheveningen de vis schaars maakt. Volgens de Commissie Detailhandel in vis van het hoofdbedrijfschap de tailhandel vergissen zij zich daarin: aanvoeren en prijs- beeld bij de detailhandel wij ken niet af van wat in andere jaren in deze maand gebrui kelijk is. Ter verklaring hiervan wijst de commisie op Het volgende: in de eerste plaats draagt de sta king een plaatselijk karakter, de grootste aanvoerhaven IJ- muiden wordt er niet door ge troffen. Bovendien vallen ook in Scheveningen de kotters, die vaak als maatschap door de eigenaren gezamenlijk wor den geëxploiteerd zonder vreemd personeel, buiten de staking. In januari is rondvis steeds schaars. Dit artikel komt nor maal ongeveer half februari weer ruim aan de markt. Schol is deze week in grote hoeveel heden aan de afslag geweest en werd daar voor binnenland se consumptie verkocht tegen normale prijzen. Toevallig was gisterochtend de prijs in IJ- muiden iets hoger. Dit werd evenwel veroorzaakt door het feit dat een aantal kotters in Engeland is gaan marken. Een feit dat geheel buiten de sta king valt en zelfs een aanwij zing is dat de noteringen in Nederland niet hoger zijn dan normaal. Van moeilijkheden bij de haring voorziening is de commisie ook niet gebleken. HOE ONDERHOUD IK MIJN HUIS Verschenen in de Bouwcen trum Elementenreeks Uitgave Bouwcentrum, Rotterdam Prijs ƒ2,50. De eertse versie van dit boekje verscheen in 1961 en is met zeer veel enthousiasme ontvangen. Het boekje bevat een reeks van raadgevingen en wenken over het onderhoud van een huis en maakt daarbij onderscheid tussen hetgeen men over het algemeen zelf kan (moet) doen, en het» geen men beter aan de vak man kan overlaten. Het boekje bevat gegevens over: vochtbestrijding, onder houd van sanitair, schilderwerk, aanrechtbladen, daken, schoor stenen, vloeren, wanden en pla fonds, regels voor zelfbehangen, enz. enz. In elk Nederlands ge zin behoort dit boekje aanwezig te zijn. U kunt het bestellen via de boekhandel. (Adv.) Gezelligheid maakt van een huis een thuis. En... goede koffie ver hoogt de gezelligheid. Buisman maakt de koffie nog lekkerder. Een schepje op een zetsel, dat is het geheim van gezellige huisvrouwen. HOE U UW KOFFIE OOK zer, MET BUISMAN SMAAKT ZE BETEftftOKPOEOfflKOFUEl TIPS U KUNT NIET ALLES WETEN (Nadruk verboden.) drs HERMES. 9 DE ZAK VAN DE STOFZUI GER kunt U weer stofdicht maken door het goed aan de binnenkant in te wrijven met parafine. 9 IS DE SCHILDER GEWEEST en heeft hij verfvlekken ach ter gelaten, dan kunt U deze verwijderen met verdunde azijn of met wat terpentijn op een oud lapje. 9 HEBT U VAAK LAST VAN KOUDE VOETEN, dan most U geen kousenbanden (sok ophouders) dragen en bij het opstaan direct uw schoenen aantrekken in plaats van eerst pantoffels te dragen. SLIJTEN UW KINDEREN VEEL KOUSEN? Wrijf de schoenen van binnen in met parafine. 0 EEN WIELRIJDER dient zijn zadel zó te stellen, dat hij ten alle tijde de grond met de voet kan raken. 9 MELK- OF MATGLAS rei nigt men met warme azijn en zout. 9 EEN HUURDER mag bij ver huizing meenemen al hetgeen hij in het huis op eigen kos ten heeft aangebracht, mits zulks gedaan wordt zonder beschadiigng van het gehuur de. 9 TWINTIG DUIVEN verbrui ken evenveel lucht als een paard. Het hok moet dus luchtig zijn. Vooral 's zomers. KIPPEN EN PETERSELIE zijn water en vuur. Het is vergif voor deze dieren. Tegengif: zure melk of azijn aangemaakt met water. moet u uw plafond wat bijpleisteren er hebt U last van vlug hare Werden van het gips, voeg ei dan een weinig spiritus aar tofe.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1964 | | pagina 7