Voorkomen of genezen?
VOOR
VROUW
VIS als VERMAGERINGSDIËET
Het oplappen in ongenade
w
M
MENU
VAN
DE
WEEK
EIWITGEHALTE VERHINDERT
VORMING VAN VETLAGEN
Boekbespreking
STAKING MAAKT NIS NIET D9NR
BUISMAN
DE VRIJE ZEEUW
Pagina
DETAILHANDEL;
LEKKERSTE KOFFIE WAARD
Saterdag 18 januari 1964
HET gevaar kijkt overal om een hoekje en
ongevallen in huis, op de weg en in de bedrijven
staan dan ook dagelijks in de dagbladen. Nu
ook de mechanisatie in het huishouden meer en
meer toeneemt, zijn een huishouden en een be
drijf in zekere mate met elkaar te vergelijken,
zeker wat betreft de ongevallen.
Het aantal mensen, dat direct of indirect bij
het arbeidsproces is betrokken, wordt ieder jaar
groter. Dit zou dus eigenlijk een vermeerdering
van het aantal ongevallen met zich mee moeten
brengen. In vele bedrijven ziet men echter pro
centueel een daling van het aantal ongevallen.
Logischerwijs voor een groot deel het gevolg
van de zorg voor de veiligheid.
Dit neemt niet weg, dat men nu maar niet
verder in-tevreden in een hoekje kan gaan zit
ten toekijken.
DE VEILIGHEIDSGOKDEL
Ex- gebeuren dagelijks nog
te veel ongevallen, die bij
nader onderzoek de vraag
doen opkomen: had dit niet
voorkomen kunnen worden?
We zitten nu in het hartje van
de winter en de lange winter
avonden kunnen in de huiselijke
kring zo intiem en gezellig zijn.
Vooral de zaterdagavonden, als
ook de huisvrouw tot rust kan
komen, zijn zo belangrijk voor
het bepalen van de goede sfeer
t7i het gezin. Laat de huisvrouw
zich daarom eens een zaterdag
wagen aan het maketi van on
derstaand verrukkelijk Frans
gebak en haar gezin daarmede
verrassen. Het lijkt nogal inge
wikkeld, maar in werkelijkheid
valt het heel erg mee.
ZONDAG: Heldere tomatensoep;
biefstuk met ananas, ge-
mengde sla, aardappelen:
blanc manger.
MAANDAG: bruine bonen, ge-
bakken uien, spek, appel
moes; karnemelksepap
DINSDAG: Bruine-bonensoep
met verse groenten; flens
jes met tjoghurt.
WOuNSDAG: Rode kool; nier-
ragout, aardappelen; brood
schoteltje.
DONDERDAG: Andijvie, ge
pocheerde eieren met kaas
saus, aardappelkoekjes;
Deense appelmoes.
VRIJDAG: Kerriesoep: gebak
ken hampiak öf geoakken
kaasplak; bloemkool, aard
appelpuree.
ZATERDAG: Spaanse rijst; ge
braden appels.
frans gebak met
vruchten en slagroom
150 gr. zelfrijzend bakmeel,
50 gr. maïzena, 3 eieren, va
nillesuiker, zout, citroensap.
Mengsel van: 2 eetl. heet
water, sap van 1 citroen, 2
lepels suiker, 2 lepels rum
(of sinaasappelsap)
Eierdooiers met de suiker, zout
en 2 eetlepels water goed schui
mig kloppen. Bakmeel en maï
zena gezeefd bij dit eier-meng-
.sel voegen.
Voorzichtig dooreen spa telen
met de citroensap. De zeer stijf-
geslagen eiwitten het laatst er
door mengen. Een ringvorm (z.g.
rijstrand) goed. ingevet en met
bloem bestrooid vullen met de
deegmassa (eventueel kan ook
een springvorm worden ge
bruikt). In een matig warme
oven de koek in ongeveer 30 d
45 minuten gaar en goudgeel
bakken. De koek warm uit de
vorm nemen en in de lege vorm
het mengsel van water, citroen
sap, suiker en rum gieten. De
warme koek terug in de vorm
laten glijden en er enkele, ogen
blikken. in laten staan tot het
sponjgc gebak alle vloeistof
heeft opgezogen. Weer uit de
vorm haien en verder laten be
koelen. De bovenkant bestrijken
met abrikoze7ijam en de holte
opu uilen met perziken, beaekt
met zeer stijfgeslagen slagroom.
SPAANSE RIJST
3 kopjes rijst4'r. kopje wa
ter, zout, ui, paprika's, 100
gram ham, boter, geraspte
oude kaas, peterselie.
Kook de rijst in het water met
zout. Fruit het fijngesnipperde
uitje goudgeel in de boter, sa
men met de kleingesneden pa
prika's (indien niet meer vers te
Krijgen, dan blik of potjes ge
bruiken). Op het laatst de klein
gesneden ham even meebakken.
Vermeng de gare rijst met dit
mengsel pn maak het geheel op
smaak af met peterselie en krui
den, Presenteer de Spaanse rijst
met geraspte oude kaas.
■.DEENSE APPELMOES
Doe in een schaal appelmoes,
hierop een laag geslagen room
'en tot slot een flinke laag ge
raspte bittere chocolade.
Het ongeluk kan dan wel niet
meer ongedaan gemaakt wor
den, maar in de meeste ge
vallen is het mogelijk om uit
het gebeurde te leren en naar
aanleiding hiervan maatrege
len te treffen, zodat soortge
lijke ongelukken in de toe
komst voorkomen kunnen
worden.
Als we in een klein kran
tenberichtje lezen: „De man
had zijn leven te danken aan
een veiligheidsgordel", dan
betekent dit, dat er voor die
man een persoonlijk bescher
mingsmiddel aanwezig was
èn dat het gebruikt werd.
Vooral ook het gevoel van
veiligheid bij de mensen zelf,
die direct bij het arbeidspro
ces betrokken zijn, is belang
rijk.
Goed wex-ken betekent niet
alleen werken onder gunstige,
sociale omstandigheden, met
goede arbeidsvoorwaarden,
met de beste gereedschappen
en machines, maar ook wer
ken op de meest efficiënte
manier. Ook een prettige geest
is belangrijk en bovenal het
veilige werken.
OOK IN HET HUISHOUDEN
Orde en netheid zijn twee
peilers, die in een bedrijf en
een huishouden niet weg te
denken zijn. De beste schoon
maakdienst in een bedrijf al
leen is niet bij machte dit op
alle punten te bereiken, wan
neer niet alle mensen mee
werken. Gereedschap netjes
neerleggen, of direct oprui-
MET OF ZONDER
SCHOOLMELK
Met ingang van 1 januari
is de rijkssubsidie, voor de
schoolmelkvoorziening ver
vallen. Dit betekent niet
dat er een eind komt aan
deze voorziening. We zullen
er alleen rekening mee moe
ten houden, dat de school-
melk wat duurder zal wor
den. Op de scholen waar
schoolmelk wordt gebruikt,
zijn ouders en onderwijzend
personeel overtuigd van het
belang van i7ielk-in-de-loop-
van-de-ochtend. De voordelen
ervan blijven natuurlijk en
U zult met ons beamen, dat
zij de prijs van de melk zeker
waard zijn-
Bekijkt U eens hoeveel geld
aan snoep en ander lekkers
voor en door de schooljeugd
wordt besteed. Kan dat, tus
sen haakjes, meteen niet wat
minder worden?
Misschien wordt er in uw
ge77ieente geen melk op de
scholen verstrekt. In dat gc-
1 val is het helemaal van be
lang dat de. kinderen e.en
GOED ontbijt nuttigen, Er is
gezegd, dat in de helft nan
de gezinnen onvoldoeTtde ont
beten wordt. Dit „onvoldoen
de" slaat dan niet zozeer op
de grootte dan wel op de sa-
menstelling van onze eerste
maaltijd. Hoe is het bij U
Geeft U bij het ontbijt melk,
karnemelk of yoghurt (hetzij
als drank, hetzij als pap) of
geeft u kaas op de boterham,
dan kan de eiwitvoorziening
wel in orde zijti. Geeft U al
leen zoet beleg en thee, dan
moet U zich toch wel reke-
nen tot degenen die een ver
keerd ontbijt op tafel zetten.
Geen melk op school
Krijgen de kitideren geen
schoolmelk, geef ze dan melk
of chocolademelk mee van
huis, of een hompje kaas of
brood met kaas. Koeken,
zuurtjes e.d. hebben veel
minder voedingswaarde en
zijn slecht voor het gebit.
j Aangezien een kind overdag
zijn t.ande7i niet poetst, is het
achter elkaar door snoepen
niet tninder dam funest.
Veel beter dan zoetigheid,
ook voor tatiden en kiezen, is
fruit, waarop flink gekauwd
moet worden.
Het kan echter melk bij het
ontbijt of in de'loop van de
ochtend niet vervangen.
«VS/» «VMN»
men, rommel in daarvoor be
stemde emmers deponeren,
zal dan ook zeker blijken geen
tijdverlies te zijn.
Ook in een gezin wordt de
netheid niet bepaald door
wat er ligt, maar hóe het er
ligt. Bij de één ligt alles
schots en scheef, ongeordend
en zonder systeem, terwijl er
bij een ander helemaal geen
rommel is en alles op de
plaats ligt waar het hoort.
Dit zegt helemaal niet, dat er
in het laatste geval in zo'n
gezin niet „geleefd" wordt.
Er bestaat daar alleen meer
gevoel voor orde en netheid.
Zo'n goed verzorgd huis is
niet alleen een lust voor het
oog', maar het is ook van veel
belang voor de kinderen, die
er wonen.
In gezinnen, waar het niet
zo ordelijk en precies toegaat,
zal het immers ook met de
veiligheid niet zo nauw geno
men worden? Hoe lang duurt
het daar soms niet vóór een
kapot snoer gerepareerd
wordt? Maar al te vaak
wordt het te lang uitgesteld
een geaard stopcontact te
laten maken.
Benzine, chloor, lucifers en
meer van zulke zaken staan
soms vlak binnen het bereik
van kinderhandjes....
VOORKOMEN IS BETER!
Veiligheidsrapporten in de
bedrijven zijn erg belangrijk,
want ze maken het mogelijk
om de oorzaak van een onge
val na te gaan en daarna
verbeteringen aan te brengen.
Er kan ook bekeken worden
of de persoonlijke bescher
mingsmiddelen worden ge
bruikt en of de voorlichtingen
en instructies in acht werden
genomen. Primair is immers
het voorkomen van ongeval
len!
Gebeurt er toch iets, dan
moet men de lichte ongeval
len direct goed laten behan
delen door een E.H.B.O.'er en
de andere gevallen door een
arts.
Statistici hebben uitgemaakt,
dat de kans één op tien is
voor een licht, en één op drie
honderd voor een ernstig on
geval. De kans "op een licht
ongeval is dus groter.
't Is zaak om, vóórdat het
kalf verdronken is, de put te
dempen. Het zoeken naar on
veilige situaties en deze uit
de weg te ruimen is eenvoudig
de plicht van iedereen. De lad
der met de kapotte trede, de
defecte lamp in een donkere
gang, of de gladde, vette
vloer, ruim ze op of neem
maatregelen.
„Voorkomen is beter dart
genezen", wat altijd beter is
dan: „Wie niet horen wil,
moet voelen".
BETTY TEELING.
(Nadruk verboden.)
Wie vis eet, wordt slank".
Dat deze reclameslogan van de
visindustrie geen zuiver utopisch
karakter draagt, bewees dezer
dagen dr. RauschStroomann,
privaat-docent en verbonden
aan de Hamburgse universiteits
kliniek Eppendorf. Vis is een
waarlijk ideaal vermagerings-
middel, zo beweert deze geleer
de, die bij zijn talrijke weten
schappelijke onderzoekingen de
uitwerking van zeevis op de
menselijke gezondheid naging.
Onder één van de modernste
instrumenten van de Hamburg-
se universiteitskliniek, de vlam-
menfotometer „Eppendorf", wer
den kabeljauw en pos, zeézalm,
schol, schelvis, heil- en tarbot,
zeetong en vele andere zeebe
woners op hun natriumgehalte
onderzocht, het zoals bekend
voor de mineraalstofwisseling
van het lichaam belangrijkste
bestanddeel van het keukenzout.
Daarbij kwam de geleerde tot
verrassende resultaten. Gekookt
rundvlees bijvoorbeeld bevat
meer natrium dan alle onder
zochte vissen, met uitzondering
van zeetong, terwijl rauw kalfs
vlees zelfs driemaal zoveel na
trium als het rauwe vlees van
kabeljauw, makreel en snotolf
bevat. Gekookt varkensvlees
heeft een natriumgehalte dat
weer tweemaal zo groot is als
dat van gekookte schelvis of
heilbot.
Met behulp van zijn proef
personen stelde dr. Rausch
Stroomann vast: na elke vis-
maaltijd scheidt het lichaam
wezenlijk meer zout af, dan het
EEN VLOEK, DIE RUST OP DE ZEGEN VAN DE WELVAART
(Van onze sociaal-econ. medewerker.)
EEN koperen waterketel is tegenwoordig alleen nog een gewild ar
tikel bij een open haard of bij een antiek interieur. Het ding wordt nog
zelden gebruikt, terwijl onze grootmoeders er de hele dag mee rond -
liepen. Zo'n ketel ging een mensenleeftijd mee en wanneer er eens een
lek in kwam, dan liet men dat door de koperslager dichten. Die tijd is
voorbij. De koperen ketel is in onbruik geraakt, de koperslager doet
nu iets anders en de reparatie van huishoudelijke artikelen is een even
antieke en kostbare bezigheid geworden als het verzamelen van die
oude ketels.
IS REPARATIE DE MOEITE WEL WAARD
WIJ leven in een gerationaliseerde wereld.
Dit wordt door velen vergeten, die uit ver
meende zuinigheid met allerlei defect ge
raakte spulletjes, van theepotten tot oude fiet
sen en van emmers tot wrakke stoelen, van
zaak tot zaak slepen om ze gerepareerd te
krijgen en daar niet in slagen. Inderdaad uit
vermeende zuinigheid, want het herstellen
van al die oude maar wel degelijke dingen
kost evenveel of meer dan de aankoop van
een nieuw gebruiksartikel uit de massa-col
lectie.
Dit is de eeuw van het massa-artikel, waar
van de kenmerken zijn dat het in grote aan
tallen gemaakt wordt, met een betrekkelijk
korte levensduur, van materiaal dat de tand
des tijds niet kan doorstaan. Na slijtage is
reparatie niet de bedoeling, maar vervanging.
Deze gedachte vindt ingang bij de voortbren
ging van een steeds groter aantal artikelen,
die ook steeds hoger in aanschaffingsprijs zijn.
Onze aangeleerde zuinigheid vindt het. vaak
verspilling dat een groot gebruiksartikel als
een bromfiets, een wasmachine of een stofzui
ger geen mensenleeftijd meegaat, maar dit is
een denkfout. Wanneer deze artikelen op grote
duurzaamheid zouden worden gefabriceerd,
zouden de fabricage-kpsten ook veel hoger
moeten zijn. De vervanging van beperkt duur
zame artikelen heeft de plaats ingenomen van
het herstel van z.g. onverslijtbare produkten.
VERVANGING IS GOEDKOPER
DIE oude degelijke voorwerpen werden dik
wijls met de hand gemaakt en konden ook
door dezelfde handen worden gerepareerd.
Het moderne massaprodukt wordt voortge
bracht door de machine, die wel kan fabri
ceren, maar niet. repareren. Het door de ma
chine voortgebrachte materiaal kan niet dan
met veel moeite door handkracht worden ge
repareerd. Denken wij daarbij aan de enorm
gestegen kosten van de arbeid, dan wordt het
duidelijk dat steeds meer artikelen beter kun
nen worden vervangen dan hersteld.
Zeer duurzame gebruiksartikelen, zoals hui
zen en auto's, zijn de moeite van het herstel
len nog altijd waard. Het is zeer betreurens
waardig dat zich op dit terrein in onze tijd
nog altijd allerlei moeilijkheden voordoen. Nu
het een hausse is in de aankoop van auto's
wordt de reparatie door vele garagehouders
meer gezien als een vorm van onvermijdelijke
service dan als winstbron.
Menige auto die te goeder trouw in grondige
revisie wordt gegeven, komt nochtans als on
betrouwbaar vervoermiddel op de weg terug.
De schuld ligt zowel aan de kant van de auto
bezitter als aan de zijde van de garage. De
eerste kan of wil niet begrijpen dat de ar
beidskracht van de monteurs ook duur is ge
worden en gaat afdingen op de prijs van repa
ratie-werkzaamheden. De laatste wil dikwijls
meer verdienen dan toelaatbaar is en maakt
zich derhalve van reparatie-werk af door het
half te doen Of bewust-onvoldoende. Gebrek
aan tijd en de schaarste aan arbeidskracht zijn
andere factoren die het reparatie-werk on
gunstig beïnvloeden. Door dezelfde oorzaak
wordt aan vakkennis en vakmanschap onvol
doende aandacht besteed.
GEBREK AAN VAKLUI
DOEN zich de aangestipte euvelen voor bij
auto's, in de bouwwereld is de toestand nog
veel treuriger. Ons kostbare nationale huizen-
bezit moet nu juist meer dan ooit goed wor
den onderhouden. In vele gevallen komt daar
van niet veel terecht. De huurders maken de
eigenaren een verwijt van onvoldoende on
derhoud. Daar ligt de oorzaak meer dan eens.
Nog meer gevallen van achterstand in on
derhoud worden opgelost als wij letten op het
magere huurbedrag dat de eigenaren in han
den krijgen tegenover de enorm gestegen kos
ten van reparatie-werkzaamheden. De derde
oorzaak van de achterstand in onderhoud vin
den wij in de totale afwezigheid van werk
krachten hiervoor en niemand spreekt dan
nog over geschoolde arbeidskrachten.
Het aantal klachten van mensen, die geen
binnenwerkzaamheden klaar kunnen krijgen,
neemt dagelijks toe. Steeds meer eigenaren
of huurders moeten een loodgieter soebatten
om kranen of goten te repareren of te ver
nieuwen. Het uitvoeren van onderhouds-schil-
derwerk tegen redelijke prijs wordt een da
gelijks moeilijker opgaaf.
De voornaamste oorzaak daarvan is vanzelf
sprekend het tekort aan arbeidskrachten. De
vakmensen kunnen het werk kiezen dat ze
het meest ligt. Wie zal zich dan bezighouden
met het opknappen van oude rommel als er
nieuwbouw te kust en te keur is te krijgen?
Bovendien eist de steeds meer gerationali
seerde nieuwbouw minder vakmanschap en
geeft, zij bovendien nog hogere lonen. Vele
opdrachtgevers van reparatie-werkzaamheden
willen weten waar ze met de kosten aan toe
zijn en vragen prijsopgaaf. Vallen de werk
zaamheden tegen, dan moet er natuurlijk
meer worden betaald en dan ontstaan er de
grootste moeilijkheden bij de uitvoering en de
betaling.
OOK KWESTIE VAN ORGANISATIE
DE kredietwaardigheid van de opdracht
gevers is een onderwerp temeer waar de aan
nemers zich over beraden. Waarom zou een
loodgieter of schilder zich pijnigen over de
vraag of een kleine huiseigenaar wel. betaalt
of een deel van de prijs afpingelt terwijl een
grote opdrachtgever niet zeurt en goed is voor
zijn geld.
Het zijn deze vragen, die een rol spelen bij
de steeds meer traag verlopende reparatie
werkzaamheden. Zij worden nog geaccen
tueerd door het gebrek aan organisatie bij het
uitvoeren van onderhoudswerk. Hierdoor gaan
vele uren verloren, worden de opdrachtgevers
ontevreden en wordt een bedrijf onrendabel.
Elders blijkt het dat goed georganiseerde on
derhoudsbedrijven een goede boterham ver
dienen.
Wij pleiten voor de vorming van meer ge
specialiseerde onderhoudsbedrijven in ver
schillende ambachtelijke sectoren. Zij zullen,
bevolkt door vakmenseneen uitstekende
functie vervullen in onze hedendaagse maat
schappij. Voor het overige is de stagnatie in
het 07iderhoud een vloek die samengaat met
de zegen van volledige werkgelegenheid. Bij
een geringe ruimte in arbeidskrachten zal zij
verdwijnen. Maar daar kunnoi wij in de
bouwwereld nog lang op wachten.
door het voedsel opgenomen
heeft. Klaarblijkelijk werkt de
eiwitrijke vis om zo te zeggen
als „afscheider" van overtollige
hoeveelheden zout. Voor het af
voeren van zout is echter vocht
nodig, waarmede het versterkte
dorstgevoel na het nuttigen van
vis verklaard is. Na de in de
laatste tijd opgedane weten
schappelijke kennis lijkt het
erop, dat vis het ideale verma-
geringsmiddel is. De gezegende
uitwerking van een visrijke voe
ding op het menselijk organisme
is zelfs tweeledig: het grote ei
witgehalte verhindert ten eerste
de vorming van vetlagen en ten
tweede onttrekt vis natrium en
het daarmede verbonden over
tollige vocht aan het lichaam.
Er zijn huisvrouwen die in deze
dagen een bezoek aan de vis
handelaar achterwege laten
omdat zij denken dat de sta
king in Scheveningen de vis
schaars maakt. Volgens de
Commissie Detailhandel in vis
van het hoofdbedrijfschap de
tailhandel vergissen zij zich
daarin: aanvoeren en prijs-
beeld bij de detailhandel wij
ken niet af van wat in andere
jaren in deze maand gebrui
kelijk is.
Ter verklaring hiervan wijst de
commisie op Het volgende: in
de eerste plaats draagt de sta
king een plaatselijk karakter,
de grootste aanvoerhaven IJ-
muiden wordt er niet door ge
troffen. Bovendien vallen ook
in Scheveningen de kotters, die
vaak als maatschap door de
eigenaren gezamenlijk wor
den geëxploiteerd zonder
vreemd personeel, buiten de
staking.
In januari is rondvis steeds
schaars. Dit artikel komt nor
maal ongeveer half februari
weer ruim aan de markt. Schol
is deze week in grote hoeveel
heden aan de afslag geweest
en werd daar voor binnenland
se consumptie verkocht tegen
normale prijzen. Toevallig was
gisterochtend de prijs in IJ-
muiden iets hoger. Dit werd
evenwel veroorzaakt door het
feit dat een aantal kotters in
Engeland is gaan marken. Een
feit dat geheel buiten de sta
king valt en zelfs een aanwij
zing is dat de noteringen in
Nederland niet hoger zijn dan
normaal.
Van moeilijkheden bij de haring
voorziening is de commisie
ook niet gebleken.
HOE ONDERHOUD IK
MIJN HUIS
Verschenen in de Bouwcen
trum Elementenreeks Uitgave
Bouwcentrum, Rotterdam
Prijs ƒ2,50.
De eertse versie van dit boekje
verscheen in 1961 en is met zeer
veel enthousiasme ontvangen.
Het boekje bevat een reeks van
raadgevingen en wenken over
het onderhoud van een huis en
maakt daarbij onderscheid tussen
hetgeen men over het algemeen
zelf kan (moet) doen, en het»
geen men beter aan de vak
man kan overlaten.
Het boekje bevat gegevens
over: vochtbestrijding, onder
houd van sanitair, schilderwerk,
aanrechtbladen, daken, schoor
stenen, vloeren, wanden en pla
fonds, regels voor zelfbehangen,
enz. enz. In elk Nederlands ge
zin behoort dit boekje aanwezig
te zijn. U kunt het bestellen via
de boekhandel.
(Adv.)
Gezelligheid maakt van een huis
een thuis. En... goede koffie ver
hoogt de gezelligheid. Buisman
maakt de koffie nog lekkerder.
Een schepje op een zetsel, dat is het
geheim van gezellige huisvrouwen.
HOE U UW KOFFIE OOK zer,
MET BUISMAN SMAAKT ZE
BETEftftOKPOEOfflKOFUEl
TIPS
U
KUNT
NIET
ALLES WETEN
(Nadruk verboden.)
drs HERMES.
9 DE ZAK VAN DE STOFZUI
GER kunt U weer stofdicht
maken door het goed aan de
binnenkant in te wrijven met
parafine.
9 IS DE SCHILDER GEWEEST
en heeft hij verfvlekken ach
ter gelaten, dan kunt U deze
verwijderen met verdunde
azijn of met wat terpentijn op
een oud lapje.
9 HEBT U VAAK LAST VAN
KOUDE VOETEN, dan most
U geen kousenbanden (sok
ophouders) dragen en bij het
opstaan direct uw schoenen
aantrekken in plaats van eerst
pantoffels te dragen.
SLIJTEN UW KINDEREN
VEEL KOUSEN? Wrijf de
schoenen van binnen in met
parafine.
0 EEN WIELRIJDER dient zijn
zadel zó te stellen, dat hij ten
alle tijde de grond met de
voet kan raken.
9 MELK- OF MATGLAS rei
nigt men met warme azijn en
zout.
9 EEN HUURDER mag bij ver
huizing meenemen al hetgeen
hij in het huis op eigen kos
ten heeft aangebracht, mits
zulks gedaan wordt zonder
beschadiigng van het gehuur
de.
9 TWINTIG DUIVEN verbrui
ken evenveel lucht als een
paard. Het hok moet dus
luchtig zijn. Vooral 's zomers.
KIPPEN EN PETERSELIE
zijn water en vuur. Het is
vergif voor deze dieren.
Tegengif: zure melk of azijn
aangemaakt met water.
moet u uw plafond
wat bijpleisteren er
hebt U last van vlug hare
Werden van het gips, voeg ei
dan een weinig spiritus aar
tofe.