10 TIPS FONDUE Engele wolkj es schaatsen leert hij niet alléén/ Neen moeder, Haarkrullers voor de Kerst VOOR WIE GEZELLIG WIL FRITUREN Pagina 10 DE VRIJE ZEEUW Zaterdag 21 december 1963 BIJ VORST Enkele recepten .VAN ZWARTE BEERTJES „MAM, mag ik ook schaatsen hebben? Alle kinderen uit de klas gaan schaatsenrijden. En ik wil óók zo graag mee doen!" Vol verwachting keek de achtjarige naar zijn moe der op. „Hè toe, mama. Ze gaan allemaal!", drong hij nog eens aan. Moeder begon te lachen. „Nou, vooruit dan. Ik zal wel zien dat ik een paar schaatsen voor je koop en dan kun je morgen gaan schaatsen op de vijver in het park. Is het zo goed?" Het gezicht van Ruud straalde. „Ja, fijn!", brulde hij en maakte door de kamer alvast schaatsbewegingen over het kleed. ,(Zal je me eens zien rijden!", schreeuwde hij enthousiast. Moeder schudde het hoofd en lachte maar eens. 's Mid dags ging ze naar een sportzaak en kocht voor haar jongen een paar schaatsen. Zo, die had zijn zin en kan zaterdag op het ijs gaan oefenen. Het zou voorlopig wel niets anders worden dan glijden en vallen, maar ja, dat hoort er nu eenmaal bij en zo hebben we het tenslotte allemaal ge leerd. VAN ENTHOUSIASME NAAR ONZEKERHEID TOEN de zaterdag was aan gebroken, wist de kleine knaap niet hoe vlug hij zijn middagboterham naar binnen moest werken. „Gaan jullie met me mee?", vroeg hij, een nieuwe boterham smerend. „Nee, pappa en mamma moe ten de stad in om boodschap pen te doen. Ga jij maar met je vriendjes naar de vijver, daar kun je naar hartelust oefenen. Wij zijn na een uur tje ongeveer weer thuis. Als je dus thuiskomt, zijn we er al", antwoordde moeder. OPVOEDING Het gezicht van Rudy be trok. ..Kan het écht niet?", wilde hij nog weten. „Nee, heus niet. We moeten die boodschappen beslist doen". „Oh, nou vooruit dan maar", bromde hij en zijn gezichtje stond minder vrolijk. Na het eten vertrok hij met de schaatsen onder zijn arm. Even later gingen vader en moeder naar de stad. Op de vijver ontmoette Rudy zijn vriendjes, waarvan er ver schillende waren, die reeds aardig met de schaatsen over weg kondén. „Ha Ruud! Kom d'r ook op, jö!", riepen de jongens en Rudy begon zijn schaatsen onder te binden, zoals moeder hét hem had voorgedaan. Zo enthousiast als hij was geweest, zo onzeker voelde hij zich nu. Tenslotte had hij nog nooit op schaatsen gestaan en in de korte tijd, dat hij even aan de kant had staan kijken, had hij verschillende kinderen, al een duikeling zien maken. EEN PSYCHOLOGISCHE OPLAWAAI RUDY was een lieve, zach te, wat verlegen jongen, die 'al op de kleuterschool wat aanpassingsmoeilijkheden had. Hij was altijd bang, trok zich snel terug en probeerde zo nu en dan door overdreven stoer doen zijn figuur te redden en zjjn minderwaardigheidsidee te verbergen. Nu hy voor het feit stond, wilde hij zich niet laten ken nen, maar zijn hartje bonsde verschrikkelijk. Hij zag nie mand die hij om hulp durfde vragen. Maar hij was zo bang een slecht figuur te slaan tegenover die andere jongens. Voorzichtig keek hij om zich heen. Keken ze naar hem? Neen. de kinderen waren al lemaal weer druk bezig. Al zijn spieren stijf houdend gleed hij langzaam van de oever weg. Maar hup, daar zwikte hij door zijn linker enkel. Tjonge, wat viel dat tegen te staan op die smalle ijzertjes! Hij bleef staan. Verderop zag hij ook klei ne kinderen die nog niet kon den schaatsen maar die hin gen aan een stok, die vader en moeder tussen zich in hiel den. Waren pappa en mamma maar hier, dan konden ze hem helpen. Daar kwamen de andere jongens weer terug. „Kom nu, jö!", riepen ze naar hem. Met de moed der wanhoop pro beerde hij op zijn schaatsen te staan en sloeg de benen uit. Hevig met armen en benen, zwaaiend om niet voorover of achterover te vallen, sukkelde de jongen over het ijs. Anderen schaat sten meer of minder goed om hem heen. Plotseling, boem daar ging Rudy onderuit. Hij schrok ontzettend! Een alge meen gelach om hem heen. Met een hoofd rood van schaamte krabbelde hij over eind. Verdriet en woede stre den om de voorrang. In een plotselinge moedige opwel ling probeerde hij het nog maals, maar weer viel hij ondersteboven. Machteloos voelde hij zich tegenover het schaterlachen van de anderen en hopeloos alleen! „Ach jö, je kan d'r niks van!", brulde er een. LAAT ZE NIET ALLEEN STAAN DE tranen sprongen Rudy in de ogen. Sloeg hij even een figuur! Zonder 'n woord te zeggen, krabbelde hij naar de kant, bond z'n schaatsen af en ging naar huis. Onderweg kwamen de zenuwen los en huilde hij. Thuisgekomen vond hij de deur op slot, want het uurtje was nog niet om en vader en moeder waren niet thuis. In het portiek stond hij nog te huilen toen zijn ouders aan kwamen. „Ik ga nooit meer schaatsen!", snikte hij en wierp de schaatsen in een hoek. Kereltjes als deze Rudy zijn er wel meer. En wij volwas- De loodgieters hebben het tegenwoordig zó druk, dat ze weinig tijd over houden voor kleine reparaties. Zorg er dus voor, dat de waterlei ding niet bevriest. De bij voor- en achtergevel liggende buizen kunt u het beste bekleden met een lap wollen stof, b.v. van een oude deken, of omwikkelen met stro of krantenpapier. Afsluiten van de hoofdkraan heeft geen zin als u niet te vens al het zich in de buizen bevindende water aftapt. Doe daarom eerst de hoofdkraan dicht en zet daarna de af tapkranen open, na daar kleine bakjes onder te heb ben geplaatst. Is de W.C. buitenshuis, vol sta dan niet met het omwik kelen van de zichtbare bui zen, maar draai ook een sterke gloeilamp in de daar aanwezige fitting en laat de lamp dag en nacht branden zo lang het vriest. Deze veel al juist voldoende warmte om bevriezing te voorkomen. Breng tochtstrip, tochtband of stroken krantenpapier aan Op plaatsen waar een koude wind binnendringt. Grote kieren onder de deuren kunt u opvullen met een jute zak of een dun matje. Scherm bij strenge vorst of Ü'zige wind de spougaten in de buitenmuren af door p'a- ten karton of plankjes. Deze moeten direct worden ver- wyderd zodra de vorst voor bij is, daar er anders schim melvorming onder de vloe ren optreedt. Ledig 's avonds de stortbak ken van de waterclosets. Worden ze 's nachts gebruikt, dan even vol laten lopen, het stopkraantje weer sluiten en doorspoelen. Is het water in de closetpot bevroren, dan geen héét water er in gooien, want dit kan de pot doen barsten, maar b.v. 't reeds lauw ge worden afwaswater er in wegspoelen. Niet doortrek ken met koud water, maar die dag(en) teiltjes lauw water gebruiken. Sluit de ventilatie-openingen van badkamer en douchecel zo lang ze niet worden ge bruikt en laat de deur open naar de warmere gang. Denk er om dc waakvlam van uw geyser te doven als de waterleiding wordt afge sloten. Open eerst de hoofd kraan van de waterleiding voor u het gas weer aan steekt! senen moeten trachten hun gedachtengang te volgen. Na tuurlijk willen we van der gelijke verlegen en met min derwaardigheidscomplex be hepte knaapjes graag kerels maken. Maar we moeten wel voorzichtig zijn in de manier waarop we dit doen. Wan neer we ze zo maar er alleen op uitsturen en overleveren aan wrede kritiek van ande re kinderen, dan pakt het he lemaal verkeerd uit en krij gen ze een psychologische dreun. WIJ HEBBEN EEN OPDRACHT ONZE taak als ouders bestaat hierin dergelijke kinderen niet eerder voor het forum te plaat sen, dan nadat we ze gewapend hebben en zij zich figuurlijk kunnen verweren. In het algemeen mogen de ouders een kind niet alléén de eerste schreden op het gladde ijs laten maken. Zij moeten het altijd eerst leren op de gladde ijzers te staan, het helpen voor uitkomen, zorgen dat het geen lelijke smak maakt als het bij de eerste slagen onderuit glijdt, de losgaande schaatsen nog eens beter onderbinden en 't verge zellen, zodat het zich niet hope loos alleen voelt. Zeker dit in z'n hartje zo ang stige joch moeten we zelf aan moedigen, stimuleren, prijzen en onderwijzen. Presteert het een maal iets en kan het zich rede lijk op de been houden, dan be seft het wel dat een keertje val len helemaal niet zo erg is, dan is het gewapend, want het kan er toch o.l iets van. Dan past zo'n kind zich veel gemakkelijker bij de anderen aan en behoeven er geen psychologische schokken te ontstaan die zich soms veel later op ander terrein wreken. Natuurlijk moeten we onze kinderen ook niet als suikerpop jes behandelen, maar enige extra medewerking en begrip moeten we toch wel opbrengen als het iets wil leren, als het wil mee doen met de anderen. (Nadruk verboden.) (Adv.) ZONDER SPATTEN-ZONDER WALM Zo langzamerhand raakt de fondue in Nederland ingeburgerd. Dit kaasgerecht, dat gerust als een hele maaltijd kan worden ge- sien, stamt uit Zwitserland en men vond dan ook in de meeste fondue-recepten. Zwitserse kaassoorten vermeld. De ervaring heeft echter geleerd, dat men met een niet te oude volvette Nederlandse kaas ook een heerlijke fondue kan maken. Een fondwemaai kan men geven op momenten waarop men gezellig bijeen zit en be hoefte heeft aan een maagvulling. Het fondue eten is een soort ceremonie. Een rechaud (spirituscomfoor) wordt op tafel gezet, de fonduepan (caquelon genaamd) met de fondue erin wordt hier op zo warm gehouden, dat de fondue zachtjes blijft pruttelen. Een mandje met stukken stokbrood staat er bij. Men schaart zich om de tafel, ieder prikt een stukje stokbrood aan zijn vork (een spe ciale fonduevork heeft een extra lange steel), doopt dit in de fon due en peuzelt het dan op. Soms valt zo'n stukje brood in de fon due en het goede gebruik wil dan, dat degene die dit op zijn ge weten heeft een rondje schuldig is. De fondue kan ook eerst in een normale pan worden klaar ge maakt en daarna overgegoten in de caquelon. Een fondue moet in ieder geval met een droge witte wijn worden gemaakt. Een eenvoudige landwijn kan men heel goed gebruiken, mits hij dus niet zoet is. Dezelfde wijn kan men bij de fondue presenteren en tot slot een kop koffie met erin een scheutje kirsch drinken. FONDUE GOUDA Havermout-schuimpjes in een kring van veertien engeltjes: 's Avonds als ik slapen ga Volgen me veertien engeltjes na Twee aan mijn hoofdeind Twee aan mijn voeteneind Twee aan mijn rechterzij Twee aan mijn linkerzij Twee, die mij dekken Twee, die mij wekken Twee, die mij wijzen Naar 's Hemels paradijzen. Engelewolkjes kunt U op twee manieren serveren. U kunt de luchtige schuimpjes, als ze klaar zijn, op een schaal rangschikken en de kring van veertien engeltjes erom heen zetten. Eventueel plaatst U midden op de schaal een kaarsje, dat maakt het nóg feeste lijker. Op die manier kunt U de engelewolk jes bij de thee of by de koffie geven. De tweede manier om uw eigengemaakte „engelewolkjes" op te dienen is als dessert. In een glazen schaal rangschikt U de wolkjes en giet hierover wat puddingsaus of verdunde jam. Eventueel kunt U het geheel garneren met slagroom. De kring van engeltjes zet U in dit geval om de schaal inplaats van erop. Ook het kaarsje komt ernaast te staan. DE WOLKJES heen (niet kloppen meer). Beleg een bakblik met ouwel, of met vetvrij papier. Beboter voor dit laatste het bakblik en ook het papier. Leg er bergjes van het eiwitschuim op en laat ze midden in de oven in ongeveer 1 uur droog worden. Neem ze dan van het bakblik (breek de ouwel erlangs weg) en bewaar ze in een goed gesloten trommeltje. Bak ze als volgt: In de gasoven zonder thermostaat: Verwarm de oven 3 minuten voor, zet het bakblik mid den in de oven, temper de vlammen tot zeer klein (een zeer lauwe oven) en laat de schuimpjes er 1 uur in drogen. In de gasoven met thermostaat: Op cijfer één 1 uur. In de elektrische oven met temperatuur- regelaar: 1 uur op 125° C. In de elektrische oven met 2 ovenschake laars: 40 minuten Bo-01 (ventileer steeds); 20 minuten Bl-01; 10 minuten beide uit. DE ENGELTJES Die zijn heel makkeiyk en heel lekker te maken. Leest U onderstaand recept maar eens door: Voor 20 stuks: 2 eiwitten, mespunt zout, één theelepel azijn, 1 pakje vanil lesuiker, 100 g (S eetl.) suiker. 20 g 3 eetl.) havermout, ouwel of vetvrij papier. Klop het eiwit met een garde of elektri sche handklutser, voeg het zout en de azijn toe. Klop zolang totdat het bijna stijf is, doe er dan lepel bij lepel de suiker bij en de vanil lesuiker, blijf kloppen totdat het eiwit glan zend wordt en zó styf, dat het in punten blijft staan. Schep er nu vlug de havermout door- Veertien in getal, net als in het bekende rijmpje. Op het plaatje kunt U zien, dat ze uw eigengebakken schuimpjes „afronden", ze staan er in een kring omheen. Echt iets voor de kinderen om te maken als ze niet buiten kunnen spelen. Ook de héle kleintjes kunnen meehelpen want ze zijn erg makkelijk te ma ken. Hieronder volgt de eenvoudigste manier om het te doen: Neem een stuk stevig, maar niet te dik papier van 75 cm lang en S'A cm breed. Trek daarop om de 2Vb cm een dwarslijntje (dat zijn dus 27 lijntjes). Als dat gebeurd is het papier op die lijntjes zig-zag opvouwen. Daarna op het eerste vlakje van 2Vs cm breed de helft van het engeltje tekenen zoals hierbij afgebeeld. Dan de stukken, die buiten het het engeltje vallen, wegknippen en de strook uittrekken. Met een stukje doorzichtig plak band het begin en het eind aan elkaar vast maken, zodat een kring ontstaat. En daarnadaarna kunnen de kinderen hun fantasie vrü spel laten door de engeltjes met kleurpotloden lieve, vrolijke, lachende of pruilende gezichtjes te geven. Of door ze alle maal een andere kleur te geven. Een pan op de caquelon wordt met een. knoflook teentje inge wreven, per persoon 1 dl droge witte wijn erin geschonken en verwarmd tot de wijn gaat brui sen. Dan wordt er ook. uieer per persoon 150 a 200 gr. heel fijn gesneden jong belegen Goudse kaas aan toegevoegd. Onder voortdurend roeren met een gar de laat men het mengsel weer aan de kook komen, laat het ge heel zachtjes doorkoken en blijft met de garde doorkloppen tot de kaas is opgelost en een mooi gladde massa is ontstaan. De fon due wordt nu met wat aange mengde maizena bijgebonden en zonodig met wat zout, peper en noot op smaak afgemaakt. De massa is nu mooi smeuig en Kirsch afgemaakt. De Parijse haarkunstenaar Serge Simon heeft zijn Kerstcollectie kapsels voor deze Kerstdagen extra exclusief gemaakt door ge bruik te maken van haarkrullers. Mooi? Dat moet ieder voor zich uitmaken, maar apart is het ze ker. (Adv.) trekt bij het omhoog tillen van de garde in draden. Tot slot wordt er nog 1 dessertlepel kirschuiasser per persoon door geklopt, - w FONDUE KERNHEM Wanneer men een fondue wil bereiden met een bijzonder fijne smaak en aroma, dan kan men het recept van fondue Gouda aanhouden, maar gebruik per persoon op 1 dl droge wijn, 100 gr. fijn gesneden jonge Goudse kaas en 100 gr. Kernhemse kaas. ALKOHOLVRIJE FONDUE'S Hiervoor kan het recept van een Fondue Gouda worden ge bruikt, maar de droge witte wijn wordt vervangen door een niet zoete alkoholvrije vruchtenwijn of door b.v. Rivella. Natuurlijk wordt de fondue nu ook niet met Gerechten die enigszins anders worden bereid, maar ook in een caquelon kunnen worden opgediend en evenals de fondue met stokbrood gegeten, zijn de verschillende kaasdips. KAASDIP 50 gr. boter wordt in een pan of in de caquelon gesmolten, 50 gr. bloem er droog door gedaan en scheutje voor scheutje onder voortdurend roeren een Vs liter mooi glad gebonden saus is ver kregen, 250 gr. in stukjes gesne den belegen Goudse kaas of ge raspte oude kaas wordt hierin opgelost, de saus met 2 los ge roerde eierdooiers en zo nodig met zout en peper afgemaakt en in de caqueton op de rechaud warm gehouden. KRUIDENDIP Van 50 gr. boter50 gr. bloem, 4 dl bouillon (van een tabletje) en 1 dl melk wordt een giad gebonden saus gemaakt waarin 150 gr. geraspte kaas wordt op gelost. Tot slot worden aan de saus een hele rauwe geraspte ui en fijngehakte bieslook, kervel en peterselie (tezamen 1 kopje vol) toegevoegd. Zonodig de dip met nog wat peper en zout op smaak afmaken, TOMATENDIP In 50 gr. boter wordt 1 fijn gehakte uitje goudbruin gefruit. Daarna 1 klein blikje tomaten puree en 50 gr. bloem ei-door ge roerd, waarna scheutje voor scheutje 4 dl bouillon (van een tabletje) onder voortdurend roe ren wordt toegevoegd. In de paus die mooi glad gebonden moet zijn, wordt 250 gr. geraspte kaas opgelost, waarna de saus met 1 dl room en met zout, peper en wat fijn gesneden peterselie op smaak wordt afgemaakt. CHAMPIGNONDIP 200 gr. champignons worden goed schoongemaakt, in kleine stukjes gehakt en in 4 dl water in 5 minuien gaar gekookt. In de caquelon laat men 50 gr. bo ter smelten waarna 50 gr. bloem wordt toegevoegd en er met be hulp van champignonnat een glad gebonden saus van gemaakt wordt. Nu wordt 50 gr. heel fijn gesneden ham, 150 gr. heel fijn gesneden jong belegen Goudse kaas door de saus geroerd. Waar schijnlijk zal de saus met nog wat zout, peper en aroma en desgewenst wat gehakte peter selie op smaak moeten worden afgemaakt. BLUÈFORTDIP 1 pond bleekselderij wordt in 3 dl water gaar gekookt (in plaats van verse bleekselderij uit blik met het vocht worden ge bruikt). De selderijstengels wor den fijn gesneden. 2 eieren wor den in een pannetje gestopt en met 3 dl bleekselderijnat en l'/i dl melk onder voortdurend roe ren aan de kook gebracht. 150 gr, fijngehakte bluefort wordt hier in opgelost. De fijngesneden sel derijstengels erbij gedaan en zo mogelijk ook wat fijngehakt sel- derijgroen toegevoegd. De saus moet nu nog met ongeveer 20 gr. aangemengde maizena worden gebonden. De dip is hartig ge noeg en behoeft dus niet extra op smaak te worden afgemaakt (Adv.) Boekhandel DE SANDE

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1963 | | pagina 10