10 TIPS
FONDUE
Engele wolkj es
schaatsen leert hij niet alléén/
Neen moeder,
Haarkrullers voor de Kerst
VOOR
WIE
GEZELLIG
WIL
FRITUREN
Pagina 10
DE VRIJE ZEEUW
Zaterdag 21 december 1963
BIJ VORST
Enkele recepten
.VAN
ZWARTE
BEERTJES
„MAM, mag ik ook schaatsen hebben? Alle kinderen uit
de klas gaan schaatsenrijden. En ik wil óók zo graag mee
doen!" Vol verwachting keek de achtjarige naar zijn moe
der op. „Hè toe, mama. Ze gaan allemaal!", drong hij nog
eens aan.
Moeder begon te lachen. „Nou, vooruit dan. Ik zal wel
zien dat ik een paar schaatsen voor je koop en dan kun je
morgen gaan schaatsen op de vijver in het park. Is het zo
goed?" Het gezicht van Ruud straalde. „Ja, fijn!", brulde
hij en maakte door de kamer alvast schaatsbewegingen
over het kleed. ,(Zal je me eens zien rijden!", schreeuwde
hij enthousiast.
Moeder schudde het hoofd en lachte maar eens. 's Mid
dags ging ze naar een sportzaak en kocht voor haar jongen
een paar schaatsen. Zo, die had zijn zin en kan zaterdag op
het ijs gaan oefenen. Het zou voorlopig wel niets anders
worden dan glijden en vallen, maar ja, dat hoort er nu
eenmaal bij en zo hebben we het tenslotte allemaal ge
leerd.
VAN ENTHOUSIASME
NAAR ONZEKERHEID
TOEN de zaterdag was aan
gebroken, wist de kleine
knaap niet hoe vlug hij zijn
middagboterham naar binnen
moest werken. „Gaan jullie
met me mee?", vroeg hij, een
nieuwe boterham smerend.
„Nee, pappa en mamma moe
ten de stad in om boodschap
pen te doen. Ga jij maar met
je vriendjes naar de vijver,
daar kun je naar hartelust
oefenen. Wij zijn na een uur
tje ongeveer weer thuis. Als
je dus thuiskomt, zijn we er
al", antwoordde moeder.
OPVOEDING
Het gezicht van Rudy be
trok. ..Kan het écht niet?",
wilde hij nog weten. „Nee,
heus niet. We moeten die
boodschappen beslist doen".
„Oh, nou vooruit dan maar",
bromde hij en zijn gezichtje
stond minder vrolijk.
Na het eten vertrok hij met
de schaatsen onder zijn arm.
Even later gingen vader en
moeder naar de stad. Op de
vijver ontmoette Rudy zijn
vriendjes, waarvan er ver
schillende waren, die reeds
aardig met de schaatsen over
weg kondén. „Ha Ruud! Kom
d'r ook op, jö!", riepen de
jongens en Rudy begon zijn
schaatsen onder te binden,
zoals moeder hét hem had
voorgedaan.
Zo enthousiast als hij was
geweest, zo onzeker voelde
hij zich nu. Tenslotte had hij
nog nooit op schaatsen gestaan
en in de korte tijd, dat hij
even aan de kant had staan
kijken, had hij verschillende
kinderen, al een duikeling
zien maken.
EEN PSYCHOLOGISCHE
OPLAWAAI
RUDY was een lieve, zach
te, wat verlegen jongen, die
'al op de kleuterschool wat
aanpassingsmoeilijkheden had.
Hij was altijd bang, trok zich
snel terug en probeerde zo nu
en dan door overdreven stoer
doen zijn figuur te redden en
zjjn minderwaardigheidsidee
te verbergen.
Nu hy voor het feit stond,
wilde hij zich niet laten ken
nen, maar zijn hartje bonsde
verschrikkelijk. Hij zag nie
mand die hij om hulp durfde
vragen. Maar hij was zo bang
een slecht figuur te slaan
tegenover die andere jongens.
Voorzichtig keek hij om zich
heen. Keken ze naar hem?
Neen. de kinderen waren al
lemaal weer druk bezig. Al
zijn spieren stijf houdend
gleed hij langzaam van de
oever weg. Maar hup, daar
zwikte hij door zijn linker
enkel. Tjonge, wat viel dat
tegen te staan op die smalle
ijzertjes! Hij bleef staan.
Verderop zag hij ook klei
ne kinderen die nog niet kon
den schaatsen maar die hin
gen aan een stok, die vader
en moeder tussen zich in hiel
den. Waren pappa en mamma
maar hier, dan konden ze
hem helpen.
Daar kwamen de andere
jongens weer terug. „Kom nu,
jö!", riepen ze naar hem. Met
de moed der wanhoop pro
beerde hij op zijn schaatsen
te staan en sloeg de benen
uit. Hevig met armen en
benen, zwaaiend om niet
voorover of achterover te
vallen, sukkelde de jongen
over het ijs. Anderen schaat
sten meer of minder goed om
hem heen. Plotseling, boem
daar ging Rudy onderuit. Hij
schrok ontzettend! Een alge
meen gelach om hem heen.
Met een hoofd rood van
schaamte krabbelde hij over
eind. Verdriet en woede stre
den om de voorrang. In een
plotselinge moedige opwel
ling probeerde hij het nog
maals, maar weer viel hij
ondersteboven. Machteloos
voelde hij zich tegenover het
schaterlachen van de anderen
en hopeloos alleen! „Ach jö,
je kan d'r niks van!", brulde
er een.
LAAT ZE NIET
ALLEEN STAAN
DE tranen sprongen Rudy
in de ogen. Sloeg hij even
een figuur! Zonder 'n woord
te zeggen, krabbelde hij naar
de kant, bond z'n schaatsen af
en ging naar huis. Onderweg
kwamen de zenuwen los en
huilde hij.
Thuisgekomen vond hij de
deur op slot, want het uurtje
was nog niet om en vader en
moeder waren niet thuis. In
het portiek stond hij nog te
huilen toen zijn ouders aan
kwamen. „Ik ga nooit meer
schaatsen!", snikte hij en
wierp de schaatsen in een
hoek.
Kereltjes als deze Rudy zijn
er wel meer. En wij volwas-
De loodgieters hebben het
tegenwoordig zó druk, dat ze
weinig tijd over houden voor
kleine reparaties. Zorg er
dus voor, dat de waterlei
ding niet bevriest.
De bij voor- en achtergevel
liggende buizen kunt u het
beste bekleden met een lap
wollen stof, b.v. van een
oude deken, of omwikkelen
met stro of krantenpapier.
Afsluiten van de hoofdkraan
heeft geen zin als u niet te
vens al het zich in de buizen
bevindende water aftapt. Doe
daarom eerst de hoofdkraan
dicht en zet daarna de af
tapkranen open, na daar
kleine bakjes onder te heb
ben geplaatst.
Is de W.C. buitenshuis, vol
sta dan niet met het omwik
kelen van de zichtbare bui
zen, maar draai ook een
sterke gloeilamp in de daar
aanwezige fitting en laat de
lamp dag en nacht branden
zo lang het vriest. Deze veel
al juist voldoende warmte
om bevriezing te voorkomen.
Breng tochtstrip, tochtband
of stroken krantenpapier aan
Op plaatsen waar een koude
wind binnendringt. Grote
kieren onder de deuren kunt
u opvullen met een jute zak
of een dun matje.
Scherm bij strenge vorst of
Ü'zige wind de spougaten in
de buitenmuren af door p'a-
ten karton of plankjes. Deze
moeten direct worden ver-
wyderd zodra de vorst voor
bij is, daar er anders schim
melvorming onder de vloe
ren optreedt.
Ledig 's avonds de stortbak
ken van de waterclosets.
Worden ze 's nachts gebruikt,
dan even vol laten lopen, het
stopkraantje weer sluiten en
doorspoelen.
Is het water in de closetpot
bevroren, dan geen héét
water er in gooien, want dit
kan de pot doen barsten,
maar b.v. 't reeds lauw ge
worden afwaswater er in
wegspoelen. Niet doortrek
ken met koud water, maar
die dag(en) teiltjes lauw
water gebruiken.
Sluit de ventilatie-openingen
van badkamer en douchecel
zo lang ze niet worden ge
bruikt en laat de deur open
naar de warmere gang.
Denk er om dc waakvlam
van uw geyser te doven als
de waterleiding wordt afge
sloten. Open eerst de hoofd
kraan van de waterleiding
voor u het gas weer aan
steekt!
senen moeten trachten hun
gedachtengang te volgen. Na
tuurlijk willen we van der
gelijke verlegen en met min
derwaardigheidscomplex be
hepte knaapjes graag kerels
maken. Maar we moeten wel
voorzichtig zijn in de manier
waarop we dit doen. Wan
neer we ze zo maar er alleen
op uitsturen en overleveren
aan wrede kritiek van ande
re kinderen, dan pakt het he
lemaal verkeerd uit en krij
gen ze een psychologische
dreun.
WIJ HEBBEN EEN
OPDRACHT
ONZE taak als ouders bestaat
hierin dergelijke kinderen niet
eerder voor het forum te plaat
sen, dan nadat we ze gewapend
hebben en zij zich figuurlijk
kunnen verweren.
In het algemeen mogen de
ouders een kind niet alléén de
eerste schreden op het gladde
ijs laten maken. Zij moeten het
altijd eerst leren op de gladde
ijzers te staan, het helpen voor
uitkomen, zorgen dat het geen
lelijke smak maakt als het bij de
eerste slagen onderuit glijdt, de
losgaande schaatsen nog eens
beter onderbinden en 't verge
zellen, zodat het zich niet hope
loos alleen voelt.
Zeker dit in z'n hartje zo ang
stige joch moeten we zelf aan
moedigen, stimuleren, prijzen en
onderwijzen. Presteert het een
maal iets en kan het zich rede
lijk op de been houden, dan be
seft het wel dat een keertje val
len helemaal niet zo erg is, dan
is het gewapend, want het kan
er toch o.l iets van. Dan past zo'n
kind zich veel gemakkelijker bij
de anderen aan en behoeven er
geen psychologische schokken te
ontstaan die zich soms veel later
op ander terrein wreken.
Natuurlijk moeten we onze
kinderen ook niet als suikerpop
jes behandelen, maar enige extra
medewerking en begrip moeten
we toch wel opbrengen als het
iets wil leren, als het wil mee
doen met de anderen.
(Nadruk verboden.)
(Adv.)
ZONDER SPATTEN-ZONDER WALM
Zo langzamerhand raakt de fondue in Nederland ingeburgerd.
Dit kaasgerecht, dat gerust als een hele maaltijd kan worden ge-
sien, stamt uit Zwitserland en men vond dan ook in de meeste
fondue-recepten. Zwitserse kaassoorten vermeld. De ervaring heeft
echter geleerd, dat men met een niet te oude volvette Nederlandse
kaas ook een heerlijke fondue kan maken. Een fondwemaai kan
men geven op momenten waarop men gezellig bijeen zit en be
hoefte heeft aan een maagvulling. Het fondue eten is een soort
ceremonie. Een rechaud (spirituscomfoor) wordt op tafel gezet,
de fonduepan (caquelon genaamd) met de fondue erin wordt hier
op zo warm gehouden, dat de fondue zachtjes blijft pruttelen. Een
mandje met stukken stokbrood staat er bij. Men schaart zich om
de tafel, ieder prikt een stukje stokbrood aan zijn vork (een spe
ciale fonduevork heeft een extra lange steel), doopt dit in de fon
due en peuzelt het dan op. Soms valt zo'n stukje brood in de fon
due en het goede gebruik wil dan, dat degene die dit op zijn ge
weten heeft een rondje schuldig is.
De fondue kan ook eerst in een normale pan worden klaar ge
maakt en daarna overgegoten in de caquelon. Een fondue moet
in ieder geval met een droge witte wijn worden gemaakt. Een
eenvoudige landwijn kan men heel goed gebruiken, mits hij dus
niet zoet is. Dezelfde wijn kan men bij de fondue presenteren en
tot slot een kop koffie met erin een scheutje kirsch drinken.
FONDUE GOUDA
Havermout-schuimpjes in een kring van
veertien engeltjes:
's Avonds als ik slapen ga
Volgen me veertien engeltjes na
Twee aan mijn hoofdeind
Twee aan mijn voeteneind
Twee aan mijn rechterzij
Twee aan mijn linkerzij
Twee, die mij dekken
Twee, die mij wekken
Twee, die mij wijzen
Naar 's Hemels paradijzen.
Engelewolkjes kunt U op twee manieren
serveren. U kunt de luchtige schuimpjes, als
ze klaar zijn, op een schaal rangschikken en
de kring van veertien engeltjes erom heen
zetten. Eventueel plaatst U midden op de
schaal een kaarsje, dat maakt het nóg feeste
lijker. Op die manier kunt U de engelewolk
jes bij de thee of by de koffie geven.
De tweede manier om uw eigengemaakte
„engelewolkjes" op te dienen is als dessert. In
een glazen schaal rangschikt U de wolkjes en
giet hierover wat puddingsaus of verdunde
jam. Eventueel kunt U het geheel garneren
met slagroom. De kring van engeltjes zet U
in dit geval om de schaal inplaats van erop.
Ook het kaarsje komt ernaast te staan.
DE WOLKJES
heen (niet kloppen meer). Beleg een bakblik
met ouwel, of met vetvrij papier. Beboter voor
dit laatste het bakblik en ook het papier. Leg
er bergjes van het eiwitschuim op en laat ze
midden in de oven in ongeveer 1 uur droog
worden. Neem ze dan van het bakblik (breek
de ouwel erlangs weg) en bewaar ze in een
goed gesloten trommeltje. Bak ze als volgt:
In de gasoven zonder thermostaat: Verwarm
de oven 3 minuten voor, zet het bakblik mid
den in de oven, temper de vlammen tot zeer
klein (een zeer lauwe oven) en laat de
schuimpjes er 1 uur in drogen.
In de gasoven met thermostaat: Op cijfer
één 1 uur.
In de elektrische oven met temperatuur-
regelaar: 1 uur op 125° C.
In de elektrische oven met 2 ovenschake
laars: 40 minuten Bo-01 (ventileer steeds);
20 minuten Bl-01; 10 minuten beide uit.
DE ENGELTJES
Die zijn heel makkeiyk en heel lekker te
maken. Leest U onderstaand recept maar eens
door:
Voor 20 stuks: 2 eiwitten, mespunt zout, één
theelepel azijn, 1 pakje vanil
lesuiker, 100 g (S eetl.) suiker.
20 g 3 eetl.) havermout,
ouwel of vetvrij papier.
Klop het eiwit met een garde of elektri
sche handklutser, voeg het zout en de azijn
toe. Klop zolang totdat het bijna stijf is, doe
er dan lepel bij lepel de suiker bij en de vanil
lesuiker, blijf kloppen totdat het eiwit glan
zend wordt en zó styf, dat het in punten blijft
staan. Schep er nu vlug de havermout door-
Veertien in getal, net als in het bekende
rijmpje. Op het plaatje kunt U zien, dat ze
uw eigengebakken schuimpjes „afronden", ze
staan er in een kring omheen. Echt iets voor
de kinderen om te maken als ze niet buiten
kunnen spelen. Ook de héle kleintjes kunnen
meehelpen want ze zijn erg makkelijk te ma
ken. Hieronder volgt de eenvoudigste manier
om het te doen:
Neem een stuk stevig, maar niet te dik
papier van 75 cm lang en S'A cm breed. Trek
daarop om de 2Vb cm een dwarslijntje (dat
zijn dus 27 lijntjes). Als dat gebeurd is het
papier op die lijntjes zig-zag opvouwen.
Daarna op het eerste vlakje van 2Vs cm breed
de helft van het engeltje tekenen zoals hierbij
afgebeeld. Dan de stukken, die buiten het
het engeltje vallen, wegknippen en de strook
uittrekken. Met een stukje doorzichtig plak
band het begin en het eind aan elkaar vast
maken, zodat een kring ontstaat.
En daarnadaarna kunnen de kinderen
hun fantasie vrü spel laten door de engeltjes
met kleurpotloden lieve, vrolijke, lachende of
pruilende gezichtjes te geven. Of door ze alle
maal een andere kleur te geven.
Een pan op de caquelon wordt
met een. knoflook teentje inge
wreven, per persoon 1 dl droge
witte wijn erin geschonken en
verwarmd tot de wijn gaat brui
sen. Dan wordt er ook. uieer per
persoon 150 a 200 gr. heel fijn
gesneden jong belegen Goudse
kaas aan toegevoegd. Onder
voortdurend roeren met een gar
de laat men het mengsel weer
aan de kook komen, laat het ge
heel zachtjes doorkoken en blijft
met de garde doorkloppen tot de
kaas is opgelost en een mooi
gladde massa is ontstaan. De fon
due wordt nu met wat aange
mengde maizena bijgebonden en
zonodig met wat zout, peper en
noot op smaak afgemaakt. De
massa is nu mooi smeuig en Kirsch afgemaakt.
De Parijse haarkunstenaar Serge
Simon heeft zijn Kerstcollectie
kapsels voor deze Kerstdagen
extra exclusief gemaakt door ge
bruik te maken van haarkrullers.
Mooi? Dat moet ieder voor zich
uitmaken, maar apart is het ze
ker.
(Adv.)
trekt bij het omhoog tillen van
de garde in draden. Tot slot
wordt er nog 1 dessertlepel
kirschuiasser per persoon door
geklopt,
- w
FONDUE KERNHEM
Wanneer men een fondue wil
bereiden met een bijzonder fijne
smaak en aroma, dan kan men
het recept van fondue Gouda
aanhouden, maar gebruik per
persoon op 1 dl droge wijn, 100
gr. fijn gesneden jonge Goudse
kaas en 100 gr. Kernhemse kaas.
ALKOHOLVRIJE FONDUE'S
Hiervoor kan het recept van
een Fondue Gouda worden ge
bruikt, maar de droge witte wijn
wordt vervangen door een niet
zoete alkoholvrije vruchtenwijn
of door b.v. Rivella. Natuurlijk
wordt de fondue nu ook niet met
Gerechten die enigszins anders worden bereid, maar ook
in een caquelon kunnen worden opgediend en evenals
de fondue met stokbrood gegeten, zijn de verschillende
kaasdips.
KAASDIP
50 gr. boter wordt in een pan
of in de caquelon gesmolten, 50
gr. bloem er droog door gedaan
en scheutje voor scheutje onder
voortdurend roeren een Vs liter
mooi glad gebonden saus is ver
kregen, 250 gr. in stukjes gesne
den belegen Goudse kaas of ge
raspte oude kaas wordt hierin
opgelost, de saus met 2 los ge
roerde eierdooiers en zo nodig
met zout en peper afgemaakt en
in de caqueton op de rechaud
warm gehouden.
KRUIDENDIP
Van 50 gr. boter50 gr. bloem,
4 dl bouillon (van een tabletje)
en 1 dl melk wordt een giad
gebonden saus gemaakt waarin
150 gr. geraspte kaas wordt op
gelost. Tot slot worden aan de
saus een hele rauwe geraspte ui
en fijngehakte bieslook, kervel
en peterselie (tezamen 1 kopje
vol) toegevoegd. Zonodig de dip
met nog wat peper en zout op
smaak afmaken,
TOMATENDIP
In 50 gr. boter wordt 1 fijn
gehakte uitje goudbruin gefruit.
Daarna 1 klein blikje tomaten
puree en 50 gr. bloem ei-door ge
roerd, waarna scheutje voor
scheutje 4 dl bouillon (van een
tabletje) onder voortdurend roe
ren wordt toegevoegd. In de
paus die mooi glad gebonden
moet zijn, wordt 250 gr. geraspte
kaas opgelost, waarna de saus
met 1 dl room en met zout, peper
en wat fijn gesneden peterselie
op smaak wordt afgemaakt.
CHAMPIGNONDIP
200 gr. champignons worden
goed schoongemaakt, in kleine
stukjes gehakt en in 4 dl water
in 5 minuien gaar gekookt. In
de caquelon laat men 50 gr. bo
ter smelten waarna 50 gr. bloem
wordt toegevoegd en er met be
hulp van champignonnat een
glad gebonden saus van gemaakt
wordt. Nu wordt 50 gr. heel fijn
gesneden ham, 150 gr. heel fijn
gesneden jong belegen Goudse
kaas door de saus geroerd. Waar
schijnlijk zal de saus met nog
wat zout, peper en aroma en
desgewenst wat gehakte peter
selie op smaak moeten worden
afgemaakt.
BLUÈFORTDIP
1 pond bleekselderij wordt in
3 dl water gaar gekookt (in
plaats van verse bleekselderij uit
blik met het vocht worden ge
bruikt). De selderijstengels wor
den fijn gesneden. 2 eieren wor
den in een pannetje gestopt en
met 3 dl bleekselderijnat en l'/i
dl melk onder voortdurend roe
ren aan de kook gebracht. 150 gr,
fijngehakte bluefort wordt hier
in opgelost. De fijngesneden sel
derijstengels erbij gedaan en zo
mogelijk ook wat fijngehakt sel-
derijgroen toegevoegd. De saus
moet nu nog met ongeveer 20 gr.
aangemengde maizena worden
gebonden. De dip is hartig ge
noeg en behoeft dus niet extra
op smaak te worden afgemaakt
(Adv.)
Boekhandel
DE SANDE