Het is weer tijd voor
een HOEDJE
De mode enUw man
VOOR
VROUW
Kolendampvergiftiging
VRUCHTEN „TOP HITS"
1963-'64
Haar
mode
GEHAKT VARIATIES
VOOR
WIE
GEZELLIG
WIL
FRITUREN
MENU VAN DE WEEK
Zaterdag 12 oktober 1963. DE VRIJE ZEEUW - Pagina 11
HELPT
U.W.
ECHTGENOOT
EENS
KIEZEN I
Tegen elkaar
Voor de vrije zaterdag
Het overhemd
Door bal of vogelnestje in de schoorsteen
VERANDERINGEN AAN HET BLOED
Muts-hoedje van witte
mink. Bij deze creatie is
het witte lint niet óm het
bont gelegd, maar is het
bant op het Ijnt vastge
zet.
Zeer flatteuze hoed met hoge
zwart-fluwelen bol. De prach
tige rand van vossebont is ais
het ware op de rand van de
hoed gelegd. Hierdoor krijgt
men een veel „luchtiger" effect
dan men doorgwyas van bont
gewend is.
De mensen, die mode maken, kunnen de vrouw mooi of lelijk maken. Dit
slaat niet alleen op mantels en japonnen, maar zeker ook op hoeden. Bij
de kleding van de vrouw is de hoed enorm belangrijk. Net zo belangrijk
als het kapsel, dat karakter aan het gezicht kan geven, iets weg kan werken,
of iets ka» ophalen.
De mode voor hoeden voor deze winter In de nieuwe collecties zien we
hoeden, flonkerend van originaliteit en eenvoud, met vaak glimmende
zwarte kraaltjes, gitjes, echt leer of de prachtigste veren als garnering.
De kleuren, die we de komende winter zullen zien zijn groen, bruin en
beige, maar ook veel rood en niet te vergeten zwart. Sportieve hoeden,
geklede grootgerande exemplaren en randloze dopjes. Voor iedere vrouw
is er dus zeker een hoed te vinden naar haar eigen aard en smaak.
NIET elke man is zof dat hij spon-
ic taan naar een zaak stapt om zich een
ie nieuw kostuum aan te schaffen,
ic Meestal gebeurt dit pas na enig aan-
dringen van zijn vrouw. Ook interes
se serén hem de nieuwe modelijnen niet
ic zoals zijn vrouw. Maar toch kunnen
ie de heren de mode niet helemaal ne-
ie geren, want de coupe van het heren-
ie costuum verandert sneller dan men
ie zo ogenschijnlijk denkt. En omdat een
ie man er mees tal maar het liefst het-
ie zelfde uitziet als iedere andere man,
ie zal hij dus ook niet willen rondlopen
ie met wijd fladderende broekspijpen
ie als nauwe in de mode zijn en ook
ie niet met heel brede revers als juist
het tegenover gestelde veel gedragen
ie wordt.
Een man draagt dus bepaalde kostuums niet omdat ze modern
zijn, maar omdat hij niet wil afsteken bij anderen. Dat er ook een
categorie mannen is, die wat meer om kleding geeft, is wel haast
vanzelfsprekend. Zij zullen ook bij het kopen op de goede of slech
te kwaliteit van de stof letten en niet alleen de prijs van verschil
lende pakken vergelijken en dan veronderstellen, dat het duurste
wel het beste zal zijn. Zij zulen dus niet, als zovelen, het eerste het
beste kostuum, waarvan de kleur hen staat, maar nemen omdat
het zo gemakkelijk zit.
Veel hoeden van fluweel, dat soepe
le materiaal, waarvan de beeldigste
modellen gemaakt kunnen worden.
Wat denkt u van een zwart fluwe
len hóed met grote rand en heel pre
cies doorgestikte bol Is het niet
precies de creatie die u zocht voor
die speciale gelegenheid Zeer chi
que en toch goed draagbaar.
Over het algemeen zijn de bollen
hoog, aangepast dus aan het mo
derne kapsel, het veelal hoog opge
stoken haar.
En omdat er veel bont gedragen zal
worden deze winter, is bont ook bij
hoeden favoriet. Kostbare en zeer
kostbare hoeden van echt bont. Men
gebruikt er de mooiste soorten voor,
als mink, riertz, persianer en zee
hond. We zagen ook een hoed van
veulen, bruin met witte vlekken en
bonthoeden met grote randen. Soms
zijn deze randen geheel met bont
bekleed, andere keren zijn de randen
van vilt en js het bont hierop be-
vestigar vaak is de bontrand dan
iets breder genomen dan de vilten
rand, waardoor een luchtig effect
verkregen wordt. Opvallend mooi is
een hoed met een hoge puntbol van
vilt en een naar beneden geslagen
rand, bekleed met struisveren.
Wat denkt u van een randloze bont-
hoed? Snoezig om bij een mantei-
costuum te dragen. Bijzonder chique
en uitermate gekleed wordt zo'n
hoedje, als er zó maar aan de éne
zijkant een lint, met zwarte kraal
tjes-garnering uit komt piepen.
Een grappig en heerlijk warm mo
desnufje is zeker het kapje van zeer
soepel bont, dat in het gezicht aan
Het cloche-model is nog steeds erg
gewild, wat geen wonder is, want
het flatteert de meeste vrouwen. We
zien de chasseurs, de hoedjes waar
van de rand op zij omhoog wijst en
van voren en van achteren omlaag.
Voor de jonge meisjes zijn er de ge
ruite exemplaren met tassen van
hetzelfde materiaal, met lakleer be
werkt.
Er zijn George Sand modellen, waar
bij de rand van achteren omhoog
staat en van voren juist weer naar
beneden. Hartveroverend lief is een
witte randloze melusine hoed met
zwarte stiksels en een simpel 7,wart
leren strikje. Velours hoedjes in een
mooie kwaliteit, zó zacht en zó licht
van gewicht, dat ze van fluweel lij
ken te zijn
De air-dales, de doorgestikte Engel
se sporthoeden, zijn nog steeds heel
erg in trek. Het zijn hoeden, die te
gen een stootje kunnen en op reis
onmisbaar zijn. Zij vólgen met nau
welijks merkbare precisie de nieuw
ste modelijnen, zijn klassiek en toch
up-to-date.
Zoekt u juist iets gekleeds Dan zal
een gedrapeerde jersey turban of
toque, die van achteren zeer lang
valt en precies daar met een rand
struisveren bekleed is, zeker uw
smaak zijn. Hoeden met fazanlen-
veren, wuiverig rechtop, of kittig
wapperend aan de zijkantEen
tikkeltje onpraktisch is het om een
kapje te kiezen van goud-Jamé. waar
den nog een parapluie-hoes van het
zelfde materiaal bijhoort. Onprak
tisch misschien, maar wel allerliefst.
Hl Voor het komende seizoen veel
een narrenkapje doet denken, op het beeldschone hoeden dus, we hoeven
achterhoofd los hangt als een hoofd
doekje en onder de kin wordt vast
gemaakt.
Er zijn veel draagbare modellen.
alleen nog maar een keus te maken.
Maar past u wel met het kledingstuk
aan, waar u de hoed bij zult dragen.
(Nadruk verboden)
DE idee, dat het verstandi
ger is enige kostuums tegen
elkaar te dragen, in plaats
van steeds één pak, totdat het
bijna versleten is, wint ook
steeds meer en meer terrein.
De pakken kunnen immers
veel geregelder gelucht, ge
stoomd en geperst worden 1
Verschillende kostuums tegen
elkaar dragen spaart zeker
uit, omdat rust en levensduur
van kleding nu eenmaal mee
helpt verhogen.
De laatste jaren worden de
lieht-gewicht-pakken hoe lan
ger hoe meer het gehele jaar
door gedragen. De kleuren
donkerblauw, bruin en grijs
zijn bti de heren nog steeds
het meest geliefd. De jonge
ren zullen de wat meer op
vallende- stoffen kiezen, stof
fen met een aardig dessin of
een glanseffect, of effen grijs
met een fijne krijtstreep.
De revers zijn smal en we
zien veel splitten, vaak twee.
Voor de sportieve colberts
bovendien nog rugplooien,
ceintuurs, schuine zakken en
ook wel met stof overtrokken
knopen. Pantalons blijven
smal, zonder omslag. Het
vest keert terug, vesten van
dezelfde stof als het kostuum
en fantasie-vesten.
's AVONDS, en in 't week
ond gezellig thuis, zullen veel
mannen zich graag willen
kleden in een gemakkelijk
zitende broek en slobbertrui.
Grof gebreide truien met
vierkante halsuitsnijding zijn
dan weer eens iets anders.
Een mouwvest van suède met
wol is dan een heerlijk bezit.
Sommige mannen voelen
zich het behaaglijkst in een
gezellige coin-de-feu. Naast
de gezellige wollen jasjes
met shawlkraag en een dik
koord als ceintuur, zijn er
ook exemplaren van fluweel
met ronde, kraagloze hals.
Anderen kiezen weer een ef
fen of geruite kamerjas van
wol of flannel, met revers of
een recht opstaand boordje
en een ceintuur van dezelfde
stof, die losjes omgestrikt
wordt.
SMAKEN verschillen. Zo
is het ook met de overhem
den. Naast de zo gewilde wit
te overhemden, komen lang
zamerhand hemden met pot
looddunne of forsere strepen
meer in trek. Met een heer
lijk lang week-end in het
verschiet dragen velen ook
graag effen gekleurde hem
den.
De meer geklede overhem
den hebben langere slanke
boordpunten, die elkaar dich
ter' naderen. Of boorden met
juist weer afgeronde hoeken,
waarbij de manchetten even
eens afgeronde punten heb
ben. De sporthemden hebben
boorden, die met knoopjes op
het shirt vastzitten of boor
den, die met een kleine goud
kleurige pin gesloten worden.
Bij voorkeur draagt men
nu smalle, donkere dassen.
Ook voor mannen is er dus
wel verscheidenheid in kle
ding. De heren hebben meest
al alleen ivat langer tijd no
dig om het nieuwe te accep
teren. En wij vrouwen moe
ten ze hierbij wel eens een
geducht handje helpen.
BETTY TEELING.
(Nadruk verboden.)
WANNEER U een kolenkachel, haard of connec
tor hebt gekocht of weer in de huiskamer opstelt,
dient U zich ervan te vergewissen dat er bij het
zetten wordt nagegaan of het ding ook goed trekt.
Indien zulks niet gebeurt, moet U daar zélf on
middellijk een grondig onderzoek naar instellen,
opdat een tekort op dit punt nog tijdig kan wor
den verholpen.
Bedenk wel, dat het leven van uw huisgenoten en
van uzelf ermee gemoeid kan zijn wanneer er
kolendamp in woon- en slaapkamer komt.
INDIEN de schoorsteen slecht ge
bouwd is, of de kachelpijp
heeft een zodanig verloop dat
het krachtig trekken van uw
haard of kachel niet mogelijk
is, dan heeft er een onvol
doende verbranding van de
kolen plaats. Er vormt zich
dan koolmonoxyde, oen zeer
giftig gas, dat in het dagelijk
se leven doorgaans kolendamp
wordt genoemd.
Hetzelfde gebeurt als de schoor
steen verstopt geraakt is, het
zij door een vogelnestje, een
verdwaalde bal of gewoon door
roet en vervuiling. En hebt u
de schoorsteen wel laten vegen
voordat U de kachel voor het
eerst weer aanmaakte?
Het kooïmonoxydegas is daarom
zo gevaarlijk voor ons, omdat
het aan het bloed het vermo
gen ontneemt zuurstof op te
nemen. Zoals een ieder weet,
is zuurstof onontbeerlijk: een
tekort aan deze stof is onver
enigbaar met verder leven.
BEDREIGING VOOR
OUDEN VAN DAGEN
ELKE WINTER opnieuw tikt de
telex berichten over mensen
die tengevolge van kolen
dampvergiftiging zijn over-
In zijn salon in Amster
dam heeft dé Nederland
se haarstylist Mario zijn
haarmode 1963-1964 voor
vele belangstellenden ge
presenteerd. Hierbij viel
vooral op het gebruik
van toupets, d.w.z. aan
het eigen liaar toege
voegde haarlokken, ter
wijl tevens de nieuwste,
met het kapstel har
moniërende brillenmode
werd aangestipt.
Hoe dame en heer
door gebruik van toupet
en bijpassende bril in hun
voordeel van aanzien kun
nen veranderen, toont
deze fotocombiiiatie. De
bril van de dame. welke
herinnert aan de derti
ger jaren, heet „La Bel
le", de haarlijn (foto
rechtsboven) Eigne Ca
pri. De bril van de heer
evenals die van de dame
van Jan Oostman, heet
Atrio Caravelle.
Druiven, pruimen en meloe
nen zijn op het ogenblik weer
volop tegen een redelijke prijs
te verkrijgen. We twijfelen er
dan ook niet aan of u zult deze
vruchten juist nu kopen. Wist u
dat ze niet n heerlijk sma
ken in hun „natuurstaat", maar
ook verrukkelijk zijn in een
slaatje, een bowl, en zelfs bij
vlees Probeert u maar eens de
combinatie van varkenslapjes
met pruimen.
Bij 4 varkenslapjes kunt u
500 g pruimen en Va eetlepel
suiker nemen.
De pruimen, wassen, met een
scherp mes door midden snijden
en ontpitten. De suiker in de
holle halve pruimen strooien en
even erin laten trekken. Het
vlees bruin en gaar bakken. Op
het laatst de pruimen, met de
bolle kant naar boven, aan het
vlees toevoegen en even mee-
verwarmen. Wanneer de prui
men goed warm (maar nog wel
stevig) zijn, de velletjes eraf
nemen. Het vlees op een schaal
leggen en garneren met de prui
men. De jus desgewenst afma
ken met water.
MELOENBOWL
Voor 8 glazen: 1 meloen, 150
g kopje suiker, liter
water, de schil van 1 ci
troen, stukje pijpkaneel, zo
mogelijk 3 blaadjes kruize
munt, sap van 1 citroen.
De meloen door midden snij
den en het zaad verwijderen.
Uit de meloen met een moule
(een speciaal „boorlepeltje")
balletjes, of met een theelepel
halve balletjes steken, of het
vruchtvlees in nette blokjes snij
den. De meloen met de helft van
de suiker bestrooien en enige
tijd afgedekt laten staan. Het
water met de citroenschil, pijp
kaneel (en 1 blaadje kruize
munt) Vz uur laten trekken.
De rest van de suiker erin op
lossen en het vocht laten afkoe
len. Het aftreksel, met het ci
troensap (en 2 blaadjes kleinge
sneden kruizemunt) door de me
loen roeren. De bowl zeer koud
opdienen.
SLAATJE VAN VIS
EN DRUIVEN
(Voor 4 personen)
250 gr. kabeljauwmoten of
-filets, zout, 25 g (2 eet
lepels) boter of margarine,
250 g druiven, 1 kleine ap
pel, 2 lepels mayonaise of
slasaus, 1 theelepel tomaten
ketchup, sap van V3 citroen,
suiker, peper, peterselie.
De vis wassen, zouten en in de
boter of margarine met een
scheutje water en enkele drup
pels citroensap in 5 10 mi
nuten gaar stoven. De vis uit de
pan nemen, koud laten worden
(van graten ontdoen) en in niet.
te kleine stukjes verdelen. De
druiven walsen en pellen (en
ontpitten). De appel schillen en
in nette blokjes snijden. Een
sausje maken van mayonaise of
slasaus, citroensap, tomatenket
chup, peper en een mespuntje
suiker.
De vis, appel en druiven door
het sausje mengen. Het slaatje
in schaaltjes overdoen en gar
neren met fijngehakte peter
selie.
RIJST-DRUIVENPUDDING
(Voor 4 personen)
Voor een vorm van liter:
5 dl melk, 75 g (6 eetlepels)
rijst, enkele stukjes schil
van een citroen, 50 g (5
eetlepels) suiker, 1 afgestre
ken eetlepel maizena; 500 g
blauwe druiven, 25 g (2Vs
eetlepel) suiker, 9 gram (4
blaadjes) gelatine (slag
room).
De melk met de citroenschil
aan de kook brengen. De gewas
sen rijst door de melk roeren en
op een laag vuur in 1 a 1%
uur gaar koken.
De gelatine 10 min. in ruim
koud water weken. De druiven
van de tros plukken, wassen en
met aanhangend water even
verwarmen tot ze stuk zijn. De
druiven door een zeef wrijven.
Van het vuur af de goed uitge
knepen gelatine en de suiker in
het warme sap oplossen. De
massa in een met koud water
omgespoelde vorm gietenen
stijf laten worden.
Wanneer do rijst gaar is de
suiker erdoor roeren en de rijst
bijbinden met de maizena, die
met een weinig melk is aange
roerd. Het citroenschilletje ver
wijderen. De rijstpudding iets
laten afkoelen en op de druiven-
gelei in de vorm scheppen. De
pudding koud en stijf laten wor
den. De pudding keren en des
gewenst garneren met slagroom
en enkele druiven.
Er is geen vlees, waarmede
zoveel variaties te bedenken zijn
als gehakt. Ten eerste in de sa
menstelling van het gehakt, dat
van kalfs-, rund- of varkens
vlees gemaakt wordt, of van
combinaties van twee of drie
van deze soorten vlees.
Het kmiden van het gehakt
geeft talloze mogelijkheden: het
kan pittig gemaakt worden door
kerry, paprika, ui, Worcester- en
andere scherpe sauzen.
Vooral als het gehakt in klei
ne, platte balletjes gebraden
wordt, zijn er vele combinaties
mogelijk door groenten of fruit
door het gehakt te verwerken of
het gehakt hiermede te gar
neren. Wij noemen gebakken ui,
tomaat, paprika, selderij, kom
kommer en alle soorten padde
stoelen. Bij de vruchten gebak
ken banaan, meloen, appel, gem
ber. Ook smaakt heerlijk kalfs
gehakt versierd met mandarijn
tjes of abrikozen uit blik. Bij
varkensgehakt past ananas het
beste.
Gehakt kan ook gecombineerd
worden met andere vleessoor-
ZONDER SPATTEN-ZONDER WALM
D. 100.90.65
ten: ham, leverworst, fijne nier-
ragout of paté zijn maar een
paar voorbeelden uit de einde
loze reeks combinaties.
Tenslotte nog gehakt met no
ten, vooral amandelen bij kalfs
gehakt en gesnipperde pinda's
bij rundergehakt.
(CONSU.)
leden. Dikwijls betreft dat
oude mensen, die öf doordat
ze klein behuisd zijn, öf omdat
ze aan kouwelijkheid lijden,
hun bed hebben staan in de
kamer waar gestookt wordt.
Door de laatsten worden de ramen
bovendien nog stijf dicht ge
houden, zodat verversing van
de lucht dan praktisch niet
mogelijk is. Daar komt nog
bij, dat velen van hen hele
maal geen rekening houden
met de kans op onvoldoende
verbranding van de kolen en
dan door eigen onhandigheid
koolmonoxyde in het vertrek
krijgen, wanneer er aan de,
constructie van kachel en
schoorsteen iets ontbreekt.
Bij het temperen van de kachel'
wordt de pijp vaak afgesloten,
terwijl daarbij het bovendeur-J
tje ook nog open wordt gezet.'
Wie dat doet vóór het slapen'
gaan en zich daarbij in dezelf-,
de kamer ter ruste begeeft,
doet wel iets bijzonder ge
vaarlijks! Bovendien loopt!
men eigenlijk in elk vertrek
gevaar wanneer er ergens in
huis kolendamp ontstaat.
VERSCHIJNSELEN EN
BEHANDELING
BIJ VERGIFTIGING door kolen
damp krijgt men duizeligheid,
hoofdpijn, een gevoel van
machteloosheid, soms ook
krampen. Het slachtoffer voelt
zich zo loom, dat openzetten
van een raam tot de onmoge
lijkheden gaat behoren. Ten-!
slotte treedt bewusteloosheid
in en, als niet tijdig hulp
wordt verleend: de dood.
Vóór alles moet zulk een slacht
offer natuurlijk uit de vergif
tigde lucht worden gehaald en
toevoer van zuurstof door
middel van buitenlucht of
zuurstofapparaat, krijgen. De
redder dient ervoor te zorgen
dat hij bij de te verlenen hulp
niet zelf wordt bedwelmd.
Om dit gevaar zelf niet te lopen,
kan het nodig zijn van buiten
af een of meer vensters te
openen. Men kan ook, alvo
rens men liet vertrek binnen
gaat, waar kolendamp hangt, 1
zorgen dat de longen met veel
zuivere lucht zijn gevuld,
waarop ,men snel de kamer
doorgaat naar het raam, dit]
opent, het hoofd naar buiten!
steekt en opnieuw diep in-1
ademt.
EN NU GOED WARM HOUDEN
WANNEER de vergiftigde in een
zuurstofrijke omgeving is ge
bracht, kan het nodig zijn, dat
kunstmatige ademhaling bij j
hem of haar wordt toegepast.)
Om deze behandeling te kun
nen uitvoeren moet men ge
oefend E.H.B.O.'er zijn.
Maar ook niet-geoefenden kun
nen nog wel iets doen ten gun
ste van het slachtoffer. Zij)
moeten ervoor zorgen dat de
vergiftigde goed warm wordt'
gehouden, dat wil zeggen:
met dekens wordt bedekt.'
Thee en koffie mogen uitslui
tend worden toegediend wan
neer er geen bewusteloosheid
meer bestaat.
Dr. H. W. SCALONGNE.
(Nadruk verboden.)
In de herfst is het de tijd om
paddestoelen te gaan zoeken.
Wanneer we na een regenachti
ge dag door het bos lopen, kun
nen we de gele cantharellen
volop vinden. En wanneer we
niet in de gelegenheid zijn om
zelf met kennis van zaken de
eetbare tussen de niet eetbare
paddestoelen uit te zoeken, dan
vinden we bij de groenteboer
volop cantharelen en cham
pignons.
Paddestoelen bevatten eiwit
ten, zouten en vitamines en we
kunnen ze op allerlei manieren
verwerken: in soep, ragout of
gebakken en in combinatie met
vis, eieren of kaas vormen ze
ook een bijzondere tractatie.
ZONDAG: Champignonsoep met
kaas; varkenshaasje, ge
smoorde tomaten, aardappe
len: vla-flip: Catootje.
MAANDAG: Knakworstjes, ca-
pucijners, sla, aardappelpu
ree; Icarnemelkvla met ro
zijnen.
DINSDAG: Gebakken kaasplak-
ken. spinazie, aardappelen;
cLTUVÜ&TL
WOENSDAG: Uien gevuld met
gehakt, aardappelpuree;
roomkwark.
DONDERDAG: Stamppot Chi
nese kool met geraspte kaas;
beschuit met bessensap.
VRIJDAG: Tongfilets met wor
teltjes en aardappelkoekjes,
öf cantharellen-ragout met
worteltjes en aardappel
koekjes; gebakken appel
schijven.
ZATERDAG: Tomatensoep;
sneetje champignons met
kaas; appel.
VLA-FLIP CATOOTJE
Schenk in een hoog glas een
laagje vanillevla. Strooi hierop
wat geschaafde amandelen en
leg er wat oranje marmelade op.
Leg er een laag geklopt en ge
zoet eiwit op en overgiet dit met
sterk, gezoet koffie-extract. Gar
neren met amandelen.
SNEETJE CHAMPIGNONS
MET KAAS
Reken per persoon twee ge
roosterde boterhammen, zonder
korst. Besprenkel deze met een
droge, witte wijn. Bak per per
soon 75 g champignons in wat
hete boter zéér snel goudbruin
en leg deze op de toast. Een.
plakje jong belegen kaas van
Vs cm dikte erop leggen en deze
in een hete oven of grill even
laten uitsmelten. Wat paprika
poeder en peterselie erover
strooien en warm serveren.