Het is weer tijd voor een HOEDJE De mode enUw man VOOR VROUW Kolendampvergiftiging VRUCHTEN „TOP HITS" 1963-'64 Haar mode GEHAKT VARIATIES VOOR WIE GEZELLIG WIL FRITUREN MENU VAN DE WEEK Zaterdag 12 oktober 1963. DE VRIJE ZEEUW - Pagina 11 HELPT U.W. ECHTGENOOT EENS KIEZEN I Tegen elkaar Voor de vrije zaterdag Het overhemd Door bal of vogelnestje in de schoorsteen VERANDERINGEN AAN HET BLOED Muts-hoedje van witte mink. Bij deze creatie is het witte lint niet óm het bont gelegd, maar is het bant op het Ijnt vastge zet. Zeer flatteuze hoed met hoge zwart-fluwelen bol. De prach tige rand van vossebont is ais het ware op de rand van de hoed gelegd. Hierdoor krijgt men een veel „luchtiger" effect dan men doorgwyas van bont gewend is. De mensen, die mode maken, kunnen de vrouw mooi of lelijk maken. Dit slaat niet alleen op mantels en japonnen, maar zeker ook op hoeden. Bij de kleding van de vrouw is de hoed enorm belangrijk. Net zo belangrijk als het kapsel, dat karakter aan het gezicht kan geven, iets weg kan werken, of iets ka» ophalen. De mode voor hoeden voor deze winter In de nieuwe collecties zien we hoeden, flonkerend van originaliteit en eenvoud, met vaak glimmende zwarte kraaltjes, gitjes, echt leer of de prachtigste veren als garnering. De kleuren, die we de komende winter zullen zien zijn groen, bruin en beige, maar ook veel rood en niet te vergeten zwart. Sportieve hoeden, geklede grootgerande exemplaren en randloze dopjes. Voor iedere vrouw is er dus zeker een hoed te vinden naar haar eigen aard en smaak. NIET elke man is zof dat hij spon- ic taan naar een zaak stapt om zich een ie nieuw kostuum aan te schaffen, ic Meestal gebeurt dit pas na enig aan- dringen van zijn vrouw. Ook interes se serén hem de nieuwe modelijnen niet ic zoals zijn vrouw. Maar toch kunnen ie de heren de mode niet helemaal ne- ie geren, want de coupe van het heren- ie costuum verandert sneller dan men ie zo ogenschijnlijk denkt. En omdat een ie man er mees tal maar het liefst het- ie zelfde uitziet als iedere andere man, ie zal hij dus ook niet willen rondlopen ie met wijd fladderende broekspijpen ie als nauwe in de mode zijn en ook ie niet met heel brede revers als juist het tegenover gestelde veel gedragen ie wordt. Een man draagt dus bepaalde kostuums niet omdat ze modern zijn, maar omdat hij niet wil afsteken bij anderen. Dat er ook een categorie mannen is, die wat meer om kleding geeft, is wel haast vanzelfsprekend. Zij zullen ook bij het kopen op de goede of slech te kwaliteit van de stof letten en niet alleen de prijs van verschil lende pakken vergelijken en dan veronderstellen, dat het duurste wel het beste zal zijn. Zij zulen dus niet, als zovelen, het eerste het beste kostuum, waarvan de kleur hen staat, maar nemen omdat het zo gemakkelijk zit. Veel hoeden van fluweel, dat soepe le materiaal, waarvan de beeldigste modellen gemaakt kunnen worden. Wat denkt u van een zwart fluwe len hóed met grote rand en heel pre cies doorgestikte bol Is het niet precies de creatie die u zocht voor die speciale gelegenheid Zeer chi que en toch goed draagbaar. Over het algemeen zijn de bollen hoog, aangepast dus aan het mo derne kapsel, het veelal hoog opge stoken haar. En omdat er veel bont gedragen zal worden deze winter, is bont ook bij hoeden favoriet. Kostbare en zeer kostbare hoeden van echt bont. Men gebruikt er de mooiste soorten voor, als mink, riertz, persianer en zee hond. We zagen ook een hoed van veulen, bruin met witte vlekken en bonthoeden met grote randen. Soms zijn deze randen geheel met bont bekleed, andere keren zijn de randen van vilt en js het bont hierop be- vestigar vaak is de bontrand dan iets breder genomen dan de vilten rand, waardoor een luchtig effect verkregen wordt. Opvallend mooi is een hoed met een hoge puntbol van vilt en een naar beneden geslagen rand, bekleed met struisveren. Wat denkt u van een randloze bont- hoed? Snoezig om bij een mantei- costuum te dragen. Bijzonder chique en uitermate gekleed wordt zo'n hoedje, als er zó maar aan de éne zijkant een lint, met zwarte kraal tjes-garnering uit komt piepen. Een grappig en heerlijk warm mo desnufje is zeker het kapje van zeer soepel bont, dat in het gezicht aan Het cloche-model is nog steeds erg gewild, wat geen wonder is, want het flatteert de meeste vrouwen. We zien de chasseurs, de hoedjes waar van de rand op zij omhoog wijst en van voren en van achteren omlaag. Voor de jonge meisjes zijn er de ge ruite exemplaren met tassen van hetzelfde materiaal, met lakleer be werkt. Er zijn George Sand modellen, waar bij de rand van achteren omhoog staat en van voren juist weer naar beneden. Hartveroverend lief is een witte randloze melusine hoed met zwarte stiksels en een simpel 7,wart leren strikje. Velours hoedjes in een mooie kwaliteit, zó zacht en zó licht van gewicht, dat ze van fluweel lij ken te zijn De air-dales, de doorgestikte Engel se sporthoeden, zijn nog steeds heel erg in trek. Het zijn hoeden, die te gen een stootje kunnen en op reis onmisbaar zijn. Zij vólgen met nau welijks merkbare precisie de nieuw ste modelijnen, zijn klassiek en toch up-to-date. Zoekt u juist iets gekleeds Dan zal een gedrapeerde jersey turban of toque, die van achteren zeer lang valt en precies daar met een rand struisveren bekleed is, zeker uw smaak zijn. Hoeden met fazanlen- veren, wuiverig rechtop, of kittig wapperend aan de zijkantEen tikkeltje onpraktisch is het om een kapje te kiezen van goud-Jamé. waar den nog een parapluie-hoes van het zelfde materiaal bijhoort. Onprak tisch misschien, maar wel allerliefst. Hl Voor het komende seizoen veel een narrenkapje doet denken, op het beeldschone hoeden dus, we hoeven achterhoofd los hangt als een hoofd doekje en onder de kin wordt vast gemaakt. Er zijn veel draagbare modellen. alleen nog maar een keus te maken. Maar past u wel met het kledingstuk aan, waar u de hoed bij zult dragen. (Nadruk verboden) DE idee, dat het verstandi ger is enige kostuums tegen elkaar te dragen, in plaats van steeds één pak, totdat het bijna versleten is, wint ook steeds meer en meer terrein. De pakken kunnen immers veel geregelder gelucht, ge stoomd en geperst worden 1 Verschillende kostuums tegen elkaar dragen spaart zeker uit, omdat rust en levensduur van kleding nu eenmaal mee helpt verhogen. De laatste jaren worden de lieht-gewicht-pakken hoe lan ger hoe meer het gehele jaar door gedragen. De kleuren donkerblauw, bruin en grijs zijn bti de heren nog steeds het meest geliefd. De jonge ren zullen de wat meer op vallende- stoffen kiezen, stof fen met een aardig dessin of een glanseffect, of effen grijs met een fijne krijtstreep. De revers zijn smal en we zien veel splitten, vaak twee. Voor de sportieve colberts bovendien nog rugplooien, ceintuurs, schuine zakken en ook wel met stof overtrokken knopen. Pantalons blijven smal, zonder omslag. Het vest keert terug, vesten van dezelfde stof als het kostuum en fantasie-vesten. 's AVONDS, en in 't week ond gezellig thuis, zullen veel mannen zich graag willen kleden in een gemakkelijk zitende broek en slobbertrui. Grof gebreide truien met vierkante halsuitsnijding zijn dan weer eens iets anders. Een mouwvest van suède met wol is dan een heerlijk bezit. Sommige mannen voelen zich het behaaglijkst in een gezellige coin-de-feu. Naast de gezellige wollen jasjes met shawlkraag en een dik koord als ceintuur, zijn er ook exemplaren van fluweel met ronde, kraagloze hals. Anderen kiezen weer een ef fen of geruite kamerjas van wol of flannel, met revers of een recht opstaand boordje en een ceintuur van dezelfde stof, die losjes omgestrikt wordt. SMAKEN verschillen. Zo is het ook met de overhem den. Naast de zo gewilde wit te overhemden, komen lang zamerhand hemden met pot looddunne of forsere strepen meer in trek. Met een heer lijk lang week-end in het verschiet dragen velen ook graag effen gekleurde hem den. De meer geklede overhem den hebben langere slanke boordpunten, die elkaar dich ter' naderen. Of boorden met juist weer afgeronde hoeken, waarbij de manchetten even eens afgeronde punten heb ben. De sporthemden hebben boorden, die met knoopjes op het shirt vastzitten of boor den, die met een kleine goud kleurige pin gesloten worden. Bij voorkeur draagt men nu smalle, donkere dassen. Ook voor mannen is er dus wel verscheidenheid in kle ding. De heren hebben meest al alleen ivat langer tijd no dig om het nieuwe te accep teren. En wij vrouwen moe ten ze hierbij wel eens een geducht handje helpen. BETTY TEELING. (Nadruk verboden.) WANNEER U een kolenkachel, haard of connec tor hebt gekocht of weer in de huiskamer opstelt, dient U zich ervan te vergewissen dat er bij het zetten wordt nagegaan of het ding ook goed trekt. Indien zulks niet gebeurt, moet U daar zélf on middellijk een grondig onderzoek naar instellen, opdat een tekort op dit punt nog tijdig kan wor den verholpen. Bedenk wel, dat het leven van uw huisgenoten en van uzelf ermee gemoeid kan zijn wanneer er kolendamp in woon- en slaapkamer komt. INDIEN de schoorsteen slecht ge bouwd is, of de kachelpijp heeft een zodanig verloop dat het krachtig trekken van uw haard of kachel niet mogelijk is, dan heeft er een onvol doende verbranding van de kolen plaats. Er vormt zich dan koolmonoxyde, oen zeer giftig gas, dat in het dagelijk se leven doorgaans kolendamp wordt genoemd. Hetzelfde gebeurt als de schoor steen verstopt geraakt is, het zij door een vogelnestje, een verdwaalde bal of gewoon door roet en vervuiling. En hebt u de schoorsteen wel laten vegen voordat U de kachel voor het eerst weer aanmaakte? Het kooïmonoxydegas is daarom zo gevaarlijk voor ons, omdat het aan het bloed het vermo gen ontneemt zuurstof op te nemen. Zoals een ieder weet, is zuurstof onontbeerlijk: een tekort aan deze stof is onver enigbaar met verder leven. BEDREIGING VOOR OUDEN VAN DAGEN ELKE WINTER opnieuw tikt de telex berichten over mensen die tengevolge van kolen dampvergiftiging zijn over- In zijn salon in Amster dam heeft dé Nederland se haarstylist Mario zijn haarmode 1963-1964 voor vele belangstellenden ge presenteerd. Hierbij viel vooral op het gebruik van toupets, d.w.z. aan het eigen liaar toege voegde haarlokken, ter wijl tevens de nieuwste, met het kapstel har moniërende brillenmode werd aangestipt. Hoe dame en heer door gebruik van toupet en bijpassende bril in hun voordeel van aanzien kun nen veranderen, toont deze fotocombiiiatie. De bril van de dame. welke herinnert aan de derti ger jaren, heet „La Bel le", de haarlijn (foto rechtsboven) Eigne Ca pri. De bril van de heer evenals die van de dame van Jan Oostman, heet Atrio Caravelle. Druiven, pruimen en meloe nen zijn op het ogenblik weer volop tegen een redelijke prijs te verkrijgen. We twijfelen er dan ook niet aan of u zult deze vruchten juist nu kopen. Wist u dat ze niet n heerlijk sma ken in hun „natuurstaat", maar ook verrukkelijk zijn in een slaatje, een bowl, en zelfs bij vlees Probeert u maar eens de combinatie van varkenslapjes met pruimen. Bij 4 varkenslapjes kunt u 500 g pruimen en Va eetlepel suiker nemen. De pruimen, wassen, met een scherp mes door midden snijden en ontpitten. De suiker in de holle halve pruimen strooien en even erin laten trekken. Het vlees bruin en gaar bakken. Op het laatst de pruimen, met de bolle kant naar boven, aan het vlees toevoegen en even mee- verwarmen. Wanneer de prui men goed warm (maar nog wel stevig) zijn, de velletjes eraf nemen. Het vlees op een schaal leggen en garneren met de prui men. De jus desgewenst afma ken met water. MELOENBOWL Voor 8 glazen: 1 meloen, 150 g kopje suiker, liter water, de schil van 1 ci troen, stukje pijpkaneel, zo mogelijk 3 blaadjes kruize munt, sap van 1 citroen. De meloen door midden snij den en het zaad verwijderen. Uit de meloen met een moule (een speciaal „boorlepeltje") balletjes, of met een theelepel halve balletjes steken, of het vruchtvlees in nette blokjes snij den. De meloen met de helft van de suiker bestrooien en enige tijd afgedekt laten staan. Het water met de citroenschil, pijp kaneel (en 1 blaadje kruize munt) Vz uur laten trekken. De rest van de suiker erin op lossen en het vocht laten afkoe len. Het aftreksel, met het ci troensap (en 2 blaadjes kleinge sneden kruizemunt) door de me loen roeren. De bowl zeer koud opdienen. SLAATJE VAN VIS EN DRUIVEN (Voor 4 personen) 250 gr. kabeljauwmoten of -filets, zout, 25 g (2 eet lepels) boter of margarine, 250 g druiven, 1 kleine ap pel, 2 lepels mayonaise of slasaus, 1 theelepel tomaten ketchup, sap van V3 citroen, suiker, peper, peterselie. De vis wassen, zouten en in de boter of margarine met een scheutje water en enkele drup pels citroensap in 5 10 mi nuten gaar stoven. De vis uit de pan nemen, koud laten worden (van graten ontdoen) en in niet. te kleine stukjes verdelen. De druiven walsen en pellen (en ontpitten). De appel schillen en in nette blokjes snijden. Een sausje maken van mayonaise of slasaus, citroensap, tomatenket chup, peper en een mespuntje suiker. De vis, appel en druiven door het sausje mengen. Het slaatje in schaaltjes overdoen en gar neren met fijngehakte peter selie. RIJST-DRUIVENPUDDING (Voor 4 personen) Voor een vorm van liter: 5 dl melk, 75 g (6 eetlepels) rijst, enkele stukjes schil van een citroen, 50 g (5 eetlepels) suiker, 1 afgestre ken eetlepel maizena; 500 g blauwe druiven, 25 g (2Vs eetlepel) suiker, 9 gram (4 blaadjes) gelatine (slag room). De melk met de citroenschil aan de kook brengen. De gewas sen rijst door de melk roeren en op een laag vuur in 1 a 1% uur gaar koken. De gelatine 10 min. in ruim koud water weken. De druiven van de tros plukken, wassen en met aanhangend water even verwarmen tot ze stuk zijn. De druiven door een zeef wrijven. Van het vuur af de goed uitge knepen gelatine en de suiker in het warme sap oplossen. De massa in een met koud water omgespoelde vorm gietenen stijf laten worden. Wanneer do rijst gaar is de suiker erdoor roeren en de rijst bijbinden met de maizena, die met een weinig melk is aange roerd. Het citroenschilletje ver wijderen. De rijstpudding iets laten afkoelen en op de druiven- gelei in de vorm scheppen. De pudding koud en stijf laten wor den. De pudding keren en des gewenst garneren met slagroom en enkele druiven. Er is geen vlees, waarmede zoveel variaties te bedenken zijn als gehakt. Ten eerste in de sa menstelling van het gehakt, dat van kalfs-, rund- of varkens vlees gemaakt wordt, of van combinaties van twee of drie van deze soorten vlees. Het kmiden van het gehakt geeft talloze mogelijkheden: het kan pittig gemaakt worden door kerry, paprika, ui, Worcester- en andere scherpe sauzen. Vooral als het gehakt in klei ne, platte balletjes gebraden wordt, zijn er vele combinaties mogelijk door groenten of fruit door het gehakt te verwerken of het gehakt hiermede te gar neren. Wij noemen gebakken ui, tomaat, paprika, selderij, kom kommer en alle soorten padde stoelen. Bij de vruchten gebak ken banaan, meloen, appel, gem ber. Ook smaakt heerlijk kalfs gehakt versierd met mandarijn tjes of abrikozen uit blik. Bij varkensgehakt past ananas het beste. Gehakt kan ook gecombineerd worden met andere vleessoor- ZONDER SPATTEN-ZONDER WALM D. 100.90.65 ten: ham, leverworst, fijne nier- ragout of paté zijn maar een paar voorbeelden uit de einde loze reeks combinaties. Tenslotte nog gehakt met no ten, vooral amandelen bij kalfs gehakt en gesnipperde pinda's bij rundergehakt. (CONSU.) leden. Dikwijls betreft dat oude mensen, die öf doordat ze klein behuisd zijn, öf omdat ze aan kouwelijkheid lijden, hun bed hebben staan in de kamer waar gestookt wordt. Door de laatsten worden de ramen bovendien nog stijf dicht ge houden, zodat verversing van de lucht dan praktisch niet mogelijk is. Daar komt nog bij, dat velen van hen hele maal geen rekening houden met de kans op onvoldoende verbranding van de kolen en dan door eigen onhandigheid koolmonoxyde in het vertrek krijgen, wanneer er aan de, constructie van kachel en schoorsteen iets ontbreekt. Bij het temperen van de kachel' wordt de pijp vaak afgesloten, terwijl daarbij het bovendeur-J tje ook nog open wordt gezet.' Wie dat doet vóór het slapen' gaan en zich daarbij in dezelf-, de kamer ter ruste begeeft, doet wel iets bijzonder ge vaarlijks! Bovendien loopt! men eigenlijk in elk vertrek gevaar wanneer er ergens in huis kolendamp ontstaat. VERSCHIJNSELEN EN BEHANDELING BIJ VERGIFTIGING door kolen damp krijgt men duizeligheid, hoofdpijn, een gevoel van machteloosheid, soms ook krampen. Het slachtoffer voelt zich zo loom, dat openzetten van een raam tot de onmoge lijkheden gaat behoren. Ten-! slotte treedt bewusteloosheid in en, als niet tijdig hulp wordt verleend: de dood. Vóór alles moet zulk een slacht offer natuurlijk uit de vergif tigde lucht worden gehaald en toevoer van zuurstof door middel van buitenlucht of zuurstofapparaat, krijgen. De redder dient ervoor te zorgen dat hij bij de te verlenen hulp niet zelf wordt bedwelmd. Om dit gevaar zelf niet te lopen, kan het nodig zijn van buiten af een of meer vensters te openen. Men kan ook, alvo rens men liet vertrek binnen gaat, waar kolendamp hangt, 1 zorgen dat de longen met veel zuivere lucht zijn gevuld, waarop ,men snel de kamer doorgaat naar het raam, dit] opent, het hoofd naar buiten! steekt en opnieuw diep in-1 ademt. EN NU GOED WARM HOUDEN WANNEER de vergiftigde in een zuurstofrijke omgeving is ge bracht, kan het nodig zijn, dat kunstmatige ademhaling bij j hem of haar wordt toegepast.) Om deze behandeling te kun nen uitvoeren moet men ge oefend E.H.B.O.'er zijn. Maar ook niet-geoefenden kun nen nog wel iets doen ten gun ste van het slachtoffer. Zij) moeten ervoor zorgen dat de vergiftigde goed warm wordt' gehouden, dat wil zeggen: met dekens wordt bedekt.' Thee en koffie mogen uitslui tend worden toegediend wan neer er geen bewusteloosheid meer bestaat. Dr. H. W. SCALONGNE. (Nadruk verboden.) In de herfst is het de tijd om paddestoelen te gaan zoeken. Wanneer we na een regenachti ge dag door het bos lopen, kun nen we de gele cantharellen volop vinden. En wanneer we niet in de gelegenheid zijn om zelf met kennis van zaken de eetbare tussen de niet eetbare paddestoelen uit te zoeken, dan vinden we bij de groenteboer volop cantharelen en cham pignons. Paddestoelen bevatten eiwit ten, zouten en vitamines en we kunnen ze op allerlei manieren verwerken: in soep, ragout of gebakken en in combinatie met vis, eieren of kaas vormen ze ook een bijzondere tractatie. ZONDAG: Champignonsoep met kaas; varkenshaasje, ge smoorde tomaten, aardappe len: vla-flip: Catootje. MAANDAG: Knakworstjes, ca- pucijners, sla, aardappelpu ree; Icarnemelkvla met ro zijnen. DINSDAG: Gebakken kaasplak- ken. spinazie, aardappelen; cLTUVÜ&TL WOENSDAG: Uien gevuld met gehakt, aardappelpuree; roomkwark. DONDERDAG: Stamppot Chi nese kool met geraspte kaas; beschuit met bessensap. VRIJDAG: Tongfilets met wor teltjes en aardappelkoekjes, öf cantharellen-ragout met worteltjes en aardappel koekjes; gebakken appel schijven. ZATERDAG: Tomatensoep; sneetje champignons met kaas; appel. VLA-FLIP CATOOTJE Schenk in een hoog glas een laagje vanillevla. Strooi hierop wat geschaafde amandelen en leg er wat oranje marmelade op. Leg er een laag geklopt en ge zoet eiwit op en overgiet dit met sterk, gezoet koffie-extract. Gar neren met amandelen. SNEETJE CHAMPIGNONS MET KAAS Reken per persoon twee ge roosterde boterhammen, zonder korst. Besprenkel deze met een droge, witte wijn. Bak per per soon 75 g champignons in wat hete boter zéér snel goudbruin en leg deze op de toast. Een. plakje jong belegen kaas van Vs cm dikte erop leggen en deze in een hete oven of grill even laten uitsmelten. Wat paprika poeder en peterselie erover strooien en warm serveren.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1963 | | pagina 11