*977 enu \Jbte de lft&uw HET MOEILIJKE ONDERWERP EEN Z0MERP0TP0URRI Nu de rokken weifelen is het verstandig aan een brede zoom te denken POCKÊ1S Pagina 6 DE VRTJE ZEEUW Zaterdag 3 augustus tam de week Iets mooisis een vreugde voor altijd l RINGEN VOOR DE TENEN U kunt niet alles weten ZWARTE BEERTJES Boekhandel y. AN DE SANDE Zeer veel Nederlanders trek en dit jaar naar Italië met va antie en kunnen daar geniete, an de zo veel geroemde lta- iaanse keuken. Terug in ons igen landje zullen onze huis- genoten%het zeker op prijs stel len nog eens getracteerd te wor den op typisch Italiaanse ge rechten, zoals b.v. de Scaloppe alia Parma (kalfslapjes met kaas), de Mille-fanti en pavese. ZONDAG: Scaloppe alia Panna, kussa, gebakken aardappe len; ijs met perziken. MAANL-AG: Polenta met toma tensaus, sla; yoghurt met rode bessen. DINSDAG: 'Zuppa pavese; spits kool, gehakt, aardappelen. WOENSDAG: Bloemkool met kaassaus, saucijsjes, gebak ken aardappelen; vanïlle- vla met rabarbercompöte. DONDERDAG: Andijvie, run derlapje, aardappkwark met kruisbessencompóte. VRIJDAG: Spaghetti met toma ten, kaas en gehakt, öf ge stoofde vis, worteltjes, aard appelpuree; watergruel van verse bessen. ZATERDAG: Mille-fanti (Ita liaanse broodsoep); meloen. SCALOPPE ALLA PARMA (kalfslapjes met kaas) Bestel grote, dunne kalfslap jes en bestrooi ze met wat zout. Bedek de helft van elk lapje met een plakje belegen kaas en leg er enkele doorgesneden champignons (even gesmoord) op. Bestrooi dit alles met wat knoflookpoeder. Klap de lapjes dicht en bevestig ze met een houten prikkertje. Paneer ze daarna met ei en paneermeel en bak ze in boter aan beide kan ten mooi goudbruin. POLENTA Kook 200 g griesmeel in 1 l kokend water met zout gaar (25 minuten). Voeg hierbij 60 g bo ter en 75 g geraspte oude kaas. De polenta wordt op dezelfde manier gegeten als risotto of spaghetti. Serveer er een pittige tomatensaus bij. ZUPPA PAVESE B.ak een sneetje wittebrood in een beetje boter goudgeel. Leg dit onderin een voorverwarmd soepbord. Bak een ei en leg dit op het bord. Bestrooi het dik met geraspte oude kaas en schenk er tot slot vleesbouillon overheen. MILLE-FANTI (Italiaanse broodsoep Vermeng 100 g fijngewreven broodkruim met 50 g geraspte oude kaas en 3 hele eieren tot een gladde massa en kruid deze met zout, peper ën noot. Breng V/i liter krachtige bouillon aan de kook, roer het mengsel er door en laat het ongeveer 8 mi nuten zachtjes koken. Vlak vóór het opdienen even met een gar de doorkloppen. ALLES WORDT GEDAAN OM EEN KIND MAATSCHAPPELIJK TE DOEN SLAGEN, ALLEEN DE OPLEIDING TOT HET HUWELIJK WORDT. VERGETEN Sexuele zaken zijn in vroeger jaren dingen .eweest, waarover men niet sprak. Het was een soort „taboe", dat tot veel narigheden heeft geleid, waardoor levens en huwelijken ijn verwoest. Het is zo eenvoudig in enkele woorden ge zegd, maar velen hebben geen notie hoe het met de wetenschap van onze grootouders en overgrootouders in dit opzicht was gesteld. Kinderen konden in die tijd niet met hun ouders over dergelijke zaken spreken, want zij liepen de kans door deze ouders voor on fatsoenlijk en ontaarde jongeren te worden aangezien. Ook onder elkaar tussen beste vrienden en vriendinnen, durfde men deze materie niet te behandelen, want hoe zou de vriend of vriendin dit opuatten? Misschien zouden ze tegen anderen zeggen dat je dat onderwerp had aangeroerd. Je maakte dan een goede kans als een „onaantrekkelijke" te worden uitgestoten. Neen, over zoiets sprak men niet. Toch was het natuurlijk niet helemaal tegen te houden en zo kon het gebeuren dat de meest fantastische fabeltjes de ronde deden en als waarheden werden geaccepteerd. Hoevele meisjes, ja soms jonge vrouwen, ge loofden niet, dat het gevaarlijk was om een man te kussen, omdat je daarvan een baby zou kunnen krijgen? Het zelfde werd ver wacht, wanneer je op de stoel van een heer ging zitten wanneer deze soel nog warm was, om over alle mogelijke andere baarlijke onzin log maar te zwijgen. Voorzien van dergelijke nonsens en met een totaal gemis aan enige kennis op sexueel gebied, werden vroeger jonge mannen en meisjes het huwelijk ingestuurd. Hoe is het ners, die veelal voortvloeide uit een diepe zover wij weten en nog kunnen nagaan, dik wijls „normaal" verliepen en stand hielden De oorzaken hiervan liggen over het alge meen in een enorme discipline van de part ners, die veelal voortvloeide uit een diepe je loofsovertuiging. ZIJ MOEST HEM AANVAARDEN Het huwelijk was indertijd wel een iets andere zaak dan tegen woordig. Hoe dikwijls kwam het niet voor, dat er van liefde tus sen de partners geen sprake was Een meisje kreeg soms een man toegewezen en die had ze te accepteren, en van haar huwe lijk moest ze maar het beste maken. Door een streng kerkelijke opvoeding waren veel meisjes ervan overtuigd, dat de haar toe gewezen man die man was, die God voor haar bedoeld had, en als zodanig werd hij geaccepteerd. De verhouding tussen man en vrouw en de positie van de vrouw als echtgenote van de man en de man als hoofd van het gezin, maakten zo'n huwelijk mogelijk. De man bekleedde in het gezin een onaantastbare positie als hoofd en leider van de kleine ge meenschap. De vrouw was zijn dienares, die zonder bedenken zijn orders uitvoerde. De kinderen grootgebracht in zo'n milieu, zagen van jongs-af niets anders en accepteerden deze wereld en han delden later dienovereenkomstig. Waren al die huwelijken dan niet gelukkig Toch wel, maar men vond het geluk anders dan veel mensen van tegenwoordig. Wanneer men zo is opgevoed als wij hierboven schetsten, dan is de instelling waarmee men in het huwelijk gaat geheel anders dan die welke wij tegenwoordig kennen. De vrouw wist, dat zij haar man had te accepteren, zoals hij was. Alle positieve kanten aan hem waren zuiver winstpunten en werden als zodanig basis voor haar geluk, terwijl zijn minder prettige trekjes werden ge bagatelliseerd als dingen die je nu eenmaal van een man te ver wachten had, want de discipline was doorslaggevend. Opstandig heid van vrouw en kinderen werd niet getolereerd en dat wist ieder vooruit. Dus schikte men zich en zocht het geluk in alle kleine en grote positieve factoren in het gezin. TWEEDE RANG De sexualiteit speelde in de meeste gevallen een twee derangs rol of nog minder. Was de man koel, dan had de vrouw dit ongeacht haar temperament te aanvaarden. Bleek de man veeleisend, dan werd dit ongeacht de in stelling van de vrouw ook aanvaard en diende zij hem, zoals zij dat haar gehele leven als vrouw en moeder van zijn kinderen zou doen, in diepe geloofsovertuiging. Wilde het toeval, dat de temperamenten van de beide partners goed overeen kwa men, dan kon de sexualiteit een belangrijker rol in het huwelijk gaan spelen. Het gevolg van de gebrek kige voorlichting op dit ge bied was echter veelal oor zaak tot misverstanden in het huwelijk, Complexen en ongelukken bij ongehuwden. Door de opvoeding en de in vloed van de kerken waren ongehuwde partners onge twijfeld op dit gebied terug houdender dan tegenwoordig, doch wanneer er bij twee ge lieven een „kortsluiting" ontstond, was de kans bij zonder groot, dat dit nood lottige gevolgen had. Voor de ouders van de jon gen, zowel als voor die van net meisje betekende zoiets een grote maatschappelijke schande. Afhankelijk van de liefde die deze ouders voor hun kinderen koesterden, bleef het bij een zeer ern stige terechtwijzing en een zo snel mogelijk huwelijk, of het andere uiterste: het de deur wijzen van de betrok ken kinderen, met alle nare en zeer ernstige gevogen van dien voor hun verder leven. En nu vragen wij ons af, hadden deze ouders daartoe het morele recht WIE ZAAIDE DIE WRANGE VRUCHTEN? Doordat er over dergelijke onderwerpen dikwijls hele maal niet werd gesproken, wisten de kinderen soms van niets en hadden slechts him driften gevolgd en daarvan moesten zij hun gehele leven lang de wrange vruchten plukken. In onze moderne tijd zien wij dit wel iets anders en zijn we er van overtuigd, dat de ware schuldigen van deze dra ma's ouders zijn, die verzuim den hun kinderen fatsoenlij ke voorlichting op dit gebied te geven, hen wegwijs te maken. Ook in onze tijd komen dergelijke drama's nog voor. Zij het niet meer zoveel als vroeger. En ook hier moe ten dikwijls de ouders schul dig worden verklaard. HOOFDZAAK WORDT VERGETEN Ieder rechtgeaard ouder paar stelt alles in het werk om zijn kinderen op te voe den tot goede burgers in onze maatschappij. Hiertoe wordt soms alles geofferd, tijd en geld, moeite en zorg. Het kind leert al jong zich te houden aan alle normen van fatsoen die in onze maat schappij vereist worden. „Net jes gekleed gaan, handjes geven, spreken met twee woorden, tandjes poetsen en zo zouden we kunnen door gaan. Is het kind eenmaal zes jaar, dan gaat het naar de lagere school, waar het leert lezen, schrijven, rekenen, ge schiedenis, aardrijkskunde enzovoort. Maar om te sla gen in het leven menen velen, dat er toch wel iets méér komt kijken. De kinde ren moeten verder leren. Ze moeten naar een middelbare school of vakonderwijs vol gen en als het even kan moeten ze studeren aan een universiteit. Alles wordt ge daan om het kind maatschap pelijk te laten slagen en wan neer dat allemaal is ge beurd, dan denken vele ouders dat ze het kind een perfecte opvoeding hebben gegeven. Maar zij zijn abuisDe hoofdzaak, n.l. de opvoeding, ja de opleiding voor het hu welijk werd vergeten NORA v. HEEMSTEDE. (Nadruk verboden.) De mode van de open Cleo- patra-sandalen toont de tenen zonder enige bedekking. De na gels van de voeten dienen zeer goed verzorgd te worden. En toch, zelfs wanneer men de na gels lakt, maken die onbedekte tenen niet altijd een prettige in druk. Maar er is al weer iets op gevonden: fraaie ringen voor de tenen. Deze onderscheiden zich niet van vingerringen in de uit voering. Er zijn parelringen, zo wel als ringen met een fors middenstuk. De' sierraden wor den nog niet in goud en zilver gebracht, uitsluitend in minder edele metalen en imitatiestenen. De prijs varieert van 10,tot 25,—. (CONSU). NATUURLIJK houden we allemaal van mooie dingen. Wie dat niet doet, heeft ergens een betreurens waardig gebrek en mist veel moois in het leven. Het zal iedereen wel eens overkomen zijn, dat men een hele tijd voor een etalage kan staan, genietend van iets heel moois dat daar ligt uitgestald. En dat is heel begrijpelijk en gezond. De meesten van ons zullen ook graag mooie dingen willen bezit ten. Al naar de belangstelling kan dit varieëren van een prachtig ta pijt, schilderijen, fraai antiek, ui tingen van moderne kunst of (wa interesseert) mooie sieraden, ons vrouwen natuurlijk bijzondei In veel gevallen kunnen we ons de aanschaf van een waarlijk kost baar kleinood niet permitteren en blijven we ons vergenoegen met „siertjes" die niet zo duur zijn en er toch wel aardig uitzien. In de meeste gevallen kunnen zij de con currentie met echte kostbare sie raden op den duur niet aan. Veel van die dingen zijn fabriekssiera- den en wat het is, kan soms moei lijk worden gezegd, maar er komt een moment dat ze er of niet meer zo fraai uitzien, of dat ze ons ver velen. Het eigenaardige is echter, dat echt kostbare sieraden, vervaar digd door kunstenaars die spelend met edele metalen en fraaie edel stenen en zo tot een edele schep ping komen, nooit vervelen, laat staan lelijk worden. Er is een bekend Engels spreek woord dat zegt „A thing of beau ty is a joy for ever", hetgeen in het Nederlands vertaald wil zeg gen „iets moois is een genoegen voor altijd". En dat blijkt in de praktijk maar al te waar te zijn. Bovendien heeft een echt kostbaar sieraad ook het voordeel dat het nooit zijn waarde verliest, hetgeen van de andere sieraden niet kan worden gezegd. Wat denkt u bijvoorbeeld van zo'n fraaie armband als onze illustratie toont Het is goud met maanste nen. Helaas kan de foto u niet to nen hoe mooi dit sieraad wel is. Het licht speelt er mee" en zelfs de grootste leek ziet dadelijk dat dit iets moois is. Veel dames verlangen tegenwoor dig werkelijk zoiets moois te be zitten en zij nemen de moeite er voor te sparen als ze het niet 7.0 ineens kunnen aanschaffen. Ze dragen dan een werkelijk mooi sieraad, dat zijn waarde behoudt en altijd een genoegen blijft om te dragen en naar te kijken. Is dat ook geen ideetje voor u ELLY MARTINS (Nadruk verboden) BOEKHANDEL VAN DE SANDE In de zomer is onze voeding heel vaak beter samengesteld dan 's winters. Een goed idee is om. in de overige jaargetijden door te gaan met •fe veel groente en fruit te eten. U weet het: ongeveer kg aan groente per persoon en elke dag wat fruit; ix groente en fruit bij het brood te nemen en aan de warme maaltijd geregeld de groente rauw te geven. Denk daarbij niet alleen aan sla, maar ook aan andijvie, worteltjes, bleek selderij en de nog jonge rode en savooiekool; Oploskoffie en oploscacao los sen het beste op in water, giet dus eerst kokend water op dit poeder en de suiker, vóór U melk, koffiemelk of room toevoegt, dan behoeft U niet te roeren. O Gooi uw eierschalen niet weg, maar stamp ze even fijn. Dit is prachtige en gratis mest voor uw potplanten, die vaak kalk te kort komen. 1 Geel geworden bloemkool kunt U koken met wat melk, dan zal deze groente weer wit op tafel komen. Gaan de kinderen mee in de auto? Zorg dan voor een plas tic zak met een nat washandje om de gezichtjes snel te kun nen reinigen voor U bij gast heer en gastvrouw, hotel of Aatie binnenstapt. >ls TJ last hebt van mieren, erwijder dan zorgvuldig etensresten en gemorste sui ker, jam e.d., maar laat ook geen suikerzak, onuitgespoel de jampotten, verpakkingen van andere levensmiddelen, broodkruimels, gebruikte kop jes en limonadeglazen uitno digend voor dit insectenbe- zoek staan, iX weinig vet (boter, margarine en andere vetsoorten) in het eten te verwerken; goed voor uw gezondheid, en niet alleen bij warm weer; ■fx veel karnemelk en yoghurt te gebruiken evenals gewone melk verhogen zij de waarde van de maaltijden. Waar u speciaal bij warm weer op moet letten om voedselvergif tiging te voorkomen: bewaar levensmiddelen, die snel aan be derf onderhevig zijn, zo koel mogelijk. Zorg dat u weinig of geen res ten hebt. Koel reste vlug af en dien ze de volgende dag niet op, vóór u ze goed doorgekookt hebt. Kies bij voorkeur vlees, dat door en door gaar gegeten wordt braad vooral gehakt goed gaar. Neem als het warm is alleen biefstuk en dergelijk rood vlees wanneer de slager het onder koe ling bewaart en u het thuis ook in een koelkast kunt 'zetten of meteen na ontvangst kunt klaar maken. Neem verpakt vlees en vis direkt uit de verpakking. Voorkom het zuur worden van melk door losse melk meteen na ontvangst te koken, zo nodig des avonds nogmaals. Ook gepasteu riseerde melk in een geopende fles zal 's avonds wel eens ge kookt moeten worden. Gebruik geen zuur geworden melk. Zeer vitamine C-rijk zijn de volgende seizoenprodukten: papri ka's, rode kool, bloemkool, aard appelen. snijbonen, rode maar veel meer nog zwarte bessen. Besteed niet te veel tijd. geld en brandstof aan inmaken. Be denk daarbij dat bederf altijd mo gelijk is wnneer u „weckt". Pro fiteer eerst volop van de verse groente en vruchten en de bui tenlucht en maak alleen in wat u werkelijk te veel hebt. WORDEN de rokken werkelijk weer langer Eén der eerste Parijse modehuizen heeft het gedecreteerd, de andere ont werpers van de „haute-cou- ture" hielden zich nog aan de welhaast conservatieve korte rok die al eerder een aanval van de „new look" heeft af geslagen. We rekenen dus nog niet op een revolutionaire ommekeer in onze mode, maar toch je kunt immers nooit weten is het nu verstandig onze stofjes wat royaal in te kopen en al rekening te .hou den met een kleine verlenging en een brede zoom met vol doende reserve Veel vrouwen maken haar kle ren en die van de kinderen zelf. Sommigen vinden het heerlijk om zelf iets te maken. Patro nen worden gemaakt, besteld of ze worden met het grootste plezier uitgeraderd. Met en thousiasme worden alle pa troondelen als een legpuzzel op de stof geplaatst, zó, dat alles zo voordelig mogelijk in elkaar past. Dat zelf'maken is voor deze categorie vrouwen een hobby, een soort prakti- tische manier van vrije-tijds- besteding eigenlijk. Voor hen geeft het een grote voldoe ning rond te lopen in eigen gemaakte kleren, die boven dien nog goed passen ook. Meestentijds gaat hieraan voor af de jacht op een zo goed koop mogelijk, een zo apart mogelijk of een zo mooi mo gelijk stofje. De bedoeling van dit alles is wel duidelijk. Ieder streeft er naar een zeer persoonlijke noot aan de kle ding te geven, zodat men, zeker in de eerste plaats voor eigen gevoel, er apart mee uitziet. VOOR HETZELFDE GELD! OOK bij vrouwen die met min der enthousiasme aan het naaien slaan, leeft deze ge dachte. De praktische over weging is, dat zij voor hetzelf de geld, dat zij anders aan een confectiejapon uitgeven, nu misschien twee japonnetjes kunnen maken of dat zij door hetzelfde geld uit te geven, een veel betere kwaliteit stof kopen. De doe-het-zelvers rekenen voor zichzelf immers geen arbeidsloon Anderen weer zijn wel genood zaakt om zelf aan de slag te gaan of om te laten maken, omdat ze nu eenmaal nooit een goed-passend model zo kant en klaar kunnen vinden. Hoe vaak komt het niet voor, dat we de verzuchting horen: „Voor bovenwijdte past maat 44 me, maar voor de heupen moet het weer maat 46 zijn!" En dan nog degenen die geen model met passende mouw lengte kunnen vinden Opvallend is, dat juist de tie ners vaak en veel hun kleren zelf maken. Voor hen is er genoeg in de winkels, maar de drang om hun persoonlijk heid te laten gelden, doet ze toch veel zelf knutselen. En wat weten ze vaak niet van een lapje, een strikje en een kantje te makenHierbij moeten we natuurlijk niet uit het oog verliezen, dat door hun jeugd alles nog leuk staat, alles nog gedragen kan worden. Zefs een erg goed koop stofje dóét het. NAAR EIGEN SMAAK OMDAT kinderkleding in ver houding nog al kostbaar is en ook omdat de lieverdjes vaak zoveel aan kunnen, zien veel moeders in, dat ze, door de garderobe voor hun peuters zelf te vervaardigen, veel op het kledingbudget besparen. Voor de kleintjes maken we inderdaad uit een klein of voordelig lapje gauw iets aar digs. Om van vermaken maar niet eens te spreken. Voor al die nijveren onder ons is het zeker aardig om te weten, dat ze er heel up-to- date uit zullen zien met een geborduurde japon of jumper. Een eenvoudig uitgaansjapon- netje krijgt allure als u er een ceintuur bij maakt, Sie u bor duurt met glinsterende kra len, lovertjes of gitten. Jum- pertjes kunt u met wol of zijde bewerken. U kunt zich hierin echt uitleven en zeker uw persoonlijke smaak ten volle tot ziin recht laten ko- I ANGERE ROKKEN BIJ DE NIEUWE FRANSE MODE Drie voorbeelden van de nieuwe Franse mode voor het komende seizoen: Links: „Highlands", een deux- piece van Jaques Heim, van dik ke, rood-zwart geblokte wol, met bijpassende laarsjes. Midden: een avondjapon van Marie-Jeanne Hurt, „waterlelie" genaamd, van bleek-rose zijde met een motiefje in relief. De „balionrok" is van voren hoger dan van achteren. Rechts: „Tampico" van Jaque» Heim is een vlotte ;.>a 1 geruite wollen stof in zwart en wit. Ook hier vervolmaken de kleine laarsjes van bijpassend materiaal het geheel. Alle drie de modellen tonen duidelijk de nieu. we, verlengde roklijn. men. Natuurlijk weet een ieder van u voor zichzelf het beste, wel ke kleuren haar het meest flatteren. Ook heeft ieder zich, door de ervaring, wel een eigen coupe aangewend. Maar weet u ook, dat er op het materiaal gelet moet wor den Zo goed als niet iedereen rood, groen of zwart kan dragen, zo kan ook niet iedereen zijde dragen en ziet niet iedere vrouw er op haar voordeligst uit in een fluwelen japon. GRIJPT NIET TE HOOG l,.1N goede verkoopster zal di rect zien of u een type bent voor linnen of flanel, of dat velours of zijde geschikter voor u is. Maakt u zelf uw kleding, laat dit punt zeker een belangrijke overweging vormen bij het kiezen van uw stof. Zoek iets wat bij uw persoonlijkheid past. Stelt u op de hoogte van de nieuwe modelijn, bekijkt u de modellen in de nieuwste mo debladen, kranten en tijd schriften. Probeer echter niet de haute-couturemodellen nauwkeurig na te maken, houdt ze slechts aan als richt lijn. Zo is het ook met de kleuren. Felle tinten, die mis schien beeldig en heel ge schikt zijn voor slanke jonge figuurtjes in Italië, doen het vaak helemaal niet voor blon de, gezette jonge vrouwen. 'el praktisch is het de onder- j delen van uw garderobe zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen, anders vergaat het u als zovelen, die met een kast vol kleren, nog de ver zuchting kunnen slaken: ik heb niets om aan te trekken! En dat dan alleen omdat er geen enkel stuk met het an dere in harmonie is. Hierbij denken we dus aan mantels, japonnen, costuums en ook hoeden, handschoenen, tassen, schoenen en bijoux. Met weinig, goed gecombineer de stukken, bereikt u vaak meer dan met veel, in het wilde weg aangeschafte kle ding, hóé mooi elk stuk op chzelf ook is. BETTY TEELING (Nadruk verboden.)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1963 | | pagina 6