Negen prominente kook-redactrices geven u tips voor
9 lekker-makkelijke Pinkster-hapjes
Hier zijn de heerlijk-vlugge recepten die de kookredactriees u aanbevelen...
Nog nooit is in ons land zo'n "picknick" gehouden. Op uitnodiging van het
Nederlands Zuivelbureau en fotograaf Paul Huf kwamen de culinaire me
dewerksters van 9 grote dag- en weekbladen bijeen in een Pinksterlijk
decor van zon, water en voorjaarsgroen. En ieder had een Pinkster-recept
meegebracht dat zij u speciaal aanbeveelt. Om u te tonen hoe in de zuivel-
wei de leukste lekkerste gerechten groeien... hoe u met kaas, roomboter,
melk, yoghurt, room, vla en karnemelk heerlijk-makkelijke snelle hapjes
maakt. Voor Pinkster-uit en Pinkster-thuis!
^ij0(lH0ttfj
Van links naar rechts: An 't Hoen van Libelle; Rita Laroche van de Volkskrant; Else Rau van Eva; Kati van bet Alg.Handelsblad; Henriëtte Posthuma-de Boer
van de Haagse Post; Irene de Bruijne van Rosita; Kaatje de Lestrieux-Hendrichs van Margriet; Lid ia Winkel van het Parool; Beb Vuyk van Vrij Nederland
VLA-FLIP aanbevolen door An 't Hoen
Doe in een drinkglas een laagje limonade of jam.
daarop vanillevla en daar bovenop wat frisse
yoghurt (niet roeren natuurlijk). En ziedaar, u
hebt het nieuwste 10-seconden toetje: de vla-flip!
Garneer met toefjes slagroom of vruchtjes ,en u
hebt: een vla-flip de luxe!
AARDBEIEN ICE-CREAM-SODA
aanbevolen door Henriëtte Posthuma-de Boer
Onder in een hoog glas 2 lepels aardbeienmoes
van verse aardbeien leggen, daar 2 lepels vanille
ijs opdoen, wat sterk koffie-extract erover gieter,
het glas met sodawater opvullen, afdekken mei
een toef slagroom en garneren met aardbeiei
KAAS-VINKEN aanbevolen door Rita Laroche
Op plakken gekookte ham, dunne plakken jong
belegen kaas leggen, ze daarna oprollen (de ham
buiten) met een draadje dicht binden,' door ei en
paneermeel halen en snel in roomboter in de
koekepan goudbruin bakken.
FONDUE BOURGUIGNONNE
aanbevolen door Kaatje de Lestrieux-Hendrichs
'>00 gr. zeer mals rundvlees of kalfs- of varkens-
raas in dobbelsteentjes snijden, licht zouten en
net een schone theedoek afdrogen. In een caque-
lon 200 gr. boter goed heet maken, er daarna l'dl,
olijfolie bijdoen en op de réchaud plaatsen. Het
vlees aan een fonduevork prikken en in de boter
naar eigen verkiezing gedurende langere of kor
tere tijd bakken. De vlam wat hoger draaien als
de boter teveel zou afkoelen. De stukjes vlees
kunnen worden gegeten met pommes frites,
kleine gebakken aardappeltjes, pommes chips of
stokbrood en een sourcreamsaus of een andere
koude of ook wel warme saus. Ook zoetzuur van
vruchten, slaatjes, vruohtencompóte enz. zijn
hperlijke toevoegsels en dan een mooie Beaujolais
of een frisse Rosé erbij.
GRASBOTER-SPRITS aanbevolen door Else Rau
200 gr. boter met 125 gr. basterdsuiker schuimig
roeren en er dan iets zout, 1 eiwit en X pakje
vanillesuiker door mengen. Tot slot gaat er 250
gr. bloem door. Met behulp van een spuitzak met
een grof spuitje langwerpige of ronde koekjes op
het bakblik spuiten. Dikke sprits wordt in een
matig hete oven ongeveer 25 minuten gebakken,
kleine sprits ca. 15 minuten. Extra fijn, als u de
verse grasboter noemt die nu in do winkel is:
JULIENNE-SLAATJE aanbevolen door Lldia Winkel
150 gr. belegen kaas, 100 gr. gaar gekookte kip of
kalfsvlees, 2 hard gekookte eieren, 200 gr. gare
prinsessebonen, wat rauwe bloemkool enltomaai
in dunne reepjes verdelen, vermengen met
lepels doperwtjes en mayonaise en op smaal
fmaken met zout, peper en paprikapoedel
Handig mee te nemen in een plastic iiskastdoos-
OMELETTE "LOOSDRECHT"- aanbevolen door Kati
4 eieren loskloppen met wat zout en peper, 20 gr.
boter heet maken in de koekepan, de bodem be
leggen met plakken ham, hierop db losgeklopte
eieren gieten, deze afdekken met geraspte kaas
of plakken belegen kaas en het geheel op een klein
vuurgaar laten worden. Voor hetopdoenmet fijn
gesneden bieslook of peterselie bestrooien.
PINKSTER-PIZZA aanbevolen door Beb Vuyk
Voor een platte boterkoekvorm van 20 cm middel
lijn een piedeeg van 100 gr. bloem, 50 gr. boter, 4
dl water en iets zout maken. De vorm invetten
en met bloem bestrooien, bekleden met het pie
deeg en daarna vullen met 200 gr. in plakjes ge
sneden jong-belegen kaas en vier in plakken ge
sneden tomaten. Besprenkelen met iets olijfolie
en garneren met driehoekjes kaas en eventueel
ansjovisfilets. In een matig hete oven in 30
minuten gaar hakken. Warm serveren met ge
mengde sla. (Handig voor een dagje uit: u maakt
de pizza van tevoren ovenklaar; als u thuiskomt
hoeft u hem alleen nog gaar te maken.)
KAASFONDUE KERNHEM
aanbevolen door Irene de Bruijne
Een pan met een knoflookteentje inwrijven, per
persoon 1 dl droge witte wijn erin schenken ent
verwarmen tot de wijn gaat bruisen. Dan woi At er
(ook weer per persoon) 100 gr. zeer fijn gesneden
jongbelegen Goudse kaas en 100 gr. Kernhemsa
kaas aan toegevoegd en moet men onder voort
durend roeren met een garde het mengsel weer
aan de kook laten komen en zachtjes kokend
doorkloppen tot de kaas is opgelost en een mooi
gladde massa is ontstaan. Naar smaak peper en
noot toevoegen en de fondue met wat aangemeng
de maïzena binden. De massa moet mooi srreuig
zijn en bij het omhoog tillen van de garde in dra
den trekken. Van het vuur af er dan nog 1 lepe!
kirschwasser per persoon doorkloppen. De fon
due mag in de caquelon op de réchaud verder door
blijven pruttelen. Men schaart zich nu om de tafel,
ieder prikt een stukje stokbrood aan de vork
(een speciale fonduevork heeft een extra lange
steel), doopt dit in de fondue en peuzelt het dan op.
Wie zijn brood in de fondue laat vallen is een rond
je schuldig. Er kan een droge witte wijn bij ge
schonken worden, of tot besluit van het fondue-
maal een kop koffie met een scheutje kirsch.
Het
Nederlands Zuivelbureau
wenst u zonnige
en smakelijke
Pinksterdagen!
t