Negen prominente kook-redactrices geven u tips voor 9 lekker-makkelijke Pinkster-hapjes Hier zijn de heerlijk-vlugge recepten die de kookredactriees u aanbevelen... Nog nooit is in ons land zo'n "picknick" gehouden. Op uitnodiging van het Nederlands Zuivelbureau en fotograaf Paul Huf kwamen de culinaire me dewerksters van 9 grote dag- en weekbladen bijeen in een Pinksterlijk decor van zon, water en voorjaarsgroen. En ieder had een Pinkster-recept meegebracht dat zij u speciaal aanbeveelt. Om u te tonen hoe in de zuivel- wei de leukste lekkerste gerechten groeien... hoe u met kaas, roomboter, melk, yoghurt, room, vla en karnemelk heerlijk-makkelijke snelle hapjes maakt. Voor Pinkster-uit en Pinkster-thuis! ^ij0(lH0ttfj Van links naar rechts: An 't Hoen van Libelle; Rita Laroche van de Volkskrant; Else Rau van Eva; Kati van bet Alg.Handelsblad; Henriëtte Posthuma-de Boer van de Haagse Post; Irene de Bruijne van Rosita; Kaatje de Lestrieux-Hendrichs van Margriet; Lid ia Winkel van het Parool; Beb Vuyk van Vrij Nederland VLA-FLIP aanbevolen door An 't Hoen Doe in een drinkglas een laagje limonade of jam. daarop vanillevla en daar bovenop wat frisse yoghurt (niet roeren natuurlijk). En ziedaar, u hebt het nieuwste 10-seconden toetje: de vla-flip! Garneer met toefjes slagroom of vruchtjes ,en u hebt: een vla-flip de luxe! AARDBEIEN ICE-CREAM-SODA aanbevolen door Henriëtte Posthuma-de Boer Onder in een hoog glas 2 lepels aardbeienmoes van verse aardbeien leggen, daar 2 lepels vanille ijs opdoen, wat sterk koffie-extract erover gieter, het glas met sodawater opvullen, afdekken mei een toef slagroom en garneren met aardbeiei KAAS-VINKEN aanbevolen door Rita Laroche Op plakken gekookte ham, dunne plakken jong belegen kaas leggen, ze daarna oprollen (de ham buiten) met een draadje dicht binden,' door ei en paneermeel halen en snel in roomboter in de koekepan goudbruin bakken. FONDUE BOURGUIGNONNE aanbevolen door Kaatje de Lestrieux-Hendrichs '>00 gr. zeer mals rundvlees of kalfs- of varkens- raas in dobbelsteentjes snijden, licht zouten en net een schone theedoek afdrogen. In een caque- lon 200 gr. boter goed heet maken, er daarna l'dl, olijfolie bijdoen en op de réchaud plaatsen. Het vlees aan een fonduevork prikken en in de boter naar eigen verkiezing gedurende langere of kor tere tijd bakken. De vlam wat hoger draaien als de boter teveel zou afkoelen. De stukjes vlees kunnen worden gegeten met pommes frites, kleine gebakken aardappeltjes, pommes chips of stokbrood en een sourcreamsaus of een andere koude of ook wel warme saus. Ook zoetzuur van vruchten, slaatjes, vruohtencompóte enz. zijn hperlijke toevoegsels en dan een mooie Beaujolais of een frisse Rosé erbij. GRASBOTER-SPRITS aanbevolen door Else Rau 200 gr. boter met 125 gr. basterdsuiker schuimig roeren en er dan iets zout, 1 eiwit en X pakje vanillesuiker door mengen. Tot slot gaat er 250 gr. bloem door. Met behulp van een spuitzak met een grof spuitje langwerpige of ronde koekjes op het bakblik spuiten. Dikke sprits wordt in een matig hete oven ongeveer 25 minuten gebakken, kleine sprits ca. 15 minuten. Extra fijn, als u de verse grasboter noemt die nu in do winkel is: JULIENNE-SLAATJE aanbevolen door Lldia Winkel 150 gr. belegen kaas, 100 gr. gaar gekookte kip of kalfsvlees, 2 hard gekookte eieren, 200 gr. gare prinsessebonen, wat rauwe bloemkool enltomaai in dunne reepjes verdelen, vermengen met lepels doperwtjes en mayonaise en op smaal fmaken met zout, peper en paprikapoedel Handig mee te nemen in een plastic iiskastdoos- OMELETTE "LOOSDRECHT"- aanbevolen door Kati 4 eieren loskloppen met wat zout en peper, 20 gr. boter heet maken in de koekepan, de bodem be leggen met plakken ham, hierop db losgeklopte eieren gieten, deze afdekken met geraspte kaas of plakken belegen kaas en het geheel op een klein vuurgaar laten worden. Voor hetopdoenmet fijn gesneden bieslook of peterselie bestrooien. PINKSTER-PIZZA aanbevolen door Beb Vuyk Voor een platte boterkoekvorm van 20 cm middel lijn een piedeeg van 100 gr. bloem, 50 gr. boter, 4 dl water en iets zout maken. De vorm invetten en met bloem bestrooien, bekleden met het pie deeg en daarna vullen met 200 gr. in plakjes ge sneden jong-belegen kaas en vier in plakken ge sneden tomaten. Besprenkelen met iets olijfolie en garneren met driehoekjes kaas en eventueel ansjovisfilets. In een matig hete oven in 30 minuten gaar hakken. Warm serveren met ge mengde sla. (Handig voor een dagje uit: u maakt de pizza van tevoren ovenklaar; als u thuiskomt hoeft u hem alleen nog gaar te maken.) KAASFONDUE KERNHEM aanbevolen door Irene de Bruijne Een pan met een knoflookteentje inwrijven, per persoon 1 dl droge witte wijn erin schenken ent verwarmen tot de wijn gaat bruisen. Dan woi At er (ook weer per persoon) 100 gr. zeer fijn gesneden jongbelegen Goudse kaas en 100 gr. Kernhemsa kaas aan toegevoegd en moet men onder voort durend roeren met een garde het mengsel weer aan de kook laten komen en zachtjes kokend doorkloppen tot de kaas is opgelost en een mooi gladde massa is ontstaan. Naar smaak peper en noot toevoegen en de fondue met wat aangemeng de maïzena binden. De massa moet mooi srreuig zijn en bij het omhoog tillen van de garde in dra den trekken. Van het vuur af er dan nog 1 lepe! kirschwasser per persoon doorkloppen. De fon due mag in de caquelon op de réchaud verder door blijven pruttelen. Men schaart zich nu om de tafel, ieder prikt een stukje stokbrood aan de vork (een speciale fonduevork heeft een extra lange steel), doopt dit in de fondue en peuzelt het dan op. Wie zijn brood in de fondue laat vallen is een rond je schuldig. Er kan een droge witte wijn bij ge schonken worden, of tot besluit van het fondue- maal een kop koffie met een scheutje kirsch. Het Nederlands Zuivelbureau wenst u zonnige en smakelijke Pinksterdagen! t

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1963 | | pagina 8