Zwaar*of lichtte verteren Menu van de week LINNEN 9 VOET BIJ STUK HOUDEN Parfums WORDEN GECOMPONEERD r \/<wc de \Jtouw TIPS Hei Stoffenpaleis OPVOEDING Zaterdag 25 mei 1963 DE VRIJE ZEEUW Pagina 9 Geurcomponist Zoek uw eigen geurtje! Moet de voeding licht verteerbaar zijn? Het nut van onverteerbare voedseldeeltjes 50 de bloeddruk nog En dan weer aankleden even PARFUM! Een woord, dat omgeven is met sfeer en romantiek en voornaam- heid. Parfum behoort nu eenmaal bij de elegante vrouw, die haar met zorg gekozen toiletten met char- me weet te dragen. Zo was het door de eeuwen heen tot in de grijze oudheid, zo is het en zo zal het stellig blijven. Al wisselt de pu- blieke smaak ook op dit terrein met de jaren, zoals de parfumeur, de compo- nist der geuren, u kan vertel- len. Een merkwaardig beroep, dat van parfumeur. Een kunst, waarin men zich stellig niet kan bekwamen, wanneer men de aanleg mist. De neus van de parfumeur is zijn kostbaarst bezit, waard om tegen een hoog bedrag verzekerd te wor den. Er zijn in ons land geen tien mensen, die zo'n fijne neus hebben, dat zij het be roep zouden kunnen uitoefe nen. Zijn reukorgaan wijst de parfumeur de weg in een ware doolhof van in honderden flesjes en buisjes verzamelde geuren. Dat valt op geen school te leren. Zeker, hij zal een duidelijk inzicht moeten hebben in de chemie. Behalve natuurlijke reukstoffen zijn er tegenwoor dig immers ook vele syntheti sche. Maar dit inzicht is niet van primair belang. Hoofd zaak is, dat hij een goed reuk geheugen heeft en daarnaast de smaak om verschillende geurtjes te combineren. ACHTER zijn grote „reuk- stoffenorgel" voelt de parfu meur zich orkestdirecteur en componist beide. Hij zoekt net zolang tot hij een goede „sa menklank" heeft gevonden van al zijn „orkestelementen". Wat de componisten aan innerlijke beleving tot uitdrukking bren gen in hun muziek, doet de parfumeur in zijn geurende compositie. Zo goed als ieder ander kunstenaar heeft dé parfumeur het tijdsbeeld te verstaan. De publieke smaak immers verandert van tijd tot tijd. Omstreeks 1900 de ro mantische tijd van de wals, waarin men nog volkomen on gecompliceerd leefde en nog geen weet had van de moder ne wetenschap der psychologie was het de tijd van de bloe- metjesgeuren. In 1930, de cri sistijd, leerden de grote par fumeurs de dissonant der Al dehydes kennen. Een wrange reuk, die stoort in het milieu der bloemetjes, maar toch tot oplossing komt en dus furore maakt. In 1940 demonstreerde zich de verdeeldheid der vol keren ook in de parfums, de Duitse parfums hadden iets staaiachtigi Lavende en eau de cologne hebben iets onpersoonlijks. Beide zijn daarom geliefd bij de Engelsen, want Engelsen willen niet opvallen. BIJ iedere vrouw behoort een eigen parfum. Karakter, uiterlijke verschijning en leef tijd spelen een rol bij het be palen van de soort parfum, die bij haan speciale type behoort. Een sportief type zal voor alles een fris parfum verlangen. Een jonge vrouw mag nooit een te zwaar parfum gebrui ken, een levenslustig type ver draagt een warmere geur. Het meer wazige type zoekt een „streng" parfum, waarin de parfumeur toch één van de vier in de parfumindustrie ge bruikte dierlijke reukstoffen herkent, n.l. die van de „vivet- kat". Over dierlijke reukstoffen gesproken, het uitermate kost bare amber is afkomstig van. een zieke potvis. Het dier heeft waarschijnlijk sui kerziekte en geeft als gevolg daarvan over. Het braaksel blijft drijven op het zeewater en spoelt tenslotte ergens aan. Het doet denken aan stukken klei. Kenners verzamelen het en krijgen er dan grote bedra gen voor. Ook zuivere Bul gaarse rozenolie is heel erg duur. De totale jaarproduktie van Tubereuse-olie uit Zuid- Frankrijk is maar ongeveer 50 kilo; de Jasmijn levert jaar lijks ongeveer 3 a 4.000 kg parfumgrondstof. Verbaast het u, dit alles wetende nog, dat een kleine hoeveelheid goede parium duur is? BETTY TEELING. (Nadruk verboden.) 's Zomers eet iedereen graag lichte kost, 's winters lijkt zwaardere kost ons beter. Dat licht en zwaar wordt dan meest al in de hoeveelheid vet ge zocht. En inderdaad is de hoe veelheid vet een van de facto ren, die van invloed zijn op het werk, dat onze maag en darmen moeten verzetten om het voedsel „klein te krijgen". En dat be doelen we met licht en zwaar verteerbaar. Licht verteerbaar is het voedsel, dat minder lang in de maag blijft dan zwaar ver teerbare kost. Voedsel kan zwaar verteerbaar zijn, doordat het veel vet bevat, maar ook door- Op het ogenblik zien we in de groentewinkels weer asperges liggen. Altijd een dure groente, maar desondanks moeten ze toch zeker in de korte tijd, dat we ze vers kunnen krijgen en kele keren op ons menu voor komen. Let bij het kopen op het onderste gedeelte, dat niet hol, houterig of te droog mag zijn. De asperges moeten heel voor zichtig met een dunschiller ge schild worden en het harde on- ondereinde moet worden weg gesneden. Zorg, dat de asperges bij het koken geheel onder wa ter liggen, na 30 minuten zijn ze gaar. Met een schuimspaan uit het water halen en serveren met gewelde boter, nootmus kaat, hard gekookte eieren en kleine nieuwe aardappeltjes. Ook met kaassaus gecombi neerd (zie weekmenu) zijn as perges heerlijk. ZONDAG: Kippesoepasperges met kaassaus en nieuwe aardappeltjes; vanïlleijs met warme chocoladesaus. MAANDAG: Spaanse omelet aardappelpuree, spinazie; yoghurt-flip. DINSDAG: Runderlapje, bietjes, aardappelen; rabarber met vanillevla. WOENSDAG: Kerrysoep; ge bakken kaasplak; aardap pelkoekjes, gemengde sla. DONDERDAG: Leverhachéa; appelmoes, aardappelendrie in de pan. OPVOUWBARE BABY- AANKLEEDTAFEL Zoals in Nederland zijn vele jonge gezinnen in Frankrijk tegenwoordig klein behuisd. Wanneer de eerste spruit zich aankondigt, vragen de jonge ouders zich zorgelijk af: hoe kan er nog een wieg en een aankleedtafel in onze slaap kamer bij! Een Franse fabri kant wierp zich op dit pro bleem met als resultaat: een opvouwbare aankleedtafel- kmderbad, die de naam Baby- plouf kreeg. Tussen twee opvouwbare ver chroomde schragen hangt een ongeveer 80 cm lange en 30 cm brede en hoge doos van zachte kunststof, die met wa ter gevuld kan worden: het badje. Na het bad kan moe der met een ritssluiting een deksel ook al weer van zachte kunststof op het bad aanbrengen en de aankleed tafel staat er. Als baby weer veilig in zijn wiegje ligt, haalt moeder het deksel er weer af, leegt het badje, vouwt de schraagpoten tezamen en rolt de kunststof er omheen. De hele sta-in-de- weg aankleedtafel is terugge bracht tot een rol, 80 cm lang en nog geen 10 cm breed, die gemakkelijk in de kast gezet kan worden. (Consu.) VRIJDAG: Schotel van gestoof de komkommer met kaas en aardappelpuree (of stokvis schotel met mosterdsaus en rijst); vruchtenqruel. ZATERDAG: Tomatensoep met kaas; huzarensla. ASPERGES MET KAASSAUS 'A kg asperges, zout, 40 g roomboter, 40 g bloem, 4 dl aspergekooknat, 100 g ge raspte kaas en peper, noot muskaat, paneermeel. Kook de schoongemaakte as perges gaar in water met zout in 30 minuten. Leg ze in een beboterde vuurvaste schotel. Maak van de bloem, boter, het aspergenat een mooie gladde, gebonden saus. Roer de kaas erdoor en maak de saus op smaak af met peper en noot muskaat. Schenk de saus over de asperges in de schotel. Strooi er paneermeel en geraspte kaas over en leg er wat klontjes bo ter op en geef de schotel in een matig, warme oven een heerlijk, croqant, goudgeel korstje. SPAANSE OMELET Smoor in hete boter een ge snipperd uitje en wat gesnip perde knoflook. Klop per per soon 1 ei met zout, paprikapoe der, Worcester sauce, stukjes tomaat en een restje gare dop erwtjes. Voeg tot slot geraspte kaas toe (reken per persoon één lepel) en wat gehakte peter selie. Giet dit omeletmengsel op de gesmoorde uitjes in de koe- kepan en dan bakken we de omelet op een zacht vuurtje op een asbestplaatje (met een dek sel) zolang, tot de eieren gestold zij*,. SCHOTEL VAN GESTOOFDE KOMKOMMERS MET KAAS 2 komkommers, 10 g boter, 50 g geraspte kaas, 4 dl melk, 40 g bloem, 40 g bo ter, 200 g dobbelsteentjes kaas. De komkommers in de lengte doorsnijden en het zaad eruit verwijderen. Daarna de kom kommers 5 min. in een bo dempje water koken tot ze gla zig beginnen te worden. Een dikke saus maken van boter, bloem en melk. Hierin de dob belsteentjes kaas doen en de ragout zonodig op smaak afma ken met zout en peper. De kom kommers hiermee vullen en voorzichtig overbrengen in een langwerpig, vuurvaste schotel. Met de geraspte kaas bestrooien, een paar klontjes boter erop leggen en in de oven een bruin korstje geven. YOGHURTFLIP Onder in een hoog glas een laag yoghurt doen, hierop si naasappellimonadesiroop gieten, dan plakjes banaan en stukjes sinaasappel erop leggen, een laag vanillevla erop schenken en de bovenzijde met wat siroop overgieten en met plakjes ba naan garneren. U KUNT NIET ALLES WETEN GEGRAVEERD KOPER kan worden schoongemaakt met een borsteltje, gedoopt in sterke, warme azijn. Met een flanellen doek nawrijven. ZILVERWERK kan heel goed met een stukje schuimplastic in plaats van een doekje ge poetst worden. Schuimplastic geeft mee en u kunt er mee op de moeilijkste plaatsen komen. WEET U NIET MEER welk ei rauw en welk ei gekookt is? Draai elk ei even rond en laat het dan opeens los. Een rauw ei blijft vrijwel dadelijk stilliggen, een ge kookt ei draait nog even door. GLAZEN VAZEN maakt u makkelijk schoon door ze met wat water en een hand vol rijstkorrels te schudden. STOPCONTACTEN mogen nooit met een natte doek af genomen worden. Voor het schoonmaken kunt u een doekje met koperpoets ge bruiken. MET EEN heetgemaakte brei naald kunt u leren of plastic ceintuurs van een extra gaatje voorzien. SCHUIFLADEN glijden niet altijd even gemakkelijk. Wrijf mei eea stukje droge zeep langs de glijvlakken. Het euvel is gauw verholpen. VOUW UW VUILE NYLON vitrage zorgvuldig op, was en spoel ze in deze toestand. Eenmaal opgehangen, zullen uw gordijnen geen kreukje vertonen. (Nadruk verboden.) KIES-UW-MAAT PAN „Toto", een avondpakje van beige wol. Het ruimvallende jasje is op heuphoogte ge houden. De zakken liggen net boven de taille. De strikdas is kastanjebruin, evenals het hoedje. De moderne keukens hebben vaak maar plaatsvoor een klein aantal pannen. Een nieu we pan, die maar liefst 49 verschillende afmetingen kan hebben, is zojuist in Amerika geïntroduceerd. Het klinkt ongelofelijk, maar het is het ei van Columbus. De pan is rechthoekig, onge veer 25 x 30 cm. Iedere wand heeft zeven inkepingen terwijl twee wanden verstelbaar zijn. Daarbij kan de pan door een middenstuk in tweeën gedeeld worden. Bij braden dient de bodem be dekt te worden met alumi niumfolie, bij het bakken met vetvrij papier. Ideaal voor het ontdooien van rechthoekige pakken bevro ren groente en fruit, waarvan er zelfs twee tegelijk opge warmd kunnen worden. Zeer geschikt voor het bakken van brood en cake. Een ware hel per bij barbecues. Als deksel kan eveneens alumi niumfolie worden gebruikt. (Consu.) HAARMODE PERIKELEN OPGELOST Hoe zou die nieuwe haarmode mij staan, vraagt de vrouw zich af, als zij over de laatste nieuwtjes op dit gebied in de courant leest. Vooral als het haar nogal gekortwiekt moet worden, is er onzekerheid, hoe of dit nieuwe kapsel zal uit vallen. Het is natuurlijk in Amerika, dat men ook hier iets op gevonden heeft. Bij een firma, die „Schoonheids ondernemingen" heet (Beauty Enterprises), wordt uw haar onder een nauwsluitend kapje verstopt. Met een Polariod camera wordt een foto ge maakt. Uw hoofd wordt op een doek geprojecteerd en steeds opnieuw wordt een an der kapsel rond uw hoofd ge projecteerd, totdat u de juiste omlijsting gevonden heeft. De kapper zal dan nog wel moe ten adviseren, of de coupe ge schikt is voor uw haar, want anders kan er nog een teleur stelling volgen. (Consu.) dat het compact is of stijf. Dat is b.v. het geval met donker rog gebrood en massieve stamppot ten. In het algemeen is het niet nodig ervoor te zorgen, dat ons eten licht te verteren is. Voor bepaalde dieetpatiënten en voor baby's, die nog een zwakke maag hebben, is het wél van be lang, voor anderen niet. Het heeft juist wel voordelen wan neer de voeding niet te licht is. Zij verzadigt dan langer en zorgt ervoor, dat onze maag niet al te gauw om eten vraagt. U begrijpt natuurlijk wel, dat het verkeerd is om naar de andere kant over te slaan en dus zoveel en zwaar te eten, dat tot geruime tijd na de maaltijd de prestaties gering zijn en de oplettendheid te wen sen overlaat. In het verkeer of in een bedrijf, waar voortdu rende attentie vereist is, kan het zelfs funest zijn. Wanneer voor dieetpatiënten nodig is dat de voeding licht ver- "["teerbaar is, kunt u dat bereiken door. groenten, die dikwijls last veroorzaken, zoals de meeste koolsoorten, uien en prei uit het menu weg te laten, even als groene erwten en bonen, noten, compact bruin- en vol korenbrood, donker rogge brood en alle soorten zeer vers brood; in de voeding niet veel vet te verwerken, ook b.v. geen zeer vet vlees of vette vlees waren; stijfgeslagen room) behoort ook tot de machtige spijzen; te zorgen, dat korstjes van vlees, vis e.d. niet hard ge bakken worden, zodat ze taai en stug zijn, maar ook weer niet te langzaam, zodat er veel vet in trekt; niet al te ingewikkelde ge rechten klaar te maken; gerechten, zoals stamppot, aardappelpuree, dikke soep, niet te stijf maken; het voedsel niet in grove stukken door slikken maar goed te kauwen of klein te snijden als het gebit dienst weigert. Het is van belang, dat onze maaltijden onverteerbare voed seldeeltjes bevatten. Die helpen namelijk de ontlasting vormen en bevorderen daardoor de stoel gang. Groente en fruit b.v. be vatten de onverteerbare cellu lose. Zij, die een sapcentrifuge gebruiken, weten, dat steeds een deel van de groente of het fruit in het apparaat achterblijft. Die pulp bestaat uit vezeltjes, soms ook pitjes en stukjes schil. Meest onverteerbaar. Ook in brood ko men onverteerbare deeltjes voor en wel meer naarmate het brood meer zemeldeeltjes bevat. De donkerder broodsoorten (bruin-, volkoren-, krop-, donker rogge brood) zijn rijker aan cellulose dan witbrood. Zo ziet u, dat groente en fruit, peulvruchten en „donker brood" niet alleen goed voor ons zijn door de mineralen en vitamines, die zeons leveren, maar ook om andere redenen. BB—IM'ulMILIB—I alle i modekleuren kreukherstellende brillante kwaliteiten 140 cm breed per meter Zie speciale étalage Nieuwstraat - Terneuaen ril nu In de aderen is de druk, die het -bloed op de vaatwand uit oefent, vrij. gering. Bij verwon dingen van een ader zien we het bloed daarom vrij traag naar buiten vloeien. In de slagaderen is de druk belangrijk hoger. Iedereen weet van „spiuitende wondien", die kunnen optreden wanneer er bij een ongeval een slagader ge opend is. Wanneer er nu over de bloed druk wordt gesproken, heeft men de druk in de slagaderen op het oog. Telkens na een samentrek king van de hartspier gaat er een nieuwe bloedgolf door het slag aderlijk systeem: de druk stijgt. Tussen twee hartslagen in loopt de bloeddruk echter terug VOET BIJ STUK HOUDEN Jan van veertien jaar kwam opge wekt thuis. Hij smeet zijn schooltas in de gang en denderde de huiskamer bin nen. „Dag mam!", groette hij uitgelaten. Na de thee zei moeder: „Jan, nu eerst je huiswerk maken!" „Ja, meteen!", antwoordde de jongen. Dat was iets waaraan moeder zich altijd weer er gerde. „Ja, zo meteen", was altijd Jan's ant woord. Hij had altijd nog iets te doen dat nodig was en stelde zijn huiswerk ui'u. „Toe nu, Jan, ga nu eerst je huiswerk maken, dan ben je er af!", animeerde moeder. Jan ging naar boven, naar zijn kamertje. Maar toen moeder een half uur later toevallig boven moest zijn en door de openstaande deur van de jon genskamer naar binnen keek, zag ze Jan druk bezig om van gummi ringen van een fietsbinnenband een bal te vlechten. „Kijk eens, zo leuk als dat wordt!", riep hij enthousiast. Moeder werd kwaad. Ze gfiste hem de bal uit zijn handen, nam de binnenband en de schaar in beslag en zei boos: „Nu ga je dadelijk aan je huiswerk en anders zal ik andere maatregelen nemen". Jan was boos. Landerig begon hij aan zijn huiswerk. Het vlotte niet erg. Vlak voor de tafel kwam onverwacht oom Kees. Plagend trok hij Jan aan een ooi;. „Zo, kleine apekop, je bent zeker al klaar met je huiswerk? Vanavond mag je met me mee naar het circus, wat zeg je daarvan?" Jan werd vuurrood van plezier. Hij hoopte stilletjes dat moe der niet naar het huiswerk zou vragen, maar o wee, daar had je het al! „Wat heb je nog te doen?", vroeg moeder. „Drie sommen en taal eneen ge schiedenislesstotterde Jan. DE STRENGE STRAF - - -V. I „Tja, dan kan je natuurlijk niet uit gaan", vond moeder. „Het is jammer, want je had allang klaar kunnen zijn". Jan keek moeder aan. Dat zou ze toch echt niet menen? Moeder keek boos. Het was menens, dat zag hij wel. Maar toen hij na een half uurtje achter haar stoel kwam staan en een arm om haar hals legde en fluisterde: „Hè, toe mams, mag ik nou alsjeblieft? Ik zou zo graag en ik ben bijna klaar", toen zei moeder: „Nou, vooruit dan maar, je mag, maar dan moet je ook beloven, dat je. Wat Jan moest beloven, hoorde hij al niet meer. Hij gaf een schreeuw van plezier en holde de gang in, roepend: „Ik mag! Jongens, ik mag! Reuze! Hoera! Moeder glimlachte vergoeilijkend. „Och, hij za! nu in het vervolg wel beter oppassen. Hij heeft het immers beloof A *'v' DAT LIJKT NERGENS NAAR Hij heeft een heilzame schrik gehad, dacht moeder en ik heb het hem toch flink gezegd. Neen, moeder, dat zijn maar praatjes voor de vaak, dat is geen opvoeden, dat lijkt nergens naar! Een éérste vereiste bij de opvoeding is, voet-bij-stuk-hou den. Dit is nagenoeg voor alle moeders de zwaarste opgave en toch is de door tastendheid die hiervoor vereist is, één der grondpeilers van de opvoeding, on verschillig welk systeem men volgt. Het is helaas een gewoon verschijnsel, dat er te lichtvaardig straf wordt uitgedeeld in een ogenblik van prikkelbaarheid; straf, die dan later wordt ingetrokken maar juist dat aarzelen, dit op twee ge dachten hinken, is weinig bevorderlijk voor een goed resultaat. HET GEBEURT IMMERS TOCH NIET! „Nou ja, het gebeurt immers toch niet, ze zeggen altijd maar wat", was onlangs het commentaar van een jongen van acht, die men had gedreigd met onmid dellijk naar bed sturen als hij nog eens zo brutaal was. Natuurlijk was zijn uitlating heel on gepast en verdiende hij hiervoor straf, maar aan de andere kant geeft deze uit lating een scherpe kijk op een totaal verkeerde wijze van opvoeden, waarbij laksheid, toegeeflijkheid en wankelmoe digheid de plaats innemen van de zo onontbeerlijke rechtvaardige gestreng heid en wilskracht. Men moet konse- kwent zijn en wanneer er straf ver diend werd, deze straf ook toedienen, al bloedt ons hart en zouden we het liever anders hebben gedaan. Dan weet ee» kind waar het mee af is en waar het aan toe is. Dan begrijpt het dat de ouders of opvoeders eerlijk, maar streng zijn en dan heeft het een houvast, waar het zich op kan baseren. Het zou wel goed zijn, als wij daar eens meer op letten! ELLY MARTINS. (Nadruk verboden.) en wanneer het hart per minuut zestig maal klopt, zijn er in die zelfde tijd dus evenveel druk- schommelingen. Twee getallen Men vindt voor de bloeddruk meestal twee getallen opgegeven. Deze cijfers korresponderen met de maximale en de minimale druk, die bij de hierboven be schreven drukschommelingen ontstaan. Over het toestel, dat de naam bloeddrukmeter draagt, willen wij- hier geen technische be schouwingen geven. Iedereen zal best willen geloven dat die bloed druk ook werkelijk te meten is. En wie heeft er nog nooit een bloeddrukmeter gezien. De mees. ten van ons hebben de manchet van zo'n toestel al wel eens om de bovenarm gehad bijv. voor'de een of andere keuring. it In gesprekken met zieken it valt het ons steeds weer op, it dat men zich zo weinig kan voorstellen bij het begrip it „verhoogde bloeddruk". it Dat zou helemaal niet erg it zijn, als niet vele patiënten it zich geroepen voelden juist it over dit onderwerp van ge- dachten te wisselen. Wij hopen daarom dat bij- it gaande korte uiteenzetting er toe mag bijdragen dat men it in volgende discussies wat it meer op de hoogte is. Wat is normaal? Na een groot aantal metingen bij gezonde mensen heeft men voor de normale bloeddruk een gemiddelde waarde kunnen op stellen. Deze „normale bloeddruk" is bij jonge mensen 120/80, uitge drukt in millimeters kwikdruk. Zij stijgt, ook bij volkomen ge zonde mensen, met de leeftijd. Ook voor deze stijging zijn de gemiddelden natuurlijk onder zocht. Al kan iemand met een te lage bloeddruk heel vervelende klach ten hebben, de verhoogde bloed druk heeft een veel grotere praktische betekenis. Een symptoom Algemeen wordt veronder steld, dat verhoogde bloeddruk geen op zichzelf staande ziekte is, maar dat men hier steeds te maken heeft met een uitvloeisel, een symptoom dus, van een meer algemeen ziekelijke toe stand. In tal van gevallen is de bloeddrukverhoging het 'gevolg van een nierziekte. Heel vaak treft men echter ook een ver hoogde bloeddruk aan zonder dat er andere organische afwij kingen te vinden zijn. dr H. W. SCALONGNE. (Nadruk verboden.)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1963 | | pagina 9