Zwaar*of lichtte verteren
Menu van de week
LINNEN
9
VOET BIJ STUK HOUDEN
Parfums
WORDEN GECOMPONEERD
r
\/<wc de \Jtouw
TIPS
Hei
Stoffenpaleis
OPVOEDING
Zaterdag 25 mei 1963
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 9
Geurcomponist
Zoek uw eigen geurtje!
Moet de voeding licht
verteerbaar zijn?
Het nut van
onverteerbare
voedseldeeltjes
50
de bloeddruk
nog
En dan weer aankleden
even
PARFUM! Een woord, dat
omgeven is met sfeer en
romantiek en voornaam-
heid. Parfum behoort nu
eenmaal bij de elegante
vrouw, die haar met zorg
gekozen toiletten met char-
me weet te dragen. Zo was
het door de eeuwen heen
tot in de grijze oudheid, zo
is het en zo zal het stellig
blijven. Al wisselt de pu-
blieke smaak ook op dit
terrein met de jaren, zoals
de parfumeur, de compo-
nist der geuren, u kan vertel-
len.
Een merkwaardig beroep,
dat van parfumeur. Een kunst,
waarin men zich stellig niet
kan bekwamen, wanneer men
de aanleg mist. De neus van de
parfumeur is zijn kostbaarst
bezit, waard om tegen een
hoog bedrag verzekerd te wor
den. Er zijn in ons land geen
tien mensen, die zo'n fijne
neus hebben, dat zij het be
roep zouden kunnen uitoefe
nen. Zijn reukorgaan wijst de
parfumeur de weg in een ware
doolhof van in honderden
flesjes en buisjes verzamelde
geuren. Dat valt op geen
school te leren.
Zeker, hij zal een duidelijk
inzicht moeten hebben in de
chemie. Behalve natuurlijke
reukstoffen zijn er tegenwoor
dig immers ook vele syntheti
sche. Maar dit inzicht is niet
van primair belang. Hoofd
zaak is, dat hij een goed reuk
geheugen heeft en daarnaast
de smaak om verschillende
geurtjes te combineren.
ACHTER zijn grote „reuk-
stoffenorgel" voelt de parfu
meur zich orkestdirecteur en
componist beide. Hij zoekt net
zolang tot hij een goede „sa
menklank" heeft gevonden van
al zijn „orkestelementen". Wat
de componisten aan innerlijke
beleving tot uitdrukking bren
gen in hun muziek, doet de
parfumeur in zijn geurende
compositie. Zo goed als ieder
ander kunstenaar heeft dé
parfumeur het tijdsbeeld te
verstaan. De publieke smaak
immers verandert van tijd tot
tijd.
Omstreeks 1900 de ro
mantische tijd van de wals,
waarin men nog volkomen on
gecompliceerd leefde en nog
geen weet had van de moder
ne wetenschap der psychologie
was het de tijd van de bloe-
metjesgeuren. In 1930, de cri
sistijd, leerden de grote par
fumeurs de dissonant der Al
dehydes kennen. Een wrange
reuk, die stoort in het milieu
der bloemetjes, maar toch tot
oplossing komt en dus furore
maakt. In 1940 demonstreerde
zich de verdeeldheid der vol
keren ook in de parfums, de
Duitse parfums hadden iets
staaiachtigi
Lavende en eau de cologne
hebben iets onpersoonlijks.
Beide zijn daarom geliefd bij
de Engelsen, want Engelsen
willen niet opvallen.
BIJ iedere vrouw behoort
een eigen parfum. Karakter,
uiterlijke verschijning en leef
tijd spelen een rol bij het be
palen van de soort parfum, die
bij haan speciale type behoort.
Een sportief type zal voor alles
een fris parfum verlangen.
Een jonge vrouw mag nooit
een te zwaar parfum gebrui
ken, een levenslustig type ver
draagt een warmere geur. Het
meer wazige type zoekt een
„streng" parfum, waarin de
parfumeur toch één van de
vier in de parfumindustrie ge
bruikte dierlijke reukstoffen
herkent, n.l. die van de „vivet-
kat".
Over dierlijke reukstoffen
gesproken, het uitermate kost
bare amber is afkomstig
van. een zieke potvis. Het
dier heeft waarschijnlijk sui
kerziekte en geeft als gevolg
daarvan over. Het braaksel
blijft drijven op het zeewater
en spoelt tenslotte ergens aan.
Het doet denken aan stukken
klei. Kenners verzamelen het
en krijgen er dan grote bedra
gen voor. Ook zuivere Bul
gaarse rozenolie is heel erg
duur. De totale jaarproduktie
van Tubereuse-olie uit Zuid-
Frankrijk is maar ongeveer
50 kilo; de Jasmijn levert jaar
lijks ongeveer 3 a 4.000 kg
parfumgrondstof. Verbaast het
u, dit alles wetende nog, dat
een kleine hoeveelheid goede
parium duur is?
BETTY TEELING.
(Nadruk verboden.)
's Zomers eet iedereen graag
lichte kost, 's winters lijkt
zwaardere kost ons beter. Dat
licht en zwaar wordt dan meest
al in de hoeveelheid vet ge
zocht. En inderdaad is de hoe
veelheid vet een van de facto
ren, die van invloed zijn op het
werk, dat onze maag en darmen
moeten verzetten om het voedsel
„klein te krijgen". En dat be
doelen we met licht en zwaar
verteerbaar. Licht verteerbaar
is het voedsel, dat minder lang
in de maag blijft dan zwaar ver
teerbare kost. Voedsel kan zwaar
verteerbaar zijn, doordat het
veel vet bevat, maar ook door-
Op het ogenblik zien we in de
groentewinkels weer asperges
liggen. Altijd een dure groente,
maar desondanks moeten ze toch
zeker in de korte tijd, dat we
ze vers kunnen krijgen en
kele keren op ons menu voor
komen. Let bij het kopen op het
onderste gedeelte, dat niet hol,
houterig of te droog mag zijn.
De asperges moeten heel voor
zichtig met een dunschiller ge
schild worden en het harde on-
ondereinde moet worden weg
gesneden. Zorg, dat de asperges
bij het koken geheel onder wa
ter liggen, na 30 minuten zijn
ze gaar. Met een schuimspaan
uit het water halen en serveren
met gewelde boter, nootmus
kaat, hard gekookte eieren en
kleine nieuwe aardappeltjes.
Ook met kaassaus gecombi
neerd (zie weekmenu) zijn as
perges heerlijk.
ZONDAG: Kippesoepasperges
met kaassaus en nieuwe
aardappeltjes; vanïlleijs met
warme chocoladesaus.
MAANDAG: Spaanse omelet
aardappelpuree, spinazie;
yoghurt-flip.
DINSDAG: Runderlapje, bietjes,
aardappelen; rabarber met
vanillevla.
WOENSDAG: Kerrysoep; ge
bakken kaasplak; aardap
pelkoekjes, gemengde sla.
DONDERDAG: Leverhachéa;
appelmoes, aardappelendrie
in de pan.
OPVOUWBARE
BABY-
AANKLEEDTAFEL
Zoals in Nederland zijn vele
jonge gezinnen in Frankrijk
tegenwoordig klein behuisd.
Wanneer de eerste spruit zich
aankondigt, vragen de jonge
ouders zich zorgelijk af: hoe
kan er nog een wieg en een
aankleedtafel in onze slaap
kamer bij! Een Franse fabri
kant wierp zich op dit pro
bleem met als resultaat: een
opvouwbare aankleedtafel-
kmderbad, die de naam Baby-
plouf kreeg.
Tussen twee opvouwbare ver
chroomde schragen hangt een
ongeveer 80 cm lange en 30
cm brede en hoge doos van
zachte kunststof, die met wa
ter gevuld kan worden: het
badje. Na het bad kan moe
der met een ritssluiting een
deksel ook al weer van
zachte kunststof op het bad
aanbrengen en de aankleed
tafel staat er.
Als baby weer veilig in zijn
wiegje ligt, haalt moeder het
deksel er weer af, leegt het
badje, vouwt de schraagpoten
tezamen en rolt de kunststof
er omheen. De hele sta-in-de-
weg aankleedtafel is terugge
bracht tot een rol, 80 cm lang
en nog geen 10 cm breed, die
gemakkelijk in de kast gezet
kan worden.
(Consu.)
VRIJDAG: Schotel van gestoof
de komkommer met kaas en
aardappelpuree (of stokvis
schotel met mosterdsaus en
rijst); vruchtenqruel.
ZATERDAG: Tomatensoep met
kaas; huzarensla.
ASPERGES
MET KAASSAUS
'A kg asperges, zout, 40 g
roomboter, 40 g bloem, 4 dl
aspergekooknat, 100 g ge
raspte kaas en peper, noot
muskaat, paneermeel.
Kook de schoongemaakte as
perges gaar in water met zout
in 30 minuten. Leg ze in een
beboterde vuurvaste schotel.
Maak van de bloem, boter, het
aspergenat een mooie gladde,
gebonden saus. Roer de kaas
erdoor en maak de saus op
smaak af met peper en noot
muskaat. Schenk de saus over
de asperges in de schotel. Strooi
er paneermeel en geraspte kaas
over en leg er wat klontjes bo
ter op en geef de schotel in een
matig, warme oven een heerlijk,
croqant, goudgeel korstje.
SPAANSE OMELET
Smoor in hete boter een ge
snipperd uitje en wat gesnip
perde knoflook. Klop per per
soon 1 ei met zout, paprikapoe
der, Worcester sauce, stukjes
tomaat en een restje gare dop
erwtjes. Voeg tot slot geraspte
kaas toe (reken per persoon één
lepel) en wat gehakte peter
selie. Giet dit omeletmengsel op
de gesmoorde uitjes in de koe-
kepan en dan bakken we de
omelet op een zacht vuurtje op
een asbestplaatje (met een dek
sel) zolang, tot de eieren gestold
zij*,.
SCHOTEL VAN GESTOOFDE
KOMKOMMERS MET KAAS
2 komkommers, 10 g boter,
50 g geraspte kaas, 4 dl
melk, 40 g bloem, 40 g bo
ter, 200 g dobbelsteentjes
kaas.
De komkommers in de lengte
doorsnijden en het zaad eruit
verwijderen. Daarna de kom
kommers 5 min. in een bo
dempje water koken tot ze gla
zig beginnen te worden. Een
dikke saus maken van boter,
bloem en melk. Hierin de dob
belsteentjes kaas doen en de
ragout zonodig op smaak afma
ken met zout en peper. De kom
kommers hiermee vullen en
voorzichtig overbrengen in een
langwerpig, vuurvaste schotel.
Met de geraspte kaas bestrooien,
een paar klontjes boter erop
leggen en in de oven een bruin
korstje geven.
YOGHURTFLIP
Onder in een hoog glas een
laag yoghurt doen, hierop si
naasappellimonadesiroop gieten,
dan plakjes banaan en stukjes
sinaasappel erop leggen, een
laag vanillevla erop schenken
en de bovenzijde met wat siroop
overgieten en met plakjes ba
naan garneren.
U
KUNT
NIET
ALLES
WETEN
GEGRAVEERD KOPER kan
worden schoongemaakt met
een borsteltje, gedoopt in
sterke, warme azijn. Met een
flanellen doek nawrijven.
ZILVERWERK kan heel goed
met een stukje schuimplastic
in plaats van een doekje ge
poetst worden. Schuimplastic
geeft mee en u kunt er mee
op de moeilijkste plaatsen
komen.
WEET U NIET MEER welk
ei rauw en welk ei gekookt
is? Draai elk ei even rond
en laat het dan opeens los.
Een rauw ei blijft vrijwel
dadelijk stilliggen, een ge
kookt ei draait nog even
door.
GLAZEN VAZEN maakt u
makkelijk schoon door ze
met wat water en een hand
vol rijstkorrels te schudden.
STOPCONTACTEN mogen
nooit met een natte doek af
genomen worden. Voor het
schoonmaken kunt u een
doekje met koperpoets ge
bruiken.
MET EEN heetgemaakte brei
naald kunt u leren of plastic
ceintuurs van een extra
gaatje voorzien.
SCHUIFLADEN glijden niet
altijd even gemakkelijk. Wrijf
mei eea stukje droge zeep
langs de glijvlakken. Het
euvel is gauw verholpen.
VOUW UW VUILE NYLON
vitrage zorgvuldig op, was
en spoel ze in deze toestand.
Eenmaal opgehangen, zullen
uw gordijnen geen kreukje
vertonen.
(Nadruk verboden.)
KIES-UW-MAAT PAN
„Toto", een avondpakje van
beige wol. Het ruimvallende
jasje is op heuphoogte ge
houden. De zakken liggen net
boven de taille. De strikdas is
kastanjebruin, evenals het
hoedje.
De moderne keukens hebben
vaak maar plaatsvoor een
klein aantal pannen. Een nieu
we pan, die maar liefst 49
verschillende afmetingen kan
hebben, is zojuist in Amerika
geïntroduceerd.
Het klinkt ongelofelijk, maar
het is het ei van Columbus.
De pan is rechthoekig, onge
veer 25 x 30 cm. Iedere wand
heeft zeven inkepingen terwijl
twee wanden verstelbaar zijn.
Daarbij kan de pan door een
middenstuk in tweeën gedeeld
worden.
Bij braden dient de bodem be
dekt te worden met alumi
niumfolie, bij het bakken met
vetvrij papier.
Ideaal voor het ontdooien van
rechthoekige pakken bevro
ren groente en fruit, waarvan
er zelfs twee tegelijk opge
warmd kunnen worden. Zeer
geschikt voor het bakken van
brood en cake. Een ware hel
per bij barbecues.
Als deksel kan eveneens alumi
niumfolie worden gebruikt.
(Consu.)
HAARMODE
PERIKELEN OPGELOST
Hoe zou die nieuwe haarmode
mij staan, vraagt de vrouw
zich af, als zij over de laatste
nieuwtjes op dit gebied in de
courant leest. Vooral als het
haar nogal gekortwiekt moet
worden, is er onzekerheid, hoe
of dit nieuwe kapsel zal uit
vallen. Het is natuurlijk in
Amerika, dat men ook hier
iets op gevonden heeft.
Bij een firma, die „Schoonheids
ondernemingen" heet (Beauty
Enterprises), wordt uw haar
onder een nauwsluitend kapje
verstopt. Met een Polariod
camera wordt een foto ge
maakt. Uw hoofd wordt op
een doek geprojecteerd en
steeds opnieuw wordt een an
der kapsel rond uw hoofd ge
projecteerd, totdat u de juiste
omlijsting gevonden heeft. De
kapper zal dan nog wel moe
ten adviseren, of de coupe ge
schikt is voor uw haar, want
anders kan er nog een teleur
stelling volgen.
(Consu.)
dat het compact is of stijf. Dat
is b.v. het geval met donker rog
gebrood en massieve stamppot
ten.
In het algemeen is het niet
nodig ervoor te zorgen, dat ons
eten licht te verteren is. Voor
bepaalde dieetpatiënten en voor
baby's, die nog een zwakke
maag hebben, is het wél van be
lang, voor anderen niet. Het
heeft juist wel voordelen wan
neer de voeding niet te licht is.
Zij verzadigt dan langer en zorgt
ervoor, dat onze maag niet al te
gauw om eten vraagt. U begrijpt
natuurlijk wel, dat het verkeerd
is om naar de andere kant over
te slaan en dus zoveel en zwaar
te eten, dat tot geruime tijd na
de maaltijd de prestaties gering
zijn en de oplettendheid te wen
sen overlaat. In het verkeer of
in een bedrijf, waar voortdu
rende attentie vereist is, kan het
zelfs funest zijn.
Wanneer voor dieetpatiënten
nodig is dat de voeding licht ver-
"["teerbaar is, kunt u dat bereiken
door.
groenten, die dikwijls last
veroorzaken, zoals de meeste
koolsoorten, uien en prei uit
het menu weg te laten, even
als groene erwten en bonen,
noten, compact bruin- en vol
korenbrood, donker rogge
brood en alle soorten zeer
vers brood;
in de voeding niet veel vet
te verwerken, ook b.v. geen
zeer vet vlees of vette vlees
waren; stijfgeslagen room)
behoort ook tot de machtige
spijzen;
te zorgen, dat korstjes van
vlees, vis e.d. niet hard ge
bakken worden, zodat ze
taai en stug zijn, maar ook
weer niet te langzaam, zodat
er veel vet in trekt;
niet al te ingewikkelde ge
rechten klaar te maken;
gerechten, zoals stamppot,
aardappelpuree, dikke soep,
niet te stijf maken;
het voedsel niet in grove
stukken door slikken maar
goed te kauwen of klein te
snijden als het gebit dienst
weigert.
Het is van belang, dat onze
maaltijden onverteerbare voed
seldeeltjes bevatten. Die helpen
namelijk de ontlasting vormen
en bevorderen daardoor de stoel
gang. Groente en fruit b.v. be
vatten de onverteerbare cellu
lose. Zij, die een sapcentrifuge
gebruiken, weten, dat steeds een
deel van de groente of het fruit
in het apparaat achterblijft. Die
pulp bestaat uit vezeltjes, soms
ook pitjes en stukjes schil. Meest
onverteerbaar. Ook in brood ko
men onverteerbare deeltjes voor
en wel meer naarmate het brood
meer zemeldeeltjes bevat. De
donkerder broodsoorten (bruin-,
volkoren-, krop-, donker rogge
brood) zijn rijker aan cellulose
dan witbrood.
Zo ziet u, dat groente en fruit,
peulvruchten en „donker brood"
niet alleen goed voor ons zijn
door de mineralen en vitamines,
die zeons leveren, maar ook om
andere redenen.
BB—IM'ulMILIB—I
alle
i modekleuren
kreukherstellende
brillante kwaliteiten
140 cm breed
per meter
Zie speciale étalage
Nieuwstraat - Terneuaen
ril nu
In de aderen is de druk, die
het -bloed op de vaatwand uit
oefent, vrij. gering. Bij verwon
dingen van een ader zien we het
bloed daarom vrij traag naar
buiten vloeien.
In de slagaderen is de druk
belangrijk hoger. Iedereen weet
van „spiuitende wondien", die
kunnen optreden wanneer er bij
een ongeval een slagader ge
opend is.
Wanneer er nu over de bloed
druk wordt gesproken, heeft men
de druk in de slagaderen op het
oog. Telkens na een samentrek
king van de hartspier gaat er een
nieuwe bloedgolf door het slag
aderlijk systeem: de druk stijgt.
Tussen twee hartslagen in
loopt de bloeddruk echter terug
VOET BIJ STUK HOUDEN
Jan van veertien jaar kwam opge
wekt thuis. Hij smeet zijn schooltas in
de gang en denderde de huiskamer bin
nen. „Dag mam!", groette hij uitgelaten.
Na de thee zei moeder: „Jan, nu eerst
je huiswerk maken!" „Ja, meteen!",
antwoordde de jongen. Dat was iets
waaraan moeder zich altijd weer er
gerde.
„Ja, zo meteen", was altijd Jan's ant
woord. Hij had altijd nog iets te doen
dat nodig was en stelde zijn huiswerk
ui'u.
„Toe nu, Jan, ga nu eerst je huiswerk
maken, dan ben je er af!", animeerde
moeder. Jan ging naar boven, naar zijn
kamertje. Maar toen moeder een half
uur later toevallig boven moest zijn en
door de openstaande deur van de jon
genskamer naar binnen keek, zag ze
Jan druk bezig om van gummi ringen
van een fietsbinnenband een bal te
vlechten. „Kijk eens, zo leuk als dat
wordt!", riep hij enthousiast. Moeder
werd kwaad. Ze gfiste hem de bal uit
zijn handen, nam de binnenband en de
schaar in beslag en zei boos: „Nu ga je
dadelijk aan je huiswerk en anders zal
ik andere maatregelen nemen".
Jan was boos. Landerig begon hij aan
zijn huiswerk. Het vlotte niet erg. Vlak
voor de tafel kwam onverwacht oom
Kees. Plagend trok hij Jan aan een ooi;.
„Zo, kleine apekop, je bent zeker al
klaar met je huiswerk? Vanavond mag
je met me mee naar het circus, wat zeg
je daarvan?" Jan werd vuurrood van
plezier. Hij hoopte stilletjes dat moe
der niet naar het huiswerk zou vragen,
maar o wee, daar had je het al! „Wat
heb je nog te doen?", vroeg moeder.
„Drie sommen en taal eneen ge
schiedenislesstotterde Jan.
DE STRENGE STRAF
- - -V. I
„Tja, dan kan je natuurlijk niet uit
gaan", vond moeder. „Het is jammer,
want je had allang klaar kunnen zijn".
Jan keek moeder aan. Dat zou ze toch
echt niet menen? Moeder keek boos.
Het was menens, dat zag hij wel. Maar
toen hij na een half uurtje achter haar
stoel kwam staan en een arm om haar
hals legde en fluisterde: „Hè, toe mams,
mag ik nou alsjeblieft? Ik zou zo graag
en ik ben bijna klaar", toen zei moeder:
„Nou, vooruit dan maar, je mag, maar
dan moet je ook beloven, dat je.
Wat Jan moest beloven, hoorde hij al
niet meer. Hij gaf een schreeuw van
plezier en holde de gang in, roepend:
„Ik mag! Jongens, ik mag! Reuze!
Hoera!
Moeder glimlachte vergoeilijkend.
„Och, hij za! nu in het vervolg wel
beter oppassen. Hij heeft het immers
beloof A
*'v'
DAT LIJKT NERGENS NAAR
Hij heeft een heilzame schrik gehad,
dacht moeder en ik heb het hem toch
flink gezegd.
Neen, moeder, dat zijn maar praatjes
voor de vaak, dat is geen opvoeden, dat
lijkt nergens naar! Een éérste vereiste
bij de opvoeding is, voet-bij-stuk-hou
den. Dit is nagenoeg voor alle moeders
de zwaarste opgave en toch is de door
tastendheid die hiervoor vereist is, één
der grondpeilers van de opvoeding, on
verschillig welk systeem men volgt. Het
is helaas een gewoon verschijnsel, dat
er te lichtvaardig straf wordt uitgedeeld
in een ogenblik van prikkelbaarheid;
straf, die dan later wordt ingetrokken
maar juist dat aarzelen, dit op twee ge
dachten hinken, is weinig bevorderlijk
voor een goed resultaat.
HET GEBEURT IMMERS TOCH NIET!
„Nou ja, het gebeurt immers toch niet,
ze zeggen altijd maar wat", was onlangs
het commentaar van een jongen van
acht, die men had gedreigd met onmid
dellijk naar bed sturen als hij nog eens
zo brutaal was.
Natuurlijk was zijn uitlating heel on
gepast en verdiende hij hiervoor straf,
maar aan de andere kant geeft deze uit
lating een scherpe kijk op een totaal
verkeerde wijze van opvoeden, waarbij
laksheid, toegeeflijkheid en wankelmoe
digheid de plaats innemen van de zo
onontbeerlijke rechtvaardige gestreng
heid en wilskracht. Men moet konse-
kwent zijn en wanneer er straf ver
diend werd, deze straf ook toedienen,
al bloedt ons hart en zouden we het
liever anders hebben gedaan. Dan weet
ee» kind waar het mee af is en waar
het aan toe is. Dan begrijpt het dat de
ouders of opvoeders eerlijk, maar streng
zijn en dan heeft het een houvast, waar
het zich op kan baseren. Het zou wel
goed zijn, als wij daar eens meer op
letten!
ELLY MARTINS.
(Nadruk verboden.)
en wanneer het hart per minuut
zestig maal klopt, zijn er in die
zelfde tijd dus evenveel druk-
schommelingen.
Twee getallen
Men vindt voor de bloeddruk
meestal twee getallen opgegeven.
Deze cijfers korresponderen met
de maximale en de minimale
druk, die bij de hierboven be
schreven drukschommelingen
ontstaan.
Over het toestel, dat de naam
bloeddrukmeter draagt, willen
wij- hier geen technische be
schouwingen geven. Iedereen zal
best willen geloven dat die bloed
druk ook werkelijk te meten is.
En wie heeft er nog nooit een
bloeddrukmeter gezien. De mees.
ten van ons hebben de manchet
van zo'n toestel al wel eens om
de bovenarm gehad bijv. voor'de
een of andere keuring.
it In gesprekken met zieken
it valt het ons steeds weer op,
it dat men zich zo weinig kan
voorstellen bij het begrip
it „verhoogde bloeddruk".
it Dat zou helemaal niet erg
it zijn, als niet vele patiënten
it zich geroepen voelden juist
it over dit onderwerp van ge-
dachten te wisselen.
Wij hopen daarom dat bij-
it gaande korte uiteenzetting
er toe mag bijdragen dat men
it in volgende discussies wat
it meer op de hoogte is.
Wat is normaal?
Na een groot aantal metingen
bij gezonde mensen heeft men
voor de normale bloeddruk een
gemiddelde waarde kunnen op
stellen.
Deze „normale bloeddruk" is
bij jonge mensen 120/80, uitge
drukt in millimeters kwikdruk.
Zij stijgt, ook bij volkomen ge
zonde mensen, met de leeftijd.
Ook voor deze stijging zijn de
gemiddelden natuurlijk onder
zocht.
Al kan iemand met een te lage
bloeddruk heel vervelende klach
ten hebben, de verhoogde bloed
druk heeft een veel grotere
praktische betekenis.
Een symptoom
Algemeen wordt veronder
steld, dat verhoogde bloeddruk
geen op zichzelf staande ziekte
is, maar dat men hier steeds te
maken heeft met een uitvloeisel,
een symptoom dus, van een
meer algemeen ziekelijke toe
stand.
In tal van gevallen is de
bloeddrukverhoging het 'gevolg
van een nierziekte. Heel vaak
treft men echter ook een ver
hoogde bloeddruk aan zonder
dat er andere organische afwij
kingen te vinden zijn.
dr H. W. SCALONGNE.
(Nadruk verboden.)