Welke voorjaarsgroenten?
En nu de voorjaarskleding
WEER VERKOUDEN?
de ofle met
24-urige
weriidog!
cm enu van week
Iedere vrouw haar eigen dessin
In1000+1 gevallen
fOOR DE
vnouw
Een sportief reisensemble
MTERDAG 9 MAART 1968
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 7
GROENTEN WORDEN SCHAARS
PRIJZEN HOOG
KEUZE MOEILIJK
Waarom geen tabletje?
Rauwe groenten of niet?
Het beste menu
Sla is belangrijk
VERVAARDIGING VAN VACCIN ONMOGELIJK?
MISSCHIEN EEN MIDDEL VOOR
PLAATSELIJKE BESCHERMING
Tegenslagen
Nog een lichtpunt
Ook zonder blouse
De aanstaande moeders
lllilllUlllllllllllllll
BHIIIillillllll
Hoewel U dat op het ogenblik wellicht erg betwij
felt, leven wij toch in een land, waar ineer verse
groenten dan elders ter wereld te krijgen zijn, al
tijd volop en tegen redelijke prijs. Laten wij eerst
maar eens gaan inventariseren, Wij zien dan, wat
er nog is.
Van de wintergroenten zijn nog kleine restanten'
over. Dit betreft op de eerste plaats de stapelpro-
dukten zoals wortelen, kroten, uien en sluitkool, al
zijn ze duur. Boerenkool is op, het laatste restant
Is de hazen en de wilde duiven ten offer gevallen
evenals de spruiten. Prei wordt spaarzaam uit de
grond gehakt en als de grond ontdooid is zullen
nog slechts kleine en onooglijke partijen aange
voerd worden. De veldslateelt is geheel mislukt,
evenals die van broccoli of winterbloemkool. Kool
rapen zijn er nog volop. Van de echte voorjaars
groenten zijn raapsteeltjes, spinazie e.d. moeilijk
of in 't geheel niet te krijgen. Sla is er echter volop
en de kasandijvie verschijnt ook regelmatig. De
asperges zullen zich wat later dan normaal ont
wikkelen en in 't algemeen moeten wij er rekening
inee houden dat de prijzen van groenten tot ver in
het voorjaar aan de hoge kant zullen blijven, om
dat alles laat dreigt te worden.
Tot overmaat van ramp moeten wij er nog aan
toevoegen, dat liet niet onmogelijk is. dat ook de
aardappelen dit voorjaar schaars worden, evenals
vorig' jaar. De teelt is al jaren lang aan het terug
lopen, een deel zal deze winter bevroren of aan het
vee opgevoerd zijn. Sinds 7 februari j.l. is echter
de uitvoer aan vergunningen gebonden, zodat men'
hoopt de toestand in de hand te kunnen houden, en
grote prijsstijgingen te voorkomen.
minui
Wij eten groenten, omdat dit
zo goed is en gezond. Nu vele
groenten schaars en ook ietwat
duur zijn, mogen wij er wel eens
aan denken, dat dit in méér dan
één opzicht waar is. Gewoonlijk
vereenzelvigen wij „groenten"
met „vitaminen". Dat is juist,
alhoewel de natuur op dit ge
bied rare streken uithaalt en de
vitaminen stopt in produkten die
wij maar weinig eten. Niets
overtreft de rozebottel in gehal
te aan vitamine C1500 mg per
kilo! Ter vergelijking: Uw ap
peltje bevat slechts 6 mg! Al
leen de (rauwe) zwarte bes telt
in dit opzicht mee: 140 mg.
Bij de groenten zijn het pap
rika (125 mg) en peterselie (1Ó0
mg) die meetellen. Wat de an
dere, belangrijke vitaminen be
treft zoals BI en B2, zijn het
doperwten, groene kool, pofmais,
spruitkool en tuinboon die goed
voor de dag komen, maar daar
hebben wij op het ogenblik wei
nig aan. Dan is er nog carotine,
dat ook wel provitamine A heet,
omdat ons lichaam er vitamine
A uit vormt. Dat treffen wij aan
in alles wat bladgroen bevat
(boerenkool is kampioen met 5,3
mg, maar aangezien carotine de
gele kleurstof in wortelen is,
winnen deze het met 6 mg (dat
isniet minder dan 6000 gamma).
Als het alleen om de vitaminen
ging zouden wij op het ogenblik
voordelig een tabletje kunnen
slikken en de groenten van het
menu kunnen schrappen. Maai
de mineralen dan? Hierbij den
ken wij aan kalk, fosfor en ijzer.
Afgezien van de opneembaar-
lieid zouden' wij hiervor echter
ook nog wel met voordeel tablet
ten kunnen slikken. Maar er is
nog meer. Voor een goede spijs
vertering, althans bij de gezon
de mens, zijn groenten eigenlijk
onmisbaar.
komen de groenten ons te hulp.
Want ze zijn i.a.w. rijk aan ruw-
vezel of celstof. Ze verschaffen
ons maagdarmkanaal veel werk,
soms méér dan zij er aan vet,
eiwit en koolhydraten uit kunnen
halen. Vandaar dat in slank-
makende diëten geen groenten
mogen ontbreken. Ze stellen ons
in staat voldoende porties te
verschalken en tóch niet dik te
worden. En, we zeiden het al, we
blijven er dan ook nog gezond bij.
Het klassieke voorbeeld is
zuurkool, dat bijna geen voeden
de bestanddelen bevat (wel mi
neralen en iets vitaminen), maar
een beter voorbeeld is verse sla.
En aangezien de prijs zelden
boven een kwartje per krop stijgt
kunnen wij daarvan altijd ge
bruik maken. Tweemaal per
week rauwe sla dient dan ook
als liet minimum beschouwd te
worden. Daarnaast blijft tot laat
in liet voorjaar rauwe witlof be
langrijk.
Een mens is geen konijn en,
wat méér zegt, ook geen herkau
wer. Alle dieren die alleen plan
ten eten hebben een ander gebit
en een ander maagdarmkanaal
dan wij. Vandaar dat wij heus
niet moeten proberen op alleen
maar rauwkost te leven, want
dat valt tegen. Maar wij zijn wé!
bijzonder geschikt om een deel
van ons menu rauw te verorbe
ren. Daarom moeten Wjj dat
liefst elke dag doen. Sla en wit
lof zijn daarvor uitnemend ge
schikt, fruit vanzelfsprekend
ook, maar vooral wortelen, des
noods geschraapt. Dat de gebit
ten onzer kinderen heel wat
beter zouden zijn. indien wij de
snoepjes vervingen door een
rauwe wortel is bekend.
Hoe staat het nu met de blik-
groenten? Ze zijn altijd volop
verkrijgbaar en als wij de ge-
haltecijfers bekijken zien ze er
soms aanlokkelijk uit. Wij kun
nen er inderdaad zonder bezwaar
gebruik van maken. Wat het vi
taminegehalte betreft hangt veel
3X 'azftA\sSujpia.wq ap uba jv,
lang verhitten, herhaald opwar
men enz. geeft grote verliezen.
Wü moeten trouwens nooit
groenten voor twee dagen te
gelijk klaar maken als liet even
kan. Wisselen wij nu de blik-
groenten af met verse en vooral
met voldoende rauwe groenten,
dan kan ons menu uitstekend
zijn.
Maar hoe zit het nu met de
vitaminetabletten? Moeten wij
ze innemen of niet? Inderdaad:
Wij moeten ze liefst wèl innemen.
De kwestie is, dat wij vrijwel
nooit een diëet zó kunnen ma
ken, dat alle vitaminen er in de
optimale hoeveelheid in voor
komen.
POTTER'S m
LINIA'^
WCNTWOLPCLieTS
Tcdcn hoest en Keelpijn
Uitwerking frappan*
Krijgen wij nu niet teveel van
het goede, als wij èn voldoende
groenten en tabletten eten? Nee,
dit gevaar bestaat niet, want het
gaat in beide gevallen maar om
zeer kleine hoeveelheden.
Samenvattende kan men zeg
gen, dat een goed menu elke dag
een kleine hoeveelheid rauwkost
bevat (fruit of groenten) en dat
het voorts afwisseling kent. Deze
afwisseling stelt ons in staat af
en toe gebruik te maken van be-
waarpi'odukten (sluitkool, kool
rapen, kroten, uien) en van blik-
groenten. Zelfs wanneer wij vijf
maal per week deze groenten
gebruikten en tweemaal sla, dan
nog zouden wij een uitstekend
diëet kunnen opstellen. De
groenten behoeven het leven dus
niet extra duur te maken.
Dat neemt natuurlijk niet weg,
dat door de lange en strenge
winter de produktiekosten in de
tuinbouw zeer sterk gestegen
zijn en dat tal van vroege teelten
mislukt of uitgesteld zijn. Wij
hebben daar niet veel over ge
zegd, omdat dit bekend genoeg
is. Wanneer wij echter geen to
maten in maart, geen slabonen
in april, geen druiven in de mei
maand enz. enz. eisen, maar een
verstandige keuze doen met be
hulp van de produkten die er
zijn, dan is een redelijke oplos
sing zeker nog wel mogelijk. En
als de prijs u desondanks tegen
valt, de natuur kan niemand
dwingen. In onze kassen en wa
renhuizen kunnen wij een kunst
matig klimaat scheppen, maar
als de vrije natuur daarbuiten
het af laat weten, dan stijgen de
kosten en verminderen de moge
lijkheden om vroeg aan de markt
te komen. Slechts een volledig
gerealiseerde E. E. G. zou ons in
staat stellen dergelijke verras
singen vande natuur enigszins
af te temperen door teelten in
zuidelijke streken en aanvoer
daaruit. Doch dat is een onder
werp op zichzelf!
(Nadruk verboden.)
wat de huid ook deert of ontsiert
helpt PUROL
De lange winter heeft veie vrouwen doen vluchten
in maillots en lange broeken, dikke truien en hoge laars
jes. Gelukkig is de lente in zicht. Zouden we onze „win-
termoelieid" niet beter kunnen verdragen als ive nu onze
vogrjaarsgarderobe eens onder de loupe gingen nemen?
Iets doen aan onze kleding, kijken wat er vervangen
moet worden, of alvast eens iets gaan breien. Al die ge
zellige voorbereidingen brengen ons ongemerkt weer
dichter bij het voorjaar. Bovendien is het ook echt wel
nodig, want als de lente zo dadelijk met kracht de winter
verdrijft, is er niet veel tijd meer. Dan moeten we klaar
zijn en niet nog gauw clit of nog gauw dat willen ver
zorgen. Laten we dan meteen zoveel mogelijk van de
zonnestralen profiteren
En er is op het ogenblik al zoveel aantrekkelijke voor
jaarskleding. Laten we wat voorzichtig aandoen en wol
len kleding kiezen, soepel en dun geweven en in vrolijke
of pastelkleiirige tinten.
MOEILIJKE KEUS. De veelheid
beeldige wollen en draion
jumpertjes maken de keus
wel eens moelijk. Maar gaat
u uit van uw nog draagbare
kledingstukken en boüw
hiermee rekening houdend,
uw garderobe op. Zo zijn er
ook aantrekkelijke wollen
vestjes met korte mouw en
niet te vergeten de twinsets.
Die horen zo'n beetje perma
nent bij de garderobe van
elke Nederlandse vrouw.
Voor onze jonge dochters is
er ook keus genoeg. Kleding
stukjes met veile mogelijkhe
den zijn de gezellige lams
wollen spencers.Ze zijn eep
beetje prijzig, maar ze bij-
ven mooi van kleur en model,
ook na tientallen keren was
sen. En de meisjes kunnen er
zoveel mee doen. Geruite of
effen overhemdblouse, een
blouse met korte of lange
mouw er bij, een shawl in de
halsopening van de blouse
knopen. Elke keer krijgt de
spencer zo 'n ander aanzicht.
De meisjes vinden het enig
er telkens weer "nieuw" uit
te zien.
Ook in rokken zagen we veel
variaties, 't wordt echt moei
lijk een keus te maken uit
zo'n collectie. Wat ons dit
jaar uitermate bevalt is de
kamgarenflannel rok. Beeldig
van kleur, mooi van kwaliteit
en coupe en weinig opvallend
Iets wat belangrijk is voor ve
len, die niet zo vaak iets
nieuws aanschaffen, maar er
Van nature zijn wij omnivoren,
alieseters en dat betekent, dat
wij dierlijke en plantaardige voe
dingsstoffen beide nodig hebben.
Wét de laatste betreft stelt de
voedingstechnologie ons in staat
zeer geconcentreerd voedsel op
te nemen: suiker, vet, chocolade,
slagroom enz. Maai ons spijsver
teringsmechanisme is daar niet
geheel op ingesteld en ons
lichaam en onze leef wijze meestal
óók niet. Het gevolg is dat wij te
dik worden. Dan menen wij listig
te zijn en de natuur een poets te
kunnen bakken.
We kiezen een diëet, dat zo
weinig mogelijk vet, suiker en
zetmeel bevat. Ziezo en nu moet
ons lichaam maar zien dat het
daaruit vet vormt. Nu gaat het
echter buigen of barsten. Zolang
de spijsvertering nog goed werkt
gaat ons lichaam vrolijk voort
met vet te vormen, want dit kan
uit eiwitten even goed als uit
koolhydraten en het diëet helpt
niet. Maar meestal voelen wij
ons allesbehalve „lekker" op een
diëet van teveel eiwit en buik
loop en misselijkheid kunnen 't
gevolg zijn. Op dit punt nu
We bevinden ons weer in een tijcl, waarin iedereen
met zakdoeken wappert, de keel schraapt, de tranende
ogen afwist en meent 's avonds niet zonder een hete
groe te kunnen.
Verkoudheid, wat is dat toch een vervelende en las
tige kwaal: een al te trouwe gezellin in de overgangs
periode van winter naar voorjaar.
Is er nu, met al die vooruitgang van de geneeskunde,
nog steeds geen wapen gevonden in cle strijd tegen dit
storende en heus niet altijd zo onschuldige kwaaltje?
Nee, eigenlijk niet!
VERWEKKER
Als besluit van oen voedzame
wintel-maaltijd bestaat er dik
wijls behoefte aan een fris, zuur
nagerecht, dat niet te machtig is.
Yoghurt leent zich hier bijzonder
toe, evenals bulgaarse yoghurt
en kwark. Maar ook karnemelk
laat zich tot zeer smakelijke na
gerechten verwerken. Karnemelk
bevat' weliswaar geen melkvet
meer met de daarin opgeloste vi
tamines, maar is nog rijk aan
eiwitten en zouten en dus een
waardevolle aanvulling van een
vleesloze hoofdschotel.
ZONDAG: Kerriesoep; kaifstong,
zure saus, witte bonen, aard
appelen; caramelvla.
MAANDAGKop witte bonen
soep met kaas; tongragout',
sla, rijst.
DINSDAG: Roerei met ham en
kaas; andijvie, aardappelkoek
jes; drie in de pan.
WOENSDAG: Hutspot met klap
stuk; vaniilevla met bitter
koekjes.
DONDERDAG: Bieten, uitgebak
ken spek, aardappelen; karne-
melkvla met rozijnen.
VRIJDAG: Vlaamse kaassoep;
gekookte vis, botersaus, wor
teltjes, aardappelpuree,, óf
nasi goreng.
ZATERDAG: Gebakken lever,
appelmoes, aardappelen; yog
hurt met geraspte appei.
Kaï'iienielkvla met rozijnen
Meng 50 g custard met een
liter karnemelk tot een glad pap
je en breng dit onder voortdu
rend roeren óp een klein vlam
metje aan de kook (1 minuut
doorkoken). Daarna pas van
het vuur -— de resterende liter
karnemelk scheutje voor scheut
je toevoegen. Tot slot 70 g suiker
en 100 g rozijnen door de vla roe
ren.
Vlaamse kaassoep
4 worteltjes, 3/i knolselderij, 2
preien, 100 g witte kool en 2 uien
worden in kleine stukjes gesne
den en in een braadpan met wat
boter en spekblokjes licht ge
fruit. Er wordt daarna 1 liter hel-
dere bouillon toegevoegd, waarin
de groenten langzaam gaar wor
den gekookt. Van het vuur af
wordt er daarna 100 g geraspte
kaas doorgeroerd en komen er in
wat boter lichtbruin gebakken
stukjes witbrood en gehakte pe
terselie op.
IS THANS TE
ISOLEREN
WIE zou verwachten, dat zijn
huisdokter of een specialist in
staat moet zijn hem door inenting
onvatbaar voor verkoudheid te
maken, komt bedrogen uit.
Toch ligt die gedachte wel voor
de hand. want vaccinatie is im
mers ook mogelijk tegen pokken,
cholera, difterie, kinkhoest, teta
nus, polio en influenza.
Enkele jaren geleden is wel
met zekerheid een virus als ver
wekker van de verkoudheid ont
dekt, dat wil zeggen een ziekte
verwekker van uiterst kleine af
metingen.
In het bacteriologisch labora
torium passeert de ziekmakende
stof de allerfijnste filters die
daar voor dit soort onderzoekin
gen in gebruik zijn.
Een verdere stap in het speur
werk over de verkoudheid kon
ook worden gezet: na. enige tijd
bleek men het virus ook te kun
nen isoleren. Deze prestatie werd
geleverd door de Engelse geleer
de dr Andrews. Enkele jaren ge
leden deed hij hierover medede
ling op een congres voor micro
biologie.
In vakkringen heeft deze mede
deling grote belangstelling ge
trokken: wederom was een mijl
paal bereikt op het terrein van
het verkoudheidsonderzoek.
WIL men een voorbehoedend
vaccin tegen een bepaalde ziekte
verwekker vervaardigen, dan
moet men de eigenschappen van
die verwekker ook kunnen be
studeren.
Door de vondst van dr Andrews
is deze mogelijkheid inderdaad
geschapen en allerwegen zijn de
experimenten met het verkoud-
heidsvirus in gang gekomen.
Van een leien dakje liepen al
die onderzoekingen echter niet:
het bleek zeer moeilijk te zijn
het eenmaal verkregen virus
voort te kweken.
Desondanks is men wel te we
ten gekomen dat het maken van
een entstof voorlopig nog niet
goed mogelijk is.
ER ontstaan als reactie op de
inwerking van de virusdeeltjes
waarschijnlijk geen anti-stoffen
in het bloed: het bloed produ
ceert geen verweerstoffen.
Als gevolg van doormaken van
een verkoudheid treedt geen en
kele mate van onvatbaarheid op;
er worden misschien dus geen
stoffen gevormd, die de basis van
het vaccin kunnen zijn.
Alle hoop is hiermee echter
nog niet vervlogen; het is moge
lijk dat er zich in het neusslijm-
vlies verdedigende antistoffen
vormen.
Mogelijk is daaruit mettertijd
dan iets te vervaardigen dat
plaatselijk toegepast een immu-
nisatie ten gevolge zou kunnen
hebben.
dr H. W. SCALONGNE
(Nadrulc verboden)
van houden er verzorgd uit
te zien.
Hebt u uw tailleur ai klaar
gezocht? De nieuwe in de
winkels hebben een opval
lend mooie lijn dit seizoen.
Jasjes, iets getailleerd, maar
met een recht effect, kleine
reverskraagjes. Dit laatste
maakt dat u het costuum ook
gemakkelijk zonder blouse
kunt dragen. Hierdoor is het
uitermate geschikt voor
schouwburg- of receptiebe-
zoek.
We zien in het sportievere
genre veel kleine ruitjes.
Voor het jonge meisjes pak
jes met dezelfde lijn, in vro
lijke, gezellige kleuren. Alleen
zijn de prijzen er meestal op
berekend dat papa het cós-
tuumpje wel zal betalen.
Hartveroverend zijn de Engel
se doorgestikte sporthoeden,
echte gezellige hoeden voor
het voorjaar. Ze zijn van een
dergelijke kwaliteit dat ze
wel tegen een stootje kunnen.
Erg geschikt dus om mee te
nemen of op te zetten als u
op reis gaat. Houdt u van een
meer gekleed hoedje, dan is
de turban zeer gewild, boven
dien bent u er zeer up-to-
date mee. Turbans, de om
het hoofd gedrapeerde hoed
jes van een zijden laise, in
jeugdig wit, fijne pasteltinten
ol' zwart.
Ook de aanstaande mamaa
tjes worden niet vergeten
door de modeontwerpers. De
allernieuwste posit,ie japonnen
en -pakjes zijn zo gemaakt,
dat ze ook zelfs heel goed ge
dragen kunnen worden als er
geen baby verwacht wordt.
Er zijn pakjes met kangeroe-
rokken en mouwloze jakjes,
waaronder verschillende po
sitieblouses gedragen kunnen
worden en speciale overgooi-
ers.
Houdt u er van in het voor
jaar een soepel, los jurkje te
dragen? Ze zijn erg flatteus.
Japonnetjes met een glad
schouderstukje, een revers-
kraagje, steekzakken en een
al of niet om te knopen cein
tuurtje. Meer gekleed is een
jurkje van cottinsatin met
een shawlkraag', waarvan de
einden middenvoor over el
kaar geknoopt kunnen wor
den.
Opvallend is, dat de moeders,
die opgevoed werden voor de
laatste oorlog, er op ingesteld
zijn klassieke modellen te ko
pen. Haar dochters, opge
groeid en opgevoed in deze
tijd van welvaart, kopen
graag modesnufjes en gaan
er veel gemakkelijker toe
over hun kleding te vernieu
wer..
BETTY TEELING.
(Nadruk verboden).
Het reisseizoen staat weer voor
de deur, ook al zou men dat nog
niet zeggen nu het nog overal zo
koud is. Maar realiseert u zich
wel, dat het nog een kwestie van
enkele maanden is en dat u dan
al in de vakantietijd zit En hoe-
velen gaan er al niet éérder op
reis Daarom, het wordt hoog tijd
dat we vast het een en ander
daarvoor in orde gaan maken.
Want ook u hebt toch plannen
voor de komende zomer
Het is nu eenmaal zo, wanneer
we gaan reizen, dat we daarvoor
niet onze gewone of vakantie-
kleding kunnen gebruiken. Op réis
dragen, we kleding die tegen een
stootje kan, stevig is en die ons
lekker beschut tegen elke weers
invloed ook.
Toch willen we ook in deze
kleding modieus gekleed gaan en
dus stellen we op dit gebied be
paalde eisen. Vele couturiers ko
men hieraan tegemoet en brengen
in hun collecties aantrekkelijke
reisensembles. Een werkelijk fan
tastisch ensembe brengen we hier.
Het is een mantelpakje vervaar
digd uit een stevige stof met een
ruitdessin in zwart-wit. Door dit
ruitje in een stiil zoals we dat
ook veel in tweedstoffen aantref
fen, krijgt het pakje iets sportiefs
dat precies van pas is voor een
reisensemble. Het sportieve ele
ment wordt nog geaccentueerd
door de sluiting met vier grote
leren knopen.
Om het geheel te completeren
heeft de ontwerper er ook nog
een mantel van dezelfde stof bij:
gecreëerd. Deze mantel heeft een
hoog sluitende kraag en sluit te-:
vens met dezelfde grote leren
knopen. Een dergelijke combinatie
van mantelpakje en mantel van de
zelfde stof is ideaal voor op reis.
ELUYtMARPSfi&JS:
(Nadruk--verbföen).
EEN Nederlandse textielverf,
waarmee zelf stof beschilderd
kan worden, is kort geleden
onder de naam Luvoton uitge
komen. Eigenlijk is het hand-
beschilderen van stof niet
nieuw. Vooral in de twintiger
jaren was het Javaanse batik
ken in Nederland zeer popu
lair. Het beschilderen met Lu
voton, met een penseel, is
veel eenvoudiger, terwijl de
kleur, en wasechtheid hoger
is.
Luvoton is verkrijgbaar in 12
hoofdtinten: rood, scharlaken,
geel, oranje, turquoise, helder
blauw, blauw, geel-groen, bril-
jantgroen, bruin, paars en
zwart. Met een kleurverzwak-
ker kunnen lichtere tinten ge
maakt worden terwijl de kleu
ren ook gemengd kunnen
worden.
Luvoton kan gebruikt worden op
alle natuurlijke vezels, zoals
katoen, linnen, jute, natuur
zijde, wol. De stof mag niet
gepapt zijn.
Om de stof te beschilderen dient
deze te worden vastgezet, het
best op een laag krantenpa
pier. Spannen is niet nodig.
De nabewerking moet met zorg
worden uitgevoerd. Na het be
schilderen moet de stof vier
dagen langzaam drogen, waar
na de stof een warmtebehan
deling moet ondergaan. Het
beste gebeurt dit in een oven
en wel tien minuten bij 150 gr.
C. De behandeling met een
strijkijzer is tijdrovend.
Na de warmtebehandeling de
stof spoelen in veel stromend
koud water, totdat het spoel
water ongekleurd blijft. Daar
na spoelen met warm stro
mend water, eventueel soda
water. Hoe warmer men
spoelt, des te beter wordt de
wasechtheid. Tot slot nog een
keer naspoelen met koud wa
ter en de stof laten drogen.
(CONStï)