Welke voorjaarsgroenten? En nu de voorjaarskleding WEER VERKOUDEN? de ofle met 24-urige weriidog! cm enu van week Iedere vrouw haar eigen dessin In1000+1 gevallen fOOR DE vnouw Een sportief reisensemble MTERDAG 9 MAART 1968 DE VRIJE ZEEUW Pagina 7 GROENTEN WORDEN SCHAARS PRIJZEN HOOG KEUZE MOEILIJK Waarom geen tabletje? Rauwe groenten of niet? Het beste menu Sla is belangrijk VERVAARDIGING VAN VACCIN ONMOGELIJK? MISSCHIEN EEN MIDDEL VOOR PLAATSELIJKE BESCHERMING Tegenslagen Nog een lichtpunt Ook zonder blouse De aanstaande moeders lllilllUlllllllllllllll BHIIIillillllll Hoewel U dat op het ogenblik wellicht erg betwij felt, leven wij toch in een land, waar ineer verse groenten dan elders ter wereld te krijgen zijn, al tijd volop en tegen redelijke prijs. Laten wij eerst maar eens gaan inventariseren, Wij zien dan, wat er nog is. Van de wintergroenten zijn nog kleine restanten' over. Dit betreft op de eerste plaats de stapelpro- dukten zoals wortelen, kroten, uien en sluitkool, al zijn ze duur. Boerenkool is op, het laatste restant Is de hazen en de wilde duiven ten offer gevallen evenals de spruiten. Prei wordt spaarzaam uit de grond gehakt en als de grond ontdooid is zullen nog slechts kleine en onooglijke partijen aange voerd worden. De veldslateelt is geheel mislukt, evenals die van broccoli of winterbloemkool. Kool rapen zijn er nog volop. Van de echte voorjaars groenten zijn raapsteeltjes, spinazie e.d. moeilijk of in 't geheel niet te krijgen. Sla is er echter volop en de kasandijvie verschijnt ook regelmatig. De asperges zullen zich wat later dan normaal ont wikkelen en in 't algemeen moeten wij er rekening inee houden dat de prijzen van groenten tot ver in het voorjaar aan de hoge kant zullen blijven, om dat alles laat dreigt te worden. Tot overmaat van ramp moeten wij er nog aan toevoegen, dat liet niet onmogelijk is. dat ook de aardappelen dit voorjaar schaars worden, evenals vorig' jaar. De teelt is al jaren lang aan het terug lopen, een deel zal deze winter bevroren of aan het vee opgevoerd zijn. Sinds 7 februari j.l. is echter de uitvoer aan vergunningen gebonden, zodat men' hoopt de toestand in de hand te kunnen houden, en grote prijsstijgingen te voorkomen. minui Wij eten groenten, omdat dit zo goed is en gezond. Nu vele groenten schaars en ook ietwat duur zijn, mogen wij er wel eens aan denken, dat dit in méér dan één opzicht waar is. Gewoonlijk vereenzelvigen wij „groenten" met „vitaminen". Dat is juist, alhoewel de natuur op dit ge bied rare streken uithaalt en de vitaminen stopt in produkten die wij maar weinig eten. Niets overtreft de rozebottel in gehal te aan vitamine C1500 mg per kilo! Ter vergelijking: Uw ap peltje bevat slechts 6 mg! Al leen de (rauwe) zwarte bes telt in dit opzicht mee: 140 mg. Bij de groenten zijn het pap rika (125 mg) en peterselie (1Ó0 mg) die meetellen. Wat de an dere, belangrijke vitaminen be treft zoals BI en B2, zijn het doperwten, groene kool, pofmais, spruitkool en tuinboon die goed voor de dag komen, maar daar hebben wij op het ogenblik wei nig aan. Dan is er nog carotine, dat ook wel provitamine A heet, omdat ons lichaam er vitamine A uit vormt. Dat treffen wij aan in alles wat bladgroen bevat (boerenkool is kampioen met 5,3 mg, maar aangezien carotine de gele kleurstof in wortelen is, winnen deze het met 6 mg (dat isniet minder dan 6000 gamma). Als het alleen om de vitaminen ging zouden wij op het ogenblik voordelig een tabletje kunnen slikken en de groenten van het menu kunnen schrappen. Maai de mineralen dan? Hierbij den ken wij aan kalk, fosfor en ijzer. Afgezien van de opneembaar- lieid zouden' wij hiervor echter ook nog wel met voordeel tablet ten kunnen slikken. Maar er is nog meer. Voor een goede spijs vertering, althans bij de gezon de mens, zijn groenten eigenlijk onmisbaar. komen de groenten ons te hulp. Want ze zijn i.a.w. rijk aan ruw- vezel of celstof. Ze verschaffen ons maagdarmkanaal veel werk, soms méér dan zij er aan vet, eiwit en koolhydraten uit kunnen halen. Vandaar dat in slank- makende diëten geen groenten mogen ontbreken. Ze stellen ons in staat voldoende porties te verschalken en tóch niet dik te worden. En, we zeiden het al, we blijven er dan ook nog gezond bij. Het klassieke voorbeeld is zuurkool, dat bijna geen voeden de bestanddelen bevat (wel mi neralen en iets vitaminen), maar een beter voorbeeld is verse sla. En aangezien de prijs zelden boven een kwartje per krop stijgt kunnen wij daarvan altijd ge bruik maken. Tweemaal per week rauwe sla dient dan ook als liet minimum beschouwd te worden. Daarnaast blijft tot laat in liet voorjaar rauwe witlof be langrijk. Een mens is geen konijn en, wat méér zegt, ook geen herkau wer. Alle dieren die alleen plan ten eten hebben een ander gebit en een ander maagdarmkanaal dan wij. Vandaar dat wij heus niet moeten proberen op alleen maar rauwkost te leven, want dat valt tegen. Maar wij zijn wé! bijzonder geschikt om een deel van ons menu rauw te verorbe ren. Daarom moeten Wjj dat liefst elke dag doen. Sla en wit lof zijn daarvor uitnemend ge schikt, fruit vanzelfsprekend ook, maar vooral wortelen, des noods geschraapt. Dat de gebit ten onzer kinderen heel wat beter zouden zijn. indien wij de snoepjes vervingen door een rauwe wortel is bekend. Hoe staat het nu met de blik- groenten? Ze zijn altijd volop verkrijgbaar en als wij de ge- haltecijfers bekijken zien ze er soms aanlokkelijk uit. Wij kun nen er inderdaad zonder bezwaar gebruik van maken. Wat het vi taminegehalte betreft hangt veel 3X 'azftA\sSujpia.wq ap uba jv, lang verhitten, herhaald opwar men enz. geeft grote verliezen. Wü moeten trouwens nooit groenten voor twee dagen te gelijk klaar maken als liet even kan. Wisselen wij nu de blik- groenten af met verse en vooral met voldoende rauwe groenten, dan kan ons menu uitstekend zijn. Maar hoe zit het nu met de vitaminetabletten? Moeten wij ze innemen of niet? Inderdaad: Wij moeten ze liefst wèl innemen. De kwestie is, dat wij vrijwel nooit een diëet zó kunnen ma ken, dat alle vitaminen er in de optimale hoeveelheid in voor komen. POTTER'S m LINIA'^ WCNTWOLPCLieTS Tcdcn hoest en Keelpijn Uitwerking frappan* Krijgen wij nu niet teveel van het goede, als wij èn voldoende groenten en tabletten eten? Nee, dit gevaar bestaat niet, want het gaat in beide gevallen maar om zeer kleine hoeveelheden. Samenvattende kan men zeg gen, dat een goed menu elke dag een kleine hoeveelheid rauwkost bevat (fruit of groenten) en dat het voorts afwisseling kent. Deze afwisseling stelt ons in staat af en toe gebruik te maken van be- waarpi'odukten (sluitkool, kool rapen, kroten, uien) en van blik- groenten. Zelfs wanneer wij vijf maal per week deze groenten gebruikten en tweemaal sla, dan nog zouden wij een uitstekend diëet kunnen opstellen. De groenten behoeven het leven dus niet extra duur te maken. Dat neemt natuurlijk niet weg, dat door de lange en strenge winter de produktiekosten in de tuinbouw zeer sterk gestegen zijn en dat tal van vroege teelten mislukt of uitgesteld zijn. Wij hebben daar niet veel over ge zegd, omdat dit bekend genoeg is. Wanneer wij echter geen to maten in maart, geen slabonen in april, geen druiven in de mei maand enz. enz. eisen, maar een verstandige keuze doen met be hulp van de produkten die er zijn, dan is een redelijke oplos sing zeker nog wel mogelijk. En als de prijs u desondanks tegen valt, de natuur kan niemand dwingen. In onze kassen en wa renhuizen kunnen wij een kunst matig klimaat scheppen, maar als de vrije natuur daarbuiten het af laat weten, dan stijgen de kosten en verminderen de moge lijkheden om vroeg aan de markt te komen. Slechts een volledig gerealiseerde E. E. G. zou ons in staat stellen dergelijke verras singen vande natuur enigszins af te temperen door teelten in zuidelijke streken en aanvoer daaruit. Doch dat is een onder werp op zichzelf! (Nadruk verboden.) wat de huid ook deert of ontsiert helpt PUROL De lange winter heeft veie vrouwen doen vluchten in maillots en lange broeken, dikke truien en hoge laars jes. Gelukkig is de lente in zicht. Zouden we onze „win- termoelieid" niet beter kunnen verdragen als ive nu onze vogrjaarsgarderobe eens onder de loupe gingen nemen? Iets doen aan onze kleding, kijken wat er vervangen moet worden, of alvast eens iets gaan breien. Al die ge zellige voorbereidingen brengen ons ongemerkt weer dichter bij het voorjaar. Bovendien is het ook echt wel nodig, want als de lente zo dadelijk met kracht de winter verdrijft, is er niet veel tijd meer. Dan moeten we klaar zijn en niet nog gauw clit of nog gauw dat willen ver zorgen. Laten we dan meteen zoveel mogelijk van de zonnestralen profiteren En er is op het ogenblik al zoveel aantrekkelijke voor jaarskleding. Laten we wat voorzichtig aandoen en wol len kleding kiezen, soepel en dun geweven en in vrolijke of pastelkleiirige tinten. MOEILIJKE KEUS. De veelheid beeldige wollen en draion jumpertjes maken de keus wel eens moelijk. Maar gaat u uit van uw nog draagbare kledingstukken en boüw hiermee rekening houdend, uw garderobe op. Zo zijn er ook aantrekkelijke wollen vestjes met korte mouw en niet te vergeten de twinsets. Die horen zo'n beetje perma nent bij de garderobe van elke Nederlandse vrouw. Voor onze jonge dochters is er ook keus genoeg. Kleding stukjes met veile mogelijkhe den zijn de gezellige lams wollen spencers.Ze zijn eep beetje prijzig, maar ze bij- ven mooi van kleur en model, ook na tientallen keren was sen. En de meisjes kunnen er zoveel mee doen. Geruite of effen overhemdblouse, een blouse met korte of lange mouw er bij, een shawl in de halsopening van de blouse knopen. Elke keer krijgt de spencer zo 'n ander aanzicht. De meisjes vinden het enig er telkens weer "nieuw" uit te zien. Ook in rokken zagen we veel variaties, 't wordt echt moei lijk een keus te maken uit zo'n collectie. Wat ons dit jaar uitermate bevalt is de kamgarenflannel rok. Beeldig van kleur, mooi van kwaliteit en coupe en weinig opvallend Iets wat belangrijk is voor ve len, die niet zo vaak iets nieuws aanschaffen, maar er Van nature zijn wij omnivoren, alieseters en dat betekent, dat wij dierlijke en plantaardige voe dingsstoffen beide nodig hebben. Wét de laatste betreft stelt de voedingstechnologie ons in staat zeer geconcentreerd voedsel op te nemen: suiker, vet, chocolade, slagroom enz. Maai ons spijsver teringsmechanisme is daar niet geheel op ingesteld en ons lichaam en onze leef wijze meestal óók niet. Het gevolg is dat wij te dik worden. Dan menen wij listig te zijn en de natuur een poets te kunnen bakken. We kiezen een diëet, dat zo weinig mogelijk vet, suiker en zetmeel bevat. Ziezo en nu moet ons lichaam maar zien dat het daaruit vet vormt. Nu gaat het echter buigen of barsten. Zolang de spijsvertering nog goed werkt gaat ons lichaam vrolijk voort met vet te vormen, want dit kan uit eiwitten even goed als uit koolhydraten en het diëet helpt niet. Maar meestal voelen wij ons allesbehalve „lekker" op een diëet van teveel eiwit en buik loop en misselijkheid kunnen 't gevolg zijn. Op dit punt nu We bevinden ons weer in een tijcl, waarin iedereen met zakdoeken wappert, de keel schraapt, de tranende ogen afwist en meent 's avonds niet zonder een hete groe te kunnen. Verkoudheid, wat is dat toch een vervelende en las tige kwaal: een al te trouwe gezellin in de overgangs periode van winter naar voorjaar. Is er nu, met al die vooruitgang van de geneeskunde, nog steeds geen wapen gevonden in cle strijd tegen dit storende en heus niet altijd zo onschuldige kwaaltje? Nee, eigenlijk niet! VERWEKKER Als besluit van oen voedzame wintel-maaltijd bestaat er dik wijls behoefte aan een fris, zuur nagerecht, dat niet te machtig is. Yoghurt leent zich hier bijzonder toe, evenals bulgaarse yoghurt en kwark. Maar ook karnemelk laat zich tot zeer smakelijke na gerechten verwerken. Karnemelk bevat' weliswaar geen melkvet meer met de daarin opgeloste vi tamines, maar is nog rijk aan eiwitten en zouten en dus een waardevolle aanvulling van een vleesloze hoofdschotel. ZONDAG: Kerriesoep; kaifstong, zure saus, witte bonen, aard appelen; caramelvla. MAANDAGKop witte bonen soep met kaas; tongragout', sla, rijst. DINSDAG: Roerei met ham en kaas; andijvie, aardappelkoek jes; drie in de pan. WOENSDAG: Hutspot met klap stuk; vaniilevla met bitter koekjes. DONDERDAG: Bieten, uitgebak ken spek, aardappelen; karne- melkvla met rozijnen. VRIJDAG: Vlaamse kaassoep; gekookte vis, botersaus, wor teltjes, aardappelpuree,, óf nasi goreng. ZATERDAG: Gebakken lever, appelmoes, aardappelen; yog hurt met geraspte appei. Kaï'iienielkvla met rozijnen Meng 50 g custard met een liter karnemelk tot een glad pap je en breng dit onder voortdu rend roeren óp een klein vlam metje aan de kook (1 minuut doorkoken). Daarna pas van het vuur -— de resterende liter karnemelk scheutje voor scheut je toevoegen. Tot slot 70 g suiker en 100 g rozijnen door de vla roe ren. Vlaamse kaassoep 4 worteltjes, 3/i knolselderij, 2 preien, 100 g witte kool en 2 uien worden in kleine stukjes gesne den en in een braadpan met wat boter en spekblokjes licht ge fruit. Er wordt daarna 1 liter hel- dere bouillon toegevoegd, waarin de groenten langzaam gaar wor den gekookt. Van het vuur af wordt er daarna 100 g geraspte kaas doorgeroerd en komen er in wat boter lichtbruin gebakken stukjes witbrood en gehakte pe terselie op. IS THANS TE ISOLEREN WIE zou verwachten, dat zijn huisdokter of een specialist in staat moet zijn hem door inenting onvatbaar voor verkoudheid te maken, komt bedrogen uit. Toch ligt die gedachte wel voor de hand. want vaccinatie is im mers ook mogelijk tegen pokken, cholera, difterie, kinkhoest, teta nus, polio en influenza. Enkele jaren geleden is wel met zekerheid een virus als ver wekker van de verkoudheid ont dekt, dat wil zeggen een ziekte verwekker van uiterst kleine af metingen. In het bacteriologisch labora torium passeert de ziekmakende stof de allerfijnste filters die daar voor dit soort onderzoekin gen in gebruik zijn. Een verdere stap in het speur werk over de verkoudheid kon ook worden gezet: na. enige tijd bleek men het virus ook te kun nen isoleren. Deze prestatie werd geleverd door de Engelse geleer de dr Andrews. Enkele jaren ge leden deed hij hierover medede ling op een congres voor micro biologie. In vakkringen heeft deze mede deling grote belangstelling ge trokken: wederom was een mijl paal bereikt op het terrein van het verkoudheidsonderzoek. WIL men een voorbehoedend vaccin tegen een bepaalde ziekte verwekker vervaardigen, dan moet men de eigenschappen van die verwekker ook kunnen be studeren. Door de vondst van dr Andrews is deze mogelijkheid inderdaad geschapen en allerwegen zijn de experimenten met het verkoud- heidsvirus in gang gekomen. Van een leien dakje liepen al die onderzoekingen echter niet: het bleek zeer moeilijk te zijn het eenmaal verkregen virus voort te kweken. Desondanks is men wel te we ten gekomen dat het maken van een entstof voorlopig nog niet goed mogelijk is. ER ontstaan als reactie op de inwerking van de virusdeeltjes waarschijnlijk geen anti-stoffen in het bloed: het bloed produ ceert geen verweerstoffen. Als gevolg van doormaken van een verkoudheid treedt geen en kele mate van onvatbaarheid op; er worden misschien dus geen stoffen gevormd, die de basis van het vaccin kunnen zijn. Alle hoop is hiermee echter nog niet vervlogen; het is moge lijk dat er zich in het neusslijm- vlies verdedigende antistoffen vormen. Mogelijk is daaruit mettertijd dan iets te vervaardigen dat plaatselijk toegepast een immu- nisatie ten gevolge zou kunnen hebben. dr H. W. SCALONGNE (Nadrulc verboden) van houden er verzorgd uit te zien. Hebt u uw tailleur ai klaar gezocht? De nieuwe in de winkels hebben een opval lend mooie lijn dit seizoen. Jasjes, iets getailleerd, maar met een recht effect, kleine reverskraagjes. Dit laatste maakt dat u het costuum ook gemakkelijk zonder blouse kunt dragen. Hierdoor is het uitermate geschikt voor schouwburg- of receptiebe- zoek. We zien in het sportievere genre veel kleine ruitjes. Voor het jonge meisjes pak jes met dezelfde lijn, in vro lijke, gezellige kleuren. Alleen zijn de prijzen er meestal op berekend dat papa het cós- tuumpje wel zal betalen. Hartveroverend zijn de Engel se doorgestikte sporthoeden, echte gezellige hoeden voor het voorjaar. Ze zijn van een dergelijke kwaliteit dat ze wel tegen een stootje kunnen. Erg geschikt dus om mee te nemen of op te zetten als u op reis gaat. Houdt u van een meer gekleed hoedje, dan is de turban zeer gewild, boven dien bent u er zeer up-to- date mee. Turbans, de om het hoofd gedrapeerde hoed jes van een zijden laise, in jeugdig wit, fijne pasteltinten ol' zwart. Ook de aanstaande mamaa tjes worden niet vergeten door de modeontwerpers. De allernieuwste posit,ie japonnen en -pakjes zijn zo gemaakt, dat ze ook zelfs heel goed ge dragen kunnen worden als er geen baby verwacht wordt. Er zijn pakjes met kangeroe- rokken en mouwloze jakjes, waaronder verschillende po sitieblouses gedragen kunnen worden en speciale overgooi- ers. Houdt u er van in het voor jaar een soepel, los jurkje te dragen? Ze zijn erg flatteus. Japonnetjes met een glad schouderstukje, een revers- kraagje, steekzakken en een al of niet om te knopen cein tuurtje. Meer gekleed is een jurkje van cottinsatin met een shawlkraag', waarvan de einden middenvoor over el kaar geknoopt kunnen wor den. Opvallend is, dat de moeders, die opgevoed werden voor de laatste oorlog, er op ingesteld zijn klassieke modellen te ko pen. Haar dochters, opge groeid en opgevoed in deze tijd van welvaart, kopen graag modesnufjes en gaan er veel gemakkelijker toe over hun kleding te vernieu wer.. BETTY TEELING. (Nadruk verboden). Het reisseizoen staat weer voor de deur, ook al zou men dat nog niet zeggen nu het nog overal zo koud is. Maar realiseert u zich wel, dat het nog een kwestie van enkele maanden is en dat u dan al in de vakantietijd zit En hoe- velen gaan er al niet éérder op reis Daarom, het wordt hoog tijd dat we vast het een en ander daarvoor in orde gaan maken. Want ook u hebt toch plannen voor de komende zomer Het is nu eenmaal zo, wanneer we gaan reizen, dat we daarvoor niet onze gewone of vakantie- kleding kunnen gebruiken. Op réis dragen, we kleding die tegen een stootje kan, stevig is en die ons lekker beschut tegen elke weers invloed ook. Toch willen we ook in deze kleding modieus gekleed gaan en dus stellen we op dit gebied be paalde eisen. Vele couturiers ko men hieraan tegemoet en brengen in hun collecties aantrekkelijke reisensembles. Een werkelijk fan tastisch ensembe brengen we hier. Het is een mantelpakje vervaar digd uit een stevige stof met een ruitdessin in zwart-wit. Door dit ruitje in een stiil zoals we dat ook veel in tweedstoffen aantref fen, krijgt het pakje iets sportiefs dat precies van pas is voor een reisensemble. Het sportieve ele ment wordt nog geaccentueerd door de sluiting met vier grote leren knopen. Om het geheel te completeren heeft de ontwerper er ook nog een mantel van dezelfde stof bij: gecreëerd. Deze mantel heeft een hoog sluitende kraag en sluit te-: vens met dezelfde grote leren knopen. Een dergelijke combinatie van mantelpakje en mantel van de zelfde stof is ideaal voor op reis. ELUYtMARPSfi&JS: (Nadruk--verbföen). EEN Nederlandse textielverf, waarmee zelf stof beschilderd kan worden, is kort geleden onder de naam Luvoton uitge komen. Eigenlijk is het hand- beschilderen van stof niet nieuw. Vooral in de twintiger jaren was het Javaanse batik ken in Nederland zeer popu lair. Het beschilderen met Lu voton, met een penseel, is veel eenvoudiger, terwijl de kleur, en wasechtheid hoger is. Luvoton is verkrijgbaar in 12 hoofdtinten: rood, scharlaken, geel, oranje, turquoise, helder blauw, blauw, geel-groen, bril- jantgroen, bruin, paars en zwart. Met een kleurverzwak- ker kunnen lichtere tinten ge maakt worden terwijl de kleu ren ook gemengd kunnen worden. Luvoton kan gebruikt worden op alle natuurlijke vezels, zoals katoen, linnen, jute, natuur zijde, wol. De stof mag niet gepapt zijn. Om de stof te beschilderen dient deze te worden vastgezet, het best op een laag krantenpa pier. Spannen is niet nodig. De nabewerking moet met zorg worden uitgevoerd. Na het be schilderen moet de stof vier dagen langzaam drogen, waar na de stof een warmtebehan deling moet ondergaan. Het beste gebeurt dit in een oven en wel tien minuten bij 150 gr. C. De behandeling met een strijkijzer is tijdrovend. Na de warmtebehandeling de stof spoelen in veel stromend koud water, totdat het spoel water ongekleurd blijft. Daar na spoelen met warm stro mend water, eventueel soda water. Hoe warmer men spoelt, des te beter wordt de wasechtheid. Tot slot nog een keer naspoelen met koud wa ter en de stof laten drogen. (CONStï)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1963 | | pagina 7