Waarom vegetariër Voor zonnige Het probleem: Alleen leren eten (/MC dl Douche voor ieder gezin enu van de week BRUSSELS LOF Een snoezig ensemble Zatereiag 16 iebruan 1968 DE VRIJE ZEEUW Paeifta 7 KLUITMAN JEUGDPOCKETS Kopen op zaterdag een gewoonte u 0 Ben ander „slaaapdrankje" is „Hebt U al iets uitgezocht, mijnheer 1" vraagt de ober in het restaurant. We willen graag een vegetarische maaltijd en de ober brengt ons een speciale menu-kaart. Gezellig even samen overleggen en de bestelling kan gedaan worden. Toch is het nog niet zo lang geleden, dat men minder gauw begreep wat vegetarisch eten betekende. Na wat over en weer gepraat hoorden we meestal„Oh, mag U geen vis ook en na een medelijdende blik op ons, gingen ze weg om voor die rare mensen eten op tafel te brengen. Rare mensen.gekke men sen. Is niet alles wat niet ge woon is gek? Een nieuwe mode is gek, nieuwe schilder kunst is gek, moderne muziek is gek.Alles wat je niet direct begrijpt is gek. Daarom zeggen zoveel men sen „Vegetarisme? Niets voor mij, geef mij maar een biefstuk, héérlijk!" En inder daad,* als vegetarisme alleen maar „geen vlees eten" bete kent, dan is dat voor veel mensen een weinig attrac tieve aangelegenheid. Ze ne men dan ook meestal niet de moeite zich. er verder voor te interesseren. Want ontzegging van voedingsmiddelen bete kent voor hen een verarming van het leven. Toch heeft vegetarisme uit louter gezondheidsoverwegin gen punten die de moderne, efficiënte mens sterk kunnen aanspreken. Ze menen veel al dat vegetarisme identiek is met gezondheid.. Uit angst voor veel gevreesde ziekten proberen ze, door b.v. bij Reformwinkels speciale boter en oliën te kopen, het choles terolgehalte van hun bloed binnen bepaalde perken te houden. Alles dus uit angst en voorzorg. IS VLEE NIET GOED? Dat doktoren bij bepaalde ziekten dierlijk voedsel uit het dagelijks menu van een patiënt schrappen, wil niet zeggen, dat deze maatregel voor gezonde mensen ook nodig is. Uit gesprekken blijkt tel kens weer dat vegetarisme bijna uitsluitend als voe dingswijze bekend staat. Waarschijnlijk omdat veel gesprekken verzanden in keukenpraatjes. Zoroaster, Boeddha, Confu cius en Lao-Tse, de grote voorgangers van het vegeta risme ir. Azië verboden hun volgelingen het gebruik van dierlijk voedsel uit ethische motieen. Ook de klassieke moralisten Diogenes, Plato, Seneca en nog vele anderen hebben nooit geleerd dat de mens er lichamelijk gezonder op zou worden wanneer hij zich het gebruik van vlees ontzegde. ONZE WAARDIGHEID. Een man als Leonardo da Vinci was geen vegetariër omdat deze voedingswijze beter zou zijn voor het hart, de nieren of de bloeddruk, maar enkel en alleen omdat hij het doden van een dier als een misdaad beschouwde. Shelley spreekt in verband met het vegetarisme niet over de menselijke gezondheid maar over de menselijke waardigheid. Het g zondheidsmotief steunt vrijwel geheel op studie, op vergelijking, op een beschou wende houding. Een beschou wende houding komt niet uit het hart. In wezen is dit geen echt vegetarisme. De ethische gedachte, de geestelijke hou ding, de liefde tot het dier en de eerbied voor het leven kunnen volgens mij een veel diepere indruk achterlaten dan de vele zeer aanvecht bare wetenschappelijke argu menten. Vegatarisme komt tot uiting in onze geestelijke houding en onze levensgewoonten. Het is. een gehoorzamen aan de stem van ons geweten, wat ons brengt: tot een bewust menswaardig leven. „Ik geloof dat het goed is om vegetariër te zijn". BliTTY TEELING. (Nadruk ver!, oden.- MEER LICHTGEWICHT KOSTUUMS VOOR MANNEN Er zijn plannen bij de heren- confectie-industrie om 't licht gewichtkostuum niet van zui ver wol doch van wol met een kunstvezel sterk te gaan pro pageren. De Nederlandse man gaat, in navolging van Italianen en Fransen, meer aandacht schenken aan minder traditio nele kleding. Het sportcolbert geraakt op de achtergrond en de voorkeur wordt gegeven aan de lichtgewicht-kostuums, heer lijk makkelijk zittend en draag baar in alle jaargetijden, vooral natuurlijk in de zomer. Een normaal herenkostuum heeft een gewicht van tussen de 3 en 4 kg. Lichtgewicht-kos tuums zijn er echter al van 2 tot 3 kg. En al zal aan de coupe van zo'n kostuum het, jaar van ver vaardiging wel eerder zijn af te zien dan aan een normaal heren kostuum, de kleuren voor dit voorjaar zullen waarschijnlijk wél langer dan één seizoen „in de mode" blijven. Het zijn n.l. blauw en grijs. Ook groene en zwart-bruine kostuums krijgen een plaats in de collecties. Ondanks de harre koude zijn de gedachten van de inter nationale mode-ontwerpers toch al weer op betere tijden gericht. Hier zien we een creatie van de Romeinse modekoning Baron: Een cocktailjapon, uitgevoerd in lichtblauwe en witte zijde. De japon is rijk geborduurd en heeft een kleine ronde, staande kraag. Boekhandel VAN DE SA N D E Tot de aanschaffingen, waar toe in de gezinnen van een land met een stijgende welvaart zou moeten worden overgegaan, be hoort zeker de douche. Nu tele visie en vergelijkbare artikelen reeds in vele gezinnen een plaats hebben gevonden, mag de douche niet achterblijven. Een schoon en gezond lichaam is niet alleen een vereiste, maar als Nederlander is men op dit punt welhaast verplicht de reputatie van „schoonste volk ter wereld" hoog te houden. De ideale douche komt uit Amerika en is eerst onlangs op de markt gebracht. Het is een uit één stuk geperste lichtge wicht cabine, die overal waar de wanden houvast geven, kan worden geplaatst. Dit neemt niet weg, dat de cabine in huis wél een definitieve plaats moet krijgen. Owens-Corning Fiber glas heeft het op de markt bren gen van de met glasvezelver- sterkte plastic cabine onlangs aangekondigd en noemt als één van de belangrijkste voordelen, dat deze unieke één-delige con structie 'geen moeilijkheden geeft, zoals losgeraakte tegels, scheuren of lekkage. Een hoge drempel is niet al leen een extra voorzorgsmaat regel tegen van het douche gordijn afvloeiend water, maar geeft de gebruiker ook de ge legenheid de douche als een kleine badkuip te benutten. De cabine is ruim en geeft tijdens het baden beslist geen benau wend gevoel. Bij de cabine wor den nog diverse onderdelen ge leverd, zoals een zeepbakje en een grijpstang. De plaatsing geschiedt op eenvoudige wijze; er is geen speciaal gereedschap voor nodig. De afmetingen zijn; breedte 1.35 m, diepte 1 m, hoog te 2.30 m. (CONSU). De afdeling Heerenveen van de algemene bond „Mercurius" is naar aan leiding van de resultaten van een opiniepeiling on der de leden van enkele plaatselijke vrouwenbon den en -verenigingen tot de conclusie gekomen dat het kopen op zaterdag maar een gewoonte is en dat althans een vrije za terdagmiddag voor 't win- kelpersoneel moet zijn te verwezenlijken. De heer K. J. Kolhorn uit Bussum, secretaris vin de bedrijfsgroep detail handel, waarschuwde in een dezer dagen gehouden vergadering van de af deling Heerenveen van „Mercurius" tegen een vijfdaagse werkweek vol gens een rouleersysteem, zoals hij sommige groot winkelbedrijven is inge voerd. Het systeem biedt geen enkele waarborg (het geldt bijv. niet in de va kantietijd en ,de drukke verkoopperioden) en bo vendien wordt het perso neel extra belast. Ook met hulppersoneel komt men er niet, aldus de heer Kol horn, die een wettelijke regeling voor de arbeids tijdverkorting in het win kelbedrijf bepleitte. Men heeft in de mode niet alleen te maken met modellen, maar ook met kleuren, met dessins van de stoffen waarmee men werkt. Het is nu eenmaal zo, dat men voor een be paald model niet elke stof of elk dessin kan ge bruiken, want ergens moeten model en dessin een harmonisch geheel vormen en het is ortf een extreem voorbeeld te nemen natuurlijk dwaasheid om een stof met een sportief dessin te gebruiken voor het maken van een cocktail japon. Dit is een sterk voorbeeld, maar dat luis tert ook bij andere mo dellen nauw. Do Italiaanse couturier Falconetto geeft in het model dat wij hierbij to nen, een demonstratie"' van een goede compositie van model en dessin. Het model heeft een vlot te lijn, met een rechte rok en een lang jasje er boven. Het jasje heeft een afstaande sjaalkraag en sluit door middel van drie grote, bolle, leren knopen. Tevens heeft Falconetto deze gelegenheid te baat genomen leuk met de kleuren te spelen, want als stof gebruikte hij een jacquard met een dessin van zwarte ruiten, waarin een rose vier kant met een groene stip en dit op een achtergrond van smaragd groen. De strakke lijn van het dessin met zijn ruiten en vierkanten harmonieert goed met de strakke lijn van het enigszins sportieve model dat Falconetto ontwierp, hetgeen trouwens nog wordt geaccentueerd door de leuke, op vallende, leren knopen. Zoiets is een voorbeeld van juiste keuze van model en stof om tot een geslaagd geheel te komen. (Nadruk verboden) Elly Martins Kwark is voor velen nog steeds een onbekend voedings middel Toch kunnen we kwark tegenwoordig in vele zaken ko pen en thans zelfs twee soor ten: de magere kwark en de roomkwark. Kwark is verse wrongel, dus ongerijpte kaas. Het vochtgehalte is vrij hoog en dit is dan ook één van de ver schillen met kaas. Het is een heel gezond voedingsmiddel daar het een hoog eiwitgehalte heeft, en zeer licht verteerbaar is. Wanneer ter plaatse geen kwark te koop is kan men deze zelf maken, hoewel men niet helemaal hetzelfde resultaat krijgt als bij het fabriekspro- duct recept onder het week- menu). ZONDAGGebonden cham pignonsoep; kalfsgehakt speciale, worteltjes, aardap pelen; gebraden appels. MAANDAGSpruitjes met kaassaus, rest kalfsgehakt, aardappelen, gebakken grut jes met stroop. DINSDAG: Gepocheerde eieren met sla en aardappelpuree; yoghurt met chocoladevla en banaan. DONDERDAGStoofschotel kool, kaas, tomaat en aard appelen stoofpeertjes. VRIJDAG: Kerrysoep m. room, rolpens met gebakken ap pelschijven, appelmoes, aardappelen, óf champig- nonragoüt in rijstrand. ZATERDAGZuurkool Royal (met ham - en kaassaus); fruit. ZELF MAKEN VAN KWARK Breng l'/s liter melk op onge veer 40" C en vermeng deze met liter karnemelk. Op een lauwwarme plaats (b.v. in een teiltje met warm water) dik la ten worden en deze massa, even als men dat voor de bereiding van hangop doet, in een vochtige doek welke in een vergiet is ge legd, doen en hierin laten uit druipen. Men houdt ongeveer 500 gram kwark van bovenge noemde hoeveelheid melk over. MENU van de WEEK KALFSGEHAKT SPECIALE WOENSDAG: Boerenkool worst; caramelvla. met rXwvvv 'I BABY'S FLESJE KOUD OF WARM Een vooraanstaande kinder arts van de Newyorkse universi teit heeft kortgeleden een onder zoek ingesteld om een antwoord' te kunnen geven op de vraag: „Moet het zuigflesje van de baby werkelijk warm zijn?" Tijdens dit onderzoek werden te vroeg geboren zuigelingen gevoed met direct uit de koel kast afkomstig voedsel. Het bleek dat zij net zo flink op groeiden als baby's, wier flessen tot lichaamstemperatuur wer den verwarmd. Zij sliepen even goed, aten evenveel en namen even snel in gewicht toe. Men kan zich alleen afvragen of zij hun melk ook met evenveel smaak hebben opgedronken. Koude voeding zou iedere huismoeder per jaar 150 uren van flesjes opwarmen besparen. En voor de ongeveer 250.000 baby's die per jaar in Nederland worden geboren, zou dat een he- sparing betekenen van 38 mil joen uren (CONSÜ). HET opvoeden en grootbrengen van kinderen is een zaak van zeer groot gewicht, daar zijn we het allen ongetwijfeld over eens. Alsook over het feit, dat het soms een bijzonder moeilijke taak-kart zijn, waar jonge onervaren ouders dikwijls niet tegen opgewassen zijn. Nemen we bijvoor beeld een betrekkelijk klein onder deel van de opvoedinghet alléén leren eten van onze kleuter. Och zeker, ze leren het allemaal, daar over behoeven we ons geen zorg te maken. Maar in de periode dat ze het moeten leren, kunnen ze ons ettelijke hoofdbrekens- bezorgen. Ik kom op dit onderwerp, omdat ik kortgeleden toevallig zo'n drama bij een vriendin van mij meemaakte. OPVOEDING DAT VERSCHRIKKELIJKE ETEN! ZOALS dat gaat, was ik eens bij haar aangewipt na er geruime tijd niet te zijn geweest. Ik bewonderde haar zoontje, het was een lekkere dikke, gezonde, flin ke jongen en zijn moeder was echt trots op het ventje. „Alleen dat verschrikke lijke eten! Daar zie-ik elke dag als een berg tegenop. Hij moest nu al lang zelf eten, maar ik weet niet hoe het komt, maar ik kan het niet gedaan krijgen. Hij vertikt het doodgewoon", klaagde zij. „Hoe laat eet hjj?", informeerde ik. „Och, over een kwartiertje is 't zover. Als je even tijd hebt, kun je het zelf meemaken", inviteerde de moeder. Ik installeerde mij onopvallend in een hoekje bij het raam, vastbesloten mij niet met de gang van zaken te bemoeien en rustig de zaak aan te kijken. Wat ik al half vermoedde, bleek waar te zijn. De moeder gaf als het ware een demon stratie van de wijze waarop het niet moet. Zij begon met Jantje in zijn hoge stoel vast te binden, hetgeen onmiddel lijk tot een hevig' protest leidde. De komst van het eten bracht enige aflei ding. Er werd kiekeboe gespeeld met het dientgedekte bord. Jantje vond het leuk en wilde er niet mee uitscheiden. Hij kreeg een lepeltje en schuivertje in zijn knuistjes en mocht zelf aan de slag. Twee hapjes gingen goed, maar de helft van het tweede hapje kwam op zijn slab terecht. PAS OP! JE MORST! DIT gbeuren was het sein voor alle narigheid. „Pas op, kijk nu, je morst!", riep de moeder ontstemd. Zij ging naast hem zitten en keek toe. Aan één stuk was ze in de weer: „Kijk uit, neen, niet zo, pas op, jakkes .daar mors je al- weei -• „Geef hier de lepel", zei de moeder boos. Zij begon hem te voeren, maar dat was Jantje niet naar de zin. Hij weigerde beslist zijn mondje open te doen ende moeder maakte zich hoe langer hoe zenuwachtiger. Ze begon hem te dreigen, te smeken ente dwingen, door haar vinger tussen zijn kaken te drukken. Ze kreeg er een hapje in, maar Jantje bleef de baas, want hij vertikte het om het eten door te slikken en daar kon moeder weinig tegen beginnen. Mijn vriedin kreeg het warm, haar wangen waren rood van opwinding. „Toe nu Jantje, doe je mondje open? Open je mondje? Open!" Ze begon zelfs te schreeuwen. Och wonder, Jan tje gehoorzaamde. Zijn mondje ging open, maar niet om een nieuwe hap te incasseren, maar om het eten uit zijn propvolle mondje te laten glippen op de slab en het tafeltje van zijn hoge stoel. Maar daar bleef het niet bij. Jantje deed als klap op de vuurpijl, dat, wat meer kinderen van zijn leeftijd wel eens doen. Hij sloeg met zijn vlakke handje in zijn bord met eten, zodat de klodders in het rond vlogen. Bij zijn moeder was ntv de maat vól. Haar zenuwen begaven het en de scène werd bijzonder pijnlijk. Toen moeder tenslotte druk doende was de smeerboel op te ruimen en nie mand op de kleine lette, zag ik hoe Jan tje tersluiks geheel zelfstandig nog een aantal hapjes naar binnen werkte. WAT MOEDER VERGAT HET verging' deze moeder, zoals het zoveel jonge moeders vergaat die ver geten, dat er handige en vlugge mensen bestaan, maar ook hardleerse en on handig types, die veel langer nodig heb ben om iets te leren en zich eigen te maken. Zij zag ook over het hoofd, dat al haar bedillen en vermanen en be straffende brommen het kind schrik achtig' maakte en dat voor hem het ge zicht van de hoge stoel en het etens bord onmiddellijk beelden van straf en knorren opriepen en dat hij bij voor baat dus al klaar stond om zich te ver zetten, onverschillig wat er werd ge boden en wat er werd gedaan. Ouders dienen te begrijpen dat men meer bereikt met geduld dan met on ophoudelijk terechtwijzen en aanspo ren. Het verstandigste is, het kind een plastic servetje voor te geven, waaraan onderaan een zak zit. Alles wat het morst en wat naar beneden glibbert, komt in de zak terecht. Morsen is dan niet „erg" meer. Verder is het belangrijk dat het kind een stevig steuntje voor de voetjes heeft, want zonder dat gaat het zitten, wiebelen en draaien, hetgeen de rust zeker niet ten goede komt. Laat het hem alleen proberen en wanneer het gaat, hoe onbeholpen ook, wees dan niet karig met uw lof. Vertel inmiddels een ver haaltje of doe een spelletje met de kleu ter en heb geduld, waardoor voor hem het eten prettig wordt en geen dage lijkse straf. Het zijn maar kelinigheden maar een en ander is toch wel bijzonder gewich tig voor het kleine mensje envoor onze eigen gemoedsrust ELLY MARTINS. (Nadruk verboden.) 500 g kalfsgehakt, 1 doosje kwark, 100 g geraspte wor tels, uitje, 1 ei, zout, 'peper, aroma, thijm, Worcester shire sauce, paprikapoeder. Maak het gehakt aan met de kwark en de" andere ingrediën ten. Een cakeblik goed invetten, vervolgens van het gehakt een langwerpig brood vormen en in het blik in ongeveer 1 uur gaai- bakken in een matig hete oven. SPRUITJES MET KAASSAUS Kook 1 kg spruitjes gaar in weinig water met zout in onge veer 20 minuten. Maak van 25 g bloem, 25 g boter en 3 dl melk een mooie, gladde saus. Deze op smaak afmaken met 40 g ge raspte, oude kaas en wat kruiden. De spruitjes opdienen in deze kaassaus. TIPS KUNT NIET ALLES WETEN 0 Boor veel slikken kunt U het hinderlijke 'hoesten, bijvoor beeld in een schouwburg, een heel eind voorkomen. 0 Om goed te kunnen slapen neemt U een beker hete melk met een paar lepels honing. een beker hete melk met sui ker en kaneel. 0 Als U de handen inwrijft met mosterd, verdwijnt eventuele uienlucht. Vislucht verdwijnt door inwrijven van de handen met citroen. 0 Uit sinaasappelen krijgt U meer sap door deze even op een warm hoekje van een haard of fornuis te leggen. 0 Geef geen vuile melkflessen terug' aan de melkboer, maar spoel de flessen eerst om met koud water en daarna met een warm sopje. 0 Plastic tassen kunt U schoon maken door deze eerst stofvrij te maken en ze daarna te be handelen met koud water of een sopje van alkali-vrij was middel. Daarna kunt U zo nodig nog' gebruik maken van in de handel verkrijgbare speciale reinigingsmiddelen. 0 Taai vlees kimt U weer mals maken door er een beetje ver dunde cognac of brandewijn over te gieten. (Nadruk verboden.) op een nieuwe manier klaargemaakt - Brussels lof is deze winter bijzonder populair. Deze groen te, die in kassen gekweekt wordt, heeft weinig van de kou de te lijden. Toch kan het wel eens voorkomen, dat het lof tij dens het vervoer dicht bij be vriezing komt en daardoor wat bitter wordt. Als het lof op on derstaande wijze bereid wordt, gaat de bittere smaak er beslist ai Reken voor vier personen één kilo lof. Snijd de stronken over de lengte in vieren en snijd de bittere kern er uit. Smelt in een bakpan twee eet lepels boter en twee eetlepels olie. Voeg hier een paar stukjes foelie en een mespuntje kerrie bij. Bak het schoongewassen lof eventjes in dit mengsel, maar zorg ervoor, dat het niet bruin wordt. Voeg daarna zout en zo nodig iets water toe en laat het lof een half uur stoven op een laag pitje. Bij zeer dik lof duurt het nog iets langer, vóórdat het lof helemaal gaar is. Voor het opdienen kan er des gewenst geraspte kaas over worden gestrooid. Dit lof smaakt vooral lekker bij kalfsvlees of „ham-puree", dat is puree volgens het beken de recept, tfraar per persoon on geveer 1 ons fijn gesnipperde ham doorgeroerd is. GLASWERK ZONDER VUILE RANDEN Stralend helder worden uw glazen en kristallen vazen, wan neer u ze na het afwassen met. helder water, waaraan een flinke scheut azijn is toegevoegd, om spoelt. Blijven er, zoals vaak bij vazen het geval is, nog bruine -anden zichtbaar, vul de vaas 3an met stukjes eierschaal en lauw water. Flink schudden en daarna niet koud water naspoelen. De kris tallenvaas krijgt dan zijn vroe gere kleur terug., (CONSXI).

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1963 | | pagina 7