Waarom vegetariër
Voor zonnige
Het probleem: Alleen leren eten
(/MC dl
Douche voor ieder gezin
enu van de week
BRUSSELS LOF
Een snoezig ensemble
Zatereiag 16 iebruan 1968
DE VRIJE ZEEUW
Paeifta 7
KLUITMAN
JEUGDPOCKETS
Kopen op zaterdag
een gewoonte
u
0 Ben ander „slaaapdrankje" is
„Hebt U al iets uitgezocht, mijnheer 1" vraagt de ober in het
restaurant.
We willen graag een vegetarische maaltijd en de ober brengt
ons een speciale menu-kaart. Gezellig even samen overleggen en
de bestelling kan gedaan worden.
Toch is het nog niet zo lang geleden, dat men minder gauw
begreep wat vegetarisch eten betekende. Na wat over en weer
gepraat hoorden we meestal„Oh, mag U geen vis ook en na
een medelijdende blik op ons, gingen ze weg om voor die rare
mensen eten op tafel te brengen.
Rare mensen.gekke men
sen. Is niet alles wat niet ge
woon is gek? Een nieuwe
mode is gek, nieuwe schilder
kunst is gek, moderne muziek
is gek.Alles wat je niet
direct begrijpt is gek.
Daarom zeggen zoveel men
sen „Vegetarisme? Niets
voor mij, geef mij maar een
biefstuk, héérlijk!" En inder
daad,* als vegetarisme alleen
maar „geen vlees eten" bete
kent, dan is dat voor veel
mensen een weinig attrac
tieve aangelegenheid. Ze ne
men dan ook meestal niet de
moeite zich. er verder voor te
interesseren. Want ontzegging
van voedingsmiddelen bete
kent voor hen een verarming
van het leven.
Toch heeft vegetarisme uit
louter gezondheidsoverwegin
gen punten die de moderne,
efficiënte mens sterk kunnen
aanspreken. Ze menen veel
al dat vegetarisme identiek is
met gezondheid.. Uit angst
voor veel gevreesde ziekten
proberen ze, door b.v. bij
Reformwinkels speciale boter
en oliën te kopen, het choles
terolgehalte van hun bloed
binnen bepaalde perken te
houden. Alles dus uit angst
en voorzorg.
IS VLEE NIET GOED?
Dat doktoren bij bepaalde
ziekten dierlijk voedsel uit
het dagelijks menu van een
patiënt schrappen, wil niet
zeggen, dat deze maatregel
voor gezonde mensen ook
nodig is.
Uit gesprekken blijkt tel
kens weer dat vegetarisme
bijna uitsluitend als voe
dingswijze bekend staat.
Waarschijnlijk omdat veel
gesprekken verzanden in
keukenpraatjes.
Zoroaster, Boeddha, Confu
cius en Lao-Tse, de grote
voorgangers van het vegeta
risme ir. Azië verboden hun
volgelingen het gebruik van
dierlijk voedsel uit ethische
motieen. Ook de klassieke
moralisten Diogenes, Plato,
Seneca en nog vele anderen
hebben nooit geleerd dat de
mens er lichamelijk gezonder
op zou worden wanneer hij
zich het gebruik van vlees
ontzegde.
ONZE WAARDIGHEID.
Een man als Leonardo da
Vinci was geen vegetariër
omdat deze voedingswijze
beter zou zijn voor het hart,
de nieren of de bloeddruk,
maar enkel en alleen omdat
hij het doden van een dier
als een misdaad beschouwde.
Shelley spreekt in verband
met het vegetarisme niet over
de menselijke gezondheid
maar over de menselijke
waardigheid.
Het g zondheidsmotief steunt
vrijwel geheel op studie, op
vergelijking, op een beschou
wende houding. Een beschou
wende houding komt niet uit
het hart. In wezen is dit geen
echt vegetarisme. De ethische
gedachte, de geestelijke hou
ding, de liefde tot het dier
en de eerbied voor het leven
kunnen volgens mij een veel
diepere indruk achterlaten
dan de vele zeer aanvecht
bare wetenschappelijke argu
menten.
Vegatarisme komt tot uiting
in onze geestelijke houding
en onze levensgewoonten.
Het is. een gehoorzamen aan
de stem van ons geweten, wat
ons brengt: tot een bewust
menswaardig leven.
„Ik geloof dat het goed is
om vegetariër te zijn".
BliTTY TEELING.
(Nadruk ver!, oden.-
MEER LICHTGEWICHT
KOSTUUMS
VOOR MANNEN
Er zijn plannen bij de heren-
confectie-industrie om 't licht
gewichtkostuum niet van zui
ver wol doch van wol met een
kunstvezel sterk te gaan pro
pageren. De Nederlandse man
gaat, in navolging van Italianen
en Fransen, meer aandacht
schenken aan minder traditio
nele kleding. Het sportcolbert
geraakt op de achtergrond en
de voorkeur wordt gegeven aan
de lichtgewicht-kostuums, heer
lijk makkelijk zittend en draag
baar in alle jaargetijden, vooral
natuurlijk in de zomer.
Een normaal herenkostuum
heeft een gewicht van tussen de
3 en 4 kg. Lichtgewicht-kos
tuums zijn er echter al van 2 tot
3 kg. En al zal aan de coupe van
zo'n kostuum het, jaar van ver
vaardiging wel eerder zijn af te
zien dan aan een normaal heren
kostuum, de kleuren voor dit
voorjaar zullen waarschijnlijk
wél langer dan één seizoen „in
de mode" blijven. Het zijn n.l.
blauw en grijs. Ook groene en
zwart-bruine kostuums krijgen
een plaats in de collecties.
Ondanks de harre koude zijn
de gedachten van de inter
nationale mode-ontwerpers
toch al weer op betere tijden
gericht. Hier zien we een
creatie van de Romeinse
modekoning Baron: Een
cocktailjapon, uitgevoerd in
lichtblauwe en witte zijde.
De japon is rijk geborduurd
en heeft een kleine ronde,
staande kraag.
Boekhandel
VAN DE SA N D E
Tot de aanschaffingen, waar
toe in de gezinnen van een land
met een stijgende welvaart zou
moeten worden overgegaan, be
hoort zeker de douche. Nu tele
visie en vergelijkbare artikelen
reeds in vele gezinnen een plaats
hebben gevonden, mag de
douche niet achterblijven. Een
schoon en gezond lichaam is
niet alleen een vereiste, maar als
Nederlander is men op dit punt
welhaast verplicht de reputatie
van „schoonste volk ter wereld"
hoog te houden.
De ideale douche komt uit
Amerika en is eerst onlangs op
de markt gebracht. Het is een
uit één stuk geperste lichtge
wicht cabine, die overal waar de
wanden houvast geven, kan
worden geplaatst. Dit neemt
niet weg, dat de cabine in huis
wél een definitieve plaats moet
krijgen. Owens-Corning Fiber
glas heeft het op de markt bren
gen van de met glasvezelver-
sterkte plastic cabine onlangs
aangekondigd en noemt als één
van de belangrijkste voordelen,
dat deze unieke één-delige con
structie 'geen moeilijkheden
geeft, zoals losgeraakte tegels,
scheuren of lekkage.
Een hoge drempel is niet al
leen een extra voorzorgsmaat
regel tegen van het douche
gordijn afvloeiend water, maar
geeft de gebruiker ook de ge
legenheid de douche als een
kleine badkuip te benutten. De
cabine is ruim en geeft tijdens
het baden beslist geen benau
wend gevoel. Bij de cabine wor
den nog diverse onderdelen ge
leverd, zoals een zeepbakje en
een grijpstang. De plaatsing
geschiedt op eenvoudige wijze;
er is geen speciaal gereedschap
voor nodig. De afmetingen zijn;
breedte 1.35 m, diepte 1 m, hoog
te 2.30 m.
(CONSU).
De afdeling Heerenveen
van de algemene bond
„Mercurius" is naar aan
leiding van de resultaten
van een opiniepeiling on
der de leden van enkele
plaatselijke vrouwenbon
den en -verenigingen tot
de conclusie gekomen dat
het kopen op zaterdag
maar een gewoonte is en
dat althans een vrije za
terdagmiddag voor 't win-
kelpersoneel moet zijn te
verwezenlijken.
De heer K. J. Kolhorn
uit Bussum, secretaris vin
de bedrijfsgroep detail
handel, waarschuwde in
een dezer dagen gehouden
vergadering van de af
deling Heerenveen van
„Mercurius" tegen een
vijfdaagse werkweek vol
gens een rouleersysteem,
zoals hij sommige groot
winkelbedrijven is inge
voerd. Het systeem biedt
geen enkele waarborg (het
geldt bijv. niet in de va
kantietijd en ,de drukke
verkoopperioden) en bo
vendien wordt het perso
neel extra belast. Ook met
hulppersoneel komt men
er niet, aldus de heer Kol
horn, die een wettelijke
regeling voor de arbeids
tijdverkorting in het win
kelbedrijf bepleitte.
Men heeft in de mode
niet alleen te maken met
modellen, maar ook met
kleuren, met dessins van
de stoffen waarmee men
werkt. Het is nu eenmaal
zo, dat men voor een be
paald model niet elke
stof of elk dessin kan ge
bruiken, want ergens
moeten model en dessin
een harmonisch geheel
vormen en het is ortf
een extreem voorbeeld te
nemen natuurlijk
dwaasheid om een stof
met een sportief dessin
te gebruiken voor het
maken van een cocktail
japon. Dit is een sterk
voorbeeld, maar dat luis
tert ook bij andere mo
dellen nauw.
Do Italiaanse couturier
Falconetto geeft in het
model dat wij hierbij to
nen, een demonstratie"'
van een goede compositie
van model en dessin.
Het model heeft een vlot
te lijn, met een rechte
rok en een lang jasje er
boven. Het jasje heeft
een afstaande sjaalkraag
en sluit door middel van
drie grote, bolle, leren knopen. Tevens heeft Falconetto deze gelegenheid
te baat genomen leuk met de kleuren te spelen, want als stof gebruikte
hij een jacquard met een dessin van zwarte ruiten, waarin een rose vier
kant met een groene stip en dit op een achtergrond van smaragd groen.
De strakke lijn van het dessin met zijn ruiten en vierkanten harmonieert
goed met de strakke lijn van het enigszins sportieve model dat Falconetto
ontwierp, hetgeen trouwens nog wordt geaccentueerd door de leuke, op
vallende, leren knopen.
Zoiets is een voorbeeld van juiste keuze van model en stof om tot een
geslaagd geheel te komen.
(Nadruk verboden)
Elly Martins
Kwark is voor velen nog
steeds een onbekend voedings
middel Toch kunnen we kwark
tegenwoordig in vele zaken ko
pen en thans zelfs twee soor
ten: de magere kwark en de
roomkwark. Kwark is verse
wrongel, dus ongerijpte kaas.
Het vochtgehalte is vrij hoog en
dit is dan ook één van de ver
schillen met kaas. Het is een
heel gezond voedingsmiddel
daar het een hoog eiwitgehalte
heeft, en zeer licht verteerbaar
is. Wanneer ter plaatse geen
kwark te koop is kan men deze
zelf maken, hoewel men niet
helemaal hetzelfde resultaat
krijgt als bij het fabriekspro-
duct recept onder het week-
menu).
ZONDAGGebonden cham
pignonsoep; kalfsgehakt
speciale, worteltjes, aardap
pelen; gebraden appels.
MAANDAGSpruitjes met
kaassaus, rest kalfsgehakt,
aardappelen, gebakken grut
jes met stroop.
DINSDAG: Gepocheerde eieren
met sla en aardappelpuree;
yoghurt met chocoladevla
en banaan.
DONDERDAGStoofschotel
kool, kaas, tomaat en aard
appelen stoofpeertjes.
VRIJDAG: Kerrysoep m. room,
rolpens met gebakken ap
pelschijven, appelmoes,
aardappelen, óf champig-
nonragoüt in rijstrand.
ZATERDAGZuurkool Royal
(met ham - en kaassaus);
fruit.
ZELF MAKEN VAN KWARK
Breng l'/s liter melk op onge
veer 40" C en vermeng deze met
liter karnemelk. Op een
lauwwarme plaats (b.v. in een
teiltje met warm water) dik la
ten worden en deze massa, even
als men dat voor de bereiding
van hangop doet, in een vochtige
doek welke in een vergiet is ge
legd, doen en hierin laten uit
druipen. Men houdt ongeveer
500 gram kwark van bovenge
noemde hoeveelheid melk over.
MENU van de WEEK
KALFSGEHAKT SPECIALE
WOENSDAG: Boerenkool
worst; caramelvla.
met
rXwvvv 'I
BABY'S FLESJE
KOUD OF WARM
Een vooraanstaande kinder
arts van de Newyorkse universi
teit heeft kortgeleden een onder
zoek ingesteld om een antwoord'
te kunnen geven op de vraag:
„Moet het zuigflesje van de baby
werkelijk warm zijn?"
Tijdens dit onderzoek werden
te vroeg geboren zuigelingen
gevoed met direct uit de koel
kast afkomstig voedsel. Het
bleek dat zij net zo flink op
groeiden als baby's, wier flessen
tot lichaamstemperatuur wer
den verwarmd. Zij sliepen even
goed, aten evenveel en namen
even snel in gewicht toe. Men
kan zich alleen afvragen of zij
hun melk ook met evenveel
smaak hebben opgedronken.
Koude voeding zou iedere
huismoeder per jaar 150 uren
van flesjes opwarmen besparen.
En voor de ongeveer 250.000
baby's die per jaar in Nederland
worden geboren, zou dat een he-
sparing betekenen van 38 mil
joen uren
(CONSÜ).
HET opvoeden en grootbrengen
van kinderen is een zaak van zeer
groot gewicht, daar zijn we het allen
ongetwijfeld over eens. Alsook over
het feit, dat het soms een bijzonder
moeilijke taak-kart zijn, waar jonge
onervaren ouders dikwijls niet tegen
opgewassen zijn. Nemen we bijvoor
beeld een betrekkelijk klein onder
deel van de opvoedinghet alléén
leren eten van onze kleuter. Och
zeker, ze leren het allemaal, daar
over behoeven we ons geen zorg te
maken. Maar in de periode dat ze het
moeten leren, kunnen ze ons ettelijke
hoofdbrekens- bezorgen.
Ik kom op dit onderwerp, omdat ik
kortgeleden toevallig zo'n drama bij
een vriendin van mij meemaakte.
OPVOEDING
DAT VERSCHRIKKELIJKE ETEN!
ZOALS dat gaat, was ik eens bij haar
aangewipt na er geruime tijd niet te zijn
geweest. Ik bewonderde haar zoontje,
het was een lekkere dikke, gezonde, flin
ke jongen en zijn moeder was echt trots
op het ventje. „Alleen dat verschrikke
lijke eten! Daar zie-ik elke dag als een
berg tegenop. Hij moest nu al lang zelf
eten, maar ik weet niet hoe het komt,
maar ik kan het niet gedaan krijgen. Hij
vertikt het doodgewoon", klaagde zij.
„Hoe laat eet hjj?", informeerde ik.
„Och, over een kwartiertje is 't zover.
Als je even tijd hebt, kun je het zelf
meemaken", inviteerde de moeder.
Ik installeerde mij onopvallend in een
hoekje bij het raam, vastbesloten mij
niet met de gang van zaken te bemoeien
en rustig de zaak aan te kijken. Wat ik
al half vermoedde, bleek waar te zijn.
De moeder gaf als het ware een demon
stratie van de wijze waarop het niet
moet. Zij begon met Jantje in zijn hoge
stoel vast te binden, hetgeen onmiddel
lijk tot een hevig' protest leidde. De
komst van het eten bracht enige aflei
ding. Er werd kiekeboe gespeeld met het
dientgedekte bord. Jantje vond het leuk
en wilde er niet mee uitscheiden. Hij
kreeg een lepeltje en schuivertje in zijn
knuistjes en mocht zelf aan de slag.
Twee hapjes gingen goed, maar de helft
van het tweede hapje kwam op zijn slab
terecht.
PAS OP! JE MORST!
DIT gbeuren was het sein voor alle
narigheid. „Pas op, kijk nu, je morst!",
riep de moeder ontstemd. Zij ging naast
hem zitten en keek toe. Aan één stuk
was ze in de weer: „Kijk uit, neen, niet
zo, pas op, jakkes .daar mors je al-
weei
-• „Geef hier de lepel", zei de moeder
boos. Zij begon hem te voeren, maar
dat was Jantje niet naar de zin. Hij
weigerde beslist zijn mondje open te
doen ende moeder maakte zich
hoe langer hoe zenuwachtiger. Ze begon
hem te dreigen, te smeken ente
dwingen, door haar vinger tussen zijn
kaken te drukken. Ze kreeg er een
hapje in, maar Jantje bleef de baas,
want hij vertikte het om het eten door
te slikken en daar kon moeder weinig
tegen beginnen. Mijn vriedin kreeg het
warm, haar wangen waren rood van
opwinding.
„Toe nu Jantje, doe je mondje open?
Open je mondje? Open!" Ze begon
zelfs te schreeuwen. Och wonder, Jan
tje gehoorzaamde. Zijn mondje ging
open, maar niet om een nieuwe hap te
incasseren, maar om het eten uit zijn
propvolle mondje te laten glippen op de
slab en het tafeltje van zijn hoge stoel.
Maar daar bleef het niet bij. Jantje
deed als klap op de vuurpijl, dat, wat
meer kinderen van zijn leeftijd wel eens
doen. Hij sloeg met zijn vlakke handje
in zijn bord met eten, zodat de klodders
in het rond vlogen. Bij zijn moeder was
ntv de maat vól. Haar zenuwen begaven
het en de scène werd bijzonder pijnlijk.
Toen moeder tenslotte druk doende
was de smeerboel op te ruimen en nie
mand op de kleine lette, zag ik hoe Jan
tje tersluiks geheel zelfstandig nog een
aantal hapjes naar binnen werkte.
WAT MOEDER VERGAT
HET verging' deze moeder, zoals het
zoveel jonge moeders vergaat die ver
geten, dat er handige en vlugge mensen
bestaan, maar ook hardleerse en on
handig types, die veel langer nodig heb
ben om iets te leren en zich eigen te
maken. Zij zag ook over het hoofd, dat
al haar bedillen en vermanen en be
straffende brommen het kind schrik
achtig' maakte en dat voor hem het ge
zicht van de hoge stoel en het etens
bord onmiddellijk beelden van straf en
knorren opriepen en dat hij bij voor
baat dus al klaar stond om zich te ver
zetten, onverschillig wat er werd ge
boden en wat er werd gedaan.
Ouders dienen te begrijpen dat men
meer bereikt met geduld dan met on
ophoudelijk terechtwijzen en aanspo
ren. Het verstandigste is, het kind een
plastic servetje voor te geven, waaraan
onderaan een zak zit. Alles wat het
morst en wat naar beneden glibbert,
komt in de zak terecht. Morsen is dan
niet „erg" meer.
Verder is het belangrijk dat het kind
een stevig steuntje voor de voetjes
heeft, want zonder dat gaat het zitten,
wiebelen en draaien, hetgeen de rust
zeker niet ten goede komt. Laat het hem
alleen proberen en wanneer het gaat,
hoe onbeholpen ook, wees dan niet karig
met uw lof. Vertel inmiddels een ver
haaltje of doe een spelletje met de kleu
ter en heb geduld, waardoor voor hem
het eten prettig wordt en geen dage
lijkse straf.
Het zijn maar kelinigheden maar een
en ander is toch wel bijzonder gewich
tig voor het kleine mensje envoor
onze eigen gemoedsrust
ELLY MARTINS.
(Nadruk verboden.)
500 g kalfsgehakt, 1 doosje
kwark, 100 g geraspte wor
tels, uitje, 1 ei, zout, 'peper,
aroma, thijm, Worcester
shire sauce, paprikapoeder.
Maak het gehakt aan met de
kwark en de" andere ingrediën
ten. Een cakeblik goed invetten,
vervolgens van het gehakt een
langwerpig brood vormen en in
het blik in ongeveer 1 uur gaai-
bakken in een matig hete oven.
SPRUITJES
MET KAASSAUS
Kook 1 kg spruitjes gaar in
weinig water met zout in onge
veer 20 minuten. Maak van 25 g
bloem, 25 g boter en 3 dl melk
een mooie, gladde saus. Deze op
smaak afmaken met 40 g ge
raspte, oude kaas en wat kruiden.
De spruitjes opdienen in deze
kaassaus.
TIPS
KUNT
NIET
ALLES
WETEN
0 Boor veel slikken kunt U het
hinderlijke 'hoesten, bijvoor
beeld in een schouwburg, een
heel eind voorkomen.
0 Om goed te kunnen slapen
neemt U een beker hete melk
met een paar lepels honing.
een beker hete melk met sui
ker en kaneel.
0 Als U de handen inwrijft met
mosterd, verdwijnt eventuele
uienlucht. Vislucht verdwijnt
door inwrijven van de handen
met citroen.
0 Uit sinaasappelen krijgt U
meer sap door deze even op
een warm hoekje van een
haard of fornuis te leggen.
0 Geef geen vuile melkflessen
terug' aan de melkboer, maar
spoel de flessen eerst om met
koud water en daarna met een
warm sopje.
0 Plastic tassen kunt U schoon
maken door deze eerst stofvrij
te maken en ze daarna te be
handelen met koud water of
een sopje van alkali-vrij was
middel. Daarna kunt U zo
nodig nog' gebruik maken van
in de handel verkrijgbare
speciale reinigingsmiddelen.
0 Taai vlees kimt U weer mals
maken door er een beetje ver
dunde cognac of brandewijn
over te gieten.
(Nadruk verboden.)
op een nieuwe manier
klaargemaakt -
Brussels lof is deze winter
bijzonder populair. Deze groen
te, die in kassen gekweekt
wordt, heeft weinig van de kou
de te lijden. Toch kan het wel
eens voorkomen, dat het lof tij
dens het vervoer dicht bij be
vriezing komt en daardoor wat
bitter wordt. Als het lof op on
derstaande wijze bereid wordt,
gaat de bittere smaak er beslist
ai
Reken voor vier personen één
kilo lof. Snijd de stronken over
de lengte in vieren en snijd de
bittere kern er uit.
Smelt in een bakpan twee eet
lepels boter en twee eetlepels
olie. Voeg hier een paar stukjes
foelie en een mespuntje kerrie
bij. Bak het schoongewassen lof
eventjes in dit mengsel, maar
zorg ervoor, dat het niet bruin
wordt. Voeg daarna zout en zo
nodig iets water toe en laat het
lof een half uur stoven op een
laag pitje. Bij zeer dik lof duurt
het nog iets langer, vóórdat het
lof helemaal gaar is.
Voor het opdienen kan er des
gewenst geraspte kaas over
worden gestrooid.
Dit lof smaakt vooral lekker
bij kalfsvlees of „ham-puree",
dat is puree volgens het beken
de recept, tfraar per persoon on
geveer 1 ons fijn gesnipperde
ham doorgeroerd is.
GLASWERK ZONDER
VUILE RANDEN
Stralend helder worden uw
glazen en kristallen vazen, wan
neer u ze na het afwassen met.
helder water, waaraan een flinke
scheut azijn is toegevoegd, om
spoelt. Blijven er, zoals vaak bij
vazen het geval is, nog bruine
-anden zichtbaar, vul de vaas
3an met stukjes eierschaal en
lauw water.
Flink schudden en daarna niet
koud water naspoelen. De kris
tallenvaas krijgt dan zijn vroe
gere kleur terug.,
(CONSXI).