Bent u ook al vastgeroest?
\jmt <U j/g
Tien goede voedingsvoornemens
Zet eens kalfsschenkel
op z'n Italiaans
Is uw man weinig thuis?
Vernauwing van de
kran sslagader en
i
Iets leuks voor onze dochters
Pagina 5
Als mamma verkouden is
U kunt niet alles
weten
Vermindert de toevoer van
bloed naar de hartspier
>>P. J. v. d. Sande
Zaterdag 5 januari 1963.
DE VRIJE ZEEUW
DE meesten van ons, huisvrouwen, zitten
een beetje vastgeroest aan een bepaalde
werkverdeling' in huis. Het gaat bij ieder na
tuurlijk wel een beetje anders, maar een
vaste dag voor de was, het strijken en de
grote beurten, is een heel gewone zaak, We
vinden meestal dat het niet anders kan en
zijn moeilijk te bewegen een andere manier
van huishouden te aanvaarden.
Dat lijkt allemaal een beetje zot en conser
vatief in deze tijd, waarin het éne elektri
sche huishoudelijke apparaat na het andere
uitgevonden of geperfectioneerd wordt.
Maar ja, iedereen is ook maar niet zo dade
lijk in het bezit van al die apparaten en ook
hebben we ons maar niet één, twee, drie aan
gepast aan al die nieuwigheid.
De huisvrouw doet al haar werk tegenwoor-
woordig vaak zonder hulp. En al helpen
vader en de kinderen graag eens een handje
mee, dan betekent dit voor haar meer een
verlichting dan een verkorting van de werk
tijd.
Meer machines
OOK de mechanisatie van
het huishouden betekent be
paald nog geen verkorting
van het huishoudelijk werk.
Wel kost het ons nu veel min
der energie en werken we be
paald hygiënischer.
Zoals onze moeders de was
deden, zo doen wij het niet
meer. Wij verschonen vaker
de lakens en het ondergoed.
Daarom gaan we meer was
sen en zo komt het dat de
vaste „wasdag" bij velen toch
wat minder streng wordt
doorgevoerd. En nu ook bij
ons de wasfeutomaat zo lang-
zamerhatiS' terrein begint te
winnen, Zal in de toekomst
die vaste wasdag hoe langer
hoe meer worden afgeschaft.
We wassen dan wanneer het
nodig is, ongeacht dag en
uur.
We zullen op den duur, als
we een bepaalde hoeveelheid
wasgoed hebben liggen, de
programmaknop van de ma
chine omdraaien en een uur
tje later kunnen we de was
kant en klaar tevoorschijn
toveren. Dan gaan we weer
in sprookjes geloven... In de
tijd dat „de kaboutertjes" dus
wassen, kunnen wij voor an
dere dingen zorgen.
Is een koelkast nodig
WEL moeten wij huisvrou
wen met onze beide benen op
de grond blijven staan en ons
bij al begerenswaardige za
ken afvragen of onze behoef
te aan al dat nieuws echt is
1 of alleen maar gesuggereerd
wordt door vaak overdreven
reclame.
Is alles, wat enkele jaren
0 Houdt U van lekker smullen?
Neemt U dan liever twee keer
een kleine portie. U overeet
zich niet op deze manier en U
eet voor hetzelfde geld twee
maal lekker.
Q Weet U dat er kwart flesjes
wijn in de handel zijn? Voor
mensen die alleen zijn; voor
mensen, die samen weinig
drinken of voor mensen, die
graag van veel soorten iets in
huis hebben.
9 Spek, tarwebrood en diepvries
laten zich veel gemakkelijker
snijden met een warm mes.
Ter bestrijding van bevroren
autoruiten zijn er tegenwoor
dig praktische spuitbussen in
de handel.
0 In een vaasje met wijde hals
laten bloemen zich moeilijk
schikken. Propt U wat gaas
in het vaasje, U heeft in dit
geval de best denkbare bloem-
stekër.
Zijn de ruiten van uw auto
erg vuil en heeft U zo gauw
geen spons en zeem bij de
hand U kunt zich behelpen
door de autoruit af te nemen
met een prop krantenpapier.
Houdt daarvoor de kranten
die TJ 's nachts over de voor
ruit had bevestigd, ook over
dag in de wagen.
Prefereert U harde, maar geen
blauwe eieren? Kook de eieren
vier minuten en laat ze dan
nog een poosje in het hete
water staan.
Wilt U een vloerkleed motvrij
opbergen? Besprenkel het met
petroleum, rol het op en pak
het in kranten.
Aangebroken flessen met kool
zuurhoudende dranken en
aangebroken bierflesjes kunt
U het best bewaren door ze
op hun kop weg te zetten. Het
koolzuur kan dan minder ge
makkelijk ontsnappen; de
dranken blijven hierdoor
beter.
A Honden- of kattenharen kunt
U gemakkelijker van tapijten
en stoelbekleding verwijderen
door deze met een vochtige
spons af te nemen.
Een machinenaald breekt niet
zo gemakkelijk op dikke stof
indien U haar even met zeep
inwrijft.
geleden nog als luxe werd be
schouwd, nu werkelijk ineens
zo noodzakelijk geworden?
Zo is bijvoorbeeld een koel
kast niet nodig als het u gaat
als dat jonge mevrouwtje
(met de ijskast), dat ons eer
lijk bekende; „Wat moet ik
ei eigenlijk in doen? De
groenteboer en de melkboer
komen elke dag en we hou
den niet zo erg van koude
drankjes".
Er zijn in de laatste tien
jaar geheel andere levensge
woonten ontstaan. Velen heb
ben inderdaad niet altijd ge
legenheid even iets in huis te
halen. In flats en centraal
verwarmde huizen bederven
de vleeswaren vaak, verzuurt
de melk gauw en moeten
aardappelen wel eens worden
weggegooid. Ja, in al deze ge
vallen gaan we over tot de
aanschaf van een koelkast.
En als in de toekomst de
melkboer een vrije zaterdag
zal krijgen? En als we ergens
ver weg complete diepvries
maaltijden zullen gaan ge
bruiken?
Maar laten we er vooral
niet één nemen omdat nicht
Willy en de buren er óók een
hebben. En laten we goed
overwegen, wat voor ons de
beste, de zuinigste en meest
doeltreffende is.
Koken op elektronen
HOE zal liet gaan als we
gaan koken met electronen?
Koken wordt een zaak van
minuten, van seconden als
het gebeurt op microgolven.
Men belooft ons, dat de elec-
tronisch toebereide gerechten
pittiger zullen smaken en dat
de vitaminen en verdere voe
dingsstoffen beter behouden
blijven. Zullen we ons oude
gas- of electrisch fornuis nu
nog maar even opknappen en
wachten op de electronische
fornuizen.
Over enkele jaren zal het
heel gewoon zijn dat we in
zeven seconden iets klaar ma
ken. Alleen zullen we ons dan
moeten gaan instellen op een
volkomen nieuwe manier van
koken en zal er een compleet
nieuwe receptuur ontstaan.
In het jaar 2.000 zullen we
als machinisten in do keuken
staan, op een beeldscherm
boven het voodselbereidings-
centrum (vroeger noemden
we zoiets gewoon een aan
recht) verschijnt een afbeel
ding in kleuren van het kant
en-klaar gerecht, zodat we
kunnen zien hoe het worden
moet. Een bewegend hakblok
met ingebouwde huishoud-
weegschaal, een groenten-
gootsteen met waterverstui
ver voor het wassen en spoe
len vant groenten, een ge
mechaniseerde pannelap, een
draaiende borstel voor het
automatische schoonmaken
van aangekookte pannen, een
kijk-telefoon om bezoekers
aan de voordeur te zien en te
woord te staan zonder de keu
ken te verlaten
Zover zijn we nog niet. Nu
EN BANG IS HAAR KLEINTJE TE BESMETTEN, BRENGT EEN
POESEMASKER UITKOMST. DE KINDEREN ZIJN ER DOL OP,
kunnen we alleen nog maar
hopen dat het lukken wil de
wasmachine, de koelkast, de
bergkasten en de mooie nieu
we electrische ovens en for
nuizen onder te brengen in
de gemiddelde Nederlandse
woning.
(Nadruk verboden.)
Als u hoort tot degenen, die
een nieuw jaar met nieuwe moed
en goede voornemens willen be
ginnen, komen wij enige sugges
ties brengen op het gebied van
de voeding. Misschien kunt u
één of meer van onderstaande
regels in uw plannenlijstje een
plaats geven of houdt u er
zich al aan?
1. Wanneer u na de feestdagen
op de weegschaal gaat staan
en ziet dat de wijzer wel wat
erg ver doorslaat, neem u dan
voor om minder vetten en
zoetigheid te gaan eten en niet
te bezuinigen op (karne)melk,
vlees, vis en eieren, groente
en fruit.
2. Wanneer u een kleuter thuis
hebt, die niet wil eten, geef
hem dan kleinere porties en
maak u niet bezorgd wanneer
hij eens naar uw smaak wat
erg weinig eet. Uw ogen zijn
vast veel groter dan zijn
maag. Als een kind aan de
maaltijden geen trek heeft,
komt dat in vele gevallen
doordat hij „tussendoor" te
veel heeft gegeten.
3. Zorg ervoor, dat geen van de
gezinsleden zonder ontbijt
en zonodig ook zonder gezel
lig en voldoende lunchpakket
of broodtrommeltje de
deur uitgaat.
4. Wanneer u aan het ontbijt
alleen zoete beleggingen op
de boterham geeft en thee of
koffie drinkt, stap dan eens
over op hartig beleg: kaas,
pindakaas, ei of vleeswaren
en geef bij voorkeur melk in
een of andere vorm (melk-
drank, pap of yoghurt).
5. Wanneer u een dochter van
14, 15 jaar hebt, die een goede
eetlust heeft én aan de lijn
wil doen, laat het haar dan
niet zoeken in een beperking
van de maaltijden, in minder
eten en drinken van het ge
wone voedsel dus, maar in
meer lichaamsbeweging.
6. Beschouw vitamineprepara
ten niet als een noodzakelijk
bestanddeel van het dagelijks
menu. Zorg, dat de voeding
ook zonder die preparaten
goed isvoldoende gevarieerd
en samengesteld uit normale
levensmiddelen kan hij dat
zeker zijn.
Alleen vitamine D moet u de
kinderen apart geven. U weet
hetR in de maand, dan
levertraan óf een vitamine D-
preparaat óf hoogtezon. Niet
alle tegelijk.
7. Wanneer uw kinderen nog
niet aan snoep verslaafd zijn,
neem u dan voor, ze er ook
niet aan te wennen. Willen ze
iets tussendoor, geef ze dan
bijvoorbeeld wat rauw fruit,
rauwe groente, rozijnen of
nootjes (als ze zich er niet
meer m kunnen verslikken).
Als zoetigheid zijn koek en
biscuitjes bij een beker thee,
melk of vruchtesap te verkie
zen boven zuurtjes en derge
lijke kleverige lekkernijen.
8. Zorg, dat de maaltijden niet
alleen uit slappe, zachte kost
bestaan zoals stamppot en
pap, en zorg dat er iedere dag
iets hards te kauwen is, ook
voor de volwassenen; werk
voor de tanden en kiezen, ook
werk voor de darmen.
9. Neem u voor om 's winters
net zoveel verse groente te
eten als 's zomers, van alle
beschikbare soorten gebruik
te maken en ze met evenveel
zorg toe te bereiden.
10. En lest best: gebruik de
maaltijden niet om klachten
en standjes te spuien. Maak
ze vooral gezellig!
De kalfshaks of kalfsschenkel
wordt in Nederland nog maar
weinig gegeten. Ten onrechte
overigens, want er zijn heerlijke
schotels van te maken. Wij kozen
voor U een recept voor het be
reiden van een gerecht, dat bij-,
zonder geschikt is wanneer U
gasten krijgt.
Het meeste werk hiervoor kan
n.l. reeds geruime tijd voor uw
gasten arriveren worden ver
richt, zodat U tijdens hun aan
wezigheid geen uren in de keu
ken behoeft door te brengen.
Het gerecht, gebraden kalfs
schenkel, op Italiaanse wijze be
reid, wordt in het zonnige zuiden
„Ossobuco alia Milanese" ge
noemd.
Per persoon heeft U een schijf
kalfsschenkel van 200 a 250 gram
nodig, afhankelijk van de hoe
veelheid bot die er aan de schen
kel zit. Vraag de slager bij voor
keur om een stuk achterschenkel.
Let er vooral op, dat in ieder
stuk schenkel merg zit, één van
de attracties van het gerecht.
Verder heeft U nodig (voor vier
personen): een kleine selderij-
knol, 100 gram geraspte wortel
tjes, 100 gram sjalotjes of kleine
uitjes, 250 gram tomaten, 2 dl
(een klein flesje) droge witte of
rosé wiin (eventueel te vervan
gen door 2 dl bouillon-, boter of
gen door 2 dl bouillon), boter of
rozemarijn, en bloem.
Maak eerst de groenten schoon,
snipper de sjalotjes fijn, snijd de
selderijknol in kleine vierkante
blokjes (zet deze even onder wa
ter weg, om het bruin worden te
voorkomen), snijd de worteltjes
in kleine ronde schijfjes, ontvel
de tomaten, (even in kokend wa
ter dompelen, dan gaat dat ge
makkelijk) en snijd ze in plak
ken.
Het vlees licht zouten, met
peper bestrooien en door de
bloem wentelen. In de hete olie
of boter (of een combinatie van
beide) het vlees lichtbruin bak
ken. Nu de fijngesnipperde sja
lotjes, de tomaten en wat roze
marijn toevoegen, daarna de sel-
Stoornissen in de hartfunktie
kunnen zich uiten in het plot
selinge optreden van benauwd
heid en pijn in de borst. Zoiets
doet zich soms voor bij men
sen die nooit eerder klachten,
die een aanwijzing vormen voor
een hartafwijking, hebben ge
had.
Dikwijls berust een zoge
naamde hartaanval op een ver
nauwing van de kleine slagade
ren die als een krans boven op
het hart liggen ze worden
kransslagaderen of coronair-
arteriën genoemd en die
zich overal in het hartspier
weefsel vertakken.
Verschillende oorzaken
Het bloed dat door deze vaat
jes vloeit, moet het hart van
voedsel en zuurstof voorzien.
Vermindert de bloedtoevoer,
dan wordt de hartwerkzaam-
lieid ernstig belemmerd.
Ziekelijke veranderingen in
de slagaderwand, zoals die
voorkomen bij arterioselerose,
kunnen oorzaak zijn van een
verkleining der ruimte in de
bedoelde bloedvaatjes.
pleegt uit te straler. naar an
dere delen van het lichaam,
bijvoorbeeld naar de linker
arm behoeft dadelijk het
ergste te vrezen.
Soms berusten zulk soort on
aangename gevoelens voorna
melijk op nervositeit en zijn er
maar weinig of in het geheel
geen organische stoornissen bij
t« vinden.
Bij een echte „hartaanval" is
het in ieder geval gewenst, dat
een onderzoek met de moderne
specialistische hulpmiddelen
plaats heeft om de eventuele
oorzaak op te sporen.
Wanneer het mocht blijken
dat er slechts lichte afwijkin
gen van het circulatieapparaat
bestaan, dan bereikt de getrof
fene veel verbetering als hij de
voorschriften van de dokter om
over te schakelen op een rus
tige, hygiënische levenswijze,
met minder zorg, opwinding en
verantwoordelijkheden, onvoor
waardelijk opvolgt
Indien er een trombose van
de kransslagaderen bestaat,
hangen de vooruitzichten af
van de uitgebreidheid van het
gebied dat onvoldoende bloed
toevoer krijgt
Specialistisch advies
MEDISCH
CONSULT
Daarnaast kunnen de corn-
nairvaten eveneens worden
vernauwd door het optreden
van een kramptoestand in de
slagaderwand.
Tenslotte is het mogelijk dat
afsluiting van een kransslag
ader te wijten is aan de vor
ming van een trombus, d.i. een
stolsel.
Aangezien stolsels alleen dan
kunnen ontstaan als de vaat-
wand beschadigingen vertoont
en als de bloedstroom een ver
langzaming heeft ondergaan, is
het duidelijk, dat trombose van
coronairvaten zowel door bo
vengenoemde „bloedvaatverkal-
king" als door vaatkrampen zal
worden bevorderd.
Alleen nervositeit
Niet ieder die wel eens Pijn
in de hartstreek voelt een
pijn die merkwaardigerwijs
derijknol, de worteltjes en de
wijn. Nóg wat zout erbij doen.
Wacht even totdat alles net aan
de kook is, temper het vuur en
laat het gerecht ongeveer een uur
op een laag pitje smoren. Na een
half uur kijken, of er nog vol
doende saus is, anders iets kokend
water toevoegen. Is de saus te
dun, dan deze voor het opdoen
nog even binden met wat aard
appelmeel.
Zowel rijst als spaghetti smaakt
hierbij uitstekend.
Dit gerecht kan in een vuur
vaste schotel worden bereid en
in dezelfde schotel worden opge
diend. Heeft U het in de braad
pan bereid, dan opdoen op een
verwarmde schotel: eerst de
groenten, daarop het vlees, be
dekt met de saus.
(CONSU)
Voorts is het van belang of,
het getroffen gebied van de
hartspier nog door andere slag-
adertakjes enigszins van voed»;
sel en zuurstof kan worden'
voorzien. De mogelijkheid be-1
staat, dat zich na enkele weken
daar ter plaatse een litteken^
in de hartspier ontwikkelt.
Om het gevaar af te wenden
dat de hartspier op de aldus'
zwak geworden plek inscheurt,1
zal de patiënt het advies krij
gen voortaan zeer voorzichtig
te leven, geheel op te houden
met werken en waar mogelijk
iedere inspanning te vermijden.
dr. H. W. SCALONGNE.
(Nadruk verboden.)
v» v»vr»v»v*v«:r»v»v*%v*
VERKRIJGBAAR BIJ; t*£
t;t; Boekhandel
Ég Terneuren gj
•V'»yów*.'.»ww<w;<v«
Er zijn veel vrouwen, die 's avonds alleen
zitten. Voor die vrouwen wier echtgenoot
door beroepsbezigheden 's avonds absent
is, is zoiets al dikwijls vervelend. Maar
voor vrouwen wiei- man zuiver voor zijn
plezier 's avonds het huis verlaat, is het
dikwijls een ergenis, die nauwelijks wordt
verbeten.
Deze vrouwen lijden er onder en ze ver-
vallen soms tot uitersten. De één schikt
zich in dit grauwe, sombere sleurleven.
waaraan alle plezier en gezelligheid ont-
breekt. Zij kan er niet tegenop en schikt
mokkend, wordt stil en zwijgzaam, dik-
wijls nors of stuurs en wordt op den duur
geen prettige levenspartner voor de man.
Een en ander is uiteraard een vicieuze cir-
kei, want de echtgenoot zal nog minder
animo vertonen thuis te blijven en do
vrouw blijft helemaal alleen achter.
Ander vrouwen worden recalcitrant. Er ko
men regelmatig kleine ruzies, waarbij jammer
genoeg de kern van de zaak onaangeroerd
blijft. Het gaat altijd om bijzaken, maar die
worden dan veelal opgeblazen als gevolg van
het geïrriteerd zijn door het regelmatig af
wezig zijn van de echtvriend.
HIJ EN ZIJ
Weer andere echtgenoten doen, alsof ze er
zich niets van aantrekken en gaan hun eigen
gangetje. Ze gaan uit en doen en laten alsof
ze ongehuwd waren, dit alles bedoeld als
tegenwicht voor wat de partner doet. En zo
leven man en vrouw volkomen langs elkaar
heen.
Wat is er aan de hand
Vrouwen die veel 's avonds alleen zitten,
moeten zich afvragen wat hier wel de reden
van kan zijn. Is haar echtgenoot een echte
verenigingsman, dan is er veel te verklaren,
maar dat neemt niet weg, dat ze hem toch wel
eens attent mag' maken op haar eenzaamheid,
vooral wanneer hij het te bar maakt en meer
dan drie avonden per week weg is, want de
vrouw heeft recht op het gezelschap van haar
man, evenals dat omgekeerd het geval is.
Is de echtgenoot geen verenigingsman, maar
gaat hij zomaar uit, dan is er toch wel iets
met het huwelijk mis.
Om te beginnen doet iedere vrouw er goed
aan, vóórdat ze over een en ander met haar
partner gaat praten, eerst eens goed bij zich
zelf te rade te gaan. De kans is namelijk
groot, dat de man er zijn redenen voor heeft
om veel 's avonds weg te zijn. Het komt in
veel gevallen voor, dat dit zijn oorzaak vindt
in ongezelligheid thuis. Een vrouw die den
kende een „goede huisvrouw" te zijn, van de
vroege morgen tot de late avond maar ploe
tert en zwoegt. Wier man haar niet anders
ziet, dan met een schort voor en de haren in
de' war, die vrouw behoeft niet te denken, dat
haar man dit op prijs stelt. Hij vindt het maar
bar ongezellig thuis en zal zijn heil buitens
huis zoeken, want zijn wouw is toch de hele
avond bezig.
De goede vrouw
De goede vrouw en echtgenote zorgt voor
sfeer en gezelligheid. Zij doet haar werk wan
neer de man van huis is, doch zal alles aan
kant'hebben wanneer hij thuis komt. Vóór die
tijd zal ze oök wat aandacht aan zichzelf be
steden, zodat ze er leuk uitziet.
Wanneer de kinderen uit school komen,
zorgt ze voor een kopje thee, kortom ze
schept sfeer en gezelligheid. In zo'n huis is
het goed toeven. Ze heeft een open oor voor
alle zaken die haar man en kinderen belang
inboezemen. Zij is het cement, de binding in
het gezin. Voor die sfeer en gezelligheid zal
vrijwel geen enkele man iets anders verkiezen.
Dat zijn dingen die we ons als vrouw voor
ogen moeten houden.
Bemerkt een vrouw, dat zij in deze dingen
tekert schiet, dan doet zij er goed aan hierin
verandering te brengen. Maak het op de
avonden dat manlief thuis is, eens werkelijk
gezellig en houd dit vol. Dan zullen die vrou
wen die tobben met uithuizigheid van de
echtgenoot bemerken, dat er al heel spoedig
verandering in de toestand komt.
Ook al zijn onze japonnen
en jurkjes wel afgestemd op
het koude seizoen, toch kan
het soms zo fris zijn, dat we
een extra bescherming zou
den wensen.
In zo'n geval trekken we
een fraai vest over onze
kleding aan, maar veel jon
ge meisjes voelen niets voor
een vest. Zij zweren bij
truitjes, jumpertjes en der
gelijke.
Deze keer brengen wij eens
iets heel leuks voor de jon-
gedochters. iets dat wij za-,
gen in de collectie van Ma-
rucelli in Milaan. Het is
eigenlijk een wijdvallend
truitje met een boothals en
korte, wijde mouwtjes, echt
een ruim dingetje om ergens
overheen te dragen. Wan
neer het erg fris is, kan
onze dochter het dus over
haar jurkje dragen.
Het geheel is vervaardigd
uit „orlon" in een zacht
oranje kleur. Het zit lekker
warm, knelt niet, kortom is
prettig te dragen. Het bij
zonder leuke aan dit model
is wel de afwerking van
hals en mouwtjes met een
dubbele rij uit het zelfde
materiaal vervaardigde balletjes, terwijl de onderzijde met een enkele
rand is afgewerkt. Gedragen op een zwarte jurk, zoals ons model op de
illustratie staat het bijzonder goed.
Zo'n leuk kledingstuk is niet alleen in het koude jaargetijde bruikbaar,
maar kan Ook zomers aan het strand of met vakantie van nut zijn, wan
neer ze het over hun zonnepakje of badpak dragen. Een bijzonder leuk
ontwerp, dat het vooral bij de jongere meisjes goed zal doen.
ELLY MARTINS'
(Nadruk verboden)