l/ö&e de IJcauw Mag de Nederlandse vrouw er niet jong uitzien enu Niet alleen de „Bisschop houdt U warm Een hartige Kerstkrans Geen koude voeten meer De voeding spreekt een woordje mee r Een luxe ochtendjas rr Nieuwe modellen van Dick Holthaus Kerstbioemwerk «FLOR A» Muiterij in de hoedenmode van de week Zaterdag 22 december '62 DE VRIJE ZEEUW Pagina 9 Voor de aanstaande feestdagen Voor het geval, dat u nog met het probleem worstelt welke dranken u gedurende de aan slaande feestdagen uw gasten zult aanbieden, volgen hier enige tips voor het maken van warme wijnen. Want, al weten wij op het ogenblik nog niet wat de weer goden voor ons in petto hebben, we kunnen er vrijwel zeker van zijn dat er ook tijdens de Kerst en Oud en Nieuw dagen zullen zijn, waarop uw gasten een glas warme wijn zullen waarderen. Wist u overigens, dat u war- (2) Ingrediënten: 1 fles rode wijn, 2 citroe nen, 1 kopje suiker, 4 kruid nagelen, 2 kopjes water, een hoeveelheid gemalen kaneel gelijk aan 4 stokjes. Bereiding: Kook het water met de sui ker, kaneel en kruidnagels ge durende 5 minuten. Snijd intus sen de citroenen in dunne schijf jes en voeg deze toe aan het mengsel, nadat u dit eerst van het vuur hebt afgenomen. Laat me wijnen zelf kunt bereiden en het gedurende 10 minuten staan. dat dit niet veel tijd in beslag neemt? Vooral dit laatste kan voor menige huisvrouw, die het in de maand december toch al druk genoeg heeft, een punt van overweging zijn. Ter afwisseling van de beken de bisschop gemaakt van rode wijn, een sinaasappel met kruid nagelen en suiker 1de receptuur hiervoor kunt u in elk goed kookboek vinden), konen wij voor u de volgende Engelse re cepten voor warme wijnen. Weliswaar wijken de Engelse recepten af van de receptuur voor de Nederlandse „bisschop", doch u kunt ze wellicht gebrui ken om eens wat variatie te brengen in de dranken, die u uw gasten gaat serveren. (1) Ingrediënten: 1 fles rode wijn, 1 eetlepel suiker, wat geraspte noot muskaat, een half (sherry)- glas Oranje Curagao en een ei. Bereiding: In een pan doet u achtereen volgens de rode wijn, de Oranje Curasao, de suiker, alsmede de geraspte nootmuskaat. Dit mengsel wordt gedurende 5 mi nuten verhit (let u erop dat het niet gaat koken), waarna u het van het vuur neemt. Intussen heeft u het ei geklutst, u voegt dit bij het mengsel, even roe ren, en uw wijn is gereed voor consumptie. Voeg daarna de wijn eraan toe en verhit langzaam het mengsel dat echter niet mag koken. Tenslotte nog de laaste tip. Bisschop-wijnen dienen zo warm mogelijk te worden geserveerd. (CONSU). De hoge golfslag van de con junctuur heeft de fabrikanten van cosmetische artikelen mis schien wat laat bereikt, maar zij laten zich nu meewiegen op de deining, die voorlopig nog geen einde schijnt te nemen. De voor uitzichten voor de cosmetische industrie zijn zelfs rooskleurig te noemen, aangezien de vooral on der vrouwen sterk levende be hoefte om de jeugd zo lang ma- Rechts: Deze „Doublé Breaster", witte wollen mantel met gouden knopen maakt deel uit van de Boutique collectie „Plein Hiver 19621983'' van de Amsterdamse mode-ontwerper Dick Holthaus. De mantel, welke hier wordt ge toond door Corinne Rotschaefer, Een kerstkrans behoeft niet altijd zoet te zijn. U kunt er ook een „hartige" krans van maken door inplaats van met amandelspijs de krans met ge hakt te vullen. U kunt een vul ling maken, zoals die van het saucijzebroodje of uw fantasie de vrije loop laten door bijvoor beeld rundergehakt met veel paprikapoeder te nemen. Voor zo'n vulling heeft u no dig: 400 gram gehakt, 100 gram oud brood, een ei, zout, peper en andere kruiden naar smaak. Hierbij is uigegaan van een hoeveelheid bladerdeeg, gemaakt van 125 gram bloem en 125 gram boter. Tegenwoordig kan men ook bladerdeeg „kant en klaar voeten zeer gering is kopen. Op de garnering van de yeej beter is het, hoe vreemd kost 275, de hoed is van seal. Links: Ook dit cocktail-ensemble van duinne wol met lame, maakte deel uit van de nieuwe collectie van de Amsterdamse ontwerper Dick Holthaus. Corinne Rotschae fer draagt hier bij het ensemble een hoed van zwarte satin. De dokter zegt: Dikke sokken in de schoenen en stro in de klompen", dat is volgens velen nog steeds het recept tegen koude voe ten overdag. Helaas wijst de praktijk uit dat het effekt van een dikker inpakken van de kerstkrans kunt u uw eigen stempel drukken. Zo kunt u een grote augurk in dunne schijfjes snijden en er dan kerstboompjes van knippen. Van schijfjes radijs maakt u sterren, met in het midden een felrode drup tomatenketchup. Schijfjes groene olijven ook al met zo'n rode druppel, doen het uitstekend. Ook met plakjes worst zijn leuke garneringen te maken. Felrode en groene pa prika's (in blik verkrijgbaar) kunt u èn als „vruchtjes" in het gehakt verwerken èn als versie ring gebruiken. De hartige kerstkrans zal zo wel aan tafel als bij de borrel uitstekend smaken. (CONSU). Schitterende e AZALEA'S BEGONIA'S O CYCLAMEN Grote keuze. FLOEMENHUIS Noordstraat 82, Terneuzen Telefoon 2250 dat ook mag klinken, om de romp dikker in te pakken. Als de romp minder aan afkoe ling blootstaat, stelt het lichaam namelijk meer bloed beschikbaar voor de ledema ten en dat brengt warmte aan. Het veelal aanbevolen trappelen met de voeten helpt over het algemeen ook maar weinig. Pas wanneer het gehele lichaam flink in beweging komt, wordt er zoveel over tollige warmte geproduceerd, dat het bloed ook in ruime mate naar de voeten stroomt om daar een gedeelte van die warmte te kunnen verliezen. De dokter zegt: GEVARIEERDE VOEDING In het koude jaargetijde vraagt de samenstelling van ons voedsel de bijzondere aandacht. Voor een ieder die geen be paalde kwalen heeft, waar voor een speciaal dieet is voorgeschreven, is een vol doend gevarieerde voeding van de allergrootste beteke nis. Het innemen van allerlei vita minepreparaten kan daarvoor nooit in de plaats treden. Al leen voor kinderen, het aller meest voor baby's en kleuters, is het wel noodzakelijk dat zij naast die gevarieerde voeding nog extra vitamines krijgen. Die kleintjes geve men dan be- halve de gewone maaltijden nog vers vruchtensap (sinaas appel) en levertraan of daar mee overeenkomende stoften om hen voldoende vitamine C, respectievelijk vitamine A en D te bezorgen. MEDISCH CONSULT gelijk te verlengen nog steeds sterker wordt. Weet u, dat de jaarlijkse om zet van cosmetica in ons land de 100 miljoen gulden overschrijdt? Een indrukwekkend getal onge twijfeld, doch in verhouding met het buitenland ligt deze omzet nog vrij laag. De meeste vrouwen maken slechts aarzelend gebruik van cosmetische artikelen. Deze aarzeling wordt niet ingegeven door economische motieven (de ze spelen een ondergeschikte rol) maar ze is min of meer sociaal- psychologisch bepaald. Men ver vvacht in ons land nu eenmaal jongedames met hel rood ge vende lippen eerder achter de bar dan op een kantoorkruk aan te treffen. In verschillende plat telandsgemeenten wordt oen uit dagende make-up synoniem ge acht met losheid van zeden. Man nen, die parfumerieën gebruiken, gaan voor „verwijfd" door. Van huismoeders wordt ver wacht dat zij goed eten kunnen koken, behoorlijk voor de kin deren zorgen, enz. en haar uiter lijk doet er dan verder niet meer zoveel toe. Huismoeders, die zich llink beschilderen en bepoede ren, komen, zelfs al zorgen zij nog zo goed voor hun gezin, in een min of meer verdachte reuk te staan. Make-up artikelen wor den in ons land dan ook groten deels gekocht door meisjes en vrouwen, die zich zo attractief mogelijk op de huwelijksmarkt willen presenteren. Na het stad huis wordt van hen in dit op zicht strikte matiging verwacht. TANDEN POETSEN TEGEN KERSTMIS De Nederlandse mannen moe ten van parfumerieën e.d. hele maal niets hebben. Op de stereo tiepe vraag van de kapper „Een trictionnetje meneer?" antwoor den zij veelal met een kribbig „nee". Het is geld weggooien vinden ze. Slechts de snampoo wil er bij hen nog in. Globaal ge nomen gebruiken niet meer dan 30 van onze bevolking geregeld tandpasta. Tegen de feestdagen, b.v. zo om en nabij kerstmis, stijgt echter plots de omzet van tandpasta. Blijkbaar stuit het ve le landgenoten tegen de borst, om de kalkoen met een onrein gebit naar binnen te werken... Een groot deel van de Nederlan ders gebruikt zelfs nagenoeg in het geheel geen tandpasta. Hier mee is meteen verklaard waarom de tandheelkundige studie in ons land zulke rijke perspectieven opent. De opkomst van de film heeft ongetwijfeld de beslissende stoot tot de groei van de cosmetische industrie gegeven. De vrouwen willen graag op" hun favoriete filmster lijken, al is het resultaat niet altijd even overtuigend. VAN VET NAAR OLIE In de dertiger jaren der Ver- enigde Staten, dat in de produk- tie van cosmetica de toon aangaf. Maar nog voor de oorlog kwam ook de Franse cosmetische in dustrie tot grote bloei. Er werden crèmes gelanceerd, waarin in plaats van oppervlakkig werken de dierlijke vetten, minerale oliën zijn verwerkt die diep in de huid dringen en deze heel lang een jeugdige tint kunnen geven. Pas na de tweede wereldoorlog begon de produktie en verkoop van cosmetica op volle toeren te draaien. De verkoop van de meeste merken neemt jaarlijks met meer dan 10 toe. De Nederlandse overheid blijkt echter ook iets te hebben tegen een al te nadrukkelijke make-up. Blijkbaar is ook zij beïnvloed door de bovengenoemde sociaal- psychologische faktoren, getuige de hoge weeldebelasting (22%), en de hoge invoerrechten 12 °/o welke op cosmetica geheven wor den. Wanneer sturen onze vrou wen hierover eens een petitie ven jn een wafelsteek, waardoor een leuk effect wordt verkregen, naar Den Haag. Zoals we zien is het onderdeel van de jas lang, tot op de grond en daar Overigens zal ons protest evenals de mouwen en de kraag, afgezet met zwarte bouclé. Natuurlijk waarschijnlijk weinig resultaat (joet het contrast tussen zwart en wit het bijzonder goed. Hoog in de geven. Wie weet, misschien vin- taille is een dik koord, eveneens van witte orlon, aangebracht, waardoor den onze ministers en kamerle- de draagster lange slanke benen krijgt. den het helemaal niet leuk, datin een dergelijke fraaie ochtendjas kan-men zich gerust vertonen! hun vrouwen er al te jong uit- elly martins. Tot de modieuze kleding be horen ook onze ochtendjas sen. De meeste dames waar deren zoiets wel, want, och we weten allemaal hoe het gaat Vooral in het donkere jaargetijde is het soms moei lijk het lekkere warme bed te verlaten en dat geldt veelal voor alle leden van het gezin. De huisvrouw moet er echter voor zorgen, dat het ontbijt op tafel staat als de anderen beneden ko men en dan is het zo prettig, als ze over haar nachtkle ding slechts een ochtendjas behoeft aan te schieten en zich niet eerst behoeft aan te kleden. Ze kan dan later nog fijn even terugstappen in 't nog warme bed Toch willen we er in zo'n ochtendjas ook leuk uitzien en dat houdt in dat we aan dit kledingstuk de nodige eisen stellen. Onze illustratie toont een prachtige luxe peignoir, een ontwerp van de haute coutu re couturier Forquet uit Rome. Hij heeft een werke lijk koninklijk kledingstuk gecreëerd. Het is vervaar digd uit witte „orlon", gewe- De dokter zegt: GEEN BEVROREN OREN Fietsers, bromfietsers, bakfiets rijders en anderen, die in de komende weken misschien ge regeld felle kou en snijdende wind moeten trotseren, moe ten zich goed beschermen tegen een dreigende bevrie zing. Allereerst moet het lichaam als zodanig warm worden gehou den daartoe kan heel ge schikt een laag kranten onder de kleren worden aangebracht. Onze schaatsenrijders op de lange afstand doen dat ook, en niet zonder reden! Maar ook de uiteinden van het lichaam dienen te worden be schermd. Dat betekent: wollen handschoenen, dikke sokken in ruime schoenen, oorwar- mers. Ook de zogenaamde bivakmuts kan goede diensten bewijzen. Van veel belang is het ook, dat er geen knellende randen of snoerende onderdelen aan kleding of schoeisel zijn, want daardoor zou de bloedsomloop belemmering kunnen onder vinden, hetgeen de kans bevriezing bevordert. dr. H. W. SCALONGNE (Nadruk verboden.) op (Nadruk verboden.) V oorlichtingsbureau (Nadruk verboden). Hoe de oude dag ons bevalt hangt voor een groot deel af van onze gezondheid en daar spreekt de voeding weer een woordje in mee. De gebreken, die volgens het spreekwoord met de ouderdom meekomen, zijn niet allemaal door een goede voeding te voor komen. Maar een goede voe ding kan er wel toe bijdragen, dat men zoveel mogelijk weer stand tegen infectieziekten heeft en ook dat men minder kans loopt ten prooi te vallen aan kwalen, die door overdadig eten in de hand worden ge werkt. Die weerstand dateert natuurlijk niet van vandaag of gisteren. Zijn hele leven lang is de mens bezig aan zijn ge zondheid te werken of hem te vergooien. Wat hij vroeger ge geten heeft is van invloed op hoe hij er nu van binnen uit ziet. De voeding in het verle den in de tegenwoordige tijd is van belang. Men is nooit te oud en nooit te jong voor een goede voeding'. Wanneer men in de ouder dom alles verdraagt, is het goed om dagelijks een ruime Mode-ontwerper Winfried Knoll uit Mïinchen heeft in zijn nieuw ste collectie hoeden enige zgn. „Bounty-hoeden" opgenomen waarvan het model is geïnspi reerd op de nieuwe film over de „Muiterij op Bounty". De royale hoeden vallen op door een grap pige zwier. portie groente, wat fruit, niet alleen wit- maar ook bruin- brood en/of roggebrood te eten. Deze voedingsmiddelen zijn niet alleen gezond, omdat ze veel vitamines en mineralen be vatten, zij bevorderen boven dien een regelmatige stoel gang. En daar hapert het nog we! eens aan. Beschouwt u fruit toch niet als een extraatje. Eet l*Jt iedere dag, als het maar even moge lijk is. Het hoeven heus de dure soorten niet te zijn. U kunt ook eens afwisselen met vruehte- sap. Ook melk en/of karnemelk verdienen een plaats jn het da gelijks menu, en wel bij voor keur tenminste een halve liter. Van een deel kan pap gemaakt worden. Let u dan wel een beet je op de suiker: een teveel is niet goed. Ook in koffie en thee is matigheid met suiker gebo den. Als broodbelegging kunt u het beste niet alleen zoetigheid nemen, vooral indien uw lichaamsgewicht aan de hoge kant is. Neemt u liever een har tige belegging, bij voorbeeld kaas die is ook gemakkelijk te bewaren als u hem aan een stukje koopt. Van eieren en vleeswaren behoeft u niet af te zien, tenzij u een bepaald dieet moet volgen waarin zij verbo den zijn. Ook fruit kan heel goed als broodbelegging dienst doen. Het brood kan het beste dun besmeerd worden; welke vet- soort u gebruikt doet er dan niet toe. Nu de warme maaltijd. De al leenstaanden onder u hebben misschien niet altijd lust en moed om aan het klaarmaken van deze maaltijd te beginnen. Toch is het goed dagelijks warm te eten. Misschien kunt u met een even oude tot veel jongere vriend of vriendin, die er net zo voor staat als u, afspreken een of meer dagen per week bij elkaar te gaan eten. Ook voor de warme maaltijd is het parool: matig zijn met boter, margarine of vet en met suiker en zoetigheid. Wanneer uw arts u dit niet voorgeschre ven heeft behoeft u niet extra voorzichtig te zijn met zout. Blijft u het maar met mate ge bruiken. U kunt het u gemakkelijk maken door panklare groente te nemen en af en toe een blik je of diepvriesgroente en toet jes waar u weinig aan te doen hebt, zoals fruit, yoghurt, des gewenst pap of vla in flessen of kant- en klaar puddingpoe ders. Daar hebt u vrijwel geen afwas van. Ook door aardappe len en groente samen in één pan te koken spaart u afwas èn brandstof. Van groente en aardappelen hebt u het meeste profijt als u ze dagelijks vers kookt; vlees en vis daarentegen kunnen ge rust voor een paar dagen tege lijk klaargemaakt worden, als u ze tenminste koel kunt bewa ren. Wilt u zich een tocht naar de slager of vishandelaar be sparen, geef dan een ei bij de aardappelen en groente of ver werk dan kaas in de maaltijd (b.v. in een stampot of stoof schotel of als toetje op een be schuit of cracker). De Kerstdagen vallen in deze week. Overal op pleinen en hoe ken van straten worden kerst bomen te koop aangeboden. Ook de mooie etalages en feestelijk verlichte straten brengen ons in de Kerstsfeer. Voor de huisvrouw zijn deze dagen niet zo gemakkelijk. Ze wil graag iets bijzonders op tafel brengen, maar ze wil óók genie ten van deze feestelijke vrije da gen. Wij geven u daarom twee Kerstmenu's, die betrekkelijk weinig tijd vragen en groten deels een dag van te voren kun nen worden voorbereid. ZONDAGSchotel Mexicain, flensjestaart. MAANDAG: Kop tomatensoep, kaasomelet met sla en ge bakken aardappelen, fruit. DINSDAG le Kerstdag: Zalm cocktail, gebraden eend met sinaasappel (canard l'orange), luciferaardappel tjes en compote, Kerstpud ding, Kaasdessertschotel. WOENSDAG 2e Kerstdag: Gra pefruit cocktail, Londonder- rysoep, rijstrand met ragout van kippenpoulet, gemengde sla, gevulde sinaasappelbak jes met fruitsla en slagroom. DONDERDAG: Rode kool, ge bakken lever, aardappelen, hangop met bruine suiker. VRIJDAGKoolrolletjes met kaas en tomatensaus, rijst óf stokvis met gebakken ui en, r ijst, karnemelksepap. ZATERDAGMacaroni met ham en kaas, gebraden ap pels met vanillesaus. SCHOTEL MEXICAIN Fruit 100 gr champignons, sa men met een in reepjes gesne den rode paprika in vier lepels boter. Kook spaghetti in ruim water met zout gaar en leg deze laag om laag met de champig nons (die met iets zout en peper bestrooid zijn), met in plakjes gesneden tomaten en plakjes os- setong in een beboterde vuurvas te schotel. De bovenste spaghet- tilaag afdekken met een dikke kaassaus, wat geraspte kaas er over strooien en in de oven laten gratineren. ZALMCOCKTAIL Laat van een klein blikje zalm het vocht aflopen. Haal de graat jes uit de zalm en verdeel de rest in kleine stukjes. Verdun 1 pak je monchou met een scheutje sherry en de helft van Vs flesje slagroom. Maak op smaak af met zout, Worcestershire sauce en fijngemaakte peterselie. Doe de zalm in cocktailglazen, giet de saus erover. Garneer met een stukje achtergehouden zalm en serveer koud. EEND MET SINAASAPPEL Braad een wilde eend in boter aan. Blus de boter af met een scheut cognac en het sap van 2 sinaasappelen en Vz citroen. Stoof hierin de eend verder gaar (±1 uur). Neem de eend uit de pan en leg deze op de ene helft van een verwarmde schotel. Maak de jus af met de zeer klein gesneden schil van 1 sinaasappel en giet deze over de eend op de schotel. Plaats op de andere helft van de schotel de luciferaardap peltjes (in frituurvet gebakken) en garneer de schotel met part jes ontvliesde sinaasappel en reepjes sinaasappelschil.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1962 | | pagina 9