l/ö&e de IJcauw
Mag de Nederlandse vrouw
er niet jong uitzien
enu
Niet alleen de „Bisschop
houdt U warm
Een
hartige
Kerstkrans
Geen koude voeten meer
De voeding spreekt een
woordje mee
r
Een luxe ochtendjas
rr
Nieuwe modellen van Dick Holthaus
Kerstbioemwerk
«FLOR A»
Muiterij
in
de
hoedenmode
van de week
Zaterdag 22 december '62
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 9
Voor de aanstaande feestdagen
Voor het geval, dat u nog met
het probleem worstelt welke
dranken u gedurende de aan
slaande feestdagen uw gasten
zult aanbieden, volgen hier
enige tips voor het maken van
warme wijnen.
Want, al weten wij op het
ogenblik nog niet wat de weer
goden voor ons in petto hebben,
we kunnen er vrijwel zeker van
zijn dat er ook tijdens de Kerst
en Oud en Nieuw dagen zullen
zijn, waarop uw gasten een glas
warme wijn zullen waarderen.
Wist u overigens, dat u war-
(2) Ingrediënten:
1 fles rode wijn, 2 citroe
nen, 1 kopje suiker, 4 kruid
nagelen, 2 kopjes water, een
hoeveelheid gemalen kaneel
gelijk aan 4 stokjes.
Bereiding:
Kook het water met de sui
ker, kaneel en kruidnagels ge
durende 5 minuten. Snijd intus
sen de citroenen in dunne schijf
jes en voeg deze toe aan het
mengsel, nadat u dit eerst van
het vuur hebt afgenomen. Laat
me wijnen zelf kunt bereiden en het gedurende 10 minuten staan.
dat dit niet veel tijd in beslag
neemt? Vooral dit laatste kan
voor menige huisvrouw, die het
in de maand december toch al
druk genoeg heeft, een punt van
overweging zijn.
Ter afwisseling van de beken
de bisschop gemaakt van rode
wijn, een sinaasappel met kruid
nagelen en suiker 1de receptuur
hiervoor kunt u in elk goed
kookboek vinden), konen wij
voor u de volgende Engelse re
cepten voor warme wijnen.
Weliswaar wijken de Engelse
recepten af van de receptuur
voor de Nederlandse „bisschop",
doch u kunt ze wellicht gebrui
ken om eens wat variatie te
brengen in de dranken, die u uw
gasten gaat serveren.
(1) Ingrediënten:
1 fles rode wijn, 1 eetlepel
suiker, wat geraspte noot
muskaat, een half (sherry)-
glas Oranje Curagao en een
ei.
Bereiding:
In een pan doet u achtereen
volgens de rode wijn, de Oranje
Curasao, de suiker, alsmede de
geraspte nootmuskaat. Dit
mengsel wordt gedurende 5 mi
nuten verhit (let u erop dat het
niet gaat koken), waarna u het
van het vuur neemt. Intussen
heeft u het ei geklutst, u voegt
dit bij het mengsel, even roe
ren, en uw wijn is gereed voor
consumptie.
Voeg daarna de wijn eraan toe
en verhit langzaam het mengsel
dat echter niet mag koken.
Tenslotte nog de laaste tip.
Bisschop-wijnen dienen zo warm
mogelijk te worden geserveerd.
(CONSU).
De hoge golfslag van de con
junctuur heeft de fabrikanten
van cosmetische artikelen mis
schien wat laat bereikt, maar zij
laten zich nu meewiegen op de
deining, die voorlopig nog geen
einde schijnt te nemen. De voor
uitzichten voor de cosmetische
industrie zijn zelfs rooskleurig te
noemen, aangezien de vooral on
der vrouwen sterk levende be
hoefte om de jeugd zo lang ma-
Rechts: Deze „Doublé Breaster",
witte wollen mantel met gouden
knopen maakt deel uit van de
Boutique collectie „Plein Hiver
19621983'' van de Amsterdamse
mode-ontwerper Dick Holthaus.
De mantel, welke hier wordt ge
toond door Corinne Rotschaefer,
Een kerstkrans behoeft niet
altijd zoet te zijn. U kunt er
ook een „hartige" krans van
maken door inplaats van met
amandelspijs de krans met ge
hakt te vullen. U kunt een vul
ling maken, zoals die van het
saucijzebroodje of uw fantasie
de vrije loop laten door bijvoor
beeld rundergehakt met veel
paprikapoeder te nemen.
Voor zo'n vulling heeft u no
dig: 400 gram gehakt, 100 gram
oud brood, een ei, zout, peper
en andere kruiden naar smaak.
Hierbij is uigegaan van een
hoeveelheid bladerdeeg, gemaakt
van 125 gram bloem en 125 gram
boter. Tegenwoordig kan men
ook bladerdeeg „kant en klaar voeten zeer gering is
kopen. Op de garnering van de yeej beter is het, hoe vreemd
kost 275, de hoed is van seal.
Links: Ook dit cocktail-ensemble
van duinne wol met lame, maakte
deel uit van de nieuwe collectie
van de Amsterdamse ontwerper
Dick Holthaus. Corinne Rotschae
fer draagt hier bij het ensemble
een hoed van zwarte satin.
De dokter zegt:
Dikke sokken in de schoenen
en stro in de klompen", dat
is volgens velen nog steeds
het recept tegen koude voe
ten overdag. Helaas wijst de
praktijk uit dat het effekt van
een dikker inpakken van de
kerstkrans kunt u uw eigen
stempel drukken. Zo kunt u een
grote augurk in dunne schijfjes
snijden en er dan kerstboompjes
van knippen.
Van schijfjes radijs maakt u
sterren, met in het midden een
felrode drup tomatenketchup.
Schijfjes groene olijven ook al
met zo'n rode druppel, doen het
uitstekend. Ook met plakjes
worst zijn leuke garneringen te
maken. Felrode en groene pa
prika's (in blik verkrijgbaar)
kunt u èn als „vruchtjes" in het
gehakt verwerken èn als versie
ring gebruiken.
De hartige kerstkrans zal zo
wel aan tafel als bij de borrel
uitstekend smaken.
(CONSU).
Schitterende
e AZALEA'S
BEGONIA'S
O CYCLAMEN
Grote keuze.
FLOEMENHUIS
Noordstraat 82, Terneuzen
Telefoon 2250
dat ook mag klinken, om de
romp dikker in te pakken. Als
de romp minder aan afkoe
ling blootstaat, stelt het
lichaam namelijk meer bloed
beschikbaar voor de ledema
ten en dat brengt warmte aan.
Het veelal aanbevolen trappelen
met de voeten helpt over het
algemeen ook maar weinig.
Pas wanneer het gehele
lichaam flink in beweging
komt, wordt er zoveel over
tollige warmte geproduceerd,
dat het bloed ook in ruime
mate naar de voeten stroomt
om daar een gedeelte van die
warmte te kunnen verliezen.
De dokter zegt:
GEVARIEERDE
VOEDING
In het koude jaargetijde vraagt
de samenstelling van ons
voedsel de bijzondere aandacht.
Voor een ieder die geen be
paalde kwalen heeft, waar
voor een speciaal dieet is
voorgeschreven, is een vol
doend gevarieerde voeding
van de allergrootste beteke
nis.
Het innemen van allerlei vita
minepreparaten kan daarvoor
nooit in de plaats treden. Al
leen voor kinderen, het aller
meest voor baby's en kleuters,
is het wel noodzakelijk dat zij
naast die gevarieerde voeding
nog extra vitamines krijgen.
Die kleintjes geve men dan be-
halve de gewone maaltijden
nog vers vruchtensap (sinaas
appel) en levertraan of daar
mee overeenkomende stoften
om hen voldoende vitamine C,
respectievelijk vitamine A en
D te bezorgen.
MEDISCH
CONSULT
gelijk te verlengen nog steeds
sterker wordt.
Weet u, dat de jaarlijkse om
zet van cosmetica in ons land de
100 miljoen gulden overschrijdt?
Een indrukwekkend getal onge
twijfeld, doch in verhouding met
het buitenland ligt deze omzet
nog vrij laag. De meeste vrouwen
maken slechts aarzelend gebruik
van cosmetische artikelen. Deze
aarzeling wordt niet ingegeven
door economische motieven (de
ze spelen een ondergeschikte rol)
maar ze is min of meer sociaal-
psychologisch bepaald. Men ver
vvacht in ons land nu eenmaal
jongedames met hel rood ge
vende lippen eerder achter de
bar dan op een kantoorkruk aan
te treffen. In verschillende plat
telandsgemeenten wordt oen uit
dagende make-up synoniem ge
acht met losheid van zeden. Man
nen, die parfumerieën gebruiken,
gaan voor „verwijfd" door.
Van huismoeders wordt ver
wacht dat zij goed eten kunnen
koken, behoorlijk voor de kin
deren zorgen, enz. en haar uiter
lijk doet er dan verder niet meer
zoveel toe. Huismoeders, die zich
llink beschilderen en bepoede
ren, komen, zelfs al zorgen zij
nog zo goed voor hun gezin, in
een min of meer verdachte reuk
te staan. Make-up artikelen wor
den in ons land dan ook groten
deels gekocht door meisjes en
vrouwen, die zich zo attractief
mogelijk op de huwelijksmarkt
willen presenteren. Na het stad
huis wordt van hen in dit op
zicht strikte matiging verwacht.
TANDEN POETSEN TEGEN
KERSTMIS
De Nederlandse mannen moe
ten van parfumerieën e.d. hele
maal niets hebben. Op de stereo
tiepe vraag van de kapper „Een
trictionnetje meneer?" antwoor
den zij veelal met een kribbig
„nee". Het is geld weggooien
vinden ze. Slechts de snampoo
wil er bij hen nog in. Globaal ge
nomen gebruiken niet meer dan
30 van onze bevolking geregeld
tandpasta. Tegen de feestdagen,
b.v. zo om en nabij kerstmis,
stijgt echter plots de omzet van
tandpasta. Blijkbaar stuit het ve
le landgenoten tegen de borst,
om de kalkoen met een onrein
gebit naar binnen te werken...
Een groot deel van de Nederlan
ders gebruikt zelfs nagenoeg in
het geheel geen tandpasta. Hier
mee is meteen verklaard waarom
de tandheelkundige studie in ons
land zulke rijke perspectieven
opent.
De opkomst van de film heeft
ongetwijfeld de beslissende stoot
tot de groei van de cosmetische
industrie gegeven. De vrouwen
willen graag op" hun favoriete
filmster lijken, al is het resultaat
niet altijd even overtuigend.
VAN VET NAAR OLIE
In de dertiger jaren der Ver-
enigde Staten, dat in de produk-
tie van cosmetica de toon aangaf.
Maar nog voor de oorlog kwam
ook de Franse cosmetische in
dustrie tot grote bloei. Er werden
crèmes gelanceerd, waarin in
plaats van oppervlakkig werken
de dierlijke vetten, minerale
oliën zijn verwerkt die diep in de
huid dringen en deze heel lang
een jeugdige tint kunnen geven.
Pas na de tweede wereldoorlog
begon de produktie en verkoop
van cosmetica op volle toeren te
draaien. De verkoop van de
meeste merken neemt jaarlijks
met meer dan 10 toe.
De Nederlandse overheid blijkt
echter ook iets te hebben tegen
een al te nadrukkelijke make-up.
Blijkbaar is ook zij beïnvloed
door de bovengenoemde sociaal-
psychologische faktoren, getuige
de hoge weeldebelasting (22%),
en de hoge invoerrechten 12 °/o
welke op cosmetica geheven wor
den. Wanneer sturen onze vrou
wen hierover eens een petitie ven jn een wafelsteek, waardoor een leuk effect wordt verkregen,
naar Den Haag. Zoals we zien is het onderdeel van de jas lang, tot op de grond en daar
Overigens zal ons protest evenals de mouwen en de kraag, afgezet met zwarte bouclé. Natuurlijk
waarschijnlijk weinig resultaat (joet het contrast tussen zwart en wit het bijzonder goed. Hoog in de
geven. Wie weet, misschien vin- taille is een dik koord, eveneens van witte orlon, aangebracht, waardoor
den onze ministers en kamerle- de draagster lange slanke benen krijgt.
den het helemaal niet leuk, datin een dergelijke fraaie ochtendjas kan-men zich gerust vertonen!
hun vrouwen er al te jong uit- elly martins.
Tot de modieuze kleding be
horen ook onze ochtendjas
sen. De meeste dames waar
deren zoiets wel, want, och
we weten allemaal hoe het
gaat Vooral in het donkere
jaargetijde is het soms moei
lijk het lekkere warme bed
te verlaten en dat geldt
veelal voor alle leden van
het gezin. De huisvrouw
moet er echter voor zorgen,
dat het ontbijt op tafel staat
als de anderen beneden ko
men en dan is het zo prettig,
als ze over haar nachtkle
ding slechts een ochtendjas
behoeft aan te schieten en
zich niet eerst behoeft aan
te kleden. Ze kan dan later
nog fijn even terugstappen
in 't nog warme bed
Toch willen we er in zo'n
ochtendjas ook leuk uitzien
en dat houdt in dat we aan
dit kledingstuk de nodige
eisen stellen.
Onze illustratie toont een
prachtige luxe peignoir, een
ontwerp van de haute coutu
re couturier Forquet uit
Rome. Hij heeft een werke
lijk koninklijk kledingstuk
gecreëerd. Het is vervaar
digd uit witte „orlon", gewe-
De dokter zegt:
GEEN BEVROREN
OREN
Fietsers, bromfietsers, bakfiets
rijders en anderen, die in de
komende weken misschien ge
regeld felle kou en snijdende
wind moeten trotseren, moe
ten zich goed beschermen
tegen een dreigende bevrie
zing.
Allereerst moet het lichaam als
zodanig warm worden gehou
den daartoe kan heel ge
schikt een laag kranten onder
de kleren worden aangebracht.
Onze schaatsenrijders op de
lange afstand doen dat ook,
en niet zonder reden!
Maar ook de uiteinden van het
lichaam dienen te worden be
schermd. Dat betekent: wollen
handschoenen, dikke sokken
in ruime schoenen, oorwar-
mers. Ook de zogenaamde
bivakmuts kan goede diensten
bewijzen.
Van veel belang is het ook, dat
er geen knellende randen of
snoerende onderdelen aan
kleding of schoeisel zijn, want
daardoor zou de bloedsomloop
belemmering kunnen onder
vinden, hetgeen de kans
bevriezing bevordert.
dr. H. W. SCALONGNE
(Nadruk verboden.)
op
(Nadruk verboden.)
V oorlichtingsbureau
(Nadruk verboden).
Hoe de oude dag ons bevalt
hangt voor een groot deel af
van onze gezondheid en daar
spreekt de voeding weer een
woordje in mee.
De gebreken, die volgens het
spreekwoord met de ouderdom
meekomen, zijn niet allemaal
door een goede voeding te voor
komen. Maar een goede voe
ding kan er wel toe bijdragen,
dat men zoveel mogelijk weer
stand tegen infectieziekten
heeft en ook dat men minder
kans loopt ten prooi te vallen
aan kwalen, die door overdadig
eten in de hand worden ge
werkt. Die weerstand dateert
natuurlijk niet van vandaag of
gisteren. Zijn hele leven lang
is de mens bezig aan zijn ge
zondheid te werken of hem te
vergooien. Wat hij vroeger ge
geten heeft is van invloed op
hoe hij er nu van binnen uit
ziet. De voeding in het verle
den in de tegenwoordige tijd is
van belang. Men is nooit te oud
en nooit te jong voor een goede
voeding'.
Wanneer men in de ouder
dom alles verdraagt, is het
goed om dagelijks een ruime
Mode-ontwerper Winfried Knoll
uit Mïinchen heeft in zijn nieuw
ste collectie hoeden enige zgn.
„Bounty-hoeden" opgenomen
waarvan het model is geïnspi
reerd op de nieuwe film over de
„Muiterij op Bounty". De royale
hoeden vallen op door een grap
pige zwier.
portie groente, wat fruit, niet
alleen wit- maar ook bruin-
brood en/of roggebrood te eten.
Deze voedingsmiddelen zijn
niet alleen gezond, omdat ze
veel vitamines en mineralen be
vatten, zij bevorderen boven
dien een regelmatige stoel
gang. En daar hapert het nog
we! eens aan.
Beschouwt u fruit toch niet
als een extraatje. Eet l*Jt iedere
dag, als het maar even moge
lijk is. Het hoeven heus de dure
soorten niet te zijn. U kunt ook
eens afwisselen met vruehte-
sap.
Ook melk en/of karnemelk
verdienen een plaats jn het da
gelijks menu, en wel bij voor
keur tenminste een halve liter.
Van een deel kan pap gemaakt
worden. Let u dan wel een beet
je op de suiker: een teveel is
niet goed. Ook in koffie en thee
is matigheid met suiker gebo
den.
Als broodbelegging kunt u
het beste niet alleen zoetigheid
nemen, vooral indien uw
lichaamsgewicht aan de hoge
kant is. Neemt u liever een har
tige belegging, bij voorbeeld
kaas die is ook gemakkelijk te
bewaren als u hem aan een
stukje koopt. Van eieren en
vleeswaren behoeft u niet af te
zien, tenzij u een bepaald dieet
moet volgen waarin zij verbo
den zijn. Ook fruit kan heel
goed als broodbelegging dienst
doen.
Het brood kan het beste dun
besmeerd worden; welke vet-
soort u gebruikt doet er dan
niet toe.
Nu de warme maaltijd. De al
leenstaanden onder u hebben
misschien niet altijd lust en
moed om aan het klaarmaken
van deze maaltijd te beginnen.
Toch is het goed dagelijks
warm te eten.
Misschien kunt u met een
even oude tot veel jongere
vriend of vriendin, die er net
zo voor staat als u, afspreken
een of meer dagen per week bij
elkaar te gaan eten.
Ook voor de warme maaltijd
is het parool: matig zijn met
boter, margarine of vet en met
suiker en zoetigheid. Wanneer
uw arts u dit niet voorgeschre
ven heeft behoeft u niet extra
voorzichtig te zijn met zout.
Blijft u het maar met mate ge
bruiken.
U kunt het u gemakkelijk
maken door panklare groente
te nemen en af en toe een blik
je of diepvriesgroente en toet
jes waar u weinig aan te doen
hebt, zoals fruit, yoghurt, des
gewenst pap of vla in flessen
of kant- en klaar puddingpoe
ders. Daar hebt u vrijwel geen
afwas van. Ook door aardappe
len en groente samen in één
pan te koken spaart u afwas
èn brandstof.
Van groente en aardappelen
hebt u het meeste profijt als u
ze dagelijks vers kookt; vlees
en vis daarentegen kunnen ge
rust voor een paar dagen tege
lijk klaargemaakt worden, als
u ze tenminste koel kunt bewa
ren. Wilt u zich een tocht naar
de slager of vishandelaar be
sparen, geef dan een ei bij de
aardappelen en groente of ver
werk dan kaas in de maaltijd
(b.v. in een stampot of stoof
schotel of als toetje op een be
schuit of cracker).
De Kerstdagen vallen in deze
week. Overal op pleinen en hoe
ken van straten worden kerst
bomen te koop aangeboden. Ook
de mooie etalages en feestelijk
verlichte straten brengen ons in
de Kerstsfeer.
Voor de huisvrouw zijn deze
dagen niet zo gemakkelijk. Ze
wil graag iets bijzonders op tafel
brengen, maar ze wil óók genie
ten van deze feestelijke vrije da
gen. Wij geven u daarom twee
Kerstmenu's, die betrekkelijk
weinig tijd vragen en groten
deels een dag van te voren kun
nen worden voorbereid.
ZONDAGSchotel Mexicain,
flensjestaart.
MAANDAG: Kop tomatensoep,
kaasomelet met sla en ge
bakken aardappelen, fruit.
DINSDAG le Kerstdag: Zalm
cocktail, gebraden eend
met sinaasappel (canard
l'orange), luciferaardappel
tjes en compote, Kerstpud
ding, Kaasdessertschotel.
WOENSDAG 2e Kerstdag: Gra
pefruit cocktail, Londonder-
rysoep, rijstrand met ragout
van kippenpoulet, gemengde
sla, gevulde sinaasappelbak
jes met fruitsla en slagroom.
DONDERDAG: Rode kool, ge
bakken lever, aardappelen,
hangop met bruine suiker.
VRIJDAGKoolrolletjes met
kaas en tomatensaus, rijst
óf stokvis met gebakken ui
en, r ijst, karnemelksepap.
ZATERDAGMacaroni met
ham en kaas, gebraden ap
pels met vanillesaus.
SCHOTEL MEXICAIN
Fruit 100 gr champignons, sa
men met een in reepjes gesne
den rode paprika in vier lepels
boter. Kook spaghetti in ruim
water met zout gaar en leg deze
laag om laag met de champig
nons (die met iets zout en peper
bestrooid zijn), met in plakjes
gesneden tomaten en plakjes os-
setong in een beboterde vuurvas
te schotel. De bovenste spaghet-
tilaag afdekken met een dikke
kaassaus, wat geraspte kaas er
over strooien en in de oven laten
gratineren.
ZALMCOCKTAIL
Laat van een klein blikje zalm
het vocht aflopen. Haal de graat
jes uit de zalm en verdeel de rest
in kleine stukjes. Verdun 1 pak
je monchou met een scheutje
sherry en de helft van Vs flesje
slagroom. Maak op smaak af
met zout, Worcestershire sauce
en fijngemaakte peterselie. Doe
de zalm in cocktailglazen, giet de
saus erover. Garneer met een
stukje achtergehouden zalm en
serveer koud.
EEND MET SINAASAPPEL
Braad een wilde eend in boter
aan. Blus de boter af met een
scheut cognac en het sap van 2
sinaasappelen en Vz citroen.
Stoof hierin de eend verder
gaar (±1 uur). Neem de eend
uit de pan en leg deze op de ene
helft van een verwarmde schotel.
Maak de jus af met de zeer klein
gesneden schil van 1 sinaasappel
en giet deze over de eend op de
schotel. Plaats op de andere helft
van de schotel de luciferaardap
peltjes (in frituurvet gebakken)
en garneer de schotel met part
jes ontvliesde sinaasappel en
reepjes sinaasappelschil.