Engel E Ver dee HET WEERT HOOG ZON- en ill G.V0CH1 A LA ROMATNE 1 Iter kokende melk wordt met 250 g grieemeel gebonden, 150 g geraspte kaas, 1 losgeklopt el en peper en noot worden er door geroerd. De massa wordt op een natgemaakte schotel of bakblik in een dikke laag uitgestreken en afge koeld. Er worden daarna vierkantjes van ge- gesneden. In een beboterde vuurvaste schotel wordt eerst een laag geraspte kaas gestrooid, daarop komen de vierkanten, daarover gaat weer geraspte kaas, waarna het gerecht, be sprenkeld met wat gesmolten boter, in de oven wordt gegratineerd. Er kan sla en tomaten saus bij worden gegeven. WIEVER MELANGE is vooral voor herstellende zieken een voed zame, liohtverteerbare en ook opwekkende drank. 2 eierdooiers worden ervoor met 40 g suiker schuimig geroerd, 3 dl niet te sterk kof- fie-extract wordt er onder voortdurend kloppen langzaam gietend bijgedaan, waarna de drank in glazen of mokkakopjes wordt geschonken en met slagroom gegarneerd. TIMBALE JAVANAISE Als hlano-manger; maar de bitterkoekjes wor den hiervoor in de oven bruin gebrand, daarna fijn gestampt en laag om laag met de pudding massa in de vorm gedaan en na het keren met een rest bitterkoekjes en met slagroom gegar- aeerd. Een abrikozensaus smaakt er heerlijk bij. .AMERIKAANSE SALADE 150 g in kleine stukjes gesneden belegen kaas en 250 g drniven, worden vermengd met 50 g gehakte noten, citroensap en mayonaise en met gehakte noten bestrooid opgediend. AUSTRALISCHE KAASSNEETJES 1 eiwit wordt flink stijfgeslagen, 75 g geraspte kaas, 1 lepel fijn gesneden paprika of augurk en 12 theelepel gehakte peterselie er door geschept het mengsel met zout, peper en aroma op smaak afgemaakt, over 4 toastjes verdeeld en met fijn gesneden bacon bestrooid. De sneetjes worden in de oven gegratineerd en daarna met takjes peterselie of enkele paprika-ringen gegarneerd. MEXICO SPECIAAL 2 lepels chocoladesiroop en 1 lepel poederkoffie worden door elkaar geroerd, waarna 3/4 ltr ko kende melk erdoor wordt geklopt.' Een scheutje rum er door en wat slagroom er bovenop maken er een feestdrank van. PASQUALINO Dl AGVELLO 300 g spaghetti wordt in ruim water met wat zont gaar gekookt, waarna men ze laat uitlek ken. Intussen wordt een gekkere lamshaché gemaakt door 200 g uien, 2 teentjes knoflook'en 300 g in stukjes gesneden licht gezouten lams vlees te bakken in 100 g boter, daarna iets vocht en een scheutje madeira toe te voegen en het vleesdaarverderin gaar te maken(15-20 minuten). Met zout en peper wordt de haohé zo nodig op smaak afgemaakt en desgewenst met wat aan gemengd aardappelmeel iets bijgebonden. Door de uitgelekte'spaghetti wordt 200 g geraspte kaas en wat peper geroerd. Hiervan wordt een rand op een grote platte schotel gelegd; de lamshaché wordt in het midden gegoten en de spaghettirand wordt tot slot met gehakte peter selie en paprikapoeder bestrooid. COUPE JAMAICA Koffieijs, maar dan bedekt met stukjes in rum geweekte i FRANSE BACONSCHOTEL 250 g rijst wordt in 1/2 ltr water met wat zout gaar en droog gekookt. 250 g mager rook6pek wordt in kleine stukjes gesneden. 1 blik spina zie of 1 kg verse gekookte spinazie laat men goed uitlekken en vermengt ze dan met wat zout, peper en noot. De rijst wordt dan met de spins - zie, het spek en met 150 g geraspte kaas en 3 losgeklopte eieren vermengd. Het mengsel wordt in een vuurvaste schotel overgedaan, dik met geraspte kaas en met een paar kluitjes boter belegd en in de oven gegratineerd. Men kan dit gerecht'ook zonder oven bereiden, maar moet dan wel zodra de eieren zijn toegevoegd de massa op een zacht vuur omscheppen, totdat de eieren gaar zijn (ca. 5 minuten). PIZZA Een beboterde en met bloem bestoven boter- koekvorm wordt met piedeeg bekleed en ge vuld met 200 g in plakjes gesneden kaas, 4 in schijven gesneden tomaten, 4 ansjovisfilets, enkele in plakjes gesneden olijven en bespren keld met wat olijfolie. Men kan met deze ingre diënten mooie figuren aanbrengen. In een matig hete oven wordt de pizza in ca. een half uur gaar gebakken. It EMBRANDT-ROLLETJES 2 schijven ananas en 200 g belégen kaas worden in stukjes gesneden, met wat mayonaise aan gemaakt en enige tijd koud weggezet. De massa wordt daarna over plakjes ham of bacon ver deeld, die worden opgerold en zo nodig met een cocktailprikker vastgezet. De rolletjes kunnen worden versierd met paprikapoeder, waaier augurkjes, kappertjes en sjalotjes. RUBY KISS COCKTAIL wordt gemaakt door 2 dl frambozwsap ea 1 lepel gembersiroop door 3/4 ltr melk te Kloppen. FONDUE Een pan wordt met een knoflookteentje Inge wreven, per persoon 1 dl droge witte wijn erin geschonken en verwarmd tot de wijn gaat brui sen. Dan wordt er ook weer per persoon 200 g zeer fijn gesneden jong belegen Goudse kaas aan toegevoegd en moet men onder voortdurend roeren met een garde het mengsel weer aan de kook laten komen en zachtjes kokend doorklop pen tot do kaas is opgelost en een mooi gladde massa is ontstaan. Naar smaak wordt peper en noot toegevoegd. De fondue wordt met wat aan gemengde maïzena gebonden. De massa moet mooi smeuig zijn en bij het omhoog tillen van de garde in draden trekken. Van het vuur afwordt er dan nog 1 lepel kirschwasser per persoon doorgeklopt en naar Bmaak peper en noot toe gevoegd. De fondue mag in de caquelon op de échaud verder door blijven pruttelen. Vög internationale recepten in het ZulveUkookboek voor f '1.25. De lekkerste zuivelreoepten uit de hele wereld - van hors d'oeuvres tot dessert - werden "vei taald" voor Nederlandse ingrediënten. Is dit met eeht iets om voor deKerst inhuis te hebben Vraag het uw melkman. Of per giro met vei melding "Zuivelkookboek" aan Nederland Zuivelbureau, postgiro 349731, Rijswijk (Z-H PAGINA VAN HET NEDERLANDS ZUIVELBUREAU, ENGELSE RBZT.TVFVr \KR 100 g boter wordt met 100 g uikëP Bchtttffil# geroerd, waarna iets zout en 2 eieren door da botercrème worden geklopt. Een scheutje i im en 250 g zelfrijzend bakmeel worden nu do da massa gewerkt, afwisselend met iet3 k mla melk (niet meer dan in totaal 1 dl) tot eei .e# te dik deeg is verkregen. Krenten, rozijn.' u oranjesnippers (in totaal 150 g), 75 g ge: amandelen en desgewenst nog SO g gecor ia vruchtjes worden tot slot door het deeg schept, waarna het in een beboterde bo r- koek- of springvorm in ca. 80 minuten uj een niet te hete oven gaar wordt gebakken HOLLANDSE WAFELS Van250 gbloem, 2j (11 melk,2dl water. 15 g gist, iets zout, 2 eieren en 100 g gesmolten i ep wordteengistdeeggemaaktdatmenlaai u Een wafelijzer wordt boven een vuur wan. u- maakt (natuurlijk kan ook een elektrisch .et worden gebruikt), ingeboterd, er wordt wai e- slag ingedaan, aan beide kanten gebakk. i ea voor het opdienen met gesmolten boter be- sprenkeld en met een mengsel van poedersuiker en vanillesuiker bestrooid. f OTELET SUISSE Varkenscoteletten of varkensoarbonaden wop- den in de lengte opengesneden, zodat mea 2 platte delen aan hot been overhoudt. Ze warden gevuld met een plak belegen kaas, welke om geven is door een plak ham. De cotelet- of ear- bonadehelften worden gezouten, weer dicht geklapt en goed aangedrukt en zonodig met een draadje gehecht. Ze worden nu door losgeklopt ei gehaald, gepaneerd en langzaam in boter gaar gebakken. Vóór het opdoen wordt het draadje verwijderd. SCAMPI Door beignetdeeg werdt 25 g geraspte kaas ge roerd, 100 g grote garnalen worden hier stuk voor stuk in ondergedompeld en in heet frituur vet goudbruin gebakken. RAMEQUIN In een beboterde vuurvaste schotel wordea afwisselend dunne beboterde sneetjes brood ea plakken jong heiegen kaas gelogd. (Op 150 g brood, ongeveer 200 g kaas.) 3 eieren worciea met wat zout, peper en noot losgeklopt, met ltr melk vermengd en over het brood gegoten. Wanneer het vocht goed door het brood is ge trokken, wordt er wat paneermeel over ge strooid, worden er een paar klontjes boter ot> gelegd en wordt de ramequin in ongeveer 30 minuten in een matig hete oven gaar gebakken. AARDAPPELEN A LA SAVOYARDE Een in dunne schijfjes gesneden ui wordt in 50 g boter gefruit. 1 kg aardappelen wordt geschild, op de komkommerschaaf in heel dunne plakje» gesneden en laag om laag niet de schijfjes ge fruite ui en 100 g geraspte kaas in een beboterd» vuurvaste schotel gelegd. Er wordt nu zoveel bouillon toegevoegd, dat de aardappelen zelf onder het vocht staan. Een laag geraspte kaas wordt nog over de aardappelen gestrooid, waar na het gerecht in een matig warme oven ia ongeveer een half uur gaar en goudbruin kan worden gemaakt. STREUSELKUCHEV Van 250 g bloem, li dl melk en 20 g gist wordt een gistdeeg gemaakt en te rijzen gezet. Onder tussen wordt 100 g boter romig geroerd, 2 eieren, 50 g suiker, wat citroenrasp en zont erbij gedaan, dit alles schuimig geklopt en dan door het ge rezen deeg gekneed, waarna het wordt uitgerold tot een lap van 1/3 din dikte die op een beboterd bakblik in een lauwe oven weer moet uitrijzen. 100 g boter, 125 g bloem, 75 g suiker en wat. ci troenrasp worden dooreengekneed en over het deeg gekruimeld. De koek wordt dan in ca. een half uur in een vrij hete oven gaargebak- ken en na bekoeling in vierkante stukken ge sneden en met poedersuiker bestrooid. RAVIOLI Door 200 g bloem wordt 25 g boter gesneden. 1 losgeklopt ei en wat zout en peper toegevoegd en met iets water tot een soepel deeg gekneed. Het deeg wordt in twee porties verdeeld en ui t- gerold tot mooie even grote vierkante lappen. 2{ dl heel dikke tomatensaus wordt met 2U0 g fijn gesneden ham vermengd, zo nodig nog iets bij gekruid en hoopjes hiervan op regelmatige afstand op een van de deeglappen gelegd. Da andere deeglap wordt met een boterkwastje met wat water nat gemaakt en met de natte zijde op de andere lap gelegd. Met een deegra- dertje of vormpje worden om de hoopjes heen vierkantjes uitgestoken, waarvan de zijkanten met een vork goed worden samèngëdfukt. De lapjes moeten een paar uur drogen en.kunnen dan in kokend water met wat zout in ca, 15 mi nuten worden gaar gekookt. Ze moeten dan even uitlekken, worden op een schotel geschikt en dik met geraspte kaas besticooid opgediend en met tomatensaus gegeten. ITl'H EB. \N Een heerlijke Chinese melkdrank waarvoor* 3/4 ltr ijskoude melk, 2 eieren, 1,lepel crème da cacao, 1/2 lepel benedictine en 2 lepels brande wijn goed dooreen worden geklopt. De drank wordt in hoge glazen overgedaan en, met wat nootmuskaat bestrooid, geserreerd. QUICHE LORRAINE Een open beboterde springvorm wordt met piedeeg bekleed waarna de bodem afwisselend wordt belegd met plakken belegen kaas en ham. (Voor 1 .taart heeft men ongeveer 200 g ham en 500 g kaas nodig). De vulling wordt nu met 3 eieren, welke met 3 lepels melk' zijn losge klopt, overgoten waarna de taart in een mati£ hete oven in ca. 1 uur gaar en- mooi goudbroia wordt gebakken. EGYPTISCHE OGEN 4 eiwitten worden flink stijf geslagen en oven 4 geroosterde sneetjes brood verdeeld.' In hall midden wordt een holletje vrij gelaten. In eea matig bete oven laten opstijven. Daarna wordt een dooier in het holletje gedaan, wordt er geraspte kaas over gestrooid en wordea de sneetjes nog eens in de oven gezet tot da dooier gestold en de kaas goudbruin is. Ze wor den gegarneerd met gehakte peterselie. MAORI-SNEETJE Op geroosterd brood een halve perzik. Daarov?p een dikke kaassaus en tot slot een laag geraspt» kaas, in ds oven gegratineerd en versierd me# een geoonfljt kersje. \XAAMSE KAASSOEP 4 worteltjes, 1/2 knolselderij, 2 preien, 10O g witte kool en 2 uien worden in kleine stukje» gesneden en in een braadpan met wat boter oa spekblokjes licht gefruit. Er wordt daarna 1 ltr heldere bouillon toegevoegd, waarin de groent ea langzaam gaar worden gekookt. Van het vuur af wordt er daarna 100 g geraspte kaas doorge roerd en komen er in boter bruin gebakken stokjes witbrood en gebakte peterselie te. Melk is in - melk is vurrukkulluk rranlcwittff W Dlrecteur-Hooff Redact Admin Tplefoi Gironu Ahonnementspi maand f2,j Nog steeds h ben dan ook h< die zeer gezien zijn de mening gen schenken s mee de Engelse ten omhult. Toch is de v van de geestes; de tragiek van uitgang. In bijna alle de voor. en na. die verbonden markt. De disc openbare meni: sprekken en nt van labour en c dat premier M< Europa gewonr der meningen j ERGERNIS GR Het twijfelac de Britse ond< de Europese ta van de conserv; gedaan. De ope Engeland begir merhand te erg heid van het c< punt dat vooral stamt. Er is vrees kringen voor van de Britse Franse. Er is p harten over de generaal De C Er is angst dat Engeland tweederangsnat Fi ansen zal en Z A C Op de Oce; levendige depre; zich voortzet to en tot in Scandi hiermee trok vi storing via Scl oostzuidoosten, het eind van d aan de kust achtige windei mee werd zacl voerd. Achter een zwakke rug druk die vanda lijk iets zal c enkele opklari zaken. De kan: echter eveneens op de dag kan een nieuwe Oce baar worden. I weer iets gaa worden hogere turen verwacht medegedeeld do geldig tot heder Onbe Overwegend Z' nu en dan rej Krachtige in de (lelijk stormaeh zuidwest en west dagtemperaturer ZATERDAG Breskens Terneuzen Hansweert Walsoorden ZONDAG 1( Breskens Terneuzen Hansweert Walsoorden MAANDAG Breskens Terneuzen Hansweert Walsoorden ZON op ondt 15 8.41 16.2 16 8.42 16.2 17 8.43 16.2

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1962 | | pagina 8