Hoe denkt DE over juwelen JEUGD I 8 Warme I de klein Lach niet om DIKKE mensen VOOR HERFST en WINTER 1foot Haute couture ook in sportkleding Scherpe stijging van de kosten van levensonderhoud Voor het koude wee Voor grote kinder mo Pagina 1F, V R I| F b, P, U w Zaternag 2/ oktober 1W2 TIEN TIPS VOOR EEN BETER KOPJE KOFFIE van de week Znterdag 27 oktol \OOITGEDA< /POTTER'S0m*t JL INIA^«-^ C SCHILD? WILDE BI A> VINK :z w JUMBO Hoe zet u de koffie? WIJ zouden waarschijnlijk oen enorm getal krij gen, als wij in ons land de mensen gingen tellen, voor wie een ochtend zonder kopje koffie een ver- HET loren dag betekent. Ook is het aantal groot, voor KAN wie een gezellige avond nauw verbonden is aan één ALTIJD of meer koppen van het donkerbruine vocht, ter- ANDERS wijl er tenslotte nog talrijke gezinnen, vooral op EN het platteland, zijn voor welke de koffieketel lus- HEEL sen opstaan en naar bed gaan geen kans krijgt af VAAK te koelen. BETER.' Nu zou men gemakkelijk veronderstellen, dat bij een dergelijke zondvloed van koffie wel een alge meen recept, een vaste manier van bereiden zou zijn, volgens welke de beste en lekkerste koffie kan worden verkregen. Niets is minder waar. Vrij wel een ieder heeft zijn eigen manier van bereiden, en al zouden er een zeker aantal zijn, die schijn baar alles hetzelfde doen, dan nóg smaakt de kof fie bij mevrouw A heel anders dan die van me vrouw B. VEEL SYSTEMEN VROEGER kenden wc in Nederland eigenlijk maar drie wezen lijk verschillende methoden: de filterpot, de keteltjeskoffie en tante Betje, de tussenvorm waarbij het katoenen zakje in de ketel ging. Toen kwam de Duitse Melita filter van porcelein, waarin een filtreerpapier de uiterst fijngemalen koffie tegenhield. Vervolgens deed de perculator van twee boven elkaar geplaatste glazen kol ven zijn intrede. Men plaatste een vlam onder de met water ge vulde onderste kolf; zodra het water kookte, drukte dit zichzelf door een buis in de bovenste kolf, waarin men de koffie had ge daan. Nam men de vlam weg, dan zoog het luchtledige in de onder ste kolf de gezette koffie naar beneden, terwijl een glasfilter het koffiedik tegenhield. Een uitstekende methode, die zich echter door zijn kwetsbare apparatuur niet erg voor het huishouden leende, terwijl de aanblik van deze perculator meer aan een laboratorium deed denken dan aan een gezellige koffietafel. 3. Koop het merk koffie dat u het beste smaakt. Er zijn veel verschillen in her komst en kwaliteit, laat echter niet de prijs, maar wel de smaak beslissen. Bewaar de koffie niet te lang, maar koop verse waar. Laat de ongemalen bonen niet in de koffiemolen lig gen, doch schud ze terug in een luchtdichte bus. Maal de koffie zo kort mogelijk vóór het zetten. Als u de koffie wat pittiger wenst, doe dan de benodig de hoeveelheid bonen even in een koekepan en brand ze voor het zetten. Zorg er voor, dat het wa ter zo traag mogelijk door de koffie sijpelt, zodat dit zoveel mogelijk van het koffie-aroma opneemt. Zakt het water er te vlug doorheen, werp dan het eerste vocht weg, tot het filter wat beter verstopt is. Een mespuntje cacao in de koffiepot geeft een iets vollere smaak. Een snufje zout wordt door tal van koffiedrin kers die van hartige spij zen houden, wel op prijs gesteld. 9. In tegenstelling tot de theepot moet de koffiepot vóór het zetten grondig omgewasen en met schóón water nagespoeld zijn. Zorg er voor, dat er geen resten van zeepsop of syn thetische waspoeder in achterblijven 10. Drink koffie uit hoge, smalle koppen met niet teveel melk en ruim sui ker, als ze nog goed warm is, en bewaar het gebak tot na de laatste slok, an ders bederft u uw smaak. OP ARABISCHE MANIER MAAR wij, Nederlanders, zijn niet de enige koffiedrin kers en zeker niet de eersten. De Arabieren en later de Tur. ken zijn de grote voorgangers geweest, die de koffie over wijde gebieden hebben ver spreid. Vooral voor de Ara bieren met hun nomadische levenswijze was de koffie een dankbaar middel het vaak tamelijk kwalijke water dat zij op hun tochten aantroffen, tot een aangename drank te maken. Zij namen dan ook geen koffie met room maar heel sterke, pikzwarte koffie met veel suiker. De koffie met melk of room is een Europese vin ding. Wie in Wenen komt (en vóór het neergaan van het ijzeren gordijn ook in de an dere Oosteuropese landen) kan daar genieten van koffie, bereid op de Arabisch-Turkse manier. Men krijgt dan een metalen kannetje met een soort schoteivormige boven kant. Hierin bevindt zich de zeer fijngemalen koffie. De kelner schenkt dit kannetje vol met kokend water, waar door de koffie bruisend komt bovendrijven. Na enkele minuten roert men een en ander wat om en wacht weer even. Dan schenkt men, het kannetje aan een lange steel vasthoudend, voor zichtig het zetsel in een klein kopje, voorzichtig, over de scherpe rand van het schotel tje, om de bezonken koffie- deeltjes achter te houden. Dan gaat er wat poedersui ker in, die men er op een schoteltje bij krijgt en even tueel wat slagroom. Lekker der koffie is nauwelijks denk baar. DE CAFÉ-FILTRA IN Frankrijk en België, waar men van oudsher naast een koffiecultuur van een cichoreicultuur kan spreken, verdient het aanbeveling steeds een filter te bestellen. Men krijgt dan zo'n gezellige hoge stellage voor zich op tafel, waarmee men zich ge ruime tijd kan amuseren; steeds opletten of hij wel goed doorloopt, of er niet te veel water doorloopt, bijtijds de filter afstellen en op zijn omgekeerde deksel zetten. Kortom het koffiedrinken is een aangename tijdpas sering. ook vóór men aan het drinken toe is. Gemechaniseerde koffiezet ters vinden we hoofdzakelijk in die gezinnen, waar ze uit stekend dienst doen voor „vlug even een kopje koffie". Merkwaardig is, dat de be langstelling voor werkelijk goede koffie na de oorlog in ons land sterk is toegenomen. Waarschijnlijk onder invloed van het steeds toenemend toerisme is de koffie in de Nederlandse restaurants aan merkelijk verbeterd, wat weer, samen met het toeris me. van invloed is geweest op de koffie in de gezinnen. ESPRESSOBARS TROF men vroeger metho den voor het zetten van koffie door middel van stoom uit sluitend in Frankrijk en Ita lië, de verbeterde machines op dit gebied hebben de laat ste jaren van Italië uit, de wereld veroverd. In Nederland verrijzen de Espressokoffiebars als pad destoelen uit de grond, in Engeland zijn ze een ware rage geworden. Deze echt voortreffelijke koffie is aanleiding geweest voor een grote belangstelling voor allerlei mechanische ap paraten voor huishoudelijk gebruik. Echte fijnproevers beweren echter dat met veel goede koffie en het nodige geduld ideale koffie is te brouwen met een gewone fil terpot. Hebt u dat geduld niet, gebruik dan liever wat oploskoffie, wat ook een ech te koffie is, want in de gau wigheid gezette koffie is een edele drank, die verdient dat men er tijd en aandacht aan besteedt en die u rustig moet genieten. U wordt dan be loond met een opgewekte werklust, een levendige geest en een onvergelijkbaar ge- noegelijke sfeer. BETTY TEELING. (Nadruk verboden.) EK ZIJN GEGRONDE REDE NEN VOOR IEDER heeft in zijn familie- of kennissen kring wel een uitgesproken „dikkerd", zo'n welgedaan, goedgevuld mens, hetzij man of vrouw, die dikwijls onderwerp van spot en vrolijkheid kan zijn. Zo op het oog lijkt het alsof de persoon waarom men zich vrolijk maakt, dat grapje wel kan verdragen, ja, soms wel waardeert en zelf meelacht. Maar veelal is dat schijn en steekt het diep in de ziel toch wel dat men het onderwerp van een plagerij of spotternij is. „Lach niet om dikke mensen, vooral niet als ze nog jong zijn!'" Dit zegt dr. Hilde Bruch, psychiater aan de Columbia Universiteit in Cleveland in de Verenigde Staten. Deze psy chiater onthult verder, dat heel veel zwaar lijvige mensen en vooral abnormaal dikke kin deren aan emotionele moeilijkheden lijden en dat zij kans zouden lopen, een ernstige gees tesziekte te krijgen, wanneer zij hun dikte met een dieet zouden proberen te bestrijden, zon der dat eerst de diepste oorzaak ervan was opgespoord. Afvallen wordt, volgens dr. Bruch, overigens pas mogelijk nadat een belangrijke verbetering in de algehele aanpassing aan hel leven is bereikt. HIJ EN ZIJ Ziet u, hier zit iets in, vind ik. Iets, dat heus de moeite van een nadere beschouwing en wel licht van een correctie van onze eigen levens houding wel waard is. Immers hebben we niet allemaal min of meer de neiging om opvallend dikke mensen in het ootje te nemen? En dat niet alleen, maar we bekijken ze meestal met wat minachtend medelijden. Hebben wc niet allemaal wel eens tegen zo'n dikkerd gepreekt „Maar doe er dan ook wat aan. Eet niet zoveelJe kunt je toch zeker wel beheersen?" VERDIENDE LOON? WE waren er zeker van, dat de hele oorzaak van hun omvang eigen schuld was en gezocht moest worden in onmatige lekkerbekkerij; kortom in gebrek aan zelfbeheersing. Je hebt recht, om minachting voor zulke dingen te hebben, of er in het gunstigste geval iemand om uit te lachen. Medelijden hoef je met zulke lui in ieder geval niet te hebben. Hun dikte is hun verdiende loon. Maar als het nu eens waar is, wat deze psychiater beweert? Het is toch heus niet de eerste de beste en de goede man heeft er een behoorlijke studie van gemaakt, vóór hij tot zulke beweringen kwam. Emotionele moeilijk heden, waarvan de diepste oorzaak eerst moet worden weggenomen. Hoe meer je er over nadenkt, hoe logischer en aanvaardbaarder het wordt. Het vele eten kan een vlucht zijn voor geestelijke ontberin gen, alsof het lichaam zich schadeloos stelt voor iets wat het innerlijk wezen mist. Is het bijvoorbeeld geen bekend feit, dat kinderen die te kort komen aan belangstelling, dikwijls overmatig snoepzuchtig zijn? Hun tekort aan koestering en liefde proberen ze onbewust te compenseren door dingen, die tenminste aan de lust van het lichaam voldoening geven. TROOST EN waarom zou het dan bij volwassenen en vooral bij pubers niet net zo kunnen zijn? Het vele eten is hun een soort troost geworden, waarbij ze onbewust de knagende honger van hun geest pogen te stillen. Dit gebeurt heus niet beredeneerd. Het is een volkomen ongecontroleerde en daarom juist zo moeilijk te overwinnen reactie. Het is net zo iets als roken en drinkenhet leidt de geest tijdelijk af van wat hindert en de har monie verstoort. En als je zulke mensen dan gaat dwingen tot een dieet, zonder dal hun innerlijke moeilijkheden zijn opgelost, dan be roof je hen daarmee van wat hen er nog bo venop houdt. En je geeft er niets voor in de plaats. Ik geloof, dat dit de verklaring is voor wat dr. Bruch bedoelt, wanneer hij zegt, dat deze mensen daardoor bloot komen te staan aan ernstige geestesziekten. Laten we om te be ginnen wat voorzichtiger worden in ons oor deel ovei- en onze behandeling van mensen, die door hun lichaamsomvang onze lachlust opwekken. ELLY MARTINS. Nadruk verboden.) JADE TEGEN DE PIJN DAN hebben we de welbeken de jade. 'Jade betekent eigenlijk zijde. In de oosterse landen wordt deze si een namelijk ge bruik! als 'pijnstillend middel voor de pijnen in de zijde. Men draagt dan een gordel bezet met jade. Het is' beslist een feit dat edelstenen een bepaalde kracht uitoefenen op de mens. Dat zijn dus 2o'n beetje de be langrijkste edelstenen. Parels, bloedkoralen en barnsteen be horen eigenlijk* niet tot de edel stenen. Zij zijn afkomstig van llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllfllllllllllllllllllllilllllllllllllllllillllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll!!. Edelstenen spelen een be langrijke rol bij iedere vrouw. We willen allemaal wel in het bezit zijn van een mooie gouden ring bezet met dia manten, een broche met een grote amatist erin, een ket ting van prachtige robijnen, een armband van echt parel moer en ga zo maar voort. We zouden liefst met een miljonair of juwelier trou wen..., maar kennen we de geschiedenis der edelstenen? ..O, dat is niet zo belangrijk", hoor je dan zeggen. Het is wèl belangrijk. Als je een ketting hebt van robijnen, dan zul je toch ook wel wil len weten hoe de robijn ont staan is. En dan hoor je zeg gen, wat doet een tiener nou met een robijn of een parel? Waarom niet? Waarom mo gen tieners geen edelstenen dragen? „Hoe zouden ze daar aan moeten komen?", horen we de oudjes weer zeggen. En dat vragenRia heeft een ring van een oma gekregen die overleden is, Ellie ging emigreren en kreeg van vader en moeder een mooie arm band mee. En er zijn heel wat meisjes in 't bezit van mooie byoux. Edelstenen hebben hun bij zondere kleur te danken aan bij menging van kleine hoeveel heden cobalt-, ijzer-, chroom- of aluminiumzouten en dergelijke. Er bestaan over de 500 soorten edelstenen. Tot de kostbaarste edelstenen behoren de diamant, de robijn en de saffier. De robijn en de saffier worden gevonden in Burma, Siam, Ceylon en Cen- traal-Azië, ook wel in sommige afgelegen streken van Noord- Amerika. Ook de smaragd be hoort tot de duurst betaalde stenen. Voor een steen van 1 ka raat betaalt men 500,tot ƒ3.000,De aquamarijn is niet zo'n dure steen. Deze kosten per karaat maar 50,of iets meer. De topaas is ook niet zo'n zeld zame steen, alhoewel erg mooi. De glans en het kleurenspel bij deze edelsteen zijn zeldzaam levendig. De kleuren variëren van blauw, groen of blauwgroen. NIET IN DE ZON HET is niet aan te raden om topazen lange tijd in de zon te verticaal lopen leggen, ze verbleken dan hele- De rest van de trui heeft horizontale ribbels. Links: Een klokhoedje voor sport, waarvoor velour in aard- beikleur werd gebruikt. Er is een lichtgroene jersey hoofddoek in verwerkt, die het haar en de oren beschermt. MiddenEen mutsdas van zwart met groene jersey. - Rechts: Een namiddaghoedje van lichte tweed, afgezet met een fasanteveer. iiiiiiviiiiiiiiiiiib planten en dieren, dat is de reden. Dus jongelui, draag gerust ju welen. Je moet alleen weten wanneer en voor welke gelegen heid je deze juwelen kan en mag dragen. Als je naar de ijsbaan gaat, dan draag je vanzelf sprekend natuurlijk niet die gou den armband of die ring met diamant. Maar heb je eens een cocktailparty of een gezellig avondje naar de schouwburg, dan draag je maar gerust dat broche bezet met robijnen of die ketting met echte parels erin. De enige ring die je altijd aan moet houden is die gladde gou den ring, die mag je nooit voor een uurtje in je beursje stoppen. ANNEKE NEEFJES. (Nadruk verboden.) Hoewel fruit en groenten deze zomer en herfst door het slechte weer weken later aan de markt zijn gekomen dan gewoonlijk, zien wij nu langzamerhand toch weer de echte wintergroenten bij de groenteboer liggen. Witlof, prei en spruitjes behoren hier o.a. toe en ze zijn nu nog wel erg prijzig, maar wanneer we witlof rauw gaan gebruiken, dus tot een slaatje verwerken, kun nen we met veel minder vol staan 150 gr. per persoon is wel voldoende). Het lof wordt in fijne ringetjes gesneden en aan gemaakt met olie, azijn en krui den of slasaus. Een bijzonder smakelijk gerecht is het oranje slaatje, waarvan u het recept onder het weekmenu vindt. ZONDAG: Oranjeslaatje; lever in rode wijnsaus, sla, rijst; gember met slagroom. MAANDAGRode bietjes, run derlapjes, aardappelen; kar- nemelkpudding. DINSDAG: Andijvie, kaasomc- let, aardappelkoekjes; coupe chocoladevla met sinaasap pelpartjes. WOENSDAG: Erwtensoep me' prei. knolselderij en var kensvlees; yoghurt met ge raspte appel en noten. DONDERDAG: Roerei, gebak- Bjj velen van ons heerst ken bloemkool, aardappel- nog steeds de opvatting puree; drie in de pan. dat haute couture iets tb*" m voor sjieke uitgaanskle- VRIJDAG: Kerrysoep; zuur- ding en dergelijke. Deze kool royal, Óf gestoofde zienswijze is beslist schelvis met peterseliebotcr abuis. De scheppers van aardappelen en worteltjes, haute couture kleding bewegen zich op alle ZATERDAGStoofpot kool met terreinen van de mode. kaas, tomaten; fruit. Een van deze terreinen die momenteel bijzonder ORANJESLAATJE in trek is, is wel die van de sportkleding. SmJd 250Sr- J°nS bele^ Pucci, een van de be- kaas- 2 appels en 2 sinaasappel' roemde mode-ontwer- in klei.ne stukjes. Meng hier pers van Italië, werkend twee zéér fijn gesneden en ge in Florence, de cultuur- wassen stronkjes witlof door. Op stad, houdt zich ook be- smaak maken met een paai zig met sportkleding. lepels honing en citroensap. Het Onze illustratie toont geheel smeuïg maken met yo- een ontwerp van deze ghurt (zéér fijn gehakte noten begaafde kunstenaar. geven dit slaatje een nóg aparter Het gaat hier om een smaakje), trui vervaardigd uit or- lon, waarvan het model ZUURKOOL ROYAL wel bijzonder aantrek- ji/2 pond zuurkool, 3 pond kelijk mag worden ge- aardappelen, 250 gr. ham. 200 gr. geraspte oude kaas. mouwvorm, die wij in zuurkool in twee lepels bo- veel modellen van Pucci ter met 2 dl water in ongeveer terugvinden. Buiten dat minuten gaar smoren. zoekt Pucci zijn effect aardappelen gaar koken en ft in het spel met de brei- met melk, boter en nootmuskaat steken van deze trui. een zeer smakelijke en luchtige Het smalle voorpand puree van maken. Leg deze pu- van deze trui werd zo ree onderin een grote vuurvaste gebreid, dat de ribbels schotel en bedek deze met de evenals trouwens de ribbels in de rand onderaan de trui. zuurkool, gewikkeld in de plak" De scheiding tussen het ken ham noemd. Deze trui heeft kimonomouwen een maal"'Leg iêzë" lange tijd in de verticaal geribde voorpand en de horizontaal geribde delen is geaccen- Van bloem, boter, melk ert de zon dan heb ie kans dat de tueerd door een dikke streng, die in zadelsteek doorgeregen werd. In een geraspte kaas vervolgens een steen een prachtige mooie roze vloeiende lijn vinden we die ook langs de hals. gladde saus maken, die ovef kleur krijgt Toch zou ik dit Het is werkelijk een pracht model, fraai en stijlvol, door Pucci uitgevoerd ham-zuurkoolrolletjes geschon- maar aan kenners overlaten en in turquoise en gedragen op een lange pantalon van elastisch materiaal ken wordt, het zelf niet °aan proberen in de zelfde kleur, waardoor een fantastisch leuke combinatie ontstaat. Het geheel bedekken met P« Deze steen vindt men in Bra- Een schattig bonimutsje completeert het geheel. Dat is nu haute couture neermeel en klontjes boter en zilië Siberië. Ceylon en in Co- in de sportkleding, waardoor deze kleding op een hoger niveau komt. een vrij hete oven in ongeMf lorado. De topaas wordt met een (Nadruk verboden). Herfst w u \r. tientje per karaat betaald. De turkoois is een pracht steen en ondoorzichtig, zelfs niet doorschijnend. Ze is vrij kost baar, maar kijk uit, ze wordt ontzettend veel vervalst! De opaal is ook een mooie en bij zondere steen. Men noemt haar „de gevaarlijkste steen" die er bestaat. Waarom? Zij die in de tijd van 21 september tot en met 21 oktober geboren zijn, zijn de enige uitgezonderde mensen die deze steen mogen dragen. We hebben allemaal onze maand- stenen, maar anderen mogen die stenen ook wel dragen, behalve dus met de opaal. Draagt iemand deze steen die niet in deze ter mijn geboren is hem toch, dan zal hem ongeluk overkomen. „Bijgeloof", zeggen Wim en An- dré. Probeer het maar eens jon gen, dan kun je zien of het bij geloof is. Nee, niet terugtrekken, bewijs het dan maar 1 Heb je een opaal in je bezit, houdt hem dan eens tegen het licht, in de steen zal je dan de een of andere fi guur zien. Ik heb er bijvoorbeeld een (tussen twee haakjes mijn geboortedatum is 11 oktober) waar een tulp in afgebeeld staat. De stenen bezitten de kleuren van petroleum op water. 30 minuten een croquant kort''' ELLY MARTINS, geven. iii!iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiI!IIiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!IIiiiiiiiii!I||||||||!I 'iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiitiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinmiMiuiiiiiiiiiiiM^' Het landelijk prijsindexcijfer van het levensonderhoud voor gezinnen van hand- en hoofdar beiders, zoals het maandelijks door het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt samengesteld op basis 1951 100, vertoonde van medio augustus tot medio september 1962 een stijging met 2 punten. Het indexcijfer inclu sief A. O. W./A. W. W. steeg van 129 tot 131 en het indexcijfer exclusief A. O, W./A. W, W. van 125 tot 127. In de sector voeding, waarvoor het indexcijfer daalde van 133 tot 132, werd een prijsstijging gere gistreerd voor brood en andere meelprodukten, alsmede voor eieren. Het indexcijfer voor aard appelen en vooral dat voor groenten gaf een daling te zien, terwijl het indexcijfer voor fruit een kleine stijging vertoonde. Ter bepaling van de Tnvloe" van de huurverhoging per 1 sep tember 1962 vond medio septem ber een huurenquête plaats. De hierbij geregistreerde huurstij- ging had tot gevolg dat het in dexcijfer voor huur opliep van 184 tot 198. Daar op het moment van de enquête' de huur in een aantal gevallen nog niet defini tief bekend was, draagt dit per centage nog een voorlopig karak ter. Binnen de sector woning werd voorts een prijsstijging voor vaste brandstoffen waarge nomen, die mede valt toe te schrijven aan de overgang van zomer- en winterprijzenook voor bloemen gaf het indexcijfer een stijging te zien. Voor het onderdeel kleding steeg het indexcijfer van 85 me dio augustus tot 89 medio sep tember. Deze stijging is voor namelijk een gevolg van de i°* merkleding op de winterkledinJ- De winterkleding is nanieW1* ten opzichte van het basis Jas 1951 minder sterk in prijs Is* daald dan de zomerkleding. Hf* indexcijfer voor kleding bedroes in de vergelijkbare maand sep* tember 1961 88. (Adv) MENTHOLPfLUTS TcjJcn hoest en Keelpij" Uitwerking frappan -—l C/c cr. K C_ O C/3 H- U cr. IS hie: U, lek' En tev: wat een kleine greep uit de gentleroy broekje nylon jackjes Leuke jasjes met en zi ..hazewind" parka voering en los ritsbare MlllliliiillllllilllMH MEUWSTRAAT 32-34

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1962 | | pagina 14