Hoe denkt DE
over juwelen
JEUGD
I 8
Warme I
de klein
Lach niet om DIKKE mensen
VOOR HERFST en WINTER
1foot
Haute couture ook in sportkleding
Scherpe stijging van de kosten van
levensonderhoud
Voor het
koude wee
Voor grote
kinder mo
Pagina
1F, V R I| F b, P, U w
Zaternag 2/ oktober 1W2
TIEN
TIPS
VOOR
EEN
BETER
KOPJE
KOFFIE
van de week
Znterdag 27 oktol
\OOITGEDA<
/POTTER'S0m*t
JL INIA^«-^
C
SCHILD?
WILDE BI
A>
VINK
:z
w
JUMBO
Hoe zet u de koffie?
WIJ zouden waarschijnlijk oen enorm getal krij
gen, als wij in ons land de mensen gingen tellen,
voor wie een ochtend zonder kopje koffie een ver-
HET loren dag betekent. Ook is het aantal groot, voor
KAN wie een gezellige avond nauw verbonden is aan één
ALTIJD of meer koppen van het donkerbruine vocht, ter-
ANDERS wijl er tenslotte nog talrijke gezinnen, vooral op
EN het platteland, zijn voor welke de koffieketel lus-
HEEL sen opstaan en naar bed gaan geen kans krijgt af
VAAK te koelen.
BETER.' Nu zou men gemakkelijk veronderstellen, dat bij
een dergelijke zondvloed van koffie wel een alge
meen recept, een vaste manier van bereiden zou
zijn, volgens welke de beste en lekkerste koffie
kan worden verkregen. Niets is minder waar. Vrij
wel een ieder heeft zijn eigen manier van bereiden,
en al zouden er een zeker aantal zijn, die schijn
baar alles hetzelfde doen, dan nóg smaakt de kof
fie bij mevrouw A heel anders dan die van me
vrouw B.
VEEL SYSTEMEN
VROEGER kenden wc in Nederland eigenlijk maar drie wezen
lijk verschillende methoden: de filterpot, de keteltjeskoffie en
tante Betje, de tussenvorm waarbij het katoenen zakje in de ketel
ging. Toen kwam de Duitse Melita filter van porcelein, waarin een
filtreerpapier de uiterst fijngemalen koffie tegenhield. Vervolgens
deed de perculator van twee boven elkaar geplaatste glazen kol
ven zijn intrede. Men plaatste een vlam onder de met water ge
vulde onderste kolf; zodra het water kookte, drukte dit zichzelf
door een buis in de bovenste kolf, waarin men de koffie had ge
daan. Nam men de vlam weg, dan zoog het luchtledige in de onder
ste kolf de gezette koffie naar beneden, terwijl een glasfilter het
koffiedik tegenhield.
Een uitstekende methode, die zich echter door zijn kwetsbare
apparatuur niet erg voor het huishouden leende, terwijl de aanblik
van deze perculator meer aan een laboratorium deed denken dan
aan een gezellige koffietafel.
3.
Koop het merk koffie dat
u het beste smaakt. Er zijn
veel verschillen in her
komst en kwaliteit, laat
echter niet de prijs, maar
wel de smaak beslissen.
Bewaar de koffie niet te
lang, maar koop verse
waar.
Laat de ongemalen bonen
niet in de koffiemolen lig
gen, doch schud ze terug
in een luchtdichte bus.
Maal de koffie zo kort
mogelijk vóór het zetten.
Als u de koffie wat pittiger
wenst, doe dan de benodig
de hoeveelheid bonen even
in een koekepan en brand
ze voor het zetten.
Zorg er voor, dat het wa
ter zo traag mogelijk door
de koffie sijpelt, zodat dit
zoveel mogelijk van het
koffie-aroma opneemt.
Zakt het water er te vlug
doorheen, werp dan het
eerste vocht weg, tot het
filter wat beter verstopt is.
Een mespuntje cacao in de
koffiepot geeft een iets
vollere smaak.
Een snufje zout wordt
door tal van koffiedrin
kers die van hartige spij
zen houden, wel op prijs
gesteld.
9. In tegenstelling tot de
theepot moet de koffiepot
vóór het zetten grondig
omgewasen en met schóón
water nagespoeld zijn.
Zorg er voor, dat er geen
resten van zeepsop of syn
thetische waspoeder in
achterblijven
10. Drink koffie uit hoge,
smalle koppen met niet
teveel melk en ruim sui
ker, als ze nog goed warm
is, en bewaar het gebak
tot na de laatste slok, an
ders bederft u uw smaak.
OP ARABISCHE
MANIER
MAAR wij, Nederlanders,
zijn niet de enige koffiedrin
kers en zeker niet de eersten.
De Arabieren en later de Tur.
ken zijn de grote voorgangers
geweest, die de koffie over
wijde gebieden hebben ver
spreid. Vooral voor de Ara
bieren met hun nomadische
levenswijze was de koffie een
dankbaar middel het vaak
tamelijk kwalijke water dat
zij op hun tochten aantroffen,
tot een aangename drank te
maken. Zij namen dan ook
geen koffie met room maar
heel sterke, pikzwarte koffie
met veel suiker.
De koffie met melk of
room is een Europese vin
ding. Wie in Wenen komt (en
vóór het neergaan van het
ijzeren gordijn ook in de an
dere Oosteuropese landen)
kan daar genieten van koffie,
bereid op de Arabisch-Turkse
manier. Men krijgt dan een
metalen kannetje met een
soort schoteivormige boven
kant. Hierin bevindt zich de
zeer fijngemalen koffie. De
kelner schenkt dit kannetje
vol met kokend water, waar
door de koffie bruisend komt
bovendrijven.
Na enkele minuten roert
men een en ander wat om en
wacht weer even. Dan schenkt
men, het kannetje aan een
lange steel vasthoudend, voor
zichtig het zetsel in een klein
kopje, voorzichtig, over de
scherpe rand van het schotel
tje, om de bezonken koffie-
deeltjes achter te houden.
Dan gaat er wat poedersui
ker in, die men er op een
schoteltje bij krijgt en even
tueel wat slagroom. Lekker
der koffie is nauwelijks denk
baar.
DE CAFÉ-FILTRA
IN Frankrijk en België,
waar men van oudsher naast
een koffiecultuur van een
cichoreicultuur kan spreken,
verdient het aanbeveling
steeds een filter te bestellen.
Men krijgt dan zo'n gezellige
hoge stellage voor zich op
tafel, waarmee men zich ge
ruime tijd kan amuseren;
steeds opletten of hij wel
goed doorloopt, of er niet te
veel water doorloopt, bijtijds
de filter afstellen en op zijn
omgekeerde deksel zetten.
Kortom het koffiedrinken
is een aangename tijdpas
sering. ook vóór men aan het
drinken toe is.
Gemechaniseerde koffiezet
ters vinden we hoofdzakelijk
in die gezinnen, waar ze uit
stekend dienst doen voor
„vlug even een kopje koffie".
Merkwaardig is, dat de be
langstelling voor werkelijk
goede koffie na de oorlog in
ons land sterk is toegenomen.
Waarschijnlijk onder invloed
van het steeds toenemend
toerisme is de koffie in de
Nederlandse restaurants aan
merkelijk verbeterd, wat
weer, samen met het toeris
me. van invloed is geweest op
de koffie in de gezinnen.
ESPRESSOBARS
TROF men vroeger metho
den voor het zetten van koffie
door middel van stoom uit
sluitend in Frankrijk en Ita
lië, de verbeterde machines
op dit gebied hebben de laat
ste jaren van Italië uit, de
wereld veroverd.
In Nederland verrijzen de
Espressokoffiebars als pad
destoelen uit de grond, in
Engeland zijn ze een ware
rage geworden.
Deze echt voortreffelijke
koffie is aanleiding geweest
voor een grote belangstelling
voor allerlei mechanische ap
paraten voor huishoudelijk
gebruik. Echte fijnproevers
beweren echter dat met veel
goede koffie en het nodige
geduld ideale koffie is te
brouwen met een gewone fil
terpot. Hebt u dat geduld
niet, gebruik dan liever wat
oploskoffie, wat ook een ech
te koffie is, want in de gau
wigheid gezette koffie is een
edele drank, die verdient dat
men er tijd en aandacht aan
besteedt en die u rustig moet
genieten. U wordt dan be
loond met een opgewekte
werklust, een levendige geest
en een onvergelijkbaar ge-
noegelijke sfeer.
BETTY TEELING.
(Nadruk verboden.)
EK ZIJN GEGRONDE REDE NEN VOOR
IEDER heeft in zijn familie- of kennissen
kring wel een uitgesproken „dikkerd", zo'n
welgedaan, goedgevuld mens, hetzij man of
vrouw, die dikwijls onderwerp van spot en
vrolijkheid kan zijn. Zo op het oog lijkt het
alsof de persoon waarom men zich vrolijk
maakt, dat grapje wel kan verdragen, ja, soms
wel waardeert en zelf meelacht. Maar veelal
is dat schijn en steekt het diep in de ziel toch
wel dat men het onderwerp van een plagerij
of spotternij is.
„Lach niet om dikke mensen, vooral niet als
ze nog jong zijn!'" Dit zegt dr. Hilde Bruch,
psychiater aan de Columbia Universiteit in
Cleveland in de Verenigde Staten. Deze psy
chiater onthult verder, dat heel veel zwaar
lijvige mensen en vooral abnormaal dikke kin
deren aan emotionele moeilijkheden lijden en
dat zij kans zouden lopen, een ernstige gees
tesziekte te krijgen, wanneer zij hun dikte met
een dieet zouden proberen te bestrijden, zon
der dat eerst de diepste oorzaak ervan was
opgespoord. Afvallen wordt, volgens dr. Bruch,
overigens pas mogelijk nadat een belangrijke
verbetering in de algehele aanpassing aan hel
leven is bereikt.
HIJ EN ZIJ
Ziet u, hier zit iets in, vind ik. Iets, dat heus
de moeite van een nadere beschouwing en wel
licht van een correctie van onze eigen levens
houding wel waard is. Immers hebben we niet
allemaal min of meer de neiging om opvallend
dikke mensen in het ootje te nemen? En dat
niet alleen, maar we bekijken ze meestal met
wat minachtend medelijden. Hebben wc niet
allemaal wel eens tegen zo'n dikkerd gepreekt
„Maar doe er dan ook wat aan. Eet niet
zoveelJe kunt je toch zeker wel beheersen?"
VERDIENDE LOON?
WE waren er zeker van, dat de hele oorzaak
van hun omvang eigen schuld was en gezocht
moest worden in onmatige lekkerbekkerij;
kortom in gebrek aan zelfbeheersing. Je hebt
recht, om minachting voor zulke dingen te
hebben, of er in het gunstigste geval iemand
om uit te lachen. Medelijden hoef je met zulke
lui in ieder geval niet te hebben. Hun dikte is
hun verdiende loon.
Maar als het nu eens waar is, wat deze
psychiater beweert? Het is toch heus niet de
eerste de beste en de goede man heeft er een
behoorlijke studie van gemaakt, vóór hij tot
zulke beweringen kwam. Emotionele moeilijk
heden, waarvan de diepste oorzaak eerst moet
worden weggenomen.
Hoe meer je er over nadenkt, hoe logischer
en aanvaardbaarder het wordt. Het vele eten
kan een vlucht zijn voor geestelijke ontberin
gen, alsof het lichaam zich schadeloos stelt
voor iets wat het innerlijk wezen mist. Is het
bijvoorbeeld geen bekend feit, dat kinderen die
te kort komen aan belangstelling, dikwijls
overmatig snoepzuchtig zijn? Hun tekort aan
koestering en liefde proberen ze onbewust te
compenseren door dingen, die tenminste aan
de lust van het lichaam voldoening geven.
TROOST
EN waarom zou het dan bij volwassenen en
vooral bij pubers niet net zo kunnen zijn? Het
vele eten is hun een soort troost geworden,
waarbij ze onbewust de knagende honger van
hun geest pogen te stillen.
Dit gebeurt heus niet beredeneerd. Het is
een volkomen ongecontroleerde en daarom
juist zo moeilijk te overwinnen reactie. Het is
net zo iets als roken en drinkenhet leidt de
geest tijdelijk af van wat hindert en de har
monie verstoort. En als je zulke mensen dan
gaat dwingen tot een dieet, zonder dal hun
innerlijke moeilijkheden zijn opgelost, dan be
roof je hen daarmee van wat hen er nog bo
venop houdt. En je geeft er niets voor in de
plaats.
Ik geloof, dat dit de verklaring is voor wat
dr. Bruch bedoelt, wanneer hij zegt, dat deze
mensen daardoor bloot komen te staan aan
ernstige geestesziekten. Laten we om te be
ginnen wat voorzichtiger worden in ons oor
deel ovei- en onze behandeling van mensen,
die door hun lichaamsomvang onze lachlust
opwekken.
ELLY MARTINS.
Nadruk verboden.)
JADE TEGEN DE PIJN
DAN hebben we de welbeken
de jade. 'Jade betekent eigenlijk
zijde. In de oosterse landen
wordt deze si een namelijk ge
bruik! als 'pijnstillend middel
voor de pijnen in de zijde. Men
draagt dan een gordel bezet met
jade. Het is' beslist een feit dat
edelstenen een bepaalde kracht
uitoefenen op de mens.
Dat zijn dus 2o'n beetje de be
langrijkste edelstenen. Parels,
bloedkoralen en barnsteen be
horen eigenlijk* niet tot de edel
stenen. Zij zijn afkomstig van
llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllfllllllllllllllllllllilllllllllllllllllillllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll!!.
Edelstenen spelen een be
langrijke rol bij iedere vrouw.
We willen allemaal wel in
het bezit zijn van een mooie
gouden ring bezet met dia
manten, een broche met een
grote amatist erin, een ket
ting van prachtige robijnen,
een armband van echt parel
moer en ga zo maar voort.
We zouden liefst met een
miljonair of juwelier trou
wen..., maar kennen we de
geschiedenis der edelstenen?
..O, dat is niet zo belangrijk",
hoor je dan zeggen. Het is
wèl belangrijk. Als je een
ketting hebt van robijnen,
dan zul je toch ook wel wil
len weten hoe de robijn ont
staan is. En dan hoor je zeg
gen, wat doet een tiener nou
met een robijn of een parel?
Waarom niet? Waarom mo
gen tieners geen edelstenen
dragen? „Hoe zouden ze daar
aan moeten komen?", horen
we de oudjes weer zeggen. En
dat vragenRia heeft een
ring van een oma gekregen
die overleden is, Ellie ging
emigreren en kreeg van vader
en moeder een mooie arm
band mee. En er zijn heel wat
meisjes in 't bezit van mooie
byoux.
Edelstenen hebben hun bij
zondere kleur te danken aan bij
menging van kleine hoeveel
heden cobalt-, ijzer-, chroom- of
aluminiumzouten en dergelijke.
Er bestaan over de 500 soorten
edelstenen. Tot de kostbaarste
edelstenen behoren de diamant,
de robijn en de saffier. De robijn
en de saffier worden gevonden
in Burma, Siam, Ceylon en Cen-
traal-Azië, ook wel in sommige
afgelegen streken van Noord-
Amerika. Ook de smaragd be
hoort tot de duurst betaalde
stenen. Voor een steen van 1 ka
raat betaalt men 500,tot
ƒ3.000,De aquamarijn is niet
zo'n dure steen. Deze kosten per
karaat maar 50,of iets meer.
De topaas is ook niet zo'n zeld
zame steen, alhoewel erg mooi.
De glans en het kleurenspel bij
deze edelsteen zijn zeldzaam
levendig. De kleuren variëren
van blauw, groen of blauwgroen.
NIET IN DE ZON
HET is niet aan te raden om
topazen lange tijd in de zon te verticaal lopen
leggen, ze verbleken dan hele- De rest van de trui heeft horizontale ribbels.
Links: Een klokhoedje voor
sport, waarvoor velour in aard-
beikleur werd gebruikt. Er is
een lichtgroene jersey hoofddoek
in verwerkt, die het haar en de
oren beschermt.
MiddenEen mutsdas van
zwart met groene jersey.
- Rechts: Een namiddaghoedje
van lichte tweed, afgezet met
een fasanteveer.
iiiiiiviiiiiiiiiiiib
planten en dieren, dat is de
reden.
Dus jongelui, draag gerust ju
welen. Je moet alleen weten
wanneer en voor welke gelegen
heid je deze juwelen kan en mag
dragen. Als je naar de ijsbaan
gaat, dan draag je vanzelf
sprekend natuurlijk niet die gou
den armband of die ring met
diamant. Maar heb je eens een
cocktailparty of een gezellig
avondje naar de schouwburg,
dan draag je maar gerust dat
broche bezet met robijnen of die
ketting met echte parels erin.
De enige ring die je altijd aan
moet houden is die gladde gou
den ring, die mag je nooit voor
een uurtje in je beursje stoppen.
ANNEKE NEEFJES.
(Nadruk verboden.)
Hoewel fruit en groenten deze
zomer en herfst door het slechte
weer weken later aan de markt
zijn gekomen dan gewoonlijk,
zien wij nu langzamerhand toch
weer de echte wintergroenten bij
de groenteboer liggen. Witlof,
prei en spruitjes behoren hier
o.a. toe en ze zijn nu nog wel
erg prijzig, maar wanneer we
witlof rauw gaan gebruiken, dus
tot een slaatje verwerken, kun
nen we met veel minder vol
staan 150 gr. per persoon is wel
voldoende). Het lof wordt in
fijne ringetjes gesneden en aan
gemaakt met olie, azijn en krui
den of slasaus. Een bijzonder
smakelijk gerecht is het oranje
slaatje, waarvan u het recept
onder het weekmenu vindt.
ZONDAG: Oranjeslaatje; lever
in rode wijnsaus, sla, rijst;
gember met slagroom.
MAANDAGRode bietjes, run
derlapjes, aardappelen; kar-
nemelkpudding.
DINSDAG: Andijvie, kaasomc-
let, aardappelkoekjes; coupe
chocoladevla met sinaasap
pelpartjes.
WOENSDAG: Erwtensoep me'
prei. knolselderij en var
kensvlees; yoghurt met ge
raspte appel en noten.
DONDERDAG: Roerei, gebak-
Bjj velen van ons heerst ken bloemkool, aardappel-
nog steeds de opvatting puree; drie in de pan.
dat haute couture iets tb*" m
voor sjieke uitgaanskle- VRIJDAG: Kerrysoep; zuur-
ding en dergelijke. Deze kool royal, Óf gestoofde
zienswijze is beslist schelvis met peterseliebotcr
abuis. De scheppers van aardappelen en worteltjes,
haute couture kleding
bewegen zich op alle ZATERDAGStoofpot kool met
terreinen van de mode. kaas, tomaten; fruit.
Een van deze terreinen
die momenteel bijzonder ORANJESLAATJE
in trek is, is wel die van
de sportkleding. SmJd 250Sr- J°nS bele^
Pucci, een van de be- kaas- 2 appels en 2 sinaasappel'
roemde mode-ontwer- in klei.ne stukjes. Meng hier
pers van Italië, werkend twee zéér fijn gesneden en ge
in Florence, de cultuur- wassen stronkjes witlof door. Op
stad, houdt zich ook be- smaak maken met een paai
zig met sportkleding. lepels honing en citroensap. Het
Onze illustratie toont geheel smeuïg maken met yo-
een ontwerp van deze ghurt (zéér fijn gehakte noten
begaafde kunstenaar. geven dit slaatje een nóg aparter
Het gaat hier om een smaakje),
trui vervaardigd uit or-
lon, waarvan het model ZUURKOOL ROYAL
wel bijzonder aantrek- ji/2 pond zuurkool, 3 pond
kelijk mag worden ge- aardappelen, 250 gr. ham.
200 gr. geraspte oude kaas.
mouwvorm, die wij in zuurkool in twee lepels bo-
veel modellen van Pucci ter met 2 dl water in ongeveer
terugvinden. Buiten dat minuten gaar smoren.
zoekt Pucci zijn effect aardappelen gaar koken en ft
in het spel met de brei- met melk, boter en nootmuskaat
steken van deze trui. een zeer smakelijke en luchtige
Het smalle voorpand puree van maken. Leg deze pu-
van deze trui werd zo ree onderin een grote vuurvaste
gebreid, dat de ribbels schotel en bedek deze met de
evenals trouwens de ribbels in de rand onderaan de trui. zuurkool, gewikkeld in de plak"
De scheiding tussen het ken ham
noemd. Deze trui heeft
kimonomouwen een
maal"'Leg iêzë" lange tijd in de verticaal geribde voorpand en de horizontaal geribde delen is geaccen- Van bloem, boter, melk ert de
zon dan heb ie kans dat de tueerd door een dikke streng, die in zadelsteek doorgeregen werd. In een geraspte kaas vervolgens een
steen een prachtige mooie roze vloeiende lijn vinden we die ook langs de hals. gladde saus maken, die ovef
kleur krijgt Toch zou ik dit Het is werkelijk een pracht model, fraai en stijlvol, door Pucci uitgevoerd ham-zuurkoolrolletjes geschon-
maar aan kenners overlaten en in turquoise en gedragen op een lange pantalon van elastisch materiaal ken wordt,
het zelf niet °aan proberen in de zelfde kleur, waardoor een fantastisch leuke combinatie ontstaat. Het geheel bedekken met P«
Deze steen vindt men in Bra- Een schattig bonimutsje completeert het geheel. Dat is nu haute couture neermeel en klontjes boter en
zilië Siberië. Ceylon en in Co- in de sportkleding, waardoor deze kleding op een hoger niveau komt. een vrij hete oven in ongeMf
lorado. De topaas wordt met een (Nadruk verboden).
Herfst
w
u
\r.
tientje per karaat betaald.
De turkoois is een pracht
steen en ondoorzichtig, zelfs niet
doorschijnend. Ze is vrij kost
baar, maar kijk uit, ze wordt
ontzettend veel vervalst! De
opaal is ook een mooie en bij
zondere steen. Men noemt haar
„de gevaarlijkste steen" die er
bestaat. Waarom? Zij die in de
tijd van 21 september tot en met
21 oktober geboren zijn, zijn de
enige uitgezonderde mensen die
deze steen mogen dragen. We
hebben allemaal onze maand-
stenen, maar anderen mogen die
stenen ook wel dragen, behalve
dus met de opaal. Draagt iemand
deze steen die niet in deze ter
mijn geboren is hem toch, dan
zal hem ongeluk overkomen.
„Bijgeloof", zeggen Wim en An-
dré. Probeer het maar eens jon
gen, dan kun je zien of het bij
geloof is. Nee, niet terugtrekken,
bewijs het dan maar 1 Heb je een
opaal in je bezit, houdt hem dan
eens tegen het licht, in de steen
zal je dan de een of andere fi
guur zien. Ik heb er bijvoorbeeld
een (tussen twee haakjes mijn
geboortedatum is 11 oktober)
waar een tulp in afgebeeld staat.
De stenen bezitten de kleuren
van petroleum op water.
30 minuten een croquant kort'''
ELLY MARTINS, geven.
iii!iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiI!IIiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!IIiiiiiiiii!I||||||||!I 'iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiitiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinmiMiuiiiiiiiiiiiM^'
Het landelijk prijsindexcijfer
van het levensonderhoud voor
gezinnen van hand- en hoofdar
beiders, zoals het maandelijks
door het Centraal Bureau voor
de Statistiek wordt samengesteld
op basis 1951 100, vertoonde
van medio augustus tot medio
september 1962 een stijging met
2 punten. Het indexcijfer inclu
sief A. O. W./A. W. W. steeg van
129 tot 131 en het indexcijfer
exclusief A. O, W./A. W, W. van
125 tot 127.
In de sector voeding, waarvoor
het indexcijfer daalde van 133 tot
132, werd een prijsstijging gere
gistreerd voor brood en andere
meelprodukten, alsmede voor
eieren. Het indexcijfer voor aard
appelen en vooral dat voor
groenten gaf een daling te zien,
terwijl het indexcijfer voor fruit
een kleine stijging vertoonde.
Ter bepaling van de Tnvloe"
van de huurverhoging per 1 sep
tember 1962 vond medio septem
ber een huurenquête plaats. De
hierbij geregistreerde huurstij-
ging had tot gevolg dat het in
dexcijfer voor huur opliep van
184 tot 198. Daar op het moment
van de enquête' de huur in een
aantal gevallen nog niet defini
tief bekend was, draagt dit per
centage nog een voorlopig karak
ter. Binnen de sector woning
werd voorts een prijsstijging
voor vaste brandstoffen waarge
nomen, die mede valt toe te
schrijven aan de overgang van
zomer- en winterprijzenook
voor bloemen gaf het indexcijfer
een stijging te zien.
Voor het onderdeel kleding
steeg het indexcijfer van 85 me
dio augustus tot 89 medio sep
tember. Deze stijging is voor
namelijk een gevolg van de i°*
merkleding op de winterkledinJ-
De winterkleding is nanieW1*
ten opzichte van het basis Jas
1951 minder sterk in prijs Is*
daald dan de zomerkleding. Hf*
indexcijfer voor kleding bedroes
in de vergelijkbare maand sep*
tember 1961 88.
(Adv)
MENTHOLPfLUTS
TcjJcn hoest en Keelpij"
Uitwerking frappan -—l
C/c
cr.
K
C_
O
C/3
H-
U
cr.
IS
hie:
U,
lek'
En
tev:
wat
een kleine greep uit de
gentleroy broekje
nylon jackjes
Leuke jasjes met en zi
..hazewind" parka
voering en los ritsbare
MlllliliiillllllilllMH
MEUWSTRAAT 32-34