De voeding tussen 11 en 20
foot ét jwuw
Een heerlijk, sportief vestje
MODERN EN
GEZONDER STRIJKEN
r
BUISMAN
f Pagina 10
VOOR KOFFIE
ZOALS BIJ MOEDER THUIS
DE VRIJE ZEEUW
Zaterdag 20 oktober 1962
VER R S SEN DE RE LANGS T EL LING
VOOR MODERN PORCELE1N
Midden in Hamburg, daar waar onlangs nog
een zeer bekend eafé stond, heeft de Westduitse
porceleinfabriek Rosenthal een dezer dagen oen
„Sludio-Haus" geopend. Het is het elfde van
deze soort in de grote steden van het bonds-
gebied en West-Europa; er bestaan plannen om
„Studio-Fauser" te laten verrijzen in Miinchen,
Keulen en Parijs
In de architectonisch zeer aantrekkelijke
showrooms en verkoopruimten wordt de be
zoeker uitsluitend de zogenaamde „Studio-lijn"
van de Rosenthalcollectie gepresenteerd, die
door internationale kunstenaars ontworpen
wordt: moderne, bij onze tijd passende, functio
nele gebruiksvoorwerpen en geschenkartikelen
van porcelein, glas, keramiek, zilver, hout en
leer. Met deze uitgezochte producten wil men
iets doen tegen de koelheid, de imitatie en de
nuchterheid van de moderne vormgeving. Dat
er ook bij deze .Studio-lijn" vele dingen zullen
verdwijnen, is maar al te duidelijk. De stijl van
onze tijd bevindt zich nog in een ontwikkelings
stadium en slechts het beste heeft een kans
zich in de toekomst te handhaven.
Achter het streven, goede, verantwoorde vor
men te tonen en tevens adviseur te zijn voor
een grote groep van kopers, die een keuze
moeten maken uit het in zijn menigvuldigheid
verwarrende aanbod van gebruiksgoederen,
staat een idee. die is toe te juichen. Beroemde
internationale ontwerptekenaars en deskundige
critici zijn bij de verwezenlijking behulpzaam,
doordat zij de „Studio-Hauser" bij het uitkiezen
van hun collecties adviseren.
Behalve eigen produkten verkopen de „Studio-
Hauser" producten van Duitse en Europese
producenten, die streven naar
een goede vormgeving. En het
publiek toont zich dankbaar
voor het feil. dat het op aan
schouwelijke wijze in contact ge
bracht en vertrouwd gemaakt
wordt met de artistieke schep
pingen van de industrie en het
werk van internationaal erken
de vormgevers, hetgeen niet al
leen blijkt uit de zeer hoge aan
tallen bezoekers, maar ook uit
de omzetcijfers. Het aandeel van
de Studio-lijn in de afzet van de
Rosenthal-produetie in Duits*
land is in 1961 van 60 op onge
veer 70 procent gestegen, on
danks dat zij uitsluitend „iets
moderns" brengt, d.w.z. produc
ten, behorende bij onze tijd,
waarbij volledig afstand gedaan
wordt van historische vormen
en decoraties.
SIGRID v. VOSS.
Uit een spel van tegenstel
lingen ontstond een thee-,
ontbijt- en tafelservies, dat
dit jaar op de jaarbeurs in
Hannover reeds veel aan
dacht trok. Wit en zwart
porcelein, alsmede sterling-
zilver en Finse sets zijn zo
danig gecombineerd, dat de
algehele indruk een feest
voor het oog is. Met de grote
onderborden uit zwart por
celein herleeft een oude
tafelgewoonte: het wisselen
van de borden op een gelijk
blijvende ondergrond.
De ontwikkeling van de opgroeiende jeugd tussen 10
en 20 jaar stelt hoge eisen aan de voeding. De behoefte
niet alleen aan eiwitten, mineralen en vitamines, maar
ook aan vetten en koolhydraten is zeer hoog. Wat het
meisje en de jonge vrouw betreft wordt de behoefte
slechts overtroffen door die gedurende het laatste tri
mester van de zwangerschap en tijdens de lactatie. Wat
de jonge man tussen 13 en 20 jaar betreft, is de behoefte
hoger dan ooit tevoren of daarna, wanneer hij met zit
tende, matig zware of zware arbeid zijn dagen zal slijten
en geen uitzonderlijk zware sporttraining heeft.
De verhoogde behoefte is gevolg van de sterke lengte
en gewichtsvermeerdering, andere inwendige verande
ringen (w.o. vermeerderde hormoonproduktie), psychi
sche veranderingen en niet in het minst grote lichame
lijke uitwendige activiteit.
UICHAMELMKK
ONTWIKKELING
Kenmerkend voor deze tweede
groeiperiode is, dat er indivi
dueel zeer grote verschillen zijn
in het tempo, waarin de ontwik
keling van kind tot volwassene
zich voltrekt en het tijdstip,
waarop de maximum groei valt.
Bij het ene meisje van 13 jaar
kan de menarche nog niet zijn
opgetreden, terwijl het andere
13-jarige al echt een klein vrouw
tje is. Al is het voor jongens en
meisjes, die zich pas laat ont
wikkelen, vervelend zichzelf met
de anderen te vergelijken, reden
tot ongerustheid zal er gewoon
lijk niet zijn. Het is trouwens de
vraag of een vroege ontwikke
ling beter is dan een late. De
voedingsbehoefte van de jonge
mens hangt meer af van zijn
biologische ontwikkeling dan
van zijn kalenderieeftijd om
gekeerd wordt de ontwikkeling
door de gebruikte voeding beïn
vloed. Is het tempo niet bij ieder
gelijk, het verloop van de ont
wikkeling is steeds hetzelfde.
Allereerst komt de versnelde
lengtegroei (in ons land ligt het
hoogtepunt bij de meisjes tussen
het 11e en het 13e jaar, bij de
jongens tussen het 12e en het
13e jaar), daarna vermindert de
groei en de hoogte en treedt de
gewichtsvermeerdering op de
KOUSENAUTOMATEN
Dit jaar wordt op 10 stations in
ons land een proef genomen
met kousenautomaten. In een
assortiment van 24 soorten
kunnen wij voor 1,95 een
paar wandel- of kristalkousen
krijgen. De damesservice be
doeld als „Eerste hulp bij on
gelukken" is een superverzor
ging. De kousen worden in 2
maten, met en zonder naad en
in 6 verschillende tinten dooi
de automaat geleverd. Ieder
paar is netjes in een doosje
verpakt. Twee harde guldens
in de automaat en je krijgt
een doosje kousen met een
stuiver terug. Wat een service!
voorgrond; niet een kwestie
van vetafzetting het vetgehal
te wordt zelfs minder maar
van een vermeerdering van
spiermassa; bij de jongens onge
veer een verdubbeling, samen
gaande met toenemende 'spier
kracht.
Vele jonge mensen zullen het
niet graag horen, maar vóór hun
17e a 19e jaar zijn zij echt nog
niet volwassen.
De lengtetoename is bij meis
jes en jongens resp. 15 en 30
cm; niet zelden 8 a 10 resp. 10 a
(Adv.)
Een raad van wijze moeders aan haar
dochters: doe een schepje BUISMAN
op ieder zetsel koffie. Dat verfijnt de
smaak, dat verhoogt de gezelligheid.
En welke man is daar niet gevoelig voor?
""Uwlcofhebusb^
HOE U UW KOFFIE OOK
ZET... MET BUISMAN
SMAAKT ZE BETER!
(OOK POEDERKOFFIE)
12 cm per jaar, gemiddeld ech
ter 4 a 5 cm per jaar. De ge-
wichtstoename is gemiddeld 1 kg
per cm lengtegroei bij het jon
gere kind kg per emi. Pas na
de versnelde groei van het onder
lichaam komt die van de romp
en de inwendige organen. Deze
houdt o.m. in een verdubbeling
van het gewicht van het hart.
bijna een verdubbeling van het
volume. Dit betekent dat por
hartslag een grotere hoeveelheid
bloed ien zuurstof) in de circu
latie voortgestuwd kan worden.
Het prestatievermogen is onge
veer verdubbeld. Dc basale stof
wisseling per cm- lichaamsop
pervlak daall i het rr benodigd
voor groei daalt van 10 a 15
tot 2'» a 4), het hemoglobinege-
halte stijgt langzaam, de hor
moonproduktie is sterk vergroot.
Sommigen menen, dat door dit
patroon vooral de behoefte aan
calcium extra hoog is in het be
gin van de groeiperiode, later de
behoefte aan eiwitten.
Psychische spanningen spelen
gewoonlijk een belangrijke rol in
het leven van de opgroeiende
jeugd. Deze hebben zeker met de
voeding te maken, omdat zij kun
nen leiden tot een zeer grillige
eetlust en een sterke voorkeur
voor of afkeer van bepaalde
levensmiddelen. Belangrijk is
ook, dat naar alle waarschijnlijk
heid de resorptie Aan diverse
voedingsstoffen beïnvloed wordt
doot- de psychische gesteldheid,
Voor calcium b.v. is dit wel aan
getoond.
HET MENU
VAN DE OPGROEIENDE
JEUGD
Na de opgroeiende jeugd op de
ontleedtafel bekeken te hebben,
willen wij in het kort nagaan
wat wij het beste op zijn eettafel
kunnen zetten.
Uit de „normen" zal het u dui
delijk zijn, dat aan een ruime
hoeveelheid melk t tenminste
liter per dag) niet te ontkomen
is, wil men aan zijn E-, Ca- en
riboflavinetrekken komen en de
voeding niet extra duur maken.
Propaganda voor melkverstrek-
king aan de oudere schooljeugd
en mogelijkheid voor de werken
de jeugd om tijdens werkpau-
ze(n) melk te drinken is zeker
niet overbodig. Aan de overige
„normen" komen jongens en
meisjes, die een grote eetlust
hebben, zonder veel moeite, mits
zij gevarieerd, normaal eten. Bij
de onverzadigbaren is het soms
zelfs nodig erop te letten, dat
voldoende geconcentreerde ealo-
rieënleveranciers, zoals boter,
margarine, kaas, pinda's of pin
dakaas, niet de allermagerste
vlees- en vissoorten, worden ge
geten. Het is gewenst, dat tussen
de drie of vier hoofdmaaltijden
verantwoorde „tussen-maaltij.
den" (2 of 3) worden ingelast
om in de calorieën, en andere be
hoefte te voorzien.
Een groter probleem vormen
de oudere meisjes, die óf inder
daad weinig eetlust hebben óf
uit angst voor dik-worden niet
veel willen eten. Maar vreemd
genoeg juist calorierijke hapjes
eten in plaats van b.v. fruit of
kaas tussendoor. Bij hen dient
de voedselkeuze zeer goed over
wogen te worden en op het be
lang van de eiwitrijke en vita-
minerijke levensmiddelen dient
gewezen te worden. Ook op het
feit, dat deze niet een vetvor-
ming maar een voldoende spier
en orgaanontwikkeling tot ge
volg hebben. Hoe men dit belang
het beste naar voren kan bren
gen zal iedere voorlicht (st) er bij
iedere groep meisjes of jongens
zelf moeten aftasten. Een ver
standelijke benadering is niet al
tijd de enige of beste bij de voe
dingsvoorlichting. Geappelleerd
zal moeten worden aan de inte
ressen en idealen van dc groep,
zoals sportbeoefening, kracht-
prestaties, schoonheidsverzor
ging. Het voorbeeld van ouderen
al of niet uit de eigen omge
ving is van grote invloed in
de periode dat de jongelui graag
op deze ouderen willen lijken. Do
houding tegenover bepaalde
levensmiddelen tmelkl) en de
voedingsgewoonten van ouders
maar ook van onderwijzers en
mede-arbeiders in werkplaats of
op kantoor zijn daarom van zo
grote betekenis.
Belangrijk is ook. dat er voor
„overblijvers" gelegenheid is om
ergens gezellig hun brood op te
eten. Nog te vaak komt het op
scholen bij voorbeeld voor, dat
de jongelieden hun heil op straat
of binnenplaats moeten zoeken
en alleen bij de gratie van een
regen, of onweersbui op school
mogen eten. Worden in de buurt
van de school ijs, croquetten.
patates frites, koeken e.d. ver
kocht, dan kan men het de kin
deren niet kwalijk nemen, dat zij
zich ten koste van ..beschermen
de voeding" hiermee vullen. Een
twaalfuurtje in een gezin, ook
al kan het niet het eigen gezin
zijn. verdient aanbeveling.
Nog een enkel woord over de
voeding van de adolescent, die
niet op dezelfde tijd als de ove
rige gezinsleden de warme maal
tijden kan gebruiken. Een war
me maaltijd mag niet of niet dan
bij uitzondering ontbreken. Het
is nodig dat voor hem apart
aardappelen en groente worden
gekookt. Aan de opgave „alles
staat klaar in de keuken, kook
het zelf maar even" zal gewoon
lijk en begrijpelijk geen
verantwoorde uitvoering gege
ven worden. Indien groente en
aardappelen tevoren schoonge
maakt zijn zal het koken de huis-
vrouw echt niet veel tijd en
moeite kosten. Eventueel kan
voor deze gevallen een hoge
drukpan worden gekocht.
Aanbevolen hoeveelheden per
dag, zowel voor de meisjes die
slank maar gezond willen zijn als
voor de jongens die groot, stoei
en sterk willen zijn
liter melk. karnemelk of
yoghurt: 30 gram kaas; 75 a 100
gram vlees (incl vleeswaren),
\is of peulvruchten; 250 a 300
gram groente; tenminste 100
gram fruit: een paar maal per
week een ei; niet uitsluitend wit
ook bruin of volkoren
brood.
Voor de jongens in dc groei
veel brood; een flinke portie
aardappelen; Aveinig snoep.
Voor meisjes, die niet meer
groeien
in de eerste plaats: weinig
snoep; Aveinig vetten.
Indien zij te ZAvaar zijn:
bovendien niet te veel brood;
niet te veel aardappelen.
Vesten zijn bijzonder ge
liefde kledingstukken.
Zij hebben het voordeel, dat
zij met diverse andere kle
dingstukken tot een aan
trekkelijk geheel zijn te
combineren.
Een voorbeeld hiervan zien
we op onze illustratie, waar
het model een heerlijk,
sportief vest draagt op een
moderne lange broek. Het
is een combinatie, die
waarlijk ideaal genoemd
mag worden, want zo'n vesi
met lange broek is niet al
leen bruikbaar voor de
moderne huisvrouw, wan
neer ze bezig is met haar
dagelijkse huishoudelijke
beslommeringen, maar kan
ook gedragen worden bij
sport, vakantie (wintersport
e.d.) en onder vele andere
omstandigheden.
In dit geval hebben we te
maken met een vest, ge
maakt uit „Orlon" mate
riaal en wel gebreid in een
blokdessin van bruine en
Witte blokjes in een vrij
grove steek.
Een leuk effect is wel dat
de kraag en de randen van
de zakjes van dezelfde
kleur maar van een dunner
garen en in een heel fijne
steek werden gebreid,
waardoor een interessant
contrast ontstaat.
Let u eens op de leuke
sluiting van dit vest, door
middel van een strip met
twee knopen even onder
de kraag. Het geheel wordt
hier gedragen op een beige
pantalon.
Ziet u uzelf ook al in zo'n
heerlijk vest
Elly Mariins
,(N adrukfeAterboden)
Vrouwen strijken niet zo graag, dat is gebleken uit
een uitgebreide enquête. Strijken komt op de lijst van
graag of minder graag gedane werkjes pas op de 17de
plaats.
Ook blijkt dat 90% van alle ondervraagde dames
voorstandsters zijn van bet staand strijken. Wij vragen
ons af of al die dames wel eens geprobeerd hebben
om zittend te strijken of dat ze uit zuiver conservatis
me dit werk maar staand blijven doen omdat ze bet
nu eenmaal zo gewend zijn en zich verbeelden het
niet anders te kunnen.
Ook kwam uit dat 71 s winters in het woonvertrek-
strijkt en 18 in de keuken. Dat s zomers maar 451
in de kamer strijkt en 31 in de keuken verwondert
ons minder, dan dat s zomers maar 4 der huis
vrouwen buiten strijkt. Dat strijken buiten, dat ons in
de frisse lucht van elk zonnestraaltje doet profiteren
en dat bovendien het voordeel heeft, dat ons huis veel
minder stoffig wordt.
WE DRUKKEN TE ZWAAR!
Ook het aantal uren dat ge
streken wordt, is bij dc één
heel anders dan bij de ander.
Dit kan natuurlijk afhangen
van de minder of meer prak
tische kleding die we dragen,
van de grootte van het gezin
of van het morsen van onze
kinderen.
TeA'ens is gebleken dat men
bij het strijken over het al
gemeen véél te zware druk
uitoefent. Vooral bij het per
sen mat men drukken van 20
kg; ook de overhemden moes
sten het A-aak „druk" ontgel
den. Dat strijken geen kwestie
is van sterk op de stof druk
ken, beAvijzen de tegemvoor-
dige lichtgewicht strijkijzers,
die zo veel gemakkelijker han
teerbaar zijn.
En dan, strijken is minder
tijdrovend als we van te vo
ren het goed sorteren en op
vouwen. Ook kunnen we het
vaak goed combineren met een
andere bezigheid.
Wat denk u ervan om te
gaan strijken terwijl u onder
de haardroger zit? 't Zal mis
schien eerst even Avat oefening
eisen en u zult in het vuur van
het strjjken de droogkap niet
moeten vergeten. Juist het
combineren van verschillende
werkjes verlicht onze taak.
Een huishouding kan ook niet
lopen zonder efficiënt mate
riaal, maar we moeten met dit
materiaal Ieren om te sprin
gen.
ER MAG NIETS MEE
GEBEUREN
Interessant is het dan nog te
Avcten wat er bij de fabricage
van de strijkbout allemaal
komt kijken.
Dc allereerste eis die aan
het strijkijzer gesteld moet
Avorden is zeker betrouAvbaar-
heid. Bij de vaak zeer ruwe
behandeling in de huishouding
moet het goed blijven func
tioneren en geen gevaar voor
de gebruikster opleveren. Er
moet A'oor gezorgd worden dat
tijdens het vervoer, Avat meest
al ook niet al te zachtzinnig
gebeurt, geen enkele breuk
kan optreden.
In de fabrieken zijn voor dit
alles beproevings-laboratoria
ingericht, waar apparaten, luk
raak uit de band-series geno
men, de meest drastische be
proevingen ondergaan.
Een strijkijzer wordt gedu
rende 1000 „branduren" be
proefd. Dit komt zo ongeveer
neer op een gebruikstijd van
5 jaar. Om dc nodige Avissel-
Averking koud-warm te ver
krijgen, laat men vanzelfspre
kend de ijzers niet 1000 uur
achter elkaar „aan" staan,
maar afwisselend 1 uur aan,
1 uur uit, enz. Maar dit is nog
niet alles. Om te zien of elke
verbinding inderdaad wel goed
vast zit en elk onderdeel van
dc schakelaar en thermostaat
„tegen een stootje kan" laat
men voor de brandproef het
strijkijzer1000 maal van
een hoogte van 4 cm op een
dikke stalen plaat vallen. Dit
is een imitatie van het strij
ken en neerzetten van de bout
tijdens het strijken. Voor en
na de valproef en na elke 100
„branduren" wordt de tempe
ratuur van de zoolplaaat ge
meten en daar mag dan na
tuurlijk niets aan mankeren.
Een aardige bijzonderheid
is nog dat tijdens de gehele
proef de thermostaat 120.000
maal heeft geschakeld. Voor
dat bij ons de thermostaat dat
werk heeft verricht, kunnen
er heel wat stapeltjes strijk
goed in de kast liggen.
STOMEN EN STRIJKEN
TEGELIJK
Is het u wel eens overko
men, dat u het strijkgoed te
droog of te nat op de plank
kreeg? Met het invochten is
het nu spoedig ook gedaan.
Er zijn ijzers in de handel
waarmee men kan stomen,
kan strijken en kan stomen en
strijken tegelijk.
Als u zo'n nieuwe automaat
gebruikt, behoeft u het strijk
goed niet meer in te vochten
en geen strijkdoek meer tussen
strijkijzer en kledingstuk te
leggen. In 'de zool van het ap
paraat zijn namelijk enkele
sleuven aangebracht. waar-
door stoom onder druk in het
goed dringt. In het ijzer be
vindt zich een waterreservoir
dat gevuld Avordt met behulp
van een maatglas.
He' is van belang niet te
veel AA'ater in de opening te
gieten, daar dan de druk te
hoog zou oplopen. Gevaar
voor een explosie bestaat er
echter niet, omdat dc stoom
altijd kan ontsnappen. Met een
eenvoudige drukknop op de
handgreep Avordt naar keuze
met of zonder stoom geperst,
HOEVEEL
VERBRUIKT HET?
Verbruikt een strijkijzer nu
veel stroom? Neen, dat valt
erg mee, zo om en nabij 2 am
père, dus b(j een netspanning
van 220 Volt 400 a 500 Watt
en dan komt een uurtje strij
ken op de prjjs van hoogstens
een half kWh, bjj een tarief
van 16 cent per kWh dus op
8 cent als het ijzer tenminste
een uur lang aan staat en dat
is beslist niet altijd het geval,
want vele huisvrouwen zijn zo
verstandig de stekker weer
een tijdje uit het stopcontact
te halen of de schakelaar op 0
te zetten als het ijzer heet is.
Denk er om, de stekker er
niet aan het snoer uit te ruk
ken (dan rukt u de draden in
de stekker los en komt er kort
sluiting van) en het snoer
nooit om het strijkijzer (o^k
niet om het handvat) te wik
kelen. Dan wordt de isolatie
te heet en kan deze verbran
den.
Zelfs als u het snoer om een
vrijwel afgekoeld apparaat
wikkelt, kan dit nog ernstige
gevolgen hebben, want door
een snoer geregeld warm te
houden droogt het zeer snel
uit en A'erbrokkelt de isoleren
de laag.
TIPS
U
KUNT
NIET
ALLES
WETEN
0 Als u bü bet meubels wrijven
de inwrijfdoek even warmt
vóór u er de was aan doet,
gaat het meubels wrijven
veel gemakkelijker^
0 Laat één van de bloemen in d«
vaas het kopje hangen? Steek
een tandenstoker (of puntig
geslepen lucifer) door het
hartje van de bloem in de
steel als steun. Bij kleine bloe
metjes kan een speld dien»
doen.
0 Bjj het ophangen van pasje-
wassen nylonkousen of nylon
vitrage, kunt u bij veel tvind
het slingeren om de lijn voor
komen door het goed onder
aan met knijpers te verzwa
ren.
I Maakt uw huisbel te veel
waai (in verband met even
tuele zieke) plak er dan een
paar stukjes vloeipapier om
heen.
i Sprenkel wat ereoline in uw
vuilnisemmer, dan verdrijft u
de vliegen.
Een uitstekend voedingsmid
del voor kalkoenen is in melk
dikgekookte rijst.
i Vergalde schilderijlijsten WOt -
den schoongemaakt met een
spons, gedoopt in melk.
Sehimmelvlekken
verdwijnen met
goed wrjjvent
Nadruk verboden.
in hout
petroleum#