De voeding tussen 11 en 20 foot ét jwuw Een heerlijk, sportief vestje MODERN EN GEZONDER STRIJKEN r BUISMAN f Pagina 10 VOOR KOFFIE ZOALS BIJ MOEDER THUIS DE VRIJE ZEEUW Zaterdag 20 oktober 1962 VER R S SEN DE RE LANGS T EL LING VOOR MODERN PORCELE1N Midden in Hamburg, daar waar onlangs nog een zeer bekend eafé stond, heeft de Westduitse porceleinfabriek Rosenthal een dezer dagen oen „Sludio-Haus" geopend. Het is het elfde van deze soort in de grote steden van het bonds- gebied en West-Europa; er bestaan plannen om „Studio-Fauser" te laten verrijzen in Miinchen, Keulen en Parijs In de architectonisch zeer aantrekkelijke showrooms en verkoopruimten wordt de be zoeker uitsluitend de zogenaamde „Studio-lijn" van de Rosenthalcollectie gepresenteerd, die door internationale kunstenaars ontworpen wordt: moderne, bij onze tijd passende, functio nele gebruiksvoorwerpen en geschenkartikelen van porcelein, glas, keramiek, zilver, hout en leer. Met deze uitgezochte producten wil men iets doen tegen de koelheid, de imitatie en de nuchterheid van de moderne vormgeving. Dat er ook bij deze .Studio-lijn" vele dingen zullen verdwijnen, is maar al te duidelijk. De stijl van onze tijd bevindt zich nog in een ontwikkelings stadium en slechts het beste heeft een kans zich in de toekomst te handhaven. Achter het streven, goede, verantwoorde vor men te tonen en tevens adviseur te zijn voor een grote groep van kopers, die een keuze moeten maken uit het in zijn menigvuldigheid verwarrende aanbod van gebruiksgoederen, staat een idee. die is toe te juichen. Beroemde internationale ontwerptekenaars en deskundige critici zijn bij de verwezenlijking behulpzaam, doordat zij de „Studio-Hauser" bij het uitkiezen van hun collecties adviseren. Behalve eigen produkten verkopen de „Studio- Hauser" producten van Duitse en Europese producenten, die streven naar een goede vormgeving. En het publiek toont zich dankbaar voor het feil. dat het op aan schouwelijke wijze in contact ge bracht en vertrouwd gemaakt wordt met de artistieke schep pingen van de industrie en het werk van internationaal erken de vormgevers, hetgeen niet al leen blijkt uit de zeer hoge aan tallen bezoekers, maar ook uit de omzetcijfers. Het aandeel van de Studio-lijn in de afzet van de Rosenthal-produetie in Duits* land is in 1961 van 60 op onge veer 70 procent gestegen, on danks dat zij uitsluitend „iets moderns" brengt, d.w.z. produc ten, behorende bij onze tijd, waarbij volledig afstand gedaan wordt van historische vormen en decoraties. SIGRID v. VOSS. Uit een spel van tegenstel lingen ontstond een thee-, ontbijt- en tafelservies, dat dit jaar op de jaarbeurs in Hannover reeds veel aan dacht trok. Wit en zwart porcelein, alsmede sterling- zilver en Finse sets zijn zo danig gecombineerd, dat de algehele indruk een feest voor het oog is. Met de grote onderborden uit zwart por celein herleeft een oude tafelgewoonte: het wisselen van de borden op een gelijk blijvende ondergrond. De ontwikkeling van de opgroeiende jeugd tussen 10 en 20 jaar stelt hoge eisen aan de voeding. De behoefte niet alleen aan eiwitten, mineralen en vitamines, maar ook aan vetten en koolhydraten is zeer hoog. Wat het meisje en de jonge vrouw betreft wordt de behoefte slechts overtroffen door die gedurende het laatste tri mester van de zwangerschap en tijdens de lactatie. Wat de jonge man tussen 13 en 20 jaar betreft, is de behoefte hoger dan ooit tevoren of daarna, wanneer hij met zit tende, matig zware of zware arbeid zijn dagen zal slijten en geen uitzonderlijk zware sporttraining heeft. De verhoogde behoefte is gevolg van de sterke lengte en gewichtsvermeerdering, andere inwendige verande ringen (w.o. vermeerderde hormoonproduktie), psychi sche veranderingen en niet in het minst grote lichame lijke uitwendige activiteit. UICHAMELMKK ONTWIKKELING Kenmerkend voor deze tweede groeiperiode is, dat er indivi dueel zeer grote verschillen zijn in het tempo, waarin de ontwik keling van kind tot volwassene zich voltrekt en het tijdstip, waarop de maximum groei valt. Bij het ene meisje van 13 jaar kan de menarche nog niet zijn opgetreden, terwijl het andere 13-jarige al echt een klein vrouw tje is. Al is het voor jongens en meisjes, die zich pas laat ont wikkelen, vervelend zichzelf met de anderen te vergelijken, reden tot ongerustheid zal er gewoon lijk niet zijn. Het is trouwens de vraag of een vroege ontwikke ling beter is dan een late. De voedingsbehoefte van de jonge mens hangt meer af van zijn biologische ontwikkeling dan van zijn kalenderieeftijd om gekeerd wordt de ontwikkeling door de gebruikte voeding beïn vloed. Is het tempo niet bij ieder gelijk, het verloop van de ont wikkeling is steeds hetzelfde. Allereerst komt de versnelde lengtegroei (in ons land ligt het hoogtepunt bij de meisjes tussen het 11e en het 13e jaar, bij de jongens tussen het 12e en het 13e jaar), daarna vermindert de groei en de hoogte en treedt de gewichtsvermeerdering op de KOUSENAUTOMATEN Dit jaar wordt op 10 stations in ons land een proef genomen met kousenautomaten. In een assortiment van 24 soorten kunnen wij voor 1,95 een paar wandel- of kristalkousen krijgen. De damesservice be doeld als „Eerste hulp bij on gelukken" is een superverzor ging. De kousen worden in 2 maten, met en zonder naad en in 6 verschillende tinten dooi de automaat geleverd. Ieder paar is netjes in een doosje verpakt. Twee harde guldens in de automaat en je krijgt een doosje kousen met een stuiver terug. Wat een service! voorgrond; niet een kwestie van vetafzetting het vetgehal te wordt zelfs minder maar van een vermeerdering van spiermassa; bij de jongens onge veer een verdubbeling, samen gaande met toenemende 'spier kracht. Vele jonge mensen zullen het niet graag horen, maar vóór hun 17e a 19e jaar zijn zij echt nog niet volwassen. De lengtetoename is bij meis jes en jongens resp. 15 en 30 cm; niet zelden 8 a 10 resp. 10 a (Adv.) Een raad van wijze moeders aan haar dochters: doe een schepje BUISMAN op ieder zetsel koffie. Dat verfijnt de smaak, dat verhoogt de gezelligheid. En welke man is daar niet gevoelig voor? ""Uwlcofhebusb^ HOE U UW KOFFIE OOK ZET... MET BUISMAN SMAAKT ZE BETER! (OOK POEDERKOFFIE) 12 cm per jaar, gemiddeld ech ter 4 a 5 cm per jaar. De ge- wichtstoename is gemiddeld 1 kg per cm lengtegroei bij het jon gere kind kg per emi. Pas na de versnelde groei van het onder lichaam komt die van de romp en de inwendige organen. Deze houdt o.m. in een verdubbeling van het gewicht van het hart. bijna een verdubbeling van het volume. Dit betekent dat por hartslag een grotere hoeveelheid bloed ien zuurstof) in de circu latie voortgestuwd kan worden. Het prestatievermogen is onge veer verdubbeld. Dc basale stof wisseling per cm- lichaamsop pervlak daall i het rr benodigd voor groei daalt van 10 a 15 tot 2'» a 4), het hemoglobinege- halte stijgt langzaam, de hor moonproduktie is sterk vergroot. Sommigen menen, dat door dit patroon vooral de behoefte aan calcium extra hoog is in het be gin van de groeiperiode, later de behoefte aan eiwitten. Psychische spanningen spelen gewoonlijk een belangrijke rol in het leven van de opgroeiende jeugd. Deze hebben zeker met de voeding te maken, omdat zij kun nen leiden tot een zeer grillige eetlust en een sterke voorkeur voor of afkeer van bepaalde levensmiddelen. Belangrijk is ook, dat naar alle waarschijnlijk heid de resorptie Aan diverse voedingsstoffen beïnvloed wordt doot- de psychische gesteldheid, Voor calcium b.v. is dit wel aan getoond. HET MENU VAN DE OPGROEIENDE JEUGD Na de opgroeiende jeugd op de ontleedtafel bekeken te hebben, willen wij in het kort nagaan wat wij het beste op zijn eettafel kunnen zetten. Uit de „normen" zal het u dui delijk zijn, dat aan een ruime hoeveelheid melk t tenminste liter per dag) niet te ontkomen is, wil men aan zijn E-, Ca- en riboflavinetrekken komen en de voeding niet extra duur maken. Propaganda voor melkverstrek- king aan de oudere schooljeugd en mogelijkheid voor de werken de jeugd om tijdens werkpau- ze(n) melk te drinken is zeker niet overbodig. Aan de overige „normen" komen jongens en meisjes, die een grote eetlust hebben, zonder veel moeite, mits zij gevarieerd, normaal eten. Bij de onverzadigbaren is het soms zelfs nodig erop te letten, dat voldoende geconcentreerde ealo- rieënleveranciers, zoals boter, margarine, kaas, pinda's of pin dakaas, niet de allermagerste vlees- en vissoorten, worden ge geten. Het is gewenst, dat tussen de drie of vier hoofdmaaltijden verantwoorde „tussen-maaltij. den" (2 of 3) worden ingelast om in de calorieën, en andere be hoefte te voorzien. Een groter probleem vormen de oudere meisjes, die óf inder daad weinig eetlust hebben óf uit angst voor dik-worden niet veel willen eten. Maar vreemd genoeg juist calorierijke hapjes eten in plaats van b.v. fruit of kaas tussendoor. Bij hen dient de voedselkeuze zeer goed over wogen te worden en op het be lang van de eiwitrijke en vita- minerijke levensmiddelen dient gewezen te worden. Ook op het feit, dat deze niet een vetvor- ming maar een voldoende spier en orgaanontwikkeling tot ge volg hebben. Hoe men dit belang het beste naar voren kan bren gen zal iedere voorlicht (st) er bij iedere groep meisjes of jongens zelf moeten aftasten. Een ver standelijke benadering is niet al tijd de enige of beste bij de voe dingsvoorlichting. Geappelleerd zal moeten worden aan de inte ressen en idealen van dc groep, zoals sportbeoefening, kracht- prestaties, schoonheidsverzor ging. Het voorbeeld van ouderen al of niet uit de eigen omge ving is van grote invloed in de periode dat de jongelui graag op deze ouderen willen lijken. Do houding tegenover bepaalde levensmiddelen tmelkl) en de voedingsgewoonten van ouders maar ook van onderwijzers en mede-arbeiders in werkplaats of op kantoor zijn daarom van zo grote betekenis. Belangrijk is ook. dat er voor „overblijvers" gelegenheid is om ergens gezellig hun brood op te eten. Nog te vaak komt het op scholen bij voorbeeld voor, dat de jongelieden hun heil op straat of binnenplaats moeten zoeken en alleen bij de gratie van een regen, of onweersbui op school mogen eten. Worden in de buurt van de school ijs, croquetten. patates frites, koeken e.d. ver kocht, dan kan men het de kin deren niet kwalijk nemen, dat zij zich ten koste van ..beschermen de voeding" hiermee vullen. Een twaalfuurtje in een gezin, ook al kan het niet het eigen gezin zijn. verdient aanbeveling. Nog een enkel woord over de voeding van de adolescent, die niet op dezelfde tijd als de ove rige gezinsleden de warme maal tijden kan gebruiken. Een war me maaltijd mag niet of niet dan bij uitzondering ontbreken. Het is nodig dat voor hem apart aardappelen en groente worden gekookt. Aan de opgave „alles staat klaar in de keuken, kook het zelf maar even" zal gewoon lijk en begrijpelijk geen verantwoorde uitvoering gege ven worden. Indien groente en aardappelen tevoren schoonge maakt zijn zal het koken de huis- vrouw echt niet veel tijd en moeite kosten. Eventueel kan voor deze gevallen een hoge drukpan worden gekocht. Aanbevolen hoeveelheden per dag, zowel voor de meisjes die slank maar gezond willen zijn als voor de jongens die groot, stoei en sterk willen zijn liter melk. karnemelk of yoghurt: 30 gram kaas; 75 a 100 gram vlees (incl vleeswaren), \is of peulvruchten; 250 a 300 gram groente; tenminste 100 gram fruit: een paar maal per week een ei; niet uitsluitend wit ook bruin of volkoren brood. Voor de jongens in dc groei veel brood; een flinke portie aardappelen; Aveinig snoep. Voor meisjes, die niet meer groeien in de eerste plaats: weinig snoep; Aveinig vetten. Indien zij te ZAvaar zijn: bovendien niet te veel brood; niet te veel aardappelen. Vesten zijn bijzonder ge liefde kledingstukken. Zij hebben het voordeel, dat zij met diverse andere kle dingstukken tot een aan trekkelijk geheel zijn te combineren. Een voorbeeld hiervan zien we op onze illustratie, waar het model een heerlijk, sportief vest draagt op een moderne lange broek. Het is een combinatie, die waarlijk ideaal genoemd mag worden, want zo'n vesi met lange broek is niet al leen bruikbaar voor de moderne huisvrouw, wan neer ze bezig is met haar dagelijkse huishoudelijke beslommeringen, maar kan ook gedragen worden bij sport, vakantie (wintersport e.d.) en onder vele andere omstandigheden. In dit geval hebben we te maken met een vest, ge maakt uit „Orlon" mate riaal en wel gebreid in een blokdessin van bruine en Witte blokjes in een vrij grove steek. Een leuk effect is wel dat de kraag en de randen van de zakjes van dezelfde kleur maar van een dunner garen en in een heel fijne steek werden gebreid, waardoor een interessant contrast ontstaat. Let u eens op de leuke sluiting van dit vest, door middel van een strip met twee knopen even onder de kraag. Het geheel wordt hier gedragen op een beige pantalon. Ziet u uzelf ook al in zo'n heerlijk vest Elly Mariins ,(N adrukfeAterboden) Vrouwen strijken niet zo graag, dat is gebleken uit een uitgebreide enquête. Strijken komt op de lijst van graag of minder graag gedane werkjes pas op de 17de plaats. Ook blijkt dat 90% van alle ondervraagde dames voorstandsters zijn van bet staand strijken. Wij vragen ons af of al die dames wel eens geprobeerd hebben om zittend te strijken of dat ze uit zuiver conservatis me dit werk maar staand blijven doen omdat ze bet nu eenmaal zo gewend zijn en zich verbeelden het niet anders te kunnen. Ook kwam uit dat 71 s winters in het woonvertrek- strijkt en 18 in de keuken. Dat s zomers maar 451 in de kamer strijkt en 31 in de keuken verwondert ons minder, dan dat s zomers maar 4 der huis vrouwen buiten strijkt. Dat strijken buiten, dat ons in de frisse lucht van elk zonnestraaltje doet profiteren en dat bovendien het voordeel heeft, dat ons huis veel minder stoffig wordt. WE DRUKKEN TE ZWAAR! Ook het aantal uren dat ge streken wordt, is bij dc één heel anders dan bij de ander. Dit kan natuurlijk afhangen van de minder of meer prak tische kleding die we dragen, van de grootte van het gezin of van het morsen van onze kinderen. TeA'ens is gebleken dat men bij het strijken over het al gemeen véél te zware druk uitoefent. Vooral bij het per sen mat men drukken van 20 kg; ook de overhemden moes sten het A-aak „druk" ontgel den. Dat strijken geen kwestie is van sterk op de stof druk ken, beAvijzen de tegemvoor- dige lichtgewicht strijkijzers, die zo veel gemakkelijker han teerbaar zijn. En dan, strijken is minder tijdrovend als we van te vo ren het goed sorteren en op vouwen. Ook kunnen we het vaak goed combineren met een andere bezigheid. Wat denk u ervan om te gaan strijken terwijl u onder de haardroger zit? 't Zal mis schien eerst even Avat oefening eisen en u zult in het vuur van het strjjken de droogkap niet moeten vergeten. Juist het combineren van verschillende werkjes verlicht onze taak. Een huishouding kan ook niet lopen zonder efficiënt mate riaal, maar we moeten met dit materiaal Ieren om te sprin gen. ER MAG NIETS MEE GEBEUREN Interessant is het dan nog te Avcten wat er bij de fabricage van de strijkbout allemaal komt kijken. Dc allereerste eis die aan het strijkijzer gesteld moet Avorden is zeker betrouAvbaar- heid. Bij de vaak zeer ruwe behandeling in de huishouding moet het goed blijven func tioneren en geen gevaar voor de gebruikster opleveren. Er moet A'oor gezorgd worden dat tijdens het vervoer, Avat meest al ook niet al te zachtzinnig gebeurt, geen enkele breuk kan optreden. In de fabrieken zijn voor dit alles beproevings-laboratoria ingericht, waar apparaten, luk raak uit de band-series geno men, de meest drastische be proevingen ondergaan. Een strijkijzer wordt gedu rende 1000 „branduren" be proefd. Dit komt zo ongeveer neer op een gebruikstijd van 5 jaar. Om dc nodige Avissel- Averking koud-warm te ver krijgen, laat men vanzelfspre kend de ijzers niet 1000 uur achter elkaar „aan" staan, maar afwisselend 1 uur aan, 1 uur uit, enz. Maar dit is nog niet alles. Om te zien of elke verbinding inderdaad wel goed vast zit en elk onderdeel van dc schakelaar en thermostaat „tegen een stootje kan" laat men voor de brandproef het strijkijzer1000 maal van een hoogte van 4 cm op een dikke stalen plaat vallen. Dit is een imitatie van het strij ken en neerzetten van de bout tijdens het strijken. Voor en na de valproef en na elke 100 „branduren" wordt de tempe ratuur van de zoolplaaat ge meten en daar mag dan na tuurlijk niets aan mankeren. Een aardige bijzonderheid is nog dat tijdens de gehele proef de thermostaat 120.000 maal heeft geschakeld. Voor dat bij ons de thermostaat dat werk heeft verricht, kunnen er heel wat stapeltjes strijk goed in de kast liggen. STOMEN EN STRIJKEN TEGELIJK Is het u wel eens overko men, dat u het strijkgoed te droog of te nat op de plank kreeg? Met het invochten is het nu spoedig ook gedaan. Er zijn ijzers in de handel waarmee men kan stomen, kan strijken en kan stomen en strijken tegelijk. Als u zo'n nieuwe automaat gebruikt, behoeft u het strijk goed niet meer in te vochten en geen strijkdoek meer tussen strijkijzer en kledingstuk te leggen. In 'de zool van het ap paraat zijn namelijk enkele sleuven aangebracht. waar- door stoom onder druk in het goed dringt. In het ijzer be vindt zich een waterreservoir dat gevuld Avordt met behulp van een maatglas. He' is van belang niet te veel AA'ater in de opening te gieten, daar dan de druk te hoog zou oplopen. Gevaar voor een explosie bestaat er echter niet, omdat dc stoom altijd kan ontsnappen. Met een eenvoudige drukknop op de handgreep Avordt naar keuze met of zonder stoom geperst, HOEVEEL VERBRUIKT HET? Verbruikt een strijkijzer nu veel stroom? Neen, dat valt erg mee, zo om en nabij 2 am père, dus b(j een netspanning van 220 Volt 400 a 500 Watt en dan komt een uurtje strij ken op de prjjs van hoogstens een half kWh, bjj een tarief van 16 cent per kWh dus op 8 cent als het ijzer tenminste een uur lang aan staat en dat is beslist niet altijd het geval, want vele huisvrouwen zijn zo verstandig de stekker weer een tijdje uit het stopcontact te halen of de schakelaar op 0 te zetten als het ijzer heet is. Denk er om, de stekker er niet aan het snoer uit te ruk ken (dan rukt u de draden in de stekker los en komt er kort sluiting van) en het snoer nooit om het strijkijzer (o^k niet om het handvat) te wik kelen. Dan wordt de isolatie te heet en kan deze verbran den. Zelfs als u het snoer om een vrijwel afgekoeld apparaat wikkelt, kan dit nog ernstige gevolgen hebben, want door een snoer geregeld warm te houden droogt het zeer snel uit en A'erbrokkelt de isoleren de laag. TIPS U KUNT NIET ALLES WETEN 0 Als u bü bet meubels wrijven de inwrijfdoek even warmt vóór u er de was aan doet, gaat het meubels wrijven veel gemakkelijker^ 0 Laat één van de bloemen in d« vaas het kopje hangen? Steek een tandenstoker (of puntig geslepen lucifer) door het hartje van de bloem in de steel als steun. Bij kleine bloe metjes kan een speld dien» doen. 0 Bjj het ophangen van pasje- wassen nylonkousen of nylon vitrage, kunt u bij veel tvind het slingeren om de lijn voor komen door het goed onder aan met knijpers te verzwa ren. I Maakt uw huisbel te veel waai (in verband met even tuele zieke) plak er dan een paar stukjes vloeipapier om heen. i Sprenkel wat ereoline in uw vuilnisemmer, dan verdrijft u de vliegen. Een uitstekend voedingsmid del voor kalkoenen is in melk dikgekookte rijst. i Vergalde schilderijlijsten WOt - den schoongemaakt met een spons, gedoopt in melk. Sehimmelvlekken verdwijnen met goed wrjjvent Nadruk verboden. in hout petroleum#

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1962 | | pagina 6