ill! Vakantie kostte velen hun lijn Zeg hem eens de waarheid... <:)7lenu van de week Ëen leuk pakje r Ook al aan de sigaret? Als u KUSSA kiest fo-ot di Een leuk zomers pakje Leer- en Studieboeken U kunt niet alles weten Zaterdag 1 september 1962 V F V R IJ E Z F E U VA Pagina 5 DE zomer en de vakantie zijn grote vijanden van onze lijn, want juist in deze tijd nemen velen van ons sterk in gewicht toe. De oorzaak daarvan moeten we zoeken in het feit, dat er vooral in de vakantie meer geluierd en meer gegeten wordt. In het buiten land wordt tweemaal per dag warm gegeten. En dan het café bezoek, ijsjes en allerlei andere tractaties. Kortom, vele vrouwen gaan zich in de zomer en in de vakantie aan dingen te buiten, waar ze later de tol voor moeten betalen. Plotseling bemerken ze, dat hun rok te strak zit, of dat ze een bepaalde jurk niet meer aankunnen. Komen ze dan op de weegschaal, dan raken ze helemaal in paniek, wantdie liegt er niet om en toont de „balans" van het luieren en snoepen. Jersey is een stof die het altijd doet. Dat komt omdat deze stof gepaalde bijzondere eigenschappen heeft. Ze is dun, soepel, zit lekker A-arm, valt goed en kleedt correct. Met een jersey pakje ziet u er dtijd goed uit en dat is de reden dat dergelijke pakjes door de jaren reen altijd succes hebben. De jersey pakjes bestaan trouwens veelal uit drie delen of wanneer het een japon met jasje is twee delen, maar een jasje s er altijd bij en dat biedt bijzondere voordelen, omdat we door mid del van het jasje in staat zijn onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Is het warm, goed, dan kan het jasje uit. Wordt het wat fris, nu, dan gaat het jasje weer aan. Iets dergelijks is altijd gemakkelijk. Onze illustratie toont een dergelijk leuk jersey pakje. Het weef sel bestaat voor 70% uit orlon en voor 30% uit wol, hetgeen een voortreffelijke combinatie genoemd mag worden aangezien in deze -tof de voordelen van kunstvezel en natuurvezel verenigd zijn. Op een gewone gladde rok wordt een lichtkleurig truitje ge lragen, een combinatie die het ook goed doet. Het derde deel van ZONDER AANKOMEN Natuurlijk moet het er weer af en wel als het even kan zo snel mogelijk. Maar een waar schuwend woord is toch wel op zijn plaats in dit geval. We moeten niet te hard van sta pel lopen, aangezien dit de grootste narigheid zou kunnen opleveren. Men kan nu een maal niet van een paar sla blaadjes en een tomaat per dag leven zonder zijn gezond heid te schaden. Bovendien gaat men zich na een poosje een dergelijk dieet gevolgd te hebben, slap en moe voelen, waardoor men wel extra moet gaan eten om weer bij te ko men. Op die manier draaien we in een kringetje rond en komt er van onze lijn hele maal niets terecht. GOÉD ETEN iet pakje wordt gevormd door het jasje, dat kraagloos is en drie- Kwart aangezette mouwen heeft. Dit jasje is losvallend en heeft langs ie hals en de randen der voorpanden een originele afzetting in de vorm van een smalle rand van dezelfde lichte kleur als die van het .ruitje, met kleine regelmatige uitsteeksels. Het pakje is fraai en '.eer correct, maar deze bies langs het jasje maakt het gehele pakje ot iets aparts. Zo zien we ook hier, hoe soms kleine dingen het totale Karakter van onze kleding bepalen. ELLY MARTINS Nad.uk verboden). HET IS HEEL WAT FLINKER OM NIET TE ROKEN IEDEREEN wil graag populair zijn. Dat is best te begrijpen. Iedereen wil graag meetellen en iedereen wil graag voor vol worden aangezien. Dat is allemaal niet verkeerd, het is een heel normaal verlangen. Ik heb daar al met vele leeftijd genoten over gepraat, maar meer en meer zijn we tot de conclusie gekomen, dat je toch zwaar mis bent als je denkt dat je iets fantastisch doet als je die zeer ongezonde gewoonte van volwassenen het roken nu ook maar gaat beoefenen. Dan zitten we er net even naast! De meeste volwassenen die ro ken, kunnen er niet meer mee ophouden, omdat ze er een voudigweg aan verslaafd zijn. De meesien van hen zouden er dolgraag weer af willen, maar ze kunnen dat niet meer. Er was eens een man, die het probleem van vele volwassen rokers zó onder woorden bracht„Dokter, als ik rook voel ik me beroerd en als ik een paar uur niet rook voel ik me ook beroerd". ELLENDIGE TOESTAND WIE van ons later ook tot die verslaafden zal behoren, kan niemand met zekerheid zeg gen, maar de kans is er en die kans is zelfs vrij groot. Vóór je het weet, maak je ook deel uit van de zenuwenkliek. Dan heb je, omdat je zó graag groot wou zijn, een toestand bereikt waarin je handen vol geld moet uitgeven aan rook artikelen, waarbij je last hebt van kortademigheid en hart kloppingen. Dan moet je ook 's avonds door de regen nog even naar de automaat, omdat je niets meer te roken hebt, dan kun je 's morgens na het opstaan de dag ook beginnen met een enorme hoestbui van een kwartier. En dat zou je allemaal op je hals halen omdat de andere meisjes op het feest ook al roken en omdat het zo ele- BOEKHANDEl VAN DE SANDE Noordstraat Terneuzen gant staat? Natuurlijk, andere jongens roken ook als ze eikaars brommers inspekteren, maar zou jij nu niet wijzer zijn'.1 TONY SPIJKERMAN. (Nadruk verboden.) WE behoeven beslist geen paardemiddelen aan te wenden om onze lijn weer terug te krijgen. Het is zelfs voor velen mogelijk goed te eten en toch te „lijnen". Wat denkt u bijv. van het volgende dieet? Ontbijteen sneetje brood met een gekookt ei en een glas melk. Om elf uur: één kopje koffie, zonder koekje. Geen tweede kopje Luncn: twee sneetjes brood, één met kaas en één met mager vlees of in de toma- tentijd met een tomaat. Een vrucht en een kopje thee of magere bouillon. Avondmaal: een behoorlijke portie vlees (niet vet), flink groente, één aardappel met matig jus en fruit of yo ghurt toe. Wie er behoefte aan heeft, kan voor het slapen gaan nog een glas melk drinken. Dit is een verstandig dieet, waarbij uw overtollig vet ge leidelijk weg zal slinken en waar u toch niet slap van wordt. Hoofdzaak is, dat u goed begrijpt waar u dik van wordt: dat zijn de aardappe len, meelspijzen (waaronder brood en gebak), vet en zoe tigheid. Als u de kracht hebt deze dingen geheel of gedeel telijk van uw menu te schrap pen, bent u al een heel eind op streek. Maar u moet ook het geduld en de zelfbeheersing hebben vól te houden. Al te vaak geven vrouwen de moed op, als ze niet dadelijk zicht bare resultaten zien. Dan den ken ze„Zie je wel, het helpt toch niet. Dan scheid ik er maar mee uit". En ze verval len in de oude fouten van teveel en onverstandig eten. KIEZEN OF DELEN! HOUDT u zoveel van snoe pen? Arme ziel, dan zult u bovenmenselijke zelfbeheer sing moeten tonen. Het is kie zen of delende streling van de tong of een prettig slank figuur, dat u de mogelijkheid biedt, u goed te kleden. Maar één troost is er: alles went. Als u eenmaal over de moei lijke beginperiode heen bent, valt het steeds meer mee. Net als bij roken. Wist u, dat u ook zeer ma tig moet zijn met het gebruik van zout als u in gewicht wenst af te nemen? En dat u vooral niet zoveel kopjes thee en koffie mag drinken als u voordien gewend was? Zelfs al gebruikt u ze zonder suiker, dan nog is al dat vocht funest voor uw lijn. En tenslotte nog iets be langrijks. Lichaamsbeweging is bijzonder belangrijk. Daar om wandelen, niet door de stad slenteren, maar echt wan delen, flink doorlopen, waar door het bloed flink door de aderen gaat stromen. Wan neer u zo'n wandeling maakt vóór het naar bed gaan zult u trouwens eens zien hoe u slaapt ELLY MARTINS. (Nadruk verboden.) Wanneer we in deze weken bij onze groenteboer komen, zien we daar een gloednieuwe groen te liggen, n.l. de Kussa. Kussa is een komkommer achtige vrucht, maar verschilt in smaak en samenstelling toch veel van de komkommer. Kussa is een gewas dat thuishoort in de tropen, maar door zorgvul dige selectie is men erin ge slaagd een soort te kweken, die in ons klimaat een zeer ruime oogst geeft. Hierdoor kan men de prijs zeer redelijk noemen. De toepassingsmogelijkheden zijn vele, o.a. gestoofd, gebak ken en ook als salade. De smaak is heel zacht en de vrucht laat zich dan ook heel goed kombi- neren met kaas, waarvan u in HET kan soms van groot belang zijn in een huwelijk, wanneer men elkaar eens precies de waarheid zegt. Hoe dikwijls wordt er niet gezwegen terwille van de lieve vrede. Maar de ergernissen stapelen zich tenslotte huizenhoog op en wil een huwelijk dan niet spaak lopen, dan moet er iets gezegd worden. Heel dikwijls werkt het uitpraten en de waarheid zeg gen bijzonder heilzaam, ook al betekent het eerst ruzie. Een voorbeeld daarvan zag ik kortgeleden in mijn naaste om geving waar zich de volgende scène af speelde. HIJ EN ZIJ Van een jonggetrouwd stel, goede kennis sen van mij, had de man een prachtige nieu we baan gekregen, die hem een heel eind op de maatschappelijke ladder omhoog had ge bracht. Samen met zijn vrouw was hij uit genodigd op een gezellig avondje bij één van zijn directeuren, op welk avondje ook andere collega's met hun echtgenoten waren uitge nodigd. „Denk erom-, dat je geen stommiteiten zegt", waarschuwde hij, terwijl het wagentje ge start werd. De hele weg overstelpte hij haar met zijn aanwijzingen en raadgevingen. Ze moest zich niet schuw in een hoekje terug trekken en de hele avond stommetje spelen. Hij wilde ook wel eens eer inleggen met zijn vrouw. Hij voelde er niets voor, dat er achter zijn rug gezegd werd, dat hij met een suf schepsel getrouwd was. Zij had enorm tegen deze avond opgezien, maar terwille van haar man had ze zich voor genomen, haar uiterste best te doen, hoe ver legen ze zich ook voelde. Vroeger had ze daar geen last van gehad. Toen durfde ze altijd zichzelf te zijn, omdat ze toen met mensen omging, die ze niet mijlenver boven zich ver heven voelde in ontwikkeling en die er niet op uit waren haar te intimideren. Maar sinds haar man die nieuwe baan had, was ze al haar innerlijke zekerheid en onbevangenheid verloren. HAAR echtgenoot bleek ook veranderd. Hij scheen het onmogelijke van haar te verlan gen. Hij vergeleek haar met de vrouwen van anderen en altijd viel dat in haar nadeel uit. Ze had het verlammende gevoel, dat ze in zijn ogen geen goed meer kon doen en er niets meer aan haar deugde. Het leek of hij zich voor haar schaamde. Nu ze hier in het auto- tje naast hem zat, werd het komende avondje een nachtmerrie voor haar. Toen ze in het vertrek vol lachende, praten de mensen zaten, brak het angstzweet haar uit. Ze voelde hoe haar man op haar lette. Nauwkeurig bespiedde hij al haar bewegin gen. Hoeveel gemakkelijker zou het haar ge vallen zijn, ais hij haar maar even een be moedigend knikje had gegeven. De glimlach zat als een grijns vastgevroren op haar gezicht. Ze zat stijf rechtop op het puntje van haar stoel. Ze wist niets te be denken om tc converseren, want de woedende ergernis in de ogen van haar echtgenoot ver lamde haar. Toen nam ze haar kopje op. Haar handen beefden en... de inhoud ging over haar nieuwe japon. Iedereen lette op haar en het gezicht van haar man was één dreigende onweerswolk. IN de auto terug brak de storm van ver wijten en kleinerende schimpscheuten over haar los. Het deerde haar niet meer. Rustig liet ze hem uitrazen. Toen zei ze„Ik ga nooit meer ergens met je heen. Ik heb geen zin, me doorlopend geweid aan te doen en me voor jouw plezier in allerlei bochten te wringen, ik wil mezelf zijn. Jij denkt, dat je een hele Piet bent, maar wat ben je eigenlijk een klein, uitsloverig mannetje. Een... snob, dat ben je. Bang niet voor vól te worden aange zien. Dèt is het!" Als evenzovele zweepslagen hadden de woorden zich in hem vastgevreten. Ze trof fen de roos. Maar, het duurde weken vóór hij durfde bekennen, dat zij gelijk had. Toen ver anderde er iets in hem. Hij vond de moed toe te geven, dat zijn vrouw hem met de waarheid had gediend. Hij wist dat ze niet dom was. Dat gaf hem zijn respect voor haar terug. ELLY MARTINS. (Nadruk verboden.) het weekmenu vindt. 2 voorbeelden ZONDAG: Sneetje Hawai, bief stuk, doperwtjes, aardappe len; chocoladevla speciale. MAANDAG: Kussa paprikasla- aardappelen yoghurt met vanillevla en gehakte noten. DINSDAGHachée met aard appelpuree en spitskool; karnemelksepap. WOENSDAG: Gebakken lever, prinsessebonen, aardappelen; yoghurtcoupe. DONDERDAGGepocheerde eieren, spinazie, aardappel koekjes; hangop met prui men. VRIJDAGGoulash of visra- goüt; rijst, gemengde sla; nopjespudding. ZATERDAGGesmoorde kus sa, aardappelpuree; fruit. KUS SA-PAPRIKASALADE 1 kussa, 1 rode paprika, mayonnaise, peper, zout, peterselie, 250 gram belegen kaas. Was en schil de kussa en snijd er op de komkommerschaaf dunne plakjes van. Was de pa prika, ontdoe deze van de pit jes en snijd de vrucht in heel dunne reepjes. Snijd de kaas in kleine doobelsteentjes. Meng alle ingrediënten dooreen met zóveel mayonnaise, tot een sma kelijk geheel is ontstaan. Op smaak maken met peper, zout, Worcestershire sauce en gehak te peterselie. GESMOORDE KUSSA 1 kussa, 2 lepels boter, 1 theelepel kerry, klein uitje, zout, 200 gram cantharellen, 200 gram geraspte kaas. Was de kussa, snijd er dikke plakken van, schil deze en snijd ze in blokjes. Fruit in een vlees- pan het fijngesnipperde uitje met de boter en de kerry goud geel en smoor er daarna de blokjes kussa en de canthai ellen 10 minuten in tot ze gaat zijn. Strooi er tot slot de geraspte kaas overheen. CHOCOLADEVLA SPECIALE 1 melk, 10 gr. boter, 30 gr. custard, 2 eieren, 50 gr. sui ker, 30 gr. cacao, 2 eetlepels marasquin. Week de rozijnen in de ma rasquin. Roer de cacao met de suiker, de custard en de eier dooiers schuimig. Laat de melk met de boter aan de kook ko men, &iet iets van de kokende melk bij dit mengsel en daarna terug in de pan. Laat onder zeer goed roerei» even doorko ken. Sla de eiwitten met iets zout zeer stijf en schep ze door de hete vla. Meng er tot siot de geweekte rozijnen door. Heeft uw groentehandelaar kussa's en hebt u er al een paar maal omheen gedraaid, weifelend of u zich er wel of niet aan zoudt wagen. U kunt het gerust eens met kussa proberen. Zij hebben weinig smaak en veel mogelijkheden zoet of hartig, rauw of ge kookt of gebakken kunt u ze opdienen. De voedingswaarde is niet bijzonder hoog maar ook weer niet echt laag. Het schoonmaken is heel eenvoudig: u kunt de kussa met of zonder schil verwerken (schillen gaat gemakkelijk met een dunschiller), de pitten behoeft u er niet uit te nemen. Voor een kussa-saatje de groente in plakken of blok jes snijden en met slasaus of olie en azijn of citroensap, zout en desgewenst peper, mosterd, een gesnipperd uitje, tomatenketchup en/of verse tuinkruiden vermengen. Het verdient aenbeveling de sla niet al te kort voor het ge bruik klaar te maken; de kus sa is lekkerder wanneer de saus een tijdje heeft kunnen intrekken. Desgewenst kunt u de kussa tevoren met wat zout bestrooid wegzetten welis waar zal dit de voedingswaar de niet ten goede komen. Een smakelijk gemengd groenteslaatje kan gemaakt worden van b.v. blokjes of plakken kussa met plakken to maat of blokjes kussa met grof geraspte wortel. Ook vruchtenslaatjes kunnen met kussa-blokjes worden ge maakt, b.v. een slaatje van kussa met rode bessen en suike». Voor het koken van kussa dient men slechts kort te re kenen, 5 minuten. Bij lang koken gaat de kussa nl. ge makkelijk stuk. De gekookte kussa-blokjes kunnen ver mengd worden met boter of margarine en Smakelijk is het ook oP het laatst plakken tomaat met de kussa mee te koken. Houdt u van groente in een saus, dan kunt u de kussa op dienen in een bloemkoolsaus (of een peterselie-, tomaten-, kerrie- of mosterdsaus). Het is ook smakelijk om de kussa in plaats van in water te koken, zachtjes gaar te smo ren in boter of margarine of met blokjes uitgebakken spek. Het smoren duurt 5 a 10 minu ten. Desgewenst kunnen ker rie, nasi-goreng-kruiden, wat gesnipperde ui of één of meer der bovengenoemde toevoeg sels meegesmoord worden. Bakken kunt u de kussa ook alin de koekepan of in fri tuurvet of -olie. In het laatste geval haalt u de cm-dikke plakken door een dik beslagje als voor apoelbeignets 1 dl melk op 125 g bloem of bak meel met wat zout) en u bakt de plakken in heet vet vlug bruin. Weet u wat lekker is: een beetje geraspte kaas door het beslag mengen en dan na het bakken nog wat kaas over de warme beignets strooien. Meteen opeten! peper of nootmuskaat of paprikapoeder of zeer fijngesneden peter selie- of selderijgroen of geraspte kaas of kleine gehaktballetjes. VLIEGEN kunnen de geur van tomatenplanten niet verdra gen en hebben ook een hekel aan verwarmde azijn. ZEER FIJN gehakte rauwe spi nazie, verwerkt door aard appelpuree, is een vitamine rijk voedsel. RAFFIA reinigt men met tetra; nooit met water, daardoor krimpt 't. VERGULDE schilderijlijsten kunt u uitstekend schoon maken met een spons ge doopt in melk. SCHIMMELVLEKKEN in hout verdwijnen door petroleum- afwrijving. MELK wordt niet zuur als u er een beetje dubbel-koolzure soda door mengt. UITGEDROOGDE KAAS wordt weer genietbaar door deze in zure melk te leggen. BRUILOFT? De bloem in uw knoopsgat blijft langer mooi, indien de steel even met een vlammetje afgebrand is. ELECTRONISCH KINDERMEISJE De Westduitse radio-indus trie maakt reclame voor het „electronische kindermeisje". Inderdaad brengt een kort geleden op de markt gebrach te „babysitter-microfoon" ieder geluid uit de kinder kamer over en bespaart de huisvrouw vele onnodige „contróletochtjes". Het ap paraat kan op elk radio toestel met piek up-aanslui- ting worden aangesloten en bestaat behalve uit de mi crofoon uit een regelbare transistorvoorversterker, die door een drie-volts staafbat- terijtje wordt gevoed. Op deze manier wordt moeder, of zij nu aan het koken of stofzuigen is of misschien naar de televisie kijkt, op de hoogte gehouden van de grote en kleine noden van naar kinderen. Zonder moei te kan zij toezicht houden op de kleintjes en in dringende gevallen ingrijpen tenmin ste, als zij in verband met klachten van de medebewo ners aan het begin van de avond de radio niet heeft af gezet „ÊÉNDAGS-BEHA" BINNENKORT VERKRIJGBAAR? Wij vernemen, dat in de Ver enigde Staten onderzoekingen worden verricht naar de mo gelijkheid om beha's te ver vaardigen uit een speciale op weefsel gelijkende soort pa pier. De komst van de papieren beha, die uiteraard goedkoop moet zijn omdat hij slechts éénmaal kan worden gedra gen, zal ongetwijfeld door vele dames met belangstel ling worden tegemoet gezien. Het is echter nog niet be kend wanneer dit nieuwe produkt van de Amerikaanse textiel- en papierindustrie op de markt zal verschijnen, daar de onderzoekers er nog niet in geslaagd zijn de pro- duktie- en materiaalkosten zó laag te maken, dat met de massfabricage van de „één- dags-beha" een begin kan worden gemaakt. (CONSU) HET IS in de Nederlandse zomers soms een heel moeilijke zaak wat de keuze van onze gar derobe betreft en wel in verband met het weer. Inderdaad kunnen we ons echt zomerse toiletjes aan schaffen, maar we moeten er toch wel degelijk rekening mee houden, dat we het hier in ons klimaat niet mee af kunnen. Na een week met onbewolkte lucht en redelijke temperaturen krijgen we hier soms een periode van koel en fris weer. Dan moe ten onze heerlijke dunne spullen weer in de kast en dienen we ons anders te kleden. Voor dit anders kleden heb ben we hier een bijzonder leuk pakje. Het is toch echt zomers, want het word vervaardigd van veredelde katoen in een leuk ge schubd dessin in gemelleerde kleuren. Dit pakje is bijzonder geschikt voor wat frisser weer, doordat het bestaat uit een rok en een jasje. De rok is gewoon glad en hierop wordt een bloes of truitje gedragen. Het jasje is vrij eenvoudig. Het is kraagloos en heeft driekwart mouwen. Zo iets is toch altijd weer wat war mer dan een gewoon katoentje. Het model op onze foto draagt onder het jasje een truitje waarin op taillehoogte enkele lusjes, waardoorheen losjes een ceintuur gedragen wordt van dezelfde stof als die van het pakje. Dit is een heel aardig detail dat ook in an dere combinaties gedragen kan worden. ELLY MARTINS (Nadruk verboden)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1962 | | pagina 9