ill!
Vakantie kostte velen hun lijn
Zeg hem eens de waarheid...
<:)7lenu van de week
Ëen leuk pakje
r
Ook al aan de sigaret?
Als u KUSSA kiest
fo-ot di
Een leuk zomers pakje
Leer- en
Studieboeken
U kunt niet alles
weten
Zaterdag 1 september 1962
V F V R IJ E Z F E U VA
Pagina 5
DE zomer en de vakantie zijn grote vijanden van onze lijn, want
juist in deze tijd nemen velen van ons sterk in gewicht toe. De
oorzaak daarvan moeten we zoeken in het feit, dat er vooral in
de vakantie meer geluierd en meer gegeten wordt. In het buiten
land wordt tweemaal per dag warm gegeten. En dan het café
bezoek, ijsjes en allerlei andere tractaties. Kortom, vele vrouwen
gaan zich in de zomer en in de vakantie aan dingen te buiten,
waar ze later de tol voor moeten betalen.
Plotseling bemerken ze, dat hun rok te strak zit, of dat
ze een bepaalde jurk niet meer aankunnen. Komen ze
dan op de weegschaal, dan raken ze helemaal in paniek,
wantdie liegt er niet om en toont de „balans" van
het luieren en snoepen.
Jersey is een stof die het altijd doet. Dat komt omdat deze stof
gepaalde bijzondere eigenschappen heeft. Ze is dun, soepel, zit lekker
A-arm, valt goed en kleedt correct. Met een jersey pakje ziet u er
dtijd goed uit en dat is de reden dat dergelijke pakjes door de jaren
reen altijd succes hebben.
De jersey pakjes bestaan trouwens veelal uit drie delen of
wanneer het een japon met jasje is twee delen, maar een jasje
s er altijd bij en dat biedt bijzondere voordelen, omdat we door mid
del van het jasje in staat zijn onze lichaamstemperatuur op peil te
houden. Is het warm, goed, dan kan het jasje uit. Wordt het wat fris,
nu, dan gaat het jasje weer aan. Iets dergelijks is altijd gemakkelijk.
Onze illustratie toont een dergelijk leuk jersey pakje. Het weef
sel bestaat voor 70% uit orlon en voor 30% uit wol, hetgeen een
voortreffelijke combinatie genoemd mag worden aangezien in deze
-tof de voordelen van kunstvezel en natuurvezel verenigd zijn.
Op een gewone gladde rok wordt een lichtkleurig truitje ge
lragen, een combinatie die het ook goed doet. Het derde deel van ZONDER AANKOMEN
Natuurlijk moet het er weer
af en wel als het even kan zo
snel mogelijk. Maar een waar
schuwend woord is toch wel
op zijn plaats in dit geval. We
moeten niet te hard van sta
pel lopen, aangezien dit de
grootste narigheid zou kunnen
opleveren. Men kan nu een
maal niet van een paar sla
blaadjes en een tomaat per
dag leven zonder zijn gezond
heid te schaden. Bovendien
gaat men zich na een poosje
een dergelijk dieet gevolgd te
hebben, slap en moe voelen,
waardoor men wel extra moet
gaan eten om weer bij te ko
men. Op die manier draaien
we in een kringetje rond en
komt er van onze lijn hele
maal niets terecht.
GOÉD ETEN
iet pakje wordt gevormd door het jasje, dat kraagloos is en drie-
Kwart aangezette mouwen heeft. Dit jasje is losvallend en heeft langs
ie hals en de randen der voorpanden een originele afzetting in de
vorm van een smalle rand van dezelfde lichte kleur als die van het
.ruitje, met kleine regelmatige uitsteeksels. Het pakje is fraai en
'.eer correct, maar deze bies langs het jasje maakt het gehele pakje
ot iets aparts. Zo zien we ook hier, hoe soms kleine dingen het totale
Karakter van onze kleding bepalen.
ELLY MARTINS
Nad.uk verboden).
HET IS HEEL WAT FLINKER
OM NIET TE ROKEN
IEDEREEN wil graag populair
zijn. Dat is best te begrijpen.
Iedereen wil graag meetellen
en iedereen wil graag voor
vol worden aangezien. Dat is
allemaal niet verkeerd, het is
een heel normaal verlangen.
Ik heb daar al met vele leeftijd
genoten over gepraat, maar
meer en meer zijn we tot de
conclusie gekomen, dat je
toch zwaar mis bent als je
denkt dat je iets fantastisch
doet als je die zeer ongezonde
gewoonte van volwassenen
het roken nu ook maar gaat
beoefenen. Dan zitten we er
net even naast!
De meeste volwassenen die ro
ken, kunnen er niet meer mee
ophouden, omdat ze er een
voudigweg aan verslaafd zijn.
De meesien van hen zouden
er dolgraag weer af willen,
maar ze kunnen dat niet meer.
Er was eens een man, die het
probleem van vele volwassen
rokers zó onder woorden
bracht„Dokter, als ik rook
voel ik me beroerd en als ik
een paar uur niet rook voel
ik me ook beroerd".
ELLENDIGE TOESTAND
WIE van ons later ook tot die
verslaafden zal behoren, kan
niemand met zekerheid zeg
gen, maar de kans is er en
die kans is zelfs vrij groot.
Vóór je het weet, maak je ook
deel uit van de zenuwenkliek.
Dan heb je, omdat je zó graag
groot wou zijn, een toestand
bereikt waarin je handen vol
geld moet uitgeven aan rook
artikelen, waarbij je last hebt
van kortademigheid en hart
kloppingen.
Dan moet je ook 's avonds door
de regen nog even naar de
automaat, omdat je niets meer
te roken hebt, dan kun je
's morgens na het opstaan de
dag ook beginnen met een
enorme hoestbui van een
kwartier.
En dat zou je allemaal op je
hals halen omdat de andere
meisjes op het feest ook al
roken en omdat het zo ele-
BOEKHANDEl
VAN DE SANDE
Noordstraat Terneuzen
gant staat? Natuurlijk, andere
jongens roken ook als ze
eikaars brommers inspekteren,
maar zou jij nu niet wijzer
zijn'.1
TONY SPIJKERMAN.
(Nadruk verboden.)
WE behoeven beslist geen
paardemiddelen aan te wenden
om onze lijn weer terug te
krijgen. Het is zelfs voor velen
mogelijk goed te eten en toch
te „lijnen". Wat denkt u bijv.
van het volgende dieet?
Ontbijteen sneetje brood met
een gekookt ei en een glas
melk.
Om elf uur: één kopje koffie,
zonder koekje. Geen tweede
kopje
Luncn: twee sneetjes brood,
één met kaas en één met
mager vlees of in de toma-
tentijd met een tomaat. Een
vrucht en een kopje thee of
magere bouillon.
Avondmaal: een behoorlijke
portie vlees (niet vet), flink
groente, één aardappel met
matig jus en fruit of yo
ghurt toe. Wie er behoefte
aan heeft, kan voor het
slapen gaan nog een glas
melk drinken.
Dit is een verstandig dieet,
waarbij uw overtollig vet ge
leidelijk weg zal slinken en
waar u toch niet slap van
wordt. Hoofdzaak is, dat u
goed begrijpt waar u dik van
wordt: dat zijn de aardappe
len, meelspijzen (waaronder
brood en gebak), vet en zoe
tigheid. Als u de kracht hebt
deze dingen geheel of gedeel
telijk van uw menu te schrap
pen, bent u al een heel eind op
streek. Maar u moet ook het
geduld en de zelfbeheersing
hebben vól te houden. Al te
vaak geven vrouwen de moed
op, als ze niet dadelijk zicht
bare resultaten zien. Dan den
ken ze„Zie je wel, het helpt
toch niet. Dan scheid ik er
maar mee uit". En ze verval
len in de oude fouten van
teveel en onverstandig eten.
KIEZEN OF DELEN!
HOUDT u zoveel van snoe
pen? Arme ziel, dan zult u
bovenmenselijke zelfbeheer
sing moeten tonen. Het is kie
zen of delende streling van
de tong of een prettig slank
figuur, dat u de mogelijkheid
biedt, u goed te kleden. Maar
één troost is er: alles went.
Als u eenmaal over de moei
lijke beginperiode heen bent,
valt het steeds meer mee. Net
als bij roken.
Wist u, dat u ook zeer ma
tig moet zijn met het gebruik
van zout als u in gewicht
wenst af te nemen? En dat u
vooral niet zoveel kopjes thee
en koffie mag drinken als u
voordien gewend was? Zelfs
al gebruikt u ze zonder suiker,
dan nog is al dat vocht funest
voor uw lijn.
En tenslotte nog iets be
langrijks. Lichaamsbeweging
is bijzonder belangrijk. Daar
om wandelen, niet door de
stad slenteren, maar echt wan
delen, flink doorlopen, waar
door het bloed flink door de
aderen gaat stromen. Wan
neer u zo'n wandeling maakt
vóór het naar bed gaan zult u
trouwens eens zien hoe u
slaapt
ELLY MARTINS.
(Nadruk verboden.)
Wanneer we in deze weken bij
onze groenteboer komen, zien
we daar een gloednieuwe groen
te liggen, n.l. de Kussa.
Kussa is een komkommer
achtige vrucht, maar verschilt
in smaak en samenstelling toch
veel van de komkommer. Kussa
is een gewas dat thuishoort in
de tropen, maar door zorgvul
dige selectie is men erin ge
slaagd een soort te kweken, die
in ons klimaat een zeer ruime
oogst geeft. Hierdoor kan men
de prijs zeer redelijk noemen.
De toepassingsmogelijkheden
zijn vele, o.a. gestoofd, gebak
ken en ook als salade. De smaak
is heel zacht en de vrucht laat
zich dan ook heel goed kombi-
neren met kaas, waarvan u in
HET kan soms van groot belang zijn
in een huwelijk, wanneer men elkaar eens
precies de waarheid zegt. Hoe dikwijls
wordt er niet gezwegen terwille van de
lieve vrede. Maar de ergernissen stapelen
zich tenslotte huizenhoog op en wil een
huwelijk dan niet spaak lopen, dan moet
er iets gezegd worden. Heel dikwijls
werkt het uitpraten en de waarheid zeg
gen bijzonder heilzaam, ook al betekent
het eerst ruzie. Een voorbeeld daarvan
zag ik kortgeleden in mijn naaste om
geving waar zich de volgende scène af
speelde.
HIJ EN ZIJ
Van een jonggetrouwd stel, goede kennis
sen van mij, had de man een prachtige nieu
we baan gekregen, die hem een heel eind op
de maatschappelijke ladder omhoog had ge
bracht. Samen met zijn vrouw was hij uit
genodigd op een gezellig avondje bij één van
zijn directeuren, op welk avondje ook andere
collega's met hun echtgenoten waren uitge
nodigd.
„Denk erom-, dat je geen stommiteiten zegt",
waarschuwde hij, terwijl het wagentje ge
start werd. De hele weg overstelpte hij haar
met zijn aanwijzingen en raadgevingen. Ze
moest zich niet schuw in een hoekje terug
trekken en de hele avond stommetje spelen.
Hij wilde ook wel eens eer inleggen met zijn
vrouw. Hij voelde er niets voor, dat er achter
zijn rug gezegd werd, dat hij met een suf
schepsel getrouwd was.
Zij had enorm tegen deze avond opgezien,
maar terwille van haar man had ze zich voor
genomen, haar uiterste best te doen, hoe ver
legen ze zich ook voelde. Vroeger had ze daar
geen last van gehad. Toen durfde ze altijd
zichzelf te zijn, omdat ze toen met mensen
omging, die ze niet mijlenver boven zich ver
heven voelde in ontwikkeling en die er niet
op uit waren haar te intimideren. Maar sinds
haar man die nieuwe baan had, was ze al
haar innerlijke zekerheid en onbevangenheid
verloren.
HAAR echtgenoot bleek ook veranderd. Hij
scheen het onmogelijke van haar te verlan
gen. Hij vergeleek haar met de vrouwen van
anderen en altijd viel dat in haar nadeel uit.
Ze had het verlammende gevoel, dat ze in zijn
ogen geen goed meer kon doen en er niets
meer aan haar deugde. Het leek of hij zich
voor haar schaamde. Nu ze hier in het auto-
tje naast hem zat, werd het komende avondje
een nachtmerrie voor haar.
Toen ze in het vertrek vol lachende, praten
de mensen zaten, brak het angstzweet haar
uit. Ze voelde hoe haar man op haar lette.
Nauwkeurig bespiedde hij al haar bewegin
gen. Hoeveel gemakkelijker zou het haar ge
vallen zijn, ais hij haar maar even een be
moedigend knikje had gegeven.
De glimlach zat als een grijns vastgevroren
op haar gezicht. Ze zat stijf rechtop op het
puntje van haar stoel. Ze wist niets te be
denken om tc converseren, want de woedende
ergernis in de ogen van haar echtgenoot ver
lamde haar. Toen nam ze haar kopje op.
Haar handen beefden en... de inhoud ging
over haar nieuwe japon. Iedereen lette op
haar en het gezicht van haar man was één
dreigende onweerswolk.
IN de auto terug brak de storm van ver
wijten en kleinerende schimpscheuten over
haar los. Het deerde haar niet meer. Rustig
liet ze hem uitrazen. Toen zei ze„Ik ga nooit
meer ergens met je heen. Ik heb geen zin, me
doorlopend geweid aan te doen en me voor
jouw plezier in allerlei bochten te wringen,
ik wil mezelf zijn. Jij denkt, dat je een hele
Piet bent, maar wat ben je eigenlijk een
klein, uitsloverig mannetje. Een... snob, dat
ben je. Bang niet voor vól te worden aange
zien. Dèt is het!"
Als evenzovele zweepslagen hadden de
woorden zich in hem vastgevreten. Ze trof
fen de roos. Maar, het duurde weken vóór hij
durfde bekennen, dat zij gelijk had. Toen ver
anderde er iets in hem. Hij vond de moed toe
te geven, dat zijn vrouw hem met de waarheid
had gediend. Hij wist dat ze niet dom was.
Dat gaf hem zijn respect voor haar terug.
ELLY MARTINS.
(Nadruk verboden.)
het weekmenu
vindt.
2 voorbeelden
ZONDAG: Sneetje Hawai, bief
stuk, doperwtjes, aardappe
len; chocoladevla speciale.
MAANDAG: Kussa paprikasla-
aardappelen yoghurt met
vanillevla en gehakte noten.
DINSDAGHachée met aard
appelpuree en spitskool;
karnemelksepap.
WOENSDAG: Gebakken lever,
prinsessebonen, aardappelen;
yoghurtcoupe.
DONDERDAGGepocheerde
eieren, spinazie, aardappel
koekjes; hangop met prui
men.
VRIJDAGGoulash of visra-
goüt; rijst, gemengde sla;
nopjespudding.
ZATERDAGGesmoorde kus
sa, aardappelpuree; fruit.
KUS SA-PAPRIKASALADE
1 kussa, 1 rode paprika,
mayonnaise, peper, zout,
peterselie, 250 gram belegen
kaas.
Was en schil de kussa en snijd
er op de komkommerschaaf
dunne plakjes van. Was de pa
prika, ontdoe deze van de pit
jes en snijd de vrucht in heel
dunne reepjes. Snijd de kaas in
kleine doobelsteentjes. Meng
alle ingrediënten dooreen met
zóveel mayonnaise, tot een sma
kelijk geheel is ontstaan. Op
smaak maken met peper, zout,
Worcestershire sauce en gehak
te peterselie.
GESMOORDE KUSSA
1 kussa, 2 lepels boter, 1
theelepel kerry, klein uitje,
zout, 200 gram cantharellen,
200 gram geraspte kaas.
Was de kussa, snijd er dikke
plakken van, schil deze en snijd
ze in blokjes. Fruit in een vlees-
pan het fijngesnipperde uitje
met de boter en de kerry goud
geel en smoor er daarna de
blokjes kussa en de canthai ellen
10 minuten in tot ze gaat zijn.
Strooi er tot slot de geraspte
kaas overheen.
CHOCOLADEVLA SPECIALE
1 melk, 10 gr. boter, 30 gr.
custard, 2 eieren, 50 gr. sui
ker, 30 gr. cacao, 2 eetlepels
marasquin.
Week de rozijnen in de ma
rasquin. Roer de cacao met de
suiker, de custard en de eier
dooiers schuimig. Laat de melk
met de boter aan de kook ko
men, &iet iets van de kokende
melk bij dit mengsel en daarna
terug in de pan. Laat onder
zeer goed roerei» even doorko
ken. Sla de eiwitten met iets
zout zeer stijf en schep ze door
de hete vla. Meng er tot siot de
geweekte rozijnen door.
Heeft uw groentehandelaar
kussa's en hebt u er al een
paar maal omheen gedraaid,
weifelend of u zich er wel of
niet aan zoudt wagen. U kunt
het gerust eens met kussa
proberen. Zij hebben weinig
smaak en veel mogelijkheden
zoet of hartig, rauw of ge
kookt of gebakken kunt u ze
opdienen.
De voedingswaarde is niet
bijzonder hoog maar ook weer
niet echt laag.
Het schoonmaken is heel
eenvoudig: u kunt de kussa
met of zonder schil verwerken
(schillen gaat gemakkelijk
met een dunschiller), de pitten
behoeft u er niet uit te nemen.
Voor een kussa-saatje de
groente in plakken of blok
jes snijden en met slasaus of
olie en azijn of citroensap,
zout en desgewenst peper,
mosterd, een gesnipperd uitje,
tomatenketchup en/of verse
tuinkruiden vermengen. Het
verdient aenbeveling de sla
niet al te kort voor het ge
bruik klaar te maken; de kus
sa is lekkerder wanneer de
saus een tijdje heeft kunnen
intrekken. Desgewenst kunt u
de kussa tevoren met wat zout
bestrooid wegzetten welis
waar zal dit de voedingswaar
de niet ten goede komen.
Een smakelijk gemengd
groenteslaatje kan gemaakt
worden van b.v. blokjes of
plakken kussa met plakken to
maat of blokjes kussa met
grof geraspte wortel.
Ook vruchtenslaatjes kunnen
met kussa-blokjes worden ge
maakt, b.v. een slaatje van
kussa met rode bessen en
suike».
Voor het koken van kussa
dient men slechts kort te re
kenen, 5 minuten. Bij lang
koken gaat de kussa nl. ge
makkelijk stuk. De gekookte
kussa-blokjes kunnen ver
mengd worden met boter of
margarine en
Smakelijk is het ook oP het
laatst plakken tomaat met de
kussa mee te koken.
Houdt u van groente in een
saus, dan kunt u de kussa op
dienen in een bloemkoolsaus
(of een peterselie-, tomaten-,
kerrie- of mosterdsaus).
Het is ook smakelijk om de
kussa in plaats van in water
te koken, zachtjes gaar te smo
ren in boter of margarine of
met blokjes uitgebakken spek.
Het smoren duurt 5 a 10 minu
ten. Desgewenst kunnen ker
rie, nasi-goreng-kruiden, wat
gesnipperde ui of één of meer
der bovengenoemde toevoeg
sels meegesmoord worden.
Bakken kunt u de kussa ook
alin de koekepan of in fri
tuurvet of -olie. In het laatste
geval haalt u de cm-dikke
plakken door een dik beslagje
als voor apoelbeignets 1
dl melk op 125 g bloem of bak
meel met wat zout) en u bakt
de plakken in heet vet vlug
bruin. Weet u wat lekker is:
een beetje geraspte kaas door
het beslag mengen en dan na
het bakken nog wat kaas over
de warme beignets strooien.
Meteen opeten!
peper of nootmuskaat of
paprikapoeder of
zeer fijngesneden peter
selie- of selderijgroen of
geraspte kaas of
kleine gehaktballetjes.
VLIEGEN kunnen de geur van
tomatenplanten niet verdra
gen en hebben ook een hekel
aan verwarmde azijn.
ZEER FIJN gehakte rauwe spi
nazie, verwerkt door aard
appelpuree, is een vitamine
rijk voedsel.
RAFFIA reinigt men met tetra;
nooit met water, daardoor
krimpt 't.
VERGULDE schilderijlijsten
kunt u uitstekend schoon
maken met een spons ge
doopt in melk.
SCHIMMELVLEKKEN in hout
verdwijnen door petroleum-
afwrijving.
MELK wordt niet zuur als u er
een beetje dubbel-koolzure
soda door mengt.
UITGEDROOGDE KAAS wordt
weer genietbaar door deze in
zure melk te leggen.
BRUILOFT? De bloem in uw
knoopsgat blijft langer mooi,
indien de steel even met een
vlammetje afgebrand is.
ELECTRONISCH
KINDERMEISJE
De Westduitse radio-indus
trie maakt reclame voor het
„electronische kindermeisje".
Inderdaad brengt een kort
geleden op de markt gebrach
te „babysitter-microfoon"
ieder geluid uit de kinder
kamer over en bespaart de
huisvrouw vele onnodige
„contróletochtjes". Het ap
paraat kan op elk radio
toestel met piek up-aanslui-
ting worden aangesloten en
bestaat behalve uit de mi
crofoon uit een regelbare
transistorvoorversterker, die
door een drie-volts staafbat-
terijtje wordt gevoed. Op
deze manier wordt moeder,
of zij nu aan het koken of
stofzuigen is of misschien
naar de televisie kijkt, op de
hoogte gehouden van de
grote en kleine noden van
naar kinderen. Zonder moei
te kan zij toezicht houden op
de kleintjes en in dringende
gevallen ingrijpen tenmin
ste, als zij in verband met
klachten van de medebewo
ners aan het begin van de
avond de radio niet heeft af
gezet
„ÊÉNDAGS-BEHA"
BINNENKORT
VERKRIJGBAAR?
Wij vernemen, dat in de Ver
enigde Staten onderzoekingen
worden verricht naar de mo
gelijkheid om beha's te ver
vaardigen uit een speciale op
weefsel gelijkende soort pa
pier.
De komst van de papieren
beha, die uiteraard goedkoop
moet zijn omdat hij slechts
éénmaal kan worden gedra
gen, zal ongetwijfeld door
vele dames met belangstel
ling worden tegemoet gezien.
Het is echter nog niet be
kend wanneer dit nieuwe
produkt van de Amerikaanse
textiel- en papierindustrie op
de markt zal verschijnen,
daar de onderzoekers er nog
niet in geslaagd zijn de pro-
duktie- en materiaalkosten
zó laag te maken, dat met de
massfabricage van de „één-
dags-beha" een begin kan
worden gemaakt.
(CONSU)
HET IS in de Nederlandse
zomers soms een heel moeilijke
zaak wat de keuze van onze gar
derobe betreft en wel in verband
met het weer. Inderdaad kunnen
we ons echt zomerse toiletjes aan
schaffen, maar we moeten er
toch wel degelijk rekening mee
houden, dat we het hier in ons
klimaat niet mee af kunnen.
Na een week met onbewolkte
lucht en redelijke temperaturen
krijgen we hier soms een periode
van koel en fris weer. Dan moe
ten onze heerlijke dunne spullen
weer in de kast en dienen we ons
anders te kleden.
Voor dit anders kleden heb
ben we hier een bijzonder leuk
pakje. Het is toch echt zomers,
want het word vervaardigd van
veredelde katoen in een leuk ge
schubd dessin in gemelleerde
kleuren. Dit pakje is bijzonder
geschikt voor wat frisser weer,
doordat het bestaat uit een rok
en een jasje. De rok is gewoon
glad en hierop wordt een bloes
of truitje gedragen. Het jasje is
vrij eenvoudig. Het is kraagloos
en heeft driekwart mouwen. Zo
iets is toch altijd weer wat war
mer dan een gewoon katoentje.
Het model op onze foto draagt
onder het jasje een truitje waarin
op taillehoogte enkele lusjes,
waardoorheen losjes een ceintuur
gedragen wordt van dezelfde stof
als die van het pakje. Dit is een
heel aardig detail dat ook in an
dere combinaties gedragen kan
worden.
ELLY MARTINS
(Nadruk verboden)