Onze voeding Hebt U ook 'n passiebloem? Iprcuw oj moecler zijnl Parijse hoeden voor het komende seizoen Het maken van jam of marmelade iH&hu van week j- HIJ EN ZIJ ZOMERTIJD.... REGENTIJD TIPS iaArdag 18 augustus DE VRIJE ZEEUW Pagina 5 wat is nu licht verteerbaar 1 -2 PR zijn onder de getrouwde vrouwen twee hoofd- categoriën: De geboren moeder, wier enig verlangen uitgaat naar het verzorgen en liefhebben van haar kinde- ren en die hierin volkomen bevrediging vindt. De vrouwen die het moederschap als een normale konsekwentie van het huwelijk beschouwen en ook wel vreugde in haar kinderen vinden, maar voor wie de man toch altijd de eerste plaats blijft in- nemen. Natuurlijk zijn dit twee scherp omlijnde uitersten iTu sen deze beide categoriën liggen uiteraard talrifke [nuances. En bovendien slagen de meeste vrouwen er [gelukkig in een soort compromis met zichzelf te siui [ten waarbij alle partijen tevreden kunnen worden ee sield. Als dat met zo was, zouden er nog meer huwe lijken stranden dan reeds het geval is. Want laten we —I eerlijk zijn. hoe heerlijk en verheven het moederschan ook is en hoe geheel een vrouw ook op kan gaan in de weelde, die dit moederschap haar verschaft een - —I m..:i zal er toch weinig voor voelen, terwille van dn —I [kinderen steeds de tweede viool te spelen De getrouwde vrouw mag niet vergeten dat zii naast moeder ook vrouw moet zijn, die de Dlirht heeft, haar man vreugde te verschaffen en deze vrnnJ I de met hem te delen. s" Als zij dat wè! vergeet, schiet zij tekort in het essen I van h'buweIi-'k en behoe« «J zich later niet te -■beklagen, als hit eens van het pad der huwelijkstrouw 'Bafwijkt en elders verstrooiing zoekt. JANNEN blijven immers grote kinderen. Even- I als de kleintjes, die u met uw koesterende zorgen [omringt en uw liefkozingen niet onthoudt, hebben zij H behoefte, om eens spontaan aangehaald te worden. Zij willen \an tijd tot tijd geprezen en bewonderd worden. Ze moeten voelen, dat ze meetellen en niet langzamerhand door de kinderen van hun plaats wor- den verdrongen. Sterker zelfs, ze willen beseffen, dat zij nog altijd de voornaamste plaats in het hart van I vrouw innemen. Wanneer wij ons afvragen welke van de beide cate- - l niwen er het beste in slaagt een succes van 1 lijk te maken, dan zullen we zien, dat dit ri is. Het is duidelijk, dat zonder aan de glorie van het moederschap ook maar enige afbreuk I te willen doen, dat het voor het huwelijk het beste is, te ovei drijven om geen gevaar te lopen, i:. i op de duur een gevoel van bitterheid te it hem van zijn gezin afstoot en hem zelfs jaloers kan maken op zijn eigen kinderen. Wat voor i kwikkelijke sfeer dit laatste in een gezin kan veroorzaken san iedereen makkelijk begrijpen. is nog iets, wat de te innig aan hun kinderen V nochte moeders niet uit het oog moeten verliezen. ^^^Hens komt de dag, dat de jongen het nest verlaten «n I zich los gaan maken van moeders koesterende zorgen en deze trouwens ook niet meer nodig hebben. Dan is I haar man, net als in het eerste begin van het huwe- lijk, de enige op wio zij is aangewezen. Heeft zij hem te lang verwaarloosd of zijn zij door onverschilligheid —I en gebrek aan aandacht al te ver van elkaar afge- dwaald, dan zal het moeilijk zijn, de weg terug te 1 vinden en weer volledig geluk en bevrediging in eikaars gezelschap te vinden. Houdt het vuur brandend. Zorg, dat uw haardstee m~ nimmer koud wordt. Ook al gaat u nog zo in uw kinderen op. vergeet nooit, dat het uw man is, die onverbrekelijk bij u hoort en uw kinderen slechts „tijdelijlje gasten'' in uw leven zijn. (Nadruk verboden.) Drie hoeden uit de nieuwe Links: Een creatie van Lanvin- herfst-wintercollectie van de Castillo van grijze en witte stof, grote Parijse ontwerpers. I met opgeslagen rand. Midden: Van Jacques Heini is dit luchtige, bolvormige hoedje, rijk afgewerkt met kleine veer tjes. Rechts: Eveneens van Heim is deze hoge bolhoed van chartreu se-kleurige velour, afgezet met een safraankleurige vilten rand. We leven weer eens in da regentijd. Wij geven daarom op veler verzoek de wijze waarop men linnen regen- jassen moet impregneren. Wilt u geen beschadigde regenjas of mantel hebben, koop dan één van die vloeibare of pastapreparaten. Deze prepa raten zijn geheel gemakkelijk in het gebruik en geven steeds goede resultaten. Alles wat u te doen hebt is: 1. Eventuele vlekjes en spat ten van verf, vet en/of ander materiaal goed verwijderen. 2. Uw jas goed reinigen met een goed was- of reinigings middel. 3. De aldus gereinigde jas even uitspoelen en in de wind Liefhebbers van de pas- if siebloem kunnen nu bij bloemisten bloeiende if planten krijgen. Deze zijn if door hen gekweekt in de if volle zon. Dat wil zeggen, if dat ook u, als koper, deze if planten zo zonnig moge- lijk moet zetten, wilt u if kans hebben op succes if en genieten van de blau- if we, violette, rode of witte if bloemen. De passiebloem heeft het moeilijk als ze van de voch tige kassen wordt overge plaatst naar een huiskamer. Ze zal daar dikwijls bloem knoppen laten vallen vóór dat zij kans hebben gezien zich tot bloemen te ontwik kelen. Het is een soort klim plant, ze heeft dus vrij veel ruimte nodig. Ze moet in een ruime pot gekweekt worden. De lange scheuten ■kunnen het best langs een gebogen vorm van ijzer- jftdraarl worden geleid; ook kunnen een drietal stevige jtonkinstokken in de pot worden gestoken, waar dan de lange ranken omheen geleid kunnen worden. F Wij moeten er echter op wijzen dat deze plant het ^Binnenshuis niet zo goed doet, ze heeft het veel meer .«laar haat- zin indien zij na haii mei met pot en al bui ten in de tuin wordt inge graven. Ze moet dan wor- 'jden geplaatst op een be- •jSchiitte doch zonnige plaats. I Veel gieten is nodig en dagelijks sproeien is even- pens van groot belang. Het ^pou' echter met lauw wa- Bct geschieden, want de fPiaiit heeft een hardgron- ige hekel aan koud leiding water. Elke week mesten, met de Skende kamermest. U weet het, de prachtige bloemen bloeien slechts één peg, maar daar staat tegen over, dat bij een normale I verzorging zich elke dag wel enige bloemen kunnen openen. Wanneer het half oktober is, moet de plant naar bin nen en dan komt voor u de moeilijke tijd, want de plant goed overhouden is een kunst. Het meest succes kunt u hebben als u de plant niet te warm zet en aan de groei houdt. De normale kamerverwar ming 's winters kan ze niet verdragen, doch natuurlijk wil dit niet zeggen, dat een koude temperatuur wél goed is. De kamer moet in ieder geval vorstvrij zijn en mag desnoods wel een beetje verwarmd zijn, maar vooral niet te warm. Wie bijvoor beeld een gashaard heeft, kan de plant in de koudste hoek van de kamer zetten, maar... natuurlijk niet op de tocht! In de wintermaanden moeten we niet bemesten en slechts weinig water geven, dit zal tot gevolg hebben dat alle groene blaadjes geel worden en afvallen; dit is echter juist goed. De plant moet rust hebben, het is al voldoende indien de scheu ten maar groen blijven, ze mogen echter niet in- schrompelen. Vroeg in het voorjaar moeten de lange scheuten tot op de helft worden teruggesnoeid. Zo nodig moet de plant dan verpot worden in een wat ruimere pot. Indien zij kan genieten van de volle zon, zullen de nieuwe ranken spoedig tot ontwikkeling komen. Ver geet niet de plant half mei naar buiten te brengen. We zijn nu het jaar rond geweest en wensen u veel succes met uw pogingen de prachtige passiebloem, die een sieraad voor uw kamer en uw tuin kan zijn, op de juiste wijze te verzorgen. (Nadruk verboden.) hangen om uit te druipen. 4. De inhoud van een flesje vloeibaar impregneermiddel vermengen of toevoegen aan een geëmailleerde emmer met heet water. De gereinig de jas daar in dompelen. 5. Na een paar uur de jas eruit halen, het water licht uit knijpen (vooral niet wrin gen) en de jas vervolgens overbrengen in een andere emmer, waarin een beetje vlokkenzeep tevoren in ruim warm water is opgelost. 6. Na 2 tot 3 kwartier haalt u de jas er uit, knijpt het over tollige water uit, dan één tot twee maal uitspoelen in schoon water en vervolgens in de wind of op zolder laten drogen. 7. Tenslotte de jas strijken met een niet te 'hete bout. Dat gaat heel goed, als de stof maar niet te droog is. Door op deze wijze te werk te gaan, krijgt u altijd goede resul taten en wat veel waard is nooit beschadigingen. Tenslotte merken wij nog op, dat dat naspoelen in een emmer met heet water met vlokken zeep dient om de waterproof- laag een langer leven te geven. Doet u dit n.l. niet, dan is uw jas reeds na twee tot vier maan den weer lek, omdat het im pregneermiddel zonder zeep dan door veel regen als 't ware wordt uitgespoeld. (Nadruk verboden.) VRAGERTJE: Loopt hij je nog steeds achterna? Het is toch eigenijk ook een beetje je eigen schuld, je hebt het er eerst zelf naar gemaakt en nu begint het je te vervelen omdat je weer een andere jongen op 't oog hebt. Maar de enige manier om hem kwijt te raken iseen auto kopen HANSHans, je moet je niet zo laten kennen. Dat meisje mag toch wel zwemmen met wie ze wil? Als jij met haar naar het zwembad gaat dan moet je ook samen met haar zwemmen en samen naar huis gaan. En niet als je een maal op het zwembad bent gearriveerd met je vrienden optrekken en haar maar haar gang laten gaan. Ze flirt dan met de badmeester die.nota- bene getrouwd is". Dat doet ze alleen maar om jou te plagen, en om je jaloers te maken, neem dat maar van mij aan. Dat die badmeester daar nog op ingaat, is iets heel anders, dat is niet haar fout maar de zijne. Als je nou weer met haar naar het zwembad gaat, zorg dan dat je bij haar blijft en laat haar niet denken van: „Och, was ik maar bij moeder thuis ge bleven". RIAJe moeder wil niet meer hebben dat je hem op straat ontmoet, maar je moet met hem thuiskomen. Nou en is dat zo erg! Je ouders zullen hem toch niet opeten. Ik ge loof ook wel, dat ze het zul len begrijpen dat hij een goede jongen is, ook al komt hij uit een in jullie dorp slecht bekend staand gezin. Er is er altijd wel ééntje die wat uitgespookt heeft in een gezin van 8 jongens, maar daarom behoeven ze toch allemaal niet even slecht te zijn. Als deze jongen werke lijk goed is en het serieus met je meent, dan zullen je ouders het heus wel opmer ken en dan vinden ze het be slist goed dat jullie ver kering met elkaar hebben. Breng hem dus gerust thuis, Ria. Het feit dat hij het zelf zo graag wil, is al een bij zonder goed teken. PETER: Peter is er ingelopen! Zo begon je brief. Ik heb werkelijk gelachen om dat kostelijk schrijven van je. Je bent me het nozempje wel hoor. Eerst vond je dat blondje leuk, omdat ze zulke mooie benen had, maar later bleek dus, dat dat dan ook alles maar dan ook alles was. Wie houd je tegen om het „uit" te maken? Je kan toch niet met een meisje trouwen alleen maar omdat ze van die mooie benen heeft! ANNEKE NEEFJES. (Nadruk verboden.) Zonder hier nu bepaald een re cept te willen geven voor het maken van jam of marmela de, willen wij het eens heb ben over het hoe en waarom ervan. Bij het maken van jam of mar melade binden we op een an dere manier dan bij bijvoor beeld steriliseren de strijd aan met de bederfverwekken- de bacteriën. Na het koken van de jam blijft de lucht vrije toegang tot ons produkt behouden en dat is bij sterili seren niet het geval. Wel wor den onze potjes gewoonlijk afgedekt met een stukje per kament, maar dat is meer een maatregel om stof te weren. Van een luchtdichte afsluiting In deze augustusmaand zul len vele ouders er met hun kin deren de hele dag op uittrek ken. En wanneer het hele gezin dan 's avonds moe en voldaan weer thuiskomt is het prettig waneer moeder niet te lang meer in de keuken behoeft te staan. Een éénpansmaaltijd is prac- tisch en snel te maken en hier bij moeten we heus niet den ken aan onze stevige winterse stamppotten. Verschillende van onderstaan de menu's kan ze bovendien tevoren al klaarmaken. ZONDAG: Grapefruit; Papri ka-rijstschotel; vanillevla met rode bessen. MAANDAGStamppot rauwe andijvie met uitgebakken spek schuimige yoghurtvla. DINSDAG: Stoofschotel van spitskool, kaas en tomaten- karnemelkse pap. WOENSDAG: Tomatensoep; blinde vinken, sla en patates.- frites. DONDERDAGMacaronischo tel met ham en kaas; drie in de pan met appel. VRIJDAGOmelet a la savoy- arde, tomatensla, óf bloem kool met verse worst en aard appelen; watergruel van verse bessen. ZATERDAGPannekoeken; kruisbessen. PAPRIKA-RIJSTSCHOTEL 250 gr. rijst, 2 3 paprika's, 1 ui, 2 tomaten, 250 gr. kaas, 100 gr. champignons, 50 gr. boter, zout, peper, kruiden. De rijst droog en gaar koken (reken voor 1 kopje rijst: 2 kop jes water). Was de paprika's, verwijder de zaadjes en snijdt ze in smalle reepjes. Bak deze met de gesnipperde ui lichtbruin in de boter de gewassen champignons slechts enkele minuten meebakken. Meng alles door de droge rijst en maak het geheel op smaak af. Alles over doen in een ingevette vuurvaste schotel. De kaas in plakjes snij den, evenals de tomaat, en deze afwisselend op de rijst leggen. De schotel in een vrij warme oven plaatsen, tot de kaas ge smolten is 20 minuten). STOOFSCHOTEL VAN SPITSKOOL, TOMAAT EN KAAS 1 kg aardappelen, kleine spitskool. Va kg tomaten, Va pond belegen kaas, zout en peper. De in smalle reepjes gesneden spitskool met de in kleine blok jes gesneden aardappelen gaar koken in 20 minuten. Op het laatst de ontvelde en in plakken gesneden tomaten toevoegen. Het vocht binden met iets maï zena of aardappelmeel en af maken met een klontje boter en de in dobbelsteentjes gesneden kaas. is beslist geen sprake. Het conserveren van vruchten in de vorm van jam berust op het principe, dat een suiker stroop, mits van voldoende concentratie, een ongeschikte voedingsbodem is voor schim mels, gistings- en rottings- kiemen. Hieruit volgt, dat wanneer we de marmelade tot de juiste dikte hebben ingekookt, we deze desnoods open en wel op een droge plaats kunnen be waren. Een prettige bijkom stigheid is wel, dat de vereiste dikte juist de dikte is, die ook zeer geschikt is om op de bo terham verwerkt te worden. Deze juiste dikte kunnen we op twee manieren bereiken. Men kan n.l. door het toevoe gen van veel suiker het in koken bevorderen en bespoe digen, maar hiervan is het gevolg, dat de echte vruch- tensmaak onderdrukt wordt. Op de andere manier voegt men minder suiker toe, doch dan moet er langer gekookt worden en treedt de vruchten- smaak wel duidelijk op de voorgrond. Men zou zo op het oog de laatste methode prefe reren, maar hierbij is de kans op aanzetten tijdens het koken vrij groot. De jam krijgt dan een onprettige bruine kleur. Het best doen wij er aan, wanneer we de gulden mid denweg bewandelen. Aan te bevelen is, de vruchten met het sap enige tijd te laten koken en dan pas de suiker toe te voegen, waardoor het gevaar van caramelliseren van de suiker belangrijk vermin derd. ONZE PAN EN ONZE POTJES Voor het inkoken van de jam kan men het best een ge- emailleerde ijzeren pan ge bruiken. De meest geschikte vorm hiervoor is een ondiepe pan met een groot bodem oppervlak, want hierdoor wordt de laag jam in de pan minder dik en kan het vocht sneller verdampen, waarom het bij het inkoken toch gaat. Dit verdampen van het vocht kan door voortdurend roeren nog worden bevorderd. De vaste delen die zich aan de wand van de pan vastzetten, moeten regelmatig losgemaakt worden, want anders drogen ze uit. Tevens werken we met een houten lepel ook steeds de massa van de bodem los, zodat het daar niet kan gaan koeken. Bij het inkoken moet de pan onbedekt blijven, het geen trouwens ook handiger is in verband met het regel matig roeren. Af en toe moeten we eens con troleren of de jam al de ver eiste dikte heeft gekregen. Hiertoe scheppen we met de lepel een beetje van ons pro dukt op een plat bord en laten dit snel afkoelen. We bemer ken dan spoedig hoe dik onze jam al is. De jam mag niet te dun zijn, want dan wordt de kans op gisting groot en bo vendien is het niet prettig, wanneer de jam aan alle kan ten van de boterham afdruipt. Te dikke jam is echter op de boterham evenmin prettig te verwerken. Hebben we de juiste dikte be reikt, dan scheppen we eerst het schuimlaagje van de mas sa in de pan af. Daarna kun nen we met het vullen van onze potjes beginnen. We vul len slechts prima schoonge maakte potjes, die nog warm zijn wanneer we er jam in doen. Is het potje gevuld, dan dekken we de jam af met een laagje suiker en daarna gaat er een perkament je overheen. Door het perkament nat te maken wordt het zacht en handelbaar en kan het om de hals van de pot worden ge bonden. Met een beetje werk kunnen we op die manier onze provisie kast vullen met een aantal potjes heerlijke vruchtenjam. (Nadruk verboden.) Menig huisvrouw zit wel eens niet de handen in het haar, wanneer ze voor één van de ge zinsleden om de een of andere reden licht verteerbaar voedsel moet klaarmaken. Wanneer een medicus dat niet precies voor schrijft wat wel en niet tot de lichtverteerbare voedingsmidde len behoort, dan bestaat de kans dat men zich ernstig ver gist. Van sommige dingen weten we het wel, maar op die enkele voedingsmiddelen kan men een persoon toch niet steeds laten leven. Er moet wat variatie in het menu gebracht worden en daarvoor moet men dus weten wat er al zo tot de licht ver teerbare groep behoort. We zullen hierbij proberen een kleine uiteenzetting te geven over dit onderwerp. UIT HET „DIERENRIJK" Allereerst noemen wij die voedingsmiddelen afkomstig uit het „dierenrijk". Dit zijn: 1. melk, tapte- en karnemelk; 2. eieren 3. mager wild, gevogelte, lams- en kalfsvlees (zwezerik), ma gere vis; 4. boter, room (in aanmerking moet men nemen, dat vetten thuis behoren onder de moei lijk verteerbare levensmidde len; van alle voedingsvetten nu zijn de twee genoemde de meest geschikte voor de zie- kenvoeding Uit het plantenrijk zijn af komstig 1. de suiker; 2. rijst en arrowroot; 3. puree van erwten en bonen; 4. beschuit, geroosterd en oud bakken wittebrood; 5. sommige jonge groenten, zo als aspergepunten, wortel tjes, bloemkool, spinazie 0. druiven. SPIJSBEREIDING In de spijsbereiding bezit men het middel om de verteerbaar- heid te bevorderen of ook wel tegen te gaan. Bevorderend werkt: 1. gaarmaken; hierdoor wordt het in rauwe toestand onver teerbare zetmeel verteer baar, het bindweefsel zwelt er door op en de celstof wordt zachter; 2. aardappelpuree, uitgeklopt rauw ei, door een doekje ge wrongen eiwit; door een zeef gewreven hardgekookt ei; gemalen, geschrapt of geschaafd vlees; melk met water, brood of beschuit ver mengd; het dun uitsmeren van boter op brood; 3. verwijdering van een deel der celstof; het schillen van druiven en andere vruchten; door een fijne zeef wrijven van bonen, appelmoes, spi nazie, bloemkool, aardappe len enz. 4. verwijdering van een deel van het bindweefsel; schrap pen van rauwe biefstuk; 5. verwijdering van vet; het afsnijden van vet van het vlees; het ontvetten van bouillon; tapte- en karne melk; 6. het roosteren; brood, vlees. SMAKELIJK ETEN! Als indirecte invloeden kun nen wij nog noemen: een sma kelijke bereiding en een smake lijk uiterlijk der spijzen; sug gestie op de gemoedstoestand van de patiënt; afwisseling in de keuze der spijzen en in de bereidingeen goede combina tie en opeenvolging der spijzen. Ter toelichting moeten we er nog aan toevoegen, dat boter in verse, niet gesmolten toestand, het best verteerbaar is; ge bruikt men haar om te bakken of te branden, dan daalt zij tot de moeilijk verteerbare rubriek. Zo verliezen alle gemakkelijk verteerbare levensmiddelen veel van hun gunstige eigenschap door bakken of braden. Waar men dus eieren mag geven, geeft men deze niet gebakken; een gepaneerde, daarna gebak ken kalfsoester, een croquetje, al is het van zwezerik bereid, moet onder de moeilijk ver teerbare gerechten worden ge rangschikt. Wil men de smaak, b.v. van vlees, kip enz. door braden va riëren, dan kan men dit doen, mits na het braden alle korstjes worden verwijderd en men de zieke slechts het blanke vlees, fijn verdeeld, toedient. J. HOLTSLAG. (Nadruk verboden.)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1962 | | pagina 5