Onze
voeding
Hebt U ook 'n passiebloem?
Iprcuw oj moecler zijnl
Parijse hoeden voor het komende seizoen
Het maken van jam of marmelade
iH&hu van week
j- HIJ EN ZIJ
ZOMERTIJD.... REGENTIJD
TIPS
iaArdag 18 augustus
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 5
wat
is
nu
licht
verteerbaar
1
-2
PR zijn onder de getrouwde vrouwen twee hoofd-
categoriën:
De geboren moeder, wier enig verlangen uitgaat
naar het verzorgen en liefhebben van haar kinde-
ren en die hierin volkomen bevrediging vindt.
De vrouwen die het moederschap als een normale
konsekwentie van het huwelijk beschouwen en ook
wel vreugde in haar kinderen vinden, maar voor
wie de man toch altijd de eerste plaats blijft in-
nemen.
Natuurlijk zijn dit twee scherp omlijnde uitersten
iTu sen deze beide categoriën liggen uiteraard talrifke
[nuances. En bovendien slagen de meeste vrouwen er
[gelukkig in een soort compromis met zichzelf te siui
[ten waarbij alle partijen tevreden kunnen worden ee
sield. Als dat met zo was, zouden er nog meer huwe
lijken stranden dan reeds het geval is. Want laten we
—I eerlijk zijn. hoe heerlijk en verheven het moederschan
ook is en hoe geheel een vrouw ook op kan gaan in
de weelde, die dit moederschap haar verschaft een -
—I m..:i zal er toch weinig voor voelen, terwille van dn
—I [kinderen steeds de tweede viool te spelen
De getrouwde vrouw mag niet vergeten dat zii
naast moeder ook vrouw moet zijn, die de Dlirht
heeft, haar man vreugde te verschaffen en deze vrnnJ
I de met hem te delen. s"
Als zij dat wè! vergeet, schiet zij tekort in het essen
I van h'buweIi-'k en behoe« «J zich later niet te
-■beklagen, als hit eens van het pad der huwelijkstrouw
'Bafwijkt en elders verstrooiing zoekt.
JANNEN blijven immers
grote kinderen. Even-
I als de kleintjes, die u met uw koesterende zorgen
[omringt en uw liefkozingen niet onthoudt, hebben zij
H behoefte, om eens spontaan aangehaald te worden.
Zij willen \an tijd tot tijd geprezen en bewonderd
worden. Ze moeten voelen, dat ze meetellen en niet
langzamerhand door de kinderen van hun plaats wor-
den verdrongen. Sterker zelfs, ze willen beseffen, dat
zij nog altijd de voornaamste plaats in het hart van
I vrouw innemen.
Wanneer wij ons afvragen welke van de beide cate-
- l niwen er het beste in slaagt een succes van
1 lijk te maken, dan zullen we zien, dat dit
ri is. Het is duidelijk, dat zonder aan de
glorie van het moederschap ook maar enige afbreuk
I te willen doen, dat het voor het huwelijk het beste is,
te ovei drijven om geen gevaar te lopen,
i:. i op de duur een gevoel van bitterheid te
it hem van zijn gezin afstoot en hem zelfs
jaloers kan maken op zijn eigen kinderen. Wat voor
i kwikkelijke sfeer dit laatste in een gezin kan
veroorzaken san iedereen makkelijk begrijpen.
is nog iets, wat de te innig aan hun kinderen
V nochte moeders niet uit het oog moeten verliezen.
^^^Hens komt de dag, dat de jongen het nest verlaten «n
I zich los gaan maken van moeders koesterende zorgen
en deze trouwens ook niet meer nodig hebben. Dan is
I haar man, net als in het eerste begin van het huwe-
lijk, de enige op wio zij is aangewezen. Heeft zij hem
te lang verwaarloosd of zijn zij door onverschilligheid
—I en gebrek aan aandacht al te ver van elkaar afge-
dwaald, dan zal het moeilijk zijn, de weg terug te
1 vinden en weer volledig geluk en bevrediging in
eikaars gezelschap te vinden.
Houdt het vuur brandend. Zorg, dat uw haardstee
m~ nimmer koud wordt. Ook al gaat u nog zo in uw
kinderen op. vergeet nooit, dat het uw man is, die
onverbrekelijk bij u hoort en uw kinderen slechts
„tijdelijlje gasten'' in uw leven zijn.
(Nadruk verboden.)
Drie hoeden uit de nieuwe Links: Een creatie van Lanvin-
herfst-wintercollectie van de Castillo van grijze en witte stof,
grote Parijse ontwerpers. I met opgeslagen rand.
Midden: Van Jacques Heini is
dit luchtige, bolvormige hoedje,
rijk afgewerkt met kleine veer
tjes.
Rechts: Eveneens van Heim is
deze hoge bolhoed van chartreu
se-kleurige velour, afgezet met
een safraankleurige vilten rand.
We leven weer eens in da
regentijd. Wij geven daarom
op veler verzoek de wijze
waarop men linnen regen-
jassen moet impregneren.
Wilt u geen beschadigde
regenjas of mantel hebben,
koop dan één van die vloeibare
of pastapreparaten. Deze prepa
raten zijn geheel gemakkelijk in
het gebruik en geven steeds
goede resultaten. Alles wat u te
doen hebt is:
1. Eventuele vlekjes en spat
ten van verf, vet en/of ander
materiaal goed verwijderen.
2. Uw jas goed reinigen met
een goed was- of reinigings
middel.
3. De aldus gereinigde jas even
uitspoelen en in de wind
Liefhebbers van de pas-
if siebloem kunnen nu bij
bloemisten bloeiende
if planten krijgen. Deze zijn
if door hen gekweekt in de
if volle zon. Dat wil zeggen,
if dat ook u, als koper, deze
if planten zo zonnig moge-
lijk moet zetten, wilt u
if kans hebben op succes
if en genieten van de blau-
if we, violette, rode of witte
if bloemen.
De passiebloem heeft het
moeilijk als ze van de voch
tige kassen wordt overge
plaatst naar een huiskamer.
Ze zal daar dikwijls bloem
knoppen laten vallen vóór
dat zij kans hebben gezien
zich tot bloemen te ontwik
kelen.
Het is een soort klim
plant, ze heeft dus vrij veel
ruimte nodig. Ze moet in
een ruime pot gekweekt
worden. De lange scheuten
■kunnen het best langs een
gebogen vorm van ijzer-
jftdraarl worden geleid; ook
kunnen een drietal stevige
jtonkinstokken in de pot
worden gestoken, waar dan
de lange ranken omheen
geleid kunnen worden.
F Wij moeten er echter op
wijzen dat deze plant het
^Binnenshuis niet zo goed
doet, ze heeft het veel meer
.«laar haat- zin indien zij na
haii mei met pot en al bui
ten in de tuin wordt inge
graven. Ze moet dan wor-
'jden geplaatst op een be-
•jSchiitte doch zonnige plaats.
I Veel gieten is nodig en
dagelijks sproeien is even-
pens van groot belang. Het
^pou' echter met lauw wa-
Bct geschieden, want de
fPiaiit heeft een hardgron-
ige hekel aan koud leiding
water.
Elke week mesten, met de
Skende kamermest.
U weet het, de prachtige
bloemen bloeien slechts één
peg, maar daar staat tegen
over, dat bij een normale
I verzorging zich elke dag
wel enige bloemen kunnen
openen.
Wanneer het half oktober
is, moet de plant naar bin
nen en dan komt voor u de
moeilijke tijd, want de plant
goed overhouden is een
kunst.
Het meest succes kunt u
hebben als u de plant niet
te warm zet en aan de groei
houdt.
De normale kamerverwar
ming 's winters kan ze niet
verdragen, doch natuurlijk
wil dit niet zeggen, dat een
koude temperatuur wél goed
is. De kamer moet in ieder
geval vorstvrij zijn en mag
desnoods wel een beetje
verwarmd zijn, maar vooral
niet te warm. Wie bijvoor
beeld een gashaard heeft,
kan de plant in de koudste
hoek van de kamer zetten,
maar... natuurlijk niet op
de tocht!
In de wintermaanden
moeten we niet bemesten en
slechts weinig water geven,
dit zal tot gevolg hebben dat
alle groene blaadjes geel
worden en afvallen; dit is
echter juist goed. De plant
moet rust hebben, het is al
voldoende indien de scheu
ten maar groen blijven, ze
mogen echter niet in-
schrompelen. Vroeg in het
voorjaar moeten de lange
scheuten tot op de helft
worden teruggesnoeid. Zo
nodig moet de plant dan
verpot worden in een wat
ruimere pot.
Indien zij kan genieten
van de volle zon, zullen de
nieuwe ranken spoedig tot
ontwikkeling komen. Ver
geet niet de plant half mei
naar buiten te brengen.
We zijn nu het jaar rond
geweest en wensen u veel
succes met uw pogingen de
prachtige passiebloem, die
een sieraad voor uw kamer
en uw tuin kan zijn, op de
juiste wijze te verzorgen.
(Nadruk verboden.)
hangen om uit te druipen.
4. De inhoud van een flesje
vloeibaar impregneermiddel
vermengen of toevoegen aan
een geëmailleerde emmer
met heet water. De gereinig
de jas daar in dompelen.
5. Na een paar uur de jas eruit
halen, het water licht uit
knijpen (vooral niet wrin
gen) en de jas vervolgens
overbrengen in een andere
emmer, waarin een beetje
vlokkenzeep tevoren in ruim
warm water is opgelost.
6. Na 2 tot 3 kwartier haalt u
de jas er uit, knijpt het over
tollige water uit, dan één tot
twee maal uitspoelen in
schoon water en vervolgens
in de wind of op zolder laten
drogen.
7. Tenslotte de jas strijken met
een niet te 'hete bout. Dat
gaat heel goed, als de stof
maar niet te droog is.
Door op deze wijze te werk te
gaan, krijgt u altijd goede resul
taten en wat veel waard is
nooit beschadigingen.
Tenslotte merken wij nog op,
dat dat naspoelen in een emmer
met heet water met vlokken
zeep dient om de waterproof-
laag een langer leven te geven.
Doet u dit n.l. niet, dan is uw
jas reeds na twee tot vier maan
den weer lek, omdat het im
pregneermiddel zonder zeep dan
door veel regen als 't ware
wordt uitgespoeld.
(Nadruk verboden.)
VRAGERTJE: Loopt hij je nog
steeds achterna? Het is toch
eigenijk ook een beetje je
eigen schuld, je hebt het er
eerst zelf naar gemaakt en
nu begint het je te vervelen
omdat je weer een andere
jongen op 't oog hebt. Maar
de enige manier om hem
kwijt te raken iseen auto
kopen
HANSHans, je moet je niet zo
laten kennen. Dat meisje
mag toch wel zwemmen met
wie ze wil? Als jij met haar
naar het zwembad gaat dan
moet je ook samen met haar
zwemmen en samen naar
huis gaan. En niet als je een
maal op het zwembad bent
gearriveerd met je vrienden
optrekken en haar maar haar
gang laten gaan. Ze flirt dan
met de badmeester die.nota-
bene getrouwd is". Dat doet
ze alleen maar om jou te
plagen, en om je jaloers te
maken, neem dat maar van
mij aan. Dat die badmeester
daar nog op ingaat, is iets
heel anders, dat is niet haar
fout maar de zijne. Als je
nou weer met haar naar het
zwembad gaat, zorg dan dat
je bij haar blijft en laat haar
niet denken van: „Och, was
ik maar bij moeder thuis ge
bleven".
RIAJe moeder wil niet meer
hebben dat je hem op straat
ontmoet, maar je moet met
hem thuiskomen. Nou en is
dat zo erg! Je ouders zullen
hem toch niet opeten. Ik ge
loof ook wel, dat ze het zul
len begrijpen dat hij een
goede jongen is, ook al komt
hij uit een in jullie dorp
slecht bekend staand gezin.
Er is er altijd wel ééntje die
wat uitgespookt heeft in een
gezin van 8 jongens, maar
daarom behoeven ze toch
allemaal niet even slecht te
zijn. Als deze jongen werke
lijk goed is en het serieus
met je meent, dan zullen je
ouders het heus wel opmer
ken en dan vinden ze het be
slist goed dat jullie ver
kering met elkaar hebben.
Breng hem dus gerust thuis,
Ria. Het feit dat hij het zelf
zo graag wil, is al een bij
zonder goed teken.
PETER: Peter is er ingelopen!
Zo begon je brief. Ik heb
werkelijk gelachen om dat
kostelijk schrijven van je. Je
bent me het nozempje wel
hoor. Eerst vond je dat
blondje leuk, omdat ze zulke
mooie benen had, maar later
bleek dus, dat dat dan ook
alles maar dan ook alles was.
Wie houd je tegen om het
„uit" te maken? Je kan toch
niet met een meisje trouwen
alleen maar omdat ze van die
mooie benen heeft!
ANNEKE NEEFJES.
(Nadruk verboden.)
Zonder hier nu bepaald een re
cept te willen geven voor het
maken van jam of marmela
de, willen wij het eens heb
ben over het hoe en waarom
ervan.
Bij het maken van jam of mar
melade binden we op een an
dere manier dan bij bijvoor
beeld steriliseren de strijd
aan met de bederfverwekken-
de bacteriën. Na het koken
van de jam blijft de lucht
vrije toegang tot ons produkt
behouden en dat is bij sterili
seren niet het geval. Wel wor
den onze potjes gewoonlijk
afgedekt met een stukje per
kament, maar dat is meer een
maatregel om stof te weren.
Van een luchtdichte afsluiting
In deze augustusmaand zul
len vele ouders er met hun kin
deren de hele dag op uittrek
ken. En wanneer het hele gezin
dan 's avonds moe en voldaan
weer thuiskomt is het prettig
waneer moeder niet te lang
meer in de keuken behoeft te
staan.
Een éénpansmaaltijd is prac-
tisch en snel te maken en hier
bij moeten we heus niet den
ken aan onze stevige winterse
stamppotten.
Verschillende van onderstaan
de menu's kan ze bovendien
tevoren al klaarmaken.
ZONDAG: Grapefruit; Papri
ka-rijstschotel; vanillevla met
rode bessen.
MAANDAGStamppot rauwe
andijvie met uitgebakken spek
schuimige yoghurtvla.
DINSDAG: Stoofschotel van
spitskool, kaas en tomaten-
karnemelkse pap.
WOENSDAG: Tomatensoep;
blinde vinken, sla en patates.-
frites.
DONDERDAGMacaronischo
tel met ham en kaas; drie in
de pan met appel.
VRIJDAGOmelet a la savoy-
arde, tomatensla, óf bloem
kool met verse worst en aard
appelen; watergruel van verse
bessen.
ZATERDAGPannekoeken;
kruisbessen.
PAPRIKA-RIJSTSCHOTEL
250 gr. rijst, 2 3 paprika's,
1 ui, 2 tomaten, 250 gr. kaas,
100 gr. champignons, 50 gr.
boter, zout, peper, kruiden.
De rijst droog en gaar koken
(reken voor 1 kopje rijst: 2 kop
jes water). Was de paprika's,
verwijder de zaadjes en snijdt
ze in smalle reepjes. Bak deze
met de gesnipperde ui lichtbruin
in de boter de gewassen
champignons slechts enkele
minuten meebakken. Meng alles
door de droge rijst en maak het
geheel op smaak af. Alles over
doen in een ingevette vuurvaste
schotel. De kaas in plakjes snij
den, evenals de tomaat, en deze
afwisselend op de rijst leggen.
De schotel in een vrij warme
oven plaatsen, tot de kaas ge
smolten is 20 minuten).
STOOFSCHOTEL
VAN SPITSKOOL, TOMAAT
EN KAAS
1 kg aardappelen, kleine
spitskool. Va kg tomaten, Va
pond belegen kaas, zout en
peper.
De in smalle reepjes gesneden
spitskool met de in kleine blok
jes gesneden aardappelen gaar
koken in 20 minuten. Op het
laatst de ontvelde en in plakken
gesneden tomaten toevoegen.
Het vocht binden met iets maï
zena of aardappelmeel en af
maken met een klontje boter en
de in dobbelsteentjes gesneden
kaas.
is beslist geen sprake.
Het conserveren van vruchten
in de vorm van jam berust op
het principe, dat een suiker
stroop, mits van voldoende
concentratie, een ongeschikte
voedingsbodem is voor schim
mels, gistings- en rottings-
kiemen.
Hieruit volgt, dat wanneer we
de marmelade tot de juiste
dikte hebben ingekookt, we
deze desnoods open en wel op
een droge plaats kunnen be
waren. Een prettige bijkom
stigheid is wel, dat de vereiste
dikte juist de dikte is, die ook
zeer geschikt is om op de bo
terham verwerkt te worden.
Deze juiste dikte kunnen we
op twee manieren bereiken.
Men kan n.l. door het toevoe
gen van veel suiker het in
koken bevorderen en bespoe
digen, maar hiervan is het
gevolg, dat de echte vruch-
tensmaak onderdrukt wordt.
Op de andere manier voegt
men minder suiker toe, doch
dan moet er langer gekookt
worden en treedt de vruchten-
smaak wel duidelijk op de
voorgrond. Men zou zo op het
oog de laatste methode prefe
reren, maar hierbij is de kans
op aanzetten tijdens het koken
vrij groot. De jam krijgt dan
een onprettige bruine kleur.
Het best doen wij er aan,
wanneer we de gulden mid
denweg bewandelen. Aan te
bevelen is, de vruchten met
het sap enige tijd te laten
koken en dan pas de suiker
toe te voegen, waardoor het
gevaar van caramelliseren van
de suiker belangrijk vermin
derd.
ONZE PAN EN ONZE
POTJES
Voor het inkoken van de jam
kan men het best een ge-
emailleerde ijzeren pan ge
bruiken. De meest geschikte
vorm hiervoor is een ondiepe
pan met een groot bodem
oppervlak, want hierdoor
wordt de laag jam in de pan
minder dik en kan het vocht
sneller verdampen, waarom
het bij het inkoken toch gaat.
Dit verdampen van het vocht
kan door voortdurend roeren
nog worden bevorderd.
De vaste delen die zich aan de
wand van de pan vastzetten,
moeten regelmatig losgemaakt
worden, want anders drogen
ze uit. Tevens werken we met
een houten lepel ook steeds
de massa van de bodem los,
zodat het daar niet kan gaan
koeken. Bij het inkoken moet
de pan onbedekt blijven, het
geen trouwens ook handiger
is in verband met het regel
matig roeren.
Af en toe moeten we eens con
troleren of de jam al de ver
eiste dikte heeft gekregen.
Hiertoe scheppen we met de
lepel een beetje van ons pro
dukt op een plat bord en laten
dit snel afkoelen. We bemer
ken dan spoedig hoe dik onze
jam al is. De jam mag niet te
dun zijn, want dan wordt de
kans op gisting groot en bo
vendien is het niet prettig,
wanneer de jam aan alle kan
ten van de boterham afdruipt.
Te dikke jam is echter op de
boterham evenmin prettig te
verwerken.
Hebben we de juiste dikte be
reikt, dan scheppen we eerst
het schuimlaagje van de mas
sa in de pan af. Daarna kun
nen we met het vullen van
onze potjes beginnen. We vul
len slechts prima schoonge
maakte potjes, die nog warm
zijn wanneer we er jam in
doen. Is het potje gevuld, dan
dekken we de jam af met een
laagje suiker en daarna gaat
er een perkament je overheen.
Door het perkament nat te
maken wordt het zacht en
handelbaar en kan het om de
hals van de pot worden ge
bonden.
Met een beetje werk kunnen we
op die manier onze provisie
kast vullen met een aantal
potjes heerlijke vruchtenjam.
(Nadruk verboden.)
Menig huisvrouw zit wel eens
niet de handen in het haar,
wanneer ze voor één van de ge
zinsleden om de een of andere
reden licht verteerbaar voedsel
moet klaarmaken. Wanneer een
medicus dat niet precies voor
schrijft wat wel en niet tot de
lichtverteerbare voedingsmidde
len behoort, dan bestaat de
kans dat men zich ernstig ver
gist. Van sommige dingen weten
we het wel, maar op die enkele
voedingsmiddelen kan men een
persoon toch niet steeds laten
leven. Er moet wat variatie in
het menu gebracht worden en
daarvoor moet men dus weten
wat er al zo tot de licht ver
teerbare groep behoort.
We zullen hierbij proberen
een kleine uiteenzetting te geven
over dit onderwerp.
UIT HET „DIERENRIJK"
Allereerst noemen wij die
voedingsmiddelen afkomstig uit
het „dierenrijk". Dit zijn:
1. melk, tapte- en karnemelk;
2. eieren
3. mager wild, gevogelte, lams-
en kalfsvlees (zwezerik), ma
gere vis;
4. boter, room (in aanmerking
moet men nemen, dat vetten
thuis behoren onder de moei
lijk verteerbare levensmidde
len; van alle voedingsvetten
nu zijn de twee genoemde de
meest geschikte voor de zie-
kenvoeding
Uit het plantenrijk zijn af
komstig
1. de suiker;
2. rijst en arrowroot;
3. puree van erwten en bonen;
4. beschuit, geroosterd en oud
bakken wittebrood;
5. sommige jonge groenten, zo
als aspergepunten, wortel
tjes, bloemkool, spinazie
0. druiven.
SPIJSBEREIDING
In de spijsbereiding bezit men
het middel om de verteerbaar-
heid te bevorderen of ook wel
tegen te gaan. Bevorderend
werkt:
1. gaarmaken; hierdoor wordt
het in rauwe toestand onver
teerbare zetmeel verteer
baar, het bindweefsel zwelt
er door op en de celstof
wordt zachter;
2. aardappelpuree, uitgeklopt
rauw ei, door een doekje ge
wrongen eiwit; door een
zeef gewreven hardgekookt
ei; gemalen, geschrapt of
geschaafd vlees; melk met
water, brood of beschuit ver
mengd; het dun uitsmeren
van boter op brood;
3. verwijdering van een deel
der celstof; het schillen van
druiven en andere vruchten;
door een fijne zeef wrijven
van bonen, appelmoes, spi
nazie, bloemkool, aardappe
len enz.
4. verwijdering van een deel
van het bindweefsel; schrap
pen van rauwe biefstuk;
5. verwijdering van vet; het
afsnijden van vet van het
vlees; het ontvetten van
bouillon; tapte- en karne
melk;
6. het roosteren; brood, vlees.
SMAKELIJK ETEN!
Als indirecte invloeden kun
nen wij nog noemen: een sma
kelijke bereiding en een smake
lijk uiterlijk der spijzen; sug
gestie op de gemoedstoestand
van de patiënt; afwisseling in
de keuze der spijzen en in de
bereidingeen goede combina
tie en opeenvolging der spijzen.
Ter toelichting moeten we er
nog aan toevoegen, dat boter in
verse, niet gesmolten toestand,
het best verteerbaar is; ge
bruikt men haar om te bakken
of te branden, dan daalt zij tot
de moeilijk verteerbare rubriek.
Zo verliezen alle gemakkelijk
verteerbare levensmiddelen veel
van hun gunstige eigenschap
door bakken of braden. Waar
men dus eieren mag geven,
geeft men deze niet gebakken;
een gepaneerde, daarna gebak
ken kalfsoester, een croquetje,
al is het van zwezerik bereid,
moet onder de moeilijk ver
teerbare gerechten worden ge
rangschikt.
Wil men de smaak, b.v. van
vlees, kip enz. door braden va
riëren, dan kan men dit doen,
mits na het braden alle korstjes
worden verwijderd en men de
zieke slechts het blanke vlees,
fijn verdeeld, toedient.
J. HOLTSLAG.
(Nadruk verboden.)