nen
nz.
SJ<ms> de {/touw
VAKANTIE
L
Schoonheid ió betrekkelijk
Wat geven we aan
tijdens onze vakantie
onze kamerplanten
enu van de week
iNDEL
rEL. 2863
HIJ EN ZIJ
KANTOOR LEROUX
Wat geven wij aan een zieke
Zaterdag 7 juli 1962
Dl VRIJE ZEEUW
Pagina 9
van je zakgeld
en ZAK GELD!
r~
CONSERVERING
VAN
VOEDSEL
DOOR
BESTRALING
Zaterdag 7 Juli 1962
twn. 20 Jaar kunnen een
met aangaan bij onze bank
op een rijkiprtmie van 10%
e voor jeugdspurboekfes
bedraagt, en premie
3NZE BANK oplopen tot
a f 500.- BOVEN HET
GESPAARDE BEDRAG
COÖr. to MEN LEEN BANK
„TERNEUZEN"
ILAIFFEISENBANK
TERNEUZENt WALSTRAAT V
AXELt NOORDtTRAAT
RNLUZEN - Telefoon 2380
e-vcrzckeringen
ring Hypotheken
jvend inlichtingen
Lodewijk XIV gal geen modeblad uit, maar wel had
hij zijn hofdames. En dat betekende, dat onze groot
moeders uit die tijd zich net als nu, door Parijs de
mode lieten voorschrijven. Toen koningen hun vrou
wen als een soort luxe speelgoed bezaten, speelden de
dames met haar kleding. Als zij iets geks bedachten,
dan vond men dat mooi in die tijd.
Neem nu madame de Montagne. Op een dag liet zij
de kapper bij zich komenmet ijzerdraad. Samen
zonderden zij zich een paar uur af in mevrouws boudoir
en ziet: de „montagne" was geboren. Het ijzerdraad
hield het haar omhoog, opgeplooid, in verschillende
lagen. Vele fraaie, kleurige en kostbare voorwerpen
waren er in tentoongesteld.
Lodelijk XIV vond het echt mooi en toen dat zo
wastoen duurde het niet lang meer of alle dames
van de „deftige" kringen in Europa verrasten haar
vrienden en mannen op dezelfde wijze.
Onze grootouders spraken
nog over de „moesjes", de
anders gekleurde stipjes op
de voiles, die zij droegen. De
dames aan het Franse hof
verbanden de voiles, maar
behielden de „mouches". Die
plakten ze op haar gezicht.
De kleine lapjes fluweel of
zijde spraken hun eigen, ge
heimzinnige taal. Want voor
al in een liefdes-„entre nous"
droegen de vorm van de
mouches en de plaats waar
zij geplakt waren een zoete
boodschap voor de amant.
DES KONINGS PRUIK
De Franse revolutie en wat
daarop in Europa volgde,
heeft aan die opschik een
eind gemaakt. Dat klopt ook,
want (schreef Anne H. Mul
der eens) „de heftigheid van
het wereldgebeuren is niet
alleen af te meten aan de
stromen vergoten bloed en
aan de duur van de politieke
debatten, maar even goed
aan de lengte van de vrou
wenrok". Maar laten de man
nen nu niet denken, dat de
heren der schepping niet aan
de modedwaasheden mee
deden en dat dit alleen een
zaak voor vrouwen was,
want dan zijn ze abuis.
Voor de heren begon de
narigheid toen de koning
zich op een kwade dag het
hoofd kaal liet scheren. Op
het bal verscheen hij niet met
een glad hoofd, o nee, zijn
dames hadden hem overtuigd
dat gepoederd, blond vrou
wenhaar hem veel beter zou
staan. De sierlijke glanzende
krullen vielen tot over de
ranke schouders.
Ah!, zei men toen, een
pruik, dat is het dus. En
allemaal anderhalve eeuw
lang verrijkten de kappers
zich aan die fraaie dwaas
heid. Niet iedereen had geld
genoeg om zich met echt
vrouwenhaar te tooien. Dat
was schaars en dus duur.
Prijzen van meer dan 1500
werden voor zo'n pruik ge
vraagd en nog hetaald ook.
Dan verborgen de mannen
hun vernuft onder paarden-
of geitenhaar. Ook dat stond
„manlijk", bezwoeren hen de
dames.
HEREN MET STRIKJES
EN STROKEN
Aan hun voeten droegen
de heren schoenen met hoge,
rode hakken en kleurige
strikken. Armen en benen
versierden ze met kanten,
stroken en linten.
Goed, één ding is sindsdien
veranderd. De mannen heb
ben de macht aan zich ge
trokken. Niet de dames,
maar de heren van Parijs
maken nu de mode uit. In
hun ijdelheid sparen ze zich
zelf en bepalen voor de
vrouw wat schoonheid is.
Schoonheid is een vreemd
begrip, want het is al even
zeer aan tijd gebonden en aan
de plaats waar wij in de
wereld leven, als de petty-
coat en het colbert-costuum
in onze tijd. Andere tijden,
maar ook andere volkeren
verschillen met ons van
mening over schoonheid en
zij kijken naar hun vrouwen
met andere ogen dan wij.
SCHOONHEID IS
BETREKKELIJK
Als wij geboren waren in
Alrika in de Alfuren-stam,
dan lieten wij onze tanden in
scherpe punten vijlen, we
lieten ze bruin, rood of zwart
maken. Op huwbare leeftijd
lieten we ze om de andere
uittrekken. Waarom? Omdat
dat mooi staat. En metwaar-
lilke verachting van alles wat
aan pijn onze schoonheid in
de weg zou staan, gingen we
ook nog gaten boren in die
tanden.
De vrouwen van de Pdaungs
in Burma besteden hun ge
hele leven aan het uitrekken
van hun hals. Zodra dat
maar even kan, voegen ze
een koperen ring toe aan de
andere ringen die al om dat
lichaamsdeel zijn vastgeklon
ken. Die ringen kunnen nooit
meer verwijderd worden. De
mode mag dus nooit veran
deren en dat is, gelukkig
voor die vrouwen, ook nog
nooit gebeurd
Zover zijn wij nooit ge
gaan. Maar we hebben heel
veel dwaze, en ook mooie
dingen, wél gedaan. Daar
zou nog veel over te vertel
len zijn.
(Nadruk verboden.)
NORA v. HEEMSTEDE.
WANNEER een herstellende een versterkende voeding moet
gebruiken, welke levenmiddelen komen dan in aanmer
king?
Aangezien tijdens ziekte in de regel een verhoogde afbraak
van lichaamscellen plaats vindt, moet de voeding van de her
stellende bij voorkeur rijker zijn aan eiwitten, mineralen en
vitamines. Het zijn immers deze stoffen die de patiënt nodig
heeft voor het opbouwen van nieuw spier- en orgaanweefsel en
voor liet herwinnen van een weerstand tegen ziekte.
Een firma in de Amerikaanse slag in geval van een aanval met
stad Pittsburgh heeft een filter
op de markt gebracht, dat een
mens kan behoeden tegen het in
ademen van radio-actieve neer-
kernwapenen. Het apparaatje
(foto) weegt ongeveer vier ons
en kost ongeveer 25 gulden.
Velen van ons dragen het
gehele jaar door de grootste
zorg over onze kamerplanten.
Ze worden vertroeteld, be
schermd en voorzien van alles
wat nodig is om ze heerlijk te
laten gedijen. Wanneer dan de
vakantie komt, staan we veel
al voor enorme problemen,
zeker wanneer we niet iemand
bij de hand hebben, die tij
dens onze afwezigheid de zorg
voor de planten op zich kan
nemen.
Hoe moet dat nu tijdens
onze afwezigheid, die mis
schien wel een paar weken
kan duren? Als we geen goede
oplossing vinden, kunnen we
er zeker van zijn, dat we na
de vakantie onze planten in
een desolate toestand zullen
weervinden.
DE TUIN OF HET BALKON
Onder onze kamerplanten zijn
er diverse die bij goed weer
De paprika, die alweer gerui
me tijd verkrijgbaar is, is een
vruchtgroente die hij velen nog
steeds niet erg in trek is. De
onrijpe vrucht is groen, de rijpe
vrucht rood. De scherpsmaken
de soorten worden gedroogd tot
specerij (paprikapoeder) en van
de niet scherpe kan men aller
lei heerlijke nagerechten berei
den (b.v. gevulde paprika, pa-
prikaboter, paprikaragoüt, pa
prikasaus), maar ze kan ook als
onderdeel van gerechten heel
goed dienst doen.
Daar het C-vitaminegehalte
van paprika bijzonder hoog is,
is het te wensen dat deze ge
zonde vrucht ook in ons land
spoedig zal inburgeren.
ZONDAG: Haring op toast;
biefstuk, peultjes, aardappe
len; ananaspudding.
MAANDAG: Roerei met toma
ten, gebakken aardappelen;
gevulde beschuitbollen.
DINSDAG: Gehakt, andijvie,
pommes fritescustardvla
met compöte van verse abri
kozen.
WOENSDAG: Gebakken cham
pignons, prinsessebonen,
rijstkoekjeskoude karne-
melksepap.
DONDERDAGSaucijsjes,
bloemkool, aardapp.; koffie-
pudding met roomsaus.
VRIJDAG: Bloemkoolsoep; ge
gratineerde tarbotfilets óf
gegratineerde vleesschelpen,
gemengde sla, aardappelen,
botersaus.
ZATERDAG: Paprika-spaghet-
ti en sla; yoghurt.
PA PRIK A-S PA GHE T TI
100 gr. spekblokjes in 20 gr.
boter bakken, 6 rode en groene
paprika's er in reepjes gesneden
bij doen en 10 minuten mee
smoren; 250 gr. tomaten in stuk
jes snijden en in het spek- en
paprikamengsel zacht maken en
daarna vermengen met 400 gr.
gaar gekookte spaghetti. Zo no
dig met wat zout en peper op
smaak afmaken, op een schotel
stapelen en bedekken met wat
kaassaus. De rest van de kaas
saus er apart bijgeven.
GEVULDE
BESCHUITBOLLEN
Van beschuitbollen een kapje
afsnijden, de bollen voorzichtig
uithollen, van binnen en buiten
met boter bestrijken en op een
zacht vuur in de koekepan met
wat boter knappend bakken, ze
daarna vullen met een vruch
tenmoes, het kapje er weer op
zetten en de bollen warm opdie
nen.
ROOMSAUS
wordt bereid door aan 2V2 dl
vanillesaus 1 slagroom toe te
voegen.
en redelijke temperaturen bui
ten kunnen staan. Hebt u al
leen dergelijke planten in uw
bezit, dan is het niet zo'n
groot probleem met vakantie
te gaan. Beschikt u over een
tuin, dan kunnen de planten
op een schaduwrijk plekje
worden ingegraven. Om het
in de pot dringen van onge
dierte via het potgat tegen te
gaan, kunnen we het gat
waarin de pot wordt geplaatst,
wat dieper maken, zodat de
pot er in hangt en het potgat
niet met de aarde in aanraking
komt.
Is er in de tuin geen ruimte
meer voor onze kamerplanten,
dan kunnen we de gehele col
lectie op een schaduwrijk
plekje zetten op ons terras of
zo, en wel beschut tegen een
muur of schutting. Natuurlijk
laten we onze planten vóórdat
we vertrekken eerst flink drin
ken, door ze in een teil water
te zetten, net zolang totdat het
water niet meer borrelt. We
zetten de potten dicht tegen
elkaar en leggen er balkjes of
bakstenen omheen, zodat ze
niet kunnen omwaaien of door
de poes van de buren kunnen
worden omgegooid. Dat zelfde
kunnen we doen, wanneer we
niet over een tuin beschikken
maar wél over een balkon, dat
niet al te zonnig is, want tij
dens onze afwezigheid doet de
zon meer schade dan goed.
Ook kunnen we de planten
met pot en al in een grote bak
of teil met vochtige aarde of
turfmolm zetten. Dan blijven
ze ook wel goed.
DE BINNENBLIJVERS
Hebt u in uw kamerplanten
collectie ook planten die niet
naar buiten kunnen, maar bin
nen moeten blijven, dan zult u
speciale voorzieningen moe
ten treffen. De planten moe
ten op de een of andere ma
nier regelmatig water krijgen,
dat staat vast. Om te beginnen
moeten ook hier de planten
uit zonnige raamkozijnen of
dergelijke worden verwijderd,
omdat we tijdens onze af
wezigheid de zontoediening
niet kunnen regelen. U zet ze
ergens op een schaduwrijk
plekje, maar niet in het don
ker, want een plant heeft ten
slotte ook licht nodig.
Nu de bewatering. Wanneer
u veel planten hebt, dan doet
u er goed aan, een emmer wa
ter of een teil met water op
een verhoging, kistje, keuken
stoel of krukje te plaatsen en
op de grond de planten er om
heen te groeperen. We nemen
nu wollen of katoenen draad
jes, die ruimschoots de lengte
hebben van de teil tot de pot
ten. Deze draden maken we
vooraf nat, zodat ze goed wa
ter opzuigen en dan hangen
we ze met het ene einde in de
teil of emmer en wel zó diep
dat ze de bodem raken en over
de rand naar beneden naar de
potten, waar ze desnoods met
een aangeknoopt lucifershout
je in de aarde verankerd kun
nen worden. Door het opzuig-
vermogen van de draadjes
wordt water uit de voorraad
opgenomen en door de draden
naar de potten gebracht. Voor
een kleine pot is één draad
voldoende, voor grotere of
planten die veel water moeten
hebben, leiden we twee draden
van de bron naar de pot. Op
die manier krijgen onze plan
ten automatisch water toege
voerd.
OOK FRISSE LUCHT?
Er zijn ook prachtige, han
dige en ingenieuze potten met
aangebouwd reservoir in de
handel, evenals andere typen
die automatisch water aan de
plant brengen, maar deze pot
ten zijn vrij duur en die zal
vrijwel niemand voor al zijn
planten hebben, zodat er toch
boven vermeld water moet
worden toegevoerd.
Planten hebben ook behoef
te aan frisse lucht en dus doen
we er goed aan op de een of
andere manier ervoor te zor
gen, dat ze dat ook tijdens
onze afwezigheid krijgen. Een
bovenlicht oP een kiertje laten
staan is wel een goede oplos
sing, wanneer u dat tenminste
aandurft in verband met de
mogelijkheid van inbraak. Ook
kunt u reeds veel bereiken
door de kamerdeur naar de
gang te laten openstaan.
Wanneer we zo alles in het
werk stellen om onze planten
ook tijdens onze afwezigheid
verzorgd te weten, dan zullen
we met een gerust hart op
vakantie kunnen gaan en zul
len we onze troetelkinderen bij
thuiskomst in blakende wel
stand aantreffen.
ELLY MARTINS.
NIET TEVEEL VET.
Vetten zijn in dit opzicht van
veel minder, vandaar dat ouder
wetse „mestkuren" met veel
room, spek, boter en andere vet-
soorten tegenwoordig weinig
meer worden toegepast. Is het
nodig dat een patiënt wat dikker
wordt, dan lukt dit meestal van
zelf wel wanneer hij meer eetlust
krijgt en een wat ruimer gebruik
van vlees, vis of ei, kaas, melk,
karnemelk of yoghurt. Het is ook
dan echter onjuist er op aan te
dringen, dat de zieke vee] eet. De
porties brood en aardappelen be
hoeven zeker niet groter te zijn
dan anders én de gerechten kun
nen zelfs beter niet te vetrijk
worden gemaakt. Het remt de
vertering en beneemt heel ge
makkelijk de eetlust voor de vol
gende maaltijd. Drie normale
hoofdmaaltijden met een of
meer lichte tussen„maaltijden"
(wat yoghurt, beschuit met kaas
of vruchten) zijn geschikter voor
degene, die moet aansterken, dan
drie zware maaltijden.
DE DOKTER IS DE BAAS.
Als de dokter een dieetvoor-
schrift heeft gegeven spreekt het
vanzelf, dat men zich hieraan
moet houden. De ziekenverzorg-
ster moet niet op eigen gezag het
dieet uitbreiden, maar behoeft
het evenmin strenger toe te pas
sen dan de dokter aangegeven
heeft. Het is b.v. helemaal niet
vanzelfsprekend, dat de voeding
van een herstellende zieke licht-
verteerbaar moet zijn. Iemand,
die een arm of been in het gips
heeft, behoeft zich niet te beper
ken tot lichte kost zoals rook
vlees op een witte boterham,
aardappelpuree, gekookte vis,
worteltjes en een custardvlaatje
toe, maar kan gerust bruin brood
met leverworst en rode kool met
hachee meeëten met de rest van
het gezin. Zo mogelijk dient een
ruim gebruik gemaakt te worden
van: melk: b.v. 1. per dag; 100
gr vlees, vis of ei; 200 400 gr
groente en 150 a 250 gr fruit;
wanneer dat natuurlijk niet in
strijd is met het dieetvoorschrift.
IETS HEEL ANDERS
Voor de geestelijke hy
giëne is het goed om in de
vakantie iets heel anders te
zien en iets heel anders te
doen dan al die andere
weken van het jaar. Wie
een sleurbaantje heeft doet
er het beste aan om dan
eens een avontuurlijke en
inspannende tijdsbesteding
te zoekenkeus daarin is er
genoeg.
En mensen die gewoon
lijk geen tijd hebben om te
slapen en te eten, kunnen
maar het beste gaan logeren
dorpje. Let wel: iets anders
in dat hele kleine boeren-
zien en iets anders doen be
tekent voor de huisvrouw:
geen bedden opmaken, geen
inkopen doen, geen groen
ten schoonmaken.
Vrouwen moeten in de
vakantie eens niet koken,
niet afwassen, niet afdro
gen, niet stofzuigen, niet
strijken, niet verstellen.
WAT IS HET 0
0 WEER BENAUWD 0
Warmte en zon gaan niet
altijd samen, zeker niet in
ons vochtrijke landje, waar
het bij bewolkte lucht juist
heel drukkend kan zijn. Bij
zulk een soort weer doet
men er goed aan zich luch
tig te kleden en opeen
hopingen van mensen te
mijden.
Bij opkomende hoofdpijn
of duizeligheid op zo'n be
nauwde dag is het het beste
zo spoedig mogelijk de koel
te op te zoeken: een drei
gende „warmtestuwing" of
„zonnesteek" kan men het
doeltreffendst bestrijden
door binnenshuis in een
koel vertrek te gaan liggen
op een bed of een bank.
MEDISCH
PROBLEEM
Wie onverhoopt eerste
hulp moet verlenen aan een
slachtoffer van warmtestu
wing, moet de getroffene
neerleggen, zijn kleren los
maken, hem koelte toewui
ven, hem zo mogelijk met
fris water wassen of be
sprenkelen.
Het gevaar van te over
dadige zonbestraling is
iedereen bekend. Geleide
lijkheid is de beste voor
waarde voor prettig bruin -
worden. Heel blanke en
roodharige types moeten
zich met een grote hoed en
lange mouwen wapenen als
tegen de vijand.
0 IN 'N GESCHIKTER 0
0 KLIMAAT 0
Algemene regels voor een
doelmatig vakantiehouden
gelden allereerst voor de
lichamelijk gezonden. Wie
echter aanleg heeft voor de
een of andere ziekte kan de
vakantie soms goed gebrui
ken voor een verblijf in een
voor hem of haar meer ge
schikt klimaat.
Bronchitispatiënten die
aan de kust wonen hebben
er soms veel baat bij zich
zelf een poosje te verplaat
sen naar bos of hei. Ook na
de vakantie blijken zij er in
hun oorspronkelijke om
geving dan vaak veel beter
tegen te kunnen.
Trage dikke kinderen
knappen dikwijls juist erg
op door een verblijf aan zee.
Magere en nerveuze jon
gens en meisjes ziet men
daarentegen in een bosrijke
streek tot vreugde van de
ouders weer geheel tot
zichzelf komen.
„FRISDRANKEN" STERK
AANBEVOLEN.
In welke vorm melk gegeven
wordt doet er niet veel toe: het
kan zijn in de vorm van een
drank, pap of pudding; de melk
kan al of niet worden afgewis
seld met karnemelk of yoghurt.
Wie weinig eetlust heeft of niet
bijzonder gesteld is op melk,
vindt een combinatie van melk
met fruit of vruchtesap dikwijls
wel lekker fris. Een drank van
yoghurt met vruchtensap en een
vla met rauw fruit of compote
gaat er meestal best in. In de re
gel verdient rauw fruit of rauw
geperst vruchtesap de voorkeur
boven gestoofd fruit, vanwege 't
hoger gehalte aan vitamines.
Welk fruit men geeft doet er
weinig toe; de duurste vruchten
hebben zeker niet de hoogste voe
dingswaarde, al zullen zij veelal
wel de grootste traktatie zijn. O.a.
bij koortsende zieken wordt ge
bruik van vitamine C-rijk fruit of
-vruchtesap (sinaasappelen, gra
pe-fruit, citroenen, aardbeien)
wel aanbevolen. Het behoeft geen
betoog, dat limonade en andere
„frisdranken'1 vruchtesap in dit
opzicht niet kunnen vervangen.
Vooral wanneer een ziekte niet
uit bed mag, moet men er voor
zorgen, dat er steeds iets te drin
ken binnen zijn bereik staat, al
is het tussen de maaltijden in
maar een kan met water.
SOEP ER „TUSSENDOOR"
Dat eieren en vlees versterkend
zijn, wordt algemeen aanvaard,
maar vis en peulvruchten worden
nog wel eens over het hoofd ge
zien. Geef eens een stukje vis bij
het brood (het hoeft echter geen
gebakken tongetje te zijn) of een
kop erwte- of bonesoep „tussen
door". Die soep mag echter niet
te voedzaam zijn, daar hij dan
gemakkelijk de eetlust weg
neemt. Ook andere soepen make
men niet te vet of te dik. Vooral
bouillon van vlees of kip heeft de
naam versterkend te zijn. Dit
moet u dan zo opvatten dat hij
de eetlust sterk kan prikkelen
door smaak èn geur en de af
scheiding van spijsvorteringssap-
pen bevordert waardoor de rest
van de maaltijd beter tot z'n recht
komt. Het beste zou zijn om
bouillon enige tijd vóór de maal
tijd op te dienen. Het gehalte aan
voedingsstoffen van bouillon is
niet hoog, de meeste waarde
schuilt nog in het vlees, waarvan
de bouillon getrokken is. Gooi
dit dus niet weg maar verwerk
het, voor zover u het niet in de
soep opdient, tot een ragout, een
jachtschotel of een huzaren-
slaatje. Eieren kunnen b.v. ge
kookt, gebakken of in de vorm
van een omelet of roerei opge
diend worden. Het biedt geen
voordelen om dagelijks een rauw
geklutst eitje, al of niet met een
drank vermengd, aan een zieke
voor te zetten.
EEN PLEISTERTJE 0
0 EN EEN TABLETJE
Bij het pakken voor de
vakantie is het altijd de
kunst om te weten wat er
wel en wat er niet mee
moet. Daarom is het nuttig
om z'n gedachten te laten
gaan over het kleinst moge
lijke doelmatige reisapo-
theekje.
Neem toch vooral niet
meer verbandmiddelen mee
dan nodig zijn om uzelf
even uit de nood te helpen.
Voor de rest is alles onder
weg immers gemakkelijk
aan te schaffen.
Iemand die spoedig last
van diarree heeft, neemt
'n beetje norit mee; iemand
die spoedig door hoofdpijn
geplaagd wordt wapent zich
met een paar onschuldige
tabletjes.
Wie slecht bestand is
tegen het vervoer per bus,
trein, schip of vliegtuig,
doet er goed aan zich te
voorzien van medikamenten
tegen de zogenaamde reis
ziekte.
(Nadruk verboden.)
dr. H. W. SCALONGNE.
HOUD JE AAN HET
DÏEETLIJSTJE.
Als een dieetvoorschrift gege
ven is, houd u daar dan aan. Hoe
vaak komt het echter niet voor,
dat men denkt; och een klein
beetje (verboden) vet ox zout hin
dert niet het maakt het eten
zo veel lekkerder en anders
wordt mijn patiënt maar slap. U
moet maar denken, dat een gal-
patiënt het in de regel helemaal
niet lekker vindt wanneer meer
vet in zijn dieet voorkomt dan hjj
verdraagt en hij er bovendien last
van kan krijgen. Vertrouw u er
op, dat de arts geen dieet voor
schrijft waarop een zieke slap
wordt en bedenk dat hij geen con
trole heeft op hetgeen de patiënt
wel en niet verdraagt wanneer
deze van alles en nog wat te eten
krijgt buiten het dieetlijstje om.
Ook bezoekers van ziekenhuis
patiënten zij hier nog eens op ge
wezen. Wanneer u iets eetbaars
voor een patiënt wilt meenemen,
vraag dan altijd wat hij wel en
niet mag hebben. Neem geen
grote voorraden mee van artike
len, die spoedig bederven (zoals
b.v. zacht fruit) tenzij u ook de
verpleegsters wilt tracteren en
breng b.v. patiënten met een
zoutarm dieet geen zoute pinda's
of gerookte paling, ook al hebben
zij nog zo'n onvoorstelbare be
hoefte aan iets hartigs. U zou er
hun herstel zeker niet mee be
spoedigen en stel hen bovendien
niet voor 't probleem deze artike
len zo te verstoppen, dat het al
ziend verplegend personeel ze
niet meteen wegneemt.
In Massachusetts, 30 kilometer
ten westen van Bosten, wordt
eerstdaags een stralingslaborato
rium ten behoeve van de leger-
intendance ln bedrijf gesteld dat
rond de zeven miljoen gulden
heeft gekost. Met behulp van
deze kostbare installatie kunnen
grote hoeveelheden vers voedsel
voor onbepaalde tijd zonder
kunstmatige koeling worden
opgeslagen.
De straling gaat het optreden
van voedsel bedervende bacteriën
en insekten tegen en vernietigd
deze. De nieuwe installatie wordt
gevoed met curie radio-actief
kobalt, dat gammastralen uit
zendt, die in het voedsel door
dringen. De deskundigen zijn
van mening, dat conserveren
door bestraling na verloop van
tijd zijn rechtmatige plaats zal
innemen naast de orthodoxe
methoden van drogen, zouten,
inblikken, koelen en diepvries.
In plaats van met kobalt kan in
het laboratorium nog een andere
stralingsmethode worden toege
past, namelijk met een 24 mil
joen electronvolt, 18 variable
lineaire deeltjesversneller, waar
mee een stroom elektronen wor
den opgewekt. Uit het boven
staande blijkt wel dat de atoom
energie voor de mensheid toch
ook wel van zeer groot belang is
voor de vreedzame toepassing.