nen nz. SJ<ms> de {/touw VAKANTIE L Schoonheid ió betrekkelijk Wat geven we aan tijdens onze vakantie onze kamerplanten enu van de week iNDEL rEL. 2863 HIJ EN ZIJ KANTOOR LEROUX Wat geven wij aan een zieke Zaterdag 7 juli 1962 Dl VRIJE ZEEUW Pagina 9 van je zakgeld en ZAK GELD! r~ CONSERVERING VAN VOEDSEL DOOR BESTRALING Zaterdag 7 Juli 1962 twn. 20 Jaar kunnen een met aangaan bij onze bank op een rijkiprtmie van 10% e voor jeugdspurboekfes bedraagt, en premie 3NZE BANK oplopen tot a f 500.- BOVEN HET GESPAARDE BEDRAG COÖr. to MEN LEEN BANK „TERNEUZEN" ILAIFFEISENBANK TERNEUZENt WALSTRAAT V AXELt NOORDtTRAAT RNLUZEN - Telefoon 2380 e-vcrzckeringen ring Hypotheken jvend inlichtingen Lodewijk XIV gal geen modeblad uit, maar wel had hij zijn hofdames. En dat betekende, dat onze groot moeders uit die tijd zich net als nu, door Parijs de mode lieten voorschrijven. Toen koningen hun vrou wen als een soort luxe speelgoed bezaten, speelden de dames met haar kleding. Als zij iets geks bedachten, dan vond men dat mooi in die tijd. Neem nu madame de Montagne. Op een dag liet zij de kapper bij zich komenmet ijzerdraad. Samen zonderden zij zich een paar uur af in mevrouws boudoir en ziet: de „montagne" was geboren. Het ijzerdraad hield het haar omhoog, opgeplooid, in verschillende lagen. Vele fraaie, kleurige en kostbare voorwerpen waren er in tentoongesteld. Lodelijk XIV vond het echt mooi en toen dat zo wastoen duurde het niet lang meer of alle dames van de „deftige" kringen in Europa verrasten haar vrienden en mannen op dezelfde wijze. Onze grootouders spraken nog over de „moesjes", de anders gekleurde stipjes op de voiles, die zij droegen. De dames aan het Franse hof verbanden de voiles, maar behielden de „mouches". Die plakten ze op haar gezicht. De kleine lapjes fluweel of zijde spraken hun eigen, ge heimzinnige taal. Want voor al in een liefdes-„entre nous" droegen de vorm van de mouches en de plaats waar zij geplakt waren een zoete boodschap voor de amant. DES KONINGS PRUIK De Franse revolutie en wat daarop in Europa volgde, heeft aan die opschik een eind gemaakt. Dat klopt ook, want (schreef Anne H. Mul der eens) „de heftigheid van het wereldgebeuren is niet alleen af te meten aan de stromen vergoten bloed en aan de duur van de politieke debatten, maar even goed aan de lengte van de vrou wenrok". Maar laten de man nen nu niet denken, dat de heren der schepping niet aan de modedwaasheden mee deden en dat dit alleen een zaak voor vrouwen was, want dan zijn ze abuis. Voor de heren begon de narigheid toen de koning zich op een kwade dag het hoofd kaal liet scheren. Op het bal verscheen hij niet met een glad hoofd, o nee, zijn dames hadden hem overtuigd dat gepoederd, blond vrou wenhaar hem veel beter zou staan. De sierlijke glanzende krullen vielen tot over de ranke schouders. Ah!, zei men toen, een pruik, dat is het dus. En allemaal anderhalve eeuw lang verrijkten de kappers zich aan die fraaie dwaas heid. Niet iedereen had geld genoeg om zich met echt vrouwenhaar te tooien. Dat was schaars en dus duur. Prijzen van meer dan 1500 werden voor zo'n pruik ge vraagd en nog hetaald ook. Dan verborgen de mannen hun vernuft onder paarden- of geitenhaar. Ook dat stond „manlijk", bezwoeren hen de dames. HEREN MET STRIKJES EN STROKEN Aan hun voeten droegen de heren schoenen met hoge, rode hakken en kleurige strikken. Armen en benen versierden ze met kanten, stroken en linten. Goed, één ding is sindsdien veranderd. De mannen heb ben de macht aan zich ge trokken. Niet de dames, maar de heren van Parijs maken nu de mode uit. In hun ijdelheid sparen ze zich zelf en bepalen voor de vrouw wat schoonheid is. Schoonheid is een vreemd begrip, want het is al even zeer aan tijd gebonden en aan de plaats waar wij in de wereld leven, als de petty- coat en het colbert-costuum in onze tijd. Andere tijden, maar ook andere volkeren verschillen met ons van mening over schoonheid en zij kijken naar hun vrouwen met andere ogen dan wij. SCHOONHEID IS BETREKKELIJK Als wij geboren waren in Alrika in de Alfuren-stam, dan lieten wij onze tanden in scherpe punten vijlen, we lieten ze bruin, rood of zwart maken. Op huwbare leeftijd lieten we ze om de andere uittrekken. Waarom? Omdat dat mooi staat. En metwaar- lilke verachting van alles wat aan pijn onze schoonheid in de weg zou staan, gingen we ook nog gaten boren in die tanden. De vrouwen van de Pdaungs in Burma besteden hun ge hele leven aan het uitrekken van hun hals. Zodra dat maar even kan, voegen ze een koperen ring toe aan de andere ringen die al om dat lichaamsdeel zijn vastgeklon ken. Die ringen kunnen nooit meer verwijderd worden. De mode mag dus nooit veran deren en dat is, gelukkig voor die vrouwen, ook nog nooit gebeurd Zover zijn wij nooit ge gaan. Maar we hebben heel veel dwaze, en ook mooie dingen, wél gedaan. Daar zou nog veel over te vertel len zijn. (Nadruk verboden.) NORA v. HEEMSTEDE. WANNEER een herstellende een versterkende voeding moet gebruiken, welke levenmiddelen komen dan in aanmer king? Aangezien tijdens ziekte in de regel een verhoogde afbraak van lichaamscellen plaats vindt, moet de voeding van de her stellende bij voorkeur rijker zijn aan eiwitten, mineralen en vitamines. Het zijn immers deze stoffen die de patiënt nodig heeft voor het opbouwen van nieuw spier- en orgaanweefsel en voor liet herwinnen van een weerstand tegen ziekte. Een firma in de Amerikaanse slag in geval van een aanval met stad Pittsburgh heeft een filter op de markt gebracht, dat een mens kan behoeden tegen het in ademen van radio-actieve neer- kernwapenen. Het apparaatje (foto) weegt ongeveer vier ons en kost ongeveer 25 gulden. Velen van ons dragen het gehele jaar door de grootste zorg over onze kamerplanten. Ze worden vertroeteld, be schermd en voorzien van alles wat nodig is om ze heerlijk te laten gedijen. Wanneer dan de vakantie komt, staan we veel al voor enorme problemen, zeker wanneer we niet iemand bij de hand hebben, die tij dens onze afwezigheid de zorg voor de planten op zich kan nemen. Hoe moet dat nu tijdens onze afwezigheid, die mis schien wel een paar weken kan duren? Als we geen goede oplossing vinden, kunnen we er zeker van zijn, dat we na de vakantie onze planten in een desolate toestand zullen weervinden. DE TUIN OF HET BALKON Onder onze kamerplanten zijn er diverse die bij goed weer De paprika, die alweer gerui me tijd verkrijgbaar is, is een vruchtgroente die hij velen nog steeds niet erg in trek is. De onrijpe vrucht is groen, de rijpe vrucht rood. De scherpsmaken de soorten worden gedroogd tot specerij (paprikapoeder) en van de niet scherpe kan men aller lei heerlijke nagerechten berei den (b.v. gevulde paprika, pa- prikaboter, paprikaragoüt, pa prikasaus), maar ze kan ook als onderdeel van gerechten heel goed dienst doen. Daar het C-vitaminegehalte van paprika bijzonder hoog is, is het te wensen dat deze ge zonde vrucht ook in ons land spoedig zal inburgeren. ZONDAG: Haring op toast; biefstuk, peultjes, aardappe len; ananaspudding. MAANDAG: Roerei met toma ten, gebakken aardappelen; gevulde beschuitbollen. DINSDAG: Gehakt, andijvie, pommes fritescustardvla met compöte van verse abri kozen. WOENSDAG: Gebakken cham pignons, prinsessebonen, rijstkoekjeskoude karne- melksepap. DONDERDAGSaucijsjes, bloemkool, aardapp.; koffie- pudding met roomsaus. VRIJDAG: Bloemkoolsoep; ge gratineerde tarbotfilets óf gegratineerde vleesschelpen, gemengde sla, aardappelen, botersaus. ZATERDAG: Paprika-spaghet- ti en sla; yoghurt. PA PRIK A-S PA GHE T TI 100 gr. spekblokjes in 20 gr. boter bakken, 6 rode en groene paprika's er in reepjes gesneden bij doen en 10 minuten mee smoren; 250 gr. tomaten in stuk jes snijden en in het spek- en paprikamengsel zacht maken en daarna vermengen met 400 gr. gaar gekookte spaghetti. Zo no dig met wat zout en peper op smaak afmaken, op een schotel stapelen en bedekken met wat kaassaus. De rest van de kaas saus er apart bijgeven. GEVULDE BESCHUITBOLLEN Van beschuitbollen een kapje afsnijden, de bollen voorzichtig uithollen, van binnen en buiten met boter bestrijken en op een zacht vuur in de koekepan met wat boter knappend bakken, ze daarna vullen met een vruch tenmoes, het kapje er weer op zetten en de bollen warm opdie nen. ROOMSAUS wordt bereid door aan 2V2 dl vanillesaus 1 slagroom toe te voegen. en redelijke temperaturen bui ten kunnen staan. Hebt u al leen dergelijke planten in uw bezit, dan is het niet zo'n groot probleem met vakantie te gaan. Beschikt u over een tuin, dan kunnen de planten op een schaduwrijk plekje worden ingegraven. Om het in de pot dringen van onge dierte via het potgat tegen te gaan, kunnen we het gat waarin de pot wordt geplaatst, wat dieper maken, zodat de pot er in hangt en het potgat niet met de aarde in aanraking komt. Is er in de tuin geen ruimte meer voor onze kamerplanten, dan kunnen we de gehele col lectie op een schaduwrijk plekje zetten op ons terras of zo, en wel beschut tegen een muur of schutting. Natuurlijk laten we onze planten vóórdat we vertrekken eerst flink drin ken, door ze in een teil water te zetten, net zolang totdat het water niet meer borrelt. We zetten de potten dicht tegen elkaar en leggen er balkjes of bakstenen omheen, zodat ze niet kunnen omwaaien of door de poes van de buren kunnen worden omgegooid. Dat zelfde kunnen we doen, wanneer we niet over een tuin beschikken maar wél over een balkon, dat niet al te zonnig is, want tij dens onze afwezigheid doet de zon meer schade dan goed. Ook kunnen we de planten met pot en al in een grote bak of teil met vochtige aarde of turfmolm zetten. Dan blijven ze ook wel goed. DE BINNENBLIJVERS Hebt u in uw kamerplanten collectie ook planten die niet naar buiten kunnen, maar bin nen moeten blijven, dan zult u speciale voorzieningen moe ten treffen. De planten moe ten op de een of andere ma nier regelmatig water krijgen, dat staat vast. Om te beginnen moeten ook hier de planten uit zonnige raamkozijnen of dergelijke worden verwijderd, omdat we tijdens onze af wezigheid de zontoediening niet kunnen regelen. U zet ze ergens op een schaduwrijk plekje, maar niet in het don ker, want een plant heeft ten slotte ook licht nodig. Nu de bewatering. Wanneer u veel planten hebt, dan doet u er goed aan, een emmer wa ter of een teil met water op een verhoging, kistje, keuken stoel of krukje te plaatsen en op de grond de planten er om heen te groeperen. We nemen nu wollen of katoenen draad jes, die ruimschoots de lengte hebben van de teil tot de pot ten. Deze draden maken we vooraf nat, zodat ze goed wa ter opzuigen en dan hangen we ze met het ene einde in de teil of emmer en wel zó diep dat ze de bodem raken en over de rand naar beneden naar de potten, waar ze desnoods met een aangeknoopt lucifershout je in de aarde verankerd kun nen worden. Door het opzuig- vermogen van de draadjes wordt water uit de voorraad opgenomen en door de draden naar de potten gebracht. Voor een kleine pot is één draad voldoende, voor grotere of planten die veel water moeten hebben, leiden we twee draden van de bron naar de pot. Op die manier krijgen onze plan ten automatisch water toege voerd. OOK FRISSE LUCHT? Er zijn ook prachtige, han dige en ingenieuze potten met aangebouwd reservoir in de handel, evenals andere typen die automatisch water aan de plant brengen, maar deze pot ten zijn vrij duur en die zal vrijwel niemand voor al zijn planten hebben, zodat er toch boven vermeld water moet worden toegevoerd. Planten hebben ook behoef te aan frisse lucht en dus doen we er goed aan op de een of andere manier ervoor te zor gen, dat ze dat ook tijdens onze afwezigheid krijgen. Een bovenlicht oP een kiertje laten staan is wel een goede oplos sing, wanneer u dat tenminste aandurft in verband met de mogelijkheid van inbraak. Ook kunt u reeds veel bereiken door de kamerdeur naar de gang te laten openstaan. Wanneer we zo alles in het werk stellen om onze planten ook tijdens onze afwezigheid verzorgd te weten, dan zullen we met een gerust hart op vakantie kunnen gaan en zul len we onze troetelkinderen bij thuiskomst in blakende wel stand aantreffen. ELLY MARTINS. NIET TEVEEL VET. Vetten zijn in dit opzicht van veel minder, vandaar dat ouder wetse „mestkuren" met veel room, spek, boter en andere vet- soorten tegenwoordig weinig meer worden toegepast. Is het nodig dat een patiënt wat dikker wordt, dan lukt dit meestal van zelf wel wanneer hij meer eetlust krijgt en een wat ruimer gebruik van vlees, vis of ei, kaas, melk, karnemelk of yoghurt. Het is ook dan echter onjuist er op aan te dringen, dat de zieke vee] eet. De porties brood en aardappelen be hoeven zeker niet groter te zijn dan anders én de gerechten kun nen zelfs beter niet te vetrijk worden gemaakt. Het remt de vertering en beneemt heel ge makkelijk de eetlust voor de vol gende maaltijd. Drie normale hoofdmaaltijden met een of meer lichte tussen„maaltijden" (wat yoghurt, beschuit met kaas of vruchten) zijn geschikter voor degene, die moet aansterken, dan drie zware maaltijden. DE DOKTER IS DE BAAS. Als de dokter een dieetvoor- schrift heeft gegeven spreekt het vanzelf, dat men zich hieraan moet houden. De ziekenverzorg- ster moet niet op eigen gezag het dieet uitbreiden, maar behoeft het evenmin strenger toe te pas sen dan de dokter aangegeven heeft. Het is b.v. helemaal niet vanzelfsprekend, dat de voeding van een herstellende zieke licht- verteerbaar moet zijn. Iemand, die een arm of been in het gips heeft, behoeft zich niet te beper ken tot lichte kost zoals rook vlees op een witte boterham, aardappelpuree, gekookte vis, worteltjes en een custardvlaatje toe, maar kan gerust bruin brood met leverworst en rode kool met hachee meeëten met de rest van het gezin. Zo mogelijk dient een ruim gebruik gemaakt te worden van: melk: b.v. 1. per dag; 100 gr vlees, vis of ei; 200 400 gr groente en 150 a 250 gr fruit; wanneer dat natuurlijk niet in strijd is met het dieetvoorschrift. IETS HEEL ANDERS Voor de geestelijke hy giëne is het goed om in de vakantie iets heel anders te zien en iets heel anders te doen dan al die andere weken van het jaar. Wie een sleurbaantje heeft doet er het beste aan om dan eens een avontuurlijke en inspannende tijdsbesteding te zoekenkeus daarin is er genoeg. En mensen die gewoon lijk geen tijd hebben om te slapen en te eten, kunnen maar het beste gaan logeren dorpje. Let wel: iets anders in dat hele kleine boeren- zien en iets anders doen be tekent voor de huisvrouw: geen bedden opmaken, geen inkopen doen, geen groen ten schoonmaken. Vrouwen moeten in de vakantie eens niet koken, niet afwassen, niet afdro gen, niet stofzuigen, niet strijken, niet verstellen. WAT IS HET 0 0 WEER BENAUWD 0 Warmte en zon gaan niet altijd samen, zeker niet in ons vochtrijke landje, waar het bij bewolkte lucht juist heel drukkend kan zijn. Bij zulk een soort weer doet men er goed aan zich luch tig te kleden en opeen hopingen van mensen te mijden. Bij opkomende hoofdpijn of duizeligheid op zo'n be nauwde dag is het het beste zo spoedig mogelijk de koel te op te zoeken: een drei gende „warmtestuwing" of „zonnesteek" kan men het doeltreffendst bestrijden door binnenshuis in een koel vertrek te gaan liggen op een bed of een bank. MEDISCH PROBLEEM Wie onverhoopt eerste hulp moet verlenen aan een slachtoffer van warmtestu wing, moet de getroffene neerleggen, zijn kleren los maken, hem koelte toewui ven, hem zo mogelijk met fris water wassen of be sprenkelen. Het gevaar van te over dadige zonbestraling is iedereen bekend. Geleide lijkheid is de beste voor waarde voor prettig bruin - worden. Heel blanke en roodharige types moeten zich met een grote hoed en lange mouwen wapenen als tegen de vijand. 0 IN 'N GESCHIKTER 0 0 KLIMAAT 0 Algemene regels voor een doelmatig vakantiehouden gelden allereerst voor de lichamelijk gezonden. Wie echter aanleg heeft voor de een of andere ziekte kan de vakantie soms goed gebrui ken voor een verblijf in een voor hem of haar meer ge schikt klimaat. Bronchitispatiënten die aan de kust wonen hebben er soms veel baat bij zich zelf een poosje te verplaat sen naar bos of hei. Ook na de vakantie blijken zij er in hun oorspronkelijke om geving dan vaak veel beter tegen te kunnen. Trage dikke kinderen knappen dikwijls juist erg op door een verblijf aan zee. Magere en nerveuze jon gens en meisjes ziet men daarentegen in een bosrijke streek tot vreugde van de ouders weer geheel tot zichzelf komen. „FRISDRANKEN" STERK AANBEVOLEN. In welke vorm melk gegeven wordt doet er niet veel toe: het kan zijn in de vorm van een drank, pap of pudding; de melk kan al of niet worden afgewis seld met karnemelk of yoghurt. Wie weinig eetlust heeft of niet bijzonder gesteld is op melk, vindt een combinatie van melk met fruit of vruchtesap dikwijls wel lekker fris. Een drank van yoghurt met vruchtensap en een vla met rauw fruit of compote gaat er meestal best in. In de re gel verdient rauw fruit of rauw geperst vruchtesap de voorkeur boven gestoofd fruit, vanwege 't hoger gehalte aan vitamines. Welk fruit men geeft doet er weinig toe; de duurste vruchten hebben zeker niet de hoogste voe dingswaarde, al zullen zij veelal wel de grootste traktatie zijn. O.a. bij koortsende zieken wordt ge bruik van vitamine C-rijk fruit of -vruchtesap (sinaasappelen, gra pe-fruit, citroenen, aardbeien) wel aanbevolen. Het behoeft geen betoog, dat limonade en andere „frisdranken'1 vruchtesap in dit opzicht niet kunnen vervangen. Vooral wanneer een ziekte niet uit bed mag, moet men er voor zorgen, dat er steeds iets te drin ken binnen zijn bereik staat, al is het tussen de maaltijden in maar een kan met water. SOEP ER „TUSSENDOOR" Dat eieren en vlees versterkend zijn, wordt algemeen aanvaard, maar vis en peulvruchten worden nog wel eens over het hoofd ge zien. Geef eens een stukje vis bij het brood (het hoeft echter geen gebakken tongetje te zijn) of een kop erwte- of bonesoep „tussen door". Die soep mag echter niet te voedzaam zijn, daar hij dan gemakkelijk de eetlust weg neemt. Ook andere soepen make men niet te vet of te dik. Vooral bouillon van vlees of kip heeft de naam versterkend te zijn. Dit moet u dan zo opvatten dat hij de eetlust sterk kan prikkelen door smaak èn geur en de af scheiding van spijsvorteringssap- pen bevordert waardoor de rest van de maaltijd beter tot z'n recht komt. Het beste zou zijn om bouillon enige tijd vóór de maal tijd op te dienen. Het gehalte aan voedingsstoffen van bouillon is niet hoog, de meeste waarde schuilt nog in het vlees, waarvan de bouillon getrokken is. Gooi dit dus niet weg maar verwerk het, voor zover u het niet in de soep opdient, tot een ragout, een jachtschotel of een huzaren- slaatje. Eieren kunnen b.v. ge kookt, gebakken of in de vorm van een omelet of roerei opge diend worden. Het biedt geen voordelen om dagelijks een rauw geklutst eitje, al of niet met een drank vermengd, aan een zieke voor te zetten. EEN PLEISTERTJE 0 0 EN EEN TABLETJE Bij het pakken voor de vakantie is het altijd de kunst om te weten wat er wel en wat er niet mee moet. Daarom is het nuttig om z'n gedachten te laten gaan over het kleinst moge lijke doelmatige reisapo- theekje. Neem toch vooral niet meer verbandmiddelen mee dan nodig zijn om uzelf even uit de nood te helpen. Voor de rest is alles onder weg immers gemakkelijk aan te schaffen. Iemand die spoedig last van diarree heeft, neemt 'n beetje norit mee; iemand die spoedig door hoofdpijn geplaagd wordt wapent zich met een paar onschuldige tabletjes. Wie slecht bestand is tegen het vervoer per bus, trein, schip of vliegtuig, doet er goed aan zich te voorzien van medikamenten tegen de zogenaamde reis ziekte. (Nadruk verboden.) dr. H. W. SCALONGNE. HOUD JE AAN HET DÏEETLIJSTJE. Als een dieetvoorschrift gege ven is, houd u daar dan aan. Hoe vaak komt het echter niet voor, dat men denkt; och een klein beetje (verboden) vet ox zout hin dert niet het maakt het eten zo veel lekkerder en anders wordt mijn patiënt maar slap. U moet maar denken, dat een gal- patiënt het in de regel helemaal niet lekker vindt wanneer meer vet in zijn dieet voorkomt dan hjj verdraagt en hij er bovendien last van kan krijgen. Vertrouw u er op, dat de arts geen dieet voor schrijft waarop een zieke slap wordt en bedenk dat hij geen con trole heeft op hetgeen de patiënt wel en niet verdraagt wanneer deze van alles en nog wat te eten krijgt buiten het dieetlijstje om. Ook bezoekers van ziekenhuis patiënten zij hier nog eens op ge wezen. Wanneer u iets eetbaars voor een patiënt wilt meenemen, vraag dan altijd wat hij wel en niet mag hebben. Neem geen grote voorraden mee van artike len, die spoedig bederven (zoals b.v. zacht fruit) tenzij u ook de verpleegsters wilt tracteren en breng b.v. patiënten met een zoutarm dieet geen zoute pinda's of gerookte paling, ook al hebben zij nog zo'n onvoorstelbare be hoefte aan iets hartigs. U zou er hun herstel zeker niet mee be spoedigen en stel hen bovendien niet voor 't probleem deze artike len zo te verstoppen, dat het al ziend verplegend personeel ze niet meteen wegneemt. In Massachusetts, 30 kilometer ten westen van Bosten, wordt eerstdaags een stralingslaborato rium ten behoeve van de leger- intendance ln bedrijf gesteld dat rond de zeven miljoen gulden heeft gekost. Met behulp van deze kostbare installatie kunnen grote hoeveelheden vers voedsel voor onbepaalde tijd zonder kunstmatige koeling worden opgeslagen. De straling gaat het optreden van voedsel bedervende bacteriën en insekten tegen en vernietigd deze. De nieuwe installatie wordt gevoed met curie radio-actief kobalt, dat gammastralen uit zendt, die in het voedsel door dringen. De deskundigen zijn van mening, dat conserveren door bestraling na verloop van tijd zijn rechtmatige plaats zal innemen naast de orthodoxe methoden van drogen, zouten, inblikken, koelen en diepvries. In plaats van met kobalt kan in het laboratorium nog een andere stralingsmethode worden toege past, namelijk met een 24 mil joen electronvolt, 18 variable lineaire deeltjesversneller, waar mee een stroom elektronen wor den opgewekt. Uit het boven staande blijkt wel dat de atoom energie voor de mensheid toch ook wel van zeer groot belang is voor de vreedzame toepassing.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1962 | | pagina 9