r \jO-bt dt \ftOUW Diepvries en diepvriezen Morgen aan de hengel TÏPS Ook bij Uw werk kleding WAAR SPELEN ZE MEE Menu van de week DE VRIJE ZEEUW Pagina 9 EEN ZOMERS FEEST JAPONNETJE leren. ren Jn beschaafde pasteltin Zaterdag 30 juni 1962 "N KUNT U NIET ZWEMMEN? Zo ja, gebruikt u dat dan ook?. NATUURLIJK bestaat het grootste deel van onze zo merse garderobe uit leuke, vlotte en dikwijls sportieve kleding. Maar er is iets, waar we toch rekening mee dienen te houden. Ook in de zomer gaan we wel eens een Hebt U in de laatste maanden nog gezwommen? Zijn zemg^'uïtj'es enTeèstjes bel uw kinderen al in het water geweest? Hebt u het voor- p®rken zich nu eenmaal niet recht een overdekt zwembad in uw omgeving te hebben? voor" dergeiljkr^geïegenhei den moeten we toch min stens één speciaal japonnetje in de kast hebben hangen, STRAKS UW EIGEN REDDER s2°'? e.ch? fee!teli* k]ed,ne- stuk, dat we in het normale doen van alledag niet dra- En nu we toch aan het vragen zijn, kunt u, geachte i^vo^een^derg^ijkï'geie- lezer, eigen wel zwemmen? Kunnen uw kinderen zich- genheid. zelf eigenlijk wel redden als ze per ongeluk in het water onze illustratie toont een terecht gekomen zijn? dergelijk zomers feestjapon- Dat zijn helemaal niet zulke gekke vragen, want er netje- Het is vervaardigd van zijn bijzonder veel landgenoten die de edele zwemkunst een veredeId katoenen stof, niet machtig zijn en die het heel goed zouden kunnen ™et een prachtlg dessm van o zomerse bloemen en blade- ten en harmonieuze kleuren. ER IETS AAN DOEN couture, een prachtig strap- In ons waterrijke land is kunnen zwemmen werkelijk 1^^e' keur)g strak ge tailleerd en een laag aange- geen luxe. Op allerlei onverwachte ogenblikken worden zette rok, met iets uitstaan wij bedreigd door de „natte dood" Een zwemdiploma is in j!® 1^fupe,n' ?en rok waarvan ae ruimte bovenaan is ver- Nederland hoogst zinvol. werkt in plooien, doch die zo Ieder van ons wil graag gezond blijven. Iedereen wil ónleren^aüweï toeloop "net graag lang en gelukkig leven. Velen zijn bereid daar al- model is een prachtige artis- lerlei vreemde, vaak nutteloze, soms zelfs schadelijke din- precies""bij'^hetdessin PDe gen voor te doen. vrouw die het draagt, wordt Voordat we echter gaan denken over zo'n lang en ge- lukkig leven, doen we er goed aan maatregelen te tref- tTendeeI van het japonnetje de bloem zelve is. fen die ertoe kunnen bijdragen dat ditzelfde leven geenjezeTfdelto™ SÜffifc T voortijdig einde neemt door een ellendige verdrinkings-Iure' dat menige vrouw graag in haar garderobe zou willen hebben, dood. (Nadn.w ELLY MARTINS. (Nadruk verboden) In ettelijke huishoudingen, die veel groente, fruit en/of vlees van eigen bedrijf hebben, is het „wecken" vervangen door diep vriezen. Men vriest de produk- ten in een eigen diepvrieskist of kast of brengt de voorbehan- delde oogst naar een loket in een diepvrieskluis. Diepvriezen is niet goedkoop; het heeft echter verschillende voordelen boven het „wecken" BESPARING VAN TIJD EN MOEITE. Het lange verhit ten van de inmaak vervalt. Zodra groente voorgekookt is, is het warme werk dat gewoonlijk ook nog net in de warme tijd valt achter de rug. Bij vruchten en vlees behoeft in het geheel geen voorkoken of braden te pas te komen. Wanneer men maar reke ning houdt met de invries- capaciteit van de vriezer, kan men achter elkaar de produk- ten afwerken. Wachten tot de „weck"-ketel leeg is, is b.v. niet meer nodig. (Advertentie.) We moeten er allen, ieder voor zich, nu werkelijk iets aan doen dat in de komende maanden de berichten over verdronken mannen, vrouwen en kinderen elkaar niet weer met dezelfde grimmige regelmaat opvolgen als in alle voorafgaande zomers. Ter overdenking In een periode van tien jaren verdrinken er in ons land meer dan zesduizend mensen. Dat is een feit waarbij we toch heus wel eens even stil mogen blij ven staan. De pioniers van het water, die in nauwgezette training het red dend zwemmen beoefenen, zijn te klein in aantal om de talloze drenkelingen tijdig aan land te brengen. Wanneer er ergens weer iemand te water geraakt is de dokter veelal onderweg en daar door moeilijk te bereiken. Ook de dappere groep E. H. B. O.-ers kan niet overal mensen paraat hebben om kunstmatige adem haling toe te passen. Wie in dit waterland niet kan zwemmen, is een gevaar voor zichzelf, maar eveneens voor anderen die, vaak onder uiterst moeilijke omstandigheden een redding moeten beproeven. Meer belangstelling Door voldoende zwemgelegen- heid en door een meer intensieve beoefening van de zwemkunst - 0 Gaat u naar 't buitenland? Neem dan vooral een tweede portemonnee mee voor uw buitenlands geld. ft Geef de sleutel van het huis bij de buren af. Zij kunnen dan desgewenst ook de plan ten water geven. 0 Neemt u, behalve lectuur, ook een gezellig handwerkje mee? 9 Vergeet vooral niet voor on derweg een plastic zak met nat washandje mee te nemen. Na bijv. 't schoonmaken van fruit is dit onontbeerlijk, maar ook de kindermondjes zijn dan in een wip weer schoon. ft Op wandelingen is 't goed suikerklontjes en een citroen mee te nemen. In de citroen een opening snijden, waar het klontje in past. Dit zuigt zich dan vol citroensap en is af doende tegen dorst. ft Neem vooral plastic zakken en zakjes mee. Gemakkelijk voor brood, dingen die netjes bewaard moeten blijven, vuil goed en nog vele andere zaken. ft Weet u, dat er een lijntje, voorzien van haakjes, com pleet met knijpertjes bestaat, om uw gewassen nylon aan op te hangen? ft Zorg ervoor de ziekenfonds- kaart bij u te hebben, ook als u naar het buitenland gaat. (Nadruk verboden.) zou een lange reeks van dode lijke ongelukken kunnen worden voorkomen. Bovendien zou de volksgezond heid als zodanig hiermee ten zeerste gebaat zijn, want het zwemmen op zichzelf heeft een buitengewoon heilzame invloed op lichaam en geest. Nu zjjn er in ons land inder daad veel te weinig zwembaden. Nog niet de helft van de Neder landse gemeenten kan wijzen op een eigen zweminrichting. We kunnen gerust zeggen dat de overheid hier in gebreke is, maar het is niet billijk om de overheid alleen daar voor aan sprakelijk te stellen. Ook bij de bevolking is het enthousiasme om zelf te zwemmen bepaald ver te zoeken. Grijp de kansen Van de zwembaden die er zijn wordt immers veel te weinig gebruik gemaakt. Gemiddeld wordt er in ons land per hoofd en per jaar slechts tweemaal een zweminrichting opgezocht! Op de een of andere manier plant de laksheid van de volwas senen in deze zich ook op de kin deren voort. Op die plaatsen waar gelegenheid tot school zwemmen is, is de opkomst van de kinderen percentsgewijs be droevend klein. Het gaat er by deze zalen niet om wat „ze" moesten doen, van meer betekenis is het wat wij zelf op dit gebied doen. Voor wie niet kan zwemmen houdt dat in: „morgen aan de hengel". dr. H. W. SCALONGNE. (Nadruk verboden.) „Het is maar voor in mijn werk!" hoort men de huisvrouw zo dik wijls zeggen en dat mofet dan een excuus zijn voor de minder toonbare kleding die zij aan heeft. Ach, we kennen dat allemaal wel, wanneer je onverwacht bij een huisvrouw op bezoek komt en zij zit midden in haar werk. Eigenlijk schaamt ze zich en tracht zich op deze wijze te excuseren. Laten wij echter vooral niet vergeten, dat dit niet behoeft. Er behoeft geen enkele huisvrouw zo in liaar werk gekleed te gaan, dat zij steeds in angst zit, of de bel soms zal gaan, want zjj ziet er zo slordig uit. Dat slordig vindt dan meestal zijn oorzaak in het dragen van een jurk of japon, die volgens de regels van het fatsoen eigenlijk niet meer gedragen kan worden. Maar omdat men bij het werk niet veel nut is, wordt zoiets ouds en versleten daar opgedragen. Natuurlijk is het prijzenswaardig, dat de huisvrouw zo economisch is om de oude dingen op deze wijze nog nuttig te maken. Maar er is toch ook een andere oplossing. Daarbij komt, dat nu het wat warmer wordt er diverse kledingstukken niet in aanmerldng komen, aangezien ze te warm zitten. Aan de andere kant gaan oude zomerjurkjes niet lang mee, omdat de stof over het algemeen niet zo sterk is. EEN ECHTE WERKJURK Een aardige oplossing is het vervaardigen van een speciale werkjurk, die makkelijk zit, sterk is en toch aardig staat. Het beste kunnen wij hiervoor een stevig soort linnen khaki nemen. Een niet te lange rok is aan te bevelen in verband met de werkzaam- ver/orade heden. Het geheel kan zeer eenvoudig worden gehouden. Korte mouw- tjes en een reverkraag staan heel aardig. Een ceintuur met gesp kan het geheel afwerken. U hebt dan een werkjurkje, dat lang, heel lang mee gaat en waar u veel plezier van kunt beleven. Bovendien heeft het het grote voordeel dat u, wanneer u het aardig maakt er rustig mee kimt verschijnen, wan neer de bel gaat en de leveranciers aan de deur zijn of wanneer er plot seling bezoek komt, dat u niet verwacht had. Dat onprettige gevoel, van ik schaam mjj dood, behoeft u dan abso luut niet meer te hebben en dat is veel' waard. Een huisvrouw zal haar werk met meer plezier doen, wanneer ze er ook behoorlijk bij gekleed gaat, aangepast aan de werkzaamheden en toch voorbereid op alle even tualiteiten. De moderne huisvrouw zal daarom een dergelijke oplossing prefe reren en desnoods gaat zjj er nog boodschappen in doen ook. Geen angst en geen verkleden meer, de aardige uitgevoerde werkjurk geeft u de oplossing. (Nadruk verboden.) ELLY MARTINS. Vraag eens aan een aantal moeders: Waar speelt uw kind mee?" Onge twijfeld zullen zij antwoorden: „Waar mee....? Met him speelgoed.... en verder ja, dat weet ik eigenlijk nietEn dan is er altijd wel een moeder, die ver telt: ,J>Iijn Pietje is gek met een leeg klosje, hoe vindt u dat?" Of een andere die met een verhaal komt van zusje, die het liefst met moeders knopendoos speelt. OPVOEDING De beantwoording van de vTaag, waar onze kinderen mee spelen, is giewichtiger dan menige moeder die het torh o zo goed met haar kind meent, wel denkt, want in de beantwoording van deze vraag schuilt de sleutel tot het kaïrafiter van het kind. Zij die veel met kind eren omgaan, weten, dat geen speelgoed uit de winkel, hoe mooi ook, kan halen by hetgeen de eigen fantasie van het kin cl schept. Voor de kleuter is ontwikkelen g vooruitgang en dat betekent: het ontd ekken van het doel der dingen en de geli jkenis der din gen onderling. De meest uiteenlopende zaken kunnen dierbaar bezit worden, als zy een vage, door niemand anders onderkende, ge- lijkenis vertonen met iets uit het leven van het kind. VAN PEREN EN SPIEGELEIEREN Twee kleuters, die geen enkel stukje speelgoed bezaten, speelden urenlang in een armetierig achtertuintje, waar een kastanje van de buren over de schutting zijn takken uitbreidde en waar een zielig randje gras het enige was, dat bloeide. Als de bladeren van de kastanje geel begonnen te worden, leken ze ook door J1™ vorm precies op grote, bruingespik- kelde, gele peren. Dat waren dus peren. De enkele madeliefjes met hun gele har tjes waren spiegeleieren. Een kookkachel van aanmaakhoutjes gebouwd, werd „ge stookt met stukjes grint, die cokes ver beeldden. De glanzende kastanjes waren beurtelings broodjes of stukken vlees, glimmend van de jus, terwijl de trosbes- jes van de klimop „druiven" waren. Zo verrukkelijk was dit spel der verbeelding, dat een echt broodje of een echte peer alleen maar storend zou hebben gewerkt. ALS VADER MEESPEELT Een vader had voor zijn vijfjarige zoo» een schip gemaakt, heel echt en natuur getrouw. Het was zo echt en zo mooi, dat Kareltje er niet aan mocht komen. Samen zouden ze de boot in de vüver gaan proberen. Trots op zijn bezit, wilde Kareltje zyn schip dragen, maar dat mocht niet. Bij de vyver gekomen, keek hij een poosje toe, hoe vader manoeuvreerde. „Mag ik nou?" vroeg hy. Ja, zo met een, wacht even", zei vader afwezig. „Hè, pap, mag ik nou?" drong hy na een poosje aan. „Hè, jongen zeur niet zo je ziet toch, dat ik er mee bezig ben", bromde vader. Kareltje wilde het juist op een huilen zetten, toen hy opeens een mooie dikke stok in het gras zag liggen. Kareltje pakte de stok en sloeg er mee op 't water. Dat ging effe fyn! Nog eensen nóg een's! Hy kreeg het er warm van. Nu roeren in het waterjongens wat spatte dat lekker! Vader, ingespannen bezig, zag niets en verbood niets. Karel tje amuseerde zich kostelyk. Opgewonden kwam hy thuis. „We hebben toch zo reuze gespeeld, moeder", riep hij al uit de verte. En de volgende dag vertelde Kareltje's moeder aan haar beste vriendin: „Zoals myn man met kinderen kan spelen, dat is werkelyk enig!" ELLY MARTINS. (Nadruk verboden.) ft VRIJWEL GEEN KANS OP BEDERF en kwaliteitsachter- uilgang bij een juiste bewa ring (-18° a -20" C). Meen echter niet, dat diepvries- produkten onbeperkt, jaren lang, houdbaar zijn. Groente en fruit kunnen wel 10 a 12 maanden bewaard worden, dus tot de volgende oogst. Varkensvlees, wild en ge vogelte beware men echter niet langer dan 4 a 8 maan den (de kortere bewaartijd voor het vettere vlees). Deze tijd is voldoende om het ge zin de orehele winter van vers vlees te voorzien, wanneer in november is geslacht. Zeer verse vis kan inge vroren worden en is onge veer 3 a 6 maanden te be waren. ft GEEN ONDERHOUD TIJ DENS HET BEWAREN. Zo lang de produkten in de diep vriesruimte geparkeerd zijn, hebt u er geen omkijken naar. Dit kan niet gezegd worden van produkten uit de „weck" en van gezouten groente, die steeds op tekenen van bederf gecontroleerd moeten worden. ft In het algemeen komen de smaak en de kleur van diep- vriesprodukten die van het verse produkt het meest nabij. ft Van de huishoudelijke in- maakmethoden geeft diep vriezen de kleinste verliezen aan voedingsstoffen. Wel gaat net als bij de andere inmaakmethoden de voe dingswaarde van groente door het voorkoken achter uit, het invriezen zelf is min der nadelig dan het lange verhitten bij de „weck" of het sterk zouten, dat afkoken van de groente nodig maakt. Het is van belang hoe de groente, nadat hij in de kou is bewaard, gekookt wordt. Gebruikt men weinig wa ter en kookt men de groente niet langer dan 15 a 20 minu ten, dan zal de verdere achter uitgang in voedingswaarde niet groot zijn. In het algemeen gesproken kan goed-gekookte diepvries' groente evenals blilcgroente als een goede bron van mine ralen en vitamines worden beschouwd. De voedingswaarde van diep-gevroren vlees, vis, ge vogelte en wild kan gelijk ge steld worden met die van vers vlees enz. Diepvriesvruchten behoeft men ook niet te versmaden, al is de voedingswaarde wat minder dan van vers rauw fruit. ft EEN GOEDERAAD: Wordt niet zö enthousiast voor diep vriezen, dat u in het seizoen zelf te weinig verse produk ten eet. Maak alleen in, wat u vers niet op kunt maken. Gebruik alleen verse pro dukten van goede kwaliteit. Houd rekening met de be- waarduur van artikelen, wan neer u de hoeveelheid „diep vries" begroot en zorg dat u de voorraad tijdig, zonder overhaasten, kunt ruimen. ft WENKEN VOOR HET TOE BEREIDEN VAN DIEP- VRIESPRODUKTEN. Of u de „diepvries" uit uw eigen kast of uit de winkel haalt met de volgende punten dient u rekening te houden. Indien dit mogelijk is haal dan fruit, gevogelte en grote stukken vlees bijtijds tevoor schijn om ze langzaam te kunnen ontdooien, tenminste 3 uur. Bewaar diepvries dan tot aan het ontdooien zo koud mogelijk: in de koelkast of in kranten gewikkeld of op een koele plaats, niet op een stenen vloer. Zet vaste groente, die ge kookt wordt opgediend, bij voorkeur bevroren en wel op met een bodem kokend water. Bladgroente, zoals spinazie en andijvie, die een massief blok vormen, kunnen deels ontdooid opgezet worden. Zout (en kruid) de groente zoals gebruikelijk en maak ze ook „gewoon" op smaak af. Laat stukken komkommer of tomaten, die u rauw wilt eten niet geheel ontdooien vóór u ze in plakken snijdt en dien ze ook daarna niet te zacht op. Fruit kan het best lang zaam op temperatuur komen, in de verpakking, tenzij deze van karton is en een onaan gename smaak kan geven. Bij langzaam ontdooien van vlees en gevogelte treedt min der vocht verlies op dan bij vlug ontdooien. Wilt u een worden. Is het vlees of het gevogelte bestemd om ge kookt te worden, dan kan het bevroren en wel opgezet wor den. Dunne lapjes, carbona- den e.d. kunnen geheel of ge deeltelijk bevroren in de pan worden de baktijd diem u dan wel wat langer te reke nen. Wat voor vlees geldt, geldt ook voor vis: vóór net bak ken ontdooien, voor het ko ken of stoven is dit niet no dig. Zijn de lapjes of is de vis of de groente toch hele maal ontdooid voordat u met toebereiden begint, dan hin dert dit niet zo erg. Duurt het langer dan u gedacht had voordat het braadvlees hele maal ontdooid is, zet het dan gerust half ontdooid op. Als u diepvries „voor de gauwigheid" maar nooit on der de „hete kraan" houdt. van 1 t/m 7-7-1962 Het is wel merkwaardig dat de asperges die we nauwelijks hebben gezien of geproefd, nu alweer niet meer gestoken mo gen worden en dus eerstdaags niet meer vers in de groente winkel te vinden zullen zijn. Toch komt er weer meer keus in andere groemen, want al zijn ze nog duur, de peultjes, princessebonen, tuinbonen en snijbonen zijn er nu weer en daarvan zullen we de peultjes, omdat ze er maar kort zijn, in de eerste plaats op tafel brengen. Kook ze vooral niet te lang. ZONDAGGevulde paprika's, gevulde kalfsborst, peultjes, worteltjes, aardappelen, aard beien, ijs. MAANDAG: Koud vlees, ravi- gottesaus, aardappelsla, ge mengde sla, broodpap met rozijnen (witte bonen in de week zetten). DINSDAG: Schotel witte bonen, tomaten en kaas, yoghurtge- lei. WOENSDAG: Witte bonensoep, Duitse biefstuk, andijvie, pom- mes frites. DONDERDAGItaliaanse eie ren, spinazie, vruchtenhangop. VRIJDAG: Gebakken vis, kom kommers gestoofd in mosterd saus, rijst of gegratineerde champignons, komkommers gestoofd in kaassaus, rijst, citroenpudding. ZATERDAGMimosasoep, rijst met rabarber. GEVULDE PAPRIKA'S. 4 paprika's worden in wat water met zout 2 a 3 minuten ge kookt, het kapje er daarna af gesneden en het zaad er voor zichtig uit gehaald. Ze worden gevuld met een mengsel van 100 gr geraspte kaas, 1 fijn gesneden ui, 1 losgeklopt ei, 50 gr paneer meel en zo nodig iets room. De kapjes worden er weer opgezet, een kluitje boter er opgelegd en in 20 minuten in de oven ge gratineerd. Er kan een kaas- of tomatensaus bij worden gegeven. ITALIAANSE EIEREN. Beboterde soufflépotjes met rijst, die in vleesbouillon is drooggekookt voor vullen. In het midden een kuiltje maken en er een zacht gekookt ei inzetten. Een dikke laag geraspte kaas er over strooien, een paar kluit jes boter er op doen en in de oven gratineren. MIMOSASOEP. 200 gr vis wordt in 1 water en iets zout, ringen ui, een paar takjes peterselie en een stukje foelie gaar gekookt en gezeefd. De vis wordt in kleine stukjes verdeeld en de graatjes verwij derd. Met behulp van 40 gr bloem, 40 gr boter en de 1 visbouillon wordt een glad ge bonden soep bereid, die met H 1 melk wordt afgemaakt. Van het vuur af wordt er 75 gr geraspte kaas en zo nodig iets zout en peper doorgeklopt. Voor het op doen worden 2 hard gekookte, in plakjes gesneden eieren door de soep gemengd en men kan er aan tafel zelf naar smaak nog wat paprikapoeder en geraspte kaas bij doen. YOGH URTGELEI. flink stuk kip of een groot stuk vlees braden laat dit dan in de verpakking geheel ont dooien alvorens het in de pan te deponeren. Het kan dan ook goed gezouten en gekruidgenomen. 1 1 yoghurt wordt vermengd met 60 gr basterdsuiker, het sap van Va citroen en citroenrasp cn 6 blaadjes geweekte en in wat water opgeloste gelatine. 250 gr gewassen kersen worden ontpit en met 1 Va dl water cn 75 gr suiker zacht gekookt en dan ge zeefd. 3 blaadjes geweekte gela tine worden erin oncelost cn zo dra do yofhurt en de kersenge- lei drillig gaan worden, worden ze laagsgewijs in hoge glazen gedaan. Bovenop komt wat slagroom met een paar kersen. Voor aalbessengelei kunnen dezelfde hoeveelheden worden

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1962 | | pagina 9