r
\jO-bt dt \ftOUW
Diepvries en diepvriezen
Morgen aan de hengel
TÏPS
Ook
bij Uw
werk
kleding
WAAR SPELEN ZE MEE
Menu van de week
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 9
EEN ZOMERS
FEEST JAPONNETJE
leren. ren Jn beschaafde pasteltin
Zaterdag 30 juni 1962
"N
KUNT U NIET ZWEMMEN?
Zo ja, gebruikt u dat dan ook?.
NATUURLIJK bestaat het
grootste deel van onze zo
merse garderobe uit leuke,
vlotte en dikwijls sportieve
kleding. Maar er is iets,
waar we toch rekening mee
dienen te houden. Ook in de
zomer gaan we wel eens een
Hebt U in de laatste maanden nog gezwommen? Zijn zemg^'uïtj'es enTeèstjes bel
uw kinderen al in het water geweest? Hebt u het voor- p®rken zich nu eenmaal niet
recht een overdekt zwembad in uw omgeving te hebben? voor" dergeiljkr^geïegenhei
den moeten we toch min
stens één speciaal japonnetje
in de kast hebben hangen,
STRAKS UW EIGEN REDDER s2°'? e.ch? fee!teli* k]ed,ne-
stuk, dat we in het normale
doen van alledag niet dra-
En nu we toch aan het vragen zijn, kunt u, geachte i^vo^een^derg^ijkï'geie-
lezer, eigen wel zwemmen? Kunnen uw kinderen zich- genheid.
zelf eigenlijk wel redden als ze per ongeluk in het water onze illustratie toont een
terecht gekomen zijn? dergelijk zomers feestjapon-
Dat zijn helemaal niet zulke gekke vragen, want er netje- Het is vervaardigd van
zijn bijzonder veel landgenoten die de edele zwemkunst een veredeId katoenen stof,
niet machtig zijn en die het heel goed zouden kunnen ™et een prachtlg dessm van
o zomerse bloemen en blade-
ten en harmonieuze kleuren.
ER IETS AAN DOEN
couture, een prachtig strap-
In ons waterrijke land is kunnen zwemmen werkelijk 1^^e' keur)g strak ge
tailleerd en een laag aange-
geen luxe. Op allerlei onverwachte ogenblikken worden zette rok, met iets uitstaan
wij bedreigd door de „natte dood" Een zwemdiploma is in j!® 1^fupe,n' ?en rok waarvan
ae ruimte bovenaan is ver-
Nederland hoogst zinvol. werkt in plooien, doch die zo
Ieder van ons wil graag gezond blijven. Iedereen wil ónleren^aüweï toeloop "net
graag lang en gelukkig leven. Velen zijn bereid daar al- model is een prachtige artis-
lerlei vreemde, vaak nutteloze, soms zelfs schadelijke din- precies""bij'^hetdessin PDe
gen voor te doen. vrouw die het draagt, wordt
Voordat we echter gaan denken over zo'n lang en ge-
lukkig leven, doen we er goed aan maatregelen te tref- tTendeeI van het japonnetje de bloem zelve is.
fen die ertoe kunnen bijdragen dat ditzelfde leven geenjezeTfdelto™ SÜffifc T
voortijdig einde neemt door een ellendige verdrinkings-Iure' dat menige vrouw graag in haar garderobe zou willen hebben,
dood. (Nadn.w ELLY MARTINS.
(Nadruk verboden)
In ettelijke huishoudingen, die
veel groente, fruit en/of vlees
van eigen bedrijf hebben, is het
„wecken" vervangen door diep
vriezen. Men vriest de produk-
ten in een eigen diepvrieskist of
kast of brengt de voorbehan-
delde oogst naar een loket in een
diepvrieskluis. Diepvriezen is
niet goedkoop; het heeft echter
verschillende voordelen boven
het „wecken"
BESPARING VAN TIJD EN
MOEITE. Het lange verhit
ten van de inmaak vervalt.
Zodra groente voorgekookt
is, is het warme werk dat
gewoonlijk ook nog net in de
warme tijd valt achter de
rug. Bij vruchten en vlees
behoeft in het geheel geen
voorkoken of braden te pas
te komen.
Wanneer men maar reke
ning houdt met de invries-
capaciteit van de vriezer, kan
men achter elkaar de produk-
ten afwerken. Wachten tot de
„weck"-ketel leeg is, is b.v.
niet meer nodig.
(Advertentie.)
We moeten er allen, ieder voor zich, nu werkelijk iets
aan doen dat in de komende maanden de berichten over
verdronken mannen, vrouwen en kinderen elkaar niet
weer met dezelfde grimmige regelmaat opvolgen als in
alle voorafgaande zomers.
Ter overdenking
In een periode van tien jaren
verdrinken er in ons land meer
dan zesduizend mensen. Dat is
een feit waarbij we toch heus
wel eens even stil mogen blij
ven staan.
De pioniers van het water, die
in nauwgezette training het red
dend zwemmen beoefenen, zijn
te klein in aantal om de talloze
drenkelingen tijdig aan land
te brengen.
Wanneer er ergens weer
iemand te water geraakt is de
dokter veelal onderweg en daar
door moeilijk te bereiken. Ook
de dappere groep E. H. B. O.-ers
kan niet overal mensen paraat
hebben om kunstmatige adem
haling toe te passen.
Wie in dit waterland niet kan
zwemmen, is een gevaar voor
zichzelf, maar eveneens voor
anderen die, vaak onder uiterst
moeilijke omstandigheden een
redding moeten beproeven.
Meer belangstelling
Door voldoende zwemgelegen-
heid en door een meer intensieve
beoefening van de zwemkunst
-
0 Gaat u naar 't buitenland?
Neem dan vooral een tweede
portemonnee mee voor uw
buitenlands geld.
ft Geef de sleutel van het huis
bij de buren af. Zij kunnen
dan desgewenst ook de plan
ten water geven.
0 Neemt u, behalve lectuur, ook
een gezellig handwerkje mee?
9 Vergeet vooral niet voor on
derweg een plastic zak met
nat washandje mee te nemen.
Na bijv. 't schoonmaken van
fruit is dit onontbeerlijk, maar
ook de kindermondjes zijn dan
in een wip weer schoon.
ft Op wandelingen is 't goed
suikerklontjes en een citroen
mee te nemen. In de citroen
een opening snijden, waar het
klontje in past. Dit zuigt zich
dan vol citroensap en is af
doende tegen dorst.
ft Neem vooral plastic zakken
en zakjes mee. Gemakkelijk
voor brood, dingen die netjes
bewaard moeten blijven, vuil
goed en nog vele andere
zaken.
ft Weet u, dat er een lijntje,
voorzien van haakjes, com
pleet met knijpertjes bestaat,
om uw gewassen nylon aan
op te hangen?
ft Zorg ervoor de ziekenfonds-
kaart bij u te hebben, ook als
u naar het buitenland gaat.
(Nadruk verboden.)
zou een lange reeks van dode
lijke ongelukken kunnen worden
voorkomen.
Bovendien zou de volksgezond
heid als zodanig hiermee ten
zeerste gebaat zijn, want het
zwemmen op zichzelf heeft een
buitengewoon heilzame invloed
op lichaam en geest.
Nu zjjn er in ons land inder
daad veel te weinig zwembaden.
Nog niet de helft van de Neder
landse gemeenten kan wijzen op
een eigen zweminrichting.
We kunnen gerust zeggen dat
de overheid hier in gebreke is,
maar het is niet billijk om de
overheid alleen daar voor aan
sprakelijk te stellen. Ook bij de
bevolking is het enthousiasme
om zelf te zwemmen bepaald ver
te zoeken.
Grijp de kansen
Van de zwembaden die er zijn
wordt immers veel te weinig
gebruik gemaakt. Gemiddeld
wordt er in ons land per hoofd
en per jaar slechts tweemaal
een zweminrichting opgezocht!
Op de een of andere manier
plant de laksheid van de volwas
senen in deze zich ook op de kin
deren voort. Op die plaatsen
waar gelegenheid tot school
zwemmen is, is de opkomst van
de kinderen percentsgewijs be
droevend klein.
Het gaat er by deze zalen niet
om wat „ze" moesten doen, van
meer betekenis is het wat wij
zelf op dit gebied doen. Voor wie
niet kan zwemmen houdt dat in:
„morgen aan de hengel".
dr. H. W. SCALONGNE.
(Nadruk verboden.)
„Het is maar voor in mijn werk!" hoort men de huisvrouw zo dik
wijls zeggen en dat mofet dan een excuus zijn voor de minder toonbare
kleding die zij aan heeft.
Ach, we kennen dat allemaal wel, wanneer je onverwacht bij een
huisvrouw op bezoek komt en zij zit midden in haar werk. Eigenlijk
schaamt ze zich en tracht zich op deze wijze te excuseren. Laten wij
echter vooral niet vergeten, dat dit niet behoeft. Er behoeft geen enkele
huisvrouw zo in liaar werk gekleed te gaan, dat zij steeds in angst zit,
of de bel soms zal gaan, want zjj ziet er zo slordig uit. Dat slordig
vindt dan meestal zijn oorzaak in het dragen van een jurk of japon,
die volgens de regels van het fatsoen eigenlijk niet meer gedragen kan
worden. Maar omdat men bij het werk niet veel nut is, wordt zoiets
ouds en versleten daar opgedragen.
Natuurlijk is het prijzenswaardig, dat de huisvrouw zo economisch
is om de oude dingen op deze wijze nog nuttig te maken. Maar er is
toch ook een andere oplossing. Daarbij komt, dat nu het wat warmer
wordt er diverse kledingstukken niet in aanmerldng komen, aangezien
ze te warm zitten. Aan de andere kant gaan oude zomerjurkjes niet lang
mee, omdat de stof over het algemeen niet zo sterk is.
EEN ECHTE WERKJURK
Een aardige oplossing is het vervaardigen van een speciale werkjurk,
die makkelijk zit, sterk is en toch aardig staat.
Het beste kunnen wij hiervoor een stevig soort linnen khaki nemen.
Een niet te lange rok is aan te bevelen in verband met de werkzaam-
ver/orade heden. Het geheel kan zeer eenvoudig worden gehouden. Korte mouw-
tjes en een reverkraag staan heel aardig. Een ceintuur met gesp kan
het geheel afwerken.
U hebt dan een werkjurkje, dat lang, heel lang mee gaat en waar u
veel plezier van kunt beleven. Bovendien heeft het het grote voordeel
dat u, wanneer u het aardig maakt er rustig mee kimt verschijnen, wan
neer de bel gaat en de leveranciers aan de deur zijn of wanneer er plot
seling bezoek komt, dat u niet verwacht had.
Dat onprettige gevoel, van ik schaam mjj dood, behoeft u dan abso
luut niet meer te hebben en dat is veel' waard. Een huisvrouw zal haar
werk met meer plezier doen, wanneer ze er ook behoorlijk bij gekleed
gaat, aangepast aan de werkzaamheden en toch voorbereid op alle even
tualiteiten.
De moderne huisvrouw zal daarom een dergelijke oplossing prefe
reren en desnoods gaat zjj er nog boodschappen in doen ook. Geen angst
en geen verkleden meer, de aardige uitgevoerde werkjurk geeft u de
oplossing.
(Nadruk verboden.)
ELLY MARTINS.
Vraag eens aan een aantal moeders:
Waar speelt uw kind mee?" Onge
twijfeld zullen zij antwoorden: „Waar
mee....? Met him speelgoed.... en verder
ja, dat weet ik eigenlijk nietEn
dan is er altijd wel een moeder, die ver
telt: ,J>Iijn Pietje is gek met een leeg
klosje, hoe vindt u dat?" Of een andere
die met een verhaal komt van zusje, die
het liefst met moeders knopendoos
speelt.
OPVOEDING
De beantwoording van de vTaag, waar
onze kinderen mee spelen, is giewichtiger
dan menige moeder die het torh o zo goed
met haar kind meent, wel denkt, want
in de beantwoording van deze vraag
schuilt de sleutel tot het kaïrafiter van het
kind.
Zij die veel met kind eren omgaan,
weten, dat geen speelgoed uit de winkel,
hoe mooi ook, kan halen by hetgeen de
eigen fantasie van het kin cl schept. Voor
de kleuter is ontwikkelen g vooruitgang
en dat betekent: het ontd ekken van het
doel der dingen en de geli jkenis der din
gen onderling.
De meest uiteenlopende zaken kunnen
dierbaar bezit worden, als zy een vage,
door niemand anders onderkende, ge-
lijkenis vertonen met iets uit het leven
van het kind.
VAN PEREN EN SPIEGELEIEREN
Twee kleuters, die geen enkel stukje
speelgoed bezaten, speelden urenlang in
een armetierig achtertuintje, waar een
kastanje van de buren over de schutting
zijn takken uitbreidde en waar een zielig
randje gras het enige was, dat bloeide.
Als de bladeren van de kastanje geel
begonnen te worden, leken ze ook door
J1™ vorm precies op grote, bruingespik-
kelde, gele peren. Dat waren dus peren.
De enkele madeliefjes met hun gele har
tjes waren spiegeleieren. Een kookkachel
van aanmaakhoutjes gebouwd, werd „ge
stookt met stukjes grint, die cokes ver
beeldden. De glanzende kastanjes waren
beurtelings broodjes of stukken vlees,
glimmend van de jus, terwijl de trosbes-
jes van de klimop „druiven" waren. Zo
verrukkelijk was dit spel der verbeelding,
dat een echt broodje of een echte peer
alleen maar storend zou hebben gewerkt.
ALS VADER MEESPEELT
Een vader had voor zijn vijfjarige zoo»
een schip gemaakt, heel echt en natuur
getrouw. Het was zo echt en zo mooi,
dat Kareltje er niet aan mocht komen.
Samen zouden ze de boot in de vüver
gaan proberen.
Trots op zijn bezit, wilde Kareltje zyn
schip dragen, maar dat mocht niet. Bij
de vyver gekomen, keek hij een poosje
toe, hoe vader manoeuvreerde.
„Mag ik nou?" vroeg hy. Ja, zo met
een, wacht even", zei vader afwezig.
„Hè, pap, mag ik nou?" drong hy na
een poosje aan. „Hè, jongen zeur niet
zo je ziet toch, dat ik er mee bezig ben",
bromde vader.
Kareltje wilde het juist op een huilen
zetten, toen hy opeens een mooie dikke
stok in het gras zag liggen. Kareltje
pakte de stok en sloeg er mee op 't water.
Dat ging effe fyn! Nog eensen nóg
een's! Hy kreeg het er warm van. Nu
roeren in het waterjongens wat
spatte dat lekker! Vader, ingespannen
bezig, zag niets en verbood niets. Karel
tje amuseerde zich kostelyk. Opgewonden
kwam hy thuis.
„We hebben toch zo reuze gespeeld,
moeder", riep hij al uit de verte.
En de volgende dag vertelde Kareltje's
moeder aan haar beste vriendin: „Zoals
myn man met kinderen kan spelen, dat
is werkelyk enig!"
ELLY MARTINS.
(Nadruk verboden.)
ft VRIJWEL GEEN KANS OP
BEDERF en kwaliteitsachter-
uilgang bij een juiste bewa
ring (-18° a -20" C). Meen
echter niet, dat diepvries-
produkten onbeperkt, jaren
lang, houdbaar zijn. Groente
en fruit kunnen wel 10 a 12
maanden bewaard worden,
dus tot de volgende oogst.
Varkensvlees, wild en ge
vogelte beware men echter
niet langer dan 4 a 8 maan
den (de kortere bewaartijd
voor het vettere vlees). Deze
tijd is voldoende om het ge
zin de orehele winter van vers
vlees te voorzien, wanneer in
november is geslacht.
Zeer verse vis kan inge
vroren worden en is onge
veer 3 a 6 maanden te be
waren.
ft GEEN ONDERHOUD TIJ
DENS HET BEWAREN. Zo
lang de produkten in de diep
vriesruimte geparkeerd zijn,
hebt u er geen omkijken naar.
Dit kan niet gezegd worden
van produkten uit de „weck"
en van gezouten groente, die
steeds op tekenen van bederf
gecontroleerd moeten worden.
ft In het algemeen komen de
smaak en de kleur van diep-
vriesprodukten die van het
verse produkt het meest
nabij.
ft Van de huishoudelijke in-
maakmethoden geeft diep
vriezen de kleinste verliezen
aan voedingsstoffen. Wel
gaat net als bij de andere
inmaakmethoden de voe
dingswaarde van groente
door het voorkoken achter
uit, het invriezen zelf is min
der nadelig dan het lange
verhitten bij de „weck" of
het sterk zouten, dat afkoken
van de groente nodig maakt.
Het is van belang hoe de
groente, nadat hij in de kou
is bewaard, gekookt wordt.
Gebruikt men weinig wa
ter en kookt men de groente
niet langer dan 15 a 20 minu
ten, dan zal de verdere achter
uitgang in voedingswaarde
niet groot zijn.
In het algemeen gesproken
kan goed-gekookte diepvries'
groente evenals blilcgroente
als een goede bron van mine
ralen en vitamines worden
beschouwd.
De voedingswaarde van
diep-gevroren vlees, vis, ge
vogelte en wild kan gelijk ge
steld worden met die van
vers vlees enz.
Diepvriesvruchten behoeft
men ook niet te versmaden, al
is de voedingswaarde wat
minder dan van vers rauw
fruit.
ft EEN GOEDERAAD: Wordt
niet zö enthousiast voor diep
vriezen, dat u in het seizoen
zelf te weinig verse produk
ten eet. Maak alleen in, wat
u vers niet op kunt maken.
Gebruik alleen verse pro
dukten van goede kwaliteit.
Houd rekening met de be-
waarduur van artikelen, wan
neer u de hoeveelheid „diep
vries" begroot en zorg dat u
de voorraad tijdig, zonder
overhaasten, kunt ruimen.
ft WENKEN VOOR HET TOE
BEREIDEN VAN DIEP-
VRIESPRODUKTEN. Of u
de „diepvries" uit uw eigen
kast of uit de winkel haalt
met de volgende punten dient
u rekening te houden.
Indien dit mogelijk is haal
dan fruit, gevogelte en grote
stukken vlees bijtijds tevoor
schijn om ze langzaam te
kunnen ontdooien, tenminste
3 uur.
Bewaar diepvries dan tot
aan het ontdooien zo koud
mogelijk: in de koelkast of
in kranten gewikkeld of op
een koele plaats, niet op een
stenen vloer.
Zet vaste groente, die ge
kookt wordt opgediend, bij
voorkeur bevroren en wel op
met een bodem kokend water.
Bladgroente, zoals spinazie
en andijvie, die een massief
blok vormen, kunnen deels
ontdooid opgezet worden.
Zout (en kruid) de groente
zoals gebruikelijk en maak
ze ook „gewoon" op smaak
af.
Laat stukken komkommer
of tomaten, die u rauw wilt
eten niet geheel ontdooien
vóór u ze in plakken snijdt en
dien ze ook daarna niet te
zacht op.
Fruit kan het best lang
zaam op temperatuur komen,
in de verpakking, tenzij deze
van karton is en een onaan
gename smaak kan geven.
Bij langzaam ontdooien van
vlees en gevogelte treedt min
der vocht verlies op dan bij
vlug ontdooien. Wilt u een
worden. Is het vlees of het
gevogelte bestemd om ge
kookt te worden, dan kan het
bevroren en wel opgezet wor
den. Dunne lapjes, carbona-
den e.d. kunnen geheel of ge
deeltelijk bevroren in de pan
worden de baktijd diem u
dan wel wat langer te reke
nen.
Wat voor vlees geldt, geldt
ook voor vis: vóór net bak
ken ontdooien, voor het ko
ken of stoven is dit niet no
dig. Zijn de lapjes of is de
vis of de groente toch hele
maal ontdooid voordat u met
toebereiden begint, dan hin
dert dit niet zo erg. Duurt het
langer dan u gedacht had
voordat het braadvlees hele
maal ontdooid is, zet het dan
gerust half ontdooid op.
Als u diepvries „voor de
gauwigheid" maar nooit on
der de „hete kraan" houdt.
van 1 t/m 7-7-1962
Het is wel merkwaardig dat de
asperges die we nauwelijks
hebben gezien of geproefd, nu
alweer niet meer gestoken mo
gen worden en dus eerstdaags
niet meer vers in de groente
winkel te vinden zullen zijn.
Toch komt er weer meer
keus in andere groemen, want
al zijn ze nog duur, de peultjes,
princessebonen, tuinbonen en
snijbonen zijn er nu weer en
daarvan zullen we de peultjes,
omdat ze er maar kort zijn, in de
eerste plaats op tafel brengen.
Kook ze vooral niet te lang.
ZONDAGGevulde paprika's,
gevulde kalfsborst, peultjes,
worteltjes, aardappelen, aard
beien, ijs.
MAANDAG: Koud vlees, ravi-
gottesaus, aardappelsla, ge
mengde sla, broodpap met
rozijnen (witte bonen in de
week zetten).
DINSDAG: Schotel witte bonen,
tomaten en kaas, yoghurtge-
lei.
WOENSDAG: Witte bonensoep,
Duitse biefstuk, andijvie, pom-
mes frites.
DONDERDAGItaliaanse eie
ren, spinazie, vruchtenhangop.
VRIJDAG: Gebakken vis, kom
kommers gestoofd in mosterd
saus, rijst of gegratineerde
champignons, komkommers
gestoofd in kaassaus, rijst,
citroenpudding.
ZATERDAGMimosasoep, rijst
met rabarber.
GEVULDE PAPRIKA'S.
4 paprika's worden in wat
water met zout 2 a 3 minuten ge
kookt, het kapje er daarna af
gesneden en het zaad er voor
zichtig uit gehaald. Ze worden
gevuld met een mengsel van 100
gr geraspte kaas, 1 fijn gesneden
ui, 1 losgeklopt ei, 50 gr paneer
meel en zo nodig iets room. De
kapjes worden er weer opgezet,
een kluitje boter er opgelegd en
in 20 minuten in de oven ge
gratineerd. Er kan een kaas- of
tomatensaus bij worden gegeven.
ITALIAANSE EIEREN.
Beboterde soufflépotjes met
rijst, die in vleesbouillon is
drooggekookt voor vullen. In
het midden een kuiltje maken en
er een zacht gekookt ei inzetten.
Een dikke laag geraspte kaas
er over strooien, een paar kluit
jes boter er op doen en in de
oven gratineren.
MIMOSASOEP.
200 gr vis wordt in 1 water
en iets zout, ringen ui, een paar
takjes peterselie en een stukje
foelie gaar gekookt en gezeefd.
De vis wordt in kleine stukjes
verdeeld en de graatjes verwij
derd. Met behulp van 40 gr
bloem, 40 gr boter en de 1
visbouillon wordt een glad ge
bonden soep bereid, die met H 1
melk wordt afgemaakt. Van het
vuur af wordt er 75 gr geraspte
kaas en zo nodig iets zout en
peper doorgeklopt. Voor het op
doen worden 2 hard gekookte, in
plakjes gesneden eieren door de
soep gemengd en men kan er
aan tafel zelf naar smaak nog
wat paprikapoeder en geraspte
kaas bij doen.
YOGH URTGELEI.
flink stuk kip of een groot
stuk vlees braden laat dit dan
in de verpakking geheel ont
dooien alvorens het in de pan
te deponeren. Het kan dan
ook goed gezouten en gekruidgenomen.
1 1 yoghurt wordt vermengd
met 60 gr basterdsuiker, het sap
van Va citroen en citroenrasp cn
6 blaadjes geweekte en in wat
water opgeloste gelatine. 250 gr
gewassen kersen worden ontpit
en met 1 Va dl water cn 75 gr
suiker zacht gekookt en dan ge
zeefd. 3 blaadjes geweekte gela
tine worden erin oncelost cn zo
dra do yofhurt en de kersenge-
lei drillig gaan worden, worden
ze laagsgewijs in hoge glazen
gedaan.
Bovenop komt wat slagroom
met een paar kersen.
Voor aalbessengelei kunnen
dezelfde hoeveelheden worden