TE VROEG N4AR RED?
WELKE ZONNEBRIL?
joy
De stapelpan
van de week
\Jtot <U \jcouw
Jeugd
der Sneppen
„FIGURINE" GEOPEND
Een modieuze strandcreatiê
2.50
Sturen wij onze kinderen
- puistjes
terdag 23 juni 1962
lankwerken)
retische en
TT waarna
ng bestaat.
ion (volgens
noetkoming
erzocht nu
ijd, studie-
ir van het
Zaterdag 23 juni 1962
OE VRIJE ZEEUW
I' V.
concrema
conlatta
capuccino
Ions van beroemde
kwaliteit,
n nieuwe, elegant-
;rafftneefde kleuren
v.a.
GANT AAN
r STAAND
-te vrouw in een
e vele exclusieve
IKA badmode»
is 1962. In een
eerdeAcolIectiete
'j:
IRTHANDEL
RNEUZEN
Pagina 5
Eén van de belangrijkste punten die dikwijls moei
lijkheden in het gezin opleveren, is wel het uur van
naar bed gaari van de kinderen. We zien overal, dat
de kleinen elk minuutje trachten te rekken, terwijl
daarentegen de ouders alles in het werk stellen om ze
met gezwinde spoed in bed te krijgen.
„Van slapen word je groot en sterkis één van de
argumenten waarmee de kinderen er toe worden ge
tracht zonder tegenstribbelen op de door de ouders
vastgestelde tijd naar bed te gaan.
Met het vorderen van de jaren komen de kinderen
echter met hun leeftijd als tegenargument aandragen.
Ze willen langer opblijven envele ouders zint
dit niet. Het is eigenijk een vorm van egoïsme. Wij
willen op een bepaalde tijd 's avonds de kinderen van
de vloer hebben om zonder door hen gehinderd te
worden wat tijd voor onszelf te hebben.
Wat is het toch, dat de kinderen er toe drijft langer
op te willen blijven? Willen ze hierdoor voor zichzelf
de schijn wekken, al groot te zijn? Willen ze nog naai
de televisie kijken? Dit laatste is in veel gezinnen een
belangrijke factor.
EEN INTERESSANT
ONDERZOEK.
Drie artsen uit München
hebben een interessant on
derzoek verricht op het ge
bied van de slaapbehoeften
van het kind. Uit de onder
zoekingen kwamen belang
rijke zaken naar voren, die
wel zeker licht werpen op
dit verschijnsel.
Deze medici kwamen rot
de conclusie, dat veel ouders
uit overdreven zorg voor de
gezondheid van de kinderen
of uit het egoïstisch motief,
dat zij rust willen hebben,
teveel laten slapen.
Voor het onderzoek maak
te men gebruik van onge
veer tweehonderd kinderen
variërend in leeftijd tussen
enkele dagen en 15 jaar. In
deze studie kwam men tot
de interessante ontdekking,
dat baby's bijvoorbeeld niet
de hele dag slapen en
slechts wakker worden voor
de maaltijden, zoals velen
denken en ook dikwijls door
artsen werd verondersteld.
Het bleek, dat de baby's met
minder dan zes tot acht uur
per dag wakker waren. De
mdruk van het langdurige
slapen wordt gewekt door
het feit, dat deze kleinen
steeds zeer kort slapen en
dan even wakker zijn, om
dan weer in een kort slaapje
te vallen en weer wakker te
worden. Zo gaat het door en
aangezien de slaaptijd twee
derde en de waaktijd één
derde van de dag uitmaakt,
lijkt het alsof de baby's
sléchj^,xoar de maaltijden
w&kèer worden.
HET MIDDAGSLAAPJE.
Reeds in het eerste en
tweede levensjaar loopt de
behoefte aan slaap belang
rijk terug. De echte diepe
slaap blijkt in die jaren tus
sen 7 uur 's avonds en 3 uur
's morgens te vallen. De
periode waarin de kinderen
volkomen wakker zijn, valt
tussen 7 uur 's morgens en
5 uur in de middag.
Hieruit volgt dat in deze
eerste jaren reeds geen ech
te behoefte aan slaap in de
vroege middag bij de klein
tjes aanwezig kan zijn. Na
tuurlijk mogen we niet ver
geten, dat we hier te doen
hebben met gemiddelden en
dat dit voor elk kind mis
schien weer iets anders ligt.
De resultaten der onderzoe
kingen geven slechts alge
mene uitkomsten.
Wat de kinderen van twee
tot vijf jaar betreft, hier
van heeft een groot deel
weer wel behoefte aan een
middagslaapje. We moeten
zg echter niet om 12 uur,
maar om 2 uur in de mid
dag in bed stoppen, want de
kinderen zijn over het alge
meen klaar wakker tot om
streeks 1 uur in de middag,
om na het middagslaapje
weer klaarwakker te zijn tot
zeven uur in de avond. Wan
neer we proberen deze kin
deren vóór die tijd in bed te
stoppen, zal dat ongetwij
feld met veel rumoer ge
paard gaan.
EN DE REST?
Wat betreft de oudere
kinderen wees het onder
zoek uit, dat kinderen van
zes tot en met negen jaar,
in tegenstelling tot wat men
tot nu toe aannam, voldoen
de hebben aan elf uur slaap.
Slapen ze dus tot 's morgens
zeven uur, dan komen ze
echt geen slaap tekort, wan
neer ze om 8 uur 's avonds
naar bed gaan. Tienjarigen,
elf-, twaalf- en dertienjari
gen kunnen toe met tien uur
slaap, dus eventueel om
negen ïtur naar bed. De
veertien en vijftien jaar oude
kinderen hebben voldoende
aan negen uur bedrust en
komen niets tekort wanneer
ze om tien uur 'savonds
naar bed gaan.
De resultaten van dit on
derzoek zijn bijzonder inte
ressant, maar we mogen na
tuurlijk één ding niet ver
geten en dat is, dat niet alle
kinderen gelijk zijn in hun
behoefte aan slaap en dat do
genoemde cijfers niet meer
zijn dan gemiddelden en
richtlijnen. We kunnen er
aan vasthouden, mits we er
rekening mee houden, dat er
natuurlijk afwijkingen in
positieve en negatieve zin
kunnen zijn.
Uit de onderzoekingen
blijkt tevens, dat het levens
ritme verschoven is. Kende
men vroeger het normale
natuurlijke ritme van „met
Praktisch alle groentesoorten
kunnen we tegenwoordig in blik
krijgen en vaak voor een prijs
die lager ligt dan die van verse
groenten, maar met postelein is
dat toch anders gesteld. Op het
ogenblik kan men voor betrek
kelijk weinig geld en met weinig
moeite postelein voor van de
winter inmaken. Men behoeft
slechts voor zeer goed gereinig
de flessen te zorgen, deze te vul
len met de goed gewassen, ge
kookte, nog hete postelein en ze
dan af te sluiten met een kurk,
die daarna gelakt wordt. Het in
de postelein aanwezige oxaal
zuur werkt namelijk conser
verend, zoda1", het tijdrovende en
vaak riskante wecken overbodig
is,
ZONDAG: Aspergesoep; var
kensrib, gegratineerde pos
telein, nieuwe aardappelen;
beschuit met aardbeien.
MAANDAGVleesschelp, ge
bakken nieuwe aardappelen,
andijviebroodschotel met
rabarber.
DINSDAG Warme gevulde to
maten, rijst, sla, peterselie
saus; schuimomelet.
WOENSDAGKomkommersoep
met niertjes; Engelse ro
zijnencake.
DONDERDAG: Gebakken
bloedwo.st met gebakken
appel, aardappelen, bieten;
cocosvla.
VRIJDAG: Gebakken macaro
ni; yoghurt met vruchten.
ZATERDAG: Aalsoep; appel
taart.
GEGRATINEERDE
POSTELEIN
V/2 kg postelein met wat zout
koken, laten uitlekken, in een
vuurvaste schotel overbrengen,
met Va liter kaassaus (een ge
bonden melksausje afgemaakt
met geraspte kaas); bedekken.
de kippen op stok gaan" en
opstaan wanneer de zon aan
de hemel verscheen, tegen
woordig heeft het ritme zich
aan de industriële grote stad
aangepast met als gevolg,
dat we meer ochtend- dan
avondslapers zijn geworden.
iNadruk verboden.)
SINAS
91 Al zijn we nog niet
bepaald verwend met
M overmatig veel zon dit
jaar, meestal hebben we
toch onze zonnebril wel
bij de hand. En dat is
B maar goed ook, want
B wie zijn ogen niet tegen
B de zon beschermt, stelt
B zich, vooral in de zomer,
B aan onnodige inspan-
B ning bloot.
In München is een „Figurine" ge-|stellen in beweging kunnen zijn
opend, een instituut waar de da-lom een goed figuur te houden, In
mes met behulp van diverse toe-1 totaal staan zestig verschillende
I I t
apparaten opgesteld. 12 assisten
ten geven aanwijzingen.
met geraspte kaas bestrooien en
in de oven een bruin korstje
geven.
GEBAKKEN MACARONI
250 gr. macaroni gaar koken
en laten uitlekken. 100 gr. boter
in de koekepan smelten en de
macaroni er even in bakken, 500
gr. klein gesneden soeptomaten
erbij doen met wat peper en
zout en alles nog 5 min. laten
bakken. In een vuurvaste scho
tel overbrengen, met geraspte
kaas bestrooien en in de oven
gratineren.
ENGELSE ROZIJNENCAKE
100 gr. boter met 100 gr. sui
ker schuimig roeren en er daar
na iets zout en 2 eieren door
kloppen. Daarna een scheutje
rum en 250 gr. zelfrijzend bak
meel door de massa werken, af
wisselend met iets koude melk
tot een niet te dik deeg is ver
kregen. In totaal 150 gr. krenten,
rozijnen "n oranjesnippers door
het deeg ::heppen, het deeg in
een beboterde boterkoek- of
springvorm overbrengen en in
ongeveer 80 minuten in een niet
te hete oven gaar bakken.
OUDERS VAN OMGEKOMEN
EABY WORDEN VOORGELEID
De Haagse politie heeft het
verhoor van de ouders van de
vorige week woensdag als ge
volg van ernstige verwaarlozing
overleden baby thans afgesloten.
De 30-jarige steigermaker B. J.
van den B. en zijn 28-jarige
echtgenote A. van den B.H.
zullen hedenochtend voor de of
ficier van justitie in Den Haag
worden geleid.
Over de resultaten van het on
derzoek in deze zaak heeft de
politie, zich na afgelopen woens
dag haar eerste indrukken te
hebben weergegeven, nog niet
Uitgelaten
Al enige jaren worden
stapelpannen in diverse
uitvoeringen in de handel
gebracht, via demonstra-
•*- tie en/of filmvoorstellin-
gen voor groepen van
huisvrouwen, op „beurzen
voor de huisvrouw" en
door middel van colpor-
tage aan huis.
WAT WORDT VERSTAAN
ONDER EEN STAPELPAN
De stapelpan is een stellage
bestaande uit een z.g. basispan,
twee of meer pannen, die op of
in elkaar in de basispan passen,
en één deksel. Het deksel kan
voorzien zijn van een controle-
fluitje of -klepje waardoor men
kan nagaan of voldoende stoom
ontwikkeld wordt. Het deksel
kan los op de pan passen of
vastgeklemd zijn. Sommige
handelaren ontkennen dat de
pannen die zij aanbieden stapel
pannen zijn, hoewel zij gesta
peld moeten worden; anderen
geven de voorkeur aan de term
lage-drukpan" boven stapel
pan. Op welke gronden zij dit
doen is niet duidelijk. De term
lage-drukpan wordt verdedigd
op grond van het feit, dat de
temperatuur in de bovenste
pan men) veelal niet boven 95°
stijgt. Als voordeel van het ko
ken m de z.g. „lage-drukpan"
wordt een kooktijdverkorting
opgegeven; een belangrijke
drukverlaging zou juist een ver
lenging van de kooktijd tenge
volge hebben of er de oorzaak
van zijn dat het voedsel niet
gaar wordt.
De verwarming van de boven
ste pannen geschiedt via perfo
raties in de bodem (soms in bo
dem èn wanden), een dubbele
wand of kanaaltjes, meer of
minder dicht bij de wand ge
monteerd. Eén of meer der pan
nen kunnen ook in een eronder
gelegen pan hangend gestapeld
worden, zodat de warmte er aan
alle kanten omheen kan circu
leren.
In de stapelpannen zijn in de
regel verschillende systemen ge
combineerd, waarbij b.v. de on
derste pannen een geperforeerde
bodem, de bovenste een dubbele
wand of kanaaltje hebben. Uiter
aard zijn de pannen met perfo
raties niet voor het bereiden van
alle gerechten geschikt, tenzij
men ze voorziet van losse inzet-
bakjes of een losse bodem. Deze
worden er niet altijd bij ge
leverd,
Als voordelen van deze pan
nen worden wel genoemd:
B besparing van tijd en arbeid
B grote besparing van brand
stof (tot wel 80 0'n toe)
B groter zelfs volkomen
behoud van voedingsstoffen,
met name voedingszouten en
vitamines
B betere smaak
B minder geur in de kook
ruimte
B geen kans op aanbranden en
overkoken
B mogelijkheid om op één plaat
of pit veel gerechten tegelijk
te koken.
Een pan, die al deze voordelen
zou bieden, is zeker een be-
gerenswaard object voor velen,
ook al is de prijs ervan niet
laag. Op verzoek van de Neder
landse Huishoudraad hebben
medewerker: van de Stichting
Landbouwhuishoudkundig On
derzoek nagegaan in hoeverre
bij het koken in de stapelpan de
genoemde voordelen gerealiseerd
worden.
Bij dit onderzoek heeft men
het koken in een stapelpan ver
geleken met het koken van de
zelfde maaltijden in gewone
pannen op verantwoorde wijze,
waarbij dus groente en aard
appelen met weinig water wor
den opgezet en kort worden ge
kookt." Zou een vergelijking ge
maakt zijn met „ouderwets"
koken van groente en aardappe
len hetgeen in de propagan
dafilms en -praatjes veelal wordt
gedaan dan zouden de uit
komsten zeker anders zijn ge
weest en waarschijnlijk gunsti
ger voor de stapelpan zijn uit
gevallen.
Niet alle in'ons land bekende
stapelpannen zijn bij de berei
ding van alle maaltijden inge
schakeld. Bij het koken van één
maaltijd in alle soorten stapel
pannen is gebleken dat er weinig
verschil bestond in energiever
bruik, men heeft gemeend te
mogen stellen dat ditzelfde het
geval zou zijn bij andere maal
tijden. Dc hier volgende ge
gevens betreffende de voedings
waarde, smaak en kookeigen-
schappen zijn afkomstig van een
serie proeven, met één type pan
en een elftal maaltijden geno
men. Ook deze meent men te
kunnen overdragen op andere
typen pannen.
HET BEHOUD
VAN VOEDINGSWAARDE
In de praktijk van het meeste
belang zijn de gegev -3 betref
fende het vitamine O-behoud
(onderzocht zijn bovendien to
taal asgehalte, droge stofgehalte
en in één geval ijzergehalte).
Gebleken is dat het, wat be
houd van vitamine C in de on
derzochte produkten betreft,
zeer weinig uitmaakt in welke
pan gekookt is:
Behoud van vit, C
bij koken—
wortelen
spruitjes
aardapp.
in stapel
pan
27—35
62—'75 °-i>
?3—87 °/o
m eejyone
m
,7%
80%
48—86
ENERGIE VERBR UIK
Bij het klaarmaken van de 11
menu's in één type stapelpan en
een stel gewone pannen werd zo
zuinig mogelijk gekookt op elek
trische platen.
Het verschil in brandstofver
bruik was gering: op één uit
zondering na was meer stroom
nodig voor het „stapelkoken"
dan voor het gewoon koken; het
verschil in stroomverbruik va
rieerde van 0.0 tot 0.6 kWh ten
opzichte van de gewone pan. Dit
komt doordat de gewone pan
nen. nadat de kooktemperatuur
is bereikt, minder sterk ver
warmd behoeven te worden dan
de stapelpannen een schakel
stand van 'A a 1 was in de regel
voldoende tegen IV2 a 2 bij de
stapelpannen.
Daarbij komt, dat de totale
verwarmingstijd bij het stapel-
koken langer is. De kooktijd van
de gerechten is weliswaar gelijk,
de aanwarmtijd is bij het ge
bruik van de stapelpannen on
geveer 15 minuten langer. Uiter
aard is hij afhankelijk van de
hoogte van de stapel en van de
aard van het gerecht. Het kan
20 a 40 minuten duren vóórdat
het gerecht in een gestapelde
pan op 95 a 97° C is.
SMAAK EN CONSISTENTIE
VAN HET VOEDSEL
Mits men de gerechten in een
goede volg"-de stapelt: vis en
sterk smakende gerechten zoals
groentesoep, uien, spruitjes bo
venop, kan de smaak van de ge-
stapeld-gekookte gerechten goed
zijn. (Het feit dat jus kan sma
ken naar de groente, die er on
der is gekookt, zal niet steeds als
een bezwaar gezien worden).
Bij het koken van soep en pap
dient men wel wat meer bind
middel te nemen dan gewoon
lijk, omdat er in de regel con-
denswater bij kan komen. Wor
den vla en pap bovenaan gezet,
dan is de kans op klontvorming
groot. Eventueel kan pap ge
woon voorgekookt worden tot
hij iets gebonden is, en daarna
gestapeld worden
't Is namelijk zo, als we
enige uren per dag in de zon
vertoeven zonder zonnebril,
dit binnen een paar dagen
beslist een verlies aan ge
zichtsvermogen kan beteke
nen. Vooral in juli kan de zon
ons zeer fel in 't gezicht
schijnen en veroorzaken haar
zonnestraaltjes meer last van
verblinding nog dan in de
volgende maanden. Ook de
ultra-violette stralen hebben
op daarvoor gevoelige ogen
geen goede uitwerking.
Heeft u wel eens bewust op
iemand gelet die zonder don
kere bril in dé zon bezig is
haar tuintje te doen, een mat
te kloppen of de auto schoon
te maken? Hij of zij knijpt de
ogen dicht om zich tegen de
zonnestralen te beschermen,
vertrekt het gezicht en er
ontstaan rimpels, die dikwijls
niet meer weggaan. En bo
vendien krijgt men vaak
hoofdpijn en een gevoel van
algemene uitputting.
Buschauffeurs en autobe
stuurders, die de hele dag
zonder zonnebril in de zon
geweest zijn, moeten ook nog
rekenen op een aanzienlijke
langere adaptatietijd bij de
overgang van 't zien in don
ker. Voor automobilisten die
's avonds op een drukke weg
met tegenliggers rijden, speelt
dit een belangrijke rol.
Alle bovengenoemde ver
schijnselen veroorzaken geen
blijvend ongemak, maar toch
zijn ze dikwijls niet in één
nacht overwonnen, 't Kan
zelfs in een periode van ta
melijk donker weer enkele
dagen of weken duren tot de
normale gevoeligheid her
steld is.
De meeste mensen schaf
fen zich dan ook wel een
zonnebril aan om hun ogen
te beschermen. En dan zien
we weer, dat sommigen, als
ze eenmaal zo'n bril bezitten,
buitensporig traag zijn om
hem weer af te zetten. Men
ziet ze zonnebrillen dragen in
de winkels, na zonsonder
gang en zelfs binnenshuis,
't Resultaat hiervan kan ook
weer slecht zijn, want over
matig gebruik maakt de ogen
overgevoelig. Zó zelfs, dat na
enige tijd 't gewone daglicht
onaangenaam kan ziin.
De gouden regel voor zon
nebrillen is ze nooit te dra
gen behalve als het nodig is
en ze altijd af te zetten, wan
neer ze volstrekt niet voor
het gemak zijn.
Voor kinderen moet men
niet te gauw zijn met het
kopen van een zonnebril, om
dat we op moeten passen dat
hun ogen niet lichtschuw
worden.
Voor 't kiezen van eenjuis
te zonnebril zouden we een
paar wenken willen geven
de glazen moeten van een
goede optische kwaliteit zijn,
dat wil zeggen er moeten
geen onvolmaaktheden in het
oppervlak zijn, die vervor
ming veroorzaken Een proef
hiervoor is het montuur op
een kleine afstand van de
ogen te houden en recht door
elk glas te kijken, terwijl
men de bril op en neer be
weegt. De voorwerpen door
het glas gezien mogen dan
niet vervormen.
De kleur van de glazen is
niet van groot belang en er
is hier plaats voor een per
soonlijke voorkeur.
De meeste mensen kiezen
een kleur, die de natuurlijke
tint van de voorwerpen niet
verandert.
Er zijn ook polaroïd-glazen.
Polaroid heeft naast de ge
wone absorberende werking
van een zonnebril tevens de
eigenschap dat het lichtstra
len die onder een bepaalde
hoek terugkaatsen, b.v. van
wateroppervlakken, uitdooft.
Voor personen die altijd
een bril dragen, bestaat et-
een zogenaamde ..voorhan
ger' of een zonnebril met op
sterkte oeslepen glazen.
(Nadruk verboden.)
PUROL-POEDER
U
KUNT
NIET
ALLES
WETEN
B Rij zonnesteek moet men de
patiënt naar een koele plaats
brengen, halfzittende houding.
Frisse lucht toezwaaien, kou
de compressen op het hoofd,
borst ontbloten. Zodra be
wustzijn teruggekeerd is, wat
te drinken geven.
B Tentzeil waterdicht maken,
kan geschieden met een op
lossing van loodacetaat en
aluin, van elk 125 gr. in 3 cl 5
liter lauw water. Het tentzeil
moet u 24 uur in het mengsel
laten staan. Daarna laat u het
in de lucht drogen. En geen
geval het zeil uitwringen.
B Gymnastiek- en tennisschoe
nen moeten, als ze erg vuil
zijn, opgevuld worden met
kranten, afgenomen worden
met een sopje, liefst met een
borsteltje. Dan naspoelen met
water. Daarna wit maken met
dressing of poeder en laten
drogen.
B Berijders van bromfietsen
mogen op de grote weg (b.v.
rijkswegen) net zo min als
motorrijders naast elkaar rij
den
B Spoel uw badpak onmiddellijk
in zoetwater uit, na een zee
bad.
B Gebruik een badmuts als u
uw kapsel in tact wil houden
tijdens een verfrissend bad.
Dit voorkomt tevens het uit
vallen van uw haar.
B Weest voorzichtig met baden
tijdens eb, de van het strand
afvoerende stroom is dan het
sterkst. Ga ook nooit verder
dan tot het middel in zee, kijk
uit naar muien en wees er op
bedacht dat een zandbank
plotseling steil kan aflopen,
waardoor zelfs geroutineerde
baders hun evenwicht kunnen
verliezen.
B Wie frisdranken meeneemt in
een gewone fles, moet deze
aan het strand niet in de tas
houden doch even ingraven
in een kuil, dan blijft de
drank heerlijk koel.
(Nadruk verboden.)
Het strand biedt ons vele
mogelijkheden ons creatief
vermogen op het gebied van
kleding uit te leven. Buiten
het feit, dat er zeer veel
leuke, originele en attractie
ve strandkleding te koop is,
zijn er ongetwijfeld toch ve
len, die de capaciteiten be
zitten om zelf iets te beden
ken en te vervaardigen. Zij
kunnen zich laten inspireren
door de creaties van de be
kende couturiers en komen
dan dikwijls met bijzonder
gezellige modellen tevoor
schijn.
Als ideetje tonen wij hier
een modieuze strandcreatie
van een van de grote Ita
liaanse meesters, een zonne-
pakje van allure.
Het bestaat uit een zoge
naamde „kinderkiel", ver
vaardigd van Orion met een
dessin van heel kleine ruit
jes in rood, wit en blauw.
Boven de buste bevindt zich
een smockrand, van waaruit
het kleedje wijd valt tot
even over de heupen.
Bovendien zien we twee schouderbandjes die het geheel ophouden.
Onder dit leuke hemdje wordt een tweedelig zonnepakje gedragen,'
vervaardigd van dezelfde stof en bestaande uit plastron, waarvan we
de band rond de hals nog zien en een kort broekje. Dit is een zonne
pakje, dat ongetwijfeld door velen zelf gemaakt kan worden en dat
door zijn originaliteit een bijzondere charme heeft, maar daarvoor is
het dan ook het idee van een Italiaanse meester
(Nadruk verboden)
Etèy MasSns
I
i
rij,
t