M-Brigadiers: flinke kinderen,flinke melkdrinkers Voor top-conditie en voor top-hits De Olympïacle-professor Ria Valk altijd vitaal FLINK MELKDRINKEN IS ELKE DAG EEN EXTRA M-DAAD DOEN. DRINK DUS EEN EXTRA GLAS MELK, YOGHURT, KARNEMELK, OF EET EEN EXTRA BORD PAP OF PUDDING ADVFRTÉNTIP Mies Bouwman heeft de oplossing Een wit toetje met een rood mutsje ZONNEBLOEM "GROEIT" IN VIJF MINUTEN Lydia's kip-in-'t-pannetje GÉÉN RISICO Zeven dierentuinen voor M-Brigadiers fOTD-PAOINA VAN HET NEDERLANDS 2UIVEI- BUREAU RIJSWIJK (T.H.) Prof. E. .ïokl an de University of Kentucky heeft de voeding van de Amerikaanse Olym pische athleten bestudeerd. Op een symposion over "Voeding en Sport" te Hilversum verklaarde hij: "Zonder een overvloedige toediening van hoogwaardige eiwitten is een topconditie nooit tc bereiken." En wat betekende dat? Melk drinken natuurlijk: het enige voedingsmiddel dat zoveel hoogwaardige eiwitten zo makkelijk opneembaar bevat. En zo voordelig'. Druk leven, zo'n teenager-ster: dat reist en trekt maar, studeert en repeteert. En gaaf dan op met formidabele vitaliteit! Dat komt natuurlijk niet alléén door de glazen koele melk, die Ria's top-drinks zijn. Maar 't helpt. Juist in deze leeftijd zijn die eiwitten zo belangrijk. En er zit pep in melk. Vitaliteit a la ValkVoor een afdruk van deze foto: schrijf een briefkaart aan het Nederlands Zuivelbureau, Postbus 4075, Rijswijk (Z-H). Waarvan? Ten eerste van deze rebus natuurlijk. Maar ze heeft ook de kaasrcbuS voor fijnproevers opgelost: "Welke Nederlandse kazen vind ik 't lekkerst?" Want er zijn er zoveel, veel meer dan u wel denkt. Mies Bouwman kwam er achter dat ze 't meest hield van Goudse kaas, Bluefort en Kcrnhemmer. En u Waar is de andere helft? Ja, wie vliegt er nu met een half vliegtuig? Da's net een maaltijd zonder roomboter-nct onze K.L. zonder M. 't Smaakt maar half zonder 't klontje roomboter dat een stukje vlees verfijnt, de groente twee keer zo lekker maakt. En met alles wat we ons tegenwoor dig veroorloven hoeven we die "heerlijke helft" zeker niet te missen. Ja, roomboter is 't hele/maal! Niels is heerlijker dan die Kille slag room met daarop dat frisse rood van aardbeienOm zo in te happen, 't Is zomer, 't is heerlijk, 't is fris. Een flesje slagroom maakt een hele zomer dag völ verrassingenHoera, mams!" Hier is het recept voor lekkerbekken: leg op een veld van yoghurt sinaassppeTschijven als bloemblaadjes om een hartje van jam. Klaar in een wip en zo gezond als maar kan! 't Is trou wens verbazend wat er met die lekkere yoghurt allemaal te toveren valt. Beschuitjes met rozijnen - geweld in bessensapsaus met kancel - maken rode eilandjes op een wit meer van yoghurt. En wie houdt niet van yoghurt met geraspte appelen en gesnipperde noten? Lydia Winkel is waarschijnlijk de enige bekende kook-expert die alles op een tweepittertje bereidt. Ze zegt: ,,'t Zit 'm niet in de dure apparatuur, maar in de ingrediënten. Kip? Inwrijven met wat zout. versgemalen peper, citroensap, een tikje knoflook en wat verse blaadjes basilicum en salie. Dan braden in hete roomboter, gaar maken met meer room boter en een enkel in plakken gesneden champig- nonnetje. Een scheutje wijn, vermouth of port er op en laten doorkoken. Kom vooruit, nog een pot uitgelekte kersen erbij! Als alles goed heet is de saus afmaken met een scheutje room. Vooraf? Asperges, hardgekookte eieren en natuurlijk echte roombotersausTja, waar lekker gekookt wordt ligt 't* woord roomboter op de tong. E4 niet alleen het wóórd "Ik kijk Kei uit," zegt deze Amsterdamse bouwvakarbeider hoog op de Westertorerr en hapt in z'n boterham. Zijn vrouw neemt ook geen risico: ze legt dikke plakkeit kaas op z'n brood, want de kaas voedt en hel brood droogt niet uit. Ze geejt er ook nog een extra stukje kaas bij voor los uit het vuistje. Hij zou nog eens trek krijgen - en voor een hapje tussendoor loopje niet even naar beneden. Goed idee: zo'n stukje kaas extra. "Uit de hoge kunst En er zijn nóg meer dan zestig bezienswaardig heden waar die bevoorrechte kinderen gratis heer» kunnen - als ze vergezeld zijn van een betalende volwassene. Wat een vakantie-plezier: hun M-pas- poort opent de poorten van musea, grotten, parken en speeltuinen in Nederland èn België. En hun trouwe melkdrinken is een paspoort voor gezond heid: alleen de kalk al van melk zorgt voor steviger botten en tanden. Trouwens, zelfs chimpansees weten dat! ]\ieu ue "blijf slank" regels bij 7-daags dieet Het befaamde Engelse 7-daagse mclkdiëet - waarvan 120.000 vrouwen de Nederlandse ver taling aanvroegen - is nu uitge breid. Want het is mooi om 3 pond per week te verliezen zonder extra kosten en moeite, maar het moet ook zo blijven. De nieuwe "blijf slank" regels geven advie zen èn recepten èn een royaal smul-diëet om de verkregen slank heid te behouden. Kent u het melkdiëet nog niet? Stuur een briefkaart aan het Nederlands Zuivelbureau, Postbus 4075, Rijs wijk (Z-H) en u krijgt het meteen. Trouwens, de nieuwe toevoeging is ook voor "kenners" een reden om 't nóg eens aan te vragen

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1962 | | pagina 8