fjaoc de enu Er zijn ook veel te magere mensen Hoe hoort het bij het huwelijk? Ze willen wat doen iterdag 26 mei 1962 Zaterdag 26 mei 1962 DE VRIJE ZEEUW Pagina 9 ng-monteurs JOS VOET TOOR LEROUX Even aandacht voor ons zomerhuidje HIJ EN ZIJ U kunt niet alles weten Nu de aardappelen duur zijn van de week I Gedipl. Loodgieter Gas- en Waterfitter TERNEUZEN VLOOSWXJKSTR, 7-9 TELEFOON 3066 G D IENDE TANKSTATION. TELEFOON 3456 ZEN - Telefoon 2380 sekeringen - Hypotheken inlichtingen n verantwoorde te termijn over f. 4.000,- te kun- geldt de unieke ij den alle nog edragen worden soonlijke leningen. 407, Amsterdam JSTONA 6131 T xe portable met 3 golfbe- ken. Uitklapbare raam- enne en extra aanslui- voor auto-antenne. 4 terijen van 1% Volt. Prijs 198,— 0 U KENT ze wel, de men- 0 sen die tot hun verdriet H „tweemaal moeten bin- 0 nenkomen", vóórdat ze g| door iemand worden op- g gemerkt: de lieden die na g elk karweitje even moe- 0 ten gaan zitten om uit te 0 rusten, de mensen die 0 altijd moe en rusteloos SS zijn. De te magere mensen 0 zien er meestal slecht uit, 0 de huidskleur is vaal, ter- 0 wijl diepe rimpels in het 0 gezicht het gehele voor- g komen een afgetobde en 0 verouderde indruk doen 0 maken. 0 Zulke mensen zijn vaak 0 een last voor zichzelf en 0 hun omgeving. Ze zijn 0 immers meestal slecht ge- 0 humeurd, zij zitten bij het g minste of geringste diep 0 in de put, zij zijn in hoge 0 mate prikkelbaar en dus 0 ook spoedig geërgerd. VELEN realiseren zich onvol doende, dat de huid één van de belangrijkste delen van ons iichaam is. De huid leeft en ademt en vooral het laatste wordt nogal eens vergeten. Laat de huid daarom nooit verstik ken en zorg, dat deze goed schoon blijft. Een regelmatige, rondige behandeling van ons gehele lichaam is daarom nood zakelijk. Is de huid van handen en ge recht gevoelig, dan doet u er goed aan, deze 's morgens niet met zeep te wassen, doch alleen met lauw water. Des avonds kan de huid dan worden gereinigd met water en babyzeep, waarna een behandeling met voedende crème is aan te raden. SPROETEN EN VERBRANDING HET voorjaarszonnetje kan ons lelijk in de sproeten zetten, althans zij die er aanleg voor hebben. Zoals bekend zijn sproe ten kleine pigmentophopingen onder de huid, die door de zon nestralen bruin gekleurd wor- aen. De meeste middelen die men gebruikt om ze te verwij deren, zijn af te raden, aange zien ze de huid irriteren of be schadigen, waardoor men nog verder van huis is. Het beste is dus er voor te zorgen, zo min mogelijk in de zon te komen wanneer u aanleg voor sproeten heeft, hoe jammer dit ook mag zijn. Een bruin huidje is voor de meeste jonge vrouwen een ideaal, waar ze nogal iets voor over hebben. Ze gaan regelma tig een poosje in de zon zitten, waarbij dit poosje dikwijls te lang wordt gerekt en vooral bij sterke zonnewarmte verbranding optreedt. Waak hiertegen en blijf niet langer in de zon, dan verantwoord is. Dit bruine huidje staat heel aardig, maar wist u, dat een bruine huid ouder maakt? De rimpels in het gezicht komen duidelijk uit en vooral om de ogen kunnen ze u parten spelen. Daarom verdient het aanbe veling de plekken om de ogen, waar zich kleine rimpeltjes be vinden, met matcrème te bedek ken, alvorens tot het zonnebad over te gaan. MOOIERE ELLEBOGEN NU de tijd komt, dat we weer bloeses en jurken met korte mouwen dragen, is het nodig eens speciale aandacht te schen ken aan onze ellebogen. Bij vele dames zijn deze eigenlijk niet erg fraai. Ze zijn soms rood en schilferig, hetgeen niet verwon derlijk is, wanneer we er eens op letten, hoe intensief we onze ellebogen eigenlijk gebruiken en wat de huid op die plaatsen te lijden heeft. Hierdoor wordt de huid ruw en geïrriteerd. Met weinig rhoeite kunt u de ellebogen mooi krijgen. U neemt hiervoor een citroen en snijdt die door. U kunt de helften, in dien gewenst, uitpersen, doch het behoeft niet. In elke helft doet u een paar druppels aman delolie en dan zet u in elke halve citroen een elleboog. In de tijd, dat u de ellebogen op die ma nier behandelt, kunt u lezen. Aan tafel zit u het gemakke lijkst en zonder dat het speciale moeite kost, worden de elle bogen verfraaid en het verbetert uw voorkomen. Zo zijn er veel van die kleine dingetjes, die we toch echt wel in acht moeten nemen en het is maar een kleine moeite. (Nadruk verboden.) HEEL ANDERE LEVENS WIJZE NOODZAKELIJK NIET alleen mager wor den, ook het permanent ma ger zijn kan op ziekelijke oorzaken berusten, die een bijzondere behandeling door de dokter noodzakelijk ma ken. Is zulks niet het geval, dan zijn de navolgende wen ken op hun plaats. MEDISCH CONSULT Zorg voor een vaste dag- inaenng en zie erop toe, dat daarin voldoende tijd voor siaap en rust wordt uitge trokken. Tien uur nachtrust is voor slappe mensen beslist geen luxe, aaar kan nog best een uurtje middagrust bij. Wandel elke dag, hoe het weer ook mag zijn, met fer me pas en met regelmatige diepe ademhaling. Zorg voor een geregelde stoelgang, siaap met open ramen en traent de moeilijkheden des levens overdag, maar vooral 's nacnts te vergeten. WEER EETLUST! IS dat nu niet een mooi werkje voor de vakantie? De veel te magere mensen pro fiteren daarbij meer van hun vrije dagen aan dat ze zich met nacntritten in hobbelen de auiooussen naar het an dere eind van Europa laten slepen. Wie zijn leven zo kan en wil innemen, legt daarmee de grondslagen voor een beetje meer eetlust. En pas bij het meerdere eten mag men eigenlijk pas echt gaan denken aan het dikker wor den. Begin en eindig de dag met een groot glas warme melk. Plaats in ae dagindeling vijf maaltijden. Breng een plezie rige variatie in het menu. Uun uzelf de tijd om rustig te eten en kauw alle voedsel behoorlijk alvorens het door te slikken. EENS IETS ANDERS BRENG alle gerechten smaitenjk op tafel en gebruik daarbij meer melk dan u ge wend was. Vermeng die melk desgewenst met suiker of cacao, een enkele maal met room, eventueel in kombina- tie met vruchten. Is er eenmaal weer een beetje eetlust gekomen, eet dan ook eens wat meer brood dan u gewend was, niet slechts als boterhammen, maar ook als een eetbare sandwich of een toast. Doe eens wat mayonnaise over de gerechten, wanneer de eetlust er eindelijk is. Eet eens andere dingen dan an ders, b.v. vruchtenschotels. Voeg aan het dagelijks menu ook eens wat voedzame no ten toe. dr. H. W. SCALONGNE. (Nadruk verboden.) TEGEN DE REGELS ER WORDT (TE) VEEL GEZONDIGD IIET aantal huwelijken stijgt in het voorjaar met sprongen en vele families buigen zich weer over de boeken met de regels hoe het hoort, of vragen aan de krant hoe het moet. We zullen bemerken, dat vele paren de voorschriften en de tradities negeren, dan wel van het bestaan weinig of niets afweten, met het gevolg dat zij allerlei kleine en grote vergrijpen tegen de eti quette begaan. Om dit te voorkomen zullen we even in chronologische volgorde een en ander doornemen, zodat een ieder kan weten wat wel en niet behoort. Het is de bruidegom, die voor het bruidsboeket en de corsages zorgt. Hij bestelt deze tijdig en laat het boeket en één bloem voor het dragen in zijn linker knoopsgat bij hem thuis bezor gen, terwijl de corsages en knoopsgatoloemen voor de neren aan het adres van de bruid worden bezorgd. Op de huwelijksdag begeeft de bruidegom zich met zijn bruidsboeket tezamen met de eventuele bruidsjonkers, naar de woning van zijn bruid. Even tuele bruidsmeisjes wachten de huwelijksplechtigheid af op het adres van de bruid. 0 DE HUWELIJKS- 0 GESCHENKEN 0 DE huwelijksgeschenken of bloemen worden niet op de trouwdag bezorgd o'f gegeven. Deze horen vooraf in de bruids dagen aan het adres van de bruid te worden toegezonden, vergezeld van een kaartje, waar op naam van de gever of geef ster. Bloemen worden op de dag vóór het huwelijk bezorgd. Wanneer men dit niet doet, dan zou op de huwelijksdag het bruidspaar, dat het toch al zo druk heeft en ongetwijfeld enigszins zenuwachtig is, wor den overladen, hetgeen deze mooie dag zeker niet ten goede komt. Wanneer de geschenken en bloemen vooraf zijn ge komen, hebben zij ruimschoots de gelegenheid er volle aandacht aan te besteden, hetgeen trou wens voor de gevers ook pret tiger is. Alle genodigden komen ten huize van de bruid en worden door de ouders van bruid en bruidegom verwelkomd, waar toe de ouders van de bruidegom tijdig werden afgehaald, zodat zij aanwezig zijn vóórdat de eer ste gasten komen. De bruid kleedt zich en wordt daarbij geassisteerd. Zij blijft echter in haar kleedkamer tot dat één van de bruidsmeisjes haar meldt, dat de bruidegom is gearriveerd. Eerst dan ver schijnt zij om zijn boeket in ont vangst te nemen. Alle dames hebben de handschoenen aan, de heren houden hun hand schoenen in de linkerhand. DE BRUIDSSTOET BIJ het vertrek stelt de bruid stoet zich op. Voorop de vader van de bruid, die de moeder van de bruidegom begeleidt. Daar achter de vader van de bruide gom met de moeder van de bruid. Hierachter de getuigen met hun dames en daarachter de familieleden, waarvan de jongsten voorop en de oudsten achteraan, gevolgd door de ge nodigden in paren. Tenslotte het bruidspaar. Alle heren, ook de bruidegom, staan links van hun dames, die zij een arm bieden. In groepjes van vier stappen de aanwezigen in de auto's of rijtuigen, waarbij de heren uiter aard de dames assisteren en de hoed afnemen. Als laatsten stappen bruid en bruidegom in. De andere wagens hebben ge wacht en nu begeeft het bruids paar zich naar de kop en rijdt de stoet weg. De bruid houdt haar bruids boeket in de rechterhand. De heren dragen handschoenen en de hoed, wanneer zij deze niet op het hoofd hebben, in de lin kerhand. Deze hoed wordt slechts betrekkelijk kort gedra gen en wel bij het gaan van het huis naar de auto, bij het ver laten van de auto naar het stad huis, naar de kerk, kortom slechts wanneer men even in de buitenlucht is. De hoed wordt in de linkerhand gedragen met de open kant naar het lichaam gekeerd. De dames houden 0 BIJ HET BURGERLIJK 0 0 0 0 HUWELIJK 0 BIJ aankomst aan het stad huis arriveert gerst de auto van steeds de handschoenen aan. bruid en bruidegom. De bruide gom helpt zijn bruid bij het uit stappen en zij stellen zich op in de hal van het stadhuis, zodat de overigen zich achter hen kunnen scharen en wel in de volgorde, zoals men van huis is vertrokken. De stadhuisbode leidt de stoet naar binnen. Bij het plaatsnemen in de trouwzaal neemt de bode het bruidsboeket, eventuele stola van de bruid en hoed en hand schoenen van de bruidegom in ontvangst. Vóór het vertrek brengt hij alles weer terug. Zijn er echter bruidsmeisjes of jon kers, dan nemen die het bruids boeket van de bruid over. Voor het geven van „eikaars rechter hand" trekt de bruid haar hand schoenen uit. De getuigen ver geten niet de papieren die de bruidegom ontvangt, van hem over te nemen en een en ander met de stadhuisbode te regelen. Eén der getuigen geeft ook de fooien. MODEN1EUW S UIT BOEDAPEST j Deze drie modellen van de Hongarse haute cou- ture zijn te zien op de internationale industrie- j beurs, welke vrijdag 18 mei in Boedapest is ge opend. Van links naar rechts: Een pakje van linnen shantung in zwart-wit; een' pakje van apricot-kleurige losgeweven woi en een zwart wollen pakje met witte kraag en stiksels. IN DE KERK BIJ aankomst aan de kerk gaat het anders dan bij het stad huis. Hier stappen namelijk eerst alle overigen in volgorde uit en zij scharen zich in het voorportaal van de kerk, te weten de heren aan de ene zijde, de dames aan de andere zijde. Het bruidspaar schrijdt door de haag van genodigden onder or gelklanken de kerk binnen. De genodigden sluiten zich hier achter aan. Ook nu nog loopt de bruid rechts van de bruidegom. Kerkdienaren zullen verder alle aanwijzingen geven voor een goed verloop van de plechtigheid- Wanneer bruid en bruidegom hebben plaatsgenomen, neemt de koster boeket en eventuele bontstola van de bruid, hoed en handschoenen van de bruidegom in ontvangst; bij aanwezigheid van bruidsmeisjes of jonkers neemt één van hen het boeket over. Draagt de bruid een sluier voor het gezicht, dan slaat zij deze nu terug en trekt haar handschoenen uit voor de ring- ceremonie. Na de huwelijksvoltrekking biedt de bruidegom zijn jonge vrouw de linkerarm en de bruid gaat dus nu links en houdt boe ket en tasje nu in de linker hand. Bruid en bruidegom stap pen bij het verlaten van de kerk eerst in hun wagen. De bruids auto wacht echter en sluit zich achter de stoet aan. 0 HOE VERLOOPT 0 0 0 0 DE DAG VERDER? 0 NA de huwelijksvoltrekking biedt men de gasten een uitge breide koffiemaaltijd aan. De huwelijksreceptie wordt altijd 's middags gehouden. Na vieren worden uitsluitend vermouth, sherry en bijv. jus d'orange ge schonken, vóór vieren dient daar thee aan vooraf te gaan met een klein gebakje. Bij de dranken presenteert men zout jes en rookgerei (met branden de kaars voor het aansteken). Natuurlijk zitten de jongge huwden aan tafel op de ere plaats, geflankeerd door de ouders van de partner aan beide zijden en dan de overige gasten naar leeftijd. Bij voorkeur plaatst men de echtparen niet naast elkaar, doch zorgt voor een geschikte afwisseling. Gaat het jonge paar op huwe lijksreis, dan kunnen zij zich na de laatste gang van het diner terugtrekken om zich voor de reis gereed te maken. Wordt er na afloop van het bruilofts diner gedanst, dan is het ge woonte, dat het bal door het bruidspaar wordt geopend met de eerste dans. Het vertrekt later zonder afscheid te nemen. Uiterlijk na vier weken be dankt het jonge paar de gasten, die door hun aanwezigheid blijk hebben gegeven van hun belang stelling, met een kort briefje. Wanneer men op een der gelijke belangrijke dag in het leven van twee jonge mensen de vormen in acht neemt, dan komt men tot een har monische bruiloft, die niet alleen voor de jonggehuw den, maar ook voor alle aan wezigen een dag zal zijn, die men niet zal vergeten. (Nadruk verboden.) „Mammie, mag ik een hond- je?" „Een hond? Ik denk er niet aan!" sprak de jonge moeder beslist, toen het zesjarig Jan- tje erover begon. Het was al druk genoeg in huis met een tweeling van nog geen jaar en dan Jantje wiens mondje geen ogenblik stilstond. „Neen hoor, dat kan heus niet, lie- verd", verzekerde moeder nog - eens. „Waarom niet, man?" - „Omdat het te lastig is, jonge hondjes maken alles stuk, kus- sens, kleedjes en stoelen en... jouw speelgoed óók en voegde ze er als klap op de vuurpijl aan toe: „Je kunt er wat van krijgen." „Wat krijg je dan?" vroeg de kleine man hoopvol. „Oh, eh... wurmen. Je kunt er ziek van worden", verduide- lijkte moeder. Onbegrijpelijk. Jantje zweeg. Tegen zoveel torenhoge bezwaren was zijn zes jarig vernuft niet opgewassen. Het speelgoed kapot, de stoelen stuk, de kleedjes aan flarden, hij kon er niet bij. Dat van die wur men was hem helemaal een raad sel. Zou moeder rupsen bedoe len? Ziek er van worden, hoe kon dat nou, je eet ze toch niet op. Zouden die rupsen vergiftigd zijn? Maar dan ging het hondje er zelf toch ook aan dood... Na twee dagen scheen Jantje het hele geval vergeten te zijn. Na een week begon hij opnieuw: „Mammie, mag ik een hondje?" 0 Vliegenvuil op hout kunt u het best verwijderen met pe troleum. 0 Is uw gekochte vis vers? Verse vis heeft geen ingeval len ogen, wel rode kieuwen, een frisse reuk, een strakke huid en stevig vlees. 0 Uw lidcactus moet niet in de felle zon staan en heeft vrij veel water nodig. 0 Het opbergen van voedsel in een vochtige kast moet zo veel mogelijk worden verme den. De kast moet zoveel als het kan geventileerd worden. Bij de drogist zijn vochtabsor- berende middelen verkrijg baar. 0 Stroeflopende laden in uw kasten kunt u ook glijdend maken door wat talkpoeder te strooien. 0 Negatieven van foto's kunt u het beste bewaren in een speciaal daarvoor te verkrij gen opbergmap of -boek. De negatieven worden hier in doorzichtig papier geschoven hetgeen beschadiging voor komt. Het boek of de mapjes moeten dan op een koele plaats worden geborgen. 0 Geluidsband voor de bandop nemer moet droog en koel be waard worden. 0 Minder nette voiles van da meshoeden kunnen worden opgefleurd door een bad in warm water, waar een paar flinke scheppen suiker in zijn opgelost. De voile daarna plat op een schone doek leggen om te drogen. Na het drogen met een lauw ijzer opstrijken. Nu de aardappelen duur zijn, zult u vaker dan anders uw toevlucht nemen tot erwten, bonen, rijst, gort, macaroni of spaghetti. Laat u uw keuze vallen op een hoofdgerecht van rijst, gort, macaroni of spaghetti, geef deze dan bij voorkeur niet in de vorm van pap. Het is beter ze hartig te maken en er een normale portie groente en wat vlees, vleeswaren, kaas of ei bij te geven of in te verwerken. Ook bij de bonen of erwten hoort een verse groente, hetzij rauw. hetzij gekookt. Gelukkig is de prijs van de groente weer meer binnen het bereik van de consument gekomen. Vooral de bladgroen ten en worteltjes kunt u heel goed rauw gebruiken, zodat u er minder van nodig hebt dan anders. Het is een lekker fris hapje bij de meelrijke bonen, maraconi enz. Als u de aardappelen af en toe op verantwoorde wijze vervangt, zult u uw gezin niet te kort doen, noch wat voedingswaarde noch wat smakelijkheid betreft. VOORBEELDEN VAN MENU'S Rijst of gort met hachee, rabarbermoes Macaroni met gehakt, kropsla Spaghetti met kaas, worteltjes met doperwten Bruine bonen, gebakken bloedworst, bieten(sla) Rijst met gebakken vis, mosterd- of kerriesaus, komkommersla „Bahmi" van macaroni of mie met stukjes var kensvlees, spitskool en prei Witte bonen, gebakken spek (en ei), andijviesla. Ditmaal was het een kort en bondig „nee!". Het hondje was van de baan. Voorgoed. Toen kwam er een dag, dat Jantje stralend bij moeder kwam met in zijn armpjes een jong poesje. „Mam, kijk eens! Heb ik van mevrouw hiernaast gekregenHij is van mij en ik ga een mandje voor hem zoeken. Ik noem hem Grijsje." Zijn blauwe ogen glommen van opwinding. Moeder had niet het hart hem zijn schat af te nemen. Er werden toch zekere beperken de bepalingen gemaakt en toen mocht Grijsje blijven. Het huisdier, heilzaam voor karaktervorming. De zorg van Jantje voor het poezenkind was roerend. Trouw veegde hij de gemorste melk- spatjes en de kruimeltjes op. Zelf waste hij het bordje en schotel tje van de poes af en voor hij naar bed ging, schudde hij eerst het kussentje van de poezemand op. Hij babbelde honderd uit met het diertje en vaak had hij het over rupsen en wurmen. Hij was er nog steeds niet achter, hoe dat nu precies zat. Op een dag zei hij: „Mam, de rupsen zijn gelukkig niet geko men, hè?" Toen moeder niet be greep wat hij bedoelde, verduide lijkte hij het: „De rups-wurmen waar je ziek van kan worden!" Moeder schaterde het uit. Helaas zijn er vele moeders, die huisdieren een last vinden en die niet inzien, hoe groot de op voedkundige waarde is, die ligt in het bezit van een hond, kat, konijn of wat dan ook. Alle be zit brengt verantwoordelijkheid mede en de ouders, die op ver standige wijze partij weten te trekken van de geboden gelegen heid, zullen niet weinig bijdragen tot het ontwikkelen van het be sef hiervan. Voor hen die dieper schouwen dan de oppervlakte, is het dui delijk, dat vele kinderen een on bewuste, door de ouders meestal niet herkende behoefte bezitten om te vertroetelen, veel meer dan om zelf vertroeteld te wor den. Deze behoefte, die ten nauw ste samenhangt met het beste uit de kinderziel, kan door onacht zaamheid of goedbedoelde dom heid gemakkelijk ontaarden in een ongewenste karaktertrek. Geef ze daarom, als het even mogelijk is, iets om voor te zor gen ELLY MARTINS. (Nadruk verboden.) on Op Hemelvaartsdag gaat men er misschien op uit en zal een snel te bereiden maaltijd zonder dat er het tijdrovende aardap pelschillen aan vooraf moet gaan, gewenst zijn. Een pizza b.v. kan 's morgens, vóórdat het gezin erop uittrekt, volledig worden voorbereid en behoeft dan 's avonds alleen maar even gaar te worden ge maakt. De kaasrijstsoufflé van zater dag kan desgewenst met over gebleven rijst van de vrijdag worden bereid. ZONDAGGebakken hamplak- ken; bleekselderij in kaas saus, aardappelen; room taart. MAANDAGBroodjes met eier- ragoüt; spinazie, gebakken aardappelen, koffiepudding. DINSDAGSpinaziesoepge vulde slakropjes, rauw ge bakken aardappelen. WOENSDAGSpekpannekoe- ken; postelein of andijvie; rabarbermoes met dunne room. DONDERDAG (Hemelvaarts dag); Pizza; yoghurt met vruchtencompöte. VRIJDAG: Gekookte schelvis, peterseliesaus (óf zwezerik met citroensaus), rauwkost- sla, rijst. ZATERDAG: Kaasrijstsoufflé; fruit. ROOMTAART 4 eierdooiers worden met 60 gr. suiker en '/s pakje vanille suiker schuimig geroerd en met 40 gr. bloem en 2 dl melk tot een glad deeg vermengd. De vier stijfgeslagen eiwitten wor den er doorheen geschept en dit beslag in een beboterde vuur vaste schotel overgebracht. De taart moet in circa 45 minuten in een matig warme oven gaar worden en kan voor het opdie nen (de taart wordt heet ge geten) met krenten en poeder suiker worden bestrooid. PIZZA Een beboterde en met bloem bestoven boterkoekvorm wordt met piedeeg bekleed en gevuld met 200 gr. in plakjes gesneden kaas, 4 in schijven gesneden to maten, 4 ansjovisfilets, enkele in plakjes gesneden olijven en be sprenkeld met wat olijfolie. Men kan met deze ingrediënten mooie figuren aanbrengen. In een ma tig hete oven wordt de pizza in ongeveer een half uur gaar ge bakken.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1962 | | pagina 9