fjaoc de
enu
Er zijn ook veel
te magere mensen
Hoe hoort het bij het huwelijk?
Ze willen wat doen
iterdag 26 mei 1962
Zaterdag 26 mei 1962
DE VRIJE ZEEUW
Pagina 9
ng-monteurs
JOS VOET
TOOR LEROUX
Even aandacht
voor
ons zomerhuidje
HIJ EN ZIJ
U kunt niet alles
weten
Nu de aardappelen duur zijn
van de week
I
Gedipl. Loodgieter
Gas- en Waterfitter
TERNEUZEN
VLOOSWXJKSTR, 7-9
TELEFOON 3066
G D
IENDE
TANKSTATION.
TELEFOON 3456
ZEN - Telefoon 2380
sekeringen
- Hypotheken
inlichtingen
n verantwoorde
te termijn over
f. 4.000,- te kun-
geldt de unieke
ij den alle nog
edragen worden
soonlijke leningen.
407, Amsterdam
JSTONA 6131 T
xe portable met 3 golfbe-
ken. Uitklapbare raam-
enne en extra aanslui-
voor auto-antenne. 4
terijen van 1% Volt.
Prijs 198,—
0 U KENT ze wel, de men-
0 sen die tot hun verdriet
H „tweemaal moeten bin-
0 nenkomen", vóórdat ze
g| door iemand worden op-
g gemerkt: de lieden die na
g elk karweitje even moe-
0 ten gaan zitten om uit te
0 rusten, de mensen die
0 altijd moe en rusteloos
SS zijn.
De te magere mensen
0 zien er meestal slecht uit,
0 de huidskleur is vaal, ter-
0 wijl diepe rimpels in het
0 gezicht het gehele voor-
g komen een afgetobde en
0 verouderde indruk doen
0 maken.
0 Zulke mensen zijn vaak
0 een last voor zichzelf en
0 hun omgeving. Ze zijn
0 immers meestal slecht ge-
0 humeurd, zij zitten bij het
g minste of geringste diep
0 in de put, zij zijn in hoge
0 mate prikkelbaar en dus
0 ook spoedig geërgerd.
VELEN realiseren zich onvol
doende, dat de huid één van de
belangrijkste delen van ons
iichaam is. De huid leeft en
ademt en vooral het laatste
wordt nogal eens vergeten. Laat
de huid daarom nooit verstik
ken en zorg, dat deze goed
schoon blijft. Een regelmatige,
rondige behandeling van ons
gehele lichaam is daarom nood
zakelijk.
Is de huid van handen en ge
recht gevoelig, dan doet u er
goed aan, deze 's morgens niet
met zeep te wassen, doch alleen
met lauw water. Des avonds kan
de huid dan worden gereinigd
met water en babyzeep, waarna
een behandeling met voedende
crème is aan te raden.
SPROETEN
EN VERBRANDING
HET voorjaarszonnetje kan
ons lelijk in de sproeten zetten,
althans zij die er aanleg voor
hebben. Zoals bekend zijn sproe
ten kleine pigmentophopingen
onder de huid, die door de zon
nestralen bruin gekleurd wor-
aen. De meeste middelen die
men gebruikt om ze te verwij
deren, zijn af te raden, aange
zien ze de huid irriteren of be
schadigen, waardoor men nog
verder van huis is. Het beste is
dus er voor te zorgen, zo min
mogelijk in de zon te komen
wanneer u aanleg voor sproeten
heeft, hoe jammer dit ook mag
zijn.
Een bruin huidje is voor de
meeste jonge vrouwen een
ideaal, waar ze nogal iets voor
over hebben. Ze gaan regelma
tig een poosje in de zon zitten,
waarbij dit poosje dikwijls te
lang wordt gerekt en vooral bij
sterke zonnewarmte verbranding
optreedt. Waak hiertegen en
blijf niet langer in de zon, dan
verantwoord is.
Dit bruine huidje staat heel
aardig, maar wist u, dat een
bruine huid ouder maakt? De
rimpels in het gezicht komen
duidelijk uit en vooral om de
ogen kunnen ze u parten spelen.
Daarom verdient het aanbe
veling de plekken om de ogen,
waar zich kleine rimpeltjes be
vinden, met matcrème te bedek
ken, alvorens tot het zonnebad
over te gaan.
MOOIERE ELLEBOGEN
NU de tijd komt, dat we weer
bloeses en jurken met korte
mouwen dragen, is het nodig
eens speciale aandacht te schen
ken aan onze ellebogen. Bij vele
dames zijn deze eigenlijk niet
erg fraai. Ze zijn soms rood en
schilferig, hetgeen niet verwon
derlijk is, wanneer we er eens
op letten, hoe intensief we onze
ellebogen eigenlijk gebruiken en
wat de huid op die plaatsen te
lijden heeft. Hierdoor wordt de
huid ruw en geïrriteerd.
Met weinig rhoeite kunt u de
ellebogen mooi krijgen. U neemt
hiervoor een citroen en snijdt
die door. U kunt de helften, in
dien gewenst, uitpersen, doch
het behoeft niet. In elke helft
doet u een paar druppels aman
delolie en dan zet u in elke halve
citroen een elleboog. In de tijd,
dat u de ellebogen op die ma
nier behandelt, kunt u lezen.
Aan tafel zit u het gemakke
lijkst en zonder dat het speciale
moeite kost, worden de elle
bogen verfraaid en het verbetert
uw voorkomen.
Zo zijn er veel van die kleine
dingetjes, die we toch echt wel
in acht moeten nemen en
het is maar een kleine moeite.
(Nadruk verboden.)
HEEL ANDERE LEVENS
WIJZE NOODZAKELIJK
NIET alleen mager wor
den, ook het permanent ma
ger zijn kan op ziekelijke
oorzaken berusten, die een
bijzondere behandeling door
de dokter noodzakelijk ma
ken. Is zulks niet het geval,
dan zijn de navolgende wen
ken op hun plaats.
MEDISCH
CONSULT
Zorg voor een vaste dag-
inaenng en zie erop toe, dat
daarin voldoende tijd voor
siaap en rust wordt uitge
trokken. Tien uur nachtrust
is voor slappe mensen beslist
geen luxe, aaar kan nog best
een uurtje middagrust bij.
Wandel elke dag, hoe het
weer ook mag zijn, met fer
me pas en met regelmatige
diepe ademhaling. Zorg voor
een geregelde stoelgang,
siaap met open ramen en
traent de moeilijkheden des
levens overdag, maar vooral
's nacnts te vergeten.
WEER EETLUST!
IS dat nu niet een mooi
werkje voor de vakantie? De
veel te magere mensen pro
fiteren daarbij meer van hun
vrije dagen aan dat ze zich
met nacntritten in hobbelen
de auiooussen naar het an
dere eind van Europa laten
slepen.
Wie zijn leven zo kan en
wil innemen, legt daarmee
de grondslagen voor een
beetje meer eetlust. En pas
bij het meerdere eten mag
men eigenlijk pas echt gaan
denken aan het dikker wor
den.
Begin en eindig de dag met
een groot glas warme melk.
Plaats in ae dagindeling vijf
maaltijden. Breng een plezie
rige variatie in het menu.
Uun uzelf de tijd om rustig
te eten en kauw alle voedsel
behoorlijk alvorens het door
te slikken.
EENS IETS ANDERS
BRENG alle gerechten
smaitenjk op tafel en gebruik
daarbij meer melk dan u ge
wend was. Vermeng die melk
desgewenst met suiker of
cacao, een enkele maal met
room, eventueel in kombina-
tie met vruchten.
Is er eenmaal weer een
beetje eetlust gekomen, eet
dan ook eens wat meer brood
dan u gewend was, niet
slechts als boterhammen,
maar ook als een eetbare
sandwich of een toast.
Doe eens wat mayonnaise
over de gerechten, wanneer
de eetlust er eindelijk is. Eet
eens andere dingen dan an
ders, b.v. vruchtenschotels.
Voeg aan het dagelijks menu
ook eens wat voedzame no
ten toe.
dr. H. W. SCALONGNE.
(Nadruk verboden.)
TEGEN DE REGELS
ER WORDT (TE) VEEL GEZONDIGD
IIET aantal huwelijken stijgt in het voorjaar met
sprongen en vele families buigen zich weer over
de boeken met de regels hoe het hoort, of vragen aan
de krant hoe het moet. We zullen bemerken, dat vele
paren de voorschriften en de tradities negeren, dan wel
van het bestaan weinig of niets afweten, met het gevolg
dat zij allerlei kleine en grote vergrijpen tegen de eti
quette begaan. Om dit te voorkomen zullen we even in
chronologische volgorde een en ander doornemen, zodat
een ieder kan weten wat wel en niet behoort.
Het is de bruidegom, die voor
het bruidsboeket en de corsages
zorgt. Hij bestelt deze tijdig en
laat het boeket en één bloem
voor het dragen in zijn linker
knoopsgat bij hem thuis bezor
gen, terwijl de corsages en
knoopsgatoloemen voor de
neren aan het adres van de
bruid worden bezorgd.
Op de huwelijksdag begeeft
de bruidegom zich met zijn
bruidsboeket tezamen met de
eventuele bruidsjonkers, naar
de woning van zijn bruid. Even
tuele bruidsmeisjes wachten de
huwelijksplechtigheid af op het
adres van de bruid.
0 DE HUWELIJKS- 0
GESCHENKEN 0
DE huwelijksgeschenken of
bloemen worden niet op de
trouwdag bezorgd o'f gegeven.
Deze horen vooraf in de bruids
dagen aan het adres van de
bruid te worden toegezonden,
vergezeld van een kaartje, waar
op naam van de gever of geef
ster. Bloemen worden op de dag
vóór het huwelijk bezorgd.
Wanneer men dit niet doet,
dan zou op de huwelijksdag het
bruidspaar, dat het toch al zo
druk heeft en ongetwijfeld
enigszins zenuwachtig is, wor
den overladen, hetgeen deze
mooie dag zeker niet ten goede
komt. Wanneer de geschenken
en bloemen vooraf zijn ge
komen, hebben zij ruimschoots
de gelegenheid er volle aandacht
aan te besteden, hetgeen trou
wens voor de gevers ook pret
tiger is.
Alle genodigden komen ten
huize van de bruid en worden
door de ouders van bruid en
bruidegom verwelkomd, waar
toe de ouders van de bruidegom
tijdig werden afgehaald, zodat
zij aanwezig zijn vóórdat de eer
ste gasten komen.
De bruid kleedt zich en wordt
daarbij geassisteerd. Zij blijft
echter in haar kleedkamer tot
dat één van de bruidsmeisjes
haar meldt, dat de bruidegom
is gearriveerd. Eerst dan ver
schijnt zij om zijn boeket in ont
vangst te nemen. Alle dames
hebben de handschoenen aan,
de heren houden hun hand
schoenen in de linkerhand.
DE BRUIDSSTOET
BIJ het vertrek stelt de bruid
stoet zich op. Voorop de vader
van de bruid, die de moeder van
de bruidegom begeleidt. Daar
achter de vader van de bruide
gom met de moeder van de
bruid. Hierachter de getuigen
met hun dames en daarachter
de familieleden, waarvan de
jongsten voorop en de oudsten
achteraan, gevolgd door de ge
nodigden in paren. Tenslotte het
bruidspaar. Alle heren, ook de
bruidegom, staan links van hun
dames, die zij een arm bieden.
In groepjes van vier stappen
de aanwezigen in de auto's of
rijtuigen, waarbij de heren uiter
aard de dames assisteren en de
hoed afnemen. Als laatsten
stappen bruid en bruidegom in.
De andere wagens hebben ge
wacht en nu begeeft het bruids
paar zich naar de kop en rijdt
de stoet weg.
De bruid houdt haar bruids
boeket in de rechterhand. De
heren dragen handschoenen en
de hoed, wanneer zij deze niet
op het hoofd hebben, in de lin
kerhand. Deze hoed wordt
slechts betrekkelijk kort gedra
gen en wel bij het gaan van het
huis naar de auto, bij het ver
laten van de auto naar het stad
huis, naar de kerk, kortom
slechts wanneer men even in de
buitenlucht is. De hoed wordt
in de linkerhand gedragen met
de open kant naar het lichaam
gekeerd. De dames houden
0 BIJ HET BURGERLIJK 0
0 0
0 HUWELIJK 0
BIJ aankomst aan het stad
huis arriveert gerst de auto van
steeds de handschoenen aan.
bruid en bruidegom. De bruide
gom helpt zijn bruid bij het uit
stappen en zij stellen zich op in
de hal van het stadhuis, zodat
de overigen zich achter hen
kunnen scharen en wel in de
volgorde, zoals men van huis
is vertrokken. De stadhuisbode
leidt de stoet naar binnen.
Bij het plaatsnemen in de
trouwzaal neemt de bode het
bruidsboeket, eventuele stola
van de bruid en hoed en hand
schoenen van de bruidegom in
ontvangst. Vóór het vertrek
brengt hij alles weer terug. Zijn
er echter bruidsmeisjes of jon
kers, dan nemen die het bruids
boeket van de bruid over. Voor
het geven van „eikaars rechter
hand" trekt de bruid haar hand
schoenen uit. De getuigen ver
geten niet de papieren die de
bruidegom ontvangt, van hem
over te nemen en een en ander
met de stadhuisbode te regelen.
Eén der getuigen geeft ook de
fooien.
MODEN1EUW S
UIT
BOEDAPEST
j Deze drie modellen van
de Hongarse haute cou-
ture zijn te zien op de
internationale industrie-
j beurs, welke vrijdag 18
mei in Boedapest is ge
opend. Van links naar
rechts: Een pakje van
linnen shantung in
zwart-wit; een' pakje
van apricot-kleurige
losgeweven woi en een
zwart wollen pakje met
witte kraag en stiksels.
IN DE KERK
BIJ aankomst aan de kerk
gaat het anders dan bij het stad
huis. Hier stappen namelijk
eerst alle overigen in volgorde
uit en zij scharen zich in het
voorportaal van de kerk, te
weten de heren aan de ene zijde,
de dames aan de andere zijde.
Het bruidspaar schrijdt door de
haag van genodigden onder or
gelklanken de kerk binnen. De
genodigden sluiten zich hier
achter aan. Ook nu nog loopt de
bruid rechts van de bruidegom.
Kerkdienaren zullen verder alle
aanwijzingen geven voor een
goed verloop van de plechtigheid-
Wanneer bruid en bruidegom
hebben plaatsgenomen, neemt
de koster boeket en eventuele
bontstola van de bruid, hoed en
handschoenen van de bruidegom
in ontvangst; bij aanwezigheid
van bruidsmeisjes of jonkers
neemt één van hen het boeket
over. Draagt de bruid een sluier
voor het gezicht, dan slaat zij
deze nu terug en trekt haar
handschoenen uit voor de ring-
ceremonie.
Na de huwelijksvoltrekking
biedt de bruidegom zijn jonge
vrouw de linkerarm en de bruid
gaat dus nu links en houdt boe
ket en tasje nu in de linker
hand. Bruid en bruidegom stap
pen bij het verlaten van de kerk
eerst in hun wagen. De bruids
auto wacht echter en sluit zich
achter de stoet aan.
0 HOE VERLOOPT 0
0 0
0 DE DAG VERDER? 0
NA de huwelijksvoltrekking
biedt men de gasten een uitge
breide koffiemaaltijd aan. De
huwelijksreceptie wordt altijd
's middags gehouden. Na vieren
worden uitsluitend vermouth,
sherry en bijv. jus d'orange ge
schonken, vóór vieren dient
daar thee aan vooraf te gaan
met een klein gebakje. Bij de
dranken presenteert men zout
jes en rookgerei (met branden
de kaars voor het aansteken).
Natuurlijk zitten de jongge
huwden aan tafel op de ere
plaats, geflankeerd door de
ouders van de partner aan beide
zijden en dan de overige gasten
naar leeftijd. Bij voorkeur
plaatst men de echtparen niet
naast elkaar, doch zorgt voor
een geschikte afwisseling.
Gaat het jonge paar op huwe
lijksreis, dan kunnen zij zich na
de laatste gang van het diner
terugtrekken om zich voor de
reis gereed te maken. Wordt er
na afloop van het bruilofts
diner gedanst, dan is het ge
woonte, dat het bal door het
bruidspaar wordt geopend met
de eerste dans. Het vertrekt later
zonder afscheid te nemen.
Uiterlijk na vier weken be
dankt het jonge paar de gasten,
die door hun aanwezigheid blijk
hebben gegeven van hun belang
stelling, met een kort briefje.
Wanneer men op een der
gelijke belangrijke dag in het
leven van twee jonge mensen
de vormen in acht neemt,
dan komt men tot een har
monische bruiloft, die niet
alleen voor de jonggehuw
den, maar ook voor alle aan
wezigen een dag zal zijn, die
men niet zal vergeten.
(Nadruk verboden.)
„Mammie, mag ik een hond-
je?"
„Een hond? Ik denk er niet
aan!" sprak de jonge moeder
beslist, toen het zesjarig Jan-
tje erover begon. Het was al
druk genoeg in huis met een
tweeling van nog geen jaar
en dan Jantje wiens mondje
geen ogenblik stilstond. „Neen
hoor, dat kan heus niet, lie-
verd", verzekerde moeder nog
- eens.
„Waarom niet, man?"
- „Omdat het te lastig is, jonge
hondjes maken alles stuk, kus-
sens, kleedjes en stoelen en...
jouw speelgoed óók en
voegde ze er als klap op de
vuurpijl aan toe: „Je kunt er
wat van krijgen."
„Wat krijg je dan?" vroeg de
kleine man hoopvol.
„Oh, eh... wurmen. Je kunt er
ziek van worden", verduide-
lijkte moeder.
Onbegrijpelijk.
Jantje zweeg. Tegen zoveel
torenhoge bezwaren was zijn zes
jarig vernuft niet opgewassen.
Het speelgoed kapot, de stoelen
stuk, de kleedjes aan flarden, hij
kon er niet bij. Dat van die wur
men was hem helemaal een raad
sel. Zou moeder rupsen bedoe
len? Ziek er van worden, hoe
kon dat nou, je eet ze toch niet
op. Zouden die rupsen vergiftigd
zijn? Maar dan ging het hondje
er zelf toch ook aan dood...
Na twee dagen scheen Jantje
het hele geval vergeten te zijn.
Na een week begon hij opnieuw:
„Mammie, mag ik een hondje?"
0 Vliegenvuil op hout kunt u
het best verwijderen met pe
troleum.
0 Is uw gekochte vis vers?
Verse vis heeft geen ingeval
len ogen, wel rode kieuwen,
een frisse reuk, een strakke
huid en stevig vlees.
0 Uw lidcactus moet niet in de
felle zon staan en heeft vrij
veel water nodig.
0 Het opbergen van voedsel in
een vochtige kast moet zo
veel mogelijk worden verme
den. De kast moet zoveel als
het kan geventileerd worden.
Bij de drogist zijn vochtabsor-
berende middelen verkrijg
baar.
0 Stroeflopende laden in uw
kasten kunt u ook glijdend
maken door wat talkpoeder te
strooien.
0 Negatieven van foto's kunt
u het beste bewaren in een
speciaal daarvoor te verkrij
gen opbergmap of -boek. De
negatieven worden hier in
doorzichtig papier geschoven
hetgeen beschadiging voor
komt. Het boek of de mapjes
moeten dan op een koele
plaats worden geborgen.
0 Geluidsband voor de bandop
nemer moet droog en koel be
waard worden.
0 Minder nette voiles van da
meshoeden kunnen worden
opgefleurd door een bad in
warm water, waar een paar
flinke scheppen suiker in zijn
opgelost. De voile daarna plat
op een schone doek leggen
om te drogen. Na het drogen
met een lauw ijzer opstrijken.
Nu de aardappelen duur zijn, zult u vaker dan anders uw
toevlucht nemen tot erwten, bonen, rijst, gort, macaroni of
spaghetti.
Laat u uw keuze vallen op een hoofdgerecht van rijst, gort,
macaroni of spaghetti, geef deze dan bij voorkeur niet in
de vorm van pap. Het is beter ze hartig te maken en er
een normale portie groente en wat vlees, vleeswaren, kaas
of ei bij te geven of in te verwerken.
Ook bij de bonen of erwten hoort een verse groente, hetzij
rauw. hetzij gekookt.
Gelukkig is de prijs van de groente weer meer binnen het
bereik van de consument gekomen. Vooral de bladgroen
ten en worteltjes kunt u heel goed rauw gebruiken, zodat
u er minder van nodig hebt dan anders. Het is een lekker
fris hapje bij de meelrijke bonen, maraconi enz. Als u de
aardappelen af en toe op verantwoorde wijze vervangt, zult
u uw gezin niet te kort doen, noch wat voedingswaarde
noch wat smakelijkheid betreft.
VOORBEELDEN VAN MENU'S
Rijst of gort met hachee, rabarbermoes
Macaroni met gehakt, kropsla
Spaghetti met kaas, worteltjes met doperwten
Bruine bonen, gebakken bloedworst, bieten(sla)
Rijst met gebakken vis, mosterd- of kerriesaus,
komkommersla
„Bahmi" van macaroni of mie met stukjes var
kensvlees, spitskool en prei
Witte bonen, gebakken spek (en ei), andijviesla.
Ditmaal was het een kort en
bondig „nee!". Het hondje was
van de baan. Voorgoed.
Toen kwam er een dag, dat
Jantje stralend bij moeder kwam
met in zijn armpjes een jong
poesje.
„Mam, kijk eens! Heb ik van
mevrouw hiernaast gekregenHij
is van mij en ik ga een mandje
voor hem zoeken. Ik noem hem
Grijsje."
Zijn blauwe ogen glommen van
opwinding. Moeder had niet het
hart hem zijn schat af te nemen.
Er werden toch zekere beperken
de bepalingen gemaakt en toen
mocht Grijsje blijven.
Het huisdier, heilzaam voor
karaktervorming.
De zorg van Jantje voor het
poezenkind was roerend. Trouw
veegde hij de gemorste melk-
spatjes en de kruimeltjes op. Zelf
waste hij het bordje en schotel
tje van de poes af en voor hij
naar bed ging, schudde hij eerst
het kussentje van de poezemand
op. Hij babbelde honderd uit met
het diertje en vaak had hij het
over rupsen en wurmen. Hij was
er nog steeds niet achter, hoe dat
nu precies zat.
Op een dag zei hij: „Mam, de
rupsen zijn gelukkig niet geko
men, hè?" Toen moeder niet be
greep wat hij bedoelde, verduide
lijkte hij het: „De rups-wurmen
waar je ziek van kan worden!"
Moeder schaterde het uit.
Helaas zijn er vele moeders,
die huisdieren een last vinden en
die niet inzien, hoe groot de op
voedkundige waarde is, die ligt
in het bezit van een hond, kat,
konijn of wat dan ook. Alle be
zit brengt verantwoordelijkheid
mede en de ouders, die op ver
standige wijze partij weten te
trekken van de geboden gelegen
heid, zullen niet weinig bijdragen
tot het ontwikkelen van het be
sef hiervan.
Voor hen die dieper schouwen
dan de oppervlakte, is het dui
delijk, dat vele kinderen een on
bewuste, door de ouders meestal
niet herkende behoefte bezitten
om te vertroetelen, veel meer
dan om zelf vertroeteld te wor
den. Deze behoefte, die ten nauw
ste samenhangt met het beste uit
de kinderziel, kan door onacht
zaamheid of goedbedoelde dom
heid gemakkelijk ontaarden in
een ongewenste karaktertrek.
Geef ze daarom, als het even
mogelijk is, iets om voor te zor
gen
ELLY MARTINS.
(Nadruk verboden.)
on
Op Hemelvaartsdag gaat men
er misschien op uit en zal een
snel te bereiden maaltijd zonder
dat er het tijdrovende aardap
pelschillen aan vooraf moet
gaan, gewenst zijn.
Een pizza b.v. kan 's morgens,
vóórdat het gezin erop uittrekt,
volledig worden voorbereid en
behoeft dan 's avonds alleen
maar even gaar te worden ge
maakt.
De kaasrijstsoufflé van zater
dag kan desgewenst met over
gebleven rijst van de vrijdag
worden bereid.
ZONDAGGebakken hamplak-
ken; bleekselderij in kaas
saus, aardappelen; room
taart.
MAANDAGBroodjes met eier-
ragoüt; spinazie, gebakken
aardappelen, koffiepudding.
DINSDAGSpinaziesoepge
vulde slakropjes, rauw ge
bakken aardappelen.
WOENSDAGSpekpannekoe-
ken; postelein of andijvie;
rabarbermoes met dunne
room.
DONDERDAG (Hemelvaarts
dag); Pizza; yoghurt met
vruchtencompöte.
VRIJDAG: Gekookte schelvis,
peterseliesaus (óf zwezerik
met citroensaus), rauwkost-
sla, rijst.
ZATERDAG: Kaasrijstsoufflé;
fruit.
ROOMTAART
4 eierdooiers worden met 60
gr. suiker en '/s pakje vanille
suiker schuimig geroerd en met
40 gr. bloem en 2 dl melk tot
een glad deeg vermengd. De
vier stijfgeslagen eiwitten wor
den er doorheen geschept en
dit beslag in een beboterde vuur
vaste schotel overgebracht. De
taart moet in circa 45 minuten
in een matig warme oven gaar
worden en kan voor het opdie
nen (de taart wordt heet ge
geten) met krenten en poeder
suiker worden bestrooid.
PIZZA
Een beboterde en met bloem
bestoven boterkoekvorm wordt
met piedeeg bekleed en gevuld
met 200 gr. in plakjes gesneden
kaas, 4 in schijven gesneden to
maten, 4 ansjovisfilets, enkele in
plakjes gesneden olijven en be
sprenkeld met wat olijfolie. Men
kan met deze ingrediënten mooie
figuren aanbrengen. In een ma
tig hete oven wordt de pizza in
ongeveer een half uur gaar ge
bakken.