HOORN KOFFIE OF THEE Aandacht voor nw kamerplanten Leuke spelletjes kunnen gevaarlijk zijn j 67.50 fHcli Kook eens een keertje vooruit! enu Geen school meer op zaterdag! DE VRIJE ZEEUW Pagina 9 looit was in. regenjassen zo groot nu bij ons... U4- aar U het 't kiezen hebt... >r de moderne vrouw van de week ranse Voorjaarshoeclj es VULPENNEN KLEURPOTLODEN Zaterdag 28 april 1%^ Zaterdag 28 april 1962 DRI-SIL si li cc mc nmiH 1JUU 3 1-7-4— T j 1 H11 4? ttoenen regenjas. :1 met raglan mouw sn. In de :rc kleuren. SLEDING VOOR :n en zoon terneuzen met cn zonder jasje PAKJES kaloenen TRUITJES ducci telefoon 2671 Er zijn talloze gelegenheden waarbij" het prettig is om het ejen vooruit klaar te maken: uitstapjes op de vrije zaterdag of zondag, vergadering van de f vrouwenvereniging, een inspan nende schoonmaak- of wasdag, nf pen gezellig dagje winkelen ■n de stad- Het is dan wèl wel kom als u na thuiskomst alleen de oven hoeft aan te steken om na een half uurtje een maaltijd te kunnen opdienen. Wij zijn hier nog niet zo ver, dat we het fornuis voor ons laten denken en i 2pif kunnen volstaan met uren I tevoren wat knopjes in te stel len. Voorlopig moeten we de ge- rechten eerst zelf koken. Die extra drukte de dag te- I voren zal iedereen er echter wel eraa" voor over hebben met iets plezierigs in het verschiet, ft* Dat vooruit koken uitzondering Een graansoort die zeer zeker de aandacht verdient is boek weit. De eiwitten die boekweit bevat, zijn namelijk van een heel hoogwaardig soort, terwijl het B-vitaminegehalte ook be langrijk is. In de vorm van grut ten en meel kan boekweit bij de bereiding van talloze smake lijke gerechten dienst doen. Grutten kunnen op dezelfde wijze sn in dezelfde hoeveel heden als griesmeel worden ge bruikt en boekweit kan in com binatie met bloem heel goed voor het bakken van pannekoe ken, drie in de pan, trommel koek enz. worden genomen. Ook hartige gerechten kunnen met behulp van boekweit wor den gemaakt (zie kaaskoekjes). ZONDAG: Grapefruit, kalfsfri candeau, doperwten, aardap pelen; koffievla. (Witte bo nen in de week zetten.) MAANDAG: Rest koud vlees, witte bonen, tomatensaus, aardappelcroquetten; brood schoteltje met appelmoes. DINSDAG: Franse baconscho- tel; karnemelkvla. WOENSDAGSpeklappen, an dijvie, aardappelen; boekwei- lepap. DONDERDAGKaaskoekjes, bloemkool, aardappelpuree; yoghurt met geraspte appel. VRIJDAGKaaspudding met garnalen of vleesragoüt, veld sla, paprikaroomsaus, aard appelen; vanillevla met bit terkoekjes. ZATERDAG: Risotto, fruit. BOEKWEITEPAP 1 liter melk, 100 gr. grutten, ongeveer 4 eetlepels suiker, zout (dun stukje citroen schil of een weinig kaneel) De melk met een weinig zout (en citroenschil of kaneel) aan de kook brengen. De grutten erin strooien en in ongeveer 10 minuten zachtjes gaar koken. De citroenschil verwijderen en de pap op smaak afmaken met suiker. Een zeer smakelijke variatie verkrijgen we door 100 150 gr, geweekte gedroogde abrikozen of pruimen door de pap te scheppen. Ook gestoofde peer tjes smaken er uitstekend bij. kaaskoekjes 2Vi dl (bijna 2 kopjes) melk, 60 gr. (7 eetlepels) grutten, zout, een kleine ui, 100 gr. geraspte oude kaas, aroma, roomboter, bloem. De melk aan de kook brengen niet een weinig zout. De grutten erin strooien en in ongeveer 10 minuten zachtjes gaar koken. De ui schoonmaken, snipperen en in roomboter gaar maar niet bruin bakken. Ui en geraspte 1 <.n en desgewenst aroma) door de grutten mengen. De massa uitstrijken op een met water omgespoelde platte schaal 01 op twee platte borden, en laten afkoelen. Kort voor het gebruik gelijke stukken ervan snijden. Deze door bloem wen telen en in hete roomboter aan weerszijden lichtbruin bakken. FRANSE BACONSCHOTEL 250 gr. rijst wordt in Va liter water met wat zout gaar en 4 °og gekookt. 250 gr. magetr rookspek wordt in kleine stuk jes gesneden. 1 blik spinazie of 1 kg verse gekookte spinazie jaat men goed uitlekken en dan '■ermengen met wat zout, peper en noot. De rijst wordt dan met de spinazie, het spek en met '50 gr. geraspte kaas en 3 los geklopte eieren vermengd. Het mengsel wordt in een vuurvaste scnotel overgedaan, dik met ge spte kaas en met een paar 'luitjes boter belegd en in de °ven gegratineerd. moet blijven, omdat het vita minegehalte van de aardappel en groentegerechten erdoor ach teruitgaat, hoeven wij u toch niet te vertellen. Met wat fruit of een rauw slaatje kunt u dat zo'n enkel keertje wel weer goed maken. SCHOTEL VAN AARDAPPEL PUREE EN LEVER 1 a IV2 kg aardappelen, 2 A 3 dl melk, zout, peper, noot muskaat, 250 gr. lever, 100 gr. ontbijtspek, 2 uien, 50 a 75 gr. boter of marga rine. De aardappelen schillen, was sen, gaar koken, afgieten en droogstomen. De aardappelen stampen en er met melk, een deel van de boter of margarine, zout, peper en nootmustkaat een smeuïge puree van maken. De lever afspoelen, laten uit lekken en inwrijven met een mengsel van peper en zout. De rest van de boter of margarine lichtbruin laten worden, het ont bijtspek klein snijden en even bakken. De lever in de pan leg gen, aan beide kanten dicht schroeien en op een niet te heet vuur, onder nu en dan keren, bruin en bijna gaar laten wor den in 6 minuten. Het spek en de lever uit de pan nemen en de lever in blokjes snijden. De uien schoonmaken, snip peren en in de boter of marga rine fruiten. Het vlees weer bij de uien voegen. De jus afmaken met water en het geheel 5 min. zachtjes stoven. In een beboterde vuurvaste schotel een laag aardappelpuree doen. Daarop de lever leggen ■en als afdekking de rest van de aardappelpuree. De puree mooi glad strijken. De schotel afmaken met pa neermeel en hier en daar stuk jes boter of margarine leggen. Het gerecht in de oven goed heet laten worden en een kors tje geven. Rabarber, bieten of een sla erbij geven. BLOEMKOOLSCHOTEL MET KAAS 1 a IV2 kg aardappelen, 1 grote bloemkool, 3 uien, nootmuskaat, 300 gr. ge raspte kaas, 50 a 75 gr. bo ter of margarine, paneer meel. De aardappelen schillen, was sen en gaar koken. De bloem kool in kleine roosjes verdelen en in water met zout 10 minu ten koken. De uien fijnsnijden en in een gedeelte van de boter of margarine zachtjes fruiten. De aardappelen in plakjes snij den. In een beboterde vuurvaste schotel de helft van de aardap pelen doen. Daarop de gefruite uien leggen en vervolgens de bloemkool. De rest van de boter of margarine smelten en over de bloemkool gieten. De bloem kool bestrooien met een weinig nootmuskaat. Als vierde laag de kaas (op een klein gedeelte na) in de schotel leggen en bedek ken met de overige aardappel plakjes. De schotel afmaken met een mengsel van kaas en paneermeel en hier en daar stukjes boter of margarine leg gen. Het gerecht in de oven door en door warm laten worden en een bruin korstje geven. OM DE DUIZEND WEKEN VIJFDAAGSE WERKWEEK bij het ONDERWIJS EN ALSMAAR HUISWERKLOZE WEEK-ENDS WIJ, scholieren, vormen langzamerhand een totaal vergeten groep. Voor ons nog steeds geen vijfdaagse werkweek! Dat kan niet voor ons vanwege het „leer plan" en de „leerstof". Dat dit een toestand is die niet kan blijven voortbe staan, spreekt vanzelf. Maar ja, wij zijn maar onmon dige kinderen! Wie komt er voor onze rechten op? Wij werken vijf dagen 's morgens, 's middags en 's avonds. We hebben zaterdagochtend school en on middellijk daarna kunnen we aan ons huiswerk voor maandag gaan beginnen. Beneveld door de welvaart gaat iedereen het tegen woordig een beetje makkelijk opvatten. Maar wie zijn er gedoemd om met die werktijdverkorting helemaal achteraan te komen sukkelen? bres geschoten in een vol komen onhoudbare toestand. De volwassenen maar van vrij dagmiddag vijf uur tot maan dagochtend negen uur lopen te niksen en wij nergens tijd vinden om een beetje aan sport te doen. LEZEN, TAAL REKENEN EN EERSTE SCHAAP OVER DE BRUG MAAR in Hengelo begint dan de viktorie! De openbare en christelijk-nationale scho len aldaar, zullen gedurende de zomermaanden, d.w.z. van 1 mei tot 1 november, de vijf daagse schoolweek invoeren. Voor de wintermaanden schijnt het er nog niet af te kunnen, maar wie dan leeft, wie dan weer zorgt. Hoofd zaak is dat er één schaap over de brug is: de andere zullen ook wel komen aanhobbelen. In ieder geval is er nu een HOE ze dat met het leerplan en met de leerstof voor me kaar willen krijgen, is onze zaak niet. Dat moeten al die onderwijsmensen, die alles zo piekfijn weten, nu maar eens keurig voor ons uitzoeken. Hoe meer ze daar over puz zelen, hoe minder tijd ze heb ben om stukjes te schrijven over het nozemprobleem en lezingen te houden over de ge moedstoestand van de moder ne jeugd. Hier hebben ze nu eens iets waar ze weer lang en veel over kunnen vergaderen. Dat is heel wat beter dan dat ze zich alsmaar druk maken over ons pessimisme, onze luiheid en onze onwil. HELE ZATERDAG PYAMA IN schotel van rijst met spinazie 300 gr. (2'A kopje) rijst, 6 dl (4 kopjes) water, zout, l'/2 kg spinazie, 250 gr. ham, 50 75 gr. boter of marga rine, paneermeel geraspte kaas). De rijst wassen. Het water met een weinig zout aan de kook brengen. De rijst erin strooien en roeren tot de massa weer kookt. De rijst zachtjes gaar laten worden in 20 a 30 minuten. De rijst even laten droogstomen in de open pan. De spinazie uitzoeken en een paar maal goed wassen. De spi nazie opzetten met aanhangend water en onder af en toe om scheppen gaarkoken. De groen te laten uitlekken, fijnsnijen en op smaak afmaken met zout. Een weinig paneermeel erdoor roeren*. De plakken ham, wanneer ze dun zijn, twee aan twee op elkaar leggen en de spinazie erover verdelen, zodat er gevul de rolletjes van gemaakt kun nen worden. In een beboterde vuurvaste schotel de helft van de rijst leg gen. Hierop de hamrolletjes schikken en deze afdekken met de rest van de rijst. De bovenste laag aandrukken en bestrooien met paneermeel, desgewenst vermengd met geraspte kaas. Tussen iedere laag en bovenop wat gesmolten boter of marga rine schenken. De schotel in de oven door en door warm laten worden en een bruin korstje geven. Desgewenst kan diepvriesspi nazie of spinazie uit blik ge nomen worden. Wat is er beter voor het lichaam en de gezondheid, koffie of thee? Natuurlijk hebben wij ook in ons land evenals el ders voorstanders van het een en van het ander en de ene partij tracht de andere te overtuigen door verhalen over de slechte eigenschap pen van koffie of thee. Per soonlijk geloven wij, dat er in beide dranken evenveel goeds als slechts zit. Zowel koffie als thee bevat het alkaloïde „caffeïne"; een stof die opwekkend werkt op verschillen de organen en wel in de eerste plaats op het hart en de bloed vaten en verder op het zenuw stelsel. Deze stof komt in thee minder voor dan in koffie. Hier uit zou men zo op het eerste ge zicht menen op te maken, dat thee dus de voorkeur verdient boven koffie. Er zit bij thee ech ter een addertje onder het gras en wel het looizuur. De dosis looizuur wordt groter naarmate thee langer trekt en menigeen die van een pittig kopje thee houdt, krijgt op die manier zo veel looizuur binnen, dat het volkomen gelijk staat aan de schadelijke werking van een sterk kopje koffie. Wij kunnen hieruit de conclu sie trekken, dat sterke thee en sterke koffie even schadelijk kunnen zijn. Er dient echter te worden vooropgesteld dat dit slechts bij regelmatig gebruik en dan nog veel. Een sterk kopje thee of koffie zal ons, mits een enkele maal gebruikt, geen schade berokkenen, integendeel het kan buitengewoon stimule rend werken, bijvoorbeeld voor het aanzetten van de hartfunctie of het verdrijven van de slaap. Het is alles geen slechts, dat het in zich verbergt. Maar ook hier geldt hetzelfde, wat voor de meeste dingen geldtgebruik het met mate. Het is buitengewoon jammer, dat de oude gewoonte van het scheutje melk in de thee zo in onbruik begint te raken. Dit wolkje melk bindt namelijk veel :?.?!z!iur en maakt het onschade- f ?r ,zijn echter bepaalde om standigheden geweest, die het Ë,r.c)wlJnen van het scheutje K lr* de hand hebben ge- J„°r„ wiJ wi"en er toch de aandacht op vestigen, dat de melk er niet voor niets in werd gedaan, al dachten velen van wel. Al met al moeten wij dus tot de conclusie komen, dat of kof fie of thee geen kwestie is van meer of minder schadelijk voor de gezondheid, maar overgela ten dient te worden aan de smaak van de betreffende per soon, zij het dat bepaalde mode grillen hier ook nog een rol spe len, zoals dit in Canada het ge val is met de koffie. Canada, dat vroeger een van de grootste theeverbruikers was, is door de vele landverhuizers uit Europa meer naar de koffiezijde overge held. Ook kan de vraag naar een bepaald produkt worden be- invloed door de prijs, zoals dat hier in ons land wel het geval is. ELLY MARTINS. (Nadruk verboden) EN als er soms iemand twij felt of het er overal wel van zal komen: kop op. Als ze die vijfdaagse schoolweek niet al gemeen invoeren, krijgen ze straks geen leerkrachten meer. Welke volwassene wil er dan nog hij het onderwijs werken? Zo breekt de tijd aan dat wij ook op vrijdagmiddag de trein al kunnen nemen of dat we de hele zaterdag in onze pyama kunnen blijven lopen of dat we twee dagen van de week in ons goeie goed kunnen lopen PIETER PROTEST. (Nadruk verboden.) Drie voorjaarshoedjes van de Parijzenaar Jean Patou. Links; Eere strohoedje in marine-blauw en wit. Midden; Een nethoedje1 rine-blauw en wit. van witte, paardehaar. Rechts: Een witte Panamahoed met rand, afgezet met een ruiband in ma- Denk aan licht, lucht, water en temperatuur Niet iedereen is in het ge lukkige bezit van een tuin of tuintje. Buiten beschikken de meesten van ons wel over zo'n lapje grond, maar vooral in de stad zal men dit moeten missen en aangezien de mens, en wel in het bijzonder de huisvrouw die het grootste deel van haar tijd binnenshuis doorbrengt, behoefte heeft aan groen en bloemen om zich heen, zien we vele vensterban ken omgetoverd in ware bloemkassen. Bloemen en planten in huis geven zoveel gezelligs, dat de meesten van ons aan die be koring niet kunnen ontkomen en zich een aantal planten aan schaffen, die op een paar ge schikte plaatsen in huis wor den neergezet. Soms zijn de resultaten ontmoedigend, want het komt maar al te dikwijls voor, dat een plant in zijn volle kracht plotseling begint af te sterven. De eigenaar of eigenaresse begrijpt er niets van. Het welzijn van onze kamer planten hangt voor een groot deel af van de verzorging die zij krijgen. Het is niet zo een voudig daar algemene regels voor te geven, omdat er maar weinig planten zijn, die op dezelfde manier behandeld dienen te worden. De factoren waarmee wij echter altijd rekening dienen te houden zijn: licht, lucht, water en temperatuur. Licht. Licht is voor de meeste planten een zeer voornaam ding. Dit is zeer begrijpelijk, aangezien ze normaal buiten volop over licht kunnen be schikken. Daarom dienen wij ook de meeste planten zoda nig te plaatsen, dat ze volop van het licht kunnen genieten. Maar we moeten toch oppas sen, want volop licht wil nog niet zeggen volop zon! De planten die enigszins schaduw kunnen verdragen zijn: het kamerdennetje, de hortensia, de primula en de bladbegonia. De meeste plan ten staan echter het liefst in het volle licht. Tegen volle zon kunnen vrijwel alleen cac* tussen en sommige vetplanten. Lucht. Wat de lucht betreft, ook een plant heeft lucht nodig, net als wij mensen, want het is ook een levend wezen. Is het benauwd in de kamer of hangt er veel rook, venti leer dan, of zet de planten tijdelijk op de gang, dan kun- BOEKHANDEL VAN DE SANDE PER 1 mei ontsluiten vrijwel alle openluchtbaden hun hek ken voor ons. Dan kunnen wij er weer op uit trekken met onze badtassen, draagbare ra dio's, zwem- en zonnepakjes en ga zo maar voort. Ik woon toevallig in de buurt van een zwembad en heb het grootste plezier als ik de vrolijke op tocht van jongens en meisjes, fietsers, bromfietsers, scooter berijders enz. naar het bad zie trekken. Bepakt en beladen. Zonnebrillen op, fototoestellen over de schouders, het rolletje badgoed achterop. En dan gekke en gevaarlijke spelletjes uithalen, als meisjes in het water gooien, iemand van de springplank afduwen of met kleren en al natsproei en. Ja, ik weet het, de meisjes zijn ook niet zulke lieverdjes en dikwijls maken ze het er zelf naar. Onlangs gaven twee tieners een paar jongemensen, die rustig aan de kant zaten een sigaretje te roken, een por, zo dat ze proestend het water in duikelden. Lachend maakten de meiden dat ze wegkwamen. Maar de jongens waren slim mer dan ze dachten. Deze heren wachtten geduldig af. Toen de dametjes om half zes uit de hokjes kwamen, keurig gekleed, met rode mondjes vol lippenstift, hoge kapsels, geschminkte ogen enz., liepen de jongens hen dreigend tege moet. Het kleinste dametje kon nog ontkomen en dribbel de gauw weg op haar sandaal tjes. De ander werd beetget pakt, gejonast en daar ging ze onder luid gejoel van de nog aanwezige toeschouwers het bad in, met kleren en al. Nou was dat wel een beetje te ver gegaan en de jongens werden dan ook duchtig door de badmeester aangepakt, die ze voor twee weken verbood het zwembad te bezoeken. Zij was vreselijk kwaad en veront waardigd. Kliedernat kwam ze uit het water. De arme ziel! Ik sloeg m'n regenmantel om haar heen. „Ik krijg hem wel eens terug", zei ik vol medelij den, „maar het is toch een beetje je eigen schuld; als je thuis bent en je hebt een nachtje erover geslapen dan lach je er misschien wel om". Toen ze me de jas kwam bren gen, toen was ik degene die verontwaardigd keek naar Lia (zo heette zij) en de jongen die ze bij zich had. Was hij met degeneJa", zei ze, „boonte komt om zijn loontje". En innig gearmd liepen ze weg. Die tieners van tegenwoor dig... Maar denk er om jon gens, als je elkaar in het wa ter duwt (wat mij nou hele maal niet zo leuk lijkt, maar eerder gevaarlijk) wees er dan heilig van overtuigd dat slachtoffer k&n zwemmen. ANNEKE NEEFJES. (Nadruk verboden.) je nen ze wat frisse lucht krij gen. Maar pas op voor tocht, want daar kunnen ze niet tegen. Water. Water is een van de belang rijkste dingen voor een plant en daarom is het begieten een nauwkeurig werkje. Sommige mensen begieten de planten iedere dag, zonder er rekening mee te houden of het eigenlijk wel nodig is. Een plant op het zuiden zal meer water nodig hebben dan een plant die op het noorden staat. Wanneer de aarde in de pot nog vochtig aanvoelt, behoeft er nog niet te worden begoten. Voorts is het belangrijk bij het begieten geen koud water te gebruiken, daar de wortels dit meestal niet kunnen opnemen. Water waar de kou van af is, is wel het beste. Er zijn planten die geen water op de aarde mogen hebben. Voor hen dient het in de sierpot gegoten te worden, zodat ze met hun voet van de bloempot in het water staan. De bladeren van de plant moeten ook nu en dan voch tig worden gemaakt. Het beste kunt u dit bereiken door met een verstuiver de plant te be sproeien. Het verwijdert het stof op de bladeren, dat an ders de huidmondjes verstopt. Wanneer u uw planten goed verzorgt, zult u er lang en veel plezier van beleven. Dit is hun dank voor de goede zor gen waarmee u ze omringt. SONJA. (Nadruk verboden.) Voor onze sportieve figuren NOG een paar weken en de helft van de Nederlandse bevolking bezoekt weer de stranden, bossen, duinen, meren en plassen. Al die recreatie-oorden worden vrij druk bezocht door meest sportieve personen. De één zal naar het buitenland gaan, de ander blijft wat dichter bij huis, een derde volstaat met een dagje uit of familie bezoek, maar reizen doen we vrijwel allemaal in deze tijd. Dit reizen is voor velen een probleem, dat verband houdt met de kleding. Er zijn twee dingen waar we beslist reke ning mee moeten houden het weer en de manier waar op we reizen. Draagt u zoveel mogelijk kleding die passen bij de temperaturen, solide zijn en tegen een stootje kunnen. Geen torenhoge hakjes, geen getailleerde jurkjes. Maar onze dames willen buiten het gemak ook, dat de kleding hun een charmante en ele- kante verschijning geeft. En dat is dikwijls een moeilijke opgave voor de couturiers. Als voorbeeld van een heer- lijk, vlot, sportief en elegant reistenue brengen wij u deze schattige combinatie. Vooral lange, slanke vrou wen kunnen zich de weelde veroorloven van het dragen van dit modelletje. Het ge heel is zeer bijzonder en zal waarschijnlijk dit jaar veel worden gezien. De blouse (voor zover men het een zoals wij kunnen opmerken blouse kan noemen) heeft een opstaande wijde boot- kraag. Deze kraag zullen wij dit jaar niet alleen op blou ses, maar ook op avond japonnen, mantels e.d. kun nen waarnemen. Verder is de blouse voorzien van wijde mouwen en loopt tot over de heupen met aan beide zij den een splitje. Bijzonder is het, dat de blouse glad naar beneden hangt zonder enige coupe of naad. De stof is uitgevoerd met grote bladmotieven Daaronder dragen we een broek, en zeer nauwe pij pen. Daaronder een paar sandaaltjes met goudkleurige banden, op ons hootfd een grote zomerse strohoed en wij behoeven niet onder te doen voor de grote dames in Monaco, Cannes of Florida. De kleuren zijn ook heel belangrijk Toch zijn er vele vrouwen die maar niet kun nen begrijpen, dat de kleuren in onze kleding van 't groot ste belang zijn. Blondines kunnen deze combinatie nemeneen don kerblauwe hoed, lila blousje en een oranje broek. Voor de roodharigengroene hoed, lichtgroene blouse en witte broek. Dames met zwart haar: rode hoed, gele blouse en blauwe broek. ANNEKE NEEFJES.

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1962 | | pagina 9