JL ireng eens wat waardering op! r f/ooe cU \Jtouw Het opslaan van levensmiddelen APPEND ICITIS <:Yïl&nu g1 glas azen spiegels aart 1962 HIJ EN ZIJ Acute en chronische Diagnose niet?altijd gemakkelijk te stellen van de week L tdag3jnaartM62 VRIJE ZEEUW Pagina kt U7 MOE EN AFGEMAT kwam Bob if thuis. Het was weer een lange if if enerverende dag geweest van- if daag en met schrik besefte hij if nu, dat het veel later was ge- if worden dan hij verwacht had. if Reken maar, dat Rie kwaad zou if zijn. Die zat natuurlijk allang if met het eten te wachten en om if zeven uur moesten de kinderen A naar bed. Met bezwaard hart deed hij de voordeur open, hing hoed en jas aan de kapstok en ging de kamer binnen. Precies wat hij dacht. Op de gedekte tafel stond nog maar één schoon bord. Rie was bezig de kinderen uit te kleden. Enthousiast renden de kleintjes op hem af. „Dag pappie!", schalde het uit de kindermonden. Rie bewoog zich niet. „Dag schat", groette hij haar en boog zich voorover om zijn vrouw een kus te geven. Snel dook ze onder zijn arm door en vertrok met een nors gezicht naar de keuken om het warm gehouden eten op zijn bord te doen. Zonder dat er een woord werd gewisseld, at hij. Toen Rie de kleintjes naar bed bracht, ging Bob in zijn luie stoel zitten en pakte de krant. Een poosje later hoorde hij haar in de keuken luidruchtig de vaat doen. voor het werk van zijn echt genote. Want ook de meeste vrouwen doen hun huishou delijk werk dikwijls alleen uit pnchtsDesef. Ook zij zou den wel eens wat anders wil len dan steeds maar weer ai- ruimen en aiwassen, de bel en ue kinderen naiopen, ka mers en ooodschappen doen. Wie er nu wei net meest moe is van de twee, doet in wezen weinig ter zake en dient ook geen strijdvraag te zijn. Het is wei oeiangrijk dat beide partners waar dering nebben voor eikaars wera. Dat kan de vrouw la ten meraen door haar man 's avonds als hij thuiskomt, hartelijk te ontvangen en te traenten 'n aangename sieer te scneppen, en dat kan de man anaerszijds laten mer ken door ongeacht het werk van die dag met een pre^ng gezicnt tnuis te komen, eens iets mee te brengen voor zijn ega en ook tijdens zijn werk in de loop van de dag even aan zijn vrouw thuis te den ken en desnoods maar voor drie onnozeie minuten da>. hij la-er muis zal komen, op te oenen. Dan ziet zijn vrouw in ieder gevai da> nij aan haar uacht en rekening hield met haar werk. Wanneer beiden elkaar op deze wijze wat tegemoet ko men en goede wu la-en blij ken, dan leven we allemaal preaiger en zal het huwelijk er wei bij varen. ELLY MARTINS. (Nadruk verboden.) Het is verstandig om altijd een voorraadje levensmiddelen in huis te hebben, niet alleen in onrusnge tijden, maar ook in normale omstandigheden. De omvang en de aard van de voorraad zaï men laten aihan- gen van de grootte en de ge schiktheid van de bewaarplaats lis deze droog of vocnog, koel of in de buurt van een schoor steen of verwarmingsbuizen). Uiteraard spelen ook ue gezins grootte en de financiën een rol. vvat dit laatste betreft kan men, indien men een voorraad wil vormen, du het beste heel ge- leidenjk doen. De oeste plaats voor het be waren van levensmiddelen is een koele, maar vorstvrije, dro ge, frisse luchtige ruimte. Dit kan zijn een keiuer of zolder of een kast in een gang of onver warmde kamer, (jok indien men met bescmikt - over een goede bergruimte, die aan deze eisen voiaoet, kan men een voorraad maken, maar dan alleen van ar tikelen die iang bewaard, kun nen worden. Wat houdbaarheid betreft maakt het geen verschil of levensmiddelen in blik of glas geconserveerd zijn; met het oog op breuk zal blik de voor keur verdienen boven glas voor uie levensmiddelen die men voor een noodtoestand opslaat. Wie nooamscuits wil inslaan kan het beste die fabrikaten kopen, waarvan een houdbaar heid van enkeie jaren gegaran deerd is en cue lucntüicnt (niet in karton!) verpakt zijn. A. Tot de artikelen die men langer dan een jaar kan bewa ren, omdat zij vrijwel niet aan bederf onderhevig zijn, be noren jin blik (of glas) geconser veerde volledige maaitijden (plat du jour, stamppot); rijst-, macaroni-, spagnetti- en miegerecn-en, al 01 niet met viees, vis, een saus e.d.; soepen, al or met geconcen treerd; peulvruchten naturel of in een saus; groent®, pad des tooien, gesteriliseerde ta- feizuren; vruchten, vruchte- sap; viees, (lapjes, gehakt-,, banen, haché e.d.), vleeswa ren (luncn vlees, boterham worst, roipens, lunemong, corned beef, leverpastei). Niet in aanmerking voor lang durige opslag komen z-g. laag- gesteriliseerde vleeswaren, o.a. ham. Gesteriliseerde vis (haring, makreel, sardines, zalm, to nijn, krab, schelvislever). BOB begreep dat er iets aan gedaan moest worden en besloot te gaan helpen. „Tjonge, het was weer een drukke aag, zeg. Ik ben dood moe!", begon hij een ge sprek. „Zo", klonk het stuurs. „En hoe denk je dat ik me voel? Dacht je, dat ik niet moe ben na een hele dag van rennen en vliegen? Maar ja, meneer wil liever lui zitten. Ga nou maar uitrusten, je laat mij elke dag tobben, vandaag kan ik 't óók wel alteen, noor". „Je weet niet eens wat ik vandaag allemaal gedaan heb!", verweerde hij zich, terwijl hij een bord afdroog de. „Nou, ik kén dat, jullie mannen denken dadelijk dat je hei. verschrikkelijk druk hebt, ais je eens ilink moet aanpakken. Maar dan plof je neer en bent on zo moe. Je komt de hele avond je stoel niet meer uit en schenkt nog geen kop koffie in. Maar voor een huisvrouw zijn er geen werktijden, die ploetert van 's morgens tot 's avonds laat en manlief houdt hele maal geen rekening met haar. Dat komt maar laat thuis, zonder even de moeite te nemen om op te bellen dat het later wordt. Och, dat is ook onöelangrijk, want het stoofje tnuis wacnt wel", be gon ze uit te vallen. Bob kende dit en hij erger de er zich verschrikkelijk aan, want zijn werk was geen sinecure, vergde veel concen traae en intelligentie. Regel matig werden van hem plan nen en ideeën verwacht, be sprekingen hier en besprekin gen daar en zo zou je door kunnen gaan. Rie had daar van geen nauw benul en kon zien niet indenken, dat je er gedurende een ernstige be- spreaing geen seconae aan denkt hoe iaat het is en dat je nog even je vrouw moet opbenen om te zeggen, da het wat lai-er wordt. Veelal weet je met eens hoeveei laier het zal worden. Dai kunnen drie rammen zijn maar ook een uur. Het enige aat mj wist op te merken was: „Oen, je begrijpt er toch me-s van. Laa. maar, ik heo geen zin in ruzie, daar ben ik te moe voor". RIE van haar kant hield ook naar mond. Wat wist een man er van, wat er alle maal voor een huisvrouw in ae loop van de dag komt kijken. Zwijgzaam en in bit terheid verliep de avond. Dit gebeuren met Bob en Rie is een voorbeeld uit velen. Zo gaat het in veel ge zinnen. Het gezellig samen zijn wordt totaal bedorven, zonder dat het eigenlijk no dig is. Het vindt zijn oorzaak in een gebrek aan waar dering voor dat wat de ander de heie dag doet. Elke vrouw moet eigenlijk eens precie-s weten wat de man over het algemeen voor werk verricht en hoe hij het geld voor zijn gezin verdient. Zijn werK, wat het ook mag zijn, is be langrijk, heel belangrijk, Boven: „Redicule", een speciale tiener-tas, die zowel aan de schou- op^En^fwto^de vro'uwvM dcr a,s aan de hand kan worden &edpaSen- de ruime 1,1,10114 dit werk weinig af, ze dient zeer geschikt om te winkelen. Links: Een staande schoonheids- de^man''die1 clit Verrichtten koffertas. welke handiger te dragen is dan de bestaande vlerkante. zorgt dat het gezin onderhou Het Interieur Is met vakjes ingedeeld om de nodige opmaakartikelen den wordt, ja misschien wel in een zekere welstand kan leven. NIEUWE MODELLEN OP DE NEDERLANDSE TASSENMARKT Niet in aanmerking voor lang durige opslag komen niet-ge- steriliseerde vis in pikante saus (appetit sild, gaffelbit- ter), gerookte zalm of koolvis in blik, vis, mosselen of gar nalen in azajn of gelei. Kaas, chocolademelk (gesteri liseerd), gecondenseerde melk met en zonder suiker, magere melkpoeder. (Blikjes gecon denseerde melk af en toe keren, flessen melk donker be waren.) olie suiker, jam, honing, stroop limonadesiroop, limonade en andere „frisdranken", alco holhoudende dranken, mine raalwater koffie en koffiepoeder in blik verpakt of overgedaan; het blik met plakband dicht- plakken thee, mits in blik verpakt of overgedaan; het blik met plakband dichtplakken zout, bouillonblokjes, -pasta, aroma, soeppoeder, -tablet ten biscuits in blik, kn&ckebrot, matzes bittere of „pure" chocolade Hoewel deze produkten z.g. on beperkt houdbaar zijn, verdient het aanbeveling de voorraad ge regeld te verversen, b.v. na 1 jaar, om achteruitgang in kwali teit te voorkomen. Oppassen met: rijst, maca roni, vermicelli, peulvruchten, pureepoeder, gedroogde groen ten, cacao. Onder gunstige omstandig heden zijn deze lang houdbaar. Het is echter mogelijk, dat zij rans of muf woraen of aange tast door insekien (b.v. mijt, kiander) en ongeschikt worden voor consumptie. Om dit te voorkomen kan men rijst en peulvruchten in katoenen zakjes ophangen, de andere artikeien hetzij los, hetzij in de verpak king, in goed sluitende blikken of potten bewaren. Geregeld nazien van deze voor raad is noodzakelijk. Inaien de bewaarplaats voch tig is dan verdient het geen aanbeveling grutterswaren, peul vruchten enz. in te slaan. B. In het algemeen is het niet aan te raden onderstaande artikelen langer dan lh jaar te bewaren. Dit betekent niet dat zij na deze tijd beslist be dorven of voor consumptie on geschikt zijn. havermout, meel, bloem, pud dingpoeders, cornflake^ e.d. volle melkpoeder margarine in blik uitgesmolten reuzel, rundvet, bak- en braadvet (donker be waren) slasaus, mayonaise hele kaas als de korst vol komen gaaf is crackers, biscuits in plastic verpakking gedroogde zuidvruchten (pruimen, abrikozen, rozij nen e.d.) melkchooolade, mits niet ge vuld of met noten levertraan Op een koele plaats kunnen zgn. stapelgroenten, vatgroen- ten, niet gesneden rookvlees, e»eren m katk of waterglas, pak jes boter of margarine in pekel enkeie maanden bewaard wor den. C. Enkele weken kunnen be waard worden: margarine los uitgewogen crackers of biscuits. Deze in goed slui tende potten overdoen. Droge biscuits zijn langer houdbaar dan gevulde wafeltjes of gevulde biscuits en vetrijke biscuits of koekjes. D. Voor opslag kunnen beter niet bestemd worden: half-conserven van vlees of vis in blik of glas. Op de ver pakking van deze produkten is vermeld: beperkt houd baar, koel bewaren of iets dergelijks de meeste niet in blik ver pakte vleeswaren gerookte, gemarineerde vis, vis in gelei smeerkaas, kortloze kaas pakjes boter gevulde chocholade. van een datum, zodat u het eerst gekochte het eerst kunt gebruiken. Berg de voorraad overzichtelijk op, soortgelijke produkten bij elkaar. Contro leer de voorraad geregeld op roestplekken, reukafwijkingen, sporen van insecten enz. Maak voorraadbussen en -pot ten steeds schoon wanneer zij geleegd zijn en droog ze goed, voordat u een nieuwe voorraad erin doet. HaaJ de voorraad- ruimte 2 a 3 maal per jaar uit, maak hem schoon met heet sodawater en laat hem goed drogen. Wenken voor het bewaren van wintergroenten, aardappelen en fruit en produkten van de slacht zijn te vinden in de vouw bladen. „Het bewaren van de wintergroenten fruit", resp. „Slacht", te bestellen bij het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, Koninginnegracht 42, Den Haag a 10 resp. 15 cent per stuk. Betaling kan geschieden in postzegels of per giro. Aan de andere kant moet de man waardering hebben stevig in te zetten'. Rechts; Een gemakkelijke koffertas met een rits-tussenvak (drievakkentas), waardoor een duidelijk overzicht van de inhoud verkregen is. De eerste dagen van deze week staan wel in het bijzonder in het teken van carnaval en omdat het carnavalsfeest in vroeger tijden .het symbool was van de vruchtbaarheid van mens, dier en aarde, werden in deze tijd veel vette krachtige, maar ook kiemkrachtige spijzen gebruikt en ook nu worden dan nog vaak melk, boter, eieren, pannekoeken, kransen en kra kelingen gegeten. Degenen die carnaval vieren vinden op zondag, maandag en dinsdag uitvoerige maaltijden aangegeven. Wie aan de feest: vreugde niet meedoet kan naar eigen verkiezing een gerech schrappen, maar het is mis schien wel leuk dan toch eens van die heerlijk zoete krakelin gen te bakken en daar in de carnavalstijd de gezinsleden mee te verrassen. 150 gram boter wordt zacht geroerd en goed met liter lauw water vermengd. Daarna wordt er 250 gram bloem bijge daan en alles tezamen tot een deeg gekneed. Hiervan worden lange dunne rolletjes gerold, die tot een acht worden gevormd en dan in koud water worden ge dompeld. De krakelingen woy- den hierna door bruine suiker gewenteld en op een bakblik (beboterd) gelegd, met wat sui ker bestrooid en in een warme oven in ongeveer 20 minuten gaar gebakken. ZONDAGNierbroodjes, gebra den kip, gemengde compóte, aardappelen, smaasappelba- varois. MAANDAGKippeleverbeig- nets, wiener schnitzels, spruitjes, gebakken aardap pelen, fruit. DINSDAG: Kippesoep, var- benscoteletten, brussels lof, rauw gebakken aardappelen, mokkasoezen. WOENSDAG: Eier- en cham- pignonragoüt, rijst, sla, drie kleurenpudding, DONDERDAGRamequin, knolselderij in roomsaus, aardappelen, citroenrijst. VRIJDAG: Rolpens, rode kool, aardappelen óf gebakken vis, rode kool, aardappelen, yog hurt met geraspte appel. ZATERDAGVolledige groen tesoep, rabarber met schuim kop. RECEPTEN KIPPELEVER- BEIGNETS Algemene wenken. Koop voor uw voorraad bij voorkeur verpakte artikelen, doe los uitgewógen artikelen meteen over in bussen of potten. Voorzie blikken, pakken e.d. 100 gram gekookte kippelever- tjes en 50 gram gekookte cham pignons worden fijn gehakt en tezamen met 50 gram geraspte kaas door 2Va dl zeer dikke roomsaus geroerd. Na bekoeling wordt het mengsel in stukjes verdeeld, door beignetbeslag ge haald en in frituurvet gebakken. MOKKASOEZEN zijn soezen gevuld met slag room, welke met sterk koffie- extract en suiker naar smaak zijn vermengd. De soezen wor den met koffieglazuur bestre ken. Het begin van de dikke darm, het pinkdikke worm vormige aanhangsel daarvan, de appendix, geraakt nog al eens ontstoken, vaak moet het dan operatief worden verwij derd. Stagnatie van de darmin- houd in de dikke darm is mo gelijk van betekenis voor het optreden van een appendix- ontsteking. Ook ingeslikte haren van een tandenborstel schijnen prikkelend te kun nen werken. Van ingeslikte pitten en steen.jes denkt men vaak dat zij het optreden van zulk een ontsteking veroorzaken of in de hand werken. De gevaren daarvan worden echter nogal overschat. BE BLINDE DARM IS NIET ONTSTOKEN. Daar bij deze stoornis het aanhangsel van de blinde darm ontstoken is en niet de blinde darm zelf, is het beter het vreemde woord appendi citis te gebruiken en niet te spreken van „blinde-darmont- steking", zoals nog vaak wordt gedaan. Het ziekte beeld komt het meest voor bij mensen tussen de tien en dertig jaar, het pleegt bij mannen iets vaker op te treden dan bij vrouwen. Volgens vele geneeskundigen moet er onderscheid worden gemaakt tusssen twee soorten van appendicitis: de acute en de chronische vorm. Spoedoperatie. Bij de acute appendicitis werden volkomen gezonde mensen plotseling ernstig ziek met allerlei zeer heftige ver schijnselen. 'Zij klagen over pijn in de onderbuik, misselijkheid en braken en wanneer er niet met spoed wordt ingegrepen, is er kans dat er binnen korte tijd buikvliesontsteking ontstaat. De noodzakelijke spoedope ratie bij acute appendicitis is zo overbekend, dat vrijwel iedere patiënt zich daar on middellijk bij neerlegt. Vage klachten. Anders is het bij de chro nische appendicitis. Hierbij zijn er s'echts vage klachten: soms wat pijn, wat trage ont lasting en andere verschijnse len, die elk op zichzelf ook bij andere ziekten voorkomen. Zoals de naam chronisch aanduidt, verloopt de ziekte slepend, zij kan zich over jaren uitsrrekken. In die tijd ontstaan er vaak vergroeiingen, zoals die zo dikwijls optreden bij ontste kingen van de buikholte. De pijnlijkheid wordt door ver groeiingen vaak verergerd. Jarenlang. De grote appendicitis in lichte graad, die aan de ope ratie ontsnapt, kan behalve genezen ook chronisch wor den. Men zou kunnen stellen dat aan iedere chronische appen dicitis een acuut stadium voor afgaat, dat in vele gevallen dan onopgemerkt is gebleven, of niet als zodanig te herKen- nen was. Deze chronische aandoening kan ook jarenlang vrijwel geen klachten veroorzaken, om dan plotseling weer een aanval te veroorzaken. Tweede maal. Het kan ook zijn dat er na een genezen acute appendici- kv"»%>N%VA%%YAVM% V» firma |:*P. J. v. d. Sandej !v Boekhandel fX Temeuzer tis, wanneer er niet geope reerd is, voor de tweede maai een acute appendicitis op treedt. Het stellen van diag nose appendicitis is niet altijd gemakkelijk, dat geldt in het bizonder voor de chronische vorm. De op zichzelf niet zeer typische verschijnselen doen de dokter vaak niet dadelijk aan deze vorm van appendi citis denken. Andere plaats De pijn die bij appendicitis gewoonlijk rechts onder in de buik wordt gevoeld, kan bij appendicitis door de patiënt eveneens op andere plaatsen worden gelokaliseerd- De diagnostiek van de chro nische appendicitis wordt daardoor vanzelfsprekend nog meer bemoeilijkt: het ligt voor de hand. dat er dan vaak eerst aan allerlei andere ziekten wordt gedacht. Dr. H. W. SCALONGNE. (Nadruk verboden.) IN de meeste huishoudens wordt veel glaswerk gebruikt en het onderhoud hiervan is voor de huisvrouw een min der prettig karwei, dat soms niet eens de gewenste resul- 5 taten oplevert. Zo bijvoorbeeld dof gewor den kristal. Wist u dat u dit als nieuw kunt krijgen wan neer u het goed afspoelt met blauwselwater en daarna flink opwrijft? Melk- of matglas, bijvoor beeld het ballonnetje van een slaapkamer- of ganglamp, kan soms erg vuil worden. Een bad van sterk sodawater of een reiniging met een mengsel van azijn met zout kan wonderen verrichten. In winkels, maar ook wel eens in het huishouden, kan het voorkomen, dat de gla- 'izen stop van karaffen of stopflessen de neiging heeft om onwrikbaar te gaan vast. zitten. Wanneer u deze stop met een beetje olie insmeert, zal dit niet meer voorkomen. GLAS LIJM VOOR het herstellen van gebroken glaswerk bestaat een schitterend lijmmiddel, namelijk wat aluin, dat ge smolten wordt in een ijzeren lepel. Het is een praktisch onzichtbare glaslijm. Is uw glazen kan ondoor schijnend geworden na veel vuldig gebruik? Dat wordt veroorzaakt door een dunne film van kalk, die zich op de binnenkant heeft vastgezet. U mengt wat potas met am- moniakspiritus tot een papje en strijkt daarmee de bin nenkant van de kan in. Na een poosje verwijdert dit weer en spoelt de kan gron- dig uit. U zult verbaasd staan van het resultaat. Veel huisvrouwen bergen haar glazen op door ze in elkaar gezet in de kast te plaatsen. Hebben zij ze na verloop van tijd weer nodig, dan komt het wel voor, dat de glazen onwrikbaar in elkaar zitten. Het uit elkaar wringen brengt een groot ge vaar voor breuk met zich mee. Het verstandigst is dan het buitenste glas in warm water te zetten en in het bin nenste wat koud water te gieten. In minder dan geen tijd zijn de glazen los van elkaar. Hebt u een gebarsten glas, dat u toch graag wüt gebrui ken? Spoel het dan enige malen in waterglas. Het glas zal dan niet meer lekken en wordt verstevigd. Bij een complete set behoeft u dan geen glas te missen. VENSTER EN SPIEGEL DOF vensterglas kunt u af wrijven met puimsteenpoe der. De vensters worden weer schitterend doorzichtig. En bovendien staat het net ter. Zo nu en dan moet u ook wel eens de spiegel schoon maken. De meesten doen dit door afwrijven met spiritus. Toch geeft dit niet altijd het gewenste resultaat, want ook met spiritus komt het voor, dat er strepen op de spiegel achterblijven. Er is een mid del, dat veel beter is en dat i door deskundigen wordt aan bevolen. Neem een dotje zeer fijne staalwol en bewers hier uw spiegel mee, het resul taat is veel beter, dan wan neer u andere middelen ge bruikt. SONJA. (Nadruk verboden.)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1962 | | pagina 9