JL
ireng eens wat
waardering op!
r
f/ooe cU \Jtouw
Het opslaan van levensmiddelen
APPEND ICITIS
<:Yïl&nu
g1
glas
azen
spiegels
aart 1962
HIJ EN ZIJ
Acute en chronische
Diagnose niet?altijd gemakkelijk te stellen
van de week
L tdag3jnaartM62
VRIJE ZEEUW
Pagina
kt
U7
MOE EN AFGEMAT kwam Bob
if thuis. Het was weer een lange if
if enerverende dag geweest van-
if daag en met schrik besefte hij
if nu, dat het veel later was ge-
if worden dan hij verwacht had.
if Reken maar, dat Rie kwaad zou
if zijn. Die zat natuurlijk allang
if met het eten te wachten en om
if zeven uur moesten de kinderen
A naar bed.
Met bezwaard hart deed hij de voordeur open, hing
hoed en jas aan de kapstok en ging de kamer binnen.
Precies wat hij dacht. Op de gedekte tafel stond nog
maar één schoon bord. Rie was bezig de kinderen uit te
kleden. Enthousiast renden de kleintjes op hem af. „Dag
pappie!", schalde het uit de kindermonden. Rie bewoog
zich niet. „Dag schat", groette hij haar en boog zich
voorover om zijn vrouw een kus te geven. Snel dook ze
onder zijn arm door en vertrok met een nors gezicht
naar de keuken om het warm gehouden eten op zijn
bord te doen.
Zonder dat er een woord werd gewisseld, at hij. Toen
Rie de kleintjes naar bed bracht, ging Bob in zijn luie
stoel zitten en pakte de krant. Een poosje later hoorde
hij haar in de keuken luidruchtig de vaat doen.
voor het werk van zijn echt
genote. Want ook de meeste
vrouwen doen hun huishou
delijk werk dikwijls alleen
uit pnchtsDesef. Ook zij zou
den wel eens wat anders wil
len dan steeds maar weer ai-
ruimen en aiwassen, de bel
en ue kinderen naiopen, ka
mers en ooodschappen doen.
Wie er nu wei net meest
moe is van de twee, doet in
wezen weinig ter zake en
dient ook geen strijdvraag te
zijn. Het is wei oeiangrijk
dat beide partners waar
dering nebben voor eikaars
wera. Dat kan de vrouw la
ten meraen door haar man
's avonds als hij thuiskomt,
hartelijk te ontvangen en te
traenten 'n aangename sieer
te scneppen, en dat kan de
man anaerszijds laten mer
ken door ongeacht het werk
van die dag met een pre^ng
gezicnt tnuis te komen, eens
iets mee te brengen voor zijn
ega en ook tijdens zijn werk
in de loop van de dag even
aan zijn vrouw thuis te den
ken en desnoods maar voor
drie onnozeie minuten da>.
hij la-er muis zal komen, op
te oenen. Dan ziet zijn vrouw
in ieder gevai da> nij aan
haar uacht en rekening hield
met haar werk.
Wanneer beiden elkaar op
deze wijze wat tegemoet ko
men en goede wu la-en blij
ken, dan leven we allemaal
preaiger en zal het huwelijk
er wei bij varen.
ELLY MARTINS.
(Nadruk verboden.)
Het is verstandig om altijd
een voorraadje levensmiddelen
in huis te hebben, niet alleen in
onrusnge tijden, maar ook in
normale omstandigheden.
De omvang en de aard van de
voorraad zaï men laten aihan-
gen van de grootte en de ge
schiktheid van de bewaarplaats
lis deze droog of vocnog, koel
of in de buurt van een schoor
steen of verwarmingsbuizen).
Uiteraard spelen ook ue gezins
grootte en de financiën een rol.
vvat dit laatste betreft kan men,
indien men een voorraad wil
vormen, du het beste heel ge-
leidenjk doen.
De oeste plaats voor het be
waren van levensmiddelen is
een koele, maar vorstvrije, dro
ge, frisse luchtige ruimte. Dit
kan zijn een keiuer of zolder of
een kast in een gang of onver
warmde kamer, (jok indien men
met bescmikt - over een goede
bergruimte, die aan deze eisen
voiaoet, kan men een voorraad
maken, maar dan alleen van ar
tikelen die iang bewaard, kun
nen worden. Wat houdbaarheid
betreft maakt het geen verschil
of levensmiddelen in blik of
glas geconserveerd zijn; met het
oog op breuk zal blik de voor
keur verdienen boven glas voor
uie levensmiddelen die men
voor een noodtoestand opslaat.
Wie nooamscuits wil inslaan
kan het beste die fabrikaten
kopen, waarvan een houdbaar
heid van enkeie jaren gegaran
deerd is en cue lucntüicnt (niet
in karton!) verpakt zijn.
A. Tot de artikelen die men
langer dan een jaar kan bewa
ren, omdat zij vrijwel niet aan
bederf onderhevig zijn, be
noren
jin blik (of glas) geconser
veerde volledige maaitijden
(plat du jour, stamppot);
rijst-, macaroni-, spagnetti-
en miegerecn-en, al 01 niet
met viees, vis, een saus e.d.;
soepen, al or met geconcen
treerd; peulvruchten naturel
of in een saus; groent®, pad
des tooien, gesteriliseerde ta-
feizuren; vruchten, vruchte-
sap; viees, (lapjes, gehakt-,,
banen, haché e.d.), vleeswa
ren (luncn vlees, boterham
worst, roipens, lunemong,
corned beef, leverpastei).
Niet in aanmerking voor lang
durige opslag komen z-g. laag-
gesteriliseerde vleeswaren, o.a.
ham.
Gesteriliseerde vis (haring,
makreel, sardines, zalm, to
nijn, krab, schelvislever).
BOB begreep dat er iets
aan gedaan moest worden en
besloot te gaan helpen.
„Tjonge, het was weer een
drukke aag, zeg. Ik ben dood
moe!", begon hij een ge
sprek.
„Zo", klonk het stuurs.
„En hoe denk je dat ik me
voel? Dacht je, dat ik niet
moe ben na een hele dag van
rennen en vliegen? Maar ja,
meneer wil liever lui zitten.
Ga nou maar uitrusten, je
laat mij elke dag tobben,
vandaag kan ik 't óók wel
alteen, noor".
„Je weet niet eens wat ik
vandaag allemaal gedaan
heb!", verweerde hij zich,
terwijl hij een bord afdroog
de.
„Nou, ik kén dat, jullie
mannen denken dadelijk dat
je hei. verschrikkelijk druk
hebt, ais je eens ilink moet
aanpakken. Maar dan plof je
neer en bent on zo moe. Je
komt de hele avond je stoel
niet meer uit en schenkt nog
geen kop koffie in. Maar
voor een huisvrouw zijn er
geen werktijden, die ploetert
van 's morgens tot 's avonds
laat en manlief houdt hele
maal geen rekening met
haar. Dat komt maar laat
thuis, zonder even de moeite
te nemen om op te bellen
dat het later wordt. Och, dat
is ook onöelangrijk, want het
stoofje tnuis wacnt wel", be
gon ze uit te vallen.
Bob kende dit en hij erger
de er zich verschrikkelijk
aan, want zijn werk was geen
sinecure, vergde veel concen
traae en intelligentie. Regel
matig werden van hem plan
nen en ideeën verwacht, be
sprekingen hier en besprekin
gen daar en zo zou je door
kunnen gaan. Rie had daar
van geen nauw benul en kon
zien niet indenken, dat je er
gedurende een ernstige be-
spreaing geen seconae aan
denkt hoe iaat het is en dat
je nog even je vrouw moet
opbenen om te zeggen, da
het wat lai-er wordt. Veelal
weet je met eens hoeveei
laier het zal worden. Dai
kunnen drie rammen zijn
maar ook een uur. Het enige
aat mj wist op te merken
was: „Oen, je begrijpt er
toch me-s van. Laa. maar, ik
heo geen zin in ruzie, daar
ben ik te moe voor".
RIE van haar kant hield
ook naar mond. Wat wist
een man er van, wat er alle
maal voor een huisvrouw in
ae loop van de dag komt
kijken. Zwijgzaam en in bit
terheid verliep de avond.
Dit gebeuren met Bob en
Rie is een voorbeeld uit
velen. Zo gaat het in veel ge
zinnen. Het gezellig samen
zijn wordt totaal bedorven,
zonder dat het eigenlijk no
dig is. Het vindt zijn oorzaak
in een gebrek aan waar
dering voor dat wat de ander
de heie dag doet. Elke vrouw
moet eigenlijk eens precie-s
weten wat de man over het
algemeen voor werk verricht
en hoe hij het geld voor zijn
gezin verdient. Zijn werK,
wat het ook mag zijn, is be
langrijk, heel belangrijk, Boven: „Redicule", een speciale tiener-tas, die zowel aan de schou-
op^En^fwto^de vro'uwvM dcr a,s aan de hand kan worden &edpaSen- de ruime 1,1,10114
dit werk weinig af, ze dient zeer geschikt om te winkelen. Links: Een staande schoonheids-
de^man''die1 clit Verrichtten koffertas. welke handiger te dragen is dan de bestaande vlerkante.
zorgt dat het gezin onderhou Het Interieur Is met vakjes ingedeeld om de nodige opmaakartikelen
den wordt, ja misschien wel
in een zekere welstand kan
leven.
NIEUWE MODELLEN
OP DE NEDERLANDSE TASSENMARKT
Niet in aanmerking voor lang
durige opslag komen niet-ge-
steriliseerde vis in pikante
saus (appetit sild, gaffelbit-
ter), gerookte zalm of koolvis
in blik, vis, mosselen of gar
nalen in azajn of gelei.
Kaas, chocolademelk (gesteri
liseerd), gecondenseerde melk
met en zonder suiker, magere
melkpoeder. (Blikjes gecon
denseerde melk af en toe
keren, flessen melk donker be
waren.)
olie
suiker, jam, honing, stroop
limonadesiroop, limonade en
andere „frisdranken", alco
holhoudende dranken, mine
raalwater
koffie en koffiepoeder in blik
verpakt of overgedaan; het
blik met plakband dicht-
plakken
thee, mits in blik verpakt of
overgedaan; het blik met
plakband dichtplakken
zout, bouillonblokjes, -pasta,
aroma, soeppoeder, -tablet
ten
biscuits in blik, kn&ckebrot,
matzes
bittere of „pure" chocolade
Hoewel deze produkten z.g. on
beperkt houdbaar zijn, verdient
het aanbeveling de voorraad ge
regeld te verversen, b.v. na 1
jaar, om achteruitgang in kwali
teit te voorkomen.
Oppassen met: rijst, maca
roni, vermicelli, peulvruchten,
pureepoeder, gedroogde groen
ten, cacao.
Onder gunstige omstandig
heden zijn deze lang houdbaar.
Het is echter mogelijk, dat zij
rans of muf woraen of aange
tast door insekien (b.v. mijt,
kiander) en ongeschikt worden
voor consumptie. Om dit te
voorkomen kan men rijst en
peulvruchten in katoenen zakjes
ophangen, de andere artikeien
hetzij los, hetzij in de verpak
king, in goed sluitende blikken
of potten bewaren.
Geregeld nazien van deze voor
raad is noodzakelijk.
Inaien de bewaarplaats voch
tig is dan verdient het geen
aanbeveling grutterswaren, peul
vruchten enz. in te slaan.
B. In het algemeen is het
niet aan te raden onderstaande
artikelen langer dan lh jaar
te bewaren. Dit betekent niet
dat zij na deze tijd beslist be
dorven of voor consumptie on
geschikt zijn.
havermout, meel, bloem, pud
dingpoeders, cornflake^ e.d.
volle melkpoeder
margarine in blik
uitgesmolten reuzel, rundvet,
bak- en braadvet (donker be
waren)
slasaus, mayonaise
hele kaas als de korst vol
komen gaaf is
crackers, biscuits in plastic
verpakking
gedroogde zuidvruchten
(pruimen, abrikozen, rozij
nen e.d.)
melkchooolade, mits niet ge
vuld of met noten
levertraan
Op een koele plaats kunnen
zgn. stapelgroenten, vatgroen-
ten, niet gesneden rookvlees,
e»eren m katk of waterglas, pak
jes boter of margarine in pekel
enkeie maanden bewaard wor
den.
C. Enkele weken kunnen be
waard worden:
margarine
los uitgewogen crackers of
biscuits. Deze in goed slui
tende potten overdoen.
Droge biscuits zijn langer
houdbaar dan gevulde wafeltjes
of gevulde biscuits en vetrijke
biscuits of koekjes.
D. Voor opslag kunnen beter
niet bestemd worden:
half-conserven van vlees of
vis in blik of glas. Op de ver
pakking van deze produkten
is vermeld: beperkt houd
baar, koel bewaren of iets
dergelijks
de meeste niet in blik ver
pakte vleeswaren
gerookte, gemarineerde vis,
vis in gelei
smeerkaas, kortloze kaas
pakjes boter
gevulde chocholade.
van een datum, zodat u het
eerst gekochte het eerst kunt
gebruiken. Berg de voorraad
overzichtelijk op, soortgelijke
produkten bij elkaar. Contro
leer de voorraad geregeld op
roestplekken, reukafwijkingen,
sporen van insecten enz.
Maak voorraadbussen en -pot
ten steeds schoon wanneer zij
geleegd zijn en droog ze goed,
voordat u een nieuwe voorraad
erin doet. HaaJ de voorraad-
ruimte 2 a 3 maal per jaar uit,
maak hem schoon met heet
sodawater en laat hem goed
drogen.
Wenken voor het bewaren
van wintergroenten, aardappelen
en fruit en produkten van de
slacht zijn te vinden in de vouw
bladen. „Het bewaren van de
wintergroenten fruit", resp.
„Slacht", te bestellen bij het
Voorlichtingsbureau voor de
Voeding, Koninginnegracht 42,
Den Haag a 10 resp. 15 cent per
stuk. Betaling kan geschieden
in postzegels of per giro.
Aan de andere kant moet
de man waardering hebben
stevig in te zetten'. Rechts; Een gemakkelijke koffertas met een
rits-tussenvak (drievakkentas), waardoor een duidelijk overzicht
van de inhoud verkregen is.
De eerste dagen van deze
week staan wel in het bijzonder
in het teken van carnaval en
omdat het carnavalsfeest in
vroeger tijden .het symbool was
van de vruchtbaarheid van
mens, dier en aarde, werden in
deze tijd veel vette krachtige,
maar ook kiemkrachtige spijzen
gebruikt en ook nu worden dan
nog vaak melk, boter, eieren,
pannekoeken, kransen en kra
kelingen gegeten.
Degenen die carnaval vieren
vinden op zondag, maandag en
dinsdag uitvoerige maaltijden
aangegeven. Wie aan de feest:
vreugde niet meedoet kan naar
eigen verkiezing een gerech
schrappen, maar het is mis
schien wel leuk dan toch eens
van die heerlijk zoete krakelin
gen te bakken en daar in de
carnavalstijd de gezinsleden
mee te verrassen.
150 gram boter wordt zacht
geroerd en goed met liter
lauw water vermengd. Daarna
wordt er 250 gram bloem bijge
daan en alles tezamen tot een
deeg gekneed. Hiervan worden
lange dunne rolletjes gerold, die
tot een acht worden gevormd en
dan in koud water worden ge
dompeld. De krakelingen woy-
den hierna door bruine suiker
gewenteld en op een bakblik
(beboterd) gelegd, met wat sui
ker bestrooid en in een warme
oven in ongeveer 20 minuten
gaar gebakken.
ZONDAGNierbroodjes, gebra
den kip, gemengde compóte,
aardappelen, smaasappelba-
varois.
MAANDAGKippeleverbeig-
nets, wiener schnitzels,
spruitjes, gebakken aardap
pelen, fruit.
DINSDAG: Kippesoep, var-
benscoteletten, brussels lof,
rauw gebakken aardappelen,
mokkasoezen.
WOENSDAG: Eier- en cham-
pignonragoüt, rijst, sla, drie
kleurenpudding,
DONDERDAGRamequin,
knolselderij in roomsaus,
aardappelen, citroenrijst.
VRIJDAG: Rolpens, rode kool,
aardappelen óf gebakken vis,
rode kool, aardappelen, yog
hurt met geraspte appel.
ZATERDAGVolledige groen
tesoep, rabarber met schuim
kop.
RECEPTEN
KIPPELEVER-
BEIGNETS
Algemene wenken.
Koop voor uw voorraad bij
voorkeur verpakte artikelen, doe
los uitgewógen artikelen meteen
over in bussen of potten.
Voorzie blikken, pakken e.d.
100 gram gekookte kippelever-
tjes en 50 gram gekookte cham
pignons worden fijn gehakt en
tezamen met 50 gram geraspte
kaas door 2Va dl zeer dikke
roomsaus geroerd. Na bekoeling
wordt het mengsel in stukjes
verdeeld, door beignetbeslag ge
haald en in frituurvet gebakken.
MOKKASOEZEN
zijn soezen gevuld met slag
room, welke met sterk koffie-
extract en suiker naar smaak
zijn vermengd. De soezen wor
den met koffieglazuur bestre
ken.
Het begin van de dikke
darm, het pinkdikke worm
vormige aanhangsel daarvan,
de appendix, geraakt nog al
eens ontstoken, vaak moet het
dan operatief worden verwij
derd.
Stagnatie van de darmin-
houd in de dikke darm is mo
gelijk van betekenis voor het
optreden van een appendix-
ontsteking. Ook ingeslikte
haren van een tandenborstel
schijnen prikkelend te kun
nen werken.
Van ingeslikte pitten en
steen.jes denkt men vaak dat
zij het optreden van zulk een
ontsteking veroorzaken of in
de hand werken. De gevaren
daarvan worden echter nogal
overschat.
BE BLINDE DARM IS
NIET ONTSTOKEN.
Daar bij deze stoornis het
aanhangsel van de blinde
darm ontstoken is en niet de
blinde darm zelf, is het beter
het vreemde woord appendi
citis te gebruiken en niet te
spreken van „blinde-darmont-
steking", zoals nog vaak wordt
gedaan.
Het ziekte beeld komt het
meest voor bij mensen tussen
de tien en dertig jaar, het
pleegt bij mannen iets vaker
op te treden dan bij vrouwen.
Volgens vele geneeskundigen
moet er onderscheid worden
gemaakt tusssen twee soorten
van appendicitis: de acute en
de chronische vorm.
Spoedoperatie.
Bij de acute appendicitis
werden volkomen gezonde
mensen plotseling ernstig ziek
met allerlei zeer heftige ver
schijnselen.
'Zij klagen over pijn in de
onderbuik, misselijkheid en
braken en wanneer er niet met
spoed wordt ingegrepen, is er
kans dat er binnen korte tijd
buikvliesontsteking ontstaat.
De noodzakelijke spoedope
ratie bij acute appendicitis is
zo overbekend, dat vrijwel
iedere patiënt zich daar on
middellijk bij neerlegt.
Vage klachten.
Anders is het bij de chro
nische appendicitis. Hierbij
zijn er s'echts vage klachten:
soms wat pijn, wat trage ont
lasting en andere verschijnse
len, die elk op zichzelf ook
bij andere ziekten voorkomen.
Zoals de naam chronisch
aanduidt, verloopt de ziekte
slepend, zij kan zich over
jaren uitsrrekken.
In die tijd ontstaan er vaak
vergroeiingen, zoals die zo
dikwijls optreden bij ontste
kingen van de buikholte. De
pijnlijkheid wordt door ver
groeiingen vaak verergerd.
Jarenlang.
De grote appendicitis in
lichte graad, die aan de ope
ratie ontsnapt, kan behalve
genezen ook chronisch wor
den.
Men zou kunnen stellen dat
aan iedere chronische appen
dicitis een acuut stadium voor
afgaat, dat in vele gevallen
dan onopgemerkt is gebleven,
of niet als zodanig te herKen-
nen was.
Deze chronische aandoening
kan ook jarenlang vrijwel
geen klachten veroorzaken,
om dan plotseling weer een
aanval te veroorzaken.
Tweede maal.
Het kan ook zijn dat er na
een genezen acute appendici-
kv"»%>N%VA%%YAVM% V»
firma
|:*P. J. v. d. Sandej
!v Boekhandel
fX Temeuzer
tis, wanneer er niet geope
reerd is, voor de tweede maai
een acute appendicitis op
treedt. Het stellen van diag
nose appendicitis is niet altijd
gemakkelijk, dat geldt in het
bizonder voor de chronische
vorm. De op zichzelf niet zeer
typische verschijnselen doen
de dokter vaak niet dadelijk
aan deze vorm van appendi
citis denken.
Andere plaats
De pijn die bij appendicitis
gewoonlijk rechts onder in de
buik wordt gevoeld, kan bij
appendicitis door de patiënt
eveneens op andere plaatsen
worden gelokaliseerd-
De diagnostiek van de chro
nische appendicitis wordt
daardoor vanzelfsprekend nog
meer bemoeilijkt: het ligt voor
de hand. dat er dan vaak eerst
aan allerlei andere ziekten
wordt gedacht.
Dr. H. W. SCALONGNE.
(Nadruk verboden.)
IN de meeste huishoudens
wordt veel glaswerk gebruikt
en het onderhoud hiervan is
voor de huisvrouw een min
der prettig karwei, dat soms
niet eens de gewenste resul-
5 taten oplevert.
Zo bijvoorbeeld dof gewor
den kristal. Wist u dat u dit
als nieuw kunt krijgen wan
neer u het goed afspoelt met
blauwselwater en daarna
flink opwrijft?
Melk- of matglas, bijvoor
beeld het ballonnetje van een
slaapkamer- of ganglamp,
kan soms erg vuil worden.
Een bad van sterk sodawater
of een reiniging met een
mengsel van azijn met zout
kan wonderen verrichten.
In winkels, maar ook wel
eens in het huishouden, kan
het voorkomen, dat de gla-
'izen stop van karaffen of
stopflessen de neiging heeft
om onwrikbaar te gaan vast.
zitten. Wanneer u deze stop
met een beetje olie insmeert,
zal dit niet meer voorkomen.
GLAS LIJM
VOOR het herstellen van
gebroken glaswerk bestaat
een schitterend lijmmiddel,
namelijk wat aluin, dat ge
smolten wordt in een ijzeren
lepel. Het is een praktisch
onzichtbare glaslijm.
Is uw glazen kan ondoor
schijnend geworden na veel
vuldig gebruik? Dat wordt
veroorzaakt door een dunne
film van kalk, die zich op de
binnenkant heeft vastgezet.
U mengt wat potas met am-
moniakspiritus tot een papje
en strijkt daarmee de bin
nenkant van de kan in. Na
een poosje verwijdert dit
weer en spoelt de kan gron-
dig uit. U zult verbaasd staan
van het resultaat.
Veel huisvrouwen bergen
haar glazen op door ze in
elkaar gezet in de kast te
plaatsen. Hebben zij ze na
verloop van tijd weer nodig,
dan komt het wel voor, dat
de glazen onwrikbaar in
elkaar zitten. Het uit elkaar
wringen brengt een groot ge
vaar voor breuk met zich
mee. Het verstandigst is dan
het buitenste glas in warm
water te zetten en in het bin
nenste wat koud water te
gieten. In minder dan geen
tijd zijn de glazen los van
elkaar.
Hebt u een gebarsten glas,
dat u toch graag wüt gebrui
ken? Spoel het dan enige
malen in waterglas. Het glas
zal dan niet meer lekken en
wordt verstevigd. Bij een
complete set behoeft u dan
geen glas te missen.
VENSTER EN SPIEGEL
DOF vensterglas kunt u af
wrijven met puimsteenpoe
der. De vensters worden
weer schitterend doorzichtig.
En bovendien staat het net
ter.
Zo nu en dan moet u ook
wel eens de spiegel schoon
maken. De meesten doen dit
door afwrijven met spiritus.
Toch geeft dit niet altijd het
gewenste resultaat, want ook
met spiritus komt het voor,
dat er strepen op de spiegel
achterblijven. Er is een mid
del, dat veel beter is en dat i
door deskundigen wordt aan
bevolen. Neem een dotje zeer
fijne staalwol en bewers hier
uw spiegel mee, het resul
taat is veel beter, dan wan
neer u andere middelen ge
bruikt.
SONJA.
(Nadruk verboden.)