enu Lekker eten Over tafelmanieren gesproken DE KERSTSTER Bfonchiletfen VERWONDINGEN DOOR VERSIERINGEN de vele vrije dagen naderen van de week WAT MEN MOET DOEN EN WAT MEN MOET NALATEN Saterdag 23 december 1961 DE VRIJE ZEEUW DE huisvrouw heeft het druk tegen de Kerst. Dat worden maar liefst 3 zondagen achter elkaar en de zaterdag er voor is een vrije zaterdag voor vrijwel iedereen. Dan is het „manvolk"' ook thuis en dat loopt de goeden uitgezonderd! maar in de weg of staat te zaniken van „ga nu mee de stad in, we hebben toch niet voor niets een vrije zaterdag?" De huisvrouw moet echter nog vele dingen opknap pen. Daarom willen wij haar behulpzaam zijn met enige tips. DE SCHOENEN NATUURLIJK draagt u op de feestdagen een feeste lijke japon, waarbij mooie schoentjes horen. Ze hebben echter in de kast gestaan en zullen dus een goede beurt nodig hebben. Allereerst dan uw suède schoentjes, die u met een rubber borsteltje kunt op borstelen. Eventuele glim mende plekken worden be handeld met een stalen bor steltje of door de schoenen even boven de stoom te hou den (op 15 cm afstand). Ver schoten schoenen krijgen een beurt met dressing. Uw lakschoentjes worden eerst afgeborsteld en inge wreven met slaolie of met speciaal daarvoor gekochte olie. Laat deze schoenen echter niet drogen bij de kachel, want door te snelle temperatuursverandering gaan ze barsten. Schoentjes van brokaat of van satijn, danwel van een andere tere stof, moeten stofvrij worden gemaakt met De drie echte „eetdagen" in deze week vragen van de huis vrouw heel wat organisatieta lent om met zo weinig mogelijk moeite lekkere en feestelijke ge rechten te kiezen, te bedenken wat hiervoor ingekocht en voor bereid moet worden, maar ook om de feestdagen zelf door een juiste werkindeling te bereiken dat ze de tijd die ze in de keu ken moet doorbrengen tot een minimum beperkt. Missohien kunnen de hieronder genoemde gerechten haar daarbij behulp zaam zijn. ZONDAG: Kalfstong met room saus, doperwtjes, aardappe len; fruit. MAANDAG (Eerste Kerstdag): Hamhoorntjes; rijstsoep Ni- non; kip met gemengde compote, aardappelen, kaas- dessertschotel. DINSDAG (Tweede Kerstdag): Grapefruit; kippesoep; Cor don bleu met Brussels lof, aardappelkoekjes; ijstaart. WOENSDAGGevulde andij viekropjes, aardappelen; yoghurt. DONDERDAGOmelet spina zie, aardappelpureefruit. VRIJDAG: Stamppot zuurkool, spek, óf stamppot bieten "ILL.met gebakken uien M kaas; vanillevla met gedroogde pruimen. ZATERDAGErwtensoep; drie in de pan. HAMHOORNTJES Niet te dunne plakken ham worden bedekt met een mengsel Van kleine dobblsteeentjes kaas, {dein gesneden vruchten uit blik, gehakte noten en wat mayonaise, kwark of Monchou (het mengsel mag gerust enkele uren te voren worden gemaakt) en opgerold tot hoorntjes die dan b.v. met enkele noten wor den versierd. Een heerlijk fris, -niet bezwarend koud voorge recht. RIJSTSOEP NINON In ;i4 liter kippebouillon wordt 100 gr. rijst gaar gerookt. Van het vuur af wordt er 1 dl slag room (niet stijfgeslagen) door geklopt en de soep zo nodig met wat zout en peper op .smaak af- gemaakt. Zodra de soep in bor den of koppen is overgedaan worden er nog wat gehakte cashewnoten over gestrooid. KAASDESSERTSCHOTEL Hoewel in ons land nog min der bekend, kan een kaasdes- sertschotel toch een uitstekend sluitstuk zijn voor een goed diner. En vooral waar ons eigen land nu ook kaassoorten met een smeltend zuivel produceert die bij uitstek geschikt zijn om als dessertkaas gebruikt te wor den. kunnen degenen die door de hogere prijs van de buiten landse kaas daarvan wc erhou- den werden, zich nu zo n kaas- dessertschotel wel veroorloven. Op een grote schaal worden "'allerlei kaassoorten geschikt, zoals stukjes Leidse-. Goudse en Edarpmer kaas, maar ook Kernhemse kaas, Biuefort. St. Paulin-nn Monchou. Er tussen (of op een aparte schotel) ko men crackers, beschuitjes, toast, roggebrood, ryebread en boter balletjes, een schuiertje. Vetvlekken kunt u verwijderen met'tetra of door ze te bestrooien met talkpoeder. Erg lelijke vlek ken dient u te laten behan delen door een vakman, maar" denk er om, dat vrij wel overal de vijfdaagse werkweek is ingevoerd, stuur ze derhalve niet te.laat weg! ONZE HOEDEN ALLE hoeden, zowel van hem als van haar, knappen op van een stoombeU-rt. De „hoge zijden hoed"' van papa en zwarte vilt hoeden wor den opgeknapt met bier, na dat eerst het stof goed weg- geborsteld is. Vooral niet te veel bier gebruiken. Na deze hartversterking moet de hoed even boven de stoom gehouden worden en tenslot te opgeschuierd in de rich ting van de vleug. De stropdas van papa wordt natuurlijk niet ver geten. Is het een das van kunststof, dan is een was beurt voldoende. Is het nog een „ouderwetse", geef hem dan een benzinebadje. Laten opdrogen en strijken en denkt u er wel om, niet te dicht bij vuur, want dan hebt u geen prettige kerst dagen Het colbertjasje van uw man moet nodig een beurt hebben, vooral de vette kraag. Neem hiervoor wat tetra, maar gebruik weinig vocht, anders krijgt u krin gen. Tenslotte nog even op geperst, met een natte doek en warm strijkijzer en ook pa loopt er netjes bij. ONZE TASJES OOK uw handtas moet er onberispelijk uitzien. Is het gemaakt van glad plastic, dan is een vochtig doekje met vloeibaar wasmiddel de juiste methode. Nabehande- len met een zachte doek. Een suède tasje geeft u een stoombad en daarna een suèdedressing. Glad leren tasjes maakt u het beste schoon met kleur loze was of schoencrême in de tint van het tasje. Goed uitwrijven. Nappaleer wordt behandeld met witte was, heel dun er op gewreven en goed nawrijven. Geef uw sieraden gelijk een beurt. Zo moeten me talen armbanden, colliers, broches van zilver, doublé, goud of handsmeedwerk be handeld worden met talk- of toiletpoeder, opwrijven met een zachte doek. (Nadruk verboden.) OA FLITSEN HOEDJES VOOR TIENERS IN EERLIJN GETOONt) Deze pittige hoedjes voor tie ners zijn getoond op een mode show in West-Herlijn. I)e show maakt een toernee langs alle grote steden van West-Duitsland. WELKE EISEN STELDE MEN HONDERDEN JAREN GELEDEN AAN HET FATSOEN VAN EEN JONGEMAN? Alle ouders doen hun best hun kinderen zo goed mogelijk groot te brengen en hen de normen van fatsoen bij te brengen, zoals dat behoort. Daar komt soms heel wat voor kijken, maar laten we ons troosten want vroeger is het niet veel beter geweest. De huisvrouw zal het on- getwijfeld op prijs Stellen tegen Kerst een plant te krijgen en waarom zouden we dan niet in Kerstsfeer blijven en haar een Kerst- ster ten geschenke aanbie- den. In Nederland w_ordt de Kerstster meestal als 1-jarige plant gekweekt, zowel voor mandbepianting als voor snij bloem. Het is niet zozeer de kleine bloem die sierwaarde heefl, maar veeleer de stervor mig gegroepeerde bladeren die dicht bij elkaar staan juist onder de bloem en die tegen de Kerst een prachtige rode kleur krijgen. Er zijn ook wit bloeiende. maar uit de aard der zaak doen de rode 't op de Kerst het beste. Laat uw keuze dan vallen op die mei een dubbele rij rode topblaöeren; deze zijn de mooisten. Als deze ster gesneden wordt voor vaasvulling vloeit er wit melksap uit de ontstane wond, die moet worden gestild door de punt van de steel wat af te branden. De Kerstster heet feitelijk de Poinsettia en als tl dus met de Kerst afgesneden Poinset- tie's krijgt, moogt u deze niet inkorten, tenzij u de stelen even in de vlam van een kaars houdt. U zult bemerken, dat de bloemen wel watt gauw slap worden, dit kunt u verhelpen door de stelen even in kokend water te houden. U zult zien dat ze dan weer wat 'bijtrek ken. De Poinsettia kunt u ook wel overhouden, hoewel dit erg moeilijk is, maar 't is 't proberen waard. Laat dan na januari de bladeren rustig af vallen en zet de plant, kaal geworden, op een vdrstvrije plaats. Gieten is meestal niet nodig; u kunt in ieder geval volstaan met maar zeer weinig water. VOORKOM MOEILIJKHEDEN In maart snijdt u de plant terug tot ongeveer 10 cm bo ven de pot en dan geeft u de plant een wat warmere plaats. Vordert de groei, dan geeft u meer en meer water, maar zij moet dan wel een licht plaat sje hebben. Beschikt u over een bak, dan kunt u de plant in april of mei daarin zetten. Bij war me dagen kunnen de ramen van de bak verwijderd wor den. In septembèr moet de plant weer in huis gebracht worden. Nu pas beginnen de moeilijk heden, want staat de plant te koud dan wordt uw blad geel en valt af. Staat ze voldoende warm. dan is de lucht meestal te droog. Dan begint het blad te krullen en valt 't ook af. Dikwijls besproeien is de enige mogelijkheid dat te voor komen. Begrijpelijk dus, dat een plaats in de kas beter is. In september of oktober moet iets bijgevoed worden om grotere bloemen te krijgen. Staai de plant te veel in de schemering, dan staat ze met de Kerst niet in de bloei. Eigenaardig feitelijk, want van midden november af mag de plant absoluut geen licht bereiken. Het licht van een straa'lantaarn is al voldoende om de plant te laat te laten bloeien. Dus geen licht! (Nadruk verboden). Ter gelegenheid van de a.s. feestdagen, wordt er doorgaans meer aandacht besteed aan de maaltijden. In velé gezinnen kom het daarbij wel voor, dat er een gezinslid is, dat geen rundervlees mag eten, maar wel kalfsvlees. Toch dienen de ge zonde gezinsleden, juist op deze feestdagen, „water in de wijn" te doen, opdat de minder ge zonde niet -te veel achterblijft. Een keuze te maken uit ge rechten, gemaakt van kalfs vlees, is echter niet moeilijk, waarbij wij u eens behulpzaam willen zijn met enige wetens waardigheden over kalfsvlees. Kalfsvlees is rijker aan water en bindweefsel dan rundvlees de voedingswaarde van dit vlees hangt samen met de leeftijd van het geslachte dier. Hoe jon ger het kalf. hoe groter het wa tergehalte van het vlees; hoe geringer daarentegen het ge halte aan voedende bestand delen. De smaak van kalfsvlees is flauwer, en men kan stellen dat het vlees van zeer jong ge slachte kalveren, minderwaardi ger is. Nierstukjes van kalfsvlees be vat 70.5 o water, 19.5 eiwit en 10 vet. Zwezerik bevat 77.5 water, 22 0 o eiwit en 0.4 °/o vet. Ter vergelijking hiervan een paar voorbeelden van rundvlees. Een lendestuk bevat 64.5 wa ter, 18.8 eiwit en' 16.7 vet. Een schouderstuk bevat 51.5 water, 14.5 eiwit en 34 vet. Een schouderstuk bevat dus het meeste vet en moge dit een waarschuwing zijn voor corpu lente mensen; eet dit niet te veel 0 Keren wij terug tot onze kalfsvleeshapjes, waaronder er zijn die werkelijk niet te ver smaden zijn. Beginnen wè dan eens met een witte ragoütsoep. Hiervoor hebben we nodig (hoe veelheden kunt u zelf vaststel len naar evenredigheid van de behoefte): 1 liter heldere bouil lon van kalfsvlees, 45 gr. room boter, 40 gr. bloem, 40 gr. kalfs gehakt, wat stukjes zwezerik en champions, 1 of 2 lepels room, 2 eierdooiers, 1 lepel witte bor deaux, een paar druppels ci troensap en een beetje fijne peper. Laat de boter in de pan voor zichtig smelten, roer de bloem er nauwkeurig door, voeg Vs dl bouillon toe en roer dit alles op het vuur flink, totdat alle klontjes verdwenen zijn. Voeg er daarna wat meer bouillon aan toe en ga hiermede, al roe rende, door totdat alle bouillon opgebruikt is. Dan krijgt u een mooie gelijkmatig gebonden soep. Vervolgens moet de room er bij en laat deze even mee koken. De balletjes gehakt en de zwezerik moeten in wat bouil lon afzonderlijk gaar gekookt worden, daarna goed laten uit lekken en aan de gereed ge maakte soep toevoegen. Naar eigen smaak kunt u dit gerecht afmaken met de champignons en wat nat hiervan, de wijn en het citroensap. De eierdooiers voegt u toe als de soep al in de schaal is, maar deze dooiers moeten vooraf goed uitgeklopt worden. 0 Hebt u wel eens pikante kalfsoesters gegeten? Ze zijn heerlijk. Bij 500 gr. kalfsoesters neme men 5 gr. zout, 70 gr. roombo ter, 25 gr. mager rookspek of vette, gerookte ham. 2 sjalotten of 1 stukje ui, 1 stukje Spaanse peper, wat bloem en cayenne peper. Verder gaat u als volgt te werk: De oesters met een mes aan alle kanten afschrappen, met de achterkant van een houten lepel kloppen, inwrijven met zout en in bloem wikkelen. De sjalotten of het stukje ui fijn snipperen en in een braadpan lichtbruin fruiten in het stukje spek of de ham. De oesters in tussen in de koekepan in de hete boter bruin bakken, ze ver volgens overdoen in de braad pan bij de sjalotten; de jus, na- gebraden met water, er over uit gieten, een stukje Spaanse peper en een klein beetje cayenne peper toevoegen, de pan sluiten en de oesters zachtjes geduren de 20 minuten laten stoven. Het vlees daarna op een schotel schikken, de jus doorzeven, een beetje over het ..vlees uitgieten en de rest er Afzonderlijk bij presenteren. (Nadruk verboden.) Hoe dikwijls horen we aan tafel ouders roepen: „Jantje geen ellebogen op tafel! Ma- rietje, zit niet zo te smakken Prop je mond niet zo vol! Zit niet met je vingers in het eten!" En zo zouden we door kunnen gaan. Honderden ja ren geleden was het precies zo en het is wel eens aardig te zien aan welke tafelmanie ren een jongeman moest vol doen, wilde hij voor een wel opgevoed jongmens worden aangezien. „Wanneer hij aan tafel komt zijn zijn handen gewas sen. Hij steekt zijn vinger niet in de mond om vuil van zijn tanden en kiezen te ver wijderen. Dat doet hij, wan neer hij alleen is! Zijn na gels zijn schoon en kortge knipt. Ook 't nagels schoon maken en knippen doet hij niet in het bijzijn van ande ren. Hij gaat aan tafel zitten op de plaats die hem wordt aangewezen. Hij zit keurig rechtop en niet krom als iemand die een bult heeft. Hij hangt niet met de ellebo gen op tafel en zit met de elle- ene knie over de andere. Ook strekt hij zijn benen niet ver vooruit. Neen, hij zit keurig rechtop. Ook al is het koud, dan slaat hij niet met de ar men over elkaar. Wanneer hij drinkt beurt hij de beker op met beide handen, niet met één hand. Ook drinkt hij niet wanneer hij eten in de mond heeft. Ook niet luid als een os en niet klokkend als een paard. Ook niet met lan ge teugen als een duif. Hij slaat zijn duim niet in de drinkbeker en blaast er niet in ook als het drinken warm is. Hij drinkt de beker niet in één keer uit en wanneer hij gedronken heeft veegt hij keurig neus en mond af. Hij drinkt niet wanneer de gast heer of één van de gasten aan zijn zijde drinken. Man- neer een van de gasten aan zijn zijden de handen in de schotel heeft, houdt hij de zijne terug. Brood waarvan hij eenmaal gebeten heeft, legt hij niet terug in de schaal. Hij eet met beide handen, zoals het behoort, dat vyil zeggen hij tast toe met de rechterhand, wanneer de schotel links staat en met de linker, wanneer deze rechts staat, om zijn buurman niet te hinderen. Hij neemt uit de schotels met bescheidenheid, zodat er ook voor anderen genoeg over blijft. Hij knaagt niet op de benen als 'n hond en zuigt het merg er niet uit. Hij drinkt geen vocht uit de schotels, zoals de Wenden, maar lepelt het keurig op als een monnik en zonder te slurpen. Eten doet hij niet over twee wangen tegelijk, als een aap. Een ei deelt hij niet door, maar neemt het in zijn geheel. Een appel daar entegen snijdt hij doormid den, behoudt de ene helft en deelt de ander weer midden door, deze delen aan zijn bei de tafelgenoten gevend, zoals het behoort. Bij anderen een brood hebbende 'deelt; hij dat en laat de andere tafel genoten kiezen. Hij holt de kaas niet uit als een sikkel. Wil hij een peer schillen dan doet hij dat behoorlijk en begint bij de steel, een appel daarentegen begint hij te schillen bij de bloem. Hij zal nooit alleen knof look eten. doch slechts wan neer anderen dat ook doen. Wordt hem een schotel gege ven. dan tilt hij deze op met beide handen en zit er vis of gevogelte in, dan keert hij het hoofd naar de gastheer en knikt deze toe. Hij neemt bescheiden uit de schotel en geeft die door, doch wacht met eten totdat ook de ande ren hun portie hebben geno men. Nooit kijkt hij wat an deren in de mond hebben en veegt zijn tanden en neus niet af aan het tafellaken. Evenmin smeert hij de boter met zijn duim op zijn brood, zoals de Friezen dat doen." We zien het, er zijn slechts enkele kTeine verschillen met tegenwoordig wat de tafel manieren betreft. (Nadruk verboden.) MODENIEUWS UIT BOEDAPEST Deze twin-set van witte wol met zwarte rozen was te zien op een show van wintermode, welke is gehouden in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. (Adv.) Hoestdrqnk in tabletvorm.95ct IS ER SNELVERBAND IN HUIS? DE dagen van het Kerstfeest kunnen ons veel huiselijke gezel ligheid en verwarmende intimiteit bezorgen. Het is daarom heel jam mer, dat er juist in die tijd door de vele tamelijk ongewone om standigheden meestal ook tamelijk veel minder aangename dingen plegen te gebeuren. Daarvoor moet dan weer raad worden geschaft. Er zijn mensen die bij het op tuigen van de kerstboom al van een trapje vallen, er zijn er die een elektrische schok krijgen om dat er iets met de lampjes niet in orde blijkt te zijn, er zijn er die zich op het grote diner schrome lijk overeten, er zijn er die brand wonden oplopen als de met kaar sen verlichte kerstboom in vlam men dreigt op te gaan. SCHERVEN BRENGEN NIET ALTIJD GELUK! EEN van de meest voor komende narigheden zijn de kleine en soms ook de grotere verwondingen ver oorzaakt door het kapot knij pen van kerstbollen en an dere versierselen van de boom en door 't breken van glaswerk in de keuken, wan neer er bij het afwassen din gen door de handen gaan, die niet zo dikwijls uit de kast komen. MEDISCH CONSULT Het meest, opvallende aan deze snijwonden. want daar gaat het hier om, is dat ze gladde randen hebben en soms flink bloeden. Het in fectiegevaar is niet groot, dat wil zeggen, dat de verse wond meestal niet door bac teriën verontreinigd isbij de behandeling is het zaak deze voor de genezing gun stige omstandigheid te be houden. NIET AANRAKEN ZET degeen die zich ver wond heeft eerst op een stoel of laat hem gaan lig gen. Veel mensen vallen prompt flauw als zts een paar druppels bloed zien en dat geeft dan, behalve de nodeloze opstand die dat met zich meebrengt, weer kans op nieuwe ongevallen. Spuit het. bloed met een straal stootsgewijs naar bui ten dan is cr een slagader getroffen en dan dient men allereerst zorg te besteden aan het stelpen van de bloe ding. Bij de verwondingen die wij hier op het oog heb ben zal 't aanleggen van een drukkend verband meestal voldoende zijn; de hand greep, waarbij de betreffende slagader tussen de wond en het hart wordt dichtgedrukt, zal bij deze letsels niet of nauwelijks toegepast behoe ven te worden. Bij een juiste behandeling raakt men de wond niet aan, terwijl men er goed op let dat het slachtoffer zelf dit ook niet doet. Als er soms splinters van de kerstversie ring of scherfjes van glas werk in de wond zitten mag men die er niet zelf uit gaan peuteren. Ze moeten natuur lijk wel worden verwijderd maar dat behoort door de huisdokter of door de dienst doende arts van het zieken huis te geschieden. NIET UITSPOELEN OOK wordt de wond wanneer men die goed be handelt niet met vloeistof fen overgotengeen boor- zuuroplossing, geen gekookt water, geen leidingwater. Men spoelt daarmee gemak kelijk vuiltjes uit de om geving in de wond. Wel is het goed om bij kleine ver wondingen 64o jodiumtinc- tuur op de wond en de om geving daarvan te brengen; 2 "/o mercurochroom kan hiervoor eveneens worden gebruikt. Verbonden wordt er met steriel snelverband of met een stukje hansaplast. Het gaas dat de wond zal gaan bedekken mag natuur lijk ook niet met de vingers worden aangeraakt. Is er geen verband in huis dan zal men het helaas moeten doen met een zakdoek, d.w.z. een schone die uit de linnenkast wordt gepakt. dr. H. W. SCALON.GNE. (Nadruk verboden,)

Krantenbank Zeeland

de Vrije Zeeuw | 1961 | | pagina 11